Page 1

16

DE

C E M BER 2009 n JAARGANG 39

w w w.universiteitskrant.nl

ONAFHANKELIJK WEEKBLAD VOOR DE RIJKSUNIVERSITEIT GRONIN G E N n

19

Foto Reyer Boxem

AC LIFEH

K ING FASHION

VIRTUAL REALITY RE TRO AFZIEN

GR A

FFITI


Dagelijks 250 sites bijhouden in een half uurtje? Het kán. Life hackers wijzen de weg. Eerste hack: doe de braindump! lifehacking

Door janita naaijer

02

U K 16 - 17 D E MBER 20 0 CE

Helder hoofd, lege IN-box

9

● LIFESTYLE

De wortels

De term lifehacking is afkomstig van allerlei slimme ICT-progamma’s waarmee je informatie kunt filteren en sneller kunt werken. De Britse technologiejournalist Danny O’Brien introduceerde de term in 1994 nadat hij een stel ontzettend productieve programmeurs had geïnterviewd. Gaandeweg breidde de definitie zich uit tot de fysieke wereld. Iedere slimme oplossing voor een probleem kun je er tegenwoordig onder scharen. Zo vind je op lifehacker.com, de populairste internationale lifehackingsite bijvoorbeeld ook de info om een kast om te toveren tot een hippe bar of een oud shirt te veranderen in een handige boodschappentas.

“Vroeger. Ja, vroeger. Je hoort het als een echo in je hoofd. Vroeger was alles beter. Niet dus! Maar dat het overzichtelijker was met één vaste lijn en postvak IN – een daadwerkelijke brievenbus − staat vast. Netwerkers van nu hebben er gemiddeld zes (de inbox op je mobieltje, één e-mailaccount voor werk of studie, één voor privé, postvakken op Hyves, Facebook en LinkedIn) en tweeten er lustig op los. We zeggen dat we daar gelukkig van worden, maar ondertussen maakt de overvloed aan informatiestromen mensen moe. Heel moe. “Je kunt wel acht uur per dag achter elkaar met je handen werken, maar niet met je hoofd. Je kunt wel doen alsof, maar het is niet waar.” Aan het woord is Martijn Aslander, resourcer, connecter én pionier op het gebied van lifehacking. Oftewel: slimmer werken en leven in minder tijd met minder stress. Een lifestyle die haar oorsprong vindt in online geek-gemeenschappen, maar nu met een snufje spiritualiteit en een flinke dosis open source haar opmars maakt bij het grote publiek. Volgens Aslander is het een kwestie van survival of the fittest. We leven in een informatie– en netwerksamenleving, maar doen nog steeds alsof we aan de lopende band staan. Hoofdwerk vraagt echter aanpassingen. En één van de grootste uitdagingen in deze tijd is het voorkomen van informatiestress door te leren hoe we informatie op een efficiënte manier kunnen opsporen, organiseren, maar vooral filteren. “Met Google Reader volg ik 250 sites per dag in een half uurtje”, zegt masterstudent strategie en innovatie Gertjan Tijms (24). Hij omschrijft zichzelf als nieuwsgierig en houdt graag de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied bij. Maar studeren en werken na vijf uur is voor de lifehacker not done. De avonden zijn − met een helder hoofd en lege inbox − uitsluitend van Tijms zelf. “Aan het begin van de week houd ik een korte braindump”, legt hij zijn eerste hack uit. “Dan bepaal ik welke hoofdtaken ik die betreffende week wil afronden. Daar omheen vormen zich kleinere taken.” Op Tijms’ bureau vind je alleen een pc en een fysieke to do-lijst. Focussen staat centraal, in multitas-

Illustratie Paul de Vreede

Lifestyle! Een speciale UK, aan het eind van het jaar: kwestie van stijl en traditie. Mooie kerstdagen toegewenst en een spetterend nieuwjaar. Donderdag 14 januari verschijnt de eerste UK van 2010.

34 miljoen Het grootschalige bevolkingsonderzoek Lifelines van UMCG en RUG krijgt 26 miljoen euro subsidie. Daarmee is het totale budget van 96 miljoen rond. Het nieuw op te richten topinstituut voor verouderingsonderzoek ERIBA krijg 8 miljoen. Daarmee is het budget voor dit instituut ook rond. Van de 34 miljoen euro overheidsgeld komt de ene helft van de provincie Groningen en de andere van het ministerie van Economische Zaken (uit de compensatiegelden voor de afgeblazen Zuiderzeelijn). [ rf ]

Poppema + vrouwen Voorzitter Sibrand Poppema van de RUG wílde 21 vrouwelijke wetenschappers hoogleraar maken van geld dat bovenop de budgetten voor benoemingen komt. Maar twee grote faculteiten zijn tegen. Wiskunde en natuurwetenschappen ziet meer in tenure track, bestaand beleid om jonge wetenschappers een leerstoel te geven als ze na een paar jaar gestelde doelen halen. De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen vindt dat ook. “Die worden nu wegens succes overgeslagen”, zegt u-raadslid Reynard Peletier. Hij denkt dat tenure track goed helpt het beruchte glazen plafond te doorbreken. Niet waar, zegt Poppema. Zijn bestuur greep al enkele keren in bij dit soort benoemingen, omdat het niet goed ging. Studentenpartij SOG kwam met een compromis: steek een deel van het geld in een vrouwennetwerk en cursussen tegen onbewuste voorkeuren voor recruiters. Redelijk, vindt Poppema. Want waar vind je zonder die twee faculteiten 21 professorabele wetenschapsters? [ jb ]


Tips & trucs van Gertjan

1

Doe de braindump

2

Baas in eigen inbox

3

Geloof in je Google Reader

• Bepaal aan het begin van de week de drie of vier hoofdtaken die je die betreffende week wilt afronden. Vorm daarom heen kleine taken. Werk met een fysieke to do-lijst, streep door wat je hebt afgerond en houd het hoofd en je bureau leeg.

