Page 1

Vrengt flamme


De har et liv å vise til, insektsartene fanget med linse og gullbelagt pensel, etter dødsøyeblikket. The Life and Letters of Lepidoptera er viet tyve nattaktive insekter, alle frosset fast i det umiddelbart abjekte som gjør det vanskelig å beskrive de i sin vakre, ambivalente fremmedgjorthet. Lyst opp i sin rett. Fascinerende kjent og lukket.


Pels. Müneskinn. Fuglebein. Parykk. Strikkemønstrede Nikes.


Som at møll er skyggeformen til den sosialt aksepterte sommerfuglen, er det formatteringen av skygge og skyggenes handlemønstre som blir tydeligere jo mer jeg blir kjent med verkene. Noe med grenseområder. Noe paradoksalt som er nødvendig. En skyggesympati en ordinær avisartikkel ikke makter å formidle.


Grüsonene i blikket, forstørret og gitt plass. Gitt monter.


Alt som er riktig i et bilde kamuflert som noe feil. Også omvendt. Et dikt jeg ikke husker navnet på, skrevet av Richard Brautigan om kantene av en flamme som ligner på manken til en løve.


Nattbelysningen fra byene i Europa lyser endeløst opp og ut i universet, og fanges av satelittfotografier. Bildene fremstår som en misforstått trøst; en opplyst klode. Et samtidens forvrengte stjernekart, ikke speilende Lille bjørn og Store bjørn, Cassiopeia eller Kefeus. Første gang jeg så et lignende bilde av kloden var i år 2000, brukt som skjermsparer når computeren skulle sove.


Skumringsaktivitet. Nattaktive insekter. Lepidoptera. De åtte forskjellige møllene fløy alle rett i døden. Tiltrukket lyset, en feiloppfattelse av månen, trofast og fordømt. Måneskinnslampene som henger over bordet inneholder døde insekter. Den kjipe smaken av møllkuler blir diskutert.


The Life and Letters of Lepidoptera er en nærlesning av tyve insekter, en nærlesning om symmetri og mønster, støv, perlemor og øyenskygge. Om kropp frosset i tid, holdning som vitner om dristighet. Dristigheten som trengs skal man fly inn i en flamme.


Det er for mye opplyst jord.


Tekst skrevet av Julie Lillelien Porter til utstillingen The Life and Letters of Lepidoptera, Galleri Gamle Oslo 28. november 2014– 18.januar 2015 Kirsti van Hoegee www.kvhoegee.no

Vrengt flamme  

Text written for Kirsti Van Hoegee's exhibition "Letters of Lepidoptera", Galleri Gamle Oslo, 28.11.2014–18.01.2015

Vrengt flamme  

Text written for Kirsti Van Hoegee's exhibition "Letters of Lepidoptera", Galleri Gamle Oslo, 28.11.2014–18.01.2015

Advertisement