Vi syns i åhus nr 38 low

Page 1

åhus VI SYNS I

MÅNADS MAGASIN

Midsommar på Åhus Torg På gång i Åhus juLi 2013 Omslagsbild: Rickard Gunnarsson

Vi syns i Åhus Juli 2013

1


Mathias Jönsson

Nu har sommaren kommit och jag hoppas att den verkligen känner att vi har längtat efter den, och att den därför bestämmer sig för att stanna länge. I skrivande stund är jag nyss hemkommen från en fantastisk eftermiddag i Bäckaskog där jag minglade runt bland en massa glada och lyckliga studenter. Jag kan riktigt känna deras glädje över att äntligen vara klar med skolan. Förvisso är det en stor del av dom som kommer att fortsätta plugga, men för många väntar nu nya spännande äventyr.

åhus

INNEHÅLL J

Det har ju varit en helt fantastisk helg med mycket flärd. Under lördagen gifte ju sig prinsessan Madeleine och fick sin prins. Inte undra på att det kan bli förvirrande för alla barn. Vår äldsta dotter fick inte riktigt ihop det, så när vi kom till Bäckaskog och hon såg alla dessa vackra ungdomar undrade hon ju såklart om alla verkligen skulle gifta sig idag? Eftersom jag besitter möjligheten att kunna göra min röst hörd genom detta forum så vill jag uppmuntra er alla läsare att verkligen ta er ut i Åhus nu under sommaren och ta vara på allt som erbjuds. Vi har tillsammans med Platsorganisation Åhus gjort en rejäl översikt på vad som händer nu under denna perioden. Och vi kommer att göra det samma i nästa nummer av Vi Syns i Åhus.

Ni som ännu inte badat i havet, passa på nu för det är underbart.

Och till sist så måste jag ändå få ventilera mina fråga. Hur mycket hårsprej gjordes det av med den gångna helgen?

Rickard Gunnarsson

uli

2013

4 Disponentvillans historia 6 Nyheter & notiser 8 Åhus Museum 10 Midsommardansen 12 R

osie Reinholds: Brännvinsnässlan

14 T

ord Andersson: Ja é inte bitter

16 Ängshyddan 18 Hamnfest i Åhus 20 Sommarrea 22-23 På gång i Åhus 24 S

ven Agné: Det gyllene snittet

26-27 Krogliv i Åhus 28 Hur firar du midsommar 30 Lions musikkväll 32 Gymnstik också en het sport i Åhus 34 H

elén Ryhl Olsson: Sommarminne

38 D

å

& Nu: Norregatan 13

40 A

nn Brauner: Fråga juristen

VI SYNS I

2

Vi syns i Åhus Juli 2013

Ansvarig utgivare Jan Rosqvist jan@ahustryckeri.se Produktion Åhus Tryckeri AB 044-24 06 00 Upplaga ca. 11.500 ex.

Nästa nummer 15-16 Juli (avvikelser i ytterområden kan förekomma) (annons- och redaktionellt material oss tillhanda senast 27/6)

Material för tryck Rickard Gunnarsson rickard@ahustryckeri.se

Annonsera info@visynsiahus.se

UTEBLIVEN TIDNING kundservice@visynsiahus.se

Jonny Olsson jonny@ahustryckeri.se

priser, utdelning & övriga frågor www.visynsiahus.se

© Åhus Tryckeri AB 2013. All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel.


Kundkväll

Åhus Herrfrisering

3/7 kl.18.30-20.00

Köpmannagatan 17 Tel. 0738-24 35 38

Öppettider:

• Herrfrisör Hassan • Diplomerad, lång erfarenhet • Kvalité garanteras • Humana priser • Rabatt för pensionärer och ungdomar under 19år

Mån-Fre kl. 09.30-18.00 Lör. Förbokning

Drop In

i mån av tid

Välkommen! Vi visar hår & makeup utöver det vanliga!

20% rabatt på vår

För sommarpartyt!

bahlsam produktserie denna kväll! Anmäl gärna att du kommer!

Affärsrätt

- Överlåtelseavtal - Kompanjonavtal - Aktieägaravtal - Tvister

Familjerätt

- Bodelning under äktenskap - Gåva mellan makar - Testamente - Samboavtal - Bouppteckning - Arvskifte

DESIGN

INREDNING

PRESENTER

Öppet i juli:

Månadens fundering! Min son har fått stora ekonomiska problem och mår givetvis mycket dåligt. Vad krävs för att få skuldsanering?

MÅND-FRED

10-18

LÖRDAG

10-16

SÖNDAG

12-16

KöPmaNNaGaTaN 11 ÅhuS, TEl 044-211420 ann.brauner@telia.com 0708-77 23 00

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com

webbutik www.felizdesign.com

Gilla oss på facebook

Vi syns i Åhus Juli 2013

3


Disponentvillans historia Villan uppfördes ursprungligen av Tysklands vicekonsul Herman Donnér 1902. Han gav det namnet ”Slottshyddan” på grund av dess närhet till slottsruinen och att det dessförinnan legat en timmerlada på platsen. Huset var mycket påkostat med bl.a parkettgolv, glasveranda, 5 kakelugnar och eget utsiktstorn. Familjen Donnér ägde huset i 2 generationer fram till 1936. 1953 blev det nya ägare, det var en högt uppsatt person vid namn Bertil Röse. Han var nämligen disponent på Tobaksmonopolet och chef över hela tobaksnäringen i området. Just här i Skåne och Åhus var tobaken en stor inkomstkälla för kvinnorna. Det sägs att kvinnorna i Åhus var de första att bli ekonomiskt oberoende av mannen! Den kommersiella tobaksodlingen upphörde 1964. Tobaken var en av de 3 synderna från Åhus, tillsammans med Ål & Brännvin(numera Absolut Vodka)

4

Bertil Röse bodde kvar i huset fram till sin bortgång 1967. Under perioden 1972-2003 var det olika familjer som kom och gick, bl.a Jacobsson, Hansen, Elliver, Wanngård. 2003 köps huset in av Kristianstads kommun och hyrs ut till Åhus Vandrarhem och Åhus Bed & Breakfast. Hösten 2010 blir Familjen Ekelöf ägare till huset som numera är ett Bed & Breakfast. Huset har 4 dubbelrum, 3 salonger, allrum och bibliotek. Det används framförallt till mindre grupper om 6-8 personer på kortweekends, t.ex golf och till minikonferenser. Dess främsta syfte är dock att fungera som regionens mysigast & trevligaste frukostservering, med uppgift att servera frukost till alla gäster från våra 4 hus med 24 rum och totalt 75 bäddar. Sedan 2012 finns här även ett Creperi & pancakehouse under sommarmånaderna.

Vi syns i Åhus Juli 2013

Sommarträning Öppen PT-grupp i sommar! Under veckorna 28-30 har du chansen att köra effektiv och varierad träning med mig. Du köper 10 ggr och kommer de tider som passar dig. Det går även bra att betala per gång. Kanske du har någon hemma på besök som är sugen på att följa med dig.

Kom iform till sommaren! Träna med mig där det passar dig ute, i gym eller hemma Personlig Tränare Cert. Kost- och träningskonsult

Tiderna hittar du på www.holck-clausen.se 0733-54 19 45 • helena@holck-clausen.se • www.holck-clausen.se


Vi säljer

färg tapeter kakel ÖPPETTIDER klinkers trägolv

Vi gör he hjälper mbesök och sättnin er med färgg både och uto inomhus mhu Även h jälp vid s. tap hemma hos ku etval nden.

Köpmannagatan 31, 296 31 Åhus 044 - 24 03 52

Månd - Fred 09.00 - 18.00 Lörd 10.00 - 13.00

Vi syns i Åhus Juli 2013

5


nyheter & notiser: Har du något tips eller något du tycker vi skall veta om? Maila oss på notiser@visynsiahus.se

utfärd med hembygdsföreningen åhus Välkomna att följa med på vår utfärd onsdagen den 26 juni. En heldagsutflyckt till Trollenäs, lunch på Marieholms Gästis, Citadellet i Landskrona samt fika på Bialitt. Även icke medlemmar är välkomna. Anmälan till Uno Pålsson: uno.plsson@gmail.com, 044-24 31 49, Inge Persson: pepparroten@telia.com. Eller på 044-24 32 17. För fullständigt program gå in på hemsidan www.annasgille.com, pris 390:Anmälan senast den 23 juni

Sommarswing Tisdagen den 15 juni bjuder Åhus SwingOrkester och Nya Conditoriet för femtonde gången på en swing stund. Orkestern spelar 15 st av de stora bandens pärlor under deras guldålder. Musiken avnjuts vid Leifs kaffebord där gott bröd kan förtäras. Vi tackar också vår publik för fullt hus på ÅhusGården vid vår vårkonsert i mars (160 personer). Hälsningar Björn Johnfors

LOPPIS är poppis 6

Vi syns i Åhus Juli 2013

SOMMARLOV med böcker och detektivtävling på Åhus bibliotek! För alla lässugna barn och ungdomar har vi Sommarlov med böcker på biblioteket. Läs 8 böcker i sommar, en för varje vecka av sommarlovet, och du får en bok. Så här går det till: När sommarlovet börjar hämtar du en folder på biblioteket. Sen lånar du 8 böcker hos oss. Du behöver inte låna alla på en gång. Välj gärna böcker av olika författare. När du har läst de 8 böckerna klart lämnar du in den ifyllda foldern på ditt bibliotek. Då får du också din gåvobok. Innan skolan börjar ska du ha lämnat in foldern och hämtat gåvoboken. Nytt för i år på Åhus bibliotek: Är du 10 år eller äldre så får du tipsa om din favoritbok på vår hemsida! Kom till oss på biblioteket så berättar vi hur det går till! För de som gillar att lösa mysterier så har Suzanne Mortensen, som är känd för böckerna om Dickens detektivbyrå, satt ihop en klurig detektivtävling på biblioteket! Första pris är Suzannes nyaste bok ”Londonmysteriet”, som författaren har signerat! Glad Sommar önskar vi på biblioteket!

ÅHUS BIBLIOTEK Litteraturkväll under bar himmel Fråga om allt mellan himmel och jord, bara det handlar om historia! Tisdagen 2 juli kl.19.15 gästar lundaforskaren och historikern Dick Harrison Åhus bibliotek. Han har precis kommit ut med en ny bok som heter ”Jourhavande historiker” I den är det samlat ett axplock av alla de bloggtexter som Dick har skrivit på Historiebloggen. Här finns texter om alla möjliga historiska spörsmål som t.ex. kosacksvordomar i 1600-talets Ukraina, hur mycket är påhittat i Ivanhoe eller vad hände med Domusvaruhusen? För den som blir riktigt sugen på boken finns det möjlighet att på plats köpa boken och få den signerad. Om vädret är vackert håller vi till på den trevliga innergården annars står hela biblioteket i beredskap. Din biljett, 75kr, köper du enklast i förväg på Åhus bibliotek eller Åhus Turistbyrå. Om du har några frågor kan du höra av dig till biblioteket, telefon: 044-134606 eller e-post: ahus. biblioteket@kristianstad.se

LIONS LOPPIS

Helgfria lördagar 09–13.

ÅHUS HBK LOPPIS Helgfria lördagar 10–13.


Vi växer!

40% rabatt på schampo och balsam*

rea

Välkommen Sara!

på smycken börjar den 20 juni

Utökade öppettider: Onsdagar och torsdagar till kl. 20.

Din frisör i Åhus!

Öppet alla veckor i sommar. BesÖk min hemsida fÖr tider. kÖpmannaGatan 33 i åhus, tel. 044-24 16 27 *Gäller vid behandlingstillfället www.amandapersson.se fÖlj vår BloGG och Gilla oss på faceBook! hela juli eller så långt lagret räcker.

SKEPPSBRON 10 ÅHUS MÅN-FRE 10-18 löR 10-16 SöN 12-16

Jag stödjer

LIONS CLUB ÅHUS Hjälpverksam

50:-

het

Vi syns i Åhus Juli 2013

7


Superpris

Åhus Museum Mitt i de gamla delarna av Åhus, intill torget och Mariakyrkan, hittar du Åhus museum. Här kan du beundra något av allt det som grävts upp ur Åhus spännande historia – dyrbara glaspärlor, dödliga pilar, vackra smycken, nödvändiga ting, och ett litet barn som somnade för gott för länge sedan. Med föremål, foton och text ger vi en bild av ärkebiskopens Åhus – en stad som var att räkna med. När du blivit mätt på medeltid kan du fortsätta i vår sommarutställning och fundera över rent och snyggt, igår och idag. Vad kommer våra barnbarns barnbarn att tycka om oss? Är vi osnygga och snuskiga?

Vid åns mynning En permanent stadshistorisk utställning Vår utställning Vid åns mynning, handlar om det medeltida Åhus och dess föregångare. Helge å har spelat en stor roll för staden. Invid åns mynning fanns redan under 600-talet en stor handelsplats. Arabiska silvermynt, pärlor av glas och halvädelsten och andra långväga lyxvaror pekar på platsens betydelse. Staden Åhus kom att tillhöra ärkebiskopen i Lund. Från sin mäktiga borg kontrollerade han handeln på ån. Borgen är en av de lämningar

8

från medeltiden som fortfarande finns kvar. I utställningen finns mängder av arkeologiska fynd. De ger oss en glimt av den medeltida åhusbon och det myllrande livet i staden.

