Page 1

ModeBiennale magazine

Fashion en design Interview Tommy Hilfiger Ik en Amber

Van Klarendal tot Modekwartier

Expositie AkzoNobel Mode en styling

Week 3

20 t/m 26 Juni Wekelijkse uitgave gemaakt door leerlingen mediavormgeving van het Rijn IJssel Arnhem


Ik & Amber

De Mode Biënnale in Arnhem is alweer drie en een halve week aan de gang, maar in die 3 weken was ik nog niet naar de tentoonstelling in Akzo Nobel geweest. Dat is inmiddels gebeurd, en daar kan ik je iets over vertellen. En dat was een inspirerende en ook een aparte ervaring. Apart omdat het allemaal kunstzinnige ontwerpen zijn, waar je bij gaat denken “hoe kom je erbij om dit te verzinnen?”. Bijvoorbeeld bij de jurk in de glazen fallus, van Ann-Sofie Back Atelje. Ze zegt dat mode voor haar te maken heeft met pornografie, vernedering, schaamte, lust maar vooral geld, vandaar de jurk in de glazen fallus. Heel apart.

Iedereen kan bij Amber iets anders verzinnen, waarom? Omdat ze verschillend is en wispelturig, ze blijft nooit wie ze is. Ze is altijd anders. Ze is degene die ons schoonheid laat zien en ons helpt bepalen wie wij zijn. Mode is een vrouw en die vrouw is Amber, veranderlijk, tegenstrijdig en mysterieus. En dan denk je, “Hoe gaan ze Amber nou weer vertalen in een tentoonstelling?’’. Door verschillende aspecten te laten zien wat met mode te maken heeft.

Iedereen weet nu wel wie Amber is. En voor de mensen die het nog niet weten, Amber is een fictief persoon, die is verzonnen aan de hand van de eerste letters Arnhem ModeBiennale, ‘er’ hebben ze erachter geplaatst. De echte Amber die bij het beeld van de ModeBiennale past bestaat wel. Zij is ook geïnterviewd en staat in het vorige ModeBiennale Rijnijssel blad.

2

Tekst: Nandini Rasiawan Vormgeving: Robin Bouman

In de tentoonstelling kan je wat betreft de mode in de filmwereld, veranderingen van vroeger tot nu zien. Ook zijn er ontwerpen te zien van de jonge ondernemers, die ook aan Modebiennale hebben meegewerkt.


Juun J. laat mannen in trenchcoats zien, waar er zand op hun hoofd valt alsof het een zandloper is. Je ziet ook een heel realistische vrouwenlichaam gegoten in was, en dat helemaal opgebrand is als de Mode biennale is afgelopen. Gekker kan het niet.

Dat slaat helemaal op mij, op hoe ik ben en in het leven sta. Ik hou van jurken en dan het liefst zo sierlijk mogelijk van mooie zijde gemaakt zodat het mooi om je figuur valt. En de schoenen, ik hou van hakken. Van alle soorten hakken, en al helemaal als het er vrolijk uit ziet. Dat is Amber, ze laat je zien wie jij bent. Dit zijn echt MUST SEE DESIGNS die je absoluut niet mag missen. Daarom moet jij echt naar de tentoonstelling, voordat hij afgelopen is!

Wat ik zelf het leukste idee en ontwerp vond, waren de jurken van Klavers van Engelen. Met de ventilators eronder, en dat je dan dat Marilyn Monroe idee krijgt, doordat de jurkjes omhoog vliegen. Het zag er vrouwelijk en sierlijk uit. En de schoenen van Nicholas Kirkwood, met de rare prints erop spraken mij ook erg aan, omdat ze ten eerste hele hoge hakken hadden, ten tweede de printjes waren echt heel leuk bedacht, en ze zagen er ook nog eens vrolijk uit.

Foto Credit: Evy Renkens

3


Van Klarendal tot Modekwartier De Arnhemse wijk Klarendal is de modewijk van Arnhem. Er bevinden zich tientallen modewinkels en ateliers en tijdens de Mode Biennale zijn er veel tentoonstellingen te bewonderen. Maar waarom is juist Klarendal het middelpunt van de mode geworden? Geschiedenis Klarendal is een wijk aan de noordzijde van het historische stadscentrum van Arnhem, vlak langs de andere kant van het spoor. In 1830 werd met de bouw van de inmiddels authentieke volkswijk begonnen. De Kroon, beter bekend als de Klarendalse Molen, werd in 1870 van de Amsterdamseweg verplaatst naar Klarendal en is de trots van de wijk. Tot eind jaren 50, begin jaren 60 was Klarendal een arbeiderswijk. Na die tijd is de wijk in verval geraakt, wat leidde tot oproer onder de bewoners. In 1970 kwamen de Klarendallers in opstand tegen de verloedering van de wijk. Na een periode van investeren en ook steeds weer terugzakken, kwam de bevolking in 1989 opnieuw in verzet, dit keer tegen de vele drugspanden.

