Page 1

RICOPETERS IMMERSIVESPACE OP ZOEK NAAR HET LICHT www.rtwpeters.nl @ricopwnboy rtwpeters@gmail.com


01

40 VRAGEN

1.In welke, wat voor een, wereld zijn we? In een donkere wereld, zonder licht. 2.Wat zien we? Een wereld wat alleen uit grijstinten bestaat 3.Is het een wereld die ik herken? Nee. Ik heb nog nooit een wereld gezien in alleen grijze tinten. 4.Is het een wereld die me vertrouwd is? Nee 5.Voel ik me op mn gemak? Nee er hangt een mysterieuze en duistere sfeer in de wereld. 6.Komt de wereld mij vreemd voor? Ja, omdat er geen kleuren zijn gebruikt is dit wel vreemd. 7.Denk ik dat het echt is? Nee, er komen gefantaseerde elementen voor in de space. 8.Is het een wereld die ik nu heel anders zie dan anders? Ja, veel elementen zijn anders dan in de realiteit. 9.Vind ik het hier leuk? Ja, het is mysterieus. 10.Van waaruit kijk ik, wat is mijn standpunt? 3de persoons. 11.Wie ben ik? Rico Peters die de persoon in de space helpt om het licht te zoeken. 12.Wat voor stemming krijg ik door hier te zijn? Een sterk, dapper gevoel. 13.Welke objecten kan ik onderscheiden? De bewegende en stilstaande objecten.

14.Welke zijn dichtbij en welke verder weg? Dichtbij: Objecten wat strak getekend zijn. Verderweg: Hoe verder weg de objecten, hoe waziger ze worden. 15.Hoe zien die objecten er uit? Zwart/Wit, gefantaseerde objecten. 16.Welk moment van de dag is het? Middag. 17.Waar komt het licht vandaan, welke lichtbronnen zijn er? Er is niet veel licht, maar het licht komt vanuit de deuren en de lucht. 18.Zie ik schaduwen? Ja eigenlijk is de hele wereld een schaduw. 19.Hebben de objecten een schaduw en een lichtkant? Nee 20.Kan ik ver kijken? Redelijk, er is aardig gebruik gemaakt van diepte in deze wereld. 21.Kan ik me bewegen (panorama)? Het poppetje wel, wereld niet. 22.Zie ik dingen die mijn aandacht trekken? Ja, het poppetje, kruis, en de draak. 23.Zie ik dingen waar ik op kan klikken? Ja, alleen is het de bedoeling dat je hier zelf achter komt. 24.Hoe weet ik dat ik daarop kan klikken? Niet. Je moet zelf ontdekken welke objecten “kwaadaardig� zijn. 25.Zijn er dingen die er gebeuren, die aan de hand zijn? Ja kwaadaardige wezens beschermen de kruisjes en deuren van het licht.


26.Zijn er dingen die bewegen? Ja, vele objecten bewegen.

38.Heb ik het gevoel dat iemand me iets duidelijk wil maken? Nee

27.Wat hoor ik? Mysterieuze muziek, mysterieuze geluiden, wind, zwaard geluiden, beest geluiden.

39.Is dat onder woorden te brengen? (Probeer) -

28.Wat kan ik doen? Het poppetje helpen door de beesten verslaan. 29.Denk ik dat ik naar een andere ruimte kan? Ja, doormiddel van deuren en “kruisjes�. 30.Hoe weet ik, kom ik erachter dat ik naar een andere ruimte kan? Zodra de deur licht geeft. 31.Denk ik dat ik dan weer terug kan? Ja zodra je in de volgende ruimte bent, staat de deur waaruit je komt er nog. 32.Zijn er dingen die me kunnen verrassen? Nee niet echt. 33.Heb ik zin om rond te kijken? Ja, alleen je ziet alles al behoorlijk snel. 34.Hoe komt dat? Omdat er veel objecten zijn wat bewegen. 35.Heb ik het gevoel dat deze wereld door iemand is bedacht? Ja, omdat deze in werkelijkheid niet bestaat. 36.Heb ik het gevoel dat deze wereld ergens zo bestaat? Nee. 37.Als ik naar (een) andere ruimte(s) ben gegaan, snap ik dan wat deze ruimte met de vorige te maken heeft? Ja je gaat steeds dieper naar een vulkaan.

