Vi syns i åhus nr 89

Page 1

vi syns i

ÅHUS MAGASIN

OMSLAGSBILD: ÅHUSBRYGGAN - LENNART JOHANZON

NUMMER 89 | JANUARI 2018


Personliga reflektioner 2017 har blivit 2018 och jag får tänka en gång extra varje gång jag ska skriva det. Att det ska vara så svårt att ställa om? Samtidigt inser jag att jag är ytterligare ett år äldre. Fast ålder är ju bara en siffra på ett papper. Jag känner mig fortfarande ung i sinnet och de gånger familjen hamnar i ett badland så blir min mentala ålder långt under 20 år. Julen och nyårshelgerna har varit underbara och 2018 har börjat på bästa sätt. Jag jobbar stenhårt med att lära mig ta vara på den känslan som jag har för tillfället, för jag vet att det kommer tuffare dagar förr eller senare. Livet är en berg och dalbana som i sina bästa stunder gör att att hela kroppen får ”ståpäls”. Men det kan också i sina djupaste dalar ge en mörk, klaustrofobisk känsla som gör att man funderar på nyttan med sin excistens. Det är vid dessa tillfälle som det är bra att ha en liten korg med positiv känsla som man kan ösa ur för att kompensera, och det är det som jag försöker lagra och tänka på nu. För ett tag sedan åkte jag förbi en busshållsplats och slogs av den dystra synen där alla som skulle med bussen höll på att bryta nacken, så djupt de tittade i sina mobiler. Det är helt galet så beroende vi är av det digitala livet numera! Alla säger att det är utveckling, men jag undrar? Är det verkligen utvecklande för oss människor att skärma av oss och bara vara digitala? Hur kommer vi i framtiden att hantera personliga möten? Blir vi rädda och därmed mer aggressiva? Det är bara en personlig

0709-52 48 50 • rickard@rgahus.se

2

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

reflektion, men det skadar nog inte att tänka tanken eftersom vi märker att samhället blir ”hårdare och hårdare”. Platsorganisation Åhus ska under våren ha en föreläsning för sina medlemmar där Frida Boisen (världsmästare i social media 2014) ska berätta om den digitala framtiden. Det ska bli oerhört intressant att se hennes syn på digitaliseringen. Ni kan förresten läsa mer om hennes föreläsning i denna tidning.

INNEHÅLL

INNEHÅLL NUMMER 89 | JAN 2018

NYHETER & NOTISER

4

NYHETER & NOTISER

6

HÄNDER PÅ AOSEUM

8

SCHLAGERYRA

10

KRÖNIKA

12

Jag ser med tillförsikt fram emot våren, både privat, men också yrkesmässigt. Denna perioden blir alla lite piggare, gladare och mycket positivare. Vi har ju alltid massor som händer i vår lilla by under vår och sommar, även om vintern också har sin charm. Jag hoppas att kunna få presentera massor i denna tidning framöver och jag tar tacksamt emot tips på saker som jag kan skriva om.

Gott nytt år eller? - R. Reinholds

En sak som jag definitivt kommer att skriva om är såklart påsken som i år är tidig. En uppmaning är att så fort ni vet om ni ska ställa ut, och var i så fall, meddela mig gärna så att jag även i år kan göra en kartguide för vår region.

Vintertankar - H. Ryhl-Olsson

Avslutningsvis så tänker jag inte kommentera badhuset i Kristianstad. Det är så otroligt att man häpnar så därför är det bättre att inte skriva något om det.

SEMMELMANIA

16

KRÖNIKA

18

Att komma igång - P. Mendel BLI MEDLEM

20

DÅ & NU

24

Åhus Hamn del 2 - R. Knutsson KRÖNIKA

30

S:TA GILLE

32

ÅHUS TRYCKERI

34

ÅHUS BEACH BOENDE

38

LIONS

40

FRÅGA JURISTEN

42

TRÄDGÅRDSTIPS

44

Ta hand om och åk gärna till ett ordentligt badland så ska ni se att ni också blir mycket yngre i sinnet. /Rickard

Ansvarig utgivare Rickard Gunnarsson, rickard@rgahus.se, 0709-52 48 50 Produktion RGÅhus Reklam & Kommunikation Upplaga ca. 9.000 ex Tryck VTAB Utdelning Svensk Direktreklam Utebliven tidning Svensk Direktreklam Tel: 0451-65510 Mail: sdr833@sdr.se Nästa nummer från den 17 feb 2018 Annons- och redaktionellt material mig tillhanda senast 26 januari Priser, utdelning & övriga frågor www.visynsiahus.se Kontakt rickard@rgahus.se © RGÅHUS REKLAM & KOMMUNIKATION 2018 All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel. Alla texter som ej anges med annat är producerade av Rickard Gunnarsson på RGÅhus Reklam & Kommunikation


VÄLKOMMEN 2018! Vi har startat året med flera nya objekt. Blir 2018 året som Du byter bostad? Vi hjälper Dig genom affären.

MÅRTENSSON MÄKLARE ÅHUS martenssonmaklare.se | info@martenssonmaklare.se | 044-24 74 44

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

3


N

yheter otiser

Livet är inte ett problem som skall lösas utan en verklighet som skall upplevas

- Kierkegaard

TIPS | IDEÉR | NYHETER | INSPIRATION

RIDHUSTÄVLING

FÖRELÄSNINGAR

BOKTIPS

Åhus Föreläsningsförening, kl. 19:00

En åla-kär-ings kåserier Maria Blombärg

8/2 Johan Wiklund, Limhamn: ”Cape to Cape” Tillsammans med denne SAS-­‐pilot i brun ullkostym ger vi oss ut på ett flygäventyr över två kontinenter i en 80 år gammal dubbeldäckare. Att våga misslyckas! 15/2 Alexandra von Schwerin, Eslöv: ”Slottsfru – lyxhustru eller företagsledare?” Alexandra von Schwerin berättar om de kraftfulla slottsfruarna, från excentrisk drottning till utmobbad caféservitris, som tillsammans avgjort slottets historia. Det är också berättelsen om de tusentals svenskor som fört vårt land framåt socialt, politiskt och ekonomiskt de senaste 500 åren men som ännu inte har hamnat i historieböckerna. 22/2 Carolin Dahlman, politisk redaktör i Kristianstadsbladet: ”Opinionsjournalistik bland ryska troll, influencers och Facebookvänner” Om att vara ledarskribent när läsarna inte längre sitter lojalt framför papperstidningen. Vi inleder med årsmöte 18.30!

Här kåserar konstnärinnan och ”ålakäringen” Maria Blombärg fritt och med ett mustigt och rakt språk om både ålagillen och ålpolitik, men också om vitt skilda ämnen som blåbärsplockning, kaffesump, omelettsmet, luestickor och om uppväxten i Norrland. Boken är en sammanställning av ett antal av hennes kåserier, som växte fram på Facebook under sommaren och hösten 2017, och som uppskattades och delades av så många människor, som helt enkelt tyckte att det var dags för Maria att publicera sig i en skrift. För Maria, som aldrig varit rädd för att testa nya saker, var det en självklarhet att försöka, och tillsammans med en god vän och dennes förlag blev det till slut en hel bok. Boken finns att köpa på: Adlibris.se Akademibokhandeln.se Bokus.com

BRASAFTON Onsdag den 14 februari kl. 19:00 Välkommen till våra trevliga brasaftnar! De äger rum i Furubodas restaurang, med god fika, musik och underhållning av Paul Skoog med gäster. Gäst: Ehrling Lundberg

M

ånadens atcher

4

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

Lördagen den 17 februari kl. 10:00 Hjärtligt välkomna till RDevent ridhustävling med finaler. Tävlingen äger rum på Margaretehof i Everöd. Grenarna är: Unghästklass, v5, f2, t7, t8, t6. Ungdomar och seniorer rider tillsammans men har separata prisutdelningar. För mer info maila info@benje.nu eller 0708-77 40 99

GOSPEL

Söndagen den 28 januari kl. 18:00 - 19:30 Tribute Gospel Choir från Glimåkra folkhögskolas gospellinje kommer till Åhusgården! Vi utlovar gött sväng och härlig gemenskap! Kom som du är! Vi bjuder in dig att sjunga, dansa, prisa Gud och helt enkelt gospla loss med oss! Välkommen!

ÅHUS HANDBOLL 10 feb kl 16:00 Åhus Handboll - Hultsfreds HF

2 mars kl 19:30 Åhus Handboll - HK Farmen


20 TULPANER TILL PANGPRIS!

79 KR Räkfrossa FYNDA VÅRLÖKAR!

59 KR

3 FÖR

DENNIS BLOMMOR, VALLGATAN 30, TEL: 044-24 71 45 ÖPPETTIDER, MÅN-FRE 09.00-19.00 LÖR 09.00-15.00 SÖN 11.00-15.00 ERBJUDANDET GÄLLER TILL DEN 4 FEBRUARI ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER.

JU FLER KOCKAR - DESTO BÄTTRE SOPPA

Lär känna dina kollegor, kunder eller vänner på ett nytt sätt - laga mat och prova vin tillsammans

kastrullkarlsson.se

ALLA HJÄRTANS DAG 14/2

BUTIK - RESTAURANG À LA CARTE - DAGENS SÖNDAGSMIDDAG BRUNCH

NOSTALGIAFTON

DJ KENTA KANON

K U R S E R, F Ö R E LÄ S N I N G A R, RÅ D G I V N I N G

3 MARS FRÅN KL 19

Ring och boka! 044-24 91 21 Vi hjälper dig att jobba smartare www.lustra.se

ÖPPET 362 DAGAR OM ÅRET NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

5


N

yheter otiser

Det enda sättet att ta reda på om en person är till att lita på, är genom att lita på den. - Hemingway

TIPS | IDEÉR | NYHETER | INSPIRATION

ÅRSMÖTEN

FÖRELÄSNING

Nya Åhusparken 31 januari kl. 18:30 Aoseum, Åhus

Onsdagen den 21 mars Platsorganisation Åhus bjuder in sina medlemmar till en inspirerande föreläsning i den digitala framtiden.

Willands Ryttarförening 4 februari kl 15:00 Hornavägen 247, Åhus

SAVE THE DATE

SMK Kristianstad 10 februari kl 14:20 Klubbstugan, Ripabanan

Föreläsare är Frida Boisen som är journalist, publicist, debattör, författare, social mediekonsult, Vice President Head of Digital på Bonnier Magazines and Brands och föreläsare. Frida blev år 2014 utsedd till världsmästare i sociala medier vid tidningsvärldens Oscarsgala, The INMA Awards i San Francisco. Hon är också aktuell i TV3s Lyxfällan kommande säsong.

Åhus Brukshundsklubb 17 februari kl. 14:00 Tippvägen 20, Åhus

Förbered er på en mycket intressant och givande föreläsning som är underhållande och ger dig idéer samt konkreta verktyg att själv utveckla din digitala närvaro.

