Vi syns i åhus nr 43

Page 1

åhus VI SYNS I

MÅNADS MAGASIN

julmarknad & julskyltning

Blomsterbindning

DECEMBER utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

1


JULTIDER

INNEHÅLL D

ecember

Vi går ju mot julmånaden och jag måste erkänna att jag är otroligt svag för just julen. Jag har växt upp i en familj där julen varit en central del. Mamma har alltid pyntat med mängder av tomtar i hela huset, om inte miljoner så i alla fall ett par tre hundra. Jag lovar att det är tomtar överallt. Detta har såklart präglat mig och jag tycker att det är fantastiskt mysigt med allt julpynt. Det är lite vemod den dagen man plockar undan allt igen, men jag är ju också medveten om att man hade blivit ganska trött på julpyntet om den hade varit framme hela året. Jag ser också fram emot att Åhus verkligen satsar på julen detta året. Två dagars julmarknad & julskyltning gör att jag inte kan hitta en enda anledning till att inte åka till Åhus och njuta en av dagarna i alla fall. Likaså kvällen den 28 november när det ska vara kvällsöppet i många av

butikerna, kommer jag att ta mig till byn och njuta i fulla drag. Förhoppningsvis hittar jag de flesta av alla mina julklappar redan denna kvällen och kommer att kunna slippa all stress med att flacka runt och jaga klappar in i det sista.

4-5

Nyheter & notiser

6

Åhus Beachhandboll Festival

8

Ann Brauner: Fråga juristen

Just det här med inköp av julklappar kan vara en stor bov i vårt redan stressade samhälle, så därför hittar du i denna upplaga av Vi Syns i Åhus ett helt uppslag med tips på mycket fina julklappar som du kan hitta i butikerna i Åhus.

10-11 Blomsterbindning

Se nu till att inte stressa för mycket inför julen utan njut av den underbara tid som närmar sig.

Rosie Reinholds: Väntan

18

Magnus Tyche

20

Sommarorten Åhus

Rickard Gunnarsson

2013

14-15 House of Mi 16

22-23 Julklappstips 24 28

Hälsobutiken blir Veryberry

Tord Andersson: Miljön börjar bli ganska illa däran

32

Hunddagis och hundpromenad

36-37

Då & Nu: Från kyrktornet åt väster

39-40 Å

hus julmarknad

& julskyltning

Omslagsfoto: Julia Hilm

åhus VI SYNS I

2

ANSVARIG UTGIVARE Jan Rosqvist jan@ahustryckeri.se PRODUKTION Åhus Tryckeri AB 044-24 06 00 UPPLAGA ca. 8.000 ex.

NÄSTA NUMMER 19-20 Dec (avvikelser i ytterområden kan förekomma) (annons- och redaktionellt material oss tillhanda senast 5/12)

MATERIAL FÖR TRYCK Rickard Gunnarsson rickard@ahustryckeri.se

ANNONSERA info@visynsiahus.se

UTEBLIVEN TIDNING kundservice@visynsiahus.se

Jonny Olsson jonny@ahustryckeri.se

PRISER, UTDELNING & ÖVRIGA FRÅGOR www.visynsiahus.se

© ÅHUS TRYCKERI AB 2013. All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel.

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013


NU ÖPPNAR VI PÅ KÖPMANNAGATAN!

Många fina öppnings erbjudande i butiken

28 november extra öppet till 20.00 Öppettider: Mån - fre 10-18, Lör i dec 10-16

Köpmannagatan 17, Åhus 0708-619525 Vi finns på Facebook!

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

3


NYHETER & NOTISER HAR DU NÅGOT TIPS ELLER NÅGOT DU TYCKER VI SKALL VETA OM? Maila oss på notiser@visynsiahus.se

Åhus

handboll

LUCIASMYCKE Årets luciasmycke är i år designat och tillverkat av Camilla Holmqvist på Åhus Guldsmedja.

HEMMAMATCHER I HÖST Fre 6 dec

kl 18:45

Åhus Handboll - HK Farmen

OUTLET PÅ SUFRACO 30 november är det outlet på Sufraco. Öppet kl. 09 - 14. Varmt välkommen!

JULMARKNAD I RINKABY SkaparOasen, Gittes Tygkälla, Minas Chokladstudio, Butik 118 tillsammans med Rinkaby GOIF kommer att ha Julmarknad på parkering utanför Gittes! Korvgrillning,Tombola, Tipsrunda och god julstämmning utlovas denna dag! Kl. 10:00-15:00 JULSTUGA PÅ ANDERS HÅKANSGÅRDEN Söndagen 8 december kl 13.00-17.30 julstuga på Anders Håkansgården. Försäljning av skrifter, almanackor mm. Gillet bjuder på Glögg och pepparkakor. Kaffeservering med hembakat.

BRASAFTON PÅ FURUBODA Onsdag 11 dec är det underhållning i caféstil med Paul Skoog, Leif Axelsson och gäster.

Åhus julmarknad & julskyltning 7-8/12

LOPPIS är poppis 4

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

bild: Elna Schott

JULKLAPPSMINGEL Torsdagen den 28 november kommer flertalet butiker i Åhus att ha kvällsöppet fram till klockan 20:00. Bland annat kommer julgranen på torget att tändas upp för första gången denna säsongen, och i samband med det kommer butikerna runt torget att ha en liten ljusfest med marshaller på torget. STJÄRNEPYSSEL! Den 28/11 klockan 17-20. Enkla och lite svårare, men ack så vackra stjärnor i papper. Välkomna hälsar Elna Schott. Plats: Boktryck & Papper, Torget 21, Åhus www.boktryckochpapper.se VINTERUTDELNING Under höst och vinter delar vi inte ut tidningen till områden där det finns sommarboende. Detta beror på att vi fått för mycket klagomål på fulla brevlådor där det inte bor folk året runt, och vi vill inte gynna tjuvarna med tips på var det är tomt i husen.

LIONS LOPPIS

Helgfria lördagar 09–13.

ÅHUS HBK LOPPIS Helgfria lördagar 10–13.


AOSEUM

LIONS CLUB ÅHUS JULKONSERT I ÅHUS KYRKA, SÖNDAGEN DEN 1 DECEMBER , KL.17:00 & 19:00

JAZZ & GÄST PROUDLY PRESENTS

finalen 2013 ”Juljazzquiz” med Some Band Fredag 13 dec kl. 19.30 på Aoseum i Åhus. Öppet från kl. 18.30 för buffé från Fredholms deli. Boka på 0709 – 45 03 99 eller info@ aoseum.se senast kl. 12.00 dagen före konsert. Jazz & Gästkonserterna avslutas på självaste Luciadagen med en lättsam musikfrågesport som leds av Berndt Sjögren, den oumbärlige musikaliske stöttepelaren i Some Band. Publiken får svara på korsordsfrågor, som har samband med de låtar av julkaraktär som Some Band spelar. Fina priser hägrar! Om man får önska sig något, så vore det ett överraskande besök av Åhus Lucia eller varför inte av Aoskören? Det är inget jag råder över, men visst hade det varit trevligt? Med denna konsert avslutas Jazz & Gästserien, åtminstone för 2013. Framtiden är oklar, men ett är säkert ”We’ll meet again – don’t know where, don’t know when…” Välkomna! Ingemar Torstensson

Ingemar n Torstensso Jazz & Gäst

Jul i gemenskap

Åhus Församling och Lions Club Åhus inbjuder på Julafton församlingsbor, till ett gemensamt julfirande med mat och musikunderhållning i ÅHUS FÖRSAMLINGSHEM.

Lions Club Åhus har även i år lyckats engagera Kristianstads Symfoniorkester under ledning av SÖNDAGEN DEN 1 DECEMBER KL 17.00 OCH 19.00 Patrik Dahlbom. Efter fjorårets mycket uppskattade konsert kan Åhusborna även i år se fram emot en fantastisk kväll. Vi kommer i likhet med föregående år att bjuda på två föreställningar och ENTRÉ 140:MUSIK: utöver symfonikerna INTÄKTERNA GÅR OAVKORTAT till KLASSISK JULMUSIK M.M. KVH/HOSPICE Kristianstad deltar vår kantor Barn- & ungdomspsykiatrin Kristianstad Arrangör är Lions Club Åhus Ulrika Faijermo med kören TREKVART och med EFTISKÖREN, som är en barnkör med Åhusbarn. Även i år medverkar Sabina Zweiacker, Emelie Fredriksson och Sebastian Duran som solister. Caroline Karpinska återkommer i år med sin magiska violin. Sebastian studerar numera vid Operahögskolan i Stockholm och Emelie Fredriksson fortsätter vid Operahögskolan i Göteborg. Sabina och Caroline är färdiga med sina studier och arbetar med musik och sång på heltid. Under tidigare år har julkonserten gått av stapeln mellan jul och nyår, men detta har av många orsaker varit omöjligt i år. I likhet med föregående år kommer biljettintäkterna oavkortat gå till KVH/HOSPICE och till Barn- och Ungdomspsykiatrin i Kristianstad. Lions Club Åhus hälsar välkomna! Inge Persson

Lions Julkonsert i ÅHUS KYRKA CHRISTIANSTAD SYMFONIKER

KÖREN TREKVART

SEBASTIAN DURAN, SÅNG

KVANTUM

CAROLINE KARPINSKA, VIOLIN EMELIE FREDRIKSSON, SÅNG SAMT BARN UR EFTISKÖREN

SABINA ZWEIACKER, SÅNG

BILJETTER KAN KÖPAS: KVANTUM ÅHUS, KRISTIANSTADS TURISTBYRÅ, LIONS LOPPMARKNAD OCH PÅ TEL. 0706-48 52 86 och 0730-69 55 03. ÖVERBLIVNA BILJETTER PÅ KORSVIRKET DEN 1/12 KL 15-17.

