Vi Syns i Åhus nr 100

Page 1

vi syns i

1 00 Ã…HUS MAGASIN

NUMMER


Personliga reflektioner Nummer 100! Det är en smått overklig känsla att ha varit med och producerat 100 nummer av detta magasin som började i juni 2010. Det var Fredrik Ljunggren som jag då jobbade ihop med som tyckte att vi skulle göra ett reklamfinansierat magasin. Visst sa jag, kan du bara få med handlarna i byn på detta så kör vi. Fredrik gjorde sitt jobb och jag fick sätta ihop tidningen som i sin första utgåva var på 28 sidor och trycktes i 6500 exemplar som delades ut i Åhus. Vi hade god hjälp av krönikörer som hjälpte oss med texter och sedan hittade vi på lite själva med hjälp av fakta från internet. Redan 2011 ökade vi utgivningsområdet till närliggande byar och upplagan blev då 7500 exemplar.

och en upplaga på 14500 exemplar. Magasinet delas ut till flera orter runt om Åhus och jag får ofta uppmuntrande mail om hur bra magasinet är. Jag sparar faktiskt dessa mail i en brevkorg som heter ”glädje”, så tack alla som ger mig den glädjen. Jag får ibland mail och telefonsamtal där folk vill tacka mig och mina medarbetare för ett fint magasin. Jag har inga medarbetare på så sätt att de arbetar i företaget. Däremot har jag flertalet personer genom åren som jag skulle vilja tacka. Såklart vill jag börja med Fredrik. Det var ditt förslag även om vi gjorde det ihop. Jonny måste också få ett särskilt tack. Du gjorde massor av annonser och jag vet att du egentligen saknar det. Alla ni som hjälper till med krönikor och texter. Helén, Rosie, Rickard, Tord, Form & struktur, Tina, Ann & Lions samt alla ni som också genom åren hjälpt mig med texter. Lennart! Tack för alla bilder. Du vet hur man ”fångar” Åhus.

Under en period köpte vi in layouten av Michael Jonasson vilket avlastade min tid med att producera annonser. Vi Syns i Åhus har alltid haft konceptet att du köper ett paket där allt ingår. Vilket innebär att man får hjälp med annonserna om så önskas. 2013 gjorde omständigheterna att Fredrik och Michaels tjänster inte längre fanns att tillgå vilket innebar att jag fick producera hela tidningen själv. Jag var då delägare på Åhus Tryckeri och även om vi försökte hjälpas åt blev det en tuff uppgift. Vi anställde Jonny Olsson på halvtid för att hjälpa till att producera annonser. Jag fick då mer tid att ge mig ut och skriva reportage vilket jag inte hade gjort tidigare. I ärlighetens namn var jag rätt nöjd med att kunna ”gömma” mig bakom datorn och inte behöva synas utåt. Detta blev en total förändring och helt plötsligt visste folk vem jag var.

Jag vill också ge en liten blomma till Platsorganisation Åhus och dess verksamhetsledare genom åren. Vårt samarbete har varit och är ovärderligt. Alla ni som läser detta magasin och hjälper till med tips och ideér på vad jag ska skriva om. Alla ni som väljer att annonsera och få er synlighet genom Vi Syns i Åhus, ni är guld värda och oerhört betydelsefulla för min fortsatta verksamhet.

Påsken 2016, sa livet stopp. Då träffade jag den mer och mer populära väggen. Det blev en lång sjukskrivning och lång rehabilitering väntade och pågår kanske än. Men även under denna tid producerade jag Vi Syns i Åhus även om jag satt hemma och inte ville träffa folk. Samma år, den 1 september, började Vi Syns i Åhus drivas i ett eget företag som jag startade. Genom alla år har jag varit med och producerat samtliga nummer som kommit ut gratis i folks brevlådor. Idag har jag rekord på 80 sidor

0709-52 48 50 • rickard@rgahus.se

2

INNEHÅLL

INNEHÅLL NUMMER 100 | DEC 2018

NYHETER & NOTISER

4

NYHETER & NOTISER

6

Årets julhandel - Rosmari Reinholds 12

KRÖNIKA Julen är här - Helén Ryhl Olsson ÅHUS GRÖNT

14

FRÅGA JURISTEN

16

NUMMER 100

20

KRÖNIKA

24

Vincent - Tina Lundgren 27

KRÖNIKA Åhus i bilder- Rickard Knutsson NYÅR I ÅHUS

36

RICKARD GUNNARSSON

40

Men den som är mest värdefull är i slutändan ändå Emma. Min fru som varje månad står ut med mitt gnäll inför deadline. Läser mina texter och är den som hjälper och stöttar mig. Jag hoppas du står ut med mig ytterligare i 100 nummer, för nu kör vi!

HEJ 2019

43

DENNIS BLOMMOR STÄNGER

56

TRÄDGÅRDSTIPS

58

KRÖNIKA

60

God jul på er alla och jag hoppas verkligen att ni får ett underbart Nytt år.

Pepparkakshus- Tord Andersson

/Rickard

SEVEN SUMMITS

58

PS! En längre text om bakgrund och Vi Syns i Åhus finns på www.visynsiahus.se. Där kan ni också läsa tidigare nummer av magasinet.

Ansvarig utgivare Rickard Gunnarsson, rickard@rgahus.se, 0709-52 48 50 Produktion RGÅhus Reklam & Kommunikation Upplaga ca. 9.500 ex Tryck VTAB Utdelning Svensk Direktreklam Utebliven tidning Svensk Direktreklam Tel: 0451-65510 Mail: sdr833@sdr.se Nästa nummer från den 26 Jan 2019 Annons- och redaktionellt material mig tillhanda senast 7 jan 2019 Priser, utdelning & övriga frågor www.visynsiahus.se Kontakt rickard@rgahus.se © RGÅHUS REKLAM & KOMMUNIKATION 2018 All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel. Alla texter som ej anges med annat är producerade av Rickard Gunnarsson på RGÅhus Reklam & Kommunikation

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

10

KRÖNIKA

Utebliven tidning Tel: 0451-65510 Mail: sdr833@sdr.se


VI ÖNSKAR ALLA EN RIKTIGT

God jul & Ett Gott Nytt ar!

MÅRTENSSON MÄKLARE martenssonmaklare.se | info@martenssonmaklare.se | 044-24 74 44 Följ oss gärna på NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

3


N

yheter otiser

Det är du som är herre över din egen jul. Anpassa julen efter hur du mår just nu. Den kan bli fantastisk i alla fall. Ernst Kirchsteiger

TIPS | IDEÉR | NYHETER | INSPIRATION

SPF HAVSVINDEN

Gott slut på 2018!

för medlemmar i Havsvinden Åhus

ÅhusSweden (Platsorganisation Åhus) är en ideell förening som arbetar med att samverka, utveckla och marknadsföra Åhus.

Våra medlemsföreningar och företag hittar du www.ahussweden.se/medlemmar<http://www.ahussweden.se/ medlemmar>

Ett av alla lyckade projekt i år var julmarknaden. Här har vi tillsammans med övriga aktörer i Åhus skapat en levande mötesplats för alla. Lions Åhus som var den förening som var initiativtagare till julmarknaden har idag fått se den växa och bli större. Idag berör den Åhus Torg och Köpmannagatan ända upp till Sparbanken Skåne och Gärdskan. Vår strävan är att för varje år förbättra julmarknaden och upplevelsen. I år var det besöksrekord och det gav oss andra utmaningar än de vi haft tidigare år. Tack alla som kom!

Vårt senaste projekt att återskapa Medeltida Åhus genom en app är ett annan produkt som genomsyras av samverkan. Platsorganisation Åhus, Kristianstad Kommun, Regionmuseet, St Annas gille, krögare, köpmän, medlemmar och privatpersoner arbetar tillsammans för att skapa en vandring tillbaka till Medeltida Åhus. Det är mäktigt.

I Åhus finns det många som gör skillnad genom sina ideella föreningsinsatser. Det är idrottsföreningar och föräldrar i dessa. Föreningar som Lions, St Annas gille, Rotary och Rädda Barnen gör ett arbete som vi alla Åhusbor får ta del av.

Under 2018 ökade vi antalet medlemmar i föreningen med 20% till nästan 140 medlemmar. Jag blir varm i hjärtat av alla våra underbara medlemmar som ger så mycket tillbaka till Åhus. God Jul och Gott Nytt År på er alla Vi ses 2019 med nya härliga utmaningar. /Louice

Vi på Platsorganisation vill tacka er alla för att ni stöttar vårt arbete för ett levande Åhus.

God Jul & Gott Nytt År

M

ånadens atcher

4

24/1 34 år på The Absolut Company Krister Asplund föreläser 14/2 Årsmöte Sven & Ingrid Hahne tillsammans med SPF Havsvindens kör, underhåller. 28/3 Sista divan, Anita Ekberg Lars Hector berättar 25/4 Snapsvisor Kaj Gustavsson 23/5 Mina härliga teaterår Marianne Mörk En kram som varar mer än 20 sekunder får igång kroppens produktion av må bra-hormonet oxytocin. Fördelar med dessa kramar är: Din stressnivå sjunker Immunförsvaret stärks Dämpar rädsla Blodtryck och puls sjunker Minskar risken för depressioner Dämpar känslor av rädsla och oro Din smärttröskel blir högre Gör dig piggare Läkningsprocessen i kroppen ökar Motverkar inflammationer Passa på att kramas i jul!

HANDBOLL HERRAR DIV.2 SÖDRA 4 jan kl 19:30 Åhus Handboll - IK Lågan

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

18 jan kl 19:30 Åhus Handboll - Kävlinge HK

26 jan kl 16:00 Åhus Handboll - HK Drott


LÅT VINTERN BLOMSTRA Amaryllis i glaskruka

159 KR/ST Vi önskar alla våra kunder en God Jul & ett Gott Nytt År ÖPPETTIDERNA I JULVECKAN 17-21 DECEMBER 9-19 22-23 DECEMBER 9-17 24 DECEMBER 9-13 25-26 DECEMBER 9-15 27-28 DECEMBER 9-19 29-30 DECEMBER 9-15 31 DECEMBER 9-14

DENNIS BLOMMOR, VALLGATAN 30, TEL: 044-24 71 45, ÖPPETTIDER, MÅN-FRE 09.00-19.00 LÖR 09.00-15.00 SÖN 11.00-15.00 ERBJUDANDET GÄLLER TILL DEN 31/12 2018 ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

5


N

yheter otiser

Kalirier är små varelser som bor i din garderob och syr in dina kläder lite mer varje natt!

TIPS | IDEÉR | NYHETER | INSPIRATION

JULLOVSTENNIS

BUBBLEBALL I NYA ÅHUSPARKEN

ÅHUS TRAILRUN 2019

27 - 29 december kl. 10-12 & 13-15 Spela tennis och ha kul. Tors-fre 7-12 år. Lör 12-15 år Åhus Tennisklubb välkomnar dig att spela tennis i Åhus Tennishall. Vi tränar på grunderna inom tennis, har roliga bollövningar och lekar. Träningen är både för nybörjare och för dig som har kunskap om tennis sedan innan. Vi bjuder på fika, men vattenflaska och en frukt är bra att ha med sig. Rack finns att låna, ta med om du har ett eget.

Torsdagen den 27 december kl. 14-19 Bubbleball i Nya Åhusparken med Åhus Fritidsgård Åhus fritidsgård ordnar denna dag bubbleball i parken för barn och ungdomar! Längd minst 150 cm

Lördagen den 2 mars Välkommen till den femte upplagan av Åhus TrailRun! 2019 återvänder vi till Furuboda där premiärupplagan 2015 hölls. Precis som tidigare kommer du som deltagare att bjudas på en fantastisk naturupplevelse utmed kusten söder om Åhus. Små slingrande stigar i tallskogen, sugande sanddynor och härligt havsbrus.

Anmäl dig till ett förmiddagspass eller eftermiddagspass, eller anmäl dig till båda passen. Du kan också anmäla dig till båda dagar Anmälan sker på Åhus Tennisklubbs hemsida. Anmäl dig senast den 23 december. Begränsat antal deltagare. Drop-in i mån av plats.

TRAIL CAMP ÖSTERLEN 23-24 mars 2019 4:e upplagan av Trail Camp Österlen äger rum på Alunbrukets B&B vid Christinehofs slott! Precis som tidigare år kan alla som älskar löpning vara med. Vi har 3 ledare som kan tillgodose alla olika nivåer. Detta är en upplevelsehelg men även ett perfekt tillfälle att träna inför Österlen Spring Trail. Den fantastiska gemenskap som präglat tidigare Camps är en av de största anledningarna till dess succé. Anmälan på adventurekajak.se

LOPPIS ÄR POPPIS

Välj mellan 5, 10 och 21 km. Alla kan vara med! Promenera eller spring, oavsett tempo så kommer banan ge dig en härlig och minnesvärd upplevelse i strandskogarna vid havet!

Öppet alla helgfria lörd 11-15

Vintage

TORGET 11

& SECOND HAND

LIONS LOPPIS Helgfria lördagar kl 09–13

ÅHUS HBK LOPPIS Helgfria lördagar kl 10–13

FA M I L J E - & A F FÄ R S R ÄT T Bodelning under äktenskap • Gåva mellan makar • Testamente Samboavtal • Bouppteckning • Arvskifte • Överlåtelseavtal Kompanjonavtal • Aktieägaravtal • Tvister

Månadens fundering! Jag har fått privata problem med min ekonomi. Kan jag ta ut pengar från mitt aktiebolag och betala dessa skulder?

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00

6

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

EXTRAÖPPET: 27-28 dec 15-18 2-4 jan 15-18 • 5 jan 11-15


Sandin VVS Nyinstallation & Service

070-669 59 29

Thomas Sandin

Droppar kranen? Läcker toaletten? Har du problem med värmen? • Service & installation av värmepumpar • Golvvärme & Radiatorer

Chamois

Kläder - Blommor - Inredning

• Badrum- & Wc- renoveringar • Service på befintliga värmeanläggningar • Övrig VVS-service

Öppettider: Mån-fre 10-18 lör 10-15 alla söndagar i december 12-16 Följ oss på Köpmannag. 17 Åhus 044-24 72 00 Chamois

2x

Grip Whiskey Bourbon Design Lennart Nissmark

ERBJUDANDE DECEMBER 2 x Grip Whiskey Bourbon + 1 x Grip Decanter (H165)

studioglashyttan.se

1x

Grip Decanter (H165) Design Lennart Nissmark

990 kr

(ordinarie 1190 kr)

Tomten bjuder på resten av 2018.