225:värde: 750:-

KITET INNEHÅLLER: AROMA CLEANSE Soothing Micellar Water 50 ml AROMESSENCE™ Rose d’Orient 5 ml HARMONIE CALM Soothing Milky Cream 15 ml AROMA NIGHT Rose d’Orient Soothing Night Balm 5 ml HARMONIE CALM Comforting Milky Gel-Cream Mask 15 ml

PASSA PÅ ATT LÄRA KÄNNA DECLÉOR!

Try-Me-Kit Harmonie Calm ger ett smakprov på Decléors naturliga hudvårdskoncept, från Aromessence™-serumet till den djupverkande nattcremen. Harmonie Calm är vårdande, skyddande och passar alla med känslig hud.

VÄRDECHECK PÅ KÖPET

När du köper ett Try-Me-Kit Harmonie Calm får du en värdecheck på 100 kr som du kan använda när du köper valfriprodukt ur Harmonie Calm serien. Gäller t o m 31 augusti

THE POWER OF PROFESSIONAL AROMATHERAPY SKINCARE Följ oss på facebook

Rent och Snyggt En sommarutställning om renlighet och snusk Till årets sommarutställning har vi dykt ner i Regionmuseets stora samlingar av föremål, som kan förknippas med personlig hygien och renhet. Här hittar du stort och smått att roas av, förundras, eller kanske rent av förfäras, över. Sommarutställningen öppnar 15 juni.

för tips, idéer och nyheter

Resultatinriktad hudvård & försäljning

Köpmannagatan 31 • tel. 044-240090 • www.sthudion.se • info@sthudion.se

w

Nordica Eko Husfärg Inte som andra färger!

Turistbyrå och glaspaviljong Lagom till påsk och årets konstrunda flyttade Åhus turistbyrå in på museet. Flytten innebär att vi nu har öppet betydligt mer än tidigare. Dessutom låter Åhus församling oss låna den underbara glaspaviljongen, som är sammanbyggd med museet. Åhus har ett museum som är öppet, vackert och innehållsrikt; ett museum att skryta med. Tycker vi. Vad tycker du? Helén Lilja Regionmuseet Kristianstad www.regionmuseet.se

Vi syns i Åhus Juli 2013

KAMPANJPRIS JuNI-JulI

20%

(Gäller 9 liter)

Biocomb Mot Nordica Eko Husfärg! Mossa/Lav Nordica Eko Husfärg! färgDen somärärsmutsavvisande mycket lätt att måla effektiv En färg som är är mycket lättmot att målaEn med. med. för Den är Nordiska smutsavvisande svampi alla ochväder, lavar perfekt och behåller kulören vårt klimat. och behåller kulören i alla väder, perfekt eller liknande. för vårt Nordiska klimat. Används med fördel på husfasader och stenläggningar. Är ett vattenbaserat och klorfritt ÅF medel med hög biologisk effekt. Spädes 1:2 Åtgång 5-7kvm. Pris 49:-

Vi utför måleriarbeten, utnyttja ROT-avdraget.

Öppet: Vard. 09.00-18.00 Lörd. 10.00-13.00

Sandvaktaregatan 14 • Tel: 044-24 75 35 • Fax: 044-24 04 75

www.farghuset-ahus.com


Den perfekta gå bort presenten! Jätte såpbubblor Spö+mix

100:-

(ord. pris 135:-)

Järnvägsgatan 5, Åhus Tel: 044-24 94 90 • www.barnlek.se facebook.se/barnlek

gäller tom. 31 juli eller så länge lagret räcker.

Vi är jätteglada över att vi nu blir en Nature butik och vill fira det med våra kunder!

Efter den 1 juli är Du Välkommen att gå med i vår kundklubb!! Många fina överraskningar väntar!

• Sv. klassisk massage • Taktil massage • Triggerpunktsbehandlingar • Mindfulness • Coaching • Friskvård på jobbet

• Qigong • Yoga • Pilates / Yoga Lates • Personlig träning • Gruppträning / pass • Meditation

Upplev hälsa & vitalitet I Harmoni med Kropp & Själ

044 - 24 92 80 / Köpmannagatan 5A

044-590 12 34 • 0733-900 832 Sandvaktaregatan 19, Åhus info@taiso.se • taiso.se healingfitness.se Hälsa Träning & Motion

Taiso

Vi syns i Åhus Juli 2013

9


Midsommarbuketter

99:-

Vi har alla dina blommor för en härlig midsommar Elna Schott

Dennis Blommor, Köpmannagatan 35, Tel: 044- 24 71 45

Midsommardansen på Åhus torg

Midsommardansen på Åhus torg har gamla traditioner. Rädda Barnens lokalförening som bildades 1963, övertog Midsommardansen samma år. För några år sedan upphörde Rädda Barnen med sitt engagemang och andra arrangörer har hållit traditionen vid liv. Sankta Annas Gille, som ser det kulturella värdet i den

uppskattade och välbesökta midsommardansen, och åtog sig därför 2012 att vara arrangör för midsommarfirandet på Torget i Åhus. Vi fortsätter den traditionen i år. Välkomna till Åhus Torg på midsommarafton kl. 14-16. Det blir dans kring majstången , kaffeservering m.m.

Carina, EllinorEllinor Dahlquist Jenz Mårtensson,Jenz, Carina Söderqvist, SE ALLA OBJEKT TILL SALU?

Scanna QR-koden med din mobil eller gå till: www.martenssonmaklare.se Köpmannagatan 27, Åhus Tel: 044–24 74 44

10 Vi syns i Åhus Juli 2013

(Erbjudandet gäller till den 21/6 2013)

fr.


sommarschema

Nytt i butiken BADKLÄDER

Träna både pass och gym under juni, juli, augusti

100:an i veck

Kettlebells • Bulgarianbags • Sandbags X-Fit • X-Intervall • TRX • Hoppboxar Snakeropes • Skivstänger • Romerska ringar Strongmanredskap • m.m.

BÄST PÅ FUNKTIONELL TRÄNING

Sandvaktaregatan 14 • Åhus • www.retrogym.se • 0708-456 037

BOK A AL AS BARNK GAR SÖNDA

Köpmannagatan 32, ÅHUS 044-24 08 75

Öppettider: Mån-Fre 10.00-18.00 • Lördag 10.00-14.00

ERBJUDANDE PLANKA

Bowlingplanka med Fläskfilé alt.Lax (fler alt. finns) 1h bowling Kaffe & chokladbit Lunchbuffé

Husmanskost alt. veckans fisk Pizzaslice och soppa OTTO-glass efter maten

o, rock, p o

Fre & lör p! kl.18-24

Vardagar kl.11-14. Vi tar rikskuponger. Se sommaröppet på hemsidan

Erbjudande: Lunchhäfte 11st 750:(ord. pris 800:-)

Tom 31/8 2013. Tag med denna kupong

PARTYB OWL! Disc

Ink.1 timmes bowling

239:-/p.

1/6

Se våra öppettider på hemsidan www.ahusbowling.se

K O N F E R E N S • S P O RT S B A R • B I L J A R D • D A G E N S B U F F É Vi syns i Åhus Juli 2013

11


Rosemari reinholds Rosie driver Hälsobutiken i Åhus och är en flitig krönikör i Vi Syns i Åhus

Brännässlan – hetare än någonsin!! Vårt brännande ogräs har fått upprättelse! Nu kan man läsa i tidningar och bloggar om Brännässlans alla hälsofördelar. Att man kan använda de späda nässlorna som tittar upp ur jorden till att koka bl.a soppa på, har vi vetat om under lång tid. Men du kan även använda de lite större exemplaren, som innan de blommar kan klippas ner, torkas och finfördelas till pulver. Detta pulver kan du sedan använda till att: Skölja håret med (bra mot mjäll, ger även glansigt hår), koka te på, strö på din yoghurt eller boosta din smoothie med. Brännässlan har kallats för skogens alger, men faktum är att den är om möjligt ännu nyttigare än alger. Det finns ingen

växt i Norden som har så högt innehåll av mineralsalter, järn, kalcium, kisel och kalium. Det har under senare år forskats

en hel del på nässlans alla hälsofördelar och man har kommit fram till att den har en inflammatorisk och viss smärtlindrande effekt, kan lindra besvär vid

hösnuva, allergier och prostataproblem. Nässelpulver är kraftigt basbildande, vilket gör att den hjälper till att lösa upp urinsyra ur bindväven, vilket ger positiva effekter vid eksem, hudutslag, flammighet, bristningar mm. Den verkar också blodstillande om du har mycket blödning vid ex. mens eller återkommande näsblödningar. Som lite extra bonus är den en fantastisk antioxidant, nässlan innehåller mycket järn och cvitamin, bra om du ammar och mycket bra för matsmältningen osv….. Javisst ja, den är faktiskt fantastisk även som en naturlig viagra för både kvinnor och män (då ska du blanda 3 msk. pulver med 5 dl färskpressad grape-

Äntligen tillbaka!!!

Kommer onsdag!

Öppet 13–01 onsdag - torsdag, 13–02 fredag - lördag, Show, underhållning och artister varje kväll med

Fri entré!

Hassans nöjesfält på plats!

Köp rabattbiljetter!

Bordsbokning: 0702-26 60 27 eller maila: ida@partyfabriken.se Dagsprogram info: www.partyfabriken.se eiier www.hamnfesteniahus.se

12 Vi syns i Åhus Juli 2013

Rosie Reinholds

Kommer fredag!

Kommer torsdag!

gästartist

Hamnfesten i Åhus 2013 Onsdag 26/6 – lördag 29/6 på och omkring p-platsen i hamnen, Åhus

fruktjuice och dricka under 15-20 min) Så skynda dig ut och skörda en av våra allra bästa och nyttigaste ”kosttillskott”. Ps. Verkar det lite jobbigt, finns det färdigt nässelpulver att köpa!

Jan Johansen och

Kommer lördag!

Boka dagarna redan nu!

Kommer lördag!

gästartist

Nick Borgen och

Lasse Sigfridsson Mattält, grillar och sillamackor! ”Knallar” och hantverk i hamnen!

Ett arrangemang av: Partyfabriken, Hassans Nöjesfält, Marknadskonsulten i nära samarbete med Åhus Köpmannaföreningen och Åhus Beach.


! N E D N A R T S Å P K C Y R HÖGT ÄR DU TAGGAD?

FLENSBURG HANDEWITT YSTAD IF / IFK KRISTIANSTAD

PETER GENTZEL / LJUBOMIR VRANJES

RIMBO HK / MARCUS AHLM / SÄVEHOF

OSCAR CARLÈN / KIM ANDERSSON BEUTLER / MARCUS OLSSON / AXNÈR

HAMMARBY IF / TEAM ESLÖV / MJÄLLBY AIF ISABELLE GULLDÈN / OLA LINDGREN /..och mycket mer! TV4 SPORT SÄNDER LIVE

20 JULI

Alla ungdomar under 18 år gratis entré!

Följ läget på insta, twitter vine & facebook

(Kom ihåg ID)

@ahusbeach

Speldag ar 12-20 ju li Eliten 19-20 ju li 9-dagars FESTIVALBAND

150:-

LADDAT MED EXKLUSIVA ERBJUDANDEN!

Vi ses i sanden! #ahusbeach www.beachhandboll.com Vi syns i Åhus Juli 2013

13


TORD ANDERSSON Tord Andersson är ständig krönikör i Vi syns i Åhus. Till vardags driver han familjeföretaget RA-Byggen.