KVANTUM

pure energy clean water

KVANTUM

KVANTUM

www.malmberg.se

pure energy clean water

www.malmberg.se

Plastridåer - Rullpor tar - Industridraperier - 044 28 91 80

KVANTUM

KVANTUM

KVANTUM

pure energy clean water

BUTIKSSERVICE

pure energy JÖRGEN KRANTZ AB clean water

pure energy clean water

www.malmberg.se

pure energy clean water

www.malmberg.se

www.malmberg.se

KVANTUM

KVANTUM

www.malmberg.se

pure energy clean water

pure energypure energy clean waterclean water

KVANTUM

www.malmberg.se

KVANTUM

pure energy clean water

www.malmberg.se

pure energy clean water

KVANTUM

www.malmberg.se

www.malmberg.se

pure energy clean water

www.malmberg.se

www.malmberg.se

JUL I GEMENSKAP PÅ FÖRSAMLINGSHEMMET I ÅHUS För sjunde året bjuder Lions Club Åhus och Åhus Församling på julbord på församlingshemmet i Åhus. Det har nu blivit en tradition att bjuda in församlingsborna till gemensamt julbord under några timmar. Samtidigt ges tillfälle för gästerna att umgås under trivsamma former med god mat och julmusik av spelemannen Leif Axelsson. Denna gemenskap har varit mycket uppskattad, varför vi förväntar oss att uppslutningen blir minst lika god som under tidigare år. Som vanligt samlas vi i foajén och dricker glögg och äter pepparkakor och sedan samlas vi i stora salen för att frossa av julmaten. Diakonigruppen under ledning av diakon Sabina Häggblom kommer tillsammans med Åhus lions att ansvara för eftermiddagens aktiviteter. Spelemannen Leif Axelsson underhåller med sång och musik. Klockan 16.15 är det slut i församlingshemmet och samtliga gäster är välkomna till den traditionsenliga julbönen som börjar klockan 16.30 i kyrkan. VÄLKOMNA! Lions Club Åhus och Åhus Församling

Julfirandet inleds KLOCKAN 12.30 med glögg och musik. Därefter dags för julmaten och eftermiddagen fyller vi med gemenskap, sång och kaffe. KLOCKAN 16.15 avslutas julfirandet i församlingshemmet. De som önskar är välkomna till Julbön i ÅHUS KYRKA KL 16.30. ANMÄLAN senast 15 dec till PASTORSEXPEDITIONEN VARDAGAR KL 10.00 -12.00. INGEN KOSTNAD. ANTALET PLATSER ÄR BEGRÄNSAT.

ÅHUS FÖRSAMLING OCH LIONS CLUB ÅHUS HÄLSAR VÄLKOMNA!

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

5


ÅHUS BEACHHANDBOLL FESTIVAL´s

betydelse för Regionen Åhus och Kristianstad Ur ett sportsligt och besökarmässigt perspektiv blev sommarens Åhus Beachhandboll Festival en stor succé. Evenemanget är årligt återkommande och drar många besökare till Åhus med omland. Åhus Beachhandboll Festival har blivit ett av regionens starkaste varumärke och generar många positiva värden för Kristianstad som region. Marknadsföringsvärdet är svårt att beräkna men de turistekonomiska effekterna fortsätter att öka för varje år. De turistekonomiska effekterna Enligt arrangören beräknas turistintäkten för 2013 landa på ca 60 miljoner kronor. Det är lika mycket som stora SM-veckan i Halmstad och befinner sig nästan på samma nivå som Falsterbo Horse Show. De största ekonomiska vinnarna på Åhus Beachhandboll är Staten, Kristianstads Kommun och Region Skåne. Antal unika deltagare och besökare beräknas till 55 000 personer. 10 000 av dessa är deltagare och 2 000 är ledare. Antal deltagande lag är 1 050, varav 900 är barn och ungdomslag från föreningar över

6

hela Sverige. 50 % av de deltagande lagen kommer från Skåne och Blekinge. Den största övriga region är Stockholm som står för 20 %. Denna region har också den största ökningen av lag. I år fick vi även besök av lag från Norge, Finland, Danmark och Bundesligalaget Flensburg från Tyskland.120 handbollsföreningar finns på plats under Åhus Beachhandboll Festival. I år blev H43 Lund bästa förening som drog med sig över 50 lag till Åhus Beach. Åhus Beachhandboll Festival pågår varje år under nio dagar. En deltagare stannar i snitt ca 4 dagar, en ledare ca 5 dagar, och en besökare ca 2,5 dag. Övriga turister i regionen stannar i snitt över dagen. TV bevakningen Antal pressackrediteringar ökade rejält under årets upplaga, från 25 stycken under 2012 till över 60 stycken under årets arrangemang. Även TV bevakningen ökar. TV4 Sport sände live i 2,5 timme från evenemangets Elitklass lördag 20 juli. Herrarnas elitfinaler mellan

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

Bundesligalaget SG Flensburg/ Handewitt och Rimbo HK sågs av ca 80.000 TV-tittare. SVT var på plats två gånger, för kortare reportage. Där en av sändningarna gav ca 150000-200000 tittare. Även Åhus Beach egen WebbTV, som gör dagliga reportage och sänder live varje kväll har hittills kommit upp i ca 75 000 tittare. En rolig upplevelse - Som arrangör har vi som mål att skapa en fantastisk spelupplevelse samt samlingspunkt i Svensk Handboll på sommaren. Framförallt för barn och ungdomar dess

ledare och familjer, men även för eliten. Det är roligt att konstatera att vi får fler besökare till vårt evenemang varje år, säger Mats G Jönsson, VD och Grundare av Åhus Beachhandboll festvial. - Vår ambition är att fortsätta leverera en rolig upplevelse för alla! säger Mats G Jönsson. Den 17:e upplagan av Åhus Beachhandboll Festival äger rum 11-19 juli 2014


Nu öppnar Åhus nya

present och hälsobutik Läckra presentartiklar & Nyttiga hälsoprodukter som får dig att må bra!

Öppettider: må-fre 10.00-18.00 lö 10.30-14.00 (X-tra öppet i december) X-tra öppet på Julmarknaden den 7-8 dec.

gilla veryberry på facebook

Köpmannagatan 11 Tel.044-24 92 80 www.veryberry.se

Vi har sålt och servat datorer till företagskunder sedan 1994. Hur kan vi hjälpa Er?

Nordanvägen 5 | 296 32 Åhus | Tel. +46 44 28 94 65 www.fdab.se | info@fdab.se

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013 Amanda.indd 1

7

2013-11-07 20:3


fråga juristen VI HAR BETT ANN BRAUNER BESVARA FRÅGOR SOM VÅRA LÄSARE KAN HA NÄR DET GÄLLER VARDAGSJURIDIK. MAILA ELLER POSTA DINA FRÅGOR TILL ANN. SKICKA INTE DOKUMENT ELLER ANDRA HANDLINGAR.

Tack signaturen ” Anna” för ditt brev. Du skriver att ni är två systrar som har fått en fastighet i gåva av era föräldrar. Er bror fick på samma gång en annan fastighet och pengar. Ni syskon fick alltså lika mycket värdemässigt. Nu vill du och din syster stycka av er fastighet och sälja den avstyckade delen. I gåvobrevet som upprättades avseende er fastighet står det ”att om någon av gåvotagarna vill sälja sin andel så skall den hembjudas inom syskonkretsen.” Din fråga är om du och din syster måste följa denna klausul som står i gåvobrevet. Svar: Ja, tyvärr är klausulen i gåvobrevet juridiskt bindande. I samband med att ni fick gåvan, har era föräldrar bestämt

Vi finns på facebook

www.skomastaren.se

villkor i gåvobrevet. Detta villkor kallas för hembud. Står detta villkor i gåvobrevet kan ni inte sälja utan er brors godkännande. Detta är ett vanligt villkor som föräldrar ofta vill ha med i gåvobrev när det gäller fast egendom. Ni gåvotagare har undertecknat gåvobrevet med detta villkor och därmed accepterat gåvan med förbehåll om hembud. Positivt är att föräldrarna inte villkorat gåvan med att när

Nyheter & julklappstips Changeling serien från danska Per Borup Design. Eleganta och exklusiva smycken som kan kombineras efter tycke och smak tack vare de utbytbara ädelstenskulorna.

fastigheten säljs inom syskonskaran att det skall vara till taxeringsvärdet, utan att det är marknadsvärdet som gäller.

Ann Brauner

Vallgatan 30 (ICA-Kvantumhuset) 296 31 ÅHUS 044-59 000 78 0708-77 23 00 ann.brauner@telia.com

Ann Brauner har varit anställd som bankjurist på Sparbanken 1826 i drygt 23 år. Hon har arbetat med frågor som rör både affärsrätt och familjerätt. Ann Brauner är uppskattad och välkänd för många genom sina intressanta föredrag om vardagsjuridik som hon hållit genom åren i olika sammanhang i organisationer och föreningar. Sedan den 15 februari 2011 driver Ann Brauner en egen nystartad juristfirma med kontor i centrala Åhus.

Juristfirman Ann Brauner AB www.annbrauner.com

8

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

Köpmannagatan 25

Välkomna! Moderiktiga smycken i rodierat silver med en lyxig känsla från Sif Jakobs.


“shearling darling, you know I like to shake things up in winter.”

BAHLSAM GOES

BARBER

SHOP

winter collection 2013

parka perfect

warm & toasty turtleneck

shearling darling

toggle to the top

NU ÄR VI UTBILDADE BARBERARE! UPPLEV EN KLASSISK RAKNING MED KNIV!

sable collar

USA’s nail salon expert. Since 1981. essie.com

mind your mittens

”Vinterns nya läckra färger har anlänt!” Följ oss på facebook Resultatinriktad hudvård & försäljning

Sök på hudstudion

PERFEKT FARSDAGS PRESENT! Håll ögonen öppna efter afterwork på utvalda fredagar, samla polarna till en avkopplande rakning, ta en kall öl o snacka lite...

BAHLSAM.COM

Köpmannagatan 31 • tel. 044-240090 • www.sthudion.se • info@sthudion.se

Din kompletta färgbutik i Åhus! Du väljer kulör och vi blandar!

FÄRGHUSET Färg & Måleri i Åhus AB

Vardagar 9-18 • Lördagar 10-13 Sandvaktaregatan 14 • Tel: 044-24 75 35 • www.farghuset-ahus.com utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

9


Blomsterbindning Att binda blommor, göra arrangemang eller kort och gott vara florist det är egentligen inget som jag funderat över eller har någon tanke på. Men visst kunde det vara kul att testa på, för hur svårt kan det vara? Kan Dennis så kan väl jag! Med dessa förutsättningar så promenerade jag in på Dennis Blommor för att göra ett jularrangemang med blommor. Till min hjälp fick jag de eminenta tjejerna som jobbar hos Dennis. Det är Elin Turesson som har huvudansvaret för att vägleda mig. Elin har jobbat hos Dennis Blommor ända sedan hon gick ut floristlinjen på gymnasiet och det är nu över 10 år sedan, vilket

känns tryggt för då vet hon ju vad hon pysslar med. Vi inleder med att förbereda krukan, och fyller den med genomblöt oasis (den gröna skum massan som man sedan använder för att trycka fast snittblommorna med). Därefter kommer ett av de riktigt jobbiga momenten. – Nu ska du välja vilka blommor du vill ha med, säger Elin med ett leende.