Check je e-mail niet vaker dan drie à vier keer per dag. En voorkom dat je e-mailalert een stoorzender wordt tijdens je werkzaamheden. • Werk met drie mapjes. Een postvak IN, een ‘nog te beantwoorden’ en een ‘archief’. • Beantwoord inkomende berichten die je in één à twee minuten kunt beantwoorden meteen. Het kost je later namelijk meer tijd om ze opnieuw te lezen. Denk je langer dan twee minuten nodig te hebben voor het versturen van een reactie? Sluis de e-mail dan door naar ‘nog te beantwoorden’.

• Ga zelf niet langer op zoek naar online info, maar laat Google Reader dit voor je doen. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een gmail-account. Meld je eenmalig aan op www.google.nl/reader. Vul de sites en onderwerpen (‘tags’) in die je wilt bijhouden en klik op ‘abonnementen toevoegen’. Een fluitje van een cent. Zelfs de meest verstokte alfa kan het.

Foto Reyer Boxem

Maar lifehacking is méér dan slim omgaan met informatie. “Voor mij is het een soort bewustwording”, zegt RUG-systeembeheerder en passionate geek Mark Meinema (35). “Zoals in de KitKatreclame. Waar zijn we nou helemaal mee bezig. Af en toe een stapje terugzetten en elkaar vertellen over handigheidjes.” Meinema haalt glunderend een paar blanco kaartjes uit zijn binnenzak. “Neem nou deze. Het is altijd handig papier bij je te hebben.” Een offline hack om aan te geven dat lifehacking een breed terrein beslaat en eigenlijk zo oud

is als de mensheid zelf. “Lifehacking heeft altijd al bestaan”, zegt de systeembeheerder. “Maar het is nu hip omdat je met computers écht handige en tijdsbesparende dingen kunt doen.”

Honger naar meer? Lifehackers geloven niet in bezit, wel in waarde en delen. En dat is mooi! Op www.vkbanen.nl vind je gratis videolezingen van Martijn Aslander en op www.lifehacking. nl, de Nederlandse equivalent van lifehacker.com, zijn er naast een scala aan hacks ook gratis artikelen en boeken te downloaden. Groningse hackers ontmoeten elkaar online, op de Lifehacking academy’s (o.a. in Images) en op de maandelijkse Naamloozborrels “voor leuke, nieuwsgierige, creatieve mensen met een open geest” die elke derde vrijdag van de maand plaatsvinden in café Pacific.

03

71 - 61 K U ED

Rosa n Nerd-stylo Ik loop op donderdagavond door de Peperstraat en heb mijn mp3-speler zo hard mogelijk aan. Toch hoor ik Lady Gaga uit de Kar komen en voel het kriebelen. Ik zie bekenden dansen, drinken en zoenen maar ik doe niet mee. Nog maar een paar maanden geleden stond ik in de Shadrak in de hopen glas op de grond te stampen – elke maand nieuwe schoenen −, doopte ik in de wc iemands piemel met rosé – heilig apparaat! − en gingen Mandy en ik met passerende ambulancebroeders op de foto – “blijf maar dichtbij, over vijf minuten hebben we alcoholvergiftiging”. Maar ik ben op weg naar huis met oogkleppen op. Mijn laptop tegen me aangeklemd. Ik heb net zes uur gewerkt aan mijn onderzoeksvoorstel en ben niet van plan dat in wijn onder te dompelen. Een studiekeus maakte ik een half jaar geleden, dacht ik. Het bleek een levensstijl, een stylo zoals ik toen gezegd zou hebben. Op zaterdag en zondagochtend lag ik niet brak in bed, maar was ik al drie uur bezig met de frontale hersenkwab. Bloedserieus sloeg ik feestjes van vriendinnen af en wa-

0 02 REBM EC

ken gelooft hij niet (“Dan denk je na over taken in plaats van dat je er mee bezig bent”) en zijn e-mail checkt de student maar een paar keer per dag. “Al die postvakjes; je gewone mail, je studentenmail en je Hyves zijn stoorzenders”, vindt hij. “Het gaat erom dat je de informatie krijgt die je wilt op het moment dat het jou uitkomt.”

ren mijn projectgroepjes mijn sociale leven. Elke keer als de wodka naar me lonkte dacht ik aan mijn pasgehaalde achten en keek in mijn agenda: nog drieëntwintig weken. Ik kleedde me anders – RUG-trui –, ik praatte9 anders – “Ik kan echt niet ●studeren” L I F E– SenTikYdateLE uit, morgenochtend wil ik te anders – “om drie uur in de UB?” Tot het ineens voorbij was. Vanochtend had ik mijn laatste presentatie. Na mijn tentamens is het weer aan mezelf hoe ik mijn tijd in ga vullen. Ik zal mijn studiegenootjes niet meer zien, mijn brombeerdocent gaat me waarschijnlijk niet begeleiden met mijn scriptie en ook koop ik niet meer elke dag de chocolademelk van Berta-‘servetjes-liggen-daar’. Het volgend semester heb ik zo weinig college dat ik met gemak een kinderdagverblijf kan beginnen. Hoe ik ook uitkeek naar dit moment, nu voelt het raar. Maar goed, nu heb ik weer tijd om in de UB op de gang te staan. Als een échte student.

