Vi syns i åhus nr 84

Page 1

VI SYNS I

Ã…HUS MAGASIN

OMSLAGSBILD: LENNART JOHANZON

NUMMER 84 | AUGUSTI 2017


PERSONLIGA REFLEKTIONER Vilken sommar det har varit. Många håller säkerligen inte med utan fokuserar och tänker bara på att sol och värme uteblivit. Men jag måste nog säga att denna sommaren gett mig otroligt mycket. Familjen har varit väldigt duktiga på att ta tillvara på tiden och utnyttjat det som går att utnyttja vilket gör att jag känner att det blir en sommar att minnas tillbaka på. Om man ska bli ännu djupare så är det väl lite det livet går ut på? Att njuta av varje stund som den är. Jag har haft svårt för det tidigare i mitt liv därför att allt har varit fokus på att alltid vara alla andra till lags. Det är jag fortfarande men jag tänker lite mer på mig själv numera. Även om det egentligen talar emot allt som jag står för och tycker att samhället ska vara. Jag anser nämligen att samhället idag tvingar oss att bara tänka på oss själva och inte tar hänsyn till vad som är bäst just för samhället. Det är bara jaget som står i centrum numera. Jag vill skiljas, jag har fått nya förutsättningar, jag vill inte ha evenemanget så nära mig. Jag, jag, jag, överallt. Hur många kan med handen på hjärtat säga att de 2018 ska rösta på det som gynnar Sverige mest och inte dig själv? Jag blev så oerhört besviken för ett tag sedan när vi hade ”regeringskris”. Kris! Seriöst! Kaos möjligen men inte kris. Kris skulle jag vilja påstå det är när man inte kan få plats på förlossningsavdelningar utan får åka långväga för att föda sitt barn. Jag tycker att man skulle lägga mer krut på hela sjukvården än att kasta skit på varandra och riskera ett nyval för att det framkommit att några stadsråd begått tjänstefel. Hur många har inte gjort fel genom åren? Nej lägg era krafter där det behövs och inte på en massa tjafs för att det ska gynna er själva. Själv trivs jag för tillfället med att njuta av livet. Jag tänker varje dag på vad min KBT terapeut har sagt till mig, varför ska du alltid gå på 100% om det räcker med 80%? Hon har så enormt rätt. Jag behöver inte ligga på 100120% för då kommer jag aldrig att orka med och det går till slut ut över de människor som jag tycker om och som betyder nått för mig. Om jag vill bryta mitt arbete en dag och ta en fika med en vän eller en promenad i min en-

0709-52 48 50 • rickard@rgahus.se

2

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

samhet så gör jag det. Inte tusan stannar samhället för att jag tar tillvara på det som livet ger mig. Visst nu har jag förmånen att kunna styra mitt arbete och min arbetsplats så som jag vill, men det blir ju ändå lite vad man gör det till. I skrivande stund sitter jag helt ensam på en klippa i Hovenäset och hör hur vinden susar, vattnet klucka mot stenarna medan solen ler mot mig från himmelen. Det är detta jag menar, även om jag jobbar så tar jag tillvara på stunden. Om en liten stund går jag ner från min plats på klippan för att fiska krabbor med barnen. Sedan blir det kanske ett dopp i havet, en stunds läsning i en bok eller eventuellt lite mer arbete. Det beror helt på vad jag känner för stunden Jag hoppas verkligen att alla skulle kunna se det så och njuta av stunderna som de är. Och att människor på jorden och i Sverige börjar se bortom jaget. Jag ska inte dra alla över en kam för det finns människor som verkligen visar att de ställer upp i vått och torrt och dessa människor är guld värda. Avslutningsvis vill jag bara komma med ett konkret förslag. I min värd, hur naiv den än må vara, så skulle det vara lag på att alla människor en dag i månaden hade fått avstå sin lön och bara jobbat som volontärer. Tänk om vård, skolor och alla andra som är underbemannade hade fått ett arbetstillskott, samtidigt som alla människor hade fått chansen att prova andra yrken för att se om det finns andra jobb som passat dem bättre. Det finns säkert en baksida med detta förslaget, men jag väljer att inte se det utan se det sköna och möjligheterna istället.

INNEHÅLL

INNEHÅLL NUMMER 84 | JULI 2017

NYHETER & NOTISER NYHETER & NOTISER JAZZ & GÄST HANDBOLL FÖR ALLA KRÖNIKA Första skoldagen - R. Reinholds TID FÖR TE ROSABLÅBOLLEN KRYDDVÄXTER ÅHUS TENNISKLUBB VI GÅR FÖR VATTEN DÅ & NU Sjögatan del 9 - Rickard Knutsson KLF INFÖR KYRKOVALET MORFAR & JAG SCHMIDTS OPTIK DAG FÖR DAG PROGRAM FRÅGA JURISTEN HÖSTFESTEN

Ha nu en fortsatt fin sommar och ta tillvara på den som den är. Regnar det så är det helt magiskt att spela sällskapsspel eller sitta inne och prata med bekanta. Skiner solen finns det inget som slår stranden i Åhus (inte ens klipporna i Hovenäset). Njut av livet och läs denna tidning noga för den är gjord för er skull. /Rickard

Ansvarig utgivare Rickard Gunnarsson, rickard@rgahus.se, 0709-52 48 50 Produktion RGÅhus Reklam & Kommunikation Upplaga ca. 10.000 ex Tryck VTAB Utdelning Svensk Direktreklam Utebliven tidning Svensk Direktreklam Tel: 0451-65510 Mail: sdr833@sdr.se Nästa nummer från den 23 sep 2017 Annons- och redaktionellt material oss tillhanda senast 1/9 Priser, utdelning & övriga frågor www.visynsiahus.se Kontakt rickard@rgahus.se © RGÅHUS REKLAM & KOMMUNIKATION 2017 All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel. Alla texter som ej anges med annat är producerade av Rickard Gunnarsson på RGÅhus Reklam & Kommunikation

4 6 8 10 14 18 22 26 28 30 32 36 38 45 52 56 58 60


18 byggklara tomter i Åhus Nyöppning av etapp 3 Eldtornsvägen Södra Äspet. Kontakta oss för personlig visning av tomterna på plats. Välkomna!

martenssonmaklare.se | info@martenssonmaklare.se | 044-24 74 44 NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

3


NYHETER & NOTISER BAKLUCKELOPPIS

ÅNGLOKSDRAGET TÅG TILL ÅHUS

Lördagen de 26 aug kl. 11-14, Nya Åhus Parken Kom till vår populära bakluckeloppis! Försäljning av loppisprylar

Lördagen den 26 aug kl. 09-16 Under dagen kommer det att köras ångloksdraget tåg mellan Kristianstad Södra (Järnvägsmuseet) och Åhus.

LEKENS DAG Lördagen den 26 aug kl. 10-16, Furuboda 12:e upplagan av Lekens Dag med cirka 50 olika aktiviteter att prova på. Det kommer att finnas hoppborgar, superstudsmattor, vattenaktiviteter, segways, häst & vagn, amerikanska bilar, clowner, ansiktsmålning, uppträde och massor mer. Bland annat kommer pippi och hassel på besök. Dessutom bjuder man på korv, glass och fiskedamm till alla barn. Furubodas matsal och restaurang kommer att ha öppet och det finns även möjligheter att köpa enklare snabbmat på området.

BADLIV Utställning på Åhus Museum

Till Åhus museums utställning som pågår dagligen till den 27 augusti har det samlats ihop foton och föremål från de senaste 100 åren. Här finns såväl den heltäckande baddräkten i tungt ylle som den skamlöst vågade bikinin, leksaker, sommarläsning och picnic-korgar. Här finns saker att minnas, men även det allra senaste för en bra dag på stranden. I glaspaviljongen visas en film från Åhus koloni, och fyra studenter från Lunds universitet presenterar sina undersökningar av Åhus. Det är bara att slå sig ner i solstolen – titta, läsa och njuta av sommaren

VI SIKTAR ÄNNU HÖGRE! Därför söker vi nu fler elektriker

Du ska vara en självgående service/installationselektriker, 20-45 år, arbeta självständigt och med andra, behärska svenska språket flytande i tal och skrift, vi tillämpar mobil orderhantering, våra slutkunder är till största del privatpersoner. B-körkort krävs. Ansökan sker via mejl nedan Jag söker också en lokal med närhet till centrala Åhus. Lagerutrymme, gärna med port så att det går att få in en bil. Och tillgång till toalett samt ett kontor.

peter@elserviceiahus.se

Loppis är poppis 4

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

ÅHUS HBK LOPPIS

LIONS LOPPIS

Helgfria lördagar kl 10–13

Helgfria lördagar kl 09–13


NUMMER 84 | VI SYNS I Ã…HUS AUGUSTI 2017

5


NYHETER & NOTISER HANTVERKARDAG PÅ ANDERS HÅKANSGÅRDEN

VINGÅRDSLOPPET

I samband med Kulturarvsdagen i september anordnar Hembygds-föreningen S:ta Annas Gille i Åhus sin HANTVERKARDAG den 9 september kl 11 -16.

Lördagen den 26 aug start c:a kl. 15.00 Vingårdsloppet i Åhus är Sveriges första Vingårdslopp, efter den franska förebilden Medoc Marathon. Spring, njut av den skånska sommaren och goda viner. Notera att din nummerlapp är biljett för mat och entré till Rockfestivalen.

På Anders Håkansgården kommer man att visa de fasta utställningarna med bl a det nu färdigställda och invigda Fiskerummet och Lars Ferms väggmålningar i Stenåldersrummet, Fiskerummet och Snickarboden. I Tomterummet inryms nu även Charlotte Weibulls tobaksgummor. Flera hantverkare visar också upp sina alster i många olika tekniker, både på gården och vid Repslageriet. Ryhls båtvarv kommer att ha utställning på logen. Man får se den gamla brandsprutan - fungerar den i år också, det måste testas! Det blir sista chansen att se sommarens utställning: Folkskolan 175 år. Även i år kommer KSF Kristianstadsbygdens släktforskarförening att informera om och visa modern släktforskning. Givetvis blir det kaffeservering och Knutsgårdens Spelemän står för musikunderhållningen (inomhus om väderleken kräver det) kl 14-16.

RÄLSBUSS TÅG TILL ÅHUS Lördagen den 9 sep kl. 09-16 Rälsbusståg mellan Kristianstad Södra (Järnvägsmuseet) och Åhus

I Repslageriet visas hur det går till att slå ”rep” av olika slag. Även andra ”gamla hantverkare” kommer att finnas på plats. Tobaksladan, som i år fått en behövlig renovering, är öppen. Utanför ladan visas hanteringen av tobaken. Besökarna kommer att få stifta bekantskap med både alpackor och ponnies, kanske rida på de sistnämnda. Sjöräddningen medverkar och informerar om sin verksamhet. Här visas också en gammal brandbil och andra gamla fordon.

40 ÅRS YRKESERFARENHET KLIPPNING - FÄRGNING - SLINGOR - PERMANENT

LOKAL SÖKES Lokal med närhet till centrala Åhus. Lagerutrymme, gärna med port så att det går att få in en bil. Och med tillgång till toalett samt ett kontor. Maila peter@elserviceiahus.se eller ring, 0708-76 37 54

VÄLKOMNA!

DAMMGATAN 6, ÅHUS • 044-24 14 11

M

ånadens atcher

6

HERRAR DIV 4 Ö 19 aug kl 14:00 Åhus HBK - Veberöds AIF 1 sept kl 18:30 Åhus HBK - Önneköps IF

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

HERRAR DIV 5 Ö 23 aug kl 19:00 Åhus IF - Köpingebro IF 6 sept kl 19:15 Åhus IF - Lövestads IF 13 sept kl 19:00 Åhus IF - Tollarps IF 20 sept kl 19:05 Åhus IF - Vittskövle IF

HERRAR DIV 6 Ö 11 aug kl 19:00 Yngsjö IF - Edenryds IF 1 sept kl 18:15 Yngsjö IF - Wä IF 16 sept kl 12:00 Yngsjö IF - Näsums IF

DAMER DIV 3 NÖ 19 aug kl 14:00 Åhus IF - Hanaskogs/Knislinge 2 sept kl 14:00 Åhus IF - IFK Osby 16 sept kl 14:00 Åhus IF - Wä IF 23 sept kl 14:00 Åhus IF - Östanå Bruks IF


NYT T MÄRKE I BUTIKEN

Köpmannagatan 26, Åhus | Tel: 044-28 90 95 | Öppettider: Mån-Fre 10:00-18:00 | Lördag 10:00-14:00

50%

på rag n -avd tnade ! t u s R sko allation t e arb minst he vid

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

7


JAZZ & GÄST PROUDLY PRESENTS ”EN UNDERBAR DANSK JUVEL”

Konsert med Katrine Madsen (DK) & Some Band på Aoseum i Åhus fredag 1 sep kl. 19:30. Boka gärna plats och ev. förtäring på tel 0709 - 45 03 99 eller e-post info@aoseum.se. Nu äntligen - efter nästan fem månaders abstinens - är det dags för nästa Jazz & Gästkonsert på Aoseum. Tur att det finns sådant som Copenhagen Jazz Festival, Ystad Sweden Jazz Festival, Jazz under stjärnorna i Brantevik och nu också Jazz i Fulltofta mellan Höör och Hörby!

8

Katrine Madsen är en av Danmarks mest kända och hyllade jazzsångerskor och därtill också en personlig kompositör. Sedan hon började sin karriär i mitten av 90-talet har hon hunnit gör ett dussin CD-skivor där omger hon sig med de främsta av jazzmusiker. En av mina favoriter är en fantastisk liveplatta med Svante Thuresson och Claes Cronas trio. Vilka underbara duetter! Senaste skivan ”Katrine” är en trioplatta med de fabulösa musikerna Anders Jormin, bas och Jacob Christoffersen, piano. Vi får hoppas att hon tar med några ex. till försäljning på Aoseum.

Katrine, som gästade oss 2009, är en fullödig sångerska och har - som bara de riktigt stora har - ett helt eget sound. Hon är dessutom en synnerligen trevlig, ödmjuk och positiv person med ett smittande skratt och en typisk dansk easy-going stil: ”Lad os tage det lidt som det kommer,som vi siger det her i Danmark️” sa hon när vi skulle spela i Simrishamn tidigare i sommar. Och det gick ju bra. Välkomna att uppleva denna underbara danska juvel!

