Page 1

De

Bosbode

13e

nr.03

jaargang

2010

DEBOSBODE.NL | BEKIJK AL HET LAASTE NIEUWS ONLINE EN DEEL JE MENING

De Bosbode bestaat 12 1/2 jaar! Een begrip in Overbos. Niemand had verwacht dat De Bosbode zo’n lang leven beschoren zou zijn. Bij de oprichting van onze wijkkrant in 1997 werd een houdbaarheidsda-

woord van dank gaat ook uit naar sponsoren en adverteerders en niet te vergeten de bezorgers. Zonder hen was en is dit allemaal niet mogelijk. Dit moeten we vieren.

tum van ongeveer twee tot vier jaar gegeven. Nu zijn we in 2010 en we bestaan nog steeds. De Bosbode kwam tot stand toen een gemeente-onderzoek naar de leefbaarheid binnen de wijk Overbos uitwees dat onze wijk een zogeheten slaapwijk was.

Er was geen samenhang tussen bewoners en ieder leefde op zichzelf. Eén van de aanbevelingen naar aanleiding van het onderzoek was het ontwikkelen van een communicatiemiddel in de wijk Overbos. Deze krant zou idealiter worden geschreven en uitgebracht door bewoners uit de wijk Overbos. Middels wervingen werden geïnteresseerden opgeroepen en na een stevige begeleidingsperiode was de redactie een feit en kon de eerste uitgave worden gemaakt. We hebben in de loop van de jaren best wat wisselingen in de redactie gehad, maar er zitten nog steeds drie redactieleden van het eerste uur in de redactie. En dat voor een wijkkrant die geheel op vrijwilligers draait. Een Beste lezers, u kon in onze vorige uitgave een door een bewoner ingezonden artikel lezen over een ongeluk met de Zuidtangent bij het Leendersbos. Hierop werd door verscheidene bewoners gereageerd. Inmiddels is bekend dat Wijkraad Overbos hier aandacht aan besteedt en er een onderzoek loopt hoe de busbaan van de Zuidtangent bij de kruising Leedersbos met de N201 veiliger kan worden gemaakt.

Hoe gaan we het vieren? Ten eerste, en dat is u natuurlijk gelijk opgevallen, bieden wij u een full colour uitgave. Geheel in kleur maar ook vier pagina’s dikker dan wat u van ons gewend bent. En ten tweede willen we de mogelijkheden van het internet verder uitbreiden. U heeft misschien wel eens op onze website “debosbode.nl” rondgekeken, maar waarschijnlijk moeten vaststellen dat het allemaal wat magertjes is. Het beperkt zich tot het nog eens nalezen van de oude uitgaven. Daarin komt nu verandering als het aan ons ligt. Wij hebben een interactieve website “debosbode.nl” ontworpen en hiermee willen we bewoners de kans bieden te reageren en hun mening en/of opmerkingen te geven. Daarnaast willen we in bijzondere gevallen sneller met wetenswaardigheden komen. Nu zijn we teveel afhankelijk van de verschijningsdatum en daarmee beperkt. We zullen bekijken hoe we de website ook van meerwaarde kunnen laten zijn voor de Wijkraad. Allemaal om u beter en actueler te informeren. Over het gebruik kunt u meer lezen in de vier extra pagina’s 13 t/m 16. Verdwijnt de vertrouwde versie van De Bosbode? Neen, we gaan gewoon door. Wij breiden onze activiteiten uit op internet met een nieuwe vorm van participatie. Zolang we daarvoor de financiële middelen ontvangen. En dit is elk jaar weer een spannend onderwerp, al 12 1/2 jaar.

Wijkkrant De Bosbode heeft als centraal uitgangspunt, dat een goede informatievoorziening kan bijdragen aan betrokkenheid en moticatie van de bewoners. Het doel is leefbaarheid in de wijk te bevorderen.

De eerste paal De Wijkraad Zomaar een Overbosser De Ark MeerWaatde Gebied 4 ‘t Paradijs Blitz Kidz Ziet u ze ook ? Agenda Cola Disco

|2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 |9 | 10 | 11 | 12

“Zomaar een Overbosser” René heeft zijn Kaas Huis bedoeld als een delicatessewinkel, om die dingen te verkopen, die bij de supermarkt niet te krijgen zijn.

Pagina | 4 ‘t Paradijs op de schop Het zal niemand zijn ontgaan. Ons winkelcentrum wordt gerenoveerd. Natuurlijk, er is hier en daar wat overlast, maar het doel, een mooi winkelcentrum zal alle overlast snel doen vergeten.

Pagina | 8 Pestvogels in Overbos Dat klinkt misschien niet zo aardig, want we denken dan vaak aan wat anders dan vogels. Maar we hebben het deze keer wel over vogels en vooral die vogels die u in uw eigen wijk kunt tegenkomen.

Pagina | 10 Bosbode oktober

De

1


De verbouwing van ‘t Paradijs is begonnen Na verschillende procedures te hebben doorlopen, gaat de herontwikkeling van winkelcentrum ’t Paradijs officieel van start. Op vrijdag 25 juni heeft Wethouder Arthur van Dijk en directeur Corio Vastgoed Ontwikkeling Paul Tankink de officiële bouwhandeling met een oud-Hollandse heistelling verricht.