Åhus Roddklubb 4 februari kl. 12:00 Klubbstugan, Roddklubben

Aoseums Vänner 25 februari kl. 15:0 Aoseum, Åhus Åhus Friidrott 18 mars kl. 14:00

SPIN OF HOPE Lördagen 17 mars Målet är att stödja och hjälpa cancerdrabbade barn och deras familjer genom att samla in pengar som kommer de drabbade tillgodo Man deltar i lag om 1-12 personer som turas om att hålla igång en spinningcykel i 12 timmar. Man kan även boka in sig lokalt på drop in-platser om man inte får ihop ett lag. Boka din plats på antingen Åhus Träningscenter eller Xercise Åhus.

Beroende på ert medlemskapet i Platsorganisation Åhus ingår det olika antal platser till denna föreläsning. Eventuellt kvarvarande platser säljes sedan till allmänheten/ företag.

LÖPLÄGER - ALUNBRUKET Lördag - Söndag den 24-25 mars

Häng med på ett 2 dagars Trailcamp med utgångspunkt från Alunbrukets B&B några hundra meter från starten på Österlen Spring Trail och Christinehofs slott. Vi kommer under 2 dagar springa i skogarna och till viss del på banorna där Österlen Spring Trail går. För dig som vill komma igång med löpningen för säsongen kommer detta bli en inspirationshelg med löpning i underbar miljö, tekniktips i hur du springer i skog och backe men även inspiration i form av föreläsning på lördag kväll. Då vi kommer att vara flera ledare på lägret kommer vi också kunna anpassa tempo så att alla som klarar att springa ca 10-20 km oavsett tempo kan vara med. Pris för ovanstående 1.795 kr Skulle du vilja boka utan boende och frukost är priset 1.295 kr Vid intresse kontakta Martin martinbengtsson69@gmail.com OBS, begränsat antal platser

LOPPIS ÄR POPPIS LIONS LOPPIS Helgfria lördagar kl 09–13

6

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

ÅHUS HBK LOPPIS Helgfria lördagar kl 10–13


Varmt välkomna till

XERCISE ÅHUS

HÅLL DITT ! NYÅRSLÖFTEde

vi bå på Härlöv har Milon och Itrim

044-24 21 20

Öppettider i receptionen Mån-Tors 08:00-19:30 Fre 08:00-16:00 Öppet alla dagar 04:00-24:00 NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

7


HÄNDER PÅ

FÖREDRAG Onsdag 21 februari kl.19 Låt kulturen växa! - till glädje för hela bygden. Anders Cederberg, Brösarps välkända krögare, kåserar om sitt engagemang för Brösarps kulturliv. För några år sedan fick Anders Tomelillas kulturpris för sitt arbete med att ”utveckla kulturlivet i Brösarp”. Förutom arbetet med Gästis (en kulturgärning i sig) har han varit pådrivare för Antikmässan och skapare av Konsthallen. Hasse & Tagemuseet var också från början hans idé.

UTSTÄLLNINGAR 28 januari – 25 februari, Lördag-söndag 14-16 Allting har en början... Det var en gång en stark, drivande och engagerad själ som samlade Åhus konstnärer, skribenter och kulturella entusiaster för att starta ett KulTurHus där allt kunde hända. För Åhus i Åhus. Det har gått 20 år sedan Aoseum slog upp sina portar. Hur gjorde man och vad har hänt sedan dess....

MUSIK PÅ AOSEUM Fredag 2 januari kl. 19.30, Duo Jan Lundgren & Hannah Svensson Buffé serveras från kl. 18.30. Boka plats och buffé på info@aoseum.se eller 0709 450399 Jan Lundgren, en av Sveriges bästa jazzpianister, kommer denna kväll tillsammans med den mycket hyllade sångerskan Hannah Svensson. En kväll att se fram emot!

Heidis Fotvård Välkomna att boka tid för en skön fotvårdsbehandling

TIDSBOKNING

Åhus Harmoni mat & spa

LADIES DAY SÖNDAGEN 28 JANUARI Köp biljetter hos oss

via telefon, sms eller mail

0705-93 65 44 skogssmula@hotmail.com Björnspinnarevägen 8, ÅHUS (Källarplan)

Dagens lunch Måndag - Fredag Söndagsmiddag kl.12-16 Á la carte Lördag kvällar Mer info på hemsidan

Fredagar MammaMage steg 2 09:00-09:45 MammaMage-START 10.00-10.45 8 veckor, start v 5 i TAISO:s fina lokaler Pris: 1195:-

Vid en graviditet utsätts mammamagen för stor belastning och magens muskler töjs ut. För att återaktivera de djupa magmusklerna gäller det att träna på rätt sätt! Vi kombinerar övningar för de djupa magmusklerna med uppbyggande övningar för hela kroppen. Max 6 deltagare per grupp!

Core/puls tabata edition Februari-maj 2018 Söndagar 09:00-09:45 Feb-maj: 1190:10 ggr: 795:1 ggr: 95:Rolig, effektiv och utmanande träning för ALLA! Korta intervaller med fokus på att stärka bålen och få upp pulsen.

8

Ida.urkraft@outlook.com 0733-327532

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

KOM OCH VÄRM ER I VÅRA SKÖNA BASTU TISDAGAR kom två betala för en mellan kl 13-18 Anmälan innan kl 12. ONSDAGSKVÄLLAR dambastu mellan kl 18-20 120kr /pp Anmälan innan kl 12. TORSDAGSKVÄLLAR herrbastu mellan 18-20 120 kr /pp Anmälan innan kl 12.

0708-24 25 24 www.ahusharmoni.se, susanne@ahusharmoni.se Fädriften 2, Åhus


www.ahusbeach.com

30 juni–7 juli 2018

13–22 juli 2018

22 juli 2018 NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

9


SCHLAGERYRA! Under våren kommer det att bli schlageryra i Kristianstad när Mello kommer till ”stan”. Men även Åhus kommer att få njuta av Schlageryra när Åhus Seaside den 9 februari ordnar en Schlagerkväll på hotellet. Åsa Sivtoft och Camilla Andersson berättar att det ska rullas ut röda mattan, finnas möjlighet till att göra sina egna vimmelbilder och att få njuta av schlagermusik hela kvällen. - Du ska känna dig som en riktig melloartist, ler Åsa. - Det är viktigt för oss att det händer något i Åhus också, fyller Camilla i. Musiken spelas av DJ Anders & Anders, som är kända från PUB Bånken i Kristianstad. I baren hittar man en bartender från The Absolut Company som blandar speciella schlagerdrinkar. - Det bli musik hela kvällen och definitivt ingen sittande middag, skrattar Camilla.

10

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

Båda tjejerna älskar det här med Mello och de berättar entusiastiskt om deras planer samtidigt som schlagerlåtarna rullar i högtalarna.

kommer att njuta av denna kvällen på Seaside. - Vi vill att folk tar på sig glitter eller fjäderboa och kommer hit, säger Åsa.

Det ska vara ballonger, glitter och glamour. Till detta blir det en specialgjord tapastallrik av de bästa råvarorna. Till detta dricker man självklart bubbel, med eller utan alkohol.

- Det finns nog många som gillar schlager i smyg, nu kan man få chansen att släppa loss en kväll. Det ska bli så kul att se vilka som verkligen vågar det, tycker Camilla.

Det blir en partykväll för schlagerälskaren och både Åsa och Camilla hoppas att alla

- Mello är starten på året. Det är sex veckors ren glädje rakt i ni våren, skrattar Åsa

Mello är sex veckors ren glädje

Det är inte bara tjejerna på Seaside som gillar schlager utan jag har också bokat in denna kvällen i min kalender. Jag har dessutom avsikten att konkurrera om priset för bästa melloklädsel om jag så ska leta fram Björn & Bennykläderna kvällen till ära. Glitter, ballonger, glamour och flärd. Boka in denna kvällen i er kalender för en riktig Schlageryra!


SCHLAGERFEST på

SEASIDE

9 FEB KL. 20-01

• Gästbartender från The Absolute Company! • DJ Anders & Anders spelar Schlager hela kvällen! • Lyxig mingeltallrik inkl. ett glas bubbel, med eller utan alkohol. • Mingel på röda-mattan, vimmelfoto. • Exklusivt pris till bästa Schlagerklädsel.

Köp biljetter i receptionen på Åhus Seaside, ring 044 28 93 00 eller maila info@ahusseaside.com OBS! Begränsat antal platser

Let your spirit fly!

Pris 399:-/pers

369:-/pers med alkoholfritt bubbel Åldersgräns 18 år

Specialerbjudande!

Övernattningspaket med frukost. www.ahusseaside.com

Kantarellvägen 1, 296 32 Åhus, 044-28 93 00 NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

11


ROSEMARI REINHOLDS krönikör i Vi Syns i Åhus

GOTT NYTT ÅR – ELLER? Vi firade nyår i huvudstaden. Checkade in på ett fint hotell. Tillbringade några dagar före nyårsafton med att vandra runt i Stockholm, shoppa, fika och njuta av att vara tillsammans. Nyårsafton hade vi beställt bord på hotellets restaurang. En fantastiskt god fyra rätters middag med tillhörande drinkpaket. Vi hade våra finaste kläder på oss och allt kändes festligt och lyxigt.

verkligheten. Utan att säga något börjar vi leta i våra plånböcker efter kontanter, vi ger honom en sedel. Det dövar lite av vårt dåliga samvete, även om vi inser att det bara är en ”droppe i havet”. Hans ansikte lyser upp och han tackar oss för gåvan. Under tystnad går vi sedan in genom entrén på hotellet och när hotellpersonalen i receptionen önskar oss Gott Nytt År mumlar vi detsamma tillbaks. Nerbäddad i den mjuka, varma sängen vandrar mina

När klockan närmade sig tolv, vandrade vi ut i den kyliga Stockholmsnatten för att titta på fyrverkerierna. Vi kramade om varandra och önskade Gott Nytt År. På vägen tillbaks till hotellet ser vi en man, han sitter bara en liten bit från hotellets entré. Han har smutsiga kläder på sig, på huvudet har han en plastkasse över sin mössa och bredvid sig har han en gammal ICA kasse med sina tillhörigheter. På mindre än en sekund bryts vår härliga nyårsfeeling och vi kastas brutalt rakt in i

tankar tillbaks till den hemlösa mannen. Har han någon familj? Vad heter han? Hur kunde det bli så här? Även om han själv kanske har stor del i att situationen blivit så här, borde det inte vara möjligt att människor i vårt land ska behöva sova på gatan med en plastpåse över mössan som skydd för regnet. Dagen efter när vi hade checkat ut och var på väg mot centralstationen för att åka hem igen satt han kvar på samma ställe. Han sov djupt, med huvudet lutat mot sina knän. Vi stack försiktigt åt honom ytterligare en liten peng, då lyfter han sakta på huvudet och ler mot oss. Mina tankar vandrar ofta tillbaks till mannen utanför hotellentrén i Stockholm. Hur är det med honom? Lever han? Sitter han kvar där än? Gott Nytt År……eller?

ERCYS

REA STATIONEN SHOWROOM ESIGN

ÅHUS

Möbler lampor mattor presenter kläder

percysdesign.se

Järnvg.7 GÄRDSKAN

12

Ons-Fre 14-18 Lör. 10-14

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

044 209420

Järnvg. 2

Tis-Fre 10-18 Lör 10-14

044 241050


SEMESTERRESA? VI HAR KLÄDER FÖR DET OCKSÅ!

n å r f n e d n a d u j Erb

KÖKET FRE- & LÖRDAGAR

À la Carte med erbjudande på två- & trerätters meny ink. bowling från 279:-

PLANKA Lax- eller fläskfilé

199:-

AFTERWORK

Köpmannagatan 26, Åhus | Tel: 044-28 90 95 Mån-Fre 10:00-17:00 | Lör 10:00-14:00

FREDAGAR kl.16-18 med riktigt fina priser på mat & dryck

SÖNDAGAR

Classic original Hamburgaretallrik, ink 1h bowling (minst 3/bana)

179:-

Endast......

