Vi syns i åhus nr 77

Page 1

VI SYNS I

ÅHUS MAGASIN

OMSLAGSBILD: LENNART JOHANZON, VÄSTRA HAMNGATAN

NUMMER 77 | JUL 2016


INNEHÅLL

personliga reflektioener

Det finns även några andra personer som vuxit fram och betytt oerhört mycket för mig under denna hösten. Till den ena vill jag säga såhär:

Detta magasin produceras av 2

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

- Även om det är ditt jobb så är du en stor del till att jag idag ser framtiden som en möjlighet istället för en börda. Och du kommer att fortsätta vara min trygga person framöver också. Till alla er andra vill jag framföra mitt stora tack för att ni alla är så underbara och står ut med mig. När alla helger är över så kommer vi tillbaka i vardagen och framåt våren så är min plan att utveckla Vi Syns i Åhus ytterligare. Till påsken blir det som vanligt en satsning på konstrundan och framåt sommaren blir det en tidning som fokuserar på turisterna för att ge dem den guidning de behöver i vårt område. Men innan dess så ska ni först läsa igenom denna tidning och ni har god tid på er då Vi Syns i Åhus inte ges ut i januari utan nästa utgivning är i februari. Tills dess vill jag verkligen önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. Jag vill dessutom fortsatt be er att tänka på Åhus som den fina ort den är och gynna de lokala och fantastiska företag vi har här.

Nyheter & notiser

4

Nyheter & notiser

6

Krönika 8

Nyårslöfte - Rosie Reinholds Trädgårdstips 12 Mårten Gås

16

Fråga juristen

20

Åhus Big Bang

24

Badortsbandet 26 Richard Wegele

30

Då & Nu

34

Sjögatan del 2 - Rickard Knutsson Åhus Trailrun

36

Vardagsglam 39 Åhus Beach Live

48

Frykmans glutenfria

50

StriIT Smart

52

Krönika 54

Julen - Andrea Hafström Åhus Församling

60

Åhjus Hamn

62

Njut nu av helgerna och var rädda om varandra. Kramar på er! Rickard

0709-52 48 50 • rickard@rgahus.se

REDAKTION

Vi närmar oss julen med stora steg och det bör sig nog att jag skriver ett par ord om denna högtidshelg. För mig har julen alltid varit otroligt bunden till traditioner och en tid för reflektion. I år kommer jag att reflektera ännu mer än tidigare och det har också fått en annan djupare innebörd i mitt liv. Jag har gått igenom ett tufft år, men det har också gett mig en annan syn på vad och vilka som är viktiga i mitt liv. Familjen är det centrala och utan det stöd som jag hela året fått vet jag inte hur det skulle sett ut. Att få ett uttmattningssyndrom med medföljande besvär är som vilken annan sjukdom som helst, det drabbar hela familjen. Men det svetsar även samman. Idag känner jag en närhet och sammanhörighet med min fru på samma sätt som jag gjorde i den nykära tiden för massor av år sedan. Denna känsla och betydelse är det som jag kommer att ta fram och njuta av under både jul- och nyårshelger. Jag hoppas att just du har någon liknade känsla som du kan plocka fram för att hitta ditt lugn och njuta av alla underbara helger.

NUMMER 77 | JUL 2016

ANSVARIG UTGIVARE Rickard Gunnarsson rickard@rgahus.se 0709-52 48 50 PRODUKTION RGÅhus Reklam & Kommunikation UPPLAGA ca. 9.000 ex NÄSTA NUMMER Från den 20 feb 2016 annons- och redaktionellt material oss tillhanda senast 3/2 ANNONSERA info@visynsiahus.se PRISER, UTDELNING & ÖVRIGA FRÅGOR www.visynsiahus.se MATERIAL FÖR TRYCK Rickard Gunnarsson rickard@rgahus.se UTEBLIVEN TIDNING info@visynsiahus.se

© RGÅHUS REKLAM & KOMMUNIKATION 2016. All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel.


Jenz Mårtensson, Carina Söderqvist, Ellinor Dahlquist SE ALLA OBJEKT TILL SALU?

Scanna QR-koden med din mobil eller gå till: www.martenssonmaklare.se Köpmannagatan Åhus Tel: 044–24 74 44 044-24 74 44 •27, info@martenssonmaklare.se

Vi tackar för i år och önskar våra kunder en riktigt God Jul & Gott Nytt År Vi syns igen måndagen den 9:e januari Jenz Mårtensson, Carina Söderqvist, Ellinor Dahlquist SE ALLA OBJEKT TILL SALU?

Scanna QR-koden med din mobil eller gå till: www.martenssonmaklare.se Köpmannagatan 27, Åhus Tel: 044–24 74 44

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

3


NYHETER & NOTISER FÖRELÄSNINGAR PÅ ÅHUS FÖRELÄSNINGSFÖRENING

AOSEUM

Jazz & Gäst proudly presents “A WILDFLOWER FROM PHILLY” Joanna Pascale (US), vocal & Some Band på Aoseum i Åhus fredag 3 feb 2017 kl 19.30. Boka plats och ev. förtäring på 0709 – 45 03 99 eller info@aoseum.se Joanna Pascale, en i USA väletablerad sångerska från Philadephia, besökte oss hösten 2010 tillsammans med trumpetaren Dennis Wasko. Till vår stora glädje kommer hon nu tillbaka och gästar oss i samband med en miniturné i Skåne och Blekinge. Efter studier vid Temple University, där hon numera undervisar, kom Joanna att medverka på ett flertal album med musiker från amerikanska östkusten. 2004 debuterade hon som ledare på CD:n When Lights Are Low, vilken följdes av Through My Eyes 2008 och Songbook Standards 2010. Nyligen har hon släppt sitt fjärde album, Wildflower. Om den står det på www.joannapascale.com: “Whether referring to the lesser-known repertoire to which she’s drawn or to the singer

herself, nurtured in the concrete jungle of her native Philadelphia, Wildflower is the ideal title for Pascale’s captivating new album. Supported by an excellent band led by the session’s producer, pianist Orrin Evans, and a host of special guests including Christian McBride, Kurt Rosenwinkel, Gregoire Maret, Bilal, and Cyrus Chestnut, Pascale finally comes into full bloom, a wildflower whose beauty is emerging into the sunlight.” “Wildflowers grow under the most unlikely circumstances,” says vocalist Joanna Pascale. Vi är otroligt stolta över att kunna presentera en internationell toppartist när vi nu inleder vårt andra Jazz & Gästdecennium. Välkomna!

9 februari Patrik Olofsson, Heberg Drömmen om Antarktis – en odyssé i Södra Ishavet via Falklandsöarna och Sydgeorgien Med utgångspunkt från Eldslandet i södra Argentina ger vi oss ut på en båtresa till Falklandsöarnas vindpinade gräsöar och Sydgeorgiens isfjäll för att sedan landstiga på Antarktis, extremernas kontinent. 16 februari Lars­‐Göran Larsson, Ystad Kostinformation ”Ottsjökocken” gästade oss för några år sedan och nu blir det da capo. Mellan skrattsalvorna är det allvar och vi får även provsmaka en del, bl.a. handstampad vitkål. 23 februari Ingmar Skogar, Ängelholm Costa Rica och Nicaragua Två färgstarka länder i Centralamerika bjuder på en fantastisk naturrikedom med molnskog, regnskog, vulkaner, laguner och varma källor. I trädkronorna klättrar charmiga apor och sengångare tillsammans med stora aror och tukaner. På marken lever färgglada grodor och stora leguaner. Färgrika fjärilar och kolibrier flyger mellan blommorna. Ländernas biologiska mångfald är svår att överträffa.

BIG BANG

Ingemar Torstensson someband.se aoseum.se

Some Band Loppis är poppis 4

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

Lördag 31 december kl. 00:00, Gamla Skeppsbron, Åhus Årets Big Bang kommer att arrangeras vid gamla skeppsbron klockan 00:00 den 31 december. Fyrverkeriet sponsras av näringslivet i Åhus med omnejd för att det ska bli ett säkert och gemensamt fyrverkeri för såväl Åhusbor som alla andra.

ÅHUS HBK LOPPIS

LIONS LOPPIS

Helgfria lördagar kl 10–13

Helgfria lördagar kl 09–13


Jul hos House of Mi

Köpmannag. 17 Åhus 044-24 72 00 Öppettider: Mån-fre 10-18, lör 10-15

Följ oss på

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

5


NYHETER & NOTISER JULKONSERT

ÅHUS JULMARKNAD & JULSKYLTNING Under Åhus Julmarknad och Julskyltning arrangerades några tävlingar och här publiceras resultaten. - Godisspannens vikt 2768 gram - Antal klubbor i burken 77 stycken - Grantävling - vinnande gran blev nr 4 klädd av Flower Living i Åhus. Alla vinnare är underrättade. Gällande antalet klubbor i burken fanns det flera som lämnat in samma resultat, så en lottdragning gjordes. Även vinnarna som bärst utklädda i tomtenisseparaden hatr fått sina priser. Just tomtenisseparaden blev en fantastisk och oförglömlig upplevelse. Tack alla som ställde upp och bidrog till detta.

Tisdag 20 december kl. 19:30, Degeberga kyrka I Juletid – Sveriges största julturné För fjortonde året i rad bjuder Magnus Johansson och Marcus Ubeda in till ett stämningsfullt julfirande. I år med specielle gästen Christer Sjögren!

VINTERVANDRING Söndag 15 januari kl. 10:00, Åhus - Fårabäck, tur & retur Vintervandring från Åhus till Fårabäck och sedan tillbaka till Åhus igen.Tillsammans med Friluftsfrämjandet vandring längs med stranden i ca 7 km. Kläder efter väder. Medtag något att grilla. Samåkning från Circle K samåkningsP vid Maxirondellen kl. 10.00. Info: friluftsframjandet.se/kristianstad

FÖRELÄSNING I YOGA Torsdag 26 januari 2017 17:30-18:45 på Seaside Inspiration & Hot Yoga i Åhus Yoga- en träning för livet och för stunden, med Ulrika Norberg. Yogaläraren, författaren och kreativa inspiratören Ulrica Norberg är passionerat intresserad av berättelser, bilder, mänsklighet och individualitet och brinner för att se människor växa. Förutom att undervisa i Yoga/Meditation, arbetar Ulrica arbetar som kreativ konsult, föreläsare och författare. Hon har en magisterexamen i film, kommunikation och journalistisk samt är utbildad inom medicin, hälsa och träning. Efter föreläsningen ernjuds en Yoga klass 19:15-20:45 Foto: Ewa Gustavsson

Anmälan sker via www.seasideinspiration.se Pris för föreläsning 199:- och för Yogaklassen 399:-

JULETID PÅ FURUBODA Välkommen till Furuboda i juletid! Här förbereds det för fullt för våra jularrangemang och du är varmt välkommen att besöka oss under denna tid! Fri entré – men ge gärna en gåva till Föreningen Furuboda, antingen på plats eller via bg 155-8725 eller swish nummer 123 466 39 69. Torsdag 22 december kl. 19:00 Gospelkören Released från Malmö, aulan Juldagen 25 december kl. 08:30 Julotta i aulan med Susanna Englund, Bo Olsson och musiker Juldagen 25 december kl. 14:00 Familjen Idoff spelar och sjunger Juldagen 25 december kl. 19:00 En stund med rektor/verksamhetschef Jenny Anderberg, i aulan Tisdag 27 december kl. 19:00 Konsert med Furubodas musiklärare, aulan

M

ånadens atcher

6

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

ÅHUS HANDBOLL HERR 14 jan kl 14:00 Åhus HB - Hultsfreds HF 27 jan kl 19:45 Åhus HB - Växjö HF 11 feb kl 14:00 Åhus HB - IK Cyrus

EXTRA ARBETE +/- 50 - årig man söker några timmars extra arbete under sina längre ledigheter från sitt ordinarie jobb. Alla svar beaktas men gärna något där man träffar mycket människor.

RING 0708-28 86 03

ÅHUS HANDBOLL DAM 4 jan kl 19:00 Åhus HB - HK Aranäs 14 jan kl 16:00 Åhus HB - Kärra HF 28 jan kl 16:00 Åhus HB - KFUM Trollhättan

11 feb kl 16:00 Åhus HB - IF Hallby 25 feb kl 16:00 Åhus HB - BK Heid UF


the finest living fina inredningsdetaljer

One of a kind

the finest thing

the finest eating

handplockade barnkläder, inredning & leksaker

unika möbler

coolt café & restaurang i en spännande atmosfär

öppnar

VÅREN 2017 www.ahusfinest.se CASABLANCA

HERRFRISÖR Klippning • Rakning • Damklippning Mer än 30 års erfarenhet

DROP IN Öppet: Vard 09-18 Lörd: vid bokning Köpmannagatan 13 ÅHUS 0738-24 35 38

Välkommen Hassan

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

7


ROSEMARI REINHOLDS krönikör i Vi Syns i Åhus

NYÅRSLÖFTE Varje år är det likadant, massor av personer inkl. jag själv tar tillfället i akt att börja sitt ”nya liv” på nyårsafton. Ett helt nytt, blankt år ligger framför oss. Detta året ska bli det bästa! Nu ska jag äntligen ta tag i mig själv…. När vi skålat in det nya året, passar vi på att avge ett nyårslöfte – det är nu det gäller! De vanligaste nyårslöftena handlar om: • Att äta bättre • Att träna mer • Att stressa mindre • Att gå ner i vikt Enligt undersökningar som gjorts avger var femte person ett nyårslöfte, men bara en femtedel av dem klarar av att hålla sitt löfte. Felet är att vi är alldeles för ambitiösa och våra löften inte går att mäta om de blivit uppfyllda. ”Jag ska äta bättre”….ok men vad betyder det? Vi måste precisera oss bättre och vara realistiska. Det tar i genomsnitt 66 dagar att skapa en ny vana. Dela upp ditt nyårslöfte i delmål. Att börja med att bestämma att man

8

ersätter kakan på eftermiddagsfikat med något bättre tex en frukt eller att man äter en bra frukost. Rimliga mål som går att bocka av. Skulle det sedan hända att vi misslyckas och drabbas av bakslag (det händer alla!!) så ska vi inte tänka att det är kört, att vi har förstört alltihop, utan ta nya tag och gå vidare. Fokusera på det positiva. Att ha en dålig dag är inte att börja om från noll, det är att stå över ett kast på spelplanen. Är du en av dem som kommer att bestämma dig för att äta bättre kommer här ett recept, som jag faktiskt inte har provat själv. Men som ett bra frukost eller mellanmålsalternativ verkar det helt perfekt.