Colofon Wijkkrant De Bosbode verschijnt vijf maal per jaar. Geen krant ontvangen? Bel 023 561 59 51. De volgende uitgave van De Bosbode is in week 49. De uiterste inleverdatum voor de volgende editie is 31 okt 2010 Redactie: Jeannette Brands, Paul Cowan, Martin Hartman, Rick Westen, Mohammed Lazar en Egbert Fokkema. Vormgeving: Jong creatief enzo

“Het geeft mij een goed gevoel dat we vandaag een start hebben gemaakt met de herontwikkeling van winkelcentrum ’t Paradijs. Dit sterke wijkcentrum heeft een belangrijke functie als hart van de wijk. Door de renovatie en uitbreiding is ’t Paradijs klaar voor de toekomst”, aldus Paul Tankink. Sinds 2001 heeft Corio winkelcentrum ’t Paradijs in de portefeuille opgenomen. Het bestaande winkelcentrum uit 1986 wordt gerenoveerd en uitgebreid met

1.300 m², waardoor het totale winkeloppervlakte na de renovatie 6.000 m² groot is. De planning is dat de herontwikkeling van winkelcentrum ’t Paradijs medio 2011 succesvol wordt afgerond. Ook voor het winkelend publiek bleef de officiële bouwhandeling niet onopgemerkt. Door een feestelijk promotieteam, dat gekleed ging in toepasselijke bouwkleding, werden er de hele dag bonbons onder de bezoekers uitgedeeld.

Met steun en onder begeleiding van MeerWaarde. De redactie behoudt zich het recht voor artikelen aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. PR: Jeannette Brands 023 561 59 51. Email: jhevantoren@quicknet.nl Kopij kunt u richten aan bovenstaand adres. Wij zijn ook te bekijken www.debosbode.nl Druk: Paswerkbedrijven BV Cruquius Oplagen: 4500 exemplaren

De eerste paal word gezet voor de verbouwing van ‘t paradijs

Lees meer over de verbouwing op pag.8 2

Bosbode oktober

De


Felicitaties van de wijkraad Overbos. De medewerkers van de wijkraad Overbos feliciteren de medewerkers van De Bosbode van harte met het 12,5 jarig jubileum. De Bosbode heeft een belangrijke functie binnen onze wijk. De krant informatie, laat bewoners met elkaar kennismaken en geeft een podium aan bewoners die hun ei kwijt willen. Als spreekbuis van de bewoners van de wijk Overbos vindt de wijkraad De Bosbode een dankbaar medium om haar informatie wereldkundig te maken.

Wat dat betreft is er nu een prettige samenwerking. Een samenwerking met ups en downs, zoals elk goed huwelijk in voor- en tegenspoed kent. Samenwerking is belangrijk. Of, zoals Horatius 65 jaar voor Christus in zijn beste Nederlands ooit zei: “De één heeft de hulp van de ander nodig en beiden werken vriendschappelijk samen”. Hij was Romeins dichter en had het al goed in de smiezen. Samen sta je sterk, vooral als er veel tegenwind staat.

De verwachting is dat de gemeente de komende tijd flink zal bezuinigen en dat er minder geld is voor mooie plannen in onze wijk. Dat we dat zullen merken de komende tijd staat als een paal boven water. De Bosbode is van belang om deze zaken goed met de wijkbewoners te kunnen communiceren. Als je samen ergens voor staat kunnen beleidsbepalers moeilijk om je heen. Dus lang leve de samenwerking en dattie nog lang moge voortduren. Maar vooral: lang leve De Bosbode! Nogmaals van harte gefeliciteerd. De wijkraad Overbos: Sonja, Trudy, Marijke, Niels, Bram, John, Dirk, Rien, Henk, Mario en Johan.

Sabri

Hairstyling

Geopend: ma. 13.00 - 18.00 uur di. t/m do. 09.00 - 18.00 uur vr. 09.00 - 21.00 uur za. 09.00 - 17.00 uur

Winkelcentrum ’t Paradijs Muiderbos 156, 2134 SW Hoofddorp Tel. 023-563 86 09

Bosbode oktober

De

3


Zomaar een Overbosser Interview met René de Ridder Voor deze De Bosbode interviewden we René de Ridder die vanaf 1995 in Overbos woont. Na zijn middelbare schooltijd heeft hij eerst op een SRV wagen in Nieuw Vennep gereden en sinds 1992 is hij eigenaar van Ridders Kaas Huis in Toolenburg. In het begin woonden hij en zijn vrouw boven de winkel, maar zo zei hij: ‘Ik kwam nooit meer buiten” en mede daardoor verhuisden ze naar Overbos.

Recessie? Hoezo?

Anekdote

Ondanks de recessie is René tevreden over hoe de winkel loopt. Hij vertelt dat een eigen zaak meer verantwoordelijkheden met zich meebrengt, dan bij een baas werken. Hij heeft een aantal parttimers in dienst, waardoor hij en zijn vrouw op dinsdag vrij zijn. Ze zijn beiden gek op vakantie en weekendjes weg en zorgen dat ze daar tijd voor overhouden. Samen met een aantal collega-ondernemers gaan ze één tot twee keer per jaar een culinair weekendje weg. René heeft zijn Kaas Huis bedoeld als een delicatesse winkel, om die dingen te verkopen, die bij de supermarkt niet te krijgen zijn. Laatst heeft hij het assortiment aangevuld met Belgische bieren en kaas. Het wonen in Overbos bevalt ze goed.

Hij heeft ook nog een mooi verhaal voor ons ter afsluiting. Een mannelijke klant wilde altijd zijn kaas door René zelf gesneden hebben, omdat hij alleen het dun genoeg kon doen. Op een gegeven moment, dat deze man aan de beurt was, ging een vrouw per ongeluk voor haar beurt, wat ze zich halverwege haar bestelling realiseerde. “Oh, ik geloof dat ik voor mijn beurt ga”, zegt ze met haar net door de kapper gekapt hoofd…. De man zegt:

Paalzitten voor ‘t Paradijs. Ze zijn tevreden over hun huis, gezellige buren, en op de fiets is alles goed bereikbaar…. Zelfs Heemstede is niet ver weg. Minder te spreken is hij over de parkeermogelijkheden en de vindbaarheid van een adres voor vreemden. Dat laatste horen we niet voor het eerst. Bovendien is een nadeel het steeds drukker worden van het Leenderbos, waar zijn tuin aan grenst, waardoor hij veel last heeft van geluidsoverlast. Als ik vraag naar zijn plannen voor de toekomst zegt hij, dat hij nog wel eens een wedstrijd paalzitten voor ‘t Paradijs wil organiseren en van goede vakanties genieten…….. Rene de Ridder

4

Bosbode oktober

De

Ridder’s Kaashuis:

Waardebon Bij aankoop van 500gr of meer aan hollandse kaas, 250gr vers gebrande pinda’s kado.