SOME BAND NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017


DEN FLYTANDE RESTAURANGEN lunch • lyxig a´la carte • livemusik • glassbar

EGENTILLVERKAD MJUKGLASS I TVÅ OLIKA SMAKER, EN MJÖLKFRI

LIVEMUSIK KL. 20-00

19 AUGUSTI TOMAS TILLBERG & MAGNUS PERSSON 26 AUGUSTI MATS HELIOSSON SÄSONGENS SISTA SPELNING 9 SEPTEMBER STAY TUNED

PROVA SENSOMMARENS MENY

0708-300 240

pramen.net • facebook.se/ Pramenahus

ALL MAT LAGAS FRÅN GRUNDEN AV DE BÄSTA LOKALPRODUCERADE RÅVARORNA

Välkommen till

STUDIO GLASHYTTAN I ÅHUS

Kläder - Blommor - Inredning

Köpmannag. 17 Åhus 044-24 72 00 Öppettider: Mån-fre 10-18, lör 10-15

f 044-24 77 00 info@studioglashyttan.se www.studioglashyttan.se

Följ oss på Chamois

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

9


HANDBOLL FÖR ALLA Idrott ska vara kul och alla ska kunna delta

Åhus Beachhandboll bjöd redan förra året in till en uppvisningsturnering i klassen handboll för alla. Lagom till 20 års jubiléet har denna klass blivit officiell och kommit med i det ordinarie programmet. Handboll för alla är en klass där de deltagande har någon form av intellektuell funktionsnedsättning. I år deltog tre lag, IFK Kristianstad, Sorunda IF Stockholm och Zliproad CSC/IFK Tumba HK. Här fanns spelare i alla åldrar och med olika förutsättningar, några av spelarna har till och med representerat Sverige i Paralympics. Jag vill med denna texten dela med mig av min upplevelse av denna fantastiska klass. Patricia Wendel, på Åhus Beach är den som ligger bakom detta, kom till mig och frågade om jag inte skulle gå med och se en Handboll för alla-match. Efter några timmar på ett syrefattigt kontor så kom

10

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

förfrågan mycket lägligt och jag hängde på till centercourten. Matchen som var mellan IFK Kristianstad och Sorunda tog mig med häpnad och jag fattade direkt varför jag älskar sport. Detta var idrott som den ska vara, ren och skär glädje där inte resultaten spelar så stor roll. Spelarna log, studsade runt i sanden och spelade beachhandboll utifrån sina förutsättningar, precis så som idrott ska vara. Att se glädjen efter ett mål, ett skott eller när publiken jublade smittade av sig så pass mycket att jag var tvungen att se resterande matcher i denna klass också. Handboll för alla är något som jag tror kommit för att stanna och om allt går som det ska så kommer det, enligt Patricia, att finnas ytterligare lag på plats för att dela med sig av sin spelglädje i sanden. För er som missade dessa matcher rekommenderas definitivt att ta er tid nästa år för att ta del av denna glädjen av idrott.

En fantastisk satsning av Åhus Beach som vi är väldigt glada att få ta del av. 2 underbara dagar som betyder mycket för ungdomarna då de fick göra premiär både matchmässigt och i sanden. Vi längtar redan till nästa år och är otroligt glada för denna möjligheten. Mia Nilsson Tränare Handboll för Alla IFK Kristianstad


VACCINERA DIG! Välkommen till Åhus Vårdcentral

Du når oss på 044-3090150 eller kontakta oss på Mina Vård Kontakter. Har du frågor angående resevaccinationer hör av dig till oss.

För information om Åhus Vårdcentral besök vår hemsida, www.vardcentralenahus.se

Vi är mijöcertifierade

Vårdcentralen Åhus Primärvården Skåne

FA M I L J E - & A F FÄ R S R ÄT T Bodelning under äktenskap • Gåva mellan makar • Testamente • Samboavtal • Bouppteckning Arvskifte • Överlåtelseavtal • Kompanjonavtal • Aktieägaravtal • Tvister

Månadens fundering! Jag och min sambo har skrivit testamente att vi skall ärva varandras hälft av vår gemensamma fastighet. Min sambo har två barn och går hon bort först har hennes barn rätt till sin laglott. Kan jag ge pengar till hennes barn nu som räknas av från laglotten om sambon avlider före mig?

FRAMTIDSFULLMAKT Från och med den 1 juli i år kan du själv kunna utse vem som ska ta han d om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du i framtiden skulle förlora din beslutsförmåga, genom Lag om Framtidsfullmakt.

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00 NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

11


Åhus Harmoni mat & spa

Kvalité - Service - Trygghet

RESTAURANGEN ÖPPEN VARJE DAG Dagens rätt vardagar 11:30-14:30 Kvällsbuffé fre-lör 17:00-22:00 Söndagsmiddag från 12:00 Se hemsida för andra tider

Sitt gärna på vår nya uteplats

SPA- AVDELNINGEN 4 olika bastu - 2 jacuzzi Privata rum med badkar och razul Relaxavdelningar Olika behandlingar

Bo på bästa läge med nära till allt!

Ledigt i Åhus! Köpmannagatan 21 Lägenhet i 1 ½ plan centralt i Åhus. 106 kvm i en och en halv plan. Hyra. 7613:-/mån. tillkommer hushållsel och värme(Elpanna). Hiss finns i fastigheten, lämplig för +55

Boka för konferenser, möhippor, svensexor, kompisgäng Dagsspa-paket med mat och spa Priser se hemsida 0708-24 25 24 , 0731-41 25 95 www.ahusharmoni.se, info@ahusharmoni.se Fädriften 2, Åhus

L I V S S T I L S B U T I K E N HÄLSOKOST | MASSAGE | INREDNING

P-plaster för uthyrning i Carpark, Sjögatan 7-9. flertal lediga, 511:-/mån.

För vidare information

0709-212084 - www.salana.se

AOStrivsel.se

FÖNSTERPUTSNING

...företag, privat o abonnera lokalt 070-496 82 83 ÅHUS

Köpmannagatan 11, ÅHUS, 044-24 92 80 Öppettider, mån-fre 10-18, lör 10-14

12

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017


AUTUMN

2017

Vi ingår i

14 augusti

Öppnar vår Lunchbuffé Ny Kock - Nya rätter!

ÅHUS

STATIONEN Järnvg. 2 Mån-Fre 10-18 Lör 10-14 044 241050

PRESENTER till

From 1 sept

BRÖLLOP, FÖDELSEDAGAR

något läckert till hemmet från bl.a. Mateus EvaSolo Skultuna BojesenAlessi Klippan Zack Klong Magis mm

Fredgar & Lördagar Serverar vi vår nya meny. Välkomna att boka bord! Större sällskap kan förboka middag alla kvällar

After work Återkommer i höst passa på att samla gänget

Konferens

Vi har konferensrum för upp till 100 pers. Kombinera med lunch eller middag

MÖBLER

LAMPOR, MATTOR

SHOWROOM GÄRDSKAN Järnvg 7 044 209420

Lägatan 6 - vid rondellen mitt i Åhus. Välkomna!

VÄLKOMNA OCH UPPTÄCK BÅDA BUTIKERNA NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

13


ROSEMARI REINHOLDS

CASABLANCA

HERRFRISÖR Klippning • Rakning

krönikör i Vi Syns i Åhus

Damklippning Bra priser

FÖRSTA SKOLDAGEN Nu närmar sig dagen med stort D… Den första skoldagen! Jag och mina kolleger står beredda att ta emot nya förväntansfulla sexåringar. Jag glömmer varje år hur små de är, även om de naturligtvis känner sig jättestora, de ska ju börja i skolan. Jag kommer ihåg min första skoldag, den glömmer jag aldrig. Fast till skillnad från dagens skola, var jag sju år, någon förskoleklass fanns inte på min tid. Min bästa kompis, Gunilla, som skulle börja i åk 2 hade lovat att följa mig till skolan. Mamma frågade flera gånger om det var säkert att hon inte skulle följa med mig, men det behövdes ju inte, jag hade ju Gunilla! Jag hade en ny fin skolväska, som var blå med en vit axelrem. Jag kände mig både stor och lite nervös, men Gunilla lugnade mig. Hela vägen dit berättade hon och förklarade för mig vad man gör i skolan.

14

När vi kom fram till skolgården möttes vi av några flickor som jag aldrig hade sett förut, det var Gunillas klasskamrater. Hon blev jätteglad över att se dem och pekade bort mot en sidobyggnad på skolgården. - Det där är ditt klassrum Rosemari! Sedan försvann hon glatt pratandes med sina klasskamrater. Jag stod ensam kvar och tittade bort mot byggnaden, som tydligen var mitt klassrum. Jag har nog aldrig längtat så mycket efter min mamma som just då. En efter en kom de andra ettorna till skolan, alla hade sin mamma med sig (kan inte komma ihåg att det var någon pappa där!!) Jag överlevde den första skoldagen, men dagen efter, när de andra barnen kom ensamma till skolan, hade jag min mamma med mig.

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

DROP IN

0738-24 35 38 Köpmannagatan 13 ÅHUS

VÄLKOMMEN TILL

SPORT BALANCE GYM I ÅHUS - Kom i form för livet och må bättre -

SPORT BALANCE GYM är ett funktionellt gym med lagom priser för alla, från elit till motionär – alla är välkomna – Här finns det mesta för konditionsträning och funktionell träning. ÖKA MOTIVATIONEN: Boka minst 6 månaders personlig träning i 45 minuter per månad för 200 kr i månaden (ordpris 400kr). SENIORGRUPPER: Vi har två seniorgrupper som först spelar tennis i 45 minuter sen kör fyspass i gymmet i 45 minuter. Intresserad ring Mattias 0734-23 38 70 PERSONLIG TRÄNING: Johan Moberg är utbildad fyscoach från Bosöns olympiska fystränar utbildning. Mattias är licensierad personlig tränare. Vill du bli starkare, rörligare, snabbare, undvika skador, må bättre, gå ner i vikt och ha någon som motiverar dig så hjälper vi dig. Kom och se dig omkring och ta en gratis provträning! Prisexempel: Provmånad 300 kr 3 mån 700 kr 6 mån 1 200 kr 12 mån 2 000 kr 12 mån autogiro 190 kr/mån Deposition för nyckeltagg tillkommer 100 kr

Johan och Mattias i gymmet

Var finns vi? Sport balance gym ligger i tennishallen vid Sånnahallen. Adress: Sandvaktaregatan 3 i Åhus

KONTAKT: MATTIAS 0734-23 38 70 JOHAN 0709-24 10 33


90 NYA HYRESRÄTTER I ÅHUS Anmäl ditt intresse redan idag EXEMPEL: Skylift 18 m Minilastare Skopa, gafflar, balja & kedja Ställning Haki, Aluminium – på hjul alt. fasad Glättare Avfuktare Minigrävare Stånghäcksax Hjullastare Markvibrator Avvägnings och korslaser Röjsåg Trimmer Högtryckstvätt Kap/gersåg

LÄS MER OCH ANMÄL DITT INTRESSE PÅ hsb.se/skane/ahusparken eller kontakta oss direkt: Malou Nordgren, 0730-788512 nyproduktion@skane.hsb.se

Hiltimaskiner Festoolmaskiner Gipshiss Torkställningar Och mycket mer...

PIZZABODEN PIZZA - SALLAD - KEBAB

044-247 272

Lunch

Beställ hemkörning via telefon & internet: - Betala med kort - Undvik missförstånd vid telefonbeställningar - Specialbeställ och se exakt pris direkt - Läs omdömen och betyg

11:00-14:00 mån.-fre. Valfri pizza eller kebabsallad

75:-

inkl. dricka, bröd och kaffe

Fredagslunch i butiken.

(gäller pizza nr. 1-47)

Öppettider: Vi tar emot

Mån-Tors Fre Lör Sön

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 12.00-21.00

TRANSVAL Maila om du vill boka eller har en fråga

ahus@villamaskinisten.se

Köpmannagatan 11 NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

15


BJÖRN RANELID Onsdagen den 30 augusti kommer Björn Ranelid till Åhus och Aoseum för att framträda till förmån för Inga Ekelunds insamlingsprojekt DSI i Indien. Hur ser du på att komma till Åhus och föreläsa? -Det blir tredje gången som jag kommer hit för att framträda. Det ska bli kul och det är ju för ett gott ändamål. Annars tackar jag nej till massor numera, berättar Björn Björn har som ni säkert redan läst blivit godkänd för att hålla vigslar och han har redan hunnit med att viga de första paren. På bokmässan i Göteborg den 30 september och förste oktober ska han viga 12 par på två dagar. Han berättar att han älskar bokmässan och att detta blir den 28:e gången han är med där men att detta med att utföra vigsel där är helt nytt.

16

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

- Jag viger folk för kärleken skull. Kärleken är det största man kan få, jag har till och med sagt att kärleken är större än nobelpriset. Det priset kan endast en person om året få medan alla kan få kärlek, säger Björn med övertygelse som få. Vad kommer du då att prata om i Åhus? - Jag kommer att tala om allt som ingen kan säga något emot. Jag kommer att prata om mänskliga värden, rent vatten, sjukdomar och svält. Jag ska prata om att ordet är mäktigare än allt annat. Ordet förflyttar sig 30.000 mil i sekunden. Sedan kommer det också att bli lite prat om fotboll. Björn berättar att under de tidigare framträdanden han gjort till förmån för Inga Ekelund så har hennes man varit med och sjungit lite och sedan kommer även Inga att prata lite om sitt projet denna kvällen.

Avslutningsvis undrar jag vad du tycker om att Åhus blivit utsett till ÖSterlens pärla? - Jag tycker att det är kul. Ena året är det en ort nästa gång en annan. Däremot tycker jag att hela Österlenkusten borde bli en enda kommun och heta Österlens kommun. Det hade blivit ett av de största varumärkena i Sverige. Jag ser Österlen som en enorm kraft med sin kvalité och natur. Vi har här 52 veckor av skönhet. Här finns världens främsa äppelodlare, stenshuvud och Åhus med sina vita stränder. Jag kan räkna upp hur mycket som helst, avslutar Björn Ranelid som är en av Österlens största ambassadörer och marknadsförare för denna regionen.


Nyöppning Xercise Åhus! Öppet hus vecka 36! Vecka 36 öppnar vi upp nya Xercise Åhus! Helt nya styrke- och konditionsmaskiner. Spinningsal med nya grymma cyklar. 200 kvm ”Reebok Functional Training Zone”

Vi firar detta med Öppet hus 4 – 10 september. Fri träning och massor med klasser du kan träna i! Pssst!! Vi har ett fint öppningserbjudande till dig!

Varmt välkomna till Nya Xercise Åhus! NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

17


Tid för te.