Grön ”ghurt” Lägg avokadoköttet från en avokado i en mixer med en banan, 1 msk kokosolja, lite pressad lime//citron och 1 kryddmått kardemumma. Mixa till en slät ghurt och garnera med bär och granola. Gott Nytt År!

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

Originalet mellan Åhus - Yngsjö

www.rokeriet.se

KÖP DIN JUL- & NYÅRSMAT HOS OSS!

God jul &

Gott nytt år Vi ses igen i januari 2017

ÖPPET ALLA DAGAR Ring och boka! 044-24 91 21

Får du besök av släkt och vänner under Jul och Nyårshelgen, och inte har sovplats för dem hemma?

God Jul & Gott Nytt År

Boka rum eller stuga hos oss!

Söndag 18 dec kl. 15:00 OBS! Tiden

ÅhusGårdens Julhälsning Barnkören Unga Röster, Åhus Blåsorkester, AOS-Kören, Solosång Rune Svensson. Julappell av och med ÅhusGårdens personal Efteråt bjuder ÅhusGården på Julkaffe med bröd

VÄLKOMMEN! ÅhusGården 044-24 00 20 • kontakt@ahusgarden.se


BRAVISSIMO.SE

Tack för i år! Ett bra år av spännande uppdrag och nya kunder går mot sitt slut. Vi vill tacka dig som varit kund hos oss under 2016 – för förtroendet att låta oss fylla dina behov, och för att du som kund sporrar oss till att ständigt utveckla vårt sortiment och vår service. Du gör oss bättre! Nu välkomnar vi snart 2017, ett år där vi ser fram emot att göra ditt hem än mer funktionellt och vackert. Med vårt breda sortiment av markiser, persienner och gardiner erbjuder vi behagligt inomhusklimat, effektiva sol- och vindskydd, och insynsskydd med modern teknik som är klimatsmart. Varmt välkommen till vår butik och utställning, vid stora rondellen i Åhus.

mån-tors 10–18, fre 10–14, lör 10–13, 22/12 10–14, JULSTÄNGT 23/12 2016 – 8/1 2017

Tel 044-28 89 90. www.ljusochcomfort.se

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR önskar

FÄRGHUSET Färg & Måleri i Åhus AB Öppet lördagar 11-15

Vintage

TORGET 11

& SECOND HAND

EXTRAÖPPET: 19-23 dec 15-18 • 27-30 dec 15-18 2-4 jan 15-18 • 5 jan 11-15 Stängt 9-27 jan

Heidis Fotvård Välkomna att boka tid för en skön fotvårdsbehandling

TIDSBOKNING via telefon, sms eller mail

0705-93 65 44 skogssmula@hotmail.com Björnspinnarevägen 8, ÅHUS (Källarplan)

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

9


VI KAN FÄRG OCH TAPETER 10% på Vintage Jeanne Darc sortimentet. 15% på alla Eco & Boråstapeter 20% på Nordsjöfärg inomhus sortimentet. Gäller fram till Jul den 24 dec.

ÖPPETTIDER

Mån - Fre 09:00-17:00 Lör 10:00-13:000

Välkommen in till oss!

NY PERSONAL

Viktoria och Niklas med erfarenhet inom måleriyrket är nya i buriken och hjälper er gärna med färg- och tapetval

Köpmannagatan 31, 296 31 Åhus • 044 - 24 03 52 • www.bossesfarg.se

Årets fyrverkeri säljer vi här Tis Ons Tors Fre Lör

27/12 28/12 29/12 30/10 31/10

1000 – 1800 1000 – 1800 1000 – 1800 1000 – 1800 1000 – 1400

WELLNEZ ANLÄGGNINGEN SOM ALLTID LYSNAR PÅ KUNDENS ÖNSKEMÅL

NYHETER 2017 Qigong – Step – Trx senior Vi önskar alla en riktigt

God Jul & Gott Nytt År 044-24 21 20

www.wellnez.se

ETT AV SVERIGES BÄSTA UTEGYM INGÅR I DITT MEDLEMSKAP

10

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016


Dags att unna dig massage hos

Karins Massage ”Jag är certifierad massageterapeut och erbjuder behandlingar i avkopplande miljö till lugnande priser”

Klassisk svensk massage 45 min 290 kr 60 min 390 kr 75 min 490 kr

Hamnens dag Söndagen 18 juni kl 11.00–15.00

Ansiktsmassage 60 min 390 kr Fotmassage 60 min 390 kr 10-kort Presentkort på behandlingar

Bastuturban 80 kr

Huvudmassör 50 kr

Järvvägen 12, Yngsjö För bokning: Ring Karin 0705-80 88 82

18 juni slår vi upp portarna till hamnområdet och bjuder in alla intresserade till Hamnens dag. Vi bjuder bland annat på grillad korv och sightseeing med buss. Våra samarbetspartners i hamnen har folk på plats vid sina anläggningar.

VARHELST DET FINNS ETT BEHOV

FINNS DET EN LIONMEDLEM

Karins Massage Erbjuder vattengymnastik i Furuboda simhall med pass på torsdagar & lördagar

HÅLLER ÄVEN SIMSKOLA FÖR BARN OCH VUXNA PIZZA • GYROS • KEBAB • KYCKLING • SALLAD

ÅHU S P I ZZE R IA K ö p m a n n a g a t a n 1 7 , Åhus

044-24 02 02

ÖPPETTIDER Mån-fre 11:30-21:00 Lör-sön 13:00-21:00 Glöm inte vårt nya stämpelkort 11:e pizzan gratis

LUNCH

65:-

inkl dryck och sallad Gäller alla rätter

LUNCHÖPPET MÅN-FRE 11:30-14:00

LIONS LOPPMARKNAD Helgfria lördagar 09.00-13.00

VI HÅLLER STÄNGT JULAFTON OCH NYÅRSAFTON NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

11


TRÄDGÅRDSTIPS

Bilderna är tagna hos Flower Living och Dennis Blommor i Åhus. Foto: Anna-Lena Biel Jönsson.

NÅGRA AV VÅRA VANLIGASTE JULBLOMMOR Väldoftande lökväxt från medelhavsområdet och mellanöstern, en mexikansk buske på 2-4 meter, en ståtlig sydamerikansk lökväxt och en vintergrön buske som lever högt upp i träden i Mälardalen. Vad har de gemensamt? Jo, alla förknippas de med julen.

Även växterna har en plats under julen och de är lika självklara som glöggen, Kalle-Anka och pepparkakan. Men det är inte alltid lätt att veta hur de skall skötas eller om de har ett liv efter julen. Här får du lite råd och kuriosa om några av de vanligaste växterna du kan hitta i blomsteraffären inför julen. Hyacint (Hyacinthus orientalis) Namnet Hyacint har med vattnets blå färg att göra. Denna väldoftande lökväxt som

vi numera kan finna i många olika färger värmebehandlas för att kunna blomma lagom till jul. Även om det finns många andra färger som till exempel röda, lila och ljusgula sorter är det fortfarande de blå-, rosa- och vitblommande som säljer mest. Deras ursprung är från östra medelhavsområdet och Mellanöstern och introducerades på 1500-talet till Västeuropa och är en av de äldsta krukväxterna vi har. Då var de starkdoftande och fanns i blått med möjligen lite vita stänk i. Då många är

Foto: Illustration: Helen Sirensjö

12

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

allergiska mot starka dofter så har man under 1900-talet tagit fram flera svagdoftande sorter och det är dessa som säljs mest i handeln idag. Hyacinter är lätta att sköta och behöver inte mycket omvårdnad. De gillar dock inte att ha det för fuktigt om själva löken så vattna sparsamt och gärna på ett sådant sätt att endast rötterna får tillgång till vattnet. Blomningen är relativt kort och man hinner köpa hem några omgångar innan det är dags att slänga ut julen. Skulle du vilja spara lökarna för att sedan sätta ut dem i trädgården går det jättebra. Se till att ta bort blomställningen efter blomningen och vattna sparsamt med vatten och lite näring tills bladen vissnar ner. Då lägger du dem svalt och torrt fram tills det går att gräva i marken.

Julstjärna (Euphorbia pulcherima; betyder ”den allra vackraste törelväxten”) Den kan bli en 2-4 meter hög buske och den trivs i torrt och varmt klimat – som gjort för våra varma och torra vinterboningar kan man tycka. Men vi har det oftast lite för varmt så det blir svårt att få till en jämn fuktighet i jorden som den trivs med. Den vill inte stå kallare än 15 grader så placera den inte i eller vid ett vädringsfönster för då dröjer det inte länge förrän de slokar och tappar sina blad. Man tror att den på 1500-talet fick namnet Julaftonblomma, troligen för att blomningen infaller vid denna tidpunkt i Mexiko som är dess ursprungsland. Där använde ursprungsbefolkning den för att utvinna rött pigment för att färga textilier. Först i slutet av 1960-talet började den bli vanlig i Sverige och i dag finns det


många olika varianter som vi kan välja mellan. Det är många som tror att det är de röda bladen som är själva blomman men det är egentligen högblad, i själva verket är det de knopparna som sitter i små gula samlingar i toppen på skotten som är blommorna. Mistel (Viscum album; album är det latinska ordet för vit och syftar på fruktens färg). Mistel finns i Sverige. Det är vår enda trädlevande parasit och använder sin värdväxt för att ta upp näring men fotosyntesen fixar den själv. Vi ser den inte här i Skåne men däremot i Mälardalen och särskilt i Västerås med omnejd. Misteln är Västmanlands landskapsblomma. Den kan vara rätt svår att få syn på under sommarmånaderna då den växer högt upp i sin värds krona på dess grenar och kvistar. När sedan trädet tappat sina löv så framträder den bättre då den själv är vintergrön. Man kan bland annat hitta den på rönn, lönn och hagtorn men är vanligast på lindträd. Ofta ser man misteln avbildad på julkort och förr var det en önskan om livets återkomst, god skörd och livskraftiga husdjursbestånd. Och är du av en ren händelse avlad under ett mistelträd under fullmåne så är du ovanligt klok och har synska förmågor som vuxen. Om du skall odla mistel så får du ha gott om tålamod. Det tar ca tre-fyra år för en mistelplanta att etablera sig och först efter dessa år bildas två små blad som fördubblar sig för varje följande år. Druiden Miraculix, i serien Asterix, skördar mistel med sin speciella guldskära. Det var en viktig växt då den enligt kelterna botade alla sjukdomar. Men den är tämligen giftig och du kan få rejält med magbesvär om du får i dig en mindre mängd. Här i Sverige är misteln fridlyst och det innebär att du inte får ta bort

eller skada vilt levande exemplar, ej heller skada eller fälla det träd som den växer i. Amaryllis (Hippeástrum-hybrider; Hippeus betyder riddare och aster stjärna och förr kallade man amaryllis för riddarstjärna). Det var först efter 60-talet som det kom att bli en julblomma i Sverige, i samtid med julstjärnans intågande. Innan dess användes den som en senvinter- till tidig vårblommande krukväxt. Ursprunget är från Mexiko i norr till Bolivia-Argentina i söder och en art i Västafrika. Numera kan man köpa många olika varianter av amaryllis. Från vinröda dubbla till enkla limegröna blommor. När du väljer amaryllis så är ett hett tips att titta på lökens och dess lökhals storlek. Ju grövre dessa är, ju större chans till fler blomställningar får du. Vattna med försiktighet då löken inte vill stå i fuktig jord. Skulle blomstängeln bli hög och gänglig och till och med brytas av går det bra att sätta den i en vas med vatten, då har du ändå glädje av blomman. Efter blomningen skär man av blomstänglarna och sköter plantan som en vanlig krukväxt. Den skall stå ljust och varmt, vattna och gödsla den regelbundet så att den växer till sig ända fram till sensommaren. Då låter man den vissna ned, och efter ett par månader i vila på torr och sval plats är det dags att ta fram den, vattna och ställa undan den på en mörk och varm plats (18-20°). Vattna mycket sparsamt tills blomstängeln är ca 10 cm då tar du fram den och ställer den ljust. Börja vattna mer regelbundet när bladen är ca 8-10 cm långa. Julen närmar sig med stormsteg och ett nytt år är på antågande och vi ser fram emot ett spännande 2017. Så god jul och gott nytt år önskar vill er alla.

Helen och Anna-Lena är utbildade trädgårdsingenjörer inriktning Design och driver det Åhusbaserade företaget Form & Struktur Trädgårdsarkitektur. Där de sysslar med allt om och kring trädgård gällande planering, rådgivning, växtval och föreläsningar

JULKLAPPSSTATIONEN PRESENTER TYGER KLÄDER PRYLAR Järnvägsgatan 2 044 241050

ÅHUS

percysdesign.se

Leverantör till Tomten! sedan 1961.

sedan 1961. . Här finns ju allt man kan önska sig. Till mor o far, syster o bror till liten som stor .