Teckna medlemskap till gamla priset före nyår, sen höjer vi priset. Gäller t.o.m nyårsafton 2018 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Stormgatan 19, Åhus www.ahustraningscenter.com 044-289389

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

7


God Jul & Gott Nytt År önskar

ÅHUS

Peter, Jimmy, Roger, Lennart

BILSER VICE & TRÄDGÅRDSMASKINER AB

Nordanvägen 4 • 296 32 Åhus

04

4 -2 4 0 8 5 5

LEKLÅDAN En stor julkram till alla fantastiska kunder för alla positiva kommentarer när det gäller LEKLÅDAN / Lena Rubin

Tandläkarna WIBÄCK med personal på Köpmannagatan 10 i Åhus PMS 485 PMS 485 Svart Svart

Typsnitt: Typsnitt: Bauhaus Bauhaus

www.åwc.se

044-590 95 80 • www.elserviceiahus.se

ÅHUS HBK

8

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

Juristfirman Ann Brauner AB Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00


50%

Åhus Köpmannagatan 12 044 - 24 03 40

HLU N C G T STÄ-N14 13

Kristianstad Västra Storgatan 22 044 - 12 50 70

ÖPPETTIDER

ÖPPETTIDER

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-13

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-14 www.schmidtsoptik.se NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

9


ROSEMARI REINHOLDS krönikör i Vi Syns i Åhus

Vi på Lyngby Gård vill önska alla kunder en riktigt

God Jul & Gott Nytt År Samt önska er varmt välkomna tillbaka nästa år för en konferens, kick-off eller event

ÅRETS JULHANDEL Handelns utredningsinstitut spår att årets julhandel beräknar slå alla tidigare resultat, totalt väntas handeln under december att sälja för 80 miljarder kronor. En oerhört stor summa, speciellt med tanke på att vi precis (känns så) har avslutat höstens stora försäljnings jippon. Jag tänker på Black Friday,som numera följs av Cyber Monday . Ibland kan det bli lite för mycket… alla dessa fantastiska erbjudande som man inte får missa!

återvunna plagget, så är det ett faktum att vi konsumerar mer och mer. Vi behöver stanna upp och tänka efter. Behöver vi verkligen allt vi köper? Vad betyder vår konsumtion för framtidens hållbara utveckling? Nu kanske ni tänker att det inte spelar någon roll vad lilla jag köper, det finns några miljarder människor till på vår jord. Men någonstans måste vi börja och första steget är att bli medveten om vad och hur vi konsumerar.

Jag läste i veckan ett inlägg om Agenda 2030 och de globala målen. Det handlar om 17 globala mål för att uppnå fyra fantastiska saker till 2030. Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter i världen. Att lösa klimatkrisen. Att främja fred och rättvisa. Genom de Globala målen för hållbar utveckling kan det här uppnås. I alla länder. För alla människor.

Så fortsätt handla, men gör det med tanke.

Nästan hälften av alla svenskar uppger att de har klimatångest. Även om årets julklapp är det

10

Vill du lära dig lite mer om de globala målen kan du söka upp din närmaste Glorienterings-bana på www.globalamalensverige.se. Det är en slags orientering i naturen, med sjutton kontrollstationer per bana. Då får du möjlighet att reflektera kring de globala målen, samtidigt som du får frisk luft, motion och möjlighet att lära känna din närmiljö. God Jul och Gott Nytt År! Kramar från Rosie!

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

Södra Lyngbyvägen 165 Everöd 0704-85 09 53 070-259 80 84 • lyngbygard@telia.com www.lyngbygard.se • facebook Lyngby Gård

Vi alla på LIONS tackar och önskar våra givare samt kunder en God Jul och ett Gott Nytt År

Vi har stängt lördag 29/12 och 5/1 Välkomna igen den 12/1 öppet varje helgfri lördag 09.00-13.00 året om

LIONS CLUB ÅHUS


MAY YOUR DAYS BE MERRY & BRIGHT

Varmt välkomna till

HÅRSPA ONLINEBOKNING www.seasidesalon.se info@seasidesalon.se Kantarellvägen 1, Åhus 044-24 25 10

Camilla reception

Ida

frisörmästare

Tina

frisörmästare

Hanna

frisörmästare

Emelie

frisörmästare

ENJOY OUR INSTAGRAM @skeppsbron10

MÅN–FRE 10-18 LÖR 10-16

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

11


HELÉN RYHL OLSSON krönikör i Vi Syns i Åhus

JULEN ÄR HÄR… Ho Ho Ho! Nu kommer han snart. Älskad och efterlängtad av alla snälla barn (och en och annan vuxen). Själv kan jag inte sanningsenligt säga att jag, mina syskon och kusiner tillhörde den lydiga och snälla kategorin av barn, eftersom vi långt före julafton öppnade och kikade i alla paket som låg i farmors soffa på övervåningen av huset. Vi satt mitt i högen av julklappar och fnissade hysteriskt medan vi försiktigt lossade på julband och tejpbitar. Då och då hördes farmors röst från en trappa ner ”Ni klämmer väl inte på julkapparna?” Nejdå, försäkrade vi medan gloriorna strålade i kapp på våra hjässor. Jag läste i en artikel att den riktiga Jultomten varit död i snart 1700 år. Den mytomspunna Biskop Nikolaus, senare kallad Sankt Nikolaus, sägs vara den som har den hedervärda titeln. Enligt sägen gjorde han mirakulösa gärningar när han hjälpte de fattiga och han ansågs också vara alla barns beskyddare. I texter från 1700-talet beskrivs han som ”mjuk, rund och med en mage som dansade när han skrattade, likt en skål full av gelé. Kinderna var röda och näsan som ett körsbär”. När man senare öppnade Sankt Nikolaus grav visade det sig att han varit en liten spinkig man på 150 cm. Hm, alla vi svenskar vet ju att den riktiga Jultomten lever, att han har röda kläder och är bosatt på Nordpolen med sina renar. Finländarna hävdar envist att ”Julgubben” bor i Lappland, de har till och med byggt nöjespark och tomteverkstad där för att undanröja eventuella tvivel. De danska barnen däremot, skickar sina önskelistor till Grönland. Där lär finnas världens

12

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

största brevlåda och på julafton anländer självaste ”Julemanden” i en surrande helikopter. Hallå! Vad hände med renarna? Vart norrmännen skickar sina önskelistor förtäljer inte historien, däremot tror våra norska grannar att onda andar och grymma häxor återvänder till jorden på julafton och kvällen före julafton gömmer de därför sina kvastar för att hålla ondskan borta. Det mest bisarra jag läst om utspelar sig i Österrike. Där sägs vuxna människor klä ut sig till Sankt Nikolaus ondskefulla följeslagare vid namn Krampus. Denna svarta demon med horn och svans bor i alperna och kommer bara fram till jul för att skrämma och aga de olydiga österrikiska barnen. Något talar för att barnen

i Österrike är väldigt väluppfostrade och snälla små barn, annars lär de få men för livet. I vår familj slutade vi med Jultomte efter att sonen två år skräckslagen gömde sig bakom svärföräldrarnas soffa en halv julafton. I skrivandes stund står granen grön och grann i stugan och i morgon ska den kläs. I år går pyntet i vitt, silver och ljust rosa. Såklart får de ömtåliga keramiktomtarna från Colombia sin vanliga plats långt upp i granen och de små röda äpplena med bitmärken från små barntänder går ju inte att välja bort. Julpusslet ligger redo och kanske överraskar vi oss själva och blir färdiga före november. EN RIKTIGT FRÖJDEFULL JUL! /Helén


Utför det mesta inom

RENOVERING OMBYGGNAD & TILLBYGGNAD

TANDLÄKARNA WIBÄCK Köpmannagatan 10 i Åhus

BYGG & SNICKERI

God Jul & Gott Nytt År! KVALITÉ ERFARENHET ANSVAR Sedan 1993

Klas Nilsson | Tel: 0705-74 86 85 | klas_n@hotmail.com

Lena, Jenny, Lars, Carin, Birgitta, Eva

Alla är varmt välkomna, både barn och vuxna!

044-24 00 91 • tdl.wiback@ptj.se www.tandlakarewiback.praktikertjanst.se Carin Wibäcks Tandvårdsteam i Åhus

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

13


ÅHUS GRÖNT Per Johansson, som startade Åhus Grönt, är född i Säffle och har en lantbruksbakgrund i grunden. - Mor var torghandlare och far sålde hästar, brukar jag skämta, säger Per. Per berättar att han dock valde bort lantbrukssidan och valde den tekniska delen eftersom det var det som mest intresserade honom. - Jag började jobba som tekniker i Malmö och det råkade faktiskt vara på en grönsaksgård, ler han. År 1992 startade han en enskild firma och två år senare köpte han Horna Gård som då låg ute för försäljning.

14

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

- Då var jag 24 år gammal och mäklaren trodde nog inte att jag var så intresserad för de ringde inte ens tillbaka, säger han.

Vi driver upp 70 miljoner plantor årligen

Han började odla isbergssallad på markerna som då var 85 hektar stora, men eftersom han ägde marken var han tvungen att förvalta den vilket utökade odlingarna till broccoli, lök och potatis, som är deras största odlingar idag. Åhus Grönt, som egentligen bildades som aktiebolag 1999, har idag 850 hektar odlingsmark som de antingen äger eller arrenderar. - Vi är ganska unika som gård, för vi har mark från Rinkaby Rör ner till Härnestadsbron vilket gör att vi har allt väldigt koncentrerat säger han.


Per berättar att sommaren har varit tuff och han är tacksam över att ha flera olika ben i odlingarna att stå på. Han poängterar att trots sommarens värme har de ändå kunnat vattna utan att skada grundvattennivån. - Vi tar vatten på antingen 30- eller 120 meters djup och där finns det fortfarande lika mycket vatten, säger han. Per tycker att det är bra att det finns en vattendom för då görs det kontinuerliga kontroller av vattnet vilket han tycker är jättebra.

Företaget tillsammans med sitt systerföretag Swedcut, som skalar löken, omsätter 150 miljoner och har 60 personer årsanställda. Under sommartid utökas dessa anställningar med cirka 150 inhyrda personer. Per berättar att de också har fem hektar växthus ute vid Ängamöllan, där de odlar plantor som sedan ska ut och planteras på åkrarna.

- Vi driver upp 70 miljoner plantor årligen, säger han. Deras huvudsakliga kunder är dagligvaruhandel som står för 40 procent av marknaden. 30 procent går till olika industrier och resten går på export.

Åhus Grönt har vuxit enormt under de åren som det funnits och Pers tekniska intresse har självklart varit en påverkande faktor. Han berättar att de idag har ett av Europas mest tekniska lager vad gäller både kyla och ventilation och att det behövs för att kunna ta hand om de 20 ton grönsaker som lagerhålls i byggnaderna. Han berättar också att deras maskinpark består i 30 traktorer, 4 lastbilar och 44 bevattningsmaskiner. - Det är 44 stycken som står uppställda längs vägen, så nu behöver inte folk vingla fram och försöka räkna dem när de åker förbi, ler han avslutningsvis.

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

15


Juristen Ann Brauner besvarar frågor som våra läsare kan ha när det gäller vardagsjuridik. Ann Brauner har arbetat som bankjurist i större delen av sitt yrkesliv. Bland annat med frågor som rör såväl affärsrätt som familjerätt.

Maila eller posta dina frågor till Ann. Skicka inte dokument eller andra handlingar.

FRÅGA

JURISTEN Tack signaturen ”Inez” för brevet. Du skriver du är gift och att ni har ett gemensamt barn. Maken har ett barn sedan tidigare som han inte har kontakt med. Du har en mycket låg pension och ni har inget äktenskapsförord. Ni har skrivit testamente att om maken avlider först skall hans bröstarvinge (särkullbarn) få sin laglott. Du undrar om även dina tillgångar räknas in i laglotten. Vad händer om maken avlider först undrar du.

Bäste läsare Tack för i år. Vi är väldigt glada att få vara del av denna byns själ, som ett ställe man kan vända sig med varierande problem och önskningar. Under året som gått har vi, förutom vår dagliga verksamhet, även ägnat oss åt att bli bättre världsmedborgare. Nya bränsleeffektivare bilar har införskaffats, LED -lysrör i snickeriverkstaden är under installation och det källsorteras noggrant. Det egna träavfallet maler vi sedan länge ner och eldar med för att värma lokalen på ett effekti vt sätt. Nu ska även ny kaffesort med stämplar för korrekt odlingsmiljö provas fram i fikarummet. En utmaning större än att byta hela ekonomisystemet befaras. Vi vill minska klimateffekterna och funderar kontinuerligt på hur vi kan ta steg för att minimera vårt avtryck. Vi gillar att renovera, reparera och laga i första hand, göra bostäder energieffektiva och använda FSC märkt virke. Att utföra arbeten med gedigen kvalité och att bygga för sekler är något vi brinner för. Vi har även satt upp en hyrdepå för att dela på resurser bara för att det är smart av att dela på kvalitetsmaskiner när man behöver dem istället för att alla ska ha var sin värdelös eller knappt nyttjad i sitt eget garage. Vi önskar alla vilsamma helger för eftertanke och återbruk. Mats och Tord med personal

Svar: Jag utgår ifrån att du känner till att om maken avlider först får du 75 procent av kvarlåtenskapen efter maken. Om inte testamentet funnits hade du bara fått det gemensamma barnets andel det vill säga 50 procent. Genom testamentet har ni tryggats så mycket det går ur arvsrättslig synpunkt. Genom ett äktenskapsförord kan du tryggas genom att göra din egendom till enskild, det vill säga den ingår inte i laglottsberäk-

TRANSVAL

ningen. Jag föreslår att du och maken återigen kontaktar en jurist inom familjerätten och diskuterar detta.

