RG Tidningen 2023

Page 1

» Umeå

Våga kasta dig ut och testa

Stockholm

Mina mål gör mig motiverad

» Göteborg

Diagnosen blev vändpunkten i mitt liv

» Kristianstad

Att gå på RG är toppen Ansökan!

Kontakta oss med dina frågor.

»

INNEHÅLL

3 Riksgymnasiet

- En skola på dina villkor

- Hur fungerar det ekonomiskt när jag studerar?

”Våga kasta dig ut och testa”

Matilda - Gå det du vill.

Habilitering

- Vi finns här för dig.

Frihet och självbestämmande

- Riksgymnasiets elevhem.

”Mina mål gör mig motiverad”

Aladdin - blev jättetaggad när han såg så många ungdomar i liknande situation.

”Diagnosen blev vändpunkten i mitt

liv”

Caroline - jag lever, jag andas och jag mår bra. Och jag är lycklig.

Frågor & funderingar Fotokollage Kontaktinformation 10-11

”På RG finns det plats för alla”

Ville och Axel - Att gå på Riksgymnasiet är toppen.

Elevhem

- Inte bara äta, tvätta och sova.

Grafisk

Ansvarig utgivare: Calina Folme form: Zanshin kommunikation Tryck: Litografen
4-5 6-7
8-9 10-11 8-9 4-5 6-7 12-13 14-15 16-17 18 19 20
I denna tidning får ni träffa fem elever; Matilda, Aladdin, Caroline , Ville och Axel

Riksgymnasiet för rörelsehindrade

- Ett gymnasiealternativ på dina villkor

För varje sak som du tycker att du inte kan, finns det minst tio saker som du klarar hur bra som helst. För varje hinder finns en möjlighet. Riksgymnasiet är en gymnasieskola för dig som är svårt rörelsehindrad. Skillnaden mellan att gå på en vanlig gymnasieskola och att gå på Riksgymnasiet är att här har du möjlighet till fler stödfunktioner och mer personligt anpassad studiesituation.

När du vågar bryta mönster, lämna tryggheten och prova dina vingar kommer du att upptäcka nya styrkor hos dig själv. På Riksgymnasiet arbetar vi för att du ska utvecklas på alla plan och att du kan lämna gymnasiet med ny kunskap och en tro på din egen förmåga.

Välkommen till Riksgymnasiet, en skola på dina villkor.

HUR FUNGERAR DET EKONOMISKT NÄR JAG STUDERAR?

När du studerar på Riksgymnasiet har du rätt till studiebidrag från CSN. Om du bor på elevhem har du även rätt att få RG-bidrag från CSN som täcker kostnader för mat, boende och hemresor.

RG-BIDRAG FRÅN CSN

Du kan få RG-bidrag om du är antagen till Riksgymnasiet och är beviljad plats på elevhem.

RG-bidraget täcker kostnader för elevhemsboende, hemresor, samt dagliga resor till och från skolan vid behov.

Bidrag ges vid läsårets början och slut, därutöver max 18 tur- och returresor. Dessa resor ska ske mellan studieorten och ordinarie bostadsort eller nära anhörig. En anhörig kan också få bidrag för att komma på besök på studieorten istället för att du reser hem.

Du kan ha rätt till dagliga resor mellan elevhem och skolan. Kontakta CSN för att ta reda på vad som gäller just för dig. Se länk nedan.

Mer information se: www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/bidrag-for-gymnasiestudier-isverige/rg-bidrag

AKTIVITETSERSÄTTNING Från och med 1 juli det år du fyller 19 kan du ha rätt till aktivitetsersättning på grund av förlängd skolgång. Orsaken till att din skolgång är förlängd måste vara på grund av din funktionsnedsättning. Detta bidrag söks hos Försäkringskassan. Om du vill veta mer sök på aktivitetsersattning-vid-forlangd-skolgang på www.forsakringskassan.se.

TILLÄGGSBIDRAG Om du bor på elevhem, har aktivitetsersättning och ansökt om RG-bidrag har du även rätt till tilläggsbidrag, istället för studiebidrag, från och med hösten det år du fyller 20. Detta bidrag utbetalas automatiskt av CSN.

BOSTADSTILLÄGG Du som har aktivitetsersättning har också rätt att ansöka om bostadstillägg. Det kan du få om du bor hemma hos vårdnadshavare eller på elevhem. Bor du på elevhem behöver du få ett skriftligt underlag från elevhemmet där det framgår hur mycket du betalar i boendekostnad per månad. Detta bidrag söks hos Försäkringskassan. Mer information se: www.forsakringskassan.se

STUDIEBIDRAG FRÅN CSN Barnbidraget går över till studiebidrag kvartalet efter att du har fyllt 16. Studiebidraget ligger på 1250 kr per månad och betalas ut under 10 månader, från september till juni. Bidraget betalas automatiskt ut till alla gymnasieelever till och med vårterminen det år du fyller 20. Om du är utländsk medborgare behöver du fylla i en ansökningsblankett och skicka in till CSN för att få studiebidrag. Mer information se:

www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod

RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 3

“Våga kasta dig ut och testa”

ÖLJOSSPÅVÅRTINSTGR AM - RIKSGYMNASIETUMEA

LJOSSPÅVÅRTINSTAGR AM - RIKSGYMNASIETUME A

Ålder: 20 år.

Hemort: Piteå.

