Page 1

Riihim채en taidemuseo 2013 Toimintakertomus1


Sisällysluettelo: Riihimäen taidemuseo 3 Riihimäen taidemuseon kokoelmat 3 Vuosi 2013 4 Näyttelyt 4 Museopedagogiikka 6 Tapahtumat vuonna 2013 7 Henkilökunta 8 Riihimäen taidemuseon henkilökunta 8 Hankkeet ja taloudellinen tuki 9 Kokoelmatyö 10 Digitointi 10 Kiinteistö 10 Museokauppa 11 Matkailuinfo 11

Etukannen kuva: Kalikka palikka ja huojuva torni – Riihimäen lasten ja nuorten kuvataidekoulun ja Käsityökoulu Leijan juhlavuosinäyttely. Takakannen kuva: Juha Menna, Se on hieno ja Suuri Aalto Elävää taidetta Häme! Hämeen aluetaidenäyttelyssä.

2


Riihimäen taidemuseo Riihimäen taidemuseo perustettiin vuonna 1994 ja avattiin yleisölle vuonna 1995. Taidemuseossa on esillä vaihtuvia taidenäyttelyitä museon omista kokoelmista ja merkittäviltä kotija ulkomaisilta taiteilijoilta sekä taiteilijaryhmiltä. Taidemuseossa järjestetään myös erilaisia teemanäyttelyitä, esitellään alueen taidetta ja paikallisia taiteilijoita sekä ajankohtaisia aiheita. Lisäksi taidemuseossa järjestetään oheistapahtumia: mm. konsertteja, esityksiä, luentoja, opastuksia ja työpajoja. Taidemuseo panostaa taidekasvatukseen, mikä näkyy esimerkiksi lukuisina työpajoina ja opastuskierroksina päiväkoti-ikäisille lapsille ja koululaisille sekä suosittujen vauvojen värikylpyjen järjestämisenä. Taidemuseo sijaitsee 1963 valmistuneessa Marjatta ja Martti Jaatisen suunnittelemassa valtion virastotalossa, osoitteessa Temppelikatu 8. Rakennus saneerattiin nykyvaatimukset täyttäväksi taidemuseoksi vuosina 1994–1995.

Riihimäen taidemuseon kokoelmat Riihimäen taidemuseon perustamisen mahdollisti Tatjana ja Pentti Wähäjärveltä (1912– 1999) vuonna 1993 saatu lahjoitus, joka sisältää yli 2150 objektia taidetta ja antiikkia. Kokoelmaan kuuluu suomalaista ja eurooppalaista kuvataidetta: maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia ja akvarelleja. Taidekokoelman runko koostuu pääasiassa vuosien 1900–1970 suomalaisesta taiteesta. Antiikkiesineitä on kaikkiaan noin 500, joista huomattava määrä on kiinalaista keramiikkaa, pronssiesineistöä ja ikoneja. Kokoelman keskeisempiä taiteilijanimiä ovat esim. Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Tyko Sallinen, Jalmari Ruokokoski, Eero Nelimarkka, Marcus Collin, Wäinö Aaltonen ja Unto Koistinen. Taidemuseon kokoelmiin sisältyy myös Mirika ja Seppo Hilpon lahjoituskokoelma, jonka noin 100 teosta ovat pääosin 1960–1990 -lukujen maalauksia ja grafiikkaa. Lisäksi museon kokoelmiin kuuluu muita pienempiä taidelahjoituksia sekä taidemuseon omia taidehankintoja.

Helene Schjerfbeck, Anemoneja, 1909. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma.

