Page 1

#RIBW

7

V r ou w en t on en m od e- i n i t i a t i ef I n c l u s i e f ve r s l a g C l i ë n t e n r a a d

Money Talks! w e e m o e d o n d a n ks d e b i j n a 1 0 - j a r i g e e u r o

A l i e t s g e l e ze n o ve r h e t s t i n ke n d e ka t j e ?

AWBZ: zorg in z w a a r w eer Na j i b A m h a l i :

" E é n ke e r i n d e m a a n d ' n k * t d a g !" H é t m a a n d e l i j k s e m a g a z i n e va n e n vo o r a l l e m e n s e n b i j e n i n h e t R I B W

WWW.RIBWEETJES.WEBKLIK.NL

De Weetjes, is het gratis magazine voor alle mensen en voor iedereen met een binding met het RIBW, of sympathiserend met de doelgroep. Aan de informatieve berichtgeving kunnen geen rechten worden ontleend. www.ribweetjes. webklik.nl

EDITIE GOOI & VECHTSTREEK

NR 7 JUNI / JULI 2011


R e g i o n a a l e n ko r t ( G G Z - ) n i e u w s

internet: www.ribweetjes.webklik.nl GEZAMENLIJKE ACTIES TEGEN PLANNEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) – Per Saldo, belangenorganisatie van mensen met een persoonsgebonden budget, organiseert de komende tijd samen met andere organisaties acties tegen de forse bezuinigingen op het pgb. De NPCF steunt deze acties, net zoals CG-Raad, PlatformVG, PlatformGGZ, LOC, MEE, MEZZO en ouderenorganisaties. Ongeveer 117.000 mensen raken hun persoonsgebonden budget (pgb) kwijt. Maar liefst negentig procent van de budgethouders verliest hierdoor de financiële mogelijkheden om zelf zorg op maat in te kopen. Hiermee verliezen de budgethouders ook hun zelfstandigheid en de mogelijkheid zelf de regie te voeren over het eigen leven. Bron: www.npcf.nl, MEE)

PLUS SUPERMARKT NAARDEN OVERVALLEN – De Plus Supermarkt aan de Evert de Bruijnstraat in Naarden is woensdagavond overvallen. De winkel was op dat moment gesloten. De daders ramden met een auto de pui van de winkel. Twee mannen gingen vervolgens door de ontstane opening de winkel binnen. Daar was op dat moment nog personeel aanwezig. Het personeel werd bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. De twee daders zijn met een onbekend geldbedrag te voet de winkel weer uitgevlucht en vervolgens in een andere auto, die klaar stond, gestapt. Getuigen gaven aan dat de auto in de richting van de A1 ging. Bron: GooiNieuws.nl. KETTINGBOTSING OP N201 BIJ KORTENHOEF – Een 44-jarige automobilist uit ’s-Graveland reed woensdagmiddag over de Vreelandseweg/N201 bij Kortenhoef toen hij niet meer op tijd kon stoppen voor een stilstaande auto. Hierdoor ontstond een kettingreactie waardoor meerdere auto’s op elkaar botsten. Alle betrokkenen zijn gecontroleerd door ambulancepersoneel, maar niemand hoefde uiteindelijk vervoerd te worden.

HENNEPKWEKERIJ EN -DROGERIJ - Begin deze maand (08-06) werden in Weesp een hennepdrogerij en -kwekerij ontdekt in verschillende bedrijfspanden. Naar aanleiding van een melding van een wietlucht werd een onderzoek ingesteld bij een bedrijfspand aan de Zuiderzeelaan. In het pand werd een drogerij ontdekt. In totaal werd 79 kilo aan gedroogde henneptoppen aangetroffen. Dit heeft een geschatte verkoopwaarde van €215000. Op de Flevolaan werden na een anonieme melding in een bedrijfspand meerdere zeecontainers met hennepkwekerijen aangetroffen. In totaal gaat het om 1009 planten. In verband met deze kwekerijen is na een korte achtervolging een man aangehouden. Hij kwam bij het pand aan en ging bij het zien van de politie weg. Nader onderzoek naar de drogerij en hennepkwekerijen wordt ingesteld. Bron: GooiNieuws.nl.