Framtidsdrömmar: Professor i neurokirurgi. Det bästa med RG: Att det underlättar vardagen. Vilket tråkigt svar… förlåt… och gemenskapen, det får man absolut inte glömma.

Tips inför tiden på RG: Gå det du vill! Lyssna inte på att det kanske är för svårt eller att det inte passar din funktionsvariation. För det finns lösningar, bara du är på rätt program så finns det alltid hjälp att få.

F
Matilda Vikström
Riksgymnasiet UMEÅ
F Ö
RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 4

Matilda Vikström är inne på sitt tredje RG-år på Dragonskolan i Umeå, och som svar på frågan vad som är så bra med RG spricker hon upp i ett enda stort leende.

- Oj, det är så mycket! Jag har redan tipsat om RG till två kompisar som också går här nu, säger hon och skrattar hjärtligt.

Om det inte hade varit för Matildas pappa, är det långt ifrån säkert att hon fått möjlighet att gå en RG-anpassad utbildning på gymnasiet. Ingen av de syvar hon genom åren varit i kontakt med lyfte nämligen fram RG som ett alternativ.

Lyckligtvis fick Matilda den informationen av sin pappa i stället och kunde göra en flytt på dryga 20 mil söderut - från Piteå till Umeå - när det blev dags att välja gymnasium. Hon lyfter fram ett sjukhusbesök i Umeå i åttaårsåldern som en nyckelepisod i livet. De åkte då förbi Dragonskolan och hennes pappa pekade och sa att där kan hon gå i gymnasiet.

– Jag tänkte bara… wow! Tänk att få flytta hemifrån. Jag är ju så liten fortfarande. Men sedan den dagen har jag haft som mål att gå här, säger hon och lägger till att hon inte vet hur hennes pappa fått reda på att Riksgymnasiet för rörelsehindrade finns i Umeå.

Även vilket program hon skulle gå på gymnasiet bestämde hon sig för tidigt i livet.

– Jag har varit väldigt bestämd med att jag ska gå det naturvetenskapliga programmet, och det beror på att jag vill bli läkare.

Varifrån kommer läkarintresset?

– Jag tror att det kommer från min uppväxt. Jag har varit mycket på sjukhus och har många fina minnen därifrån. Klart att det har varit jobbiga besök emellanåt men det har alltid varit värt det. Jag har träffat otroliga läkare som har fått mig att förstå att det här är ett viktigt jobb, och det vill jag också bidra till.

Matilda har en medfödd cp-skada, vilket främst påverkar henne fysiskt. Saker och ting tar längre tid, och hon behöver emellanåt tid för återhämtning och träning.

Hur skiljer det sig att gå på gymnasiet via RG jämfört med din grundskoletid?

– Att jag får en fritid. När jag har slutat skoldagen är habiliteringen redan klar. Att jag får den hjälp jag behöver. Det finns alltid någon som snappar upp om jag hamnar efter eller om jag behöver ett nytt hjälpmedel. Sedan är det positivt att jag fått flytta hemifrån tidigt.

Varför känns det bra?

– För att det nog är lätt när man är handikappad att man blir för bortskämd utan att föräldrarna är medvetna om

det. Då är det skönt att få flytta hemifrån en bit bort så blir det svårare att skämma bort en, men ändå ha en livlina av elevhemspersonalen. Att ha en trygghet i att om det skiter sig så finns det hjälp att få.

Förutom hennes tydliga målbild om vad hon vill göra i yrkeslivet, finns det även plats för en del fritidsintressen. Att styrketräna har varit ett intresse sedan många år tillbaka, men under den senaste tiden har en annan idrott alltmer pockat på hennes uppmärksamhet.

– Rullstols-rugby. Jag testade det före pandemin och blev helt såld. Sedan kom pandemin i vägen och det har legat på is, men nu har jag kommit igång igen.

Varför är det så roligt?

– Det hårda i det. Jävlar anammat behövs totalt, för att man ska ta sig någonstans. Och det är mitt starka kort i livet.

Ja, du verkar ha ett jävlar anamma?

– Jag tror att det behövs i “funktionsvariationsbranschen”, att våga kasta dig ut och testa. Även om det kan vara läskigt ibland.

BESÖK UMEÅ

Ungdomar som är intresserade har tillsammans med anhörig möjlighet att besöka Riksgymnasiet i Umeå för att få en inblick i vad verksamheten har att erbjuda. Besöket görs efter en överenskommelse när som helst under läsåret och skräddarsys efter elevs och anhörigas önskemål. Det finns möjlighet att träffa skolpersonal, få en rundvandring på skolorna, besöka lektioner på olika program, träffa elever som redan går på Riksgymnasiet och besöka habiliteringen med personal. Är det aktuellt med elevboende finns möjlighet att besöka och övernatta på elevhemmet.

Elever som redan blivit antagna inbjuds till ytterligare besök för att se vilka anpassningar som behövs. Det brukar vara i april-maj. Då får eleven fördjupad information om skola, habilitering och den som beviljats boende kan prova att bo på elevhemmet.

För mer information kontakta: Cathrin Karlsson 070-255 28 81 cathrin.karlsson@umea.se

Text: Niclas Lind Foto: Lollo Åhfeldt
RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 5

”Mina mål gör mig motiverad”

Hemort: Torsby i Värmland.

Framtidsdrömmar: Få jobb och ta körkort.

Det bästa med RG: Vänner.