3


Vuosi 2013 Vuosi 2013 oli monipuolinen näyttelyvuosi Riihimäen taidemuseossa. Esillä oli meksikolaisten käsityöläisten ja suunnittelijoiden sekä nuorten aloittelevien kuvataiteilijoiden teoksia Oaxacan osavaltiosta, Riihimäen lasten ja nuorten kuvataidekoulun ja Käsityökoulu Leijan teoksia, taidemuseon kokoelmateoksia sekä yksityiskokoelmista ja muista museoista lainattuja Onni Ojan teoksia. Loppuvuodesta esillä oli teoksia Hämeen alueen taiteilijoilta Elävää taidetta Häme! Hämeen aluetaidenäyttelyssä. Lisäksi taidemuseossa järjestettiin runsaasti oheisohjelmaa ja tapahtumia eri kohderyhmille läpi vuoden ja panostettiin taidekasvatukseen työpajojen, opastusten ja vauvojen värikylpy-toiminnan muodossa. Taidemuseo teki myös yhteistyötä museoiden, kulttuuri- ja opetuslaitosten sekä muiden toimijoiden kanssa. Riihimäen taidemuseon kokoelmien teoksia myös lainattiin muihin museoihin: Halosenniemeen, Suomen Metsästysmuseoon ja Järvenpään taidemuseoon. Taidemuseossa kävi vuonna 2013 yhteensä 7 887 kävijää, joista maksaneita oli 2 205. Suurimman kävijäryhmän muodostivat koululaiset. Ilmaiskävijöistä tapahtumakävijät ja avajaisvieraat olivat suurin ryhmä. Maksaneista asiakkaista eläkeläiset olivat suurin kävijäryhmä. Taidemuseo näkyi kuluneen vuoden aikana hyvin mediassa. Näyttelyistä ja tapahtumista kirjoitettiin mm. Aamupostissa, Hämeen Sanomissa, Helsingin Sanomissa, Taidelehdessä, Etelä-Suomen Sanomissa ja alueen ilmaisjakelulehdessä. Yle Radio Häme uutisoi taidemuseon toiminnasta ja taidemuseo oli esillä mm. valtakunnallisessa TV-uutislähetyksessä. Taidemuseo oli esillä myös sosiaalisessa mediassa. Taidemuseo oli yleisölle avoinna vuonna 2013 tiistaista torstaihin klo 11–18 ja perjantaista sunnuntaihin klo 11–17. Perjantaisin klo 14–17 taidemuseoon oli vapaa pääsy.

Näyttelyt Vuoden 2013 alussa jatkuivat syksyllä avautuneet näyttelyt: Aidosti ja virtuaalisesti (18.5.2012–10.3.2013), Luz y Color de Oaxaca -nuoria kuvataiteilijoita Meksikosta (1.11.2012–10.3.2013) ja Objeto transverso – perinteitä uudistavaa muotoilua Oaxacasta (1.11.2012–10.3.2013). Keväällä 2013 avautui Riihimäen lasten ja nuorten kuvataidekoulun ja Käsityökoulu Leijan juhlavuosinäyttely Kalikka palikka ja huojuva torni (3.4.–19.5.2013). Vuonna 2013 Riihimäen lasten ja nuorten kuvataidekoulu täytti 30 vuotta ja Käsityökoulu Leija 20 vuotta. Koulut esittäytyivät juhlanäyttelyssä tuomalla esille runsaan valikoiman oppilaittensa taidokkaita, värikkäitä ja kekseliäitä töitä. Näyttelyn teemana oli ”leikki ja leikin maailma” ja se kehiteltiin yhdessä kummankin koulun opettajien ja taidemuseon henkilökunnan kanssa.

4


Valittu teema antoi luontevasti kummallekin koululle mahdollisuuden yhdistää taide, leikki, luovuus ja kädentaidot. Kuvataidekoulun ja käsityökoulun opettajat saivat myös valita museon kokoelmista joukon teoksia, joita lapsiryhmät käyttivät idealähteinä. Teemaa käsiteltiin kaksi vuotta kummassakin koulussa teoksia ja töitä valmistettaessa. Kalikka palikka ja huojuva torni – Riihimäen lasten ja nuorten kuvataidekoulun ja Käsityökoulu Leijan juhlavuosinäyttely.