Leklådan

LEKLÅDAN

200g Angus med Briochebröd, pommes, lökringar, saltgurka & aioli

Lekladan i ahus

Vannebergavägen 10, Åhus - Tel: 0708-58 13 00 ÖPPETTIDER: TIS, ONS, TORS 13-17 SISTA LÖR I MÅN 11-15

FA M I L J E - & A F FÄ R S R ÄT T

BARNKALAS Boka ert Barnkalas hos oss på söndagar. Välj mellan Hamburgaretallrik eller pannkakor och glass.

Bodelning under äktenskap • Gåva mellan makar • Testamente Samboavtal • Bouppteckning • Arvskifte • Överlåtelseavtal Kompanjonavtal • Aktieägaravtal • Tvister

Månadens fundering! Vi skall skiljas och min make äger en företagsägd tjänstepension. Han säger att den inte ingår i bodelningen. Stämmer det?

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00

R E S TA U R A N G • S P O RT S B A R • D A G E N S B U F F É • K O N F E R E N S

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

13


NYFIKEN PÅ DIN KROPPSSAMMANSÄTTNING? Din vikt är inte relevant om du inte vet vad den består av!

Januari = Nystart INBODY770-ANALYS inkl. konsultation

295:(ord. pris 495:-)

Få en unik inblick i din inre hälsa och förhållandet mellan dina muskler, fetter och vätskor. Erbjudandet gäller t.o.m. 28/2 2018

Välkommen!

info@agerahalsolaboratorium.se 0739-56 49 59

14

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018


KALK I VATTNET?

Patenterad teknik mot kalkbeläggningar - Inget salt - Inget underhåll

- Ingen el - Ingen magnet

www.aquabion.se AQUABION Sverige Box 16 280 20 Bjärnum Tel: 0451-171 00 NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

15


50 SORTERS

SEMLOR PÅ SAMMA DAG

SEMLEMANIA PÅ NYA CONDITORIET!

Lördagen den 10 februari kommer det att vara semlefest på Nya Conditoriet. Förra året bakades det 42 olika sorters semlor och målet i år är att det ska finnas 50 olika sorter i disken på konditoriet. - Det började förra året med en av mina galna ideér och vi tog det lite som det kom, ler Hacke Olofsson. Bland årets nyheter kommer bland annat nachosemla att finnas, men det kommer också att bli semla på burk, cheescakesemla och pannacottasemla. Självklart återkommer förra årets succe så som bananasplit, nutella, pina colada och prinsessemla i sortimentet. Hacke berättar några sorter också kommer att vara gluten och laktosfri men att det självklart inte går att göra det med alla sorter. Nachosemlan är en populär nyhet där semlan är gjord av ett vetebrödschips med kardemumma som man sedan dippar i mandelmassa och grädde.

16

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

- Jag har egentligen protesterat mot det här med att inte låta semlan få vara en orörd ko. Men sedan när jag testade att göra några olika sorter så blev det roligare och roligare och i år har det totalt flippat ut, skrattar Hacke. - Det spelar ingen roll vad vi äter så funderar vi på om det går att omvandla det till en semla, fyller Emma Olofsson i. Förra året såldes det cirka 1200 semlor och i år hoppas de att sälja över 2000 semlor. Semlorna säljs ”på lösvikt”, för 100:- får man välja fem olika sorter om man vill. Hacke berättar också att de gånger hon får semlor över så skänker hon dem till äldreboendena i Åhus. Hon säger också att hon ofta lämnar det som blivit över till de som behöver. - Jag hjälper gärna till om jag kan och jag skulle vilja att vi är ännu fler som hjälps åt, avslutar semletanten, som hon kallar sig själv.

Efter förra årets succé valde Hacke att tatuera en semla på armen för att visa att hon är semletanten i Åhus.


Nyheter på Åhus vårdcentral Tidsbokningar till Fysioterapi/Sjukgymnastik Nu kan du boka nybesökstider till fysioterapeuterna på vårdcentralen via Mina Sidor på 1177. För närvarande finns det endast ett par tider i veckan tillgängliga att boka, men det kommer att utökas under våren. Det går fortfarande bra att boka tid via telefon som tidigare. Äldremottagningen För dig som är 75 år och äldre har vi nu utökat vår telefontid. Du når oss vardagar klockan 13-16 på telefonnummer 044-309 01 67 Naturligtvis kan du även ringa oss på vårt ”vanliga” nummer 044- 309 01 50.

Välkommen!

För ytterligare information besök vår hemsida, www.vardcentralenahus.se, eller ring 044-309 01 50

Vårdcentralen Åhus Primärvården Skåne Vi är mijöcertifierade

20% RABATT

L I V S S T I L S B U T I K E N HÄLSOKOST | MASSAGE | INREDNING

på alla lagervaror

Gäller ej egentillverkning och kedjeguld. ALLA H J Ä R TA N S D A G PRESENT

Upp till

50% RABATT på vissa varor

Gäller till och med den 6/2-2018

Öppettider: Tis- fre 09:30-18:00, Lör 09:30-14:00 Stängt 7 feb - 5 mars

Åhus Guldsmedja

FÖR BÅDE HONOM OCH HENNE

Köpmannagatan 11, ÅHUS, 044-24 92 80 Öppettider, mån-fre 10-18, lör 10-14 www.halsoperlan.se NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

17


PETER MENDEL jobbar som Coach och driver Friskvårdcenter Taiso peter@taiso.se

ATT KOMMA IGÅNG... Här om dagen träffade jag en gammal vän som jag inte sett på jättelänge. Det var ett härligt möte eftersom vi en gång i tiden var riktigt tajta vänner. Han hade hört om min verksamhet och ville mer prata om mig, än berätta om sig själv. Om hur han har det och vad han han hittar på. Ganska så ovanligt men till slut fick jag fram lite information. Det visade sig att allt var inte så bra som det såg ut. Han upplevde en viss nedstämdhet och tyckte rent allmänt att allt var slentrian och tråkigt. Han har tänkt tanken att börja motionera/träna men orken och motivationen fanns bara inte. Tiden fanns där men en rädsla att ta steget och inte veta riktigt var man ska börja fanns där också.

bar. Likaså att motion och träning även påverkar vårt mentala tillstånd. Att röra på sig är en gåva och att ge järnet i löpspåret eller på ett träningspass är ett fantastiskt sätt att få sinnet att släppa sitt järngrepp om ditt liv. Att låta endorfinerna skapa lyckokänslor och höja välmåendet är en känsla som de allra flesta har varit med om och kan instämma i. Det är ändå inte så lätt för alla att ta sig i kragen och börja röra på sig

Att röra på sig och träna kroppen regelbundet är det absolut det snabbaste och mest effektiva sätt att öka energi och få mer kraft! Och så är det så otroligt roligt också. Det flesta vet att motion och träning är välgörande och att behållningen är uppen-

18

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

Med andra ord så behöver du inte analysera och fundera så mycket på vad eller vilken form av motion du väljer. Steg ett är att du bestämmer dig en gång och för alla och bara gör det! Ta gärna hjälp av någon vän som du känner förtroende för och som inte är ett träningsfreak utan kanske har varit i samma sits som du befinner dig i just nu. Steg två är att du hittar något som verkar kul och spännande, kanske till och med utmanande! Oroa dig inte, du kommer inte att dö av det! Och hittar du inte något så ge dig ut i naturen och gå eller dansa loss!

Eftersom jag tror på att allting här i livet hänger ihop och att vissa möten med människor inte händer av en slump så såg jag det som ett tecken för hans del att ta tag i sitt liv. Vi bestämde att ta en kopp kaffe dagen efter och prata lite mer. Det visade det att precis, att han inte visste var hans kulle börja och hade en rädsla för att göra bort sig. Ju längre tid det gick desto större motstånd och mindre ork fanns för att ta tag i träningen. Detta är inget ovanligt och många av oss känner igen sig.

släpper loss och dansar som en galning med fördragna gardiner ( egen erfarenhet ) i ditt eget hem så är effekten den samma! Ökad välbefinnande och mer energi!

Dränk dig själv i svett och endorfiner så kommer du snabbt att märka att det blir lättare och hitta någon aktivitet!

och anledningen är olika från person till person.

Utbudet på träning idag är enorm och det är inte enkelt att bestämma sig, men se det som en möjlighet att prova allt möjligt innan du snöar in dig på något specifikt.Jag tror att de flesta träningsanläggningar låter dig att prova på ett eller två träningstillfällen helt kostnadsfritt.

Precis som min vän kan vi få för oss att motion och träning skall var på något speciellt och bestämt sätt men så är inte fallet. Motion och träning bör vara enkel och rolig.

Och till dig som redan är igång vill jag bara säga grattis! Ser du någon ny och lite vilsen person på ditt träningsställe så ta hand om honom/henne! De behöver stöd och uppmuntran.

Det fantastiska är att det inte spelar någon roll om man tar en promenad i skogen,

till nästa gång…


vi installerar nya rör inuti ditt gamla avlopp utan att bryta upp kök eller badrum. ett snabbt, billigt och hållbart alternativ till stambyte. läs mer om relining på repipe.se

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

19


BLI MEDLEM I PLATSORGANISATION ÅHUS VERKSAMHETSLEDARE LOUICE BODIN FÖRKLARAR VARFÖR

Att vara medlem i Platsorganisation Åhus innebär att man tar ett socialt ansvar för Åhus med omnejd. För alla företagare som vill vara delaktiga och hjälpa till med att göra vår vackra ort ännu bättre borde det vara en självklarhet att vara medlem. Vi behöver er som medlemmar! Med bidrag från medlemmar, stiftelser och kommun arbetar vi med att påverka utvecklingen positivt av både näringsliv, besöksliv och boendemiljö. Inte något som alltid innebär att det direkt blir ett extra klirr i den egna kassan men det visar att man är med och vill utveckla Åhus med omnejd.

du som medlem kan i allra högsta grad påverka och utveckla Åhus Proforma

987

2018-01-26

Företag

Förfallodatum

2018-02-26

Louice Bodin

30 Dagar Artikel

Förfallodatum

Vår referens

Antal

Benämning

Serviceavgift 2018 Medlemsskap 2018

100,00

1,00

2900,00

296 21 Åhus Sverige Godkänd för F-skatt

20

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

817-1894 Org.nr

802463-1114

Telefon

0709-49 00 83

100,00 2900,00

3000,00 SEK

Att betala

Bankgiro

Belopp

À-pris

1,00

Summa

N ÅHUS

PLATSORGANISATIO Box 44

Dessutom håller vi ett uppdaterat kalendarium/evenemangskalender för att ge besökaren en så bra bild av Åhus som möjligt. Vi syns i våra sociala medier och via några tryckta medier. Här kan våra medlemmar själva bestämma hur mycket de vill vara med och synas. Vi kan dela era erbjudanden och/eller inspirationsbilder på bland annat våra sociala medier så som Facebook, YouTube, Instagram etc.