10 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

Att välja ut vilka blommor man ska ha är inte helt enkelt men givetvis måste jag ju gå på röda och vita färger eftersom det ska vara till en julblomma. Som tur är så bistår Elin mig ordentligt här för det är verkligen inte enkelt att besluta sig för vilka blommor man ska plocka ut. Till slut faller valet på vita Germini, röda nejlikor, röda rosor, hyacint, taklök, skimmia och vide. Elin börjar med att visa hur man skär snitt på blomstjälkarna för att dom ska kunna få i sig så mycket vatten som möjligt. Därefter visar hon hur man trycker ner stjälkarna i den blöta oasisen.

Jag testar att snitta en blomstjälk. – Akta så att du inte skär dig, säger Elin och vänder bort huvudet för att slippa se om det skulle komma mycket blod. Att trycka ner nejlikan vållar inga större problem, värre är det när germinin ska i för den är så mjuk att den lätt knäcks när man ska trycka dit den. Jag fyller på med blommor sakta men säkert och hela tiden med Elins stöd så fort jag blir osäker. Under tiden plockar de andra tjejerna Felicia, Emilia och Jessica, upp julpynt som är nyanlänt och snart ska dekorera hela butiken. Dom är otroligt kreativa och


Akta så att du inte skär dig

duktiga tjejerna och det får mig att undra hur ofta Dennis själv binder blommor och arbetar ute i butiken nuförtiden? – Självklart gör han det så fort vi har mycket att göra, berättar Elin, och fortsätter. Man vågar knappt säga det, men jag blir lika imponerad varje gång över hur duktig han är på att göra olika blomsterarrangemang. Mitt eget underverk börjar ta sig och nu skall det dekoreras med diverse juldekorationer. Torkade apelsinskivor, kanelstänger, pärlor, och stjärnor trycks dit och som avslutning trycker jag dit lite kuddmossa och spansk mossa

också för att dölja det sista av oasisen. Jag är ganska nöjd och får ett godkänt betyg av Elin som kallar till sig Felicia för en bedömning. – Ja, jag är mycket hårdare säger Felicia och skrattar. Men även hon godkänner mitt arbete, och jag känner faktiskt mig ganska nöjd. Ungefär samtidigt kommer Taxi Jeppe in i butiken och ska köra ett blomsterbud. – Du är ju rätt duktig på det där, säger han och fortsätter, det skulle ni ju tagit vara på och haft som ett evenemang där man kunde få komma och göra sin

egen blomma i butiken. Elin berättar att det har dom faktiskt redan tagit fasta på. – Är det någon som frågar så ordnar vi självklart det. Det var jättekul att göra ett blomsterarrangemang, men svårare än väntat. Det är inte helt enkelt att se vilka blommor man kan sätta ihop med varandra. Man måste tänka ett steg längre fram. Ett par av blommorna kommer att slå ut, och då får de inte växa över och skymma någon annan blomma. Slutsatsen är att floristyrket är intressant och otroligt roligt, samtidigt som vetskapen om att

det egentligen inte är hela tiden som man kan få binda blommor i lugn och ro, det är massor av förberedelser av alla blommor innan man kan börja med det roliga. – Det är många som tror att vi till exempel beställer våra snittblommor färdigsnittade, berättar Elin. Likaså är det en del som tror att buketterna kommer färdiga, men så är det ju inte.

Rickard na Gunnarsso

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

11


LOU I

SE

:MARTIN ”tjohooo” p 150 p i l k SOFIE oss oss! ny h

”vi

KAROLINA ”tjim tjim”

124019

WWW.KRATIVAKAROLINA.SE

Koppla av och njut av resan,

ses”

Nu utökar vi vårt sortiment med eltandborstar, rakapparater, hårfön och hårklipningsmaskiner 42” LED-TV LG 42LN5200

God Jul! Önskar Bosse med personal

Kristallklar bild med Full HD. Spela upp filmer enkelt från USB eller hårddisk 100 Hz Dynamic MCI VÅRT PRIS! Klass A+, 42 W

3999:-

vi tar även akutbud

Åhus Digital

044-123 000 www.aktaxi.nu

12 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

Vi hjälper er med dålig TV bild, installation, reparation, justering av antenn och parabol Boxer • Viasat • Canal Digital

Köpmannagatan 1 044-24 73 63 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

Vi kan digital TV hos oss får du hjälp


ÖPPET HUS

2 /12 kl. 15-19

VARMT VÄLKOMMEN PÅ

öppet hus! Måndagen den 2 december kl 15-19

Boktryck & Papper

Kom till oss och se vår fina träningsanläggning! Elna Schott, Torget 21, Åhus 0730-393 262 www.boktryckochpapper.se

Extra öppet den 28/11 kl 12-20 och under julmarknaden.

Öppetider ons-fred 12-17 lördag 10-14

• • • •

Mingla Prova på våra pass Vi bjuder på fika Ta del av våra julerbjudanden

Varmt välkommen! - KOM FÖRBI OCH TITTA MED ELLER UTAN TRÄNINGSKLÄDER.

Stormgatan 19, Åhus www.ahustraningscenter.com 044-289389

Nu står (h)julen inför dörren Jenz Carina Söderqvist, CarinaEllinor Dahlquist Jenz Mårtensson, SE ALLA OBJEKT TILL SALU?

Hos oss hittar du julklapparna till din cyckel

Scanna QR-koden med din mobil eller gå till: www.martenssonmaklare.se Köpmannagatan 27, Åhus Tel: 044–24 74 44

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

13


HOUSE OF MI bevarar smårumskänslan

även på Köpmannagatan Den 28 november slår House of Mi upp dörrarna till sin nya lokal på Köpmannagatan. Marie Winberg som äger butiken är mycket entusiastisk och berättar att det är jättemycket jobb att få allt klart i tid, men samtidigt är det självklart värt allt arbete. Marie som driver butiken, startade så sent som för tre år sedan i den lokalen som ligger mitt emot hotell Briggen vid järnvägsövergången på vägen mot hamnen. Till sin hjälp har hon Lotta som har varit anställd nästan ända sedan starten. – Det var egentligen en ren slump att det blev där, berättar

hon. Jag var på jakt efter en lokal där jag kunde sälja klädmärket Cream. När Marie kom in i lokalen som på den tiden var blomsterbutik kände hon direkt att det var helt rätt. Detta var starten på House of Mi och det första året delade hon lokalen med blomsterbutiken. Marie och House of Mi var i ett

14 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

rum och blommor i resten. Efterhand fick hon mer och mer plats och för ett och ett halvt år sedan fick hon hela lokalen för sig själv då blomsterbutiken upphörde. - Från början var det ganska trångt, men ju längre tiden gick så fick vi mer och mer utrymme, och när vi till slut även fick tillgång ovanvåningen så var det ju perfekt, säger Marie. Men för ganska exakt ett år sedan fick hon beskedet av ägaren att kontraktet var uppsagt på större delen av lokalytan och helt plötsligt blev det åter ont om utrymme. Strax efter blev lokalen på Köpmannagatan ledig.

– Det var precis som om det fanns en mening i det som hände säger Lotta Det var bara för tjejerna att börja packa och flytta igen. – Men det är egentligen inget konstigt, säger Marie. Vi har ju flyttat och haft oss hela tiden sedan vi började. Ett tag hade jag lager hemma i vardagsrummet och barnen fick hjälpa till att sortera varor. Marie påpekar att det aldrig hade gått utan att familjen stöttat henne så pass mycket som de gjort. Hon berättar också att Lotta är ovärderlig. – Vi jobbar så fantastiskt bra


ihop, berättar Lotta. Skulle det gå ett par dagar då den ena är ledig eller nått så saknar vi varandra oerhört. Båda tjejerna är i full gång och packar upp varor i den nya butiken som är uppbyggd för att i viss mån påminna om den gamla butiken med många olika små rum. Bland annat har dom byggt upp två olika rumsliknande avdelningar inne i butiken. Dom har också inrett det gamla kassavalvet och ska därinne sälja ljus och ljusstakar. Jag berättar för Marie att jag och många andra har höga förväntningar på hennes lokal.

– Vi har försökt att få samma känsla som vi hade på det gamla stället, men jag går mycket på min egen känsla lyssnar inte på andra och deras förväntningar. Butiken är långt ifrån klar när jag gör vårt besök, men man kan redan skönja karaktären och värmen från den gamla lokalen. Det syns långa vägar att såväl Marie som Lotta älskar sina jobb och det gör att jag tryggt kan lämna butiken med känslan av att mina förväntningar kommer att infrias.

Rickard na Gunnarsso Bilder: Emma Wastring

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

15


ROSEMARI REINHOLDS Rosie driver butiken Veryberry i Åhus och är en flitig krönikör i i Syns i Åhus

Väntan... Att advent betyder väntan, fick vi lära oss på kristendomslektionerna ( ja, det hette så när jag gick i skolan för några år sedan…). Nu börjar den stora och för många långa väntan. Barnen väntar på julafton, kanske det kommer en tomte, vad blir det för julklappar? Vi vuxna väntar på julefriden, då vi är lediga och kan vila upp oss lite och umgås med nära och kära. Någon väntar kanske på att få äta lite god mat eller att få läsa den där boken som ligger på nattduksbordet och samlar damm. Det finns dock en stor risk för att dagarna fram till jul blir som ett enda stort race,

då allt ska fixas. Julklappar ska inhandlas, julmaten ska tillagas, fönstren MÅSTE putsas innan första advent, huset storstädas osv, osv…. Risken är stor att vi när julefriden kommer, är så trötta att vi har svårt att njuta av den. Jag erkänner, jag är precis likadan själv, men om vi lovar att hjälpas åt, genom att påminna varandra att stanna upp ibland. Att sätta oss ner, kanske njuta och då menar jag inte bara dricka, utan verkligen njuta av en julsmoothie, så kanske väntan kan bli riktigt mysig. Vi kanske till och med har lite krafter kvar, så att vi kan njuta lite extra…. Här ska ni få ett recept av

16 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

mig på en jättegod Maca och Pepparkaks smoothie. Sätt er ner i favoritfåtöljen och bara njuuut! Och du….Jag lovar att julen kommer, även om du tar det lite lugnare!

Rosie Reinholds Maca&Pepparka ka 1 portion blanda s i en mixer 1 mogen banan, fryst 1,5 dl mandelmjö lk 2 msk mullbär 1 msk macapulve r 0,5 krm mald inge fära 0,5 krm mald kryd dnejlika 1 krm mald kane l 1 krm mald inge fära


119:-

Mera jul med amaryllis!

st

Julens fynd!

