Page 1

MYYMÄLÄ


Sisällysluettelo Miksi?

s.3

Yleisilme

s.4

Tavara saapuu

s.6

Sisääntulo

s.9

Myymälä

s.10

Työvaatetus

s.16

Esillepano

s.21

1


Vaihtoehto kertakäyttökulttuurille Laadukas asiakaspalvelusta tuotteisiin

Puhdas, ehjä, siisti, edullinen

kierrätys Helposti saavutettava

paikallisuus

valmennus

Pysyvä Työllistäminen Yhtenäinen

2


Miksi? Tämä käsikirja on luotu auttamaan EkoCenter- myymälöiden yhtenäisen yleisilmeen syntymistä. Asiakkaat kiinnittävät paljon huomiota myymälän yleiseen viihtyvyyteen. Ostopäätöksen tekemiseen vaikuttaa enemmän se, miten asiakas myymälässä viihtyy, kuin esimerkiksi tuotteen hinta tai laatu. Myös asiakaspalvelun laatu vaikuttaa asiakkaan myymäläkokemukseen, jonka muistamista yhtenäinen raikas ilme edesauttaa. Myymälämielikuviin vaikuttavat niin sisäiset kuin ulkoisetkin tekijät. Ulkoisiin tekijöihin kuuluvat mm. houkuttelevat opasteet ja mainokset, julkisivu, ständit sekä mahdollinen näyteikkuna. Lisäksi myymälän ulkopuolella näkyvyyttä ovat luomassa esim. tekstiilikeräyskontit sekä kuljetuksissa käytettävät autot. Sisäiseen myymäläkuvaan vaikuttavat valaistus, värit, siisteys, järjestys, mahdolliset työasut, kalusteet sekä myymälämainonta ja opasteet. Sisämainoksen tehtäviä ovat ostoherätteiden ja tietojen antaminen, sillä asiakkaat arvostavat kaikkea tuotteista saatavaa tietoa. Keskisuomalaisessa EkoCenter verkostossa on mukana monenlaisia organisaatioita, kuten kunnallisia työpajoja, yhdistyksiä sekä säätiöitä. Tämä asettaa ilmeen yhtenäistämiselle haasteita. Toivottavasti löydätte tästä käsikirjasta apuja teidän myymälänne tarpeisiin.

3


Yleisilme Yleisilme rakentuu muutamien elementtien ohjaamana. Myymälöistä ei ole tarkoitus tehdä juurikin samanlaisia kuten isoilla kauppaketjuilla, vaan jokainen käyttää esitettyjä vaihtoehtoja omien tarpeidensa mukaan. Näin luodaan yhtenäinen rennon raikas yleisilme. Tarkoitus on myös, että malleja, materiaaleja ja tekniikoita voi soveltaa luovasti. Antakaa ideoiden lentää!

Vihreä CMYK: C100 M0 Y100 K10 RGB: R0 G134 B51 Hex # 008633 Pantone: 348C Teippi: Avery 755 HP

Tehoste Vihreä CMYK: C52 M3 Y93 K0 RGB: R143 G188 B55 Hex # 8fbc37

Pilkahdus Mustaa

Aavistus Harmaasta

RGB-arvot: 103, 105, 105 (676969) LAB-arvot: 44.22, -0.89, -0.27 Tarkka NCS-sävy: 6801-B72G Lähin NCS-standardin mukainen sävy: S 7000-N ΔE standardisävyyn: 2

4


Fontit Suositellut fontit. Väerinä musta, harmaa ja tehostevihreä.

Calibri Impact ArtBrush

Käytetään yleisesti leipätekstinä. Tämä fontti löytyy yleensä kaikista tietokoneista.

Käytetään otsikoissa, kylteissä ja muussa järeämpää fonttia vaativissa teoksissa. Tämä fontti löytyy yleensä kaikista tietokoneista. Huomiotekstiin tarkoitettu fontti. Tämä on ladattavissa mm. http://www.dafont.com/ - kirjoita hakuun fontin nimi ja lataa ja asenna fontti koneellesi.