Tips inför tiden på RG: Våga ta kontakt med skolkamraterna.

Aladdin
RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 6

Det var en i personalen på Aladdins grundskola som tipsade honom om RGRH. Innan dess kände han inte till att skolan fanns. De båda bestämde sig för att tillsammans besöka RGRH Stockholm och det var under det besöket som Aladdin beslutade sig för att ansöka. Han blev jättetaggad när han såg så många ungdomar i liknande situation.

Aladdin har lärt sig jättemycket på RGRH berättar han. Skillnaden mot tidigare är att han pratar svenska med kompisarna både i skolan och sedan efter skolan på elevhemmet. På det sättet lär han sig nya ord hela tiden. Kompisarna lär honom slangord också, säger han med ett lurigt leende.

– När jag kom till RGRH hade jag en del grundskolekurser att ta igen, men nu går jag helt på Estetiska programmet. När jag började ville jag bara läsa gymnasiekurser. Jag tänkte negativt då, som att varför är det bara jag som läser grundskolekurser, men sedan när jag hade gått ett år tänkte jag att det spelar ingen roll om jag läser grundskolekurser eller gymnasiekurser, säger Aladdin.

Favoritämnena i skolan är matematik, engelska och svenska och Aladdin tycker att det fungerar väldigt bra med lärarna. Han berättar att lärarna är snälla och att de är jätteduktiga med att lära ut till elever. Han jämför med hur det var förr när han gick i vanlig klass i grundskolan då läraren inte hann med att hjälpa alla elever under lektionerna med hur det är nu på RGRH där han får den hjälp han behöver i skolarbetet.

– På skolans friluftsdag i Romme förra året åkte jag skidor för första gången och det var häftigt. Tidigare visste jag inte att det fanns skidlösningar som var anpassade för rullstolsburna. Utflykterna med skolan till Tyresta by har också varit jätteroliga. Där upptäckte vi naturen tillsammans och fikade utomhus, säger Aladdin.

Till våren väntar en spännande skolresa till Berlin. Just att resa med vänner i stället för familj tycker Aladdin ska bli jättetrevligt. Det här blir hans första utlandsresa med vänner. I Berlin finns den snabbaste hissen i hela Europa och den ser han fram emot att testa.

– I mina sociala appar hade jag tidigare nästan bara familjemedlemmar som kontakter, men nu sedan jag började på RGRH har jag nästan bara vänner, assistenter och personal. Mitt sociala liv har förändrats jättejättemycket!

I maj var Aladdin på kryssning med Viking Glory med kompisarna från elevhemmet och boendestödjarna. Det var min första gång och det var kul att få resa med vännerna. Vi dansade på discot till klockan fyra på morgonen, berättar Aladdin.

– Jag känner mig jättetrygg med personalen på boendet och jag säger tjena bror och tjena syster när jag hälsar på dem. Jag har aldrig fått så mycket hjälp i skolan tidigare som jag får nu från både skolassistenter och boendestödjare, säger Aladdin. Det är najs att få habilitering under

skoltid, tycker Aladdin. Personalen på habiliteringen är proffs och jätteduktiga. Aladdin tycker det är jättebra att kunna prata om hjälpmedel och träna under skoldagen. Han har också med hjälp av kuratorn sökt och fått medel till en rehabiliteringsresa, något han är väldigt glad över. Aladdin uppskattar även möjligheten att kunna prata med kurator och studie- och yrkesvägledaren om framtiden.

– Jag har som framtida mål att kunna arbeta med spelprogrammering och det gör mig väldigt motiverad i skolarbetet. När jag kommer hem från skolan är jag ofta trött, men nu är det bara två år kvar till studenten. Det ska bli skönt att ta studenten så småningom, men samtidigt kommer jag att sakna lärarna, assistenter, alla vänner och personal här på RGRH, avslutar Aladdin.

BESÖK STOCKHOLM

Elever som går i årskurs åtta och nio är välkomna att boka in besök på RGRH Stockholm. Under besöket får man information om verksamheten, rundvandring på skolan, habiliteringen och eventuellt elevhemmet.

De elever som går årskurs nio kan även komma till Stockholm och gå med en klass under en eller två dagar. I samband med besöket kan man eventuellt bo på elevhemmet.

RGRH Stockholm kan erbjuda dig individuellt anpassad undervisning i liten eller stor klass, professionell habilitering på plats eller undervisning på S:t Eriksgymnasium eller någon annan av Stockholm Stads gymnasieskolor (se valetarditt.se).

För mer information kontakta: Magnus Wingstedt, tel 076 – 12 42 672 magnus.wingstedt@edu.stockholm.se

RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 7
Text: Susanne Börjesson Foto: Sonja Edenius Reportagefoto: Basse Hellgren

”Diagnosen blev vändpunkten i mitt liv”

Caroline Åbonde

Ålder: 21 år.

Framtidsdrömmar:

Hunddagisledare/Hundfrisör.

Det bästa med RG:

Att få träffa människor i sin egen ålder och ha det kul.

Tips inför tiden på RG:

Ta det lugnt och bara andas.

Människor är inte farliga, bara kom in i groovet!

RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 8

Jag möter Caroline inne i stallet. Hon står bredvid hästen Klövern och det jag möts av är ett brett leende. Det är fredag och Caroline ska som vanligt få spendera den med att rida sin favorithäst.

Det märks att hon trivs som fisken i vattnet och hon berättar att djur är det bästa hon vet.