“Geloven? Zeker weten! Kijk maar uit anders pak ik je bij je kuif ”. Die mevrouw is nooit meer in de winkel geweest….. Daarna nemen we nog een foto van hem, bij een paar van zijn goede wijnen… en dan zit dit interview er weer op.


Twaalf-en-een-half jaar De Bosbode en vierentwintig jaar De Ark: Het klinkt gelukkig allemaal nog lekker jong, ‘nog geen 30’! Allebei nog een beetje groen. Dat is ook een leuke link tussen De Bosbode en De Ark: groen is de huiskleur van allebei! Maar als je goed kijkt, zie je ook: ze hebben allebei een blozend bestaan. Dus alle reden er zo nu en dan een kleurtje bij te doen, zoals in dit feestnummer. Vanuit De Ark willen we de Bosbode en de redactie graag van harte feliciteren met dit jubileum. Plus een flink compliment voor alle inzet. Ga zo door! En we willen natuurlijk Overbos feliciteren met zó’n blad. Dat zie je maar weinig in Nederland.

12 ½ en 24– Blozend bestaan! Groen Het is vast geen toeval dat De Bosbode en De Ark allebei groen hanteren als huiskleur. Groen is de kleur van ‘alles gaat weer groeien!’ Het begint klein, en daarom staat groen ook voor fris en vers. Groen is ook de kleur van de jeugd. In De Ark zijn geregeld kinderen en jongeren te vinden. Op zondag natuurlijk, als er vanaf de crèche tot de pubers allerlei aparte activiteiten zijn tijdens de kerkdienst. De kleinsten knippen en plakken de stad zoals zij in hun dromen zien, de brugklassers spelen een spel over pesten. En door de weeks zijn er jeugdclubs voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De Ark zet z’n deuren ook graag open voor de projecten die MeerWaarde opzet met ‘hangjongeren’. Deze zomer werd het straatvoetbaltoernooi voorbereid en de video over Overbos. Die werd op 8 september aan de wethouder getoond. Compleet Maar omdat we hopen dat het groeien verder gaat, is groen ook de kleur van hoop en verwachting. Je ziet iets groeien en hoopt dat het ook compleet wordt. Voor De Ark betekent dat veel investeren in met elkaar nadenken en in gesprek zijn over leven en keuzes. Hieronder vind je een overzicht! Leuk hoe De Bosbode steeds ‘zomaar een Overbosser’ aan het woord laat – en leerzaam! Groen is zo ook de kleur geworden van rechtvaardig, zuiver en harmonie. Zeg maar: zorgen voor de schepping, de aarde, en zorgen voor eerlijk delen op onze aarde. Daarom is de Wereldwinkel ook in De Ark, elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur

en op de eerste zondag van de maand rond de kerkdienst van 10.30 uur. Daar kun je natuurlijk ‘zuivere koffie’ en ‘eerlijke chocola’ kopen, denk maar aan de Groene Sint-acties van vorig jaar rond Sinterklaas. ‘Als een boom aan het water’: dat is het groene plaatje uit de bijbel voor rechtvaardig leven. Mediteren Groen is ook de kleur van mediteren en beschouwen. Juist daar is De Ark goed in. Op allerlei momenten kun je er een kaarsje aansteken en even stil zijn. Op dinsdagmiddag is er een meditatief moment in de kapel om 14.00 uur. Op donderdag soms een vesper, elke zondag een kerkdienst. Die noemen we in De Ark graag: viering. Ja, omdat we er het leven vieren. Op heel veel zondagen hangt er dan ook voorin De Ark een groen kleed met daarop bijvoorbeeld die stad van onze dromen of brood en vis, symbolen van leven. En daarom is er ook geregeld een tentoonstelling in De Ark. Om even te kunnen nadenken bij wat iemand heeft geschilderd of gefotografeerd of gebeeldhouwd. In oktober is er een expositie van beelden van Attie Jobse. Attie Jobse houdt zich al een tijd bezig met het maken van veelzeggend klein beeldhouwwerk. Echt beelden om even bij stil te staan en te kijken waar ze je naar toe wijzen…. Bij deze tentoonstelling komt weer een mooie folder, net als bij de foto’s van Grenzeloos, waarvan er zelfs drie royaal in het Haarlems Dagblad te zien waren. Vanaf zeven november hangen er schilderijen van Adrie de Blaey in De Ark.

