__MAIN_TEXT__

Page 17

17

G.T. Moore & The Lost Ark Band

Sea Peoples

‘Seek The Kingdom First’

‘Danuna’, ep

Lost Ark Music

Eigen Beheer

Bregt De Boever en zijn Lost Ark Studio verbazen al een paar jaar met bijzonder sterke producties die overtuigend refereren naar de hoogdagen van reggae en – vooral - dub. Dat hij bovendien samenwerkt met zangers die die hoogdagen hebben meegemaakt en rootsreggae mee de vorm gaven die we nu kennen, is daar a) niet vreemd aan en b) een bewijs van ‘s mans technische kunnen en passie. Op ‘Seek The Kingdom First’ neemt hij het voor de verandering niet op tegen een Jamaïcaan, maar wel tegen de Brit G.T. Moore, die eerder samenwerkte met o.a. Lee Perry en het vooral richting pop zoekt. Het resultaat: een ijzersterke plaat waarop het folky stemgeluid van Moore perfect in balans wordt gebracht met de typische, vette dubs van Lost Ark. Excellent! (mb)

NeoNerd ‘Bijna Willekeurig’ HKM/Coast To Coast

Pret met pretentieloze Vlaamse kleinkunstpop, wie had dat ooit gedacht van (boo)? Toch kan deze band rond zanger/ liedesschrijver Kevin C.S Van Staeyen me behoorlijk bekoren. Omdat er in de eerste plaats aan gezonde en grappige zelfrelativering wordt gedaan en toch worden ook serieuzere thema’s niet geschuwd. Maar de platte en meestal onecht overkomende pathetiek die sommige Vlaamse chansoniers kenmerkt, is hier gelukkig totaal afwezig. Levensliederen met een knipoog dus, waarmee ze in het vaarwater komen van lieden als Guido Belcanto, Roy Aernouts en Flip Kowlier. Muzikaal zit alles misschien nét iets te snor, u kent dat wél: gezellig bossaatje hier, voortkabbelend jazzke daar, een Balkan-melodietje op z’n tijd én het obligate zomers reggaedeuntje niet te vergeten. Zéér licht verteerbaar én bijgevolg gefundenes fressen voor Dranouter, Nekka Nacht en Radio 1 & 2, edoch zijn songs als ‘Stop’, ‘Adhd’, ‘Gloeiworm’ en ‘Dood’ heerlijk hartverwarmend en ontroerend. (boo)

Vroeg u zich ook af waar die exotische vrolijkheid op de laatste van Vampire Weekend gebleven is? Wel, deze is deels terug te vinden op het eerste ep’tje van Sea Peoples. Vier songs die met een minimum aan middelen (2 gitaren, 3 stemmen en wat elektronica) een maximum aan resultaat genereren. Het vrolijke gitaarriedeltje in ‘The Beach’ mag gerust de soundtrack van deze zomer worden. Ook in ‘You’re So Great’ knispert de folktronica van Sea Peoples rustig verder. ‘Kingfisher’ charmeert door zijn eenvoud en de cover ‘Get Free’ van Major Lazer weet de elektronische ziel van het origineel te vertalen naar alleen maar een gitaar. Er zijn slechts 50 exemplaren (met 25 verschillende covers!) van deze ep gemaakt. Een zware onderschatting van eigen kunnen, denk ik dan. Sea Peoples is een bandje waar ik graag nog veel meer van zou willen horen. Aan de slag! (ow)

Sensi-P ‘Opt Gemak’ Eigen Beheer

Waarom haalt nederhop in Nederland een niveau waarmee je bij de grote mensen aan tafel kan? Wat doen die calvinisten beter? Waarom blijft het hier bij eeuwige studentikoziteit en goede bedoelingen? Sinds ‘t Hof is er geen enkele Vlaamse groep meer opgestaan die in ons communautair taalgebied een complete onontkoombaarheid uitstraalde en kon domineren, al was het maar voor even. Dit terwijl The Opposites stilaan, en dik verdiend, uitgroeien tot megalomane trendsetters die in staat zijn subculturen nieuw leven in te blazen. Het ereburgerschap is daar een kwestie van tijd. Het kan blijkbaar erg verkeren. We hebben ondernemerszin nodig, durf, visie, een commercieel label, een stamp onder ons gat, iéts. Beweeg Het Publiek. Dat gaat niet door steevast op het gemak te zijn. ‘Opt Gemak’ van de uit het Gentse afkomstige Sensi-P is voer voor hiphoppuristen. Geen komma verkeerd aan. Degelijke opener ‘Chille Gast’ vat het album goed samen: bescheiden, een beetje brompot maar veeleer berustend. ‘Opt Gemak’ mist wat lef. De flow bestaat uit eerder korte uithalen en zucht naar een beklijvende toets. Beatmaker Freddie D produceert heldere tracks met een volle klank maar zou zijn sound nog kunnen verfijnen door meer zin voor avontuur. Waarom geen Sensi-P featuring Bonzai - of omgekeerd. Of een duet met Willy Sommers. Die is dat geboycot ook beu. Haal de voorpagina! Breek de boel af! Maar verlaat de parochie, ze is leeg. Nb: je kan Sensi-P terugvinden op bandcamp! (kh)