Maila om du vill boka eller har en fråga

ahus@villamaskinisten.se • info@rabyggen.se

Ann Brauner

Juristfirman Ann Brauner AB Besöksadress: Vallgatan 30, 296 31 ÅHUS Postadress: Box 20, 296 21 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00

16

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018


FÖRELÄSNING Helgeåns vänner bjuder in till föreläsningskväll på Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö

17 Januari kl 18.00 Entre 50 kr, inklusive föreläsningen.

FÖRELÄSARE AGNE ANDERSSON Från Nedre Helgeåns vattenråd, är mycket kunnig på området med natur & djur och hur mycket hänger ihop www.helgean.se KRISTIAN GÄRDSBORN Har under många år fångat naturen på bilder. Fåglar och små kryp är bland annat hans områden www.gardsborn.se Anmälan till helgeansvanner@gmail.com senast den 15/1 2019

VÄLKOMMNA! Vi jobbar just nu med en åtgärdsplan som vi efter föreläsningen kommer att berätta om. Detta för att fler i trakten ska veta vad som händer och för att skapa intresse för att kunna engagera sig själv. Vi behöver tillsammans jobba mot tydliga mål. Vår vackra å ska inte växa igen. Håller vi den i gott skick så kan vi utveckla den till en välmående å även i framtiden. Mvh Helgeåns vänner Välkommna

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

17


En godare julskinka till alla! Rimmad, färdigkokt eller uppskuren – oavsett hur du vill ha din julskinka har vi en som passar just dig och ditt julbord.

Kristianstad

Fundationsvägen 9, tel 044-780 85 00

Öppet alla dagar 6-23

18

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

citygross.se


Bensinhandlaren i Åhus AB Nordanvägen 4, Åhus Tel. 044-28 90 00

följ oss på vår facebookssida

BENSIN | FÖRSÄLJNING | KIOSK | BAKE OF | FOOD COURT | BILTVÄTT | BIL- & SLÄPUTHYRNING

TVÄTTA BILEN PÅ ETT ENKELT SÄTT Äntligen är uppgraderingen av vår självtvätt färdig. Bland nyheterna hittar ni bland annat Power Foam (Avfettningsskum) och såklart även osmos vatten (avjonitiserat vatten som gör att ni slipper skina bilen efter tvätt) Till tvätten kommer vi att köra både polletter och våra nya kort. OBS! Har ni laddat ett kort till vårt gamla system hjälper vi såklart er att lyfta över pengarna till antingen polletter eller våra nya kort. VÄLKOMNA IN TILL OSS SÅ BERÄTTAR VI MER

ERBJUDANDE!

Köp en Diamantvätt hos oss, så bjuder vi på en varm god kopp kaffe medan ni väntar. (Erbjudandet gäller till sista December)

Öppettider Jul och Nyår: Julafton: Juldagen: Annandag Jul:

07-18 07-22 07-22

Nyårsafton: Nyårsdagen:

07-19 08-22

RA KUNDER EN

VI ÖNSKAR ALLA VÅ

Vår bilt vätt håller din bil ren och fin under hela vintern och är dessutom skonsam mot miljön Tips! För en extra skinande bil prova vår bästa t vätt (Diamant)

God jul och ett Gott nytt år r med Christoffer & Victo i Åhus do en Fr på l persona

RING OSS GÄRNA SÅ HJÄLPER VI ER ATT BOKA SLÄP ELLER BIL: 044-28 90 00 NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

19


100 NUMMER

N

otiserna i Vi Syns i Åhus om konsertverksamheten ”Jazz & Gäst” på Aoseum är guld värda. Föreningarna Some Band och Aoseums Vänner är ideella och har begränsade ekonomiska resurser. All form av marknadsföring är enormt viktig för att nå publik och få ekonomi i verksamheten. Att få marknadsföra konserterna med Some Band & gästartister med generöst utrymme i ett så exklusivt magasin som Vi Syns i Åhus som når rätt geografisk målgrupp är en ovärderlig ynnest. Tack Rickard för ditt oförtrutna arbete med det uppskattade flashiga magasinet. /Ingemar Torstensson, Some Band.

J

ag tycker att det är en fantastisk bra kanal att på ett kostnadseffektivt sätt nå ut till alla hushåll i Åhus/ Yngsjö-regionen. Det är en snygg tidning med en proffsig layout med lokala artiklar som har ett högt läsvärde. Vi märker också att folk sparar tidningen då vi ser att dom ligger framme när vi kommer hem till våra kunder, vilket innebär att vår annons inte bara "lever" en kort period. Ofta har man sparat en hel hög med gamla nummer som man bläddrar i då och då. Vi får ofta höra att man kontaktat oss för att man sett vår annons i tidningen. Vi är stolta över att synas i Vi syns i Åhus och kommer absolut fortsätta annonsera här! /Lena Fridlund Danielsson, Mäklarhuset

S

polarna och Repipe jobbar geografiskt nära sina kunder, lite som räddningstjänsten, fast i andra akuta sammanhang. Därför väljer vi att annonsera i lokala forum där vi kommer nära vår målgrupp. Vi har fått bra respons av vår marknadsföring i Vi Syns I Åhus där vi har möjlighet att påminna våra kunder om att vi finns runt hörnet när nöden kräver. Ni är välkomna att ringa oss på 044 35 24 02 vid frågor om era avlopp. /Johan Andersson - Lisa Clarin, Spolarna

D

et är lätt att tycka om en så fin tidning som Vi syns i Åhus. Vi hör ofta i butiken av kunder hur uppskattad den är och det är den av oss också. Tycker det är fantastiskt att vi i Åhus har en egen tidning för och om oss. För oss som företag erbjuder den unik möjlighet att nå ut till våra kunder. Att den är tryckt på vitt papper gör den till det där lilla extra då den inte bara talar till en genom alla välskrivna texter utan för mig också genom alla underbara och vackra bilder. Stort Grattis till de 100 och all Lycka till med de kommande! /Sven, Eva & Camilla, Åhus Guldsmedja

20

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

A 1

tt vara med i magasinet har gjort att fler kunder fått upp ögonen för att BIK finns och att vi inte bara är en internetleverantör utan även servar och installerar både hem och företagsnätverk. /Anna Birgersson, Bredband i Kristianstad

00 nummer av Vi syns i Åhus !!!! Jag kan väl erkänna att jag inte var helt övertygad att Rickard skulle lyckas när han kom till mig och berättade att han ville göra en tidning som han ville vi Åhushandlare skulle annoserar i. Men jag sa, lycka till får du ihop det så är jag med iallafall. Men jag trodde han skulle få det tufft, där var ju några stycken som provat före honom och dom har ju inte kommit upp i 100 nummer om man säger så. Men nu kan man åter se att hårt arbete, stor vilja och att man levererar en mycket bra produkt också leder till framgång. Vi syns har varit en mycket bra tidning för att lyfta fram Åhus och hjälpa handelen här i byn. För min egen del är det den tidningen som ger mest respons när jag annoserar. Lycka till med dom näst kommande 100 nummerna /Dennis Andersson, Dennis Blommor


BOKA DIN

NYÅRSSUPE HOS OSS NYÅRSSPAPAKET Boende, nyårssupe, inträde på spa, frukost 3300 kr / pp

Öppettider under helgerna À la carte-kvällar öppet till kl.24.00

INTRÄDE TILL SPA Tisd - fred 12-18 endast 150 kr/pp KÖP PRESENTKORT HOS OSS Julklapp, nyårspresent eller bara som en spontan gåva Onsdagar 18.30 - 20.00 Dambastu 100 kr Torsdagar 18.30 - 20.00 Herrbastu 100 kr Förbokning senast kl. 12 samma dag krävs

MAT n&ära SPA havet

Fädriften 2, Åhus | 0708-24 25 24 | susanne@ahusmatospa.se

ÅHUS

mat & spa

www.ahusmatospa.se

DAM - & HERR BUTIKEN MIT T I ÅHUS

Fre 21/12 À la carte Ons 26/12 kl.13-20 Fre 28/12 À la carte Fre 29/12 À la carte Sön 30/12 kl.13-20 Fre 4/1 À la carte Lör 5/1 À la carte Trettondagsafton

Sön 6/1

kl.13-20

À la carte-kvällar; Även Bowlingmeny med specialpris på 2- & 3-rätters. Barnmeny

ÖNSKAR

God Jul & Gott Nytt År REASTART 2 JANUARI

Kick-off?

Vi fixar kvällen precis som du vill ha den med mat & dryck. Konferensrum etc. Turnering med trofé-pris

ul GodskJ ar ön

Köpmannagatan 26, Åhus | Tel: 044-28 90 95 Mån-Fre 10:00-17:00 | Lör 10:00-14:00

DAGENSBUFFÉ • BARNKALAS • AFTERWORK • KONFERENS NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

21


NYA DÄCK Prisexempel

Prisexempel 195/65R15 91T

FRIKTIONSDÄCK

MONTERAT & KLART

205/55R16 91T

FRIKTIONSDÄCK

/ST

DUBBDÄCK

/ST

DUBBDÄCK

/ST

/ST

PASSA PÅ ATT BESTÄLLA SERVICE INFÖR VINTERN!

• Vi utför service och reparationer på alla bilmärken • Assistansförsäkring ingår i samband med service • Vi har även däckhotell och utför hjulinställning Välkommen! Peter, Roger, Jimmy och Lennart ÅHUS BILSERVICE & TRÄDGÅRDSMASKINER Nordanvägen 4, Åhus Tel. 044-24 08 55

BILSER V

ÅHUS

ICE & TRÄDGÅRDSMASKINER A

04

B

4 -2 4 0 8 5 5

www.autoexperten.se

PYSSEL • LEGO • BABYLEK • NALLAR • BRÄDSPEL • BILAR • DOCKOR • UTELEK • KULOR • DOPGÅVOR

God jul & Gott nytt år! JANUARIREA START 2/1 Vi har även Heliumballonger

Öppettider: Måndag-Fredag 10-18 Lördag 10-14

JULSTÄNGT 24 - 26 december 31 december 1 januari 5 januari

för fest & kalas Stormgatan 11, 044-24 81 73

För mer erbjudande & aktiviteter, följ oss på

22

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

När jag leker blir jag glad


KLUCKAR DINA AVLOPP? Ge villan den bästa julklappen – boka en avloppsspolning och filminspektion av oss och slipp obehagliga överraskningar. Läs om våra tjänster på SPOLARNA.COM

AVLOPPSSPOLNING OCH LITEN FILMINSPEKTION

2 395 KR* Inkl. moms efter ROT-avdrag

* PRISEXEMPEL GÄLLER 1-PLANSVILLA T.O.M. 31 DECEMBER

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

23


Text & bild: Tina Lundgren / www.tinalundgren.com

SJÄLVLYSANDE SILVERKORVEN OCH NEONTANTEN Ho, ho, ho! Vincent här igen! Det är Juletider!!! Fast det har inte vädret fattat! I skrivandets stund är det grått plaskväder. Huruvida det håller i sig tills ni läser dessa rader är skrivet i stjärnorna. Kanske är det gnistrande snö och 8 minusgrader. Eller så är det kanske varmaste december sedan mannaminne och äppelträden går in i sin tredje blomning för året – vad vet jag? Sak samma för resten! Vädret blir vad det blir! Men jag tänkte fördjupa mig lite i vad Tanten i familjen ikläder sig och O (som i Odjuret – familjens svart/vita fyrbening, ni vet) när de ska ut på Odjursrunda kvällstid vid väderlek som denna. För det första gäller det att Tanten börjar påklädningsproceduren i god tid innan Odjuret av nöd är tvungen att gå ut. Nu när det inte är så kallt ute, behövs inte fullt lika många lager kläder som det gör då kvicksilvret visar minus. Gummistövlar av läder (fråga mig inte varför Tanten kallar dem så – det är några slags funktionsstövlar för hästfolk, vilket Tanten inte alls är) krängs på. De är perfekta säger Tanten, förutom då hon ska få dem av sig, då svär hon en och annan ramsa tyst för sig själv. Regnbyxor och regnjacka. Scarfs i halsen, mössa, vantar. Hundträningsvästen med alla fickor som rymmer allt från stinkande hundgodis till biologiskt nedbrytbara och komposterbara bajspåsar av majsstärkelse. Reflexväst i skriande neongult samt en pannlampa som krona på verket. Sedan är det dags att kränga på O hans reflex-regn-outfit. Det är inte det roligaste O vet. Här är det lock och pock som gäller (läs: mutor). Först ska plagget träs över O:s huvud och bakänden av plagget

24

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

hålls på plats genom att bakbenen träs igenom var sitt gummiband. Därefter dras motsatta änden av plagget mellan frambenen, där den delar sig i två flärpar som från magen går upp över ryggen och sluts samman av kardborrband. Kopplet sticks upp genom skapelsen i nacken. Klart! Att O sedan går som om han var gipsad från nos till klo (om han över huvud taget rör sig), är av mindre betydelse – han både syns och blir inte så blöt resonerar Tanten. Och syns det gör han. När det inte är mycket ljus på honom är västen/täcket eller vad det nu är, grått. När någon lampa sedan lyser på honom blir han självly-

sande! Eftersom O:s huvud är svart och benen är mestadels vita ser O ut som en självlysande korv på vita ben då huvudet inte syns alls. Vilket han är väl medveten om! Häromdagen då han var iklädd korvdräkten och han och Tanten passerade grannens tomt, kom de två alerta Goldenflickorna som grannarna passar då och då, fram till staketet med glada tillrop. O tittade inte ens på dem, utan låtsades bara att han var osynlig! Så pinsam tyckte han att korvdräkten var! När sedan Tanten och O har klarat av en kvällsrunda i blötväder är det frottering av hund som gäller. Att korvkostymen har varit bra och fyllt sin funktion är ett faktum. Men huvud, ben och tassar får en duvning av den absorberande handduken av mikrofiber. O:s tassar brukar bokstavligen gå att vrida ur, vilket har föranlett Tanten till att fundera på om det möjligtvis finns hundstövlar. Huruvida det nu finns dylika tingestar eller ej vet inte jag. Men jag lovar att hålla er uppdaterade i frågan! O:s garderob består för övrigt av en tunnare variant av reflexväst som är 18 storlekar för liten samt en ärvd fleeceväst i samma snitt som korvkostymen. Tantens garderob av funktionskläder tänker jag inte gå in på för den listan räcker inte denna sida till för. Nej, nu ska jag rota fram något från min egen garderob – Onkel Harry Fords äventyrsdräkt passar ypperligt nu när Julen nalkas! Jag önskar Er en riktigt klatschig Jul och ett äventyrligt Nytt År!!! /Vincent


Leverantör till Tomten ! sedan 1961

JULKLAPPSSTATIONEN JULKLAPPSSTATIONEN

CARDIO TENNIS! Vill du prova något nytt?