Rosa Timmer, vierdejaars taalwetenschap

Pal voor lichtreclame

Goois geld voor Nollen

Financieel bestuurder Koos Duppen neemt het op tegen bestuursvoorzitter Poppema. Inzet: lichtreclame voor de RUG op het Zerniketerrein. Eerder had Poppema aangegeven terug te willen komen op het besluit uit voorjaar 2009 om het WSN-gebouw op Zernike op te sieren met grote - maar dure - lichtgevende verwegherkenning. Nog domineert het oranje logo van de Hanzehogeschool de Zernike skyline. Duppen vindt het slecht dat de RUG niet meedoet met instellingen als het UMCG. “We doen het al jaren consequent verkeerd.” De absentie van een RUG-logo zou zowaar binnen Groningen in het denken van andere organisaties kruipen. “Zo praat de gemeente alleen met het UMCG over gebruik van het Bodenterrein. Terwijl alle omliggende gebouwen van ons zijn.” Zodra het RUG-bestuur opnieuw over het plan vergadert, vindt Poppema Duppen op zijn weg. “En ik verzeker u dat de voorzitter het moeilijk zal hebben om dit plan te herzien.” [ jb ]

Gooise alumni van de RUG hebben toegezegd 250.000 euro in te zamelen voor het onderzoek van Ellen Nollen, universitair docent bij de afdeling medische genetica van de medische faculteit. Dat meldt de Transfer & Liaisongroep van de RUG in haar nieuwsbrief. De aanleiding voor de toezegging was een presentatie die Nollen op 12 november gaf tijdens een vergadering van het Ubbo Emmius Fonds van de RUG. Daarbij waren ook bestuursleden van de recent opgerichte alumnikring ’t Gooi aanwezig. Die vonden de presentatie dermate inspirerend, dat ze tot hun toezegging kwamen. Nollen kreeg vorige week nog een Meervoud-subsidie van onderzoekfinancier NWO, waarmee haar salaris de komende vijf jaar betaald wordt. Daarna is de faculteit verplicht haar een vast contract aan te bieden. Nollen onderzoekt hoe fouten in de manier waarop eiwitten zich opvouwen, verouderingsziekten als Alzheimer of Parkinson kunnen veroorzaken. [ Rf ]


Afzien voor de Tussen honderden muggen of in de verpletterende kou onderzoek doen op Groenland. Jeroen Reneerkens heeft een pittige baan. Maar het échte afzien zit ‘m niet in het fysieke element.

groenland

Aurelia Kamuzora is een 43-jarige PhD-studente uit Tanzania. Ze knokte voor haar opleiding en doet dat nu voor haar graad. Haar man en kinderen moest ze achterlaten. alleen

Door hinke hamer

Door birte schohaus “Afzien? Zo zou ik het niet noemen, want ik weet waar ik het voor doe. Maar ik heb vier kinderen, de oudste is bezig met zijn bachelor, de jongste zit op de basisschool en ik mis ze enorm. Maar zij weten dat het belangrijk is wat ik doe en steunen mij. Als ik er niet ben, zorgt mijn man – die zelf professor is – samen met mijn moeder voor de kinderen. En mobiele telefonie heeft de wereld zo veel makkelijker gemaakt. Met een klein berichtje kun je elkaar laten weten dat je aan elkaar denkt. Maar als ik met mijn moeder wil praten, moet ze naar de enige telefoon in het dorp lopen, bovenop een berg. Je kunt niet zomaar terugbellen, dan is ze alweer weg.

04

U K 16 - 17 D E MBER 20 0 CE

9

● LIFESTYLE

Ik heb enorme mazzel gehad. Mijn vader las al vroeg de Bijbel met mij en op die manier leerde ik lezen. Na zijn overlijden steunde mijn moeder mijn educatie. De dorpelingen lachten me uit, maar dat maakte me niet uit. Ik wilde naar school. Ik ben de enige uit mijn omgeving die een hogere opleiding heeft. Daarom heb ik samen met mijn man een organisatie opgericht die jonge meisjes aan een opleiding helpt.

Foto Elmer Spaargharen In 2005 rondde ik mijn master international business management af en begon ik te zoeken naar beurzen voor een PhD. Ik bad elke dag dat ik een plek zou krijgen en toen werd ik in Groningen aangenomen. Het was alsof al mijn dromen uitkwamen. Daarom is mijn PhD één grote sensatie voor me. Daar wil ik graag wat offers voor brengen. Ik ben erg gedreven. Toen ik hier kwam wilde ik mijn onderzoek binnen een maand schrijven en dan meteen naar huis. Maar dat lukte natuurlijk niet. Ik ben hier nu drie jaar en heb nog tot oktober tijd, maar ik ben van plan om voor de zomer klaar te zijn. Ik begin ’s ochtends om zeven uur, als het gebouw open gaat en stop om tien uur ’s avonds. Ik ben al een paar keer terug geweest in Tanzania en met kerst ga ik weer voor een maand. Maar het is alsof ik met een been in Nederland blijf. De geweldige faciliteiten, internet is altijd beschikbaar, je kunt elk boek krijgen dat je maar wilt! Dat is in Tanzania zelfs op de universiteiten niet het