Kom gärna och prova våra pass

Vi anpassar träningen efter dina förutsättningar

BÄST PÅ FUNKTIONELL TRÄNING

Sandvaktaregatan 14 • Åhus • www.retrogym.se • 0708-456 037

(Erbjudandet gäller till den 8/12 2013)

I valfri färg med glaskruka + granris

Dennis Blommor, Köpmannagatan 35, Tel: 044- 24 71 45

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

17


Magnus

Tyche Präst, kyrkoherde eller båda delarna!

Efter 28 år i branschen ser kyrkoherden Magnus Tyche fortfarande oerhört många utvecklingsmöjligheter för kyrkan. Samtidigt som han är öppen och ser många möjligheter att kunna använda kyrkan till, så påpekar han samtidigt att heligheten är viktig att bevara. Magnus är född i Trelleborg, och som barn bodde han i Simrishamn. Han kom till Åhus Församling som komminister 2009, innan han blev kyrkoherde 2012. Hans arbete som kyrkoherde innebär att han ansvarar för 20 anställda i församlingen. Som kyrkoherde arbetar han cirka 50 procent med att vara ledare och 50 procent i verksamheten. Att vara chef i en församling kan innebära allt från utvecklingssamtal med personalen till att långsiktigt utveckla verksamheten. – Det är jättekul att få vara med och påverka vad försam-

lingen ska arbeta med, samtidigt som jag också får vara en del av verksamheten. Vi har bara det senaste året haft över 50 olika aktiviteter i vår verksamhet, men det vet nog inte många om, säger Magnus. I min värld brukar jag säga präst och inte kyrkoherde, vad är rätt och vad är fel? - Enkelt förklarat så är alla kyrkoherdar präster, men alla präster är inte kyrkoherdar förklarar Magnus. En kyrkoherde är den som leder verksamheten i församlingen, en chef. Magnus hade egentligen bestämt sig för att bli journalist och påbörjade den utbildningen efter två år med arbete som fältbiolog och industriarbetare. Första årets studier innefattade teologi och under denna tid förstod han att det var detta han ville hålla på med i framtiden. Så istället för att fullfölja journalistutbildningen påbörjade Magnus den

18 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

femåriga prästutbildningen. Han prästvigdes 1986 och har sedan dess arbetat som präst i fem olika församlingar. Att vara präst och hålla gudstjänster idag är inte detsamma som det var för 30 år sedan. Idag måste man precis som på alla andra ställen leverera för att folk skall komma tillbaka. Magnus berättar att på 1800-talet höll prästerna både halvtimmes och timmes långa predikningar, medan man idag väljer att hålla mer kortfattade och preciserade predikningar. Åhus Församling har till exempel nästan vid varje gudstjänst någon form av musikaliskt inslag utöver de ordinarie psalmerna. Detta nytänkande ser han som en oerhört positivt utveckling av kyrkan och han är inte avvisande till att också använda kyrkan för mer än gudstjänster. Men samtidigt poängterar han vikten av att det inte får bli på bekostnad av det som är heligt, för just helig-

heten är viktig för människor. Som präst kommer Magnus ofta i kontakt med människor i olika situationer och det är en av orsakerna till att han trivs så bra med sitt arbete. Dessa möten är otroligt utvecklande och lärorika. Det kan vara allt från att möta par som skall gifta sig, som till att arbeta med den mörkare sidan när man skall planera begravningar tillsammans med anhöriga till någon som avlidit. – Det ger mycket, det är ju något jag är intresserad av, man blir ju liksom inte färdig, säger Magnus, och fortsätter: Det handlar om livsåskådning, man får nya erfarenheter. Jag menar, om jag hade hittat svaret på de tolv stora livsfrågorna redan för 25 år sedan hade jag nog inte varit kvar i samma yrke idag.

Rickard na Gunnarsso


Vårt omtyckta Julbord, Livemusik & 1h Bowling Med fokus på julens läckerheter tillagat med omsorg på bästa råvaror. Bowling och lite Rock n´ Roll på det så har ni receptet på en riktigt lyckad kväll!

mna Varmt välko med er bokning!

goldhat Reklambyrå

Vertigo Woodloose Woodloose Vertigo

Manuellt eller med en knapptryckning. Genom en vinkling av lamellerna bestämmer du sälv hur ljuset skall falla behagligt in i rummet.

METOD.SE

22, 23/11 29, 30/11 6, 7/12 13, 14/12

Vill du vinkla ut eller in grannen? Välj själv hur mycket du vill dela med dig av insidan. Med våra lamellgardiner reglerar man lätt insynsskydd på kvällen och ljusinsläpp på dagarna. Genom att vinkla lamellerna bestämmer du själv hur mycket du vill skärma av och därigenom få både insyn och ljus att bli perfekt. Se vår stora kollektion vid infartsrondellen i Åhus.

mån-tors 10–18, fre 10–14, lör 10–13

Tel 044-28 89 90. www.ljusochcomfort.se

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

19


Sommarorten Åhus lever även under vintern

Inga medlems eller inträdesavgifter!

044-24 21 20 www.wellnez.se

Wellnez bygger ut! Gå med nu till 2008 års pris! Gäller till och med 31/12 2013

BARNRUM

Barnfamiljer, har ni problem att få till det med träning? Vi har lösningen!!! Nytt barnrum med lite för alla.

GYM

Ny avdelning med inriktning på funktionell träning bild: Pernilla Blixt

YOGA/DANSSTUDIO

Relaxad träning i ljuddämpad miljö

bild: Elna Schott

Äntligen... Ett välkänt uttryck av en känd svensk komiker i samband med den årliga presentationen av årets författare. Nu återanvänder jag det på vår underbara by Åhus. Tänk vad vi som bor här lever upp på sommaren! Det är restauranger, sommartider i butikerna, massor av aktiviteter och turister som vallfärdar. Detta gör att vi Åhusbor (jag räknar mig faktiskt dit, trots att vi tillhör Fjälkinge församling, men vi har ju postnr 296, strax utanför Åhus där jag bor) också tar oss ut och njuter av de butiker, restauranger och evenemang som vi har i Åhus. Det är superkul att ge sig ut i Åhus på sommaren, man träffar kända ansikten vart man än går. Det beror såklart på att vi är tacksamma för allt som erbjuds oss under sommaren. När nu hösten är här och vintern närmar sig så har vi äntligen fått samma förmån även under denna period. I år har nämligen

”En professionell friskvårdsanläggning till oslagbart pris!"

en del restauranger öppet på helgerna även under hösten. Bara i hamnen så har vi tre stycken som fortsatt lagar god mat åt oss, sedan har vi ytterligare några restauranger på andra platser som erbjuder oss denna fantastiska service. När det gäller butiker är det ju flera som även i år har både lördags- och söndags öppet. Och även i år kommer det att vara en julklappskväll med mingel, med julmysiga butiker och fina erbjudande, med öppettider till kl. 20:00 i många av butikerna den 28 november. Lägger vi sedan till att Åhus Julmarknad & Julskyltning i år kommer att vara i två dagar med ett digert program, så har vi ju otroligt mycket att njuta av i Åhus även under hösten/vintern. Nu gäller det bara för oss alla ”stuesittare” att ge oss ut i vår lilla by och ta till vara på det som alla trevliga företagare och krögare gör för oss i Åhus.

20 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

28 x 10 cm silver reflex Antal: 50 st

11,7 x 4,5 cm silver reflex

VI UTFÖR TOTALENTREPRENAD Antal: 50 st

K-Textil / Ralle / 2009-09-28 / Jenny

EL - VVS - MÅLNING - MURNING - M.M

Nybyggnad – Tillbyggnad Ombyggnad – Renovering Daniel: 0708-67 39 89 • Christoffer: 0706-88 11 52 dc.bygg@hotmail.se • Finkvägen 8, 296 72 Yngsjö


Originalet

Jul på

GOD JUL!

Köp presentförpackning eller presentkort

Volvo service 2.0

Julbuffé

med riktig stämpel i serviceboken

399:-

Bilverkstad

Alla helger från kl 12.00 med början 23/11 Övriga dagar boka!

Däckverkstad AC - Service

(min 20 pers)

Lagar stenskott och byter bilglas Beställ er sill, ål och övrig julmat redan idag. Butiken

Lokal för julfest, konferans, bröllop mm Boka i god tid!

Vi släcker din 2:a Förvaring av däck vid däckbyten Släpvagnsförsäljning och reservdelar till alla märke

Dags att byta däck, anlita vår däckverkstad.

Näckrosen

Ring!

044-24 91 21

Räntefri delbetalning i 4 månader med Volvo- eller Boschkort

www.rokeriet.se

7720 ISO/IEC 17020 (B)

Yngsjövägen 226 Mellan Åhus - Yngsjö

AUTOSERVICE ÅHUS AB 044-24 79 80 - Sandvaktaregatan 22 per@autoserviceahus.se - autoserviceahus.se

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

21


julklap SKOMÄSTAREN Herr Docksta slippers med brouge designad av Mats Theselius.

BOKTRYCK & PAPPER Tjugo Skånska Vingårdar Pris: 295:-

RÅDGIVNING Juristfirman Ann Brauner AB PERCYS DESIGN Ljusstake KUBUS / ByLassen finns i svart, vit, koppar och krom Pris från 515.-

DENNIS BLOMMOR Kompakta dekorationer likt vi syns i åhus blomman från 169:-

AUTOSERVICE ÅHUS AB 044-24 79 80 - Sand per@autoserviceahus.se

AUTOSERVICE Presentkort

22

vaktaregatan 22 - autoserviceahus.se

ÅHUS GULDSMEDJA Silverängel, finns i fyra storlekar fr. 320:-

En julklapp är en present som utdelas vid julen. Den kallas även julgåva, särskilt när gåvan inte är inslagen. I Nordeuropa, Tyskland och Österrike öppnas julklapparna på julafton, medan de i många andra länder öppnas på juldagen. Julklapparna kan delas ut av en jultomte och/eller läggas under julgranen innan de öppnas. Julklappar brukar vara inslagna i present-/julklappspapper som är enfärgat eller bär aljul- alternativt vintermotiv. utgåvalehanda 43 | Vi syns i Åhus December 2013 källa. wikipedia

www.annbrauner.com

UNER JURISTFIRMAN ANN BRA ing givn råd tis En timmes gra

DAMSCHÅPPEN Handskar, plånböcker och jojofodral i skinn. Från 49:-

Jultomtens amerikanska namn ”Santa ländska ”Sinterklaas”, som härleds til 300-talet som helgonförklarades för s laus är skyddshelgon för barn, sjömän pantbanker, tjuvar som ångrat sig sam källa. wikipedia


ppstips{ PP&CO Julklappstips mössa från Napapiriji 399:-

ÅHUS BOWLING Presentkort

RÖKERIET Välj fritt ur vårt breda sortiment och fyll din låda, en garanterat uppskattad julklapp ifrån Rökeriet VERYBERRY Ett ovanligt skönt par passar syster, bror, mor och far!