GOD JUL

PRESENTER TYGER KLÄDER PRYLAR Järnvägsgatan 2 044 241050

Du har nu chansen att kombinera styrketräning, kondition och tennis i samma pass. Vi är flera på banan som peppar tillsammans med musik. Hög förbränning utlovas och du behöver inte vara en duktig tennisspelare. Jag visar grunderna. Hör av dej till Mattias på 0734-233870. Vuxengrupp startas lördagen den 5 januari kl. 10-11. Pris 80 kr

MULTISKILLZ!

percysdesign.se

Multiskillz är en träningsform som utvecklar barns koordinationsrörelser. Utmaning, glädje och teamwork står i fokus. Multiskillz inriktar sig för

GOTT NYTT ÅR

alla barn i åldrarna 5-11. Men det behövs ca 6 st i varje grupp. Gå in på multiskillz.com för att se mer. Låter det intressant kontakta Mattias på 0734-233870 Grupper startar i januari.

VAR FINNS VI? Tennishallen vid Sånnahallen. Adress: Sandvaktaregatan 3 i Åhus

SHOWROOM Besök vår möbel-utställning på Gärdskan Järnvägsgatan 7 044 209420

MÖBLER LAMPOR MATTOR INREDNING

VÄLKOMNA!

ÅHUS NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

25


BARN & UNGDOMSMEDICIN

BARNKLÄDER - LEKSAKER - INREDNING P R E S E N T E R - B L ÖJ T Å R T O R

God Jul & Gott Nytt År 044-24 22 60 • www.ahuskliniken.se

BUTIK - RESTAURANG - KONFERENS À LA CARTE SÖNDAGSMIDDAG - BRUNCH

EXTRA ÖPPET I DEC/JAN: Lör 22/12 10-16 Sön 23/12 12-16 24-26/12 Stängt 31/12-1/1 Stängt

kaxigabarn.se kaxigabarn www.kaxigabarn.se Våra storlekar passar från nyfödda (även till för tidigt födda/prematurbarn) och upp till 14år (st.164)

Köpmannagatan 25, Åhus 0709-620206 ÖPPETTIDER: Mån-Fre 10-17 | Lör 10-14

God Jul & Gott Nytt År Här hittar du allt du kan önska när det gäller leksaker i naturmaterial. Massor av pedagogiskt material från baby till vuxen! Har störst sortiment av Schleich i Kristianstad! Uppbyggda miljöer som inspirerar till leken hemma!

ÖPPETTIDER:

TIS, ONS, TORS 13-17 SISTA LÖR I MÅN 11-15

SKALDJURSFAT TILL NYÅR (förbeställ 2 dagar innan)

MISSA INTE

Räkfrossa på

ALLA HJÄRTANSDAG

Boka bord online eller telefon! rokeriet.se • 044-24 91 21 ÖPPET 362 DAGAR OM ÅRET

26

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

LEKLÅDAN

LÖRDAG 22/12 KL. 11-15 LÖRDAG 29/12 KL. 11-15

Vannebergavägen 10, Åhus Tel: 0708-58 13 00

God Jul & Gott Nytt År

Leklådan

Lekladan i ahus

UPP TILL 50 PROCENT AVDRAG MED ROT

Trädfällning - Vi utför alla typer av trädfällningsarbete. - Vi hjälper till med transport och försäljning av ved. - Vi har de certifikat och försäkringar som krävs för att utföra denna typ av arbete. Liljas stegförsäljning och trädfällning AB Mail: takstegarskane@gmail.com Mobil: Björn 0709-69 74 11 Hör gärna av dig! Mvh Björn Lilja

www.takstegarskane.se


Rickard Knutsson I varje nummer av Vi Syns i Åhus delar Rickard med sig av kunskap och S:ta Gilles fantastiska bilder av Åhus historia

Bilderna tillhör S:ta Annas Gille

Stenskulpturen på den södra sidan av kyrktornet fotograferat av Byggmästare Ulf Jacobsson i samband en renovering av tornet 1968

ÅHUS I BILDER

Detta jubileums nummer har jag fått huserat fritt. Utan någon större inbördes ordning kommer bilderna att presenteras. Det är tack vare ett antal frågor jag fått under åren om vi inte har dem eller den på bilden. Överskådligt kan sägas att temat som användas har varit: resonlighet/personer, gator/gatumiljöer, händelser. Sen är det upp till läsaren själv att avgöra var bilderna hör hemma.

Enligt uppgift var där en tvilling skulptur åt norr också, som Byggmästare Ulf Jacobsson hade plockat ner 1968 vid renovering av kyrktornet

I slutet av Norregatan fanns på den nordöstra sidan ”Danilson Bryggeri & Vatten-Fabrik”

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

27


Vy åt nordväster över Rönnowskolan. Norregatan övers i bilden, där under Rönnowsgatan

Ytterligare norrut över Järnvägsgatan fanns tills för några veckor sedan ABK:s bostäder

Gärdskans station, ett tåg har anländer från söder. Bakom tåget åt väster, finns Rönnowskolan

När Gärdskans järnväg hade tagits bort, efter 1936, kunde Åhus Köpingen dra fram Järnvägsgatan här på den gamla järnvägsvallen. Här ses David Rignell promenera längs med gatan spanande efter fimpar.

Vid vandringen längs med Åhus gator kunde David stöta på vissa personer eller personligheter som Nils Sjöholms papegoja Laura

Eller så möte David ”Nisse i svängen”. Nils Nilsson bodde i det som idag benämns Knutsgården

Här är Hjalmar Pettersson på väg till soptippen, fångad på bild med ”Halva Huset” till höger bakgrunden

Vy över Åhus åt väster från Lagerhusföreningens byggnad

28

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018


KLFs byggnad åt nordväst. Vy över järnvägskorsningen Ellegatan/Järnvägsgatan

Korsningen Järnvägsgatan / Ellegatan. Byggnaden rakt fram var Hantverksförenings lokal som delvis låg i norra Dunderbacken. T.H. Disponentvillan

Det som idag benämns Disponentvilla, När fotot togs någon gång mellan 1905 och 1935 var det Herman Donnér som ägde fastigheten

Fröken Sjölins i sin gamla kiosk i ändan av ÖSJ:s gamla godsmagasin. Anders Nordgren vid kioskluckan

Fröken Sjölins nya kiosk

Fröken Siri Sjölins i sin nya kiosk

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

29


Landtoning från 1852 Resterna av Västerport innan bredningen av Västergatan

På en del gamla sjökort och Landtoningar förekommer att skeppen som var på väg att segla mot Åhus hamn i söderläge skulle siktat in Västerport, Södra båken och kyrkan. Västerport plockades ned troligen i början av 1800-talet. Södra Båken fanns kvar åtminstone under 1960-talet då under benämningen Sulitelma.

Den mellersta bryggan på slutet av 1950-talet

Sulitelma, den Södra båken i östra Kronoskogen. Den låg på en på triangelpunkt 18 m över havet.

Erik Magnusson lyckades teckna ett arrendekontrakt med Åhus Köping av en bit strand och ut i vattnet i början av 1930-talet. Magnusson, som då var ägare till Ringkompaniet i Kristianstad, med hjälp av sponsorintäkter byggde en vattenrutschkana på stranden. Den bort åt tio meter höga hög delen över gick till c:a 60 meter lång trä räls ner i vattnet som slutade på meters djupt vatten. Två åkare satt efter varandra och när släden nådde vattnet stod det som en kaskad över åkarna. Hugade Åhusgrabbar tog sedan och bar upp släden. Efter var tredje leverans fick det ett gratis åk. Åhus Köping ville dock chockhöja arrendet. Magnusson blev så förbannad att han med hjälp av vänner monterade ner hela rasket en natt och tog den bort från Åhusstrand

Rutschkanan i sin glansdagar. Bakom banan skymtar den norra bryggan

30

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018


Badrestaurangen och Kantarellen, i slutet av 1950-talet, innan hotellet var byggt

Gamla scenen i Åhusparken 1963

Möllerska villan i början av 1970-tal

Rivningen av viadukten i maj 1988

Rivningen av viadukten i maj 1988

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

31


Vi önskar er en riktigt

God Jul och Gott Nytt År Lys upp de mörka vägarna! Extraljus till mycket bra priser

VI KONTROLLERAR

GASSYSTEMET på gasbilar och utfärdar

GILTIGT INTYG INFÖR BESIKTNING Marknadens största urval av kända varumärken. Fråga efter pris till just din bil!

• Dela upp din betalning räntefritt 4 månader • Upplev trygghet på vägen med BOSCH Car Service Assistans • Få Europagaranti på service och reservdelar

Service och reparationer på

SAMTLIGA BILMÄRKEN personbilar & transportbilar

För att återvända norrut läng med Kristianstadsvägen kom man fram till ESSO som ägdes av Bengt Nilsson. Lägg märke till att någon varit oaktsam och krökt stolpen i den övre bilden.

BOSCH CAR SERVICE REPARERA & BYTA BILGLAS

Vi är lupin certifierade att byta

VOLVO SERVICE

med riktig stämpel i serviceboken Dela upp din betalning med Volvokortet

0706-24 02 01

asa.wiberg.ferm@telia.com

32

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

044-24 79 80 Sandvaktaregatan 22 per@autoserviceahus.se | autoserviceahus.se

Volvo service

Ackred. nr. 7720 Kontroll ISO/IEC 17020 (C)

Vi släcker dina 2:or


Vårdcentralen Åhus önskar en god och hälsosam jul Vi har öppet som vanligt på vardagarna i jul. När vi har stängt finns 1177 Vårdguiden som svarar på frågor och kan hänvisa dig rätt. Mer information hittar du på vardcentralenahus.se

Med önskan om en

God helg & Gott Nytt År

Får du besök av släkt och vänner under Jul och Nyårshelgen, och inte har sovplats för dem hemma? Boka rum eller stuga hos oss! ÅhusGården 044-24 00 20 • kontakt@ahusgarden.se

Degeberga rör AB Degeberga Allt inom rörservice! rör AB Allt inom23 rörservice! Niklas 0708-35 86

thermia.se

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

33


R E I R E K R E V FYR

Å

1

FÖR F

1599:-

SÄLJSTART 23/

599:-

199:-

BONFIRE 82 KREVADER

ULTIMATE POWER 81 KREVADER

En upplevelse! En kraftig tårta med krysantemumbomber, glittrande komerter och enastående peonybomber med en stor final

Tårta med noggrant utvalda effekter och hög prestanda som slår er med häpnad!

SILENT NIGH

Med kometer sa blått och silver

399:-

TYSTARE ALTERNATIV

599:PHOENIX 56 KREVADER KICK OFF 61 KREVADER

En fyrverkeritårta som har krevader i grönt, blått, silver och guld med en otrolig final!

56 fantastiska effekter med glittrande färgsprakande bomber och en fantastisk final

FREEDOM 54 KREVADER Vackra krevader och effekter för dig som önskar ett tystare alternativ

699:599:KRAFTWERK 90 KREVADER

Ett fyrverkeribatteri som fyller hela himlen med krevader i blått, rött och vitt med ett häftigt avslut.

THE PARTYBAG BÄST I TEST 2013

BÄST I TEST 2014

899:-

99:-

199:PYROPACK TOR THUNDER CAT 25 KREVADER

SHOW TIME 87 KREVADER

34

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

Flerfaldigt vinnare i fyrverkeritester. En blandninbg mellan crackling- och krevadbomber.

Spännande blandning av olika markpjäser

JUP

Fami som g


R

LÄGSTA ÅLDERSGRÄNS

18 ÅR

99:-

PAKETPRIS

R INKÖP AV ALLA FYRVERKERIER

299:-

THUNDER KING XXL

Ord pris 448:-

3-pack. En häftig airbomb med stor krevad och knall

/12

299:-

STARLINE 20 KREVADER

Fyrverkeritårta med drag i. 20 st krevader med stora Dahliaeffekter samt crackling. FIREBALL 8 KREVADER En tårta med kraftiga krevader med silversnurror i gult och grönt

TYSTARE ALTERNATIV

ÖPPETTIDER UNDER JULHELGEN! 23/12: Julafton 24/12: Juldagen: Annandag jul 26/12: 27/12: 28/12: 29/12: 30/12: Nyårsafton 31/12: Nyårsdagen: 1/01 2019:

HT 25 KREVADER

amt pärlor i grönt,

399:-

PITER

PYROPACK EXTREME

Vår största pyrosats med allt du kan önska

149:-

kl. 12-24 kl. 12-24 kl. 12-02 kl. 10-24 kl. 10-24 kl. 08-24 kl. 08-24 kl. 08-24 kl. 08-24 kl. 12-24

ALIEN FOUNTAIN

149:-

VIDEOCENTER ÖNSKAR ALLA GOD JUL OCH ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!

lysande & sprakande fontän med utomjordiska effekter!

TERMINATOR 196 KREVADER Kulörta effekter i rasande tempo

29:299:-

THUNDER KING 5-pack

179:-

iljesortiment med 7 st romljus ger fina effekter på himlen.

99:-

499:-

/3st

STORA HIMMELSLYKTOR Finns i rött och vitt.

QUEEN OF THE NIGHT

11 st raketer som kreverar högt på himlen med vackra krevader. Stighöjd 50-60 m.

