Page 1

ARCHITECTURE PORTFOLIO RIDHIMA CHAWLA SELECTED WORKS


CURRICULUM VITAE RIDHIMA CHAWLA Student (5th Year) Bachelor of Architecture

+91-9882929710

HELLO !

ar.ridhimachawla@gmail.com

My name is Ridhima Chawla and I am a fifth-

Ludhiana, Punjab, India

year student of Bachelor of Architecture at

https://www.linkedin.com/in/ridhima-chawla

National Institute of technology, Himachal Pradesh, India.

-6126a9145

My interest in architecture is driven by my passion for creating spaces that interact with

EDUCATION 10th GRADE(2013)

the user at different personal and social levels Pinegrove School,

rather than just being a physical structure

Kasauli, (H.P.)

This portfolio showcases my selected aca-

10/10 CGPA 12th GRADE-

Pinegrove School,

demic works along with a few co-curriculars.

Kasauli, (H.P.)

LANGUAGE SKILLS

88.80%

Hindi

B.ARCH-

National Institute

English

(2020 anticipated)

of Technology,

(2015)

Hamirpur(H.P.)

HOBBIES

Punjabi


WORKSHOPS/COURSES Attended a workshop on ‘Architecture in Hospitality Sector’ in Zonal NASA convention.

Faridabad (2016)

Attended Symposium on the topic ‘Hill Architecture’.

Hamirpur (2016)

Participated in Z-Axis Convention on Equitable Cities organised by Charles Correa Foundation.

Goa (2018)

Completed a course on ‘Decoding Superblocks’ organised by CEPT University.

Barcelona, Spain (2018)

EXPERIENCE SUMMER INTERNSHIP: 4S Design Studio

Ludhiana (2018)

Team Co-Coordinator for the college Literary Club Content writing, Poster Making, Script Writing

(2017 - 2018)

Training And Placement Batch Representative

(2018 - 2020)

Worked for the departmental team, Designocrats. Model making, 3D modelling, Drafting

(2016 - 2018)

PROFFESSIONAL SKILLS AutoCad

Vray

SketchUp

Lumion

Revit

User Impact Proficiency

Adobe Photoshop

Healing Architecture

Adobe Indesign

Contextual Designing

Adobe Illustrator

PERSONAL SKILLS Management Skills

Communication Skills

Leadership Quality

Responsibility

Team-work Ability

Punctuality


“People ignore the design that ignores people� -Frank Chimero


CONTENTS

IMBUED BUCOLIC

The designing of this neighbourhood complex is inspired by the comfortable and homely feeling that is inspired by countrysides.

FEW AND FAR BETWEEN

The intention while coming up with the design of this library was to break the architectural monotony that surrounds the public libraries in our country.

OUTSIDE IN

A primary school based on the concept of keeping the interior spaces of the building connected to the world/nature outside

CORAL IMITATION

A beachside cafe, based on an island in Thailand, draws its conceptual form from the rich aquatic flora found in the region

THE BLUE DOVE

This structure is a peace Pavilion built to honour the brave lives that were lost in the civil war of Senegal. The colour scheme and the open form both have psychological significance.

PHOTOGRAPHY


IMBUED BUCOLIC Neighbourhood Unit Location: Pune, India

7th Semester, Academic Project Teammate: Neenu Bisht


IMBUED BUCOLIC IMBUED BUCOLIC as the name represents, means ‘Inspiring the Countryside Feel’. While designing the neighbourhood unit in a city where the citizens are surrounded by noise and pollution all day, I have tried to create a space of refuge which they can call thier home. In this design an attempt has been made to mimic the slow relaxed pace of country life admist the rush of a city. The intention right from the beginning was to provide as much green coverage as possible which meant taller buildings in order to acoomodate the required number of people. The challenge was to find the balance between the possibly imposing tall buildings and the humble green surroundimgs.


CONCEPT The concept here worked out on site level initially and then was modified with a psychological point of view keeping in mind the impact the complex was going to have on the occupants.

SITE LEVEL Sun and wind analysis. The first step was sun and wind analysis, after this stage, according to the result, the site was divided into different zones.

Site Zoning The site was then divided into three main zones: • Plotted Accommodation • Recreational Zone • Apartment Buildings The zoning is done in respect with the heights so that all houses get direct sunlight and ensure proper wind passage.