HB STAURANG ORT PÅ RE godast! ar ak PRESENTK sm den som ! är en nt se re mmer priset Bästa p u själv bestä d t at är lt al Och bäst av

ÄNGSHYDDAN I YNGSJÖ Vättar och tomtar, nya vita och klassiska grå. Design Åsa Göthander

HOUSE OF MI Krukor i många olika storlekar

HERRSCHÅPPEN Skinnhandskar. Från 200:-

a Claus” är baserat på det nederll Sankt Nikolaus, en biskop på sin kristliga givmildhet. S:t Nikon, fiskare, de falskt anklagade, mt många städer.

STUDIO AMANDA Multitänger, locktänger och plattänger! Från 999:- inkl.värmeskydd

BARNLEK Snurra, skynda, sök! Hoppsan spelet för barn med spring i benen, från 4år Pris 299:-

Utomhusgran är en gammal sed och hade troligtvis ursprungligen någon typ av magisk betydelse, som skydd mot onda makter i samband med mörkret kring midvintern. Inomhusgranen dök upp i Tyskland under 1400-talet. Den första rapporterade svenska inomhusgranen är från 1741. källa. wikipedia

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

23


HÄLSOBUTIKEN

flyttar söderut och

blir Veryberry!

I mars 2011 tog Rose-Marie Reinholds över Hälsobutiken i Åhus. Sedan dess har hon försökt sätta sin prägel på butiken, och för inte så länge sedan gick hon med i Nature kedjan för att ytterligare förstärka sin butik. Jag ska inte sticka under stol med att det känns trångt när man kommer in till henne i butiken. – Vi har inte ens haft något lager att ha saker i berättar Linda som hoppar in och hjälper till i butiken ibland. Men nu är det dags för Rosie att byta lokal, och att få sätta sin egen prägel på butiken. Den 28 november slår hon upp dörrarna i före detta Feliz Designs lokaler. – Jag ser verkligen fram emot att få en större butikslokal som jag har möjlighet att utforma precis så som jag vill ha det, ljust, fräscht och luftigt. med läckra presentartiklar och nyttiga hälsoprodukter, säger Rosie när hon berättar om hur hon känner inför flytten. Hon fortsätter entusiastiskt

med att berätta att hon kommer att skala ner sina produkter lite genom att fokusera mer på helheten hos leverantörernas produkter. Bland annat kommer hon att ha kvar Holistics sortiment, men också utöka med Alpha plus. Hon förklarar och visar med hela sitt kroppsspråk hur hon har tänkt sig de olika sektionerna med produkter i den nya butiken. Dessutom kommer butiken inte längre att heta Hälsobutiken, utan framöver kommer den att heta Veryberry! Att det just blev det namnet har en helt egen historia. Många tror att det är en kedja som Hälsobutiken gått med i, men så är det inte, utan den enda kedja

24 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

som hon är med i är fortsatt Nature kedjan. Verryberry kom till genom hennes 10 åriga dotter Alma. – Vi satt hela familjen därhemma och spånade på vad man skulle kunna ha för namn och då kom Alma på Veryberry, säger Rosie. Familjen fastnade för namnet och när en bekant fick höra om det och bekräftade att det var ett mycket slående namn så bestämde dom sig. En av anledningarna till att Rosie vill byta namn är att hon fortsättningsvis kommer att saluföra även delar av det som Feliz Design tidigare hade i sin butik. Det vill säga presentartiklar, ljus i olika former, frozzypack, handdukar och mycket mer. Nu inför julen kommer hon givetvis att ha massor av julartiklar som adventsstakar, tomtar och annat julpynt. Av den anledningen tyckte hon också att namnet Veryberry var perfekt för sin butik, för då kan hon både sälja

presentartiklar och hälsoprodukter utan att namnet härleder till en specifik produkt. Det hon däremot inte kommer att ha nu i början, som många tror och associerar till, är bärdrinkar. – Det finns en tanke och önskan om att längre fram kanske kunna ha lite av ett Smoothiecafé där man kan köpa sin hälsosmoothie och något chokladbar eller liknande, säger hon. Trots att det är bråda dagar med många som drar i henne, så känns hon glad och sprudlande entusiastisk. Och kan bara en liten del av den energin avspegla sig i den nya butiken så kommer Åhus att få ytterligare en fantastisk butik på Köpmannagatan.

Rickard na Gunnarsso


Artrosskola Under hösten kommer vi att erbjuda föreläsning om artros –”den vanligaste orsaken till smärta från leder”. Datum: Delkurs 1, tisdagen den 3/12. Delkurs 2, tisdagen den 10/12 Klockan: 16.30–18.00 Plats: Konferenslokalen, Vårdcentralen Åhus

Välkommen!

Föreläsningen erbjuds till samma pris som ett sjukgymnastbesök (160kr). Frikort gäller. Betala i kassan i samband med besöket. Inget behov av föranmälan.

För ytterligare information besök vår hemsida, www.vardcentralenahus.se, eller ring 044-309 01 50

Vårdcentralen Åhus Primärvården Skåne Vi är mijöcertifierade

Bar Drinkar Kvällsöppet

VÅRA ÖPPETTIDER

Måndag: Tisdag: Onsdag: Torsdag: Fredag: Lördag: Söndag:

Stängt 11.30-21.00 11.30-21.00 11.30-21.00 11.30-22.00 12.30-22.00 12.30-21.00

BOKA GÄRNA BORD

VI KOMMER ATT HÅLLA ÖPPET HELA ÅRET FRAM TILL MAJ

Restaurang Kina - thai - sushi - kontinental

*ASIATISK LUNCHBUFFÉ * inkl dryck

85:-

Tisdag-Fredag 11.30-14.30

Vi finns nu i fd Restaurang Åsikten i Åhus hamn Tel: 044 - 24 01 05 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

25


Hälsoval Skåne

Val / byte av vårdenhet Jag väljer / önskar byta till Vårdcentralen Åhus Sandvaktaregatan 15, 296 35 Åhus Tel. 044-309 01 50

Dina uppgifter Namn

Personnummer (12 siffror)

Gatuadress

Postadress

Mobiltelefon

Datum

Namnunderskrift

Namn (för omyndig - vårnadshavare) Telefon dagtid

Personnummer (12 siffror)

Datum och underskrift måste finnas för att valet ska vara giltigt. Dina uppgifter kommer att lagras i ett dataregister avsett för att administrera val av vårdenhet. Blanketten lämnas eller skickas till vald vårdenhet. Mer information och adresser till vårdenheter finns på www.skane.se/hälsoval. Du kan också ringa 077-444 00 90

Fyll i, klipp ut och skicka in redan idag!

#

D OCH JULSK A N YL K R T A

i Åhus

NG NI

JUL M

I ÅR ÄVEN ÖPPET LÖRDAG 7/12 lördag 7/12 10.00-18.00 söndag 8/12 13.00-18.00

Fåtal platser kvar. Vill du var med som hantverkare/försäljare? !! Pris på Köpmannagatan/St Annas gång /Torget är 200:-/metern ex moms. Sparbanken 1826 250:- metern

Unna dig en härlig mustig höstfärg Slingor eller färg inklusive klippning

fr. 800:-

För info: 0708-67 01 64 - mail: janjon@home.se

Familje o Barnprogram både på Torget o Köpmannatorget (vid Sparbanken) Se annons och reportage i denna tidning.

044-24 14 11

26 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013


Reparation • Entreprenad • Solceller • Värmepumpar • Installationsarbeten Underhåll och service • Rensa avlopp

Tel 0708 50 33 77

www.ahusror.se

Har ni problem med kalk i ert vatten? AquaRents helautomatiska avhärdningsfilter är avsedda att användas i egna hem med problem med kalkavlagringar tex i värmeväxlare, varmvattenberedare, diskmaskiner, tvättmaskiner eller i rörledningar. Filtret levereras som en komplett enhet, bestående av kabinett för lagring av salt och saltlake, filterbehållare med jonbytare samt en volymstyrd ventil för automatisk spolning . Automatiken är försedd med en hårdhetsreglering, där man enkelt ställer in önskad hårdhet på vattnet. Ett vatten med noll i hårdhet är inte gott att dricka så vi rekommenderar att ställa in hårdheten på ca 3-5°dH. Det kommunala vattnet i Åhus är 13°dH, innan avhärdningsanläggningen stängdes i vattenverket var hårdheten 7°dH.

I samarbete med Åhus RÖR Pris 10 900:- inkl. moms installerat och klart AquaRent Sverige AB ● Tel 044-10 05 23 info@aquarentsverige.se ● www.aquarentsverige.se

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

27


Tord Andersson är ständig krönikör i Vi syns i Åhus. Till vardags driver han familjeföretaget RA-Byggen.

Miljön börjar bli ganska illa däran Nu lackar det mot jul och jag har precis lärt mig skriva tretton istället för tolv. En liten tid vi leva här med mycket möda å stort besvär. Det är kanske just det, att livet är kort, som gör att vi verkligen ska ta ut maximalt. Är man på ett ålagille till exempel ska man inte äta en tallrik nu när det börjar bli ont om råvaran utan vi ska äta fyra olika sorter och helst ha ben runt hela tallriken. Medvetenheten ligger dock tung hos de som förser oss med denna tradition i form av återplantering och försök att få hela kusten skyddad på Unescos världsarvslista, det vore något. Så jag säger inget om det, på Mallorca kan man köpa förpackade ålyngel bredvid medvursten som fullvuxna skulle räcka till bra många gillen, så allt är så komplext. Skulle jag till exempel sluta att flyga för nöjesskull så hjälper väl inte det när en av världens mest förmögna miljöprofiler å ena sidan är bekymrad över miljön men å andra sidan har ett bolag som börjat sälja rymdresor som varar några minuter och som förmodligen spyr ut så mycket koldioxid att ett helt klippblock

stort som Stenshuvud rasar i sjön någonstans på Grönland vid varje start av blotta förskräckelsen. Vi verkar liksom elda på och värma upp bollen i sådan fart att stora isar smälter, hela jordskorpan börjar röra på sig och det börjar bli pyspunka lite varstans. Lägger man ihop alla delar om människans kollektiva dumhet är vi

och har ingen ambition att så bli, men jag böjar känna mig riktigt radikal med avseende på att miljön börjar bli ganska illa däran. Det är liksom dags att parkera många av flygplanen på marken, åka fem personer i varje bil, en riktig oljekris helt enkelt. Allt som är billigt måste blir dyrt, vår reella inkomst bör gå åt till

nog inte tillräckligt smarta för att överleva oss själva och resan neråt har börjat. Det finns de som inte tycker att man ska röra för mycket i grytan och springa runt och skrika varg utan allt ska utvecklas framåt med grön energi hit och dit, stör inte vår bräckliga ekonomiska struktur får då blir det krig om vi inte har en stabil tillväxt. Jag är ingen politiker

det som är viktigt istället för en massa onödig konsumtion, såsom möbler som monteras med en insexnyckel eller resor till långtbortistan, är det vinter är det vinter, är det sommar är det sommar. Lite mer 50-tal helt enkelt, även om de inte hade en oljekris just då så verkade det som om de var ganska lyckliga utan allt det som vi regelbundet kräver idag.

