Page 1

29 juli 2012 | nummer 4

Het dagblad van het Holland Heineken House

FOTO: ANP

Op huwelijksreis bij de Spelen Pag. 5

Rillingen bij het volkslied Pag. 10

Biertje met Deborah Gravenstijn Pag. 12

Goud verloren Veel Nederlanders hadden het goud voor de vrouwenestafetteploeg op de 4 x 100 meter vrije slag al geteld, maar de fans moesten uiteindelijk genoegen nemen met zilver. Marleen Veldhuis, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk

(vlnr) zwommen een tijd van 3.33,79. Daarmee waren ze meer dan een halve seconde langzamer dan AustraliÍ. De Verenigde Staten werden derde. ,,We hebben goud verloren�, zei Kromowidjojo na afloop tegen de NOS. Zie pagina 2


2 Sportnieuws Hollands Glorie Medailles gisteren behaald door de Nederlandse ploeg. Goud:

‘Aan het einde ging ik dood’ De vrouwenestafetteploeg startte als topfavoriet aan de 4 x 100 meter vrije slag in het Aquatics Centre, maar pakte uiteindelijk het zilver. ,,Dit had ons laatste kunstje moeten worden.”

Zilver: 4x100 meter vrije slag vrouwen Brons:

Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk tijdens de race van Ranomi Kromowidjojo. FOTO: ANP

4

0

2

6

2. Italië

2

2

1

5

3. VS

1

2

2

5

4. Brazilië

1

1

1

3

5. Zuid-Korea

1

1

1

3

6. Australië

1

0

0

1

7. Kazachstan

1

0

0

1

8. Rusland

1

0

0

1

9. Japan

0

2

1

3

10. Colombia

0

1

0

1

11. Nederland

0

1

0

1

12. Polen

0

1

0

1

13. Roemenië

0

1

0

1

14. België

0

0

1

1

15. Hongarije

0

0

1

1

16. Noorwegen

0

0

1

1

17. N-Korea

0

0

1

1

18. Servië

0

0

1

1

19. Oezbekistan

0

0

1

1

De lijst is gerangschikt op volgorde van de landen met de meeste gouden medailles.

Colofon The Daily Dutch Hoofdredactie Dorien Snijders Louk Bracco Gartner Vormgeving Kiet Sivarajah Coördinatie Paul de Lange Gert-Jan Peddemors

Redactie Wesley Bekker Just Fontein Nikki Herr Suzanne Jekel Christel van der Meer Daniëlle Rijsdijk Chris Thijssen

De redactie is bereikbaar op dailydutch2012@gmail.com The Daily Dutch is een uitgave van Heineken in samenwerking met NOC*NSF gemaakt door studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht. Mede mogelijk gemaakt door:

Geprint op papier met het FSC keurmerk

De druk was misschien te groot voor de ‘Golden Girls’ van Beijing. De estafetteploeg kwam als titelverdediger naar Londen en heel Nederland verwachtte het eerste goud. Maar de ploeg die de afgelopen jaren alles won wat er te winnen viel, bleek niet in staat de Australische vrouwen te kloppen op de 4 x 100 meter vrijeslag en pakte de zilveren medaille. Sinds de gouden medaille in Beijing werden Inge Dekker, Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo wereldkampioen, Europees kampioen en pakten ze in 2009 in Rome het wereldrecord met een tijd van 3.31,72 minuut. Gisteren kwam de ploeg in dezelfde samenstelling tot ‘slechts’ 3.33,79. Australie werd in Londen de nieuwe Olympisch kampioen in een tijd van 3.33,15, een nieuw Olympisch record. Dekker liet gisteren de halve finale op de 100 meter vlinderslag schieten om zich zo goed mogelijk te kunnen focussen op de estafettefinale. Ze begon als een bezetene aan de eerste vijftig meter. Bij het keerpunt was Dekker met 0,24 seconde onder het wereldrecord nog de snelste, maar na honderd meter werd duidelijk dat ze te hard van start was gegaan en was Nederland bij de overname achtste. Voor de zwemsters na haar was de achterstand daarmee eigenlijk al te groot. Kromowidjojo, die als laatste in actie kwam, vocht Nederland van een vierde positie

Roeiers ‘Holland Acht’ morgen in herkansing

nog wel terug naar een zilveren medaille. Veldhuis toonde zich meteen na afloop van de race zeer teleurgesteld tegenover de camera’s van de NOS. ,,Ik kon echt niet harder”, zei de zichtbaar geëmotioneerde zwemster. Ze lag als tweede in het water, maar kon geen potten breken. ,,Aan het einde ging ik zo dood”, verklaarde ze. Femke Heemskerk kon het niet geloven. ,,We waren al zo lang ongeslagen. Zilver is heel mooi, maar natuurlijk baal ik. Dit had ons laatste kunstje moeten worden.”