100%Mode De Gemeente Arnhem en woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem hebben zich sinds 2002 bezig gehouden met hoe Klarendal structureel verbeterd kon worden. De gemeente had in die tijd ontdekt hoe belangrijk de modeacademie ArtEZ voor de stad was en zocht naar mogelijkheden om afgestudeerde studenten in Arnhem te houden. De volkshuisvesting was op zoek naar manieren om het imago van de wijk te verbeteren. In 2006 kwamen deze doelen bij elkaar. Klarendal werd omgedoopt tot Modekwartier en er werd gestart met het project 100%Mode.

Het doel van het project 100%Mode was om panden op te kopen en om te vormen tot modewinkels of ateliers. De Volkshuisvesting zorgde voor de aankoop en het herstel van verpauperde panden en de gemeente heeft veel geld gestoken in het opknappen van de openbare ruimte. Ook is er een nieuw café-restaurant geopend in de wijk. Op de hoek van de Klarendalseweg en Sonsbeeksingel werd ‘Goed’ geopend in het voormalige postdistributiecentrum. Dit pand stond eerder bij het station, maar moest wijken voor uitbreiding van het spoor. In plaats van het gebouw te slopen, is het in 125 stukken gezaagd en in Klarendal weer opgebouwd.

4


Het nieuwe Klarendal Door het project 100%Mode is de werkgelegenheid in de modebranche flink toegenomen en is Klarendal op veel plaatsen opgeknapt.

Toch is een deel van de oud-Klarendallers niet blij met het Modekwartier. De oorspronkelijke bewoners betreuren het dat hun vertrouwde wijkcultuur aan het veranderen is.

Fotograaf: Gelukkig is een groot deel van de Klarendallers wel tevreden met de vernieuwing van hun wijk. Ze vinden het prachtig dat de wijk wordt opgeknapt en dat ze weer veilig over straat kunnen. Hoe men ook tegen het project 100%Mode aankijkt, een feit is dat Klarendal tegenwoordig vaker positief dan negatief het nieuws haalt.

Vormgever: Tekst:

5

David Stam Dennis Meijnen Vincent den Doop


“EEN EIGEN ONTWERPBEDRIJF LIJKT ME GEWELDIG OM TE HEBBEN“

6


Interview fashion & design studenten Naar aanleiding van ons Mode Biënnale project op het Rijn IJssel moesten wij een interview houden met mensen die wat te maken hebben met mode. Hiervoor hadden wij een afspraak gemaakt met de Gregorie Bolder op de Thorbeckestraat die daar docent is op de opleiding fashion en design. Zij had voor ons twee meiden gevraagd om mee te werken aan het interview. Ik begon met de eerste vraag die natuurlijk over het Mode Biënnale zelf ging. Hier waren ze meteen erg uitbundig over, zo zij Lena: ik vind het erg leuk en de tentoonstelling vind ik ook helemaal geweldig. Ik ben hier ook heel veel te vinden want ik werk er namelijk als vrijwilliger. Nadia voegde zich al snel bij het gesprek en begon over de nacht van de mode: dit was ook een onderdeel van het Mode Biënnale, alleen mochten

we hier jammer genoeg geen voorbereidingen van doen. Dat werd dan gedaan door de 4de jaars. Maar we mochten wel ons tricotjurkje showen die we moesten maken voor een schoolopdracht. Dan is het wel leuk hoor om je eigen creatie terug te zien op de catwalk. Toen vroeg ik door naar de inspiratie en waar hun zichzelf zullen zien na een aantal jaar. Hier waren ze beiden al meteen erg zeker van: een eigen ontwerpbedrijf leek hen geweldig om te hebben. Maar dan moet je wel weten of je bedrijf goed loopt zei Nadia. Want mensen moeten houden van je stijl maar ook van jou kijk op mode. Toen vroeg ik meteen door naar de inspiratie. Waar halen je dat nu vandaan? De natuur inspireert me echt enorm ik houd van de natuur en de beestjes. Nadia daarentegen was dan weer zeer geïnteresseerd in de streetwear en de stijlen van de steden.

Modellen moeten slank zijn! En als afsluiting kwam ik nog met een paar stellingen en vroeg naar hun reactie. De eerste stelling was: de kleur zwart kleed af. Nee niet altijd en ik ben het er eigenlijk totaal niet mee eens. Nou ik vind juist dat het eraan ligt hoe je iets draagt. Maar ik vind dat zwart best wel iedereen kan staan. Maar ik loop zelf ook wel eens in een zwart jasje en dan hoor ik meteen: oh je bent gothic. En dat vind ik dan ook weer niet want dat ben ik ook helemaal niet en zo is dat dan ook met maten. Toen volgde al snel de volgende stelling: Modellen moeten altijd slank zijn. Nee daar zijn we het allebei niet over eens. Er worden natuurlijk ook grotere kleding maten gemaakt en daar doen ze dan slanke modellen in dat is dan ook niet mooi. Want dan komen vormen ook niet goed over. Want dan kun je ook niet zien hoe het staat op een voller model. En als laatste stelling: lang of kort haar. Ik heb lang en kort maar dan kies ik toch voor lang haar dat heeft iets vrouwelijks dus vind ik dat dan persoonlijk mooier natuurlijk.