Praten in De Ark Er komen vijf avonden met wisselende thema’s, steeds donderdagavond van 20.00 - 22.00 uur in De Ark. Donderdag 21 oktober:‘Rituelen thuis’ met Bernadette Boom Donderdag 4 november:‘Kai Zen’ over ordening in je leven, met Bernadette Boom Donderdag 11 november:‘Zand erover, wat komt er kijken voor een begrafenis zoals ik die wil?’ Met Rien Wattel Donderdag 18 november:‘Mijn puber en ik’ (o.v.) Donderdag 25 november: ‘Met je kinderen over God praten als je ‘t zelf ook niet allemaal weet’, met Rien Wattel Voor precieze gegevens: zie www.deark.nu of de poster in De Ark of mail: arknieuws@deark.nu Opgeven bij rien.wattel@deark.nu. De minnaar, de monnik en de rebel – Jezus Christus een plek geven in je leven. Zo heet een prikkelend boek van Suzanne van der Schot. Ze wist niks van geloven en kwam bij toeval een kerk binnen. Wat daar gebeurde, fascineerde haar. Ze dacht na over Jezus Christus als de sleutel tot God. En ontdekte: Hij is een én-én-figuur, net als wij allemaal eigenlijk. Haar boek ‘De minnaar, de monnik en de rebel’ is een verslag van die zoektocht – ze blaast de oude verhalen van de bijbel nieuw leven in. Hierover praten? Kan op dinsdag 16 en 30 november, 14 december, 20.00 – 22.00 uur, in De Ark. Informatie en opgeven bij Rien Wattel.

Bosbode oktober

De

5


MeerWaarde feliciteert De Bosbode Eind 1997 ontstond het idee om een wijkkrant uit te geven voor de wijk Overbos. Vanuit gelden van het Sociaal Vernieuwing sproject van de gemeente Haarlemmermeer is een startkapitaal vrijgemaakt om een redactie op te zetten en de eerste aanloopkosten te dekken. De volgende stap was het werven van vrijwilligers om de krant te maken. Na een oproep en veel lobbyen was er een groep van 16 vrijwilligers bereid gevonden om de krant te maken. Onder de leiding van Jan Daalman en Henk Visser van MeerWaarde is een begin gemaakt met een redactiestatuut, het maken van een lay-out, werden de eerste interviews afgenomen en stukjes geschreven. De eerste editie van de wijkkrant valt eind februari 1998 bij de bewoners van Overbos in de bus in een oplage van 4500 exemplaren. Een hele prestatie als je bedenkt dat de krant door vrijwilligers wordt gemaakt en

gedistribueerd. In de krant komen vaste items: Mededelingen van de gemeente (toen nog Rayonbeheer nu Gebiedsmanagement), de woningbouwvereniging (nu Ymere), de Ark, MeerWaarde (als het om jongeren gaat of om initiatieven om de buurt te verbeteren), het gezondheidscentrum, de wijkvereniging (nu de wijkraad Overbos) en informatie vanuit de bewoners zelf. Kortom alles wat belangrijk is voor de wijk en haar bewoners. Nu na al die jaren, want dat mag je wel zeggen, is er nog steeds een hechte samenwerking tussen MeerWaarde en de redactie van De Bosbode. Facalitair wordt de krant begeleid door Nick Nijman van het opbouwwerk van MeerWaarde en Nathalie Beltman, ook opbouwwerker van MeerWaarde, houdt zich bezig met de financiële kant van de zaak.

Vanuit de wijk wordt de krant als zeer positief ervaren, bij navraag kent (bijna) iedereen De Bosbode en leest hem ook daadwerkelijk, de inzet van de vrijwilligers wordt enorm op prijs gesteld en men vindt De Bosbode erg informatief. MeerWaarde feliciteert de redactie van De Bosbode dan ook van harte met deze mijlpaal en hoopt op een nog langdurige samenwerking. Om nog even Man+Vrouw en Paard te noemen: Jeannette Brands - van Toren, Paul Cowan, Martin Hartman, Rick Westen, Mohammed Lazar en Egbert Fokkema VAN HARTE !!!!!!!!!!

Mobiel Team In de editie van april 2010 heeft u kunnen lezen over de werkzaamheden van ons Mobiel Team MeerWaarde. Wij worden ingezet om de ‘ervaren’ jongerenoverlast te verminderen. Dit doen we vanuit de ‘de groepsaanpak ‘ met collega jongeren- en opbouwwerkers, de politie, straatcoaches, de gemeente en andere partners in de wijk.

We verzamelen gegevens over de wijk en stellen op basis daarvan vast wat er daadwerkelijk speelt in een straat of wijk. In dit proces spelen jongeren, volwassen, winkeliers en andere betrokkenen een grote rol, zij weten tenslotte waar ‘de angel’ zit. Het kan zijn dat er gebrek is aan activiteiten voor jongeren, of dat het een kwestie is van bewustwording bij jongeren of juist bij volwassenen, of onbegrip over elkaars situatie of? We zoeken met de diverse partijen naar een oplossing om de situatie te veranderen. Dit kan zijn een bijeenkomst tussen volwassenen en jongeren, een 6

Bosbode oktober

De

voetbaltoernooi met jongeren van de verschillende wijken uit Hoofddorp of het inzetten van een multimediaproject waarin jongeren gedurende een bepaalde periode leren hoe ze filmpjes en muziek kunnen maken. In Overbos is begin juli een voetbaltoernooi georganiseerd door jongeren die zich vooral ophielden in het wijkpark. Ons uitgangspunt in de aanpak is jongeren en, waar, gewenst volwassenen te activeren en gezamenlijk iets te organiseren. Het voetbaltoernooi was dan ook bedacht, ontwikkeld en uitgevoerd door de jongeren zelf; uiteraard met ondersteuning van ons. In de nabije toekomst zullen er

meerdere activiteiten gaan plaatsvinden in de diverse wijken van Hoofddorp. Ook zal het mobiel team een zogeheten ‘quickscan’ uitvoeren, waar we bij jongeren, volwassen en winkeliers peilen of er een toe- of afname is van de ervaren overlast. De resultaten hiervan worden uiteraard teruggekoppeld naar onze collega’s van jongeren- en opbouwwerk, zodat zij deze kunnen oppikken voor toekomstige acties of activiteiten. Wilt u meer informatie over de werkzaamheden van het Mobiel Team, mail dan naar mobielteam@meerwaarde.nl.