Vad betyder djur för dig?

– Djur betyder livet för mig. Jag blir glad, upplyft, på bättre humör och får ett smile på mina läppar helt enkelt.

När man studerar på Riksgymnasiet i Göteborg finns det möjlighet att läsa hela eller delar av sin utbildning integrerat på annan skola i Göteborg. Detta är precis vad Caroline valde att göra. Under hennes två första år på RG läste hon kursen “Hund och smådjur” på Burgårdens gymnasium. Där fick hon lära sig massor om hundar och andra smådjur, vilket hon hoppas ska komma till nytta i framtiden.

– Min framtidsdröm är att få jobba med djur. Jag vill bli hunddagisledare eller hundfrisör. Jag praktiserar också på ett Hundcenter varje måndag och där får jag lära mig massor!

Diagnosen blev vändpunkten

När Caroline växte upp och gick i skolan började hennes föräldrar och lärare märka att hon inte riktigt var som sina klasskamrater. Man började då undersöka vad det skulle kunna bero på.

Hon fick då en diagnos som sedan visade sig vara helt fel. När Caroline senare, vid tolv års ålder flyttade till Göteborg fick hon till slut den korrekta diagnosen, Tay-sachs syndrom.

Denna sjukdom kan orsaka symptom som skakningar, ont i muskler, huvudvärk, problem med talet och svårigheter med tidsorientering. Sjukdomen är progressiv men Caroline är glad och positiv till livet.

– Jag vet inte vad framtiden bär med sig, men jag lever, jag andas och jag mår bra. Och jag är lycklig. Diagnosen blev verkligen en vändpunkt i hennes liv. Nu kunde hon få den stöttning och hjälp som hon verkligen behövde.

Att läsa på Riksgymnasiet

Caroline behöver mycket stöd i vardagen. Att läsa på Riksgymnasiet har inneburit att hon fått just det, både i skolan och på habilitering och elevhem.

I skolan har hon alltid en assistent med sig på lektionerna som stöttar i de moment där hon behöver hjälp. Det kan vara att läsa, skriva och strukturera upp uppgifter. På elevhemmet får hon hjälp med vardagliga

saker och sådant hon inte klarar av själv, såsom att städa och tvätta.

Jag frågar Caroline vad hon tycker är unikt med RG.

– Här kan vi jobba i vår takt, ni anpassar kurser och tar bort delar utifrån våra behov. Det känns skönt och det blir mindre stressigt för mig.

Något av det som Caroline arbetar och tränar på i skolan, är att använda sig utav sin Grid. Det är ett kommunikationsverktyg som läser upp det hon skriver in i datorn. Detta för att förbereda sig inför tiden efter skolan. Talet blir sämre och dessutom berättar hon att hon använder den mycket redan nu, utanför RG.

– Folk förstår inte alltid vad jag säger och då är det ett jättebra verktyg!

På RG känner Caroline att hon kan vara sig själv. Hon vågar ta för sig mycket mer nu och är inte längre rädd för att ta kontakt med andra. Hon har fått många fina vänner och älskar nu att lära känna nya människor.

– Det finns ingen mobbning hos oss, alla har något gemensamt och det är en fin gemenskap.

BESÖK GÖTEBORG

Varje år, fredag vecka 45, inbjuder Riksgymnasiet i Göteborg alla intresserade till ett öppet hus. Speciellt välkomna är alla ungdomar med rörelsehinder som går i skolår åtta eller nio. Riksgymnasiet och dess små undervisningsgrupper är lokalintegrerade i Angeredsgymnasiet i nordöstra Göteborg. Man kan också bedriva sina studier inom Riksgymnasiets ram i vanlig klass på Angeredsgymnasiet, på andra program eller vid andra skolor i Göteborg.

Du som går i år åtta eller nio kan även göra korta besök över dagen eller längre besök flera dagar. Då får du som elev följa en klass, besöka habiliteringen och även prova att bo på elevhem.

För mer information kontakta:

Annci Haag, tel 0706 - 18 71 28

E-post: annchristin.haag@educ.goteborg.se

RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 9
Text: Lisa Köster Haag Foto: Rickard Strid

Ålder: 19 år.

Hemort: Ystad.

Framtidsdrömmar: Grafisk designer eller hålla på med musik. Det bästa med RG: Att man får hjälp med allt man behöver.

Tips inför tiden på RG: Var inte rädd för att ställa frågor till personalen!

Ålder: 16 år, snart 17 år.

Hemort: Hässleholm.

Framtidsdrömmar: Plugga vidare till ekonom och arbeta som egenföretagare.

Det bästa med RG: Anpassningen av studierna och gemenskapen med elever och assistenter.

Tips inför tiden på RG: Börja!

”På RG finns det plats för alla – oavsett vad du gillar”
Ville Larsson Lindström
RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 10
Axel Rosenkvist

Axel och Ville går båda på RG i Kristianstad. Axel vill bli ekonom och tycker bäst om matte. Ville gillar att göra loggor och vill bli grafisk formgivare. De har olika intressen och tycker ofta helt olika om saker. Men en sak är de överens om: att gå på Riksgymnasiet är toppen!

Axel gick i en ganska stökig klass på högstadiet i Hässleholm så för honom var det stor skillnad att börja i en pluggsugen gymnasieklass.

– Min klass är underbar! De är så drivna och framåt. Det är en dröm för mig att gå i en klass som inte stökar. Det är bra studiero och de accepterar mig som person.