SHOWROOM Besök vår möbel-utställning på Gärdskan Järnvg 7

Möbler o lampor o Mattor o Inredning Helen Sirensjö 0705-21 96 89 Anna-Lena Biel Jönsson 0733-26 60 27 info@formstruktur.se • www.formstruktur.se

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

13


NYÅRSCATERING Få över tid till annat och låt oss ta hand om maten! Lämna din förbeställning senast den 30/12. Maten hämtas senast 14:00 den 31/12

se samtliga menyer på www.spiceofahus.se för ytterliggare information, förbeställning eller menyer kontakta restaurangen på 044 25 33 405 eller besök oss på www.spiceofahus.se

VÄLKOMNA! TILL RESTAURANG SPICE

NORDANVÄGEN 1 - 296 32 ÅHUS - 044 25 33 405 14

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016


LÅT VINTERN BLOMSTRA

Amaryllis i glaskruka

139 KR/ST

DENNIS BLOMMOR, VALLGATAN 30, TEL: 044-24 71 45, ÖPPETTIDER, MÅN-FRE 09.00-19.00 LÖR 09.00-15.00 SÖN 11.00-15.00 ERBJUDANDET GÄLLER TILL DEN 24/12 2016 ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

15


MÅRTEN GÅS - Lekfullt lärande på barnets egna villkor

Klockan är 08:30 på morgon när jag kliver in på Montessoriförskolan Mårten Gås. På förskolan finns det barn upp till 6 år och de är indelade i två åldersgrupper där jag under mitt besök får följa gruppen som är 3-6 år. Barnen som går här har precis satt sig i sin morgonsamling för att få höra en saga om tidslinjen som berättar hur jorden uppstod. Samtidigt som berättelsen läses upp assisterar förskole-pedagogerna med att visa upp saker som associerar till berättelsen. Denna morgon var det en repetition av vad

16

barnen tidigare lärt sig och barnen få svara på bland annat vad de olika dinosaurierna hette. Efter berättarstunden får barnen gå till sin respektive avdelning på förskolan. Här får de själva, utifrån vad de är sugna på där och då, välja vad de vill sysselsätta sig med, bland annat kopplat till tidslinjen. Det finns mängder att välja bland; alltifrån de klassiska Montessori-materialen till lekfulla uppgifter där man med hjälp av vatten, sand, lera, pärlor mm får utforska och upptäcka utifrån sin egen nyfikenhet. De som vill får

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

enkla matematikövningar som att till exempel spåra en siffra i sand eller på ett enkelt sätt öva sig på att räkna. Allt sker under stillsamma former så att barnen

ska få en lugn start på dagen. - Lugn och ro är en central del i tillvaron på förskolan, berättar Ingela Olausson, som är förskollärare och Montessoriped-


Lugn och ro är en central del i tillvaron på förskolan

agog. Vi vet att barns lärande hänger tätt samman med att få en möjlighet att hitta sitt eget fokus i det som väckt lusten och nyfikenheten. I detta ligger också att fritt få testa, experimentera, leka, upptäcka och använda sin kreativitet i de material som vi har här på förskolan. På Mårten Gås finns det massor av pedagogiska material, som är utformade utifrån Montessori-pedagogiken och här finns både siffror och bokstäver i olika material, t ex i sand så att barnen kan känna hur de ska

skrivas. Det finns klossar som kan byggas i olika mönster, när barnen ska färglägga teckningar så är dessa bland annat markerade med siffror för varje färg. Allt är otroligt genomtänkt och enkelt. Barnen få också testa sig fram på de material som de tycker verkar roliga just för dagen. Hela tiden får de hjälp av pedagogerna som var och en har 4-6 barn som de ansvarar för och sköter såväl planering som uppföljning av. Tre dagar i veckan delas barnen upp i sin ålder för att göra vissa saker som passar för den åldern.

Detta gör att grupperna vid de tillfällena blir ännu mindre, allt för att skapa optimala förutsättningar för ett kreativt lugn. Just lugnet är en sak som slår mig hela tiden. Jag var ganska inställd på en omtumlande och högljudd förmiddag men det var absolut tvärtom även om volymen ibland höjdes så som den gör med små barn. En av anledningarna kan säkert vara att barnen får vara delaktiga i att både plocka fram saker samt lägga tillbaks sakerna på sin plats innan de får göra nästa sak, på så sätt aktiveras de hela tiden. När barnen sedan är färdiga med sina aktiviteter är det samling igen för en sångstund. Just nu övas det mycket på lucia- och julsånger inför de stundande högtiderna. När denna sångstund är slutförd är det lunch och på eftermiddagen är det lek utomhus fram till mellanmålet på eftermiddagen.

På Mårten Gås har man tre olika teman som man jobbar med, som alla är kopplade till läroplanen för förskolan. Just nu är det ovan nämnda tidslinje om jordens uppkomst. De andra två teman som man arbetar med är planeterna och världsdelarna. Regelbundet har man också både naturdagar och gympadagar i verksamheten, eftersom fysisk aktivitet och frisk luft är minst lika viktigt som fokus och lugn och ro, i enlighet med de mål som alla förskolor ska följa. Personalen är utbildade montessoripedagoger och det är som sagt en väldigt bra fördelning av personalen i förhållande till antalet barn. Jag lämnar förskolan fram emot lunch med en varm känsla i kroppen, här verkar både barn och pedagoger trivas och det är lätt att förstå varför - i den här harmoniska miljön där barnen får lära i sin egen takt och på sina egna villkor.

Vi utför allt inom måleriarbeten! Din kompletta färgbutik i Åhus! Du väljer kulör och vi blandar!

FÄRGHUSET Färg & Måleri i Åhus AB

Vardagar 9-18 • Lördagar 10-13 Sandvaktaregatan 14 • Tel: 044-24 75 35 • www.farghuset-ahus.com

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

17


2 000 LAG 9 500 MATCHER 20 000 DELTAGARE 100 000 BESÖKARE

www.ahusbeach.com

ÅHUS BEACHFOTBOLL 1-8 Juli 2017

18

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

ÅHUS BEACHHANDBOLL 14-22 Juli 2017

ÅHUS BEACH LIVE 29 Juli 2017


Åhus

Kristianstad

Köpmannagatan 12 044 - 24 03 40

HLU N C G T STÄ-N14 13

Västra Storgatan 22 044 - 12 50 70

ÖPPETTIDER

ÖPPETTIDER

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-13

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-14 www.schmidtsoptik.se

God Jul & Gott Nytt År önskar vi er alla

..... KÖP VÅRT PRESENTKORT SOM JULKLAPP TILL NÅGON DU TYCKER OM

.....

A L USTA L U T APTIT APTIT S b a r & l o u nb ga re & l o u n g e

restaurang restaurang

A P TAI TP T I T

r e s t a u rr ea sn tg a u r a n g

SALUT SALUT

b a r & l o u n gb ea r & l o u n g e

STORA TORG I KRISTIANSTAD • BOKA BORD: 044-590 16 00 • info@aptitsalut • www.aptitsalut.se NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

19


Juristen Ann Brauner besvarar frågor som våra läsare kan ha när det gäller vardagsjuridik. Ann Brauner har arbetat som bankjurist i större delen av sitt yrkesliv. Bland annat med frågor som rör såväl affärsrätt som familjerätt.

PIZZABODEN PIZZA - SALLAD - KEBAB

044-247 272

Lunch

Beställ hemkörning via telefon & internet: Maila eller posta dina frågor till Ann. Skicka inte dokument eller andra handlingar.

- Betala med kort - Undvik missförstånd vid telefonbeställningar - Specialbeställ och se exakt pris direkt - Läs omdömen och betyg

FRÅGA

JURISTEN

11:00-14:00 mån.-fre. Valfri pizza eller kebabsallad

75:-

inkl. dricka, bröd och kaffe

Fredagslunch i butiken.

Öppettider:

Tack signaturen ”Lena” för ditt brev. Du skriver att din bror och hans fru tidigare varit gifta var och en på sitt håll. De är båda skilda från sina tidigare äktenskap. Din bror har inga barn men hans fru har tre barn från tidigare

(gäller pizza nr. 1-47)

Vi tar emot

Mån-Tors Fre Lör Sön

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 12.00-21.00

Köpmannagatan 11

äktenskap. Du undrar nu vad som händer om hans fru går bort först. De bor i en bostadsrätt och båda är över 80 år gamla. Du tror inte de har skrivit testamente. Svar: Till att börja med så är din brors hustrus barn särkullbarn. De ärver sin mor direkt vid hennes frånfälle om inget testamente finns som säger något annat. Finns inget testamente så ärver inte din bror sin hustru alls. Om testamente finns så har ändå hustruns barn rätt till hälften av kvarlåtenskapen efter henne.

Bageriet öppet fredagar 12-17 och lördagar 8-11. Här finns nybakade bullar, bröd och kakor. Allt gluten- och laktosfritt!

Det är det som kallas laglott. Om däremot din bror skulle avlida först, så ärver hustrun din bror helt och hållet med fri förfoganderätt.

Ripavägen 178, Åhus www.frykmansglutenfria.se

Så snart det finns särkullbarn med i bilden blir juridiken komplicerad och det är viktigt man tar reda på vad som gäller rent juridiskt. Så jag föreslår att de snarast kontaktar en jurist och tar reda på vad som gäller i deras situation.

Ann Brauner

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00

20

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

UPP TILL 50 PROCENT AVDRAG MED ROT

Trädfällning - Vi utför alla typer av trädfällningsarbete. - Vi hjälper till med transport och försäljning av ved. - Vi har de certifikat och försäkringar som krävs för att utföra denna typ av arbete. Liljas stegförsäljning och trädfällning AB Mail: takstegarskane@gmail.com Mobil: Björn 0709-69 74 11 Hör gärna av dig! Mvh Björn Lilja

www.takstegarskane.se


TACK FÖR DET GÅGNA ÅRET

044-123 000 TAXI - TRANSPORT

Ditt bud- och taxiföretag

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR SEMESTER STÄNGT 30/1-16/2

Vi kan säkerställa era leveranser. Teckna avtal med oss! Vi har flera olika sorters bilar för just era önskemål.

VI FINNS I DIN NÄRHET FÖR DIG!

Varmt Välkomna ombord

Köpmannagatan 26, Åhus | Tel: 044-28 90 95 Öppettider: Mån-Fre 10:00-17:00 Lördag 10:00-14:00

KOSMETISK TATUERING

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

KANONPRIS:

5990:Diplomerat,erfaren kosmetolog som utför permanent Make Up Pris från 2500:Ring för konsultation

I år kommer tomten med hårda platta paket, kom in och prata med oss som vet.

t Prissänk 2000:-

KÖPMANNAGATAN 13 - ÅHUS - 070-50 94 543

FOTVÅRD FRÅN 398:RING FÖR TIDSBESTÄLLNING

SAMSUNG

49 TUMS SMART FULL HD LED-TV UE49K5505AKXXE

49” Smart full HD-TV i tunn design för såväl det lilla som stora vardagsrummet. Jämför gärna pris på pricerunner

Jämför gärna med Prisjakt!

Vi hjälper er med dålig TV bild, installation, reparation, justering av antenn och parabol Boxer • Viasat • Canal Digital

Åhus Digital KÖPMANNAGATAN 13 - ÅHUS - 0736-36 32 44

Köpmannagatan 1, Åhus 044-24 73 63 • 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

Vi kan Digital TV hos oss får du hjälp Köp dina julklappar hos oss följ oss facebook

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

21


ÅHUS RESORT HOTELVILLORNA VID HAVET

HOTELL, B&B

DYGN ELLER VECKOUTHYRNINGSBOENDE I 60 ENKELRUM & 30 DUBBELRUM.

60 RUM - 90 BÄDDAR • Möjligheter till möten i lokaler anpassade för alla grupper och möten. • Kom över och kolla in vår innegård med alla dess möjligheter för egna sammankomster som föreningsträffar, bröllop med mera. • Anpassade efter golfgästers behov Området kan nu erbjuda ”obegränsat” antal rum och bäddar genom First Camp, Åhus Resort & Åhus Seaside. Bistro/badrestaurangen kapacitet innebär att vi även kan ta emot de stora grupperna till Åhus.

VÄLKOMNA

önskar Mats, Max och Mikael! www.ahusresort.se 044-24 36 00

22

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016


FA M I L J E - & A F FÄ R S R ÄT T • Bodelning under äktenskap • Äktenskapsförord • Gåva mellan makar • Gåva till barn • Testamente • Framtidsfullmakt • Samboavtal • Bouppteckning • Arvskifte

• Överlåtelseavtal • Kompanjonavtal • Aktieägaravtal • Bolagsavtal • Tvister

Månadens fundering!

Min dotter och hennes man har bott utomlands under många år. Nu vill de flytta tillbaka till Sverige och köpa hus här. Jag har lovat låna dem pengar och jag tänkte även hjälpa min dotter ytterligare genom att ge henne en större summa pengar. Hur tryggar jag att pengarna blir min dotters?

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

23


Foto: Lennart Johanzon

ÅHUS Big Bang 2016 Alla boende och besökare i Åhus är varmt välkomna att tillsammans fira in det nya året med ett storslaget fyrverkeri. Årets bästa fyrverkeri har Åhus Big Bang ofta kallats. Ja, i alla fall i Åhus. – Vi, tillsammans med flertalet företagare i Åhus, vill ge alla boende och besökare i Åhus ett härligt avslut på 2016 samt fantastisk start på 2017, berättar Jenny Hall verksamhetsledare Platsorganisation Åhus.

24

Tidpunkten är självklart den 31 december kl 24.00 och platsen är gamla Äspetbron i Åhus. Åhus Big Bang är en tradition sedan flera år tillbaka och ett mycket uppskattat inslag som lockar ett hundratal besökare varje år. Närmare ett fyrtiotal Åhusbaserade företag är i år med och sponsrar arrangemanget. Men det är långt ifrån en självklarhet att det ska vara ett fyrverkeri. – Varje år ställer vi

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

oss frågan om vi, med tanke på miljö och djurliv, kan försvara att vi har ett fyrverkeri i denna omfattning. Vår organisation vill och ska arbeta ansvarsfullt för hållbarhet samhälle samtidigt som vi vill skapa uppskattade aktiviteter för alla boende och verksamma i Åhus, förklarar Jenny Hall. Just synpunkter om miljön och djurens välfärd är det som brukar komma på tal i samband med fyrverkerier. – Men

även frågor om säkerhet. Vår tanke är att vi på detta sätt kan genomföra ett gemensamt, kontrollerat och säkert fyrverkeri. Förhoppningen är att Åhus Big Bang ersätter att raketer skjuts på flera håll och under en längre tidsperiod. Det innebär i så fall mindre miljöpåverkan, mindre stress för djuren och ökade säkerhet, avslutar Jenny Hall.


