Vi syns i åhus nr 68

Page 1

ÅHUS

VI SYNS I

MAGASIN

NUMMER 68 | APRIL 2016

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016 1 Omslagsbild: smile photography, Påskpynt


NUMMER 68 2016 Påsken är tidig i år och det känns som om att det borde vara gynnsamt för oss. Jag räknar i alla fall med att påsken är starten för säsongen. Samtidigt börjar tranorna anlända till Pulken och där är i alla fall jag otroligt hemmablind. Jag vet att det är mycket folk som vallfärdar för att få se dessa tranor. Men jag förstår nog inte hela vidden av det. Att detta sammanfaller med påsken borde göra att det blir mycket folk i omlopp i trakten den närmaste tiden. Familjen brukar ta sig tid att åka en sväng på konstrundan som är nu i påsk och så blir det troligen även i år. Att bara ge sig ut i trakten och uppleva det som finns i vår direkta närhet är fantastiskt. Och detta året kommer det inte bara att vara konstrundan som vi kan uppleva här på hemmaplan. Jag håller för fullt på med färdigställandet av årets turistguide och det är massor av evenemang på gång. Närmast efter påsken är det Spin Of Hope och jag hoppas att ni som ännu inte bokat en cykel eller en plats på en cykel gör det omedelbart. Det är en riktig win-win situation att få motion samtidigt som man bidrar till Barncancerfonden. Efter det är det traditionellt valborgsfirande innan förra årets succé med Vi går för vatten tar vid. Till året återuppstår även nationaldagsfirandet som Sankt Annas Gille tillsammans med Lions ska genomföra på Anders Håkansgården.

INNEHÅLL

att roa oss i sommar, mer om det kan ni läsa längre in i tidningen. Förra årets badjävlar var ju en succé och vi kan säkert räkna med att detta blir precis lika bra.

Nyheter & notiser

4

Nyheter & notiser

6

Det är som sagt mycket på gång i Åhus och nu verkar det ju också som att Kristianstads Kommun fattat att det är bättre att riva och bygga om den mögelskadade Sånnaskolan än att fortsätta med saneringen som de påbörjat. Detta är ju inte en dag för sent om ni frågar mig.

Tranor vid Pulken

Hyrboende 8 Kristianstad Airport 10 12

Krönika 14 - Trädgårdstipset Krönika 16 Måkläppen - Kristian Gärdsborn Ny tandläkarmottagning

18

I denna tidning har vi lagt lite extra krut på påsken med en sedvanlig konstguide. Dessutom finns det ett par rportage med konstnärer som ni kan ta del av. Det är ju så att Åhus är en helt ypperlig by att utgå ifån när det gäller påsken. Även i år kommer det att finnas tuppar, som är dekorerade av skolbarn, längs köpmannagatan. Nytt för i år är att tre av dessa tuppar kommer att placeras i rondellen som har flaggstänger. Dessa tuppar blir dock lite större för att ge en rejäl känsla av påsk. Med detta sagt så tror jag att vi nu kan sparka igång säsongen.

Krönika 20 Vincent - Tina Lundgren

Passa på att njuta av allt som kommer att ske i vår närhet. Och njut av en förhoppningsvis riktigt varm och fin påsk!

Ettårs-kalas på Åhusseasida Ny stand up på Åhus Beach

22 26

Då & Nu Gamla Skeppsbron - Rickard Knutsson

28

Konstguide 30 Krönika 34 Uttrar i vattenriket - Lennart Johanzon Fråga juristen

36

Rolig akryl och rå fika

40

Vår på varvet Ålafisket

43 52

Maria Blombärg

56

/Rickard

Sedan rullar det på hela sommaren då det också kommer en nyhet i form av en ny humorkväll på Åhus Beach. Det är Äntligen Soligt, med nio kända komiker, som kommer till stranden för

Glöm inte att

PÅSKEN BÖRJAR I ÅHUS

NYA

ÅHUSPARKEN Bli medlem du också!

50 kr/person eller 100 kr/familj och år

ÅHUS

VI SYNS I

MAGASIN

NUMMER 68 | MARS 2016

ANSVARIG UTGIVARE Jan Rosqvist jan@ahustryckeri.se PRODUKTION Åhus Tryckeri AB 044-24 06 00 UPPLAGA ca. 9.000 ex

© ÅHUS TRYCKERI AB 2016. All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel.

2

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

NÄSTA NUMMER Från den 25 april 2016 annons- och redaktionellt material oss tillhanda senast 7/4 ANNONSERA info@visynsiahus.se PRISER, UTDELNING & ÖVRIGA FRÅGOR www.visynsiahus.se

Bankgiro: 899-2075 • Swish: 1235/127 857 Ange namn adress och telefonummer nyahausparken@gmail.com

MATERIAL FÖR TRYCK Rickard Gunnarsson rickard@ahustryckeri.se Jonny Olsson jonny@ahustryckeri.se UTEBLIVEN TIDNING info@visynsiahus.se


BOSTADSRÄTTER, TOMTER & VILLA OXBÄRSVÄGEN PÅ ÄSPET I ÅHUS Ring eller maila oss för mer info eller en personlig visning!

New England + nya modeller

Bostadsrätter, 70-95 kvm. Låga måndadsavgifter

MÅRTENSSON MÄKLARE ÅHUS 044-24 74 44 • info@martenssonmaklare.se • sodraaspet.se NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

3


NYHETER & NOTISER

Tips eller nyheter? Maila oss: notiser@visynsiahus.se

DET HÄR HÄNDER PÅ AOSEUM

BRA HJORT

24 mars kl 20:00, Aoseum i Åhus Exklusiv konsert med Gunilla Backman En av våra mest kända musikalartister, med anledning av boken Hej Lilla Människa som är illustrerad av Anna Sjölin. Boken bygger på 10 sånger skrivna av hennes sambo Jan-Erik Sääf. De och andra sånger kommer att framföras. Anna Sjölin är utställare som så många gånger förr. Förutom hennes tavlor så kommer även André Wolff, fotograf från Åhus och för närvarande baserad i Enghien les Bains, utanför Paris att ha boksläpp på sin nya fotobok och fotoutställning.

Bra Hjort-priset delas ut till det företag inom besöksnäringen som har visat prov på på kreativ företagsamhet som har lett till tillväxt, lönsamhet och bidragit till ökat inresande i östra Skåne. Både företag och företagare (person) kan vinna priset. Prissumma: 25 000:Utdelning: Våren 2016 i samband med Destinationsdagen på KID Airport Jury: Styrelsen i Stiftelsen Destination Kristianstad Österlen agerar jury Nominering: Kan lämnas av både privatpersoner och företag/aktörer. Nominering och motivering skickas till pernilla.blixt@kristianstadosterlen.se, senast den 6 april

FREDAG den 1 april kl 19:00 Den stora svenska visboken Anders Anton, sångare och gitarrist, bosatt i Åhus, tolkar svenska klassiska visor.

Onsdag den 6 april kl 19:00 Sömnad, swing och sång - om dåtidens flärd och toner Aoseum OM.. Anna Neah Deutgen, känd från tv-programmet Hela Sverige syr, kommer att visa processen bakom sitt klädskapande, som till stor del består av 20- till 40-talskläder, allt medan hon sjunger gamla ” godingar”.

Läs mer på www.facebook.com/hjartakid

VÅRENS NYA BÖCKER

Dåtidens flärd och toner Anna Neah Deutgen

Onsdag 13 april kl 19:00 Suzanne Mortensen Åhus egen deckarförfattarinna Suzanne Mortensen berättar om sitt författarskap och ger sina bästa skrivtips.

Onsdag 6 april 2016, kl. 19.00 Anna Neah Deutgen, känd från tv-programmet Hela Sverige syr, visar upp sin 20- till 40talsgarderob och processen bakom klädskapandet, allt medan hon framför gamla jazzklassiker. Entré inklusive fika: 120 kr, medlemmar 100 kr.

Vallgatan 16 Åhus, www.aoseum.se, tel: 0709-450 399

Onsdag 20 april kl 19:00 Bland innovatörer och Pirater Johan Lindau från Blå Station är inte rädd för att ge sig in i hetluften och ta debatten kring frågor som kopiering och immaterialrätt. Välkomna att komma och lyssna på en passionerad möbelidiot som anser att design inte är yta, ytan är bara ett resultat av hela processen.

CYKELKVÄLLAR Tisdag 29 mars kl 18:00-19:00, Åhus Gärdskan Varje tisdag hela sommaren arrangeras en cykeltur där man har möjlighet att vinna fina priser. Det är ett arrangemang av Nätverket för Folkhälsa i Åhus och det pågår till den 27 september med utlottning den 4 oktober. Pris per deltagande är 10 kronor och det är inget måste att cykla, det går precis lika bra att promenera.

Loppis är poppis 4

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

Vårens nya böcker Bibliotekets personal presenterar böcker

Tisdag 12 april kl 19:15-20:30, Åhus Bibliotek Bibliotekets personal presenterar böcker. Alla som kommer deltar i utlottningen av en bok.

Åhus bibliotek Tisdag 12 april kl.19.15

Vinn en bok!

Alla som kommer deltar i utlottningen

Tollarp bibliotek Måndag 4 april kl.19.00

Vä bibliotek

Torsdag 7 april kl.18.30

Kulturkvarteret Klubben

Torsdag 14 april kl.18.30 Arr. Studiefrämjandet och biblioteket

TRANSKÅDNING 25 - 28 mars kl 11:00-15:00, Utemuseumet Pulken I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor vid Pulken. När det är som mest tranor finns Vattenrikets personal på plats. På kvällarna tar föreningarna över och finns till hands för vetgiriga skådare. Kom och prata tranor med oss och låna gärna våra kikare! 30 mars kl 11:00-15:00, Utemuseumet Pulken Naturum Vattenriket hälsar äldre och rullstolsburna särskilt välkomna och ser till att det finns plats för er i tornet. Ange adressen Pulken, Härnestadsvägen 155, om du kommer med färdtjänst. 3 april kl 14:00-17:00, Tranbuss till utemuseumet Pulken Följ med till Pulken och tranorna! Avgång från Naturums parkering. Ta med varma kläder och kikare. Biljetter 100 SEK. I priset ingår bussresa, guidning, dricka och grillad korv.

ÅHUS HBK LOPPIS

LIONS LOPPIS

Helgfria lördagar kl 10–13

Helgfria lördagar kl 09–13


VÅRNYTT

BAHLSAM HÅR - MAKEUP - HUD - BARBERARE

Köpmannagatan 21, Åhus. 044-28 92 80 www.bahlsam.com

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

5


NYHETER & NOTISER

Tips eller nyheter? Maila oss: notiser@visynsiahus.se

JAZZBRUNCH PÅ RÖKERIET MED TRIO I.C.E. + ISAK

ÅHUS VINGÅRD

Söndagen 3 april kl 10:00-13:00 Den trevlige krögaren Bengt Persson på Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö är en man som är van att gå rakt på sak utan krusiduller. Alltså ringde han mig en dag i början av året och frågade ”Kan du fixa musik till Bild: Lennart Johanzon brunchen på Rökeriet första söndagen i varje månad? Hela året. I juli och augusti tar vi det på kvällen.” OK, svarade jag och bildade en trio med ett par begåvade unga blivande proffsmusiker. Lite senare tillkom en rutinerad trummis. Nu är vi i full gång och publiken har hittat rätt. Välkomna! Trio I.C.E. + Isak (Ingemar Torstensson, Clara Fornander, Erik Grønnesby, Bengt Isaksson

I förra numret av Vi Syns i Åhus smög det sig in ett fel. Det var mailadressen för att komma i kontakt med Åhus Vingård. Rätt adress ska vara info@vingarden.nu Ni som inte fått något svar på er förfrågan på den felaktiga adressen ring Max 0708-28 93 01.

SPIN OF HOPE Lördagen 2 april kl 07:00-19:00 Spin Of Hope är ett samarrangemang över hela landet. Träningsanläggningarna tillhandahåller spinningcyklar och vem som helst får vara med. Priset är antingen 1500:- eller 3000:- beroende på om man vill ha en guldcykel till sitt lag. Det går även att boka sig på drop-in cyklar som finns på anläggningen, för 125:/-tim. Alla pengar som kommer in går oavkortat till Barncancerfonden. Läs mer på: spinofhope.se och boka din cykel på någon av anläggningarna i din närhet.

BARNLÄGERDAG Lördag 9 april kl 09:30-15:00, Åhus Missionsgård Lägerdag för barn i åk F - 6, Samling och fika kl. 09:30 Anmälan senast den 5 april, Tel. 044 - 24 75 55 eller info@ahusmissionsgard.se, Meddela namn, ålder och eventuell specialkost. Pris: 90:-, Välkomna!

HÄLSA VÅREN PÅ ÅHUS TORG VALBORGSMÄSSOAFTON!

STICKCAFÉ Hos PP&Co i Gamla Skeppsbron 10 Anmälan görs i butiken eller på sociala medier, facebook.com/skeppsbron10 Tisdag 5 april, Torsdag 28 april, Torsdag 12 Maj

TILL FÖRETAG & FÖRENINGAR I ÅHUS Platsorganisation Åhus bjuder in till en informationsträff kring ämnet PÅ GÅNG I ÅHUS. Välkommen till en innehållsrik informationsträff där vi fokuserar på händelser och projekt i Åhus. Vi presenterar vad som är på gång framöver och hur det påverkar oss alla här i området.

Foto: Lennart Johanzon

FIRA VALBORG Lördagen 30 april kl 19:30 Det traditionella valborsfirandet arrangeras som vanligt i Åhus Hamn och på Åhus Torg av Åhus Scoutkår. Det blir majeld på Helge å, sång och musik samt det traditionella vårtalet som i år hålls av Anna-Karin Persson.

Tid: Onsdagen den 20/4 kl 08:00 -09:30 (kaffe & macka serveras från 07:30) Plats: Åhus Seaside Anmälan: Senast 15/4 till info@ahussweden.se Kostnadsfritt men begränsat antal platser så först till kvarn.

P 6

åsken börjar i Åhus

ÖPPETTIDER BUTIKERNA Skärtorsdag kl 10-18 Långfredag kl 12-16 Påskafton kl 10-16 Påskdagen kl 12-16

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

ÖPPETTIDER TURISTBYRÅN Skärtorsdag kl 10-17 Långfredag kl 10-17 Påskafton kl 10-17 Påskdagen kl 10-17


CASABLANCA

HERRFRISÖR Klippning • Rakning • Damklippning Tvättning med massage

LÅGA PRISER FÖR ALLA

NYHET!

Extra rabatt för barn vid lördagsklippning

fira PÅSKEN PÅ ÅHUSBOWLING

Långfredag Livemusik

Boka gärna bord - Fri entré Påskbuffé kl.18-21.30.....179:Specialpriser för pensionärer och ungdomar upp till 18år

Öppet: Vard 09-18 • Lörd 09-13

Välkommen! Köpmannagatan 13 • ÅHUS • 0738-24 35 38

Vi rensar ut vårt lager! 30% rabatt på stylingtänger, locktänger, fönar och tillbehör från GHD*. Det är inte ofta man kan hitta GHD-produkter till reducerat pris, så passa på!!!

Påsklunch

Fre 25/3 Mån 28/3

Påskafton

Påskbuffé kl.18-21.30.......179:Entrecote ”Black Angus”, Grillad Karré, Grillad laxfilé, Marinerad BBQ-skiva, Majskolvar, Wokgrönsaker, Pommes, Potatisgratäng, olika sallader och såser

Lär dig bowla

Prova på gratis kl.12-14

Alla är välkomna. Nybörjare och bowlare. Representanter från C4-bowling instruerar

- Konstutställning Långfredag - Annandag Påsk kl. 11.00-16.00

30% att!

rab

Kjersti Thilderkvist Sverige

Andrei Larionov Ukraina

Öppet i Påsk

*Rabatten gäller så långt lagret räcker.