Offertnummer

Datum

Betalningsvillkor

Då vi har ett nära samarbete med polis, Svenska Kyrkan, skolor, frikyrkan och Socialförvaltningen kring nattvandringar under sommarens mest hektiska period med Vakna Vuxna, tar du också ett stort socialt ansvar genom att vara medlem hos oss. Vi lägger även en del arbete på att samordna säkerheten med vakter och restauranger under sommaren.

e-post

info@ahussweden.se Webbsida

www.ahussweden.se

3000,00

Platsorganisation Åhus arbetar även med att vara länken mellan evenemang/arrangemang och kommunen. Exempel på sådana händelser som vi arbetat med är; påsk-aktiviteter, familjefesten, smaktorget, sekelskiftesdagen, höstfest och julmarknad m.fl. Aktiviteterna/Evenemangenen genomförs i nära samarbete med Lions, Rotary, St Annas gille, Gärdskan och


PÅ GÅNG VÅREN 2018 Under våren kommer vi att lansera en ny hemsida där var och en av våra medlemmar får direkt tillgång till sin egen sida där information om tjänster, service, erbjudanden etc kan publiceras. En sida man bör synas på. I medlemsavgiften ingår även en årlig föreläsning (antal biljetter beroende på medlemskap). Årets föreläsare är ingen mindre än Frida Boisen som kommer att prata om det högst aktuella ämnet om hur man gör sociala medier till en succé. Frida är Digital chef, vice VD och ansvarig utgivare för Bonnier Magazines & Brands och har en lång bakgrund inom medievärlden. Hon är världsmästare på sociala medier och vet allt om hur du slår igenom mediebruset och blir framgångsrik med nya digitala möjligheter. Inför säsong 24 kommer hon även att vara programledare för TV:3s långkörare Lyxfällan.

LYX

Fällan Frida Boisen 2018 kommer att bli ett spännande år! Flera marknadskrafter driver på utvecklingen av Åhus och vi vill att alla ska vara delaktig i den! Du är väl med?

scouterna. Detta är exempel på fantastiska ideella krafter som hjälper till att driva Åhus framåt. Vi kan också vara med och påverka utvecklingen av Åhus via vårt samarbete med Kristianstad Kommun vilket innebär att du som medlem i allra högsta grad kan påverka och utveckla Åhus. I medlemskapet finns också möjlighet att nätverka med andra företagare i Åhus i olika forum. Din nästa samarbetspartner finns kanske nära? Mitt arbete som verksamhetsledare är väldigt varierande, från stora till små projekt. Det alla projekt har gemensamt är att de ska utveckla, samverka och marknadsföra Åhus. En annan sak som betyder extra mycket för oss är att ha en bra och nära relation med företagare, föreningar och boende i Åhus. Genom en bra relation kan vi lättare och snabbare samverka när det kommer förfrågningar på gynnsamma samarbeten. Jag finns här för dig så tveka aldrig att kontakta med mig i små eller stora frågor.

STÄLLER DU UT UNDER

KONSTRUNDAN? Fri exponering på kartan i Vi Syns i Åhus ? DESSA UPPGIFTER BEHÖVS: Namn på konstnär • Vad du ställer ut Var du ställer ut • Öppettider Kontakta mig SENAST 1MARS PÅ: rickard@rgahus.se

ERBJUDANDE OM ANNONS I SAMBAND MED KONSTKARTAN 500:- exkl moms 95x30mm Gäller vid färdigt annonsmaterial i PDF Format och mig tillhanda senast 1 mars 2018

Medlemmar i Platsorganisation Åhus har även möjlighet att synas på ahussweden.se

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

21


YOGA FÖR ALLA! www.seasideinspiration.se

Mysore Yoga Rulla ut din matta när du vill! Individuell träning i grupp (ej Hot)

SCHEMA v. 5 (uppdateras varje vecka i MindBody) Måndag 17:30 WarmFlow 18:45 WarmYin

Torsdag 18:00 WarmAshtanga 19:15 WarmYin

Tisdag 06:15-08:15 Mysore 10:00 MediYoga 17:45 HotFusion

Fredag 06:15 Hot60 alt WarmAshtanga 16:30 HotFusion

Onsdag 06:15 HotFusion 18:00 WarmAshtanga

PROVA PÅ GRATIS vecka 5

Många olika klasser varje vecka, varma och normaltemperade, för olika människor med olika kroppar och olika förutsättningar! Investera i ditt eget välmående,inifrån och ut!

Lördag 09:15 WarmAshtanga Söndag 08:30-10:30 Mysore 16:00 WarmFlow I samarbete med: Functional fitness center

22

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018


Ta din träning till nästa nivå Prova all

vår träning

GRATIS

Välkommen till oss på FysioSeaside

under vecka 5

-fysioterapikliniken vid havet

(Ingen bokning krävs)

Mån

Tis

08:15 09:00

Ons

Tors

Wod

Fre

Lör

Wod

Senior Wod

Senior Wod

Senior Wod

Intervall Thaiboxning

10:00 10:30 16:30

Wod Wod Kids

17:00 17:30

Thaiboxning

Wod

Thaiboxning

Wod

Wod

Intervall

Wod

Intervall

18:00 18:30

Sön

Tid bokar du enkelt via vår hemsida www.fysioseaside.se

Wod

19:00

Wod

Mia Sigurdsson och Therése Britse Legitimerade fysioterapeuter

På gång FAMILJETRÄNING

Thaiboxning löpande intagning

Seniorträning Mån ons fre

Patientavgift 200 kr. Högkostnadskort och frikort gäller. Ingen remiss krävs. Barn under 18 år kostnadsfritt.

Du kan också boka tid via Boka Mera Appen

i samarbete med

Seaside Inspiration & Hot Yoga Functional fitness center Kantarellvägen 1, Åhus www.retrogym.se • 0708-456 037 I samarbete med:

BÄST PÅ FUNKTIONELL TRÄNING

Functional fitness center

www.fysioseaside.se 044-24 26 04 (telesvar)

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

23


tsv Dov hjor

orts väge n

Älgv ägen

Gat an s Björkmans Andrea gata

n

-

Skråg

Grönsiskevägen

Sig fr

n

nsvä ge

ids vä

n ge

ge n

Vid ev ä

en äg sv

Bodelsboden

ö tillhör Bilderna S:ta Annas Gille Hanöbukten rp Ka

Revhaken

en vä g nds alu

n

en

n ge

ge dvä an

n

rt lkö Mjö

n ige rkst

en

n ge

Revhaksbodarna

Nilsaboden

Alb

ins

väg

Rickard med sig av kunskap och S:ta Gilles fantastiska bilder av Åhus historia

24

Mårten Pehrsson hade i slutet av 1870-talet övertagit en vattenkvarn i Torsebro, i Kristianstad etablerar han sin kvarnrörelse 1881 vid Barbacka. A-B Mårten Pehrsons byggde även ett maga-

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

sin i Åhus. Detta köps senare av Spritan när bolaget uppförde ett nytt magasin öster om Tullkammaren. Vad som hände med magasinet 1905 berättar Albert Olsson, mångårig medmedlem i S:ta Annas Gille, när han beskriver om Spritans tillkomst så här: En liten episod från byggnadstiden var då de halvfärdiga fabriksbyggnaderna, huvudbyggnaden var uppmurad i höjd med urtavlan, en augustikväll år

aksv areh Snick

n

ge n

ärs

ge stvä Ku

äg

S frid svä

n ge

nb

lgvä

A Öllsjödal

rts v

Sig

ge n

e äg av Vill

Bjö

n ge

dvä an Str

Gå sö

Slå

n ge vä gs drå an

ngvä gen

en eväg

I varje nummer av Vi Syns i Åhus delar

Nyhem

Ejderv

Kolon iväge n

Tornfalksvägen vägen

Hökvägen

Örnvägen

Ellegatan

ge n

Glansaboden

g

Kolonivägen

Getin g-

Ollonborr- vä

Kråkvägen

vägen

n ilsvä ge Fjär

in

Beckas Adamsv

Ugglevägen

ge

Bark-

Sandj ägarev ägen

Gul dbag gevä gen

vägen

tvin Kor

tsgr

Tem yn

Ros mar inst Van nebe rgav ägen

slin gan

Blå ving ev Aulingatan

Sandvaktaregatan

rv.

Inde

nes gata

ägen

Stolpegatan

Claus Den

Yngsjöv

Hå ka ns v

Karpalu ndsvägen

Trä skov äg

Sandvaktarega

Ta llsp inna

Bjö rnsp inna re-

en

Jagaretan

Tullvaktareg atan

Get

gatan

Mej ram sgrä nd

Sal

vägen

Pråmdragaregatan

en sjö vä g Yn g

ndsv

Vid e

Villavägen

n ge vä on Olv

Rickard Knutsson

Som nämndes i delen före expanderade hamnen åt öster, dels under slutet av 1840-talet och början av 1850-talet samt i slutet av 1890-talet. Ny mark vans när, det som benämndes ”Kurran”, fylldes ut och blev till industrimark för hamnen.

tan

Kronoskogen

Karpalu

v

vägen Mä ste rs

Steff

Naturreservat

Glansabo-

vägen

Drevgatan

Spantgatan

Krangatan

Skotgatan

Trossg

lje nva Ko

gen

ejlik

gen

Glansabo-

atan Lotsg

Hamnen

en

svän

n ge vä Dal

Åhus Missionsgård

n

Kompassga

orgsg Kindb

Stuvareg atan

gatan sson Speditörsg Hamnkontor

agata

Snicka rehaks vägen

Str

stvä trö on Ög

dn San

Åvä gen

v

Nil Hans

ks Bivrå

tan dsga Kleme

atan Parkg

n

Str

äg

Stubb

Segelsällskapet

svägen Revhak

ge

Lilla

tv Kus

vägen

atan

Scoutstuga

e

rsv bä Blå

en stig en

en stig mle

en Trastväg

vägen

lg

g vä as Rip cka Gu n e en äg tig rks Bjö

ds höj and

lrisGul

Kre

Paradis-

Tennisvägen

n

å

sv en Ind

en

stig Åla

Höjd-

ris-

vägen

vg Sta

n ata

an lgat Val

g vä

ka tig Tic Häs Kråkr kles sleh Mur olm n sväg väge en

on Ling

Östra Tvärg.