Ja é inte bitter Bäste läsare, vad kul att vi nu har en en rykande het sommarsäsong framför oss. Här kommer en liten uppdatering, kanske främst för dig som inte valt att uppehålla dig här permanent och i så fall missat något. Nyheterna inför säsongen är en helt ny restaurang och en handfull renoverade och det är så klart mycket glädjande att vi har fått nya koncept att smaka av, så släpp grilltången minst en kväll i veckan och gå ut och ät. Även storpotäterna har insett det värdefulla med turismen längs vår kust och har även detta år planterat blommor i krukor. Vi tackar så klart för detta fina initiativ. Det känns tryggt att resten av våra skattepengar satsas ett par mil bort. Här slösas de inte bort på några tillfälligt besökande som bara drar nytta av det fina vi har att erbjuda på sommaren. Från de folkvaldas sida investeras det istället på ett kommunhus i grandiosa mått, ett storslaget palats åt sig själva för en miljon eller en miljard eller så. För den differensen på storheter görs det ingen skillnad på när man lyssnar på nyheterna längre så vem bryr sig om antalet nollor. Det är tydligen något slags jubileum nästa år så jag vill här bara flika in att när den här byn firade sitt jubileum av att vara så gammalt var den stan inte ens påkommen, den fanns helt enkelt inte. Så istället för att lägga alla slantar på ett kalas hade det hade inte gjort något om det hade tillkommit en parkeringsplats eller två längs kusten för alla som vill bada. Eller varför inte en permanent anläggning för alla de aktivi-

teter som sker på täppetstranden så halva byn slipper resa och riva tält år efter år, det är pinsamt hur länge detta måste pågå för att få ett berättigande och en satsning. Eller om de kanske hade köpt på sig och förvaltat vår stora turistanläggning, kan man göra det i Ystad kan man väl göra det här. Det finns tyvärr heller inte någon rockartist i byn som kan köpa in stället såsom i Halmstad. Nu höll jag på att glömma, kommunen

14 Vi syns i Åhus Juli 2013

investerade faktiskt i ett objekt här i byn nyligen, en mjölkvarn köptes in, det måste vara någon slags strategisk satsning om att bli självförsörjande vid en eventuell kris. Jag kan dock försäkra allmänheten om att det är ett rejält bygge eftersom min far byggde silotornen, som är landmärket vid angöringen till Åhus när man kommer landvägen, i mitten på femtiotalet. Snart åker det väl upp en stor skylt också

-Välkommen till Kristianstad Kommun. Nä, nog med gnäll, nu får vi avsluta med det som faktiskt är det fina med det här stället även om ingen vill satsa på det. Alla entreprenörer och alla de som hjälper till att driva dessa rörelser oavsett det är inom turism eller de andra fina företag verkar i denna by. När denna tid nu kommer behöver vi inte förflytta oss många meter för att fira semester, det är bara att hoppa på cykeln och ut njuta av allt det fina som kommer med dessa sommarmånader. Givetvis ska vi inte glömma alla er som väljer att spendera sin semester här hos oss, utan er hade detta ställe varit lika dött som på vintern. Och givetvis en eloge till fotfolket som kämpar hela året med rena gator, tömda papperskorgar och rena toaletter, -bra jobbat. Ingen glömd nu hoppas jag. -Ut och roa er, själv ska jag bygga enorma sandslott i vattenbrynet. Förlåt att jag är lite gnällig, jag har en vän som åkte fast för fortkörning på motorvägen förbi Norrköping och han råkade minsann ut för en gnällig polis. Han sade på deras fina dialekt: -Hörru du, det finns två saker man inte gör om här i livet; kör för fort i Norrköping och pinkar på ett elstaket. Det borde gälla Åhus också.

Tord Andersson


Välkommen att slå dig ner på vår soliga uteservering på bästa läge i Åhus och njut av god mat & dryck. Vi serverar allt ifrån pizza, kebab, gyros, kyckling, sallader och nachos till a la carte bestående av kött och fisk.

Öppettider: Måndag-Fredag Lördag Söndag

Boktryck & Papper

Elna Schott, Torget 21, Åhus 0730-393 262 www.boktryckochpapper.se

Nya projekt från Åhus

12.00-23.00 12.00-23.00 12.00-23.00

På vår nya hemsida visar vi upp vilka möjligheter som finns, hur vi löst problemet hos din granne och vad femtio års erfarenhet betyder för resultatet. Eller vill du bli inspirerad?

Köpmannagatan 5B

044-24 28 51

rabyggen.se

Pizza – Mat för avhämtning

Du kan få samma urval av pizzor och kötträtter i vår andra restaurang Stinsen i Everöd

Vi har fullständiga rättigheter och generösa portioner

VÄLKOMNA! Vi syns i Åhus Juli 2013

15


Ängshyddan -så mycket mer än en presentbutik

När man ska sätta en etikett på Ängshyddan så krävs det att man plockar fram en ganska stor etikett. Ängshyddan ligger strax innan Yngsjö om du kommer från Åhushållet. Här hittar du både ett Eco-Café, ett gårdshotell, ett B&B, en butik och Else Ridell Göranssons konstutställningar (medlem i Ålakustens konstnärsgille).

För tio år sedan så tog Else över huset som hon och hennes man Nils-Göran sedan har renoverat och fixat så att det idag är ett gemytligt och trivsamt ställe. I början var det endast en butik, men efterhand har det byggts ut rejält. Och så sent som för två år sedan så flyttades butiken till en ny lokal i samma byggnad medan den gamla lokalen byggdes om till 2 st sviter som idag är mycket populära att bo i. Huset är från 1700-talet och när Else tog över det så var det fortfarande jordstampat golv i det. I Gårdshotellet ryms även 2 enkelrum, med möjlighet till extrasäng, och ett dubbelrum. Men även Elses före detta Ateljé som vetter ut mot åkrarna med fantastisk utsikt kan idag bokas för boende. Utöver detta så finns det även 4 st fristående hus som tillhör Ängshyddans B&B. I alla rum har Else och hennes familj, bestående av Else, Maken Nils-Göran, Dottern Nina och sonen Niklas, lagt mycket tid och tanke på hur rummen

16 Vi syns i Åhus Juli 2013

ska inredas. Bland annat har man handsydda gardiner, överkast och kuddar. Det ingår också sköna handukar, riktiga linnelakan och morgonrockar som Else själv tvättar och manglar efter varje gästs avresa. Det hela präglas av väldigt mycket gemyt och kvalitét och just det påpekar Else också flertalet gånger är oerhört viktigt för henne. I matsalen serveras det frukost och stor frukost-buffé, bokad lunch och 3-rätters middag samt tema-bufféer för boende gäster, och även här är det Else själv som bakar bröd och lagar frukost. Allt som lagas är närodlat och ekologiskt. Likadant är det med all utsmyckning på hela Ängshyddan som även det kommer från lokala producenter. När det gäller cafédelen så är givetvis allt även där också hembakat. Det är en entusiastisk familj som verkligen gör allt för att få alla gäster att trivas och ha det mysigt på sitt besök, vare sig det är som övernattande eller gör ett

besök i cafet, butiken eller på någon av alla de evenemang som anordnas på Ängshyddan. Närmast kommande är b.la en föreläsning av Åke Stolt, som tidigare varit sportchef på Sydsvenska dagbladet. Han kommer att berätta mycket om fotboll och det går då helt i linje med att Nils-Göran sett till att Åhus Beachfotboll kommer att gästas av ett ”himmelsblått” lag som har sin bas just på Ängshyddan. Att Ängshyddans etikett blir rejält stor framgår ganska tydligt. Och det som sitter kvar i själen när man åker från Ängshyddan är just en mysig och behaglig känsla.

Rickard Gunnarsson


CMS SWEDEN

MÖJLIGHETER I SVERIGE & MÅNGA FLER I VÄRLDEN

fri träning

Karins Massage och Vattenvana MASSAGE I YNGSJÖ

SOMMARERBJUDANDE

I SOMMAR

- DU VÄLJER VART!

40 min 260:60 min 380:Även presentkort!! Certifierad o dipl. massör

VATTENGYMPA PÅ FORSAKAR!!

Bli medlem nu så får du: • Fri träning resten av sommaren • 3st Ta med en vänkort • CMS-travelpass som gäller i hela världen

ring

30/6, 7/7, 21/7

044-289389 så fixar vi resten

DE FÖRSTA 100 SOM RINGER FÅR DESSUTOM EN PERSONLIG HÄLSOPLAN!

Erbjudandet gäller vid tecknande av Clubmedlemskap t.o.m 31/8-2013 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Stormgatan 19, Åhus www.ahustraningscenter.com 044-289389

Start 17.00 50:-/gång

Drop in!

GRATIS simskola för vuxna under sommaren i samarbete med SLS och MSB (begr. antal platser)

Välkommen att boka!!

För info o bokning, ring 0705-80 88 82

Ny Dickens-bok utkommen!

LONDONMYSTERIET

Möt Suzanne Mortensen hos antikvariat pslinden lördagen den 29 juni kl 10-14. Vi bjuder på saft, kaffe och kaka.

Kläder, blommor och inredning

Välkomna! Öppettider: Måndag – Fredag 10-18, Lördag 10-14. Välkomna!

pslindén antikvariat

Ellegatan 1, Åhus 0708-619525 Vi finns på Facebook! Öppettider: Midsommarafton kl. 10-14 Midsommardagen stängt

Köpmannagatan 2, 296 31 ÅHUS Tel: 044 - 24 15 70 Vi syns i Åhus Juli 2013

17


Hamnfesten i Åhus Onsdag 26 /6 – Lördag 29 / 6 Hamn festen är numera ett stående inslag i Åhus under sommaren. I år kommer det precis som vanligt att vara en massa aktiviteter för såväl gammal som ung. Där kommer att finnas marknadsknallar i stora delar av hamnen, Hassans nöjesfält med massor av karuseller sätts upp. Allt för att göra Åhus till en fest under dessa dagar. Fullständigt program finns här nedan.

27 JULI KL. 19

Partyfabriken med deras gäster:

gästartist

gästartist

Onsdag 26 Juni 18.00 Tältet Öppnar med DINNERSHOW 20.00 Smens Baglomma - Bonnarock när den är som bäst 21.30 Partyfabrikens artister Sjunger & dansar tillsammans med er 22.00 Smens Baglomma Torsdag 27 Juni 16.00 Tältet Öppnar 17.00 Talangjakt Uttagning 1 Anmälan till: rebecka@partyfabriken.se 18.00 DINNERSHOW 19.00-01.00 Dans i Hamnen med Perikles, varvat med Partyfabrikens serverande artister Fredag 28 Juni 16.00 Tältet öppnar 17.00 Talangjakt Uttagning 2, Anmälan till: rebecka@partyfabriken.se

18 Vi syns i Åhus Juli 2013

18.00 Dinnershow-Partyfabrikens serverande artister underhåller till maten och berättar om sitt liv. 20.00-23.15 En Riktig dj@vla Schlagerfrossa! Partyfabriken och JAN JOHANSEN får hela Hamnen att sjunga, dansa o andas Schlager. 23.15 Finalshow Partyfabriken och JAN JOHANSEN 01.00 Tältet stänger Lördag 29 Juni 16.00 Tältet öppnar 16.00 Kockduellen Lokala kändisar lagar mat på scen och publiken är jury. 17.00 Talangjakt Final 18.00 Dinner Show Underhållning , Lasse Sigfridsson sjunger visor 20.00 Partyfabriken med band Gästartist: Nick Borgen 02.00 Tältet stänger

För 48:e året anordnar vi Designrea i Åhus. Välkommen att fynda lampor, möbler och tyger, bl.a. demoex, utställningsex och returer.


Knivset 5 st non-stick, Funktion.

Grillbestick:

Knivbladen är i 420 stål med non-stickbeläggning. Kockkniv - Brödkniv Santuko - Förskärare - Grönsakskniv.

12 delar, tål maskindisk

Rek 199:-

Nu 149:-

Rek 299:- Nu 199:Begränsat antal

Grillset

Trähandtag, 3 delar

Fler erbjudande hittar ni i butiken Dammgatan 4, ÅHUS Telefon: 044-24 20 00 Fax: 044-24 07 37

Rek 119:- Nu

40:-

Öppettider: Installation: 07.00-16.00 Butik: Vard 09.00-18.00, Lörd 10.00-14.00

Premiär för F&D OUTLET i Åhus – fritidskläder & skor!!!

% 0 7 30

E R G L Ä SER PRI

N

dsvägen

en Flötöväg

Kilimanjaro

Kristiansta

Hamn le

n

e väg dan Nor

gen

nvä orda

den

200 m från Statoil

Nordanvägen, ÅHUS (utmed Kristianstadvägen vid infarten till Åhus, vid Statoil) Öppettider: vardagar 10-19, lördagar 10-17, söndagar 11-17.

SURPRICE – nya leveranser märkesfynd varje vecka! Vi syns i Åhus Juli 2013

19


LIONS CLUB ÅHUS INBJUDER TILL

Sol, Regn & SommarRea! Varje år ringlar sig köerna långa utanför Blå Station i Åhus en tidig onsdagsmorgon i vecka 28, oberoende om det är sol eller regn så står de där, folk från överallt, från Åhus, Yngsjö, Växjö och Göteborg…och en massa andra ställen. För den oinvigde kan de te sig lite konstigt, en möbelfabrik…vad händer där? Men de flesta som är i krokarna vet att det är dags för en stor sommartradition, det är starten för den årliga SOMMARREAN! Varje sommar sedan slutet av 80-talet har Blå Station haft sin sommarrea, samtidigt som Ateljé Lyktan och Åhus

Glashytta. Alltid vecka 28, alltid onsdag till fredag, alltid 8-18. Här hittar du provmöbler, utställningexemplar, utgående modeller, unika exemplar, prototyper, till fantastiska priser, och hittar du inte det du söker kan du alltid fråga för det kan hända att allt inte plockats fram när du är där…och vill du bara titta och provsitta så går det jättebra och behöver du tänka lite så finns det hembakade pajer och bullar och kaffe på Blå Stations eget fik, och gratis glass till alla små barn. Så missa det inte!

20 Vi syns i Åhus Juli 2013

d e m g n å s l l a & MunsniekGrönvall Na L 18.00 K I L U J 6 1 N E TISDAGEN D FRI ENTRÉ RG. PÅ ÅHUS TO ERSSON OCH ERIKA HANSSON SP

nde: MAGNU

Övriga medveka

LIONS INSAMLADE MEDEL GÅR OAVKORTAT TILL: nannenetwork.com (FÖR UTSATTA BARN OCH UNGDOMAR)

Inga medlems eller inträdesavgifter!