JONGEREN GERED UIT GOOIMEER – Vijf Almeerse jongeren zijn gisteren door de Huizer reddingsbrigade gered uit het Gooimeer. De jongeren (drie jongens, twee meisjes) waren te water geraakt doordat hun aluminium bootje gepasseerd werd door een speedboot die op dat moment juist snelheid meerderde. Door de hekgolf liep het bootje van de Almeerders vol water. De KNRM-redders zagen de drenkelingen op de terugweg van een andere actie. Een boot van Jachtservice Huizen zorgde voor de eigendommen en het bootje. In de boot van de KNRM konden de jongeren op verhaal komen. INSTELLINGEN TEGENDRAADS EIGEN BIJDRAGE GGZ – Instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg zullen niet meewerken bij het innen van eigen bijdragen die minister Schippers van volksgezondheid vanaf 1 januari wil invoeren. Die eigen bijdragen bedragen 295 euro voor langerdurende zware behandelingen door de psychiater in de tweede lijn. Voor kortdurende behandelingen bedraagt de eigen bijdrage 100 euro.

Actie: Dierenbescherming.nl

2


Z or g i n z w a a r w eer

Ber oep g e h a n d i c a pt e n op AWBZ kr i m p t f o r s

Door het scheiden van wonen en zorg kunnen in 2020 zo’n 76 duizend gehandicapten voor huisvesting geen beroep meer doen op de AWBZ. Nog eens vijftigduizend gehandicapten zullen voor zorg, begeleiding of dagbesteding op andere bronnen aangewezen zijn dan de AWBZ. Dat becijfert het TNO in de Trendanalyse Verstandelijk Gehandicaptenzorg, waarin de gevolgen van de voorgenomen maatregelen van het kabinet Rutte in kaart worden gebracht.

OVERHEVELING De plannen van Rutte voorzien ondermeer in een beperking van de aanspraak op AWBZ-zorg, het scheiden van wonen en zorg en de overheveling van taken naar de gemeenten. Dit betekent dat in 2020 ruim 33 duizend mensen met verstandelijke beperkingen zijn aangewezen op de gemeenten voor dagbesteding, vervoer of begeleiding, zo becijfert TNO. Gemeenten krijgen in 2020 ook te maken met de zorg voor ongeveer 5400 jongeren met licht verstandelijke beperkingen, die behandeld moeten worden en niet meer thuis kunnen wonen.

VERHOOGD RISICO TNO vraagt in de trendrapportage specifiek aandacht voor de stijgende gemiddelde leeftijd van verstandelijk gehandicapten. Zij hebben sowieso een verhoogd risico op bijkomende aandoeningen, maar met het ouder worden nemen de kans op en de ernst van de bijkomende beperkingen toe. Dit vraagt om extra aandacht van zorgverleners en de omgeving. De kabinetsplannen gaan juist uit van een grotere eigen verantwoordelijkheid voor cliënten, familie of vertegenwoordigers. Het probleem is volgens TNO dat oudere cliënten vaak geen steunsysteem meer hebben en bovendien slecht in staat zijn hun noden en wensen kenbaar te maken.

EIGEN WOONRUIMTE Naar schatting van het TNO zullen 76 duizend mensen met verstandelijke beperkingen niet meer wonen op kosten van de AWBZ, maar zullen hun eigen woonruimte bij de zorgaanbieder of elders gaan huren. Naar schatting kunnen 13 duizend gehandicapten in 2020 geen beroep meer doen op langdurige zorg via de AWBZ. Ook bij ongewijzigd beleid zal de verwachte vraag naar AWBZ-zorg door gehandicapten in 2020 volgens TNO dalen, zij het zeer bescheiden.