28 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

Kruxet är väl att hålla alla glada i en nedåtgående spiral, att intala sig själv att mindre är mer värt. Min fru tycker verkligen illa om när jag drar igång detta tugget till vardags och till fest, hon ser förmodligen ett direkt hot mot sin shopping gen, men hon är inte hemma ikväll och kan korrekturläsa denna gång så då gäller det att passa på att skriva lite om vad man vill. Ska väl inte sticka under stol med att jag själv också innehar en hel del prylar i förrådet och förmodligen släppt ut en ansenlig mängd koldioxid i min jakt på triviala nöjeskickar, så jag står absolut inte med någon pekpinne. Driften är helt enkelt för stark för en liten svag människa som jag som vill ha lite kul och äta en bit ål. Och det är absolut förbjudet för någon kund att tro att jag inte vill bygga ett nytt hus eller montera en ny glasvägg, tak måste få lagas och fina saker måste få tillverkas. Vi ses

Tord Andersson


• Massage • Mindfulness • Friskvård på jobbet

• Pilates / Yoga Lates • Qigong • Yoga

• Personlig träning • Gruppträning / pass • Meditation

Kom igång & håll igång Behåll formen i knopp och kropp -din helhet är vårt jobb

Julklappstips Skräddarsy ett personligt tränings- hälsopresentkort

Taiso Hälsa Träning & Motion

044-590 12 34 • 0733-900 832 Sandvaktaregatan 19, Åhus info@taiso.se • taiso.se healingfitness.se

Nummer:

or t k t n e s e r P P

G IV G – RÅD L A N E R IN

S K ÖT S E N IN G –

rde av: Till ett vä

tid 1 år

/

tum:

Inköpsda

Sign 0 7 0 5 -2 ir en sj ö H el en S

si re ns jo 1 96 89

@ te

li a. co m

L

d

A nn a- Le

Giltighets

år

Jö ns so n na B ie l

0

na le na 6 0 2 7 an 7 3 3 -2 6

ga rd en @

gm ai l. co

m

En perfekt gåva till någon som vill bli inspirerad att förbättra eller förnya sin utemiljö. Är mottagaren berättigad till RUT-avdrag fördubblas tjänstens värde om presentkortet används till trädgårdsskötsel. Läs mer på Skatteverkets hemsida om vilka trädgårdstjänster som ger rätt till skattereduktion. Presentkort från 1000 kr. Helen Sirensjö 0705-21 96 89

d Anna-Lena Biel Jönsson 0733-26 60 27

Vi är experter på trädgårdsdesign, utbildade på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Möt oss på www.facebook.com/formstruktur

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

29


Titta hit alla hundägare! Jag heter Kirsti och bor i Åhus. Jag har fram till nu jobbat många år inom vård och omsorg, men har nu bestämt mig för att sadla om och förhoppningsvis kunna börja jobba med hundar framöver. Jag har ett stort intresse för detta och har själv haft hund sen 1997.

Stjärnklart i jul med Pris:

Våren 2013 gick jag en kurs till hunddagisföreståndare i Alvesta och nu i augusti, september 2013 har jag praktiserat 2 månader på Grändens hunddagis/pensionat i Knislinge.

1199:-

Med den här annonsen vill jag först och främst göra en förfråga och kolla om det finns ett intresse inom hundrastning här i Åhus. Finns där ett behov, är min förhoppning att kunna starta ett företag, där jag under dagen tar hand om er hund medan ni är på arbetet. Jag kommer att komma hem till er och hämta hunden, vilket gör att hunden får vara i sin egen hemmiljö. Vi går ut på en skön promenad och sedan lämnar jag hem hunden igen, färdig rastad, glad och redo att invänta sin matte/husse att komma hem. Fördelen med en den här tjänsten, är att ni inte behöver passa tider med lämning/ hämtning, utan kan köra till jobbet i lugn och ro med vetenskapen om att er hund kommer ut, rastas och har trevligt.

Svenskt konsthantverk med egen design sedan 1977

Vid intresse ring eller maila mig: 0708527907 - kirsti.karlsen@telia.com

Öppettider: Måndag-fredag 10-18, lördag 10-14 Norregatan 59, Åhus Tel: 044-24 77 00 info@studioglashyttan.se

Med vänliga hälsningar Kirsti Persson

” Nu tändas STRUT LAMPA

tusen juleljus”

Följ oss på facebook

JULSTJÄRNA vit eller röd liten 89:mellan 149:stor 359:-

liten 40cm 149:stor 60 cm 199:-

REKTANGEL LAMPA 189:-

LJUSSTAKE 5-ARM 169:TRÄDLAMPA 169:-

7-ARM LJUSSTAKE liten 50X75cm 499:stor 75X105cm 569:-

Öppet alla dagar! Mån-Fed 07:00-18:00 • Lör 09:00-13:00 • Sön 10:00-14:00

Låna släp gratis vid köp!

30 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

Åhus 044-28 044-28 8484 50 50 ÅHUS


Tävla om trisslotter Skicka in korsordet till:

(eller lämna i brevlådan på baksidan av Åhus Tryckeri)

Åhus Tryckeri AB Box 91, 296 21 Åhus Märk kuvertet med ”korsord” Senast den 9/12 -2013 Åldersgräns 18 år Namn & Adress_____________________________________________________

GRATTIS

Vinnare i oktobernummret

Lena Franzén Åhus

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

31


Hunddagis och hundpromenad Åhus har tidigare inte haft någon som kan passa din hund dagtid. Men till årsskiftet så kommer Caroline Eklund att öppna upp ett hunddagis på Fyrvaktaregatan 10, bredvid brandstationen. Samtidigt har Kirsti Persson planer på att starta upp en hundrastningsverksamhet i Åhus. – Idag kör folk till både Knislinge och Önnestad för att lämna sina hundar, säger Caroline. Det finns ju en lag i Sverige idag som säger att hunden aldrig får vara ensam mer än sex timmar, berättar hon vidare. Caroline jobbar idag på räddningstjänsten i Kristianstad men har sagt upp sig från det job-

bet för att satsa fullt ut på att förverkliga sin barndomsdröm om att driva ett hunddagis. Hon berättar att för kunna göra detta krävs många olika utbildningar. Caroline har utbildningar i djurkunskap, djursjukvård, etologi, hundars beteende, hundens fostran och hundsport. Hon har själv hund och har tävlat i flera olika sporter med Izzie som hunden heter. – Jag har alltid haft ett stort intresse för hundar, berättar Caroline, och fortsätter ivrigt att berätta om sin nya verksamhet. Åhus hunddagis ska inredas för att få plats med 30 hundar som ska stå i boxar, men hon poängterar att de aldrig får vara ensamma i en box. Tanken är att hunddagiset ska

Träningsprogram

Ge bort HÄLSA i julklapp

köp presentkort till någon du tycker om

PT Träning Hälsocamp Föreläsningar Löpskola Tester Kostrådgivning Viktgrupper Löpgrupper

VÅGA och UNNA Personlig Tränare Cert. Kost- och träningskonsult

Läs mer på www.holck-clausen.se

dig lyxen att ha någon som hjälper dig att nå dina mål!

0733-54 19 45 • helena@holck-clausen.se • www.holck-clausen.se

32 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

öppna i början av januari, men att det ska vara klart för öppet hus redan den 28-29 december. Parallellt med detta så planerar Kirsti Persson att starta en hundrastningsverksamhet. Det intressanta är att dessa två är helt oberoende av varandra. Kirsti berättar att hon haft tankar på detta under en längre tid och att hon inte riktigt bestämt sig ännu utan skulle vilja kolla av marknaden först för att se om det finns underlag. – Om det skulle vara möjligt så hade det varit helt fantastiskt att få uppleva sin dröm, säger Kirsti. – Om det blir verklighet så är tanken att jag skall åka hem till hundens hem för att därifrån gå en runda med den. På så sätt behöver hunden aldrig lämna sin naturliga miljö, och hundägarna behöver inte heller ha några tider att passa. Kirsti har liksom Caroline utbildningar för ändamålet, bland annat nu senast en kurs till hund-

dagisföreståndare och praktik på Grändens hunddagis i Knislinge. Givetvis har även hon ett stort hundintresse och egen hund sedan 1997. Detta innebär att alla hundägare i Åhus framöver kommer att ha alla möjligheter att få hjälp med sin hundpassning och hundrastning medan de själva är på sitt jobb.

Apoteket Flädern i Åhus

- din lokala hälsopartner för ökat välbefinnande

Vi har saffran och ÖPPETTIDER glöggkryddor Vardagar: 09.30-18.00 Lördagar: 10.00-13.00

Presentkort & Presentförpackningar

Välkomna att besöka oss eller vår hemsida för mer info

Köpmannagatan 22, Åhus

www.apoteksgruppen.se


JULKLAPPSSTATIONEN här finns allt man kan önska sig !

Gratis parkering, Coop, Systembolag och Banker, Allt på samma ställe

Presenter

Prylar Kläder Tyger Handdukar Glas Bestick Marimekko

ÅHUS

Ring 044-247330 eller besök oss & boka bord på www.restauranghb.se

Järnvägsgatan 2 Textil/Present 044 241050 Inredning/Möbler 044 209420

percysdesign.se Vi kan inreda, kom till oss. Vi kan komma till er.

Möbler

Nya projekt från Åhus På vår ständigt uppdaterade hemsida visar vi upp vilka möjligheter som finns, hur vi löst problemet hos din granne och vad femtio års erfarenhet betyder för resultatet. Eller vill du bli inspirerad?

soffor fåtöljer stolar bord lampor mattor mm.

Boka tid för visning av

rabyggen.se

UTSTÄLLNINGSVILLA i ÅHUS allt till salu, möblerna och huset.