Boka din tid online på AmandaPersson.se Köpmannagatan 33, Åhus, Tel. 044 - 24 16 27 Mån stängt Tis 9-17 Ons 9-17 Tors 12-20 Fre 9-17 Lör 9-14

Skärtors.......11-22 Långfredag..11-24 Påskafton....11-24 Påskdagen..11-20 Annandag....11-18

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

7


HYR UT DITT BOENDE I SOMMAR! Åhus Beach som numera arrangerar både handboll och fotboll på evenemangsstranden är i stort behov av boende inför sommarens evenemang. De flesta hotell och bed & breakfast är fullbokade.

- För att få en liten aning om storleken på arrangemangen så kan vi berätta att förra året hade evenemangen tillsammans ca 75.000 besökare. Då omsattes 125 miljoner, varav 100 miljoner på beachhandbollen, i turistomsättning, berättar Patricia Wendel, som är Åhus Beach kontaktperson när det gäller hyrboendet inför sommarens evenemang. Med detta i åtanke

förstår ni det stora behovet av boende. På sidan hyrboende.se, som är officiell bokningssida för både handbollen och fotbollen, kan man kostnadsfritt annonsera ut sitt boende om man känner att man vill hyra ut det och samtidigt tjäna en extra slant. Du kan själv välja vem du vill hyra ut till och all betalning sker

genom säkra betalningslösningar på hyrboende.se. Dessutom ingår en extra försäkring, som täcker många skador som den vanliga försäkringen inte täcker. Denna försäkring ingår kostnadsfritt om man använder sig av hyrboende.se. Det går även att hyra ut sin husvagn via bokningssidan, men då ingår det inte någon försäkring. Denna webbplats är som sagt helt kostnadsfri att annonsera på, man betala inte något förrän boendet har blivit uthyrt då det tillkommer en mindre kommissionsavgift. Att använda sig av hyrboende.se behöver inte bara vara förknippat med evenemangen på stranden utan sidan fungerar lika bra att använda året runt. Men det är som sagt till sommarens stora evenemang som det just nu är lite akut med boendealternativ till besökarna. Både beachhandbollen och beachfotbollen är två viktiga händelser för Åhus under

8

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

sommaren. Med så mycket besökare ger det Åhus ett enormt lyft inte bara på stranden utan även för alla näringsidkare i byn. Genom att hjälpa till att skapa mer boende, så kan man faktiskt känna att man är med och gör skillnad för vår by, samtidigt som det såklart kan ge ett litet tillskott i den egna börsen.

FAKTA: • Annonsera kostnadsfritt på hyrboende.se • Du kan hyra ut för upp till 40.000:- skattefritt • Extra trygghetsförsäkring ingår om du hyr ut via hyrboende.se • Säkra betalsystem • Gör skillnad för Åhus största evenemang och turistattraktion


ahuspartiet.se•facebook.com/ahuspartiet

Välkommen

Nyheter

I politiken

Motioner och yttranden

I media

Vi står för

Resultat av vår politik

YouTube

Kontakt

Vi önskar alla våra befintliga, gamla och nya sympatisörer och vänner

4 ST FÖR

69 KR

Glad Påsk – skön vår!

10 ST FÖR

119 KR Jan Olsson

kommunfullmäktige

Kjell-Erik Ståhl

Hamn- och stuveribolagets styrelse

Barbro Barnestam

Barn- och utbildningsnämnden

Åke Hultqvist Tekniska nämnden

Välkommen på möte om allas vårt vatten 26 april kl 19!

BONNE VÅR ALLIHOP!

Boka in! Mer information kommer senare.

VÅREN BLIR UNDERBAR MED FRANSKA TULPANER ELLER TÊTE-Á-TÊTE!

DENNIS BLOMMOR, KÖPMANNAGATAN 35, TEL: 044-24 71 45, ÖPPETTIDER, MÅN-FRE 09.30-18.00 LÖR 09.30-14.00 ERBJUDANDET GÄLLER TILL DEN 28/3 2016 ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER

Heidis Fotvård

Följ vårt arbete på Åhuspartiets hemsida och på vår facebook

Välkommen till PÅSKEN PÅ

ÄNGSHYDDAN YNGSJÖ

Medicinsk Fotvård

TIDSBOKNING via telefon, sms eller mail

0705-93 65 44 skogssmula@hotmail.com Björnspinnarevägen 8, ÅHUS

UTSTÄLLNING AV ELSE R. GÖRANSSON, ÅKKG, (med karta till konstnärer o. utställningar) Vernissage långfred. 25/3 kl. 11-17 26/3 – 3/4 kl. 12-17 KONST-CAFÉ (obs! nu alla lördagar fr.o.m påsk) KONSTHANTVERK, TRÄDGÅRDSDESIGN. GÅRDSHOTELL OCH B&B Ängshyddan finns nära hav och skog mitt emellan Kristianstad o. Österlen med upplevelse utöver det vanliga...

ABONNERA LOKALT Prisexempel: 20 st fönster 105 kr inkl. RUT www.aostrivsel.se

privat@aostrivsel.se

www.angshyddan.se

46(0)44-232855, 46(0)708-250705

070-496 82 83 NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

9


KRISTIANSTAD ÖSTERLEN AIRPORT 20 minuter väster om Åhus ligger Kristianstad Österlen Airport. Härifrån kan man än så länge flyga till Italien, Kroatien, Spanien och Stockholm. Sveriges huvudstad är självklart den mest trafikerade linjen. Det är mest affärsresor men Jonas Haak, som är flygplatsens VD, säger att man ser en viss ökning även på privatresandet. Hur ska man då göra för att få ännu fler att upptäcka möjligheterna med Kristianstad Österlen Airport?

- Vi vill få hit människor som får se och uppleva flygplatsen. Tänker man resa så ska det första man tänker på vara just vår flygplats, säger Jonas. Ett sätt att få människor till KID Airport, som är den internationella förkortningen, är bland annat att arrangera föreläsningar där. Jonas säger att inte bara ska vara en flygplats utan även en mötesplats. Med anledning av det har man i samarbete med Hands in union haft en rad föreläsningar där alla som föreläser gör det kostnadsfritt och samtliga intäkter från anmälningsavgiften går till välgörande ändamål. En annan sak som KID Airport har som styrka är att man kan erbjuda resenärerna det där lilla extra. - Det vi vill göra för våra passagerare är att underlätta deras vardag, säger Jonas. Bland annat kan man få sin bil tvättad medan man är bortrest.

10

Det finns dessutom möjligheter till kemtvätt, få blommor eller en ankomstkasse inköpt och det senaste är att nu kan man checka in sin hund så ombesörjer flygplatsen tillsammans med Åhus hundcenter hunddagis medan du är bortrest. Jonas berättar att det är en av flygplatsens styrkor att just kunna erbjuda resenärerna den där lilla extra servicen, och han har fler idéer om olika serviceerbjudande som man skulle kunna erbjuda i framtiden. Det man lägger mest fokus på för att öka resandet med flyg är att få Stockholmare att flyga hit. Får man människor att upptäcka vår region så kommer de att bli ambassadörer och få ännu fler att vilja åka hit. Ett led i detta har varit att starta stiftelsen Kristianstad Österlen som är till för öka attraktiviteten i regionen. Stiftelsen arbetar bland annat med färdiga paketresor, att få investerare till regionen, infrastruktur och mycket mer.

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

- Vi vill vara den som synkroniserar alla goda och drivande krafter i regionen, säger Jonas. Ett annat led i att få en positiv uppmärksamhet på regionen är hjärta KID. Detta är en bloggsida, eller som Jonas säger en informationstavla på nätet, där flera personer skriver om sina upplevelser i regionen. Det kan vara allt från en picknick i Brösarps backar till en tuff löptävling längs Åhuskusten. Syftet är att få människor som inte bor i regionen att upptäcka vilka fantastiska möjligheter vi har. - Upplevelserna på Hjärta KID skildras på ett väldigt äkta och hjärtligt sätt vilket gör att många som läser vill uppleva detsamma. Ingen flyger till en flygplats för flygplatsens skull utan för allt det som finns utanför, säger Jonas som är glad över att få vara med att påverka utvecklingen av området. Hur ser då framtiden ut? Idag har flygplatsen cirka

35.000 resenärer per år men Jonas tycker att man bör kunna ha en bas på 100.00 resenärer. Bland annat tittar man självklart på fler flygbolag och fler flyglinjer. Att utöka med fler flyglinjer kräver en grundlig research och genom att knyta kontakter på möjliga resmål. Det ska ju inte bara vara resmål som vi ska kunna åka till utan det måste också finnas underlag där invånarna vill åka hit. När man pratar om flygplatsen och dess betydelse för regionen så är det återkommande att det är vår region som är den centrala och viktiga punkten för flygplatsen. - Man bukar tala om att Skåne lutar, mycket av utvecklingen i Skåne har skett på den västra sidan. Nu är det vi som är Skånes framtid. Om den östra sidan kan blomstra så kommer hela Skåne att hänga med och utvecklas. Vi ska stärka Skåne tillsammans, avslutar Jonas.


Familjerätt

Affärsrätt

- Bodelning under äktenskap - Överlåtelseavtal - Gåva mellan makar - Kompanjonavtal - Testamente - Aktieägaravtal - Samboavtal - Tvister - Bouppteckning Månadens fundering! - Arvskifte För fem år sedan när vår mor gick bort tyckte vi alla syskon att det var lite pengar i dödsboet, men vi skrev alla på bouppteckningen ändå. Efteråt har vi fått veta att ett av syskonen har fått fastighet och pengar som gåvor. Finns det en preskriptionstid på bouppteckning och kan vi övriga syskon fem år senare få bouppteckningen ogiltigförklarad?

ann.brauner@annbrauner.com 0708-77 23 00

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com

info@bfkeab.se

Uthyrning Boka vi webben

Nu är vi med i villamaskinisten -Ett nätverk av hyrmaskiner Exempel: Skylift, 18 m

Pool i sommar?

Betongpool 5x10 meter med mosaik eller kakel.

Pris från 485.000 SEK inklusive moms. Vi utför ert projekt på totalentreprenad. Vi ger gratis konsultation. Vi gör platsbesök utan kostnad. Vi förverkligar era pooldrömmar. För mer information se hemsida För bästa ekonomi anlita en entreprenör

Tel: 0708-22 84 16 • www.bfkeab.se

Ställning, Aluminium, 3 storlekar, upp till 6m plattformshöjd Glättare Finns att hyra tillsammans med vibro, sloda & laser För mindre betongplattor Avfuktare Minigrävare Stånghäcksax

Välkommen till

ÖPPET HUS & VERNISSAGE

Åhus Montessoriförskola Mårten Gås

Lördagen den 23 April kl 10-12 håller vi Öppet hus på vår fina förskola! Är ni på gång att söka plats till förskola är detta ett utmärkt tillfälle att se vår verksamhet och vad vi kan erbjuda. • Vi visar er runt på förskolan och ni får se det fina material som barnen arbetar med i sin dagliga verksamhet som har sitt ursprung i Montessoripedagogiken. • Vi ställer ut barnens alster som de har skapat tillsammans med två konstnärer. • Vår verksamhet satsar på hög personaltäthet, små barngrupper, hemlagad mat med ekologiska och närproducerade råvaror.

BYGG

Ny- om- & tillbyggnad, altaner, inredningsarbete, mm

mats@rabyggen.se

GLASMÄSTERI

Inredningsglas, glastak, entrétak, aluminiumpartier

tord@rabyggen.se

SNICKERIFABRIK

Kök, bänkskivor, trappor, partier

mats@rabyggen.se

Anmäl er till vår förskolechef Cecilia Ekelund, Telefon 044-247666, Email: martengas@telia.com. Adress: Tippvägen 6 i Åhus (bakom gamla Åhusglass)

rabyggen.se | 044-247600 |

TRANSVAL

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

11


Bilder: Lennart Johanzon

TRANFEST VID PULKEN

Luften ljuder av trumpetande tranor. Med utfällda ben singlar de ner på fältet vid Pulken. Här kan de äta upp sig och vila ut efter flygturen från norra Tyskland. Det är fest för både tranor och skådare!

Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken. De senaste åren rastar allt fler tranor i Vattenriket. Inte minst vid besöksplats Pulken. Trangruppen i Vattenriket matar tranorna på ett fält intill fågeltornet. På så sätt låter tranorna böndernas vårsådd vara i fred.

12

Upp till 7000 tranor har räknats samtidigt vid Pulken. I månadsskiftet mars-april kan du se dem äta på matningsfältet vid fågeltornet och övernatta i våtmarken intill. Då och då tar de ett krumsprång och bugar mot varandra i en dans som både ska imponera på partnern och stärka banden inom familjen.

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

PRAT EFTER MAT TRANORNA I VATTENRIKET Onsdag 16 mars kl 12:15-13:00 Vi inleder transäsongen med att naturfotograf Patrik Olofsson/N visar bilder och berättar om tranorna i Vattenriket. Samarrangemang med Folkuniversitetet. TRANPRAT OCH TRANFLYGNING Lördag 19 mars kl 11:00 och 13:00 Naturums pedagog berättar om tranornas spännande liv i naturums hörsal. Vi viker papperstranor och tar oss fram längs tranans flyttväg, från Spanien till Vattenriket. TRANORNAS B&B TILL GLÄDJE FÖR ALLA Söndag 20 mars kl 14:00-15:00 De senaste åren rastar allt fler tranor i Vattenriket. Naturvårdssamordnare Hans Cronert berättar i naturums hörsal om trangruppens arbete med att mata tranorna på ett fält intill besöksplats Pulken. Till glädje för tranor, bönder och fågelskådare. TRANSKÅDNING VID PULKEN I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor vid Pulken. När det är som mest tranor finns Vattenrikets personal på plats dagtid. På kvällarna tar föreningarna över och finns till hands för vetgiriga skådare. I år kommer naturums guider att vara på plats kl 11-15 från Långfredag 25 mars - söndagen 3 april, om det finns tranor kvar då. Håll utkik här på hemsidan och Facebook för aktuell information. Samarrangemang med Nordöstra Skånes Fågelklubb och Studiefrämjandet. TRANSKÅDNING VID PULKEN FÖR ÄLDRE OCH RULLSTOLSBURNA Onsdag 30 mars kl 11–15 vid Pulken Vi hälsar äldre och rullstolsburna särskilt välkomna och ser till att det finns plats för er i tornet. Ange adressen Pulken, Härnestadsvägen 155 om du kommer med färdtjänst. TRANBUSS TILL PULKEN Söndag 3 april kl 14–17 avgång från naturums parkering Följ med till Pulken för att njuta av tranorna. Biljetter 100kr. I priset ingår bussresa, guidning, dricka och grillad korv. Ta med varma kläder och kikare. Biljetter säljs i naturums reception, eller via turistbyråns webbsida. Samarrangemang Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.