Koperen jubileum van De Bosbode Namens Ymere mag ik jullie hartelijk feliciteren met het bereiken van het eerste jubileum van de wijkkrant van Overbos. Met name de vaste vrijwilligers verdienen een enorme pluim op hun hoed. Zij hebben er toch maar voor gezorgd dat de mooiste wijkkrant van de Haarlemmermeer elke twee maanden op de mat van de wijkbewoners valt. Altijd maar weer aan de slag voor interessante interviews met wijkbewoners en andere wetenswaardigheden. De mooie foto’s maken het blad luchtig en leesbaar.

kwamen beschikbaar om de wijkkrant mogelijk te maken. Stichting Meerwaarde heeft al deze jaren op professionele wijze de vrijwilligers ondersteund en gemotiveerd. De speciale uitgave van De Bosbode in 2009 was werkelijk heel bijzonder vormgegeven en vooral bedoeld om nieuwe bewoners kennis te laten maken met wat er allemaal in de wijk te doen is.

Alle betrokken bewoners en vrijwilligers wens ik heel veel succes bij het maken van De Bosbode. Op naar het zilveren jubileum! Met hartelijke groet, Marie van ‘t Hull

Vanuit het Project Sociale Vernieuwing (1997) was het initiatief gestart voor de wijkkrant. Al snel werden vrijwilligers gevonden en geschoold. Ook subsidies

Chocolaterie Jachantho De verbouwing van winkelcentrum ‘t Paradijs is in volle gang. Medio december zal in het winkelcentrum Chocolaterie Jachantho zich vestigen. Chocolaterie Jachantho komt tussen de keurslager en de bloemenwinkel 4 Seasons in.

De naam van de winkel is samengesteld uit de letters van mijn vrouw, onze prachtige zoon en mijn eigen naam; Chantal, Jack en Thomas. Wanneer je dit samenvoegd krijg je de naam: CHOCOLATERIE JACHANTHO

Ik ben 36 jaar en kijk ernaar uit om mijn winkel te openen. Ik heb eerder in een chocolaterie gewerk en het is altijd mijn droom geweest een winkel te openen met het lekkerste snoep. Wij gaan bonbons, chocola en vers gebrande noten verkopen. Kortom, eigenlijk alles wat met lekker snoep te maken heeft. De klanten kunnen terecht voor een leuk kado, zoals een mooi verpakte doos of een leuke schaal opgemaakt met bonbons of chocola, maar ook voor een zak met lekker schepsnoep. Van schepsnoep hebben wij straks 100 soorten in huis. Graag zullen wij Thomas, Annemarie en Carlijn u als klant ontvangen in onze mooi winkel medio december 2010. Chocolaterie Jachentho: Thomas

Bosbode oktober

De

7


‘t Paradijs op de schop Het zal niemand zijn ontgaan. Ons winkelcentrum wordt gerenoveerd. Natuurlijk, er is hier en daar wat overlast, maar het doel, een mooi modern winkelcentrum zal alle overlast snel doen vergeten. Wij vroegen eigenaar van het winkelcentrum Corio naar de plannen.

In een gesprek met Diane Kilian, werkzaam voor Corio als manager PR en communicatie en Menno Houbolt, ontwikkelaar bij Redema Groep en belast met de bouw en verbouw van ‘ons’ winkelcentrum, is ons veel duidelijk geworden hoe ons Paradijs eruit gaat zien. Plannen Het tot stand komen van een bouw of verbouw van een winkelcentrum is niet iets wat in een achtermiddag kan worden gerealiseerd. Diane en Menno leggen uit dat er veel partijen bij betrokken zijn. In het geval van ‘t Paradijs waren het onder andere de winkeliers en de gemeente. Maar ook voor de nutsvoorzieningen hebben andere partijen weer een belangrijke stem. Soms moeten bestemmingsplannen worden aangepast en bezwaarprocedures doorlopen. Al met al duurt het meestal vijf tot tien jaar voordat er daadwerkelijk kan worden begonnen. Dit is onvermijdelijk.

kant van deze winkel wordt er weer wat ruimte ‘ingeleverd’ waardoor er ruimte komt voor een andere winkel. Naar nieuwe winkels wordt soms actief gezocht, maar soms melden zich ook winkeliers aan die graag een ruimte willen huren. Veelal zijn die dan al geïnformeerd door de al aanwezige winkeliers. Over de laatste winkelruimtes zijn onderhandelingen gaande. Wie nieuwsgierig is naar de nieuwe stijl van de winkelpuien, kan al een aardig

8

Bosbode oktober

De

bar) worden aangepakt. De entree wordt groter maar zal niet echt veel afwijken van de huidige situatie en naar verwachting ook in november af zijn. Dan volgt de vierde fase ter hoogte van supermarkt Deen. Ook hier wordt de passage vernieuwd en de entree aangepakt. Deze fase zal na de feestdagen beginnen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle bouw

Naar nieuwe winkels word actief gezocht.

beeld krijgen bij Gall en Gall, de drogist en de optiekwinkel. Deze zijn vernieuwd en hoger opgetrokken. Alle winkels krijgen nieuwe hogere puien.

