Page 1


INHOUDSOPGAVE Inleiding Product 1: drie spaces. Product 2: objecten in een ruimte. Product 3: vragen, mindmaps, ABCbrainstorm.

INLEIDING 3 4-5-6-7-8-9 10 - 11 12 - 13 - 14 - 15

Product 4: research

16 - 17 - 18

Product 5: synopsis.

19

Product 6: foto-opdracht.

20 - 21

Product 7: vormgevingsoefening (teken een boom).

22 - 23

Product 8: storyboard.

24 - 25 - 26

FLASHSTRUCTUUR

27

Presentatie

28

Bronnen

29

Reflectie

30 - 31

Dit is mijn werkboek voor het vak Immersive Space. Hierin zijn alle opdrachten verwerkt tot één verslag. Ik ga hierin vooral bezig met het vooronderzoek en beschrijven van mijn werelden en uiteindelijke wereld. Ook zie je hier veel van mijn inspiraties en het moodboard.


OPDRACHT 1 - DRIE SPACES

The Hobbit Bij de films en boeken van The Hobbit heb je altijd het idee dat je in een hele grote avontuurlijke open wereld zit. Dat komt doordat ze goed gebruik maken van grote vlaktes en bergen die je tot ver in de verte ziet doorlopen alsof het oneindige lanschappen zijn.

De films en het boek van The Hobbit zijn er ook op gericht om een avontuurlijke sfeer neer te zetten. Ze brengen je dus in de sfeer door alle grootsheid van al de gebouwen, bergen, beelden etc in de wereld. Het verhaal van The Hobbit gaat over een groepje dwergen die naar hun berg proberen terug te keren, en zoals je op deze afbeelding ziet is die

berg het middelpunt en heel groot weergegeven waardoor je aandacht er meteen naartoe trekt. Door de rest van de bergen er omheen en het meer ervoor krijgt de wereld de uitstraling alsof alleen die berg al oneindig doorloopt. Door de omgeving en de kleuren van de bergen en lucht krijgt de afbeelding dus een extra immersive uitsraling.


OPDRACHT 1 - DRIE SPACES

De Chinese muur Dit is een afbeelding van De Chinese Muur. De Chinese Muur of Grote Muur is een uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingslinie in het noorden van China.

1 foto krijg. Zoals je ook hier ziet is de foto zo genomen dat het op de foto lijkt of de muur maar door en door en door blijft gaan waardoor je hele aandacht naar dat punt in de verte word getrokken. Dat is ook wat deze foto immersive maakt.

Deze afbeelding spreekt mij aan omdat de ruim 6.000 kilometer lange muur zo lang is dat je hem nooit op

De oude chinese kunsten en vormgevingen kun je hier heel mooi aan de muur zien, dat geeft het plaatje

ook een mooie sfeer, daarnaast zijn de kleuren van de lucht en het landschap ook erg mooi en die benadrukken de muur ook weer. Ook het licht van de zon geeft de muur wat schaduw en op sommige plekken wat stukken licht waardoor de muur en de hele foto nog meer extra immersiveness krijgen.


OPDRACHT 1 - DRIE SPACES

Walt Disney World website Dit is de website van Walt Disney World. De website heeft een heleboel verschillende triggers, zoals geluidjes, vliegende stofwolkjes, bewegende wapperende vlaggen etc. waardoor je ogen overal tot aangetrokken worden. al deze losse bewegende componentes maken de wereld meeslepend een aantrekkelijk. Ook

als je bijvoorbeeld over een vlag heen gaat met je muis komt deze naar voren, en als je er dan op klikt ga je naar de volgende wereld. Ook de vormgeving past geweldig bij het thema van het attractiepark, en de geluiden en kleuren zijn perfect bij elkaar gezocht en op elkaar afgestemd wat het tot ĂŠĂŠn geheel gemaakt.


OPDRACHT 2 - objecten in een ruimte

Mijn lege ruimte Ik heb geprobeerd een huiselijke en relaxte sfeer in beeld te brengen. Dat heb ik gedaan door middel van een rustgevend schilderij en een bank die er uitziet alsof hij erg lekker zit. Verder heb ik gebruik gemaakt van een hond en een tv om het die “thuis� uitstraling te geven.

De schaduwen op de bank en het schilderij zijn zo geplaatst dat het klopt met het licht van buiten en met het licht van de lamp boven het schilderij. Op de hond heb ik een schaduw gegeven die iets verbreed waardoor het lijkt alsof de hond hier vlak voor op de grond ligt.

Lege ruimte voor de bewerking


OPDRACHT 3 - brainstorms

Wapenhandel ABC Brainstorm

- Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Toen ik een paar jaar was bij mijn oma thuis. Ouderwets en veel grijze kleuren.

