Vi syns i åhus nr 66

Page 1

ÅHUS

VI SYNS I

MAGASIN

NUMMER 66 | JAN/FEB 2016

1 God Jul & Gott Nytt År

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016


NUMMER 66 2016

J

ulafton och nyår närmar sig och i år ska jag tillsammans med familjen för första gången fira jul i ett annat land. Det har varit en resa i sig att ta sig fram till avfärdsdatum. Först var det den stora käpphästen att lämna familj och släktingar hemma. Jag har firat jul tillsammans med mina föräldrar näst intill varje år och julen har en speciell plats i mitt hjärta. Detsamma gäller min fru, så att för första gången lämna detta hemma och åka iväg har varit en sak att fundera över bara det.

Det andra stora hindret var vaccination. Barnen har inte varit helt samarbetsvilliga i denna frågan. Att ta sprutor är ju inte det som står högst på listan om vi säger så. Men med mycket tvång och övertalning så har två av tre sprutor klarats av och nu ser även barnen fram emot att åka iväg.

Med dessa hinder avklarade så känns det som om julen kommer att bli av även detta året trots att vi inte befinner oss i Sverige. Visst jag förespråkar att Åhus alltid är bland det finaste och bästa man kan uppleva, men det frångår inte att det ibland är skönt att komma bort och bara släppa allt.

INNEHÅLL

Jag skrev redan förra året att jag inte har en aning om vem som agerat jultomte hemma hos oss genom åren. I och med resan utomlands så är mina chanser att få reda på vem som verkligen gömmer sig bakom masken minimala. Skulle ni få reda på svaret så tas det tacksamt emot då jag ju inte vill önska livet ur mina föräldrar som lagt ett kuvert med namnet på vår jultomte i det vita arkivet. Jag vill avsluta detta året där jag slutade senast och det är att jag hoppas att alla ni läsare funderar en smula på att vara riktigt patriotiska gentemot Åhus. Det är vi som bor och är verksamma i Åhus som kan hjälpas åt för att se till att byn blir fortsatt levande. Ibland kräver det att vi tänker till en gång extra innan vi fattar vissa beslut eller gör våra beställningar och inköp.

Nyheter & notiser Nyheter & notiser

4 6 Vi önskar God Jul & Gott Nytt År 8 Den ombonade trädgården 10 Vi önskar God Jul & Gott Nytt År 12 Krönika 16 - Vincent Kvarnen går i graven 18 Då & Nu 22 Varvsgatan del 8 - Rickard Knutsson Åhus Bibliotek Fråga juristen Oxen och klockan

24 26 28

Krönika 32 Pigg och kry i vinter - Rosie Reinholds Studio Amanda flyttar en trappa ner Evidensia satsar i Åhus

34 36

Jag har hopp om vår by och jag trivs med att bo just här, även om det ibland kan vara skönt med en avkopplande resa ifrån allt vad vardag innebär. Ha en riktigt god jul och ett fantastiskt gott nytt år, så Syns vi i Åhus igen 2016.

Rickard

NYA

ÅHUSPARKEN Bli medlem du också!

50 kr/person eller 100 kr/familj och år

TACK FÖR I ÅR

Vi hoppas att ni haft njutfull läsning under året. Njut av jul & nyår så hör vi av oss med nya nummer igen nästa år

ÅHUS

VI SYNS I

MAGASIN

NUMMER 66 | JAN/FEB 2016

ANSVARIG UTGIVARE Jan Rosqvist jan@ahustryckeri.se PRODUKTION Åhus Tryckeri AB 044-24 06 00 UPPLAGA ca. 9.000 ex

© ÅHUS TRYCKERI AB 2016. All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel.

2

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

Bankgiro: 899-2075 • Swish: 1235/127 857 Ange namn adress och telefonummer nyahausparken@gmail.com

NÄSTA NUMMER Från den 22 feb 2016 annons- och redaktionellt material oss tillhanda senast 4/2 ANNONSERA info@visynsiahus.se PRISER, UTDELNING & ÖVRIGA FRÅGOR www.visynsiahus.se

MATERIAL FÖR TRYCK Rickard Gunnarsson rickard@ahustryckeri.se Jonny Olsson jonny@ahustryckeri.se UTEBLIVEN TIDNING kundservice@visynsiahus.se


God Jul & Gott Nytt År önskar

Köpmannagatan 27, Åhus Tel: 044–24 74 44

Vi tackar våra kunder för i år. Vi syns 2016!

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

3


NYHETER & NOTISER

Tips eller nyheter? Maila oss: notiser@visynsiahus.se

BYASTÄMMOR

I JULETID DEGEBERGA Söndag 27 december, Degeberga kyrka kl 17:00 Julkonsert med Viktoria Tolstoy, Magnus Johansson och Marcos Ubeda. Sveriges största julturné ”I Juletid” ger sig för tolfte året i rad ut på vägarna. I vanlig ordning är Magnus Johansson och Marcos Ubeda med i ensemblen och gästsångsolist 2015 är Viktoria Tolstoy.

ADVENTSCAFÉ PÅ CAFÉ TROLLDEGEN Söndag 20 december kl 11:00- 16:00 Julkaksbuffé står uppdukad alla adventssöndagarna på Café Trolldegen i Degeberga. Även servering av julsmörgåsar.

VINTERVANDRING ÅHUS-FÅRABÄCK-ÅHUS Söndag 10 januari 2016 kl 10:00-13:00 Vandring tillsammans med Friluftsfrämjandet i Kristianstad längs med stranden, ca 7 km. Kläder efter väder. Ta med något att grilla. Samåkning från Statoil, Maxirondellen kl 10:00. Kontaktperson Kerstin Andersson 070-832 47 50.

BRASAFTON PÅ FURUBODA Onsdag 17 februari, kl 19:00 Gäster: Johan och Gunilla Sigvardsson sjunger Elvis, svensktoppshits och andliga klassiker

ÅHUS BIG BANG Torsdag den 31 december kl. 24:00 Precis som tidigare om åren blir det Åhus Big Bang detta året också. Företag i Åhus bjuder på ett stort fyrverkeri från gamla äspetbron vid tolvslaget.

Rinkaby, Horna och Viby Onsdag 20 januari kl 17:00-20:00 Rinkaby Församlingshem Degeberga, Vittskövle och Huaröd Tisdag 8 mars kl 17:00-20:00 Tingshuset i Degeberga Stämmorna hålls i form av ett öppet hus under tre timmar där du som bybo kommer när det passar dig. I mindre grupper kan du träffa och prata med ledande politiker både från majoriteten och oppositionen. Även tjänstemän finns på plats.

2016 ÅRS EVENEMANG 2-9 juli 2016 Åhus Beach Fotboll 15-23 juli 2016 Åhus Beachhandboll Festival 21-23 juli 2016 Weblink Elitklass – Världsklass 21-23 juli 24-25 juli 2016 Handbollsfiesta 27 augusti 2016 Lekens dag Dessa evenemangsdatum är bekräftade. Finns det fler evenemang som ni vet har ett bekräftad datum. Maila till info@ahussweden.se, så hämtar vi uppgifter därifrån.

En promenad vid Snickarhaken i ett fantastiskt väder i början av december. 10 plusgrader, klarblå himmel, en sol som lyste för fullt och lagom vind för att göra vackra mönster i sanden. Dessutom var det rätt vindar för att leta bärnsten och som vanligt hittade jag lite. Visserligen bara små stenar, men bärnsten är det. Ha en fin Jul och njut av bilderna. Lennart Johanzon.

Foto: Lennart Johanzon

Loppis är poppis 4

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

ÅHUS HBK LOPPIS

LIONS LOPPIS

Helgfria lördagar kl 10–13

Helgfria lördagar kl 09–13


WE GOT THE GIFT.

BAHLSAM HÅR - MAKEUP - HUD - BARBERARE

Köpmannagatan 21, Åhus. 044-28 92 80 www.bahlsam.com

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

5


NYHETER & NOTISER

Tips eller nyheter? Maila oss: notiser@visynsiahus.se

AOSEUM

Jazz & Gäst önskar God Jul och Gott Nytt År!

Viktor Jansson framgångsrik turistentrepenör och strateg från Gotland besökte Åhus den 28 nov. Vad kan vi lära av Viktor? • Inventera allt intressant och unikt som finns i Åhus. Gör upp en lista över vilka intressanta personer som har något att berätta/visa som mot ev ersättning ta emot turister. Det som är vardagsmat för oss kan vara exotiskt för andra. • Profilera inte främst ditt företag utan Åhus. När väl turisterna är här kan vi slåss internt om dem • Lägg krutet på augusti - maj. Sommarveckorna sköter dig självt. • Luta dig inte mot kommunen, turistföreningar etc - det är först när man får ekonomiska incitament och eldsjälar som det verkligen händer något. • Samverka brett och tänk på att om några får hit folk så spiller det över till andra också.

• Satsa på seniorer också - de kan komma mån-tors och har gott om pengar. Södra Europa har också blivit för varmt på sommaren för pensionärsgrupper och andra som vill ha aktiv semester. • Det kommer alltid att finnas de som säger att det går inte och de som tycker deras idéer är bättre än andras. Strunta i dem och sikta in dig på de positiva och samarbeta med dem. • Se vad man har gjort på andra orter där det blivit framgångsrikt och anpassa det efter Åhus förhållande! • Använd sociala medier. Appar som Öppet Åhus och Tripadvicer. De som skriver positivt om Åhus lockar andra

Det goda nya året - då Some Band och Jazz & Gästkonceptet firar 10 år - kommer att starta med inte mindre än tre fabulösa Jazz & Gästkonserter redan till våren: • 5 feb ”Tre ESS – Sång, Sax & Sandén” Tobias Sandén, sång och tenorsax & Some Band. Tobias är en stadig tenorist och sångare i Kristianstads stolthet XL Big Band och dessutom medlem i den suprema saxofonkvartetten QUORUM, som kommer till konserten som bonusgäster. Håll till godo! • 11 mars ”An American In Åhus” Brienn Perry (US), sång & alttrombon & Some Band. Brienn hör hemma i Chicago, där han spelar i olika grupper och storband, och han turnerar

i mars i Tyskland och gör en avstickare till Sverige för ett par konserter. Han är en väldigt trevlig underhållare som gärna håller sig till The Great American Songbook. • 6 maj “JA! – En Svensk Jazzikon!” Jan Allan, trumpet & Some Band. Våren avslutas med en av Sveriges mest kända jazzmusiker, som inte kräver någon närmare presentation. Som om musiken inte skulle vara nog, tror jag att han också kommer att erbjuda sin fina fotobok ”Jan Allan minns sitt femtiotal”, en underbar bok med Jans foton och berättelser från en fantastisk epok. Köp den!