PLÅTTAKSMÅLNING HÖGTRYCKSTVÄTTNING BLÄSTRING

Dammgatan 4 044 - 24 20 00 - 044 21 55 50 www.elpoolen.net

Tel: 070-553 65 64 • maleri@live.se www.maleri-rostskydd.se följ oss på facebook

eget Nybakat från ag! bageri, varje d

P d a å l sk G

Stina Brodén ställer ut sin populära konst hos oss under hela påsken

Nya r! de öppetti Vard Lör Sön

07.00-17.00 07.00-15.00 08.00-14.00

Tel 044- 24 03 12 nyaconditoriet@gmail.com Köpmannagatan 20

önskar vi

Vi har a llt inför på sken L

åt oss o r påskpres dna med enten, vi har allt ni ka n tänka er och vi pa ckar efte r era önsk emål

ÖPPETTIDET UNDER PÅSK:

Fiket

Långfredag Påskafton Påskdagen Annandag påsk

07.00 - 15.00 07.00 - 15.00 08.00 - 15.00 STÄNGT

i Åhus Gilla oss på facebook

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

13


TRÄDGÅRDSTIPS

I den japanska trädgården är det städsegröna viktigt. Det blir ombonat och behaglig även under vintertid. Bild: Ann-Lena Biel Jönsson

SKILLNADEN PÅ STÄDSEGRÖN OCH VINTERGRÖN ´´Kom i min famn är det budskap den städsegröna trädgården förmedlar. När kyla, blåst och mörker ödelägger sommarens fägring fortsätter den att utstråla ombonad vänlighet och behag - en vän och glädjekälla 365 dagar om året´´. Brita Johansson ur boken Vår vintergröna trädgård.

Vintertid är man extra glad över att ha både vintergröna och städsegröna växter i sin trädgård för de ger färg och liv i den annars kala trädgården. Sommartid fungerar de som en bra bas till övriga växter. De är dessutom en viktig beståndsdel i Feng Shuiträdgården där det är ett måste att ha året-runt-gröna växter för att kunna skapa balans och få in mer yang-energi under höst och vinter. Men vad är då skillnaden på vintergröna och städsegröna växter? Det händer rätt ofta att man säger ”vintergröna växter” åt de växter som behåller sina blad eller barr året runt. Men dessa heter egentligen städsegröna växter (städse = för evigt eller oförändrat). Vintergröna växter behåller sina blad över vintern, även om de är döda, men bara fram till nästa års lövsprickning där de trillar av. När de nya bladen kommer så faller de gamla. De vintergröna bladen behöver faktiskt inte vara gröna utan kan vara som avenbokens, gyllenbruna. Varför behöver jag ha koll på detta? Det är bra att veta när

14

man kommer fram till våren. Städsegröna växter är nämligen känsliga för uttorkning. När vårsolen börjar värma upp plantornas delar ovan jord, så vaknar de till liv. Och då de inte har fällt sina blad så börjar de sätta fart att andas och svettas från bladen. Tillgången på vatten kan vara begränsad i marken på grund av tjäle och att rötterna fortfarande vilar. Detta innebär att de gör av med mer vatten än vad de kan ta upp. Plantan ser grön och fin ut under vintern men när våren gör sitt antågande så blir den brun och kanske till och med dör. Särskilt riskabelt är det med nyplanterade växter som inte har skaffat sig ett större rotsystem eller har hunnit rota sig innan vintern. Vi i Åhus har ju dock fördelen med att inte ha någon tjäle i marken särskilt ofta, men nackdelen är att med våra väldränerade jordar så kan det ändå vara snålt med vatten om inte växten kommer åt grundvattnet. Vid en av våra kurser i växtkunskap på SLU så diskuterades denna växtkategori. Vår eminenta föreläsare Kenneth Lorentzon, forskare och lärare, utryckte lite

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

spjuveraktigt att de städsegröna växterna stod med ”rumpan bar” när vårsolen kom. Så lite hjälp med beskuggning under senvinter tidig vår gör att de minskar på vattenförbrukningen. Vintergröna växter däremot har inte samma problematik. Här behövs ingen täckning, om det inte är speciellt känsliga växter som ligger i gränslandet för sin växtzon.

kanske många lediga dagar. Då brukar många passa på att vara ute i sina trädgårdar, även vi. Ser dina städsegröna växter ledsna ut kan du alltid trösta dem med lite extra vatten.

Då förvirringen verkar vara total, till och med plantskolorna benämner dessa växter fel, behöver man kolla upp vilken kategori växten egentligen tillhör. Byter de ut sina blad eller stannar de kvar är viktigt att veta för att kunna sköta dem på rätt sätt. Nu är det vår och solen skiner, ingen tjäle i marken. Påsken är i antågande med

Städsegröna växter: lagerhägg, diverse barrväxter, buxbom, rhododendron, murgröna, bergenia, hasselört mm. Det är dessa som står med rumpan bar.

TIPS: Vintergröna växter: Vintergrön liguster, avenbok, alunrot

Täckmaterial som kan användas till städsegröna växter är bl.a juteväv, skuggväv, fiberduk, halm, torra löv, granris, trä över plantor alternativt lägga över låga plantor.

Helen och Anna-Lena är utbildade trädgårdsingenjörer inriktning Design och driver det Åhusbaserade företaget Form & Struktur Trädgårdsarkitektur. Där de sysslar med allt om och kring trädgård gällande planering, rådgivning, växtval och föreläsningar

Helen Sirensjö 0705-21 96 89 Anna-Lena Biel Jönsson 0733-26 60 27 info@formstruktur.se • www.formstruktur.se


STRANDVILLAN

ÅHUS NYA MÖTESPLATS ÖPPNAR FÖR SÄSONGEN 2016 TORSDAGEN 24 MARS

FESTLOKAL & KÖK CA 80 PER | 49 BÄDDAR I 13 RUM TILL DIN PRIVATA ELLER FÖRETAGSFEST KONFERENS | SLÄKTTRÄFFAR | TRÄNINGSLÄGER BRÖLLOP | ALLT ÄR MÖJLIGT

STRANDVILLAN EN DEL AV MATS & MAX, ÅHUS RESORT reception@strandvillan-ahus.se 044-24 93 05 | 0708-28 93 00 Kolonivägen 62 ÅHUS www.strandvillan-ahus.se

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

15


KRISTIAN GÄRDSBORN

PAPPTAK & TAKSÄKERHET NYPRODUKTION, OMLÄGGNING, SERVICE

Naturfotograf

ETT SÄKERT VAL

taksakerhetsyd.se • 0725-40 40 72 Södra Piggagatan 26F • 296 32 Åhus

MÅKLÄPPEN Som naturfotograf har man många mål man vill förverkliga, ett av mina mål var att få fotografera säl. Den 20 november 2009 så var det dags att köra ner till Måkläppen, vad jag inte visste då var att man fick gå ganska så långt. Jag parkerade bilen vid fem tiden på morgonen och började vandringen. Förväntningarna var stora, vinden låg på från Danmark och att söka lä var det inte tal om för den högsta punkten var ca:

Vi finns på facebook

50 cm. Hade jag nu tagit mig hit så skulle inte lite blåst hindra mig. Även sälarna tyckte att det blåste mycket för dom hade simmat ner i en liten lagun på andra sidan av Måkläppen. För att nå sälarna fick jag gå ca 6 km och krypa dom sista hundra metrarna, men det var det värt flera gånger om. Kan verkligen rekommenderas! Det är beträdnadsförbud från första februari till sista oktober.

MORS DAG

29 maj 2016

TIPSPROMENAD

i Åhus för hela familjen med start kl. 13:00 - 16:00 Start/Målgång på Åhus Torg Barnaktiviteter - Butiker & Restauranger öppna - Priser från sponsorer

DELTAGARKORT 25:VATTEN BORDE VARA EN SJÄLVKLARHET, MEN TYVÄRR ÄR DET INTE SÅ. Startavgifter och sponsorernas bidrag går oavkortat till att finansiera brunnar för rent vatten i Kenya, i samarbete med Rotary Läkarbank. Förra årets storartade engagemang från Åhusborna och företagen har resulterat i tre nya brunnar som har förändrat Clubs livet för ca 5000 människor.

Clubs

Club of Åhus Club of Åhus

I ÅR VILL VI ÄNNU MER!

Åhus Club of

Åhus Club of Åhus

Åhus

16

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

Åhus

Kristianstad-Åhus

Tack Åhus!


Bensinhandlaren i Åhus AB Nordanvägen 4 • 296 32 Åhus Tel. Butik 044-28 90 00 Tel. Verkstad 044-24 08 55

Öppet alla dagar

0600-2200 följ oss på vår facebookssida

LITEN MJUKGLASS ELLER BÄGARE

10:-

ORD 20KR

Hos oss finner du Bensin-Bilverkstad-Försäljning och service trädgårdsmaskiner Kiosk-Bake of-Food court-Biluthyrning-Släputhyrning

NYBAKAT FRÅN VÅR BAKE OFF

3ST KANELBULLAR HONEY BUN

5ST KANELBULLAR

20kr ORD 20kr ORD 15KR/ST

12KR/ST

10:-

ord 20kr

ord 1350:-

ord 1350:-

FYLLT PÅSKÄGG

59kr

2ST 32.90/ST

Lämna din gräsklippare

för service från 495:inkl. arbete och material.

KÖP EN GULDTVÄTT HOS OSS UNDER PÅSKHELGEN SÅ BJUDER VI PÅ EN TURTLE PREWASH 1L OCH ETT 2PACK MICKRODUKAR PÅ KÖPET (VÄRDE CA 100KR)

45:PENSÉER 10 PACK BLANDADE FÄRGER

24.90

PRIPPS 6-pack 3,5%

39.90 + pant

ord 69 + pant

12v 72 Ah

995:-

35kr

HELT FLAK ÄGG från frigående höns

2 ST 20KR/ST

GRILLAD Hela påsken NÄSBYKORV i bröd

Titta till dina batterier till Båt och fritidsbatteri Husvagn

995:-

4LÖKARS

MASSOR AV BARNGODIS TILL HALVA PRISET!

5.90/hg

10:- (15cm)

marinbatteri 12v 80 Ah

25kr

2ST 15KR/ST

UTFÖRSÄLJNING

LÖSGODIS Tomma påskägg att fylla själv från

MINIPÅSKLILJOR 3LÖKARS

STORBLOMMIG PÅSKLILJA 2ST

37kr

22KR/ST PLANTJORD 50L SÄCK FÖR VÄXTHUS, MASSOR AV UTOMHUS VÅRA EGENOCH INOMHUS GJORDA PÅSK4ST GRUPPER FRÅN

120kr

49kr

Energy Saver+

195/65R15 91V Pris monterat och klart

995:-/st

205/55R16 91V Pris monterat och klart

1195:-/st

Fylla på eller skaffa nytt tvättkort till GDS hallarna, en inomhus och två utomhus! Varje hundralapp du handlar för, bjuder vi på en femtiolapp extra till dig! (VÄRDEKORTEN KÖPS I BUTIKEN)

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

17


NY TANDLÄKARMOTTAGNING I ÅHUS Det är över 40 år sedan det senast startade en helt ny tandläkarmottagning i Åhus. Tidigare har det varit befintliga verksamheter som har övertagits. Nu har Åhustandläkarna öppnat i före detta Rehabs lokaler på Stormgatan 19 i Åhus.

Det är stora ljusa lokaler man möts av när man kliver in genom dörren. Väl inne välkomnas man av Therese, Annica och Margaretha. Dessa tre tjejer har jobbat ihop sedan 2004, och det märks att de är ett sammansvetsat team. - Eftersom vi har jobbat tillsammans så länge, har vi samma vårdtänk vilken är en stor fördel, säger Margaretha. En gång i månaden kommer det en specialist till deras klinik för att göra vissa operationer, ex implantat. - Det är ganska unikt att kunna erbjuda operationer på plats istället för att skicka iväg patien-

18

ter på remiss, berättar Therese som är klinikens tandläkare. Detta innebär att man på kliniken kan få den mesta tandvården utförd. Det kan vara estetisk tandvård, bettrehabiliteringar eller traditionell tandvård. De tar emot alla patienter, även barn. Barntandvården är gratis och styrs av samma regler som folktandvårdens men med den skillnaden att Åhustandläkarna valt att kalla för årskontroll med tätare intervaller. - Vi arbetar förebyggande. Vi vill egentligen bara att våra patienter ska bli friska, säger Annica, klinikens tandhygienist. - Ja, vi är nog en av få yrkes-

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

grupper som arbetar för att avveckla oss själva, skrattar Therese. Vad man än behöver för hjälp med sina tänder så poängterar tjejerna att det är viktigt att jobba som ett team. - Det är jag, Therese och Margaretha som tillsammans med patienten som tar beslut om vilken behandling vi ska göra, säger Annica.

verade, resten såg ut som en byggarbetsplats. Hela lokalen har renoverats och bland annat försetts med röntgenskydd i väggarna. Nu är allt färdigrenoverat och verksamheten är i full gång, så om ni har vägarna förbi är ni hjärtligt välkomna att titta in. - Det är jättemånga som går förbi och kikar in. Vi kan nu ta emot nya patienter så de får gärna komma in och titta hur vi har det, avslutar Therese.

Den 18 januari startade kliniken så smått och då var det egentligen bara behandlingsTelefon: 044-781 99 00 rummen och Mail: ahustandlakarna@ptj.se sterilen som Web: www.ahustandlakarna.praktikertjanst.se var färdigrenoFacebook: Åhustandläkarna


Returadress: Coop Jägersovägen 151 C 213 75 Malmö

Hej! Nu är vi äntligen klara med vår ombyggnad. Välkommen in!

79k /st

RÄKMACKA med handskalade räkor.

Åhus

Gilla oss på facebook

2 för

25k

39)= /st

PIZZA

Coop. Fryst. 350 g. jfr-pris 35:71/kg.

Priserna gäller t.o.m 28/3-2016.

VÄLKOMMEN TILL FÖRBUTIKEN

NYGRILLAD KYCKLING

Mot denna kupong får du 10% rabatt vid ett köp! Obs! Gäller under vecka 12 (t.o.m 28/3) Klipp ut och ta med kupongen till Coop i Åhus. Erbjudandet gäller endast mot uppvisande av kupong vid ett köptillfälle. Erbjudandet gäller t.o.m 28/3 -2016. Kan ej kombineras med andra rabatter. Butikskupong.