DUKE OF THE NIGHT Mäktig raketsats med hela 17 st raketer

Öppet alla dagar 12.00 - 24.00 Nordanvägen 1, åhus

044-300 57 26 Gilla oss på www.facebook.com/Videocenterahus29632/

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

35


NYÅR I ÅHUS Åhus Big Bang är en Åhustradition med ett fyrverkeri som skjuts upp från gamla Äspetbron. En tradition som i arton år kunnat upplevas av Åhusbor och besökare. I år kommer inget fyrverkeri att avfyras i föreningens regi. Åhus.com var initiativtagare till det Åhus Big Bang som startades upp i samband med Åhus 850-årsjubileum år 1999. Platsorganisation Åhus tog över arrangemanget för ett par år sedan. Under alla år har arrangemanget till större del varit sponsrat av företag i Åhus med omnejd, men sedan ett par år tillbaka har viljan att sponsra ett traditionellt fyrverkeri avtagit. Anledningen är att allt fler företag arbetar mer och mer med miljöcertifieringar, hållbarhetsperspektiv och större medvetenhet om miljöpåverkan. När utvärderingen av fjolårets fyrverkeri gjordes insåg styrelsen för Platsorganisation Åhus att sponsorviljan minskat kraf-

36

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

tigt. Många företag är positiva till att bidra till ett nyårsfirande men inte i nuvarande form. Styrelsen i organisationen tog därför ett beslut om att de inte längre kunde stå bakom ett fyrverkeri i egen regi. Platsorganisation Åhus ambition är att Åhus ska ligga i framkant med hållbarhetsarbetet och det bildades därför tidigt en ljud- och ljusgrupp som under året arbetat och kommer att fortsätta undersöka olika alternativ inför framtida nyårsfirande. En framtida gemensam kraftsamling kommer att behövas för möjligheten att genomföra. en ljud- och ljusshow. Platsorganisation Åhus arbetar positivt framåt för en långsiktigt hållbar lösning som är bra för framtiden och beklagar att vi i år inte lyckats erbjuda Åhusborna något officiellt nyårsfirande. / Styrelsen Platsorganisation Åhus www.ahussweden.se/styrelsen

NATURSKYDDSFÖRENINGEN ” Fyrverkeripjäser kan innehålla tungmetaller som bly, kvicksilver och kadmium, som används för att färgsätta fyrverkeriet. Dessa ämnen sprids rakt ut i mark och vatten. När Kemikalieinspektionen gjorde stickprovskontroller hos svenska importörer av fyrverkerier för ett par år sedan hittade de tungmetaller i flera av de testade pjäserna. De hittade också ämnet hexaklorbensen, ett svårnedbrytbart ämne som kan vara cancerframkallande och har varit förbjudet i Sverige sedan 1980. Även om vi skjuter fyrverkerier endast vid högtidliga tillfällen så är vi konstant så kontaminerade av alla miljögifter omkring oss i vardagen att cocktaileffekten, alltså den påverkan som kemikalierna sammantaget får på oss människor, gör att det är viktigt att undvika miljögifter så långt det går.”* Källa: *www.naturskyddsföreningen.se


NU SLUTSPURTAR VI KAMPANJEN! HAR DU RÄTT FIBERABONNEMANG?

ÄR PRISET RÄTT? - ÄR UTBUDET RÄTT? - FUNKAR APPEN TILL DINA ANDRA TV OCH LÄSPLATTOR?

VI HAR ETT FANTASTISKT BUTIKSERBJUDANDE FRÅN COMHEM T.O.M 5/1 Välj mellan

TV Bas 149 :-/ mån (219:-) TV Silver 199 :-/ mån (319:-) TV Guld 299 :-/ mån (469:-) I 12 eller 24 månader Tivo-TVbox eller nya TV-HUB ingår Har ni ett avtal som strax går ut eller med en annan leverantör? Inga problem vi flyttar startdatum upp till 90 dagar

MELLANDAGSREA 27-31/12

BREDBAND

100/10 snittpris 24 månader 224:-/mån 250/100 snittpris 24 månader 274:-/mån 500/100 snittpris 24 månader 324:-/mån Ny router ingår, Frakt och miljöavgift 0:Startavgift tillkommer VÄLKOMMEN TILL SVERIGES BÄSTA COMHEM-BUTIK

Åhus Digital Köpmannagatan 1, Åhus 044-24 73 63 • 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

VI BRINNER FÖR KRISTIANSTAD! Fjärrvärme är ett prisvärt, enkelt och bekvämt sätt för dig att få värme och varmvatten hemma. Genom att välja fjärrvärme får du ett underhållsfritt och driftsäkert värmesystem samtidigt som du minskar koldioxidutsläppen*. Bli fjärrvärmekund nu för din och vår gemensamma framtids skull.

X:TRA BRA pris på Bredband 250/100 för 250:-/mån i 24 månader, Startavgift 99:-

Värdecheck 500:om du tecknar detta och ett TV-abonnemang i butiken under mellandagsrean

Vi kan hjälpa till med

inkoppling & utbildning Detta är RUT-berättigat vilket innebär 50% avdrag på arbetskostnaden

Vi kan Digital TV hos oss får du hjälp följ oss på facebook och instagram

FÖRDELAR MED FJÄRRVÄRME Miljövänligt Driftsäkert Tryggt Långsiktigt

Obegränsat med varmvatten Bekvämt Tyst

1,1 år

*Om alla invånare i kommunen avstod från att köra bil under ca 1,1 år skulle vi få en lika stor minskning av koldioxidutsläppen som C4 Energi bidrog med under 2017. Tack till alla våra kunder som väljer miljövänlig energi.

c4energi.se – Kundservice 044-780 75 20 – kundservice@c4energi.se

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

37


NYPRODUKTION & RENOVERING TOTALENTREPRENAD - BADRUM - VENTILATION KÖK - BYGGSERVICE - MUR & PUTS

*KVALITÈ *SERVICEINRIKTAD

E

*EFFEKTIVITET

”Ett enormt tack till er. Tack vare er har vi fått vårt drömhus. Fantastiskt bra jobbat!”

Vi vill tacka samtliga kunder för det gångna året och passa på att önska gamla som nya kunder en riktigt God jul och Gott nytt år

www.byggoventisyd.se Bygg & Vent I Syd AB

38

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

byggochventisydab


Varför inte ringa Sveriges största mäklare?

PÅ GÅNG

PÅ GÅNG

Kristianstad | Åhus - Vattentornet Barkskeppsvägen 9

Kristianstad | Åhus - Pallers Majvivestigen 22

Rum 4 rum, varav 3-4 sovrum Boarea 173 kvm + 40 kvm Tomt 1 131 kvm Byggt 1978

Rum 5 rum, varav 4 sovrum Boarea 125 kvm + 102 kvm Tomt 1 223 kvm Byggt 1972

Mäklare Helena Berg 0760-50 15 05

Mäklare Helena Berg 0760-50 15 05

Förbered när det finns mycket tid, var klar när det blir bråttom. Det är tanken med På gång. Alla bostäder På gång finns på vår hemsida.

Med önskan önskan om enen God Jul Jul Med om God ochett ett tryggt förför alla.alla. och tryggthem hem På vår önskelista står trygghet längst upp.

Julen är en tid för att uppskatta allt vi har omkring oss: familj, vänner och bostad.

På vår önskelista längst upp.och övriga världen som inte har en Samtidigt skänkerstår vi entrygghet tanke åt dem i Sverige

Varför inte ringa Sveriges största mäklare?

Julen är de enkan tid kalla för att uppskatta allt vi har familj, vänner och bostad. plats ett hem, eller inte känner sigomkring trygga däross: de bor. Samtidigt skänker vi en tanke åt dem i Sverige och övriga världen som inte har en Vi vill bidra till att fler ska få ett tryggt hem. För varje bostad vi förmedlar skänker vi platsdärför de kan kalla ett hem, eller inte känner sig tryggaeller därBRIS. de bor. 100 kronor till SOS Barnbyar, Sveriges Stadsmissioner Vårtbidra kontortill haratt hittills år skänkt Vi vill fleriska få ett tryggt hem. För varje bostad vi förmedlar skänker vi därför 100 kronor till SOS Barnbyar, Sveriges Stadsmissioner eller BRIS. Vi hoppas att du också får en lugn och trygg jul – och ett gott 2019.

VårtGod kontor i år skänkt Julhar ochhittills Gott Nytt år Önskar vi på Fastighetsbyrån

Vi hoppas att du också får en lugn och trygg jul – och ett gott 2019. Vill du ocksåoch ge fler ettGott tryggt hem? God Jul Nytt år Swisha ditt bidrag och skriv Fastighetsbyrån

Önskar vi på Fastighetsbyrån i meddelanderutan.

FASTIGHETSBYRAN.SE

SOS Barnbyar: Swisha till 123 133 5363 Sveriges Stadsmissioner: Swisha till 123 900 1751 BRIS: Swisha till 901 50 41

Vill du också ge fler ett tryggt hem? Swisha ditt bidrag och skriv Fastighetsbyrån i meddelanderutan. SOS Barnbyar: Swisha till 123 133 5363 Sveriges Stadsmissioner: Swisha till 123 900 1751 BRIS: Swisha till 901 50 41

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

39


RICKARD GUNNARSSON Text: Louice Bodin

Du vet vem han är, du läser hans egna ord i ledaren i detta magasin varje månad. Jag vet att du läst reportage han skrivit, sett annonser han gjort. Men vet du vem han egentligen är? Jag har fördjupat mig i vem Rickard är, till min hjälp har jag tagit några i hans närhet för att ge en så rättvis bild av honom som möjligt. Du ser dem här bredvid. Rickards familj är otroligt viktig för honom och tro då inte att det bara är hans vackra, underbara fru Emma och hans två flickor som står i fokus. Nejdå! Rickard hinner med hela sin egen släkt och tillika Emmas utan att blinka. Oavsett om det är släkt, familj eller vän som ber Rickard om en tjänst så står han ovillkorligt till hands. En återkommande kommentar jag får från

40

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

dem som känner honom är att han är på tok för snäll för sitt eget bästa. Vännerna har stor betydelse för honom men han betyder också mycket för dem och han har många vänner som ställer för honom på samma sätt som han ställer upp för dem. Sporten var tidigt en stor del av Rickards liv. I sin ungdom var han lovande i motocross, han vann två distriktsmästerskap i 20-års åldern. Löpning är något som han alltid njutit av och han sprang mycket med Åhuslöparna när de drog igång. Hemma har han byggt ett eget gym i källaren där han spenderar något för lite tid. Fysisk aktivitet är lugnande och avslappnande för Rickard och därmed en viktig sysselsättning som ger honom en möjlighet att

VEM ÄR RICKARD? Namn: Rickard Gunnarsson Född: Åhus Bor: Horna Ålder: 47 år Familj: Emma 38 år, Vilma 12 år, Signe 10 år och katten Svante 6 mån. Längd: 182 kg Vikt: 85 kg Favoritlag: HV71 Favorituttryck: Jag ska bara… (enligt mina kollegor)


tänka klart när det är mycket som händer runt honom. Skogarna runt Horna ger dessutom en underbar miljÜ fÜr milslünga lÜparrundor. Han är som lyckligast när Emma springer med pü lÜprundan eller när tÜserna är med och tränar i hemmagymet. Rickard är ett stort HV71-fan och fÜljer deras säsonger minutiÜst och gärna pü plats i JÜnkÜping eller nügon annan närliggande ishall. Vi pü kontoret behÜver inte fundera Üver om HV71 har matchdag fÜr när sü är fallet kommer Rickard till jobbet i full HV71-mundering.

Tillsammans är ett ord som är signifikativt fÜr Rickard

Tillsammans är ett ord som är signifikativt fÜr Rickard, han vill gÜra saker tillsammans. Han har byggt detta magasin pü tillsammans. I mina Ügon borde han ta

bättre betalt fĂśr allt det jobb han gĂśr, men fĂśr Rickard är det viktigast att alla som vill kan vara med och har rĂĽd med det. FĂśr mig som arbetar med Ă…hus, är de fraserna ljuv musik. Rickard värnar om det lokala och är en mästare pĂĽ att nosa till sig information om vad som händer pĂĽ orten. Han är fĂśdd och uppvuxen i byn och lämnade Ă…hus endast ett par ĂĽr när han utbildade sig i den stĂśrre västkustska staden. Av den anledningen besitter han det stĂśrsta kontaktnätet man kan ha i Ă…hus. Som du säkert fĂśrstĂĽr är det fantastiskt att fĂĽ ha kontor tillsammans med Rickard. Inte nog med att han är en behaglig och älskvärd person, han är ocksĂĽ otroligt skicklig pĂĽ sitt jobb. Denna tidning är hans verk frĂĽn sida till sida och han har varit delaktig i alla sidor. Njut!

1. Pelle Johannesson

1. Ulrika N Biel

1. Martin Bengtsson

2. Granne, FD lagkamrat i fotboll, resekompis &

2. Kund men framfÜrallt nära vän.

2. Nära vän (hoppas han säger detsamma)

3. Omtänksam, eftertänksam & glädjespridare

3. Omtänksam, glad och en god lyssnare

4. Oj, vet inte faktiskt, tror han gillar väldigt

4. Rickard är en vegankille men kommer aldrig

inte minst en av hans närmsta vänner. 3. Snäll, omtänksam & fÜrbannat envis

đ&#x;˜Š

4. Tapas & dü müste det finnas Bruschetta med tomat ocksü. 5. När HV71 vinner, att fü umgüs med familj & vänner. 6. Kristanstad Kommun

varierat men müste jag gissa sü nügot grillat. 5. När han für hjälpa till och süklart KRAMAR :-) 6. När offentliga instanser missbrukar skattepengar.

att erkänna det sü en stor grillad kÜttbit med potatisgratäng für det bli. 5. När HV 71 vinner i hockey. 6. Felaktiga och lüngsamma handläggningar pü

7. Well han vet numera att han har lite Ove

7. Han är pü tok fÜr snäll fÜr sitt eget bästa!

tendenser men han har en fin fĂśrmĂĽga att

8. Sommar 2018, Sveriges match mot Mexico

omvandla energi till väldigt positiv om än re-

vi var pĂĽ semester i Spanien. Efterspelet

alistisk. Jag beundrar hans sätt att vara büde

efter detta drama & vĂĽr tipsvinst kommer

väldigt uppriktig och väldigt diplomatisk.

jag & Rickard aldrig att glÜmma! Tyvärr är

8. Har inget enstaka minne utan det är snarare

det nog mĂĽnga fler som kommer att komma

alla fina, ärliga pratstunder om allt mellan

ihĂĽg bĂĽde mig & Rickard men det bjuder vi

himmel och jord, hĂśgt och lĂĽgt i tak med

pü‌‌‌

allvar & lättsamhet.

kommunen 7. Für passa pü den, Rickard har sü god självkännedom! 8. När jag sprang ett bergslopp i alperna pü 120 km och Rickard fÜljde med mig som support. En vecka i Chamonix tillsammans blev en fantastisk upplevelse!

1. Emma Gunnarsson

1. Vad heter du?

2. Fru och livskamrat

2. Vilken är din relation till Rickard?

3. Snäll, händig & omtänksam

3. Hur skulle du beskriva Rickard med 3 ord?

4. Grillade revben utan tvekan.

4. Vilken är Rickards favoriträtt?

5. När han är omgiven av familj och vänner

5. Vad gĂśr RG glad?

6. Hur Kristianstad Kommun bedrivs 7. Han väntar alldeles fÜr länge med att sätta pü vindrutetorkaren när det regnar 8.

đ&#x;˜? Vi har sĂĽ mĂĽnga minnen tillsammans sĂĽ det är svĂĽrt att välja ut nĂĽgot. Men nĂĽgot av det bästa var vĂĽr fĂśrsta date när vi kĂśrde motorcykel pĂĽ Ă–sterlen. Utan den dagen hade vi inte fĂĽtt uppleva allt det fina vi har tillsammans

��

6. Vad gÜr RG arg? 7. Vad vet du om Rickard som han knappt själv vet eller är medveten om? 8. Ditt bästa minne tillsammans med Rickard?

