Page 1

LA HISTORIA DEL FEMINISME


1.-Qui va de les primeres dones que destacà pels seus coneiximents de matemàtiques, astronomia i filosofia i que va a ser la directora de la Biblioteca d'Alexandria al moment del seu famòs incendi? Va ser Hipatia, Dona intel·ligent i de gran bellesa va ser l'última directora de la Biblioteca d'Alexandria. Va destacar per ser una dona fora de les normes ja que no només va rebre una formació intel·lectual exclusiva d'homes, sinó que mai es va casar

2.-En quin document del segle XVIII s'afirmà: Oh, dones, dones! Quan deixareu d'estar cegues!, el que li valdrà a la seua autora la pena capital? En la declaració de drets de la dona i la ciutadania de Olympe de Gouges. 3.-En quin article de la Declaració dels Drets de la dona i la ciutadania de 1789 es promulga que la nació es el conjunt d'homes i dones, i que en ella resdeix la màxima autoritat? XVI - Tota societat en la qual la garantia dels drets no estigui assegurada, ni la separació dels poders determinada, no té constitució; la constitució és nul·la si la majoria dels individus que componen la Nació no ha cooperat en la seva redacció.

4.-Quin procés historic del segle XIX va suposar un avanç a les reivindicacions de les dones respecte al treball, que s'uniren a les de la resta de treballadors? Es va cremar una fábrica téxtil, per que l'amo va tancar a les treballadores dins per a que no pugueren eixir, el lila es el color de la dona perque el fum que eixia de la fabrica en flames era de color lila.

5.-Quina va ser la persona que va aconseguir que les dones pogueren votar i en quin período històric? Concreta el més possible quan i qui. Clara Campoamor Rodríguez (Madrid, 12 de febrero de 18881 – Lausana, 30 de abril de 1972), al segle XX 6.-Quines 3 polítiques foren elegides diputades a les Corts Constituents de la II República en 1931? Clara Campoamor, Victoria Kent y Margarita Nelken 7.-Explica quines són les diferències més importants entre Victoria Kent i Clara Campoamor durant la redacció de la Constitució de 1931. Tant Clara com Victoria eren forts i honestes, clarament feministes, lliurades a la causa progressista amb tota la seva intel·ligència i passió dins del camp republicà, però van estar en trinxeres oposades en aquesta batalla que va anar el debat sobre el dret al vot de les dones.


8.-Quines dones durant la Guerra Civil ocasionada per la sublevació militar contra la II República representaven el model contrari al tradicional? En els cartells de guerra predominaven les imatges d'heroïnes combatents. Evidentment aquestes imatges trencaven amb la tradicional subordinació de la dona i els reivindicava portadores del dret a la igualtat de condició. Durant les primeres setmanes de guerra, encara que la majoria de dones van coincidir a canalitzar la seva energia a l'esforç bèl·lic en la rereguarda, unes poques es van unir als seus companys homes i es van enrolar en la milícia. 9.-Quina política espanyola que morir en Madrid en 1989 va ser la única Presidenta del Partit Comunista i va viure una bona part de la seua vida a l’exili durant la dictadura de Franco, desprès d’haver liderat l’Agrupació de Dones AntiFeixistes durant la Guerra Civil? Dolores Ibárruri Gómez, anomenada Pasionaria.

10.- Durant el franquisme es produí un endarreriment molt greu en la conquesta de la igualtat de les dones com a conseqüència d’una sèrie de canvis legals. Quines lleis es derogaren i quines d’altres de 1889 tornaren a estar vigents? Durant la dictadura franquista, a la dona espanyola se li van arrabassar els drets que la Constitució de 1931 li havia atorgat, com la igualtat pel que fa a l'home i el dret a vot. Les dones casades se'ls va negar l'accés al mercat laboral.

Ricardo Galdón Carrión Carlos Campos de la Torre 4t-C

Historia del Femisme  
Historia del Femisme  

Dossier amb informació

Advertisement