Dags att stilla sig, värma sig och komma till ro. Med en kopp te löser sig det mesta. STYLIST: CARINA ADAMSBERG FOTO & LAYOUT: MUNKEBOMEDIA

18

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

Termos, 125 kr, Percys, Te, 25 kr, Functional Tea/Hälsoperlan. Te, 79 kr, Tears/Bahlsam Living & Café. Tallrik, 99 kr, Tell me more/House of Mi. Guldfärgad tesil, 99 kr, Nicolas Vahé/House of Mi. Tesil, 149 kr, Sagaform/Hälsoperlan .


Kanna, 825 kr, Zack/Percys. Kopp, 539 kr, Alessi/Percys.

Bricka med Åhusmotiv, 450 kr, Hanna Emenius Design/Percys. Bricka, 450 kr, Percys.

Gör ditt eget te med färska växter från trädgården. .

Kopp, 155 kr, PPD/ Hälsoperlan. Skärbräda, 99 kr, Design & Unik Interiör/House of Mi. NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

19


VI ÄR BÄST PÅ AVLOPPSUNDERHÅLL Avloppssystemen i våra fastigheter blir allt äldre och behovet av underhåll ökar lavinartat. Vi vet att ett regelbundet avloppsunderhåll förlänger livslängden på rören och risken för stopp och läckage minskar. I 15 år har vi levererat avloppstjänster med fokus på helhetslösningar, hög personlig service och ett konstant innovationsarbete.

UNDERHÅLLSSPOLNING FRÅN

1395 KR Inkl. moms efter ROT-avdrag

20

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

Vårt arbete med att ligga i framkant och förbättra våra tjänster ger god effekt för våra kunder som uppskattar en trygg och pålitlig leverantör. Spolarna är vinnare av Årets Företag i Kristianstad, Gasellföretag fem år i rad och Super Företag två år i rad.


Sista öppna dagen lördagen 26/8 10-13 Utförsäljning av vårt lager upp till 35% rabatt Varmt välkomna! Plats: Tullvaktaregatan 8 (Lager) Det går bra att boka tid i fortsättningen för att besöka oss på telefon 0733-248424

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

21


ROSABLÅBOLLEN 2017 149 205 kr på en dag!

RosaBlåBollen, välgörenhetstävling på Kristianstads GK I Åhus spelades i år den 5 augusti på Åhus Västra för 9:e året i rad. Alla intäkter under dagen skänks oavkortat till bröstcancerföreningen Victoria och Prostatacancerföreningen Pro Vitae som också är med och arrangerar tävlingen. - Denna dag är en av de bästa på året säger Kerstin Ljungberg som är tävlingsledare och huvudansvarig. Alla deltagare och iblandade ställer verkligen upp för en god sak denna dag. Vi är ett gäng på ett 20-tal personer som jobbar med tävlingen år efter år. I år spelade hela 212 personer tävlingen som alltid är överfull. Det går alltid att klämma in några fler eftersom det drar in mer pengar.

22

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

Ett drygt 100-tal företag i bygden skänker fina produkter och många presentkort. Förutom 100 kr i startavgift/person, ordnas ett stort lotteri och på kvällen ordnas en stor auktion där många heta objekt bjuds på. Inte ovanligt att budet är högre än vad varan är värd eftersom det är för en god sak. Klubbens nya ägare Janne, Klas och Carla har verkligen tagit tävlingen till sitt hjärta och skänker medlemskap, årskort på golfbil, presentkort till ett värde av mer än 40 000kr. Förutom det är de med och bjuder stort på auktionen. Sedan starten har det slagits rekord varje år och detta året var inget undantag. Fan-

tastiska 149 502kr samlades in och således får föreningarna 74 602,50kr vardera. Victoria skänker sina pengar till Bröstcancerforskning och ProVitae använder sin del till förbättrad prostatacancervård i Skåne. Genom alla år har tävlingen genererat hela 677 498kr! - Nästa år spelas tävlingen lördagen den 4:e augusti för er som redan vill boka dagen. Då är det 10-års jubileum och då hoppas jag verkligen på rekord igen säger Kerstin.


RÄKFROSSA PÅ SEASIDE Fredag 15 september | Fredag 20 oktober | Fredag 17 november

Pris vuxna 299 kr, barn 199 kr I priset ingår räkor, västerbottenpaj, sallad, bröd, 3 såser, kaffe, brieost, kex, vindruvor. För de barn som inte äter räkor serveras pannkaksbuffé för 49 kr/barn Förbokas på 044-289300 eller info@ahusseaside.com

VÄLKOMNA TILL OSS PÅ

ÅHUSSEASIDE HOTEL | BED & BREAKFAST | CONFERENCE Kantarellvägen 1, 296 32 Åhus, 044-28 93 00 info@ahusseaside.com www.ahusseaside.com Facebook.com/ahusseaside Instagram.com/ahusseaside NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

23


YOGA FÖR ALLA! www.seasideinspiration.se

MASSOR AV YOGA PÅ NYA HÖSTSCHEMAT!

HotFusion Workshop för Nybörjare & Erfarna 17/9 kl 15-18.30! Boka som vanligt eller maila till info@seasideinspiration.se

399,-

Många olika klasser varje vecka, varma och normaltemperade, för olika människor med olika kroppar och olika förutsättningar! Investera i ditt eget välmående,inifrån och ut!

Seaside Salon Hos oss sitter sommarkänslan kvar längre Varmt välkomna att boka en lyxig Seaside Salon experience www.seasidesalon.se Camilla reception

Ida

frisörmästare

Tina

frisörmästare

Emelie top stylist

Amanda trainee

info@seasidesalon.se Kantarellvägen 1, Åhus 044-24 25 10

24

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017


BARN TRÄNING

4/9-4/12

Funktionell träning anpassad för barn. Vi tränar koordination, smidighet, balans, stabilitet, styrka och kondition. Vi kommer att få prova på övningar i räck, ringar, kroppsviktsbaserade övningar samt, marklyft, pressar och knäböj.

Max antal deltagare 18 st, först till kvarn Anmälan till info@retrogym.se Vid bekräftelse skall betalning ske för garanterad plats. Swish 123 568 33 39 Pris: 1000:-

NU UTÖKAR VI SENIORTRÄNINGEN (+60) MED FLER PASS

Välkommen till oss på FysioSeaside

-fysioterapikliniken vid havet Tid bokar du enkelt via vår hemsida www.fysioseaside.se

Mån 08:15 09:00

Tis

Ons Tors

Wod Senior Wod

Fre

Lör

Senior Wod

Intervall

Sön

Wod Senior Wod

10:30

Wod

17:00

Wod Kids Thaibox(start 4/9) ning

Wod

ThaiboxTeamWod ning

18:00

Intervall

Wod

Wod express

19:00

Wod

Wod

Mia Sigurdsson och Therése Britse Legitimerade fysioterapeuter

Wod

PASSBESKRIVNING: Wod - Workout of the day. Passet inleds med uppvärmning och styrka/teknikträning i olympiska lyft, styrkelyft, gymnastikmoment med mera. Därefter arbetar vi med styrka och kondition i varierande funktionella rörelser under hög intensitet. Övningarna utförs mot klockan, ett givet antal övningar så snabbt så möjligt eller en given tid du ska utföra så många varv så möjligt av ett visst antal övningar. Intervall - Intervallträning där vi arbetar med, battleropes, TRX, kettlebells, sandbags, Bulgarian bags, gummiband, slamballs, core-trainer, romerska ringar och kroppsviktsbaserad träning. Senior wod +60 - Som ovan fast med tekniskt enklare moment och anpassat utifrån era förutsättningar. Åhus thaiboxning (Muay Thai) - Thailändsk kampsport där Vi tränar slag, sparkar, knä, armbågar och clinch Wodkids - Funktionell träning anpassat för barn och ungdomar från åk. 4

Patientavgift 200 kr. Högkostnadskort och frikort gäller. Ingen remiss krävs. Barn under 18 år kostnadsfritt.

Du kan också boka tid via Boka Mera Appen

i samarbete med

Seaside Inspiration & Hot Yoga Functional fitness center

Functional fitness center Kantarellvägen 1, Åhus www.retrogym.se • 0708-456 037 I samarbete med:

www.fysioseaside.se 044-24 26 04 (telesvar)

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

25


Bild: Pixabay

KRYDDVÄXTER De exotiska kryddorna har en intressant och turbulent historia då man fraktade dyrbarheter som kanel, muskot, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och peppar från Indien och Orienten längs Sidenvägen via Mellanöstern och mindre Asien vidare till Europa. Stormakterna i Europa försökte få kontrollen över kryddflödet, dels gav det stora vinster men också stor politisk makt. Korståg sändes ut, städer brändes. Under 1400-talet skickades det ut expeditioner med syftet att hitta sjövägen till Indien och orienten. I ett av dessa försök, 1492, upptäckte Columbus Amerika. Så kan det gå. I och med detta så kom kryddpeppar, vanilj, chilipeppar och kakao till Europa. Detta är bara skummat på kryddhistoriens ytan och det slutar naturligtvis inte där. Ni får fördjupa er ytterligare om det låter intressant. Många

26

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

av dessa exotiska kryddor går ju inte att odla på friland här i Europa. Det krävs mer kontrollerade miljöer.

batten. Eftersom de flesta härstammar från medelhavet så vill de stå väldränerat, soligt och varmt. Här är några favoriter:

Men gråt inte för det. Kryddor med ursprung från Europa och som mycket väl går att odla här, är många, smakfulla, aromatiska och färgrika. Som till exempel anis, citronmeliss, fänkål, gurkört, humle, isop, johannesört, koriander, kummin, kvanne, lakritsrot, lavendel, malört, myrten, myskmadra, oregano, pepparrot, pimpinell, renfana, ringblomma, rosmarin, salvia, sommarkyndel, spansk körvel, timjan, vinruta, vinterkyndel för att nämna några.

Citronmeliss är en perenn kryddväxt som sprider sig med utlöpare och frön. Den lättodlad och har inga större krav på sin växtplats. Den har en frisk citronsmak och passar utmärkt till fisk, sallad, ägg, lugnande te och som dekoration på efterrätter och bakverk. Några färska blad i vattenbringaren ger vattnet en god citronsmak.

Kryddväxter är enkla att odla. De trivs i kruka, kökslandet, örtagården och fungerar även att kombinera med andra växter i ra-

Dragon är en perenn kryddväxt som blir 60-80 cm hög. Det finns både fransk och rysk dragon. Fransk dragon har mycket godare smak men är inte lika härdig som rysk. Dragon används mestadels färsk, men går att frysa. Den har en lakritston som passar fint med fisk, ägg, kyckling och


lamm. En klassisk krydda i både hollandaise- och bearnaisesås. Timjan, en perenn kryddväxt som blir 1020 cm hög. Torktålig och vacker marktäckare. Odlas i stenparti i full sol, eller i krukor. Timjan finns i många olika smaker och variationer. Trädgårdstimjan passar till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte. Vissa sorter är känsliga för hårda vintrar och barfrost, så täck gärna om du odlar den på friland. Basilika fungerar i Sverige som en ettårig ört om man odlar den utomhus. Många smakvarianter, med olika färg och form på bladen. Blir 20-30 cm hög och vill stå vindskyddat och varmt, med jämn fuktighet i jorden. Perfekt att odla i växthus eller i kruka stående ljust inomhus. Äts färsk i tomat- och mozzarellasallad, örtsåser, pesto och asiatiska rätter. Mynta är en perenn växt med mycket god, jag skulle vilja säga hysterisk, spridningsförmåga. De sprider sig med underjordiska utlöpare så de bör odlas med någon form av rotspärr t ex en nedgrävd kruka utan botten. Jag har lärt mig av gamla misstag och odlar min i kruka, det går också bra. Det finns en uppsjö av sorter och arter med stor variation i smak och utseende. Mynta är gott till örtte. Smaksättning

Salvia är en flerårig halvbuske som blir 4050 cm hög. Den är både fin som kantväxt och i rabatt. Är vacker tillsammans med t ex rosor och lavendel. Det är en halvhärdig kryddväxt. Ibland kan vintern gå hårt åt den då kan man klippa ner den till hälften på våren så ser den inte risig ut. Den kan med fördel odlas i kruka. God till kött, fågel och tomat, pasta, bönor och fetaost. Kan även rekommendera friterade salviablad som tillbehör.

av sallader, såser och lammrätter. Gott i smoothies. Kan både torkas och frysas. Dekoration på bakverk och desserter. En myntakvist i vattenkaraffen för smaksättning. Kungsmynta eller ”Nordens oregano” som den ibland kallas, är en av våra vanligaste kryddväxter. Den är mycket lättodlad. En perenn halvbuske som blir 30-40 cm hög. Sprider sig lätt med utlöpare och frön. Uppskattas av fjärilar, humlor och bin. Går att använda som oregano men är även god till lamm, soppor, örtte och i bröd. Kan mycket väl torkas.

FAKTA

Persilja är en av våra vanligaste färska örter. Det finns både krusig- och slätbladig persilja. Persiljan är en bienn (tvåårig) växt som ger bäst skörd första året. Kan användas färsk i nästan alla maträtter, i sallader och som garnering. Man skall inte torka persilja, men den går bra att frysa.

Vad är definitionen av en krydda?

Rosmarin är en flerårig kryddväxt och halvbuske, med god smak och arom. Det är en torktålig solälskare som omgetts av mystik ända sedan antiken. Den är inte vinterhärdig i hela Sverige, men den kan odlas i kruka och vinterförvaras ljust och frostfritt. Rosmarin passar till lamm och kyckling. God i inläggningar med fetaost eller som smaksättare i vinäger.

hållbarheten så används även kryddor

”En krydda består enligt definitionen av ätliga delar av växter, som traditionellt tillsätts mat på grund av sin smak, arom och färg. Förutom att använda kryddor inom matlagningen för att tillföra smak och förlänga som medicin, som färgämnen och vid parfymtillverkning.” Källa: Wikipedia. Vad är en perenn? ”Perenner är fleråriga örtartade växter som vissnar ner på vintern och börjar växa igen på våren.” Källa: Wikipedia.