Ingemar Torstensson someband.se | aoseum.se

ÖPPET HUS PÅ AOSEUM Lördagen den 23 januari kl 14:00-16:00 Vi visar vårt vackra kulturhus mitt i Åhus och presenterar vårens spännande program. Ingemar Torstensson, Some Band, underhåller med stämningsfull musik. Vi bjuder på kaffe och hembakat. Mycket välkomna! Aoseums Vänner

M

ånadens atcher

6

ÅHUS HANDBOLL HERR 9 januari kl 16:00 Åhus Handboll - Höörs HK H 65 23 januari kl 16:00 Åhus Handboll - Hisingen/Torslanda 6 februari kl 16:00 Åhus Handboll - HK S-hof 20 februari kl 16:00 Åhus Handboll - HP Alingsås

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

ÅHUS HANDBOLL DAM 16 januari kl 16:00 Åhus Handboll - HK Aranäs 30 januari kl 16:00 Åhus Handboll - Kungälvs HK 13 februari kl 16:00 Åhus Handboll - HK Farmen


Taiso Hälsa Kampkonst Yoga & Inspiration

www.taiso.se

• Karate • Bjj - Brazilian jiu-jitsu • Självförsvar

• FightersFitness • Personlig Träning • Coachning

• Yoga • Qigong • Mindfulness

0733-900 832

• Massage • Kostrådgivning • Föreläsningar & Inspirationdagar

INTE BARA BÄST, NU BLIR VI STÖRST I REGIONEN!

Välkommen att handla era julklappar hos oss!

Köpmannag. 17 Åhus 044-24 72 00 Öppettider: Mån-fre 10-18, lör 10-15 Följ oss på

Vi kan göra din nästa skylt

ÅHUS TRYCKERI

– since 1902 – 044-24 06 00 | info@ahustryckeri.se NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

7


VI ÖNSKAR ALLA

God Jul & Gott Nytt År

STF ÅHUS

VANDRARHEM, BED & BREAKFAST, GÄSTHAMN N CAFÉ samt BED & BREAKFAST I DISPONENTVILLAN

www.cigarrkungenshus.se

ÖPPET ÅRET RUNT!

8

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016


Originalet mellan Åhus - Yngsjö

www.rokeriet.se

Tandläkare WIBÄCK med personal på Köpmannagatan 10 i Åhus

Barn & Ungdomsmedicin 044-24 22 60 • www.ahuskliniken.se

Tandläkare Sven Åke Nilsson i Åhus AB med personal Stolpegatan 4 i Åhus NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

9


TRÄDGÅRDSTIPS

DEN OMBONADE TRÄDGÅRDEN

Vad är det som gör att vissa trädgårdar känns så mysiga och ombonade även under vintermånaderna? Trädgården som kändes så grön och livfull i somras har nu blivit ett tomt brunt ödelandskap under vintern. Svaret är grundstomme, växtval och placering!

Det som blir väldigt tydligt när bladen har fallit och perennerna har vissnat är hur din trädgård är uppbyggd, din grundstomme. Precis som i ditt hus där golven, väggarna och den fasta inredningen utgör stommen, likadant är det i din trädgård. Den är avgörande för hur vi uppfattar trädgården och just under vintern framhävs och syns den ännu mer. Vad är då grundstommen? Tittar vi på växtelementen så är det bl.a. häckar, träd och buskar/buskage men det finns även de byggda elementen som t ex plank, staket och pergola. Det är de som ger karaktär till din trädgård. De vintergröna växterna tar ett stort kliv fram under vintern då det i övrigt är brunt i trädgården. Genom att plantera växter som ger fägring även under vintern skapar du mer liv i trädgården och något att kunna beundra. Det finns växter som blommar under vintern som t ex julrosen som vi kan hitta och köpa i växtbutikerna nu. Träd med otroligt vackra stammar, som man inte direkt lägger märke till under sommaren, gör sitt framträdande först nu. Eller har ni sett ormhasselns vridna grenar, dessa kommer verkligen fram i avlövat tillstånd. Men det finns andra som också tar ett kliv fram – prydnadsgräsen och de vissnade perennerna som fortfarande har vackra fröställningar eller blomsamlingar kvar. En hel del perenner står kvar hela vintern om man inte klipper ner dem på hösten. Och när rimfrosten sedan lägger sig

10

som små kristaller på dem kan man inte låta bli att fascineras. Var skall man då placera dessa växter, för det är ingen idé att ha dem om man inte ser dem. Det vanligaste området som man rör sig nästan dagligen i är framsidan av huset och gången mellan huset och uppfarten/ garaget. Så fundera på hur ni rör er i er trädgård under vintern och placera där de växter som kan blomma under denna tid, då kommer de nära och ni missar dem inte. Planera även gärna in vackra utsiktspunkter från de fönster som du tittar ut genom. Perfekt att förhöja med punktbelysning på vissa detaljer som trädet med den vackra stammen, busken med det läckra grenverket eller varför inte några formklippta figurer á la Levens Hall.

"När frosten har gjort slut på det mesta av fägringen i trädgården kan prydnadsgräsets dekorativa vippor bli trädgårdens vackraste inslag” (Peter Gaunitz). Foto: Helen Sirensjö, Frostig vass

TIPS PÅ VÄXTER Träd och buskar med läckra stammar och grenverk. Acer greseum – kopparlönn, kopparbrun flagnande stam. Corylus avellana ’Contorta’ – ormhassel, häftiga vridna grenar Till häck Taxus x media – hybrididegran, bra häcksort som även går bra att formklippa. Fargesia murieliae – bergsbambu, läckra ljusgröna blad. Marktäckande vintergröna perenner Asarum euopaeum – hasselört, njurformade glänsande mörkgröna blad. Pachysandra terminalis – skuggröna, stjärnformade blanka gröna blad.

Perenner med vackra fröställningar Så visst kan du med planering Agastache foeniculum – Anisisopen, eleganta spiror av trädgården få den mysig och som står hela vintern. ombonad även under vintermånadMiscanthus sinensis – miskantusgräs, finns många erna! För man kan inte låta bli olika sorters och har dekorativa vippor som står hela att förundras av hur vackert det vintern. är när rimfrosten glittrar på strån Levens Hall: Den äldsta bevarade topiary-trädgården, och fröställningar, eller att beuni England. dra julrosens tappra blommor som tjänstvilligt visar sig mitt i vintern. Hur murgrönan, Helen och Anna-Lena är utbildade trädgårdsingenjörer inriktning Design och driver det Åhusbaserade företaget bambun och idegranshäcken Form & Struktur Trädgårdsarkitektur. Där de sysslar med allt om och kring trädgård gällande planering, som stadigt håller sig gröna rådgivning, växtval och föreläsningar genom vintern och bergenian med sina rödanlupna blad. Detta kan få den bruna avskalade trädgården att istälHelen Sirensjö 0705-21 96 89 let kännas livfull, mysig och Anna-Lena Biel Jönsson 0733-26 60 27 ombonad.

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

info@formstruktur.se • www.formstruktur.se


ahuspartiet.se•facebook.com/ahuspartiet

BRÄNNERIET PÅ

Välkommen

Nyheter

I politiken

Motioner och yttranden

I media

Vi står för

Resultat av vår politik

YouTube

Kontakt

Vi önskar alla våra befintliga, gamla och nya sympatisörer och vänner

Fest, konferens och aktiviteter i Lantlig miljö

En riktigt God Jul och ett Gott 2016!

Jan Olsson

Välkomna till Maria och Ingvar med familj

kommunfullmäktige

Södra Lyngbyvägen, 165 Everöd 0705-11 79 55 • lyngbygard@telia.com www.lyngbygard.se • Lyngby Gård

R

V

TTA Y L F I

Kjell-Erik Ståhl

Hamn- och stuveribolagets styrelse

Barbro Barnestam

Barn- och utbildningsnämnden

Åke Hultqvist Tekniska nämnden

Följ vårt arbete på Åhuspartiets hemsida och på vår facebook

Total

UTFÖRSÄLJNING av alla skor

60% RABATT på ordinariepris

- Est. 1974 Köpmannagatan 26, Åhus 044-24 31 00, skomastaren.se

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

11


VI ÖNSKAR ALLA

God Jul & Gott Nytt År

L I V S T I L S B U T I K E N

HÄLSOKOST MASSAGE INREDNING

Vi tackar alla som bidragit till ett fantastiskt 2015 Välkomna 2016

12

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016


Släpp taget om din server! Flytta den till molnet

God Jul och Gott Nytt År!

Nordanvägen 5 | 296 32 Åhus 044 28 94 65 | www.fdab.se | info@fdab.se

CMS-SWEDEN

Välkommen till LIONS LOPPMARKNAD

i Åhus JUL PÅ LIONS LOPPMARKNAD Helgfria lördagar 09.00-13.00

50% på alla julartiklar 19/12 Vi på Lions önskar alla en

God Jul och Gott Nytt År

Åter öppet den 2/1 2016

TRÄNINGS

glädje KOPPLA AV MED

energifulla

PASS HOS OSS

Forma ditt hälsoår – Låt 2016 bli ditt hälsoår till 2015 års pris. Börja träna redan nu så bjuder vi på resten av året.

Erbjudandet gäller t.o.m. 31 december 2015 vid tecknande av Clubmedlemskap och går ej att kombinera med andra erbjudanden.

Stormgatan 19, Åhus www.ahustraningscenter.com 044-289389

Vi utför allt inom måleriarbeten! Din kompletta färgbutik i Åhus! Du väljer kulör och vi blandar!