Zonderland ontspannen naar finale DOOR NIKKI HERR

Ontspannen keek Epke Zonderland gisteravond in het Holland Heineken House terug op zijn turnoefening op de rekstok eerder op de dag. De 26-jarige Fries plaatste zich op zijn favoriete onderdeel voor de finale op 7 augustus. ,,Er valt echt een last van mijn schouders. In Beijing was het een uitdaging om een finaleplaats te pakken omdat ik nog niet tot de favorieten behoorde.

Nu verwacht iedereen iets van me en is de druk dus veel groter. Dat is best lastig, dus ik ben blij dat het goed is gegaan.’’ Zonderland toonde gisteren nog niet zijn unieke combinatie van drie vluchtelementen achter elkaar. ,,Die brengt toch meer risico met zich mee. Ik moest nu een top-achtnotering halen, en dat kon ook met deze oefening. In de finale ga ik er natuurlijk wel helemaal voor, want dat is de enige manier om goud te halen.”

12.30 uur: HIPPISCHE SPORT – Mannen, dressuur met Heffernan

Programma Holland Heineken House

11.45 uur: HOCKEY – Vrouwen, groepsfase Nederland - België

14.30 uur: BEACHVOLLEYBAL – Mannen, Nummerdor & Schuil

20.00 uur: DJ 538

12.00 uur: BEACHVOLLEYBAL – Vrouwen, Van Iersel & Keizer

15.30 uur: TENNIS – Mannen, enkelspel: Haase – Gasquet

10.20 uur: ZWEMMEN – Mannen, 200 meter vrij met Dreessens en Verschuren

12.00 uur: WIELRENNEN – Vrouwen, wegwedstrijd met Vos, Van Vleuten, Gunnewijk en Van Dijk

15.48 uur: HIPPISCHE SPORT – Vrouwen, dressuur met Pen

10.43 uur: ZWEMMEN – Vrouwen, 100 meter schoolslag met Nijhuis

12.00 uur: ZEILEN – Mannen, Finn met Postma

09.30 uur: ROEIEN – Herkansingen 09.30 uur: TURNEN – Vrouwen, kwalificaties toestellen met Van Gerner 10.00 uur: ZWEMMEN – Vrouwen, 100 meter rug met Van Rouwendaal

Hoewel de Nederlandse renners Lieuwe Westra, Robert Gesink en Lars Boom zich nadrukkelijk lieten zien in de 250 kilometer lange Olympische wegwedstrijd, grepen de wielrenners naast het podium. Uiteindelijk was het de 38-jarige Kazach Alexandre Vinokoerov die als eerste over de streep kwam.

Judoka’s Jeroen Moore en Birgit Ente kenden een onfortuinlijk debuut op de Olympische Spelen. Beiden verloren gisterochtend hun eerste partij en zijn uitgeschakeld voor de rest van de Spelen. Ente verloor in de klasse tot 48 kilo van de Hongaarse Eva Csernoviczki. Moore, uitkomend in de klasse tot 60 kilo, moest zijn meerdere erkennen in de Israëliër Artiom Arshanski.

11.03 uur: ZWEMMEN – Mannen, 100 meter rug met Driebergen en Lijesen

Sportprogramma

Geen Nederlands succes bij de wegwedstrijd

Judoka’s Moore en Ente mogen weer naar huis

DOOR JUST FONTEIN

1. China

3

20.00 uur: BEACHVOLLEYBAL – Vrouwen, voorrondes Van Gestel & Meppelink

21.00 uur: Optreden van Stand Up Pop 22.00 uur: DJ 538 22.30 uur: Optreden van Jeroen van der Boom 23.30 uur: DJ 538

De roeiers van de Holland Acht hebben zich gisteren niet rechtstreeks gekwalificeerd voor de Olympische finale. In de series, waarbij alleen nummer één Duitsland zich rechtstreeks plaatste, eindigden de Nederlanders als derde. Morgen heeft de herkansing plaats, waarbij de beste vier landen onder de zes deelnemende boten zich ook plaatsen voor de finale aanstaande woensdag.

Rutte ziet in Britten een voorbeeld voor 2028 Minister-president Mark Rutte ziet in de Britten een voorbeeld mocht Nederland in 2028 de Olympisch Spelen organiseren. Rutte, die vrijdag de openingsceremonie en gisteren de wielerwegwedstrijd voor mannen bezocht, was onder de indruk van de organisatie. ,,Er is weliswaar sprake van veel beveiliging, maar dat gaat niet ten koste van het plezier. Wij kunnen leren van zaken waar anderen goed in zijn’’, aldus Rutte tegenover het ANP.

Haase met tennistitel op zak naar de Spelen De enige Nederlandse vertegenwoordig in het mannen enkelspel, Robin Haase, prolongeerde gisteren zijn titel op het ATP-toernooi van Kitzbühl. In de finale was Haase sterker dan de Duitser Philipp Kohlschreiber. Vandaag moet Haase alweer in actie komen. Op het gras van Wimbledon is de Fransman Richard Gasquet zijn tegenstander.