10% rabatt

Gäller ej på tidningar, tobak, spel,

och elektroniska tjänster. NUMMERläkemedel 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

19


Text & bild: Tina Lundgren / www.tinalundgren.com

Hej på er! Känner ni igen mig? Det var ett tag sedan sist. Råttan Vincent som bor hos en helt vanlig familj i Yngsjö. Fast familjen ser inte ut som den gjorde förut. Tanten och Skäggets älskade röda retriever M finns inte längre och Tanten är för den sakens skull inte riktig sig lik. Nu efter tre månader utan M så kan hon visserligen skratta igen, men det är liksom något som fattas hos henne – man kan se det i hennes ögon. Tanten hävdar med bestämdhet att de lämnade M:s sjuka skal hos veterinären och att hans glada själ nu finns runt henne nästan hela tiden. Han gör nu allt det där han inte fick eller kunde göra förut. Numera sitter han bredvid Tanten i framsätet på bilen när de är ute och åker emedan han skäller hej vilt åt alla hundar de passerar. Han är med Tanten när hon flänger runt i skogen och njuter av att han springer hundra gånger så fort som henne samt att han kan springa rundor runt de hundar han förut inte kom i närheten av. En och annan ger han dessutom ett tjuvnyp i skinkan! Han sover i stora sängen på nätterna och i sofforna på dagarna. Han gör rivstarter på parketten och behöver inte längre klippa klorna. När Tanten gör gymnastiska ryggövningar på golvet varje morgon har han kommit på att han kan slå kullerbyttor över henne så som han gjorde när han var ung. Tanten älskar

20

att hans glada själ vill vara hos henne, men saknar honom ändå oändligt. Hon säger att har man haft någon ständigt vid sin sida i nästan 12 år så är själarna för alltid sammanflätade! Och han finns för evigt i hennes hjärta! En annan som tillhör familjen är Rut. Det är en rund dam vars stora (och enda) passion är städning. Rut ger sig ut på familjens golv med jämna mellanrum för att samla upp dammtussar och dylika tingestar. Rut gör ett förträffligt arbete. Dock kan Tanten bli rätt irriterad på henne ibland. Om Tanten inte har kollat läget

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

innan kan Rut släpa med sig skor med långa skosnören eller Skäggets på golvet kvarglömda strumpor. Hon kan knövla ihop datorsladdar och tugga i sig papper. Då och då fastnar hon under stolar och bord eller hakar upp sig på något högt – typ en tröskel eller liknande. Då M fanns, smög sig Rut på honom och skrämde honom så fort hon kom åt. M:s hörsel var i det närmsta obefintlig sista året, så han hörde henne inte, utan Tanten fick rycka ut och förvarna M så Rut inte tovade till hans svans eller körde över hans tassar. Hon för också ett farligt väsen vilket kan vara rätt

enerverande ibland. Men med en enkel knapptryckning åker hon glatt in till laddningsstationen och avslutar sitt värv med en glad trudelutt. Nu är det snart påsk och precis som vanligt är det kaos i Tantens ateljé. Hon tappade glädjen med att måla då M dog. Ateljén var hans och Tantens gemensamma favoritplats och det tog ett tag för Tanten innan hon fann ro där ute igen. Nu står, hänger och ligger det tavlor kors å tvärs och det finns ingen reda alls. Men på något sätt brukar hon fixa till det i slutänden. För en råtta är det säkrast att hålla sig på avstånd då Tanten far omkring som en bulldozer där ute. För resten har hon släpat in delar av ett träd i ateljén. Hon tror att hon ska göra något slags bord (!?!) av det. Skägget sa ingenting utan gick därifrån snabbare än kvickt när Tanten berättade sina planer. I skrivandets stund regnar det som attan ute. Skägget kör Vasaloppet framför TV:n och Tanten målar mesar och andra fåglar i ateljén (om hon inte snickrar ihop träd-bordet). Själv har jag samlat en himla massa grönsaker och ska på redigt franskt vis röra till en klassisk Ratatouille! Och jag säger som Voltaire: ”Tous les genres sont bons, hors le genre ennuyeux” alla sätt är bra, utom de tråkiga. Glada grönsaker på er! Vincent


”Aptiten kommer medan man äter, men törsten försvinner medan man dricker”

BISTRO SEASIDE LOUNGEBAR | RESTAURANG

044-24 00 53 | info@bistroahus.se | bistroahus.se

NU HAR VI ÖPPNAT FÖR SÄSONGEN Under påsken har vi påskbuffé & livemusik Varmt välkomna!

MAT

MILJÖ

EVENT

UNDERHÅLLNING

GLASSBAR/CAFÉ Vid Skånes vackraste kust i Åhus har Restaurang Bistro drivits i samma vinnande regi sedan 1994. Vår målsättning är att laga lokalproducerad och vällagad mat i en alldeles särskild miljö med havet som närmsta granne. Hos oss kan ni förena god mat & dryck i en härlig kombination. Ni är varmt välkomna att njuta av ert besök hos oss. Njut av glass från vår Glassbaren NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

21


Åhusterapeuterna flyttar in på Seaside VÄLKOMMEN TILL

ÅHUS SEASIDE PÅ 1-ÅRS KALAS Till påsk är det 1 år sedan vi slog upp dörrarna till Åhus Seaside och tillsammans med alla aktörer på området vill vi fira det med er. Vi bjuder på ett fullspäckat program med aktiviteter, evenemang, mat, träning, må-bra upplevelser, konst & hantverk samt utflykt till Pulken för dem som vill!

Seaside Hotell och Bed & Breakfast Låt hemvändande släkt och vänner bo bekvämt på Seaside i påsk! Från 398:-/person i delat dubbelrum inklusive frukostbuffé på Bed & Breakfast. Från 648:-/person i delat dubbelrum inklusive frukostbuffé på hotellet. Seaside Café & Bar har öppet hela påsken fredag till måndag kl 10-20. På fredag serverar vi Seasides blå tårta med kaffe/te till kalaspris 25:-. Du kan även beställa mat och dryck från vår barmeny. Konst & Foto i hotellets receptionsbyggnad – målningar av Eva Nilsson & fotografier av Lennart Johanzon. Öppet hela påsken fredag till måndag kl 10-20 Seaside Relax – Drop In fredag och lördag från kl 11-16 – kalaspris 50:-/person, ta med din handduk och hoppa i det varma vattnet, njut av fantastik havsutsikt och värm dig i vedeldad bastu. Barnaktivitet – barnen pysslar i Hotellets receptionsbyggnad -

22

kalaspris 10:-/barn – pengarna skänks till Idas CancerKamp – mer info hittar du på facebook. com/Idas-Cancerkamp. Öppet fredag och lördag kl 11, 13 och 15. De barn som vill kan även umgås och leka i vårt mysiga lekrum. Flake Mössor– Utställning och försäljning av glada mössor för barn och vuxna i Hotellets receptionsbyggnad fredag och lördag kl 11-16 Betongjohan – Utställning och försäljning av smycken, betongdesign i Hotellets receptionsbyggnad fredag och lördag kl 11-16 Åhusterapeuterna flyttar in på Åhus Seaside! Invigning och öppet hus på långfredag kl 1017. Samt öppet lördag kl 10-14. Erbjudanden och goodiebags från Dermalogica! Seaside Salon – Öppet hus fredag kl 10-17 och lördag kl 10-14. Prova på våra exklusiva hårspabehandlingar till det förmånliga priset 200:-, gäller fredag och lördag. Goodiebags och erbjudanden! Påskbuffé på Bistro – Öppet

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

fredag, lördag och söndag. Påskbuffén serveras kl 11:3015:00 därefter à la carte meny. Trubadur på fredag och lördag. Täppetboden- Kulturrestaurangen– Öppet torsdag och fredag kl 18-22. Det serveras 3-rätters Åhusmeny. Ålabodens fisksoppa, Slottets hjort med Absolutpepparsås, Åhusglass med äppelkräm - Pris 3-rätters 375:- FÖRBOKAS! Retrogym – Prova på-pass, workshops och tävlingar. Drop in, se facebook.com/retrogym

för mer info och program Följ med på Tranguidning till Pulken – Vår guide berättar om tranor, Kristianstads vattenrike och dess djurliv. Bussen avgår från Åhus Seaside kl 16 på torsdag och fredag. 200:-/person. FÖRBOKAS! Seaside Inspiration & Hot Yoga – Workshop och Yogaklass. Söndag - FÖRBOKAS! VARMT VÄLKOMMEN TILL ÅHUS SEASIDE!

ÅHUS TERAPEUTERNA -flyttar in på Seaside

DET FIRAR VI MED INVIGNING DEN 25/3 KL 10-17 Erbjudande och Goodiebags från Dermalogica kommer att finnas till de som bokar behandling den dagen.

För mer info ring 044-24 04 03

ÅHUS

TERAPEUTERNA

SEASIDE


VÄLKOMMEN TILL

Kantarellvägen 1, 296 32 Åhus 044-28 93 00 info@ahusseaside.com www.ahusseaside.com Facebook.com/ahusseaside Instagram.com/ahusseaside

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

23


HÅRSPA Ida

frisörmästare makeup barberare

Tina

frisörmästare utbildare i medvetet bemötande

Camilla reception

Matilda trainee

elevbehandlingar

Mimi Stylist makeup

elevbehandlingar

ÄNTLIGEN HOS OSS! EN ÅNGPLATTÅNG SOM NU ÄR ÄNNU EFFEKTIVARE Steampod är ett enkelt och snabbt stylingverktyg som direkt gör det mest frissiga och lockiga hår slätt och glansfullt med bevarad naturlig rörelse. 50% jämnare* och snabbare** resultat än en vanlig plattång.

EN REVOLUTION FÖR SKADAT HÅR

Ge ditt skadade och torra hår en ny start med Pro Fiber salongsbehandling. Håret kommer att kännas som nytt igen; mjukt, glansfullt och perfekt, hela vägen ut i topparna. Reaktivera behandlingen hemma för att bevara effekten i upp till 6 veckor.

*Instrumentellt test före/efter **instrumentellt test jämfört med 2 drag på 15sek med en klassisk plattång

Välj till Profiber och Steampod som premiumbehandling hos oss! Även online bokning! www.seasidesalon.se | info@seasidesalon.se | 044-24 25 10 | Kantarellvägen 1, 296 32 Åhus

24

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016


HotFusion 10.30-11.30 Medicins k Yoga 17.30-19.00 Hot90

3 månader/95 daga

r: 1995 kr

6 månader/190 daga

r: 3695 kr

1 år/380 dagar: 6995

10.00-11.00 Kundalin iYoga 18.00-19.00 Hot60 19.45-20.30 SoftYoga 08.15-09.15 Hot60 17.30-18.45 HotFusio n 18.55-19.55 YinYoga

10-kort: 1350 kr 20-kort: 2300 kr

08.15-09.15 Hot60 Förstagångserbjudan de! 18.00-19.00 FlowYogaTvå veckor: 249 kronor! 19.15-20.15 YinYoga 1 månad/30 dagar:

ort! Introk 14 för 249 kr oga! y dagars

30-kort: 3150 kr 50-kort: 4400 kr

695 kr

08.15-09.15 HotFusio 06.15-07.15 Hot60 3 månader/95 dagar: 1995 n kr 10.30-11.30 Medicins k Yoga 6 månader/190 daga 17.30-19.00 Hot90 r: 3695 kr 10.30-11.30 FlowYoga 10.00-11.00 Kundalin iYoga 18.00-19.00 Hot60 19.45-20.30 SoftYoga

kr

1 gång: 175 kr

1 år/380 dagar: 6995

Hyra matta eller hand duk: 20 kr Hyra matta och hand (Medlemskostnad:

duk: 30 kr

0 kronor)

kr

11.00-12.15 HotFusio1 gång: 175 kr n 10-kort: 1350 kr

Dessutom inspirer

20-kort: 2300

kr ande events, wor kshops och 08.15-09.15 gäs 30-kort: 3150 kr tlär0are titt som tätt Hot6 !

18.00-19.00 FlowYoga 19.15-20.15 YinYoga Förstagångserbjudande! Två veckor: 249 kronor!

08.15-09.15 Hot60 17.30-18.45 HotFusion 18.55-19.55 YinYoga

Seaside Inspiration & Hot Yoga 08.15-09.15 HotFusion 10.30-11.30 Medicinsk Yoga 17.30-19.00 Hot90 10.00-11.00 KundaliniYoga 18.00-19.00 Hot60 19.45-20.30 SoftYoga

08.15-09.15 Hot60 18.00-19.00 FlowYoga 19.15-20.15 YinYoga Uppfriskande bad 06.15-07.15 Hot60 i havet efter våra klasser!

Juicer, smoothies 06.1 och5-07 mat.15utan Hot60 1 månad/30 dagar: 695 kr socker, gluten och lakto s! 10.3 0-11 .30 Flow Yoga3 månader/95 dagar: 1995 kr

50-kort: 4400 kr Hyra matta eller hand duk: 20 kr Hyra matta och hand (Medlemskostnad:

6 månader/190 dagar: 3695 kr 11.00-12.15 HotFusio n 1 år/380 dagar: 6995 kr 1 gång: 175 kr 10-kort: 1350 kr 20-kort: 2300 kr 30-kort: 3150 kr 50-kort: 4400 kr Hyra matta eller handduk: 20 kr Hyra matta och handduk: 30 kr (Medlemskostnad: 0 kronor)

10.30-11.30 FlowYoga

duk: 30 kr

0 kronor)

Välkommen till oss på FysioSeaside

-fysioterapikliniken vid havet Tid bokar du enkelt via vår hemsida www.fysioseaside.se

11.00-12.15 HotFusion

I vår lilla butik hittar du smått & gott som lyser upp livet både på och utanför mattan

Seaside Inspiration & Hot Yoga

Åhus Seaside

www.seasideinspiration.se

info@seasideinspiration.se

0732-00 19 12

PROVA PÅ Teknikpass vanliga pass se mer info på facebook/retrogym

Mia Sigurdsson och Therése Britse Legitimerade fysioterapeuter Patientavgift 200 kr. Högkostnadskort och frikort gäller. Ingen remiss krävs. Barn under 18 år kostnadsfritt.

PÅSKTÄVLING 800 meter rodd

Du kan också boka tid via Boka Mera Appen

Vinn 10-kort Alla kan vara med!

i samarbete med

Seaside Inspiration & Hot Yoga Functional fitness center

Functional fitness center Kantarellvägen 1, Åhus • www.retrogym.se • 0708-456 037 I samarbete med:

www.fysioseaside.se 044-24 26 04 (telesvar)

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

25


Ny Stand-Up Show på Åhus Beach! - Nu drar vi igång ett nytt kapitel Förra året tjuvstartade gänget bakom Åhus Beachhandboll med standup-showen Badjävlar som blev en enorm publiksuccé. Detta året växlar eventbolaget upp ett snäpp och arrangerar en ny stand-up show, ”Äntligen soligt”, ihop med Kulturföreningen Äntligen från Kristianstad. Nio komiker i tre akter kommer till Åhus för att underhålla oss fredagen den 29 juli. Dessutom kommer ett lokalt sammansatt husband att bjuda på livemusik under kvällen. Hittills är fyra komiker klara: Jesper Rönnlund som i vintras vann ”På spåret” tillsammans med Elisabeth Höglund. 2015 utsågs han till årets manliga komiker på Svenska Standupgalan. Kristoffer Appelquist som 2006 utsågs till årets nykomling på Standupgalan blev 2012 årets manliga komiker i samma

26

gala. Petrina Solange kommer från Degeberga som även hon prisats som årets nykomling i ovanstående gala år 2013 samt korad som årets kvinnliga komiker år 2015. Anders ”Ankan” Johansson spelade nyligen Stig Helmer Olsson i den mycket uppskattade revyn ”Sällskapsresan”. Anders är kanske ändå mest känd som den ena halva i duon Anders & Måns. Mats G Jönsson, som mest är känd som Åhus Handboll och Åhus Beachhandboll Festivalgrundare berättar att fler namn är på gång och att det kommer att bli en riktigt trevlig kväll. Dessutom finns det planer på att redan dagen efter arrangera ytterligare ett evenemang på Åhus Beach. - Vårt mål är att skapa ett årligt musikevenemang lördagen den 30 juli och det har att göra med

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

att det inte blir någon visfestival i år heller. Vi har fått flera förfrågningar om vi inte kan ta på oss att arrangera ett liknande musikevenemang och blir det inte i år så lovar vi att det blir 2017, säger Mats. I och med att verksamheten förra året tog över beachfotbollen och Badjävlar så bytte bolaget namn till Åhus Beach AB. I detta bolag arrangeras nu Åhus Beach Fotboll vecka 27, Åhus Beachhandboll Festival vecka 29 och nu Äntligen Soligt vecka 30, samt även Handbollsfiesta i Kristianstad Arena direkt efter Åhus Beachhandboll. - Turistomsättningen för Åhus Beach Fotboll ligger på 25 miljoner och för Åhus Beachhandboll på över 100 miljoner, och målet är att på sikt bygga vecka 30 till ett liknande turistprojekt, säger Mats.

För att alla dessa arrangemang ska kunna drivas och fungera så krävs det arbetsinsatser och på Åhus Beach-kontoret nere vid evenemangsstranden finns det idag hela åtta personer som jobbar året om. Det ser kanske ut som en arbetsbod utvändigt, men innanför dörrarna råder det aktivitet och frenesi utan dess like. För de som inte vet så är det även här som Platsorganisation Åhus har sitt kontor och utgår ifrån. För de som vill få sina skrattmuskler aktiverade fredag 29 juli i sommar så finns det redan nu biljetter till detta fantastiska evenemang på tickster.com eller på ahusbeach.com/standup


L I V S S T I L S B U T I K E N

HÄLSOKOST MASSAGE INREDNING

Rökeri & Camping NYEHUSEN

NJUT AV FISK I PÅSK! Nyrökt fisk, rökt på gammaldagsvis i vårt eget rökeri!

