Page 1

EDEN V SLOVENIJI. Idrija. Reka Kolpa. Solčavsko. Dolina Soče. www.slovenia.info/eden

EDINSTVENA DOŽIVETJA V SLOVENIJI ZMAGOVALKE IN FINALISTKE PROJEKTA ODLIČNOSTI Naziv Evropska destinacija odličnosti podeljuje Evropska komisija v sodelovanju s sodelujočimi državami – vsako leto na razpisano temo. 2011: Turizem in oživljanje nepremične kulturne dediščine. 2010: Turizem in vode. 2009: Turizem in varovana območja. 2008: Turizem in nesnovna dediščina.


PRESENETLJIVO! ZELO DRUGAČE.

2011: Turizem in oživljanje nepremične kulturne dediščine.

Nekdanji rudniki, samostani, gradovi, muzeji in prostori doživetij v stavbah, kjer jih ne bi pričakovali – Slovenija je polna tovrstnih drugačnosti! Oživljanje nepremične kulturne dediščine ustvarja nova presenečenja za obiskovalce, ki si želijo zeleno deželo izkusiti na nov, presenetljiv način. Med kraji, ki svojo privlačnost povezujejo z dediščino, obogateno z novimi turističnimi izkušnjami, je Evropska destinacija odličnosti v Sloveniji 2011 postala IDRIJA, kjer se nahaja nekoč svetovno pomemben rudnik živega srebra! Obiščite tudi finaliste: rudnika v Velenju in Mežici ter Žičko kartuzijo v skrivnostni dolini svetega Janeza Krstnika.

www.slovenia.info/eden

EDEN 2011: Idrija www.idrija-turizem.si

Eden v Sloveniji

RAZGLEDI PO STOLETJIH PRETEKLOSTI

Projekt »European Destinations of ExcelleNce« (Evropske destinacije odličnosti) ali krajše EDEN je zasnovala Evropska komisija v skladu z usmeritvami evropske turistične politike. Cilj projekta je usmeriti pozornost na vrednost, raznolikost in skupne značilnosti evropskih turističnih destinacij ter promovirati destinacije, kjer je cilj gospodarske rasti zastavljen tako, da zagotavlja družbeno, kulturno in okoljsko trajnost.

Kraj z nekoč drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu preseneča z izjemno tehniško dediščino: vodnimi kanali (rake), orjaškim lesenim vodnim kolesom (kamšt), največjim ohranjenim parnim strojem v Evropi (Kleyeva črpalka) ter zlasti z možnostjo spusta v ANTONIJEV ROV - za obiskovalce urejen najstarejši del rudnika. Tu so ohranjeni spomini na kar 500-letno rudarjenje in je še mogoče srečati nagajivega jamskega škrata! Posebne poglede na rudarjenje omogočata bližnja IDRIJSKA RUDARSKA HIŠA iz 18. stoletja in CERKEV SV. TROJICE - najstarejša idrijska cerkev, ki stoji na mestu, kjer naj bi po legendi škafar odkril živo srebro. Nad mestom kraljuje GRAD GEWERKENEGG z Mestnim muzejem Idrija, ki poleg rudarske dediščine predstavlja tudi geološke dragocenosti območja ter znamenite idrijske čipke. Poseben način ročnega klekljanja ohranja Čipkarska šola Idrija, razkošje te tradicije pa vsakoletni FESTIVAL IDRIJSKE ČIPKE. Vstopite v drugačno življenje! Spoznajte Idrijo tudi kot svet divjih voda – bila je namreč med finalisti projekta EDEN 2010!

V Sloveniji smo se za projekt EDEN odločili z namenom, da identificiramo in nagradimo najbolj trajnostne oz. zelene destinacije, ki se ravnajo po načelih okoljske, družbeno odgovorne in kulturne trajnosti, ter tako spodbudimo njihov nadaljnji razvoj.

+++ Ne zamudite: Idrijskih žlikrofov :: Tematskih poti po Idriji in okolici :: Festivala idrijske čipke s prikazi klekljanja in modnim spektaklom (finalist projekta EDEN 2008).