Fotocredit: Michelle Overbeekbloem

7

Tekst: Reinier Hijmans Vormgeving: Yucel Ileri


Fotocredit:Jo

MB & Communicatie Voor het Mode BiĂŤnnale project van mediavormgeving heb ik een interview gehouden met Marieke Neleman. Marieke is vanaf kinds af aan al veel met mode bezig en is nu communicatie medewerker op de Mode BiĂŤnnale.

8 12

nne Witjes


“ALLE VERSCHILLENDE DINGEN DIE JE MAAKT, ZORGEN VOOR DE UITDAGING

Een jaar geleden is ze afgestudeerd aan het Amsterdamse Fashion Institute. Ze deed daar de opleiding Fashion Management wat voornamelijk gericht is op de inkoop en productie van mode. Zelf is ze die kant niet opgegaan, maar de marketing-communicatie kant. Ook heeft ze stage gelopen bij de PRafdeling van Victor & Rolf toen zij meededen aan de Mode Biënnale van 2009. Nu werkt ze zelf bij de Mode Biënnale. Ze heeft zich veel met de pers beziggehouden de afgelopen maanden, en regelt dan ook de persaanvragen en de marketing. Eigenlijk is het heel erg breed wat ze doet. Zo heeft zo ook voor de officiële opening de gastenlijsten gemaakt, en voor de Artez-shows maakt ze de perslijsten. Ze heeft ook meegewerkt aan de catalogus, en dat vond ze leuk om te doen omdat dat echt een product is van de communicatie-afdeling. Ze heeft ook contact gehad met de ontwerpers zelf. Ze kan eigenlijk geen één ding noemen wat ze echt het leukste vindt om te doen, omdat alle verschillende dingen die ze moet doen het werk zo uitdagend maakt.

Wat ze zelf zo interessant vindt aan de Mode Biënnale is dat deze duidelijk probeert te maken dat er meer aspecten zitten aan een kledingstuk dan je denkt. Ze vindt het verhaal achter een ontwerp heel interessant, dat maakt ook dat je iets mooier gaat vinden en er anders naar gaat kijken. Ze is fan van Victor en Rolf en vind Prada ook prachtig. Moeilijk vindt ze het om te zeggen wat haar het meeste aanspreekt op de tentoonstelling. Ze vindt alles mooi en ze vind alles bij elkaar wat het bijzonder maakt. Wat ze hiernaar wil gaan doen, dat weet ze nog niet omdat ze nu nog hard aan het werk is met de Biënnale, ze heeft wel plannen om naar Parijs te gaan. De voorbereidingen van de Mode Biënnale beginnen al anderhalf jaar van tevoren. Ze vindt het de moeite waard om de Mode Biënnale te bezoeken, omdat het hele team er hard aan heeft gewerkt en het heel mooi geworden is.

Vormgeving: Bas Postma MV1A Door: Mike Honders MV1A

139


Tommy Hilfiger Arnhem staat de hele maand juni in het teken van de Arnhem Mode Biënnale. Om meer informatie over mode te krijgen waren we op zoek naar iemand die wat met mode heeft, en ben ik Ali Kilic tegen gekomen. Hij is verkoopmedewerker bij Tommy Hilfiger in Amsterdam. Zijn leeftijd is 23 jaar en hij is student rechten in Arnhem.

Heb je al wat over de Mode Biënnale gehoord?

Onze eerste vraag was: Hoelang werk je al voor Tommy?

Heeft Tommy zulke modeprojecten?

Al ongeveer 2,5 jaar. En vind het nog steeds leuk. Van kleins af aan hield ik al van mode. Ik vind het belangrijk om je goed te kleden en om de mode bij te houden, om dat goaed te doen is het beste kom bij een kledingwinkel te gaan werken.

Hier in Amsterdam heb ik er niks over gehoord, maar ik studeer in Arnhem dus ik zie er regelmatig reclame affiches hangen. Ons Tommy-filiaal heeft er geen connecties mee, maar vindt het wel een mooie organisatie in Arnhem omdat veel mensen daar door beïnvloed raken en zich modebewuster gaan kleden.

Hoe denk je dat de mode zich gaat ontwikkelen in de toekomst? Mode is iets dat zich na een tijdje gaat herhalen, het beste voorbeeld zijn de Nike Air Max schoenen, vorig jaar was het echt een hipe om die te gaan dragen. Maar als je naar het verleden kijkt was het eigenlijk ook een hipe in de jaren 90. Dus mode veroudert niet maar herhaalt zich. Natuurlijk lijkt dat ook monotoon, daarom passen ze steeds een klein detail aan, waardoor het eigenlijk op nieuwe mode lijkt.

“IK VIND HET BELANGRIJK OM JE GOED TE KLEDEN EN OM DE MODE BIJ TE HOUDEN”

De zomer komt er weer aan dus we hebben de nieuwe zomer-collectie binnen. Er wordt veel reclame gemaakt.