4 Holland Heineken House

5

‘We hebben toch een medaille?!’

Bezoekers van de dag

‘Dit moet je een keer meemaken’ Meer dan 100.000 bezoekers zullen tijdens de Olympische Spelen het Holland Heineken House oranje laten kleuren. Iedere dag spreekt The Daily Dutch met bijzondere gasten in en rond het Huis. Vandaag het echtpaar Van Urk. Heleen en Johan trouwden 25 mei jongstleden en vieren hun huwelijksreis in Londen.

mende Australische ploeg lijkt te dichten. Met het volume stijgt ook de spanning in de zaal. Als de Nederlandse als tweede aantikt, weet iedereen: geen goud. Even klinkt een teleurgestelde ‘ahh…’, dat al snel wordt overstemd door een staande ovatie vanaf de tribune. ,,Biertje?”, roept Roos tegen haar vrienden, terwijl ze zich een weg door het publiek probeert te banen. Ze lijkt erg blij te zijn met de zilveren plak op de zwemestafette. ,,Geweldig! Gaan we het Wilhelmus nog zingen?” Een groep ex-wedstrijdzwemmers aan DOOR CHRIS THIJSSEN de andere kant van de zaal deelt die mening niet. Mischa erkent dat de daAls de Nederlandse zwemestafetteploeg zich mes het goed hebben gedaan, maar is klaarmaakt voor de start stormen de laatste desondanks teleurgesteld: ,,Ik heb echt mensen de Heineken Arena in om nog een een net niet-gevoel, want ik weet geplaats voor het grote tv-scherm te bemachwoon dat ze beter kunnen.” Zijn vriend tigen. Enkele supporters sluiten zich bij de Sander vult aan: ,,Je wint geen zilver, menigte aan, anderen snellen zich naar de maar je verliest goud. Echt jammer.” Ceremony Hall, waar de wedstrijd tijdens De felle kleuren van de Heineken Arehet optreden van Stand-up Pop op de scherna maken plaats voor een donkere Cemen wordt getoond. remony Hall, waar de eerste mensen al Nog geen minuut later, wanneer de zwemop het optreden van Waylon staan te sters zich zwaaiend tot het publiek en de FOTO: SANDER STOEPKER wachten. Zijn eercamera’s richten, ste regels lijken de barst het applaus in ‘Ik weet gewoon dat teleurstelling bij de de Heineken Arena zwemsupporters te verlos. ,,Holland! Holze beter kunnen’ minderen. Hier en daar land!”, zingen menwagen toeschouwers zich sen vanaf de tribune aan een dansje en al snel gaan de eerste han- Op de eerste echte dag van de en al snel volgen ook de andere aanwezigen, den de lucht in. die de wedstrijd op kleinere schermen in de Spelen geniet iedereen op eigen gangen van de Arena volgen. Twee uur later lijkt het ‘verloren goud’ ver- wijze van het sportieve spektakel. Net voor de start lijkt het publiek in de zaal geten. Euforisch dansen de mensen door de de adem in te houden. Zodra de eerste vinIn en rond het Huis worden de zaal. ,,Te gek, hélemaal te gek”, roept een gers het water raken, vervalt iedereen opvrouw, die direct weer verder danst. Miran- wedstrijden aandachtig gevolgd. nieuw in hard geklap en gejuich. Maar als da, die met haar vrienden ook de zwemesNederland bij de eerste overname achtste en laatste is, klinken kreten als ‘Kom nou op!’ tafette zag, geniet van de avond. ,,Ik vind DOOR DANIËLLE RIJSDIJK het erg vet! Het is jammer dat we geen goud en ‘Dat halen ze nooit meer’ door de zaal. hebben gewonnen, maar we hebben toch een In de Heineken Arena is het om twee uur ‘s midTotdat slotzwemster Ranomi Kromowidjojo dags nog vrij rustig. Zo’n veertig mensen zien op medaille?!” het grote gat tussen haar en de op kop zwem-

DOOR DANIËLLE RIJSDIJK

Melodieuze beats vullen de Medal Ceremony Hall. Dj Afrojack zweept vanachter zijn set het publiek op, dat wild danst en springt. Bij het zien van deze uitzinnige menigte zou niemand verwachten dat de avond wat teleurstellend begon.