geval. Toen ik hier kwam heb ik eerst wasmanden vol artikelen en publicaties uitgeprint die ik in Tanzania nooit zou kunnen krijgen. Wat ik hier vooral bewonder is de vrijheid en kracht van de vrouwen. Het is perfect, ze kunnen doen wat ze graag willen. Ook de rust en vrede kan ik waarderen. Ik kan hier midden in de nacht veilig over straat lopen. Wat ik ook mee ga nemen is de manier waarop docenten hier met studenten omgaan. In Afrika is er een strenge machtsverhouding. Hier verlagen docenten zich tot het niveau van de studenten en geven hun ruimte zelf te denken. Door respect te tonen bevorder je het leerproces. Als ik klaar ben, ga ik meteen terug. Ik ben nu 43 en ik wil zo graag voor Tanzania werken. Daarom heb ik ook als onderwerp de omgang met resources in Tanzania gekozen. Zonder goed beheer worden de rijken rijker en de armen alleen maar armer. Door te schrijven voor en over mijn land wil ik bijdragen aan veranderingen in Tanzania.”

“Op Groenland gaan kou en muggen zelden samen. Soms word je gek van de muggen en zou je wensen dat het koeler werd. Maar dan is het meteen ijskoud en ring je met stijve vingers een kuikentje.” Afzien is het. Maar elke dag op Groenland is als een nieuw avontuur uit een jongensboek. Jeroen Reneerkens (34) studeerde biologie aan de RUG en promoveerde op de stuitklierwas die kanoetstrandlopers op hun veren smeren. Nu is hij post-doc en reist over de hele wereld de drieteenstrandloper achterna. De vogel overwintert in Afrika en Europa. Het broedseizoen brengt-ie door op Groenland. Jeroen Reneerkens bracht de afgelopen drie zomers door tussen de vogels op Groenland. Vroeger deed hij dat in een koepeltentje, maar tegenwoordig slaapt hij – “iets minder romantisch” – in een Ikea-stapelbed op het veldstation. Afleiding is er niet. Een koud glas bier na het werk evenmin. E-mailen kan wel, à vijf euro per ontvangen of verzonden bericht, dus ook dat laat je wel uit je hoofd. Eens in de twee weken landt er een vliegtuigje met proviand. “Donker wordt het niet, dus de dag begint als ik ontbijt. Ik smeer een lunch en trek het veld in.” Twintig kilometer per dag, op zoek naar vogels en nesten. Misschien is de vermoeidheid wel het zwaarst. “In twee maanden neem ik geen enkele vrije dag. Ik wandel tot het avondeten, voer gegevens in de computer in, berg monsters op en maak een plan voor de volgende dag.”

Bezet door een marter

Werkstraf dode hoek

Ze dachten klaar te zijn met bezettingen in het bestuursgebouw van de RUG aan de Boteringestraat. Maar twee steenmarters weigeren al maanden het pand te verlaten. Stadsbioloog Jan Doevendans maakte maandag de meest logische toegangen dicht. Of het genoeg is? ‘Binnenstad-Noord’, noemt Doevendans hen naar het gebied waartoe ze zich beperken. Het is een koppel, want al verkent het mannetje de panden, steenmarters zijn nooit alleen. “Meestal komen ze binnen via hoekpunten, waar twee stukken dak bij elkaar komen. Die punten zijn lastig dicht te maken bij de bouw.” Steenmarters verkennen vaak wel vijftien gebouwen, voor het vrouwtje beslist waar ze haar jongen wil werpen. Hopelijk kiezen de marters straks voor een alternatief. Keuze zat. Of Doevendans wordt weer gebeld. “Want meestal gaat ie niet door spouwmuren, maar hij kán het wel.” De RUG wemelt van corridors en goten voor computerkabels. [ dv ]

Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 240 uur en intrekking van de rijbevoegdheid voor twee jaar tegen de Tilburgse chauffeur van de vrachtwagen die betrokken was bij het dodelijk ongeluk van 22-jarige studente farmacie Josien den Hartog. Het ongeval gebeurde op 11 februari op een kruispunt nabij het UMCG. Uit technisch onderzoek van de politie is gebleken dat de spiegels van de combinatie niet goed stonden afgesteld. Ook waren de ramen vies. De 26-jarige chauffeur gaf toe zich niet meer te kunnen herinneren of hij in zijn spiegels had gekeken toen hij rechtsaf sloeg. Het OM vindt een celstraf niet op zijn plaats. “Hij heeft geen strafblad, is jong en erg aangedaan door het ongeval. Ik voel er daarom niets voor om een celstraf te eisen, daar krijgen we Josien niet mee terug en het helpt de toekomst van de verdachte ook niet”, betoogde de officier van justitie. Volgens haar had de chauffeur niet mogen vertrekken zonder zijn wagen te controleren. [ pk]