HEMMA HOS PERCYS Ring eller emaila för visning

tel. 044 209420 / email info@percysdesign.se bokningstider, fredag 12-18 och lördag 10-14 eller annan tid efter bokning

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

33


följ oss på vår facebookssida

Bensinhandlaren i Åhus AB Nordanvägen 4 • 296 32 Åhus Tel. Butik 044-28 90 00 Tel. Verkstad 044-24 08 55

Välkommen till LIONS LOPPMARKNAD

i Åhus

Hos oss finner du Bensin-Bilverkstad-Försäljning och service trädgårdsmaskiner Kiosk-Bake of-Food court-Biluthyrning-Släputhyrning

Måndagen den 13 december kommer Åhus luciatåg till oss ca. kl. 16.30 Då bjuder vi på glögg och pepparkakor och en liten julklapp

Vi har öppet varje helgfri lördag

09.00-13.00 året om.

Manhattan ord.pris 2 900:-

En av sveriges största loppmarknader

LIONS CLUB ÅHUS

1990:-

Familjerätt

Provence ord.pris 4 500:-

Affärsrätt

- Bodelning under äktenskap - Överlåtelseavtal - Gåva mellan makar - Kompanjonavtal - Testamente - Aktieägaravtal - Samboavtal - Tvister - Bouppteckning - Arvskifte Månadens fundering!

2 690:-

Vi gifte oss för några år sedan efter att ha varit sambor i fyra år. Vad händer med våra tillgångar som vi ägde innan vi gifte oss. Delas tillgångarna lika vid en skilsmässa? Min man äger en fastighet som han fick i gåva av sina föräldrar innan vi gifte oss. Vad händer med den om vi skulle gå skilda vägar?

RABATTKUPONG

500:På alla snöslungor

Juristfirman Ann Brauner AB

(Rabattkupongen gäller till 31/12 2013)

Jonsered ST2106 ord. pris

ann.brauner@telia.com 0708-77 23 00

Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com

12400:-

yoga McCulloch 121E med elstart ord. pris

5495:-

feelgood rawfood

McCulloch 121 ord. pris

4495:-

34 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

0732-00 19 12 www.aktivinspiration.com


TANDLÄKARNA

WIBÄCK & BERILD

på Köpmannagatan 10 i Åhus

5

2008−2013

Vi firar 5 år i Åhus med att bjuda dig på en värdering och vårt nya marknadspaket Internet XXL (värde ca 2 000kr)!

Nu är vi fler som kan ta hand om dig och dina tänder! Alla är varmt välkomna, både barn och vuxna!

Gäller dig som tecknar förmedlingsuppdrag under oktober och november månad 2013. oktober månad 2013.

044-24 00 91 ahustandlakarna@ptj.se

God Jul

maklarhuset.se/internet-xxl Vallgatan 30 | Åhus | tfn 044 - 28 20 01 | maklarhuset.se/ahus | facebook.com/maklarhuset

Köpmannagatan 32, ÅHUS

044-24 08 75

Öppettider:Tis-Fre 10.00-18.00 Lördag 10.00-14.00 • Sön-Mån Stängt

Julklappsrabatt

Vi har Lalaloopsy

gilla oss på facebook sök på schåppen

Dam

100:-

rabatt

Öppettider: måndag-fredag 10-18, lördag 10-14 Järnvägsgatan 5, Åhus Tel: 044-24 94 90 • www.barnlek.se facebook.se/barnlek

Herr

100:-

rabatt

När du handlar för 500:-

När du handlar för 500:-

Gäller till 24/12 kan ej kombineras med andra erbjudande, och gäller ej redan rabatterade priser.

Gäller till 24/12 kan ej kombineras med andra erbjudande, och gäller ej redan rabatterade priser.

Namn:________________________

Namn:________________________

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

35


HISTORIA Av: Rickard Knutsson

Från kyrktornet åt väster

& Nu

Resterna av Västerport, som en gång var en tornliknad byggnad med sin port. På ett sjökort från mitten av 1700-talet finns byggnaden inritad och användes då som riktmärke vid insegling till hamnen.

Här har vi en praktfull vy åt sydväst tagit ifrån kyrktornet någon gång mellan tidig höst 1913 och tidig höst 1916. Och hur kan man se det? Jo, Åhus fick elektricitet inkopplad i december 1913 och då hade man under året dragit fram elledningar till de hus som så önskade. Likaså hade gatorna försetts med gatljus vilket syns i bilden. Tidig höst kommer sig av att tobaken inte ännu är skördad. Hos hamnarbetarna Andreas Jönsson, Västergatan 6, och Ola Lilja, Västergatan 8, gapar torkställningarna till tobaksbladen ännu tomma. En fingervisning på att det är senast 1916 är att arbetsförman Jöns Ljungberg, Andreas Björkman gatan 5, ännu inte fått magasinsarbetaren Jöns Olsson, Andreas Björkman gatan 7, som nabo. Det huset byggdes först 1917

Andreas Björkman gatan 5 t.v. och Andreas Björkman gatan 12 och 14 t.h. någon gång mellan 1900 och 1908.

36 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

Utsikten åt söder vid slutet av 1990-talet.


Västerport är skymt på bilden från kyrktornet men såg ut så här åt väster innan breddningen på 1920-talet. Kapellet på kyrkogården kan anas i bildens mitt.

Bilderna tillhör S:ta Annas Gille

Adresser som anges är de nuvarande.

Kom man från Yngsjö hållet möttes av denna åsyn av Västerport.

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

37


ChristMAs BY thE sEA

ÅHUS

JULBORD

SHOW

FEST

LÄS MER OM ÅRETS JULBORD på www.ahusstrand.com PREMIÄR 23 NOVEMBER. SEASI DE CHRISTMAS H O T EL 044-28 93 00 www.ahusstrand.com

38 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

TS ÅRE D! R O B L JU R

IÄ PREM OV 23 N

ÅhUsstrAND


ÅHUS JULMARKNAD & JULSKYLTNING 7-8/12 NU VÄXER JULMARKNADEN I ÅHUS! I år utökar vi Åhus Julmarknad & Julskyltningen i Åhus till 2 dagar. Lördag 7/12 kl 10.00 – 18.00 samt söndag 8/12 kl 13.00 – 18.00. Under dessa dagar hittar ni öppna butiker och knallar på Köpmannagatan och S:t Annas gränd, ett livfullt Åhus Torg som traditionsenligt bjuder på många inslag som erbjuder för något för alla, hantverkare i Åhus Museum/glaspaviljongen samt även hantverkare (på söndagen) i Sparbanken 1826. En arbetsgrupp bestående av Lions, Scouterna, Svenska Kyrkan, Köpmannaföreningen och Platsorganisation Åhus har under året haft ett antal möte under året som resulterat i årets fina program. Läs programmet och utbud i separat annons. Vissa nya inslag tillkommer. Årets Nyheter: • Nu även lördag. • Stort pysseltält i Prästträdgården. • Massor med barn- och familjeartister utan extra entré. • 50 % fler knallar. • Fler barn- och familjekaruseller. I år på 3 platser. Köp rabattbiljetter (se annons) Välkomna till Åhus Julmarknad & Julskyltning, här hittar ni ”julkänslan”

TIPSPROMENAD & SKYLTFÖNSTERTÄVLING Ta med denna tidning och gå på tipspromenad i Åhus butiker 7-8/12. En fråga i varje nedanstående butik

1. ICA Kvantum

1

X

2

2. Åhus Turistbyrå 3. Boktryck & Papper 4. Butik Måsen 5. Bosses Färg 6. Studio Amanda 7. Hudstudion 8. Schåppen 9. House of Mi 10. Nya Conditoriet 11. Bahlsam 12. Skomästaren 13. Åhus Guldsmedja 14. ICrash 15. Apoteket 16. Veryberry

Fina priser till er som går tipspromenaden! 1:a – 3:e pris, presentkort. 4:e – 20:e pris, priser skänkta av medverkande butiker

Dennis Andersson Ordförande Åhus Köpmannaförening och ordförande arbetsgruppen

Vinnarna kontaktas via telefon, samt publiceras i nästkommande nummer av Vi Syns i Åhus

17. Barnlek 18. Coop 19. PP&Co 20. Antikvariat Ps Lindén Lämnas senast kl. 18.00 8/12 hos Dennis Blommor alternativt Antikvariat pslindén Namn:_____________________________________ Tel:________________________________________

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

39


ÅHUS FÖRSAMLING

ÅHUS JULMARKNAD & JULSKYLTNING LÖRDAG 7/12 KL 10-18

KÖPMANNAGATAN 10:00-18:00 Butiker och knallar har öppet 12:45-15:00 Tomteparet går längs Köpmannagatan och pratar med barnen KÖPMANNATORGET 12:00 Tomteparet möter barnen. Tar emot önskelistor, blir fotograferade, delar ut godis och spexar. 13:00 ”Tuta & Kör” underhåller barnen (del 1) 14:00 Körsång ÅHUS TORG 10:00-18:00 Turistbyrån/Åhus museum har öppet med hantverkare på plats 10:00-18:00 Lions bjuder på glögg, Åhus scoutkår grillar korv. 10:00-18:00 Julpyssel och café, i prästträdgården, Sankt Annas gång 11:00-12:00 Suzanne Mortensen signerar Dickens Detektivbyrå hos Boktryck&Papper 12:00-15:00 Magnus Persson & Tomas Tillberg med gäster. Julsånger & önskelåtar. 13:00-16:00 Ponnyridning i prästträdgården, Sankt Annas gång 14:30 Zumba med Pia Colan & vänner 15:00 Tomteparet möter barnen. Tar emot önskelistor, blir fotograferade, delar ut godis och spexar. 16:00 ”Tuta & Kör” underhåller barnen (del 2) KARUSELLBILJETTER! Köp karusellbiljetter till rabatterat pris! 4 st för 50:- (20:- ord pris vid karusellerna) Gäller för alla karusellområden. Förköp: Dennis Blommor, Barnlek, PP&Co, Nya Conditoriet, Boktryck&Papper, ICA Kvantum

Lör kl 12-15

Lör kl 13 & 16

Läs mer på www.ahussweden.se www.facebook.com/AhusSweden

40 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

SÖNDAG 8/12 KL 13-18

KÖPMANNAGATAN 13:00-18:00 Butiker och knallar har öppet 13:00-18:00 Räddningstjänsten / Sjöräddningen 15:00 Åhus Blåsorkester 16:30 Scouternas fackeltåg med tomtar och lucia. Går från stinsen 13 till Åhus torg. KÖPMANNATORGET 13:00-18:00 Sparbanken1826 / Hantverkare 13:00-13:45 Trollerishow för barnen (del 1) 13:00–18:00 Gärdskans frivilligcafé har öppet 14:00-15:30 Sven Hahne med vänner 15:30 ”Brandgula hjärtan” med Linus Flink ÅHUS TORG 11:00 Högmässa Åhus Sankta Maria kyrka 13:00-18:00 Lions med föreningar har lotterier på Åhus torg. Lions bjuder på glögg, Åhus scoutkår grillar korv. 13:00-18:00 Julpyssel och café, i prästträdgården, Sankt Annas gång 13:00-18:00 Turistbyrån/Åhus museum har öppet med hantverkare på plats 13:00-16:00 Ponnyridning i prästträdgården, Sankt Annas gång 14:00 Åhus Blåsorkester 15:00 Trollerishow för barnen (del 2) 15:00-17:00 Suzanne Mortensen signerar Dickens Detektivbyrå hos Boktryck & Papper 15:45 Lions gåva till konstgräsplanen på Furehovs IP 16:00 Dans kring granen, Dragspel – Börje Färm dansledare Kyrkans Unga Ledare 16:45 Tomten anländer! Godisutdelning 17:00 Kröning årets lucia & julsånger vid scenen

SÖN 13-18 Anders Håkansgården Julmarknad

Sön kl 13 & 15 Sön kl 17

ALLTID FRIA P-PLATSER I ÅHUS

AOSEUM Camilla Berger Måleri Lör 13-18 Sön13-18


Äntligen ska vi öppna i Åhus! Jobbar du mycket? Får du dåligt samvete över att lämna hunden själv? Eller så kanske du vill skaffa hund men jobbet hindrar dig? NU har du lösningen!! Prislista!