044-24 21 20 www.wellnez.se

Testa Sveriges bästa utegym

Vi bjuder på 3 månader

juni, juli och aug vid tecknande av 12 månader på autogiro


Bensinhandlaren i Åhus AB Nordanvägen 4 • 296 32 Åhus Tel. Butik 044-28 90 00 Tel. Verkstad 044-24 08 55

följ oss på vår facebookssida

Hos oss finner du Bensin-Bilverkstad-Försäljning och service trägårdsmaskiner Kiosk-Bake of-Food court-Biluthyrning-Släputhyrning

N

Nu in yhet! s robo tallerar v i er tklipp a r e serva o r den ch

WWW.GARDENA.SE

TA DET LUGNT. DET NYA SÄTTET ATT KLIPPA GRÄS.

R160

Luta dig tillbaka och låt GARDENA Robotgräsklippare göra jobbet.

För gräsmattor upp till 400 m2 Rek ca pris:

För gräsmattor upp till 1600 m2 Rek ca pris:

19 995 kr

R70Li

För gräsmattor upp till 700 m2 Rek ca pris:

14 495 kr

R40Li

9 995 kr

Vi syns i Åhus Juli 2013

21


På gång i Åhus 21/6-16/7 Evenemang

Martin & Martin – premiär för nattklubben

Upplev traditionellt midsommarfirande på härliga Åhus torg. Dans, kaffeservering, godisregn. Info: S:ta Annas Gille 044-28 90 05 www.annasgille.com

Ängshyddans Blue Star

26/6 – 29/9 Hamnfesten i Åhus

Lions loppmarknad varje helgfri lördagsförmiddag kl 9:00-13:00

21/6 Midsommarfirande på Åhus torg, kl 14:00

På och omkring p-platsen i hamnen. Show, underhållning och artister varje kväll. Öppet 13:00-01:00 onsdag-torsdag, 13:00-02:00 fredag-lördag. Fri entré! www.hamnfesteniahus.se

29/6 – 7/7 Åhusstrand Beachsoccer Världens största beachsoccerturnering!

Spelas på Täppetstranden i Åhus för 8:e året i rad! 
Fri entré! Klasser från 7 år till vuxen/elit. SM-kval spelas 4-5/7. Info: www.beachsoccersweden.se

10/7 – 12/7 REA REA REA – Skynda att fynda

Info: www.facebook.com/martinochmartin Spelar under ÅhusStrand Beachsoccer

Loppmarknaden finns på Åhus industriområde. Mer info: www.ahus.lions.se

HBK:s loppis varje helgfri lördagsförmiddag kl 10:00-13:00
 Vid loppisförrådet vid Kavrövägen. Mer info: www.ahushornabk.nu

30 juni Friskis och svettis – utejympa på Åhus idrottsplats kl 17:30 Träningen ute är gratis. Mer info: www.kristianstad.friskissvettis.se

Blå Station, Ateljé Lyktan, Sufraco Savon de Marseille och Lions sommarloppis Vissa har öppet 10-12/7 andra bara den 10/7. Se nedan.

1 juli

12/7 – 20/7 Åhus Beachhandboll Festival 12-20 juli

Åhus torg kl 18:00. Avgift 20:- kr. Barn fritt. S:ta Annas Gille 044-28 90 05, www.annasgille.com

Över 1000 lag spelar snabb och spännande handboll i sanden! 9 laddade dagar. Legender och förebilder på besök. Välkommen till Europas största beachhandbollsturnering! Eliten spelar 19-20/7 Info: www.beachhandboll.com

Dag för dag 21 juni

Martin & Martin – Terrasspremiär! Info: www.facebook.com/martinochmartin

22 juni Pråmen – Midsommar special

Boka bord. Livemusik av Pelle Fridlund, spelar både eftermiddag och kväll. 0708-300 240 Info: www.pramen.net

Martin & Martin - Terrassen

Info: www.facebook.com/martinochmartin

23 juni Musik i sommarkväll – Åhus kyrka kl 19:00

Fem röster. Dir: Michaël Dahlin Musik av G. P. d. Palestrina, J. H. Schein, G. Verdi, m.fl.

Friskis och svettis – utejympa på Åhus idrottsplats kl 17:30 Träningen ute är gratis. Mer info: www.kristianstad.friskissvettis.se

24 juni Ålabodsvandring - kl 18:00

Från revhaksboden till Gropahålet. Info: Åhus Turistbyrå 044-13 47 77

26 juni Musik i sommarkväll – Åhus kyrka kl 19:00

Malmö kammarkör. Dir: professor emeritus Dan-Olof Stenlund. Musik av F. Mendelssohn, L. Edlund, A. Schönberg, m.fl.

27 juni

Guidad rundvandringar i gamla Åhus

2 juli Åhus bibliotek – Författarkväll med Dick Harrison

Kl 19:15 på vår trevliga innergård, Biljettpris 75:- Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen/Åhus bibliotek. Adress: Järnvägsgatan 7. 044-13 46 06, ahus.biblioteket@kristianstad.se

Sommarkabaré på Teaterlogen i Yngsjö ”Politiska snuskbarn på landsbygdssafari”

En musikalisk, dansant och med all säkerhet helt vansinnigt underhållande helaftonsföreställning som skapad och framförd av det fria teaterkollektivet ”Hej va det svänger i kyrkan”! Kl 19:00. Välkomna! Info: 0730-23 56 31

3 juli Rökeriet-Havets läckerheter. livemusik av Isabel Guerrero.

Boka bord. Yngsjövägen 226 044-24 91 21, 070-24 70 115 Info: www.rokeriet.se

Sommarkabaré på Teaterlogen i Yngsjö ”Politiska snuskbarn på landsbygdssafari”

En musikalisk, dansant och med all säkerhet helt vansinnigt underhållande helaftonsföreställning som skapad och framförd av det fria teaterkollektivet ”Hej va det svänger i kyrkan”! Kl 19:00. Välkomna! Info: 0730-23 56 31

Musik i sommarkväll – Åhus kyrka kl 19:00

Markus Tullberg och Anders Thorén – sång, dragspel, bouzouki och flöjt. Musik: irländsk folkmusik.

Träffar för entusiastfordon. Nordskånes fordonsveteraner. Samling på Åhus torg kl 18:00

Martin & Martin - Terrassen

Info: www.facebook.com/martinochmartin

4 juli Upplev gammalt hantverk på Anders Håkansgården, kl 14:00 -17:00 Botanisera i gillets samlingar. Kaffeservering och musikunderhållning. Åhusfoton av Nora Olsson samt textilutställning av ”gamla” förkläden. Info: 044-28 90 05, www.annasgille.com

Upplev gammalt hantverk på Anders Håkansgården, kl 14:00 - 17:00

Furuboda – Sommarkväll 19:30 med trion MICS från Malmö

28 juni

Sommarkabaré på Teaterlogen i Yngsjö ”Politiska snuskbarn på landsbygdssafari”

Botanisera i gillets samlingar. Kaffeservering och musik. Åhusfoton av Nora Olsson samt textilutställning av ”gamla” förkläden. Info: 044-28 90 05 www.annasgille.com

Pråmen – Livemusik av Kristian Taak

Boka bord. 0708-300 240 Info: www.pramen.net

Rökeriet – livemusik av Jessica Sjöholm & Nino Tiritiello

Boka bord. Yngsjövägen 226 044-24 91 21, 070-24 70 115 Info: www.rokeriet.se

Furuboda – Auktion & Loppis

Loppisen börjar 15:30 och auktionen 17:00. Välkommen! Info: ring 044-78 14 600 eller http://foreningen.furuboda.org/

Åhus Vingård – Guidning i vår odling och vinprovning av egna viner! Pris: 375.- Begränsat antal platser. Förbokning på 044-24 96 96. Info: www.vingarden.nu

Medtag gärna egen stol. 
Grillbuffé á 125:- serveras mellan 18:00-20:00 Välkommen. För info ring 044-78 14 600 eller http://foreningen.furuboda.org/

En musikalisk, dansant och med all säkerhet helt vansinnigt underhållande helaftonsföreställning som skapad och framförd av det fria teaterkollektivet ”Hej va det svänger i kyrkan”! Kl 19:00. Välkomna! Info: 0730-23 56 31

5 juli Sommarkabaré på Teaterlogen i Yngsjö ”Politiska snuskbarn på landsbygdssafari”

En musikalisk, dansant och med all säkerhet helt vansinnigt underhållande helaftonsföreställning som skapad och framförd av det fria teaterkollektivet ”Hej va det svänger i kyrkan”! Kl 19:00. Välkomna! Info: 0730-23 56 31

29 juni

Pråmen –Livemusik av Toddy Boys

Sommarkabaré på Teaterlogen i Yngsjö – ”Politiska snuskbarn på landsbygdssafari”

Rökeriet – Livemusik av Emil Sigfridsson & Jonas

En musikalisk, dansant och med all säkerhet helt vansinnigt underhållande helaftonsföreställning som skapad och framförd av det fria teaterkollektivet ”Hej va det svänger i kyrkan”! Kl 19:00. Välkomna! Info: 0730-23 56 31

Rökeriet – livemusik av Fervenza & Anton.

Boka bord. Yngsjövägen 226 044-24 91 21, 070-24 70 115 Info: www.rokeriet.se

Pråmen – Livemusik av Homesic Mac. Boka bord 0708-300 240 Info: www.pramen.net

22 Vi syns i Åhus Juli 2013

Boka bord 0708-300 240 Info: www.pramen.net Boka bord. Yngsjövägen 226 044-24 91 21, 070-24 70 115 Info: www.rokeriet.se

Martin & Martin - terrassen

Info: www.facebook.com/martinochmartin

6 juli Rökeriet – Filéfrossa. Livemusik av David Kraft & Jonas

Boka bord. Yngsjövägen 226 044-24 91 21, 070-24 70 115 Info: www.rokeriet.se


Pråmen –Livemusik av Homesic Mac

Martin & Martin - nattklubben

Ängshyddan Yngsjö - Kåseri med Åke Stolt + Buffé med Tapas

Lions loppmarknad varje helgfri lördagsförmiddag kl 9-13

Minas Chokladstudio Chokladfrukost och akustisk musik med Nanette Nyström.

HBK:s loppis varje helgfri lördagsförmiddag kl 10-13

Boka bord 0708-300 240 Info: www.pramen.net Kl 19:00. Boka bord och rum: 0708-25 07 05 ateljeangshyddan@telia.com

Tema Country Sound Pris: 140 kr/pers. barn upp till 10 år 70 kr/pers. Gälltoftavägen 1 i Rinkaby. Boka bord. 0768-71 68 84 www.chokladstudion.se

Martin & Martin - nattklubb

Info: www.facebook.com/martinochmartin Loppmarknaden finns på Åhus industriområde. Mer info: www.ahus.lions.se Vid loppisförrådet vid Kavrövägen. Mer info: www.ahushornabk.nu

Pråmen –Livemusik av 3 grabbar

Boka bord. 0708-300 240 Info: www.pramen.net

Info: www.facebook.com/martinochmartin

14 juli

Lions loppmarknad varje helgfri lördagsförmiddag kl 9:00-13:00

Friskis och svettis – utejympa på Åhus idrottsplats kl 17:30

Loppmarknaden finns på Åhus industriområde. Mer info: www.ahus.lions.se

Träningen ute är gratis. Mer info: www.kristianstad.friskissvettis.se

HBK:s loppis varje helgfri lördagsförmiddag kl 10:00-13:00

Musik i sommarkväll – Yngsjö kapell kl 19:00

7 juli

Vadarspaning – morgonen.

Vid loppisförrådet vid Kavrövägen. Mer info: www.ahushornabk.nu

Friskis och svettis – utejympa på Åhus idrottsplats kl 17:30 
Träningen ute är gratis. Mer info: www.kristianstad.friskissvettis.se

8 juli Guidad rundvandringar i gamla Åhus

Åhus torg kl 18:00. Avgift 20:- kr. Barn fritt. S:ta Annas Gille 044-28 90 05. www.annasgille.com

10 juli Sommaroutlet hos Sufraco Savon de Marseille - kl 8:00 - 18:00 Fynda underbara väldoftande produkter för kropp och hem – varmt välkommen Pråmdragaregatan 4b. Info: www.sufraco.se

Blå Stations årliga rea. Kl 8:00 - 18:00– kom i god tid!

Johan Hugosson - piano. Musik av J. S. Bach, F. Chopin, J. Hugosson Vid parkeringen på Äspet kl 07:00 – välkomna!

15 juli Guidad rundvandringar i gamla Åhus

Åhus torg kl 18.00. Avgift 20:- kr. Barn fritt. S:ta Annas Gille 044-28 90 05. www.annasgille.com

16 juli Lions Sommarkonsert

Nanne Grönvall spelar på Åhus torg kl 18

Floravandring vid Gropahålet

Samåkning från Naturum kl 18. Samling parkeringen i slutet av Kaptenens väg, Yngsjö kl 18:30. Kontakt: Anders Sigfridsson, tfn 044-24 37 38

Välkommen att fynda bland prototyper, unika exemplar, utställningsmöbler och nyproducerat. Sandvaktaregatan 17, Info: www.blastation.se

8-14 juli

Ateljé Lyktans årliga rea. Kl 8:00 - 18:00– kom i god tid!