Oaktree ‘Chapters’, ep Voxed Recordings

Als Oaktree, het alterego van de jonge Antwerpse producer Adriaan de Rover, al thuishoort in een bos, laat het dan een verlaten woud zijn, waar doorweekt mos in de rondte dwarrelt, een gure wind langs de takken van de bomen raast en de apocalyps dagelijks lijkt los te breken na zonsondergang. Gedempte beats fladderen langs de bomen heen, pianoriedels dartelen als afgevallen bladeren rond rustig voortkabbelende twostep en bijwijlen scheurt een diepe bas weifelend open als een bloem die langzaam tot leven komt (‘I Still Feel’). Oaktree gaat voluit voor de less is more-aanpak: geen tot de nok gevulde songs, maar spaarzaam openbloeiende pareltjes van tracks waar stilte en rust het ruimschoots halen van bombast en pathos. Onderkoelde tristesse op z’n mooist. (wd)

Shockproof ‘Versterking’ Eigen Beheer

Al bij de eerste luisterbeurt laat ‘Versterking’, de nieuwe worp van Shockproof een sterke indruk na. ‘Zwag Liever’ tapt af met een aanstekelijke oosters Bollywood-deuntje waarover staalharde raps worden gespuwd: lekkerrr! Ook wat volgt, is klasse. In ‘Elektriciteit worden een stuiterende beat over vederlichte strijkers gedrapeerd: alleen stijve harken blijven er onbewogen bij. Of ‘Genghis Kahn’, waarin een lichtvoetige slepende beat de toon zet en een nonchalante rapflow de track afserveert. Aangezien de heren dit hoge tempo ook in de andere acht tracks weten aan te houden, is er maar één slotconclusie op zijn plaats: sublieme plaat! (wd)

Oscar And The Wolf ‘Ep Collection’ PIAS

De debuutplaat verschijnt pas in het najaar of begin 2014. In afwachting presenteert Oscar And The Wolf de zoethouder ‘Ep Collection’, de som van de in eigen beheer uitgebrachte ep ‘Imagine Mountains’, de samenwerking met producer Robin Proper-Sheppard van Sophia (de ep ‘Summer Skin’), één nieuw nummer (‘Moonshine’) en een remix van de single ‘Orange Sky’ door Herows. Een bundeling waaruit blijkt dat Oscar And The Wolf zowel fijnbesnaard gevoelig als dansbaar kan zijn en los van de evolutie van een indie folksound naar een donkere popsound altijd kan rekenen op de markante stem van Max Colombie. Laat maar komen, dat debuutalbum. (bvm)

http://www.vi.be/jackinthebox Wow, de Belgische ontdekking van de maand. Jack In The Box mag dan misschien niet de meest sexy groepsnaam zijn, het Gentse viertal heeft met Antje Cochuyt wel een zangeres in huis die de juiste snaren raakt met haar ontroerend mooie engelenstem en haar al even dromerige ukulele-partijen. Ook compagnon de route Steven Sarrazyn speelt ukulele en bassist Thomas Janssens en drummer Teun De Voeght (ook bekend als singer-songwriter S.A. Barstow) maken het indie folkplaatje met raakvlakken met CocoRosie (die speelgoedinstrumenten!) compleet. What’s next? Een platenconctract? (bvm) hoopt van wel.

Profile for RifRaf musiczine

RifRaf juli 2013 NL  

Interviews met traumahelikopter, Tunng, True Widow, James Holden, Austra, King Dalton, Robbing Millions, Coho Lips

RifRaf juli 2013 NL  

Interviews met traumahelikopter, Tunng, True Widow, James Holden, Austra, King Dalton, Robbing Millions, Coho Lips

Advertisement