Bron: Philip van de Poel (Skipr)

3


L e e s h e t ve r h a a l va n e e n n i e u w s c h r i j f t a l e n t Ingezonden

H e t s t i n ke n d e ka t j e

Er was eens een merkwaardig katje. Het was geen gewoon katje, het was een aller eigenaardigst katje. Er zat namelijk een eigenaardig luchtje aan. En niet zomaar een eigenaardig luchtje, maar een uitzonderlijk onwelriekend luchtje. Het was best wel een agressief luchtje. Een offensief luchtje: het katje stonk. Zo lang als het katje leefde had het al gestonken. En hoe het zich ook waste en poetste (het was buiten een eigenaardig vies luchtje ook een zeer kleverig luchtje) het luchtje ging maar niet weg. Bij het kattenluikje hing dan ook een spuitbus met dennengeur (geheel op aanraden van het katje zelf). Maar de dennengeur bleef maar even kleven, voordat het katje weer begon te stinken. En dus ging het katje regelmatig en uit vrije wil in bad, in tegenstelling tot andere katjes, die gruwelen van badjes. Maar ondanks deze badjes bleef het katje stinken. Als het katje buiten was rende alle andere katjes met de pootjes voor de snuit weg. “Je stinkt!!” En het was nog wel zo’n lief katje. Mensen hadden wat minder moeite met het katje, maar het scheelde niet veel. Zo kon het katje niet langer dan een minuut op schoot en durfde de kinderen alleen met een knijper op de neus met het katje te spelen, wat door de moeders dan ook vaak verboden werd (het spelen dan, niet de knijper). Hierdoor was het katje best wel eenzaam: buiten het baasje had het katje geen echte vriendjes. Het was om te janken,

(voor Wenda)

wat het katje, en vooral ’s nachts, vaak moest doen. Het baasje besloot met het katje naar de dokter te gaan, maar de dokter kon geen oorzaak vinden. En dus bleef het katje stinken. En eenzaam, tot op een dag er een hondenfokker in de straat kwam wonen. Een straat die altijd een kattenbuurt was geweest. De honden waren een ramp voor de katten. En voor je het wist vluchtten de katten het huis in en veranderde de kattenbuurt in een hondenbuurt. Totdat ons stinkende katje naar buiten ging. Op eens was de straat veranderd in een chaos van paniek en hondengejank, wat niet verwonderlijk was, want honden vertrouwen op hun neus! Op slag draaide de beurt om en veranderde het stinkende katje in een held. Alle andere katjes wilde vriendjes worden en alle kinderen mochten met het katje spelen, met of (beter nog) zonder knijper op de neus. Ook mocht het katje minstens een uur op schoot, bij iedereen. Want het stinkende katje had van de straat weer een kattenbuurt gemaakt. En zo leefde het nog lang en gelukkig. Ondanks dat het stonk. Einde

Huib Mostertman Bewoner van het Vooronder

4


Sh o w b i z z z z z

D e m i L o va t o l i j d t a a n b i po l a i r e s t o o r n i s De verwarde Demi Lovato liet gisteren weten dat ze stopt met haar werkzaamheden voor Disney. Nu bekent de actrice/zangeres dat ze, net als Catherine Zeta Jones, lijdt aan een bipolaire stoornis. Dat Demi Lovato Disney gaat verlaten werd gisteren al bekend. Nu blijkt dat de tienerster naast anorexia en boulimia ook nog eens lijdt aan een bipolaire stoornis. Terwijl ze in rehab zat voor een behandeling aan haar eetstoornis, werd de geestesziekte bij haar ontdekt. “Ik vecht al tegen depressies vanaf een heel jonge leeftijd”, biecht Demi op. Al vanaf haar zesde ontwikkelde de Disneytelg een eetstoornis.

CONTROLE “Als ik terugkijk valt alles op z’n plek. Soms gedroeg ik me zo manisch, dan schreef ik wel zeven liedjes in één nacht. Ik heb nu eindelijk het gevoel dat ik controle heb over mijn leven”, vertelt Demi openhartig aan People. Ze heeft dan ook besloten zich niet meer bezig te houden met Disney en gaat vol voor haar muziekcarrière. HELDHAFTIGE STAP Toen Catherine Zeta Jones vorige week bekende dat ze lijdt aan een bipolaire stoornis stond Demi als eerste in de rij om haar steun te betuigen. “Ik ken Catherine niet persoonlijk, maar wat ze gezegd heeft is zo moedig. Het is zo moeilijk, maar het is het waard. Ik ben heel trots op haar”, zei ze op Twitter. Nu neemt ze zelf ook die heldhaftige stap door het onderwerp bespreekbaar te maken. “Het is nu belangrijk voor me om anderen te helpen.”