Ville kände också sig välkommen från början i sin nya klass.

– Här hade klassen mer respekt för att jag satt i rullstol, säger Ville. Jag gick estetiskt program och där man får vara lite som man själv vill. Det var många i klassen som färgade håret till exempel.

En stor skillnad jämfört med tidigare är att både Ville och Axel flyttat hemifrån och bor på elevhemmet.

– Det är en helt annan värld, säger Axel. Man får vara självständig och bo här hemma själv. Jag måste städa och tvätta själv och komma ihåg att göra läxorna. Det är ingen som påminner mig om det.

Att bo själv som sextonåring innebär en del utmaningar och för Ville var det inte helt enkelt i början.

– Jag hade väldigt mycket hemlängtan första året, säger han. Jag var blyg och kanske inte riktigt redo att flytta hemifrån. Men så hade vi ett helt år på distans under corona och jag tröttnade på att bara vara hemma. Nu trivs jag!

Gemenskapen på elevhemmet är viktig. Axel och Ville bor i samma korridor och träffas ofta på Villes rum för att kolla på fotboll eller så spelar de Fia med knuff eller Uno tillsammans.

Elevhemmet ligger mitt i centrala Kristianstad. Habiliteringen ligger ett par gator bort och gymnasieskolorna ligger också i närheten. Eleverna lär känna personalen väl, oavsett om det gäller arbetsterapeuten, de som arbetar på elevhemmet eller assistenterna som är med på lektionerna i skolan.

– Personalen blir nästan som föräldrar på vardagarna, säger Axel. De gör så att man inte längtar hem så mycket.

Villes klass tog studenten i våras och han håller på att slutföra sina kurser ett fjärde år. Axel går första året på ekonomiprogrammet och har också skjutit fram några kurser till ett fjärde år. Det har gjort att det finns utrymme för fritid, flickvän och habiliteringsinsatser.

– Det är skönt att slippa stressa, säger Axel. Redan nu är det mycket och jag tar längre tid på mig att skriva. Annars skulle jag varit helt utbränd.

Ville läser det fjärde året med andra RG-elever på Korridoren. Där finns även gymmet och där har idrottsföreningen Black Wolves sina träningar varje tisdag.

– Vi brukar spela boccia, pingis eller andra sporter och efter det kör vi elinnebandy, berättar Ville som har designat den nya loggan till föreningen tillsammans med kompisen Måns.

– Jag börjar längta efter tisdagsträningen redan på fredagarna, säger Axel som älskar elinnebandyträningarna och tränar styrketräning tre dagar i veckan.

– Jag tränar mest mina fingrar, säger Ville som hellre spelar FIFA 23 på sitt Playstation.

Till den som funderar på att söka till Riksgymnasiet har Axel bara en sak att säga:

– SÖK!

Ville håller med och tycker att den som söker inte behöver vara nervös för att flytta till skolan.

– Det finns hjälp överallt så var inte rädd att fråga. Och i Kristianstad är många trottoarer nedsänkta så det är lätt att ta sig runt.

BESÖK KRISTIANSTAD

Elever som går i åttan är välkomna till Riksgymnasiet på ett endagsbesök för att få övergripande information. Den som går i nian är välkommen på ett tre- eller fyradagarsbesök.

Besöket görs efter överenskommelse när som helst under läsåret och skräddarsys utifrån elevens önskemål. Det finns möjlighet att besöka lektioner på olika program, träffa personal från habiliteringen och prova att bo på elevhem.

För mer information kontakta: Anna Håkansson, tel 044-13 61 15 eller anna.hakansson@kristianstad.se

Text: Kristina Nilsson Foto: Stefan Sandström
RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 11
RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 12

Elevhem - inte bara äta, tvätta & sova

Att bo på Riksgymnasiernas elevhem är inte bara måsten, läxor och laddningsstation. På elevhemmen finns möjligheten att experimentera med den egna fria tiden tillsammans med andra ungdomar och personal, att tillsammans göra den utforskande, spännande och rolig.

För många ungdomar som läser på Riksgymnasiet är flytten hemifrån till ett av de fyra skolornas elevhem en stor sak. Att bli en del av skolan på den ort man läser på handlar mycket om självständighet, att träffa nya människor och att börja ta mer ansvar för sin vardag. Men elevhemmen är inte bara ansvar och hårt arbete. På alla orter är elevhemmet också en möjlighet att skaffa nya vänner, utveckla ett socialt samspel och testa nya fritidsaktiviteter.

Alla elevhem ger ungdomarna möjligheter till aktiviteter på olika sätt. Det kan handla om rena klubbaktiviteter, stadsbesök eller gemensamma kvällsaktiviteter i ett av elevhemmens köksavdelningar. Inte sällan kommer önskemålen från eleverna själva. På Riksgymnasiet i Göteborg har man exempelvis sedan tre års tid en aktiv fotoklubb. Klubben drivs av personal med ett fotointresse och tillsammans möts man, pratar foto och fotograferar tillsammans. Man tränar sitt fotografiska öga via ett antal olika teman. Under terminen som gått har man exempelvis utforskat Höstfärger, Mörkerfotografering och Natur. För ungdomarna blev det också viktigt att få visa upp sina bilder så varje termin avslutas med vernissage inför vilket man samtalar om vad som behövs göras, hjälps åt att både redigera och rama in bilderna. Alla orters elevhem har olika typer av fritidsaktiveter. I Umeå har både elevhems- och habiliteringspersonal fått tid att jobba mer aktivt med elevernas fritid. Man bjuder in externa föreningar för att inspirera eleverna och anordnar temakvällar varje månad där även elever som inte bor på elevhemmet bjuds in. I Umeå finns också en fristående “aktivitetsförening” där nuvarande elever träffar före detta elever från skolan. Här erbjuds lite mer avancerade aktiviteter till ett subventionerat pris. Alla ska med!