ÄÄNEKOSKEN KATULÄHETYS RY

5


Tekstiilinkeräyskontit

Tavara saapuu Lähes kaikki EkoCenter verkostossa myytävät tuotteet tulevat lahjoituksena, poikkeuksena myynnissä olevat uudet sekä uusiotuotteet. On tärkeää pitää mielessä, että tavaran toimittaminen EkoCenterille on asiakkaalle mahdollisimman helppoa, selkeää ja miellyttävää.

Useilla paikkakunnilla on sijoitettu tekstiilikeräyskontteja helposti saavutettaville paikoille, lähelle kierrätyspisteitä tai esim. marketin parkkipaikalle. Myymälän läheisyydessä oleva keräyskontti palvelee niitä asiakkaita, jotka ovat tuomassa lahjoitusta myymälän aukioloajan ulkopuolella. Konttien uudistunut ilme on ympäristöön sopiva ja tarran teksti kertoo paikallisesta toiminnasta.

6


Jokainen EkoCenter kuljetus on liikkuva mainos, ketjun käyntikortti. Autot ovat erilaisia, mutta niissä tulee olla ketjun tunnukset, sekä selkeästi yhteystieto, josta kuljetuksen voi tilata. Kuljettajien yhteneväiset työasut henkilökortteineen sekä hyvä asiakaspalvelu kuuluvat olellisesti käyntikorttiin.

Kun lahjoitus tuodaan myymälälle, on selkeintä, että kaikki nimikkeet otetaan vastaan yhdestä ovesta. Lahjoittajaa opastetaan selkeästi. Tavaran vastaanottoon liittyvät ohjeistukset on hyvä olla näkyvillä vastaanottopisteessä.

Asiakasnouto

Oma logo

7


8


Sisääntulo Myymälän tulee olla asiakkaalle helposti saavutettava. On tärkeää katsoa myymälän opasteita, pihaa ja sisääntuloa asiakkaan silmin. Onko se riittävän selkeä, siisti ja houkutteleva? Toivottaako se asiakkaan tervetulleeksi? Ulkona olisi hyvä olla jonkunlainen standi sisääntulon läheisyydessä, joka kertoo asiakkaalle myymälän pääoven sijainnin. Samalla siinä on hyvä mahdollisuus kertoa vaihtuvista kampanjoista tai toivottaa tervetulleeksi. Myös myymälän aukioloajat voivat olla tässä taulussa tai pääoven välittömässä läheisyydessä.

9


Myymälä Asiakkaan tulee nähdä koko myymälä ja sen valikoima sisälle tullessaan. Jos tila estää näkyvyyden, asiaa voi korjata selkeillä kylteillä. EkoCenter myymälä jaetaan selkeästi eri tavararyhmien osastoiksi. Myymälöiden koon vaihdellessa suuresti voi osasto tarkoittaa toisella toimijalla koria ja toisella kymmeniä neliötä. Kun samankaltaiset tuoteryhmät on sijoiteltu

10


vierekkäin, helpottaa se asiakkaan löytöjen tekemistä sekä nopeuttaa ostopäätöksen syntymistä. Osastojen sisäisellä tuotesijoittelulla pyritään selkeyteen, joka on osa tärkeä osa hyvää asiakaspalvelua. Kun esim. tekstiilit järjestetään rekkeihin värien ja mahdollisesti vielä koon mukaan, helpottaa se etsimistä ja nopeuttaa löytöjen tekemistä. Näin toimii myös tuotteen mittojen ilmoittaminen hintalapussa, silloin kun koolla on väliä, esim. verhoissa, matoissa ja ovissa. Saa ottaa –osasto tulisi sijoittaa lähelle ulko-ovea. Jos tuotteet ovat säältä suojassa, miksei jopa ulkopuolelle. Tämä osasto lisää tavaran kieron nopeutta sekä vähentää jätekustannuksia.