Västra Tvärg

reg ida Sn

gatan

is-

rn

v Nötväcke

tan ga ga Pig

Slotts

n väge

herre Dom

Talg dra Sö

Lilla Tvärg.

se Lu

n väge mpSva

n Väge

n

S

ftv Tri

sros Mos

Södra Äspet

g

Södra

en nväg Nypo

Nypo nväge

v vete Puk

n

v

gen vä oria Cik

ÄSPET

väge

en Stig ga HöB ack vä ge n

st Gin

v ke

s vä ån

lväg en

Sälgv ägen

Vången

igen kast Ris

n

ägen xelv Vito

Enrisväg en

Ekeberg Mis te

kv

e äg

gatan

kloc

Trampväg

Äspet

en äg terv Klit

Blå

M ne

c Ba

sv

en sväg Hav

del 2 Flintabacken

ro

ata rvsg Va

ron psb ep Sk

He

en äg

Vild

en äg

mla Ga

n

Man

F

en Åväg

vä ippe älts

Pilfink-

tan rsga Majo

Tull

Åhusgården

åsv ng Lju nd grä jlike ne nd Sa

en ge

gen

tan baga

Badvägen

Aosehus Slottsruin

tan

n ge

en stig ng

äg ärsv

nb

Tra vä rris

n

Jollens förskola

Torsg

Lju

en stig Ha

Sandgatan

tan eriga Färg

n gata

ke

Isgrannatorps gård Mölleholmen

-

Berguvs-

arev Flugsnapp

Stub

Polis Gärdskan

ga

gatan

Kantarellvägen Kantar

Fiskmåsgr

vägen

Folkets Parkg

n

Hamnled en

gatan s-

9 a

n

atan

ra Öst ng. ng Ham Ham tra

rgs-

ejli dn

k Eri

ge

San

n väge

Poppeln

jövä gs

Skråg

an gat

ä Åv

et Äsp

Isgrannatorpsvägen

Gruppboende Åhaga n äge Nitv

gsRund el

d rän Åg

gränd Fiske

ga

tan

v pärle Glas eakarn Pärlm väge

tbyg

ga Mölle

ägen

rev

Järnvä

en isväg

Majors-

Blåmesvägen

drif Fä

Väs

s stig

lle Mö

väge

Karpalundsdammarna

Åhusparken

Rännaregata

Infarts-

Broms vägen

ksBofin

Sprintergatan

Åhus Idrottsplats

n Månsgata

be Strö

Jörgen

Tippv n tstige Abbo gen Ripavä

ÅHUS HAMN

hemmet

tan ga

gen

n

Tallvi velväg en

Rödhakevägen

ägen oxev

Biogasanläggning

Ekox väge

n

Nötviv elväge n

ägen ngev

vä Eva

MuseumPastorsexp. rvsg Va stra Förs. et Vä hem Torg Biskopsg Tobakslyckan Companieg

gr Påls Sjögatan

an sgat

Nikla RP ISGRANNATO Möllebacks-

tigen

stigen

gård IsbyNunne

Sankt

Munks

en lsväg Speta

Mårten Gås förskola

väg

ns

Åbogatan

TRANSVAL Sankt Jörge

an

Kro- kiga

pige

Flaket

an wsgat Rönno

n

gat Stolpe

NorregårdKapell

n

nnaKöpma

Västerg

vi Nät

väge

iften Fädr

Karpalunds gård

Åke Måns gränd

Smedsträdet

Dragareg

gen Bivä

e-

Gylling-

Talldungens förskola

n gsgata Järnvä Västra Rönnowskolan

Hagag

Kyrkogård

bagg

en

en

Västra Löpare

dammar

n esgata Per Tuv gatan bane Gärds

gata Missions

Åhus montessori Sandvaktarens förskola

an Norregat

Sånnaskolan

Skal

n

l-

Sånnahallen Sporthall

ge n

sgatan Kimrök Renings-

Högalund

Kristianstads golfbana

Musketörgata

tan Dammga

gen

Parad

tan Vallga

reg

eväg

Biv äg

Ekox -

väge n

Mygg väge n

gen

n Hamnlede

n

Ka vrö vä

vägen Sånna

borre-

Knott vä

en

ägen

Illerv ägen

tle de n

S vägvensso ns

TÄPPET

gen

n väge

Spetsgata

Vårdcentral

vakta

Fotbollsplan

väge n Jö ns

vägen

ke Nyc

en

adsvägen Kristianst

Taxi

Folktandvård

Sand

väg

Täp pe

v pe op sh Grä

ge n

en kväg Sno

nväg

ägen

n

iften Fädr

Lägatan

Flötöv

isväg

v rse Sy

väge

väg

vä Orm

ksvä

Kors-

a My ggvä

Sparr

Tro llslä nd

érs Palm

erga-

Norda

Fyrens idrottsförskola

väge n

igg ag ata

Stormgatan

atan ktareg Fyrva

No rra P

rts Robe

vägen

gagr Pig

Vattenverk

Kavrövägen

Yn

Bas ilikas tigen

en

Vårlöks väg

äg en

Ba rka ss v

gg vä ge n

Bri

Ga lärv äg en

Kutter-

gr

Båtföraregata n

Sånna i ur och skur förskola

Utsikt åt öster ifrån Tullhuset, före 1905. Mårten Pehrssons magasin i korsvirke och med ett litet torn.

r

Lärke

Vanneb

Brandstn

Sopomlastningsstation

vias tigen

ltrav sv

Gul

Svalö rtsv

Tåg-

Ko rve tt-

n

Reps lingan

n

Reps linga

väge Fure

hovs

Mast-

n

Kryssarevägen

vägen

Fregattväge n

Eneg

Barrv

n väge

Skonert-

vägen

Slup-

r Ideg

väge

ägen Tallv

vägen

sGalea

Kajakvägen

Flötöv ägen

Gran

Bark

v

gr Töre

kran

adev

väge n

Vess levä gen

väge n

n ps skep

rvägen Eskade

väge

Lanternan vägen

Cik

Västr a Kn ottvä gen

Västr

r Pileg

arvägen

gen vä

n väge Kogg

Har

Ekor rv Igel kotts

Araslövs gård

en

Kryddgårdens idrottsförskola

Ubåts

n väge

ingväg Dopp pev

Lavend el-

en äg gv

änd

en

op

Gig

llJo

vägen

pSni

Peppa rrotsgr

Fullriggarens förskola

väge n

ps

ägen velv Kör

n Vallaväge

p ke

OMRÅDET

Fullrigg

en erväg

VATTENTORNS vägen OMRÅDET

Brigantin-

vägen

jes

n ge vä ke

el ynts Kynd gata n n Grö slövsväge nm ynte Ara stig en

els allé Wrang

Klipp

msGunru

Karavell-

vägen

Lin

Kajut-

orgsv Mastk

ic bst Lib

Pep parm

VANNEBERGA

Villaskolan

v ss by Ka

Furehov Idrottsplats

Idrottsplats

en

sväg

ägen övsv rasl SAND AÖSTRA

n

sh

väge n

stig en

ge

lvägen Vakte

slingan

G

stig

vä råbo

Grä

Kum min

silje

ökss tigen

vägen

Majvive-

stigen

stigen

Daggkå peväge n

Grä sl

gen

n ge

Odon-

Per

vägen

Lingon-

Kristianstads

Renfanev

Ärlevä

Rådj ur

Björ Araslövs säteri nväg

evä ick bst Lib

Har stig syreen R sp idda Palle Kard stigorre r- rs vä bo stige rre- Sm en - Sko g n blo örgs mme- stigen viol stige - G TistelMand n ullv stigen Ma blo el- stig ivelört stigen - stigemen Ärenpri Blås n Hä sip Äng sth stigen Rölleke sbollsstig pestigenovsen stigen - stigen BlåklintVitsip pe stigen Tusen- Kattfot- Blåklockestigen sköne- stige stigen n stigen Gulsip peVilla stigen förskola

VINNÖ

gen Starvä

Horna fure

Nat t Dag Och

Blåeldsvägen

PALLERS OMRÅDET

Araslövs kyrka

Sparv

stig en

väge

Orrv

Kron hj

Orrvägen

Färlövs gården

Lärkfalks-

Tjäder-

vägen

1905 fick en oförutsedd ”fasadbelysning”. Det var då A-B Mårten Pehrsons nya magasinsanläggning vid hamnen brann, skenet från eldsvådan, förstärkt av augustifullmånen, belyste bygget på ett synnerligen effektfullt sätt. Denna händelse medförde, åtminstone två saker. Dels fick fotografen Nora Olsson en ny utsikt att avbilda, dels fick Åhus brandkår anledning att öva bränder i hamnen.

Snicka


Utsikten från Tullhuset efter branden i augusti 1905. Den vita tvåvånings byggnaden som nu kunde ses ifrån Tullhuset var den byggnad som fick ge plats vid Varvsgatan när Spritan skulle byggas.

Resterna av Mårten Pehrssons magasin efter branden. Byggnadsdelen till vänster är en elevator.

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

25


Uppbyggnaden efter branden.

Bygget klart och elevatorn i full verksamhet.

26

NUMMER 89 | VI SYNS I Ã…HUS JANUARI 2018

Norra sidan av bygget.


Brandövning vid Tullkammaren 1928.

Brandövning vid Tullkammaren 1928 med den nyinköpta brandbilen. Även den hästdragna ångsprutan var .

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

27


VÄLKOMMEN TILL

SPORT BALANCE GYM I ÅHUS - Kom i form för livet och må bättre -

Ett gym helt uppbyggt kring fria vikter och funktionell träning för att ge dig så bra förutsättningar att utveckla en stark och smidig kropp. Här har vi de optimala grunderna för att skapa en långsiktig plan för en bättre hälsa och en skadefri framtid. Lär dig använda kroppen på rätt sätt och njut av den sköna känslan efteråt. På Sportbalance gym vill vi träna så att vår kropp blir en välmående och balanserad kraftkälla och det kan den endast bli med fötterna i marken så att bålen är aktiverad så mycket som möjligt. Därför har vi inga maskiner eftersom bålen då blir helt avaktiverad och kroppen obalanserad.

Nytt för barnen – Multi Skillz Multiskillz är en ny rolig och allsidig inlärningsmetod för utveckling av barns motorik. Den är funktionell och passar utvecklingen för alla idrotter. Multiskillz inriktar sig på barn mellan 5 och 12 år. Utmaning, glädje för rörelse och teamwork står i fokus. Välkommen att prova gratis på sportlovet i Åhus tennishall. Kontakta Mattias på 0734-23 38 70 för information och anmälan. Begränsat antal platser så först till kvarn gäller. Bästa hälsningar Johan & Mattias

Kom in och testa våra cirkelpass som redan blivit mycket populära. Det finns även möjlighet att boka in personlig träning. Cirkelträningen kostar 40 kr för gymmedlemmar och 80 kr för icke medlemmar Prisexempel: Provmånad 300 kr 6 mån 1 200 kr 12 mån 2 000 kr Deposition för nyckeltagg tillkommer 100 kr Johan och Mattias i gymmet

Var finns vi? Sport balance gym ligger i tennishallen vid Sånnahallen. Adress: Sandvaktaregatan 3 i Åhus

KONTAKT: MATTIAS 0734-23 38 70 JOHAN 0709-24 10 33

28

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018


Åhus Köpmannagatan 12 044 - 24 03 40

HLU N C G T STÄ-N14 13

Kristianstad Västra Storgatan 22 044 - 12 50 70

ÖPPETTIDER

ÖPPETTIDER

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-13

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-14 www.schmidtsoptik.se

HALVA PRISET

HANTVERKSGUIDEN 2018 Boka 1/4 sida i 2 nummer (mars, april) innan den 31/1 - 2018 Har du en hantveksfirma eller några andra tjänster du erbjuder? Boka dina annonser på rickard@rgahus.se

1400:-/nr Ord.pris 2800:-

Andra storlekar på annonser till hantverksguiden 25% på ord. pris. OBS! Priser gäller vid tryckfärdigt original och är exkl. moms