NUMMER 100 | VI SYNS I Ă…HUS DECEMBER 2018

41


NYHET 2019

i samarbete med

VI HJÄLPER DIG ATT GÖRA BÄTTRE VAL! Plocka ihop din egen lunch hos oss. En modern, hälsosam och mättande salladsbuffé Det finns både varma & kalla alternativ Ät hos oss eller ta med dig.

Med önskan om en god jul & ett Gott Nytt år

Öppettider: Vard 07.00-17.00 Lör 07.00-15.00 Sön 08.00-14.00 Tel 044- 24 03 12 Köpmannagatan 20 nyaconditoriet@gmail.com

Välkomna till n y b i t t i m t e k i F Gilla oss på facebook

Vi på Seaside önskar God Jul och ett Gott Nytt År!

VI HÅLLER

T

JULSTÄNG

21/12 – 7/1

ÅHUSSEASIDE HOTEL | BED & BREAKFAST | CONFERENCE

42

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

Kantarellvägen 1, 296 32 Åhus, 044-28 93 00 info@ahusseaside.com www.ahusseaside.com Facebook.com/ahusseaside Instagram.com/ahusseaside


Nytt år och nya tider som till en början innehåller många festliga sammankomster och som småningom leder till vår och ljusare tider. Investera plagg som får hänga med hela vägen! STYLIST: CARINA ADAMSBERG

FOTO & LAYOUT: MUNKEBO MEDIA

MODELLER: HANNA, ESTHER OCH DORIS REGNÉR.

Från vänster Esther i klänning, 529 kr, Lili&Lala/ se.lili-lala.com. Klämma, 39 kr, Busy Lizzie/Kaxiga Barn. Hanna i klänning, 1 199 kr, Twist & Tango/House of Mi. Doris i klänning, 280 kr, Mimymo/Kaxiga Barn. NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018 Klämma, 39 kr, Busy Lizzie/Kaxiga Barn

43


44

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

Kavaj, 3 499 kr, Rabens Saloner/PP&Co. T-shirt, 599 kr, Rabens Saloner/PP&Co. Byxa, 1 999 kr Rabens Saloner/PP&Co. Örhängen, 399 kr, Ioaku/House of Mi. Ring, 399 kr, Ioaku/House of Mi.


Kimono, 1 499 kr, Sissel Edelbo/House of Mi. Skjorta, 1 199 kr, Mos Mosh/House of Mi. Byxa, 1 199 kr, Mos Mosh/House of Mi.

NUMMER 100 | VI SYNS I Ã…HUS DECEMBER 2018

45


Klänning, 4 499 kr, Rodebjer/PP&Co.

Väska,NUMMER 175 kr, Torget 100 11. | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018 46


Jacka, 429 DJDutchjeans/Kaxiga Barn. Tröja, 499 kr,kr, Signature/Qriss. Blus, 349 kr, Enfant/Kaxiga Barn. Skjorta, 1 999 kr, Julie Fagerholt/PP&Co. Kjol,1399 se.lili-lala.com. Kjol, 899kr, kr,Lili&Lala/ Ottod´Ame/PP&Co

.

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

47


Esther och Doris i skjortor, 349 kr, Enfant/Kaxiga Barn. Kjolar, 399 kr, Lili&Lala/se.lili-lala.com. Rosettklämmor, 39 kr, Buzy Lizzie/Kaxiga Barn.

Blus, 419 kr, Lili&Lala/ se.lili-lala.com. Kjol, 399 kr, Lili&Lala/ se.lili-lala.com. | VI SYNS IBarn. ÅHUS DECEMBER 2018 Klämma, NUMMER 39 kr, Busy100 Lizzie/Kaxiga

48

Klänning, 3 300 kr, Stine Goya/PP&Co.


NUMMER 100 |

Jacka, 175 kr, Torget 11. Byxa, 4 199 kr, forte_forte/PP&Co. Ring,DECEMBER 399 kr, Ioaku/House of Mi. VI SYNS I ÅHUS 2018 Örhängen, 399 kr, Ioaku/House of Mi.

49


www.seasideinspiration.se

JULIETTE TILLBAKA tillfälligt en månad från 7/1! Extra klasser och varianter på schemat, morgnar & kvällar

JANUARI UTMANING! Yoga 21 klasser på 31 dagar och skapa nya starka vanor inifrån&ut

Klasser under Jul & Nyår 16.00-17.20 WarmFlow

28 December 16.30-17.30 HotFusion

24 December 09.00-10.00 WarmFlow

29 December 09.00-10.00 Hot60/HotFusion

25 December 09.00-10.00 Hot60/HotFusion

30 December 16.00-17.20 WarmFlow

26 December 09.00-10.00 Hot60/HotFusion

31 December 09.00-10.00 Hot60/HotFusion

27 December 17.45-18.45 WarmFlow 19.00-20.15 WarmYin

1 Januari 11.00-12.00 Hot60/HotFusion

23 December

50

2 Januari 17.45-19.00 HotFusion

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

YOGA I NEW YORK till våren med Roxy & Ulrika!

WORKSHOP I JANUARI Ashtanga 5/1 Yin 13/1 Ayurveda 20/1

Unik Mindfulness-kurs med Farida Ishak från Amsterdam! 3 timmar lördag 2/2 och 3 timmar söndag 3/2. Max 10 personer!

I samarbete med: Functional fitness center


Vi kan

FUNKTIONELL TRÄNING JUL- & NYÅRSPRISER 1 GÅNG 100:1 VECKA 300:2 VECKOR 450:Fredag Lördag Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag

21 dec 22 dec 23 dec 24 dec 25 dec 26 dec 27 dec

Fredag 28 dec Lördag Söndag Måndag Tisdag

29 dec 30 dec 31 dec 1 jan

kl. 17:00 kl. 09:00 kl. 10:30 kl. 10:00 Vilodag kl. 10:30 kl. 09:00 kl. 17:00 kl. 18:00 kl. 09:00 kl. 16:30 kl. 09:00 kl. 10:30 kl. 10:00 Vilodag

Välkommen till oss på FysioSeaside

-fysioterapikliniken vid havet

Wod Intervall Wod Wod Wod Wod Intervall Wod Senior wod Wod Intervall Wod Wod

VÄLKOMNA!

#funktionellträning #intervallträning #functionalfitness #intervall #personligträning #idrottsträning #seniorträning #barnträning #olympiskalyft #kettlebells #företagslösningar #row #run #amrap #fortime #wod #workshops #outdoorfitness #tränapårättsätt #retrogym #åhus #bästpåfunktionellträning

Tid bokar du enkelt via vår hemsida www.fysioseaside.se

Mia Sigurdsson och Therése Britse Legitimerade fysioterapeuter Patientavgift 200 kr. Högkostnadskort och frikort gäller. Ingen remiss krävs. Alla under 20 år kostnadsfritt.

Du kan också boka tid via Boka Mera Appen

i samarbete med

Seaside Inspiration & Hot Yoga Functional fitness center

Functional fitness center

Kantarellvägen 1, Åhus www.retrogym.se • 0708-456 037 I samarbete med:

www.fysioseaside.se 044-24 26 04 (telesvar)

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

51


Hjälp oss skapa minnen för livet! Varje år samlas deltagare och besökare från när och fjärran på stranden i Åhus. För många är det sommarens höjdpunkt. I år väntas fler besökare än någonsin, och efterfrågan på boende i Åhus med omnejd är därför mycket hög. Hyr ut hus, stuga, lägenhet eller husvagn i sommar. Då drygar du inte bara ut din egen semesterkassa utan bidrar också till att skapa nya, härliga sommarminnen för våra besökare.

FÖR FRÅGOR KONTAKTA

Hyr ut ditt boende i SOMMAR

bokning@nordictravel.se eller ring 0411-558725

Besök vår hemsida för att få bäst tips och information på hur du kan få din bostad uthyrd

52

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018


d

2019

Motionsklasss

2019

Minnen fรถr livet!

www.ahusbeach.com NUMMER 100 | VI SYNS I ร HUS DECEMBER 2018

53


Tidig upptäckt av prostatacancer räddar liv I V i önskar t år God jul & Gott nyt

• 1800 män årligen får sin cancerdiagnos för sent • 2400 män dör årligen i prostatacancer Det är din rättighet att få ta ett PSA-prov

7<� Jan telefon 0708-29 33 60

Johan telefon 0709-38 37 37

VI UTFÖR ALL TYP AV

TAKENTREPRENAD KONTAK TA OSS FÖR EN KOSTNADSFRI OFFERT

TJÄNSTER • Papptak - Listtäckning - Isolering • Takpannor Tegel-Betong • Plåttak-Plåtslageri • Taksäkerhet

MATTIAS OHLSSON

• Bygg & renovering

0722-450 550 Annedalsvägen 27, Kristianstad info@takovilla.se www.takovilla.se Tak & Villa Service AB

INNEHAR: F-SKATT, KOLLEKTIVAVTAL OCH ANSVARSFÖRSÄKRING, DESSUTOM LÅNG REFERENSLISTA

54

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018


FRÅN OCH MED DEN 28 DECEMBER STÄNGER KLIPPOTEKET VID DAMMGATAN! TACK FÖR ALLA DESSA FANTASTISKA ÅR SOM GETT OTROLIGA MINNEN JAG FINNS FORTFARANDE TILLGÄNGLIG PÅ TELEFON FÖR TIDSBOKNINGAR

Jag önskar er en underbar jul och ett gott nytt år

0705-24 14 11 NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

55


DENNIS BLOMMOR STÄNGER I ÅHUS Efter 25 år med blomsterbutik i Åhus stänger nu Dennis Blommor. Dennis Andersson som för 5 år sedan öppnade en butik även i Sölvesborg väljer nu att satsa mest på den butiken. När Systembolaget ska flytta till Kvantumområdet är det lokalen som Dennis befinner sig i som är aktuell och Dennis väljer då att lägga sitt stora fokus i Sölvesborg. - Jag känner att jag inte riktigt orkar ladda om med en ny butik i Åhus just nu, men sedan vet man aldrig vad som sker i ens liv. Jag kommer i vilket fall som helst inte att överge Åhus helt eftersom jag fortsätter att ha blommor inne på Kvantum och räknar med att utöka det sortimentet också, berättar han. Dennis satt som ordförande i Åhus Köpmannaförening under många år och han var en de som allra först tackade ja till att vara med och annonsera i Vi syns i Åhus och har det har han gjort sedan dess. - Ja, jag minns att jag sa, lycka till med att göra en reklamtidning, men jag ska självklart vara med och annonsera, ler han.

56

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

Det var också Dennis som efter ett år sa att han var imponerad av Vi Syns i Åhus och att han började se en effekt av sin annonsering i tidningen. För Dennis är det lite speciellt att stänga ner i Åhus då han varit en stor del av

Jag känner att jag inte riktigt orkar ladda om med en ny butik i Åhus just nu, men sedan vet man aldrig vad som sker i ens liv

utvecklingen i byn under mer än 25 år. Han har förutom ordförandeposten i Köpmannaföreningen även varit med och startat upp Platsorganisation Åhus där han fortfarande sitter med i styrelsen. Han är stolt och glad över att ha fått vara en del av den utveckling som skett i Åhus. Nu går han in i en ny era med större fokus på butiken i Sölvesborg, samt blommorna inne på Kvantum. Dennis vill framföra sitt stora tack till alla Åhusbor som handlat och gjort hans vardag till den glädje den varit under alla dessa år. Han vill också tacka alla sina anställda genom åren. - Det är tack vare min fantastiska personal som jag haft genom alla år, som jag kunnat utveckla Dennis Blommor till vad det är idag. Jag har haft en enorm tur med helt otroligt bra personal, säger han stolt. Dennis engagemang och hjärta är stort och Åhus kommer att bli en resurs fattigare medan Sölvesborg för en enorm resurs i en fullt fokuserad Dennis Andersson.


ETT TRÄNINGSCENTER UTÖVER DET VANLIGA

2019 HAPPY NEW YEAR

LET´S GO…

KARATE FIGHT FYS YOGA BOOT CAMP Vi erbjuder träning för barn, ungdomar, vuxna och seniorer
 Förutom våra inspirerande träningspass kan du även boka Personlig Träning och Massage För mer info och kontakt mejla till info@taiso.se eller ring 0733-900832 www.taiso.se

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

57


En trädgård från idé till verklighet. 126 thujaplantor skulle planteras i sommarvärmen. Det gällde att dricka mycket vatten.

REFLEKTION OCH FRAMTIDSTRO Nu lägger vi snart ännu ett år bakom oss. Det har varit ett minst sagt händelserikt år för oss detta, Form & Strukturs, 4:e hela verksamhetsår. 2014 på våren avslutade vi våra utbildningar på SLU i Alnarp och nästan omgående startade vi våra företag så smått. Två enskilda företag med en enad front. En helt ny värld öppnades upp för oss, världen som egna företagare. Mycket nytt att ta in, bokföring, göra egen hemsida, profilering, marknadsföring mm. I slutet av året fick vi ansvar för några större projekt som gjorde att vi tog steget och startade ett aktiebolag, 2015-01-27. Det var så det startade på riktigt. Vad är reflektion och vad är det bra för? Det kan vara ett gothic metalband från Finland eller en dikt av Anna Maria Lenngren men i detta fall är det en filosofisk metod, eftertanke. Varför är det nyttigt att reflektera så här i slutet av året? Man brukar säga att man bör ”tänka efter före” men det är lika viktigt att ”tänka efter efter”. Man blir klokare och kan lära sig mycket av vad man har gjort mycket bra, bra eller mindre bra. Genom att reflektera så kan man förändra något. Så om vi nu, med våra trädgårdsögon och gröna hjärtan, reflekterar över 2018 så kan vi väl först komma överens om att det har varit ett ganska märkligt trädgårdsår. Först en vinter som inte ville släppa taget. Vi

58

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

fick skjuta upp ett flertal av våra tidiga anläggningar och planteringar för att det helt enkelt inte gick att få ner spaden i marken. När sedan våren äntligen kom så gick det i så rasande takt att vi sedan hade vår, försommar och högsommar på en gång. Vätskeersättningstabletter sålde slut och var restade i butikerna. Bevattningsförbudet lyste rött i trädgårdssverige. Ja nog var det ett märkligt år. Vad har då hänt ur Form & Strukturs synvinkel? Året startade ganska lugnt i januari då vi presenterade ett antal formgivningsförslag till privatpersoner. Hösten hade varit hektisk så en del av projekten spillde över årsskiftet och det är ett fantastiskt sätt att starta ett nytt år på. Man fylls av vårkänslor (kanske lite tidigt men ack så ljuvligt) och framtidstro. Vi planerade också för att slutföra ett projekt på Vä kyrkogård, anläggandet av ett Lapidarium. Nu skulle ängen sås, pluggplantorna ner i marken och insektshotellen placeras. Vi pratade om projektet i nr 86 och nr 94 av Vi syns i Åhus om du vill läsa mer om det. Du kan läsa gamla nummer av tidningen här: http://www.visynsiahus.com/19322/ Ett projekt som vi är mycket stolta över. Det har en röd historisk tråd som går igenom hela projektet. En kund, Vä-Skepparslöv pastorat, som vi också är stolta över för att de vågade lita på oss, ta ut svängarna och prova något nytt.