Helen och Anna-Lena är utbildade trädgårdsingenjörer inriktning Design och driver det Åhusbaserade företaget Form & Struktur Trädgårdsarkitektur. Där de sysslar med allt om och kring trädgård gällande planering, rådgivning, växtval och föreläsningar

Helen Sirensjö 0705-21 96 89 Anna-Lena Biel Jönsson 0733-26 60 27 info@formstruktur.se www.formstruktur.se

Ett mysigt, charmigt hotell med anor från 1800-talet och närhet till Centrum samt Åhus småbåtshamn Välkomna! Marie & Paul

ÖPPETTIDER: tis, ons, tors 13-17 sista lör i mån 11-15

LEKLÅDAN Vannebergavägen 10, Åhus Tel: 0708-58 13 00

Lotsgatan 46, 296 32 ÅHUS 044-28 94 93 • info@hotellbriggen.se

Leklådan

Lekladan i ahus

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

27


ÅHUS TENNISKLUBB Åhus Tennisklubb som startades 1935 har idag 450 medlemmar satsar väldigt mycket på bredden i sin verksamhet. - Vi vill att alla ska kunna spela tennis och juniorerna är hjärtat i vår verksamhet, säger Fredrik Rönnberg som sitter i styrelsen i föreningen. Han berättar vidare att klubben har flera olika alternativ för att få med alla åldrar. För tillfället har man sommartennisskola på utomhusbanorna vid havet. Denna skola har över 100 juniorer i träning under de tre veckor det håller på. - Just på sommaren är det många som är här på semester som är med på denna träning, säger Fredrik. Klubben har dessutom tennisträning för vuxna och kurs för barn/föräldrar. En viktig del i klubbens verksamhet är de olika

28

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

gruppspel för damer och herrar där man varje vecka tränar eller spelar matcher. Morronpasset, TG veteranerna, fredagsgruppen, Senior Sport School är olika grupper som fyller hallen på förmiddagar. På kvällarna tar de lite mer medelålders över I början av augusti ska man även starta upp en träning som de kallar Top S pin. Detta kommer att vara en organiserad träning för ungdomar där man blandar träning på tennisbanorna med träning i gymmet som finns i anslutning till tennishallen. Åhus Tennisklubb har organiserad träning varje vardag från klockan 13-18. -Vi är ganska ensamma om detta, men barnen kommer hit direkt efter skolan. Ja vi har till och med åkt och hämtat barn på Villaskolan vid något tillfälle, ler Fredrik.

Nästan all träning sköts av klubbens tränare Uffe Samuelsson som tar hjälp av klubbens lite äldre juniorer. Dessutom har klubben tillgång till Sport Balance eller tennisgymmet som det kallas i folkmun. Genom detta har de också hjälp av Mattias Emilsson som sköter fysträning och mental träning. - Detta är jättebra, tennis är en ganska ensidig rörelse och då måste man kompensera med fysträning för att man inte ska få fel balans i kroppen, säger Fredrik. Fredrik berättar att klubben arrangerar träningsläger ett par gånger om året. Bland annat har man samarbete med en klubb i Kiel och en i Stockholm där man har utbyte med varandra. Varje vår åker man också till Marbella i Spanien där de juniorer som satsar lite extra åker med för en årsupptakt.


- Vi har ett 20-tal som är ute och tävlar aktivt. Dessutom har vi nu fyra lag i olika seriespel och det ger en otroligt bra lagkänsla, enligt Fredrik. Hur ser då klubben på elitsatningar för barn i låga åldrar? - Vi Följer alltid det som tennisförbundet rekommenderar och förbundet har börjat med regler för att gynna ännu fler att spela tennis. Sedan är det så att tennis tar tid att lära sig och vi uppmuntrar även yngre att åka ut och tävla för att lära sig detta. Det finns matcher för barn från 7 år där man spelar ett poolspel med korta matcher och med en mjukboll men där alla får pris. Det är ju ganska svårt att spela tennis utan att räkna poäng, säger Fredrik. Åhus Tennisklubb arrangerar också en egen tävling, som ingår i sommartouren, varje år. Detta är en tävling som är öppen för alla klasser och den brukar locka flertalet deltagare. Klubben är precis som alla andra klubbar beroende av det lokala näringslivet särskilt som denna tävling har prispengar till elitspelarna. Annars jobbar föreningen också med att sälja jordgubbar och samla in julgranar för att få in pengar till sin verksamhet. Fredrik berättar också hur tacksamma de är för att de fick ta del av Lions gåvor nu under sommaren. Om man är intresserad av att spela tennis så finns det ett intresseformulär på hemsidan som man kan fylla i.Via hemsidan kan medlemmar boka tider både på utomhusbanorna och inomhusbanorna.

FAKTA

TOP SPIN

Verksamhet: Erbjuda bra förutsättningar för träning och tennisspel för både seniorer och ungdomar Bildades: 1935 Antal medlemmar: 480 Banor: Tre inomhusbanor vid Sånnaskolan, fyra utebanor på Täppet samt en bana på Äspet. Klubben har även ett eget gym för fysträning som även används av andra idrottsföreningar i Åhus Medlemsavgift: 250:- (senior) 150:- (junior) Ordförande: Tomas Ringberg Meriter i klubben: 2014 gick klubben till SM-Final i seriespel herrar elit, flera ungdomar med SM-titlar i bagaget, sedan har klubben fostrat ett par olika talanger som betytt massor för klubben.

Är du mellan 10-13 år och vill testa på tennis? Gå med i vår nya satsning Top Spin där vi erbjuder: - Tennisträning där vi går igenom grunderna - Kondition och koordinationsträning - Teknik- och rörelseträning på både bana & gym - Övningsmatcher mot varandra i en pool

Websida: ahustennis.com Telefon: 044-24 01 41 E-post: kansli@ahustennis.com

Kostnad: 500 kr för hela terminen inklusive medlemsavgift i Åhus Tennisklubb.

Träningen leds av Johan Moberg och hjälptränare. Johan har en gedigen bakgrund inom tennis och tränarutbildning från Bosön. Top Spin startar söndagen den 27:e augusti i tennishallen. T räningen klockan 10.00 till 11.00, ibland till 12.00. Terminen håller på till 17/12.

Anmäl dig direkt till kansliet innan den 22/8.

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

29


Tack Åhus!

LÖRDAGEN 9 SEPTEMBER

FAMILJEDAGEN SOM GÖR SKILLNAD Lördagen den 9 september är det återigen dags för familjeaktiviteten Vi går för vatten. Det blir tredje året i rad som Åhus Rotaryklubb arrangerar denna välgörenhetsdag. Behållningen går oavkortat till att gräva brunnar i Kenya, där vattenbristen är stor vilket orsakar stort lidande för lokalbefolkningen. I år är arrangemanget flyttat från maj månad till september. - Vi tror att detta kan bli ännu populärare bland Åhusborna, med tanke på att våren oftast är fullbokad med olika andra aktiviteter, säger klubbens president Gertie Fondell. Dessutom blir det ett samarrangemang med Smaktorget som samma lördag arrangerar en stor Höstfest på Torget i Åhus.

30

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

- Vi räknar med att det blir mycket folk och en härlig stämning, inflikar William Nisser som ansvarar för projektet. Totalt arbetar ca 7-8 personer aktivt med projektet, men alla klubbens drygt fyrtio medlemmar är på något vis engagerade. I år gör vi en extra satsning för barnen med speciell underhållning för dem. Det blir Tuta & Kör från scenvagnen! Liksom tidigare år blir det korvgrillning, tipspromenad för barn och vuxna med många fina priser och en hel del andra intressanta saker att ta del av. Även i år har många företag, handlare och andra näringsidkare välvilligt ställt upp som sponsorer. Liksom tidigare år blir det en konsert av hög internationell klass i S:ta Maria Kyrka på söndagen. Det är tenoren John Hudson från The National Opera of England som kommer att charma oss med populära stycken ur operans och operettens värld. Klubbens egen Gunnar Dalborg ackompanjerar på piano. Dessutom medverkar domkyrkoorganisten Mats Eriksson med sitt imponerande orgelspel. Allt detta på söndagen den 10/9 kl. 18.00.

FAKTA Vi går för vatten lördagen 9/9 kl. 10:00–14:00 Start och mål på Åhus Torg. Konsert söndag 10/9 kl. 18:00 i Åhus S:ta Maria Kyrka. Entré 100 kr vid ingången eller förköp i glasskiosken på Torget. Startavgift 25 kr/vuxen Visste du att... ...allt överskott från Vi går för vatten används till att gräva brunnar i Kenya. Detta sker i samarbete med Rotary Läkarbanken som bedriver ambulerande sjukvård i avlägsna byar i Kenya. 2015 inbringade Vi går för vatten ca 130 000 kr. Pengarna räckte till tre nya brunnar som gav vatten till ca 4 000 människor. 2016 genererades över 300 000 kr som resulterat i sju nya brunnar. Det betyder att tio brunnar gjort livet drägligare för minst 12 000 människor. Fler än hela Åhus befolkning! Fantastiskt glädjande! Tack vara Rotarys ideella insatser och lokala kontakter går hela 97% av insamlade medel till brunnsgrävning. Har du kvar gamla sedlar? Då kan du lämna in dem till Handelsbanken i Åhus. Där har Rotary en glasburk som fylls på efterhand. Även dessa bidrag går sedan till Vi går för vatten när pengarna växlats in hos Riksbanken.


ÄR DET DAGS FÖR FIBER? Kontakta oss för paketlösningar med, TV, internet och telefoni. Vi säljer COMHEM och där ingår alltid inspelningsbar box och blixtsnabb router till bredbandet.

Nu får du RUT-avdrag med 50% om du anlitar oss för inkoppling av din fiberutrustning i hemmet.

SILVER 100 399 kr/mån i 12 månader

Du får över 40 tv-kanaler för hela familjen och bredband 100 Mbits/s. TiVo-box och höghastighetsrouter ingår. Ger värdecheckpå 1000 kr

Vid jämförelse i februari 2017 ingick det fler tv-kanaler och playtjänster i kanalpaket från Com Hem än i övriga svenska operatörers kanalpaket. Erbjudandet gäller nya digital-tv- och bredbandskunder t o m 27 augusti 2017. FiberKoax: Silver 100 för 399 kr/mån. 12 månaders bindningstid. Ordinarie kombinationspris 639 kr/mån. Startavgift 399 kr. FiberLAN: Silver 100 för 399 kr/mån i 12 månader, därefter ordinarie pris 639 kr/mån. 24 månaders bindningstid. Startavgift 399 kr. Vid postleverans tillkommer frakt med 99 kr. För fullständiga villkor, tala med oss i butiken.

Prova på Guld 100 Månad 1-3 399.00 kr/mån Månad 4-24 719.00 kr/mån Därefter 719.00 kr/mån 24 månaders bindningstid Paket TV och Internet Inspelningsbar TIVO box och router ingår Ger värdecheck på 1000 kr

Prova på TV TIVO Guld /Tivo Månad 1-3 199.00 kr/mån Därefter 439.00 kr/mån 12 månaders bindningstid Inspelningsbar TIVO box ingår Ger värdecheck på 500 kr

Bredband 250 Fastpris Månad 1-12 299.00 kr/mån Därefter 469.00 kr /mån 24 månaders bindningstid Router ingår Ger värdecheck på 500 kr

Att teckna avtalet hos oss lönar sig alltid DU får personlig hjälp, vi kan fixa installationen och det ingår utbildning på utrustningen. JUST NU får du värdecheckar till arbetskostnad eller varor i butiken KOM IN I BUTIKEN, ring 0707-147363, eller skicka sms med ditt ärende så tar jag kontakt.

Åhus Digital Köpmannagatan 1, Åhus 044-24 73 63 • 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

Vi kan Digital TV hos oss får du hjälp Vi hjälper er med dålig TV bild, installation, reparation, justering av antenn och parabol Boxer • Viasat • Canal Digital

följ oss på facebook och instagram

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

31


tsv Dov hjor

väge n

Ellegatan

Min kväg en Lodj ursv ägen

väge n

Utte rväg en

Grönsiskevägen

oniv ägen

Ankvägen

Ejderv

Kolon iväge n

Tornfalksvägen vägen Lärkfalks-

Hökvägen

Kolonivägen

Getin g-

äg en

jägare Sand

Ollonborr- v

Kråkvägen

Örnvägen

Ugglevägen

Bark -

vägen

Adamsv

Kol

-

n

Gul dbag gevä gen

n ilsvä ge

Fjär

in

Beckas

väge

vägen

Ko rtvi nge

gr

ynts

Tem

Aulingatan

Get

gatan vias tigen Sal

Ros ma rinst Va nne berg avä gen

Ta llsp inn arv .

Blå vin ge v

Lots Sjöräddning

Bokelund

Helge ån med färjan i mitten och Södermöllan till höger

Hamnen

Snicka rehaks vägen

Äspet

Naturreservat

nv Ko

e alj

v

Vid e

ge n

Sig fr

n

Villavägen

ids vä

Kronoskogen

ge n

Inde

nsvä ge

ägen

Claus Denne s gata

Pirgatan

gatan

Kajgatan

n

Yngsjöv

Burma-

tgatan

Pollareg

n

Båkgatan

Steffen Sohs

Ankaregatan

Kompassgatan

tan

Drevgatan

Skotgatan

Speditörsg Hamnkontor

ga Lots

Spantgata

Gat an s Björkmans Andrea gata

n

Fyrgatan

gatan Sandvaktare

ta baga

Bogserbåtsg

sg borg

Sandvaktaregatan

Evenemangsstranden

Stub

Kind

Krangatan

Stolpegatan

Brödraboden

n

n

atan

l

n ksväge Revha

Hå ka ns v

Paradis-

Tennisvägen

vägen

åksv Bivr

edsg

ta onga Nilss Hans

n gata Park

Klem

Karpalund svägen

gatan

Bjö rnsp inna re-

en Trä sko väg

vägen

Jagare-

vägen Pråmdragaregatan

Tullvaktare

vägen

Hanöbukten

Trampvägen

Scoutstuga

dsv Karpalun

en

Berguvs-

Åhusbryggan

Badvägen

vg Sta

sjö vä g

vägen

kev Nötväc

Tull

Täppetboden

Containergata

sg Tros

Skråg

vägen

Ga lärv äg en

slin gan

Vårlök svägen

äg en gg vä ge n

Bri

Mej ram sgrä nd

Gul

stigen

Ko rve tt-

Ba rka ss v

Kutter-

en

vägen

gen

tan ga ga Pig

Yn g

drift Fä

Kantarellvägen Kantarellen

Fiskmåsgr

Trastvä

eherr Dom

Talg

egatan

n

Stuvar

n

väge n

väge

n ata

Vid ev ä

n ge

e äg

en

ö

n

Revhaken Revhaksbodarna

en vä g nds alu

dv an

Snickarehaken

rp Ka

n

Str

sv ehak ckar

n

ti rks

en

Lill

en stig mle en Kre äg stv Ku

ge vä ust aK

äg rsv

A Öllsjödal

Sni

Bodelsboden

ä nb

en äg lgv

-

äg

Snickarhakeboden frid sv äg en

n ge

Slå

llris Gu

en äg sv

ä dv an Str

rts v

Sig

ge n

e äg lav Vil

rt lkö Mjö

n ge vä on Olv n ge vä

n ge vä gs drå an

ngvä g en

Gå sö

Bjö

en

Str

äg stv trö on Ög

en äg

väg ins

gen

Norra Täppetboden

Hanöbukten

en

gen

Alb

n

Blåmesvägen

Pilfink-

atan orsg Maj

gatan

stig Åla

svän

n ge lvä Da

Glansabo-

Glansaboden

vä g

Nyhem

Bilderna tillhör S:ta Annas Gille

Nilsaboden

HUSEN LÄNGS MED

Helg å och Gamle Ström, färjeläget mitt i bilden

SJÖGATAN del 9 Det vi i dag benämner Gamla Äspetbron invigdes i januari 1910. Detta efter ett par års byggande och förseningar av bl.a. ekonomisk natur. Ville man dessförrinnan ta sig över ån fick man använda sig av en färja över till Mölleholmen och sedan vidare. Ner till färjan kom man via en väg, en allmänning, från Sjögatan. Allmänningen låg mellan nuvarande tomterna Sjögatan 41b och 43 av de gamla kartmaterialet