I Stockholm tar man på elevhemmet gärna vara på de möjligheter som bjuds i huvudstaden. Terminen schemaläggs och det blir utflykter till bio, muséer, parker för grillning och även en Ålandskryssning har genomförts. Utanför de schemalagda helgerna görs spontana besök inne i Stockholm och på vardagarna samlas man för matlagning, spelkvällar och mys.

Längst ner i söder i Kristianstad har man sedan länge haft en egen idrottsförening där man får möjlighet att prova på olika idrottsaktiviteter såsom boccia, framerunning, styrketräning, bordtennis, el-innebandy, rullstolsdans, femkamp, basket, handboll, golf med mera. Här kan man också som elev engagera sig i en fritidsgrupp som arbetar med att arrangera aktiviteter såsom grillning, spel- och filmkvällar. Inte sällan följer personal också med enskilda ungdomar för att möjliggöra biobesök, idrottsträning eller besök på sportevenemang.

Att flytta till en ny stad och att bo själv kan kännas stort och lite skrämmande. Personalen på elevhemmen står till förfogande för att göra övergången så smidig som möjligt. Det handlar inte bara om rutiner och livserfarenhet. Lika viktigt är möjligheten till ett aktivt och rikt liv.

För mig har fotoklubben varit kreativt utmanande, lärorik, socialt och roligt att träffa de andra. Vernissagen har varit pricken över i:et

My Andersson

” RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 13

Habiliteringen

Vi finns här för dig.

Habiliteringen på RG-orterna kan fungera lite olika men det vi alla har gemensamt är att sätta elevernas hälsa och välbefinnande i fokus!

I habiliteringsteamet har vi samlad kunskap och erfarenhet som vi använder när vi träffar dig som elev och även i samarbetet med andra viktiga personer som du har i din närhet.

Habiliteringens uppdrag är att stötta dig under hela din gymnasieutbildning både socialt, psykologiskt, pedago-

och alla du möter i skolan. Vi har mycket fokus på att du har en bra balans mellan skolarbete, en meningsfull fritid och möjligheter till god återhämtning och vila.

Om du bor på elevhem så samarbetar vi även med elevhemspersonalen för att din vardag ska fungera så bra som möjligt.

Du har dina habiliteringsinsatser inlagda på ditt schema, en viktig förutsättning för att du ska få en bra balans i vardagen. Då har du energi över till annat på din fritid och du behöver inte ta så mycket ledigt från lektioner för att få habilitering.

Om du vill och möjlighet finns kan vi även stötta dig i att hitta och genomföra roliga fritidsaktiviteter.

Under din gymnasietid kommer du garanterat att utvecklas väldigt mycket som person! Du kommer att ta ett stort kliv mot vuxenlivet och vi tycker att det är så spännande att få följa dig på din resa mot ett mer självständigt liv och se hur din framtid börjar formas i dina tankar. Ibland behöver du habiliteringsteamet lite mer och ibland kanske lite mindre. Du ska alltid veta att vi är redo att ta steg tillsammans med dig när du är det.

giskt och medicinskt. Tillsammans med dig sätter vi upp mål utifrån dina önskemål och behov. Från habiliteringspersonalen kan du få insatser såsom samtal med kurator och psykolog samt träning i vardagsaktiviteter med arbetsterapeut. Du får fysisk träning, habiliteringsbad och annan behandling av fysioterapeut/sjukgymnast och uppföljning av hjälpmedel och anpassningar samt olika rullstolsaktiviteter.

Logopeden kan ge stöd och träning kring din kommunikation. Du får råd kring din hälsa av hela teamet, efter behov. Habiliteringen erbjuder insatser kring smärta, stresshantering, och sömnproblematik. Flera av insatserna kan erbjudas som gruppaktivitet.

Habiliteringslokalerna är tillgängliga och väl anpassade för verksamheten.

För att du ska tillgodogöra dig undervisningen på bästa sätt samarbetar vi även med skolan. Det kan röra sig om stöd i pedagogiska utmaningar och anpassning i den fysiska miljön. Det är viktigt för habiliteringsteamet att du trivs och vi följer även upp hur du har det med kompisar

Vi är ett stöd för dig inför tiden som kommer efter Riksgymnasiet. Teamet planerar individuellt med dig och dina vårdnadshavare, vi har aktiviteter och information, både individuellt och i grupp. Allt för att du ska vara förberedd. Kunskap är trygghet.

RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 14

I Umeå återfinns habiliteringens lokaler på Dragonskolan som ligger i centrala Umeå. På habiliteringen finns ett träningskök, samtalsrum, behandlings- och träningslokal. I habiliteringsteamet ingår arbetsterapeut, kurator, psykolog, sjukgymnast/ fysioterapeut, samt logoped och uroterapeut vid behov. Det finns även möjlighet till bassängträning på närliggande badhus. Vi samarbetar med hjälpmedelskonsulent och tekniker som kommer till Dragonskolan en gång i månaden.