Åhus Hunddagis Här erbjuds social kontakt och promenader för er hund. Alltid nytt och fräscht vatten i skålarna. Vi tar emot heltidshundar och deltidshundar i mån av plats.

Åhus Hunddagis

5 dag/v 2500kr/mån 4 dag/v 2000kr/mån 3 dag/v 1800kr/mån 2 dag/v 1200kr/mån 1 dag/v 800kr/mån 5 dagars hundarna har förtur till plats därefter i ordningsföljd. Skicka ett mail till mig eller ring så skickar vi en blankett för intresseanmälan till er som ni kan fylla i och skicka tillbaka.

Övriga tjänster!

Kloklipp 50kr Bad inklusive borstning stor hund 500kr liten hund 350kr Borstning stor hund 200kr liten hund 150kr

För dagsaktuella priser se hemsidan

Här står hunden i fokus

Fyrvaktaregatan 10 ÅHUS 0708-61 22 89 caroline@ahushunddagis.se Se hemsida för mer information ahushunddagis.se

Caroline Eklund & Izzie

PERFEKT JULKLAPP

köp dina canvastavlor hos oss

info@ahustryckeri.se

utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

41


Välkommen till Åhus församling Julton

Traditionsenligt inbjuds äldreboendena i församlingen till Julton i Åhus kyrka tisdagen den 10 december kl 15.00. Allmänheten är naturligtvis också välkommen. Det blir sång och musik med församlingens musiker Petra Hessung och Ulrika Faijermo samt barnkör. En enkel andakt avrundar och därefter serveras kaffe och julkaka i kyrkan.

Jul i gemenskap

Åhus församling och Lions Club Åhus inbjuder på julafton församlingsbor till ett gemensamt julfirande med mat och musikunderhållning i Åhus församlingshem. Julfirandet inleds kl 12.30 med glögg och musik. Därefter dags för julbordet och eftermiddagen fyller vi med gemenskap, sång och kaffe. Kl 16.15 avslutas julfirandet i församlingshemmet. De som önskar är därefter välkomna till julbön i Åhus kyrka kl 16.30. Anmälan till församlingsexpeditionen senast den 15 december, tel. 044-24 68 00 Ingen kostnad. Antalet platser är begränsat. Välkomna! 15/12 Tina Lundgren

Måndagscafé

Höstens måndagscaféer avslutas måndagen den 9 december kl 14.00 i Yngsjö kyrkstuga. Rune Svensson och Rune Lindkvist underhåller med adventsoch julmusik. Nästa termin börjar måndagscaféerna igen den 20 januari kl 14.00 i Åhus församlingshem. Vid detta första tillfälle firas tjugondag Knut med gröt, fika och musik.

42 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

Musik i advents- och jultid

1 december Lions advents-julkonserter 17.00 och 19.00 i Åhus kyrka Sabina Zweiacker, sopran. Emelie Fredriksson, sopran. Sebastian Duran, baryton. Carolin Karpinska, violin. Christianstads Symfoniker. Kören Trekvart. barnkör ur Eftiskören Biljetter säljs på Ica-Kvantum 7 december Julspel. Barnverksamhetens julavslutning. Åhus kyrka kl. 14.00 Barnkör, babyrytmik, m.fl. barngrupper. 13 dec kl 18.00 Åhus Luciafirande med församlingens barn- och ungdomskörer i samarbete med Lions Club Åhus 15 december 3 i advent Julkonsert Yngsjö kl. 14.00 Maria nova, instrumentalensemble. P. Hessung. Konstutställning i kyrkstugan kl. 13.00-16.00 (stängt under konserten). Tina Lundgren, m.fl. Kyrkkaffe. 21 december Juloratorium del I–III. J. S. Bach. C:a 90 min. Åhus kyrka kl. 14.00 Medverkande: Mathilda Ahnell, sopran. Petra Hessung, alt. Conny Thimander, evangelist, tenor. Håkan Vramsmo, bas. Chorus cantamus, Åhus. Kyrkans Vocalensemble, Hässleholm. Orkester Dirigent: Birgitta Roslund Fri entré. Arr: Åhus församling och Sensus studieförbund. 22 december Julmusik, Åhus kyrka kl. 18.00 Fem röster. M. Dahlin 26 december Julmusik / Singalong, Åhus kyrka kl 18.00 Kom och sjung våra vackraste julsånger tillsammans med Con Moto, kören Trekvart och instrumentalensemble 6 januari. Trettondedagen. A ceremony of carols. B. Britten Musikgudstjänst i Åhus kyrka kl. 18.00 Aino Lund-Lavoipierre, sopran, Ute Goedecke, sopran Maria nova damkör, Marie Åström, harpa P. Hessung, alt och dirigent.

1/12 & 26/12 Kören Trekvart


Kalender December & Januari månad 1 december, 1:a söndagen i advent 11.00 Åhus kyrka Gudstjänst, MT SE

31 december, Nyårsafton 14.00 Yngsjö kapell Nyårsbön, MP

14.00 Yngsjö kapell Gudstjänst, MT

16.00 Åhus kyrka

Maria nova, Brasskvartett

17.00 Åhus kyrka 19.00 Åhus kyrka

Maria nova, trumpet Lions Advents- och julkonsert Lions Advents- och julkonsert

7 december, lördag 14.00 Åhus kyrka Julspel 15.00 Förs. hemmet Barnverksamhetens julavslutning 8 december, 2:a söndagen i advent 11.00 Åhus kyrka Högmässa, MP 13 december, luciadagen 18.00 Åhus kyrka Luciafirande med barn- och ungdomskörerna

15 december, 3:e söndagen i advent 11.00 Åhus kyrka Gudstjänst, SE 14.00 Yngsjö kapell Musikgudstjänst, SE Maria nova, instrumentalensamble

21 december, lördag 14.00 Åhus kyrka Konsert. Bach Juloratorium 22 december, 4:e söndagen i advent 11.00 Åhus kyrka Högmässa, MT 18.00 Åhus kyrka Julmusik

Annie Svensson, Blockflöjt Nyårsbön, MP Annie Svensson, Blockflöjt

1 januari, Nyårsdagen 11.00 Åhus kyrka Gudstjänst, MT 5 januari, Söndagen efter nyår 11.00 Åhus kyrka Högmässa, SE 14.00 Yngsjö kapell Gudstjänst, SE 6 januari, Trettondedag jul 11.00 Åhus kyrka Gudstjänst, MP 18.00 Åhus kyrka Musikgudstjänst, MP

A ceremony of carols. B. Britten

12 januari, 1:a söndagen efter trettondedagen 11.00 Åhus kyrka Högmässa, MT 19 januari, 2:a söndagen efter trettondedagen 11.00 Åhus kyrka Gudstjänst, SE 14.00 Yngsjö kapell Mässa, SE 19.00 Åhus kyrka Taizémässa, SE 26 januari, 3:e söndagen efter trettondedagen 11.00 Åhus kyrka Högmässa, MP

Fem röster. M. Dahlin

Präster: Magnus Tyche Susanne Englund Magnus Persson

24 december, Julafton 11.00 Åhus kyrka Andakt vid krubban, MT

Eftis- och mellanstadiekören Julbön, SH Fem röster. M. Dahlin 16.30 Yngsjö kapell Julbön, MP. Sångduo 23.30 Åhus kyrka Midnattsmässa, MT Maria nova. Stråktrio. Trumpet

MT SE MP

16.30 Åhus kyrka

25 december, Juldagen 07.00 Yngsjö kapell Julotta, SE 08.00 Furuboda 11.00 Åhus kyrka

Sång Rune Svensson Julotta, SE Gudstjänst, MP Åhus manskör

26 december, Annandag jul 11.00 Åhus kyrka Högmäsa, MT 18.00 Åhus kyrka Julmusik, Singalong

OBS! Nya telefonnummer från den 7 januari 2013 Huvudnummer till församlingsexpeditionen 044-24 68 00 Direktnummer enligt följande: Expeditionen, säkrast kl. 10-12 044-24 68 00 Magnus Tyche, kyrkoherde 044-24 68 01 Susanne Englund, komminister 044-24 68 02 Magnus Persson, komminister 044-24 68 03 Petra Hessung, organist 044-24 68 04 Ulrika Faijermo, kantor 044-24 68 05 Peter Åkesson, församlingspedagog 044-24 68 06 Sabina Häggblom, diakon 0708-16 11 16 Ingrid Simonsson, diakoni assistent 044-24 68 09 Pernilla Olsson, kyrkokamrer 044-24 68 20 Kyrkogård kl. 11.00-11.15 044-24 68 14

Kören Trekvart, Con Moto

29 december, Söndagen efter jul 11.00 Åhus kyrka Gudstjänst, SE

ÅHUS FÖRSAMLING utgåva 43 | Vi syns i Åhus December 2013

43


SÖNDAGS ÖPPET HELA DECEMBER 12-16

MÅN–FRE: 10–18 LÖR: 10–16 SÖN: 12-16

Skeppsbron 2013 10 ÅHUS facebook.com/pp&co 44 utgåva 43 | Vi syns i Åhus December