Designrea i Åhus. Atelje Lyktan, Kardelen och Scandiform. Välkommen att fynda lampor, möbler och tyger, bl.a. demoex, utställningsex och returer. Fyrvaktaregatan 10

Med Hälsosann Friskvård -.Må Bra Hela Ja! Kombinera det bästa av inre styrketräning, avslappning, mindfulness och meditation med fysiskt stärkande och stabiliserande rörelser från qigong, taichi och yoga. Info: www.halsosann.nu Boka kurs. 0709-241219

Lions Sommarloppis – kl 9:00 -15:00

Yoga på stranden -

Rökeriet – Skaldjursbuffé. Livemusik av Nils & Emil

Homestay & Retreat hos Hälsosann Friskvård.

Adress: Åhus industriområde mellan Ateljé lyktan och Blå Station. Entré och infart med stor p-plats från Fyrvaktaregatan Boka bord. Yngsjövägen 226 044-24 91 21, 070-24 70 115 Info: www.rokeriet.se

Musik i sommarkväll – Åhus kyrka kl 19:00

Trio Paradiso: Anna Grane - violin och sång, Thoms Törnheden - piano och sång, Olle Grane - klarinett och saxofon. Musik: Khatchaturian och Milhaud, några egna kompositioner samt div. jazz-standards och svenska örhängen.

Martin & Martin - Terrassen

Info: www.facebook.com/martinochmartin

11 juli Upplev gammalt hantverk på Anders Håkansgården, kl 14:00 -17:00

Morgonträning på stranden 08.30 - 10.00

upplev total harmoni mellan naturen och dig

Morgonträning eller helgkurser. För mer info om upplägg och priser: Susanne Lovensjö 0709-24 12 19, www.halsosann.nu För dig som vill resa bort och få komma hem i rofylld och harmonisk hemmiljö – Bara Vara! Relax Hela Ja! eller Hurtiga Ja! Information: Boende i lillstuga Sofiero, Yinrum eller Yangrum. läs mer: www.halsosann.nu Boka boende. 0709-24 12 19

Konst i åhus 1/6 - 25/6 Konstgalleriet i Åhus

Botanisera i gillets samlingar. Kaffeservering och musik. Åhusfoton av Nora Olsson samt textilutställning av ”gamla” förkläden. S:ta Annas Gille 044-28 90 05 www.annasgille.com

Emma Virke, Mats Aronsson, Peter Jakoby. Målningar, teckningar och grafik. Vivianne E Rosqvists glasskulpturer finns utställda tom 15/9 Tisdag-söndag kl 13:00-17:00 Konstgalleriet i Åhus, V Hamngatan 4, Åhus www.konstgallerietiahus.se Tel 044-24 36 25, 0709-24 36 09

Blå Stations årliga rea. Kl 8:00 - 18:00 – kom i god tid!

21/6 - 28/6 Sommarutställning på Korsvirket på Åhus torg

Välkommen att fynda bland prototyper, unika exemplar, utställningsmöbler och nyproducerat. Sandvaktaregatan 17. Info: www.blastation.se

Sommarbilder Gunilla Sundin Blomgren. Öppettider kl 11:00 - 17:00. Vernissage den 21 juni kl 12:00 - 17:00 Akvareller, akryl och oljemålningar samt teckningar.

Ateljé Lyktans årliga rea. Kl 8:00 - 18:00 – kom i god tid!

22/6 - 31/8 Galleri Johanzon Åhus – natur och Åhusmotiv

Designrea i Åhus. Atelje Lyktan, Kardelen och Scandiform. Välkommen att fynda lampor, möbler och tyger, bl.a. demoex, utställningsex och returer. Fyrvaktaregatan 10

Öppet Onsdagar och lördagar kl 13:00-16:00 (eller enligt överenskommelse). Sandvaktaregatan 22 i ÅhusInfo: www.johanzon.se, eller 0708-60 83 22

12 juli

22/6 – 28/6 Sommarutställning på Korsvirket på Åhus Torg

Blå Stations årliga rea. Kl 8:00 - 18:00 – kom i god tid!

Välkommen att fynda bland prototyper, unika exemplar, utställningsmöbler och nyproducerat. Sandvaktaregatan 17. Info: www.blastation.se

Ateljé Lyktans årliga rea. Kl 8:00 - 18:00 – kom i god tid!

Designrea i Åhus. Atelje Lyktan, Kardelen och Scandiform. Välkommen att fynda lampor, möbler och tyger, bl.a. demoex, utställningsex och returer. Fyrvaktaregatan 10

Martin & Martin - Terrassen

Info: www.facebook.com/martinochmartin

Rökeriet – Livemusik av Hanna Le Fleur & Jonas

Boka bord. Yngsjövägen 226 044-24 91 21, 070-24 70 115 Info: www.rokeriet.se

Pråmen – Livemusik av Pelle Fridlund Boka bord. 0708-300 240 Info: www.pramen.net

13 juli Rökeriet – Irländska afton. Livemusik av Flying sessions

Boka bord. Yngsjövägen 226 044-24 91 21, 070-24 70 115 Info: www.rokeriet.se

Smaktorget på Åhus torg

Christer Alexander Persson, akrylmålningar. Kl 13:00-17:00 Vernissage den 22 juni kl 13:00 - 17:00

22/6 – 28/6 Sommarutställning på Korsvirket på Åhus Torg Christer Alexander Persson, akrylmålningar. Kl 13:00-17:00. Vernissage den 22 juni kl 13:00-17:00

28/6 - 23/7 Konstgalleriet i Åhus

Ingbritt ii Lagerberg. Målningar och grafik. Tis-sön kl 13:00-17:00 Konstgalleriet i Åhus, V Hamngatan 4, Åhus, www.konstgallerietiahus.se Tel 044-24 36 25, 0709 - 24 36 09

29/6 – 5/7 Konstutställning i korsvirket på Åhus torg ÅKKG, Ålakustens Konstnärsgille. Vernissage lördag 29 juni. Öppet alla dagar 13:00-18:00. L. Ferm, L. Nissmark, R. Svensson, E. R. Göransson, T. Lundgren, I. Håkansson, U-J. Härd och C. C. Tofte

29/6 - 5/7 Konstutställning i korsvirket på Åhus torg Siv & Kristina Appelqvist. Målningar och keramik. Öppet 10:00-18:00 Vernissage 30/7 från kl 11:00

12/7 - 19/7 Joy Art Sweden

sommarutställning i Korsvirkeshuset vid Åhus Torg Utställningen är öppen alla dagar mellan 12 - 18, kvällsöppet tisdagen den 16 juli till kl 20 Camilla Caesar - måleri Nina Martinez - keramik Pia Colan – belysning och recycling

torghandel med lokalproducerat livsmedel och hantverk.

Kl 11-15 Info: www.facebook.com/smaktorget

Minas Chokladstudio Chokladfrukost och musik med Nanette Nyström.

Tema Folkvisor Pris: 140kr/pers. barn upp till 10 år 70kr/pers. Gälltoftavägen 1 i Rinkaby. Boka bord. 0768-716884 www.chokladstudion.se

www.ahussweden.se www.facebook.com/AhusSweden Vi syns i Åhus Juli 2013

23


KRÖNIKA

Det gyllene snittet

Tänk om man hade fått vara barn på nytt igen! Ibland kan jag fundera på hur underbart det hade varit att få iklä sig barnaskruden igen och slippa alla måsten och krav som blir när man växer upp och blir äldre. Tänk bara så underbart det hade varit nu i sommarlovstider att få ha sin avslutning med klassen och sedan ha ett långt skönt sommarlov framför sig. Att få sticka hem till kompisar och leka och bada i pool hela dagen istället för att försöka få ihop vardagen med tider, måsten och krav. Eller att få åka till mor och far föräldrar och bara bli bortskämd (även om jag själv kan bli det hos dem fortfarande). Som barn hade man ju det oftast skitbra, även om man inte alltid tyckte det då.

Samtidigt skulle jag egentligen inte vilja byta bort den erfarenhet och det kunnande som jag fått med mig genom livets resa. Jag har ju lärt mig otroligt mycket (och gör förvisso fortfarande) och det är en enorm kick och egoboost att verkligen kunna så mycket. Jag trivs egentligen rätt bra med den jag är idag och hur jag har det idag, men ibland kan jag fundera på hur det hade varit om man kunde blanda ihop mixen av att vara barn och samtidigt ha den erfarenhet och kunskap som jag har idag. Ett gyllene snitt liksom. Tänk så fantastiskt det hade varit att få ha det så!

percysdesign.se

Bara den absolut bästa (modern nordisk och europeisk) designen finner ni här, som t.ex. Alessi, Driade, Swedese, Eilersen. Källemo, Flos, Naver, Fermob, Marimekko, EvaSolo, FritzHansen, Mathsons,Grythyttan, Kartell, Magis, Vipp Hay. Möbler finns framförallt på Storgatan och Kläder på Stationen.

Storgatan i KRISTIANSTAD Ö.Storg. 69 044 209420

Sven Agné

FAKTA Gyllene snittet eller grekiska bokstaven fi, på latin: sectio aurea, är det förhållande som erhålls när en sträcka delas i en längre del a och en kortare del b på så vis att hela sträckan a+b förhåller sig till a som a förhåller sig till b. Kvoten a/b blir då cirka 1,618 och kvoten b/a blir cirka 0,618. Källa: wikipedia.org

24 Vi syns i Åhus Juli 2013

Stationen i ÅHUS Järnvägsg. 2 044 241050


originalet

PIZZABODEN PIZZA - SALLAD - KEBAB

044-247 044 -247 272

s r å 6 um e l i b u J

till midsommarfesten Nypotatis Jordgubbar Gräslök

Uteservering under tak

Sill Ägg Bröd

Juni:

1/6 Skaldjursbuffé - Ricky & Martin 299:28/6 Jessica Sjöholm & Nino Tiritiello 29/6 Fervenza & Anton

Öppet alla dagar 10-18

Öppettider: Mån-Tors Fre Lör Sön

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 12.00-21.00

Köpmannagatan 11 Vi tar emot

Ring och boka bord: 044-24 91 21 Yngsjövägen 226 (Lv 118, mellan Åhus och Yngsjö)

www.rokeriet.se

Koppla av och njut av resan,

Lunch 11.00-14.00 mån-fre Valfri pizza eller kebabsallad

70:-

inkl. dricka, bröd och kaffe (gäller pizza nr.1-47)

vi tar även akutbud

Beställ hemkörning via Telefon & Internet: - Betala med kort! - Undvik missförstånd vid telefonbeställningar. - Specialbeställ och se exakt pris direkt. - Läs omdömen och betyg.

044-123 000 www.aktaxi.nu

Vi syns i Åhus Juli 2013

25


Krogliv i Åhus Vi Syns i Åhus hjälper tiill att förmedla vad de olika krogarna i Åhus serverar och varför du ska besöka just dom. Därför ställde vi ett par frågor till de olika restaurangerna. 1. Vad har ni för öppettider? 2. Hur når man er? 3. Webplats? 4. Vilken inriktning av mat har ni? 5. Varför ska man gå just till er? 6. Hur får ni era gäster att trivas? 7. Har ni något speciellt program för sommaren?

åhus bowling åmund

Pernilla Blixt

1. Alla dagar från 17.30 2. 044 - 28 96 70 3. www.amund.nu 4. Kött och färsk fisk, sånt som jag själv tycker om 5. Fråga de c:a 14000 som äter ribs varje sommar... 6. Stolar, bord, mat, dryck och service - helt enkelt? 7. Nej, vi koncentrerar oss på mat och dryck

26 Vi syns i Åhus Juli 2013

Restaurang & Pizzeria milano 1. Sommar tider öppet alla dagar kl. 12.00 till 23.00 2. 044 - 24 28 51 3. Ingen web sida 4. Allt från kötträtter till pizzor och sallader 5. Våra plankor och mozerella pizzor och nachos är mycket populära 6. Vi har rikliga portioner det är ingen risk att man går hungrig från Milano utan tvärtom kan man ta med sig hem om man inte orkar äta upp allt.

1. Alla dagar 2. 044 - 24 00 12 3. www.ahusbowling.se 4. Dagens Lunchbuffé - kvällstid Grillat kombinerat med Buffé men även barnmenyer. 5. Garanterat god vällagad mat med i huvudsak närproducerade råvaror. Rikliga portioner. Barn under 12 år äter hamburgaretallrik för 25kr. Kombinationen mat med bowling där alla kan vara med är också väldigt populärt. 6. Trevligt bemötande och god service. 7. Speciella erbjudande på luncher och bowling.


Åhus golfkrog

Rökeriet 1. Från kl.10.00 2. 044 - 24 91 21 3. www.rokeriet.se 4. Fisk och skaldjur, lagat på himmagjort vis. 5. Varför gå, när man kan åka båt eller cykla? Hos oss finns det: trevlig personal, trevlig miljö samt närproducerade delikatesser. 6. Vi försöker ge det kunden/ gästen önskar, vi bryr oss. Och vi gör det hemtrevligt. 7. Självklart! Spelkvällar onsdag, fredag och lördag hela sommaren. Välkommen!