Je huwelijksreis vieren tijdens de Olympische Spelen. Waarom? We zijn allebei helemaal gek van sport en laten we eerlijk zijn, je moet dit een keer hebben meegemaakt. Johan en ik hebben deze reis twee jaar geleden geboekt niet wetende dat we in de tussentijd zouden gaan trouwen. En ja: je kunt je geld maar één keer uitgeven. Twee sportfanaten op één kussen, gaat dat wel goed? Dat gaat zeker goed. We hebben allebei een andere voorkeur, maar sport blijft sport. Ik houd meer van tennis en Heleen is een echte hockeyfan. Ik heb helaas nog geen kaarten voor het tennissen kunnen bemachtigen, hopen dat het nog lukt. Hoe ziet jullie programma er hier uit? We hebben kaarten voor zestien wedstrijden. Van het hockeyen tot aan handbal en van atletiek tot beachvolleybal, het heeft ons dik duizend euro gekost. Ook zullen we vijf keer te vinden zijn in het Holland Heineken House. Als je het doet, moet je het goed doen. We verblijven trouwens op 500 meter van het Olympisch stadion, echt geweldig!

‘Best of both worlds’ op het terras

DEEL JOUW BELEVENISSEN VAN #HHH2012 MET

OF

@MARIONHOLTKAMP: We maken dansen tot een olympische sport!! #afrojack #HHH2012

de grote schermen in de zaal hoe het wedstrijdplan van de Britse topfavoriet Mark Cavendish wordt ontregeld. Onder de aanwezigen veel wielerfanaten, maar ook ‘allround’ sportfans. Opgedoft in het oranje volgen vader en zoon Winne uit Zeeuws-Vlaanderen de Olympische wielerwedstrijd. Vader Jean-Pierre: ,,Je kunt het wielrennen toch het beste volgen voor de televisie. Wanneer je langs het parcours staat, ‘vliegen’ ze zo voorbij.” Beide mannen hebben geen specifieke voorkeur voor een sport. ,,Morgen pakken we nog een

handbalwedstrijd mee.” Buiten op het Food Court wordt de wielerwedstrijd eveneens aandachtig gevolgd. Hoewel het merendeel van de bezoekers languit in een zitzak ligt, combineren Maartje van Geelen en Rianne van Strien ‘the best of both worlds’. In een flauw middagzonnetje genieten de dames zowel van het prachtige uitzicht over Londen als van de eerste spannende race om het goud. ,,We hebben hier internetverbinding, dus via de site van de BBC kijken we op mijn iPad naar het verloop van de koers. Beter kan niet!”

@MARKVENNIX: Afrojack is in the #HHH2012 en wij ook. Super mooi feestje.

FOTO: CHRIS THIJSSEN

@LINDABOMHOF: Kippenvel!! Met zoveel mensen tegelijk sport beleven !! #HHH2012


6 Gelukkig hebben we de foto’s nog...

7

a da Ta d

Even afk ijken hoe wij over twee jaa r het be s te feest kunnen b je ouwen.

. ha house Epke in t

n.

Londo n i t h A nig

de ken naar ij k m a f t ally. Met tou in Ally P n e d ij r t weds

In 20 2 Amst 8 vieren w erdam e dit . feest j

e in

. ijeee d m poe

Hollan d’s Go t Talen t.

Dutch. The Daily n e k a z it z Zon,

ith me. d way w e k ic w r Have you

New king o f the palac e.

FOTO’S: CHRIS THIJSSEN EN SANDER STOEPKER


8 Profiel

Het grootste talent van de wereld Buitenlandse media noemen haar ‘the Dutch sprint gun’. Niet geheel ten onrechte: gisteren, in de teleurstellend verlopen estafettefinale, zwom Ranomi Kromowidjojo (21) de snelste split-tijd ooit. Voor haar is goud nog niet uit zicht. DOOR SUZANNE JEKEL

Blub, blub, blub. Daar ging ze. Als een baksteen zonk ze naar de bodem. Ranomi Kromowidjojo was nog geen drie jaar oud toen ze voor het eerst een badpak aanhad. Gekregen. Voor haar

Olympische herinnering

1984

Annemarie Verstappen

Ze was de eerste Nederlandse die een gouden zwemmedaille op een WK won. In 1982 werd Annemarie Verstappen (46) wereldkampioen op de 200 meter vrije slag. ‘Prachtig’, maar het was niets vergeleken met de Spelen waar ze twee jaar later aan meedeed. DOOR SUZANNE JEKEL

In Amerika was alles groter en mooier. De Olympische Spelen van Annemarie

Annemarie Verstappen: ,,In Los Angeles was alles over de top.’’ FOTO: ANP

derde verjaardag. Met zo’n zwempak aan, dacht ze, kan ik ook meteen zwemmen. En dus sprong ze met een grote plons in het zwembad van de Spaanse camping waar ze met haar ouders en