Klachten om homoseksuel e pi n g u ï n s Een kinderboek over een homoseksueel pinguïnstel staat bovenaan de lijst met meest omstreden boeken in Amerika. De American Library Association stelt elk jaar deze lijst samen. And Tango Makes Tree gaat over twee mannetjespinguïns die samen een kuiken opvoeden in de dierentuin van New York. De klagers vinden het verhaal " ongepast voor de leeftijdsgroep" of klagen over het onderwerp homoseksualiteit. Erg achterhaald dus (red.). Sinds de publicatie van het verhaal in 2005 is tientallen keren geprobeerd het uit scholen en bibliotheken te halen. In 2006 en 2008 stond het boek ook al op de eerste plaats van de lijst.

5


C r e a t i e ve z e l f r e d z a a m h e i d

V r o u w e n g e b r u i ke n e x c l u s i e f m o d e m e r k a l s o p- e n u i t s t a p Nederland is vanaf heden een nieuw duurzaam modelabel rijker. I-did Slow Fashion is niet zo maar een nieuw modelabel. De collectie exclusieve mode is ontworpen door jonge modeontwerpers en wordt gemaakt door vrouwen die door hun leeftijd of hun culturele achtergrond aan de zijlijn van de maatschappij staan. De oplage per artikel is laag, dus de kledingstukken zijn uniek. In de komende drie jaar zullen naar verwachting zo’n 150 vrouwen als naaister respectievelijk breister aan de slag zijn geweest bij Slow Fashion. Het doel is om in eerste instantie in Utrecht, maar daarna ook in andere plaatsen in het land een winkelpand met atelier te openen. Momenteel zijn drie allochtone naaisters in Utrecht actief in het idid-atelier in Overvecht. Zij zijn werkloos en hopen via het atelier aan werk/ inkomen te komen. Het modemerk schakelt daarnaast ook gepensioneerde breisters in. Voor deze groep is werken bij i-did Slow Fashion een prima mogelijkheid om Fotografie: Vera Claessen

het huis uit te komen en nieuwe sociale contacten op te doen. Het label staat voor designkleding die op maat gemaakt kan worden en ook op termijn als ‘doe het zelf’ pakket te koop is. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van duurzaam geproduceerde stoffen en garens. "Wij staan voor mode die met respect voor mens en natuur wordt gemaakt, " zo verwoordt Mireille Geijsen, samen met Marion Poortvliet initiatiefneemster van het project, de bedrijfsfilosofie. Het be-

6


C r e a t i e ve z e l f r e d z a a m h e i d drijf kwam van de grond dankzij investeringen van vele fondsen waaronder onder andere Start Foundation (€ 175.000), het VSBfonds (€ 196.000), de Provincie Utrecht (€86.000) en de Stichting Doen (€67.000).

bij i-did Slow Fashion is voor de vrouwen een opstapje om economisch zelfstandiger te worden. Daarnaast zullen zij als voorbeeld gaan dienen voor hun kinderen en andere mensen binnen hun gemeenschap. We spreken ze in eerste instantie aan op iets wat ze al goed kunnen zoals het beheersen van (oude) brei-, haak, naaien borduurtechnieken. Dat helpt ze over de eerste drempel”.

Vanaf januari is er hard gewerkt om de eerste kleding voor de onlineverkoop (via www.i-did.nl.) tijdig af te maken. Mireille Geijsen: “Werken Fotografie: Maarten Boers

7


D e t r a a n va n e e n c l o w n

N a j i b A m h a l i w a s z w a a r d e pr e s s i e f goed. Als ik ergens heen moest, keerde ik soms voor de deur weer om. Ik had geen zin om altijd maar leuk te zijn.” OVERSPEL Ook zijn relatie had te lijden onder zijn depressie. Uiteindelijk liep het huwelijk op de klippen omdat Najib zijn vrouw bedroog. Waarom hij vreemd ging, weet hij niet goed. “Tja, waarom gaan mannen vreemd, waarom is ijs koud? Alles wat ik zeg, is een cliché. Dat het niet goed zat tussen ons, dat ik mijn geluk misschien daardoor ergens anders ging zoeken. Het is vooral stom dat ik het deed. Ik ging naast mijn schoenen lopen.”