Wat vind je belangrijk aan mode? Als er geen mode zou zijn, zou iedereen zich te saai gaan kleden en wordt het erg monotoon en veel mensen zouden niet weten hoe ze zich moeten kleden en er ontstaan dan rare kledingstijlen. Ik zou niet eens willen weten hoe die wereld er uit komt te zien.

Tekst: Fatih Sarac Vormgever: Birgit Gerrits Fotograaf:

Fotograaf:

Fatih Sarac

Fatih Sarac

10


In het kader van de Mode Biennale heb ik de mbo-opleiding mode en styling in Nijmegen bezocht. Dit om meer te weten te komen over mode. Mendy van Tienen volgt deze opleiding en met haar had ik een interview. Inspiratie Om inspiratie voor haar ontwerpen op te doen gaat Mendy regelmatig naar modeshows. De stijl van Yves Saint Laurent spreekt haar erg aan. Ook heeft Mendy zelf afgelopen jaar een modeshow gelopen: ze droeg toen een eigen gemaakt jurkje met als thema grafische vormen.

Hoe gaat ze te werk? Op dit moment maakt Mendy een mode-tekening voor haar jurkje die ze na de zomer gaat uitvoeren. daarvoor laat ze zich inspireren door

afbeeldingen op internet, en in modebladen. Daarna tekent ze haar ontwerpen op papier, zo kan ze steeds weer iets veranderen. Als Mendy tevreden is over haar ontwerp gaat ze deze verder uitwerken op de computer. Ze denk altijd goed na wat ze wil en ook in welke stijl ze wil werken.

Wat is mode voor haar Mode is voor haar een manier van persoonlijke expressie, door middel van haar outfits.

“JE HEBT DE VERNIEUWERS, SNELLEEN LANGZAME VOLGERS” Ze heeft niet echt één stijlicoon, ze kijkt meestal op straat wat mensen dragen en wat er in de mode is. Ze heeft zeker een eigen stijl: “ Ik denk dat iedereen wel een eigen stijl heeft. Iedereen draagt wat diegene zelf mooi vindt, de een gaat sneller met de mode mee dan de ander, je hebt de vernieuwers, snelle- en langzame volgers”

Creaties Bizzare en orginele creaties doen het erg goed in de modewereld. Je kunt je laten meevoeren door je creativiteit zonder dat je daarbij denkt aan de wensen van de mensen. Als stylisten stemmen wij onze creaties af op twee categorieën: op de consumenten en op de pers. En de laatste, de pers, houdt niet van ‘gewone’ dingen, maar wil iets bijzonders, iets om over te schrijven. Hierdoor wordt het accent wel verlegd naar meer bizarre creaties... Anders geeft de pers je geen ruimte, want dan ben je niet interessant genoeg. ik ben meer te weten gekomen over mode het was een leerzame ochtend

Door Kikki Arends Vormgeving: Mark den Hoed

Foto Credit: Daan Evers

11


Inhoudsopgave Ik en Amber

Pagina 2 & 3

Van Klarendal tot modekw artier sign

Lena en Nadia fashion & de

Pagina 4 & 5

Pagina 6 & 7

MB & Communicatie

Pagina 8 & 9

Pagina 10

mmy Hilfiger

Interview medewerker To

Mode en styling

Pagina 11

Shoe Designer Nicholas Kirkwo

od

Pagina 14

Pagina 15

Het leven als model

a van den Brink

Interview met Be

Rare vogels of creatievelingen

Pagina 16 & 17 Pagina 18 & 19

Interview met Arnoud Gors se

l

Mirror has two faces

Pagina 20 & 21

Pagina 22 & 23


Voorwoord De vierde editie van Arnhem Mode Biënnale draagt de naam Amber en van 1 juni tot en met 3 juli 2011 gaan we op zoek naar haar ware identiteit. In deze editie leest u mode gerelateerde interviews, artikelen en columns. Wij houden u op de hoogte van de laatste gebeurtenissen van de Mode Biënnale. De zoektocht naar Amber kunt u tevens volgen op www.rijmedia.nl Aangekomen in de derde week van de Arnhem Mode Biënnale, we komen al steeds meer te weten over de raadselachtige Amber. Amber, een wispelturig en vluchtig fenomeen wiens persoonlijkheid overal in deze maatschappij te vinden is en aan wiens invloed we nauwelijks kunnen ontsnappen. Amber vangen lijkt onmogelijk, ze is altijd te vinden in een andere vorm. We kunnen niets anders dan haar volgen, in de hoop dat ze haar geheimen met ons deelt. Zie website Mode Biennale

Co lo fon

Chef vormgeving Stijn van Swetselaar Chef fotografie Kadeem Stouten Chef journalistiek Niek van de Pavert

Opmaak Strakke kant Elise Eshuis Birgit Gerrits Dennis Meijnen Yucel Ilery Mark den Hoed Renske van de Vlag Bas Postma Robin Bouman

Opmaak Crazy kant Stijn Swetselaar Lars de Jong Wendy Bosch Melvin Frieling Jaimy Bouwman Sem Schwengle Sjors Rothuizen Samuel Ririmasse


Shoe designer Nicholas Kirkwood Afgelopen maandag was het dan eindelijk zover. We gingen naar de AkzoNobel voor de tentoonstelling. Wat me hier het meest opviel was de schoenenontwerper Nicholas Kirkwood, met zijn fleurige ontwerpen.