FÄRGHUSET Färg & Måleri i Åhus AB

Vardagar 9-18 • Lördagar 10-13 Sandvaktaregatan 14 • Tel: 044-24 75 35 • www.farghuset-ahus.com

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

13


Lagom till julhandeln så har vi byggt om vår butik med större avdelningar för kött, chark och mejeri. Dessutom så har vi fått ett nytt frächt pantrum. Fler förändringar väntar efter helgerna. Hjärtligt välkommen!

89k/kg

79k VÅR BERÖMDA RÄKMACKA

NYGRILLADE KAMBEN

12)= S

/st VISPGRÄDDE

Med handskalade räkor.

.

Coop. 5 dl. Jfr-pris 25:80/liter

NYGRÄDDAT

I BUTIK

15k

/st

15k SVENSKA ÄPPLEN

VALLMOFRANSKA

GRÄDDOST

Per i Vånga. 1kg. Klass 1

Namnlöst-3 1

14

29)= S

/st

Coop. 400 g. Jfr-pris 74:75/kg.

06-04-12 10.46.07

ÅHUS

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016 Gäller endast i Coop Konsum i Åhus t.o.m 31/12-2015. Reservation för eventuella tryckfel och slutförsäljning.


Hej! Då har vi flyttat in på Coop. Vi hälsar alla nya och gamla kunder hjärtligt välkomna!

HANDLA SPEL FRÅN ATG OCH SVENSKA SPEL FÖR MINST 100:SÅ FÅR DU EN PÅSE AHLGRENS BILAR UTAN EXTRA KOSTNAD.

Max 1 erbjudande/kupong.

Gäller endast i Coop-förbutik i Åhus t.o.m 31/12-2015. NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

15


Text & bild: Tina Lundgren / www.tinalundgren.com

Ciao igen! Här kommer fortsättningen på mitt italienska äventyr. Dagen efter den miserabla galamiddagen packade Tanten och Skägget sina väskor, stuvade in dem i bilen och sa med ett visst vemod adjö till det fantastiska florentinska hotellet och dess likaledes fantastiska personal. Jag boade återigen in mig i bagaget på bilen och höll mer eller mindre på att bli tillplattad när Tanten och Skägget lastade in Tantens tavlor som de hämtade i utställningshallen. Det gäller att hålla korpgluggarna öppna och inte slappna av för tidigt! Nu bar det av mot Venedig i full fart. Raka vägen upp i P-garaget i Mestre – staden på andra sidan bron innan Venedig och så tåg över till Venedig. Här gällde det att hänga med så man inte blev akterseglad!

Dagen därpå besöktes de två stora huvudområdena för Venedig Biennalen. Intrycken var milt sagt varierande. Där fanns ett flertal rent idiotiska ”verk” (varför kallas det ”verk” för resten – är det för att man kan få huvudvärk om man studerar dem för noga och/eller ifrågasätter dem?). Några var storslagna främst genom sin storlek. Mycket var deprimerande och

Det nya hotellrummet låg på första plan och hade stengolv (iskalla!) i händelse av översvämning. Rummet bestod egentligen av två små rum, vilket gjorde det till ett stort rum. Ett rum med små fönster i två väderstreck. Fönster med galler! Skägget som kan känna sig lätt instängd ibland fick något jagat i blicken. Men med Tantens praktiska kniv - den som inte fick komma med in i Uffizierna, testade han att skruva bort skruvarna så att gallret kundes ta bort i fall rummet måste utrymmas i all hast. Det mesta går att lösa med lite handlingskraft!

16

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

några sevärda. Men det mesta var konstigt och totalt ointressant. Videoverk fanns det tyvärr allt för gott om. Bland annat ett med en skrikande gubbe som kräktes blod – hur energi- och livgivande är det på en skala ett till tio? Den Svenska paviljongen var en av de mest deprimerande. Naturligtvis visades videoverk i gråskalor både i bild och mening – vem orkar titta

på sådant? Kanske inte konstigt att paviljongen var tom?!? I galleriet mellan Biennalens två huvudområden, där Tanten var med på en utställning, var det varken stort eller välhängt. Tanten resonerar som så att om hon blir tillsagd att ta med en bild som är 50 x 50 cm och en som är 30 x 30 cm, så gör hon det. Hon tycker dessutom att det ska finnas en viss samhörighet mellan de två bilderna. Det var dock flera av de andra utställarna som inte resonerade så utan var lite mer svävande i sina tavelval vilket fick utställningen att se rätt spretig ut. Tantens målningar var i alla fall curatorns favoritbilder, vilket gladde Tanten mycket. Varför heter det curator för resten? Är det för att curatorn ska kurera betraktaren när vissa verk ger huvudvärk? Tanten och Skägget samlade alla dagens intryck över en illans orange Venetian spritz with a view över den Venetianska lagunen höljd i rosa eftermiddagsljus. En vy som i aftonen sakta försvann i grådis. Själv käkade jag chips för det fanns det massor av i en glömd skål på ett avsides bord. Sista dagen gav Venedig ett lika regnigt och gråmurrigt intryck som Biennalens videoverk gav dagen innan. Tanten och Skägget begav sig ut i regnet för att leta upp en liten maskbutik (inte en sådan mask som kringelikrokar sig fram, utan en så-


Letar ni efter kunnig hantverkare? Mer än 25 års erfarenhet

RENOVERING OMBYGGNAD & TILLBYGGNAD

SERVICE KÖK

UNDERHÅLL BADRUM

Rökeri & Camping

NYEHUSEN

Ål och lax till julbordet!

Vi röker på gammeldags vis!

Stort sortiment av rökta fiskprodukter & sillinläggningar.

JULKLAPPSTIPS!

God Jul & Gott Nytt År!

tessVåra omtyckta delika n! kassar i olika prisläge : på Se våra förslag www.martinsrokeri.se

Furubodav. 73-13 • 296 92 Yngsjö • tel: 044-23 13 78

dan man har framför ansiktet), där de tydligen har varit förut. Skägget hade hand om kartan vilket resulterade i att de kom helt fel och kartan blev blöt. Efter lite trasslande kom de i alla fall fram till butiken och Tanten inhandlade tre stycken masker i olika storlekar. På vägen därifrån tilltog regnet. Tre fjärdedelar av alla människor i staden hade paraplyer. Och ni vet säkert hur smala gränderna i Venedig är. Och hur mycket folk det är där! På ett ställe mötte Tanten och Skägget en man med ett paraply modell större. Mannen kom med fart med det omtalade paraplyet i ena handen, en portfölj klämd under ena armen och mobiltelefonen hållen intill örat med andra handen. Plötsligt blev gränden för smal och mannens paraply kilades fast mellan de båda väggarna. Mannen såg inte särdeles glad ut! På Peggy Guggenheim museet studerade Tanten och Skägget tavlor och skulpturer av Marc Chagall, Salvador Dalí, Max

Ernst, Alberto Giacometti, Paul Klee, Joan Miró, Pablo Picasso, Andy Warhol och allt vad de nu hette. Takten för studerandet bestämdes av hur snabbt massan med folk rörde sig – här var det minst sagt trångt om saligheten och bara att följa med strömmen. Det var i alla fall en givande stund, sa Tanten efteråt. Hon tyckte att det mesta gick i glädjens tecken, rummen var ljusa och betraktarna glada. Och det som glädjer en Tant, glädjer också en råtta! Det är dags att runda av för den här gången, för de efterföljande två dagars hemresa gick som på räls fast på väg och är inte mycket att orda om. Så ha i åtanke det som William Shakespeare en gång lär ha sagt: ”Det glada hjärtat lever längst”! Och med det önskar jag Er en riktigt God jul och ett Gott Nytt År!

www.martinsrokeri.se

Dekorerad Amaryllis i ytterkruka

129:l God Ju & ytt År Gott N

Amor regge il suo regno senza spada

Vincent

(Erbjudandet gäller till den 24/12 2015)

Klas Nilsson | Tel: 0705-74 86 85 | klas_n@hotmail.com

Dennis Blommor, Köpmannagatan 35, Tel: 044-24 71 45 Öppettider, Mån-Fre 09.30-18.00 Lör 09.30-14.00

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

17


28 x 10 cm silver reflex Antal: 50 st

11,7 x 4,5 cm silver reflex

VI UTFÖR TOTALENTREPRENAD Antal: 50 st

Foto: Lennart Johanzon

K-Textil / Ralle / 2009-09-28 / Jenny

EL - VVS - MÅLNING - MURNING - M.M

Nybyggnad – Tillbyggnad Ombyggnad – Renovering

KVARNEN GÅR I GRAVEN Den stora gula kvarnen vid infartsrondellen är pulveriserad och helt plötsligt har utsikten blivit så mycket större. Det många kanske inte vet är att det var nära rivningen skett ofrivilligt för många år sedan. Det var när RA-byggen i samband med en utbyggnation på 50-talet som det höll på att gå riktigt illa. Vi kan läsa ett utdrag ur hembygdsföreningen Sankt Annas gilles småskrift från år 2014 som handlar om RA-byggen: En större offert landades i slutet av femtiotalet när Svea foder skulle få ny silo och byggnaden skulle bli dubbelt så bred med nya takstolar. Man kan se detta än idag eftersom takstolarna delades och en ny takstolskonstruktion byggdes mellan de gamla. I projektet ingick även hela silokonstruktionen och när grunden byggdes spontades kanterna till silon och stora hål schaktades. Vid ett tillfälle blev det minst sagt dramatiskt när Ivan Anderssons (Oljelund)

18

grävmaskin gled ner mot sponten då marken gav sig. Han kastade sig ut ur grävmaskinen och ordnande sedan snabbt fram en ny maskin som kunde bärga den kantrade för att sedan fortsätta arbetet i rask takt. Spontning är en teknik för att kunna stabilisera marken för att exempelvis gjuta ett utrymme under vattennivån. Man slår ner spontat trä i marken där man grävt ur, fast idag använder man järn istället. Därefter pumpar man vattnet ur gropen som är omgärdad av sponten och därmed hyfsat tät för att sedan gjuta golv och sidor. Byggnader och silos står fortfarande kvar idag som ett angöringsmärke vid infarten till Åhus med enda syfte att ha en högt belägen julgran men dess framtid är oviss. Nu står ju som bekant inte landmärket kvar och en stor fråga som vi bör ta på allvar i dessa tider är var julgranen framöver ska placeras nu när kvarnen är ett minne blott.