11


12


Kierrätystuote myymälät ovat yleisilmeeltään kirjavia, kun niitä verrataan uusia tuotteita tarjoaviin liikkeisiin. Tämä on väistämätön seuraus siitä, että tarjolla on kotitalouksien lahjoittamia tuotteita ja yksittäiskappaleita. Tätä kirjavuutta rauhoittaa huomattavasti se, että myymälän seinäpinnat ovat valkoiset ja käytössä olevat kalusteet valitaan mahdollisimman saman sävyisistä. Uusia kalusteita voi rakentaa esim. kuormalavoista, maalaamalla ne valkoisiksi. Myymälän seinällä, ylälaidassa, kulkee tehostevihreä raita. Sen voi toteuttaa tilan sallimaan paikkaan esim. laudalla, teipillä tai suoraa seinään maalaamalla.

13


14


15


Työvaatetus Myymäläilmeen mukainen yhtenäinen työvaatetus lisää henkilökunnan uskottavuutta ja helpottaa tunnistamista. Ehdolla on t-paita, liivi ja puoliessu. Näistä voi ottaa jonkun käyttöön tai yhdistellä vapaasti. Se mitä jokaisella EkoCenter henkilökuntaan kuluvalla tulee olla, on nimikyltti. •

T-paita - vihreä tai musta

Liivi harmaa

Puoliessu - musta

16


17


Myymälän kiinteät somisteet Pyöreät julisteikonit kuvaavat EkoCentereiden toiminteita, tuotteita ja palveluita. Sarja on suunniteltu siten, että sen voi toteuttaa itse tai tilata painosta. Niitä on tarkoitus ripustaa katosta roikkumaan 3-5 allekkain ja tilan antaessa myöden 2-3 ketjua rinnakkain. Näin syntyy tiivis näyttävä ryhmä. Malli vieressä.

18


Myymäläkortti

Hintalaput

Myymälän yhteystiedot on painettuna myymälän omak- Hintalapuista on laadittu useita eri malleja eri si käyntikortiksi. Tämä kortti sekä Keski-Suomi Kierrättää käyttötarkoituksiin. ry:n esite ovat esillä kassapisteellä.

MA - KE TO -PE LA

10 - 18 10 - 16 12 - 14

Eko Center myymälä Valintasi edistää kestävää kehitystä ja tukee paikallista työllistymistä.

Valintasi edistää kestävää kehitystä ja tukee paikallista työllistymistä.

19


20 20


Esillepano Kun asiakas näkee tuotekokonaisuudet, jotka joku on jo suunnitellut hänelle valmiiksi, hänen on hyvin yksinkertaista tehdä valinnat ja säästää samalla aikaa ja vaivaa. EkoCentereille kokonaisuuksia voidaan rakentaa esim. kodin tavaroista: sänky, pieni matto, yöpöytä, valaisin, päiväpeitto, koristetyynyt, tarjotin, teeastiasto, kirja jne.

Myymälä ei ole vain paikka, missä myytäviä tuotteita säilytetään, vaan on tarkoitus saada asiakkaat kiinnostumaan tuotteista. Tässä muutama vinkki näyttävien esillepanojen rakentamiseen:

Tuotteiden esillepano värien mukaan: •

vasemmalta oikealle vaaleista tummiin väreihin — (valkoinen – keltainen – punainen – vihreä – sininen - musta)

Tuotteiden esillepano kokojen mukaan •

pienistä suuriin ylhäältä alas

pienistä suuriin vasemmalta oikealle

pienistä suuriin edestä taakse

Massaesittelyt soveltuvat hyvin tarjoustuotteiden esillepanoon hintajulisteineen. Esillepanon tehokeinoja ovat: •

peilien käyttö

piilotettujen korokkeiden tai välipohjien käyttö

tuotteiden sijoittaminen vaaleita taustoja vasten

kohdevalaistuksen käyttö

esittelyjen pitäminen jatkuvasti täyteläisinä

21


Tuotteiden esillepano kolmiota hyödyntäen Sommittelemalla elementit kolmion muotoon saat toimivan ja mielenkiintoisen kokonaisuuden. Esillepano pysyy tiiviinä kokonaisuutena ja katse ohjautuu diagonaalisen linjan mukaisesti.

22


23


24

MYYMÄLÄN ILME  

ESR rahoitteiselle hankkeelle ohjeistus myymäläilme-oppaalle.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you