Het ging recentelijk niet goed met Najib Amhali. De 40-jarige cabaretier leed aan een depressie. Hij kwam amper uit bed, en ook zijn huwelijk overleefde de depressie niet. Najib Amhali vertelt in een interview met Nieuwe Revu dat hij recentelijk in een zware depressie verkeerde. "Ik was kapot, dronk veel en gebruikte drugs", biecht de cabaretier op. Voor veel mensen was het onbegrijpelijk dat de grappenmaker zo diep in de put zat. “Je hebt toch een leuke baan en succes? Alles gaat toch goed? Maar alles ging niet

K*TDAG Gelukkig gaat het inmiddels een stuk beter met de cabaretier en geniet hij weer van zijn leven. “Met volle teugen. Ik had eerst vier keer per week een k*tdag, nu één keer in de maand.”

8


V e r s l a g va n d e C l i ë n t e n r a a d R I B W G o o i e n V e c h t s t r e e k

C l i ën t en r a a d

In dit nummer van de Weetjes het verslag van de Cliëntenraad, gehouden op 15 maart 2011.

Aanwezig: Rob Joosten (directeur RIBW), Simon van Maaren (voorzitter), Johan Smeink (vicevoorzitter), Rik Post (Adviseur/ondersteuner), Bart Holtz, Els van Kampen, Dick ten Braak, Anne Floor en Sae Terlouw.

6 CR ACTUEEL De CR heeft op 13 April jl. een voortgangsdag gepland om de doelstelling en werkwijze te gaan bepalen voor de komende jaren. 7 HET FUNCTIONEREN VAN DE SLAAPWACHT OP VERSCHILLENDE (HOOFD-) LOCATIES Na aangeven in de vergadering van Februari 2011 komt er medio April/mei 2011 een notitie over de bereikbaarheid van de slaap/nachtwacht.

Afwezig: Arnold Lemson, Johan Ghazi. 1 OPENING Rob heet iedereen van harte welkom.

8 ADVIES VERVOER CLIËNTEN De CR heeft het concept gelezen en heeft nog wel wat vragen over de hoogte van de kosten die gerekend moeten worden. Rob zal dit nog even laten weten en verwacht dan in april 2011 een positief advies van de CR

2 VERSLAG 15 FEBRUARI 2011 Punt 3: de aanvraag van overname betreft “Het Oude Convent” in Weesp. Punt 8: Het betreft de late dienst en niet de laatste. En er komt medio april een notitie over de bereikbaarheid van hulp na 22:00 uur

9 UITPLAATSINGSBELEID RIBW G&V Als een cliënt zich niet aan de zorgovereenkomst houdt, kan de zorg beëindigd worden. Dit wordt te allen tijden gemeld bij het zorgkantoor. Het RIBW zorgt dan wel voor vervangende gepaste woonruimte. Maar om het duidelijk te krijgen komt Rob medio mei 2011 met een notitie “sanctiebeleid”

3 MEDEDELINGEN De CR wil graag de vergadering rond 20:45 beëindigen wegens bustijden voor de cliënten uit Hilversum. Er komt een aparte bankrekening voor de CR om verwarring en problemen te voorkomen. Dit zal ingaan in 2012. Ook loopt voor verschillende cliënten binnen het RIBW de regeling voor de eigen bijdrage nog niet goed. Dit wordt als erg vervelend beschouwd. Een goede site voor cliënten en betrokkenen: www.mijnherstel.nl

10 AANSPRAAK OP PRODUCTEN EN VOORZIENINGEN BINNEN DE AWBZ. De CR heeft het concept gekregen en zal dit bespreken in de komende voortgangsdag. De CR zal dan in april/mei met een reactie komen. 11 REGELING OVER BETREDEN VAN BEWONERSKAMERS De CR heeft een concept ontvangen en zal dit bespreken op de voortgangsdag. De CR zal hier dan in april 2011 op terug komen. 12 WAT VERDER TER TAFEL KOMT. Deze keer bleef de tafel leeg! Rob sluit de vergadering om 20.45 uur. Volgende vergadering 19 APRIL 2011; De COCON te HILVERSUM.