God Jul och Gott nytt år önskar vi på ÅHUSSEASIDE

VÅRENS TIDER FÖR

FREDAGSMYS 3/2 RÄKFROSSA 31/3 RÄKFROSSA 28/4 RÄKFROSSA 19/5 TACOBUFFÉ För bokning och info 044-28 93 00 eller info@ahusseaside.com

VÄLKOMMEN TILL

Kantarellvägen 1, 296 32 Åhus 044-28 93 00 info@ahusseaside.com www.ahusseaside.com Facebook.com/ahusseaside Instagram.com/ahusseaside NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

25


Välkommen till oss på FysioSeaside

-fysioterapikliniken vid havet

BADORTSBANDET Tisdagen den 24 januari kl 17:00 spelar badortsbandet på mötesplats Gärdskan i Åhus 2:a våningen. Badortsbandet från Åhus spelar svängig glad jazz och blandar med musik ur vår svenska låtskatt. Kvällen till ära spelar de dessutom argentinsk tangomusik, valser och saxparty tillsammans med kvällens gästartist Loffe Sturesson på dragspel och saxofon.

Tid bokar du enkelt via vår hemsida www.fysioseaside.se

Mia Sigurdsson och Therése Britse Legitimerade fysioterapeuter

I pausen serveras räksmörgås, vatten/lättöl, kaffe och kaka. Allt för 150: -

Patientavgift 200 kr. Högkostnadskort och frikort gäller. Ingen remiss krävs. Barn under 18 år kostnadsfritt.

Förköp av biljetter sker på Gärdskans Frivilligcafé eller genom föranmälan till Camilla Frostebring 0733-13 46 02

Du kan också boka tid via Boka Mera Appen

i samarbete med

Seaside Inspiration & Hot Yoga Functional fitness center

f

www

0709-52 48 50 • rickard@rgahus.se

26

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

www.fysioseaside.se 044-24 26 04 (telesvar)


C

M

Y

M

Ge yoga i julklapp till någon du tycker om! Kanske till dig själv? Ett vackert paket med traning for både kropp och sinne! Styrka, flexibilitet och stresshantering i en fin blandning!

Introkort! 249 kr för 14 dagars yoga!

(Nej, man behöver absolut inte vara vig innan man börjar med yoga och det kommer väldigt många nybörjare till oss som helt fint komma till samma klasser som mer erfarna!)

MY

Y

MY

K

26/1-17

Yoga med Ulrica Norberg! Föreläsning 17.30-18.45 Yoga- en träning för livet och för stunden Masterclass 19.15-20.45 Be a warrior in your own right

www.seasideinspiration.se

Sistaminutenklapp 10-kort 690:-

1

2

3

4

5 Functional fitness center

6

7

10-kort

8

9

10

www.retrogym.se 0708-456 037 Kantarellvägen 1, Åhus

Functional fitness center

Kortet gäller januari - mars 2017

I samarbete med:

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

27


ÄNTLIGEN HAR VI N

NYHET!

Hemkörning för 15:- i hela Åhus när du beställer för minst 150:-

(150:- gäller ej tobak men går bra att lägga till beställningen)

R E I R E K R E FYRV % 0 5 L L I UPP T BÄST I TEST 2013

BÄST I TEST 2014

SHOW TIME 87 KREVADER

799:-

Ord pris 899:-

249:-

Ord pris 299:-

LÄGSTA ÅLDERSGRÄNS

18 ÅR

FÖR INKÖP AV ALLA FYRVERKERIER

STARLINE 20 KREVADER

28

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

BÄST i TEST


NYA RÖR I SOLARIET JULDAGEN 00:00 - 02:00

30% RABATT

(gäller ej tobak & fyrverkeri)

Öppet alla dagar 12.00 - 24.00 Nordanvägen 1, åhus

044-24 80 95 Gilla oss på www.facebook.com/Videocenterahus29632/

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

29


RICHARD WEGELE

Richard som är född på en gård utanför Jönköping började sin karriär, som säljare i Stockholm, på ateljé Lyktan för 15 år sedan. År 2003 stod ateljé Lyktan inför en omorganisation och det öppnade sig en möjlighet för Richard att bli marknadschef i Åhus.

- Jag har trivts både i Åhus och ateljé Lyktan från dag ett, säger han. År 2005 blev Richard VD i företaget och den rollen har han fortfarande. Han berättar att det som är så fantastiskt med ateljé Lyktan är att nästan allt finns inom företaget, utveckling av produkter, tillverkning och försäljning. Under hans ledning så har företaget tredubblat sin omsättning och de har nu elva raka år med omsättningsrekord. En sak som han framhäver när han pratar om framgången är satsningen på personalen.

30

- Vi har startat något vi kallar för PPP-premium, ler han. Promotion premium är egentligen det som är enklast och det är att vi utvecklat vår profil på företaget. Product premium är att vi hela tiden försöker utveckla våra produkter. Och så har vi det som kanske är det som är det viktigaste, personal premium, som handlar om att utveckla personalen, berättar Richard. Han fortsätter beskriva hur de under året skapat en tävling på företaget där de delat upp alla personal i 7 grupper oavsett vilken avdelning de jobbar

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

på. Sedan har varje grupp fått en produkt var som de ska utveckla och förbättra. I dagarna innan jul får varje grupp presentera och marknadsföra sin produkt på en minimässa på ateljé Lyktan. - Det är dels för att skapa en känsla och förståelse för produkterna, berättar Richard. Han berättar också att alla på företaget erbjuds en praktikplats på en närliggande avdelning för att på så sätt öka förståelsen ännu mer. Alla dessa egenskaper hos personalen betyder mycket i den satsning på

den internationella marknaden som företaget nu gett sig in på. Idag har de förutom den svenska marknaden gett sig in på även Finland, Norge och England. Dessutom är det på gång i Holland, Tyskland och Dubai. - Med Lyktan är vi på väg mot en internationalisering, vi vill ju också synas i James Bond-filmerna, skrattar Richard. Han berättar vidare att ateljé Lykta för några år sedan beslutade sig för att sluta cirkeln till sin grundare genom att skapa en ateljé där de utvecklar


specialprojekt. Mellan 30-40 projekt varje år räknar de med att de har igång. Bland annat visar han enorma armaturer som de satt upp på gågatorna i Helsingborg. Richard visar glatt runt i lokalerna och undertiden berättar han att en av de vanligaste armaturerna de gör är till Stockholmsstad och den har de såklart döpt till just Stockholm. - När vi sedan skulle sälja in den till Göteborg så fick vi göra om den lite och döpa den till Glenn, skrattar han. Många tror kanske att lyktan mest tillverkar bumlingar och andra armaturer för hemmabruk, men sanningen är att det endast står för 2 procent av deras produktion. Den stora biten är tekniska armaturer till företag och offentliga miljöer. - Nästa satsning som vi planerar är mot hotellrum. Det är ett mellanting mellan hemmamiljö och proffsmiljö, säger Richard. I marknadsföringen av denna satsningen så valde företaget att, istället för att ställa

ut traditionellt på mässan i Milano, hyra ett helt hotell och installera armaturerna på plats vilket fick till följd att hotellägaren blev så nöjd att han köpte hela installationen. Just det innovativa tankesättet är

Med Lyktan är vi på väg mot en internationalisering, vi vill ju också synas i James Bond-filmerna

något som man medvetet satsat på. I dagsläget samarbetar ateljé Lyktan med Snöhätta i Norge. Snöhätta är ett arkitektföretag

som bland annat tagit fram nationaloperan i Norge. Just nu är de involverade i en ny hydda till Tree hotel där ateljé Lyktan kommer att få ta fram all armatur. Richard berättar stolt om hur företaget hela tiden utvecklas och går framåt. - Vi är ett 80 år gammalt företag och fortfarande är vi i utveckling, säger han. Ateljé Lyktan har ca 100 anställda i Åhus och är drygt 120 anställda totalt men företaget växer hela tiden och det gör det genom bland annat en bondpojke från landet. - Det var en liten kulturkrock när jag flyttade ner till Åhus från Stockholm, berättar han. Richard som har rötter ifrån Tyskland är utbildad jurist i Tyskland och har därefter läst ekonomi i Sverige, men det var egentligen säljare han från början var ämnad till. Som ung höll han på med både ishockey och hästhoppning.

- Jag tävlade mycket i hästhoppning tills jag var 20 år. Det var kanske där jag lärde mig sälja, skrattar han. Idag är det mest golf och styrketräning när han själv idrottar. Annars följer han mycket sport på TV och troligen då hans och många andras favoritlag HV71 från Jönköping. Han berättar att hockeylaget är det stora favoritlaget men att han inte hunnit med att se några matcher live i år. Däremot har han hunnit se en annan favorit vid flera tillfällen under året och det är Bruce Spingsteen som han inte gärna missar en konsert med. Ateljé Lyktan verkar ha en spännande framtid för sig och det märks att Richard trivs på sin arbetsplats. - Framtiden ser väldigt ljus ut, avslutar han innan han ska iväg på nästa möte.

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

31


TÄVLA OM TRISSLOTTER Åldersgräns 18 år

GRATTIS Vinnare i nr 76 Eva Kepminsky, Åhus

Skicka in korsordet till:

RGÅhus AB, Leifertsväg 7,296 91 Åhus eller maila till rickard@rgahus.se Märk kuvertet/mail med ”korsord”, Senast den 3/2 -2017

Namn & Adress

BARNKORSORD Vinn presentkort på Videocenter Skicka in korsordet till:

RGÅhus AB, Leifertsväg 7 ,296 91 Åhus eller maila till rickard@rgahus.se Märk kuvertet/mail med ”barnkorsord”, Senast den 3/2 -2017

Namn & Adress

VINNARE AV PRESENTKORT I NR 76 Linnea Vinkvist Elin Jönsson Louise Salomonsson

32

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016


L I V S S T I L S B U T I K E N

HÄLSOKOST MASSAGE INREDNING

God jul & Gott nytt år DOFTA®

KOSTTILLSKOTT

Katalytiska doftlampor Doftpinnar Doftljus

Mage/Tarm och Silicea Beauty Shorts

Köpmannagatan 11, ÅHUS, 044-24 92 80 Öppettider, mån-fre 10-18, lör 10-14 NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

33


Min kväg en

Ves slev

Iller

väge

Ekox -

k-

väge n

Utte rväg en Lodj ursv ägen

oniv ägen

Harväg

Kol

väge n

velvä

en

Norra Täppetboden

ägen

n

drift Fä

en

Täppetboden

gen

Brom sväg en

äg en

jägare

n

n

ivelvä gen

Ankvägen

Tallv Nötvi

Ejderv

Ekox väge

n

n

Gul dbag gevä gen

Getin g-

väge

Kolon iväge n

Bark -

Boc Her mel ingr änd

-

S vägvensso ns

väge

vägen

Ko rtvi nge

gr

ynts

Tem

slin gan

Get

gatan vias tigen Sal

Ros ma rinst Va nne berg avä gen

Ta llsp inn arv .

Blå vin ge v

Myg gväg en

Tornfalksvägen

Grönsiskevägen

Kråkvägen

Kolonivägen

vägen Lärkfalks-

Hökvägen

Örnvägen

Ugglevägen

in

Ollonborr- v

Sand

Ellegatan

Aulingatan

vägen

Skråg

n

Yngsjöv

Gat an s Björkmans Andrea gata

ilsvä ge

Fjär

HUSEN LÄNGS MED Bokelund

SJÖGATAN Äspet

del 2

Sni

sv ehak ckar

Snickarehaken

en äg sv

äg

n

en

n ge

stig Åla

en

svän

gen

n ge lvä Da

Nilsaboden

vägen

Revhaken

en vä g nds alu

n

rp Ka

e äg

ä dv an Str

rts v

e äg lav Vil

dv an

Snickarhakeboden frid sv äg en

Bodelsboden

n

Str

Gå sö

n ge

Lill

en stig mle en Kre äg stv Ku

ge vä ust aK

en

n ge vä Alg

-

äg rsv

llris Gu

Sig

ge n

hus”. Denna byggnad kommer under större delen 1900-talet att kallas för Ekska gården. I slutet av 1960-talet renoveras ö dessa byggnader. I mellanbyggnaden nya ukten ö bbrandkåren H a nfår lokaler. I hörnan mot Sjögatan kom att upplåtas till hembygdsföreningen S:ta Annas Gille. ti rks

n ge vä

Glansabo-

Revhaksbodarna

Glansaboden

34

Sjögatan 10. C:a 1950-tal

Lots Sjöräddning

Inde

nsvä ge

ägen

Claus Denne s gata

Adamsv

gatan Sandvaktare Sandvaktaregatan

Karpalund svägen

gatan

Beckas

en Trä sko väg

vägen

Jagare-

vägen gatan

Pråmdragare-

Tullvaktare

Stolpegatan

Kajgatan

Pirgatan

gatan

Pollareg

Edvard utan för sitt hem vi

Fyrgatan

Båkgatan

Drevgatan

ge n

n

tgatan

Ankaregatan

Steffen Sohs

Burma-

tan

n

Skotgatan

Hå ka ns v

n

Bogserbåtsg

ga Lots

Spantgata

en

ta baga

Kompassgatan

sg borg

sjö vä g

Evenemangsstranden

Stub

Kind

Krangatan

Yn g

Tennisvägen

n

atan

ta onga Nilss Hans

åksv Bivr

edsg

n gata Park

Klem

uvareg atan

vägen

kev Nötväc

ids vä

vägen

gen

Sig fr

rt lkö Mjö

ngvä g en

ä nb

gen

L

dsv Karpalun

en

Slå

n

is-

ge n

Bjö

en

n ige n e kast Tic lestig Häs K rk sleh Mu olm en svä väg ge

onr ing

Vid ev ä

n ge vä on Olv

g vä

en väg

isråkr

Höjd-

Södra Äspet

rn

Vid e

n ge vä gs drå an

ga HöB ac kv äg en

se Lu

äg stv trö on Ög

en äg

ftv Tri

mp Sva

n ge svä öjd

Str

h nd Sa

ÄSPET

en väg

v

Kronoskogen

n

n

a Vä Södr

en nväg Nypo

Nypo nväg en

en

sg Tros

e äg av

tev kve Pu

s-

Naturreservat

Villavägen

rsv bä Blå

ori Cik

e sväg Hav

lväg en

n

en väg

ssro Mo

g Sti

Sälg väge n

tige

e alj

Brödraboden

Hamnen

vg Sta

v

ev jlik ne nd Sa

n ge

kas Ris

ägen xelv Vito

Enrisvä gen

Mis te

ä kv

n

Trastvä

tan ga ga Pig

v cke klo

äg sv ån

c Ba

e äg

Speditörsg Hamnkontor

Snicka rehaks vägen

n ksväge Revha

Blå

Tull

Scoutstuga

äg sv ipa aR ck Gu n e en äg tig rks Bjö

eM nn Ma

Jollens förskola

sv

n ge

gatan

Segelsällskapet

nv Ko

Paradis-

Containergata

n

å

ge

sv en Ind

n ge

eherr Dom

Talg

n ata

tan

en äg terv Klit

st Gin

en äg

en

äg

dro Vil

Östra Tvärg.