Velenje www.velenje-tourism.si

Mežica www.podzemljepece.com

Žička kartuzija

PODZEMNA PUSTOLOVŠČINA

PODZEMLJE PECE

ŽIČKA KARTUZIJA V DOLINI SV. JANEZA KRSTNIKA

Muzej premogovništva Slovenije je tam, kjer so največje zaloge lignita: globoko pod zemljo! V opuščene rove sicer še delujočega premogovnika vstopite kot rudar. Oblečeni v rudarska oblačila se z vodičem spustite po jašku, zgrajenem leta 1888. Na poti po podzemlju doživite zgodbo o začetkih premogovništva v Sloveniji, podoživite SIMULIRANO RUDARSKO NESREČO, si oddahnete ob malici v PODZEMNI JEDILNICI, spoznate današnje načine kopanja premoga in se popeljete s podzemno železnico. Po vrnitvi na površje spoznate še način življenja rudarjev in si ogledate ČRNO IN BELO GARDEROBO. JEZERO, čigar nastanek je prav tako povezan s premogovništvom, vabi k vodnim športom, rekreaciji na urejenih igriščih, tekaških, sprehajalnih, kolesarskih in konjeniških poteh. K posebnim doživetjem vabi tudi GRAD NAD MESTOM!

Pod 2126 metri visoko goro, ki med drugim slovi tudi po legendi o spečem kralju Matjažu, je labirint s kar 1000 kilometri rovov, izkopanih v iskanju svinca. Danes v opuščen rudnik na tem odmaknjenem in gozdnatem severnem delu Slovenije vabijo posebna doživetja. V soju naglavnih svetilk lahko v spremstvu vodiča kolesarite po več kot 5 kilometrov dolgi PODZEMNI KOLESARSKI POTI, ki je posebnost daleč naokoli! V manjši skupini lahko izkusite PODZEMNI SVET S KANUJI. Pod strokovnim vodstvom pa lahko obiščete svetovno znana ZAVAROVANA NAHAJALIŠČA MINERALA vulfenita. V stari upravni stavbi rudnika vas čaka tudi MUZEJ z zbirkami mineralov in fosilov, ki ima jamomersko sobo in ponuja etnološki prikaz bivanjske kulture. Poleg tega se lahko z rudarskim vlakom popeljete v jamske prostore in RUDARSKA DELOVIŠČA v osrčju gore. V dvorani, ki je 600 metrov pod zemljo, se vrstijo različne prireditve.

Obiščite kraj menihov kartuzijancev, ki so v 12. stoletju iz velike kartuzije v Franciji prišli vse do Slovenije in našli svoje domovanje v dolini sv. Janeza Krstnika. Zgornji in spodnji samostan na obeh koncih doline sta bila nekoč središče evropskega duha na slovenskih tleh. Tu so nastajali sloviti srednjeveški rokopisi, redovniki pa so se ukvarjali z zdravilstvom, lekarništvom, mlinarstvom … Po 300 letih opuščenosti se v kraj ponovno vrača življenje. V spodnjem samostanu je ohranjena CERKEV MARIJINEGA OBISKOVANJA, v obnovljenem gospodarskem poslopju zgornjega samostana je STALNA RAZSTAVA o kartuziji, v SAMOSTANSKI KLETI pa zorijo penine. Prikazi lončarjenja, ZELIŠČNI VRT in prodajalna obujajo nekdanja mojstrstva. Iz GASTUŽA, najstarejšega gostišča v Sloveniji, včasih zadiši po samostanskih jedeh. Med zidove, osvetljene le z baklami, vabijo posebna doživetja: koncerti, prireditve in srečanja iskalcev duhovne rasti.

+++ Ne zamudite:

+++ Ne zamudite:

+++ Ne zamudite:

Najgloblje ležeče jedilnice v Sloveniji :: Simulacije rudarske nesreče globoko pod zemljo :: Srednjeveškega dne na Velenjskem gradu :: Pozojevega prebujenja (finalist projekta EDEN 2010).

Kolesarjenja skozi rove :: Vožnje s kanujem po podzemnih vodah :: Prireditev v rudniški dvorani.

www.knjiznica-slovenskekonjice.si

Razstave kulturne dediščine Žičke kartuzije :: Poletnih glasbenih večerov :: Taborov za duhovno rast.