Riihimäen taidemuseon vuoden 2013 kesänäyttely oli Onni Oja – Maiseman mestari (15.6. –15.9.2013). Näyttely sai alkunsa monivuotisessa Onni Oja -tutkimushankkeesta, jossa Riihimäen taidemuseo toimi projektivetäjänä. Onni Ojan taiteen perustutkimuksen oli käynnistänyt Onni Ojan taide -hankkeen työryhmä, johon kuului Ojan elämäntyön ja taiteen tuntijoita sekä Tervakosken Taiderenkaan, Hämeenlinnan Taidemuseo-Aluetaidemuseon ja Riihimäen taidemuseon edustajia. Tutkimuksen tekemisen mahdollisti Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahaston puolivuotinen työskentelyapuraha sekä Hiidenheimon säätiön kahden kuukauden työskentelyapuraha tutkija Kirsti Bergströmille. Onni Oja – Maiseman mestari -näyttelyssä oli esillä pääasiassa yksityiskokoelmiin kuuluvia teoksia. Tämän lisäksi esillä oli teoksia taidemuseon omista kokoelmista sekä muista taidemuseoista ja julkisista kokoelmista lainattuja teoksia. Kaikkiaan teoksia oli noin 80 ja näyttely oli esillä taidemuseossa kahdessa kerroksessa. Näyttely kattoi taiteilijan tuotannon sotarintamalta kuvatuista maisemamaalauksista Helsinki-aiheisiin ja edelleen ulkomaanmatkoilla syntyneistä St. Ivesin, Chartresin ja Assisin näkymistä suuren yleisön tuntemiin perisuomalaisiin maalaismaisemiin. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin Riihimäen taidemuseon toimittama kirja Onni Oja (1909– 2004) – Elämä ja taide. Julkaisun kirjoittajat ovat Mira Arkko, Kirsti Bergström, Marja Laine, Tanja Pääskynen ja Johanna Ruohonen. Näyttelyn yhteydessä Riihimäen kirjastossa oli esillä taidemuseon esille asettama näyttely Onni Ojan luonnoskirjoista (1.6.–27.6.2013).

Onni Oja, Kukkivia omenapuita (Urajärveltä), 1955. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma.

5


Syksyllä (15.8.–15.9.2013) taidemuseossa nähtiin pienoisnäyttely Taidemuseon kätköistä – Plooturahoja vuosilta 1686–1752. Esillä oli taidemuseossa suoritetun digitointi-projektin yhteydessä esiin tuotuja taidemuseon Pentti ja Tatjana Wähäjärven kokoelmaan kuuluvia plooturahoja. Yleisön nähtäväksi vitriineihin oli aseteltu kymmenisen plooturahaa. Näyttelyvuoden päätti Elävää taidetta Häme! Hämeen aluetaidenäyttely (12.10.2013 – 19.1.2014), jossa oli esillä 28:n Hämeen alueen taiteilijan teoksia. Taiteilijat oli valikoitu noin 100 hakijan joukosta. Valinnat suoritti näyttelyn kuraattorina toiminut kuvataiteilija, animaatio-ohjaaja Anne Savitie. Näyttely liittyi Art Häme ´13 taideviikkoihin Riihimäellä. Taiteen edistämiskeskus – Kaakkois-Suomen ja Hämeen aluetoimipiste tuki näyttelyä. Elävää taidetta Häme! -näyttely käsitti taidemuseon molemmat kerrokset ja esillä oli monipuolinen kokonaisuus niin maalaustaidetta, veistoksia, grafiikkaa, installaatioita kuin videotaidettakin. Taidemuseon parvitilassa oli esillä Art Häme ´13 taideviikkojen Yksityskohta Juha Mennan teoksesta Se on ajan myös viiden taiteilijan yhteisötaideteos hieno Elävää taidetta Häme! Hämeen aluetaidenäyttelyssä. Seeing Beyond.