Sagaform Piccadilly ugnsformar kommer till butiken i april Erbjudande! Kosttillskottet Solboost 60 kaps, med lättupptagligt flytande betakaroten

139:-

ord pris 179kr Så långt lagret räcker!

Kom in och inspireras av vårens nyheter!

VI HAR ÖPPET ÅRET RUNT!

ÖPPETTIDER MÅN BEHANDLINGAR TIS-FRE 12-18 LÖR 10-14

Se vår hemsida för öppettider www.martinsrokeri.se

Välkomna!

NYHET!

S

MEJERIFRI GLAS

Köpmannagatan 11, ÅHUS 044-24 92 80

Furubodav. 73-13 • 296 92 Yngsjö • Tel. 044 - 23 13 78

PIZZABODEN PIZZA - SALLAD - KEBAB

044-247 272

Lunch 11:00-14:00 mån-fre Valfri pizza eller kebabsallad

70:-

inkl. dricka, bröd och kaffe (gäller pizza nr. 1-47) Beställ hemkörning via telefon & internet: - Betala med kort - Undvik missförstånd vid telefonbeställningar - Specialbeställ och se exakt pris direkt - Läs omdömen och betyg

Öppettider: Vi tar emot

Mån-Tors Fre Lör Sön

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 12.00-21.00

Köpmannagatan 11

28 x 10 cm silver reflex Antal: 50 st

11,7 x 4,5 cm silver reflex

VI UTFÖR TOTALENTREPRENAD Antal: 50 st

K-Textil / Ralle / 2009-09-28 / Jenny

EL - VVS - MÅLNING - MURNING - M.M

Nybyggnad – Tillbyggnad Ombyggnad – Renovering Daniel: 0708-67 39 89 • Christoffer: 0706-88 11 52 dc.bygg@hotmail.se • Finkvägen 8, 296 72 Yngvsjö NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

27


Bilderna tillhör S:ta Annas Gille

Vy över Åhus åt väster. C:a 1900

GAMLA SKEPPSBRON / VARVSGATAN Åhus expansion åt öster kom att begränsas av Gärdskans järnvägsspår ner till hamnen och Slottsbacken. De två sista husen, åt öster, söder om Varvsgatan byggdes av Johan Peter Kraemer. Han hade kommit ifrån Tromsö i Nordnorge på den tiden Sverige var i union med Norge. I Gamla Skeppsbron 8 bodde dottern Amanda gift med lots Carl Ehrnfrid Åklund. Huset på Gamla Skeppsbron 6 överlät Krae-

28

mer till sin andra dotter, Alma gift med lots Axel Ahlström. Fastigheterna kom att stanna i respektive familjers ägo under större delen av 1900-talet. (Axel Ahlström fick i förra numret en felaktig titel om att han skulle vara tullsergeant, vilket han inte var utan han var vid lotsen.) Café Odéon fanns förr i tiden på nuvarande Varvsgatan 6. Det hade startas av Mathilda och Olof Olsson sedan de återvänt till Sverige och Åhus från sin emigration till USA. Verksamheten avyttrades efter ett 20-tal år till Ida och Tage Ljungkvist

Rickard Knutsson NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

som drev det vidare in på början av 1960-talet varefter fastigheten blev privatbostad.

kunde Hilding gärna beställa en ”Kiviks kaffe” d.v.s. en kopp kaffe med en 8 Renat i.

Dagens Varvsgatan 4 ägdes en gång i tiden av Fritz Flood. Flood hade, även han, kommit ifrån Norge till Åhus 1894 och fått jobb som kamrer hos Ludvig Kindborgs speditionsfirma. Efter Kindborgs hastiga död i början av året 1900 övertar en av dem anställde firman och ombildar den till ”Andersson och Flood”. Sonen Hilding tar sedermera över fastigheten. Hilding Flood hade titeln överlots och var då chef för lotsarna i Åhus. På Gästis eller Centric

I det nordöstra hörnet av Varvsgatan mot Stavgatan låg Ciggarkungen Per Svenssons hus och fabrik. Huset hade byggds 1894 och 1903 stod magasinsbyggnaden klar. Produktionen 1904 var 1.5 miljoner cigarrer. Men så kommer dråpslaget 1915 då staten beslutar att ta över all förädling och tillverkning av tobaks produkter och lösa ut alla tillverkare och fabriker.


Ellegatan

Tornfalksvägen

Kråkvägen

Grönsiskevägen

vägen Lärkfalks-

Hökvägen

Ugglevägen

Örnvägen

Kolonivägen

jägar e

ge n vä Ollonborr-

vägen

Skråg

Aulingatan

ns gata

Gat an Björkma Andreas

Sand

n

Ta llsp inn

Fjär ilsvä ge

Bjö rnsp inna r

Adamsv

ägen

Sandvaktaregatan

Claus Denne s gata Yngsj övägen

Pirgatan

gatan

Ankaregatan

Sandvaktaregatan

Fyrgatan

Båkgatan

Burma-

Spantgatan

Drevgatan

Kompassgatan

Bogserbåtsg

orgsg Kindb

Krangatan

Skotgatan

en

Äspet

Karpalundsv

Äspet Kronoskogen

n

n

g vä ids

Inde

en

nsvä ge

fr Sig

en

äg ev Vid

en

Sig

frid sv äg en

aksv areh Snick

n ge

Bodelsboden

nbä

ge dvä an

en väg nds alu

Str

ö

n

Karp

Lilla

en stig mle en tväg Kus

ge stvä Ku

gen

Alg Öllsjödal

rsvä

en väg

lrisGul

Snickarhakeboden Snickarehaken

n

dvä an Str

Slå

n väge

n

e äg av Vill

väg e

en

n ige rkst

ng

en äg n rtsv ge lkö vä Mjö rts sö Gå

igen

Kre

Kajgatan

ge vä

Villaväg

Bjö

väg öst ontr Ög

n ge vä on Olv

ris-

Pollareg

Hamnen

Trossg

e Vid

ljev nva Ko

n ge vä gs drå an

n väge

Containergatan

an Steffen Sohstgat

vg Sta

Stolpegatan

atan

Karpa lundsv

Tullvakt aregatan

Beck asin

Trä sk ovä ge n

Pråmdragaregatan

egatan

ssong

Stuvar

sv

Nil Hans

Bivråk

tan dsga Kleme

atan Parkg

Speditörsg Hamnkontor

atan Lotsg

Scoutstuga

Str

Åvä ge n

Evenemangsstranden

gatan Stubba

vägen Revhaks

gen

en eväg

en

kast Hä Kråkris tigen Tic ssle kles holm Mur svä n gen väge

stig Åla en

n

Revhaken Revhaksbodarna

Hanöbukten

Nilsaboden

vägen

Alb

ins

gen

väg

tan ga ga Pig

n ata

dsvä

lik dnej San

äg rnv

vägen

n Trastväge Nötväckev

vägen

dra Sö

reg ida Sn

g

se Lu

Tennisvägen

tan

Segelsällskapet

å

rsv bä Blå

s vä ån

ftv Tri

Brödraboden

n

en

ÄSPET

mpSva

Höjd-

herre Dom

Talg

Östra Tvärg.

Västra Tvärg

gatan

M ne

väg oria Cik

svän

Glansabo-

v

kev

öj ndh Sa

n väge

on Ling

Södra Äspet

vägen

Paradis-

Naturreservat

st Gin

v vete Puk

n

-

Tull

n ge

en äg terv Klit

Man

en Stig ga HöB ac kv äg en

kloc

gatan

Snick areha ksväg

g vä as Rip cka Gu n e äg en tig rks Bjö

en

väge

lge

sv en Ind

sväg nbär

n

n väge Dal

Åhus Missionsgård

ra Öst ng. ng Ham Ham tra Väs

n gata n rgsrigata Färge

igen

Blå

Hanöbuk

Trampvägen

vägen

Fritz Flood med familj och bekantar. C:a 1907

igen kast Ris

sros Mos

ata rvsg Va

ron psb ep Sk

He

n

en väg ippe älts

en sväg Hav

Sälg väge n

an lgat Val

be Strö

kest

Tra väge rris

Åhusbryggan

Badvägen

Åhusgården

en äg en åsv stig ng ng Lju Lju nd grä jlike ne nd Sa

jli dne

n väge

ge vä

n Väge

gen

Södra

nvä Nypo

lväg en

Vången

ros

ägen xelv Vito

Ekeberg

Nypo nväg en

n ge

mla Ga

k Eri

Enrisvä gen

ä kv

Slotts

atan Missionsg

an gat

Biskopsg Tobakslyckan Companieg

an sgat Major

Aosehus Slottsruin

ga tan

atan

MuseumPastorsexp. sg Varv Förs. stra hem Torget Vä

San

gränd Fiske

c Ba

Mis te

F

Vild

Jollens förskola

Skråg Torsg

naKöpman

Västerg

ä Åv

Ha

Åvägen

Flintabacken

Månsgatan

Åke Månsgränd

Smedsträdet

Majors -

Sjögatan

v ns ka Hå

Isgrannatorps gård Mölleholmen

n

Dragareg

n agata Stubb

Polis Gärdskan

Berguvs-

Pilfink-

Folkets Parkga

n

Kantarellvägen Kantarellen

Fiskmåsgr

vägen

Flugsnapparev

Åhusparken

Hamn leden

gatan

Run dels -

9 a

Sprintergatan

Flaket

sJärnväg

gsgatan Järnvä Rönnowskolan

d rän Åg

v

n

ge

tbyg

re ga

e-

Isgrannatorpsvägen

jövä gs

ärlev

akarn Pärlm väge

Glasp

Poppeln

Yn

hemmet

n

et Äsp

gen

Gruppboende Åhaga n äge Nitv

ta ga

ata Mölleg

Tippvä gs Yn

n tstige Abbo gen Ripavä

lle Mö

n ge

atan klasg

Ni ISGRANNA TORP Möllebacks-

stigen

ä jöv

Åbogatan

ne IsbyNungård

Kro- kig a Påls gr

stig Jörgens

en lsväg Speta

Sankt Jörgens

tan

Hagag

Sankt

gen Munksti

väg

banega

atan Stolpeg

KyrkoNorregård Kapell gård

TRANSVAL

Gärds

Västra

väge

Karpalunds gård

sgatan Rönnow

Åhus montessori Sandvaktarens förskola

ge n

dammar

sgatan

Karpalundsdammarna

en isväg

Blåmesvägen

Rödhakevägen

Rännaregatan

Infarts-

Talldungens förskola

tan

Högalund

tan Dammga

sgatan Kimrök ReningsPer Tuve

Hamnleden

Åhus Idrottsplats

Lilla Tvärg.

g

Sånnaskolan

Norregatan

Ka vrö

Kristianstads golfbana

aktare

ägen Sånnav

Vallga

Sandv

Musketörgatan

gen

ägen oxev

Biogasanläggning

Västra Löparegatan

Spetsgatan

Vårdcentral

Sånnahallen Sporthall

n väge

Taxi Lägatan

ägen Flötöv Folktandvård

Kavrövägen

vä Eva

Parad

Sandgatan

Fyrens idrottsförskola

Sånna i ur och skur förskola

Mårten Gås förskola

l-

ägen Kristianstadsv

Flöt öväg en

an taregat

pige

gen

iften Fädr

vi Nät

Brom sväg en

iften Fädr

en kväg Sno

nvägen

Fyrvak

vä Orm

Norda

Brandstn

ägen

ägen ngev

ksBofin

ke Nyc

Vattenverk

gen Bivä

vägen

g s vä

Stormgatan

Båtförare gatan

Sopomlastningsstation

ér Palm

a-

Ska lbag geTro llslä Biv äge nd evä n ge n Gylling-

n

n

Vanneberg

väge n

igg ag ata

väg

n

No rra P

vägen

Jagare-

vägen

gagr Pig

väge

Kryssare väge

gr

rts Robe

vägen

Fregattv ägen

Lärke

Barrv

n väge

Slup-

vägen

Kutter-

M

sGalea

en

Skonert-

Kajakväg

ägen Tallv

vägen

en

Glansabo-

vägen Mä s

ters

vä g

Glansaboden

Nyhem

Per Svensson i sina glans dagar med fru Maria Charlotta, ciggarmakerskor och hembiträden. C:a 1905

Liv och rörelse vid Gamla Skeppsbron. Ca 1915

Liv och rörelse vid Gamla Skeppsbron. Ca 1915 NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

29

Lot Sjöräddnin

Bokelun


1

CHRISTINA LJUNGBERG Måleri ERLING KNUTSSON Måleri MARIE CLAIR Silversmide 25 & 27 mars, öppet kl 10-18 26 & 28 mars, öppet kl 10-16 Gamla Skolans B&B, 10 km söder om Åhus, längs väg 118

2

ANNAMA-ART Fotoutställning 25-28 mars, öppet kl 12-16 Åhus Husvagnsexpo, Stormgatan 11, Åhus

3

MARIA BLOMBÄRG Textil och av EU utsett till Europeiskt Kulturarv 25-28 mars, öppet kl 10-18 29 mars - 2 april, öppet kl 13-17 3 april, öppet kl 10-18 Yngsjövägen 1299 (Nr 20 ÖSKG)

4

GRETHEN MÅRTENSSON Handarbeten MARGARETA HALL Akvarell MARIANNE PETERSSON Akvarell CAMILLA AHLBIN Akvarell ANNA HÖRNQUIST Måleri BOEL ÖSTLUND ELGSTRÖM Handarbeten ANNA IVARSSON Foto CAMILLA LUNDGREN Akvarell, trädgårdskonst CHRISTINE DUFVA Akvarell, trädgårdskonst HANNA EKEDAHL FJERTORP Akvarell, olja EMMA WENNERBERG Akryl, olja 25-28 mars, öppet kl 10-17 Sockenstugan i Vittskövle

14 VIVIANNE E ROSQVIST Glasmålningar, glasskulpturer & rakubrända skulpturer Vernissage 24 mars, öppet kl 18-20 25-28 mars, öppet kl 10-18 Konstgalleriet i Åhus (mellan Åhus Torg & Gästis) 15

16

17

18

5

ELSE R GÖRANSSON Olja Vernissage 25 mars, öppet kl 10-17 25 mars -3 april, öppet kl 12-17 Galleri Ängshyddan, Yngsjövägen

6

ULLA GÖRANSSON Olja och blandteknik 25-28 mars, öppet kl 10-18 Ryttmästarebostället i Gärds Köpinge

7

LINDA PALLA Inredningskonst, måleri EMMA STJERNKVIST Akryl och mixed media TOMAS ANDERSSON Möbler HELENA LÖVGREN Konst, fotografi SOFIA STJERNKVIST Konst ANDERS HAAK Konst 25-28 mars, öppet kl 10-17 21 Lyngby bränneri, Södra Lyngbyvägen 165, Everöd

8

LARS FERM Målningar INGRID ANDERSSON Målningar 25-28 mars, öppet kl 10-17 Korsvirket, Åhus Torg

19

20

22

9 MALIN NORDSTRÖM MaNoLin Silversmide Även utvalda produker av Maria Holmer Dahlgren 25-28 mars, öppet kl 10-18 Korsvirket, Åhus Torg 23 10 IRÉNE HÅKANSSON Olja 24 mars, öppet kl 10-18 25-28 mars, öppet kl 10-17 Rathckegården, Åhus 11 CAMILLA BERGER Måleri ANNA SJÖLIN Måleri 25-28 mars, öppet kl 10-17 Aoseum, Vallgatan 16, Åhus 12 EVA NILSSON Tavlor LENNART JOHANZON Fotografi SMILE PHOTOGRAPHY Fotografi 25-28 mars, öppet kl 10-18 Åhus Seaside, Kantarellvägen 1, Åhus 13 BERIT WEISTER Olja 25 mars -3 april, öppet kl 13-18 Basilikastigen 11, Åhus