SVEŽE. ZELO AKTIVNO! 2010: Turizem in vode.

Reke, jezera, slapovi, morje, vrelci termalnih in mineralnih voda – ko gre za vode, je Slovenija prava zakladnica Evrope. Slovenski turizem se razvija v sožitju z vodami. Trajnostna načela razvoja so neločljivo povezana z ohranjanjem naravnih posebnosti in čistosti voda. Turistične destinacije, ki so v vodah našle svoje posebne prednosti, so se potegovale za naziv Evropska destinacija odličnosti v Sloveniji 2010. Naziv je prejela KOLPA. DOTAKNI SE ZGODBE. V finalu so se za prestižni dokaz sonaravnega razvoja turizma potegovale še 4 izjemne destinacije. Odkrijte svojo najljubšo!

EDEN 2010: Kolpa www.riverkolpa.eu

Bohinj www.bohinj.si

DOTAKNI SE ZGODBE

U BOHINJ MA DŽ TAMLADE

Na južnem robu Slovenije samosvoja reka Kolpa povezuje slikovito destinacijo s sosednjo Hrvaško. Tu reka Kolpa preseneča z naravno strugo, brzicami, kanjoni, prodišči, pokrajina ob njej pa z biotsko raznovrstnostjo, razkošjem naravnih vrednot in kulturnih posebnosti, kot so npr. steljniki. Ena izmed najtoplejših rek ponuja doživetja PO KOLPI DOL, PO BREGU GOR. Ob reki so urejene številne pohodniške poti, primerne tudi za kolesarjenje, za spuste po reki pa so na voljo rafti in kanuji. Reka je primerna za kopanje, z obiljem ribjih vrst privlači ribiče. Doživite ŽUBORENJE NARAVE – na območju izjemne biotske raznovrstnosti vas čakajo srečanja s kar 30 vrstami rib (9 jih je na seznamih ogroženih vrst) in z okoli 100 vrstami ptic. V kraških vodah živi endemična črna človeška ribica, tod domujejo želve sklednice, vidre, bobri. Širše območje Kolpe je območje neokrnjene narave, kjer še živijo medvedi, risi in volkovi. Kolpa je bila skozi čas stičišče treh religij in kar petih narodnosti, zato so tu ohranjene prav posebne KOLPSKE ZGODBE.

Domišljijo vam bodo razburkali mitološki junaki, kot so Zeleni Jurij, Peter Klepec, vrag iz Bilpe in vile Kolpjanke. Oči boste razvajali z ogledi belokranjskih pisanic, vezenin, lončarstva, keramike, pletenih košar in drugih izdelkov domačih rokodelcev. Brbončice bo pobožala avtohtona kulinarika z belokranjsko pogačo, kostelskim želodcem, žitno klobaso. Moči vam bodo vračala odlična vina, kostelska rakija, sokovi in naravna mineralna voda. Z energijo pa se boste napolnili z obiskom vitalno-energijskih centrov in naravnih svetišč v programih Svet Kolpe – darilo za dušo.

+++ Ne zamudite:

Petra Klepca :: spusta s kanujem po reki Kolpi :: Krajinskega parka Kolpa.

Bohinjsko jezero, največje stalno sladkovodno jezero v Sloveniji, obkrožajo Spodnja in Zgornja bohinjska dolina, planoti Pokljuka in Jelovica ter bohinjske gore, ki se v loku nadaljujejo do Triglava, najvišje slovenske gore sredi TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA. Tod je nanizanih več kot 20 vasi na nadmorski višini od 500 do 900 metrov. Vse to je Bohinj! Jezero z okoliškimi dolinami leži v osrčju Julijskih Alp, ki se ponašajo z mnogimi posebnostmi. Bohinjski kraji, ki so naseljeni že več kot 2500 let, presenečajo z neokrnjeno naravo, s kulturno dediščino, s številnimi aktivnostmi za tiste, ki iščejo pristna doživetja: na vodi, med gorami, v srečanjih z ljudmi. Veslanje, soteskanje, ribištvo ter kopanje se družijo z opazovanjem flore in favne. Še posebej v času edinstvenega Mednarodnega festivala alpskega cvetja, ki vabi v cvetoče kotičke narave!