Winkels blijven goed bereikbaar De ontwikkelaar en PR manager lichten verder toe dat ‘t Paradijs in vier fases wordt gerealiseerd. De eerste fase is inmiddels afgerond. Gall en Gall heeft Winkels een nieuwe winkel geopend. In de tweede “De bestaande winkels zijn benaderd”, fase zullen Albert Heijn en Blokker een vertelt Menno. Diane vult aan dat er dan facelift ondergaan. Naar verwachting zulnaar de wensen wordt gekeken en wat er len deze winkels medio november klaar dan kan worden gerealiseerd. Zo krijgen zijn. Dan zal ook de passage een nieuwe bijvoorbeeld de apotheek en de chinees meer winkeloppervlakte tot hun beschik- vloer hebben gekregen. De winkels aan de passage blijven tijdens de aanpassing king. De overkapping komt te vervallen en wordt bij de winkels getrokken. Dit ge- gewoon bereikbaar. In de derde fase zal de hoofdingang (nabij de bloemist en snackbeurt ook bij de bloemist. Aan de andere

Nieuwe entree ‘t Paradijs

Nieuwe passage ‘t Paradijs

activiteiten aan het eind van het voorjaar 2011 zal zijn gerealiseerd. Dan zal ook de markt weer op de oude plaats terugkomen. Tijdens de bouw is het centrum altijd van tenminste twee kanten toegankelijk. Parkeerplaatsen Buiten het winkelcentrum is men druk doende met de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen. Er komen circa 80 parkeerplaatsen bij, met name bij de hoofdentree en het gezondheidscentrum. Natuurlijk worden er op andere locaties bij het winkelcentrum weer nieuwe bomen geplant. Kortom, volgend jaar hebben we weer een prachtig winkelcentrum in Overbos. Iets om naar uit te kijken.


Monique en Tim Kool ondernemen in het nieuwe winkelcentrum Medio februari opent Blitz Kidz Kindermode haar deuren. Het ondernemers paar Monique en Tim Kool gaan in een totaal vernieuwde ‘t Paradijs een kinder kledingzaak opstarten.

“Al enige tijd waren wij op zoek naar een pand in Hoofddorp. Even leek het er op dat we in het centrum van Hoofddorp een zaak zouden openen maar de huurprijzen zijn daar extreem hoog”, aldus Kool. Al snel bleek het dat er in ‘t Paradijs nog units te huur waren en werd er besloten om daar een winkel te openen. In het verleden is er al een kinderkledingzaak gevestigd geweest en er is nog steeds markt voor in en om Overbos. Vol trots vertelt Monique over de merken die ze gaat verkopen. We gaan kleding verkopen voor kinderen van 3 tot en met 12 a 13 jaar. De merken die we gaan voeren zijn:

Name iT, een betaalbaar meisjes en jongens merk in de maten 92 t/m 152. Het merk is zeer populair in de wereld van de kindermode.

B Casual, een merk in de middenklasse, is bekend om z’n mooie spijkerbroeken ook in de maten 92 t/m 152.

Kiezeltje, echte meisjesmode, trendy en fleurig volgens de laatste mode een merk dat staat voor kwaliteit en exclusiviteit.

Carcia, stoer en trendy voor boys en girls die qua maat nog net in de kinderkleding vallen, maar wel de uitstraling willen van de mode voor de jeugd.

Tim en Monique Kool

MONTA, een streetsoccer merk voor stoere boys Het merk wordt door oud Ajax voetballer Edgar Davids gepromoot. “Ik ben heel blij dat wij dit merk gaan voeren het is nu ruim een jaar op de Nederlandse markt en straalt klasse en kwaliteit uit”, vertelt Monique trots. Ze vervolgt: “Ik ben natuurlijk helemaal nieuw in dit vak maar heb mij in korte tijd goed verdiept in de modebranche. Vele jaren heb ik in de verzorging gewerkt, maar dat werd me te veel: Onregelmatig werken en ook vaak in de avond. En ook op zondag werken brak me op. Toen kwam Tim met het idee van een kinderkledingzaak en daar had ik gelijk zin in”. Ze legt verder uit: “Mode heb ik altijd leuk gevonden en nu kan ik eindelijk m’n wens in vervulling laten gaan met een eigen zaak. Natuurlijk sta ik er niet alleen voor. Tim heeft al jaren een drogisterij in ‘t Paradijs en kent de detailhandel als geen ander”.

Monique en Tim kunnen bijna niet wachten en zijn druk bezig met het interieur. Het moet een trendy kids-store worden. Gezellig en stijlvol, de klanten moeten zich prettig voelen bij ons. We gaan een spannende maar leuke tijd tegemoet en we zien het enorm zitten. ‘t Paradijs gaat helemaal op de schop. Albert Hein en Blokker worden flink groter en die gaan zeker meer plubliek trekken. Met de huidige ondernemers die er gevestigd zijn en de nieuwe ondernemers erbij wordt het weer een prima centrum. Verder wordt het centrum nog uitgebreid met drie andere branches die ons nog niet bekend zijn. Wanneer we precies open gaan is nog niet bekend maar het zal spetterend zijn. We houden u op de hoogte.

Bosbode oktober

De

9


Ziet u ze ook vliegen? Dat klinkt misschien niet zo aardig, want we denken dan vaak aan wat anders dan vogels. Maar we hebben het deze keer wel over vogels en vooral die vogels die u in uw eigen wijk kunt tegenkomen. Ik heb enkele jaren in Overbos mogen wonen en

ontmoetingen zijn veel vogels te vinden in Overbos, dankzij de stukken gemeentelijk groen, de sloten en natuurlijk de tuinen. Vogels waarderen vooral die tuinen die hun wat te bieden heeft, water (vijver), eten (struiken met bessen) of woonruimte (leuk nestkastje).

meteen de eerste winter (2004-2005) was ik, een zogenoemde vogelaar, al heel blij.