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

29


HELÉN RYHL OLSSON krönikör i Vi Syns i Åhus

VINTERTANKAR Granen stod så grön och grann i stugan. Ända tills den skrumpnade ihop och de vackra nya julkulorna darrade på fnösktorra kvistar. Visst är det konstigt med de där ädla granarna? Inte så mycket barr att oja sig över, dock ett hoptorkat skelett med stjärna ledset hängande i toppen. Så ut åkte granen och huset fylldes av ljuvliga tulpaner. Älskar tulpaner! Dessa fantastiska konstverk i alla färgnyanser och former. De lever sitt eget liv, växer sig långa och slingrar sig smidigt ur vasen. Ibland lika vackra vissna som i knopp. De utstrålar frihet och hopp om att våren så småningom ska spira. Och visst börjar längtan efter våren så fort julen packats ihop i sina lådor. En väntan på ljusare tider, trädgårdens uppvaknande och krispiga färger. Men snälla ge mig först ett vitt gnistrande täcke i min trädgård. Jag vill fylla den med snöänglar, känna kylan bita och kanske starta ett snöbollskrig (nja). Minns vintrarna när barnen var små. Hur fascinerade de var av snö. Vi rullade stora

30

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

snöklot, trädgården såg ut som en leråker och snögubben hade inslag av brunt. Och pulkorna skulle ut så fort det låg tre flingor snö på marken. Ingen backe var för liten, för stor eller för lerig att åka i. Ett år i Sälen knallade vi upp i skidbacken närmast vår stuga. Det var mörkt, liftarna stängda och vi fick pulsa uppför backen. Flera gånger. Eftersom barn är barn, och barn vill aldrig att roligt ska ta slut. Det var tungt, svettigt och fantastiskt kul. Men när det var dags för skidskola utbröt ett mindre krig. Förutom när ”Snöbollarna” fick stå i liftkön med coola skidläraren och vråla ”Alla balla Bollar säger yeah”. Då ägde varenda liten ”Snöboll”. Visst var det väl alltid snö vintertid när man själv var barn? För inte kan man väl minnas så fel? Och inte ljuger väl fotoalbum fyllda med rödkindade, snöiga barn med toppluvor och istoviga lovikavantar? Härliga minnen av vintrar med snö och lek tills känsel i händer och fötter försvann. Mindre härligt var den plågsamma upptiningen inne i värmen. ”Inga händer

och fötter på elementet, först kallt vatten”, vrålade mamma. Funderar fortfarande på varför. När detta skrivs är det inte en enda väderapport som ger minsta hopp om snöänglar på hemmaplan. Det spöregnar, blåser och inte ens hundarna vill gå ut. Men med brasan sprakande, ljusen tända, gott kaffe i koppen och Vinterstudion på TV, tja då är livet väldigt bra ändå. Med sportlovsresan bokad så finns det ändå hopp om en ängel eller två. Nu närmast väntar Formex - Nordens största inredningsmässa - i Stockholm. Jag har förmånen att få åka dit och kolla in vårens nyheter och trender. Temat är ”A world of shapes” - ledorden är humor, glädje och livsbejakande färger. Låter underbart positivt och inspirerande. Till min stora glädje utlovas dessutom pop-up shop med årets nyheter. Mitt kreditkort lär nog gråta. Gott 2018! /Helén


HÄLSAR ER VÄLKOMNA 2018

STRANDVILLAN som ett av Sveriges Av många ansedd p, sta ställe för bröllo trevligaste och bä ler el den finns i ÅHUS, släktträff etc. och lite friare varför inte för den konferensen ahus.se www.strandvillan-

ÅHUS RESORT 20 Hotellvillor med 60 rum/90 bäddar . Åhus bästa boende om ni är familj, vä nner eller företag oc h tänker stanna i Å hus ett par dagar. Välj hotellser vice el ler självhushåll. www.ahusresort.s e

FRISEBODABODEN Inte bara för höstens ålagille, utan kan bokas hela året för just dig och dina t vänner. Övriga året är det fisk och grön et som är temat, men en grillkväll vid hav dre min det för ekt är inte fy skam. Perf sällskapet upp till 45 personer.

VÄLKOMNA

Mats, Max och Mikael! Ps. som i alla organisationer finns de som syns och de som verkar, hos oss bröder förstår ni vem som verkar och vilka som syns

MATS@MATSOMAX.SE, 0708-28 93 00 | MAX@MATSOMAX.SE, 0708-28 93 01 NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

31


HEMBYGDSFÖRENINGEN SANKTA ANNAS GILLE

ett antal optioner via ett arv. Dessa ökade i värde och när S:ta Annas Gille fick möjligheten att köpa Anders Håkansgården – 1988 - kunde man använda detta kapitalet till det. - Anders Andersson som ägde gården testamenterade den till Bibeltrogna vänner, men de ville bygga nytt och behövde pengar till det, så då fick vi möjligheten att köpa den, berättar Göran Ragnarsson som är ordförande i föreningen sedan sju år tillbaka.

Sankta Annas Gille tillhörde tidigare Villands Härads hembygdsförening. 1949 började tankarna på att dela upp föreningen då de inte riktigt klarade av att täcka Åhus så som de önskade. Två år senare gjordes slag i saken och Hembygdsföreningen S:ta Annas Gille bildades. De första åren var David Hultgren ordförande . Han efterträddes av Andreas Björkman som var ordförande i föreningen i hela 27 år. På denna tiden hade man ingen egen lokal utan fick låna lite plats på Ekska gården vid gamla brandstationen nere i hamnen. I slutet av 60-talet erhöll Gillet Tobaksladan som gåva av Svenska Tobaksmonopolet. Ladan låg där ICA Kvantums parkering finns idag men flyttades senare till den plats där den finns idag vid Åhus södra rondell. Ungefär vid samma tidpunkt skänktes också repslageriet till Gillet av Gotthard Malmström och dessa två byggnader invigdes tillsammans i början av 70-talet. I mitten av samma årtionde fick föreningen

32

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

Anders Andersson målad av Lars Ferm

Han berättar att föreningens medlemmar har hållit på att göra i ordning lokalerna kontinuerligt sedan dess. Varje torsdag har de arbetsdag kl. 09.00-11.30 och det brukar vara 25-30 personer vid varje tillfälle. - När jag tillträdde som ordförande så hade vi två fikarum, nu klarar vi oss aldrig utan tre, ler Göran, när han berättar hur antalet ideella som vill hjälpa till ökat med åren. Föreningen har mellan 500 - 600 medlemmar men Göran poängterar att de välkomnar fler.


På Anders Håkansgården bevaras Åhus hembygd och kulturarv. Dit kan man komma för att beskåda och botanisera. Göran berättar att de har massor av fina saker från både slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Nu har man börjat efterfråga saker från 40 - 80-tal för att kunna bevara även den tiden för våra efterlevande, så att de kan få reda på hur vi levt.

Men S:ta Annas Gille gör mer än att de bevarar vårt kulturarv. De arrangerar sedan fem år tillbaka midsommarfirandet i Åhus och Göran berättar stolt. - Det har blivit en enorm succé och man önskar att några av de som kommer skulle vilja bli medlemmar, så att vi kan fortsätta utveckla vårt arbete, säger han. Dessutom arrangerar föreningen i samarbete med Lions Club Åhus och Åhus Manskör firandet av Sveriges Nationaldag . Vi har guidade rundvandringar i Åhus under somrarna samt utställningar på Anders Håkansgården. Till sommaren kommer utställningen att vara om konstnären Andreas Björkman, som fortfarande är S:ta Gilles ”meste” ordförande genom åren. Dessutom kommer man att ge ut en årsskrift som Andreas son Sven har skrivit. Boken kommer även att kunna köpas på gården. För tillfället håller man även på att

diskutera ett övertagande av skötsel och underhåll av Kungsstugan. - Vi använder ju den i våra rundvandringar på måndagar så det ligger även i vårt intresse att den underhålls, berättar Göran. Han berömmer både Gillets medlemmar och sina styrelsekollegor som alltid ställer upp till 100 %. De är med och hjälper till att hålla ordning på Anders Håkansgården, de hjälper till när föreningen arrangerar sina återkommande evenemang och de finns där när några tusen årliga besökare kommer för att få se och uppleva Åhus historia.

FOTNOT: En höstdag för ett par år sedan försvann ”Tobakslyckan”, en skulptur i brons, skapad av Thomas Hallqvist, som stod utanför Tobaksladan. Denna skulptur hade S:ta Annas Gille gärna sett att den återvände, men då de är realister så inser de att den troligen aldrig kommer tillbaka. Därför hoppas de nu på ekonomisk hjälp från såväl sponsorer som Kristianstads kommun för att kunna återplacera en ny upplaga av skulpturen.

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

33


ER

RTN PA

ÅHUS TRYCKERI Text: Louice Bodin - Bilder: Lennart Johanzon

Jag träffar Jan Rosqvist som tillsammans med Stefan Persson äger och driver Åhus Tryckeri. De båda köpte företaget 1984 av Gunnar Svensson. Jan och Stefan fann varandra genom fotbollen i Yngsjö IF. Företaget har anor sedan 1902 och kan idag stolt säga att man är det enda lokala offsettryckeriet som lever kvar i Kristianstads Kommun. Förr fanns tryckerier i mer eller mindre varje ort. Sedan 1984 ser Jan en stor skillnad i vad som efterfrågas men det är främst de sista ca 6 åren som digitaliseringens intåg gjort sig riktigt kännbar och varit den största utmaningen. Förändringen med digitaliseringen ställer krav på företagandet och de fick fundera ordentligt på hur de skulle möta de nya kraven från marknaden. ”Egentligen är det inte färre kunder som vill ha trycksaker, men det är färre exemplar det handlar

34

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

om i varje order, säger Jan.” Många av företagets kunder är småkunder, 60-70 % kommer från närområdet och resten från övriga Sverige. När företaget köptes tänkte de att det skulle sysselsätta de båda men marknaden ville annorlunda och sedan 10-talet år tillbaka är de 6 anställda. 1990 flyttade företaget dit de ligger idag på Sandvaktaregatan där de tillsammans med Åhus Ljus & Comfort och Maritech investerade i att bygga fastigheten. Åhus Tryckeri har valt att investera för att möta marknadens behov. ”Det gäller att vara flexibel och se nya affärsmöjligheter men sen är allt en chansning. Bara framtiden kan utvisa om det var rätt , säger Jan.” Möjligheterna har inneburit att företaget i dag kan producera det mesta som behövs tryckas. Allt från A4 kopia till tryck av

kompendium, studentskyltar, plåtskyltar eller tryck på plana ytor, så som glas. Alla är välkomna in. För två år sedan investerades två miljoner kronor i en digital tryckpress som kan trycka allt på alla typer av material som plåt, sten, glas eller trä upp till 2 x 3 meter. De investerade även i en digital Aristo skärare/bigning som gör mindre förpacknings serier i wellpapp- och annat material. Stolt konstaterar Jan att i lokalerna på Sandvaktaregatan står idag 2 maskiner för digitalt tryck för mindre upplagor, 2 off-set tryckmaskiner, 2 maskiner för storformat och en plan print. ” Vi kan göra otroligt mycket i dag som vi inte kunnat göra tidigare. De flesta av kundernas önskemål kan vi lösa och det är tack vare den flexibiliteten vi överlever. Vi har ju inte heller någon stor organisation, utan


följ oss på vår facebookssida

Bensinhandlaren i Åhus AB Nordanvägen 4 • 296 32 Åhus Tel. Butik 044-28 90 00

Bensin-Försäljning-Kiosk-Bake of-Food court Biluthyrning-Släputhyrning-Biltvätt

Gunnar Svensson troligen 70-tal

Välkommen till Frendo-Butiken i Åhus!

