Page 1

STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM BY RHONA TORENSMA


CORPORATE IDENTITY STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM


GESCHIEDENIS STEDELIJK Het Stedelijk Museum opende zijn deuren in 1895, hetzelfde jaar als de eerste Biënnale van Venetië, aan de Paulus Potterstraat, nabij het Rijksmuseum in een gebouw van architect Adriaan Willem Weissman. In 2012 heropende het museum met een geheel nieuwe vleugel bedacht door architectenbureau Benthem Crouwel. Vanaf 1909 betrof het verzamelgebied hedendaagse kunst en later ook fotografie en design. In de loop van de twintigste eeuw werd het museum internationaal beschouwd als een van de meest invloedrijke musea voor twintigste-eeuwse kunst. Als motto hanteert het een citaat van Bertold Brecht: ‘Het is democratisch om van een kleine kring van kenners een grote kring van kenners te maken’


STEDELIJK NU

Het Stedelijk Museum is een eigenzinnig instituut, geworteld in een rijke nationale en internationale traditie. Het is een museum van wereldklasse in Amsterdam waar iedereen, zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar, moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven. Tentoonstellingen, performances, publicaties, onderzoek en educatieprojecten worden in samenwerking met kunstenaars ontwikkeld en inspireren zowel bezoekers als vakgenoten uit binnen- en buitenland. Actuele vragen die kunstenaars, kunst en de samenleving opwerpen, worden meegenomen in het artistieke debat waarvan het Stedelijk een enthousiaste initiator is. Door het geven van opdrachten is het museum ook een kweekvijver voor jong talent.


VORMGEVING STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM


ONDERZOEK STEDELIJK Wat is de dienst/het product van het SMA? Het Stedelijk Museum Amsterdam is een museum voor Moderne kunst, gevestigd in Amsterdam. Wat houdt de visie/missie van het SMA in? 1 De missie van het Stedelijk is om het leven van mensen te verrijken met moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Met onze collectie, tentoonstellingen, publicaties, onderzoek en educatieve programma’s bieden we nieuwe inzichten in het nu – zowel op individueel als op maatschappelijk niveau. Wat is voor jouw typisch/kenmerkend ‘Stedelijk Museum Amsterdam’ Voor mij nu is het vooral de architecteur. De Badkuip is van ver af al te zien en echt een oog stuk. Hoe zien logo typografie, vorm-/beeldtaal en kleurgebruik van de huidige huisstijl eruit en hoe sluit dit aan bij wat kenmerkend is voor het SMA? Bij de huidige huisstijl is de typografie dun, duidelijk en strak. Qua vorm-beeldtaal wordt er ruimtelijk gewerkt. Het kleurgebruik worden vooral primaire kleuren gebruikt en natuurlijk zwart/wit.

1


HET STEDELIJK IS NIEUWSGIERIG, EIGENZINNIG, OPEN, AMBITIEUS EN ONDERNEMEND.


KERNWAARDEN In de aanloop naar het nieuwe Kunstenplan 2017-2020, hebben heeft het SMA in 2015 met de hele organisatie het DNA van het Stedelijk onder de loep genomen en onze ambities geherformuleerd in vijf kernwaarden. Het Stedelijk is nieuwsgierig, eigenzinnig, open, ambitieus en ondernemend.

OPEN

EIGENZINNIG

ONDERNEMEND

NIEUWSGIERIG

AMBITEUS


SKETCHES


VORMGEVING &TY P O G R A F I E


LOGO’S

Een opvallend element is het logo, in de vorm van een S, met daarin de naam ‘Stedelijk Museum Amsterdam’ in kapitalen. Het idee hiervoor is voortgekomen uit het criterium dat het logo de hele naam moest bevatten en tot een herkenbaar teken leidt. De tekst staat in de Union, deze letter is in 2009 ontworpen door de Tsjechische, in Nederland wonende ontwerper Radim Peško.