In een straatje nabij Vijverbos kwam ik een groepje pestvogels tegen. Pestvogels zijn redelijk zeldzame bezoekers met een slechte reputatie. Omdat ze meestal in wat strengere winters langskomen, werden ze in vroeger tijden geassocieerd met ziekte en narigheid, vandaar de naam pestvogel. Maar dat was zeker niet de enige leuke ontmoeting die ik had. In onze tuin langs het water kwam geregeld een grote bonte specht langs en er waren ook flinke groepjes staartmezen. Deze kleine mezen met lange staarten broedden zelfs in de grote coniferen die onze tuin van de buren scheidde. Ik heb hun nest nooit gevonden, zo goed konden zij zich verstoppen. Op onze vensterbank stond en staat ook nu in onze nieuwe huis in Floriande, altijd de verrekijker klaar voor een vogel. Zo had ik een blauwe reiger in de kijker die in het vroege voorjaar een grote kikker in onze vijver ontdekte. Omdat deze kikker overdekt was met modder, haalde de reiger deze eerst een paar keer door het water van de sloot voordat hij in z’n geheel via die lange dunne hals naar binnen ging. En behalve deze voor mij bijzondere

De Gierzwaluw

10

Bosbode

De

vooral waar nesten te vinden zijn. Nu hebben we zelf al gezien en vooral gehoord dat gierzwaluwen boven de wijk jagen op vliegende insecten. Maar hebben ze ook een woonplekje gevonden onder een dak? Of misschien heeft u nesten van huis-of boerenzwaluw in schuur of dakrand. Laat het ons dan weten.

Dus als u meer vogels wilt zien dan heeft u dat zelf in de hand. Bij de Vogelbescherming (www.vogelbescherming.nl) kunt u geheel gratis een leuk boekje opvragen “Meer vogels in de tuin...” boordevol tips en

Bij het NMCH hebben we een leuke folder met informatie over zwaluwen en deze informatie kunt u ook vinden op de website: www.nmch.nl/zwaluwen Hier kunt u ook

De Pestvogel

De Staartmees

wetenswaardigheden. Kom ik toch nog even terug op mijn vraag: “Ziet u ze ook vliegen?” En dan gaat het vooral om zwaluwen! Het Natuur en Milieu Centrum Haarlemmermeer (NMCH) wil graag weten welke zwaluwen in Haarlemmermeer voorkomen en

zwaluwen (vliegend of nesten) aanmelden, we zijn blij met iedere melding uit de Haarlemmermeer. Van alle aanmeldingen die dit jaar worden gedaan krijgen tien aanmelders een nestkast naar keuze.

Dankzij de stukken gemeentelijk groen, de sloten en de tuinen.

De Boerenzwaluw


Agenda De Boskern

OJC De Lans

Sociaal Cultureel Centrum Liesbos 26. tel. 023 563 55 12

Jongerencentrum Toolenburg

Ma |

Tienerwerk (12 - 16 jaar) Wo | 14:00 - 16:00 Inloop: o.a Wii en PSP2 op groot scherm, lekker chillen, wat tafeltennissen en nog veel meer... Kom binnen!

Di |

Kleding maken voor jong en oud Klaverjassen Toneel Bridge Klaverjassen Biljart Magickaart

Wo |

Thai-Chi Bridge

Do |

Ouderengym Darten

Belangrijke nrs. Alarm nummer: 112 Politie: 0900 8844 Brandweer:

Disco iedere laaste vrijdag van de maand kaarten te koop op de dinsdag ervoor Jongerenwerk (16+) Uitbarsting! Iedere 2e zaterdag vd maand live bands op het Lans podium

023 567 40 40 Gemeente haarlemmermeer: 0900 1852 Publike dienst verlening

Vr | 20:30 - 23:00 Lans cafĂŠ: lekkere plaatjes, jammen, themafeesten, sfeer & gezelligheid in ons cafeetje...

gebied 4:

Zo | 20:00 - 23:00 Lans cinĂŠma: stem op jouw film op ww.delans.nl of neem je film mee!

Wijkraad Overbos:

0900 1852

06 504 400 38 SASA:

De Ark

023 563 98 29

Oecumenische Kerkgemeenschap Muisderbos 36. Tel. 023 56376 66 Zo |

10:30

Kerkdienst

Di |

13:30 - 16:00 14:00 - 14:15 14:15 - 15:00

Markt-in, Wereldwinkel Meditatief moment Pastoraal spreekuur

10:00 - 12:00 19:00 - 20:00

elke 1e en 3e van de maand 55+ groep Jeugdclub 10 t/m 12 jr.

Do |

19:30 - 20:00

(regelmatig) vespers

Vr |

19:00 - 20:00

jeugdclub 7 t/m 9 jr.

Wo |

De Boskern: 023 563 55 12 Gezondheidscentrum: 023 563 13 03 MeerWaarde: 023 569 88 88 Huisartsenpost: 023 890 87 00 Meldpunt jeugd en veilig-

De Bosbode wordt mede mogijk gemaakt door:

De Ark & Wijkraad Overbos en Corio

heid: 023 567 19 27 Buurtbemiddeling: 023 569 88 83 of buurtbemiddeling @meerwaarde.nl

Daarnaast dragen adverteerders, Gemeente en Ymere financieel bij.

Ook u kunt een advertentie plaats of ons sponsoren. Interesse? Bel 0a23 561 59 51

Bosbode oktober

De

11


Gefeliciteerd !! We merken dat de samenleving individualistischer wordt en dat echt samenleven iets is waar we moeite voor moeten doen. Zeker in grote wijken zoals Overbos zou ik graag meer sociale samenhang zien. Toch zie je ook op veel plekken dat mensen zich voor hun omgeving inzetten en ook voor verbinding zorgen. De Bosbode is daar als wijkkrant van Overbos al 12,5 jaar een goed voorbeeld van. Ik heb gehoord dat de redactie er ook nieuwe mensen bij heeft gekregen, naast de redactieleden van het eerste uur. Overbos is een wijk met veel kwaliteit, maar op sommige onderdelen is extra aandacht nodig. Dat kan alleen door goed samenspel van gemeente en andere professionele organisaties met winkeliers, wijkraad, scholen, verenigingen en bewoners. De Bosbode is een mooie schakel in dat netwerk. De komende 12,5 jaar zal er ongetwijfeld veel veranderen, misschien ook voor De Bosbode, maar de basisboodschap blijft hetzelfde: het overeind houden van een goed woon- en leefklimaat kan alleen als je in je wijk goed samenwerkt en met elkaar in gesprek blijft. Voor dat laatste is De Bosbode een uitstekend platform. De Bosbode bestaat 12,5 jaar! Dat is een felicitatie waard. Steffe Bak, Wethouder Gemeente haarlemmermeer