Öppet alla dagar

0600-2200 Kom in och kolla våra erbjudande! FAKTA

ÅHUS TRYCKERI – since 1902 –

Ägare: Jan Rosqvist & Stefan Persson ÅHUS TRYCKERI Omsättning: 6,6 miljoner (2016) Antal anställda: 6 personer Startade: 1902 ÅHUS TRYCKERI

LIONS LOPPMARKNAD

– since 1902 –

– since 1902 –

ÅHUS TRYCKERI frågor som uppstår kan vi lösa över morgonkaffet.” ”Man får en särskild gemenskap när man inte är så många på en arbetsplats. Det är viktigt att ha en trivsam miljö på jobbet för man tillbringar faktiskt mer tid med sina kolleger än man gör med sin familj hemma, så det är viktigt att man bryr sig om varandra, säger Jan.” Och än idag kommer Gunnar Svenssons änka Astrid in på besök. Jan avslutar med att berätta att de vi vill växa successivt, på ett lugnt och sansat sätt. Sedan gäller det också att utvecklas. Åhus Tryckeri har funnits sedan 1902.

– since 1902 –

ORDLISTA Offset Tryckteknik där tryckfärgen överförs från tryckplåt till gummiduk och därefter fäster i pappret. Storformat Tryck på stora medier. Planprint Tryck med en maskin på plana ytor där printhuvudet rör sig istället för pappret som det normalt gör.

Vi har öppet varje helgfri lördag 09.00-13.00 året om

LIONS CLUB ÅHUS

Bigning Man skapar ett ”brott” i papprets struktur för att kunna vika pappret utan att det spricker. Används oftast på tjockare papperstyper.

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

35


KARATE www.taiso.se

50%

36

NUMMER 89 | VI SYNS I Ã…HUS JANUARI 2018

Massage www.taiso.se


FIGHTBOX www.taiso.se

FUNKTIONELL

FITNESS www.taiso.se

NAGLAR | MAKEUP | VAXNING | SPRAYTAN PLOCKNING AV BRYN | ÖRON- & NÄSHÅLTAGNING | FÄRGNING AV BRYN & FRANSAR

0708-25 04 95, www.nailswithlowe.se

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

37


ÅHUS BEACH BOENDEPLATTFORM - För dig som vill hyra eller hyra ut en bostad under sommaren

Varje år kommer ett stort antal besökare till Åhus för att delta i de båda turneringarna på Evenemangsstranden, Åhus Beachfotboll och Åhus Beachhandboll Festival. Sammanlagt ca 80 000 unika besökare till evenemangen på Åhus Beach genererar ca 40 000 gästnätter till Kristianstads Kommun. Siffran för antalet besökare har ökat för varje år efterhand som evenemangen vuxit. Samtidigt är det kategorin ”långväga besökare” som ökar. För att öka upplevelsen för de långväga besökarna har Åhus Beach en utmaning. Att kunna tillhandahålla boenden åt samtliga som efterfrågar. För att göra det enkelt och

38

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

Är du som privatperson intresserad av att hyra ut din bostad?

användarvänligt för besökaren har Åhus Beach därmed skapat en boendeplattform på sin hemsida där de, tillsammans med samarbetspartners, föreningar och privatpersoner kan administrera och lägga upp gästnätter till förmån för besökarna. Vilka vinner på det här? Svaret är: Alla. ”Genom att bli boendepartner till Åhus Beach hjälper man på så vis evenemangen att skapa en bättre upplevelse för besökaren och deltagaren för samtliga evenemang. Detta samtidigt som din förening, ditt hotell, B & B, vandrarhem eller du som privatperson tjänar pengar” – Patricia Wendel


Patricia Wendel, service- och administrationskoordinator på Åhus Beach, berättar att samarbeten har upprättats med föreningar och företag i Åhus med omnejd samt familjeföretaget från Ystad, Nordic Travel för att kunna öka boendeservicen för besökarna. Alla samarbeten förläggs sedan på en och samma plattform – Åhus Beach Boendeplattform – där alla parter kan lägga upp sina boenden på ett enkelt och smidigt sätt. Det nya konceptet som boendeförmedlare grundar sig i att förenkla processen för besökare att kunna hitta boenden över sommaren på ett smidigt sätt. Det innebär att Åhus Beach erbjuder olika anläggningar att vara bokningsbara på deras hemsida som har över 6 miljoner sidvisningar om året. Chansen för att få just din stuga uthyrd, rum på hotell eller vandrarhem är väldigt stor. Och det bästa är att det är både enkelt att registrera sig och riskfritt eftersom ditt boende blir försäkrat via stugbranschens trygghetsförsäkring som ingår. Är du en aktör som till 2019 vill skapa ett större samarbete med Åhus Beach finns

möjligheten att få din anläggning uppbokad direkt via anmälningssystemet för deltagare som söker hårdförläggning. ”Efterfrågan är oerhört stor då vi 2015 hade 927 gästnätter på hårdförläggning och 2017 1876 gästnätter på hårdförläggning. Det är en ökning med mer än 50% över en tvåårsperiod, säger Wendel.” Hårdförläggningar som Åhus Beach administrerar över via anmälningssystemet är Sånnaskolan, Åhus Bowling och Åhus Beach Boendecenter. Är du som privatperson intresserad av att hyra ut din bostad och vill ha hjälp med att registrera ditt boende? Då är du välkommen på öppet hus! När: Torsdagen den 1 februari kl. 10.0015.00 Var: Åhus Beach Kontor på Evenemangsstranden På plats finns både representanter från Åhus Beach och Nordic Travel som kan svara på dina frågor. Vi hjälper dig även att lägga upp ditt uthyrningsobjekt.

SNABBFAKTA: 1. Registrera dig på vår hemsida, www.ahusbeach.com 2. Det tar ca 10 minuter och är kostnadsfritt att registrera sin bostad. Där lägger du upp bild och övrig information såsom antalet bäddar, vilken tidsperiod etc. 3. Stugbranschens trygghetsförsäkring ingår. Dock krävs hemförsäkring eller motsvarande för att denna försäkring ska gälla. 4. Nordic Travel ansvarar för att betalningen kommer in på ditt konto. 5. Vid frågor och support gällande betalning, försäkring, avtal och villkor hänvisas du till Nordic Travel.

PYSSEL • LEGO • BABYLEK • NALLAR • BRÄDSPEL • BILAR • DOCKOR

Så många härliga ord, värme och positiv energi från alla besökare i vår Lekextrabutik,

Nu ser fram Vi fram emot ett lekfullt 2018.

TACK!

Öppettider: Måndag-Fredag 10-18 Lördag 10-14 Stormgatan 11, 044-24 81 73 För mer erbjudande och kampanjer, följ oss på

När jag leker blir jag glad NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

39


En stor publik njöt av familjen Sigfridssons och Christina Lindbergs underhållning vid Lions sommarkonsert på torget i Åhus. Foto: Lennart Johanzon

LIONS - INTE BARA LOPPIS

– Så klart, säger Gustaf Lovén, president i Lions Club Åhus. Vi har många strängar på vår lyra, men klubbens loppmarknad är helt avgörande för vår ”kärnverksamhet”, dvs hjälpverksamhet som länk i en världsomspännande serviceorganisation, Lions Clubs International. Och som sådan är vår klubb väldigt framgångsrik. Men som sagt, klubbens medlemmar ägnar sig inte enbart åt loppisverksamhet, även om denna kräver allt mer omfattande arbete, ett arbete som precis som klubbens övriga verksamhet utförs helt ideellt. I samband med julen är det febril verksamhet. Adventskonsert i kyrkan, julmarknad på torget och besök från Lions Lucia

40

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

är återkommande arrangemang veckorna före jul. En annan tradition – i år för elfte gången – är ”Jul i gemenskap” på julaftons eftermiddag, då Åhus församling och Lions bjuder på julbord och musikunderhållning i församlingshemmet. Bilderna i detta reportage är exempel på mångfalden i åhusklubbens verksamhet. Några mera omfattande beskrivningar är överflödiga – bilder med bildtexter räcker väl för att inse att Lions i Åhus har mer än Loppis på agendan. Ett nytt verksamhetsår 2017/18 inleddes den 1 juli 2017. Det är således nu dags att summera Lions bidrag under det första halvåret juli – december. Sedan den nya

loppmarknaden invigdes hösten 2006 har bidragsrekord satts varje år, och 2016/17 var inget undantag. Då skänkte klubben 1,5 miljoner kronor till olika välgörande ändamål. Huvuddelen av pengarna kommer från Lions loppmarknad, men även sommar- och adventskonserterna är viktiga arrangemang, som drar in stora belopp till klubbens omfattande hjälpverksamhet. Det är svårt att sia om det nu pågående årets resultat. Intäkterna på loppmarknaden beror på så många saker, men om åhusborna fortsätter skänka fina prylar, och om loppisbesökarna också handlar i samma omfattning som hittills, kommer


Lions Club Åhus bjuder alla barn på grillad korv och dryck när föreningen Furubuda arrangerar Lekens dag.

Åhus fyra äldreboenden får regelbundna besök av Lions. På sommaren bjuder klubben på grillad korv med bröd, tårta till kaffet och musikunderhållning.