32

väge

en

ägen

Segelsällskapet

rsv bä Blå

gen

Höjd-

n ge svä öjd

ev jlik ne nd Sa

en

n

a Vä Södr

en nväg Nypo

n

isonr

Harväg

n

å

ge

äg sv ipa aR ck Gu n e en äg tig rks Bjö

g vä

n ige n e kast Tic lestig Häs K rk sleh Mu olm en svä väg ge

g Lin

S

sv en Ind

rn

tan baga Stub

Östra Tvärg.

tan

se Lu

en väg

isråkr

Västra Tvärg

reg ida Sn

llga

ftv Tri

tan

n

vägen

gata Folkets Park

n

h nd Sa

en väg

g HöB ac kv äg en

Södra Äspet

e äg av

e sväg Hav

lväg en

ori Cik

tev kve Pu

s-

n ge

v cke klo

ÄSPET

mp Sva

o

dra Sö

egatan

Va

en äg terv Klit

ssro Mo

ti aS

Sälg väge n

n

vägen

ters

ra Öst ng. ng m Ha am aH

Ekeberg

tige

en väg

ägen xelv Vito

Enrisvä gen

Mä s

Gin

stv

en äg

n ge

kas Ris

Ves slev

str Vä

ä kv

n

Blå

äg sv ån

c Ba

e äg

n ge

eM nn Ma

abacken

sv

ta ga rvs Va

ron sb pp ke

He

n

Jollens förskola

Nypo nväg en

v ås ng Lju d rän eg jlik ne nd Sa

ge

F

dro Vil

vä pe sip ält

k-

Äspet

n ge sti ng

ärs

nb

Tra n ge

Flugsnap

n ge

Lju

en stig vä rris

Boc Her mel ingr änd

gen

Aosehus Slottsruin

atan

ke

k Eri

Ha

en Åväg

Vången

erig Färg

jli ne

ränd

Isgrannatorpsvägen

Isgrannatorps gård Mölleholmen

en

Mis te

n gata

nd Sa

en

v

velvä

parev

Åhusgården

ä Åv

äg etv Äsp

are gg

rgs-

n

tby

eg Fisk

v pärle Glas eakarn Pärlm väge

mla Ga

tra Förs. t Väs hem Torge

d rän Åg

ata eg

an egat Möll

ll Mö

Gruppboende Åhaga n ge vä Nit Poppeln

äg

Åbogatan

ns stig Jörge

ägen alsv

Ab

igen botst

MuseumPastorsexp.arvsg V

Biskopsg Tobaks-

lyckan Companieg

gr Påls Sjögatan

atan lasg Nik Möllebackshemmet

ISGRANNATORP

stigen

Spet

stigen

gård IsbyNunne

Sankt

Munk

väg

an

Kro- kiga

TRANSVAL

Västerg

g Tors

anna-

väge n

ivelvä gen

Brom sväg en

Karpalundsdammarna

gen

9 a

Majors-

Polis Gärdskan ga tan

tan ga

be Strö

gat Stolpe

KyrkoNorregård Kapell gård

n gata

Köpm

disvä

Hamn leden

gatan

Run dels -

Tallv

Rödhakevägen

n

n gata Skrå

sÅke Månd grän

Smedsträdet

eg Dragar

Hagag

gs-

ts-

tan

Högalund

Järnvä

Slot

Flaket

an Månsgat

gen

Ekox väge

n

ksBofin

n Sprintergata

Karpalunds gård

n ägsgata a Järnv Västr Rönnowskolan

atan aneg rdsb

Västra Löpar

dammar

n esgata Per Tuv

väge

väge

Åhusparken

Rännarega

Infarts-

väge n

ägen

Iller

n

ägen oxev

Biogasanläggning

Talldungens förskola

atan owsg Rönn

ge n

sgatan Kimrök Renings-

sgatan Mission

Åhus montessori Sandvaktarens förskola

en Hamnled

atan Dammg

rifte Fäd

Åhus Idrottsplats

slev

Eko rrvä gen

Ekox -

Nötvi

n äge gev tvin Nä

vä Eva

Lilla Tvärg.

Sånnahallen Sporthall Sånnaskolan

en aväg Sånn

reg

Norrega

Ka vrö

kta ndva

atan Vallg

Sa

Kavrövägen

ns Sankt Jörge

an Musketörgat

S vägvensso ns

ägen

Para

Sandgatan

Sånna i ur och skur förskola

e ingväg Dopp ppev

l-

Spetsgatan

Folktandvård

Biv

n väge

Taxi

Myg gväg en

vägen

epig

Var gväg en

en Jöns

väge n

Knot tväge n

ägen

n

Iller

Tä pp etl ed en

borre-

TÄPPET

gen

n rifte Fäd

Vårdcentral

Gås la

öv

tadsvägen Kristians

Flötöv

väg

en

gen

ok Sn

Lägatan

ägen

väg

ke Nyc

gen anvä

Fyrens idrottsförskola

yggv

risvä ge

Ves

ev pp ho

Fotbollsplan

Ska lbag geTro Biv llslä äge nd n evä ge n Gylling-

n

érs Palm

vä Orm

Nord

Vattenverk

igg ag ata

erga-

tan

atan ktareg Fyrva

Kristianstads golfbana

No rra P

Stormgatan

Båtförarega

väge n

väg

Kors-

Igel kotts

Araslövs gård

s Grä

Västr a Kn ottväg en

Spar

v rse Sy

en

n

Vanneb

Brandstn

ngs-

gagr Pig

väg erts Rob

Kryssareväge

vägen

Fregattväg en

r

egr Lärk

Barrv

n väge

Skonert-

vägen

Slup-

Eneg

n

ägen Tallv

vägen

easGal

Kajakvägen

r Ideg

väge

v

Ha rkra nks

Väst ra M

gr Töre Gran

ps skep

nd

gr Pile

rvägen Eskade

Bark

Lanternan

n

Vallaväg

vägen Fullriggar

vägen

en väg

llJo

n ge vä

n väge Kogg

ndel-

Kryddgårdens idrottsförskola

Ubåts

äge velv Kör

sh

Gig

arrots grä

Lave

en äg gv

n

Kajut

väge

ipSn

Pepp

allé

er Klipp

umsGunr

RNS vägen

je

OMRÅDET

ls Wrange

v ss by Ka

orgsv Mastk

Lin

n ge vä ke

ägen delv ynts Kyn gata en n Grö slövsväg nm adev ynte Ara Cik stig en

Fullriggarens förskola

väg en

ps

tic bs Lib

Pep parm

ökss tigen

stig en

VANNEBERGA

Villaskolan

ep sk

Idrottsplats

en

Grä

väge n

stig

ov

en äg

lvägen Vakte

an

b Grå

Bas ilika stig en

ltrav sv

v

Svalö rts

Grä sl Kum min

silje

n

en

en äg ev ck

Odon-

Per

dsvägen

Dagg kåpevä gen

Kristiansta

anev

Ärleväg

Bjö Araslövs säteri rnvä ge

en väg övs rasl SAND AÖSTRA

ti bs Lib

Har stig syreen R sp idda Palle Kard stigorre r- rs vä bo stige rre- Sm en - Sko g n blo örgs mme- stige viol stige - G TistelMan n n ullv stigen Ma blo del- stig ivelörtstigen en stigemÄrenpr Blå n Hä issi stho stigen Rölleke- Ängsbolls stig ppevs en stigen stigen - stigen Blåklin Vitsi tpp stigen Tusen- Kattfot- Blåklockestige esköne- stig n stigen en stigen Gulsip peVilla stigen förskola

VINNÖ

gen Starvä

Horna fure

Nat t Dag Och

Kan invä gen

Orrv

stig en

vägen

Araslövs kyrka

Sparv-

Råd jurs väge n

väge

Orrvägen

Färlövs gården

n

Kro nhjo rtsvä gen

Älg

Tjäder-

vägen

Rickard Knutsson NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

att döma. Kartan från 1908 nämner också att, nuvarande Sjögatan 41a, var ett bryggeri. Där bryggde Ola Trulsson framför allt svagdricka. Det var en ständig kamp mellan Trulsson och Danielsson på Norregatan om vem som kunde brygga den godaste svagdrickan.

mi sjukhus. På en karta från 1929 namnges Fattigvårdshuset som Ålderdomshem.

Av samma karta från 1908 benämns en byggnad som Fattigvårdhus. Bredvid byggdes 1909 ett Epide-

Väster om korsningen Sjögatan Möllegatan låg Södermöllan, som troligen revs på 1910-talet.

Möllegatan var västra gränsen för Åhus Köping mot Åhus Municipalsamhälle. Municipalsamhället gick samman i Åhus Köping 1929.


Färja över ån. T.v. ”Möllefars” hus, nuv. Sjögatan 47

Färjan framme vid vägen upp till Sjögatan. Huset T.h. är troligen nuv. Sjögatan 56

Fattigvård huset senare Ålderdomshemmet

Epidemi sjukhus

Södermöllan NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

33


Tackar alla deltagare, ledare, föreningar, domare, funktionärer, personal i organisationen, volontärer, operatörer, leverantörer, sponsorer, samarbetspartners, artister, boendepartners för ert engagemang i Åhus Beach fotboll, Åhus Beachhandboll Festival och Åhus Beach Live 2017.

EVENEMANGSDAGAR 2018

Lördag 30 juni-Lördag 7 juli

34

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

Fredag 13 juli-Lördag 21 juli

Fredag 27 juli-Lördag 28 juli


entréns ytterdörrar, fönster, terrassdörrar eller liknande. UnderhållsLättmonterat entrétak av hög kvalitet som ger ett utmärkt skydd vid fritt entrétak som håller sig motståndskraftigt entréns ytterdörrar, fönster, terrassdörrar eller liknande. Underhålls- mot vårt skandinaklimat och behåller sittvårt utseende under lång tid. När du väljer fritt entrétak som hållerviska sig motståndskraftigt mot skandinaav dittunder entrétak, på att lägga med takets totala fallhöjd i viska klimat och behållerplacering sitt utseende lång tänk tid. När du väljer beräkningarna. Robusta i lackat stål och placering av ditt entrétak, tänk på att lägga medkonsoler takets totala fallhöjd i takskiva av 4 mm klar Effektiv ränna framkant beräkningarna. Robustaakryl. konsoler i lackat ståli takets och takskiva av 4som mmleder klar bort regnvatten från sidan. Dold gummitätning i takets bakkant som akryl. Effektiv ränna i takets framkant som leder bort regnvatten från tätar mot vägg. Totalt takfall 220bakkant mm. som tätar mot vägg. Totalt sidan. Dold gummitätning i takets takfall 220 mm. Ord. pris: 2495:Ord. pris: 2495:-

Dörrbroms

Optimera Åhus Nu: 1999:-

1630 vit Ord. pris: 341:-

Nu: 275:-

Dörrbroms 1630 vit Ord. pris: 341:-

Nu: 275:-

Nu: 1999:-

Diplomat - Priserna på dörrarna avser modulmått 10x21 - beställningsvara Diplomat - Priserna på dörrarna avser modulmått 10x21 - beställningsvara

30% 30% rabatt rabatt

Ytterdörr

Ytterdörr

Molly. Steppat runt Ytterdörr klarglas. Glasram svart Molly. Steppat runt klarglas. Glasram svart eller silver. eller silver. Vit dörr. Ord. pris: 21171:Vit dörr. Ord. pris: 21171:-

Nu: 14820:Nu: 14820:-Valfri NCS-kulör Valfri NCS-kulör Ord. pris: 23710:-

Nu: 16597:-

Låna släp gratis vid köp!

Ytterdörr

Ingela. Dekorspårad, Ingela. Dekorspårad, klarglas. klarglas. Vit dörr Ord. pris: 14708:Vit dörr Ord. pris: 14708:-

Nu: 10296:Nu: 10296:Valfri NCS-kulör på alla ytterdörrar

Valfri NCS-kulör på alla ytterdörrar från Diplomat* Ord. pris: 17246:från Diplomat*

Ord. pris: 17246:-

Nu: 12072:Nu: 12072:-

Ord. pris: 23710:-

Reservation för feltryck och slutförsäljning!

Entrétak Stratus Lättmonterat entrétak av hög kvalitet som ger ett utmärkt skydd vid Entrétak Stratus

Nu: 16597:Ytterdörr

Nike. Dekorspårad, klarglas. Vit dörr Ord. pris: 19761:-

Ytterdörr

Nike. Dekorspårad, klarglas. Vit dörr Ord. pris: 19761:-

Nu: 13833:Nu: 13833:-Valfri NCS-kulör Valfri NCS-kulör Ord. pris: 22300:-

Nu: 15610:-

Ord. pris: 22300:-

Nu: 15610:-

Ytterdörr

Fanny. Steppat klarglas, glasram i svart eller Fanny. Steppat klarglas, silver. glasram i svart eller Vit dörr silver. Ord. pris: 20383:Vit dörr Ord. pris: 20383:-

Ytterdörr

Nu: 14268:Nu: 14268:-Valfri NCS-kulör Valfri NCS-kulör Ord. pris: 22921:-

*Erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudande.

Ord. pris: 22921:-

Nu: 16045:Nu: 16045:-

*Erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudande.