Voor al uw maaltijden en snacks

Voor meer informatie: Hugo Zweegman 0235635737

Winkelcentrum ’t Paradijs • Muiderbos 96-98 • 2134 ST Hoofddorp

Tel. 023-563 79 38 Fax. 023-562 40 61 www.snackparadise.nl

Ridders Kaashuis Winkelcentrum ’t Paradijs staat bovenaan als het gaat om assortiment, klantvriendelijkheid en kwaliteit. Dagelijks alle benodigdheden vertrouwd bij u in de buurt. Gezellig winkelen en gratis parkeren in winkelcentrum ’t Paradijs aan het Muiderbos. Vele verrassende aanbiedingen!

U bent van harte welkom! 12

Bosbode oktober

De

Spacialist in hollandse en buitenlandse kaas, pate’s, vleeswaren, nootjes en wijn Markenburg 107 - 0235624249


WWW.DEBOSBODE.NL Eindelijk is De Bosbode met een vernieuwde site online! Deze website is niet alleen bedoeld om informatie te verstrekken vanuit de redactie, maar is ook bedoeld om de mening van bewoners te horen. Vanuit de redactie zal nieuws geplaatst worden die betrekking heeft tot onze wijk. U kunt op deze nieuws items reageren. Merkt u iets op in de wijk, bent u het ergens niet mee eens of wilt u vertellen hoe u het wonen in Overbos ervaart, dan kunt u een discussie starten en hierover met medebewoners disscusieren. Niet alleen wij van de redactie en u als bewoners zullen deze site aanvullen met informatie, maar ook de gemeente en de wijkraad kunnen deze webpagina bezoeken. Zo deelt u niet alleen met ons uw mening maar wordt u ook gehoord door de gemeente en andere partijen.

Wat kunt u vinden op de website?

Over ons Informatie over De Bosbode en contact gegevens

Home Op de eerste pagina (homepage) vindt u de meest actuele berichten die door de redactie van De Bosbode worden geplaatst.

Uitgaves Op deze pagina vindt u alle uitgaves van De Bosbode. Deze uitgaves zijn direct door te bladeren of te downloaden.

Zoeken In deze zoekbalk kunt u zoeken naar alles wat op deze site staat. Een discussie van een bewoner, een oud bericht vanuit de redactie of een foto.

Discussies Dit is de pagina waar bewoners hun mening kwijt kunnen. U kunt op deze pagina een bericht plaatsen waar andere bewoners op kunnen reageren. Zo kun je disscusieren over bijv. een verkeers-situatie of misschien wil u wel kwijt hoe mooi en leuk Overbos is.

Fotoalbum Plaats en bekijk foto’s van de wijk. Hier zijn alle foto’s te vinden die zowel door de redactie als door bewoners geplaatst kunnen worden. Bosbode oktober

De

13


WWW.DEBOSBODE.NL/HOME

De homepage

Categorie Om het voor u een stuk mak-

Dit is de eerste pagina die u op uw scherm krijgt bij het bekijken van

kelijker te maken, categori-

de website.

seren wij de nieuws berich-

Dit is de meest actuele pagina van de site, hier plaatst de redactie

ten. Zo kunt u met één klik

haar berichten. De berichten zijn op datum gesorteerd, wat u kunt

alle berichten over kunst en

zien in de groene cirkel naast het bericht. Om het bericht volledig

cultuur of groen en onder-

weer te geven kunt u op de titel van het bericht klikken of op de tekst

houd bezichtigen.

‘lees meer’. U komt dan op de pagina waarbij het hele artikel zichtbaar is, de foto’s zijn geplaatst die bij het artikel horen en waarbij u een reactie kunt plaatsten op het bericht.

14

Bosbode oktober

De


WWW.DEBOSBODE.NL/DISCUSSIES De discussie pagina is bedoeld om uw mening te delen en daarover te discussieren met medebewoners. De discussie pagina bestaat uit berichten geplaatst door bewoners, op datum gesorteerd. Onder deze berichten vindt u een vlak waarbij u een nieuw bericht kunt toevoegen. Dit is heel simpel. ‘Vul uw naam in en vertel wat u te melden heeft’. Klik vervolgens op versturen en uw bericht plaatst zich in de lijst. Wanneer je op een bericht klikt kunt u net als bij nieuws berichten op dit item reageren.

De

Bos

Hierboven weergegeven een fictief voorbeeld van de buurt reactie’s.

WWW.DEBOSBODE.NL/FOTOALBUM

Plaats uw foto’s van de wijk op de pagina ‘fotoalbum’. Heeft u prachtige foto’s van Overbos in de zomer of winter of volgt u de verbouwing van ‘t Paradijs door foto’s te nemen van de vooruitgang? Graag willen wij en uw medebewoners meekijken. Plaats daarom uw foto’s die betrekking hebben tot Overbos op de website.

Bosbode oktober

De

15


NU ONLINE: WWW.DEBOSBODE.NL

De

Bos

Volg het buurtnieuws, bekijk foto’s en discuseer mee. 16

Bosbode oktober

De

De Bosbode Special  
De Bosbode Special  

De Bosbode Special, een speciale uitgave van de buurtkrant uit de wijk Overbos

Advertisement