1. Sön - Tors 17.00-24.00 Fre - Lörd 17.00-02.00 2. 044 - 24 73 30 3. www.restauranghb.se 4. Sow cooked barbecue 5. Vi är en helt ny restaurang som har funnits på solsidan i Åhus hamn i 15 år. Spännande matkoncept, stor vinlista, riktigt bra bartenders och läget. 6. Helt vädersäkrad uteservering med massor av gasolvärmare, trevlig överfart i båt och Åhus bästa personal. 7. Patrics Combo Onsd-tors vecka 27, 28, 29

Pernilla Blixt

Pernilla Blixt

1. 08.00 - 19.00 hela sommaren 2. 044 - 24 00 95 3. www.tvakockarettkok.se 4. Husmanskost, Fester & Catering 5. Prisvärt, hemlagad mat 6. Naturskön miljö, trevligt bemötande 7. Nej

restaurang hb

Pernilla Blixt

pråmen

äspets rökeri

Disponentvillans pancake café 1. från 29/6 11.30-17.00 2. 070 - 606 77 10 3. www.cigarrkungenshus.se 4. Café, crêpes & galettes. Vin och ölrättigheter. 5. Njut Av Sommarservering i Villan Och Trädgården. Ljuvligt nygräddade pannkakor av högsta klass med delikata fyllningar såväl för lunch som dessert. Äpplekaka med äkta Vaniljsauce. Svala drycker, juicer och lemonader. Öl och vin, kaffe och thé. Öppet alla veckans dagar från och med den 29 juni. Ni hälsas hjärtligt välkomna. 6. En lugn oas mitt i Åhus, nära hamn och hav. 7. Nej

1. Butiken: måndag-fredag 10-17:30, lördag 10-16 Restaurangen: Lunch 11:30-15:00, 15-18:00 serveras enklare barmeny till bra priser. Kvällsservering från kl. 18:00 2. 044 - 22 53 53 3. www.aspetsrokeri.com 4. Äspets Rökeri är primärt en fiskrestaurang med vikten lagd på våra egna nyrökta produkter. 5. Vackert beläget på Äspetsidan alldeles invid hamnkanten kan du njuta av våra välsmakande rätter i underbar kvällssol. 6. Även i år serverar vi vår succé ”Stjerneskud” – en riktig dansk klassiker som består av Tempurapanerad och friterad koljafilé på danskt rågbröd, skalade räkor, kallrökt lax och färsk sparris. Allt detta toppas sedan med stenbitsrom och serveras med romsås. Missa inte denna favorit hos oss på Äspets Rökeri !

1. Varje dag från kl 11.00 2. 0708 - 300 240 3. pramen.net 4. Svensk sommarmat med fisk, skaldjur och nygrillat i fokus. 5. Vi erbjuder något för alla åldrar med servering från förmiddag till sen kväll. Här finns lunch, fika, a la carte och glass! Pråmen är en flytande restaurang som gör det unikt och spännande med vattnet som flyter under fötterna och båtarna som glider förbi alldeles inpå! 6. Vi erbjuder en helhetsupplevelse med maten i fokus och lägger mycket kärlek i det vi gör! Här växer kryddor, tomater, bär och mycket mer i krukor runt hela serveringen för att skapa en grönskande och mysig atmosfär. Vår uteservering med sina många värmare erbjuder sommarkänsla oavsett väder! Vi jobbar hårt för att alla ska känna sig välkomna och satsar mycket på att göra det enkelt och kul även för barnfamiljer att gå ut och äta. 7. På Pråmen är det livemusik med olika duktiga trubadurer och band varje fredag och lördag från 22 juni till 17 augusti, samt den stora säsongsavslutningen 14 september. I sommar kommer bl.a. Calle Krisitansson och Pelle Fridlund att spela hos oss.

Vi syns i Åhus Juli 2013

27


Hur firar du midsommar?

TOMAS TILLBERG

ULRIkA Nielsen Biel

Bengt Persson

Jag älskar midsommarfirandet så länge jag slipper alla fåniga lekar och tipsrundor. Det slipper jag i Valje. Vi kommer att fira midsommar hos våra goda vänner, som har sin husvagn precis vid vattenbrynet i Valjeviken, nästan exakt på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Där är väldigt vackert! Det är något speciellt med husvagnar – framförallt på sommaren. Det är en fantastisk känsla av att vara inom- och utomhus på samma gång. Betydligt mer avkopplande och mindre pretentiöst än ett sommarhus. Avsevärt mer bekvämt än tält och skärmtak. Får jag bestämma så kantas hela midsommarafton av Svensk musik. Det startar på morgonen med Jan Johanssons ”Jazz på Svenska”, via Niklas Strömstedts, Adolphson & Falk samt Peter LeMarc, för att innan crescendot njuta av Lasse Stefanz och Danne Stråhed; finalen består av Perikles, Peps Persson och Kal P Dal. Detta gärna framfört live. Men eftersom det inte finns några traditionella folkparker med kompetenta danskapell i bruk längre, väljer jag alltså att fira midsommar på det näst mest Svenska sättet som finns: en naturskön camping vid vattenbrynet tillsammans med mygg och goda vänner samt välkryddad nubbe, sill och slarvigt skalade nypotatis.

Vi ska fira hemma. Eftersom maken är norsk och både norska familjen och norska vänner gärna kommer på besök för att uppleva en ”riktig” svensk midsommar försöker vi bjuda på allt det klassiska; plocka blommor, klä midsommarstången, dansa, fika med jordgubbstårta, lekar och på kvällen midsommarbuffé/knytis med allt gott som den innehåller. Något som jag verkligen uppskattar är att vi oftast firar flera generationer tillsammans; det är mysigt!

Midsommar brukar vi fira traditionellt med sill o nubbe i goda vänners lag och med familjen. I år ska vi till Turkiet en sväng och hälsa på svärmor och svärfar som kommer ifrån Norge. De har en lägehet där. Igår kom beställningslistan på vad vi skulle ha med oss. Ål måste vi ha och Svenska nypotatis samt riktig matjesill (snälla ta med en halva Skåne och en halva Löjtens akvavit ”Norsk snaps” Danskt rågbröd och naturligtvis en god ostbit. Det ska bli gott att ladda batterierna i solen och sedan smyga in i skuggan och förbereda en mysig afton med hela familjen.Midsommar ska firas så Svenskt som möjligt och jag tror jag ska smyga med en liten svensk flagga att ha på bordet lite grönt till en mini midsommarstång hoppas jag hitta där. Ha de bra i sommar.

Elna Schott

Chefredatör Kristianstads Journalen

28 Vi syns i Åhus Juli 2013

Egen företagare, Aktiv Inspiration

Krögare


CRESENT BJARKE Herr cykel 24vx (4.495:)

s u h Å i r å 35 • FIRA MED OSS

Nu: 3.295:-

KING Damcykel 3vx svart (3.995:-) Nu: 3.495:-

CRESENT Lisa Damcykel 3vx med navgenerator (5.995:-) Nu: 3.995:-

3RA5BA% TT (4.695:-)

Nu: 2.995:-

MONARK Viktoria Röd 3vx MONARC Daniel Svart 3vx

SKEPPSHULT Dam- & Herrcykel Natur Bas 3 vx med navgenerator, flera färger (6.195:-) Nu: 4.995:BEGRÄNSAT ANTAL FÖRST TILL KVARN !

goldhat Reklambyrå

MONARK Damcykel Svart, röd, vit Herr svart 3vx med navgenerator (5.995:-) Nu: 4.295:-

MONARK KARIN Damcykel 3vx vit, svart, röd blå, rosalila (4.995:-) Nu: 3.995:Vi reserverar oss för eventuell slutförsäljning av någon vara. Vi syns i Åhus Juli 2013

29


Åmund

det sägs att vi serverar världens godaste ribs Urval från vår sommarmeny. Kan ändras under säsongen

Före

Rödbetscarpaccio med chevré och kanderade valnötter Ankleverterrine med rödlöksmarmelad

Un der

Oxcarpaccio

Nattakörd fläsksida med knaprig svål med potatis och äppleklyftor och senapssås Åmunds gigantiska räkmacka

Smörstekt hälleflundra med rödbetor, potatis, pepparrot och skirat smör

Val av tre grilldetaljer med rostade rotfrukter, blomkålspuré, foyotsås och örtsmör

Vin&gräddkokta blåmusslor med aioli och surdegsbröd

Efter

Åmunds klassiska ribs med klyftpäror Chokladkaka med chillihallon

Italiensk maräng med rabarber&hallonkompott Creme brulée

Öppet nästan alla sommarkvällar samt helger under hösten

Lions musikkväll

boka på 044-289670 - skeppsbron - åhus - amund.nu

på Åhus Torg

16 Juli med Nanne Grönvall Lions Club Åhus har i sommar lyckats engagera Nanne Grönvall till sin årliga musikkväll på torget. Nanne är en artist med många strängar på sin lyra med bl a ny skiva till hösten, turné tillsammans med Wille Crafoord, Dan Hylander, Gunhild Carling med flera. Vidare blir det en egen julshow och i början av 2014 ikläder hon sig rollen som Rebecka i musikalen med samma namn på Malmö Opera. Utöver sin till synes hektiska tillvaro är Nanne starkt engagerad i sin nystartade stiftelse, Nanne Network. Stiftelsens syfte är att hjälpa utsatta barn och ungdomar som t ex blivit mobbade, utsatta för övergrepp eller växer upp i missbrukarhem. Hennes motto är att ” alla skall ha det bra”.

Övriga medverkande under kvällen är Magnus Perssons orkester och sångerskan Erika Hansson från Åhus. Magnus kommer också att leda allsången vilket brukar uppskattas av publiken. Lions Club Åhus utser årligen en kulturstipendiat och överlämning av stipendiet är en av kvällens programpunkter. Under kvällen kommer Lions som vanligt att samla in pengar och dessa kommer oavkortat att gå till Nannes stiftelse Nanne Network.

Vi har sålt och servat datorer till företagskunder sedan 1994. Hur kan vi hjälpa Er?

Lions Club Åhus hälsar välkomna till en trivsam kväll!

30 Vi syns i Åhus Juli 2013

Inge Persson

Nordanvägen 5 | 296 32 Åhus | Tel. +46 44 28 94 65 www.fdab.se | info@fdab.se


Tel 0708 50 33 77

www.ahusror.se

Sov gott! – Anlita en riktig rörmokare!

Reparat ion Entrepre nad Solcelle r Värmepu mpar Installat ionsarbe ten Underhå ll och se rvice Rensar a vlopp

Har ni problem med kalk i ert vatten? AquaRents helautomatiska avhärdningsfilter är avsedda att användas i egna hem med problem med kalkavlagringar tex i värmeväxlare, varmvattenberedare, diskmaskiner, tvättmaskiner eller i rörledningar. Filtret levereras som en komplett enhet, bestående av kabinett för lagring av salt och saltlake, filterbehållare med jonbytare samt en volymstyrd ventil för automatisk spolning . Automatiken är försedd med en hårdhetsreglering, där man enkelt ställer in önskad hårdhet på vattnet. Ett vatten med noll i hårdhet är inte gott att dricka så vi rekommenderar att ställa in hårdheten på ca 3-5°dH. Det kommunala vattnet i Åhus är 13°dH, innan avhärdningsanläggningen stängdes i vattenverket var hårdheten 7°dH.

I samarbete med Åhus RÖR Pris 10 900:- inkl. moms installerat och klart AquaRent Sverige AB ● Tel 044-10 05 23 info@aquarentsverige.se ● www.aquarentsverige.se

Vi syns i Åhus Juli 2013

31


Gymnastik -också en het sport i Åhus

ben, styrka i bålen, kullerbyttor och studsa på trampett. Det var jättespännande och jag märkte snabbt att Åhus GK var en bred förening med många duktiga och passionerade ledare. Stämningen i föreningen är härligt positiv. Åhus GK har idag cirka 270 barn i sin verksamhet i åldern 2-14 år. Det finns både tjej –och killgrupper. Dock finns det en del barn i kö då föreningen inte har haft möjlighet att ta emot alla barn. Vi satsar nu hårt på att vidareutbilda våra ledare för bättre träning och säkerhet. Jag hoppas att vi ska kunna Foto: Maria Sandberg

Innan min äldsta son kom hem och sa att han ville testa och gå på gympaträning kände jag inte till Åhus GK’s verksamhet. Jag trodde det var handboll, fotboll, golf och tennis som gällde i Åhus. Nu vidgades min horisont när mina två pojkar fick chansen att lära sig allt om sträckta

LUXOR 32” LEDTV med HD

från 3995:-

SAMSUNG 42” LEDTV

från 4695:-

locka till oss en ännu bredare ledargrupp. Den 19:e maj var det dags för våruppvisning i Sånnahallen. Totalt var det tolv grupper som visade upp sig i ett högt tempo. Hallen var full av fans, främst av familj och vänner, och barnen gjorde ingen besviken. De minsta barnen genomförde en redskapsbana och de äldre grupperna visade upp handstående, hopp och volter. Speciellt kul var det att se två fristående program i truppgymnastik, ett av killar och ett av tjejer. Efter uppvisningen, blev det prisutdelning där Skandia delade ut 16000 kronor i stipendium till

Åhus Digital

från 2995.-

PHILIPS 32” LEDTV

Foto: Maria Sandberg

Vi hjälper er med dålig TV bild, installation, reparation, justering av antenn och parabol Boxer • Viasat • Canal Digital

Köpmannagatan 1 044-24 73 63 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

LG 39” LEDTV

från 4995:-

SAMSUNG 46” LEDTV

från 5995:-

32 Vi syns i Åhus Juli 2013

Vi kan digital TV hos oss får du hjälp

Åhus GK, för att hjälpa föreningen att utbilda fler ledare. Anders Flügel, från Skandia och deras ”Ideer för livet” lämnade över checken till Oliver Mehlqvist. Jag är jätteglad att vara en del av den positiva andan som finns i Åhus GK och jag är så stolt över våra duktiga ledare och gymnaster. Förhoppningsvis kommer vi att kunna förverkliga våra utvecklingsplaner för en bred och livskraftig gymnastikklubb i Åhus. Vi tar tacksamt emot fler sponsorer, ledare och engagerade föräldrar.