A Al qaida Ak47 Africa B Bin laden Belangrijk Black C Crimineel Cruciaal D Drugshandel Douane Dood Danger E Euro Europa Economie F Free G Geld Grens Geweer Granaat H Half-track Huidskleur Hypocriet I Illegaal Ijzeren Gordijn J Jericho missile Jacht K Kindsoldaat Kogels kalashnikov Koffer L Leverancier Legaal Leger Luchtdruk M Macht Moord / Messen Money Militia N Nederland Nieuw O Oost-Europa Overheid Oorlog P Product / Munitie Pistool Politie Q Quick R Rifle S Sniper Straf Smokkelen Schietsport T Taliban Tank U Uitgave Undercover V Vliegtuig Vluchten Verdacht W Wapens Wetten X X Y Young Z Zwart Zwarte markt

- Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? een pop en een autootje waar ik mee speelde, en zo´n loopautootje. - Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De Amsterdam Arena voor een ajax wedstrijd. - Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? De kruipruimte onder het huis van me opa en oma. - Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Omdat het en sfeervol uit ziet en huiselijk aanvoelt. - Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? De ruimte heeft een kille, saaie of niet gezellige uitstraling of misschien stinkt het er of weet je dat er wat ergs is gebeurd. - Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? Het vakantiehuisje van mijn opa en oma aangezien ze het zo vaak beschrijven dat het voelt alsof ik er al ben geweest. - Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? De school hier om de hoek (ARTEZ) ik denk dat het een hele creatieve ruimte is, maar aangezien het een school is

voor creatieve mensen heb ik geen idee wat ik moet verwachten. - Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Beschrijf die. De film “Cabin in the Woods” speelt zich af in een heel vies en oud huisje, onder dat huisje zit een soort ruimte die naar de hel gaat. Die ruimte die naar de hel gaat heeft 1 kleine ingang, als je daardoor binnen komt is het een ronde ruimte met allemaal super hoge muren en 1 altaar in het midden. Op gegeven moment blijkt het dat de vloer open kan en schuift die in de muren tot er geen vloer meer is en je onder de vloer een gat in valt tot in de hel. - Bedenk zelf 5 ruimtevragen en beantwoord die. - Hoe ziet mijn kamer er uit? Een kleine ruimte met witte muren en één oranje muur, verder staan er mijn bed en kledingkast en de hele hoek is gereserveerd voor mijn bureau met daarop mijn desktop met 2 schermen en laptop ernaast. - Wat is er belangrijk in een ruimte? Dat er een goede sfeer hangt, dat het netjes is en dat het er niet heel pauper uitziet. - Wat is de moeiste ruimte waar je ooit bent geweest? Curaçao, omdat de sfeer en ruimte daar zo relax en mooi is dat ik er helemaal blij van werd. Ook past die hele sfeer precies bij mijn karakter. - Watvoor ruimte heb je in je hoofd? In mijn hoofd is het één grote spaghetti ruimte, alles loopt door elkaar heen en het is er één grote teringzooi.


OPDRACHT 3 - Mindmaps Mijn 3 mindmaps over: - De 2e Wereldoorlog - Gokken - Wapenhandel

Uiteindelijk gekozen: - Wapenhandel -->


OPDRACHT 4 - Moodboard


OPDRACHT 4 - research

OPDRACHT 5 - synopsis

Research

- een korte beschrijving van je wereld in het algemeen.

Ik heb veel afbeeldingen gevonden op “Google” van wapens, wapenhandel, wapenhandelaren, gevangenissen, soldaten, kogels, de film Lord of War, doden, landschappen, kindsoldaten en nog veel meer. Ik heb al die afbeeldingen in een map opgeslagen en eruit gehaald wat ik nodig had. Doordat er zo veel in die map stond kreeg ik ook meteen meerdere inspiratiebeelden.

World of Weaponry

Ook heb ik veel audiobestanden op de website “Soundbible” en “YouTube” opgezocht die te maken hadden met oorlogsgeluiden, wapengeluiden, achtergrondgeluiden voor de spaces, geluiden voor de bewegende objecten zoals bijvoorbeeld een openschuivend luik en een heleboel andere bij mijn space passende geluiden. Verder heb ik op wikipedia gezocht over stukjes tekst en gegevens over mijn onderwerp. Zoals stukjes over de doden van wapens en wapenhandel, en het aantal kindsoldaten op dit moment en hoeveel er dagelijks sterven. Daardoor kwam ik ook uit op de site van “Warchchild” waar ik wat informatie kon vinden en een paar mooie maar wel zielige afbeeldingen van kindsoldaten en de slachtoffers. Ik heb ook afbeeldingen van bomen en planten gezocht die ik aan de zeikant kon plaatsen zodat de kindsoldaat ruimte uit mijn space dat repoussoir effect krijgt.