6

6 Gjut din egen bänk skiva i betong till uteköket med ARDEX A38 Ord. pris: 275:- /säck

22x95 Trallvirke

Nu: 199:- /säck

Pris från: 105:- /kvm

Villaplatta 400x400 från Starka eller 350x350 från Benders

Nu: 20%

28x45 Staketläkt Ord. pris från: 9,95:- /lpm

Nu från: 8,95:- /lpm

ÅHUS Dammvägen 2 / 044-28 84 50 / Vard. 06:30-18:00 Lör-sön 10:00-13:00

www.optimera.se NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

35


ER

N RT A P

Erik Wildt-Persson & Jörgen Lindell

KRISTIANSTADSORTENS LAGERHUSFÖRENING Text: Louice Bodin - Bilder: Lennart Johanzon, Louice Bodin Jag tar mig in genom kodade grindar och beger mig ut i Åhus Hamn. Här träffar jag Jörgen Lindell, platschef i Åhus och Erik Wildt-Persson som är VD för KLF. Deras kontor/våghus ligger precis nedanför landmärket, silosen, med KLF märket och där många Åhus-besökare har sett deras namn. Våghuset är byggt 2013 då det gamla våghuset, som låg mellan Pråmen och Gästhamnen, revs. KLF är en förkortning som många i Åhus har sett eller hört men hur många är det som egentligen vet vad företaget gör? Jag frågade 20 personer på gatan i Åhus och fick till svar av 90% av de jag frågade att

36

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

KLF handlar om bönder och transporter och det har de till stor del rätt i. KLF är förkortning av Kristianstadortens Lagerhusförening som ägs av cirka 730 bönder som har sin del i föreningen beroende på hur mycket spannmål som de har levererat till föreningen. KLF har inget eget vinstintresse utan överskottet delas ut till medlemmarna varje år. Om man inte levererar till KLF kan man inte heller äga en del av föreningen. Däremot kan man leverera till KLF utan att vara medlem. Några veckor under sommaren (juli/augusti) hanterar KLF cirka 155 000 ton (ca 50 000 ton i Åhus) spannmål. Vädret styr

när skördarna börjar och det i sin tur när leveranserna börjar komma till anläggningarna. Det mesta av spannmålen kommer från Kristianstadsslätten, västra Blekinge, Östra Göinge samt 7-8 mils radie från Åhus. Till det tillkommer cirka 30 000 ton som anläggningen i Åhus hanterar övriga månader på året. Av spannmålen som kommer in till anläggningarna blir en tredjedel foder. Foder består till hälften av spannmål. En tredjedel säljs vidare till olika kvarnar där det bland annat blir till mjöl och den sista tredjedelen exporteras till mälterier och blir i slutändan mestadels till öl. Mycket


FAKTA KLF - Kristianstadsortens Lagerhusförening VD: Erik Wildt-Persson Platschef: Jörgen Lindell Bildades: 1931 Omsätter: ca 600 miljoner Anställda: ca 31 personer (I Åhus 4 året runt anställda och under skörden blir de 15-20) Består av 4 anläggningar varav Åhus tillsammans med Karpalund är de största och därefter Rödaled. Knislingeortens lagerhusförening köptes 2017. Lastbilar och traktorer kan lasta ca 40 ton.

av höstvetet stannar kvar i Åhus då det går till sprittillverkning på The Absolut Company. Dessutom är man exklusiv leverantör av vete till Absoluts premium produkt Elyx vodka.

och en del säljer man själv men man använder även mäklare. Det handlar om att ha en bra produkt och att sälja vid rätt tillfälle till rätt pris för att förvalta sina medlemmars intressen i föreningen.

I Åhus finns 73 silosar avsedda för olika sädesslag och arter. I varje silos kan man lagerhålla mellan 60 - 1600 ton. När man tagit emot spannmålen förädlar man dem så att det får rätt vattenhalt och rätt kvalitet.

2016 förvärvades den omtalade risfabriken. Idag används den som lagerbyggnad men syftet med köpet var att utveckla sin verksamhet.

Förutom spannmål säljer de också växtskydd, gödsel, utsäde, dieselolja och foder till lantbrukarna i vårt område. Att sälja och köpa spannmål är en stor marknad

Energin som används vid förädling påverkar miljön. Det har visat sig att när KLF behöver använda energin så är det den period vi andra använder mindre el. Det gör att el blir en energikälla som påverkar miljön mindre i en period när den dessutom

kostar mindre. Vid förnyelse av energikälla utvärderar KLF och tänker hållbart. KLF är kvalitetscertifierade genom ISO9001. Placeringen i Åhus Hamn är dessutom strategisk då man enkelt kan ta emot och i sin tur nå sina slutmottagare. Från hamnen skeppas cirka 12-15 båtar om året och någon med slutdestination så långt bort som Turkiet. Vi avslutar mitt besök med en tur i hissen upp till 8 våningen och sedan via en smal spiraltrappa upp till taket. Här möts vi av en vidunderlig utsikt som ni kan se på bilderna ovan.

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

37


ÖPPEN KYRKA -en kyrka för alla!

Öppen Kyrka är en nomineringsgrupp inom Svenska kyrkan för de som vill påverka kyrkans arbete.

1 Ann Kristin Bertilsson 2 Lars Petersson 3 Lisa Sigurdsson 4 Rune Simonsson 5 Marianne Tyrberg 6 Sven Hahne 7 Lars Göran Sandréus 8 Kristina Bergström 9 Julia Kärrdahl 10 Daniél Tejera 11 Mia Snecker 12 Margareta Albrektsson 13 Karin Hallengren 14 Peter Åkesson

15 Wiwi Andersson 16 Marianne Christensen 17 Berit Sandréus 18 Lennart Andersson 19 Ulla Bolmstrand 20 Marie Nilsson 21 Bengt Ingvarsson 22 Eva Ingvarsson 23 Barbara Westrup 24 Jörgen Fasth 25 Birger Rappsjö 26 Inga Lill Blennar 27 Olle Bertilsson

SOCIALDEMOKRATERNA 1. Paul Persson 2. Bo Kron 3. Anne M Wågström 4. Lars Olsson 5. Martin Olsson 6. Ewa Linder 7. Tord Johnsson www.sisvenskakyrkan.se För en öppen folkkyrka med framtidstro. Där denna fungerar som en mötesplats för församlingens medlemmar samt för besökare utifrån.

FRIMODIG KYRKA 1 Thomas Nilsson 2 Birgitta Dérand 3 Margareta Jämstorp 4 Emma Birgersson 5 Jan Jämstorp 6 Kerstin Lundborg 7 Ingrid Einarsson 8 Mats Ellemark 9 Arthur Einarsson www.frimodigkyrka.se

38

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017


kyrkoval

17 SEPTEMBER 2017

Tillsammans gör vi kyrkovalet Vem skall få ditt förtroende att fatta viktiga beslut i kyrkan de kommande fyra åren? Vilka verksamheter skall finnas i vår församling? Vilka ställningstaganden ska kyrkan göra? Ta chansen att påverka din kyrka. Rösta i kyrkovalet! Alla medlemmar i Svenska kyrkan som senast på valdagen den 17 september fyller 16 år har en demokratisk möjlighet att faktiskt påverka hur Svenska kyrkan skall styras. Att gå och rösta på dem som du tror bäst kan föra din talan i din församling, i Lunds stift och på nationell nivå är en unik möjlighet att få uttrycka sin åsikt. I kyrkovalet väljer du de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Direkta val sker till kyrkofullmäktige i Åhus församling, till stiftsfullmäktige i Lunds stift och till kyrkomötet på nationell nivå. På följande sidor kan du se vilka nomineringsgrupper som finns i vår församling. Du har även möjlighet att personrösta på tre kandidater i valet. Alla röstberättigade ska ha fått ett röstkort till folkbokföringsadressen senast den 30 augusti 2017. Kontakta annars församlingsexpeditionen.

Din röst spelar roll

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

39


Så går valet till Före den 17 september

Förhandsröstning på församlingsexpeditionen. Från den 4 till den 16 september har expeditionen i Åhus öppet må-ons kl 1012, samt torsd 7/9 kl. 17-20, fre 8/9 kl 10-12, lörd 9/9 kl 11-13 och mån-ons 11-13/9 kl.10-12, tors 14/9 kl 17-20, fre 15/9 kl 10-12 och lörd 16/9 kl 11-13 för dig som vill rösta före valdagen.

Brevröstning Från församlingsexpeditionen kan du hämta ett brevröstningspaket med material för röstning hemifrån. Posta din brevröst så att den är framme hos stiftet senast fredagen före valdagen. Du måste även skicka med ditt röstkort.

en, Torget 17

rsamlingsexpedition

fö Förhandsröstning på

Budröstning Budröstning går till på liknande sätt som brevröstning, så du behöver även här ett brevröstningspaket för att budrösta. Röstkortet är nödvändigt även här.

På valdagen 17 september

Åhus församlingshem Öppet på valdagen kl. 8-11 samt kl. 13-20. Yngsjö kyrkstuga Öppet på valdagen kl. 12-15.

På valdagen: Rös

ta i församlingshe

mmet, Åhus

Vallokalerna är stängda under gudstjänsttid. I vallokalen finns valsedlar och valkuvert. Du kan personrösta genom att kryssa för upp till tre kandidater på valsedeln.

Att rösta i tre val

I kyrkovalet röstar du i tre val. Din röst påverkar hur Svenska kyrkan styrs lokalt, regionalt och nationellt. 1. Åhus församling I kyrkofullmäktige behandlas frågor som rör församlingens liv; vilka verksamheter som bedrivs och om vilka mål församlingen ska arbeta för. 2. Lunds stift Stiften har till uppgift att stödja församlingarna att utveckla sin verksamhet. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. 3. Kyrkomötet Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Här avgörs gemensamma frågor som rör kyrkans regelverk och ställningstaganden. Övrigt om kyrkovalet Har du inte fått något röstkort eller om det du fått har förkommit så kontakta församlingsexpeditionen 044-24 68 00, eller ring kyrkokansliet 018-16 95 00 eller gå in på www.svenskakyrkan.se för att beställa ett nytt. På www.svenskakyrkan.se/kyrkoval kan du också söka efter vilka nomineringsgrupper som ställer upp i församlingen, vilka som företräder dessa samt efter valet kontrollera valresultatet.

40

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

eller i kyrkstugan

vid Yngsjö kape

ll

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan Den 17 september 2017 är det kyrkoval. Då får du välja vilka som ska få ditt förtroende att styra kyrkan under de kommande fyra åren. Missa inte din möjlighet att påverka.

Gå och rösta!


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN ÖPPEN KYRKA

ÖPPEN KYRKA -en kyrka för alla!

Öppen Kyrka är en nomineringsgrupp inom Svenska kyrkan för de som vill påverka kyrkans arbete. Öppen Kyrka för Alla, ÖKA

Öppen Kyrka är partipolitiskt oberoende.

1 Ann Kristin Bertilsson

Öppen Kyrka vill att Svenska kyrkan ska vara:

2 Lars Petersson 3 Lisa Sigurdsson 4 Rune Simonsson 5 Marianne Tyrberg 6 Sven Hahne 7 Lars Göran Sandréus 8 Kristina Bergström 9 Julia Kärrdahl 10 Daniél Tejera 11 Mia Snecker 12 Margareta Albrektsson 13 Karin Hallengren 14 Peter Åkesson 15 Wiwi Andersson 16 Marianne Christensen 17 Berit Sandréus

- Engagerande • Att evangeliet förs ut på ett sätt så att människor upplever att Gud möter dem i vardagen • Att barns och ungas perspektiv tas på särskilt allvar • Att Svenska kyrkans stora tillgång med så många medlemmar tas tillvara - Diakonal • Att diakonens arbete bland både gamla och unga fortsätter i Åhus församling Saknar Du valsedlar kontakta: Ann Kristin Bertilsson Tel 044-24 23 41, 0708-24 99 29 Lars Göra Sandréus Tel 072-739 98 00 Marianne Tyrberg Tel 044-24 39 03, 0708-24 39 03 Läs mer om ÖPPEN KYRKA på hemsidan: www.oppenkyrka.se Eller på Facebook: facebook.com/okaahus

18 Lennart Andersson 19 Ulla Bolmstrand 20 Marie Nilsson 21 Bengt Ingvarsson 22 Eva Ingvarsson 23 Barbara Westrup 24 Jörgen Fasth 25 Birger Rappsjö 26 Inga Lill Blennar 27 Olle Bertilsson NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

41


STRANDVILLAN HÖG TID ATT BOKA INFÖR 2018 ÄNNU FINNS NÅGON LEDIG HELG UNDER SOMMAREN JUNI-AUGUSTI JANUARI- MAJ: FINNS LEDIGA HELGER (MARS-15 APRIL FULLBOKAT) I VECKORNA: MYCKET LEDIGT FÖR KONFERENS ELLER MÖTE

HÖSTEN 2017 ERBJUDANDE

NOVEMBER-DECEMBER KAN STRANDVILLAN BOKAS HELGER UTAN BOENDE. Ring för förutsättningslös visning

mats@matsomax.se, 0708-28 93 00 max@matsomax.se, 0708-28 93 01

42

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017


Är det dags att måla om huset i år? Vårkampanj!

Nordica Eko Husfärg - inte som andra färger! En färg som är mycket lätt att måla med. Den är smutsavvisande www.teknos.se

Nordica Husfärg! ochEko behåller kulören i alla väder, perfekt för vårt Nordiska klimat. En färg som är mycket lätt att måla med. Den är smutsavvisande och ÖppEt: behåller kulören i alla väder, perfekt för vårt Nordiska klimat. Sandvaktareg 14 Vard. 09.00-18.00 Lörd. 10.00-13.00

FÄRGHUSET Färg & Måleri i Åhus AB

Tel: 044-24 75 35 www.farghuset-ahus.com

ÅF

FÖRFATTARE

BJÖRN RANELID framträder på Aoseum i Åhus 30 augusti kl. 19 där han tar med oss på språkets underbara resa där Ordet är mäktigare än allt annat.

Entré 100:- och eventuellt en frivillig gåva som går oavkortat till projektet DSI Indien. För anmälan och info: 0703-083 688 (även för swish) • ingaeke@hotmail.com

Varmt välkomna Inga Ekelund

BOKFÖRSÄLJNING AV BJÖRNS BÖCKER KOMMER ATT FINNAS UNDER KVÄLLEN NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

43


Problem med kalk i vattnet? Avhärdningsfilter/mjukvattenfilter är ett filter som åtgärdar kalkhalten i vattnet.