+++ Ne zamudite:

Bohinjskega jezera :: Planšarskega muzeja :: Mednarodnega festivala alpskega cvetja!


Idrija s Krajinskim parkom Zgornja Idrijca www.idrija-turizem.si

Velenje www.velenje-tourism.si

Destinacija med Poh2orjem in Boh2orjem

SKRIVNOSTNI SVET DIVJIH VODA

POZOJEVO PREBUJENJE ŠALEŠKE DOLINE

VODE DVEH SVETOV

Idrija, ki se je za naziv EDEN potegovala že s svojo odlično čipkarsko in rudarsko tradicijo, živi z vodnimi močmi. KRAJINSKI PARK ZGORNJA IDRIJCA je območje naravnih danosti, tehniških in kulturnih posebnosti. Le kratek sprehod iz mesta vodi do RAK, vodnega kanala, ki je nekdaj poganjal KAMŠT – največje ohranjeno leseno kolo v Evropi. Pot ob Rakah vodi do DIVJEGA JEZERA. Iz njega teče najkrajša slovenska reka – le 55 m dolga Jezernica. Nedaleč stran sta Jez pri Kobili in slikovita dolina STRUG s tolmuni, visečimi mostovi ter previsnimi stenami. Slovita znamenitost Idrijskega so KLAVŽE, vodne pregrade, ki zaradi svoje monumentalnosti veljajo za »slovenske piramide«. Ob sotočju Idrijce in Belce je naravno kopališče LAJŠT. Poleti je s čisto in hladno vodo pravi raj za kopalce. Poleg kopanja boste tu uživali v pohodništvu in kolesarjenju, planinarjenju in plezanju.

Šaleška dolina, znana kot pomemben energetski bazen, je zaznamovana s posebnimi vodami: z jezeri, ki so nastala z zalitji premogovniških jam. Jezera so domovanja pravljičnega jezerskega zmaja Pozoja, ki se je pomirjen vrnil domov potem, ko je bilo okolje spet čisto. Dolina je edinstven primer ekološko saniranega območja v Sloveniji. Zmaj Pozoj je simbol zelenega turizma ob jezerih, ki privabljajo s sprehajalnimi, kolesarskimi, konjeniškimi in drugimi potmi ter z urejenimi rekreacijskimi površinami. Vode vabijo k čolnarjenju in jadranju! Okolica ponuja posebna doživetja kulturne in tehniške dediščine. Na gradu si lahko ogledate muzejske zbirke, spustite se lahko v Muzej premogovništva pod zemljo, na Grilovi in Kavčnikovi domačiji spoznate šege ter navade iz preteklosti, na poletnih prireditvah v Velenju pa se zabavate v sedanjosti!

+++ Ne zamudite:

+++ Ne zamudite:

Med Pohorjem, pogorjem nad rekama Dravo in Dravinjo, ter Bohorjem, pogorjem, ki zamejuje deželo Kozjansko, tečejo vode v manj znane kotičke Slovenije. Privoščite si RAZNOLIKOST VODNEGA IN OBVODNEGA SVETA. Ob Slivniškem jezeru, »kozjanskem morju«, opazujte redke vrste ptic, rib in rastlin. Sprehodite se po vodnih učnih poteh Ponikve, Petelinjeka in Partovca v Oplotnici. Občutite vodo kot VIR ZDRAVJA IN ŽIVLJENJSKE MOČI – ne le v termah Dobrna in Zreče, temveč tudi v Kneippovih parkih, ki vas poživijo na tradicionalen način. Obogatite svoje védenje z ZNANJI O ŽIVLJENJU IN PREŽIVETJU OB VODI. Spoznajte delovanje tradicionalnih mlinov, kovačij in žag na vodni pogon. Seznanite se s čaščenjem vodnega božanstva Akvonija iz reke Voglajne, v mističnem okolju Žičke kartuzije podoživite zapise Santonina o bogastvu potokov. Ob kozjanski domačiji in rastlinski čistilni napravi pomislite na jutri!