Västra Tvärg

reg ida Sn

llga

ra Öst ng. ng m Ha am aH

v ås ng Lju d rän eg jlik ne nd Sa

v ärs nb

Tra F

en Åväg

n

egatan

Va

l He

Åhus Köping förvärvade 1905 två fastigheter i det sydvästra hörnet av Västra Hamngatan och Sjögatan av bl.a. speditör Öllsjödal Ekeberg Johan Ek. Närmst ån byggde Köpingen 1911 om ”spruthuVången set”, som man redan disponerade, till Brandstationen och norr där om Nyhem en Polisstation med arrestlokal. Byggnaden i hörnan benämndes ”Epidemisjukvä pe sip ält

väge dra Sö

Västra Löpar

n gata

S

Trampvägen

n

atan orsg Maj

Äspet

n ge sti ng

en stig vä rris

tan baga Stub

n ge

Lju

ke Ha

mla Ga

ron sb pp ke

atan

jli ne

k Eri

Isgrannatorps gård Mölleholmen

n

gata Folkets Park

str Vä

erig Färg

nd Sa

ränd

Isgrannatorpsvägen

Gruppboende Åhaga n ge vä Nit

Poppeln

n gata

Åbogatan

v

en

re ga

äg etv Äsp

g tby

eg Fisk

v pärle Glas eakarn Pärlm väge

n

ta ga rvs Va

vägen

vägen

parev

Åhusgården

ä Åv

d rän Åg

ata eg

an egat Möll

ll Mö

rgs-

an

ns stig Jörge

ägen alsv

n tstige Abbo

gr Påls Sjögatan

atan lasg Nik Möllebackshemmet

ISGRANNATORP

stigen

Spet

stigen

gård IsbyNunne

Biskopsg Tobaks-

lyckan Companieg

Kro- kiga Sankt

Munk

väg

be Strö

gat Stolpe

TRANSVAL ns Sankt Jörge

ga tan

tan ga

MuseumPastorsexp.arvsg V tra Förs. t Väs hem Torge

Berguvs-

Hanöbukten

Badvägen

Fiskmåsgr

Pilfink-

Åhusbryggan

Kantarellvägen Kantarellen

vägen

Aosehus Slottsruin

n gata Skrå g Tors

anna-

Flugsnap

tan

Majors-

Polis Gärdskan

ts-

tan Köpm

Västerg

9 a

Hamn leden

gatan

Run dels -

an Månsgat

sÅke Månd grän

Smedsträdet

eg Dragar

Hagag

KyrkoNorregård Kapell gård

Flaket

Jär

Karpalundsdammarna

gen

n

Karpalunds gård nvägs-

disvä

Åhusparken

Rännarega

väge

ksBofin

n Sprintergata

Åhus Idrottsplats

Infarts-

gen

Blåmesvägen

Rödhakevägen

n

ägen oxev

Biogasanläggning

Slot

n egata sban

rifte Fäd

vä Eva

Talldungens förskola

atan owsg Rönn

Högalund

ianstads golfbana

en Hamnled

n ägsgata a Järnv Västr Rönnowskolan Norrega

Gärd

epig

Lilla Tvärg.

dammar

n esgata Per Tuv

n äge gev tvin Nä

Para

an Musketörgat

atan Dammg

sgatan Kimrök Renings-

sgatan Mission

Åhus montessori Sandvaktarens förskola

ge n

atan Vallg

Sånnahallen Sporthall Sånnaskolan

en aväg Sånn

reg

ägen

gen

Sandgatan

Spetsgatan

Kavrövägen

vakta

Biv

vägen

l-

tadsvägen Kristians

Folktandvård

Sand

väg

n rifte Fäd

Taxi

Sånna i ur och skur förskola

väg

väge n

ägen

en Jöns

väge n

Knot tväge n

ägen

n

Iller

Tä pp etl ed en

borre-

TÄPPET

gen

ok Sn

Vårdcentral

vä g

väg

en

n väge

gen anvä

ägen

n

ke Nyc

vä Orm

Lägatan

Flötöv

ters

ev pp ho

Fotbollsplan

Ska lbag geTro Biv llslä äge nd n evä ge n Gylling-

érs Palm

erga-

Nord

Vattenverk

igg ag ata

väg erts Rob

n

tan

Fyrens idrottsförskola

Ka vrö

No rra P

Stormgatan

Båtförarega

atan ktareg Fyrva

ins

Bjö rnsp inna re-

Ga lärv äg en

vägen

gg vä ge n

Bri

Mej ram sgrä nd

Gul

Vårlök svägen

Ko rve tt-

äg en

Ba rka ss v

Kutter-

gagr Pig

Vanneb

Brandstn

Alb

väg

slev

Eko rrvä gen

väge n

yggv

risvä ge

n

väge n

s Grä

Kors-

Ves

o

egr Lärk

Barrv

n väge

Skonert-

vägen

Kryssareväge

vägen

Fregattväg en

Mä s

Araslövs gård

sh

ägen Tallv

vägen

easGal

Slup-

acken

Ha rkra nks

Igel kotts

e ingväg Dopp ppev

r

Var gväg en

Sjögatan åt öster, barnen står i korsningen med Västra Hamngatan. C:a 1905

Kajakvägen

s

Spar

v rse Sy

en

n

Eneg

Vallaväg

r Ideg

väge

v

n

Västr a Kn ottväg en

Väst ra M

gr Töre Gran

ps skep

nd

gr Pile

rvägen Eskade

Bark

Lanternan

vägen Fullriggar

vägen

en väg

llJo

n ge vä

n väge Kogg

ndel-

Kryddgårdens idrottsförskola

Ubåts

äge velv Kör

Grä

Gig

arrots grä

Lave

en äg gv

n

Kajut

väge

ipSn

Pepp

allé

er Klipp

umsGunr

S vägen

je

OMRÅDET

ls Wrange

v ss by Ka

orgsv Mastk

Lin

n ge vä ke

ägen delv ynts Kyn gata en n Grö slövsväg nm adev ynte Ara Cik stig en

VANNEBERGA

Villaskolan

tic bs Lib

Pep parm

Fullriggarens förskola

väg en

ps ep sk

Idrottsplats

en

ökss tigen

stig en

ov råb

en äg

lvägen Vakte

väge n

G

stig

Bas ilika stig en

ltrav sv

v

Grä sl Kum min

silje

n

en

en äg ev ck

Svalö rts

Per

dsvägen

Dagg kåpevä gen

Kristiansta

Ärleväg

Bjö Araslövs säteri rnvä ge

en väg övs rasl SAND AÖSTRA

ti bs Lib

Har stig syreen R sp idda Palle Kard stigorre r- rs vä bo stige rre- Sm en - Sko g n blo örgs mme- stige viol stige - G TistelMan n n ullv stigen Ma blo del- stig ivelör stigent- stigemen Ärenpr Blå n Hä issi stho stigen Rölleke- Ängsbolls stig ppevs en stigen stigen - stigen Blåklin Vitsi tpp stigen Tusen- Kattfot- Blåklockestige esköne- stig n stigen en stigen Gulsip peVilla stigen förskola

VINNÖ

gen Starvä

Horna fure

Nat t Dag Och

Kan invä gen

Orrv

n

en

Araslövs kyrka

Sparv-

Råd jurs väge n

väge

Orrvägen

Färlövs gården

n

Kro nhjo rtsvä gen

Älg

Tjäder-

vägen

väge n

Dov hjor

tsv

Bilderna tillhör S:ta Annas Gille & Regionmuseet

Väg i väg med Ekska gården låg en byggnad tillhörande Gästis. Under ett antal år, fram till 1917, disponerades den av Åhus Sparbank.

Rickard Knutsson NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

I motsatta hörnet, av korsningen låg den s.k. ”von Bergenska gården”. Den hade inköps 1858 av packhusföreståndare Carl von Bergen. Den kom att stannade i familjens ägo till mitten av 1930-talet. Döttrarna Hilda och Mina (gift Nordén) hade en manufaktur och sybehörhetsaffär. Efter olika ägare och en radikal upprustning byggnadsminnes förklarades gården 1981.

Sjögatan 10 ägdes i början av 1900-talet av hamnarbetaren Nils (Andersson) Bergqvist där efter av Karna Glad. Mor Glad, som hon kallades för, stod allt som oftast på torgdagarna och sålde frukt på torget. 1931 blev möbelsnickaren, uppfinnaren och tusenkonstnären Edvard Ottosson ägare av fastigheten. Edvard som hade fötts med en defekt i munnen, vilket av hans samtid hade tolkats som att han var dövstum, och blev därmed ”idiotförkla-


Brandkårens nya byggnad efter ombyggnaden i slutet av 1960-talet

Åhus Sparbanks lokal inne vid Gästis tomt. Runt 1905

Ekska gården efter ombyggnaden i slutet av 1960-talet

T. v. von Bergenska gården. Hvitvaru affär är nog inte de som vi menar med vitvaror idag

Von Bergenska gården före renoveringen 1981 rad”, i kyrkoböckerna. Han drevs av en skaparglädje att själv konstruera och bygga diverse tekniska prylar, kanske för att kompensera sin talförmåga. Edvard byggde sig två olika bilar och en motorcykel, men det blev hans båtmodeler som han kom att bli ihåg kommen för. Han hade de båtar som han tyckte bäst om stående i fönstren så de förbipasserande kunde se dem. Ibland, var han på humör, bjöd han in ungdomar och

visade modellerna mot en avgift på 10 öre. Edvard testamenterade fem av sina båtmodeler till olika offentliga plaster i Åhus. En kan ses i entrén till Apoteket och tre kan beskådas på Håkansgården. Den femte finns på Tullkammaren men är inte så tillgänglig längre sedan man har spärrat in hamnen.

Ovan: Edvard Ottosson med några fartygsmodeller utan för sitt hem, Sjögatan 10. C:a 1940-tal. Till höger: Edvard Ottosson i färd med att demonstrera alla finesserna på båten ESKIL. C:a 1940- tal.

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

35


God Jul & Gott Nytt År önskar Åhus Bowling

Fredagar & Lördagar

under januari

ÅHUS TRAILRUN Första lördagen i mars går tredje upplagan av Åhus TrailRun av stapeln. Precis som tidigare sker detta i samband med att Sverigepremiären i orientering arrangeras utmed Åhuskusten.

har fallit traillöparna i smaken. Som deltagare bjuds man på en löparupplevelse utöver det vanliga, samtidigt som man får en fantastisk naturupplevelse på vägen mellan start och mål.

Åhus TrailRun är speciellt med tanke på att banan blir ny inför varje ny upplaga. 2017 kommer trailloppet arrangeras i Friseboda, 15 km söder om Åhus.

2016 lockade Åhus TrailRun 444 deltagare. Av gensvaret hittills att döma, tror arrangerande Pan-Kristianstad på minst 600 st 2017. Distanserna är de samma som tidigare, 5 eller 10 km.

Terrängen utmed kusten har efter bara två år gjort Åhus TrailRun till ett av Skånes största traillopp. Det är uppenbart att Åhuskustens karakteristiska strandskogar

Anmälan till loppet är öppen och sker online via loppets hemsida.

NYTT FÖR I ÅR ÄR MÖJLIGHETEN ATT GE BORT EN STARTPLATS. – ETT JULKLAPPSTIPS FÖR DEN SOM GILLAR HÅRDA KLAPPAR! 36

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

ERBJUDANDE I RESTAURANGEN

Välj två- eller trerätters från vår Á la carte med eller utan bowling Bowlers Menu och Barnpriser

(Övriga dagar förbeställning minst 12 pers)

Öppettider i Jul

Öppet tom 22/12 Stängt 23-25/12 Öppet 26-30/12 Stängt 31/12 Öppet Nyårsdagen 1/1 (Pizza från kl.13.00)

PIZZA-TIME i Restaurangen & för avhämtning Fredag - Söndag Skräddarsy er Kick-off hos oss med lunch, kvällsmeny, bowling. Konferensrum upp till 100 personer. Välkommen med Er förfrågan

På hemsidan kommer vårens livespelningar och specialkvällar Öppettider: Måndag kl. 11-21 Tisdag kl. 11-16 Ons-Tor kl. 11-22 Fredag kl. 11-24 Lördag kl. 13-24 Söndag kl. 13-20 Med reservation för öppet


G h o c t t o l N u y J tt Å d o r G Från oss alla på Vårdcentralen Åhus Välkommen!

