Page 1

UMM Underground

Music

Movement

UMM, Underground Music Movements, Rik Horevoorts, Maart 2011, IC1U


Inhoudsopgave

1. Cover 2. Inhoudsopgave 3. Inhoudsopgave 4. Merkgeschiedenis 5. Eigen historie met het merk 6. Doelgroep 7. Waar wil het merk staan? 8. Statements - Merkvisie - Merkmissie - Merkwaarden - Ijkpersoon 9. Uiterlijke kenmerken - Zien - Gevoel - Voelen (tastbaar) - Gebruik van personen 10. Beeldtaal - Kleur - Fotografie - Compositie 11. Eigen mening 12. Bronnen

Underground Music Movement | Inhoudsopgave | 2


UMM Underground Music Movement

Underground Music Movement | Inhoudsopgave | 3


Merkgeschiedenis

In de jaren ’80 was het merk het meeste innovatieve label voor de Europese discomuziek. Ze hadden te maken met grote artiesten die allen Italiaanse discomuziek maakte. In de jaren ’90 is het merk kleding gaan maken. Ze ontwikkelen kleding met diepgaande emoties voor een muziekstijl, in dit geval dance/house. Een toegevoegde waarde voor UMM en de bekendheid van UMM komt door mode samen te hangen met een muziekstijl. UMM werkt samen met een bedrijf uit Italië, MODA&MUSICA genoemd. Dit is een fashion design bedrijf die de concepten maakt voor UMM. Ze staan bekend vanwege hun creativiteit en diepgaande kennis voor fashion. Mode en muziek zijn de beiden dingen waarmee UMM hun naamsbekendheid mee willen vergroten. Daarom investeren en promoten zij veel muziekevenementen. Door grote artiesten te promoten met hun kleding hangt UMM nog steeds veel samen met de muziekwereld.

4 | Underground Music Movement | Merkgeschiedenis


Eigen historie met het merk

Ik ben in aanmerking met UMM gekomen via mijn schoonbroer. Hij is een Dee Jay die gesponsord is door UMM. De shirts vind ik er leuk uitzien en je creĂŤert een eigen stijl. Ook luister ik vaak naar dance en house. En dat is juist hetgeen wat UMM maakt, kleding die fijn zit, met een eigen stijl daarin. In mijn wereld is UMM niet meer weg te denken, regelmatig kom ik ermee in aanraking. Ongeveer 2/3 van mijn kledingkast bestaat uit kleding van het merk UMM. Uiteraard zijn dit t-shirt of vesten omdat UMM nog geen broeken maakt.

Underground Music Movement | Eigen historie met het merk | 5


Doelgroep De doelgroep van UMM is jong en zéér specifiek. Het is gericht op jongeren met een leeftijd van 18 tot 35 jaar. Als UMM eenmaal klanten geworven heeft is hun doelstelling om deze ook nog zo lang mogelijk te behouden. Dus de leeftijd tot 35 jaar is een indicatie waarmee UMM zijn klanten wil werven. Het merk richt zich ook op personen die veel naar dance of house muziek luisteren. Doordat de doelgroep van UMM zo specifiek is, is deze ook klein. UMM wil zijn doelgroep bereiken door middel van hun website. Ze maken geen reclame op televisie of via sociale media. De grootste kracht van UMM zit in mondreclame. Als je op de site van UMM kijkt dan kom je veelal ‘punkers’ tegen, je zou kunnen stellen dat dit ook een specifieke doelgroep is maar als ik naar mezelf en mijn schoonbroer kijk reken ik deze niet mee tot de doelgroep.

6 | Underground Music Movement | Doelgroep


Waar wil het merk staan? Het merk wil zich onderscheiden in de markt door kleding samen te brengen met een muziekstijl. Daarnaast onderscheiden ze niet tussen mannen en vrouwen. Een bekende uitspraak van UMM is: “Convey the mood of young Wo/Men”. UMM is geen marktleider, ze richten zich op een specifieke doelgroep. Ze willen wel meer reclame gaan maken via sociale media, zoals op te maken is uit www.ummclothing.it. De kleding van UMM is niet overal verkrijgbaar, alleen in daarvoor aangewezen kledingzaken en op de site van UMM zelf. Ze leveren in: Italië, Frankrijk, Zwitserland, Noorwegen, Portugal, Montenegro, Oostenrijk, China, Nederland, Zweden, Spanje, Griekenland, Bosnië-Herzegovina, Rusland en Libanon. Het is dus een wereldmerk maar veel mensen zijn nog niet bekend met het merk.

