Page 1

Nikon


Persoonlijke merkgeschiedenis Nikon is een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in optiek en imaging. Hun aanbod bestaat uit camera’s, objectieven, microscopen, meetinstrumenten en allerlei accesoires. Ze is na Canon de grootste op de fotografie markt Ik ben zelf fanatiek fotograaf in mijn vrijetijd en toen ik van een klein compact cameraatje van Olympus overging naar een spiegelreflexcamera van Nikon ging er een wereld van mogelijkheden open. De kwaliteit is zeer zeker

1917: Ontstaan Nippon Kogaku KK door fusie 3 grootste Japanse optische fabrikanten

1918: Ohi Plant afgerond, optisch glas productie en research gelanceerd

1932: Nikor als naam aangenomen voor alle lenzen

de prijs waard. Het is zo mooi dat je allerlei verschillende objectieven kunt gebruiken voor andere effecten, en dat je precies het juiste effect kunt bereiken met de instellingen die je zelf wilt. Met de compacte camera kon ik nauwelijks scherpe foto’s maken als het iets donkerder was of ik moest een flitser gebruiken die de hele boel weer overbelichtte. Nu kun je met een externe flitser van Nikon zacht licht ontwikkelen en zo kwalitatieve foto’s maken. Er zijn ook andere merken voor spiegelreflexcamera’s als Canon, Olympus en Sony, maar ik vind zelf dat de gebruiksvriendelijkheid in combinatie met de kwaliteit bij Nikon het hoogst scoort. Het is weliswaar een dure hobby, maar ook een hele leuke.

1948: Eerste Nikon camera op de markt

1945: Na WOII verschoof de productie van alleen lenzen naar camera’s, verrekijkers, microscopen enz.

1968: Nikon Europe opgericht

1952: Nikon Club opgericht om fotografie-cultuur te bevorderen

1980: Lenzen voor NASA worden geleverd

1971: NASA bestelt camera’s bij Nikon voor de ruimtevaart

Doelgroepen De doelgroepen van Nikon gaan van hobbyfotografen tot sterrenkundigen. Elke fotograaf hoort tot de doelgroep, maar ook landmeters, boswachters, natuurliefhebbers, biologen, sterrenkundigen, chemici enz. Het zijn allemaal mensen die gebruik maken van de lenzen van Nikon.

2


Marktpositionering

Merkinnerlijk

Nikon staat heel erg sterk op de fotografiemarkt. Ze zijn na Canon het grootste bedrijf op de markt voor digitale spiegelreflexcamera’ s met een marktaandeel van 31,3 procent in 2010. Canon leidt met 39,1 procent. Ongeveer 75 procent van de inkomsten van Nikon komen van film of foto gerelateerde producten. Verder staat Nikon er ook aardig goed voor in de chipsector (39%), maar hier loopt het bedrijf ASML alleen nog voor (51%).

Nikon heeft momenteel de visie dat op het gebied van IC-steppers en scanners te ontwikkelen tot geheel nieuwe gebieden in het bedrijfsleven. Op het gebied van fotografie zal een geheel nieuwe vorm van beeldgenot worden gecreeerd. Daarvoor hebben ze een voortdurende ondersteuning en enthousiasme nodig van alle betrokkenen. Als we het hebben over de merkwaarden van Nikon dan is dit wel dat ze een persoonlijke band met de klant en het product willen scheppen. Dat moet het merk waardevol maken, maar verder ligt de nadruk ook op betrouwbaarheid en kwaliteit.

1988: bedrijfsnaam officieel veranderd naar Nikon.

1982: Nikon Precision Inc. opgericht

1992: Eerste autofocus onderwater camera

1990: Eerste fabriek buiten Japan (Thailand)

2002: Nikon Imaging (China) wordt opgericht als nieuwe basis voor productie digitale camera’ s

2001: Sportobjectieven gereorganiseerd als zelfstandig bedrijf

2009: Totale productie Nikorlenzen 50 miljoen bereikt.

2007: Start Nikon beursprogramma voor ondersteuning Thaise studenten

Nikon valt uit te drukken als een persoon die van vrijheid houdt, alles vastlegt en zo weinig mogelijk van het geheel wil missen. Nikon belooft de klant dat ze zich in het hart van het plaatje begeven met de uitspraak: ‘At the heart of the image’. Merkuiterlijk Als ik aan Nikon denk, denk ik meteen aan de zwarte, gele en witte kleuren in hun reclames. Ook herken je de camera’ s heel snel door de letters die er voorop staan. Over het horen van Nikon valt weinig te zeggen, behalve dat ze een stille motor in

3


‘I Am Marco Polo’ met de foto van een fotograaf die bovenop een berg van het uitzicht staat te genieten. Hiermee wordt de nadruk gelegd op een persoonlijke band tussen merk en klant.

mm 50

Nik on

sommige lenzen bouwen, zodat ze stiller zijn dan andere lenzen. Een Nikon-camera vasthouden voelt wel heel anders dan het vasthouden van een andere camera. Nikon is momenteel heel bekend door het taalgebruik in hun huidige campagne, waarbij ze een heel aantal foto’ s laten zien met tekst die begint met ‘I Am ...’. Bijvoorbeeld

4 F 1:1. Ma d e my R ick

va n D ijk e nanys erka tm jec Pro

Merkgedrag De meeste mensen denken meteen aan fotocamera’s als ze aan Nikon denken. Dat is niet zo gek, want hier is het merk nou eenmaal het meest bekend mee geworden. Wat de meeste mensen niet weten, is dat Nikon ook op de markt voor miscroscopen, verrekijkers, telescopen, chips, scanners en brillen is te vinden. Op het gebied van camera’ s heeft Nikon al

een heel groot aanbod op dit moment. Je kunt van Nikon de simpelste compactcamera’ s tot de meest professionele digitale spiegelreflexcamera’ s kopen. Op dit gebied van fotografie kunnen ze al een hele grote doelgroep, ofwel meerdere doelgroepen, bereiken. Van mensen die af en toe een foto maken voor de lol tot hobbyfotografen tot zeer professionele fotografen.


Over het algemeen zien we op televisie niet heel veel van Nikon. Toch zijn ze heel erg bekend. Dit komt door vele andere vormen van externe communicatie, zoals sponsoring bij voetbal, ijshockey, tafeltennis en zwemmen. Ook zie je hier en daar grote billboards opduiken (niet in Nederland). Je vind Nikon ook op Twitter, Facebook en andere social-media websites. Ten slotte hebben ze ook eigen websites, zoals iamnikon.com van de huidige reclamecampagne. Met dit alles wordt de naam Nikon meer en meer bekend.

Nikon is als onderneming ook bezig met het bijdragen aan een goed milieu. Zo melden ze bijvoorbeeld op de website dat ze er alles aan doen om zo efficient mogelijk om te gaan met de grondstoffen, de uitstoot van koolstofdioxide verminderen en vooral veel afvalstoffen te recyclen.


IC1U-RickvanDijk  

Een merkanalyse van Nikon in InDesign

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you