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

Daniel: 0708-67 39 89 • Christoffer: 0706-88 11 52 dc.bygg@hotmail.se • Finkvägen 8, 296 72 Yngvsjö

PIZZABODEN

PIZZA - SALLAD - KEBAB

044-247 272

Lunch 11:00-14:00 mån-fre Valfri pizza eller kebabsallad

Beställ hemkörning via telefon & internet: - Betala med kort - Undvik missförstånd vid telefonbeställningar - Specialbeställ och se exakt pris direkt - Läs omdömen och betyg

70:-

inkl. dricka, bröd och kaffe (gäller pizza nr. 1-47)

Öppettider: Mån-Tors Fre Lör Sön

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 12.00-21.00

Köpmannagatan 11


G h o c t t o l N u y J tt Å d o r G Från oss alla på Vårdcentralen Åhus Välkommen!

För ytterligare information besök vår hemsida, www.vardcentralenahus.se, eller ring 044-309 01 50

Vårdcentralen Åhus Primärvården Skåne Vi är mijöcertifierade

DER UN RK LE

SOM VALT OSS SO MU TF Ö

TJÄNST HEM AV RE RA

ERBJUDA NDE TG ÄL

presenterar en GOD nyhet! Nya Hemtjänsten har nöjdast kunder i Kristianstads kommun sedan start.

Nu erbjuder vi våra kunder den goda maten från Spice of Åhus. Maten får du gratis hemkörd. Läs mer på www.nyahemtjansten.se eller ring oss på 044 24 05 00 för information.

Det är något speciellt med Nya Hemtjänsten! NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

19


Hälsoval Skåne

Val / byte av vårdenhet Jag väljer / önskar byta till Vårdcentralen Åhus Sandvaktaregatan 15, 296 35 Åhus Tel. 044-309 01 50

Dina uppgifter Namn

Personnummer (12 siffror)

Gatuadress

Postadress

Mobiltelefon

Datum

Namnunderskrift

Namn (för omyndig - vårdnadshavare) Telefon dagtid

Personnummer (12 siffror)

Datum och underskrift måste finnas för att valet ska vara giltigt. Dina uppgifter kommer att lagras i ett dataregister avsett för att administrera val av vårdenhet.

Fyll i, klipp ut och skicka in redan idag!

Blanketten lämnas eller skickas till vald vårdenhet. Mer information och adresser till vårdenheter finns på www.skane.se/hälsoval. Du kan också ringa 077-444 00 90

#

044-123 000 TAXI - TRANSPORT

Ditt bud- och taxiföretag Vi kan säkerställa era leveranser. Teckna avtal med oss! Vi har flera olika sorters bilar för just era önskemål.

VI FINNS I DIN NÄRHET FÖR DIG!

Varmt Välkomna ombord

20

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

Årets fyrverkeri säljer vi här Sön Mån Tis Ons Tors

27/12 28/12 29/12 30/10 31/10

1100 – 1500 1000 – 1800 1000 – 1800 1000 – 1800 1000 – 1400


God Jul och Gott Nytt År önskar

Bengt med personal ÖPPETIDER UNDER JUL NYÅR O TRETTONDAGEN

}STÄNGT

23/12 24/12 25/12 26/12 27/12

MÅNDAG TISDAG ONSDAG

}

31/12 1/1 2/1 3/1

28/12 09.00–18.00 29/12 09.00–18.00 30/12 09.00–18.00

STÄNGT

4 – 5/1 VANLIGA ÖPPETIDER TRETTONDAGJUL 6/1 10.00–14.00

Öppet alla dagar!

ÅHUS 044-28 84 50

Mån-Fed 07:00-18:00 • Lör 09:00-13:00 • Sön 10:00-14:00

Låna släp gratis vid köp!

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

21


Bilderna tillhör S:ta Annas Gille

Varvsgatan 26 till vänster

VARVSGATAN Av de bevarade fotona över gatans östra sträckning ifrån Snidaregatan och bort till Stavgatan ser det ut som den norra sidan är sig ganska lik, med ett par undantag. I Åhus bystämmas protokoll från den 18 mars 1878 framgår det att de närvarande förkastade byggmästare Löfgrens ritning och kostnadsförslag till en ny småskola. Istället sade man ja till att ”inköpa aflidne lotsen Christian Olssons och hans likaledes aflidne son kronolots Jacob Åströms omyndiga barns å No 23,

22

Åhus belägna boningshus och uthus” nuvarande Varvsgatan 26. Här kom att bedrivas småskola i ett antal årtionden tills Rönnowskolan stod klar 1909. De tre kommande husen är sig lika, förutom en del moderniseringar av fasaderna under senare tid. Nästa större förändring blev när nuvarande Varvsgatan 16 byggdes i slutet av1960-talet. Byggmästare Ulf Jacobsson hade förvärvat de två gamla husen som fanns där tidigare och lagt ihop två tomter till en, Varvsgatan 16. Den tidigare västliga tomten hade tillhört skräddarmästare

Rickard Knutsson NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

del 8

Eksjö som låtit bygga om huset med tre spetsiga kupor åt gatan. Fru Eksjö hade en specerihandel i huset fram till c:a 1920. Dottern Herta Eksjö hade drivit damskrädderi. I huset fanns också en raksalong som drevs av en som hette Thor i efternamn. Thors dotter, Ida, tog så småningom över salongen. Ida var gift med hamnarbetaren August Person. Som många andra fick även Agust ett smeknamn nämligen ”Rage-Persson”. En av deras söner, Sven, ville vid ett tillfälle imponera på sina lekkamrater och hade tagit en av sin mors rakknivar med sig ut

och visade för sina kompisar. I resten av sitt liv fick Sven heta ”Kniven”. Det andra huset, en gång i tiden kallat Lars Lots hus, bodde målarmästaren Nils Nilsson Sonne som dock flyttade till ett annat hus i byn 1906. Ny ägare blev A. W. Hellström som öppnar en bok och pappershandel. Hellström var bror med fadern till den Kristianstadsfödde författaren Gustav Hellström. A.W. Hellström flyttar över till Köpmannagatan 19 runt 1923 då Otto Olsson hade förvärvat bageriet vid torget.


Varvsgatan åt väster

Skräddarmästare Eksjös hus. F.v. Skräddarmästaren med hustru, sittande skräddarmästarens föräldrar. Bakom dem fru Eksjös bror Per Andersson och hans hustru. Per Andersson startade Äggföreningen i Åhus med försäljning och blev en känd man i Åhus. Till höger om Per Andersson hans syster Karin Andersson, framför henne står Per Anderssons dotter.

Målarmästare Nils Sonnes hus

Hellströms bok och pappershandel

Hellströms bok och pappershandel i nederkant av bilden NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

23


ÅHUS BIBLIOTEK

Sagoyoga på jullovet och vårens författarmeny!

oyoga för Välkomna till prova-på sag -klubb. 5-8 åringar, med Rinkaby 4H 30 på Onsdagen den 30/12 kl 13: Åhus bibliotek. yoga i, Ta på dig oömma kläder att jympaskor behövs inte. får gärna Eventuella föräldrar/syskon av plats. vara med och yoga, i mån Aktiviteten är kostnadsfri. Anmälan till Åhus bibliotek, 044-134606 eller d.se ahus.biblioteket@kristiansta senast 29/12. Vi ses!

man maximerar effekten. Kritikerna har ganska samstämmigt gett Jerker Virdborg mycket fina recensioner och det skall bli spännande att höra vad Åhusborna tycker om hans böcker.

3 x Jerker Virdborg, en författarmeny på Åhus bibliotek Vårens författare i menyn heter Jerker Virdborg och är både författare, novellist och kulturskribent. Han är född 1971 utanför Göteborg och numera bosatt i Stockholm. År 2000 debuterade han med novellsamlingen ”Landhöjning två centimeter per natt” och har sedan dess skrivit flera romaner och novellsamlingar med titlar som ”Svart krabba” och ”Staden och lågorna”. Hans texter är ofta uppbyggda kring någon gåta eller obehaglig händelse och miljöerna har stor betydelse för stämningen i berättelserna. Man skulle kunna kalla dem en samling onda sagor och hans språk brukar beskrivas som förtätat och mystiskt. Novellerna är berättartekniska konststycken som vet exakt hur

24

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

För den oinvigde vill vi berätta att författarmenyn är en annorlunda litteraturcirkel där deltagarna väljer bland tre ”rätter” och får möjlighet att motionera sina hjärnceller lite extra. Vårens meny ser ut som följer: Med Immi Lundin, litteraturvetare vid Lunds universitet och författare till böcker om läsecirklar, som litterär konnässör erbjuder vi först en aptitretande förrätt i form av en inspirerande föreläsning om Jerker Virdborgs författarskap. Immis specialkunskaper kommer att ge oss nycklar och inspiration inför huvudrätten. Förrättskvällen avslutas med att biblioteket delar ut de härliga romaner som ska avnjutas till nästa gång.

Som grädde på moset, en lyxig dessert, erbjuder vi ett litterärt möte och författarafton med Jerker Virdborg, öppet för alla intresserade. Nu ges en chans att ställa alla de frågor som läsningen väckte. Vår litteraturguide Immi Lundin medverkar som samtalsledare och Jerker Virdborg berättar om sina romaner och sitt skrivande. Tanken är att den som vill vara med ska kunna komponera sin egen meny men vi hoppas att många ska känna sig riktigt sugna och välja en trerätters. Priset är oslagbart, det är nämligen gratis! Välkommen med din anmälan till oss på biblioteket senast den 28 januari, telefon 134606 eller e-post ahus.biblioteket@kristianstad.se. Ann Nilsson & Ulrika Thorsson

Huvudrätten skapar vi tillsammans! De i förväg lästa texterna ur Jerker Virdborgs författarskap är så klart kvällens huvudingrediens men genom diskussionerna bidrar vi alla med kryddningen. Även denna gång har vi med oss Immi Lundin med vars hjälp vi kan få diskussionerna att lyfta.

Författarmeny 2016 Förrätt tisdagen 2 februari kl19:15 Huvudrätt tisdagen 1 mars kl 19:15 Dessert och författarafton tisdagen 15 mars kl 19:15


Vi önskar gamla som nya kunder en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År!