40.Als ik wegga, heb ik iets ontdekt, opgestoken? Ben ik ergens anders over gaan denken? Nee


02

SUGGEREN VAN RUIMTES

Een aantal manieren om ruimtes te suggeren: 1) Van groot naar klein. Maak de objecten die meer vooraan staan in je illustratie groter dan die erachter. 1) Details Geef in de achtergrond minder details aan. De tulpen vooraan vallen meer op dan die achteraanstaan. Dit komt omdat de tulpen achteraan ontscherp zijn. 3) Lijnsoort Geef de objecten op de voorgrond een dikkere of hardere lijnen. Door stevige(re) lijnen kun je belangrijke elementen extra benadrukken. 4) Kleuren Gebruik op de achtergrond meer koude/lichtere kleuren. Als je heel ver weg kunt kijken wordt de achergrond steeds blauwer. De objecten op de voorgrond vallen daardoor veel meer op 5) Perspectief Door middel van het gebruik van perspectieflijnen creeër je meer een overtuigende ruimte in je platte vak. Hierdoor krijg je meer een 3D/dieper gevoel. 6) Schaduwen Gebruik schaduwen om de vormen van objecten aan te geven. 7) Overlapping Wanneer objecten gedeeltelijk andere objecten elkaar overlappen, zien we het ene object dichterbij als de overgedekte objecten. Overlappende objecten krijgen meer een soort van “voorrang” dan op de andere objecten.


03

EERSTE ONDERWERPEN

10 Onderwerpen Feest Kroeg Kracht/Macht Mysterieus Vogel Held Sport Muziek Rapper Middeleeuwen

Uit deze 10 onderwerpen heb ik er drie gekozen, namelijk de wereld van de kroeg, de mysterieuze wereld en de middeleeuwen. Mijn klasgenoten gaven mij de tip om voor de kroeg en mysterieuze wereld te gaan. Daarom heb ik voor deze twee onderwerpen een mind map gemaakt. Wat mij op viel bij de mysterieuze mindmap is dat ik veel objecten opschreef uit mijn 10 onderwerpen. Namelijk kracht & macht, held, muziek, vogel, en middeleeuwen. Op een gegeven moment kwam ik op het idee: Op zoek naar het licht.

3 Werelden en de ruimtes: Kroeg: 1) Ingang 2) Bar 3) Wc 4) Zaal

Mysterieus 1) Bos 2) Grot 3) Vulkaan 4) Eiland

Middeleeuwen 1) Boerderij 2) Kasteel 3) Wapenkelder 4) Troonkamer


04

GEKOZEN ONDERWERP: Op zoek naar het licht

Op zoek naar het licht. Je gaat opzoek naar het licht, de wereld waar in je zit is een duistere wereld met alleen grijstinten. Je moet op zoek naar de 3 kruisjes om de deur naar het licht te openen. Met deze 3 kruisjes kan je de wereld terug brengen naar zijn lichte/kleurrijke staat. Deze kruisjes worden bewaakt door mysterieuze kwaadaardige wezens die je voorbij moet passeren. In elke ruimte kom je andere wezens tegen.

Ruimte 1. Bos Je begint in een mysterieus bos waar het erg mistig is. Er vliegen spoken in het bos en er zitten duistere vogels in het bos. De poort naar de volgende ruimte is gesloten, en wordt beschermt door de spoken. Je moet de spoken verslaan om de poort te openen en je eerste kruis te bemachtigen. Zodra de poort open is, kan je naar de volgende ruimte om de rest van de kruisjes te bemachtigen. Acties: Spookjes klikbaar, deur klikbaar.

Ruimte 2. Grot Je komt in een grot terecht, die vol zit met vliegende skeletten en vleermuizen. In de grot is geen poort naar de volgende ruimte aanwezig, maar wel een groot “skelethoofd� met een van de kruisjes erop. Om hier het kruisje te bemachtigen moet je de skeletten verslaan. Zodra deze verslagen zijn, zal de mond van de grote skelet licht geven. Je gaat via de mond van de skelet verder naar de volgende ruimte. De volgende ruimte zal je naar het einde van de grot brengen. Je komt terecht in een vulkaan. Acties: Skeletten klikbaar, grote skelet klikbaar.