För ytterligare information besök vår hemsida, www.vardcentralenahus.se, eller ring 044-309 01 50

Vårdcentralen Åhus Primärvården Skåne Vi är mijöcertifierade

m ed er e r en ! p l ä j Vi h lation nstal i m e h

50%

på vdrag Rut-a stnaden sko arbet

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

37


Hälsoval Skåne

Val / byte av vårdenhet Jag väljer / önskar byta till Vårdcentralen Åhus Sandvaktaregatan 15, 296 35 Åhus Tel. 044-309 01 50

Dina uppgifter Namn

Personnummer (12 siffror)

Gatuadress

Postadress

Mobiltelefon

Datum

Namnunderskrift

Namn (för omyndig - vårdnadshavare) Telefon dagtid

Personnummer (12 siffror)

Datum och underskrift måste finnas för att valet ska vara giltigt. Dina uppgifter kommer att lagras i ett dataregister avsett för att administrera val av vårdenhet.

Fyll i, klipp ut och skicka in redan idag!

Blanketten lämnas eller skickas till vald vårdenhet. Mer information och adresser till vårdenheter finns på www.skane.se/hälsoval. Du kan också ringa 077-444 00 90

#

Jag erbjuder God jul &

gott nytt år DAMMGATAN 6, ÅHUS | 044-24 14 11

AOStrivsel.se

FÖNSTERPUTSNING

...företag, privat o abonnera lokalt 070-496 82 83 ÅHUS

NAGLAR SPRAYTAN HÅLTAGNING FRANSAR & BRYN VAXNING MAKE UP Ring för tidsbokning! 0708-25 04 95 Tyggårdsgatan 1 a-c 291 32 Kristianstad

38

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016


Vardagsglam Ingress: Högtiderna duggar tätt så här års, jul, nyår och trettonhelgen. Sedan följer vilsamma januari. Fest och vardag. Som livet självt. STYLIST: CARINA ADAMSBERG FOTO & LAYOUT: MUNKEBOMEDIA MODELL: HELENA, JOHAN, ELLIOT, MOLTAS OCH VERA FROST

Bad/morgonrockar, 1 495 kr, Pelle Vävare/Percys. Tröja och shorts, 649 kr kr, Beach House/Percys.

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

39


40

Pälskrage, 1 399 kr, Herzen´S/PP&Co.

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

Skjorta, 2 200 kr, Hope/PP/Co. Byxa, 699 kr, La-ika/House of Mi. Ljusstakar, 275-325 kr, Dixie/Hälsoperlan.


Johan i tröja, 2 199 kr, Dondup/PP&Co. Byxa, 999 kr, Hanro of Switzerland/PP&Co. Moltas i tröja, 1 600 kr, Scotch & Soda/PP&Co. Byxa, 600 kr, Scotch & Soda/PP&Co.

Spel, 125 kr, Different design/Signes. Skål 49 kr, Signes.

Stenplattor, 59 kr/st, Dennis blommor. Växt Fittoina 25 kr, Dennis blommor. Kruka, 99 kr, Ernst/Dennis blommor. Trollhassel, Dennis Blommor. Kottar på gren, Dennis Blommor. Djup tallrik 245 kr, flat tallrik, 245 kr, Matteus/Percys. Ljusstake, 199 kr, Matteus/Percys. Duk, 1 199 kr, Lovely linen by Kardelen /House of Mi. Servetter, 349 kr, Lovely linen by KardelenHouse of Mi. Glas, 39 kr, Miljögården/Dennis Blommor.

41

Julgranskula, 69 kr, House of Mi

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016


Klocka, 690 kr, Early Bird/Percys.

Klänning, 2 399 kr, Nolita/PP&Co. Halsband 550 kr, Åhus Guldsmedja.

Bilderna till höger: Granar, 15-80 kr, Bungalow/Percys Tapet, Bosses Färg. Tavla, 80 kr, Torget 11. Tekanna, 745 kr, Hälsoperlan. Blomma Sophora, 70 kr, Flower living. Lakritspastiller, 45 kr, Flower living Burk, 195 kr, THG/Percys. Keramikfat, Åh,Biagioli så fin.Modesto/Percys. Poncho, 2 29090 kr,kr, Filati Armband, 50 |kr/st, Toget 11. JUL 2016 Scarf, 2 199 kr, Dondup/PP&Co. NUMMER 77 VI I ÅHUS Tröja, 600 kr,från Scotch & SYNS Soda/PP&Co.

42

Muggar, 499 kr/4-pack, Lisa Bengtsson/Hälsoperlan. Kanna, 299 kr, Ernst/Dennis blommor. Bricka, 249 kr, Mellow Design/House of Mi. Linne, 300 kr, Torget 11.

Polotröja, 299 kr, Soya Blomsterarrangemang från Concept/Qriss. Flower living. Ljuslykta, 155 kr, Majas Lyktor i samarbete med Bord, kr,kr, Signes. Byxa,995 395 Percys. Danny Saucedo i förmån för barncancerfonden/House of Mi Hatt,99125 Torget 11. Strumpor, kr,kr, Topeco/Qriss.


Helena i kimono, 1 199 kr, Twist & Tango/House of Mi. Byxa, 599 kr, Cecil/Qriss. Johan i kofta, 1 299 kr, Holebrook Sweden/PP&Co. Fuskpolo, 399 kr, Holebrook Sweden/PP&Co. Byxa, 1 399 kr, Tendenza/PP&Co. Elliot i skjorta, 700 kr, Scotch & Soda/PP&Co. Byxa, 700 kr, Scotch & Soda/PP&Co.

Scarf, 90 kr, Torget 11. Topp, 399 kr, Pep/Qriss. Byxa, 150 kr, Gudrun Sjödén/Torget 11.

.

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

43 i .


Kanin, 150 kr, Torget 11. Te, 40 kr, Hälsoperlan, Portmonä, 149 kr, Hälsoperlan. Till höger, kudde, 199 kr, Ernst/Dennis Blommor. Kudde, 600 kr, Lovely Linen By Kardelen/House of Mi. Halsband, 600 kr, Torget 11. Nedan till vänster, Trägolv, Bosses Färg. Vas, 159 kr, Ernst/Dennis Blommor. Nedan till vänster, Trägolv, Bosses Färg. Vas, 159 kr, Ernst/Dennis Blommor. Fjäder, 25 kr, Flower living. Tallrik, 245 kr, Matteus/Percys. Linneservett, 119 kr, Lovely Linen By Kardelen/House of Mi. Servettring, 39 kr, House of Mi. Nedan till höger, spegel, 200 kr, Åh, så fin.

Fuskpäls, 1 799 kr, Isay/House of Mi. Tröja, 699 kr, Mos Mosch/House of Mi. Linne, 469 kr, Cream/House of Mi. Halsband, 599 kr, Pipols Bazaar/House of Mi. Byxa, 200 kr, Torget 11. Raggsockar, 149 kr, Holebrook Sweden/PP&Co.

Filt, 1 350 kr, Foxford/Percys. Blus, 125 kr, Torget 11. Glas, 59 kr, Miljögården/Dennis blommor. Julgranskulor, 10-100 kr, Torget 11. Armband, 699-1 699 kr, Åhus Guldsmed.

Parfym, 449 kr, ATB/Bahlsam. Väska, 1 199 kr, ATB/Bahlsam. Poncho, 1 399 kr, Sixty Days/House of Mi. .

44

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016


Trรถja, 2 649 kr, Dondup/PP&Co. Shorts, 100 kr, Torget 11.

NUMMER 77 | VI SYNS I ร HUS JUL 2016

45


BAHLSAMBUILDING

CAFÈ Allt av högsta kvalité. Frukost, lunch & fika. Vi har gratis wifi, 30 sittplatser i härlig miljö. Välkommen in till oss.

SPA

LIVING

Nyhet! Gelélackning Filning, rengörning av nagelband, 60min. Månadens erbjudande 495kr

Egendesignade väskor ATB Bags. Exklusive kvalité. Just nu ger vi 10% avdrag på priset.

gäller till och med 23 dec

BAHLSAM LIVING & CAFÉ

HÅR - MAKEUP - HUD - BARBERARE - MASSAGE - FOTVÅRD - ANSIKTSBEHANDLING - MANIKYR - PEDIKYR - ÅHUSSÄNGEN

KÖPMANNAGATAN 21, ÅHUS. SALONG 044-289 280 CAFÉ 0708-300 309 MÅN-FRE 8-18 LÖR-SÖN 8-15

46

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

f

www


TANDLÄKARE WIBÄCK Köpmannagatan 10 i Åhus

god jul

& GOTT NYTT ÅR!

TECKNA CLUBMEDLEMSKAP FÖRE NYÅR SÅ BJUDER VI DIG PÅ RESTEN ÅRET. DESSUTOM FÅR DU DET TILL 2016 ÅRS PRIS.

Erbjudandet gäller t.o.m. 31 december 2016 vid tecknande av Clubmedlemskap och går ej att kombinera med andra erbjudanden.

Stormgatan 19, Åhus www.ahustraningscenter.com 044-289389

Carin, Birgitta, Jenny, Eva

Alla är varmt välkomna, både barn och vuxna!

044-24 00 91 • tdl.wiback@ptj.se www.tandlakarewiback.praktikertjanst.se Carin Wibäcks Tandvårdsteam i Åhus

VI HAR ALLT INFÖR JULEN Vi ordnar era jultal lrikar, privat och till företa g. Vi ordnar även jul-landgångar och julsmörgåsar

Öppettider: Vard 07.00-17.00 Lör 07.00-15.00 Sön 08.00-14.00 Tel 044- 24 03 12 Köpmannagatan 20 nyaconditoriet@gmail.com

l l i t a n m o k l ä V n y b i t t i m t e k i F

Julens alla godsaker, lussekatter, pepparkakor, m.m

Gilla oss på facebook NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

47


AUTOSERVICE ÅHUS AB

Originalservice Dela upp din betalning med Volvokortet

Vi önskar alla våra kunder

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR! Ha råd med (h)julen med räntefri delbetalning JACK WREESWIJK TILL

ÅHUS BEACH LIVE För tredje året kommer Åhus Beach att arrangera en kväll med liveuppträde. Precis som tidigare år blir det både komiker och musiker, men nytt för i år är att allt bakas ihop på en dag. I dagsläget planeras det för fullt inför denna kväll som kommer att vara lördagen den 29 juli, men redan nu kan arrangören avslöja den första artisten. Det är Jack Wreeswijk som tidigare gästat Åhus och den dåvarande visfestivalen. Mats G Jönsson berättar att det finns ytterligare artister på gång och dessutom förhandlas det också med komiker inför denna kväll. - Jag ser att den här kombon med artister och komiker på denna unika platsen är helt fantastiskt, säger Mats.

48

Mats berättar vidare att Åhus Beach arbetar hårt och har en vision om att år 2018 kunna slå ihop idrotten med kulturen och utveckla Åhus Beach Live. -Det finns idag flertalet senioroch motionslag som inte får plats i Åhus Beachhandboll med dagens upplägg. Vi vill skapa ett evenemang veckan efter beachhandbollen där seniorlagen erbjuds spela på fredagen och lördagen, och sedan på kvällen är det artistuppträde, säger Mats.

SERVA BILEN IDAG! Betala i mars

Kör säkert i vinter med led-extraljus

Nu behöver du inte välja – i år kan du både ha råd med service av bilen, säkerhet på vägen och julklappar! Som Bosch Car Service kortkund har du möjlighet att i både oktober och november serva bilen utan att behöva betala förrän i mars 2016! Helt utan ränta och avgifter! Om du i mars ändå vill delbetala ditt verkstadsbesök kan du så göra enligt ordinarie villkor på Bosch Car Service kortet. Bosch Car Service servar alla bilmärken med bibehållen nybilsgaranti så du kan tryggt lämna bilen hos oss. Hitta din närmaste verkstad på www.boschcarservice.se

Representativt exempel för delbetalning 12 månader* Kreditbelopp/Köp 10 000 kr

Rörlig årsränta 0 %

Adm.avg./mån 29 kr

Uppläggn.avg. 245 kr

Effektiv ränta 10,57 %

Kreditkostnad 593 kr

Ord. delbet./mån** 863 kr

Totalt belopp att betala 10 593 kr

*Exemplet baseras på ett köp den 15:e dagen i en kalendermånad och är beräknat 2015-09-15. Exemplet förutsätter att räntan och avgifterna är oförändrade under hela kreditperioden. Andra sätt att utnyttja krediten kan leda till såväl en högre som lägre effektiv ränta. Den effektiva räntan är beräknad i enlighet med Konsumentverkets riktlinjer. **Avrundning tillämpas till närmsta högre krona. Månaden efter val av delbetalning tillkommer uppläggningsavgift till ordinarie delbetalningsbelopp. Uppläggningsavgiften är inkluderad i angiven Kreditkostnad och Totalt belopp att betala.

For everything your car needs.

FAKTA: Jack Wreeswijk som föddes 1964 och är son till Cornelis har släppt fem album och sjunger allt från egna låtar till sin fars visor. ÅHUS BEACH LIVE 29 JULI 2017

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

Sandvaktaregatan 22 044-24 79 80 per@autoserviceahus.se autoserviceahus.se

7720 ISO/IEC 17020 (B)


Här luktar det inte mumma! Slipp obehagliga överraskningar. Ge villan den bästa julklappen – boka en underhållsspolning av Spolarna. Läs om våra tjänster på SPOLARNA.COM

UNDERHÅLLSSPOLNING FRÅN

1395 KR Inkl. moms efter ROT-avdrag

Skånska Högtrycksspolarna AB och systerbolaget Repipe Sverige AB erbjuder fastighetsägare allt inom avloppsunderhåll – från planerad underhållsspolning till relining av uttjänta avlopp. 24 timmars jour vid akuta stopp. ROT-avdrag är tillämpligt på våra tjänster, ha gärna fastighetsbeteckningen till hands vid bokning. Läs mer på SPOLARNA.COM eller ring oss på 044-35 24 02.