Underground Music Movement | Waar wil het merk staan? | 7


Statements

Merkvisie De merkvisie van UMM is mensen kennis laten maken met muziekstijl gecombineert met mode. Ze proberen dicht bij de klanten te komen door een zeer specifieke doelgroep aan te spreken.

Merkmissie De merkmissie van UMM is aantrekkelijke kleding maken voor jongeren die gek zijn op dance- en housemuziek. Van een andere kant bekeken is de missie ook om festivals te blijven sponsoren.

Merktwaarden Enkele kernwoorden van UMM; Betrokken, Wo/Men, Dance- en Housemuziek, aantrekkelijke kleding produceren.

Ijkpersoon Een ijkpersoon is een omschrijving van een virtueel persoon die het merk gebruikt om hun doelgroep aan te spreken. Bij UMM is deze persoon een zogenoemde ‘punker’. Kenmerkend hiervan zijn hanenkammen, koptelefoons en de liefde voor dance- en housemuziek. Op de site van UMM komen deze personen ook veelal gebruikt.

8 | Underground Music Movement | Statements


Uiterlijke Kenmerken

Zien In de kleding komt altijd een muziekvoorwerp in terug. Dit kan een plaat zijn, maar ook een Dee Jay die uitkijkt over een menigte tijdens een feest.

Gevoel Bij het zien van kleding wordt er een gevoel opgewekt voor muziek. Meestal is het niet op te maken om wat voor muziekstijl het gaat, tenzij er een Dee Jay op afgebeeld staat.

Voelen (tastbaar) Bij voelen bedoelen we wat voor gevoel de kleding geeft. De shirts zijn ontworpen voor jongeren en zitten dus strak om het lijf. De meeste kleren die door UMM worden geproduceert zijn van katoen.

Gebruik van personen Op de site van UMM wordt veel gewerkt met personen. Hier worden veel punkers afgebeeld. Hiermee proberen ze ook een look and feel te creeĂŤren bij de bezoekers.

Underground Music Movement | Uiterlijke kenmerken | 9


Beeldtaal

Kleur De kleuren die gebruikt worden op de site varieĂŤren sterk. De basiskleur is zwart.

Fotografie Zoals eerder vernoemt wordt er op de site veel foto’s gebruikt van punkers. Deze hebben de kleding van UMM aan en worden op verschillende manieren gepositioneerd.

Compositie Op ieder product dat UMM maakt is het merk te zien. Het merk wordt in letters uitgebeeld en wordt vaak in een afbeelding verwerkt. Daarnaast staat op de mouw of in de nek een klein plaatje met daarop UMM. De letters van dit plaatje zijn altijd wit.

10 | Underground Music Movement | Beeldtaal


Eigen mening

Het merk staat nog steeds op dezelfde plaats als waar het is begonnen; stevig in de markt, maar geen marktleider. De klanten van UMM worden er steeds meer en meer. Het netwerk van UMM is groot te noemen, gebaseerd op de leveringsplaatsen. Mijn advies aan UMM is; Ga vooral zo door. De kleding is aantrekkelijk voor de doelgroep en het draagt fijn.

Underground Music Movement | Eigen mening | 11


Bronnen Er zijn verschillende bronnen gebruikt bij het maken van deze analyse: Internet: http://www.ummclothing.it http://www.google.nl (afbeeldingen) http://www.vertalen.nu http://www.als-jij-een-merk-zou-zijn.nl Literatuur: Branddesign, Editie 3, Ruud Boer

12 | Underground Music Movement | Bronnen

IC1U - Rik Horevoorts  

Merkanalyse over UMM.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you