AVR Avhärdningsfilter AVR 10 & 14 är avhärdningsfilter för er med lite mer plats och lite större vattenförbrukning. Storlek (cm): AVR 10: B30 x D50 x H73 AVR 14: B30 x D50 x H107

Vi har lösningen!

Pris: AVR 10 - från 14 390:-* AVR 14 - från 14 900:-*

Kontakta oss! 044 - 10 05 23 info@aquarent.se

Ecomini Ecomini är en helt ny typ av avhärdningsfilter. Saltförbrukningen är ca 75% effektivare än ett konventionellt filter. Med en extremt låg förbrukning av vatten, vid spolning, gör att man sparar över 10m3/år. Storlek (cm): B26 x D36 x H46

Pris: från 16 900:-* *inkl. montering (standard installation) och efter ROT-avdrag

I samarbete med

www.aquarent.se Tel: 044 - 10 05 23 Mossvägen 12 291 59

Kristianstad

Testa vår unika förmåga att ge dig mer!

Sätt fart på livet

Peugeot 3008

Peugeot Expert

Peugeot Partner

Mazda 6

Anta utmaningen – låt oss berätta hur vi kan ge dig bättre bilekonomi och tryggare bilägande. Det gäller såväl köptillfället som Wä Bils personliga omhändertagande efter köpet. Du kommer att bli glatt överraskad vågar vi lova. När du sett fördelarna med Wä Bil börjar det roliga – att hitta den bilmodell som passar dig bäst. Vi har ett brett program med många utrustningsalternativ och är säkra på att du kommer att hitta dina egna favoriter. Söker du transportbil erbjuder vi ytterligare möjligheter och hjälper dig skräddarsy din bil – anpassat efter just din verksamhet och dina önskemål. Du ska ju trots allt tillbringa mycket tid tillsammans med din bil. Då är det viktigt att du trivs med den.

Peugeot 308

Mazda CX-5

Estrids väg 23 A, 291 65 Kristianstad 044-24 57 00 wabil.se

44

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017


Morfar & jag! Det är något fint med möte mellan generationer. Olika tideroch erfarenheter möts, knyts ihop och lever vidare. Det blåser nya vindar. STYLIST: CARINA ADAMSBERG FOTO & LAYOUT: MUNKEBOMEDIA MODELL: VICTORIA ARVEDSON & HÅNSA OLOFSSON

Ä

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

45


Ida i hängselbyxor, 275 kr, Gudrun Sjödén/Torget 11. T-shirt, 495 kr, Hope/PP&Co. Klocka, 995 kr, MOD Stockholm/Signes. Sandaler, 1 899 kr, n.d.c/PP&Co. Molly i klänning, vuxenstl, 2 999 kr, Johnny Was/PP&Co. Underlag, 839 kr, Bloomingville/Åhus Finest. Täcke, 799 kr, Cosy Room/House of Mi.

Klänning, 1 300 kr, Ilse Jacobsen/House of Mi. Solglasögon, 1 575 kr, Ray Ban/ Pär Schmidt´s Optik.

Kofta, vuxenstl, 499 kr, Soya Concept/Qriss. Topp, vuxenstl, 599 kr, Odd Molly/Pp&Co. Shorts, NUMMER 549 kr, I dig Finest.AUGUSTI 2017 84denim/Åhus | VI SYNS I ÅHUS

46

Kofta, 1 490 kr, Anno Stockholm/Percys.

599 kr, Twist&Tango/House Topp, 699T-shirt, kr, Ilse Jacobsen/House of Mi.of Mi. Byxa, 1 600 kr, Hope/PP&Co. Bikinibyxa, 399 kr, Twist & Tango/House of Mi. Band, 50 kr, Torget 11.


Tröja, 2 349 kr, Dondup/PP&Co. Jeans, 2 299 kr, Dondup/PP&Co

Från vänster, Hånsa i mössa, 499 kr, Dondup/PP&Co. Snusnäsduk, 40 kr, Torget 11. Tröja, 1 400 kr, Hope/PP&Co. Victoria i mössa, 849 kr, Dondup/PP&Co. Tröja, 1 400 kr, Hope/PP&Co.

Skjorta, 1 300 kr, Hope/PP&Co. Jeans, 2 299 kr, Dondup/PP&Co. Armband, 549 kr, Pig & hen/PP&Co

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

47


48

Från vänster Hånsa i tröja, 499 kr, Pre End/Qriss. Byxa, 1 100 kr, Scotch & Soda/PP&Co. Keps, privat. Victoria i jacka, 275 kr, Torget 11. Skjorta, 399 kr Pep/Qriss. Jeans, 999 kr, Mos Mosh/House of Mi. Vegakeps, 600 kr, Scotch & Soda&PP&Co.

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017


.

NUMMER 84 | VI SYNS I Ã…HUS AUGUSTI 2017

49


. Från vänster Molly i klänning, 399 kr, I dig denim/Åhus Finest. Halsband, 395 kr, MRN-deisgn/Signes. Ida i kavaj, 500 kr, Freequent/Qriss. Skjorta, 200 kr, Torget 11. Shorts, 699 kr, Cream/House of Mi. Solglasögon, 1 635 kr, Ray Ban/ Pär Schmidt´s Optik. Väska, 100 kr, Torget 11.

Klänning, 1 899 kr, Simplicity/House of Mi. Kort halsband, 499 kr, SIP/House of Mi. Långt halsband med berlock, 499 kr, bokstav, 299 kr SysterP/House of Mi.

.

Klänning på galge, 2 799 kr, Johnny Was/PP&Co.

Topp, 1 099 kr, Mos Mosch/House of Mi. .

Från vänster Molly i topp, 500 kr, shorts, 600 kr, Scotch &Soda/PP&Co. Halsband, 599 kr, 60 Days/House of Mi. Ida i topp, 399 kr, kjol, 399 kr, Cecil/Qriss. Scarf, 139 kr, Kikka Mia/ Qriss. Hattar, 199 kr, Susanna Design/Qriss.

50

.

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

Polotröja, 2 100 kr, Hope/PP&Co..


Från vänster Victoria i tröja, 1 400 kr, Hope/PP&Co. Kjol, 150 kr, Torget 11. Hånsa i tröja, 1 400 kr, Hope/PP&Co. Byxa, 599 kr, Emilio Rossi/Qriss

Jag & Morfar!

Poncho, 2 290 kr, Filati Biagioli modesto/Percys. Scarf, 40 kr, Torget 11. Väska, 90 kr, Torget 11.

Stjärna, led mig hem!

Kofta, 699 kr, Cream/House of Mi. Topp, 150 kr, Torget 11.

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

51

Halsband, Torget 11. Halsband,150 150kr,kr, Torget 11.


Här undersöker Pär en kunds ögon med ett microskop

ATT FÅ HJÄLPA MÄNNISKOR ATT SE BRA

SCHMIDT´S OPTIK För 25 år sedan startade Pär Schmidt sin första optikerbutik i Älmhult. Han hade tidigare jobbat i sin fars optikbutik inne i Kristianstad innan han bestämde sig för att utbilda sig till just optiker. Yrket ligger i släkten då förutom hans far, även en farbror och Pär´s farfar varit optikerbranchen. Att det blev just Älmhult som blev den första orten att starta butik i berodde på noggrann research där Pär ansåg att just Älmhult var en vit fläck på optikkartan i Sverige. År 1992 slog han upp dörrarna till denna butik och fyra år senare, på skyltsöndagen, öppnade han butiken i Åhus på Köpmannagatan. År 2000 såldes Älmhultsbutiken och Pär lade all kraft i

52

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

Åhus. Pär berättar sedan, med ett leende på läpparna, att han sju år senare fick möjligheten till en så fantastisk butikslokal, gamla Hjortsbergs pappershandel, inne i Kristianstad att han inte kunde låta bli att starta även där. Idag är det dessa två butiker som Pär driver tillsammans med sin fru Jessica, och de arbetar hela tiden med att ligga i framkant både kunskaps- och teknikmässigt. Pär har genom åren gått många högre utbildningar, bland annat både diagnostisk optometri och pediatrisk optometri, vilket har gett honom droppbehörighet.

- Det gör att jag få använda diagnostiska droppar vilket gör att jag kan göra ännu bättre och noggrannare undersökningar, säger Pär. Idag har han, som en av cirka tio optiker i Sverige, ett undersökningsinstrument (OCT) som fotograferar och scannar näthinnan i ögat. Utifrån detta kan han sedan upptäcka glaukom (grön starr), ålders- och kärlförändringar samt att han dessutom kan mäta den gula fläcken. - Vi satsar väldigt mycket på tekniken för att kunna hjälpa till att upptäcka problem i tid, menar Pär.


Det är fantastiskt att få hjälpa folk att kunna se bra Ett resultat av en OCT-undersökning, på bilden ser man gula fläcken Han berättar också att om han upptäcker förändringar som han inte själv kan åtgärda, så kan han remittera patienterna vidare till specialister som till exempel operationer av grå starr. En annan sak som finns hos Schmidt´s Optik är nattlinser som medan du sover omformar ögats hornhinna och korrigerar närsynthet så att man ser bra under dagen utan att behöva varken glasögon eller linser. - Dessa linser kan användas av de som har en närsynthet upp till -5 dioptrier eller brytningsfel upp till -2,5 dioptrier, säger Pär. Han berättar vidare att han undersöker ögats form med hjälp av en hornhinnetopograf, sedan specialtillverkas linsen exakt efter just patientens öga. När man sedan fått sina linser och sovit med dem en till två nätter så ser man oftast helt perfekt och är glasögonfri. Dessa linser har även enligt studier visat sig bromsa närsynthet

med upp till 50%. Detta innebär att ett barn på 12 år som har ett synfel med -1 dioptri istället för att som vuxen ha omkring -4 dioptrier kommer att sluta med ett synfel på cirka -2 dioptrier.

Vi satsar väldigt mycket på tekniken för att kunna hjälpa till att upptäcka problem i tid

Just barns närsynthet är idag ett växande problem på grund av mobiltelefonerna. - Det är ett ökande bekymmer och närsyntheten kommer tidigare och tidigare. I Kina är idag 85% av alla 19 åringar närsynta och det är nästan som en epidemi i Asien, berättar Pär. Pär brinner verkligen för sitt arbete och han påpekar vid flera tillfälle att han tycker det är ett enormt intressant jobb. - Jag får ju jobba både med det kliniska och hantverket eftersom vi ju har en egen verkstad. Sedan får man inte glömma modet, det är en fantastiskt rolig mix att arbeta med och jag gillar verkligen perfektionismen i det, säger han. Pär säger avslutande att även om han har glasögon för lågbudget och högkvalité så är inte det primära i hans yrke att sälja glasögon. - Det är fantastiskt att få hjälpa folk att kunna se bra, avslutar han.

Moderna fina glasögon i buriken NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

53


ÖPPET MINST 362 DAGAR OM ÅRET

JOCKES OUTLET I DAGARNA FYRA! Torsdag 24/8, fredag 25/8, lördag 26/8, söndag 27/8 Lördagen har vi öppet 10-15, söndag 11-15!

Barncyklar

gilla oss för alla nyheter

Vuxencyklar

20% 25% RABATT RABATT

Gäller cyklar

i lager!

Ring och boka! 044-24 91 21

RESTAURANG • BUTIK LIVEMUSIK • KONFERENS BRUNCH • SÖNDAGSMIDDAG

klar!

Gäller ej elcy

Åhus sedan 1978!

Erbjudandet gäller endast den 24/8-27/8-2016. Vi reserverar oss för slutförsäljning.

ELLEGATAN 8 ÅHUS • 044-24 34 54 mån-fre 9.30-18.00 • lör 10.00-13.00

Åhus Köpmannagatan 12 044 - 24 03 40

HLU N C G T STÄ-N14 13

54

Kristianstad Västra Storgatan 22 044 - 12 50 70

ÖPPETTIDER

ÖPPETTIDER

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-13

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-14

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

MISSA INTE RÖKERIETS ROCKFEST DEN 26/8

www.schmidtsoptik.se


25%

RABATT

på alla silverringar gäller ej egen tillverkning Erbjudandet gäller till 16/9

1 1850:-

2 1415:-

3

2815:-:-

4 770:-

5 350:-

DESIGN 1. Camilla Holmqvist 2. 3. 4. Heiring

6 99:-/st

7

6. Spinning

Degeberga rör AB Degeberga Allt inom rörservice! rör AB

7. 8. 14 Susanne Friis thermia.se

Allt inom23 rörservice! Niklas 0708-35 86

9. SIF Jakobs 11. 12 Per Borup 13. Rabinovick

VI SYNS I ÅHUS PRODUCERAS AV

1420:-

8 1015:-

9 1199:-

17. 18k ring (omarbetningspris 3990:-)

10 1150:-

MAGASIN

VI SYNS I

VI SYNS I

MAGAS IN

VI SYNS I

ÅHUS ÅHUS ÅHUS

11

MAGASIN

4400:-

12 OMSLAGSBILD:

RICKARD GUNNARSSON,

SOLROSOR

JOHANZON, HÖST OMSLAGSBILD: LENNART | OKTOBER 2016 NUMMER 74

ÄR SKÖRDETID

OMSLAGSBILD: LENNART JOHANZON, ÅHUS2016 S:TA MARIA KYRKA NUMMER 75 | NOVEMBER

NUMMER 76 | DECEMBER 2016

2900:-

13

Öppettider: Tis- fre 09:30-18:00 Lör 09:30-14:00 Mån Stängt

f

www

0709-52 48 50 • rickard@rgahus.se

Egentillverkning av Camilla & Sven

Välkomna Åhus Guldsmedja

visynsiahus.se

1290:-

14 930:-

15 250:-

16 1525:-

17 9110:-

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

55


Dag för dag program Augusti TOR 17 AUGUSTI St Annas Gille Öppet Hus med hantverk och visning av Gillets samlingar kl. 14-16. Anders Håkansgården www.annasgille.com

FRE 18 AUGUSTI Hanna la Fleur & Jonas S på Rökeriet, Yngsjövägen Yngsjövägen 226, 044-24 91 21 www.rokeriet.se

LÖR 19 AUGUSTI Tomas Tillberg & Magnus Persson på Pråmen 0708-300 240. Skeppsbron 2 www.pramen.net Tullamore Lads på Rökeriet, Yngsjövägen Yngsjövägen 226, 044-24 91 21 www.rokeriet.se

SÖN 20 AUGUSTI Konstnärsdag på Rökeriet, Yngsjövägen Yngsjövägen 226, 044-24 91 21 www.rokeriet.se