Divjega jezera z najkrajšo reko v Sloveniji :: Klavž – slovenskih piramid :: Naravnega kopališča Lajšt!

Pikinega festivala – največjega otroškega festivala v Sloveniji :: Srednjeveškega dne na Velenjskem gradu :: Festivala mladih kultur Kunigunda!

www.ra-kozjansko.si

+++ Ne zamudite:

Slivniškega jezera, Lovrenških jezer :: Žičke kartuzije :: Spominske sobe Hermana Potočnika – Noordunga, pionirja avstronavtike, v Vitanju!


NARAVNO. ZELO GOSTOLJUBNO! 2009: Turizem in varovana območja.

Narodni, regijski in krajinski parki, naravni rezervati in spomeniki ter območja izjemne biotske raznovrstnosti pričajo o ohranjeni naravi. Kar dobro desetino Slovenije predstavljajo posebej zavarovana območja, več kot tretjina ozemlja države pa je varovanega v okviru Nature 2000 – omrežja, ki varuje naravne habitate ogroženih rastlinskih in naravnih vrst, pomembnih za celotno Evropsko unijo. Turističnim območjem, ki skrbijo za trajnostni razvoj v povezavi s tovrstnimi območji, je Evropska komisija namenila posebno pozornost v okviru projekta EDEN 2009. V Sloveniji je naziv evropske destinacije odličnosti, ki spoštuje območja varovane narave, prejelo SOLČAVSKO: HARMONIJA TREH DOLIN, v finalu pa sta se za naziv potegovali še DEŽELA ŽIVE VODE in KOZJANSKI PARK.

EDEN 2009: Solčavsko www.solcavsko.info

Tolmin-Kobarid www.lto-sotocje.si

Kozje - Bistrica ob Sotli - Krško www.kozjanski-park.si

HARMONIJA TREH DOLIN

DEŽELA ŽIVE VODE

KOZJANSKI PARK

Solčavsko je dežela treh dolin pod vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank. LOGARSKA DOLINA je ena izmed najlepših ledeniških dolin v vsej Evropi, ROBANOV KOT je dolina ohranjenih velikih gorskih kmetij, MATKOV KOT, najmanj poznana med tremi dolinami, pa preseneti s posebnostmi. Solčavska panoramska cesta vodi do cerkve Svetega Duha, izhodišča za pot do POTOČKE ZIJALKE pod Olševo. Pred 20 tisoč leti so tu živeli ledenodobni lovci! Obsežno območje Nature 2000 priča o izjemni ohranjenosti narave, ki zbuja občudovanje in spoštovanje ter vabi k odkrivanju in uživanju. Doline so poleti izhodišče za planinske ture, pohode in gorsko kolesarjenje, pozimi za smučanje, tek na smučeh ter sankanje. V deželi mogočnih domačij, častitljivih dreves in slapov doživite starodavne zgodbe ter se razvajajte s tipičnimi dobrotami!

TOLMINSKA KORITA so eno od najlepših izhodišč za vstop v Triglavski narodni park. Posebno doživetje je učna pot, ki vodi po globokih tesnih kristalno čistih rek Tolminke in Zadlaščice, mimo toplega vrelca in zagozdene skale, imenovane Medvedova glava, do Zadlaške ali Dantejeve jame, ki je bila navdih za opis pekla v Božanski komediji Danteja Alighierija, ter nazaj čez Hudičev most, ki se pne 60 m visoko nad reko. Divja korita, dolga približno 200 in široka od 5 do 10 metrov, so izjemen naravni spomenik, ki ga lahko odkrivate na tej krožni poti. Pot je zasnovana s posebnim spoštovanjem do narave. Okoli korit se po trajnostnih načelih razvija Dežela žive vode, ki skupaj z dolino Soče ponuja zgodovinsko in kulturno dediščino, edinstvene spomenike narave, poletne festivale ter možnosti za vse vrste športov v naravnem okolju.