Fotoc

redit:

Denny

Willia

ms

Het begin

Nicholas Kirkwood Matthew werd geboren in Duitsland in de plaats Münster op 10 juli 1980. Zijn vader was in Duitsland gestationeerd bij het leger. Nicholas Kirkwood studeerde aan de Central Saint Martins College in Londen. Hier studeerde hij als beeldend kunstenaar. Na te zijn afgestudeerd aan de Central Saint Martins College kreeg Nicholas een baan aangeboden omdat hij mensen had ontmoet op zijn wintersport. Hierdoor kon hij aan de slag bij Phillip Treacy. Een hoedenspeciaalzaak.

De schoenen

Na vijf jaar te hebben gewerkt bij de Phillip Treacy’s winkel stopte hij omdat hij verder ging in de schoenenbranche. Na ervaring op te hebben gedaan bij de hoeden-speciaalzaak ging Nicholas samenwerken met zijn collega Phillip. Nu staat Nicholas bekend om zijn strakke vormgeving van zijn ontwerpen en zijn vernieuwend

gebruik van materialen, waaronder DeVore satijn en met de handgedrukte suède, leer, python, geschoren pijlstaartrog, cobra en rubberen leer.

Beroemdheid

In 2005 maakte hij de catwalkschoenen voor Ghost en John Rocha. Nicholas produceerde zijn eerste gelijknamige collectie voor de lente en zomer van 2005, die hem de Conde Nast Footwear News Vivan Infantino award opleverde voor nieuw talent in 2006. Ook won Nicholas in 2007 de Vogue Italia award voor het ontwerpen van accesoires. Nicholas opende zijn eerste eigen atelier op de Londense Dover Street Market in juli 2009. In dat jaar maakte hij samen met Swarovski ontwerpen voor de Swarovski sieraden collectie.

14

Nicholas en Amber

Momenteel is er een expositie te bezichtigen van Nicholas in de AkzoNobel te Arnhem. Wanneer je de ruimte van Nicholas instapt, treed je een andere wereld binnen. Zo zie je op de muren en op het plafond zwarte en witte figuren getekend. In de schoenen die Nicholas heeft ontworpen komen die kleuren ook terug. In het ontwerp kun je goed zien dat het om een echte Kirkwoods gaat, dit omdat het een kenmerkende platformschoen is, gecombineerd met fantastische materialen. Door deze materiaalkeuze maakt het de schoen een echt kunstwerk. Nicholas Kirkwoods schoenen behoren ondertussen tot de meest gewilde schoenen ter wereld. Door: Anne Verlinden Vormgeving: Wendy Bosch


Marlon Hoekerzwever

Het l

even

Artikel

als m

Voor het project “modebiennale” moest ik een artikel schrijven over iets wat met mode te maken had. Ik kwam op het idee om het over de modellenwereld te gaan schrijven. Nooit eerder heb ik geweten dat het beroep “model” eigenlijk best wel zwaar is. Veel mensen denken dat als je een model bent dat je een makkelijk leventje lijd. Uit mijn interview met (ex-model) Marlon Hoekerswever blijkt het tegendeel. Het eerste wat mij opviel was dat het model van jongsaf aan al geïnteresseerd was in mode. Marlon vertelde mij dat toen ze klein was, zij nooit broeken, maar jurkjes aan wilde en daar moest dan een bijpassend tasje bij. Ook wilde ze nooit stoere schoenen, maar altijd lakschoentjes dragen. Modellenwerk is een zwaar vak, en al

j van e d Mo

aan f a s ong

odel

helemaal als je net begint. Want als beginneling moet je een heel proces doorlopen. Je begint met het opsturen van foto’s van jezelf. Natuurlijk kun je ook gescout worden maar dat gebeurd maar zelden. Als je wordt gevraagd om langs te komen krijg je een kenningsmakings gesprek. Hierbij worden de maten en de lengte opgemeten. In het gesprek zelf gaan ze het over je maten hebben en over je taille, als het bureau vindt dat jij de goede maten hebt en de goede lengte dan is de kans al groter dat je word aangenomen. Na dit gesprek maken ze polaroids, dit zijn een soort testfoto’s, hierbij kijken ze naar je houding en naar je lichaamstaal. Als dit allemaal voltooid is word je na ongeveer een week opgebeld of je bent aangenomen of niet. Als je eenmaal bent aangenomen

1 15

wordt er een portfolio voor je gemaakt. Het portfolio is het belangrijkste onderdeel van je modellencarrière, hierin staan al je foto’s van de verschillende opdrachten die je hebt gehad. Als je geen portfolio hebt word je ook niet gevraagd voor opdrachten. Hoe uitgebreider je portfolio, hoemeer opdrachten je krijgt.