Ecomini är en helt ny typ av avhärdningsfilter som kännetecknas av låg salt- och vatten förbrukning. Saltförbrukningen i ett normalt hushåll är ca 25 kg/år. Detta är cirka 20% av vad ett konventionellt avhärdningsfilter förbrukar. Vattenförbrukningen vid spolning är också extremt låg. Detta gör att man sparar över 10 m³/år i spolvatten. Notera att filtret endast är 26 cm brett, 36 cm djupt och 46 cm högt.

I samarbete med ÅHUS RÖR

Pris: 14 450:- monterad och klar. (inkl. moms, efter ROT-avdrag)

När bara det bästa är bra nog! NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

25


Fråga juristen Juristen Ann Brauner besvarar frågor som våra läsare kan ha när det gäller vardagsjuridik.

Tack signaturen ”Lisa” för ditt brev.

PRESENTER TYGER KLÄDER PRYLAR Järnvägsgatan 2 044 241050

ÅHUS

Maila eller posta dina frågor till Ann. Skicka inte dokument eller andra handlingar.

percysdesign.se

JULKLAPPSSTATIONEN JULKLAPPSSTATIONEN

Du har i ditt brev skrivit att du skall börja studera till våren och att du äger en bostadsrätt som du vill hyra ut. Du undrar nu hur mycket du får ta betalt vid uthyrning i andra hand. Svar: När man tänker hyra ut sin bostadsrätt måste man först ha skriftligt tillstånd från styrelsen för bostadsrättsföreningen. Du måste kunna uppvisa skäl för uthyrningen. Studier brukar inte vara något problem. Bostadsrättsföreningen kan ha rätt ta ut en avgift för att täcka de administrativa kostnaderna för detta. I så fall skall det vara inskrivet i föreningens stadgar. I år är den avgiften högst 4.450 kronor. Däremot har inte styrelsen med att göra vilken hyra du tar ut. Vi har en lag från 2013 som innebär att du får ta ut en ”kostnadsbaserad hyra”. En tumregel är att hyran får inte vara påtagligt högre än summan av dina

n n!! e e tt m m o o . . T T ig r l l ttiil6l1. önskasosm sto

ränte- och driftkostnader. Du kan också i hyran ta hänsyn till att bostadsrätten uthyres möblerad. Var noga med att upprätta ett skriftligt avtal mellan dig och hyresgästen.

Ann Brauner

Ann Brauner har varit anställd som bankjurist på Sparbanken 1826 i drygt 23 år. Hon har arbetat med

ö öarrn m1a9n rktainll liten t t nsedju allto bro a an r r e e är finrn,ssyster v v H fa e o L Le or m ll Ti

frågor som rör både affärsrätt och familjerätt. Ann Brauner är uppskattad och välkänd för många genom sina intressanta föredrag om vardagsju-

Vallgatan 30 (ICA-Kvantumhuset) 296 31 ÅHUS 044-59 000 78 0708-77 23 00 ann.brauner@annbrauner.com

ridik som hon hållit genom åren i olika sammanhang i organisationer och föreningar. Numera driver Ann Brauner sin egen juristfirma med kontor i centrala Åhus.

Juristfirman Ann Brauner AB www.annbrauner.com

26

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

Inredningshjälp. Hembesök hos er. Vi kommer gärna. Vi kan inreda! Hos oss får ni råd att köpa möbler!

SHOWROOM

. Besök vår nya möbel-utställning på Gärdskan Järnvg 7 o lampor REA på DESIGN Klassiker KAMPANJ-priser på många möbler


KVÄLLSÖPPET ONSDAGAR TILL KL 20:45 Öppet: Mån-tis, tor-fre kl 8-17, lunchstängt kl 12-13 • Ons kl 12-20:45 lunchstängt kl 16-16:30

10%

Ge ditt djur den bästa julklappen! Gör en seniorkontroll

RABATT

vid seniorkontroll av hund eller katt Erbjudandet gäller på Evidensia djurkliniken Åhus t.o.m 29 februari, 2016.

Klipp ut kupongen och lämna den till kliniken.

Varmt välkommen till oss! Köpmannagatan 33 • 044-24 77 20

För tidsbokning eller rådgivning ring till någon av våra kliniker Åhus 044-247720 • Kristianstad 044-247797

LYS UPP VINTERMÖRKRET MED GLASBLÅSNING HOS OSS

Svenskt konsthantverk med egen design sedan 1977

Öppettider fram till Jul 2015 Vardagar 10-18 Lör-Sön 10-14 24/12-27/12 stängt Nyårsafton stängt

(Boka minst 6 personer)

Besök vår butik Norregatan 59, Åhus Tel: 044-24 77 00, info@studioglashyttan.se Instagram

Studio Glashyttan

@StudioGlashyttan

Facebook

www.studioglashyttan.se

Studio Glasshyttan i Åhus

Vi ses den 2 januari.

2015

Gott Nytt År! Originalet mellan Åhus - Yngsjö

www.rokeriet.se

Restaurang & Butik

Öppet alla dagar året runt Yngsjövägen 226 (Lv118) • www.rokeriet.se • 044249121 Yngsjövägen 226 (Lv 118) • www.rokeriet.se • 044-2491 21

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

27


Bild: Tuschteckning av Carl Fredrik Lindberg 1881

OXEN OCH KLOCKAN, EN TIDLÖS RELIEF ”Vid västra sidan om portalen är en liten ko och därbakom en ringklocka uthuggen… ”

(A.W. Hellström, En försvunnen Medeltidsstad, Åhus historia i kort beskrivning. 1923). Det finns en mycket intressant kalkstensrelief vid den södra portalen i Åhus kyrka. Relieffen är placerad nästan i ögonhöjd (efter våra dagars mått) till vänster om själva portalen, och föreställer en oxe (alternativ tolkning)och en stor klocka. Vad vill bilden säga oss? Finns det något dolt budskap? Bilder och symboler har använts i alla tider som ett enkelt och direkt sätt att kommunicera. Här är det oxen och klockan som står i fokus, ett dragdjur och en gjuten symbol som kallar Guds folk till gudstjänst, begravningar, böner och bönetimmar, åminnelsehögtider med mera. Någon gång under medeltiden har en bildhuggare lagt ner mycket tid och arbete med att hugga ut figurerna. Det kan tyda på att händelsen var väl värt att minnas. Berättar bilden hur klockan forslas till kyrkan med hjälp av en oxe? Då måste nästa fråga bli (om vi leker med tanken): Var i så fall hängde klockan (klockorna om det var flera)? I ett tidigare torn eller klockstapel? Tornet som vi idag ser påstås vara uppfört under 1400-talets senare del.

28

Kyrkan och den kristna läran hade ett stort inflytande över medeltidens människor, och kyrkklockorna hade en viktig funktion att fylla. ”När kyrkorna byggdes var klockorna en viktig detalj. De ringde för glädje och sorg, men de ringde också till varning i krigstider och vid brand. Kyrkklockorna hjälpte sockenborna att hålla tiderna under dagen, och ringde in till den viktiga vilodagen” (svenskakyrkan.se). När veckans sjätte dag höll på att ta slut började klockan klämta nio slag, tre för Gud Fader, tre för Kristus och tre för den helige Ande. Den sjunde dagen var Kristus dag: ” Tänk på att hålla sabbatsdagen helig” (2 Mos 20:8). Att gjuta en klocka är en svår konst. Mycket tyder på att det var de invandrande munkarna som bar med sig kunskapen. De behövde nämligen klockans slag för sina regelbundna uppgifter under dagen, som till exempel bönestunder. Det ena ledde till det andra och förmodligen göt munkarna de flesta av kyrkans klockor fram till 1200-talet, därefter blev klockgjutare ett civilt hantverksyrke. Tillverkningsår och fraser på latin börja-

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

de i samma veva också att gjutas in i klockan. I sammanhanget kan det nämnas att det inte gick att hänga upp den nygjutna klockan hur som helst, utan först fick den invigas: ”Från senmedeltida skrifter är det känt att en nygjuten klocka skulle invigas genom att biskopen eller hans ställföreträdare tvådde klockan såväl utvändigt som invändigt med vigvatten” (Fornvännen 2002). Det finns inte så många av dessa tidigt gjutna klockor bevarade (som inte till exempel har gjutits om). Den äldsta daterade klockan i Sverige är lillklockan i Saleby kyrka i Saleby i Västergötland. Tillverkningsåret 1228 är ingjutet med runor i klockan. Runskriften lyder i översättning: ”Då jag var gjord, då var ett tusen tvåhundra tjugo vintrar och åtta från Guds födelse. Hell Maria, full av nåd. Dionysius vare välsignad”. Den första danska kyrkklockan dateras till runt 900. Klockan hittades i vattnet utanför Hedeby och kan idag ses på Viking Museum i Hedeby. Var finns den äldsta klockan i Skåne? Frågan ställs till byggnadsantikvarie Caroline Ranby

som svarar: ”Till de äldsta både i Skåne och i landet i övrigt räknas bl.a. den i Örkelljunga kyrka. Även Barsebäcks kyrka har en klocka av hög ålder (1200-talets mitt), vilken fortfarande är i bruk”. (Finns mer att inhämta i hennes bok ”Skånes kyrkor. En kulturhistorisk resa genom 1000 år”. Lund 2014). Den dansk-norska hären, under ledning av ståthållare Ulrik Frederik Gyldenløve, intog Vänersborg den 25-26 juni 1676. Erövrarna lämnade staden den 10 september 1676, men först efter att ha plundrat och bränt den. Kyrkan klarade sig men några av de mest värdefulla klenoderna togs med, bland annat urverket och två kyrkklockor. Den ena av klockorna hamnade på en av Gyldenløves gårdar i Danmark. Han skänkte sedan klockan till ”Vor Frelsers Kirke” i Köpenhamn, där klockan finns än idag. Undra om det finns någon Skånsk klocka i förskingringen?

(Till min farmor som föddes någonstans längs den här kustsidan) Ulf Johan Härd


Barn & Ungdomsmedicin 044-24 22 60 • www.ahuskliniken.se eget Nybakat från ag! bageri, varje d

Vi ordnar allt inför julens alla fester. Varför inte låta oss fixa julmaten? Jultallrikar, landgångar, smörgåstårtor.