CONCURRENTIE Welke overeenkomsten komen veel naar voren bij de huisstijlen? En wat zou de reden van deze overeenkomsten kunnen zijn? Ze zijn allemaal heel erg strak, ruimtelijk. Niet erg druk zegmaar. Qua lettertypes ook, ze gebruiken niet al te drukke fonts die all over de place zijn. Kleuren zijn vaak ook primair. Welke verschillende soorten oplossingen (uitgangspunten) kom je tegen bij de huisstijlen? Slideshows, click through pages.


COLLECTIE STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM


COLLECTIE

Het museum beheert bijna 90.000 objecten die vanaf 1874 zijn verzameld. In de collectie zijn vrijwel alle belangrijke stromingen van de 20ste eeuw en 21ste eeuw vertegenwoordigd. Dit geldt zowel voor kunst als vormgeving. Zwaartepunten vormen De Stijl, het Bauhaus, CoBrA, popart, maar ook het oudere neo-impressionisme. Schilderkunst (4395)* Beeldhouwkunst (1654) Installaties (211) Bewegend beeld en geluid (622) Prenten en tekeningen (19678) Affiches (19322) Fotografie (10880) Grafische vormgeving (19450) IndustriĂŤle vormgeving (5322) Kunstenaarsboeken (4253) Lucebert-archief (122) Sieraadontwerpers (700) Een belangrijk uitgangspunt is dat er tussen de verschillende disciplines sterker zal worden samengewerkt. Dat was in 2015 al zichtbaar in collectieopstellingen, die geintegreerd beeldende kunst en vormgeving liet zien. Die lijn zal de komende jaren versterkt worden doorgezet. Ook de ambitie om nadrukkelijker de aansluiting te zoeken met de meest actuele zaken in de beeldende kunst en vormgeving werd positief ontvangen


UITGANGS PUNTEN


CLEAN UP Van welke associaties (en eventueel thema) ga je uit? Ik wil graag het niet al te druk maken. Lijnen die in elkaar overlopen. 1 Bepaalde kleur die elke keer zijn weg terug vind. Afbeeldingen die netjes onder elkaar gelijnd zijn. Niet alles dat over elkaar loopt. Alles moet op orde zijn zodat het netjes oogt. Ik wil dat mensen hiernaar kijken en denken aan de modernere kunst en het strakke van nu. Het moet een soort clean up zijn. Vandaar dat ik het thema zo heb genoemd. Van welke stijl (look & feel), grafische vormtaal, typografie en kleurgebruik ga je uit? Zoals ik al uitleg in het vorige stukje; The Clean Up. Het moet netjes en strak ogen voor andere mensen. Qua typografie gebruik ik het oh-zo-geweldige helvetica wat voor iedereen al fijn leest/oogt. De kleur oranje (#e36235) wil ik graag terug laten komen in mijn thema. Oranje is dan ook de kleur van nederland en is vrolijk. Voor contrast vind ik het gebruik van zwart/wit fotos dan ook heel mooi. Verder wil ik graag niet al te drukke kleuren/patronen gebruiken zodat het alsnog er strak uitziet.


H E L V E T I C A MED 12 PT H E L V E T I C A BOLD 12 PT H E L V E T I C A OBL 12 PT H E L V E T I C A MED COND 12 PT

stedelijk muse um amsterdam


LOGO‘S

Ik ben begonnen met het uitschetsen van blokken. Wat ik wou was dat de blokken aan elkaar verbonden raken zodat het duidelijk bij elkaar hoort. De kleur oranje wil ik er graag inhouden. Oranje staat voor enthousiasme, vriendelijk, succes en creativiteit.


LOGO‘S A

M A STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM

M

S

S

STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM


S M

M

M

S

A

S A

A

STEDELIJK STEDELIJK STEDELIJK MUSEUM MUSEUM MUSEUM AMSTERDAM AMSTERDAM AMSTERDAM

STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM

M

M

A STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM

S A

M

S

A

S

STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM


PATROON M

S A

M

S A


ZAALTEKSTEN/ BEWEGWIJZERING EN D R A A G T A S


BY RHONA TORENSMA

SMA project  
SMA project  
Advertisement