30

24

25

26

27

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

KATARINA ENGSRÖ Akvarell 25-28 mars, öppet kl 10-18 Kulturhuset, Artillerivägen 10, Norra Åsum MARIE JOHANSSON Fotografi DAN WIRDEFALK Akryl ÅSA PERSSON Olja, tryck MY NICOLE MALMBERG Blandteknik, skulptur BO MALMGREN Akryl, akvarell FREDRIC DACKE Fotografi INGER NILSSON Akvarell, akryl EMMA EMANUEL-PERSSON Akryl PIA JÖNSSON Silversmycken MY BERTÉUS Akryl 25 - 28 mars, öppet kl 10-17 Galleri Mariebacke, Lyckedalsvägen 91, Vä SMILE PHOTOGRAPHY Fotografi FOTOGRAF LENNART JOHANZON Fotografi 25-28 mars, öppet kl 10-17 Galleri Johanzon, Sandvaktaregatan 22 CONNY FAMM Oljemålningar 25-28 mars, öppet kl 10-17 Österlia gård, Österliavägen 48 MÄRTA HENNIG Måleri KAROLINA HOLMGREN Keramik 25-28 mars, öppet kl 10-18 Gamlegård/ Rörum, Simrishamn CHRIS ROBERTSON STINA BRODÉN WERONICA NIHLZON JASMINE CEDERQVIST Måleri, grafik, installationer, skulpturer & flygkonst Vernissage 25 mars kl 11 25-28 mars, öppet kl 11-17 Kristianstad Österlen Airport STINA BRODÉN 25-27 mars , öppet kl 07-15 Nya Conditoriet, Köpmannagatan, Åhus ULF-JOHAN HÄRD Måleri ANNIKA HÄRD Måleri ROGER SVENSSON Keramik STUDIO AMANDA & MATILDA Textildesign 25-28 mars, öppet kl 10-18 Gamla Byvägen 27, Yngsjö BITTE WIRESTRAND Akryl KATARINA ENGSRÖ Akvarell LENNART JOHANZON Fotografi LENA EKSTRÖM THOMANSSON Silversmide 25-28 mars, öppet kl 10-18 Rökeriet, mellan Åhus - Yngsjö ANN-CHARLOTTE PAULSTRÖM Måleri, tavlor 25-27 mars, öppet från kl 10 Restaurang HB, Äspet i Åhus LARS FERM Väggmålning GILLETS EGNA TAVLOR 25 & 27 mars, öppet kl 14-16 Anders Håkansgården, Åhus CARL CHRISTIAN TOFTE Fågelakvareller 17 mars - 10 april öppet kl 10:30 - 17:00 Härnestadsvägen 127, Åhus HÅKAN BERG Grafik och måleri 25 mars-3 april. Helg kl 10-18, vard kl 13-17 Sockenvägen 43, Maglehem

28 PIA CARLSTRÖM OCH ÅKE CARLSTRÖM Måleri, grafik och skulptur 25 mars -3 april. Helg kl 10-18, vard kl 13-17 Sockenvägen 509, Olseröd 29 BJÖRN FLYGARE Silver/skulptur & Smycke 25 mars-3 april. Helg kl 10-18, vard kl 13-17 Havsvägen 10B, Äspet, Åhus 30 FURUBODA FOLKHÖGSKOLA Fotoutställning XENIA TANZ Miniatyrer TORLEIF MARTIN Akvareller 25-28 mars, öppet kl 10:30-16:00 Furuboda Folkhögskola, Yngsjö

19

31 ROGER SVENSSON Keramik, måleri Öppet hela påsken Åhus Keramik vid torget i Åhus, Companiegatan 1 32 INGRID LAGER Akryl, Måleri 25 mars, öppet kl 10-18 26 mars, öppet kl 10-17 27-28 mars, öppet kl 10-18 Stegåkra Gård Yngsjövägen 970, Yngsjö

42

33 TINA LUNDGREN Måleri 25-28 mars, öppet kl 10-18 29 mars - 1 april, öppet kl 13-17 2-3 april öppet kl 10-18 Torgasträdet 8, Yngsjö 34 LENNART SJÖLIN Olja GUNILLA TRIMARK Akvarell, olja ENAR JIVESTAM Akryl GÖRAN NILSSON Slöjd LENA SCHREWELIUS Akvarell, collage, textil MARIANNE ANGHILL Akvarell JÒHANNA KOLBEINS Olja LENNART DAHLGREN Akvarell, akryl, tusch 25-28 mars, öppet kl 10-17 Gärds Härads Hembygdsförening i Degeberga 35 BLÅ ANDERSSON Akryl 25-28 mars, öppet kl 10-17 Folkestorps Bränneri i Olseröd 36 INGA-LILL PERSBRANDT Konst RAW FOOD CAFÉ 25-28 mars, öppet kl 10-18 Torget 11, andra våningen i Åhus 37 ROSA HENNINGSSON Mandalakonst MARIE OLSSON Olja & akryl 25-28 mars, öppet kl 10-17 Degeberga kyrka 38 BENJAMIN JÖNSSON Skulpturer RAJA GYLLSTRÖM Akrylmotiv CICCI LINDBLAD Blandad teknik 25-28 mars, öppet kl 10-17 Lyngsjö kyrka 39 ANN-LIS PILBÄCK Olja & akryl 25-28 mars, öppet kl 10-17 Vittskövle kyrka 40 KARIN KINELL Måleri, olja, akryl MIA FASTING Brukskeramik 25-28 mars, öppet kl 10-17 Sjögatan 28, Åhus 41 SAMLINGSUTSTÄLLNING 30-tal konstnärer från trakten 25-28 mars , öppet kl 10-17 Olseröds byastuga

SAMLINGSUTSTÄLLNING KID AIRP Chris Robertson, Stina Brodén Weronica Nihlzon, Jasmine Cederq

43 RAMI ESKIEF Fotografier-Damask 25-28 mars, öppet kl 10-17 Turistbyrån/Gamla Rådhuset, Åhus 44 ULLI RINGSTRÖM Målningar 25-28 mars, öppet kl 11-18 Sälgvägen 15, Åhus

45 LUDVIG JONASSON Oljemålning 25-28 mars, öppet kl 11-18 Sjöboden, Skeppsbron 2 , Åhus 46 GUNILLA MANN Måleri 24-28 mars, öppet från kl 09 Åhus Gästis, G:a Skeppsbron

47 LENNART NISSMARK Glas 25 mars-3 april, Helg kl 10-18, var Studio Glashyttan, Norreg. 59, Åhu

48 GUNILLA SUNDSTRÖM Skulptur, 25 mars-3 april, Helg kl 10-18, vard Urnvägen 14, Everöd 49 KJERSTI THILDERKVIST ANDREI LARIONOV 25-28 mars, öppet kl 11-16 Åhus Bowling, Åhus

42 HELÉN NILSSON Olja KATARINA ELIASSON Akryl CECILIA LINDBERG PERSSON Trädgårdsprydnader KATARINA ANDERSSON Väskor 25-28 mars, öppet kl 10-17 Konst & Hantverk, Ö. Sönnarslöv


Hammarsjön 118 15

16

13

6

Gringelstad

38

G.Köpinge Täppet

12

ÅHUS

2

8

9 11 14

17 21 25 31 36

20

43 44 45 46 47

Kristianstad Österlen Airport

48 49

Helge å

24

40

Äspet

Ripa

29

23

Revhaken

10 47

Härnestad

Everöd 7

5 26

Yngsjö 33 22

PORT

SAMLINGSUTSTÄLLNING ÅHUS SEASIDE Eva Nilsson, Lennart Johanzon, Smile Photography

Vittskövle

qvist

39 4

Gropahålet Nyehusen 32

kus

Furuboda

s Torg

1

30

37 34

gar

SAMLINGSUTSTÄLLNING YNGSJÖ GAMLA SKOLA B&B Christina Ljungberg, Erling Knutsson, Marie Clair

Degeberga 3

Åhuskärr 18

118

rd kl 13-17 us

Olseröd

, keramik d kl 13-17

Friseboda

SAMLINGSUTSTÄLLNING RÖKERIET Bitte Wirestrand, Katarina Engsrö, Lennart Johanzon, Lena Ekström Thomansson

35 41

Olseröds sommarby I SAMARBETE MELLAN:

19

Maglehem

Juleboda

27 28

design & reklam

C

Degeberga sommarby

19

SAMLINGSUTSTÄLLNING FURUBODA Fotoutställning, Xenia Tanz Miniatyrer, Torleif Martin

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

31


BÖRJA KONSTRUNDAN I ÅHUS

INTE BARA BÄST, NU ÄR VI STÖRST I REGIONEN!

Mimaki planprinter, printar direkt på skivmaterial som plast, trä, glas, metall, kartong, m.m.

UTSTÄLLNINGAR, MATUPPLEVELSER, GUIDE, PROGRAM, MED MERA Välkommen att börja konstrundan i Åhus! Östkustens pärla, en levande idyll med mysiga, medeltida gator och ett rikt kulturliv.

www.ahussweden.se • facebook.com/ahussweden

Vi kan göra din

nästa skylt Originalet mellan Åhus - Yngsjö

www.rokeriet.se

Butik & Restaurang Öppet alla dagar Konstutställare Bitte Wirestrand, Akryl Katarina Engsrö, Akvarell Lennart Johanzon, Foto Lena Ekström Thomansson, Silversmide

Påskbuffé 229 kr

ÅHUS TRYCKERI – since 1902 –

044-24 06 00 | info@ahustryckeri.se

Trädfällning - Vi utför alla typer av trädfällningsarbete. - Vi hjälper till med transport och försäljning av ved. - Vi har de certifikat och försäkringar som krävs för att utföra denna typ av arbete.

(Långfredag, påskafton, påskdagen, annandag påsk)

Även á la carte servering

Liljas stegförsäljning och trädfällning AB Mail: takstegarskane@gmail.com Mobil: Björn 0709-69 74 11

Välkommen!

Hör gärna av dig! Mvh Björn Lilja

Ring och boka bord! 044-24 91 21

32

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

www.takstegarskane.se


DAGS ATT CHECKA AV datumen!

2-9 juli 2016

15-23 juli 2016

Nyhet! 29 juli 2016

ahusbeach_alla_event_visyns_A4.indd 1

Åhus Beach 2016!

WEBLINK ELITKLASS 21-23 juli 2016

V

Handbollsfiesta Kristianstad Arena

24-25 juli 2016

Biljetter finns på tickster.com och ahusbeach.com/standup

2016-03-11 15:18

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

33


AUTOSERVICE ÅHUS AB

Volvo service

UTTRAR I VATTENRIKET

Text och foto: Lennart Johanzon Vid Naturum i Kristianstad har förbipasserande dagligen fått möjligheten att skåda tre uttrar under lång tid nu. En hona med sina två barn har helt orädda fångat fisk i redets vatten och visat sig helt öppet. I slutet av januari akompanjerades de tre även av en hane, så om man hade tur visade sig fyra uttrar samtidigt. De har sprungit på

eller simmat under isen och även kört huvet igenom isen. De har verkligen visat upp sin leksamma sida och dragit massor med fotografer och nyfikna till Naturum. Dessutom har även Kungsfiskaren har visat sig, en underbar liten juvel och jag kan rekomendera ett besök.

med riktig stämpel i serviceboken Dela upp din betalning med Volvokortet

DAGS ATT BYTA TILL SOMMARDÄCK

Vi säljer nya däck från ledande kvalitetsmärken

Vi förvarar dina däck i vårt däckhotell

BOKA SERVICE OCH DÄCKBYTE!

BOSCH CAR SERVICE Service och reparationer på samtliga bilmärken, personbilar och transportbilar

• Dela upp din betalning räntefritt 4 månader • Upplev trygghet på vägen med BOSCH Car Service Assistans • Få Europagaranti på service och reservdelar

Nu har vi lånebil till våra kunder Bokas tillsammans med service

Sandvaktaregatan 22 044-24 79 80 per@autoserviceahus.se autoserviceahus.se

34

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

Volvo service 7720 ISO/IEC 17020 (B)


ÄNTLIGEN PÅ PLATS - 2015 ÅRS MODELLER Årets cykelhelg nu i påsk! Se våra kanonerbjudande i Kristianstadsjournalen eller på vår hemsida Extra öppet i påsk:

Långfredag 10-16 • Påskafton 10-15 • Påskdagen 11-15

ELLEGATAN 8. ÅHUS • Tel 044-24 34 54

jockescykel@telia.com

ÄrÄrdet huset ii år? år? detdags dags att att måla måla om om huset Vårkampanj! NYHET!

Nu även som helmatt.

Nordica Eko Husfärg - inte som andra färger! En färg som är mycket lätt att måla med. Den är smutsavvisande

Nordica Husfärg! ochEko behåller kulören i alla väder, perfekt för vårt Nordiska klimat. En färg som är mycket lätt att måla med. Den är smutsavvisande och ÖppEt: behåller kulören i alla väder, perfekt för vårt Nordiska klimat. Sandvaktareg 14 Vard. 09.00-18.00 Lörd. 10.00-13.00

FÄRGHUSET Färg & Måleri i Åhus AB ÅF

Tel: 044-24 75 35 www.farghuset-ahus.com

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

35


Fråga juristen Juristen Ann Brauner besvarar frågor som våra läsare kan ha när det gäller vardagsjuridik.

Maila eller posta dina frågor till Ann. Skicka inte dokument eller andra handlingar.

Tack signaturen ”Hans” för ditt brev. Din släkting, en faster, har avlidit och hon har efterlämnat ett testamente. Av testamentet framgår att du och en namngiven organisation

VÅRJACKOR herr och dam

är de enda arvtagarna. Organisationen skall erhålla ”kontanta medel”. När testamentet skrevs ägde din faster en fastighet, bankmedel och kontanter. Fastigheten såldes långt innan dödsfallet och vissa medel har omvandlats i aktier och fonder. Din fråga är vad som menas med ”kontanta medel”. Svar: Att tolka ett testamente är ingen exakt vetenskap. Vid testa-

Köpmannagatan 32, ÅHUS Öppettider Tis-Fre 10.00-18.00 Lördag 10.00-14.00

044-24 08 75 gilla oss på facebook sök på schåppen

mentstolkning ska man i första hand försöka få reda på vad fastern verkligen ville. På något sätt får man försöka koppla ihop ordalydelsen i testamentet med andra uppgifter som kan ge upplysning om hur fastern ville att boet skulle fördelas. Kan man inte få fram sådana uppgifter ligger det närmast till hands att tolka ”kontanta medel” som kontanter och bankmedel, men inte fonder och aktier. En fördel

VÅ R K L I P P

hade det varit om pengarna från fastighetsförsäljningen placerats i aktier och fonder. Till din fördel kan sägas att din faster inte ändrat testamentet efter fastighetsförsäljningen. Det gäller i första hand att delägarna i boet försöker komma överens om hur testamentet skall tolkas. Går inte det kan testamentstagaren stämma dödsboet vid tingsrätten.

Ann Brauner Vallgatan 30 (ICA-Kvantumhuset) 296 31 ÅHUS 044-59 000 78 0708-77 23 00 ann.brauner@annbrauner.com

Ann Brauner har arbetat som bankjurist i större delen av sitt yrkesliv. Bland annat med frågor som rör såväl affärsrätt som familjerätt. Numera driver Ann Brauner sin egen juristfirma med kontor i centrala Åhus.