+++ Ne zamudite:

+++ Ne zamudite:

PRAZNIK KOZJANSKEGA JABOLKA je le ena od posebnosti pokrajine, v kateri se predalpsko hribovje spogleduje z vinogradniškimi griči, ravnice ob reki Sotli pa se družijo s tradicionalnimi travniškimi sadovnjaki, ki bogatijo privlačno podobo krajine. Tradicionalni praznik je vsako leto na drugi konec tedna v oktobru. Kozjanski regijski park v ohranjenem naravnem okolju varuje bogato kulturno dediščino. Sprehodi po omrežju pešpoti odkrivajo vsakič nove podrobnosti v življenju narave. Kozjanski sadovnjaki so habitat redkih in ogroženih ptic: tu jih je mogoče opazovati, poslušati, fotografirati. Sonaravno gospodarjenje v sadovnjakih ponuja jabolka in drugo sadje ter razkošje jabolčnih sokov, kisa, tepkovca, tradicionalno sušenih jabolčnih in hruškovih krhljev ter drugih dobrot. V park poleg travniških sadovnjakov vabijo raznotere naravne vrednote, etnološke posebnosti, gradovi, stari mlini …

Alpskih dolin: Logarska dolina, Robanov kot, Matkov kot :: Solčavske panoramske ceste :: stalne razstave o Potočki zijalki :: Solčavske tise.

Cerkve Sv. Duha na Javorci, uvrščene na seznam EU dediščine :: Kobariškega muzeja :: slapa Kozjak!

+++ Ne zamudite:

Najbolj grajskega med slovenskimi gradovi – gradu Podsreda :: mednarodnega Praznika kozjanskega jabolka :: visokodebelnih travniških sadovnjakov!


NEOTIPLJIVO? ZELO ŽIVO! 2008: Turizem in nesnovna dediščina.

Šege in navade, neštete oblike znanj in verovanj, zgodovinska zavest ter geografska obzorja, bajeslovje in ljudska ustvarjalnost, tradicionalne spretnosti ter obrti – toliko različnosti se skriva v nesnovni dediščini! Privlačna območja Evrope, ki znajo te neotipljive, a tako žive posebnosti vpletati v izvirna turistična doživetja, so se leta 2008 potegovala za naziv Evropska destinacija odličnosti. V Sloveniji je bila dobitnica prestižnega naziva DOLINA SOČE s svojimi drugačnimi in miroljubnimi zgodbami. Z doživetji nesnovne dediščine sta se za naziv v finalu potegovali še IDRIJA S FESTIVALOM IDRIJSKE ČIPKE in KRANJ S PREŠERNOVIM SMENJEM.

EDEN 2008: Dolina Soče www.dolina-soce.si

Kranj www.tourism-kranj.si

Idrija www.idrija-turizem.si

ZGODBE SOČE OB POTI MIRU

PREŠERNOV SMENJ

FESTIVAL IDRIJSKE ČIPKE

Mogočna TRDNJAVA KLUŽE je vsako pomlad prizorišče ZGODB SOČE: družabnega oživljanja nekdanjih dni v dolini reke Soče od etnoloških posebnosti do ostalin dediščine krute vojne. Zgodbe vabijo na Pot miru, ki povezuje lepote narave s spomini na 1. svetovno vojno in na Soško fronto. Miroljubno sporočilo odmeva med alpskimi vršaci nad smaragdno reko do vseh kotičkov TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA. Kdor prehodi Pot miru od Loga pod Mangartom na Bovškem do Drežnice na Kobariškem in do Mengor na Tolminskem, zaveze miroljubnosti zagotovo ne pozabi! Eno med najbolje ohranjenih območij Evrope je privlačen cilj pohodnikov, kolesarjev, ljubiteljev vodnih športov (kajakaštvo, rafting, soteskanje), ribičev, planincev in športnih plezalcev, padalcev, smučarjev ter drugih iskalcev aktivnega oddiha.