wetenschap Zonder gevaar is het ook niet. IJsberen zijn er en vooral de muskusos kan vervelend zijn. “Je kent ze wel: die beesten die met hun schedels tegen elkaar stoten. Als zo’n beest bronstig is, is hij niet erg selectief.” Vorig jaar raakte Reneerkens op een avond te water, toen hij per rubberboot een smeltrivier in de buurt van het veldstation overstak. Aan weerszijden van de rivier lag sneeuw en toen hij dacht de oever te hebben bereikt, lag hij ineens tot zijn nek in het ijskoude, snelstromende water. De journalist die bij hem was moest hem eruit takelen. Dan is er nog het weer, dat in Groenland onvoorspelbaarder is dan waar dan ook ter wereld. “Afgelopen zomer was het zo warm dat ik in t-shirt liep. Absurd, voor de breedtegraad waarop je je bevindt. En ineens sloeg het weer om. Als een hamerslag was er die valwind, die me tegen de grond drukte. En het werd verschrikkelijk koud.” Is het dat waard, al dat afzien

voor die ene vogel? “Ja. De wereld verandert door menselijk toedoen in zo’n rap tempo; nog nooit stierven er in zo’n korte tijd zoveel dieren plantensoorten uit als gedurende de laatste eeuw. Kennis over de leefomgeving is hard nodig.” Bovendien is over de drieteenstrandloper nog veel te ontdekken. “Ik zou de rest van mijn leven onderzoek kunnen blijven doen naar deze vogel.” Maar of dat er in zit, is steeds weer de vraag. Reneerkens is afhankelijk van fondsen en als hij zijn onderzoek afrondt gaat de geldkraan voorlopig weer dicht. “Misschien is dat wel het meeste afzien: steeds weer die onzekerheid.”

Journalist Koos Dijksterhuis reisde Reneerkens achterna en schreef een boek over de drieteenstrandloper. In februari verschijnt ‘Een Groenlander in Afrika. De wonderbaarlijke reis van de drieteenstrandloper.’ Het boek wordt uitgegeven bij Bert Bakker.

05

0 02 REBM EC

71 - 61 K U ED

9

Jeroen Neerkens

● LIFESTYLE

Foto Mareen Becking

Minister op de Titanic

Fijne tentamenhal

Volgens wetenschappelijk directeur Han Moshage van de medische graduate school wil het kabinet de ernst van de bursalenproblematiek niet inzien. Moshage vergelijkt de ministers met muzikanten die doorspelen terwijl de Titanic zinkt. Moshage schetste dit beeld in een column voor internationaliseringsblad Transfer. Nederland prijst zich uit de internationale onderzoeksmarkt door dure aio-plaatsen als norm te houden. “Bij ongewijzigd beleid steken wij over twintig jaar de asperges in de kenniseconomieën van Oost-Europa.” Ook Moshages school heeft last van de uitspraak van de Groningse rechter die deze zomer oordeelde dat beurspromovendi de status van werknemer hebben. Dit najaar zijn zoveel mogelijk gecontracteerde bursalen aan de slag gegaan, maar vanaf januari mogen geen nieuwe beurs­promovendi aan de RUG worden ingezet. De stop is van kracht tot aan de uitspraak in hoger beroep van het Gerechtshof in Leeuwarden, volgend jaar. [ jb ]

Na twee jaar plannen en 211 dagen bouwen is de nieuwe tentamenhal in Zernike klaar voor gebruik. Het pand aan Blauwborgje biedt 1200 tentamenplaatsen en 600 collegestoelen. “Deze voorziening maakt het bindend studieadvies mogelijk”, zei RUG-bestuurslid Koos Duppen. De hal is oranje. Volgens architectenbureau Onix is die kleur warm en stimulerend en zorgt voor een prettige sfeer. “We moesten met weinig geld een simpel pand bouwen. We hebben daarom goedkope materialen gebruikt, die door de kleur zo dicht mogelijk naar elkaar toe worden gebracht. Van de universiteit hoefde er ook geen daglicht in de zalen te komen. We hebben echter polycarbonaatplaten aangebracht, die zonlicht doorlaten zonder dat dat storend is”, aldus Berit Ann Roos van Onix. De tentamenzalen zijn saai, grijs en prikkelloos. “We hebben voor een filtervloer gekozen, omdat de universiteit niet wilde dat de hele zaal direct last zou hebben van een schuivende stoel. Elk kuchje en iedere vallende pen slaan meteen dood”, zegt Roos. [ pk ]


een extra zakcentje verdienen? Op woensdag 3 maart 2010 worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Daarvoor hebben we enthousiaste stembureauleden en stemmentellers nodig. En hierbij denken we aan jou!

Stembureaulid Wat vragen wij? • Je bent 18 jaar of ouder. • Je bent beschikbaar op 3 maart van 07.00 uur in de ochtend tot ongeveer 24.00 uur ’s avonds. • Je bent stressbestendig en werkt gestructureerd.

Wat bieden we je? • Een vergoeding van 150 euro bruto. • Een korte instructie over de werkzaamheden op het stembureau. • Pauzes tijdens de dag, met daarin een lekkere lunch. • Een gezellige dag met andere stembureauleden helemaal in het teken van de verkiezingen.

Stemmenteller Wat vragen wij? • Je bent 18 jaar of ouder. • Je bent beschikbaar op 3 maart van 20.45 uur tot ongeveer 24.00 uur.

Wat bieden we je? • Een vergoeding van 30 euro. • Een kijkje achter de schermen van de organisatie bij verkiezingen. • ‘Proeven’ van de verkiezingssfeer.