RECREATIONAL AREA PLOTTED ACCOMODATION APARTMENT BUILDINGS


PSYCHOLOGICAL IMPACT On a psychological basis in the concept following were the points of focus: • SOOTHING GREEN COVERS: other than the centralised recreational area, other fragmented green spaces have been provided across the site. • GRADUALLY INCREASING BUILDING HEIGHT: to avoid making tall buildings imposing on the residents, the height of the buildings gradually increases towards the outer edge.

• GRADUALLY FLOWING BUILDING FORMS: buildings towards the centre of the site have been formed with subtle curves and the ones with sharp edges have been placed at the back to provide a soothing view to the residents. TYPE 1: buildings with rigid angles TYPE 2: partly curved buildings TYPE 3: buildings with subtle curves

PLOTTED ACCOMODATION TYPE 3 (LOW HEIGHT) TYPE 2 (MODERATE HEIGHT) TYPE 1 (TALLEST)


SITE VIEWS


TYPE 1: Tallest (rigid angles)


TYPE 2: Moderate Height (partially curved)


TYPE 3: Low Height (subtle curves)


FEW AND FAR BETWEEN Public Library Location: New Delhi, India

4th Semester, Academic Project Individual work


FEW AND FAR BETWEEN

FORM

The form derivation of this particular building represents a strong contrast between my ideas about how a library should appear and the reality prevailing in India. Inspired by a simple ‘Stack of Books’, the building contradicts the general notion about the form of a public library being a simple block. The beauty of the building lies within the simple inspiration yet extra-ordinary outcome. The building has a glass roof along with a central green courtyard and bay windows that ensure proper day-lighting and little to no reliance on artificial sources.

BASIC FORM CONCEPT: Stack of books.


DEVELOPOMENT

Triangular Central Green Courtyard.

Courtyard placed in the built form.

Figure showing the placement of the courtyard.

Formation of the roof, shown in yellow.


SECOND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN

ENTRANCE/CIRCULATION SPACE

CAFE KITCHEN & SITTING SPACE

READING/SITTING SPACE

KID’S LIBRARY AREA

CENTRAL COURTYARD

RECEPTION/OFFICE AREA


INTERIOR ARRANGEMENTS Along with being unique, emphasis in the building has also been laid on providing a variety of different sitting spaces throughout. The sitting or reading areas in the building are not only limited to monotonous table and chair sets but experiment around swings, modular chairs, bean bags, floor cushions, etcetera.

Cosy, comfortable and have also been arrange who enjoy reading in p Along with that, the build windows on each floor reading windows along colourful cushions.


d private spaces ed for the people peace and quiet. ding also has bay that provide for with comfortable


OUTSIDE IN Primary School Location: New Delhi, India

3th Semester, Academic Project Individual work


OUTSIDE IN As the name suggests, the design of the primary school was made keeping in mind the tender age of the primary user and the physical and psychological requirements a child has at this age. Numerous studies time and again have proven the benefits of visual or physical exposure to nature, the proof is undeniable. Based on this take on green architecture, I have attempted to bring green spaces not just around the building but into the interior spaces as well, either visually or physically.


CONCEPT SITE LEVEL On site level the concept has been applied in the form of zoning. The students of the primary school have been divided into two categories• Grade 1-3 • Grade 4-6 Then, the site has been divided into two separate zones for each group. INDIVIDUAL ZONES have been provided as a measure against bullying. COMMON ZONE at the same time has been provided as it is important for a child’s development. This area has been intentionally provided in front of the staff areas. INDIVIDUAL ZONE (grade 4-6) INDIVIDUAL ZONE (grade 1-3) COMMON ZONE


BUILDING LEVEL For the designing of the building, a staggered U shape has been adopted that ensures • Visual/Physical exposure to green space • Ample day-light • Proper ventilation

GREEN ZONE

The following illustration shows the placement of the cores(in grey) and the overlapping of the levels. This will help understand the circulation of students and staff members through the building.

INDIVIDUAL ZONE (grade 4-6) INDIVIDUAL ZONE (grade 1-3) ADMINISTRATIVE AREA CIRCULATION CORE


CORAL IMITATION Cafe Location: Karabi, Thailand

8th Semester, Academic Project Teammate: Neenu Bisht


CORAL IMITATION This beachside cafe replicates the natural life that is around it. All the architectural aspects compliment the surroundings. Having personally experienced the kind of atmosphere that is found on the beaches in Karabi, Thailand, where the cafe is set, an attempt has been made to come up with interior spaces that are vibrant, lively and comfortable. The cafe is entirely made out of shipment containers in an effort to be beneficial to the environment. The intention while designing was to come up with ‘Place rather than Space’. Space where people would not just come to eat, but to enjoy themselves and to take a break from the fast-paced life of today.