Mesto slovitega pesnika dr. Franceta Prešerna je bilo nekoč sejmarsko središče. Utrip nekdanjosti lahko ob slovenskem kulturnem prazniku – 8. februarju doživite na prireditvi PREŠERNOV SMENJ. Kulturna društva in folklorne skupine v oblačilih iz Prešernovega časa pričarajo nostalgično vzdušje. Dogajanje bogatijo prizori iz življenja dr. Franceta Prešerna, njegove pesmi oživijo na odru sredi Glavnega trga. Obiskovalci se preizkusijo v starodavni igri brin, si sami natisnejo cenzurirano Zdravljico, si uredijo lase in se fotografirajo v oblačilih po modi 19. stoletja. Po Kranju se popeljejo s kočijo, okrepčajo se s tradicionalnimi jedmi in pijačami. Mesto ob kanjonu reke Kokre privlači tudi z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi ter prireditvami, med katerimi je še posebej pomemben poletni Festival Carniola.

+++ Ne zamudite

+++ Ne zamudite

Snežno bele čipke so po vsem svetu znana posebnost Idrije, mesta, ki je s svojo povezanostjo z naravo in vodo med vrhunskimi destinacijami tudi v izboru Eden 2010. Vsako leto konec junija mesto oživi s svojo izjemno tradicijo ročnega klekljanja na FESTIVALU IDRIJSKE ČIPKE. Festival združuje tradicijo spretnih čipkaric in rudarjev rudnika živega srebra, odprtega že leta 1490. Prireditev z mednarodnim slovesom je le ena od privlačnosti mesta, ki je s svojimi rudarskimi tradicijami pomembno vpeto v tehniške tradicije Evrope. O delu rudarjev danes priča turistični rudnik Antonijev rov, o ustvarjalnosti nekdanjih dni pa številni spomeniki tehniške in kulturne dediščine. Zgodbe rudarjev in klekljaric so na ogled tudi v razstavnih prostorih Mestnega muzeja Idrija na gradu Gewerkenegg, v Čipkarski šoli Idrija in v Mednarodnem centru idrijske čipke.

Pravljične lepote reke Soče :: Triglavskega narodnega parka s posebnostmi alpskega sveta :: doživetij zgodb Soške fronte po Poteh miru!

Rovov pod starim Kranjem :: Pirčeve barvarne z dediščino tekstilnih manufaktur :: razstave Železna nit v Mestni hiši!

+++ Ne zamudite

Festivala idrijske čipke :: najstarejšega dela rudnika – Antonijevega rova :: Gradu Gewerkenegg z Mestnim muzejem!


www.slovenia.info/eden Slovenska turistična organizacija Dimičeva 13 | 1000 Ljubljana tel.: +386 1 589 85 50 fax: +386 1 589 85 60 e-mail: eden@slovenia.info

Solčavsko,

Evropska destinacija odličnosti, 2009

MEŽICA, Finalistka, 2011

A

H

Velenje, Finalistka, 2011 Finalistka, 2010

BOHINJ, Finalistka, 2010

ŽIČKA KARTUZIJA, Finalistka, 2011

DOLINA SOČE,

Evropska destinacija odličnosti, 2008

med poh2orjem in boh2orjem,

tolmin, kobarid Finalistka, 2009

Finalistka, 2010

HR

I idrija,

KozjansKI PARK, Finalistka, 2009

Evropska destinacija odličnosti, 2011 Finalistka, 2010 Finalistka, 2008

REKA KOLPA,

kranj, Finalistka, 2008

EDEN 2011: Idrija: Razgledi po stoletjih preteklosti TIC Idrija, Vodnikova 3, SI-5280 Idrija Tel.: +386 (0)5 37 43 916 E-naslov: ticidrija@icra.si www.idrija-turizem.si EDEN 2010: Kolpa: Dotakni se zgodbe RIC Bela krajina, Trg svobode 3, SI-8340 Črnomelj Tel.: +386 (0)7 30 56 530 E-naslov: info@ric-belakrajina.si www.riverkolpa.eu EDEN 2009: Solčavsko: Harmonija treh dolin TIC Logarska dolina, Logarska Dolina 9, SI–3335 Solčava Tel.: +386 (0)3 83 89 004 E-naslov: info@solcavsko.info www.solcavsko.info EDEN 2008: Dolina Soče: Zgodbe Soče LTO - TIC Bovec, Trg golobarskih žrtev 8, SI-5230 Bovec Tel.: +386 (0)5 38 96 444 E-naslov: info@dolina-soce.si www.bovec.si www.dolina-soce.si