Aarzel niet en meld je vóór donderdag 24 december aan. Dit kan door een e-mail te sturen met je naam en adres naar verkiezingen@dia.groningen.nl. Of vul de onderstaande antwoordstrook in. Een postzegel is niet nodig. Stuur de strook op naar: Gemeente Groningen, Dienst Informatie en Administratie, Projectteam Verkiezingen, Antwoordnummer 225, 9700 VB Groningen.

Marleen Schippers

Analoog g is hip

Ja, ik wil een zakcentje verdienen!  Graag als stembureaulid

 Graag als stemmenteller

naam en voorletter(s):

...........................................................................................

adres:

...........................................................................................

Sommige mensen weigeren mee te gaan in de trend van snel en digitaal. ‘Pas als ik iets zie en het voorzichtig moet vastpakken, is het een foto.’

retro

postcode en woonplaats: ........................................................................................... ...........................................................................................

burgerservicenummer*:

...........................................................................................

bank/girorekening:

...........................................................................................

plaats en datum:

...........................................................................................

handtekening:

...........................................................................................

*Jouw burgerservicenummer staat op jouw paspoort of identiteitskaart.

Door diane romashuk

*

uk 45731

telefoonnummer privé:

Naam: Frans Geubel Leeftijd: 56 Beroep: portier bij de opleiding archeologie Analoge fascinatie met:

fotografie Verklarende eigenschappen: eigenwijsheid, lef

Jij gebruikt dus nog rolletjes? “Klopt, als hobby. Ik heb in totaal zes analoge toestellen. De oudste is een mechanische Minolta spiegelreflexcamera uit 1978. Ook heb ik een Leica meetzoeker. Die heb ik in 2003 gewoon nieuw gekocht maar ziet er uit alsof hij van mijn opa is geweest.” Redactie-adres: Oude Kijk in ’t Jatstraat 28, Postbus 80, 9700 AB Groningen. Telefoon: 050-3636700; Telefax: 050-3636698;

E-mail: uk@rug.nl; Internet: www.universiteitskrant.nl Uitgave: Stichting Universiteitsblad Oplage: 20.000 exemplaren

Slow starter-probleem Kunnen gemotiveerde studenten die straks iets onder de 40-punten grens van het bindend studieadvies bungelen, worden gered met intensieve begeleiding? Thomas Wagenaar van éénmansfractie GSb in de u-raad gelooft van wel en komt met een aanvullend voorstel op de plannen voor een bsa aan de RUG. Met name als hulp voor zogeheten slow starters, studenten die zeker willen en kunnen, maar wat later in de studie op stoom komen. De personeelsfractie reageert met njet. “Te ingewikkeld, het miskent de rol van examencommissies en de GSb gaat uit van dertig in plaats van veertig punten als norm”, aldus Toon de Baets. Michiel Zwaan van Calimero begrijpt de zorg, maar vreest dat het voorstel een te grote aanslag zal doen op de middelen van de universiteit. “Het is wel sympathiek, maar het gaat niet.” Als voorzitter van de stuurgroep die de plannen uitwerkt, zegt rector magnificus Frans Zwarts geen ja of nee. “We bezinnen ons op de slow starters.” [ jb ]

Steek je er veel tijd in? “Ik wandel graag en dan heb ik altijd een camera bij me. Vaak probeer ik stillevens zo abstract mogelijk neer te zetten. Door met scherpte en onscherpte te werken, laat ik de vormen van een sloopwal bijvoorbeeld vervagen. Maar

twee van de drie keer kom ik zonder foto’s terug. Ik moet in een fantasiewereld terecht komen voor het lukt. Vroeger was ik fanatieker. Toen maakte ik ook persfoto’s van het amateur-theater waar ik zelf aan meedeed. Nu houd je met analoge middelen de snelheid van de pers niet meer bij. Wel jammer, het gaf toch een kick om de krant te halen.”

Waarom dan niet gewoon digitaal? “Ik hecht nogal aan spullen. Mijn camera’s waren duur. Nu zouden ze niet veel meer opbrengen en tegen een lage prijs doe ik ze niet weg. En analoge apparatuur is zo makkelijk te doorgronden als een stofzuiger. Van digitale toestellen met ingewikkelde menu’s raak ik in de war. Het ambachtelijke is mijn voornaamste motivatie. Het fotografeerproces vind ik minstens zo interessant als het resultaat. Zelf het licht instellen bijvoorbeeld, vind ik

Top topper

Struikelvak passé?

RUG-student en atleet Epke Zonderland is uitgeroepen tot sporter van het jaar 2009.

Kan een opleiding met een bsa nog struikelvakken hebben? Moeten psychologiestudenten statistiekvakken voortaan meteen halen? Rector magnificus Frans Zwarts stelde het scherp in de u-raad. “Als je een vak twee keer niet hebt gehaald, ben je misschien wel niet geschikt voor de opleiding.” Universitair hoofddocent Frans Siero vindt het een interessante gedachte. Dat statistiek een struikelvak is noemt hij een indianenverhaal. “Zo’n 75 procent van de mensen haalt het na de tweede keer.” Wat is dan het punt bij statistiek één tot en met drie (Siero’s vak)? “Voor eerstejaars is statistiek 1 denk ik een cultuurshock, omdat ze er weinig van hebben gehad op de middelbare school.” Een ad random gekozen student, Erik van Beek: “Ik denk inderdaad dat hij een punt zou kunnen hebben. Alleen ben ik te koppig om toe te geven. Als je het in twee jaar niet haalt, kun je je afvragen of je niet beter ergens anders naartoe kunt.” [ jb, lvdk ]


prettig om te doen.” Ben je eigenlijk niet gewoon een beetje ouderwets? “Ik geef toe dat ik eigenwijs ben en me verzet tegen het digitale. Er zijn me wel eens gratis camera’s aan-

er. Zeker als er artwork op de cover staat. Zonde, als dat op de kleine afmetingen van een cd-hoes verschijnt. Doordat lp’s groter zijn, kost het ook meer moeite om ze aan te zetten. Dat vind ik leuk, het

wil, heb ik er zelf ook belang bij dat vinyl overleeft.” Ik zie dat je nog wel meer oude spullen hebt? “Ik hou er nu eenmaal van. Zo heb ik stoelen die van de rommel-