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

49


FRYKMANS GLUTENFRIA Lars Frykman som tidigare varit en av de som drivit restaurang Spisen i Kristianstad har nu öppnat upp ett glutenfritt bageri. Till att börja med kommer Lars att ha öppet fredagar mellan klockan 12-17 och lördagar klockan 08-11. Lars berättar att hans fru blev glutenintolerant för snart tre år sedan och det var då han fick upp ögonen för det här med glutenfritt. - När jag fick smaka brödet som vi då köpte hem så var det inget jättegott bröd, säger han. Lars kan idag erbjuda nybakat bröd och bullar på fredagar och lördagar, dessutom har han nyheter varje vecka. Bland annat bakar han formfranska som han direkt fryser in och säljer som frysvara.

50

- Ofta är det ju bara en i familjen som är glutenintolerant och då är det perfekt med ett fryst bröd där man kan ta upp ett par skivor när man behöver det, tycker Lars.

utan han har även gjort dem laktosfria för att alla ska kunna äta hans bakverk. Dessutom är allt han tillverkar helt fritt från både konserveringsmedel och tillsatser.

Lars pratar också mycket om ideér och tankar för framtiden. Han funderar bland annat på att eventuellt öppna upp ett café utanför bageriet inför påsken och konstrundan.

Hos Frykmans Glutenfria kan du också hitta färdiga müsli och brödmixar som gör det enkelt om man själv vill baka sitt glutenfria bröd eller knäckebröd. Lars berättar också att han har tagit fram olika sorters kakor nu inför julen såsom pepparkakssnittar, lussekatter, mjukpepparkaka och dammsugare.

- Jag tror att det ligger i tiden och att det finns ett behov att både gluten- och laktosfritt som är lokalproducerat och hur många kan erbjuda nybakta glutenfria bullar en lördagsmorgon, ler Lars.

Var hittar man då detta ganska unika bageri? På Ripavägen 178 mellan Åhus och Ripa återfinns bageriet och man hittar det enklast genom en skylt som det står Frykmans Allé på.

- Jag vet ingen som säljer till exempel mjuka pepparkakor eller dammsugare som är glutenfria, säger han. Lars har inte bara valt att baka sina produkter glutenfria

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016


NÄR DU BEHÖVER ETT TÄTT, TRYGGT & SÄKERT TAK. NYPRODUKTION • OMLÄGGNING • SERVICE Kontakta oss för kostnadsfri offert

AUKTORISERAD AV taksakerhetsyd.se • 0725-40 40 72 • Södra Piggagatan 26F • 296 32 Åhus Gilla oss på facebook

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

51


STRIIT SMART StriIT Smart är ett nystartat företag i Åhus som har som sin affärsidé att kunna hjälpa dig när du har problem med din dator, nätverk eller kanske din datasäkerhet. Erik Elmgren som har mer än 20 års erfarenhet av IT-branschen berättar att även om vi tror att vi har ett säkert nätverk så är det ofta tvärtom.

När det gäller säkerheten, framför allt för våra barn och deras användande av telefoner och internet så brinner

Boende i Åhus har i allmänhet väldigt dålig

- Boende i Åhus har i allmänhet väldigt dålig säkerhet i sina nätverk, säger han. Erik berättar vidare att han kommer hem till dig för att hjälpa dig med vad du än behöver inom IT utan att du behöver göra något. - Om till exempel din hårddisk går sönder så kan jag oftast ta fram all data igen, ler Erik.

52

besöker vissa specifika webplatser. Det går också väldigt enkelt att installera ett program som gör att barnen kan använda sin

säkerhet i sina nätverk Erik lite extra för detta. Han berättar om hur enkelt det är att både spärra eller ställa in mobiltelefonen så att du får ett meddelande om när ditt barn

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

telefon för nödanrop via ett enda knapptryck så att du får ett meddelande. Företaget kan också erbjuda kabeldragning, virusskydd, sätta

upp gästnätverk, datorbyggen, backupsystem och utbildningar. Just utbildningar berättar Erik att det kanske är många som inte fullt ut vet alla funktioner i sin smartphone och då kan han hjälpa att lära ut detta hemma hos kunderna. Allt som Erik kan erbjuda riktar sig både mot privatpersoner och småföretag. - Det finns ingen motsvarighet i Sverige som erbjuder att komma ut på plats och som jag gör, avslutar Erik. StriIT Smart når du på 0763-11 00 02 eller via hemsidan www. smart-it.se


Tel 044 24 50 30

www.ahusror.se

Ecomini är en helt ny typ av avhärdningsfilter som kännetecknas av låg salt- och vatten förbrukning. Saltförbrukningen i ett normalt hushåll är ca 25 kg/år. Detta är cirka 20% av vad ett konventionellt avhärdningsfilter förbrukar. Vattenförbrukningen vid spolning är också extremt låg. Detta gör att man sparar över 10 m³/år i spolvatten. Notera att filtret endast är 26 cm brett, 36 cm djupt och 46 cm högt.

I samarbete med ÅHUS RÖR

Pris: 15 200:-

monterad och klar.(inkl. moms, efter ROT-avdrag)

När bara det bästa är bra nog! NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

53


JULEN TEXT: ANDREA HAFSTRÖM Praktikant på Vi syns i Åhus

Så fort det blir den 1:a november och Halloween är över börjar julhetsen. Vilken årets julklapp är, vad man ska köpa för något, vad man själv önskar sig och vart, hur och när man ska fira med hela släkten och sina vänner. Julen är oftast väldigt mysig, iallafall själva julafton. Dagarna och veckorna innan och efter den 24:e december är väldigt stressfyllda och inte lika mysiga. Missförstå mig inte, jag hatar inte julen, men jag kan tycka att den är ett snäpp överskattad. Visst, det är väldigt trevligt och mysigt att hela släkten kan samlas, äta massor av god mat tillsammans och berätta om allt som hänt sedan man senast träffats. Att få saker är självklart ett stort plus i kanten. Men lägg till stressen

mal, vit-skäggig gubbe som på julafton med hjälp av sin släde och sina renar tar sig runt hela jordklotet och delar ut julklappar till alla barn och vuxna. Berättelsen om tomtefar har funnits i flera århundraden och tolkningen av honom skildrar sig lite, beroende vart i världen man bor. En annan sak med julhelgen som för många är extra påfrestande och som jag och väldigt många andra är sent ute med är julklappshandlandet. Jag har alltid svårt för att hitta presenter jag tror folk skulle tycka om. Jag är studerande och är inte världsbäst på att spara mina pengar, så det jag kan köpa till mina nära och kära är väldigt begränsat. Men även om det är kul att få saker och även se hur

Men julen är ändå en mysig högtid

Detta kommer låta väldigt klichéaktigt, men det är sanningen. Från början var julklapparna det minst viktiga på julafton, men vi och det samhället vi lever i har gjort det till det allra viktigaste. Det är inte sunt och det får väldigt många att må dåligt för att de då inte har råd med fina(re) julklappar. All hets runt detta måste minskas för att i slutändan kommer allt det

där mysiga med julen försvinna och istället bli till en tävling om vem som har finast pynt, finast presenter m.m Jag har väldigt många olika tankar och känslor kring julen, som ni som läst detta säkert har märkt. Men julen är ändå en mysig högtid trots att den är väldigt överskattad och all hets som tillkommer.

Utför det mesta inom

RENOVERING OMBYGGNAD & TILLBYGGNAD BYGG & SNICKERI Rotavdrag

SNÖRÖJNING r - gångar e rt fa p p u k a T Rutavdrag

trots att den är väldigt överskattad och all hets som tillkommer. God Jul & Gott Nytt År! som ingår med all julhandel, allt pyntande och planering som måste göras, för att sedan fira som mest ett par enstaka dagar. Jag vet inte hur andra känner, men jag tycker att det känns en aning lönlöst. Något som är självklart gällande julen är tomten. Oftast en gam-

54

glada andra kan bli för det man har köpt till dem, så har hetsen om julklappar gått för långt. All jämförelse om vem som fick finast eller dyrast present, vilken som är årets julklapp och vad som är hetast just nu. Det har gått överstyr, och det är inte det som julen handlar om.

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

Klas Nilsson | Tel: 0705-74 86 85 | klas_n@hotmail.com


ÅHUS

ÅHUS

VÄLKOMMEN ATT BÖRJA

JULEN PÅ COOP I ÅHUS.

Hej!

VI GÖR EGNA

TA EN FIKA I VÅR FÖRBUTIK.

FANTASTISKT GODA

RÄKMACKOR

Jag heter Carina och jobbade tidigare på Coop City i Kristianstad men har nu börjat i Förbutiken. Välkommen!

OCH BAGUETTER. KAFFE OCH KAKA

20k VÄLKOMMEN TILL FÖRBUTIKEN

Mot denna kupong får du 10% rabatt vid ett köp! Gäller t.o.m 31/12-2016

10%

Klipp ut och ta med kupongen till Coop i Åhus. Erbjudandet gäller endast mot uppvisande av kupong vid ett köptillfälle. Erbjudandet gäller t.o.m 31/12 -2016. Kan ej kombineras med andra rabatter. Butikskupong.

Coop annons dec.indd 1

rabatt

Gäller ej på tidningar, tobak, spel, läkemedel och elektroniska tjänster.

2016-12-01 NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

55

16:03


VÄLKOMMEN TILL

SPORT BALANCE GYM I ÅHUS - Kom i form för livet och må bättre -

Ett funktionellt gym med lagom priser för dig som är 10-99 år, från elit till motionär – alla är välkomna till Sport balance gym. Här finns det mesta för konditionsträning och funktionell träning.

Kom och se dig omkring och ta en gratis provträning. Prisexempel (Priserna gäller t.o.m. 2017-01-31) Månader Kostnad 1 250 kr 3 600 kr 6 1 000 kr 12 1 800 kr 12 Autogiro 170 kr/mån Inga startavgifter eller medlemsavgifter tillkommer. Som introduktion ingår genomgång av gymmet och träningsprogram. Gruppträning och personlig träning Det finns även möjlighet till gruppträning och personlig träning till en rimlig peng. Var finns vi? Sport balance gym ligger i tennishallen vid Sånnahallen. Adress: Sandvaktaregatan 3 i Åhus

KONTAKT: MATTIAS EMILSSON 0734-23 38 70

56

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016


SPORTSWEAR

MÅN–FRE 10-18 LÖR 10-16 SKEPPSBRON 10 ÅHUS FACEBOOK.COM/PP&CO NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

57


Vi önska

God jul och G www.åwc.se

VI ÖNSKAR ALLA EN RIKTIGT GOD JUL!

Åhus

- make it a habit -

ENERGY BITES www.hannas-kitchen.com

Tandläkare Sven Åke Nilsson i Åhus AB med personal Stolpegatan 4 i Åhus 58

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

Tandläkare WIBÄC på Köpmannag


an er en

Gott Nytt År

CK med personal gatan 10 i Åhus

TRANSVAL rabyggen.se | 044-247600

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

59


Välkommen till Jag tror på en lägre makt - Jag är inte religiös, men nån sorts högre makt tror jag på. - Det gör inte jag, tänker jag. Och religiös, det vet jag inte heller om jag är. Julens berättelse om barnet i krubban, liksom resten av nya testamentet, handlar ju faktiskt om en makt som inte är högre utan lägre. En makt som gång på gång tvingas på knä: under kejsar Augustus och kung Herodes, under Stora rådet, folkmobben och Pontius Pilatus. Så är det ju med den här världens mest grundläggande och ömtåliga kraft, den som visar sig i kärlek, medkänsla, förståelse, glädje, mening... att den gång på gång försummas, förnekas, kränks och trampas ner. Och ändå består den. Som en outrotlig underström och förutsättning för oss alla, kommer den ständigt tillbaka. Den makten är något att tro på. I all sin bräcklighet är denna makt det som vill världen och håller den levande. Den kan inte avbildas eller beskrivas, den kan inte fångas i ett namn, är inte hon eller han, bara det ”vi lever rör oss och är till i”. När Moses frågar: Vem skall jag säga har sänt mig? Så får han till svar: Säg att ”Jag är” har sänt dig. I Betlehem får ”Jag är” ett ansikte. Där tar den bräckliga makt som övervinner allt, en människas gestalt och det blir synligt att världen lever, inte av makt uppifrån utan, av makt nerifrån.

I kyrkan, julafton

Inför krubban Tillsammans med barnen låter vi krubbans figurer ge oss julens budskap i berättelse och sånger. Kl 11:00 i Åhus kyrka leder Magnus Tyche gudstjänsten och Ulrika Welin spelar och leder barnkörerna. Samma tid i Yngsjö kapell leds gudstjänsten av Tanja Borschardt. Solosång av Rune Svensson utlovas också. Julbönen kl 16:30 i Åhus kyrka Leds av Susanna Englund tillsammans med sångsolist.

Stöd Musikhjälpen

16 december är Åhus församling med och stöder årets ”Musikhjälpen 2016” i och utanför Ica Kvantum! Passa på och kom och lyssna på livemusik med församlingens unga sångare och musiker. Passa på att ge ett bidrag till att fler barn i krig och konfliktområden får gå i en säker skola. En heldag från kl. 09:00 till 21:00. - Vi kommer under dagen att samla in pengar till förmån för Sveriges Radios och Radiohjälpens projekt Musikhjälpen 2016. Alla insamlade pengar kommer gå oavkortat till Musikhjälpen, berättar Fredrik Lindblad. Årets tema är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”.

60

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

Julnattsmässa kl 23:30 i Åhus kyrka Här medverkar inte bara Maria Nova under Ulrika Welins ledning utan också Per Mattsson flöjt och Ute Goedecke, flöjt. Mässan leds av Magnus Tyche.