RGRH Stockholm ligger sedan några år tillbaka i Stockholms centrum.Vi har nya fräscha lokaler med bland annat anpassat gym och träningskök. Habiliteringsteamet består

Habiliteringen, elevhemmet och gymnasiet ligger nära varandra i stadsdelen Angered. I habiliteringens lokaler arbetar habiliteringschef, elevhemsföreståndare, psykolog, kurator, logoped, fysioterapeut, arbetsterapeut, dietist, vaktmästare och administratör. Läkare finns på konsultbasis ca en dag per månad. Vi arbetar för att din skolgång, fritid och vardag ska fungera.

I Angered har du nära tillgång till bland annat simhall, ishall, ridhus, gym, kulturskola, kulturhus samt skog och natur. Utöver det så driver personal på habilitering och elevhem till exempel Torsdagsklubben varje torsdagseftermiddag. Där är du välkommen att vara med på olika aktiviteter inom sport och kultur samt delta på föreläsningar med olika teman.

av kurator, psykolog, arbetsterapeut, fysioterapeut och logoped. Vi jobbar för att din vardag (hemma, på skolan och på fritiden) ska fungera så bra som möjligt men också för att förbereda dig på framtiden. Varje år erbjuder vi temadagar med fokus på framtiden men också olika gruppverksamheter, exempelvis Rulle på stan – där du lär dig mer om hur din rullstol fungerar, om hur du hittar tillgängliga platser i stan och hur du tar dig fram.

Habiliteringen

Habiliteringen vid Riksgymnasiet hittar du i centrala Kristianstad. Habiliteringsteamet har stort fokus på hälsa och välbefinnande. Vi erbjuder till exempel regelbundna samtal om din hälsa med vår sjuksköterska och har gruppverksamhet med olika tema såsom att vara ny på Riksgymnasiet, relationer, kärlek, sex, avspänning, stress, filmsnack, kost, träning, utmaningar i vardagen och diagnoskunskap.

Tillsammans med personal från skola och elevhem driver vi en idrottsförening med aktiviteter varje vecka. Dessutom är habiliteringen involverad i fritidsgruppen som arrangerar andra aktiviteter utifrån elevernas önskemål.

RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 15

Frihet och självbestämmande

Välkommen till Riksgymnasiets elevhem.

Att bo på elevhem är en spännande upplevelse och för många det första steget mot ett vuxenliv. Studenttiden handlar inte bara om studier, det är även en tid för personlig mognad och utveckling.

När du bor på elevhem utmanar du dig själv, du provar kanske för första gången att stå upp för dina behov och ta plats. Riksgymnasiets elevhem är precis som vanliga studentbostäder, skillnaden är att det alltid finns personal i boendet. Personalen ser till att du har det du behöver för att känna dig trygg och trivas. Förutom en gemensam middag så bestämmer du själv över din tid, du får bjuda hem kompisar, umgås med de andra eller ta det lugnt på ditt rum. Du kommer att skaffa dig erfarenheter och verktyg som du har nytta av i ditt vuxna liv, lära känna nya människor och få vänner för livet.

Ett självständigt boende

Alla som bor på elevhem gör en planering tillsammans med personalen. Då kommer vi överens om hur mycket stöd och hjälp du behöver med tvätt, städning och planering av vardagsaktiviteter. Målsättningen är att du som elev ska bli så självständig som möjligt.

Som elev på Riksgymnasiet har du minst en kontaktperson. Kontaktpersonen finns till hands för att svara på frågor, hjälpa till att beställa hemresor och samordna de människor som finns runt dig.

Närhet

Riksgymnasiets elevhem ligger inom gångavstånd från huvudskolan på varje ort. På elevhemmen bor du antingen i korridorboende eller i lägenhet. Kök, vardagsrum och ibland även badrum delar du med de andra eleverna. Rummen är möblerade med säng, skrivbord, bokhylla, byrå, gardiner och lampor men du får ta med dig egna möbler om du vill det. Det finns också möjlighet till att ha telefon- och internetabonnemang kopplat till sitt rum.

RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 16

UMEÅ

Två elevhem är centralt placerade i Umeå. Elevhemmen är korridorboenden och ligger i anslutning till varandra. Varje rum har egen toalett, dusch och kokvrå/kök och man har också tillgång till gemensamhetsytor. Från elevhemmet är det ca: 10 minuters promenad till Dragonskolan, som är huvudskolan där RGRH:s verksamhet utgår ifrån.

STOCKHOLM

Elevhemmet i Stockholm är placerat i gamla Sankt Görans gymnasium som är nyrenoverat till studentboende. Byggnaden som är kulturhistoriskt värdefull har varsamt byggts om. Det finns mindre rum med gemensamt kök och även två mindre lägenheter där man kan bo mer självständigt. Elevhemmet ligger 10 minuters promenad från RGRH Stockholm (huvudskolan). I närområdet ligger även ett köpcentrum som heter Västermalmsgallerian.

GÖTEBORG

Göteborgs elevhem ligger på gångavstånd till skolan, köpcentrum, idrottsarena och det natursköna området Lärjedalen. Eleverna delar kök och allrum men har ett eget rum som kan inredas som man vill. Trafikförbindelserna till och från Angered är goda och med spårvagn tar det bara 20 min till Göteborgs centrum.