LÖR 26 AUGUSTI 10-16 Lekens dag på Furuboda. En dag för alla – både stora och små! Det bästa med dagen är att alla kan hitta något roligt att göra och att alla aktiviteter är gratis. Dagen finansieras genom sponsring och gåvor från privatpersoner, företag och organisationer http://foreningen.furuboda.org Bakluckeloppis kl 11-14 Nya Åhusparken www.nyaåhusparken.se/evenemang Rockfest på Rökeriet, Yngsjövägen Yngsjövägen 226, 044-24 91 21 www.rokeriet.se

56

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

September

med reservation för förändringar, se www.ahussweden.se för senaste nytt

LÖR 2 SEPTEMBER Guldvingeklubbens ljusshow och Ronny Serxmark på Rökeriet, Yngsjövägen 226, 044-24 91 21 www.rokeriet.se

LÖR 9 SEPTEMBER Höstfest med smaktorget Åhus Torg Vi går för Vatten 11-15 Åhus Rotary www.wwwahus-rotary.se Hantverksdag – utställningar, repslagning, tobaksskärning, gamla hantverk m.m. 13-16, Anders Håkansgården www.annasgille.com Stay Tuned - Säsongens sista spelning på Pråmen 0708-300 240. Skeppsbron 2 www.pramen.net Emil Sigfridsson & Jonas S på Rökeriet Yngsjövägen 226, 044-24 91 21 www.rokeriet.se

LÖR 16 SEPTEMBER Isabel & Jonas på Rökeriet Yngsjövägen 226, 044-24 91 21 www.rokeriet.se

LÖR 23 SEPTEMBER Emil Wihlborg på Rökeriet Yngsjövägen 226, 044-24 91 21 www.rokeriet.se

LÖR 30 SEPTEMBER Tomas Tillberg & Magnus Persson på Rökeriet Yngsjövägen 226, 044-24 91 21 www.rokeriet.se


Lions firar 100 år i år VARHELST DET FINNS ETT BEHOV

FINNS DET EN LIONMEDLEM

Vi har öppet varje helgfri lördag 09.00-13.00 året om

LIONS CLUB ÅHUS

EN AV SVERIGES STÖRSTA LOPPMARKNADER

Välkommen till STF ÅHUS / Cigarrkungenshus VANDRARHEM, BED & BREAKFAST, DISPONENTVILLAN OCH GÄSTHAMNEN I ÅHUS. Vi erbjuder boende i alla former, för alla smaker!

Varmt välkomna! Besök pittoreska Åhus och få en blandning av upplevelser och spännande historia. Det är inte långt till glassen, stranden eller golfbanan. Listan kan göras lång!

www.cigarrkungenshus.se info@cigarrkungenshus.se Telefon: 070 675 77 10

Att avnjuta en god måltid i någon av Åhus restauranger är pricken över i:et. Vi ser fram emot att få hjälpa just dig med boende och upplevelser.

FÖR STÖRRE FÖRETAG Bokslut - Rådgivning - Revision

GALEN I GRÖNT

PASSA PÅ ATT UPPDATERA HEMMET MED NYA KRUKVÄXTER. JUST NU FÅR DU 3 MEN BETALAR BARA FÖR 2

FÖR MINDRE FÖRETAG Löner - Redovisning - Bokslut

Välkommen till revisionsbyrån i Åhus!

KRUKVÄXTER

KÖP 3 BETALA FÖR 2 BILLIGASTE PÅ LÖPET. KRUKA INGÅR EJ

DENNIS BLOMMOR, VALLGATAN 30, TEL: 044- 24 71 45, ÖPPETTIDER, MÅN-FRE 09.00-19.00 LÖR 09.00-15.00 SÖN 11.00-15.00 ERBJUDANDET GÄLLER TILL DEN 31/8 2017 ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER

Varvsgatan 26 • 296 31 Åhus 0708-28 83 00 info@ahusrevision.se

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

57


Juristen Ann Brauner besvarar frågor som våra läsare kan ha när det gäller vardagsjuridik.

Det är svalkande med en fungerande AC

Ann Brauner har arbetat som bankjurist i större delen av sitt yrkesliv. Bland annat med frågor som rör såväl affärsrätt som familjerätt.

Maila eller posta dina frågor till Ann. Skicka inte dokument eller andra handlingar.

SERVA DIN AC

FRÅGA

JURISTEN Tack signaturen ”behövs god man” för brevet.

REPARERA & BYTA BILGLAS Vi är lupin certifierade att byta bilglas

Du undrar i ditt brev om det måste utses en god man om du eller maken skulle bli sjuk. Någon har berättat att det alltid måste utses en god man om man blir så sjuk att man tex hamnar på en vårdinrättning. Svar: Från och med den 1 juli i år kan du själv kunna utse vem som ska ta hand om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du i framtiden skulle förlora din beslutsförmåga, genom Lag om Framtidsfullmakt. Framtidsfullmakt är en ny typ av fullmakt i Sverige. Tack vare en framtidsfullmakt kan du själv styra över vem eller vilka som skall fatta beslut åt dig i framtiden om du drabbas av sjukdom, psykisk störning, skada eller liknande som innebär att du förlorar din beslutsförmåga. Framtidsfullmakten träder i kraft från och med att fullmaktsgivaren är i sådant tillstånd att denne inte kan fatta beslut åt sig. Det är upp till fullmaktshavaren att avgöra när detta inträffar.

BOSCH CAR SERVICE

Service och reparationer på samtliga bilmärken, personbilar och transportbilar • Dela upp din betalning räntefritt 4 månader • Upplev trygghet på vägen med BOSCH Car Service Assistans • Få Europagaranti på service och reservdelar

Fullmaktsgivaren kan dock besluta att villkora att ikraftträdandet av fullmakten skall prövas av tingsrätten. Framtidsfullmakten fungerar därför som ett komplement till traditionella fullmakter och som ett alternativ till godmanskap och förvaltarskap. Fullmakten måste vara skriftlig och bevittnas av två vittnen som inte är släkt med fullmaktsgivaren.

Ann Brauner

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00

58

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

VOLVO SERVICE

med riktig stämpel i serviceboken. Dela upp din betalning med Volvokortet

AUTOSERVICE ÅHUS AB Sandvaktaregatan 22 per@autoserviceahus.se

044-24 79 80 autoserviceahus.se

7720 ISO/IEC 17020 (B)


NUMMER 84 | VI SYNS I Ã…HUS AUGUSTI 2017

59


9 SEPTEMBER KL. 10-14

HÖSTFEST I år laddar vi för en ordentlig Höstfest där vi med gemensamma krafter gör Åhus Torg till händelsernas centrum.

Platsorganisation Åhus, Rotary Åhus och St Annas Gille går samman med sina evenemang och skapar aktiviteter för hela familjen. SMAKTORGET kl 10-14 Den traditionella torghandeln med varor från våra lokala aktörer dukar upp bröd, glutenfritt bröd, ostkaka, sylt, must, charkuteriprodukter (kött och kyckling), ekologiska grönsaker, bär, honung, hantverk, kryddor, ägg, franska ostar, gås, sirap med mera. Med andra ord en mängd varor att frossa i. VI GÅR FÖR VATTEN kl 10-14 Ett evenemang som Rotary Åhus genomför en tipspromenad för att samla in

60

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

pengar till brunnar för att kunna erbjuda befolkning i Kenya rent vatten. Start och mål vid Torget i Åhus. Öppen start från kl 10.00 till 14.00. Tipspromenaden går genom byn. Allt överskott från dagen går oavkortat till att skapa rent dricksvatten i Kenya. Detta görs i ett samarbete med Rotary Läkarbank som har erfarenhet av att gräva brunnar i Kenya. Målet är 1 000 startande! UPPTRÄDANDE PÅ SCENEN Tuta & kör samt trollkarlen Victor underhåller från scenen. Scouterna grillar korv och det kommer att vara barnaktiviteter. ÅHUS TURISTBYRÅ och museet har öppet kl 10-14.

HANTVERKSDAG kl 13.00 - 16.00 Hantverkardag på Anders Håkansgården: Utställningar, repslagning, tobaksskärning, gamla hantverk, veteranfordon mm. Kaffeservering och musikunderhållning. Dessutom kan man åka rälsbuss till och från Åhus. Mer information finns på ÅhusSwedens hemsida www.ahussweden.se


MÅN–FRE 10-18 LÖR 10-16 Skeppsbron 10 ÅHUS NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

61


Välkommen till Livets resa -en trilogi av eftertanke och musik i Åhus kyrka söndagar kl 18.00 1/10 HBTQ Dragan Nedelén berättar om livet som homosexuell – ”Morbror, är du bög på riktigt?” Con Moto och kören Trekvart medverkar tillsammans med Berndt Sjögrens Jazztrio 22/10 Anorexi Malin Rosén berättar om livet med en ätstörning Con Moto medverkar 12/11 Hjärttransplantation Monica Hägerström berättar om livet med ett nytt hjärta Kören Trekvart medverkar

Måndagscafé

Vårt Måndagscafé inleder höstterminen den 4 september med sång och musik. Program hösten 2017: 4/9 Yngsjö Anita Ewald, Famnen full utav solsken med dragspelsmusik 11/9 Åhus Susanne B Göran Åslund, Syndfulla visor 18/9 Yngsjö Leif Axelsson och Roger Olsson, Minns du den sången? 25/9 Åhus Åsa Hagberg, Luther, den store jubilaren 2/10 Yngsjö Gittan Bergholtz, Blandad musik och Allsång 9/10 Åhus Anna Maria Dencker, skolsånger från förr 16/10 Yngsjö Susanne B, Göran Åslund, Hasse o Tage, Povel Ramel 23/10 Åhus Vi tre med Leif Axelsson 30/10 Yngsjö Ylva Palmgren och Birgit Berg, piano och sånger ur Alice Babs repertoar 6/11 Åhus Anders Anton med blandade visor 13/11 Yngsjö Karlo Pesjak, Mannen med vildsvinen, bildvisning 20/11 Åhus Inka med blomsterbilder 27/11 Yngsjö Musikunderhållning med Börje Färm 4/12 Åhus Peter Hägg med visor 11/12 Åhus Musikunderhållning Alltid klockan 14.00-16.00. Gratis inträde – kaffe med kaka kostar 20 kr. Varmt välkommen!

Anita Evald

Åsa Hagberg

Leif Axelsson

Välkommen till Öppna förskolan i höst

28 augusti startar höstterminen för Öppna förskolan i församlingshemmet. Precis som tidigare är det öppet tre dagar i veckan, måndag, onsdag och fredag, kl 9-11.30 för alla barn 0-6 år i vuxet sällskap. En liten sångstund cirka halv tio och därefter är fikat klart. Här finns tid för lek och pyssel, gemenskap och roliga möten.

Källarklubben, för dig i åk 4-6

ÅHUS FÖRSAMLING

62

AHUSFORSAMLING

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

På onsdagar mellan kl 13-16.30 är församlingshemmet öppet för dig på mellanstadiet. Hit kan du komma när du känner för det, ingen föranmälan krävs. Vid 14 serveras det fika för en billig peng. Här kan du hänga, göra läxor, pyssla och ha kul. Start 30 augusti. Går att kombinera med kören Con Angelii, som övar kl 14.45-15.55. Vi ses! Sophia och Therése


Åhus församling KALENDER sept - okt

27/8 12: söndagen efter Trefaldighet 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst med halvårets döpta och barnkören Con Angelii. MT

3 september, 12:e söndagen efter Trefaldighet 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, Ensamble ur Trekvart, TB

10 september, 13:e söndagen efter Trefaldighet

Ny minneslund

Den nya minneslunden på Gamla kyrkogården inne i Åhus är klar. Den ligger öster om kyrkan, i hörnet mot Köpmannagatan och Rönnowsgatan. Samtidigt har de båda ingångarna från torget och Rönnowsgatan fått en tillgänglighetsanpassning. Den gamla minneslunden, på nya kyrkogården i Transval, började bli full. Där finns uppskattningsvis 1000 askor. Den nya beräknas ha plats för cirka 2000 askor och är också en anonym minneslund, utan plaketter. Själva muren är byggd med ett speciellt handslaget tegel som harmonierar med skiftningarna i kyrkans tegel. Konstverket är gjort av Kristianstadsfödde konstnären Folke Truedsson (1913-1989), en gyllene skulptur som heter ”Solfågel”. Minneslunden invigdes i samband med friluftsgudstjänsten vid kyrkan på midsommardagen.

11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Högmässa, MT Kaffe i paviljongen

17 september, 14:e söndagen efter Trefaldighet 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, SE Kaffe i paviljongen

24 september, 15:e söndagen efter Trefaldighet 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Högmässa, TB Kaffe i paviljongen

1 oktober, Den helige Mikaels dag 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst med eftiskörerna, PA Kaffe i kyrkan 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka Livets resa, HBTQ

8 oktober, Tacksägelsedagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Skördemässa, Bibelutdelning Vardagskonfirmanderna, SKUTT, KUL, Con Moto, TB Kaffe i paviljongen 19.00 Åhus S:ta Maria kyrka Taizémässa

15 oktober, 18:e söndagen efter Trefaldighet 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, PA Kaffe i paviljongen 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka Rockmässa, Joyful Bibelutdelning Uppleva-Skapa

22 oktober, 19:e söndagen efter Trefaldighet 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Förklarad högmässa, MT Kaffe i paviljongen 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka Livets resa, Anorexi

29 oktober, 20:e söndagen efter Trefaldighet 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, TB, Körglädje Kaffe i paviljongen 19.00 Åhus S:ta Maria kyrka Taizémässa

ÅHUS FÖRSAMLING Läs mer på vår webbsida:www.svenskakyrkan.se/ahus

Präster: Magnus Tyche (MT), Susanna Englund (SE), Tanja Borchardt (TB) Per-Ludwig Anderssons (PA)

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

63


SÄLJA NU ELLER SEDAN? SÅ ENKELT ORDNAT, ATT DU SLIPPER VÄLJA. Med vår kostnadsfria tjänst Förberedd hjälper vi dig att förbereda hela din försäljning så att du i lugn och ro kan leta efter din drömbostad och sälja när du är redo.

MÄKLARHUSET ÅHUS & SÖDERTORG TEL: 044-282001 AHUS@MAKLARHUSET.SE WWW.MAKLARHUSET.SE

64

NUMMER 84 | VI SYNS I ÅHUS AUGUSTI 2017

FÖR ENKELHETENS SKULL


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.