Elise Rönnberg

Vi hjälper dig med dålig bild och svag signal. Är det fel på TV:n får du ett kostnadsförslag utan kostnad. Det lönar sig alltid att kontakta oss först.

JUST NU REA PÅ UTGÅENDE MODELLER.


VÄLKOMMEN TILL DIN BYGGMARKNAD I ÅHUS!

2 / Takpannor från 55:- m RANDERS Tegelpannor fr. 119:-/kvm.

BENDERS Betongpannor fr. 55:-/kvm.

DIN KOMPLETTA FÄRGBUTIK I ÅHUS! VÅ R 269:lja O d n u 9:gr ter 32 i l 4 yr utelas 10 liter 199: rg 9:90 9 r e t i rödfä l 30v 3 a j l O trä 4 liter

NT A R E V LE

ÖR

59:-

9 0 liter 1 : 29 9:liter 4 er 79 t i 4 l 0 g r 59:- 1 ter 669:3 r Oljefä e t i l - 10 li ärg 4 : f 9 a 9 l 2 l i 9:r v 4 lite er 85 t i l d 0 n u 89:- 1 49:3 trägr r e t i l rg 4 iter 3 utsfä it 2,5 l p rg v ä f r e t föns

Öppet alla dagar!

Mån-Fre 07:00-18:00 • Lör 09:00-13:00 • Sön 10:00-14:00 STÄNGT MIDSOMMARAFTON OCH MIDSOMMARDAG

Låna släp gratis vid köp!

Reglar

45 x 45 mm 45 x 70 mm 45 x 95 mm 45 x 120 mm 45 x145 mm 45 x 170 mm 45 x 195 mm

TryckimpregneraT Trallbrädor 8.45:-/m 13.50:-/m 16.50:-/m 20.85:-/m 22.90:-/m 33.70:-/m 39.90:-/m

28 x 120 mm 28 x 120 mm brun 28 x 120 mm brunräff

Stolpar

70 x 70 mm 95 x 95 mm

11.95:-/m 14.90:-/m 15.90:-/m 20.80:-/m 43.50:-/m

ÅHUS 044-28 84 50 Vi syns i Åhus Juli 2013

33

Ö


Helén Ryhl Olsson.

KRÖNIKA

Kör kyligt i sommar.

Helén Ryhl Olsson driver även butiken Feliz Design när hon inte skriver krönika till Vi syns i Åhus

Passa på gör en AC-service. Bil liknar volvo XC60

sommarminne En sommar för flera år sedan fick maken och jag för oss att vi skulle fjällvandra. Det var före barnen, vi var pigga, spänstiga och vältränade. Det visade sig dock redan första dagen att jag inte alls var i så god form som jag inbillat mig. Min rygg skrek av smärta och vi fick gömma min ryggsäck under en gran efter ett antal kilometer. När vi så slagit läger fick älskade maken traska hela vägen tillbaka och hämta ryggsäcken. Det gick bättre sen… Annars hade vi nog inte varit gifta idag. En kväll slog vi läger vid en bäck. Himla mysigt med en porlande liten fjällbäck tänkte vi. Plötsligt dök det upp fotografer med gigantiska kameraobjektiv. ”Hallå vi har hört att det ska finnas björn här i närheten”. Jo tjena tänkte jag och svalde alldeles för många myggor tillsammans med makaronerna samtidigt som hjärtat gjorde några extrahopp. Inte av glädje då alltså. Hur som helst, så småningom fortsatte kameramännen sitt sökande och vi kröp in i vårt lilla tält. Precis när jag höll på att slumra till väcktes jag av ett krafsande ljud. Va?!? Det krafsade verkligen på tältduken! I och för sig inte så lätt att urskilja eftersom den lilla porlande fjällbäcken plötsligt förvandlats till ett dånande vatteninferno utanför tältet.

Hör! sa jag till maken. Vadå? Ljudet upphörde. Det var något som krafsade på tältduken! Nähä sa han jag hör inget. Skulle åter precis till att somna när det började krafsa på tältduken igen. Björnar! skrek min hjärna. Dom är här nu! Jag puttade till maken. Hör nu krafsar det! Men precis som förra gången blev det tyst. Så där höll vi på ett tag tills vi kom på att det var maken som låg och krafsade med sina fötter på tältduken, och varje gång jag puttade till honom för att han skulle lyssna slutade han krafsa för att kunna höra… Det blev ingen vidare sömn. Vi bestämde oss för att dra vidare, slog ihop tältet och fortsatte vandra i natten. Och det blev den mest magiska vandring jag varit med om. Midnattssolen lyste svagt mellan träden. Dimman svepte en bit över marken. Det var alldeles tyst och man kunde nästan se älvor dansa och de där björnarna komma lufsande över tjärnen. Visst vi var på helspänn och visst var vi väldigt glada när vi hittade den där lilla stugan vid fjällsjön. Men den magiska natten glömmer jag aldrig. Vad blir ditt sommarminne?

Helén on. Ryhl Olss

34 Vi syns i Åhus Juli 2013

Volvo service 2.0 med riktig stämpel i serviceboken Bilverkstad Däckverkstad AC - Service Lagar stenskott och byter bilglas Vi släcker din 2:a Förvaring av däck vid däckbyten Släpvagnsförsäljning och reservdelar till alla märke

Räntefri delbetalning i 4 månader med Volvo- eller Boschkort

7720 ISO/IEC 17020 (B)

AUTOSERVICE ÅHUS AB 044-24 79 80 - Sandvaktaregatan 22 per@autoserviceahus.se - autoserviceahus.se


Diabetes – är du i riskzonen? Ärftlighet

Ohälsosam mat

För lite motion

Övervikt

Testa din risk på www.diabetes.se Du är också välkommen att kontakta distrikssköterskan på vårdcentralen Åhus tel. 044-3091050 För ytterligare information besök vår hemsida, www.vardcentralenahus.se, eller ring 044-309 01 50

Vårdcentralen Åhus Primärvården Skåne

METOD.SE

Vi är mijöcertifierade

Vi garanterar högsta kvalité på alla våra produkter. Det kan vi lova då stora delar av tillverkningen sker i vår egna fabrik. Markiser från Ljus & Comfort är en investering för både dig och ditt hem.

Prisexempel

Fönstermarkis 160 x 70 cm fr. 2.919:Räntefritt fr. 200:- i månaden.

Markisa ditt hus Med en fönstermarkis får du ett behagligare inomhusklimat genom att stoppa solens starka strålar, innan de når fönstret. Dessutom gör markiserna att ditt hus får karaktär och ett stiligt yttre. Förbered dig för sommaren genom att besöka vår utställning vid infartsrondellen i Åhus. Vi hjälper dig att skapa ljusbalans i ditt hem.

ROT-avdraget betalar halva arbetskostnaden

mån-tors 10–18, fre 10–14, lör 10–13

Vi gör jobbet till 100 % men du betalar endast 50 %. Vi tar hand om all administration. Se regler på www.skatteverket.se

Tel 044-28 89 90. www.ljusochcomfort.se

Vi syns i Åhus Juli 2013

35


Hälsoval Skåne

Val / byte av vårdenhet Jag väljer / önskar byta till Vårdcentralen Åhus Sandvaktaregatan 15, 296 35 Åhus Tel. 044-309 01 50

Dina uppgifter Namn

Personnummer (12 siffror)

Gatuadress

Postadress

Mobiltelefon

Datum

Namnunderskrift

Namn (för omyndig - vårnadshavare) Telefon dagtid

Personnummer (12 siffror)

Datum och underskrift måste finnas för att valet ska vara giltigt. Dina uppgifter kommer att lagras i ett dataregister avsett för att administrera val av vårdenhet. Blanketten lämnas eller skickas till vald vårdenhet. Mer information och adresser till vårdenheter finns på www.skane.se/hälsoval. Du kan också ringa 077-444 00 90

Fyll i, klipp ut och skicka in redan idag!

#

TJÄNA PÅ ATT GÖRA DET ENKELT FÖR DIG.

DET HAR VI GJORT I 40 ÅR. Att hjälpa dig att sälja eller köpa bostad kan många mäklare göra. Att få tusen och en små detaljer att landa på rätt plats i rätt ordning är svårare. Med besparande digitala tjänster går vi i bräschen för att göra bostadsmarknaden till en mindre krånglig plats att vara på. bostad verkligen syns när du säljer. Inte minst genom Internet XXL, Mäklarhusets nya annonspaket som till en väldigt förmånlig kostnad täcker

Sveriges mest besökta sajter: aftonbladet.se, blocket.se samt hitta.se. Självklart syns du också på vår hemsida, Facebook, Hemnet och i mobilen. Och med en exponering som ingen annan mäklare är i närheten av. daste kunder. Och som om inte det räckte, firar vi i år 40 år som den största oberoende mäklarkedjan med kontor på 140 platser. Men bli inte förvånad om vi snart är ännu fler som gör det vi är bäst på.

Vallgatan 30 | Åhus | tfn 044 - 28 20 01 | maklarhuset.se/ahus | facebook.com/maklarhuset

36 Vi syns i Åhus Juli 2013

FÖR ENKELHETENS SKULL


Tävla om trisslotter Skicka in korsordet till:

(eller lämna i brevlådan på baksidan av Åhus Tryckeri)

GRATTIS

Vinnare i Juni

Marianne Pettersson Åhus

Åhus Tryckeri AB Box 91, 296 21 Åhus Märk kuvertet med ”korsord” Senast den 4/7 -2013 Åldersgräns 18 år Namn & Adress_____________________________________________________

Disponentvillan

Slottsruinen

.. Kopmannagatan

Pancakes i historisk miljö

Öppet alla dagar hela sommaren mellan 11.30-16.00

. AHUS

Parkering .. Gasthamnen

öppet från 29 juni

NYTT för i år, Vin & ölrättigheter

Disponentvillan café * pancakes * b&b

Ingång från parkeringen vid slottsruinen

crêpes * galetter

070-606 77 10

Vi syns i Åhus Juli 2013

37


NORREGATAN 13 Av: Rickard Knutsson

Rättelse Bilderna tillhör S:ta Annas Gille

&

bilden på Karin Olsson blev förväxlad, det var Karins syster Hertha Persson som kom med.

Nu

Nya Folkskolan hösten 1907. Flaggan är också ny efter som den inte har Unionsmärket uppe till vänster. Den blå fårgen var en mycket ljusare nyans än dagens flaggor. Byggnaden var ritad av domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin som några år innan hållit i den stora renoveringen av kyrkan. Byggmästare var Ola Jacobsson, den tidens storbyggmästare i Åhus. När Jacobsson var klar med ”Spritan” så påbörjades skolbygget.

För några nummer sedan fanns en bild tagen ifrån kyrktornet av Norregatan åt norr före 1907. Här en annan tagen efter 1907 då både Nya Folkskolan (Gamla Rönnowskolan) och Gamla Folkets Hus finns med till höger i bilden.

Behovet av en större samlingslokal vid sekelskiftet 1800-1900 i Åhus var stort, precis som idag. Framför allt var det hamnarbetarna som vid den tidpunkten mönstrade bort åt 200 medlemmar som var i behov av en samlingslokal. De hade år 1900 tagit initiativ till att bilda en Folkets Hus-fond där man kunde köpa andelar. I den gamla andelslängden framgår det att det inte bara var hamnarbetare som hade andelar utan det verkar som det var en angelägenhet för alla Åhusbor. Många av de företag, hantverkare och affärer som fanns vid den tiden hade också andelar. Av bilden kan man tolka det som att en hel del ideellt arbete lades ner under hösten 1906 fram till invigningen 1907.

38 Vi syns i Åhus Juli 2013


Restaurang Kina - thai - sushi - kontinental

Bar

Drinkar Kvällsöppet

Café

Otto glass - Hembakade glasstrutar Färskpressade juicer - Smoothies Kaffe - Espresso

*ASIATISK LUNCHBUFFÉ* Måndag-Fredag 11-15

Sommaröppettider Mån-tisd 11.00-22.00 Ons-lörd 11.00-01.00 Sön 11.00-22.00

Vi finns nu i fd Restaurang Åsikten i Åhus hamn Tel: 044 - 24 01 05 • KVÄLLSÖPPET!

Vi syns i Åhus Juli 2013

39


fråga juristen Vi har bett Ann Brauner besvara frågor som våra läsare kan ha när det gäller vardagsjuridik.

kvalité - service - trygghet

Maila eller posta dina frågor till Ann. Skicka inte dokument eller andra handlingar.