Verstappen in Los Angeles (1984) waren dan ook ‘immens’. Ze ging terug naar huis met een zilveren medaille (4x100 meter vrij), twee bronzen plakken (100 en 200 meter vrij) en een vierde plaats (100 meter vlinderslag). LA was de kroon op Verstappens werk. ,,Meedoen aan een sportevenement waar de hele wereld naar kijkt, is fantastisch. Onrealistisch, maar geweldig tegelijk. Als een klein meisje droomde ik van deelname aan de Spelen. Dat ik mee mocht doen en in de prijzen viel, was haast ondenkbaar. Maar het gebeurde.” Verstappen geniet nog steeds van haar prestaties. ,,Ik ben trots op wat ik daar heb bereikt.’’ Dat de Spelen in Amerika werden gehouden, is volgens Verstappen een pluspunt. ,,In de VS moet alles beter. De Amerikanen hadden een enorme drang om zichzelf te bewijzen en hadden flink uitgepakt. Alles was over de top: de accommodatie, het eten, de opvang van de sporters. Het land probeerde alle voorgaande Spelen te overtreffen. Dat is gelukt. Inmiddels stelt hun openingsceremonie niets meer voor, in vergelijking met die van tegenwoordig.’’ Tijdens de Spelen van LA was het voor Verstappen niet alleen zwemmen wat de klok sloeg. Het evenement duurde twee weken, zij kwam alleen de eerste week in actie. ,,Daarna was ik vrij om te gaan en staan waar ik wilde.’’ Samen met andere zwemmers ging Verstappen naar Olympische wedstrijden kijken. ,,We maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om naar andere Nederlandse sporters te kijken. Ik vond het geweldig om die saamhorigheid te voelen. We waren één. Nederlanders én buitenlanders die allemaal het beste uit zichzelf wilden halen.” De komende twee weken is het voor Verstappen ‘genieten’. Het zwemmen zal ze met extra interesse volgen, maar ook de rest van de sporten volgt ze graag. Al hoopt ze toch vooral op Nederlands zwemsucces.

9

FOTO: ANP

grootouders stond. Drie minuten later moest moeder Netty haar van de bodem plukken. Proestend kwam de kleine Ranomi boven. ,,Ik dacht dat ze toen wel genezen zou zijn”, zegt Netty Kromowidjojo. ,,Maar wat zei ze? ‘Nog een keer!’’ Een jaar later had de Groningse al haar zwemdiploma’s. Het incident aan de Costa Brava is achttien jaar geleden, inmiddels heeft ‘Kromo’ een erelijst om trots op te zijn. Vier gouden plakken op de WK korte baan, tien gouden plakken op de EK korte baan en hier en daar nog wat zilver en brons. De mooiste prestatie die Kromowidjojo tot nu toe leverde, was de 4x100 vrije slag-estafette, vier jaar geleden in Peking. Samen met de andere Golden Girls Marleen Veldhuis, Inge Dekker en Femke Heemskerk won Kromo goud op die afstand. Gisteren moesten de zwemsters genoegen nemen met zilver. Toch is er één troost voor het sprintkanon: haar split-tijd was de snelste ooit gezwommen (52.63). Met haar vorm voor de individuele nummers zit het dus wel goed.

Favoriet ,,Ze is zeker de te kloppen favoriet’’, zegt voormalig trainster Jeanet Mulder. Mulder trainde Kromowidjojo van 2003 tot 2008. Ze dicht haar oud-pupil kansen toe op de 100 vrij. ,,De 50 vrij wordt moeilijker, daar zal Ranomi heel veel tegenstand ondervinden, maar op de 100 vrij… Oef. Ik durf m’n hand ervoor in het vuur te steken dat ze daar een gouden medaille gaat halen.” Haar voornaamste concurrent op de 100 meter is de Duitse Britta Steffen. In Beijing werd zij kampioen op zowel de 50 als de 100 vrij. In een interview zei Steffen ooit dat ‘Ranomi

het grootste talent van de wereld is. […] Als ze doorgaat met wat ze doet, krijgt ze absoluut succes’.

FOTO: GETTY IMAGES

En dat is de bedoeling. In 2009 brak Kromowidjojo individueel door, niet onder stoelen of banken stekend dat ze tijdens de Spelen van Londen alleen voor het hoogst haalbare ging: goud. ,,Ik ken haar niet anders’’, zegt Mulder. ,,Ze laat zich niet gek maken. Ze houdt van haar sport, maar is niet bezeten. Ze weet wanneer ze het zwembad los moet maken. Juist dat maakt haar een kampioen.’’ Mulder herinnert zich een moment tijdens de jeugd EK van 2005. ,,Ranomi haalde daar haar eerste medaille. Het was een prachtig moment. Zowel voor mij als coach, als voor haar als sporter.” Kromowidjojo had ten tijde van het EJK een verstrekte elleboog en kon eigenlijk helemaal niet zwemmen. Toch moest en zou ze het water in. ,,Ze kan dat als geen ander: het beste uit zichzelf halen onder zware omstandigheden. Ze is niet van de excuses. Ze schakelde de pijn uit en dook als een gek het water in. Uiteindelijk haalde ze brons.” ‘Een klein wonder’, noemt Mulder het. Dat iemand met zo’n blessure toch zo kan zwemmen. ‘Een groot wonder’ was Kromowidjojo’s herstel na een hersenvliesontsteking in de zomer van 2010. De aandoening kan leiden tot verlam-