In mijn wereld krijg je een stukje informatie over de gevolgen van het legaal en illegaal handelen van wapens, dus bijvoorbeeld waar worden de wapens gemaakt, waar komen de wapens terecht, wat wordt er mee gedaan, wie gebruiken de wapens, wat voor mensen sterven er door, wie verdient er aan, op wat voor manier worden de wapens gesmokkeld, waar zijn wapens legaal etc. - een beschrijving van je visie op die wereld; wat wil je overbrengen? Ik wil de grauwe sfeer overbrengen waardoor mensen een beetje een minder blij gevoel krijgen. Ik wil mensen shockeren. Ik wil ook een stukje informatie geven en mensen laten zien wat er speelt in de wereld. - een beknopte beschrijving van de drie ruimtes. De drie ruimtes zullen 3 onderdelen van de wapenhandel tonen, degene die het maken, degene die het verkopen en degene die het kopen. - een beschrijving van de sfeer. Er hangt een grauwe sfeer. Die sfeer overheerst in de wereld van de wapenkopers, in de wereld van de verkopers hangt er een iets meer een schimmige criminele sfeer. En in de wereld van de makers hangt er een technische, arbeid en grauwe sfeer met veel grijze en grauwe kleuren. - een beschrijving van de vormgeving. Ik ga in elke wereld het belangrijkste aspect in het midden plaatsen met daaromheen wat minder belangrijke dingen. Daarbij maak ik gebruik van de methode vervagen om de zeikanten wat te vervagen zodat je aandacht naar het midden trekt. En ik maak gebruik van de methode licht-donker, overlappen en repoussoir met bijvoorbeeld bomen aan beide zeikanten zodat het lijkt alsof je daar tussendoor kijkt. - een beschrijving (en/of schets) van de (inter)acties die per ruimte kunnen plaatsvinden. Beschrijving en schetsen staan verderop bij storyboard.


OPDRACHT 6 - foto opdracht Standpunt en belichting Ik heb een aantal verschillende effecten geprobeerd te fotograferen, ik denk dat ik zelf vooral gebruik ga maken van het repoussoir effect en het blur effect. Ook zal ik veel met schaduwen gaan werken.

SCHADUW

VERGROTEN

repoussoir

VERvagen

perspectief


OPDRACHT 7 - teken een boom

REALISTISCH LINES

OPDRACHT 7 - stijlonderzoek Om uit te zoeken in welke stijl ik mijn space ga maken heb ik een voorwerp uit de space in verschillende stijlen gemaakt in photoshop om te zien wat het beste past bij mijn onderwerp. Aangezien wapenhandel een serieus onderwerp is en ik de kijker zo veel mogelijk wil be誰nvloeden ben ik er achtergekomen dat het het beste is als ik alles zo realistisch mogelijk maak omdat het onderwerp dan het beste over komt. Ik was eerst begonnen met een space in een paar verschillende kleurlagen maar dat kwam te cartoonachtig over en ik had het gevoel dat ik mijn onderwerp daarmee niet goed genoeg kon afbeelden. REALISTISCH Dit is een afbeelding van een realistisch wapen, deze past het beste bij mijn wapenhandel space.

CARTOON VECTOR 6 KLEURLAGEN

LINES Ik heb hier alleen de uitlines van het geweer getekend waardoor je een soort van stickman idee krijgt. CARTOON Ik heb hier gebruik gemaakt van weinig kleuren, maar welhele felle kleuren zodat het er een beetje kinderachtig en cartoonachtig uit ziet. VECTOR Ik heb een vectorafbeelding van het wapen gemaakt. Dit geeft het een donkere sfeer, alsof het misschien nacht is ergens, of een hele donkere ruimte, of misschien een vectorwereld. 6 KLEURLAGEN Deze lijkt veel op de realistische afbeelding, alleen heb ik deze opgebouwd uit 6 kleurlagen, met 6 kleurlagen kun je aardig veel maken en kleuren op elkaar toepassen zodat het best realistisch lijkt. Maar ik vond het niet passend genoeg.


OPDRACHT 8 - storyboard


OPDRACHT 8 - storyboard RUIMTE 1

RUIMTE 3

In ruimte 1 zijn er de animaties van het koffertje, de krant en de televisie waar het lampje knippert.

In ruimte 3 zijn er de triggers van het opvallende vliegtuig en de duikboot, de wapperende vlag, het opvallende gele bord, en de kist.

Als je op de tv klikt schuift de muur omhoog waarna je een muur met allemaal wapens ziet. Als je op de krant klikt krijg je een scherm alsof iemand de krant leest. In de krant staan artikelen over de andere werelden, als je op 1 van de 2 artikels klikt ga je naar die wereld. Als je op de koffer klikt gaat hij open en zie je allemaal geld, en je hoort een “ka-ching“ geluidje.