Tack signaturen ” eventuellt kompanjon” för ditt brev. Du skriver att du har planer på att starta eget företag tillsammans med en kompanjon. Du undrar vad man skall tänka på. Svar: Det är mycket att tänka på när man startar företag. Gå noga igenom med en utomstående rådgivare vilken företagsform som passar bäst. Våra vanligaste företagsformer är enskild näringsverksamhet, handelsbolag och kommanditbolag, aktiebolag och ekonomisk förening. Det är viktigt att man tänker på det personliga risktagandet och skattekonsekvenser. Numera är kravet på aktiekapital 50.000 kronor i privata bolag. Detta tillsammans med att revisionsplikten för mindre aktiebolag har slopats, gör att aktiebolag har blivit en attraktiv företagsform. Handelsbolag kan vara ett alternativ om man är minst två personer som startar företaget tillsammans. Precis som enskild firma behövs det inget krav på att satsa kapital, men delägarna är personligt och solidariskt ansvariga för bolagets skulder. Det viktigaste att tänka på om man är mer än en delägare är att man skriver kompanjonavtal/aktieägaravtal för att i framtiden undvika tvister. I ett sådant avtal kan delägarna bestämma vad som händer om en part avlider, hur arbetsfördelningen skall se ut, om man är gift att det finns äktenskapsförord som innebär att aktierna är enskild egendom, så man inte blir av med halva bolaget vid en skilsmässa. Vidare bör man reglera hembud som innebär att den befintliga aktieägaren skall ha rätt inlösa aktier som kan ha övergått till annan person, eller i handelsbolag att den som är lösenberättigad har rätt köpa andel som övergått till ny ägare. Detta kan jämföras med förköpsklausul där säljaren först skall erbjuda övrig delägare att köpa aktierna/andelen innan detta säljs till utomstående. Bolaget måste registreras på Bolagsverket. Tag reda på vilka tillstånd som kan behövas. Se över försäkringsskyddet. Lycka Till!

Ann Brauner

Vallgatan 30 (ICA-Kvantumhuset) 296 31 ÅHUS 044-59 000 78 0708-77 23 00 ann.brauner@telia.com

Ann Brauner har varit anställd som bankjurist på Sparbanken 1826 i drygt 23 år. Hon har arbetat med frågor som rör både affärsrätt och familjerätt. Ann Brauner är uppskattad och välkänd för många genom sina intressanta föredrag om vardagsjuridik som hon hållit genom åren i olika sammanhang i organisationer och föreningar. Sedan den 15 februari 2011 driver Ann Brauner en egen nystartad juristfirma med kontor i centrala Åhus.

Juristfirman Ann Brauner AB www.annbrauner.com

40 Vi syns i Åhus Juli 2013

Bo på bästa läge med nära till allt!

tre lediga lägenheter i Åhus! Varvsgatan 10 Boyta: 3 rok 82 kvm Hyra 5961 kr

V.varvsgatan 41b Boyta: 3 rok 85 kvm Hyra: 7.951 kr

G. skeppsbron 20 Boyta: 4 rok 100 kvm Hyra: 9.350 kr

För vidare information 0706-533388 www.salana.se

Apoteket Flädern i Åhus

- din lokala hälsopartner för ökat välbefinnande

...SOL, BAD och ÅHUS... Välkomna att besöka oss eller vår hemsida för mer info

Köpmannagatan 22, Åhus

www.apoteksgruppen.se


Åhuspartiet (Åå) finns för Dig i Åhus! Elmer Berggren Tel 24 27 74 elmer.berggren@gmail.com Byggnadsnämnden

” Kommunens stora åtaganden tär hårt på finanserna mitt i rådande lågkonjunkturen. Trots sannolik skattehöjning med 60 öre måste många viktiga frågor skjutas på framtiden. T.ex. ska `badfrågorna i Åhus`, varmed avses nytt badhus och upprustning av Kantarellbadet vara lösta först år 2020, enligt budgetförslaget. Vad gäller den aviserade detaljplaneringen av Östra Äspet har vi som bekant funnit mycket tungt vägande skäl tala mot en omfattande bostadsbebyggelse i trakten av Segelsällskapets nuvarande anläggning. Åå anser att den hittills dokumenterade problematiken och riskbedömningarna inte ens motiverar vidare utredningskostnader avseende bostadshusen.” Vi önskar trevlig midsommar och mycket sol!

Clairy Persson

Tel 24 27 00 gert_p@spray.net Omsorgsnämnden

Jan Olsson

Tel 28 93 95 jano@ahuspartiet.se Miljö-/hälsoskon:n

Ann Ahlenius

Tel 0733 86 17 00 ann.nordblad@telia.com kultur-/fritidsn:n

Barbro Barnestam

Tel 24 30 75 barbrob@ahuspartiet.se Barn-/utbildnn:n

www.ahuspartiet.se

NYHET!

Gert Persson

Tel 24 27 00 gert_p@spray.net Tekniska nämnden

Sofie Gerhartz

Tel 24 74 75 sofieg@ahuspartiet.se Arb./välfärdsn:n (soc) Anders Björklund

Tel 24 30 63 ag.bjorklund@telia.com Kommunstyrelsen Fullmäktige

Kjell-Erik Ståhl

Tel 24 36 11 k-e.stahl@telia.com v.ordf. i hamnstyrelsen

Åå

Det bekväma sättet att byta Däck

Däck & Fälg Däckhotell Hjulinställning

www.vianor.se

Åhus Sandvaktaregatan 24 044-24 04 05 Member of Nokian Tyres

Vi syns i Åhus Juli 2013

41


Framtiden ser ljus ut! För oss i Åhus Hamn är det väldigt trevligt att få möjlighet att vara med i tidningen ”Vi syns i Åhus”, då vår verksamhet verkligen gör det, det vill säga syns i Åhus. Det är vi stolta över. Åhus Hamns historia sträcker sig tillbaka till 1200-talet och allt sedan dess har hamnen haft en viktig funktion att fylla avseende sjöfart och godshantering till och från den sydsvenska regionen. Spännande tid framför oss I Åhus Hamn har vi en spännande tid framför oss. Det var länge sedan det hände så mycket och på samma gång. Det skall vi berätta lite om i den här tidningen. Vi har förut valt att ge ut ett eget informationsblad ett par gånger om året, för att berätta om verksamheten i och omkring vår hamn. När vi nu fått möjlighet att informera via tidningen ”Vi syns i Åhus”, ser vi detta som ett mervärde. Vi når en större läsekrets och vi gör det tillsammans med andra företag i Åhus, vilket är viktigt för oss. Hur ser det då ut i hamnbranschen just nu?

Det finns 52 hamnar med kommersiell trafik idag och de allra flesta vittnar om minskande volymer. Det märks fort i hamnarna hur det står till med konjunkturen. Just nu har den svenska exportindustrin det lite motigt och en stark kronkurs och allmän försiktighet, gör att även importen minskar. Det påverkar naturligtvis oss direkt... Målinriktat arbete under flera år I Åhus Hamn har vi under ett antal år arbetat målinriktat med flexibilitet och effektivisering. Det har gjort att vi idag är starka och att vi klarar att hantera en marknad som kan uppfattas som skakig. Men vi vågar också investera för framtiden för att utveckla våra hamntjänster så att vi kan attrahera nya kunder och samarbetspartners. Jag hoppas att ni uppskattar denna typ av information ifrån oss och vi avser att återkomma i novembernumret. Har ni frågor till dess är ni välkomna att kontakta oss direkt via kontaktuppgifter som finns på vår hemsida www.ahushamn.se Avslutningsvis vill jag, från oss i Åhus Hamn, tillönska alla läsare en riktigt skön sommar! Fredrik Åsare, vd

Miljövänliga transporter till Starka Sedan våren 2013 har betongföretaget Starka, med anläggningar i Kristianstad och Arboga, inlett ett samarbete med Åhus hamn och Lindéns FNE AB. Tidigare har gods fraktats mellan orterna med lastbil, men nu provas ett miljövänligare alternativ. Transatlantics containerbåtar som går mellan Västerås och Hull i England, stannar till i Åhus en gång i veckan för att lasta och lossa gods mellan fabrikerna. – Utmaningen ligger i att matcha priserna som lastbilsspeditörerna erbjuder. Vi jobbar för att öppna för fler

och miljövänligare alternativ i framtiden, säger Mathias Nilsson (bilden) som är skeppsmäklaransvarig på Lindéns. Bland annat har en del av betongelementen till det nya parkeringshuset i centrala Kristianstad tillverkats i Arboga och skeppats med båt från Västerås. Lindéns Skeppsmäkleri är ett dotterbolag till Åhus hamn och stuveri, och sysslar med logistiklösningar för olika typer av gods. Företaget är också hamnagenter för de flesta fartyg som anlöper i Åhus hamn.

42 Vi syns i Åhus Juli 2013 Åhus Hamn & Stuveri AB | info@ahushamn.se | www.ahushamn.se | Lindéns Fr. Nilsson Eftr. AB | info@lindens.se | www.lindens.se


Flera säkerhetsprojekt i Hamnen

program framtaget tillsammans med Länsstyrelsen för att följa miljödomen. Resten tippas ute till havs, på ett sedan tidigare godkänt område. – Vi gör det här för att se till att vi får tillbaka det leddjupgående och den fartygslängd vid hade tidigare. Projektet ska säkerställa att våra kunder kan köpa de mest effektiva frakterna och framförallt ge förutsättningar till en säker sjöfart, säger Martin.

Det pågår ett antal projekt rörande säkerheten i Åhus hamn. En del av kajen samt lotspiren ska repareras på grund av nedsatt bärighet. Yttre och inre vändbassängerna tillsammans med inseglingsrännan ska muddras för att möta kraven på önskad fartygsstorlek. Dessutom hägnas hamnområdet in och en gemensam gate projekteras för att uppfylla lagen om hamnskydd. – Delar av kajen ska bland annat stärkas med pålar och nya jordstag, samt att krönbalken gjuts ner två meter under medelvatten för att säkra bärigheten. Det handlar om en sträcka på 200 meter där sponten rostat sönder och är i behov av renovering. Även Lotspiren förstärks för att förhindra rasrisk, säger Martin Svensson som ansvarar för säkerheten i hamnen. Måste muddra På grund av erosion och strömmar förändras havsbottnen ständigt. Bland annat fartygens propellrar gör

Martin Svensson, säkerhetsansvarig i hamnen.

att sanden på botten förflyttar sig. För att hamnen ska erhålla godkänt säkerhetsdjup i förhållande till önskad fartygsstorlek är det nödvändigt att muddra. Sammanlagt ska 150 000 kubikmeter sediment avlägsnas. Inom ett begränsat område finns förorenat sediment, där ska översta lagret muddras med miljöskopa och läggas på pråmar, för att sedan pumpas iland för avvattning. Muddringen sker enligt kontroll-

Påbörjas i oktober I oktober påbörjas arbetet i hamnbassängerna och inseglingsrännan. För att förhindra framtida erosion förstärks även yttre vändbassängen och delar av kajen med ett erosionsskydd . Som huvudentreprenör står Skanska och entreprenör för muddringen är Boskalis Sweden AB. Arbetet väntas pågå till februari 2014. Samtidigt pågår även inhägnaden av hamnområdet, till vilket en gemensam gate projekteras. Syftet är att skapa ett kontrollerat tillträde till hamnen.

Lindéns leder utvecklingen i Sverige En annan nyhet är samarbetet mellan Lindéns FNE AB och InPort Intelligent Port Systems AB. Företaget levererar datorprogram och IT-lösningar för hamnar, och jobbar med att utveckla ett kommunikationssystem, PORTIT-Anlöp, som ska förenkla kommunikationen mellan hamnarna och myndigheter inom den maritima sektorn.

– Minst 24 timmar innan ska fartyg som anlöper en hamn meddela sin ankomst till tullen, kustbevakningen och sjöfartsverket. Nu samarbetar vi med InPort för att ta fram ett effektivt och bra verktyg för att sköta samtlig kommunikation på ett och samma ställe, säger Mathias Nilsson.

Sedan tidigare anmäls alla båtar som är på väg till svenska hamnar i Sjöfatsverkets anlöpsprogram, Fartygsrapporteringssystemet, eller FRS. Med hjälp av PORTITAnlöp, som numera är integrerat med FRS, räcker det att anmäla anlöpande fartyg på ett ställe, sedan kommunicerar programmet informationen vidare till alla berörda parter. – Vi uppskattar mycket att Åhus Hamn & Lindéns FNE AB valt att tillsammans med InPort ligga i fronten för utvecklingen inom den maritima sektorn. Lindéns FNE AB blir först ut att starta integrationen i Sverige, säger Tord Larsson-Steen, VD på InPort Intelligent Port Systems AB.

Vi syns i Åhus Juli 2013 Åhus Hamn & Stuveri AB | info@ahushamn.se | www.ahushamn.se | Lindéns Fr. Nilsson Eftr. AB | info@lindens.se | www.lindens.se

43


Sommarkänsla! å p s s o l l i t n Välkomme Åhus! Kvantum et mesta ud d r a t t i h r ä H r. a m m o s n i för d

Öppet alla dagar 8–21 Grattis!

Här handlar du i en Svanmärkt butik!

Åhus Vi syns i Åhus Juli 2013 44 Välkommen till en riktig mataffär!

Åhus • Tel 044–24 98 00 www.ica.se/kvantumahus ICA.se/kvantumahus