Finalistke: Velenje: Podzemna pustolovščina TIC Velenje, Stari trg 3 3320 Velenje Tel.:03 896 18 60 E-naslov: tic@velenje.si www.velenje-tourism.si Mežica: Podzemlje Pece Podzemlje Pece, d.o.o. - Turistični rudnik in muzej, Glančnik 8, 2392 MEŽICA, Tel.: 02 870 0180, E-naslov: info@podzemljepece.com, www.podzemljepece.com Žička kartuzija: Žička kartuzija v dolini svetega Janeza Krstnika TIC SLOVENSKE KONJICE, Stari trg 27 3210 Slovenske Konjice Tel.: +386 3 759 31 10 E-naslov: tic.konjice@siol.net www.knjiznica-slovenskekonjice.si Bohinj: U Bohinj ma dž tamlade Turizem Bohinj, Triglavska cesta 30, SI-4264 Bohinjska Bistrica Tel.: + 386 (0)4 57 47 590 E-naslov: info@bohinj.si www.bohinj.si

Evropska destinacija odličnosti, 2010

Velenje: Pozojevo prebujenje TIC Velenje Šaleška 3, SI - 3320 Velenje Tel: + 386 (0)3 89 61 860 E-naslov:tic@velenje.si www.velenje-tourism.si Idrija s Krajinskim parkom Zgornja Idrijca: Skrivnostni svet divjih voda TIC Idrija, Vodnikova 3, SI-5280 Idrija Tel.: +386 (0)5 37 43 916 E-naslov: ticidrija@icra.si www.idrija-turizem.si Destinacija med PoH2Orjem in Boh2orjem: Vode dveh svetov RA Kozjansko, Ulica skladateljev Ipavcev 17, SI-3230 Šentjur Tel.: +386 (0)3 74 71 307 E-naslov: info@ra-kozjansko.si www.ra-kozjansko.si Tolmin-Kobarid: Dežela žive vode LTO Sotočje, Petra Skalarja 4, SI-5220 Tolmin Tel.: +386 (0)5 38 00 480 E-naslov: info@lto-sotocje.si www.lto-sotocje.si

Kozje - Bistrica ob Sotli – Krško: Kozjanski park JZ Kozjanski park, Podsreda 45, SI-3257 Podsreda Tel.: +386 (0)3 80 07 100 E-naslov: kozjanski-park@kp.gov.si www.kozjanski-park.si Kranj: Prešernov smenj TIC Kranjska hiša, Glavni trg 2, SI-4000 Kranj Tel.: +386 (0)4 23 80 450 E-naslov: info@tourism-kranj.si www.tourism-kranj.si Idrija: Festival idrijske čipke TIC Idrija, Vodnikova 3, SI-5280 Idrija Tel.: +386 (0)5 37 43 916 E-naslov: ticidrija@icra.si www.idrija-turizem.si Projekt EDEN Slovenija: www.slovenia.info/eden Evropska komisija: www.edenineurope.eu

Projekt je delno financirala EU

Izdajatelj: Slovenska turistična organizacija / Oblikovanje: Terminal Studio / Besedilo: Ines Drame / Lektoriranje: Prevajalska agencija Julija, d.o.o. / Fotografije: Tomo Jeseničnik, Aleš Fevžer, Bojan Okorn, Matevž Lenarčič, Barbara Polštajner, F.A. Bobo, Samo Trebižan, Albin Inkret, Tomaž Urh, Jurij Popov, Zmago Lenarčič, Jani Peternelj, Andrej Križ, Arhiv RA Kozjansko, Arhiv Turizem Bohinj, Arhiv RIC Bela Krajina, Arhiv STO, Arhiv ICRA d.o.o. Arhiv Muzej premogovništva Slovenije Velenje, Arhiv Podzemlje Pece, d.o.o. / Tisk: Collegium Graphicum d.o.o. / Naklada: 2000, junij 2011

EDEN v Sloveniji  

EDEN turistične destainacije v Sloveniji / EDEN tourist destinations in Slovenia

EDEN v Sloveniji  

EDEN turistične destainacije v Sloveniji / EDEN tourist destinations in Slovenia

Advertisement