Dus weg met dat digitale beeld en geluid geboden, maar die hoef ik niet. Ik heb helemaal geen zin om een printer en dergelijke aan te moeten schaffen. Je kunt het ook zien als lef om mijn eigen gang te gaan. Daarbij speelt leeftijd wel een rol. Als ik jonger was geweest, was ik waarschijnlijk met de hype meegegaan.”

Je gaat dus niet meer overstag? “Nee. Digitale foto’s zijn scherper dan de meeste films, maar analoge afbeeldingen hebben meer diepte en charme. Tegen een echte zwartwit foto kan geen enkel bewerkprogramma, waarin het contrastbereik nagebootst wordt, op. Een nadeel vind ik ook dat er minder foto’s worden afgedrukt. Een afbeelding op de computer is voor mij gewoon een bestandje. Pas als ik iets voor me zie en het voorzichtig moet vastpakken, is het een foto.”

*

foto’s Elmer Spaargaren

Frans Geubel

Naam: Tim Star Leeftijd: 25 Studie: masterstudent Modern History and International

Relations Analoge fascinatie met: vinyl Verklarende eigenschappen: pragmatisch, houdt van mooie dingen

Liever karton dan plastic in je kast? “Platen vind ik inderdaad mooi-

maakt het tastbaarder.”

Gaat het niet om de beleving van muziek? “Het geluid van een cd is misschien kwalitatief beter, maar uit een platenspeler klinkt het warmer. Eén van mijn favorieten is Live at the Harlem Square Club, 1963 van Sam Cooke. Destijds waren er veel raciale spanningen in Amerika. Als ik die opzet, lijkt het net of ik in de jaren zestig terecht gekomen ben en naar de radio zit te luisteren.” Geen vorm van rebellie tegen digitalisering dus? “Nee, cd’s heb ik net zo goed en branden doe ik ook. Als beide even duur zijn, geef ik de voorkeur aan lp’s. Maar als ik niet zo veel te besteden heb, ga ik voor de goedkoopste optie. Zo is het ook begonnen. Toen ik op de middelbare school zat, vond ik een oude platenspeler van mijn vader. Dat bleek een makkelijke manier om veel muziek te leren kennen. Voor 20 gulden had je tien platen terwijl je voor een cd 40 gulden betaalde.” Wat vind je ervan dat platen weer een trend zijn geworden? “Het is wel raar om te zien dat cdwinkels nu weer een apart rek hebben voor lp’s. Maar ik stoor me er niet aan. Als iets goed is of leuk, dan is dat zo. Mij maakt het niet uit hoeveel mensen daaraan meedoen. Om te kunnen kopen wat ik

markt komen, een typemachine en veel van mijn boeken en kleding zijn ook tweedehands. Ook leuk is mijn analoge Holga 120 CFN fototoestel. In de handleiding staat: experimenteer vooral en haal het apparaat uit elkaar voor mooie effecten. Het draait voor mij niet om het gevoel bij oude spullen, het is puur esthetisch. Qua design zijn ze mooi en vaak authentieker dan iets nieuws.”

*

Naam: Marleen Schippers Leeftijd: 30 Beroep: promovendus in het social brain lab van de Faculteit Medische Wetenschappen Fascinatie met: breien (niet analoog, maar wel ‘nieuw oud’) Verklarende eigenschappen: friemelig, nieuwsgierig

Hoe kóm je erop? “Het is niet iets waar ik heel bewust voor heb gekozen. Het leek me leuk en daarom heb ik het ongeveer drie jaar geleden eens uitgeprobeerd. Ik vind het moeilijk om niets met mijn handen te doen, ik zit altijd te friemelen. Daar past dit goed bij.” Maar is breien niet meer iets voor oma’s? “Mensen denken al snel aan oude vrouwtjes die kleedjes en slobberige truien breien. Maar de sok-

ken die ik maak bijvoorbeeld, zou je ook in de winkel kunnen kopen. Veel gebreid spul, zoals mutsen en sjaals, is heel hip. Het verbaast me hoeveel mensen ik tegenkom die het ook blijken te doen.”

Ontspanning of uitdaging? “Beide. Het meest ideaal vind ik het om te breien tijdens een lange treinreis terwijl ik word voorgelezen door een luisterboek op mijn iPod. En hoewel ik iemand ben die zich meestal netjes aan de patronen houdt en geen hele gekke dingen doet – op de internetcommunity Ravelry waar ik lid van ben, heb ik wel eens een gehaakte DNAstreng of een gebreid brein voorbij zien komen – wil ik mezelf wel blijven ontwikkelen qua techniek. Het paar sokken waar ik nu mee bezig ben, heb ik bijvoorbeeld voor het eerst van de teen naar boven toe gebreid.” Een internetcommunity voor breiers? “Superhandig! Vooral omdat je er veel patronen kunt vinden, Nederlandse tijdschriften zijn op dat gebied een drama. Het is wel grappig om te zien dat daar ook best wat mannen lid van zijn. Verder heb ik met collega’s hier op het lab een breiclubje waarvoor we regelmatig een avondje inplannen. Maar daarbij draait het vaak meer om het kleppen en de wijn dan om de productiviteit.”