5 OVERNAME DOOR HET RIBW VAN “HET OUDE CONVENT” , ADVIESAANVRAAG Er zijn verschillende goede redenen om “Het Oude Convent” over te nemen. Zowel voor de cliënt als het RIBW is het een goede stap in de richting van bredere en betere begeleiding. Simon zal het definitieve concept advies naar Rob mailen. (18-04-2011 ontvangen).

9

locatie

internet: www.ribweetjes.webklik.nl

4 ZOEKLICHT OP DE RIJSBERGENWEG Het schijnt dat de bewonerscommissie niet meer actief is op de Rijsbergenweg. Verder lijkt het er prima te gaan. Er zijn mooie zonneschermen opgehangen. Wel kwam er nog de vraag vanuit de CR of het nog wel zo nodig is om “het zoeklicht” op de agenda te houden vanwege het weinige animo van cliënten om bij het vooroverleg aanwezig te zijn. De meerderheid wil het punt behouden al hoeft het niet op elke locatie behandeld te worden en door het op de agenda te laten, komt het toch even ter tafel.


A c t i vi t e i t e n R I B W - k a n t o o r i n H u i z e n

A g e n d a C r e a t i e ve D i n s d a g e n Elke dinsdag van 13.30-15.00 u, ben je welkom op de Rijsbergenweg. 14 juni: naar de THEETUIN IN EEMNES. 21 juni: inloop, voor ieder wat wils; tekenen, schilderen, kleding verstellen, spelletje doen etc. 28 juni: PANNEKOEKEN 05 juli: BEAUTY/VERWEN MIDDAG 12 juli: inloop, voor ieder wat wils; tekenen, schilderen, kleding verstellen, spelletje doen etc. 19 juli: zelf heerlijke VRUCHTENGEBAKJES maken 26 juli: inloop, voor ieder wat wils; tekenen, schilderen, kleding verstellen, spelletje doen etc.

" E n h e t g e kke i s , i s d a t i k h el em a a l g een t u i n h e b !"

En toch een mooi bloemetje, deze zomer. Ja ja, voor mij toch wel enigszins onverwachts want op de achterplaats heb ik alleen in de namiddag een klein beetje zon. Maar wat bleek, het kleine bloembolletje dat ik 'als experiment' toch maar een plekje wilde geven, kwam volledig tot bloei! Het is een prachtig 'tuin-boeket' geworden, terwijl ik eigenlijk helemaal geen tuin heb. En ja, ik ben er blij mee en het sterkt me in mijn denken dat een klein beetje 'licht' zoiets moois kan scheppen. En wat water natuurlijk!

10


L u d i e k p r o t e s t t e g e n s e ks u e e l g e w e l d

V i j f h o n d e r d ' s l e t t e n ' b e t o g e n vo o r s e k s u e l e vr i j h e i d In Amsterdam hebben zaterdag zo'n 500 'sletten' betoogd voor seksuele vrijheid. Zij namen deel aan de zogenaamde Slutwalk Amsterdam. Zij willen dat slachtoffers van seksueel geweld niet meer worden beschuldigd van uitlokking en ook niet meer worden bestempeld als sletten, zo melden verschillende media. Vanaf het homomonument bij de Westerkerk liepen flamboyant uitgedoste mannen en vrouwen naar het Spui. Initiatiefneemster van de eerste Slutwalk in Nederland is de Amerikaanse activiste Anna Justine Weick, die gender en seksualiteit studeert aan de Universiteit van Amsterdam.