Naam: Ranomi Kromowidjojo Leeftijd: 21 Geboren: Sauwerd, Groningen Sport: Zwemmen Lengte: 1,78 meter Gewicht: 67 kg Bijzonder: verbeterde als 14-jarige het juniorenrecord van Inge de Bruijn (50 vrij, 26,66) Beste prestatie: Olympisch goud 4x100 vrij in Beijing 2008 ming of zelfs de dood, maar Kromowidjojo lag er ‘slechts’ zeven weken uit. In september van dat jaar hervatte ze de trainingen, in november, tijdens de EK korte baan in Eindhoven, zwom ze alweer op haar oude niveau en kon ze vier medailles om haar nek laten hangen. Woensdag 1 augustus zwemt Kromo de series van de 100 meter vrij. Als alles goed gaat, zwemt ze ook nog de halve finale. Een dag later is de finale. Haar ouders zullen elke stap van hun dochter volgen. Met spanning: ze moet het toch nog maar even doen. Toch heeft moeder Netty één zekerheidje: ,,Ze zal in ieder geval beter zwemmen dan in dat Spaanse zwembad. Hoeveel beter, dat moeten we zien, maar trots zijn we sowieso wel.”


10 Achter de schermen Backstage

Snel en makkelijk betalen aan de kassa met een app In het Holland Heineken House gebeurt er meer dan alleen bier tappen. The Daily Dutch neemt een kijkje achter de schermen met de mensen en organisaties die het Huis mogelijk maken. Vandaag het speciale betaalsysteem van Rabobank. DOOR WESLEY BEKKER Lange rijen zullen er in het Holland Heineken House niet ontstaan voor de kassa. Betalen is door een speciale techniek van Rabobank binnen een seconde gepiept. Mobiel betalen is de naam van het betaalmiddel. ,,Gasten halen bij binnenkomst een betaalpas waar je geld op laat zetten”, vertelt Gertjan Rösker van Rabobank. ,,Op de pas zit een sticker die je op of in je mobiele telefoon kunt plakken. Die sticker wordt aan de kassa uitgelezen en zo betaal je enorm snel. Mensen met een smartphone kunnen een app downloaden waarmee ze direct tegoed op de pas kunnen zetten.” Aimee van den Berg maakt vandaag voor het eerst kennis met het betaalmiddel. ,,Is het nieuw?” Enigszins onwennig staat ze aan de bar te wachten tot er een glas wijn en een biertje geschonken zijn. ,,Zes pond en 25 cent alstublieft”, zegt de goedlachse barvrouw tegen haar. Van den Berg doet

een stapje opzij naar het betaalapparaat en legt haar pas op aanwijzen van de dame achter de bar op de reader. ,,U heeft betaald”, zegt de bediende. Van den Berg schudt verbaasd het hoofd. ,,Dat is snel, wauw! Dat werkt wel heel makkelijk. Handig hoor.” Handig vinden ook de barkeepers het. Al moeten mensen wel even wennen volgens Dorus Stolk, barhoofd in de Medal Ceremony Hall. ,,Gasten moeten nog kennismaken met het systeem. Niet iedereen kent het. Als ze het eenmaal doorhebben en weten hoe ze de pas tegen de lezer aan moeten leggen, is het echter erg handig en vooral heel snel. Je hebt geen gedoe met wisselgeld en het is qua prijzen eerlijker dan met muntjes.” Bas van Gils liep tegen een probleempje aan. ,,Ik heb thuis de app gedownload want ik vind het makkelijk om het systeem op mijn telefoon te hebben. Toen ik hier kwam had ik alleen geen bereik en daardoor kon ik mijn pas niet opladen via de app. Dat was wel balen want het is wel een heel makkelijk systeem. Dat ik geen bereik heb ligt overigens wel aan mijn eigen telefoon, ik heb er vaker last van. Nu heb ik gewoon een pas aangeschaft en kan ik het systeem goed gebruiken, top.”

Voor hockeyer Robbert Kemperman (22) zijn dit de eerste Olympische Spelen. Zijn ouders volgen hem op de voet. Met veel vreugde, maar soms ook met een grote traan.