k n i r B d . v a n e e s B n w a Fra e i v r Inteor Lind do

fotograaf: Mahmoud Sary

Bea Twee jaar geleden kwam gen op het idee om de leerlin een project te laten doen rwaarbij ze meer praktijke ze te varingen op deden. Om bij laten voelen hoe het er toe een echte redactie aan stijds ging verdeelde ze de de derde jaars in groepen en kregen ze de opdracht om n tijdmet ze allen elke dag ee schrift uit te brengen.

ook het correct Niet alleen uitbrengen, t verspreiden printen het nieten en he van de tijdschriften groep studenkwam in handen van de liep dit goed, ten. Anderhalf week ver vorderde raakte maar naarmate de tijd geërgerd aan de leerlingen gestrest en dan de ander, elkaar. De een deed meer der nam alleen die was er nooit en de an dat punt hebmaar het leuke werk. Op

ering ben ze een noodvergad nt is me ingelast. Vanaf dat mo en en alles voorspoedig gelop rlee s hebben ze zo een onwij . zaam project uit gevoerd

ng Samenwerkispe elde het

Nu twee jaar later hoofd al een tijdje in Bea haar eerde t me t jec dat ze een pro evo uit u wo rs ste en derdejaa ge n ee er s wa ren. Vorig jaar n da n ee All t, lijknamig projec

ale maar niet met de modebiënn . Maar in het thema van het WK enwernu was het tijd voor sam sen de king en interacties tus n, wat sse kla rde de eerste en de nnen ze kunnen ze al en wat ku elkaar leren. l derde Een punt waar alleen vee t dat fei t he is len val jaars over een uitzei halverwege dit jaar gekozen, stroomrichting hebben ef. AAV, grafisch of interacti

fotograaf: Mahmoud Sary 16


fotograaf: Mahmoud Sary

van In deze laatste 5 weken ech er rdt wo het schooljaar k oo , an da ge ter weinig mee fisch de leerlingen van gra ek we n ee er zullen zich we de in n eve lang moeten inl en wereld van html codes s keu n ee is filmwerken. Dit be is a Be en die gemaakt is . aat afg ze nieuwd hoe dit

n Verbeteringe orgaande

Het verschil met vo alles jaren is wel merkbaar, en id ere orb vo is veel beter som or Vo . georganiseerd ak str t nie g mige is dit no ort genoeg merkt Bea, ze ho geon t he t da van leerlingen el. ure uct str t regeld is en nie r jaa dit er is al Maar al met ge ing nn pla een strakke

zomaakt. Ze hebben zelfs ort he n aa d ha veel werk ge dit van n ele reg ganiseren en jd ti en ge g no er project dat orvo t he or vo is geweest jaar, bereiden van volgend npla de op l we wat eigenlijk zo zijn n are Ler . ning stond ject enthousiast over dit pro ger lan t wa g no dat ze graag dat n da zijn je ep bij hun gro osero ing zijn ze eigenlijk al na sig ef siti po terd. Een erg natuurlijk!

e Bea en de mtod zozeer

Zelf heeft Bea nie esveel met mode, maar acc zij soires is het gene waar kke voor valt. Zo geeft ze ma zon lijk 200 euro uit aan een zij is nebril. Ook schoenen haar t me , van g we l aa helem vrij1.64 loopt ze eigenlijk rs de wel altijd op hakken, an ikle zou ze zo twee koppen e eld ner zijn dan de gemidd t Wa student, zegt ze zelf. d vin Bea echt verschrikkelijk hun zijn jongens die met t kon broek halverwege hun xer lopen “ ik hoef geen bo shorts te zien “ lacht ze.

Linda Fransen

17

vormgeving: Melvin Frieling


Rare vogels of creatievelingen?

“Dat mode voor iedereen een andere betekenis heeft, mag wel duidelijk zijn. Vooral na het zien van de expositie naast het Akzonobel. Daar trof ik ontwerpen aan waar ik niet over zou durven dromen.� Zodoende trof ik in de eerste ruimte wat vreemde apparaten aan waarvan er 1 of 2, naar mijn smaak, een nogal onaangename geur verspreidden. Aan de bovenkant kwam er een soort van stoom uit, wat even leuk was om mee te spelen, maar na 10 tellen ging het al gauw vervelen waarna we verder gingen naar de volgende ruimte. Die ruimte werd versierd door lang witte kleden die aan het plafond hingen. Op de kleden werden korte modefragmenten geprojecteerd. Op het eerste oog leken het gewoon een aantal oude fragmenten, maar wie goed oplette, zag dat op elk doek een fragment met een andere hoofdkleur werd afgespeeld. Nadat het mij