Ruimte 3. Vulkaan

Ruimte 4. Het licht

Je bent aan de top van een vulkaan en er vallen grote vuurballen uit de lucht. In de vulkaan zit een grote draak die de laatste kruis heeft. Deze kwaadaardige draak is de baas van de donkere wereld. Omdat de draak de baas is zal hij gebruik kunnen maken van wat kleuren. Zo zullen zijn vuurballen gewoon in kleur zijn. Hieraan kan je zien dat de draak iets speciaals heeft. Om de laatste kruis te bemachtigen moet je de draak verslaan. Zodra de draak verslagen is zal de vulkaan exploderen. Als je dan de laatste kruis pakt, word je weg geteleporteerd naar een mysterieuze plek.

De wereld is nog steeds in zijn donkere staat en je hebt de drie kruisjes bemachtigt. Op deze mysterieuze plek zweeft een speciaal kruis met drie kruisjes eromheen. Deze kruis vraagt om jou drie kruisjes, en zodra je in de buurt bent van de speciale kruis, zweeft de kruis naar de lucht. Zodra de kruis de lucht heeft bereikt, is de wereld weer terug in kleurrijke staat.

Acties: Draak klikbaar, kleine draak klikbaar.

Acties: Speciale kruis klikbaar.


05

IDEEVORMING/VARIATIES


06

INSPIRATIE


07

INSPIRATIE


08

FLASH STRUCTUUR


09

FLASH STRUCTUUR

**In de mappen Transform, explosies, en eindsprong zitten teveel afbeeldingen om op dit schema te zetten. Al deze afbeeldingen worden gebruikt in een movieclip om een animatie te gebruiken. **De held movieclip bevat nog steeds dezelfde graphics als in de vorige ruimtes. En beweegt mee met de “Dragonfases�.


10

STORYBOARD RUIMTE 1. BOS

01

02


03

04


11

STORYBOARD RUIMTE2. GROT

01

02


03

04


12

STORYBOARD RUIMTE3.VULKAAN

01

02


03

04


13

STORYBOARD RUIMTE3.VULKAAN

05

06

07

08


09

10

11

12


14

EINDE STORYBOARD RUIMTE3.VULKAAN

13


STORYBOARD RUIMTE 4.MYSTERIEUZE PLEK

01

02

03

04


15

EINDE IMMERSIVE SPACE

05


UITGEWERKT RUIMTEONTWERP


16

EINDE IMMERSIVE SPACE


MAQUETTE

Diverse foto’s schaalmodel Voor mijn immersive space is het lastig om een maquette te maken. Dit omdat mijn immersive space in “2D” wordt weergegeven. Daarom heb ik via een andere manier gekeken hoe ik licht en diepte zou kunnen toepassen. Zoals je ziet heb ik verschillende grijstinten gebruikt om diepte te creëren. Verder heb ik gebruik gemaakt van elementen te vervagen. Alles wat verder weg is, word steeds waziger en onduidelijker. De achtergronden zijn daarom het meest vervaagt. In elke scene heb ik geprobeerd om licht uit de achtergrond te krijgen.


17

REFLECTIE

Ideefase. Tijdens de idee fase heb ik 10 onderwerpen gekozen en deze vervolgens met mijn klasgenoten uitgewisseld. Uit deze 10 onderwerpen werden er 2 onderwerpen het meest gekozen, namelijk mysterieus en kroeg. Daarom heb ik voor deze 2 onderwerpen een mindmap gemaakt en ben vervolgens afbeeldingen gaan zoeken voor deze twee onderwerpen. Uiteindelijk kwam ik op het idee “Op zoek naar het licht”. De inspiratie kwam uit een spel genaamd The Legend of Zelda, wat ik toen die tijd aan het spelen was. The Legend of Zelda is namelijk een mysterieus spel met veel puzzels. Toen ik mijn onderwerp had gekozen ben ik gaan zoeken naar andere Immersive Spaces, om meer inspiratie op te doen. Deze had ik niet gevonden en leek me daarom een leuke uitdaging. Toen ik mijn eerste flash lessen kreeg, kwam ik erachter dat wat ik wou uitvoeren vrij lastig was. Veel elementen zouden moeten geanimeerd worden en er moest vooral gebruik gemaakt worden van actionscript met variabelen. Daardoor heb ik de animaties wat simpeler gemaakt, zodat ik het toch werkend kreeg. Het actionscripten kostte mij aardig wat tijd voordat ik dit werkend had. Maar het is me uiteindelijk toch gelukt om mijn space volledig werkend te krijgen. In de toekomst zou ik misschien beter moeten kijken welke vaardigheden ik met het programma beheerst.