En liten hög med pluggplantor som skall ner i marken innan vi sår fleråriga ängsfrö och ettåriga blomsteråker frö. Allt för att ängen skall leverera blomsterprakt redan första året.

Totalt 800 pluggplantor skulle ner i marken. En efter en.

Färdigt resultat och det lär bli vackrare år för år.


Det är ur variation som lärande uppstår! Och vi har sannerligen haft och har ett mycket varierande arbete. Varje kund är unik, varje plats likaså och deras önskemål är ytterst varierande. Uppdragen kan vara allt från att vi anlitas som rådgivare för en timme eller två. Då kan vi fungera som bollplank, antingen bekräfta trädgårdsplaner eller ge ny input. Vi har en tjänst med ett fast pris, Trädgårdsrådgivning med ritning, 2 personer och 3 h. Under våren 2018 och även nu under hösten så har vi haft ett stort antal sådana uppdrag. Detta innebär att vi spenderar tre timmar i kundens trädgård. I ca 30 min går vi med kunden igenom trädgården och diskuterar önskemål och behov. Därefter sätter vi oss för oss själva och utarbetar ett designförslag som vi sedan presenterar och kunden får en ritningsskiss samma dag. Det gäller att man jobbar snabbt och effektivt. Vi är helt slut efter men det är mycket roligt. Vi får träffa många trevliga människor och hjälpa dem förverkliga sina trädgårdsidéer. Vi ser till att de hamnar i startgroparna. De är inte sena att visa sin uppskattning och ofta belönas vi med bilder där de har förverkligat idéerna.

etablering undan torkdöden. För samtidigt som växterna levererades till platsen så började värmen. Vi planterade i vårt anletes svett och drack mängder av vatten. 5 större träd, 2 buskar, 230 avenboksplantor, 126 thujaplantor, 71 idegransplantor, 7 fruktträd och kunden planterade själv de 430 perennerna med bravur. Ett fantastiskt roligt projekt där kunden var delaktig i hela processen och verkligen tänkte på helheten. Skall bli roligt att följa dess utveckling och ett stort tack för förtroendet. I början av juni blev vi tillfrågade om vi ville ta fram ett formgivningsförslag för trädgården kring Absolut Home. Vi var inte sena med att tacka ja. Förslaget presenterades och inom kort fick reda på att vi fått en ny kund. Tjoho… Det var en hektisk tid som följde. Val skulle göras, beslut skulle tas. Nu har anläggningen av trädgården påbörjats och mycket jobb återstår. Men det är spännande, utmanande och framför allt jättekul.

Färdigställandet av en ny askgravplats till Vä kyrka. 1000 vårblommande lökar planterades innan gräsmattan rullades ut

I samband med deras invigning i somras fick vi i uppdrag att ordna lite planteringar som kunde bidra med lite grönska då platsen fortfarande var en byggarbetsplats.

Före och efter bilder.

Det är alltid spännande och en förmån att få vara med ett trädgårdsprojekt från idé till verklighet. I november 2016 presenterade vi ett formgivningsförslag för en trädgård i Åhus. Huset var nybyggt och trädgården existerade inte. Förslaget togs väl emot. Hösten 2017 tog kunden åter kontakt med oss, de ville gå vidare och förverkliga vårt förslag. Vi började med att ta fram förslag på växter, markbearbetningsplan, planteringsplan och offert på växter. Man ville även ha bevattning i trädgården. Droppbevattning i planteringarna och sprinklers till gräsmattan. Vilket skulle visa sig vara ett ytterst smart drag och något som troligen räddade denna trädgårds

Under hösten har vi även avslutat anläggningen av en ny Askgravplats till Vä kyrka. Detta var ett projekt som vi presenterade ett förslag på i början av maj 2017 och som nu äntligen har slutförts. Det blev en vacker plats omfamnad med en häck av måbär och sju stora vackra träd. En ginkgo, en magnolia ’Yellow Bird’, tre cinnobearapel och två prynadskörsbär ’Sunset Boulevard’. I gräsmattan sattes över tusen stycken vårblommande lökar. Så en tripp hit i vår kan starkt rekommenderas. Vi hoppas att detta blir en omtyckt och rofylld plats. Det är roligt när ett projekt är klart men samtidigt lite vemodigt. Men nu är vi på gång med en ny askgravplats i Skepparslöv så man hinner inte vara vemodig så länge.

När man börjar reflektera kan man nästan inte sluta. Så mycket roligt har hänt. Om man nu vänder på siktet och tittar framåt så kan man säga att vi är fulla med framtidstro och har mycket att se fram emot. Det blir säkerligen ett gott nytt år. God Jul och Gott Nytt År till er alla. Ett stort tack, Rickard, för att vi får vara med och bidra till din fina tidning och vilken ära det är att få vara med i det 100:e numret av Vi syns i Åhus! Hipp, hipp, hurra! Ett stort grattis och bra jobbat.

Helen Sirensjö 0705-21 96 89 Anna-Lena Biel Jönsson 0733-26 60 27 info@formstruktur.se | www.formstruktur.se

Helen och Anna-Lena är utbildade trädgårdsingenjörer inriktning Design och driver det Åhusbaserade företaget Form & Struktur Trädgårdsarkitektur. Där de sysslar med allt om och kring trädgård gällande planering, rådgivning, växtval och föreläsningar

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

59


PEPPARKAKSHUS Så här i jubileumsmagasinet så vill jag passa på att dela en omarbetad version av mitt första kåseri. Vi fick då frågan om vi kunde delge Vi syns i Åhus läsare lite av våra erfarenheter från husbyggnation när det nu är hög tid för uppförandet av pepparkakshus. Naturligtvis gör vi det, med viss reservation för att normalt husbyggande skiljer sig något från denna kära tradition. Med gedigen erfarenhet både från vår barndom ståendes på en pall och dagens moderna byggteknik, så kombinerar vi nu fritt ihop detta, för att ni ska inspireras till att skapa ert drömhus i miniformat. Eftersom vi inte erbjuder kataloghus anser vi det fel att tillhandahålla en färdig ritning eller byggsatser från hyllan, här är det du som är både arkitekt, byggherre och entreprenör. Kraven på byggfelsförsäkring och kvalitetsansvarig är vi lite osäkra på. Så den som inte vill befinna sig i gråzonen, redan har uppfört sina 15+20+30+40 extra kvadrat på tomten eller vad det nu kan vara, ber vi kontakta lokal myndighet för att förvissa sig om en fridfull jul utan överhängande hot och stämningar från avundsjuka grannar.

60

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

Rita upp era delar i kartong och passa ihop. Kavla ut degen och rita ut sektionerna, bra att tänka på att inte göra den för tunn, energikraven måste uppfyllas och allra helst ska det vara ett passivhus. Passa era bitar efter mallarna direkt efter gräddning för att förvissa er om exakt passform, missar ni detta re-kommenderar vi slipmaskiner av märket Festool för hög finish, finns hos det lokala uthyraren Villamaskinisten. Vill ni snitsa till det kan ni använda gelatinblad som fönster för att uppnå ett tätt hus, det ska ju trots allt vara vinterbonat så helst tre lager. Foga samman huset med smält socker, värms försiktigt i panna och hålls sedan flytande på svag värme. Lycka till med rengöringen, ungefär lika kul som stelnad betong i en cementblandare. Tips, köp en begagnad stekpanna på Lions loppis som ni sedan ”återvinner”. Detta moment kräver varken kurs i ställningsbyggnation eller säkra lyft dock kan kursen hett arbete vara applicerbar och

första förband och kallt vatten bör vara nära till hands i alla lägen. Kristyren görs av 1 äggvita, 4dl florsocker och ½ tsk ättika, gör mer efterhand. Använd detta rikligt om ni har misslyckats i punkterna ovan. Som alternativ till Non-stop linser på taket och för att följa de senaste trenderna rekommenderar vi slätputsad vit kristyrfasad, tegellooken är något mer komplicerad. Till taket föreslår vi en svartfärgad kristyr som appliceras slätt och som sedan får linjer för att likna papp med listtäckning eller varför inte trycka dit några små solceller för att få lite LED-belysning i huset. Då går det alla gånger att söka bidrag för hela installationen. Planera och dekorera nu ytorna runt byggnationen, tjockt med vitt bomullrunt alltihop, det kan komma en snökanon till jul likt den i april, placera ett porträtt av dig själv med en snöskyffel där det är som högst. Vill ni försäkra er om att få ut bilen i vinter går det att hyra slunga hos undertecknad. /Tord


Vi önskar er en

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

www.teknos.se

we make houses last longer.

30% PÅ ALLT MATERIAL vid måleriarbeten

gäller under januari månad

Din kompletta färgbutik i Åhus!

FÄRGHUSET

Färg & Måleri i Åhus AB

Biora inomhusfärger i rum för all tid

Vardagar 10-18 • Lördagar 10-13

Sandvaktaregatan 14 • Tel: 044-24 75 35 www.farghuset-ahus.com

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

61


SEVEN SUMMITS Våren 2016 nådde Daniel Åkerman som första skåning toppen på Mount Everest. Daniel föddes i Helsingborg och hade fotboll som sitt stora intresse. Han spelade fotboll på universitet i USA och bor idag i New York växelvis med Tosteberga. För 5 år sedan köpte han ett hus tvärs över gatan från sin pappas sommarstuga i Tosteberga. - Det är verkligen det stället på jorden som känns som hemma, säger han. Daniels första berg att klättra var Kebnekaise och det var då han fastande för det här med att bestiga berg. - Att nästan nå upp på toppen på Kebnekaise var en riktig höjdare. Jag har ingen som helst klättringsbakgrund men bestämde mig för att en vanlig kille som jag kunde träna upp sig och klara av detta, berättar han. Mount Everest var det stora målet, men Daniel insåg att det skulle krävas massor

62

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

Jag var definitivt inte redo för Everest så jag var tvungen att bryta ner det genom att sätta upp delmål

av träning och planering för att klara av det. - Jag var definitivt inte redo för Everest så jag var tvungen att bryta ner det genom att sätta upp delmål, förklarar han. Han klättrade Mont Blanc och en handfull berg i USA innan han gav sig på Aconcagua, som är Sydamerikas högsta berg och det högsta utanför Himalaya. - Aconcagua är högt, men det krävs inte så mycket teknisk kunskap utan det är mer som en stig upp. Men det lärde mig att känna min kropp och hur jag reagerade på dessa höjder, säger han. Efter det var han redo för det mest tekniska berget Denali i Nordamerika. - Det var kallt, tekniskt och högt. På Denali får man ha med sig allt man behöver hela vägen så vi hade 30 kilo på ryggen och ytterligare 60 kilo i en kälke bakom. Om Everest var det mest psykiskt krävan-


de så var detta det tuffaste rent fysiskt, berättar Daniel. Under denna klättringen fick han bland annat lära sig sova i tält i snö, använda isyxa och massor av andra tekniska kunskaper. Innan han var redo för världens högsta berg ville han klättra ett ”uppvärmningsberg” i Nepal, så han valde att klättra upp på Manaslu som är världens åttonde högsta berg. - Det finns 14 berg som är över 8000 meter och alla ligger i Nepal. Det jag inte visste då var att Manaslu räknas som det fjärde farligaste åtta tusen meters berget att klättra, medan Mount Everest är det elfte farligaste, skrattar han nu i efterhand.

Mount Everest blev en sex veckor lång upplevelse där han som den första skåningen och bland de första personerna på tre år nådde toppen av världens högsta berg. Han berättar att det var en rejäl utmaning rent psykiskt eftersom han var där så länge men att det var underbar känsla att klara det. - När man klarar en sak som detta så bidrar man också till att inspirera andra människor. Det var många som hörde av sig efteråt och berättade att de lyckats gå ner i vikt, sluta röka och andra saker. Jag blev en inspirationskälla. Folk tänkte, kan Daniel klara detta så kan jag också nå mina mål, säger han.

När man klarar en sak som detta så bidrar man också till att inspirera andra människor Men Daniel nådde toppen på Manaslu som andra svensk och nu var han redo för Mount Everest. - När jag från början sa att jag skulle bestiga Mount Everest var det många som tvivlade, men när jag 5 år senare i april 2016 gav mig av till Nepal var det inte längre någon som tvivlade, säger han.

När han väl hade nått toppen på sitt absoluta mål tog han en lång välbehövlig paus som varade i två år. Förberedelserna för Mount Everest tog all tid i fem år och gav inte utrymme till mycket annat. Daniel, som till vardags jobbar som försäkringsmäklare på ett schweiziskt företag, ville ta det lugnt och

ha mer tid för ett socialt liv. Under dessa två år har han träffat en flickvän som han nu är sambo med och som han förhoppningsvis får till att flytta med honom till Sverige framöver. - Jag har de sista tolv åren bott i storstäder och saknar naturen. Tosteberga är platsen som får mig att hitta kraft och jag kan mycket väl tänka mig att vi flyttar dit permanent i framtiden, säger han. Under sommaren gav han sig på Kilimanjaro i Afrika och nu har han nått fyra av de sju bergen som han har som mål att klara för att genomföra Seven Summits som innebär att man klättrar de sju högsta bergen på alla sju kontinenter. Enligt Seven summit´s hemsida är det endast fem svenskar som lyckats med detta tidigare och endast 416 personer totalt i världen. Nästa sommar tänker han ge sig på Elbrus i Ryssland, och till hösten 2019 är planen att han ska klättra upp för Carstenz Pyramid i Nya Guinea. Avslutningen på Daniels mål blir sedan Vinson massivet i Antarktis under 2020 och där planerar han dessutom att åka skidor till sydpolen efter avslutad klättring. - När jag har gjort detta så har jag klarat mitt klättermål, ler Daniel. Men redan nästa år har han ett annat mål som han vill klara av. Daniel, som föreläser om sina klätteräventyr, har vid flertalet tillfälle fått höra att han minsann inte bestigit en lokal backe. Nu planerar han tillsammans med Christian Åkesson från Åhus, att under nästa år se hur många gånger på 24 timmar man kan ta sig uppför denna backe. De planerar att göra detta till ett välgörenhets-evenemang där alla som vill får vara med. Mer information om detta kommer att meddelas längre fram.