18


verteld was zag ik het ook. Dat vond ik nou leuk bedacht. In de andere helft van de ruimte hingen geprinte doeken met zeer aparte, doch interessante afbeeldingen. De volgende ruimte was voor mij een zeer vreemde en ook hierbij was het de vraag wat het met mode te maken had. In het midden van deze ruimte bevond zich een slaapkamer waarin alles bruin geverfd was. Het was apart om te zien dat mensen hierin zeer geĂŻnteresseerd waren en alle verhalen aan wilden horen. Hierna vervolgden wij onze weg naar de volgende ruimte door via een aantal kleine gangen te lopen. Dit is een ruimte die naar mijn idee meer met mode te maken had. Zo stonden er

een aantal aangeklede etalagepoppen. De kleding die ze aan hadden was niet helemaal mijn smaak, maar dat is het zelden. Ook hier waren personen die uitleg gaven over de kledingstukken. Er zaten aparte verhalen bij.De ruimte hierna was een zeer donkere kamer, waar onder andere een aantal kledingstukken aan hangers rond draaiden met een nogal eng muziekje op de achtergrond. Voor de rest viel er hier niet veel te zien. In de daarop volgende ruimte waren veel verschillende ontwerpen te zien. Het eerste ontwerp wat mij opviel was een beeld van een liggend meisje dat was gemaakt van kaarsvet. Dit was heel gaaf en apart om te zien, maar weer daagde bij mij de vraag op wat dit met mode te maken had.

19

Verder bevonden zich hier nog een aantal aparte ontwerpen. Zoals een rij glazen platen waar kleding in verwerkt was. Een eindje verderop was een hok waar een astronaut aan een paar kabels bungelde. Niet echt modieus.Na deze hele tour door het oude pakhuis kwamen we aan bij het cafĂŠ. Voor sommige mensen een mooi momentje om een biertje te pakken om het af te sluiten en bij te komen van deze expositie. Jimmy Smethurst MV3B


Winkels in Arnhem Arnhem is een modestad, overal kleding van klein tot groot. In de hoofdstraten van het centrum zit het vol met bekende winkels. Van de C&A tot de Tommy HilďŹ ger. De straten zijn gevuld met jongenlui die er goed uit willen zien. Maar waar ga je deze tijden heen, wat is in en wat is uit. Dat gevoel is mode. De etalages geven jou het antwoord. Enige wat jij hoeft te doen als consument is naar binnen stappen en je laten helpen door opdringerige verkopers. Maar staat dit mij wel is de vraag? Past dit wel bij wat ik in mijn eigen kledingkast heb hangen? Is dit wel mijn goede maat of kleur? De verkoper helpt je graag bij het uitkiezen, geeft suggesties en probeert je nog op het einde nog

ondergoed aan te smeren. Prachtige spelletjes worden gespeeld in de kleding-schoenen winkels. Ik geef iedereen een tip: koop je schoenen is bij de Footlocker. Zeer bekende zaak maar het spelletje is hilarisch. Je vraagt of ze die ene schoen nog in jou maat hebben, en dan begint het. Of ik een zooltje in mijn schoen wil? Het geeft volgens de verkoper alleen maar voordelen en het schijnt veel lekkerder te lopen. Onzin ik ben er ingetrapt letterlijk, loopt gewoon net zo lekker. Je wilt het niet naja dan komt gewoon ronde twee. Een spray om je schoenen te beschermen tegen vuil? Ook niet de verkoper heeft gefaald en jij loopt weg met je nieuwe gympen.

De Mode Biennale is bezig in Arnhem: je ziet het overal in de etalages. Een mode evenement waarbij ik betrokken ben geraakt via mijn opleiding.

Fotocredit: Matthijs van Voorst

20


Fotocredit: Matthijs van Voorst

Arnoud Gorssel Ik moet als opdracht een interview houden met iemand die met mode te maken heeft. De persoon heet Arnoud Gorssel en werkt bij een bekende winkel Chasin. Een mooie winkel die je vaak ziet in Nederland. Arnoud is 22 jaar en werkt al 2 jaar in een kleding winkel. Hij vertelde met dat de Mode Biennale een mooi project was om klanten te trekken voor Chasin. Er hangt zelfs een muur van spijkerbroeken in de vorm van het Biennale logo. De Chasin store ligt ook op de Mode Biennale route. Hij zelf gaat niet naar de evenementen toe, hij is druk met zijn pas geboren kindje en zijn huis. Mode is voor hem belangrijk

vertelde hij me. “Ik vind het belangrijk om er goed uit te zien en om me leuk aan te kleden”. Hij houdt er van om met mensen om te gaan en hun te helpen om er goed uit te zien. De etalages moet er goed uit zien, en word wekelijks vernieuwt. De doelgroep van Chasin is mannen tussen de 15 en 45 jaar, alleen heren. Helaas geen toekomst voor de dames in dit kledingmerk. Chasin is een kledinglijn van de eigenaar van de ook zeer bekende winkel Score. De Chasin lijn liep zo goed dat Score speciale winkels heeft geopend. Hij zelf is assistent filiaal manager, hij zorgt ervoor dat het winkeltje

