Page 1

GOKVERSLAVING

WAT IS EEN GOKVERSLAVING? Veel mensen bezoeken wel eens het casino als bijzonder avondje uit. Niets mis mee. En wie koopt er niet zo nu en dan een kraslot of een oudejaarslot? Gokken is een spannende en leuke bezigheid. Maar als je geen dag meer zonder kunt, wordt gokken een groot probleem. Iemand met een gokverslaving denkt alleen nog maar aan gokken, waardoor hij/zij de realiteit uit het oog verliest. Een gokverslaving gaat vaak samen met andere verslavingen, bijvoorbeeld aan drugs en alcohol. Zo zijn de vaak lange nachten beter vol te houden.

“VAAK GOKKEN MENSEN OM DE WERKELIJKHEID TE ONTVLUCHTEN”

Sommige mensen krijgen zo’n kick van het feit dat ze veel geld kunnen winnen, dat ze niet meer kunnen stoppen met gokken. De huidige kredietcrisis maakt het er niet beter op. Mensen denken dat ze hun schulden kunnen afbetalen door te gokken. Bovendien wordt gokken steeds toegankelijker. Online pokeren is erg populair en je hoeft er niet eens de deur voor uit.

Vaak gokken mensen om de werkelijkheid even te ontvluchten en hun gevoelens van eenzaamheid, verveling en depressiviteit te verdrijven. De spanning van het spel heeft een grote aantrekkingskracht. Een gokverslaving kan relaties kapotmaken, invloed hebben op je werk en gezin en leiden tot grote financiële problemen. Je kunt dingen gaan doen waarvan je altijd dacht dat je die nooit zou doen. Veel gokverslaafden zijn in staat geld te stelen op het moment dat ze blut zijn en toch willen gokken. Zelfs de spaarpotten van hun kinderen zijn dan niet veilig meer.

HOE HERKEN JE EEN GOKVERSLAVING? Mensen met een gokverslaving doen er vaak alles aan om hun verslaving geheim te houden. Daardoor komt een gokverslaving helaas vaak pas aan het licht als de schulden al hoog zijn opgelopen. Toch zijn er meestal wel signalen die erop kunnen wijzen dat iemand een gokverslaving heeft.

“Gokverslaafden

...GELD MAAKT NIET ECHT GELUKKIG verwaarlozen vaak hun

Gokverslaafden verwaarlozen vaak hun werk of studie en komen afspraken niet meer na. Ze verbreken sociale contacten, zodat ze geen kritiek meer krijgen op hun verslavingsgedrag. Een ander duidelijk signaal is het lenen

werk of studie en komen afspraken niet meer na”

van veel geld, vaak van vrienden en naasten. Als ze hun leningen vervolgens niet terug kunnen betalen, gaan nog meer vriendschappen kapot.

24/7 BEREIKBAAR Kamp je zelf met een gokverslaving of denk je dat iemand anders een gokverslaving heeft? Aarzel dan niet en neem contact op met Ready For Change. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar.

Ready For Change | tel +31 (0)887323942 | info@readyforchange.nl | Postbus 267 3000 AG Rotterdam | www.readyforchange.nl


...GELD MAAKT NIET ECHT GELUKKIG


EETSTOORNIS

WAT IS EEN EETSTOORNIS? Mensen met een eetstoornis kunnen mager of dik zijn, maar ook een normaal gewicht hebben. Dat hangt af van de soort eetstoornis die iemand heeft. Er zijn namelijk verschillende vormen van eetstoornissen. Boulimia nervosa, anorexia nervosa en binge eating disorder (dwangmatig eetgedrag) komen het meest voor. Alle eetstoornissen hebben één belangrijke overeenkomst: het eetgedrag is dwangmatig en neemt iemand volledig in beslag. Eetstoornissen komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Een eetstoornis kan vergaande gevolgen hebben, niet alleen psychisch en sociaal, maar ook lichamelijk. Niet zelden overlijden mensen aan de gevolgen van een eetstoornis.

Boulimia

Iemand die lijdt aan de eetstoornis boulimia, heeft vaak (vr)eetbuien. Deze eetbuien worden ‘ongedaan’ gemaakt door te braken of laxeermiddelen te slikken. Boulimia heeft vaak te maken met een negatief zelfbeeld, een vertekend schoonheidsideaal (slank is goed), en het niet goed kunnen omgaan met emoties. Op het moment dat iemand met boulimia een eetbui heeft of overgeeft, hoeft hij/zij even niets te voelen. Dat heeft een verslavende werking.

Binge eating disorder

Mensen met binge eating disorder eten vaak abnormale hoeveelheden voedsel in een korte tijd. Niet omdat ze honger of trek hebben, maar als reactie op negatieve gevoelens. Achteraf hebben ze er spijt van of voelen ze zich schuldig. Maar ze maken de eetbui niet ‘ongedaan’, zoals mensen met boulimia dat wel doen. Daarom gaat deze eetstoornis vaak samen met overgewicht.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een eetstoornis. Het slankheidsideaal dat we zien op televisie en in bladen is een culturele Anorexia nervosa factor. Psychologische factoren zijn bijvoorbeeld een Iemand met anorexia doet er alles aan om zo veel molaag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en depressie. gelijk af te vallen. Door te sporten, laxeermiddelen en/ Er is ook een biologische factor: het gevoel van honger of vochtafdrijvers te gebruiken, niet te eten en over te hebben en vol zitten werkt niet goed bij mensen met geven. Iemand met anorexia raakt er steeds meer van een eetstoornis. Ook stress, bijvoorbeeld binnen het overtuigd dat slank zijn een goed gevoel geeft. Het niet eten geeft het gevoel de controle over zichzelf te hebben. gezin, kan meespelen. Dat gevoel van controle heeft een verslavende werking.

...WIE JIJ BENT MAAKT JE MOOI

HOE HERKEN JE EEN EETSTOORNIS?

Mensen met een eetstoornis doen er vaak alles aan om hun “MENSEN MET EEN EETeetstoornis geheim te houden. Toch zijn er verschillende signalen STOORNIS VERANDEREN die kunnen wijzen op een eetstoornis. Het meest zichtbaar is het gewichtsverlies, of in het geval van binge eating disorder, OOK OP SOCIAAL GEBIED” gewichtstoename. Maar ook het eetgedrag verandert vaak zichtbaar; maaltijden worden overgeslagen, de wc wordt meteen na elke maaltijd bezocht of een lege koektrommel wijst op stiekeme eetbuien. Mensen met een eetstoornis veranderen ook op sociaal gebied. Ze ontwijken feestjes, zeggen afspraken af, sporten overmatig of willen niet eten waar anderen bij

zijn. Trek aan de bel als je vermoedt dat iemand een eetstoornis heeft!

24/7 BEREIKBAAR Kamp je zelf met een eetstoornis, of denk je dat iemand anders een eetstoornis heeft? Aarzel dan niet en neem contact op met Ready For Change. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar. Ready For Change | tel +31 (0)887323942 | info@readyforchange.nl | Postbus 267 3000 AG Rotterdam | www.readyforchange.nl


...WIE JIJ BENT MAAKT JE MOOI

Brochure  

Ready For Change