Museopedagogiikka Vuoden aikana Riihimäen taidemuseon tarjoamiin työpajoihin ja opastuksiin osallistui kaikkiaan 2255 riihimäkeläistä koululaista ja päiväkoti-ikäistä lasta. Keväällä Riihimäen lasten ja nuorten kuvataidekoulun ja käsityökoulu Leijan juhlanäyttelyyn Kalikka palikka ja huojuva torni toteutettiin alakoululaisille tarkoitettuja taidekoulujen opettajien vetämiä työpajoja. Onni Ojan näyttelyssä työpaja-aiheena olivat pastellimaalaustekniikalla toteutetut maisemamaalaukset Onni Ojan henkeen. Elävää taidetta Häme! -näyttelyyn kutsuttiin erityisesti 1–4 luokkalaisia koululaisia, joiden kanssa näyttelykierroksen päätteeksi tehtiin Plärä; pieneen vihkoseen piirretty animaatio. Avoimia, kaikenikäisille tarkoitettuja työpajoja toteutettiin alkuvuodesta kaksi kertaa kuvataiteilija Sari Kalliokosken ohjaamana. Työpajojen aiheena olivat Helene Schjerfbeckin töiden uustulkinnat. Kuvataiteilija Katja Taskisen ohjaamia pastellimaalaustyöpajoja Onni Ojan henkeen järjestettiin kesän ja syksyn aikana kaikkiaan kolme kertaa. Lisäksi vuoden aikana pidettiin 5–24 kuukauden ikäisille vauvoille ja näiden perheille vauvojen värikylpytyöpajoja yhteensä 16 kertaa, yleisöopastuksia näyttelyihin yhteensä Vauvojen värikylvyissä 7 kertaa sekä harrastettiin ArtFlowYogaa kaikkiaan 8 kertaa. Onerva Yli-Karhula.

6


Tapahtumat vuonna 2013 Vuonna 2013 Riihimäen taidemuseossa järjestettiin paljon tapahtumia erilaisille ja eriikäisille kävijäryhmille. Tapahtumat ja näyttelyjen avajaiset keräsivät paljon kävijöitä. Vauvojen värikylpy-työpajat, konsertit, Museoiden yö -tapahtuma ja joulutapahtuma olivat jo aiemmista vuosista tuttuja, suosittuja tapahtumia. Uutuutena oli syksyllä lanseerattu ArtFlowYoga. Yleisölle järjestettiin myös säännöllisesti yleisöopastuskierroksia tilattujen, maksullisten opastusten lisäksi. Osa tapahtumista järjestettiin yhteistyössä alueen muiden museoiden, Riihimäen musiikkiopiston ja muiden tahojen kanssa. Taidemuseon tiloja myös vuokrattiin yksityistilaisuuksien järjestämiseen. Tapahtumia vuonna 2013: Vauvojen värikylvyt (keväällä ja syksyllä 2013) ArtFlowYoga -kurssi (syksyllä 2013) Helene Schjerfbeck -työpajat 21.2. ja 24.2. LC Riihimäki Kristallin järjestämä hyväntekeväisyyskonsertti 8.3. Ekokem Oy Ab:n tilaisuudet 24.1. ja 5.9. Hetki Heleneä -konsertti 9.3. Kuva-suunnistusta 7.4. ja 14.5. Museoiden yö 18.5. Suomen kuvataiteen päivä 10.7. Syyskauden avajaiset, museoiden illanvietto (yhteistyössä kaupunginmuseon kanssa) 27.8. Asematapahtuma-päivä 8.9. Riihimäki-päivä 11.9. (pastellimaalaustyöpaja ja keskusteluopas) Art in Action -seminaari 12.10. Reilun kaupan kahvihetki 22.10. (yhteistyössä Riihimäen Martat ry:n kanssa) Monitaiteinen kohtaaminen -konsertti 25.10. Isänpäivä taidemuseossa 10.11. Schema jousikvartetti -konsertti (Musiikkiopisto) 30.11. Joulutapahtumapäivä 1.12. Luciat taidemuseolla 13.12. Yleisö-opastuksia mm. 25.7., 29.8., 12.9. ja 24.11 Omatoiminen lastenkierros Onni Oja -näyttelyn ja Elävää taidetta Häme! -näyttelyn yhteydessä.

7


Henkilökunta Riihimäen taidemuseo ja Riihimäen kaupunginmuseo muodostavat kulttuuri- ja vapaaaikalautakunnan alaisen Riihimäen kaupungin museot -yksikön, jonka päällikkönä toimii johtava intendentti Helena Lindstén.