Juristfirman Ann Brauner AB www.annbrauner.com

36

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

DAMMGATAN 6, ÅHUS 044-24 14 11


Förkylningstider! Snuva, hosta och ont i halsen beror ofta på virus och går då över med hjälp av egenvård. Vid virussjukdomar hjälper inte antibotika. ”Till dig som är förkyld”

• Ta hand om dig och vila • Drick mer och höj sängens huvudända

• Använd receptfria läkemedel för att lindra symtom

Välkommen!

För ytterligare information besök vår hemsida, www.vardcentralenahus.se, eller ring 044-309 01 50

Du är välkommen att kontakta oss! www.skane.se/1177

Vårdcentralen Åhus Primärvården Skåne Vi är mijöcertifierade

DER UN RK LE

SOM VALT OSS SO MU TF Ö

TJÄNST HEM AV RE RA

ERBJUDA NDE TG ÄL

presenterar en GOD nyhet! Nya Hemtjänsten har nöjdast kunder i Kristianstads kommun sedan start.

Nu erbjuder vi våra kunder den goda maten från Spice of Åhus. Maten får du gratis hemkörd. Läs mer på www.nyahemtjansten.se eller ring oss på 044 24 05 00 för information.

Det är något speciellt med Nya Hemtjänsten! NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

37


Hälsoval Skåne

Val / byte av vårdenhet Jag väljer / önskar byta till Vårdcentralen Åhus Sandvaktaregatan 15, 296 35 Åhus Tel. 044-309 01 50

Dina uppgifter Namn

Personnummer (12 siffror)

Gatuadress

Postadress

Mobiltelefon

Datum

Namnunderskrift

Namn (för omyndig - vårdnadshavare) Telefon dagtid

Personnummer (12 siffror)

Datum och underskrift måste finnas för att valet ska vara giltigt. Dina uppgifter kommer att lagras i ett dataregister avsett för att administrera val av vårdenhet.

Fyll i, klipp ut och skicka in redan idag!

Blanketten lämnas eller skickas till vald vårdenhet. Mer information och adresser till vårdenheter finns på www.skane.se/hälsoval. Du kan också ringa 077-444 00 90

#

Välkommen till LIONS LOPPMARKNAD

044-123 000

i Åhus

TAXI - TRANSPORT

Ditt bud- och taxiföretag Vi kan säkerställa era leveranser. Teckna avtal med oss! Vi har flera olika sorters bilar för just era önskemål.

VI FINNS I DIN NÄRHET FÖR DIG!

OBS! Vi har stä ngt påskafton

LIONS LOPPMARKNAD Vi har öppet varje helgfri lördag kl 09.00-13.00 året om En av sveriges största loppmarknader

Varmt Välkomna ombord Skurup kyrka

38

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

LIONS CLUB ÅHUS


EN FÄRG FÖR LIVET

Perform+ Easy2Clean är en matt December 2015

väggfärg som är smutsavvisande och lätt att tvätta ren - utan att påverka färgens matthet eller intensitet.

Produktbeskrivning Perform+ Easy2clean är en vattenburen matt akrylatväggfärg för målning inomhus där man önskar en yta som är tvättbar och enkel att rengöra. Perform+ Easy2clean kan användas på puts, betong, lättbetong, byggplattor av olika slag, glasfiberväv mm. Perform+ Easy2clean lämpar sig för användning i miljöer som kräver en extra tålig yta, till exempel kök, hall, vardagsrum eller barnrum. För ytor som regelbundet utsätts för vatten rekommenderas Perform+ Bathroom

Perfekt för familjelivet!

Detta måste var den bästa färg som finns!

Behandling Puts, betong samt olika skivmaterial spacklas vid behov. Grundmåla med någon av Nordsjös Grundfärger (Orginal Grundfärg eller Professional Grund+) färdigstryk 1-2 gånger med Perform+ Easy2clean. Limfärgsytor som nedtvättas samt dåligt bundna underlag grundas med Professional Binder innan målning. Tidigare målade ytor tvättas med Original Målartvätt. Blanka ytor nedmattas. Stryk 1-2 gånger med Perform+ Easy2clean. Måla ej när yttemperaturen är under +5 ºC. Hälsa och Miljö Färgskikt kan vid slipning eller behandling med värmepistol avge hälsofarligt damm och/eller ångor. Arbeta i ventilerade utrymmen. Använd lämplig personlig skyddsutrustning (andningsskydd) vid otillräcklig ventilation. Se även information på Säkerhetsdatabladet Återförslut öppnad burk väl. Avlägsna färg från verktygen innan rengöring. Använda verktyg rengöres omgående efter målning. Flytande färgrester och tvättvätska får ej hällas ut i avloppet utan lämnas till miljöstation. Tomemballage lämnas för återvinning.

Teknisk data

Användningsom Bindemedel: Ak Glans: Matt 10 Tvättklass: 1 Torktid 23°C 50 Övermålningsba Luft/Objekt tem Luftfuktighet RF optimalt) Förtunning: Vatt Verktyg: Pensel Färgåtgång: 6-8 Förpackning: 1 Baser: BW, BM Rengöring: Såp Förvaras: Frost VOC (kat.A/a)3

Denna deklarat andra kulörer ka

Miljö Denna produkt Svanen. För mer informa ecolabel.org

ÖPPETTIDER

Månd - Fred 10.00 - 18.00 Lörd 10.00 - 13.000

AkzoNobel Decorative Coatings AB. Tel 040-35 50 00

Databladen är utgivna enbart i rådgivande syfte. Värdena gäller för normala omständigheter och kan därför variera med t.ex. appliceringssätt, temperatur oss rätten till ändringar utan föregående information. Användaren är ansvarig för att senaste revidering av detta dokument används. Kontroll kan göras på AkzoNobel och Nordsjö är varumärken som tillhör the AkzoNobel Group of Companies © AkzoNobel 2009

Köpmannagatan 31, 296 31 Åhus • 044 - 24 03 52 www.bossesfarg.se

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

39


Rolig akryl & Rå fika

Två färgstarka och kreativa kvinnor intar Torget 11 i Påsk. Text & Layout: FOTOGRAF FREDRIK

INGA-LILL PERSBRANDT - Att göra saker till 120 % är min specialitet; jag har svårt att vara halvengagerad i något. Detta konstaterar Inga-Lill, som vid 71 års ålder nått en fullständig självkännedom, efter en livsgärning i kreativitetens olika domäner. Hon har allt sedan barnsben varit uppfylld av skapande. Fadern, med Åländskt påbrå, jobbade som ingenjör, målade vid sidan om och var en av inspirationskällorna. Mamman fick jobb inom förlagsvärlden, när Inga-Lill och hennes syskon började skolan. Barndomen, i ett numer K-märkt villaområde i Årsta, var en stabil och bra start på hennes liv. Under tonåren drömde hon om att bli modetecknare och illustratör, alltmedan hon jobbade på Postgirot och knäckte extra som modell till tidningar och konstnärer, t.ex. Yrjö Edelmann, mannen som ägnat stora delar av sin karriär åt att packa in saker i papper för att sedan måla av dem. Hon blev tidigt mamma, redan vid 19 års ålder, och levde familjeliv under

Bilder: Privata

40

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

10 år, då förhållandet sprack och hon i praktiken blev ensamstående mamma. - Det var självklart riktigt tufft ibland; att utbilda mig, leva på studielån och ströjobb, och ta hand om en tonårsson som helst skulle kunna åka på skidresa med kompisarna. Och det på Elan-skidor, som var det hetaste då, det som Stenmark åkte på! Efter att ha gått Folkhögskola, Grundis (Grundskolan för konstnärlig utbildning), och slutligen utbildat sig till bildlärare på Konstfack, blev det arbete på fler ställen än de flesta skulle kunna hinna med på två-tre liv. Lite extra utbildning på Dramaakademien skadar inte, tänkte Inga-Lill, vilket sedan ledde henne till jobb som regiassistent, kostymör och annat inom teatern. En av föreställningarna hon jobbat med under åren är En handelsresandes död på Teater Plaza, där sonen Mikael hade en av huvudrollerna. Det är inte bara teaterintresset som förenar mor och son, utan även måleriet. Medan Mikael målar oljor, så föredrar Inga-Lill akryl. Gärna lite abstrakta och glada. Eller tvärtom jättedystra. Antingen eller. 120%. De är varandras ständiga kritiker, vilket gör att båda utvecklas i sitt konstnärskap.Hon har ingen riktig ateljé för närvarande, men

planerar att inreda växthuset vid sitt radhus i norra Stockholm till ändamålet. Hon har de senaste årtiondena jobbat som bildlärare på en högstadieskola och gick i officiell pension vid 67. - Det var nog då. Det är ett oerhört krävande jobb och numera är man ibland lika mycket kurator och extra förälder, som lärare i en klass. Under lärartiden var det konstnärligt skapande på kvällar och helger som gällde, ren passion drev henne. När det inte var måleri, knåpades det med glasoch silversmycken. Nu kan hon måla och ställa ut hur mycket hon vill. Eller hur lite hon vill; de älskade barnbarnen ska ju ha sitt! Inga-Lill och Lotta Holst möttes på en fest i Stockholm och de har funnit varandra, över generationsgränserna. När Lotta bjöd ner till Påsk, var det ingen tvekan! Ni möter Inga-Lill och hennes konst på Torget 11, Långfredag t.o.m. Annandag Påsk kl. 10-18 och passar förstås på att samtidigt ta en Rå Fika!


Bilder: Ulrika Ekblom, ur boken Raw Fika

MARINA OLASDOTTER - Jag är inte på något sätt fundamentalist, när det gäller rawfood, utan kan gärna laga varm mat, speciellt på vintern, med soppor, grillad potatis, kött och fisk. När det gäller kött, blir det i så fall oftast vilt, vilket känns naturligast med en pappa som ständigt jagar i de Hälsingländska skogarna, där jag är uppväxt. Det är också viktigt att ha kaffe & te för att attrahera kunder. I hemmet, under uppväxten utanför Söderhamn, handlade mycket om mat och hon började tidigt jobba extra i sin mammas cateringverksamhet. Intresset för mat var så naturligt och intensivt, att hon vid blott två års ålder, försökte torrkoka ägg, med påföljd att hon höll på att bränna upp hela huset! Matlagnigen fortsatte utan fler incidenter, men när längtan bort från Söderhamn blev för stark, för en rastlös tonåring, började hon på mediegymnasium i Stockholm, följt av antropologistudier på en folkhögskola i skånska Tomelilla. Åt helt motsatta hållet finns Nordnorge, där hon matlagade sig runt

på olika ställen och så smått började utveckla ett intresse för det nygamla fenomenet rawfood, via andra intresserade vänner. Efter Norge-perioden blev det olika matäventyr i Stockholm, bl.a. som lunchkock i en matbutik och en sväng på sjön med nöjesbåten Cinderella, vilken tuffar till Åland dagligen. På Cinderella jobbade hon ihop med Lotta Holst från Åhus och ljuv vänskap uppstod. Det är Lotta som lockade ner Marina till Åhus under årets Konstrunda, för att presentera sig själv och sin nystartade rawfoodverksamhet. ”Sin” innebär, i det här fallet, Marina och Marias gemensamma Rawfoodcafé STHLM RAW, helt perfekt beläget i Söders mesta vegankvarter. Marina blev kontaktad av Maria Carlsson, en av hennes Instagramföljare, i juni 2014. Maria hade strax innan fått nej av banken att låna till ett rawfoodcafé, men på modernt vis istället gjort ett upprop på Facebook och därigenom crowdfundat ihop 350.000 på fem dagar! Med ytterligare bidrag från Almi och en del eget kapital, drog tjejjerna igång vid Hornstull, genom att överta

en befintlig caféverksamhet. På knappt ett och ett halvt år, har de redan en lönsam verksamhet och prioriterar att ha anställda, för att inte jobba sig till ohälsa. En del av verksamheten är ren grundforskning; vilka råvaror går att kombinera med varandra, hur smakar det, vad händer fysiskt och kemiskt vid bearbetning som fermentering, pickling m.m.? Eftersom branschen är relativt ung, finns inte en uppsjö av färdiga lösningar, så man får vara kreativ och nyfiken. De har redan hunnit ge ut en bok också, ”Raw Fika”, med hälsosamma recept utan gluten, mjölk och vitt socker. Under påskhelgen kommer Marina sätta upp ett tillfälligt café på Torget 11, där publiken kan prova en avsmakningstallrik och även köpa boken.

VINN BOKEN! Bonnier Fakta har skänkt tre böcker, vilka nu lottas ut bland läsarna. Skicka ett mejl till: rickard@ahustryckeri.se Ange ”Utlottning Raw Fika” i ämnesraden och skriv sedan namn och adress. Senast 30/3!

ÅHUSRÖSTER OM RAWFOOD STINA PERSSON

P-O ÖIEN

EMMA OLOFSSON-PERSSON

Vi har en hel del rawfood utan att kalla det så. Exempelvis till våra carving-buféer med kött & fisk, är tillbehören till 75% rawfood. Ofta är de utan mjöloch mejeriprodukter, vilket gör dem allergi- och veganvänliga. Dessutom strävar vi alltid efter svensk, gärna närproducerad, hälsosam och oprcessad mat

Vi i personalen har provat rawfood i olika former och personligen skulle jag kunna tänka mig det tillen stor del av kosten. Jag gillar filosofin bakom, det medvetna valet och att det passar in i en hälsosam livsstil. Rekommenderas!

Vi har låg efterfrågan och inget i sortimentet i nuläget. Jag har gått en utbildning av eget intresse och är beredd, för det ligger i tiden.Dock är det mycket att lära om, och det kan vara tidskrävande med bl.a. blötläggning över natten och nya rutiner att implementera, samt nya råvaror att hantera.

Kock & delägare på Restaurang HB, Åhus

Kiropraktor, ägare av Pluspraktik i Kristianstad

Delägare i Nya Conditoriet, Åhus

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

41


STORT BEHOV I SOMMAR

HYR UT DITT BOENDE

Annonsera helt kostnadsfritt på

hyrboende.se officiell bokningssida för både handboll + fotboll

42

ahusbeachfotboll.se

beachhandboll.com

2-9 juli

15-23 juli

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016


VÅR PÅ

VARVET! Fiskarkärring, sjöböna, bodgrebba, gypsydrottning eller bara coolaste sotarflickan i byn. Med både skinn och sot på näsan möter vi våren på Varvet! STYLIST: CARINA ADAMSBERG FOTO & LAYOUT: MUNKEBO MEDIA MODELL: SODA LINDAU

Skjorta, 1 199 kr, Rabens Saloner/PP&Co. Kjol, 200 kr, Torget 11. Scarf, 199 kr, The Moshi/Hälsoperlan. Stor väska, 1 699 kr, Percys. Liten väska, 267 kr, Hälsoperlan. Flätade armband, 599 kr, Pig&Hen/PP&Co. Armband i silver, 1 010kr-1 130 kr, Åhus Guldsmedja NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016 .

43


Vårregn!

Blus, 299 kr, SoyaConcept/Schåppen. Halsband, 1 302 kr, Susanne Friis/Åhus Guldsmedja.

44

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016


Klänning, 400 kr, Torget 11. Kappa, 1 799 kr, Twist&Tango/House of Mi. Skärp, 250 kr, Schåppen. Skinnväska, 1 199 kr, Vintage by Fe/House of Mi. väska, 150 kr, Torget NUMMER 68Virkad | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016 11. . .

45


Trรถja, 399 kr, I say/House of Mi.

1 600 kr,68Hope/PP/Co. | VI SYNS I ร HUS APRIL 2016 46Byxa,NUMMER


Gypsy i sjöboden!