DEEL JOUW BELEVENISSEN VAN OF

Rituelen

‘Acht is mijn geluksgetal’

DOOR SUZANNE JEKEL

‘Mam, ik zit erbij’, fluisterde hij zachtjes. Tranen welden op in haar ogen en ze schreeuwde de hele supermarkt bij elkaar. Op zondag 1 juli kreeg Joseth Kemperman een heel belangrijk telefoontje. Zoon Robbert was net gebeld door hockeybondscoach Paul van Ass: hij mocht mee naar de Olympische Spelen in Londen. ,,Ik zal dat moment nooit vergeten’’, zegt Joseth vier weken na het horen van het nieuws. ,,Ik stond in de Albert Heijn. Boodschappen te doen. Ik schreeuwde. ‘Yes, yes, yes!’ Het meisje achter de kassa vroeg of het wel goed met me ging.’’ Vader Rob vult aan: ,,Je hoopt altijd dat zoiets gebeurt. Je ziet je jongen groeien in zijn sport. Vanaf de eerste hockeystick tot aan het Nederlands elftal. Dat hij nu deel uitmaakt

FOTO: ANP

Nooit eerst je rechtersok aantrekken of altijd dezelfde film kijken voor een wedstrijd. Rituelen en bijgeloof zijn voor sommige atleten onlosmakelijk verbonden aan hun sport. The Daily Dutch laat de Nederlandse Olympiërs erover aan het woord. Vandaag hockeyer Billy Bakker (23). DOOR CHRISTEL VAN DER MEER

‘Het is niet erg als het geen goud wordt’ van het Olympisch team, is geweldig. Kippenvel.’’ De vrouw des huizes knikt instemmend. Het echtpaar Kemperman zit in de Brasserie van Oranje in het Holland Heineken House en volgt Robbert op de voet. Eergisteren keken ze samen op de bank naar de openingsceremonie. Vanuit hun gehuurde huis in Southend-on-Sea (zo’n zeventig kilometer van Londen) genoten ze van de drie uur durende act. Tranen biggelden over de wangen van Joseth. ,,Positieve tranen. Het was zo mooi.’’ Ze rommelt in haar zwarte tasje dat op tafel ligt. ,,Kijk!’’, zegt ze en laat het beeldscherm van haar mobieltje zien. Een smsje van hun dochter Floor: ‘Ik zie hem!!! Hij is er echt!!’, staat er in kapitalen. De ogen van beide ouders glimmen. Een gelukzalige glimlach danst constant rond hun monden. Het is alsof ze alleen maar in de taal van de stilte kunnen zeggen hoeveel dit voor hun betekent. ,,Het is onbeschrijfelijk’’, ver-

FOTO: CHRIS THIJSSEN

#HHH2012 MET

Rilling bij volkslied

11

@DOUWEWALHAIN: Ik blijf vrolijk tweeten #HHH2012 tot ik in de Daily Dutch kom!

Joseth Kemperman: ,,Ik stond in de Albert Heijn en schreeuwde yes yes yes.’’ FOTO: CHRIS THIJSSEN

telt Joseth. ,,Straks als hij zijn eerste Olympische wedstrijd speelt en het Wilhelmus klinkt, och, dat wordt weer slikken. Ik vroeg een keer aan de moeder van Teun de Nooijer of dat ooit went. Dat gevoel dat je krijgt als je je zoon ziet tijdens een wedstrijd. ‘Nooit’, zei ze. ‘Het is altijd weer even mooi’.’’ En zo ervaren de ouders Kemperman het ook. Robbert geeft altijd een knipoog richting de camera als het volkslied klinkt. Een rilling gaat dan door ze heen. Deze Olympische Spelen zullen ze de knipoog live krijgen. Ze gaan naar alle wedstrijden van hun zoon. En dan hopen op goud.

,,Maar als het geen goud wordt, dan is dat ook niet erg’’, zegt Rob. Net als toen Robbert in november van vorig jaar niet bij de selectie zat voor de Champions Trophy in Auckland. ,,Robbert blijft rustig. Het komt, of het komt niet. Wij geloven in hem. Hebben dat altijd gedaan. Hij blijft onze zoon. Onze Olympische zoon.’’

‘Hij blijft onze zoon. Onze Olympische zoon’

@BJ6RO: Zwemmen #4x100 gezien in het #HHH2012 wat is dat gaaf zeg. Kippenvel all over the place !! #ziningoud (gelerakkers)

Wat zijn jouw rituelen vlak voor de wedstrijd? Als ik wakker word zet ik meteen muziek aan. Daar begint het mee. Ik wil gewoon muziek horen. Daarna vertrek ik naar het veld voor de warming-up. Ik speel altijd in met Vali (Valentin Verga, red.). Dat doe ik bij onze club Amsterdam en bij Oranje doen we dat ook. Ik kan me niet voorstellen dat we dat ooit anders zouden doen. En dat kan ook niet, want dan gaat het mis. Als we vlak voor de wedstrijd het veld oplopen sta ik als achtste in de rij. Acht is mijn getal, omdat de B van m’n voor- en achternaam ook wel op een soort 8 lijkt. Verder nog iets? Vroeger meer dan nu. Ik droeg vroeger altijd een ketting. Die moest ik gewoon iedere wedstrijd om hebben, omdat ik bang was dat ik anders niet goed zou spelen. Helaas brak die ketting in 2011 bij de Champions Trophy in NieuwZeeland. En toen? Het verbaasde me, maar eigenlijk speelde ik daar - dus zonder ketting - heel goed. Sindsdien is het hockeyen zonder ketting een soort bijgeloof geworden.