Vormgeving. Bij de vormgeving ben ik geen problemen tegengekomen. Mijn vaardigheden in deze programma’s zijn dan ook veel beter dan in die van Flash. Via de computer kan ik zelfs beter tekenen dan met een potlood en papier. Op zoek naar het licht, zegt het misschien al. Er is geen licht en die moet je proberen te vinden. Daarom is mijn space alleen in verschillende grijstinten en zwart (schaduw/silhouetten stijl). Mijn space is vanuit een 2D gezichtspunt gemaakt. Daarom moest ik via een andere manier diepte proberen te creëren. Dit heb ik opgelost door bepaalde objecten te verkleinen, en te vervagen. Hoe verder in de ruimte, hoe onscherper/waziger het wordt. Verder heb ik voor mijn vormgeving geprobeerd om gefantaseerde objecten te gebruiken. Zoals een heilig kruis, lichtgevende poort, skeletten die vliegen, draken, en vuurballen die uit de lucht vallen. Hierdoor probeerde ik mijn Immersive Space een mysteries gevoel over te laten brengen. Ondanks ik de schaduw/silhouetten stijl al een mysterieus gevoel vond geven, heb ik ook gebruik gemaakt van geluiden en muziek. Zodat mijn space nog mysterieuzer zou worden. Voor de muziek voor op de achtergrond heb ik dan ook lang moeten zoeken. Sommige geluiden heb ik zelf aangepast, om ervoor te zorgen dat het beter bij de omgeving zou passen.


Echter was er toch een klein probleem met de vormgeving. Ik had namelijk mijn space in de programma’s Photoshop en Illustrator getekend. Waarbij ik niet ha had na gedacht of deze programma’s wel samen werkte met Flash. Gelukkig vertelde Michel mij dat Flash .png bestanden kon openen, anders had ik alles overnieuw kunnen tekenen. In de toekomst zou ik dat beter eerst na kunnen vragen.

Movie. De gebruiker kan in mijn ruimtes zelf ontdekken welke onderdelen interactief zijn. Zo hoop ik dat de gebruiker elke ruimte goed bekijkt en heb daarom gekozen om de cursor van de muis niet te veranderen. Zo kan de gebruiker zelf kijken hoe je naar de volgende ruimte gaat. De navigatie naar de andere ruimtes is vrij duidelijk, zodra alle mogelijke interacties gebeurd zijn, gaat er een poort open die je naar de volgende ruimte brengt.

Wat zou ik de volgende keer anders doen? Voor de volgende keer zou ik meer interacties kunnen toevoegen en betere animaties. Flash was een nieuw programma voor mij. Als je niet weet hoe alles werkt, en je komt op een gegeven moment niet meer verder is dat erg vervelend en veroorzaakt dat veel stress. Ik wou namelijk aan het einde van mijn Immersive Space nog wat interacties toevoegen, omdat ik nou wist hoe ik dit het beste kon doen. Alleen dan moest ik weer bepaalde frames en actionscripts aanpassen, wat mijn hele ruimte omgooide. Ondanks mijn fouten heb ik zeker wat geleerd. Het is echter ook een leerproces en ik ben blij met met het resultaat.


IMMERSIVE SPACE RICO PETERS www.rtwpeters.nl @ricopwnboy rtwpeters@gmail.com

Ontwerprapport Immersive Space Rico  

Mijn ontwerprapport van Immersive Space. Rico Peters c1e

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you