Foto: Robby Hiel

had tegen een groep studenten gezegd dat vrouwen, om verkrachting te voorkomen, zich maar niet uitdagend moesten kleden. Het leidde in Canada tot een storm van protest. Anderhalve maand geleden werd in Toronto onder de naam Slut Walk een demonstratie georganiseerd.

SLUT POWER Deelnemers in kortje rokjes, jurken, pruiken en netkousen liepen met spandoeken waarop teksten stonden als: "Sluts are hot'' en "Slut power''. Volgens woordvoerster Mirjam van Heugten kunnen veel mensen in Nederland niet zichzelf zijn. "Als mannen zich te vrouwelijk gedragen, zijn ze een homo. Als vrouwen zich te mannelijk voordoen, worden ze potten genoemd. En als vrouwen zich te sexy kleden, worden ze bestempeld als hoeren.''

Van Heugten vindt de eerste editie in Nederland meer dan geslaagd: ,,De opkomst was heel divers. Mannen, vrouwen, lesbo's, homo's, bi's en dragqueens.'' Na de 'slettenloop' riep de organisatie de deelnemers op naar kroegen en bars te gaan om de boodschap verder te verspreiden. In de avond was er nog een Transglitterfeest in het Wilhelminapakhuis.

De aanleiding voor het protest was een presentatie van een Canadese agent in januari van dit jaar. Die

11


internet: www.ribweetjes.webklik.nl

ZIEKENHUIS Twee mannen liggen samen op een kamer in het ziekenhuis. "Waarvoor ligt u hier eigenlijk?" vraagt de ĂŠĂŠn. "Voor twaalfhonderd euro," zegt de ander. "U begrijpt me niet," zegt de eerste. "Wat hebt u?" "Achthonderd euro," is het antwoord. "Dat bedoel ik niet. Wat mankeert u?" "Vierhonderd euro, natuurlijk!"

L E K K E R M O P P IE DE WEG KWIJT In het centrum van Amsterdam vraagt een man aan een voorbijganger: "Kunt u mij vertellen hoe ik het snelst bij het ziekenhuis kom?" Zegt de man: "U doet uw ogen dicht en steekt deze straat over..."

ALZHEIMER Komt een man bij de dokter en zegt: "Dokter, u moet me helpen, ik vergeet alles meteen!" Zegt de dokter: "Heeft u dat al lang meneer?", waarop de man zegt: "Wat?"

BROODJE MET PIT Een blinde man vraagt bij de bakker 3 broodjes met sesamzaadjes. Dit gebeurt zo enkele dagen na elkaar. Dan zegt de dame achter de toonbank op een dag: "Sorry meneer, maar ze zijn al allemaal op." De man zucht: "Wat jammer, er stonden altijd van die leuke verhaaltjes op."

WIJSHEID Hoe maak je een sukkel nieuwsgierig? "Dat vertel ik je morgen wel." PAARDJE-HOP Er komt een Belg bij een paarden-verhuurbedrijf. "Goedemorgen," zegt de Belg, "ik wil graag een paard huren?" Zegt de verhuurder: "Hoe lang?" Zegt de Belg: "Voor 8 personen."

MUZIKAAL Als de bel gaat en de vrouw des huizes uit Blaricum opendoet, staat er een man voor de deur: "Ik kom de piano stemmen, mevrouw," zegt de man. "Maar ik heb helemaal niemand besteld." "Dat weet ik mevrouw, maar de buren wel."

MEDISCHE TERM Noem een ander woord voor 'verpleegster'? - (een verbanddoos).

INTERNET Een klant kan geen verbinding maken met het Internet. Helpdesk: "Weet u zeker dat u het juiste wachtwoord gebruikt?" Klant: "Ja, dat weet ik zeker. Ik heb het een collega zien doen." Helpdesk: "Kunt u mij zeggen welk wachtwoord dat was?" Klant: "Vijf sterretjes."

BRIL Een vrouw heeft vreselijke last van haar ogen en besluit om met deze klacht naar een dokter te gaan. "Dokter, ik geloof dat ik een bril nodig heb." "Dat klopt," zegt de man. "U staat hier namelijk in een snackbar!"

12

Juni/juli 2011  

"Money Talks!"