Riihimäen taidemuseon henkilökunta Katja Vuorinen-Parm Tanja Pääskynen Jenni-Maaria Pekonen Anitta Härkönen Merja Lilius

intendentti 6.5.2013 alkaen vs. intendentti 5.5.2013 asti, amanuenssi 6.5.2013 alkaen museoassistentti museosihteeri virastomestari (osa-aikaeläkkeellä)

Riihimäen taidemuseon tilapäiset työntekijät Katja Taskinen museoassistentti 01.12.–31.12.2013 museoassistentti 18. 5.–17.09.2013 Repo Arja museoavustaja 16.10.–8.12.2013 Haavisto Emilia museoassistentti 15.6–15.9.2013 tutkija 14.5.–14.6.2013 vs.museoamanuenssi 1.1.–5.5.2013 Olli Tirronen järjestelyapulainen 4.3.–3.11.2013 Annika Pitkänen harjoittelija, TET-sopimus 28.10.–1.11.2013 Ella Peurala harjoittelija, Kiipulan ammattiopisto 2.4–24.5.2013 Joonas Väre harjoittelija 15.7.–3.11.2013 harjoittelija 18.5.–30.6.2013 harjoittelija 22.4.–17.5.2013 Toni Hiltunen museoapulainen, Hyria 07.01.–3.2.2013

Riihimäen kaupungin museot -yksikön yhteiset tilapäiset työntekijät Lassi Jokinen

8

siviilipalvelumies 30.9.2013 –


Hankkeet ja taloudellinen tuki Riihimäen taidemuseo toimi projektivetäjänä Onni Oja – Maiseman mestari -näyttelyyn liittyvässä tutkimushankkeessa. Hankkeeseen myönnettiin Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahaston puolivuotinen työskentelyapuraha sekä Hiidenheimon säätiön kahden kuukauden työskentelyapuraha tutkija Kirsti Bergströmille. Onni Oja -tutkimushanke huipentui kesällä 2013 pidettyyn Onni Ojan näyttelyyn ja hänen taiteestaan kertovaan tutkimusjulkaisuun. Taiteen edistämiskeskus – Kaakkois-Suomen ja Hämeen aluetoimipisteeltä saatiin tukea Elävää taidetta Häme! Hämeen aluetaidenäyttelyä (12.10.2013–19.1.2014) varten. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Riihimäen taidemuseolle valtionavustuksena 3 900 euroa kokoelmien digitaaliseen kuvaamiseen ja viemiseen Muusa-järjestelmään. Avustus mahdollisti kolmen kuukauden mittaisen digitointiprojektin, jonka toteutti FM, esinekonservaattori Emilia Haavisto. Museovirasto myönsi Kokeilutonni-avustuksen, joka käytettiin ArtFlowYogan toteuttamiseen. ArtFlowYoga on uusi taidetta ja joogaa yhdistävä kokonaisuus, joka käynnistettiin syksyllä 2013 Riihimäen taidemuseossa. Avustus käytettiin ArtFlowYogan lanseeraamiseen, markkinointiin, ilmeen ja logon suunnitteluun ja kotisivujen tekemiseen. ArtFlow Yoga -kurssikertoja pidettiin taidemuseossa kaikkiaan 8 kertaa. ArtFlowYoga kurssin ohjaajana toimi ArtFlowYoga-konseptin kehittäjä Kirsi Helstelä (Hyvinvointikeskus Onnimanni). Taidemuseon puolesta mukana oli amanuenssi Tanja Pääskynen. Riihimäen taidemuseo on myös mukana syksyllä 2013 alkunsa saaneessa, mutta vasta vuoden 2014 alussa käynnistyneessä LiiKuTa – hyvinvointia liikunnasta, kulttuurista ja taiteesta -hankkeessa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Riihimäen kaupungin museot -yksikön sekä kaupungin liikunta- ja nuorisopalvelujen kanssa, ja sen alueellisia yhteistyökumppaneita ovat Lopen ja Hausjärven kunnat. Riihimäen taidemuseota tukivat vuonna 2013 taloudellisesti Ekokem Oy Ab sekä Etelä-Hämeen Osuuspankki. Näyttelyiden avajaisissa tarjottavat viinit sponsoroi Pernod Ricard Finland Oy.

ArtFlowYogaa. Kuva: Katja Luoto.