Nya r! de öppetti Vard Lör Sön

07.00-17.00 07.00-15.00 08.00-14.00

Tel 044- 24 03 12 nyaconditoriet@gmail.com Köpmannagatan 20

Julklapp till personalen eller nära och kära? Inga problem! Vi ordnar snabbt och en kelt en presentbox, du väljer innehållet! Choklad, bröd, handmodellerad marsipa n? Vi ordnar det mesta!

t e k i F i Åhus Gilla oss på facebook

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

29


I år kommer tomten med hårda platta paket, kom in och prata med oss som vet. 43” 48” 50” ja ända upp till 75” En hel värld av underhållning direkt hem i ditt rum.

God Jul och Gott Nytt År P. önskar dina soisstsa hsi.ttHarosd u digitala tomtar klappmarinnuat.en Bosse o Gunnar

Vi hjälper er med dålig TV bild, installation, reparation, justering av antenn och parabol Boxer • Viasat • Canal Digital

Åhus Digital Köpmannagatan 1, Åhus 044-24 73 63 • 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

Vi kan Digital TV hos oss får du hjälp

KLINTS Plåt & Bygg Allt inom plåtslageri och Byggnation Bandtäckning i Aluminiumplåt på Illervägen i Åhus

Du glömmer väl inte bort att vi nu även säljer vitvaror! följ oss facebook

Robin Klint 0733-27 97 55 robin.klint@kpob.se www.kpob.se Fyrvaktaregatan 10, 29635 ÅHUS

RENA FÖNSTER ÅRET RUNT, ABONNERA PÅ FÖNSTERPUTS! FRÅN 105 KR, INKL. RUT

070-496 82 83 PRIVAT@AOSTRIVSEL.SE DIN LOKALA FÖNSTERPUTSFIRMA AOSTRIVSEL.SE

30

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016


– MAMMA, NÄR KOMMER TOMTEN ?

VI LÖSER AVLOPPSPROBLEM DYGNET RUNT. RING 044 – 35 24 02.

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

31


ROSEMARI REINHOLDS

AUTOSERVICE ÅHUS AB

krönikör i Vi Syns i Åhus

Originalservice

PIGG OCH KRY I VINTER!

Dela upp din betalning med Volvokortet

Vi önskar alla våra kunder Det är lätt att känna sig tröttare och åka på fler förkylningar under det mörka och kalla vinterhalvåret. Tidningarnas förstasidor lockar med texter som ”Så håller du dig frisk i vinter” och ”Bästa tipsen för att bli pigg i vinter”. Ibland köper jag tidningen bara för att kolla om de har kommit på någon ny mi-

Ut i ljuset – Vid mörker frisätter kroppen ett hormon som kallas melatonin. Detta gör att vi blir tröttare. För att fortsätta vara pigg är det därför viktigt att vara ute på dagtid när det är ljust. Passa på när du är ledig att gå långa sköna promenader, eller utnyttja din lunchrast till att ta en kort promenad.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR! Ha råd med (h)julen med räntefri delbetalning

SERVA BILEN IDAG! Betala i mars Bild:Pernilla Blixt

rakelmetod för att hålla sig frisk och pigg. Jag har hittills aldrig hittat någon ny revolutionerande metod, utan bara konstaterat att det är det ”gamla vanliga” som gäller. Ladda med vitaminer – Håll dig frisk i mörkret med vitaminer. Det är vetenskapligt dokumenterat att vitamin D är viktigt för immunförsvaret. Jag ger pappa och min son varsin stor burk i julklapp! Sömn – Att få tillräckligt med sömn och minska stress är extra viktigt på vintern.

32

Det finns fler bra saker att tänka på för att hålla sig pigg och kry, men jag valde ut de tre vanligaste (viktigaste?!) Så sov ut ordentligt, ät en härligt nyttig frukost och ta dina vitamintabletter, gå sedan ut och njut av den vackra naturen som vi är bortskämda med att ha precis utanför knuten här i Åhus, så ses vi pigga och krya nästa år! God Jul och Gott Nytt År! Rosie

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

Kör säkert i höst och vintern med led-extraljus

Nu behöver du inte välja – i år kan du både ha råd med service av bilen, säkerhet på vägen och julklappar! Som Bosch Car Service kortkund har du möjlighet att i både oktober och november serva bilen utan att behöva betala förrän i mars 2016! Helt utan ränta och avgifter! Om du i mars ändå vill delbetala ditt verkstadsbesök kan du så göra enligt ordinarie villkor på Bosch Car Service kortet. Bosch Car Service servar alla bilmärken med bibehållen nybilsgaranti så du kan tryggt lämna bilen hos oss. Hitta din närmaste verkstad på www.boschcarservice.se

Representativt exempel för delbetalning 12 månader* Kreditbelopp/Köp 10 000 kr

Rörlig årsränta 0 %

Adm.avg./mån 29 kr

Uppläggn.avg. 245 kr

Effektiv ränta 10,57 %

Kreditkostnad 593 kr

Ord. delbet./mån** 863 kr

Totalt belopp att betala 10 593 kr

*Exemplet baseras på ett köp den 15:e dagen i en kalendermånad och är beräknat 2015-09-15. Exemplet förutsätter att räntan och avgifterna är oförändrade under hela kreditperioden. Andra sätt att utnyttja krediten kan leda till såväl en högre som lägre effektiv ränta. Den effektiva räntan är beräknad i enlighet med Konsumentverkets riktlinjer. **Avrundning tillämpas till närmsta högre krona. Månaden efter val av delbetalning tillkommer uppläggningsavgift till ordinarie delbetalningsbelopp. Uppläggningsavgiften är inkluderad i angiven Kreditkostnad och Totalt belopp att betala.

For everything your car needs.

Sandvaktaregatan 22 044-24 79 80 per@autoserviceahus.se autoserviceahus.se

7720 ISO/IEC 17020 (B)


ANSIKTSBEHANDLING MED RADIOFREKVENS

En skön och effektiv behandling som ger spänst, lyster och snabba synbara resultat

Köpmannagatan 32, ÅHUS

044-24 08 75 gilla oss på facebook sök på schåppen

önskar en Julklappstips Powerlite RF ansikte

Resultatinriktad hudvård & skönhet Köpmannagatan 31 • tel. 044-24 00 90 www.sthudion.se • info@sthudion.se

God Jul & Gott Nytt År

REASTART Tis 5/1 2015

L I V S T I L S B U T I K E N

HÄLSOKOST MASSAGE INREDNING

TIDIG

MELLANDAGSREA! upp till 40% rabatt på utvalda klappar

Smygstarta nyårslöftet! Kampanjpris på DTX DUO, 10 dagars detox från Alpha Plus pris 419kr (ord 499kr)

ÖPPETTIDER MÅN BEHANDLINGAR TIS-FRE 12-18 LÖR 10-14 Köpmannagatan 11, ÅHUS 044-24 92 80

Dammgatan 4 044 - 24 20 00 - 044 21 55 50 www.elpoolen.net

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

33


Sista chansen innan Jul!

18/12 Sofie & Henny trio 19/12 Persson & Tillberg Grillbuffé, livemusik och 1h bowling

369:-

Pris....................

Utan bowling.......259:-

STUDIO AMANDA FLYTTAR EN TRAPPA NER!

Som vi skrev för ett par nummer sedan så kommer Studio Amanda att flytta. Amanda hade tidigare en tjej anställd men när hon flyttade till Norge blev lokalerna plötslig alltför stora att vara ensam i. Efter en notis i Vi Syns i Åhus om att hennes lokal skulle bli ledig fick hon ett samtal från en som var intresserad av att hyra. Vem det är och vad det är för verksamhet vill hon inte berätta eftersom hon har lovat att vara tyst och ingenting är bestämt. Amanda förde detta på tal för hyresvärden som då erbjöd henne att flytta ner salongen till källaren. Detta var en perfekt lösning eftersom det bara blir att flytta en trappa ner. Amanda som nu är ensam i salongen är väldigt populär och kunderna har varit oroliga över att hon kanske skulle sluta helt. Nu blir det inte så utan hon kör vidare sin verksamhet precis som innan.

34

Som kund ska man känna sig värdefull, därför avsätter hon mycket tid för varje kund. - Visst skulle jag kunna pressa in ännu fler kunder men jag har alltid sagt att det är inte så jag vill ha det. Jag vill ha gott om tid för varje kund, säger Amanda. I mars är tanken att flytten ska vara klar och då kommer Amanda även att börja studera till Canineopat på distans. Amanda som är otroligt intresserad av djur och speciellt hundar kan mycket väl tänka sig att jobba som Canineopat, vilket i kort betyder friskvård för hundar, framöver. Men för tillfället så är det fullt fokus på frisörarbetet och flytten ner i källaren. - Det ska bli kul att få göra vid den lokalen precis som jag vill ha det med en jättemysig känsla, avslutar Amanda.

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

Priser inkl.moms

Öppettider i Jul Öppet tom 22/12 Stängt 23-25/12 Öppet 26-30/12 Stängt 31/12 Öppet Nyårsdagen 1/1 (Pizza från kl.13.00)

Ni behöver inte bowla för att äta vår goda mat i restaurangen

Erbjudanden på hemsidan! Välkomna!

Ny pizzameny - Prova oss!