FORM DEVELOPMENT The form is evolved by combining three types of coral forms that are found in the Indian ocean.

HORIZONTAL CHARACTER

VERTICAL CHARAC

• Plate Type Coral • Foliaceous Type Coral • Columnar Type Coral The Columnar type provides the vertical character to the structure and along with that the plate type provides the horizontal character, while the foliaceous coral gives the spiral look.

FINAL FORM DERIV


CTER

VED

CORAL FORMS

WINDING CHARACTER

PLATE TYPE CORAL

FOLIACEOUS TYPE CORAL

COLUMNAR TYPE CORAL


SITE CONTEXT SITE SELECTION The project gave us the freedom to explore sites around the world and come up with a proposition for the site we wanted for our cafe. The selected site is located on the island Kho Poda in Karabi, Thailand. It is a beach site with ocean towards one end and an avenue of trees to the other. Towards the land where the avenue runs along the site, is a cluster of resorts and other food joints. Hence, the flow of people, who in this case are customers, is mainly along the avenue. Keeping this in mind the restaurant has been placed in the centre with two entrances, one opening towards the beach and the ocean and the other bringing the customers in from the avenue. CUSTOMER FLOW FROM THE MAIN CITY, KARABI

Entrances from both sides give the cafe the characteristics of a passage rather than just a built block which will in turn help get more customers in.

CUSTOMER FLOW FROM THE RESORTS ON THE ISLAND. PROPOSED SITE


TWO WAY CUSTOMER FLOW

CONCEPTUAL VISUALISATION WITH SITE CONTEXT

BEACH SIDE ENTRANCE

ISLAND SIDE ENTRANCE

DESIGNED ENTRANCES

BEACH SIDE ENTRANCE

ISLAND SIDE ENTRANCE


CIRCULATION SPACE

KITCHEN/STORE AREA

COURTYARD

RECEPTION DESK

OUTDOOR SITTING

TOILETS

SITTING SPACES

CUSTOMER FLOW

The orange lines represent th both sides of the site. This give sage like character which is ec


he flow of customers from es the cafe it’s unique pasconomically beneficial.

COURTYARD

OUTSIDE SITTING

VERTICAL SECTION SITTING


CIRCULATION SPACE

SITTING BELOW

COURTYARD

OPEN BAR

STEPPED SITTING


THE BLUE DOVE Peace Pavilion Location: Sedhiou, Senegal

8th Semester, Academic Project Individual work


THE BLUE DOVE The blue dove is a peace pavilion that is set in Sedhiou, Senegal. The structure was proposed to help the local population to commemorate all the innocent lives that have been lost to the decades long ongoing civil war. Other than mourning for the lost ones, I have personally tried to create a space that is in contradiction with the surroundings and the present atmosphere in the city so that it becomes a place of refuge for the citizens. A place where, even if for a moment, they can seek refuge and forget about the chaos that awaits them once they step out again.


CONCEPT The key idea behind the peace pavilion was to provide a place of refuge within a city full of chaos. The concept is applied in two ways: • Psychological Impact • Structure

PSYCHOLOGICAL IMPACT From the point of view of how entring the structure is going to impact the person, following features have been adopted.

COMMEMORATION AREA MUSEUM EXHIBITION AREA

• FREE FLOWING SPACES: have been found to have a calming effect on a stressed person. • SUBTLE CURVES: provide a welcoming feel to the structure and make it non-imposing. • COLOUR THERAPY: use of calming colours such as white and blue have a relaxing effect on the brain. • STILL WATER: still water has also been found to calm panic.


STRUCTURE Other than free flowing spaces and subtle curves, the main structural feature of the pavilion is its roof. The roof is shaped like a flying dove that represents peace. It is also supposed to be a symbol of freedom and will inspire hope for a better tommorrow.


PHOTOGRAPHY


Profile for Ridhima Chawla

Ridhima Chawla, Undergraduate Architecture Portfolio, NIT Hamirpur  

Ridhima Chawla, Bachelor of Architecture, NIT Hamirpur

Ridhima Chawla, Undergraduate Architecture Portfolio, NIT Hamirpur  

Ridhima Chawla, Bachelor of Architecture, NIT Hamirpur

Advertisement