SÅ HÄR FÖRDELADES NÅGRA AV DE STÖRRE BIDRAGEN JULI – DECEMBER 2017 LOKALA BIDRAG: • 10 000 kr till vardera tio barn- och ungdomsföreningar i Åhus, alltså totalt 100 000 kr, som delades ut vid Lions sommarkonsert • 25 000 kr till aktiviteter vid Lekens dag i Furuboda. Dessutom bjöds alla barn på korv och dryck. Totalt bidrag 36 300 kr • 11 000 kr till Biblioteket i Åhus till musikteaterarrangemang för barn • 10 000 kr som bidrag till den marina illustrationen vid Åhusbryggan • 20 000 kr till Kristianstad Kvinnojour • 20 000 kr till Sjöräddningsstationen i Yngsjö

Vid Lions julmarknad på torget i Åhus fick Tobias Andersson, landslagsman i Parabordtennis, 10 000 kr i bidrag till satsningen på Paralympics i Tokyo 2020. Foto: Per Hagberg

NATIONELLA BIDRAG: • 150 000 kr till Barndiabetesfonden från insamlingen vid sommarkonserten • 15 000 kr till Sveriges Lions jubileumsprojekt ”För barn och unga i Sverige” INTERNATIONELLA BIDRAG: • 100 000 kr till Sveriges Lions projekt ”De glömda barnen i Syrien” • 100 000 kr till Lions Rent Vatten; ett projekt som bl a Lions Club Åhus varit initiativtagare till, och som hittills försett ca 70 000 bybor i Tanzania med rent vatten • 100 000 kr till Lions Clubs International Foundation (LCIF; Lions internationella stiftelse för hjälpverksamhet) fördelat med hälften till insatser vid katastrofer och hälften till Mässlingsinitiativet (ett vaccinationsprogram) • 15 000 kr till Tjernobylkommittén i Broby till inköp av matpaket för utdelning till familjer i Ukraina under jul- och nyårshelgen

Lions Lucia och tärnor, flickor från församlingens ungdomskör Con Moto, sprider värme och glädje vid besöken på bl a äldreboenden och företag. Foto: Per Hagberg

säkert Lions Club Åhus gåvor göra stor skillnad för många mottagare även detta år. Den utbetalda bidragssumman under det här verksamhetsårets första hälft uppgår till 805 400 kr. – Det är inget självändamål att slå bidragsrekord varje år, konstaterar Gustaf Lovén. Men givetvis är vi både glada och stolta över framgångarna, som åhusbor och alla andra besökare genom sin generositet är delaktiga i. Vi lionsmedlemmar hoppas på fortsatt stort stöd och önskar alla lionsvänner god fortsättning på 2018! Leif Dahlquist

Vid Lions traditionella Adventskonsert i Mariakyrkan medverkade bl a Vindla String Quartet med violinisten Caroline Karpinska samt Kören Trekvart under ledning av Ulrika Faijermo. Foto: Leo

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

41


Juristen Ann Brauner besvarar frågor som våra läsare kan ha när det gäller vardagsjuridik. Ann Brauner har arbetat som bankjurist i större delen av sitt yrkesliv. Bland annat med frågor som rör såväl affärsrätt som familjerätt.

ANNONSER FÖR TRYCK OCH DIGITALT

VISITKORT - FOLDRAR - PRESENTKORT - VYKORT - AFFISCHER

LÅT MIG HJÄLPA TILL MED DIN MARKNADSFÖRING

Maila eller posta dina frågor till Ann. Skicka inte dokument eller andra handlingar.

FRÅGA

JURISTEN Tack signaturen ”Nils” för brevet.

Du skriver att du har köpt en bostadsrätt till sonen och att du står ensam som ägare till 90 procent. Din fråga

f

www

0709-52 48 50 rickard@rgahus.se

gäller om det är bättre vid en framtida försäljning att sonen står som ensam ägare om det skulle uppstå en kapitalvinst. Svar: Vid en försäljning av en bostadsrätt är skatt på kapitalvinsten 22 procent. Det spelar ingen roll hur många i

PIZZABODEN PIZZA - SALLAD - KEBAB

044-247 272

Lunch

familjen som äger bostadsrätten, skatten blir densamma. Om bostadsrätten skall försäljas och ny bostadsrätt eller fastighet skall anskaffas, är det enbart sonen som bott i lägenheten som kan få uppskov med vinstbeskattningen. Det är då lämpligt ur uppskovssynpunkt att sonen

Beställ hemkörning via telefon & internet: - Betala med kort - Undvik missförstånd vid telefonbeställningar - Specialbeställ och se exakt pris direkt - Läs omdömen och betyg

står som ensam ägare till bostadsrätten vid en framtida försäljning. Detta kan enklast göras genom gåva vid en

inkl. dricka, bröd och kaffe

Fredagslunch i butiken.

Juristfirman Ann Brauner AB Besöksadress: Vallgatan 30, 296 31 ÅHUS Postadress: Box 20, 296 21 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00

42

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

Valfri pizza eller kebabsallad

75:-

framtida försäljning, alltså inte nu.

Ann Brauner

11:00-14:00 mån.-fre.

(gäller pizza nr. 1-47)

Öppettider: Vi tar emot

Mån-Tors Fre Lör Sön

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 12.00-21.00

Köpmannagatan 11


PT/Coaching www.taiso.se

YOGA www.taiso.se

40 ÅRS YRKESERFARENHET KLIPPNING - FÄRGNING - SLINGOR - PERMANENT

VÄLKOMNA!

DAMMGATAN 6, ÅHUS 0705-24 14 11

Degeberga rör AB Degeberga Allt inom rörservice! rör AB Allt inom23 rörservice! Niklas 0708-35 86

thermia.se

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

43


VAD GÖR EN TRÄDGÅRDSARKITEKT NÄR DET ÄR VINTER? Vi ligger på soffan och äter praliner! Skämt åsido. Vi brukar få den frågan ibland och det kanske kan vara roligt att veta. Visst är det färre uppdrag november-februari. Men det har blivit allt vanligare att våra kunder är förutseende och kontaktar oss redan under hösten så att vi kan rita och planera under vintern. Dessa kunder ligger i startgropen och har möjlighet att förverkliga sina trädgårdsdrömmar redan nu till våren. På bordet just nu har vi bl.a. en privatkund vars trädgård vi ritade i höstas. De ville uppdatera sin framsida så att den blir mer inbjudande. Nya växter, belysning och en mysig sittplats. Förslaget föll i god jord och nu sammanställer vi en offert rörande anläggningen och hoppas kunna sätta igång med den i slutet av mars eller början av april. Fler privatträdgårdar är på G, bl.a. i Åhus och Furuboda, de skall ritas och Att rita trädgårdar på vintern är perfekt. Foto: Anna-Lena Biel Jönsson

44

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018


Till våren skall vi så en äng. Och insekterna som vi hoppas skall komma måste ju ha någon stans att bo. Så några insektshotell är beställda. Foto: Pixabay

presenteras under januari. Dessa hoppas vi kunna anlägga senare i vår. Men innan man kommer så lång så skall växt- och materialförslag presenteras, offerter skall tas fram och tas ställning till, projektet tidsplaneras och alla växter och material beställas och levereras. Håller tummarna för att vi får förtroendet hela vägen. Det är så roligt att få följa med våra kunders trädgårdsdrömmar från idé till verklighet. Det är en stor förmån som fyller oss med massor av energi. Vi hade dock inte klarat det utan våra duktiga samarbetspartners. I nr 86 av Vi syns i Åhus berättade vi om ett Lapidarie (en samling gravstenar) som vi hade förmånen att få planera och anlägga vid Vä-kyrkogård. Nu i vår, i slutet av mars eller början av april, beroende på väder och vind, skall vi anlägga en äng i anslutning till denna. Frö och växter är beställda men det är mycket annat som skall planeras så att allt flyter smidigt. Ytan mätas ut och delas upp, marken förberedas, frö skall sås, växter planteras, bevattning skall installeras, insektshotell skall på plats. Så spännande det skall bli.

Detta är ett projekt som vi jobbat med i omgångar under nästan ett år men våra kontakter på kyrkan har arbetat med detta under mycket längre tid än så. De ser säkert också fram emot att anläggningen skall bli klar. Sedan skall ju allt etableras och växa till sig. Mogna så att säga, innan man kan se hur det är tänk att det skall se ut på riktigt. En lastbil kommer lastad med bl.a. en Quercus petraea, bergek och... Foto: Wikimedia

En lastbil kommer lastad. Med vadå? I april kommer också en lastbil full med växter som vi beställde redan i höstas. Träd, buskar och perenner. Dessa skall planteras på lite olika ställen runt om i Åhus och Träne. Markbearbetningsplaner skall skrivas, jordförbättring beställas. Även här är det en del förberedelser som skall göras nu i vinter innan den faktiska växtsäsongen sätter igång. Vi måste även hinna med bokföring och göra bokslut. Hemsidan skall uppdateras. Så ni ser, även om det är s.k. lågsäsong i branschen så har vi en hel del att göra. Inte mycket tid över till att ligga på soffan och äta praliner.

…tre stycken Euonymus planipes/körsbärsbenved. Och mycket, mycket annat. Foto: Anna-Lena Biel Jönsson

Så nu vet ni vad vi gör när det är vinter!

Helen och Anna-Lena är utbildade trädgårdsingenjörer inriktning Design och driver det Åhusbaserade företaget Form & Struktur Trädgårdsarkitektur. Där de sysslar med allt om och kring trädgård gällande planering, rådgivning, växtval och föreläsningar

Helen Sirensjö 0705-21 96 89 Anna-Lena Biel Jönsson 0733-26 60 27 info@formstruktur.se | www.formstruktur.se

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

45


Vill du ha ett tillskott i semesterkassan? Efterfrågan på boende i Åhus med omnejd är stor. Hjälp alla besökare till våra evenemang att hitta sitt boende. Hyr ut ditt hus, stuga, lägenhet eller husvagn och dryga ut semesterkassan. Tänk på att alla sorters boendeobjekt kan vara intressanta för våra deltagare och besökare.

ÖPPETHUS 1 FEBRUARI 2018 KL. 10-15

Få hjälp med att hyra ut ditt boende Välkommen till Åhus Beach kontor Stubbagatan 2, Åhus

FÖR FRÅGOR OCH HJÄLP MED DITT OBJEKT KONTAKTA NORDIC TRAVEL bokning@nordictravel.se eller ring 0411 – 23 69 19.

30 juni - 7 juli

13 - 22 juli

22 juli

Hyr ut ditt boende

www.ahusbeach.com Besök vår hemsida för att få bäst tips och information på hur du kan få din bostad uthyrd

50 SORTERS SEMLOR PÅ SAMMA DAG

a n i a M e l m e S Öppettider: Vard 07.00-17.00 Lör 07.00-15.00 Tel 044- 24 03 12 Köpmannagatan 20 nyaconditoriet@gmail.com

46

Välkomna till Fiket mitt i byn

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

Gilla oss på facebook

LÖR 10/2


VAR MED OCH PÅVERKA

ÅHUS FRAMTID BLI MEDLEM GÖR SÅ HÄR:

Gå in på vår hemsida, www.ahussweden.se/medlem Fyllt i blanketten och klicka i väg den till oss - på några minuter är du medlem i Platsorganisation Åhus.

REA

Det kostar från 3 000 kr/år och du är med och påverkar Åhus utveckling. Dessutom tar du ett socialt ansvar.

D

T EK IR

B LI

MÅN–FRE 10-18 LÖR 10-16 Skeppsbron 10 ÅHUS

TILL HEMSI DA N

! MEDLEM NU

Kontaktperson: Louice Bodin, verksamhetsledare 0709-49 00 83 ahussweden.se facebook.com/AhusSweden NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

47


Många av våra kunder söker ny bostad i och omkring Åhus. Vi har hjälpt många i området att sälja och vi tror och hoppas att de valde oss för vårt goda ryktes skull och att vi alltid anstränger oss för att göra det lättare att sälja och enklare att köpa sin bostad. Vi kan erbjuda den bästa och bredaste exponeringen av din bostad på webben. Vi har också ett av marknadens största och mest aktuella kundregister. Det ger oss mycket goda förutsättningar att hitta rätt köpare som ger dig bäst betalt.

Välkommen att besöka oss! Vi finns på Vallgtan 30 i Åhus och på V. Storgatan 33 i Kristianstad

CHARLOTTE

AMANDA

MÄKLARHUSET TEL: 044-282001 AHUS@MAKLARHUSET.SE WWW.MAKLARHUSET.SE

48

NUMMER 89 | VI SYNS I ÅHUS JANUARI 2018

LENA

LOTTA

SANDRA

FÖR ENKELHETENS SKULL

SOFIA