Gäller avhämtning. Den 6:e pizzan gratis! Klipp ut och ta med stämpelkortet Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Gäller tom 31/2 2016


GOD JUL & GOTT NYTT ÅR önskar Pernilla Blixt

Platsorganisation ÅHUS

TACK ALLA NI SOM GÖR DETTA MÖJLIGT Ateljé Lyktan • The Absolut Company • ICA Kvantum • Företagsdata i Åhus AB Kristianstads Golfklubb • Kristianstads kommun • KLF • Ljus och Comfort Sparbanksstiftelsen • Sparbanken Skåne • Wrem & Co • Åhus Beach AB Åhus Hamn • Åhus Seaside • Åhus Tryckeri AB • RA-byggen • Dennis Blommor

House of Mi • Juristfirman Ann Brauner • Kristianstad Österlen Airport • Malmsten AB Mårtensson mäklare • Mäklarhuset Åhus & Södertorg • Rökeriet Yngsjövägen • Skyltforum Tankia AB • Wellnez • Åhus Gästis • Apoteket • Autoservice • Bahlsam • Berger & Co Bistro i Åhus • Bosses Färg & Interiör • Bygg & Design • DiDyMi Consulting AB • Elpoolen Fastighetsbyrån • Form & Struktur trädgårdsarkitektur • Furuboda • Färghuset • Glassbåten Golfkrogen • Gärdskan • Handelsbanken • Hälsosann Friskvård • ID Industrigolv • IT-one Jockes Cykel • Jointec AB • Knauf Danogips • Kristianstadsbladet • Coop Konsum Landskapet JO • Malmberg • Marknadskonsulten Jan Jönsson • Nordiska Donut Nya Conditoriet • Nya Åhusparken • Pizzaboden • Posten • PP & Co • Privab • Regenbogen Restaurang HB • Restaurang Pråmen • Salana • Schmidts optik • Schåppen • Skomästaren Sköna fötter • Sommarprodukter • Spelhörnan • Statoil • Sthudion • Studio Amanda Studio Glashyttan i Åhus • Sufraco Savon de Marseille • Taxi 24 • Thomas Eng consulting AB Torget 11 vintage & secondhand • Turistbyrån i Åhus • Cigarrkungens hus • Åhus Bild & Ljud Åhus Bowling • Åhus Guldsmedja • Åhus Husvagnsexpo • Åhus Marina • Åhus Träningscenter Åktaxi • Åhus Tennisklubb • Åmund • Äspets rökeri • Lions Club i Åhus • Åhus frikyrka Åhus fritidsgård • Åhus församling • Åhus handboll • Åhus Scoutkår • Ålakademin • S:ta Annas gille

Vi ser fram emot att få fortsätta arbeta tillsammans med er under 2016! NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

35


EVIDENSIA SATSAR I ÅHUS

Djurkliniken Evidensia som funnits på orten ett tag har även haft två kliniker inne i Kristianstad. Nu stänger man ner den som legat på Lillö för att fokusera på de andra två och däribland Åhus. Ett ytterligare steg för att tillmötesgå behovet och kunderna är att kliniken numera har öppet på onsdagskvällarna från klockan 12:00-20:45 med lunchstängt mellan 16:00-16:30. TIPS TILL DJURÄGARE: Vaccinera barnens kaniner för att undvika kaninpest. Sök vård i tidigt skede, direkt när djuret uppvisar sjukdomssymptom. Ta hand om ditt åldrande djur genom en seniorkoll. På kliniken i Åhus, som ligger på Köpmannagatan bredvid Dennis Blommor, finns det dagligen en veterinär och en djursjukskötare. Med två besöksrum och ett operationsrum kan kliniken kontinuerligt ta emot djuren. Dessutom finns en butik med både djurleksaker och foder. - Det händer att det kommer in kunder, som köpt foder från oss, som bara vill berätta hur fin päls deras djur har fått, säger Madeleine Carlsson som jobbar på kliniken.

- Ett besök brukar inledas med att vi pratar med djurens ägare om hur det mår. Därefter klämmer och känner vi fysiskt för att se om vi kan upptäcka något, och sedan tar vi då dessa prover som vi kan analysera direkt, fortsätter hon. Evidensia i Åhus är en smådjursmottagning vilket innebär att de tar emot alla smådjur. Det kan vara hundar, katter, kaniner, marsvin, fåglar, råttor, möss och flera andra djur. Skulle besvären vara av den karaktären att det inte går att

I Åhus finns numera även ett laboratorium så att de kan göra större undersökningar och få snabbare svar också. Bland annat erbjuder kliniken en seniorkontroll av sin hund eller katt till ett subventionerat pris. Det innebär att man kan komma in med sitt friska djur för att göra en kontroll via blodprov för att kontrollera lever och njurar. På så sätt kan man i ett tidigt skede sätta in mediciner för att förlänga djurets liv. - Vi rekommenderar att man kontrollerar sin hund från ca 7 års ålder och sin katt runt 9 år, säger Lena Lüdtke som är veterinär på kliniken i Åhus.

36

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

åtgärda på plats så remitteras kunden till en annan av Evidensias kliniker. - Här i Åhus kan vi göra dagoperationer, men vi kan inte ta emot övernattande patienter så dem remmiterar vi, säger Elina Ljunglöf, som är platschef på de båda klinikerna. Evidensia som är Nordens största och kvalitetsledande kedja inom djursjukvården kan dessutom ta emot akutsamtal även under kvällarna och därmed ge ett besked om man akut behöver åka till en klinik eller om man kan vänta tills or-

ÖPPETTIDER: Mån - tis 08:00-17:00 Ons 12:00-20:45 Tors - fre 08:00-17:00

dinarie öppettider dagen efter. - Vi ska kunna hjälpa våra kunder att få den bästa vården, säger Elina. Det som ändå är vanligast är att ge vaccinationer. - Det är så mysigt när en kund kommer in med sina nyfödda valpar för att få sina vaccinationer, säger Madeleine. Hon vill också framhålla vikten av att vaccinera sina utekaniner. Vad många inte vet är att alla kaniner som vistas utomhus bör vaccineras. Annars är risken stor att de får kaninpest som nästan alltid leder till döden. Andra ganska vanliga besvär är också riv och bitsår som ofta uppkommer efter nattliga slagsmål mellan i huvudsak katter. Men också helt vanliga sjukdomar som oftast kan medicineras bort efter ett besök på Åhus egna djurklinik mitt i centrum.


2015 53 FÖRETAG BJUDER SIN PERSONAL, SINA KUNDER OCH ALLA I ÅHUS PÅ ETT STORT, VACKERT OCH SÄKERT NYÅRSFYRVERKERI. Blå Station • Ica Kvantum Åhus Sparbanken Skåne • Åhus Hamn Fastighetsbyrån Åhus • Färghuset i Åhus • Ljus & Comfort • Malmsten AB Mäklarhuset Åhus & Södertorg • Mäklarringen • Nilssons Elektriska • Salana Fastighets AB Åhmans i Åhus • Åhus Beach AB • Åhus Gästgivaregård • Åhus Tryckeri AB Autoservice i Åhus • Berger & Co AB • Bröderna Perssons Byggnads AB • Bygg & Design i Åhus Coop i Åhus • Dennis Blommor • Elservice i Åhus • Fiskarhedenvillan • Företagsdata i Åhus Handelsbanken i Åhus • House Of Mi i Åhus • Hälsoperlan • Jockes Cykel & Sport • KLF i Åhus Kristianstad Fasadservice • Malmberg • Mårtensson Mäklare AB • Nya Conditoriet • Ohlssons Ost & Delikatesser Pizzaboden i Åhus • PP&Co • Pär Schmidt´s Optik • Restaurang Spice Åhus • Rökeriet vid väg 118 Spelhörnan PS, ett tack till alla kunder! Magnus • Vianor i Åhus • Åhus Bowling • Åhus Digital Åhus Husvagnsexpo AB • Åhus Kakel AB • Åhus Lastvagnar AB • Åhus Naprapaten • Åhus Rör Åhus Snickarboa AB • Åhus Trädgård • Åhus Vandrarhem / Åhus Bed & Breakfast • Åhus-Ål

VÄLKOMMEN TILL GAMLA ÄSPETBRON KL 24:00 Bild: Lennart Johanzon

Fyrverkierimästare

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

37


ig e en rikt Vill du g lklapp ju Må Bralv eller s till dig jä n du nna någon a kan du om bryr dig sentkort r p köpa e s! hos os

llen! Sedan a H e id s a e S e, t, pustand art vi fått i t t a s r k k s is , t v s t li n v Vilken fa sprudlat a klasser, t a e d ig t r t a e h v s li ch n i ju c. nik, tuffa o k invigninge e t , närvaro et g n la e s t a e v k li d o e rörelse av nnedom, m cker miljö ä a k v s t p r p ö o h r r k e ser, arna i en o mförallt g a lugna klas r in f n r t t ä ä t s e t d u n at för rannar me g m Vi har skap o ämningen! s t s a n a r n a ö ll k a t s och skapar den m med havet o s s s o s ill er alla: nar ho t ä r a t ll a m s o s s o i n n ! TACK! Frå T NYTT ÅR T O G & L U GOD J MOVING! P E E K h c o … ruktörer t s in a ig r v ö Ulrika med s u k r a M ia Therese M

Seaside Inspiration & Hot Yoga 38

Träning

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

Events

Kurser

Program

Functional fitness center


Får du besök av släkt och vänner under Jul och Nyårshelgen, och inte har sovplats för dem hemma?

God Jul & Gott Nytt År

Boka rum eller stuga hos oss!

Söndag 20 dec kl. 16:00

15 körlektioner, Risk 1, Risk 2, uppvärmning och hyra av bil vid uppkörning, inskrivning och teoripaket med internetfrågor ingår.

Allt för kanonpris:

9 400: Vid behov kan billigt boende ordnas genom oss.

ÅhusGårdens Julhälsning Barnkören Unga Röster, Åhus Blåsorkester, Körgrupp från Åhus församling, Solosång Rune Svensson. Julappell av Kurt Göteson tillsammans med övrig personal Efteråt bjuder ÅhusGården på Julgröt och skinksmörgås, kaffe och kaka.

VÄLKOMMEN!

www.korkortdirekt.nu

ÅhusGården 044-24 00 20 • kontakt@ahusgarden.se

info@bfkeab.se

Pool nästa år?

Betongpool 5x10 meter med mosaik eller kakel.

Familjerätt

- Bodelning under äktenskap - Gåva mellan makar - Testamente - Samboavtal - Bouppteckning - Arvskifte

- Överlåtelseavtal - Kompanjonavtal - Aktieägaravtal - Tvister

Månadens fundering!

Vi är gifta sedan många år tillbaka och vi har inga barn. Min make har två syskon i livet, två syskon som är avlidna och som i sin tur har barn. Jag har enbart syskonbarn i livet. Vi har inget testamente. Vem ärver oss?