Religiös? Kanske är jag det. Kanske beror det på vad du menar. Men om du menar ifall jag tror på ”det övernaturliga”, mirakler, andar och demoner, auror, änglavingar och helgonglorior, så är jag inte särskilt religiös. Jag klarar mig bra utan det och tycker att det naturliga och synliga är mirakel nog. Däremot vet jag att vi inte skulle klara en enda dag utan den makt som ligger nerbäddad i krubbans halm. Jag önskar dig en god jul och ett gott nytt år i den underliggande maktens namn. Magnus Tyche

Barn- och körgrupper

Församlingens barn- och körgrupper startar 2017 enligt följande: Öppna förskolan – 16 januari kl. 09:00-11:30 Babyrytmik – 25 januari kl. 09:30-10:15 Måndagseftis (åk F-3) – 16 januari kl. 13:00 Tisdagseftis (åk F-3) – 17 januari kl. 13:00 Torsdagseftis (åk F-3) – 19 januari kl. 13:00 Källarklubben (åk 4-6) – 18 januari kl. 13:00-16:30 Mellankören (åk 4-6) – 18 januari kl. 14:45-15:45 Con Moto ungdomskör (från åk 7) – 5 februari kl. 16:20-18:20 Maria Nova – 25 januari kl. 19:00-21:00 Körglädje – 19 januari kl. 10:00-11:00

Musik i juletid 18 december Fem röster och Michaël Dahlin bjuder på julmusik i Åhus kyrka kl 18.00 Julkantat 6 januari Trettondedagen kl 18.00 Kören Maria Nova tillsammans med solister och instrumentalister, framför under Ulrika Welins ledning ”Du ljus, Du stjärna” en julkantat i folkstil av Hans Kennemark. Flöjt, fioler, kontrabas, piano och orgel. ÅHUS FÖRSAMLING


Åhus församling KALENDER Dec - Jan - Feb 18 december, 4:e söndagen i advent 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, MT, Kaffe i paviljongen 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka Konsert, Fem Röster

24 december, Julafton 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Inför krubban med Små och stora, MT Eftis- och Mellankören 11.00 Yngsjö kapell Inför krubban, TB, Barnsång 16.30 Åhus S:ta Maria kyrka Julbön, SE 23.30 Åhus S:ta Maria kyrka Julnattsmässa, MT

25 december, Juldagen 7.00 Yngsjö kapell Julotta, SE, Rune Svensson, Trumpet 8.30 Furuboda Julotta, SE, Rune Svensson 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, SE, Åhus manskör

26 december, Annandag jul 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Högmässa, TB, Kaffe i paviljongen

31 december, Nyårsafton 14.00 Yngsjö kapell Nyårsbön, SE 16.00 Åhus S:ta Maria kyrka Nyårsbön, SE, Körglädje

1 januari 2017, Nyårsdagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, MT, Kaffe i paviljongen

Måndagscafé

Måndagar under våren betyder Måndagscafé, antingen i Åhus församlingshem eller i Yngsjö kyrkstuga. Ojämna veckor är det i Åhus och jämna veckor i Yngsjö. Vi serverar kaffe och något hembakat och bjuder på underhållning med musik eller bilder och trevliga föreläsningar samt andakt. Alltid klockan 14:00-16:00. Program våren 2017: 16 januari Grötfest/Knutsfest i Åhus 23 januari Maria Jönsson sjunger Evert Taube i Yngsjö 30 januari Mirijam och Daniel sjunger i Åhus 6 februari Ingegärd Henningson sjunger ”Sveriges landskapsblommor” i Yngsjö 13 februari Sten Johansson berättar om Wilhelm Moberg i Åhus 20 februari Ingela Wahlgren sjunger Ulla Billqvist i Yngsjö 27 februari Ingrid och Sven Hahne sjunger i Åhus 6 mars Bingo i Yngsjö 13 mars Åsa Hagberg sjunger ”Min soldag” i Åhus 20 mars A-G och Sabina sjunger och berättar i Yngsjö 27 mars Lars Påhlsson berättar om Martin Luther i Åhus 3 april Leif Axelsson i Yngsjö 10 april Benny Björkman pratar om människosyn i Åhus 24 april Helge Änglar och tårtbuffé i Åhus Välkommen!

Sofiaföredrag

11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Högmässa, TB, Kaffe i paviljongen 19.00 Åhus S:ta Maria kyrka Taizémässa, TB

Välkommen till Glaspaviljongen (på museets baksida) och vår föreläsningsserie ”Sofia”, som är ett humanistiskt forum för Tro, Kultur och Vetande. Boka in följande onsdagar kl 19.00 våren 2017: 18 januari - Tillbaka till källan - Luther, Bibeln och vi. Bisp em, TD Erik Aurelius. 1 februari - Från reformation till reformation – Skånska klosterväsendets uppgång och fall. Jan Kockum, arkeolog Kulturen. 15 februari - Två ord om Gud och människan - Luthers sökande efter ett ärligt språk. TD Kerstin Wimmer. Föredragen är kostnadsfria och arrangeras av Åhus församling i samarbete med studieförbundet Sensus.

22 januari, 3:e e Trettondedagen

Välkommen!

6 januari, Trettondedag jul 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Högmässa, MT 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka Julmusik, MT Maria Nova, solister, orkester

8 januari, 1:a söndagen efter Trettondedagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, SE, Kaffe i paviljongen

15 januari, 2:a söndagen efter Trettondedagen

11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst med Små och stora, MT, Mellankören, Kaffe i kyrkan

29 januari, 4:e söndagen efter Trettondedagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Högmässa, TB, V Vrams kyrkokör, Kaffe i paviljongen

5 februari, Kyndelsmässodagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, SE, Körglädje Kyrkkaffe i paviljongen

12 februari, Septuagesima 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Högmässa, MT, delar av Trekvart Kyrkkaffe i paviljongen

19 februari, Sexagesima 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, TB, delar av Maria Nova, Kyrkkaffe i paviljongen

Stick- och virkcafé

Det blev en fantastisk respons på vårt stick- och virkcafé under hösten. Nu fortsätter vi till våren och träffas varannan måndag i församlingshemmet i Åhus kl. 12:00-14:00. Våren 2017 blir det ojämna veckor, samma dagar som det är Måndagscafé i Åhus. Vi stickar och virkar till de som behöver. För mer information: kontakta Karin Grönvall, en av våra volontärer, tel 0762-64 63 56. Det som tillverkas skickas till olika behövande både hemmavid och runt om i världen. Välkommen!

26 februari, Fastlagssöndagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Högmässa, SE, Joyful, Kyrkkaffe i paviljongen

Präster: Magnus Tyche (MT), Susanna Englund (SE), Tanja Borchardt (TB)

ÅHUS FÖRSAMLING Läs mer på vår webbsida:www.svenskakyrkan.se/ahus NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

61


I Åhus hamn är julstöket i full gång Året inleddes ganska lugnt, tyvärr med lägre volymer än i fjol, men det tog fart igen framåt sommaren. Under hösten har det varit full aktivitet och nu ser det ut som om vi kan hålla våra volymer från föregående år. Ett bra kvitto! Hamnbolaget fortsätter utvecklingsarbetet med att vara en effektiv fullservicehamn med kunden i fokus. Kunderna är viktigast för oss och de är också viktiga för Kristianstad. Fredrik Åsare, VD Åhus hamn

Sysselsätter 3700 personer Företagen inom hamnområdet, som också ingår som ägare i hamnbolaget, omsätter tillsammans över 5 miljarder kronor per år och sysselsätter cirka 3 700 personer. I det perspektivet inser man att Åhus Hamn skapar goda förutsättningar för tillväxt. Det är vi stolta över! Under detta och nästa år bidrar hamnbolaget också till ett viktigt infrastrukturprojekt. Sydvatten bygger en ny vattenledning, 25 kilometer lång, mellan Äktaboden utanför Perstorp och Ringsjöverket i Perstorp. Ledningen byggs av glasfiberrör som tillverkas i Polen och dessa rör transporteras med fartyg via Åhus Hamn. Personalen i hamnbolaget gör ett mycket bra arbete med att lossa rören och tillverkaren kommer att spela in en instruktionsfilm hos oss, som visar

hur man lossar fartyg med rör på bästa sätt. Ett fint betyg! Vi ligger i täten Vi har nu haft vår automatiska incheckning till hamnområdet i drift i ett år. Vi konstaterar att det fungerar väl och att det har varit få driftstörningar under året. Här är vi långt framme i teknikutvecklingen och vi har fått ta emot många besökare, som har velat se och lära. Tre stycken norska hamnar har beställt samma system, efter att ha besökt Åhus. Vi ligger i täten! Nytt spännande år 2017 blir ett spännande år för oss och vi har höga ambitioner. Detta vill vi gärna visa för allmänheten och därför bjuder vi in till Hamnens dag söndagen den 18 juni mellan kl. 11.00 och 15.00. Vi och våra kunder, leverantörer och partners kommer att visa upp vad vi gör och hur vi bidrar med tillväxt. Missa inte denna möjlighet till en trevlig söndagsutflykt. Save the date! Vill ni ha mer information om Åhus hamn, eller önskar ni få kontakt med oss? Besök då gärna vår hemsida www.ahushamn.se Avslutningsvis vill jag, från oss i Åhus hamn, tillönska alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Ny containertruck rullar i hamnen Sedan september rullar en ny röd containertruck i Åhus hamn. – Det är Kalmar-trucks flaggskepp Gloria DRG, säger Martin Svensson, teknisk chef i hamnen. Vagnparken i hamnen är lite till åren kommen och vi behövde förnya, framförallt på containersidan. Containertrucken kostade lite drygt 4 miljoner kronor och ska ersätta två äldre containertruckar, från 2001 och 2006, som ska avyttras. – Den nya trucken har en likvärdig kapacitet, men naturligtvis kan den inte fullt ut ersätta de båda äldre truckar-

62

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

na. Vi investerar framförallt för att öka maskintillgängligheten, av miljöaspekter och för ökad trygghet och säkerhet, säger Martin Svensson. Den nya trucken är kombinerad med en hydrostatisk transmission och mindre motor, vilket ger en bränslereducering på cirka 40 procent. Den kan lyfta 45 ton till en höjd av fem containrar. – Men det kanske viktigaste av allt är att ergonomin är mycket bättre för truckförarna, säger Martin Svensson. I huvudsak är det två personer som kommer att köra trucken, även om det är fler som har utbildning för det.

Martin Svensson, teknisk chef

Åhus Hamn & Stuveri AB | info@ahushamn.se | www.ahushamn.se | Lindéns Fr. Nilsson Eftr. AB | info@lindens.se | www.lindens.se


KLF utökar i Åhus!

Utökad kapacitet. Jörgen Lindell, platschef i Åhus och KLFs nye VD Erik Wildt-Persson berättar om den förestående satsningen på KLFs anläggning i hamnpmrådet.

Anläggningen i Åhus Hamn är viktig för KLF av flera anledningar. Lönsamheten är naturligtvis av största vikt och i fjol exporterades ungefär en tredjedel av spannmålet till en utlandsmarknad med generellt sett bättre prisbild än den svenska marknaden.

målshandel, säger Erik Wildt-Persson. KLF hanterar cirka 150 000 ton spannmål om året och ungefär en tredjedel hanteras i Åhus. Nu planeras för att öka kapaciteten i Åhus – med 20 000 ton i en första etapp – för att tillgodose efterfrågan från bland annat de svenska kunderna.

– Men förutom de ekonomiska fördelarna med en hamnnära anläggning är det miljövänligt och rationellt att bedriva verksamhet som vår i Åhus, säger Erik Wildt-Persson, nytillträdd vd på KLF. Det passar väl in på vårt sätt att se på ett företagande där vi kan erbjuda våra kunder både närhet och flexibilitet. På Åhus-anläggningen arbetar Jörgen Lindell, platschef, Therése Söderstjerna, labbansvarig och siloskötarna Peter Truedsson och Ola Turesson.

Fler och fler förfrågningar – Vi får fler och fler förfrågningar från kunder och har hyrt in oss i tillfälliga lagerlokaler för att kunna tillgodose våra kunders önskemål. Men så fick vi möjlighet att köpa granntomten (där risfabriken låg) och då öppnade sig en möjlighet att utöka vår egen lagerkapacitet, säger Erik Wildt-Persson. Det finns redan potential för att hantera mer spannmål i Åhus och för att hitta bästa tänkbara alternativ till utbyggnad gör Erik Wildt-Persson och hans kollegor besök på andra anläggningar framförtallt i Sverige. – Det är en stor investering som kräver god planering och än så länge är vi bara i diskussionsstadiet. Tänkbart är att det kan bli en byggstart för etapp ett under hösten 2017, säger Erik Wildt-Persson. Förfrågningar från svenska kunder blir

Jobbade parallellt Erik Wildt-Persson tillträdde sin vd-tjänst på KLF i maj månad, men fick möjligheten att jobba parallellt med den förre vd:n Christer Nilsson under ett halvt år. – Då fick jag en chans att lära mig bland annat om hur man bedriver lönsam spann-

fler och fler och samtidigt ökar exporten av spannmål. – Därför är det viktigt att satsa på anläggningen i Åhus, säger Erik Wildt-Persson, härifrån finns det alltid en marknad för spannmål. Om inte i Sverige så utomlands. Satsningarna fortgår, inte minst på miljösidan. I våras ersattes två oljeeldade pannor med en elpanna på sju MW, samtidigt som det drogs nya elledningar och ett nytt ställverk installerades. Globalt, lokalt och nära – Bytet från olja till el betyder mindre utsläpp och eftersom vi torkar spannmålen under sommarmånaderna (juli-september) använder vi el när den är som billigast och de flesta andra verksamheter går på sparlåga, säger platschefen i Åhus Jörgen Lindell. Erik Wildt-Persson sammanfattar KLFs verksamhet i Åhus med tre ord: globalt, lokalt och nära. – Nära för det viktiga samarbetet med de närboende och de övriga verksamheterna i hamnen. Lokalt för närheten till våra kunder och globalt för möjligheten att vända oss mot en utlandsmarknad.

NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

Åhus Hamn & Stuveri AB | info@ahushamn.se | www.ahushamn.se | Lindéns Fr. Nilsson Eftr. AB | info@lindens.se | www.lindens.se

63


Vi tackar för året som gått och önskar er alla en

God jul och gott nytt år Charlotte, Amanda, Lotta Lena & Sandra

64

MÄKLARHUSET ÅHUS & SÖDERTORG TEL: 044-282001 AHUS@MAKLARHUSET.SE WWW.MAKLARHUSET.SE NUMMER 77 | VI SYNS I ÅHUS JUL 2016

FÖR ENKELHETENS SKULL