@KONINGBAREND: Geweldige middag op Box Hill gehad. Mooie koers gezien. verbrande kop. Prachtige ambiance. Nu in #HHH2012


12 Achterop Een biertje met.... Deborah Gravenstijn

‘Ik heb gecrowdsurft, heel cool’ Dagelijks drinkt The Daily Dutch een biertje met een bijzondere gast. Ditmaal Deborah Gravenstijn, oud-olympiër en sportbegeleider in het Holland Heineken House. DOOR NIKKI HERR Wat doet een sportbegeleider eigenlijk? ,,In eerst instantie het Olympische gevoel overbrengen. Als atleet en bezoeker van de Spelen ben je uniek. Het is heel bijzonder dat je erbij kunt zijn en dat wil ik mensen meegeven. De mensen die hier niet zijn missen iets! Als je bij de Spelen bent, dan denk je: wauw, dit is echt het allermooiste evenement van de wereld.” Jouw laatste Spelen waren vier jaar geleden in Beijing. Heb je heimwee? ,,Ja, zeker wel. Ik ben gisteren naar judo gaan kijken. Helaas gingen onze kanjers Birgit Ente en Jeroen Mooren er in de tweede ronde uit, maar het gaf me wel kippenvel om het stadion en het judo weer te zien. Ik had ook zoiets van; wauw, daar heb ik ook gelopen.”

FOTO: CHRIS THIJSSEN

Wat verwacht je van de andere judoka’s die meedoen? ,,Eén voor één moeten ze een medaille opleveren. Allemaal. Ik heb vorige week hun laatste training gezien en dat zag er echt goed uit. Ze waren wel vermoeid en zaten er doorheen, maar ze gingen er nog harder voor knokken. En daar gaat het om, het wordt echt vechten voor elke plek.” Ga je naast judo nog andere wedstrijden bekijken? ,,Jazeker. Ik ga naar boksen, paardrijden, beachvolleybal, hockey en atletiek. Toen ik nog judode, focuste ik me alleen op het judo, want als atleet kun je niet zomaar overal gaan kijken. Nu heb ik wel de tijd om andere wedstrijden te bekijken, dus dat is geweldig.” En wie pakken er naast de judoka’s nog meer goud? ,,Nou ik noem geen namen, maar wat ik wel weet is dat er verassingen en teleurstellingen zullen zijn. En ook dat is de Olympische Spelen.”

Je bent zelf gehuldigd in het Holland Heineken House voor je zilveren medaille. Hoe was dat? ,,Heel cool! Ik heb in Beijing gecrowdsurft. Het was daar zo’n vier keer kleiner dan hier in Ally Pally, maar het was geweldig om zo’n lange afstand op handen gedragen te worden.”

De bedden moesten we zelf in elkaar timmeren Voor crewveteraan Frans Hin kan het niet veel gekker worden dan zijn eerste keer in Nagano. Na al zeven keer het spektakel te hebben meegemaakt, is hij er ook dit jaar weer bij. DOOR KIET SIVARAJAH

Het avontuur in 1998 begon onverwachts voor Frans. Last minute vertrok hij met een groep

van zes jongens naar Japan, om daar als eerste op locatie aan te komen. Meteen kocht hij twee tv-schermen, een videorecorder en voilà: het idee van het kijken naar sport op de schermen. FOTO: ANP

20 Jaar Holland Heineken House: Nagano, Japan

,,Toen de rest van de crew aankwam was het kennismaken en kort daarna waren we al een echt team. Je deed echt alles met elkaar in het Huis. Ook wel logisch, als je met elkaar een ‘huis’ moet bouwen. Onze bedden hebben we echter zelf in elkaar getimmerd’’, lacht hij. Veel momenten zijn Frans bijgebleven, maar bij een herinnering begint hij te lachen. ,,Ik ben een keer met Gordon in de auto verdwaald. In het Huis was echt alles Olympisch, maar daarbuiten was het typisch Japan. De straatnaambordjes waren in Japanse lettertekens!’’ ,,Al met al was Nagano anders. Het was een kleine en hechte club.’’ Het bijzondere was volgens Frans dat je alles kon proberen. ,,We gooiden het Holland Heineken House ’s middags soms dicht en gingen kijken bij schaatswedstrijden. Na de wedstrijd was het snel terugrennen om de deuren weer open te gooien voor de bezoekers. Dat kan nu echt niet meer!”

Filmpjes over sporters en het Holland Heineken House op

1992

1994

1996

1998

2000

2002

2004

2006

2008

2010

2012

www.hollandheinekenhouse.nl

The Daily Dutch van 29 juli  

De dagelijkse krant in het Holland Heineken House, verzorgd door Ricoh.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you