Hatt, 150 kr, Torget 11. Jacka, 2 999 kr, Cathrine Hammel/PP&Co. Trasmatta, 799 kr, Nordal/House Of Mi. NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS 201611. Väska 300APRIL kr, Torget

47


Garn och beskrivning till tröjan, från 297 kr, PP& Co. Byxa, 395 kr, Percys.

Sotarflickan!

Kappa, 200 kr, Torget 11. T-shirt, 449 kr, Rabens Saloner/PP&Co. Mockabyxor, 7 749 kr, Rabens Saloner/PP&Co. Ringar, 685kr-2 875 kr, Åhus Guldsmedja.

Mössa, 1 900 kr, Sejr Design/Percys.

48

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

Kavaj, 1 199 kr, Mos Mosh/House of Mi. Halsband, 651 kr, Susanne Friis/Åhus Guldsmedja.


Sjösättning!

Jacka, 2 950 kr, Ottod Áme/PP&Co. Blus, 399,95 kr, FreeQuent/Schåppen. Byxa, 200 kr, Anna Modeller/Torget 11. Mössa, 650 kr/säljs i set med halsduk, Anne Norin/Percys.

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

49


TÄVLA OM TRISSLOTTER Åldersgräns 18 år

GRATTIS Vinnare i nr 67 Ann-Marie Löfberg, Åhus

Skicka in korsordet till: (eller lämna i brevlådan på baksidan av Åhus Tryckeri)

Åhus Tryckeri AB, Box 91,296 21 Åhus Märk kuvertet med ”korsord”, Senast den 8/4 -2016 Namn & Adress

BARNKORSORD Vinn presentkort på Nya Conditoriet Skicka in korsordet till: (eller lämna i brevlådan på baksidan av Åhus Tryckeri) Åhus Tryckeri AB, Box 91,296 21 Åhus Märk kuvertet med ”barnkorsord”, Senast den 8/4 -2016

Namn & Adress

VINNARE AV PRESENTKORT I NR 67 Molly Koivisto, Malmö Elin Jönsson, Åhus Dante Rappsjö, Åhus

50

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016


DEN FLYTANDE RESTAURANGEN

PREMIÄR!

lunch • lyxig a´la carte • livemusik • glassbar

I påsk öppnar vi för säsongen och håller sedan helgöppet framöver. Grillkvällar lördagar och söndagsmiddag

ÖPPET HELA PÅSKEN - SKÄRTORSDAG TILL ANNANDAG PÅSK

från kl 12

PÅSKMIDDAG!

Lyxig 3-rätters meny - Sillbuffé med egna inläggningar - Bergtunga i hummersås / honungs- och sesamglacerad rapsgris - Äppelkaka med hemgjord glass kl 11-17

PÅSKLUNCH Sillbuffé med egna inläggningar Klassiska lunchrätter

ÖPPET: Skärtorsdag 13-20 Långfredag 11-22 Påskafton 11-22 Påskdagen 11-20 Annandag påsk 11-18

0708-300 240

pramen.net • facebook.se/ Pramenahus

ALL MAT LAGAS FRÅN GRUNDEN AV DE BÄSTA LOKALPRODUCERADE RÅVARORNA NYHET! EGENTILLVERKAD MJUKGLASS I TVÅ OLIKA SMAKER, EN MJÖLKFRI

VINTERTÄCKE 20% rabatt på alla vintertäcken från Hurtta

Glöm inte att vi har kvällsöppet onsdagar till kl 20:45 Öppet: Mån-tis, tor-fre kl 8-17, (lunchstängt kl 12-13) Ons kl 12:30-20:45 (lunchstängt kl 16-16:30)

Varmt välkommen till Evidensia djurkliniken Åhus! Köpmannagatan 33 • 044-24 77 20

För tidsbokning eller rådgivning ring till någon av våra kliniker Åhus 044-247720 • Kristianstad 044-247797 NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

51


SPIN OF HOPE 2 APRIL

Cykla för barncancerfonden

Lennart Johanzon

ÅLAFISKET ett svenskt immateriellt kulturarv

Ålakustens kulturarvsförening har under många år arbetat för att ålafisket ska bli ett immateriellt kulturarv. Nu har språk & folkminne tillsammans med Riksantikvarieämbetet konstaterat att så är det och fört upp ålfisket på just denna lista. För att det ska kunna accepteras som ett immateriellt kulturarv måste det uppfylla ett flertal krav, bland annat att läran om att fiska ål ska vara muntlig från generation till generation. Att det är unikt, samt att det är en pågående nu levande tradition, vilket ålakusten mellan Åhus och Stenshuvud är på flera olika sätt. Målet för Ålakustens kulturarvsförening är att även bli upptagen på UNESCOS lista över immateriella kulturarv. Språk & folkminne har nu skickat uppgifterna vidare till den svenska regeringen som den 23 mars ska behandla ifall det ska skickas vidare till UNESCO för att sedan bli upptaget på deras lista. - Om regeringen säger nej kan man gå en annan väg (NGO = non gouverment organisation) för att bli upptagen till UNESCO, men självklart hade det varit skoj om det kom från den

52

svenska regeringen, säger Maria Blombärg, som är ordförande för Ålakustens kulturarvsförening. Om detta blir verklighet så kommer ålakusten att bli mycket attraktiv för turistnäringen. Troligen kommer det att bli betydligt populärare för internationella besökare om det blir ett kulturarv. Det finns idag 65 ålbodar längs östersjökusten ner till Stenshuvud. I Höstas fick gamla Rompeboden ett bidrag från Lions i Åhus för att kunna renoveras och tanken finns på att göra den till ett besökscenter för ålakusten. Redan idag arrangeras Ålagillen, ålafestivaler, gamla Rompebodsdagen och ålbodsvandring men planer finns också på ytterligare aktiviteter för att öka intresset för ålen och dess kultur. En av idéerna är att göra en kokbok som lär ut olika sätt att tillaga ål på. Dessutom ska texten varieras med historia och kunskap om ålfisket. Om inte regeringen bordlägger frågan eller skjuter på ärendet så vet vi förhoppningsvis om ålafisket blir ett Immateriellt världskulturarv på UNESCOS lista, den 23 mars.

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

På kvällen är det stor fest på golfbanan! Grillbuffe, pris 100:-/pers, max 100 personer Anmälan i receptionen på Wellnez. I samarbete med Vill du cykla? Maila till info@wellnez.se för att boka en plats. Kostnad för 45 min cykling, 125:- som går direkt till barncancerfonden

044-24 21 20

www.wellnez.se

Ni som har fått fibernät i ert kvarter i Åhus! (Gäller även ABK:s kabeltv)

Ett unikt erbjudande från er lokala handlare och comhem COMBO MAX med FRI TIVO BOX 75 tvkanaler varav 21 i HD. Bredband 100/10 med FRI Router

599:-

/mån. i 24 månader, därefter

759:-/mån.

Startavgift endast 199:-

X-tra erbjudande: Du får 1000:- i presentcheck till installation eller varor i butiken. Du tjänar mer än 5000:- på detta erbjudande.

OBS! Sista dagen för detta erbjudande är 5 april 2016. OBS! P.S. Utnyttja Prova på erbjudanden från C-more eller Viasat. Vill du ha kvar ditt gamla telefonnummer fixar vi det.

Vi hjälper er med dålig TV bild, installation, reparation, justering av antenn och parabol Boxer • Viasat • Canal Digital

Åhus Digital Köpmannagatan 1, Åhus 044-24 73 63 • 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

Vi kan Digital TV hos oss får du hjälp Du glömmer väl inte bort att vi nu även säljer vitvaror! följ oss facebook


Tel 044 24 50 30

www.ahusror.se

Ecomini är en helt ny typ av avhärdningsfilter som kännetecknas av låg salt- och vatten förbrukning. Saltförbrukningen i ett normalt hushåll är ca 25 kg/år. Detta är cirka 20% av vad ett konventionellt avhärdningsfilter förbrukar. Vattenförbrukningen vid spolning är också extremt låg. Detta gör att man sparar över 10 m³/år i spolvatten. Notera att filtret endast är 26 cm brett, 36 cm djupt och 46 cm högt.

I samarbete med ÅHUS RÖR

Pris: 14 900:- monterad och klar.(inkl. moms, efter ROT-avdrag)

När bara det bästa är bra nog! NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

53


Möt våren hos House of Mi!

Köpmannag. 17, Åhus 044-24 72 00 Öppet i påsk: Skärtorsd. 10-18 Långfred. 10-16 Påskafton 10-16 Påskdagen 12-16 Annandag påsk Stängt

Följ oss på

54

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016


BOKA DITT TAKBYTE NU OCH FÅ ETT NYTT TAK I SOMMAR

Ring oss på 0733-27 97 55 för ett besök och GRATIS prisförslag

Allt inom plåtslageri och bygg

KLINTS PLÅT & BYGG Fyrvaktaregatan 10, 296 35 ÅHUS www.kpob.se

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

55


MARIA BLOMBÄRG TEXTILA VERK

Maria som ursprungligen är från Boden hade egentligen inte tänkt att hon skulle bli konstnär. Hon ville jobba som designer men fick inga jobb trots sin konst och designutbildning. I början av 80-talet gick hon hemma med sin lilla dotter i en trång lägenhet i Göteborg och kände sig uttråkad. Så när hennes man Hans-Inge ”Hånsa” Olofsson en dag kom hem med en bok om varvet där han jobbade, blev Maria helt tagen av de fantastiska bilderna i boken. Hon kontaktade varvet och frågade om hon kunde få komma på besök och teckna i varvsmiljön, men det gick definitivt inte. Det bästa dom kunde erbjuda henne var att följa med och vandra igenom varvsområdet. Med intrycken i minnet började Maria skapa bilder med hjälp av textilier. Hon ansåg att hon var oduglig som hantverkare och att måla olja var det inte tal om. - Att blanda färg är ett hantverk och jag kunde absolut inte det, säger Maria. En dag tog Maria med sin dotter till Frölundas kulturhus när en man, som visade sig vara

56

konsthallschef, började prata med henne. -Först var det nästan lite obekvämt, jag var ju redan gift med Hånsa, skrattar Maria. Konsthallschefen undrade vad Maria arbetade med och eftersom hon inte hade något jobb så sa hon att hon var konstnär och hade gjort några varvsarbetar bilder. Han insisterade på att få se dem. Det fick han och hon blev då erbjuden att ställa ut sina bilder på Frölunda konsthall.

En av journalisterna som skrivit om utställningen hade frågat Maria vad hennes nästa motiv skulle bli och eftersom hon inte var förberedd på frågan hade hon dragit till med att hon skulle göra ålfiskemotiv. Svärfar var ålfiskare söder om Yngsjö så familjen åkte ner till honom för ett besök. - Jag visste inte bättre då så jag frågade honom rakt ut om jag kunde få följa med ut i båten. Jag trodde taket skulle lyfta. Han blev så arg så arg. Jag hade

”jag frågade honom rakt ut om jag inte kunde få följa med ut i båten. Jag trodde taket skulle lyfta. Han blev så arg så arg” Utställningen blev mycket uppmärksammad i media och Maria fick dessutom Göteborgs stads stora kulturstipendium för dem. Då kunde jag ju inte lägga ner min konst, säger Maria.

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

inte en aning om att det betydde otur om kvinnor följde med ut i båten berättar Maria. Men en annan ålafiskare, Arne Hansson, tog henne under sina vingar och lät henne följa med. Det resulterade i 32 verk som

hon ställde ut på Gästis i Åhus Alla verk såldes direkt och hon fick beställning på lika många. Svärfaderns negativa inställning vändes till en positiv syn på Marias konstnärsskap. Han var djupt religiös och såg helt plötsligt en koppling mellan Guds helande kraft och att hon av tygtrasor kunde bygga upp nya hela bilder. Maria som skapar sina verk med ett föreställande lappmönster av små tygbitar har ställt ut i flertalet länder. Bland annat USA, Tyskland, Frankrike, Belgien och självklart på massor av ställen i Sverige. Marias konst har dessutom av EU-parlamentet tillsammans med 7 andra svenskar klassats som europeiskt kulturarv. I år kan man se och köpa hennes verk på konstrundan där hon som vanligt ställer ut i sin ateljé på Yngsjövägen 1299 -Visst är det mycket folk när man ställer ut på gallerier eller utomlands men det är inte i närheten av hur mycket folk som konstrundan drar, avslutar Maria.


BRAVISSIMO.SE

Vårkänslor och vårsol Snart kommer vårsolen att titta fram. Vi vill påstå att hur mycket man än älskar den så behöver man ibland dra ner för att dimma solskenet. Med våra inomhusprodukter döljer du inte bara insidan från insikt utan väljer även själv hur mycket ljusinsläpp du vill ha. I vår stora kollektion hittar du färger och mönster för alla smaker. Dessutom hjälper vi dig att mäta, skräddarsy och montera. Välkommen in till vår butik i Åhus.

må-to 10–18, fr 10–14, lö 10–13

www.ljusochcomfort.se

Vi gör gärna hembesök hos er.

percysdesign.se

Färg, form och möbleringsförslag.

vårnyheter

Ny Hallmöbel

SHOWROOM Marmorbord 2650.-

Järnvg.7 GÄRDSKAN

Stol 2345.-

Organiser

Ons-Fre 14-18 Lör. 10-14

044 209420

STATIONEN

Grythyttan A2

OX denmark

Järnvg. 2

Släpp taget om din server! Flytta den till molnet

utemöbler

Tändsticksask

Mån-Fre 10-18 Lör 10-14

Nya dofter

044 241050

VI HAR LÖSNINGEN FÖR DIG

Nordanvägen 5 | 296 32 Åhus 044 28 94 65 | www.fdab.se | info@fdab.se

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

57


NYTT MÄRKE HOS OSS

Resultatinriktad hudvård & skönhet

Köpmannagatan 31 • tel. 044-240090 • www.sthudion.se • info@sthudion.se

glädje TRÄNINGS-

DONDUP | DENHAM HOPE | HOLEBROOK NZA | DENIM & SUPPLY SCOTCH & SODA | TOMS PHILIPPE MODEL | PIG & HEN

tränar

OAVSETT VAD DU INFÖR HAR VI TRÄNINGEN FÖR DIG! Anta utmaningen & träna 18 gånger innan midsommar så bjuder vi på hela augusti.

Erbjudandet gäller vid tecknande av Clubmedlemskap t.o.m. 30/4 2016 och kan inte kombineras med andra kampanjerbjudanden.

58

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

Stormgatan 19, Åhus www.ahustraningscenter.com 044-289389

MÅN–FRE: 10–18 LÖR: 10–16

Skeppsbron 10 ÅHUS instagram.com/skeppsbron10


RIKTIGA HJÄLTAR BÄR INTE MANTEL VI HAR RÄDDAT MÅNGA AVLOPP. RING OSS IDAG! 044 – 35 24 02 | SPOLARNA.COM

Besök oss på Hus & Hemmässan YLLAN 1– 3 A P RIL

UNDERHÅLLSSPOLA VILLAN TILL FAST PRIS 1-plansvilla / sommarstuga

1 395 KR

1 ½-plansvilla

1 995 KR

Priserna anges inklusive moms efter rotavdrag. Ingen framkörningsavgift tillkommer.

NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016

59


Glad påsk önskar vi på Mäklarhuset!

8 ÅR I RAD 2008–2015 8 ÅR I RAD 2008–2015

Vi berättar gärna mer om hur vi gör bostadsbytet enklare för dig. Välkommen in! MÄKLARHUSET ÅHUS & SÖDERTORG / TEL: 044-282001 NUMMER 68 | VI SYNS I ÅHUS APRIL 2016 60 WWW.MAKLARHUSET.SE

FÖR ENKELHETENS SKULL