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

63


Optimera Åhus God Jul & Gott Nytt År

ÅHUS Martornsvägen 8, 296 41 Åhus / 044-28 86 30 / Vardagar 07:00-17:00 Lördag 10:00-13:00 www.optimera.se Reservation för feltryck och slutförsäljning!

64

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018


Åhus församling

KALENDER Dec - feb

22 december lördag

19.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Julmusik, Fem röster, Michaël Dahlin

23 december 4:e söndagen i advent 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, SE, Therese Engdahl & Ulrika Welin sång, Louise Kandle fiol. Kaffe i paviljongen

24 december Julafton 09.00 Åhus S:ta Maria kyrka 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 11.00 Yngsjö kapell 16.30 Åhus S:ta Maria kyrka 21.00 Åhus S:ta Maria kyrka 23.30 Åhus S:ta Maria kyrka

Julbön, MT Julbön med Små och Stora, TB, Eftiskören Julbön, MT Julbön, MS, delar ur Maria Nova, Louise Kandle fiol, William Kandle gitarr Julaftonsmässa, MT Julnattsmässa, MT, ”Julkören”

25 december Juldagen 07.00 Yngsjö kapell 09.00 Furuboda 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Julotta, UH Julotta, UH Gudstjänst, UH, Kaffe i paviljongen

26 december Annandag jul 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, MT, Kaffe i paviljongen

30 december Söndagen efter jul 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst, SE. Kaffe i paviljongen

31 december Nyårsafton 14.00 Yngsjö kapell 16.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Nyårsbön, TB Nyårsbön, TB

2019:

Julafton i kyrkan

Eftersom S:ta Maria kyrka renoveras och bara koret kan användas är antalet platser begränsat till 130. Därför har vi i år extra gudstjänster på julaftonens morgon kl 9.00 och på kvällen kl 21.00 09.00 Åhus S:ta Maria. Stämningsfull inledning på helgen, med julens psalmer och texter vid krubban. Magnus Tyche och Susanne Baagenfelt. 11.00 Julbön med små och stora. Susanna Englund, Barnkörbarnen och Ulrika Faijermo. Julkrubbans figurer förmedlar julevangeliet. 11.00 Yngsjö kapell. Stämningsfull inledning på helgen med julens psalmer och texter vid krubban. Rune Svensson sång, Susanne Baagenfelt orgel och Magnus Tyche liturg. 16.30 Åhus S:ta Maria. Julbön med delar av kyrkokören Maria Nova under ledning av Ulrika Welin, samt med Louise Kandle fiol och William Kandle gitarr. Mia Snecker liturg. 21.00 Åhus S:ta Maria. Julaftonsmässa med Magnus Tyche och Susanne Baagenfelt. 23.30 Åhus S:ta Maria. Midnattsmässa med ”Julkören” ledd av Ulrika Faijermo. Magnus Tyche, liturg.

Musik i kyrkan

22 december Åhus S:ta Maria kyrka kl 19.00 ”Musik i juletid” Traditionell och finstämd julmusik med Fem röster och Michael Dahlin samt recitation av Eva Engel. 17 februari Yngsjö kapell söndag kl 18.00 ”Leonard Cohen på Svenska, del 2” Janerik Lundqvist tillsammans med kören Körglädje och Ulrika Welin, tolkar och sjunger Leonard Cohens vackra sånger. Rune Lindqvist, piano Kathrin Grube, viola.

1 januari Nyårsdag

11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst, MT, Kaffe i paviljongen

6 januari Trettondedag jul 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, MT Ensemble ur Trekvart. Kaffe i paviljongen

13 januari 1:a e Trettondedagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, SE. Kaffe i paviljongen

20 januari 2 e Trettondedagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 19.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst med Små och Stora, TB Kaffe i paviljongen Taizémässa

27 januari 3 e Trettondedagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, SE Sång av N Åsum-kören. Kaffe i paviljongen

3 februari Kyndelsmässodagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst med Små och Stora, SE Con Angelii & Boys Only. Kaffe i paviljongen

10 februari 5 e Trettondedagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 19.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, EM, Kaffe i paviljongen, Åhus manskör Taizémässa, Con Moto

17 februari Septuagesima 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 18.00 Yngsjö kapell

Gudstjänst, MT, Kaffe i paviljongen Konsert Cohen på svenska Janerik Lundqvist & Körgläje

Måndagscaféerna 2019

Välkomna till Måndagscafé måndagar kl 14.00- 16.00. Udda veckor i Åhus församlingshem och jämna veckor i Yngsjö kapell. Vi serverar kaffe med dopp och lyssnar på spännande föreläsare och artister som sjunger eller talar och visar bilder. Terminsstart den 14 januari i Åhus då vi traditionsenligt firar tjugondag Knut och äter julgröt.

Taizémässa 2019

Taizémässa i Åhus S:ta Maria kyrka söndagar kl 19.00. Vårteminen 2019: 20:e Januari - 10:e Februari - 10:e Mars

Barn- och körgrupperna

Församlingens barn- och körgrupper startar 2019 enligt följande: Öppna förskolan 14 januari kl. 09:00-11:30 Babyrytmik 17 januari kl. 09:30-10:15 Måndagseftis (åk F-3) 14 januari kl. 13:00 Tisdagseftis (åk F-3) 15 januari kl. 13:00 Torsdagseftis (åk F-3) 17 januari kl. 13:00 Källarklubben (åk 4-6) 16 januari kl. 13:00-16:30 Con Angelii (åk 4-6) 16 januari kl. 14:45-15:45 Con Moto ungdomskör (från åk 7) 24 januari kl. 17:10-18:40 Maria Nova 16 januari kl. 19:00-21:00 Körglädje 10 januari kl. 10:00-11:30

24 februari Sexagesima 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, EM, Ensamble ur Trekvart Kaffe i paviljongen

Präster: Magnus Tyche (MT), Susanna Englund (SE), Tanja Borchardt (TB) Udine Hellström (UH), Emma Mattsson (EM) Diakon: Mia Snecker (MS)

ÅHUS FÖRSAMLING www.svenskakyrkan.se/ahus

ÅHUS FÖRSAMLING

AHUSFORSAMLING

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

65


Kvitto på att vi ligger i framkant! I Åhus Hamn är det som vanligt full fart, så här veckorna innan jul. Även 2018 verkar bli ett bra år trots en blöt vår och en extrem sommar. Vi får positiv kritik från våra kunder, vi har fått några nya kunduppdrag och vi får många förfrågningar. Ett bra kvitto! Under året har vi arbetat tillsammans med Krinova AB i ett projekt som handlar om tillväxt i Östra Skåne (TÖS). Vi hjälps åt Fredrik Åsare, VD Åhus hamn att vara innovativa för att hitta nya möjligheter att locka fler företag att etablera sig i vår region och därmed nyttja hamnbolagets service. Företagen som idag finns inom hamnområdet, som också ingår som ägare i hamnbolaget, omsätter tillsammans över 5 miljarder kronor per år och sysselsätter cirka 3 700 personer. I det perspektivet inser man att Åhus Hamn skapar förutsättningar för tillväxt. Men vi kan göra mer! Inom ramen för vårt arbete med bra miljöval använder vi bara fossilfri diesel, så kallad HVO till våra maskiner och endast miljömärkt el. Givetvis har vi också en positiv syn på en vindkraftspark vid Taggen. Parken ger miljömärkt el, samt betyder arbetstillfällen i hamnbolaget och andra företag i regionen. Det har varit en ansträngd debatt kring projektet under hösten, så vi undersöker även möjligheten att bygga en solcellsanläggning på våra magasinstak. Vi tänker långsiktigt hållbart!

I september lämnade det sista fartyget med stora glasfiberrör från Polen, som går till ett projekt med ny vattenledning mellan Perstorp och Ringsjön. Kunden har varit väldigt nöjd med det arbete som utförts på 15-talet fartygslossningarna och de är redan i färd med nya projekt. Projekt som de gärna vill ta in över Åhus Hamn. Ett fint betyg! Den 5 september hade vi besök av infrastrukturministern. Vi informerade om våra goda förutsättningar och kunde även berätta om den fina kreativitet som finns i bolaget. I diskussionerna kunde vi också föra fram fördelarna som samägandet, mellan kommun och näringsliv, innebär. Ministern uttryckte att hans besök föranleddes av att han ville besöka en liten hamn som kan få en betydande roll i framtiden. Vi ligger i täten! I år får vi fler dagar att njuta av julmat och ledighet och sedan tar vi nya tag för 2019. Vi har ett intressant år framför oss, där vi bland annat skall ersätta en gammal kran med en ny. Vi skall också få detaljerna på plats för den nya spannmålsterminalen. Vi ska försöka skapa nya hanteringsytor inom hamnområdet och förbättra förutsättningarna för alla våra kunder. Åhus Hamn – så mycket bättre! Vill ni ha mer information om Åhus Hamn, eller önskar ni att få kontakt med oss? Besök då gärna vår hemsida på www.ahushamn.se Avslutningsvis vill jag, från oss i Åhus Hamn, tillönska alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Roberto utbildar för renare vatten Regn, men inte skyfall, krävs för att Roberto Zigante ska ta rättvisande prover på dagvattnet i Åhus hamn. Sommaren 2018 var därför ingen önskedröm för en provtagare. Även om hamnens bidrag av kväve och fosfor till Hanöbukten är litet jämfört med Helgeå måste det minska. Spill vid hanteringen av gods i hamnområdet förs med dagvattnet direkt till hamnbassängen via 19 utloppsledningar. Det är såväl näringsämnen som biologiska produkter som förbrukar syre vid nedbrytning. Tillförseln måste strypas, konstaterar Robert, ansvarig för hamnens miljö- och säkerhetsarbete. En särskild dagvattengrupp har bildats med representanter för alla hamnens företag. Gruppen träffas regelbundet för uppföljningar och diskuterar fortsatta åtgärder. I oktober hölls en workshop med personal från alla företagen. Målet: att skapa förståelse för de egna produkternas påverkan och vikten av att minska spillet.

66

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

Roberto Zigante tar prover i tre av hamnens dagvattenbrunnar, bland annat den närmast utloppet till havet.

Vi har blivit ett snäpp bättre varje år men har några kliv till att ta, säger Roberto. För framtiden finns många tankar och idéer. Ett möjligt forskningsprojekt i samarbete med andra Martin Svensson, Östersjöhamnar kan bli intressant. teknisk chef

Åhus Hamn & Stuveri AB | info@ahushamn.se | www.ahushamn.se | Lindéns Fr. Nilsson Eftr. AB | info@lindens.se | www.lindens.se


Ivory kartlägger botten Ett stort supplyfartyget med helikopterplatta syns ibland i Åhus hamn. Ievoly Ivory väcker förstås nyfikenhet – vad är det för skepp egentligen? – Besättningens främsta uppgift är att kartlägga förhållandena på havsbotten i Östersjön, berättar Stefan Hallström, produktionschef. Tre-fyra besök Ivory har gjort tre-fyra dagsbesök i hamnen under 2018. Då görs skifte av besättning, bunkring av bränsle, färskvatten och andra förnödenheter. Samtidigt lämnar fartyget avfall. Ivory är 90 meter långt och lotspliktigt. Gränsen går vid 70 meter. Djupet 5,3 meter under vattenytan innebär att Ivory klarar att vända i hamnens inre bassäng.

Ett fartyg med helikopterplatta väcker mångas nyfikenhet.

Underhållsmuddring

Rebecka trivs när det är full fart Under två års studier i transportlogistik gjorde Rebecka Palmquist båda sina längre praktikperioder i Åhus hamn.

Martin Svensson och muddermästare Ruben Fredriksson väntar på att fartyget längre bort flyttas så att skopan kan gräva.

Nästan fem år har gått sedan den senaste stora muddringen av hamnen. Under november gjordes en tre-fyra veckors underhållsmuddring, framför allt i den yttre vändbassängen. Där vänder de största fartygen, och drar med sig dy och sand från botten som flyttas och minskar djupet. – Nu rensas 5000 kubikmeter bort, som vi har länsstyrelsens tillstånd att tippa på särskild plats utan-

för farleden, säger Martin Svensson, teknisk chef. I arbetet deltar mudderverk, bogserbåtar och två flottar. Från flottarna töms undertill de uppgrävda massorna rakt ner i havet. En sjömätning, så kallad Multibeam, görs vart tredje år. Med ekolod skannas bottenytan, och man gör en beräkning av volym och toppar. Vi muddrar bara det vi behöver. Förhoppningsvis dröjer det tre år till nästa, säger Martin.

Praktiken övergick i en anställning, och Rebecka har ett varierat arbete, med många olika uppgifter både på kontor och i verksamheten. – Det är full fart, jag är ute mycket i verkligheten. Det passar mig! Rebecka har daglig kontakt med containerkunder och chaufförer, lägger in uppgifter i datasystemet med målet att allt ska löpa smidigt. Mäklerisidan rör främst uppdateringar för inkommande fartyg med bulklast, kontakt med rederier, kunder och myndigheter.

Namn: Rebecka Palmquist Ålder: 24 år Bor: I Linderöd Arbetsuppgifter: Produktionsassistent och assistent inom skeppsmäkleri

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018

Åhus Hamn & Stuveri AB | info@ahushamn.se | www.ahushamn.se | Lindéns Fr. Nilsson Eftr. AB | info@lindens.se | www.lindens.se

67


AMANDA

LOTTA

LENA

SANDRA

Vi tackar för året som gått och önskar er alla en riktigt

God Jul och ett Gott Nytt År! Vi ser fram emot ett spännande 2019! Välkomna att höra av er till oss för att få hjälp med en smartare och tryggare bostadsaffär. Vi finns på Vallgatan 30 i Åhus och på Västra Storgatan 33 i Kristianstad. 044-28 20 01 I ahus@maklarhuset.se

68

NUMMER 100 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2018