9


Kokoelmatyö Taidemuseossa on käytössä Muusa-kokoelmanhallintajärjestelmä sekä yleisölle avoin kokoelmista kertova virtuaalimuseo taidemuseon aulatilassa. Kokoelmatyöhön on vuonna 2013 kuulunut yli 2000 teosta käsittävän kokoelman hoitoa ja konservoinnista huolehtimista, kokoelmanhallintaa (Muusa-ohjelman päivitykset), kokoelman säilytystiloista ja teosvarastotiloista huolehtimista, kokoelmateosten ja -valokuvien lainaustoimintaa muille taidemuseoille sekä kokoelman vakuutuksista huolehtimista ja tutkimustyötä kokoelmateoksiin ja kokoelman taiteilijoihin liittyen. Lahjoitukset vuonna 2013: Rolando Pieraccini lahjoitti Riihimäen taidemuseolle 5 kpl Veikko Vionojan litografioita sekä 2 kpl Raimo Heinon suunnittelemia Onni Oja-mitaleita. Teoslainat: Riihimäen taidemuseon kokoelmiin kuuluvia töitä oli vuoden aikana lainassa Halosenniemessä [Ellen Thesleffin 2 kpl, Helene Schjerfbeckin 2 kpl sekä Rachel Ruyschin (attrib.) 1 kpl teosta], Suomen Metsästysmuseossa (Lennart Segerstrålen teoksia 5 kpl) ja Järvenpään taidemuseossa (Venny Soldan-Brofeldtin teoksia 4 kpl). Konservointi: konservaattori Nina Robbins konservoi 6 Riihimäen taidemuseon kokoelmiin kuuluvaa työtä, yhden Alice Kairan Klovni-aiheisen teoksen sekä 5 Onni Ojan maalausta.

Digitointi Opetus- ja kulttuuriministeriön myönsi Riihimäen taidemuseolle valtionavustuksena 3 900 euroa käytettäväksi kokoelmateosten digitaaliseen kuvaamiseen ja viemiseen Muusakokoelmahallintajärjestelmään. Avustus mahdollisti kolmen kuukauden mittaisen digitointiprojektin, jonka toteutti FM, esinekonservaattori Emilia Haavisto. Digitointiprojektin aikana Emilia Haavisto digitoi yhteensä 278 Riihimäen taidemuseon kokoelmiin kuuluvaa objektia, tarkasti ja täydensi luettelointitietoja sekä suoritti em. objektien kuntoinventoinnin.

Kiinteistö Riihimäen taidemuseossa toteutettiin kattava turvallisuusremontti kesällä ja syksyllä 2013. Taidemuseon turvallisuuslaitteistoa uusittiin marras- ja joulukuussa 2013 ja taidemuseon lukitus uusittiin heinäkuussa 2013. Kiinteistössä tehtiin pienempiä korjaustöitä mm. ilmastointilaitteistoon ja sen huoltoon liittyen. Taidekokoelman säilytysolosuhteita ja teosvarastotiloja parannettiin pienemmin hankinnoin (mm. dataloggereiden ja ilmakuivauslaitteiden hankkiminen kesällä ja syksyllä 2013).

10


Museokauppa Taidemuseossa toimii museokauppa Helene, jossa näyttelykatalogien lisäksi on myynnissä näyttelyihin liittyvää muuta oheismateriaalia, lahjatavaroita ja postikortteja sekä paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten teoksia.

Museokauppa Helene

Matkailuinfo Riihimäen kaupungin matkailun infopiste on sijoitettu Riihimäen taidemuseoon. Infopisteestä saa esimerkiksi Riihimäen karttoja, seudullisen kulttuuritarjonnan sekä seudun kuntien ja matkailuyritysten esitteitä. Seutukunnan yrittäjät ja matkailukohteet voivat halutessaan toimittaa esitteitään jaettavaksi infopisteessä. Infopisteen asiakaspalvelua hoitaa taidemuseon henkilökunta.

11


Riihimäen taidemuseo Temppelikatu 8 11100 RIIHIMÄKI p. 019 758 4124 taidemuseo@riihimaki.fi www.riihimaki.fi/taidemuseo

12

Riihimäen taidemuseo/Toimintakertomus 2013  

Riihimäen taidemuseo/Toimintakertomus 2013

Riihimäen taidemuseo/Toimintakertomus 2013  

Riihimäen taidemuseo/Toimintakertomus 2013

Advertisement