KRISTIANSTAD

Det finns två elevhem som båda ligger i centrala Kristianstad. Det är nära till affärer och nöjesutbud och det tar ca fem minuter att gå från elevhemmen till Christian 4:s Gymnasium (huvudskolan). Elevhemmen är “korridorboende” och alla rum har en liten kokvrå och egen toalett med dusch.

För mer information se sidan 3.
RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 17

Frågor & funderingar

Får vem som helst läsa på Riksgymnasiet? För att bli antagen till Riksgymnasiet måste du ha varit inskriven i grundskolans årskurs 9. Du behöver dock inte vara klar med grundskolan då Riksgymnasiet erbjuder introduktionsprogram. Du ska vara under 21 år, ha ett svårt rörelsehinder och ett behov av en rh-anpassad utbildning och habilitering. Vissa elever är i behov av boende på elevhem, eftersom det är för långt att pendla, men i övrigt gäller samma regler som för vilket gymnasium som helst.

Hur ansöker jag?

Blanketter: Det behövs flera blanketter för att söka till Riksgymnasiet, be din studie- och yrkesvägledare hjälpa till med ansökan. Blanketterna finns på Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM)

hemsida: https://www.spsm.se/skolalternativ/efterspecialskolan/rh-anpassad-utbildning. Ansökan skall vara inskickad till Specialpedagogiska skolmyndigheten, Box 1100, 871 29 Härnösand senast den 15 januari. I vissa fall kan antagning ske löpande under året. Har du frågor gällande ansökningarna kontakta SPSM, Växeln, tel. 010-473 50 00.

Ansökan: Vid ansökan måste vissa handlingar följa med: ifylld ansökningsblankett som omfattar önskemål om riksgymnasieort, behov av habilitering och eventuellt behov av elevhemsplats, pedagogiskt utlåtande som rektor i din hemskola ansvarar för, åtgärdsprogram som skolan senast utfärdat för dig, habiliteringsutlåtande som utfärdas av habiliteringsansvarig, kopia av habiliteringsplan, läkarintyg som beskriver ditt rörelsehinder, kopia av höstterminsbetyget och personbevis.

Antagningsbesked

I månadsskiftet mars/april får du besked från nämnden om du har blivit antagen eller inte.

Vill du överklaga beslutet gör du det till Skolväsendets överklagandenämnd.

Varmt välkommen till våra skolor i Umeå, Stockholm, Göteborg och Kristianstad!

Har du frågor kring din ansökan så kontakta den ort du vill söka till.

UM EÅ
STOCK HOLM GÖTE BORG KRISTI ANSTAD
RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 18
RG-TIDNINGEN • #15 • 2023/2025 19

Skola

Rektor Jennifer Hedström

Tel: 070-567 26 06

E-post: jennifer.hedstrom@umea.se

Enhetschef, assistenter Susanne Johansson

Tel: 070-374 78 63

E-post: susanne.a.johansson@umea.se

Dragonskolan

Dragongatan 1

903 22 Umeå

Habilitering

Enhetschef Pia Brander

Tel: 070-261 64 79

E-post: pia.brander@umea.se

Elevhem

Enhetschef Sonny Myrlund

Tel: 070-223 47 34

E-post: sonny.myrlund@umea.se

www.rgrh.nu

Skola

Rektor Calina Folme

Tel: 070-215 31 90

E-post: calina.folme@educ.goteborg.se

Angeredsgymnasiet

Grepgatan 9

424 65 Angered

Habilitering

Habiliteringschef Juan Navas

Tel: 031-50 27 48

E-post: juan.navas@brackediakoni.se

Elevhem

Habiliteringschef Juan Navas

Tel: 031-50 27 48

E-post: juan.navas@brackediakoni.se

www.rgrh.nu

Instagram: riksgymnasiet_goteborg

Skola

Biträdande rektor Maria Magnerius

Tel: 076-12 33 279

E-post: maria.magnerius@edu.stockholm.se

RGRH Stockholm, S:t Eriksgymnasium

Besöksadress:

Grubbensgata 10, ingång B1

Habilitering

Gruppchef Hamid Firozan

Tel: 076-124 26 20

E-post: hamid.firozan@edu.stockholm.se

Elevhem

Boendechef Eva Rynbäck

Tel: 076-12 42 688

E-post: eva-marie.rynback@edu.stockholm.se

www.rgrh.nu

Instagram: rgrhstockholm

KONTAKTINFORMATION

Skola

Rektor Tony Ivarsson

Tel: 044-13 52 99

E-post: tony.ivarsson@kristianstad.se

Christian 4:s Gymnasium RG/Rh

Östra Boulevarden 13

291 53 Kristianstad

Habilitering

Enhetschef Maria Löwegren

Tel: 0706-18 46 17

E-post: maria.lowegren@skane.se

Elevhem

Enhetschef Carolina Hell

Tel: 044-13 62 25

E-post: carolina.hell@kristianstad.se

www.rgrh.nu

Riksgymnasiet UMEÅ F ÖLJOSSPÅVÅRTINSTGR AM - RIKSGYMNASIETUMEA F ÖLJOSSPÅVÅRTINSTAGRAM - RIKSGYMNASIETUME A Riksgymnasiet KRISTIANSTAD F ÖLJ OSSPÅVÅRTINSTGRAM - RIKSGYMNASIETKRISTIANSTA D F Ö L J OSSPÅVÅRTINSTAGRAM - RIKSGYMNASIETKRISTIANS T A D