RUIMTE 2 In ruimte 2 heb je de triggers van de bewegende bladeren, de opvallende kindsoldaten de knipperende lampjes op de radiotoren en op het billboard en het overvliegende vliegtuig. Als je op de radio toren klikt vliegt het vliegtuig over. Als je op het billboard klikt ga je naar de andere ruimtes, ligt eraan op welke vlag je klikt. Als je op het kindsoldaatje klikt krijg je een aantal schoten te horen. Als je op de boom klikt vallen er een aantal blaadjes naar beneden.

Als je op de kist klikt gaat hij open en zie je een AK. Als je op het gele brod klikt ga je naar het Afrikaanse landschap. En als je op de Amerikaanse vlag klikt ga je naar de wapenhandelaar in Amerika. Als je op de duikboot klikt gaat hij schieten op het vliegtuig. En als je op het vliegtuig klikt dumpt hij een nucleaire bom in het water.

FLASHSTRUCTUUR


PRESENTATIE

BRONNEN

Reflectie

Ikongeveer 95% van de afbeeldingen rechtstreeks van google gehaald en een paar van de website van warchild.

Er was vrij weinig feedback op mijn space, ik heb wel duidelijker gemaakt hoe je naar de verschillende spaces kan en ze aan elkaar zijn verbonden. Verder kreeg ik vooral te horen dat ik in de goede richting bezig was en vooral zo door moest gaan.

Google.nl Warchild.com Google zoektermen: Wapenhandel Weapons china Kindsoldaten Childsoldier Childsoldier with weapon China landschap Wapenhandelaar Maffiozo Boom Tree Bush China factory Weapon factory Weapon rack weaponry Gun USA flag China flag Luchtafweergeschut Bullet hole Newspaper Newspaper reading Bullet hole Stenen vloer


REFLECTIE

VORMGEVING 1. Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden?

Ik heb in deze course een hoop geleerd over Flash. Ik vond Flash een leuk en uitdagend programma om mee te werken en toen ik het eenmaal doorhad ging het allemaal ook wel aardig. Ondanks dat het programma soms niet helemaal meewerkt of niet logisch werkt vond ik het verder wel goed gaan.

Reflectievragen Immersive Space

Verder ging het onderzoek doen wel goed en heb ik veel afbeeldingen en informatie kunnen vinden.

2. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor?

Ik vond het wel moeilijk om alles goed en mooi tot één geheel te verwerken in mijn space aangezien ik uit een heleboel dingen moest kiezen wat er nou precies goed inpaste. En omdat ik het er allemaal realistisch uit wil laten zien kostte dat eigenlijk veelste veel tijd met Photoshop aangezien ik nogal een perfectionist ben. Wat ik wel weet is dat ik het mezelf in het vervolg niet meer zo moeilijk ga maken, want dat heeft deze keer veelste veel tijd gekost.

IDEEFASE 1. Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Films kijken

Ik ben de film lord of war gaan kijken en het internet af gaan zoeken. Daar vond ik een aantal goeie ideeën voor mijn space. 3. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen?

Dat het heel realistisch moest lijken. 2. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Ja ik heb mijn best gedaan om alles naar het midden te centreren door middel van blur, doorkijk en repoussoir effecten.

Een makkelijker onderwerp kiezen. MOVIE 1. Kan de gebruiker zelf zien/ ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? ja door middel van kleine bewegingen en triggers zoals knipperlichtjes word de gebruiken naar de klik-elementen toe getrokken.

Ik heb geprobeerd een aantal shockerende en onverwachte elementen erin te plaatsen waardoor de toeschouwer aangetrokken wordt.

2. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk?

Mijn visie was om het onderwerp shockerend over te brengen op de toeschouwer. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen?

Door middel van goed gebruik van geluidseffecten en bewegingen.

Een makkelijker onderwerp kiezen en eerder beginnen.

5. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd?

Door middel van de vele aspecten en een aantal van de 7 methodes krijgt het een immersive look.

7. Wat zou je de volgende keer anders doen?

3. Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)?

4. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving?

5. Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren?

Door de research heb ik goeie ideeën van te voren gekregen die ik kon uitdrukken in de verschillende effecten zoals doorkijk bij de derde wereld.

Ik ben niet helemaal tevreden over mijn derde wereld, ik had het meer op de wapenmakers willen lijken maar dat lukte niet helemaal dus moest ik een andere richting inslaan. 6. Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen?

Ja door middel van teksten en afbeeldingen die overeenkomen met mijn verschillende ruimtes kun je duidelijk navigeren. 3. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Oorlogsgeluiden en andere heftige effecten zoals sirenes en schoten zetten een grauwe dodelijke sfeer neer. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Minder lang in photoshop klooien en meer in flash.


Rickvrijhof 538912 c1e werkboek  

Mijn werkboek voor het vak Immersive Space

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you