21

draait samen met de manager. Het hoofdkantoor zorgt voor de styling van de winkels. “Het word gewoon aangeleverd en wij moeten het in de winkel plaatsen”. Zijn eigen toekomst is nog onduidelijk, hij ziet wel doorgroeit mogelijkheden in Chasin. Maar is op dit moment druk met zijn pasgeborende. Zijn eigen merken zijn uiteraard Chasin en alles wat er goed uitziet. “Ik ben niet zo merk gebonden als het totaal plaatje maar mooi is”. Geschreven door: Floris Versteeg


THE MIRROR HAS TWO FACES

De tweelingzussen Riet en Truus Spijkers vormen samen het ontwerpersduo Spijkers en Spijkers. Nadat zij in 2000 afstuderen aan het Fashion Institute Arnhem richtten zij hun eigen modelabel op. Sindsdien brengen zij 2 keer per jaar een nieuwe collectie uit. Samen wonnen zij al veel prijzen zoals de ‘Robijn Fashion Award 1997’ en de ‘GWAND Fashion Events Lucerne Swiss Textiles Award for up-coming Design’. In 2010 winnen zij zelfs de ‘Marie Claire Prix de la Mode’, dé prijs voor de beste nationale modeontwerpers. Tegenwoordig wordt hun kleding over de hele wereld gedragen in landen als Nederland, Engeland, Italië, Japan en Amerika.

1 22

Inspiratie

‘Spijkers en Spijkers’

derne kun je in het museum voor Mo em nh Ar ale nn Bië de Mo de n , ArnIn het kader va ling van het wereldberoemde tel ns too ten n ee or vo ht ec Kunst Arnhem ter senteren zij alle collecties pre r Hie . ers ijk Sp en ers ijk Sp hemse ontwerpersduo pireerd door sterke, bijzonïns Ge . en bb he t ak ma ge r die zij in de afgelopen 10 jaa ontwerelk jaar 2 nieuwe collecties te ers ijk Sp en ers ijk Sp n ste wi mt: dere vrouwen door alles wat je tegemoet ko st rra ve n tee me je rd wo st pen. Bij binnenkom alledaagse ontwerpen! Dat en ge lijk ide du n zij dit , jes kleuren, stofjes en print je verder kijkt zie je ook als ar ma n tee me je zie is er ers en deze tentoonstelling bijzond er maakt. Maar, wie zijn Spijk nd zo bij zo s cie pre g lin tel ns wat deze tentoo maakt hen zo bijzonder? Spijkers nou eigenlijk en wat Een grote inspiratiebron van het ontwerpersduo is Art Deco. Art Deco is een populaire stijl die van 1920 tot 1939 een grote invloed had op kunst. Vanaf 1920 veranderde er veel op sociaal, cultureel en politiek vlak. Zo werd het algemeen stemrecht ingevoerd waardoor ook vrouwen meer te zeggen kregen. Daarom inspireren Spijkers en Spijkers hun ontwerpen op moderne, zelfbewuste vrouwen met een eigen mening en stijl. Bij deze stijl worden verschillende stijlen gecombineerd zoals het expressionisme, kubisme, modernisme en functionalisme. Hierdoor zie je in de ontwerpen veel brutaal kleurgebruik en geometrische vormen die worden samengevoegd tot een ontwerp die vooral functioneel is. De stijl is een erg ruim begrip en zie je in de hedendaagse kunst nog erg veel terug.


Tentoonstelling MMKA

Nieuwsgierig geworden naar de creatieve ontwerpen van Spijkers en Spijkers? Drieënhalve maand lang is het voor publiek mogelijk een kijkje te nemen bij de tentoonstelling ‘The Mirror Has Two Faces’. Hier zijn alle ontwerpen te zien die Spijkers en Spijkers de afgelopen 10 jaar gemaakt hebben. Ook krijg je een kijkje achter de schermen om de ideeën en gedachten van het ontwerpersduo te ontdekken. Zo zie je een overzicht van de ontwerpfase doormiddel van schetsen en inspiratiemateriaal dat op een bijzondere wijze tentoongesteld is. De tentoonstellingsvormgevers Maarten Spruyt en Tsur Reshef hebben duidelijk erg hun best gedaan de ontwerpen en de ruimte tot één geheel te maken. Alle collecties van de afgelopen tien jaar zijn tentoongesteld van 7 mei tot 21 augustus 2011 in het Museum voor de Moderne Kunst Arnhem. Madelon de Haas

moderne, p o n e p r e w ers hun ont k ij p S n e dit: s r e e . k jl ij r ti p s S c n n e e r g o e t in ir Fo n eigen men Daarom insp e e t aters e m M n e k w u o u r chers v u l e t L s e u w e M lfb e n z rjolij 2 23

Ma


Shoe designer Nicholas Kirkwood Interview met: Arnoud Gorssel

Modeln Hoekerswever Marlo

Interview met SPIJKERS EN SPIJKERS

ModeBiennale Magazine week 3  

Wekelijkse uitgave tijdens de Modebiennale Arnhem 2011. Dit magazine is samengesteld door leerlingen van de opleiding Mediavormgeving van he...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you