Pris från 485.000 SEK inklusive moms. Vi utför ert projekt på totalentreprenad. Vi ger gratis konsultation. Vi gör platsbesök utan kostnad. Vi förverkligar era pooldrömmar. För mer information se hemsida För bästa ekonomi anlita en entreprenör

Tel: 0708-22 84 16 • www.bfkeab.se

Affärsrätt

ann.brauner@annbrauner.com 0708-77 23 00

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR önskar

FÄRGHUSET Färg & Måleri i Åhus AB

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

39


TÄVLA OM TRISSLOTTER Åldersgräns 18 år

GRATTIS Vinnare i nr 65 Annalena Lindh, Åhus

Skicka in korsordet till: (eller lämna i brevlådan på baksidan av Åhus Tryckeri)

Åhus Tryckeri AB, Box 91,296 21 Åhus Märk kuvertet med ”korsord”, Senast den 4/2 -2016 Namn & Adress

BARNKORSORD Vinn presentkort på Nya Conditoriet Skicka in korsordet till: (eller lämna i brevlådan på baksidan av Åhus Tryckeri) Åhus Tryckeri AB, Box 91,296 21 Åhus Märk kuvertet med ”barnkorsord”, Senast den 4/2 -2016

Namn & Adress

VINNARE AV PRESENTKORT I NR 65 Klara Rietz, Åhus Georg Rellme, Åhus Milton Skovbye, Degeberga

40

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016


Bensinhandlaren i Åhus AB Nordanvägen 4 • 296 32 Åhus Tel. Butik 044-28 90 00 Tel. Verkstad 044-24 08 55

Öppet alla dagar

0600-2200

Hos oss finner du Bensin-Bilverkstad-Försäljning och service trädgårdsmaskiner Kiosk-Bake of-Food court-Biluthyrning-Släputhyrning

följ oss på vår facebookssida

Go

G o h t c t o N l y u tt Å J d önskar vi alla våra kunder

JULÄPPLET INGRID MARIE SUPERPRIS

APELSIN OCH CLEMENTIN

12 kr/kg ord pris 24.90 kg

ord pris 24.90 kg 6-PACK FALCON BREW 3,5%

LÖSGODIS

49kr+pant

5.90/hg

ord pris73kr

ALLA ANNONSPRISER GÄLLER TILL DEN 31/12 2015

APOTEKARNES JULMUST 1,4l 3st för

Pris

14.90 kr/kg

r

33:-+ pant

ord pris per st 22kr + pant

Öppettider under jul o nyår! Julafton 07.00-17.00 Juldagen 08.00-22.00 Annandagen 08.00-22.00 Nyårsafton 07.00-17.00 Nyårsdagen 08.00-22.00

Fylla på eller skaffa nytt tvättkort till GDS hallarna, en inomhus och två utomhus! Varje hundralapp du handlar för, bjuder vi på en femtiolapp extra till dig! (VÄRDEKORTEN KÖPS I BUTIKEN)

SNÖSLUNGA ST 2361

Effektiv tvåstegssnöslunga med differentialspärr och 61 cm arbetsbredd. Bra grepp, justerbar handtagshöjd, variabel drivhastighet och lättstartad motor gör den till en trevlig följeslagare när du röjer snö. pris

9995:-

SNÖSLUNGA MSB 121och MSB 121 E

Kompakt 1-stegsmodell för garageuppfarter och trädgårdsgångar. Lämpar sig till fasta underlag. Mycket enkel att hantera och förvara. Arbetsbredd 53 cm. pris

3.995:-

Motor med elektrisk start och 53 cm arbetsbredd. pris

4.995:-

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

41


NYHETER PÅ WELLNEZ Spinningscyklar med watt Nytt Activiosystem Sprintpass från Les Mills

MELLANDAGS

OUTLET 28-30 DEC KL 13-18

På Wellnez får du prisgaranti på 12 månaders avtal. Vi har inga medlemsavgifter eller inskrivningsavgifter. Bestäm själv vilken typ av träningskort du vill ha, vi har allt ifrån 1- till 24 månader.

VÄLKOMNA TILL ANLÄGGNINGEN SOM LYSSNAR PÅ DINA BEHOV! 044-24 21 20

www.wellnez.se

Skeppsbron 10 ÅHUS 044-24 05 21

Tack för förtroendet! Vi är väldigt glada, nöjda och stolta över alla uppdrag vi fått genomföra under 2015 samtidigt ser vi fram emot ett nytt spännande år där trenden går mot personlig design. Med vårt breda sortiment av markiser, persienner och gardiner kan vi erbjuda dig behagligt inomhusklimat, effektiva soloch vindskydd, insynsskydd med modern teknik som är klimatsmart. Varmt välkommen till vår utställning som ligger vid stora rondellen i Åhus. mån-tors 10–18, fre 10–14, lör 10–13, 22/12 10–12, JULSTÄNGT 23/12 – 6/1

Tel 044-28 89 90. www.ljusochcomfort.se

42

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016


Välkommen till

Åhus församling

KALENDER jan - feb månad

27 december, Söndagen efter jul 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst, Körglädje, SE

31 december, Nyårsafton 14.00 Yngsjö kapell 16.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Nyårsbön, MP Nyårsbön, MP

2016: 1 januari, Nyårsdag 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst, SE

3 januari, Söndag efter Nyår 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst, Körglädje ”julsånger”, MP

6 januari, Trettondedag jul 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, Damtrio, MT Konsert, Julmusik Christmas Cantata, Nils Lindberg, Trekvart, Blekinge Big band, Cantorets Trinitatis, solister

10 januari, 1:a söndagen efter Trettondedagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst, MP Con Moto, Avtackning av km. Magnus Persson

17 januari, 2:a söndagen efter Trettondedagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 19.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst, Calle Sterner, violin, SE Taizémässa, SE

24 januari, Septuagesima 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, Körbytardag, MT

31 januari, Kyndelsmässodagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst, GM

7 februari, Fastlagssöndagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 19.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, körgrupp ur Trekvart, SE Taizémässa, SE

14 februari, 1:a söndagen i Fastan 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst med små & stora, GM Musikgudstjänst, Con Moto, MT

21 februari, 2:a söndagen i Fastan 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst, MT Halvårets döpta, Babyrytmik

28 februari, 3:e söndagen i Fastan 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 19.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, SE Taizémässa, SE

Präster: Magnus Tyche (MT), Susanne Englund (SE), Magnus Persson (MP), Göran Mellander (GM)

www.svenskakyrkan.se/ahus | Gilla oss på Facebook

044-24 68 00

Barn- och körgrupper

Församlingens barn- och körgrupper startar vårterminen 2016 enligt följande: Öppna förskolan Babyrytmik

11 januari kl 9.00-11.30 20 januari: Lilla gruppen 3-10 mån. kl 9.30-10.05, Stora gruppen 11-18 mån. kl 10.15-10.50 Måndagseftis (åk F-3) 11 januari kl 13.00 Tisdagseftis (åk F-3) 12 januari kl 13.00 Torsdagseftis (åk F-3) 14 januari kl 13.00 Källarklubben (åk 4-6) 13 januari kl 13.00-16.30 Mellankören (åk 4-6) 13 januari kl 14.30-15.30 Con Moto ungdomskör (från åk 7) 14 januari kl 16.30-18.30 Maria Nova 13 januari kl 19.00-21.00 Körglädje 14 januari kl 10.00-12.00 Nya kören Gospel/pop/rock startar tisdag 12 januari kl 18.30 i Mariasalen, församlingshemmet.

Konserter

Välkommen till ett spännande musikutbud i Åhus S:ta Maria kyrka i början av det nya året. 6 januari kl 18.00 ”A Christmas Cantata” av Nils Lindberg. Julkantat för kör, storband och två solister. Nils Lindberg uppehåller sig i ett musikens gränsland. Han bär triangeln som riddartecken. En spets står för jazzen, en för folkmusiken och en för den symfoniska musiken. Körerna Trekvart och Cantores Trinitatis från Kristianstad, Blekinge Big band under ledning av Berndt Sjögren. Sabina Zweiacker, sopran, Kalle Engquist, baryton. 14 februari kl 18.00 ” Hur visar jag min kärlek?” Con moto sjunger och gestaltar kärlekens olika vägar mellan människor, till Gud och till skapelsen. Musik av bl a Ola Geijlo, Andrew Lloyd Webber och Michael Jackson

Måndagscafé i Åhus och Yngsjö

Måndagar under våren betyder Måndagscafé, antingen i Åhus församlingshem eller i Yngsjö kyrkstuga. Jämna veckor är det i Åhus och ojämna veckor i Yngsjö. Vi serverar kaffe och något hembakat. Bjuder på underhållning med musik eller bilder och trevliga föredrag samt andakt. Alltid klockan 14.00-16.00. Program våren 2016: 11 januari Grötfest, Åhus 18 januari, Yngsjö 25 januari, Åhus 1 februari, Yngsjö 8 februari, Åhus 15 februari, Yngsjö 22 februari, Åhus 29 februari, Yngsjö Caféerna fortsätter till den 18 april. Välkommen!

Tack till Magnus Persson!

Vårterminens Sofia-föredrag På onsdagar kl 19.00 i Glaspaviljongen bjuder Åhus församling in till föreläsningar inom kultur, historia och teologi. Boka följande onsdagar i vår: 3 februari Ikonmåleri, Gunilla Zackari 17 februari Någonstans i Sverige beredskapsliv i bild, Anders Wijk 2 mars ”Mentormammor”, Lena Wierup, Svenska kyrkans internationella arbete 16 mars ”Att kritisera Gud med Bibelns hjälp”, Fredrik Lindström, professor i gamla testamentet

Magnus Persson slutar efter tre och ett halvt år som komminister i Åhus församling och avtackas i samband med söndagens gudstjänst den 10 januari kl 11.00 i Åhus S:ta Maria kyrka. Vi säger ett stort tack till Magnus och önskar honom lycka till! Magnus tillträder en prästtjänst i Bjärnums församling och vem hans efterträdare blir avsöljar vi i nästa nummer av Vi syns i Åhus. Vikarie blir NUMMER 66Välkommen! | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016 Göran Mellander.

43


Tack för året som gått! Vi önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

FÖR ENKELHETENS SKULL

44

NUMMER 66 | VI SYNS I ÅHUS JAN / FEB 2016

maklarhuset.se facebook.com/maklarhuset.ahus Åhus | Tel 044- 28 20 01