Qua design zijn ze mooi en vaak authentieker dan iets nieuws.

07

71 - 61 K U ED

0 02 REBM EC

Tim Star

9

● LIFESTYLE

Wat kost het om een paar sokken te maken? “Qua tijd bij mij een maand en dan brei ik ongeveer een uurtje per dag. Geld heb je zelf in de hand, er gaan zo’n drie bollen wol in een paar. Sommige mensen gebruiken gewoon goedkope wol van de Wibra. Zelf heb ik liever de wat duurdere en betere wol uit een speciaalzaak zoals bijvoorbeeld De Wolhemel. Maar ook daar kan het bij mij variëren van 3 tot 17 euro per bol.”

Druk op muzikanten

Voor niets uit bed

Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) kampt met te krappe bezetting door strengere onderwijsregels. En dat nog vóór de tournee van 2010. Waar in 2007 nog twaalf Groningse studenten deel uitmaakten van het ongeveer honderd studenten tellende orkest, moet het NSO het dit jaar met ‘slechts’ drie Groningers doen. Ook in de andere steden neemt de animo af. “Er zijn weinig studenten die het lef hebben een maand te missen”, vertelt NSO-voorzitter Joep Deiman. “De stijgende studiedruk zorgt ervoor dat meer studenten voor hun studie kiezen, zeker eerstejaars.” Rector magnificus Frans Zwarts van de RUG vindt dat universiteiten verplicht zijn dit soort culturele studentenactiviteiten financieel te beschermen. “Ik zou niet graag zien dat zoiets verloren gaat.” Studente Harma de Boer (20) is één van de Groningse deelneemsters. Ze volgt twee studies: taalwetenschappen en logopedie. “Ik denk dat ik het gewoon moet doen, ook al loop ik vertraging op.” [ jb, lvdk ]

Het klonk wat sip, het bericht in het Dagblad van het Noorden van afgelopen maandag. Theo Jurriëns (sterrenkundige, voorlichter van de bètafaculteit en de man achter de Discovery Truck, het rijdend laboratorium waarmee de RUG scholen bezoekt) stond in de nacht van zondag op maandag tevergeefs op het strand van Katwijk te wachten op de lichtshow van de Geminiden. Er zouden zestig tot tachtig vallende sterren per uur te zien zijn, maar Jurriëns zag er slechts een enkeling. “Nee hoor, ik ben daar niet speciaal voor naar Katwijk gegaan”, meldt Jurriëns dinsdag vanuit Katwijk. “We zijn hier om drie locaties van een school te bezoeken. Maandag Wassenaar, vandaag Sassenheim en morgen Oegstgeest. Vlakbij onze concurrent in Leiden.” Wel was Jurriëns voor de mislukte lichtshow uit zijn bed gekomen. “Ik wilde rond middernacht gaan kijken en ben een vroege slaper.” Vallende sterren bekijkt hij wanneer het zo uitkomt. “Deze keer viel het wat tegen, al heb ik van andere plekken gehoord dat het daar wel mooi was.” [ RF ]


08

Groots en meeslepend. Zo had George Welling willen leven. Als professioneel popmuzikant. Maar het liep anders. Welling (56) werd historicus. En universitair docent informatiekunde aan de Groningse letterenfaculteit.

droom

U K 16 - 17 D E MBER 20 0 CE

Door Marcel Wichgers

Hij hád de vooropleiding aan het conservatorium kunnen volgen na zijn gymnasiumtijd in Haarlem. Als zijn ouders niet flink op hem hadden ingepraat, tenminste. ”Jongen, jij bent daar niet goed genoeg voor”, spraken ze hem ernstig toe. “Ga iets verstandigs doen, want in de muziek is geen droog brood te verdienen.” Welling liet zich ompraten en ging verstandig geschiedenis studeren. Financieel bleek die keuze achteraf de juiste. “Maar als ik over negen jaar met pensioen ga,

9

Ana n Skipak

Foto Reyer Boxem

Van hardlopen word je gelukkig, schijnt het. Daar merk ik nooit wat van. Twee keer per week slof ik langs de Helperzoom. Na vijf minuten gaat mijn linkerknie pijn doen en hink ik verder. “Harder!” schreeuwen langsfietsende schoolkinderen. Laatst werd ik betrapt door Astrid. Na de marathon van New York traint ze nu voor een triathlon. Ze dacht dat ik uitwandelde, terwijl ik sprintte op mijn allerhardst. “Waarom loop jij in een skipak?” inquireerde ze toen. Om herkenning te voorkomen, droeg ik een joggingbroek en een sweater die doet denken aan de Westerse variant van een boerka. Ik keek om me heen. Afgetrainde lichamen flitsten voorbij in strakke leggings, aerodynamisch ontworpen jasjes en op zwevende schoenen. Een eureka-gevoel. Eigenlijk is mijn conditie subliem, maar mijn hardlooptalent blijft verborgen achter dat skipak. Weg met die schroom! Bij Runnersworld durfde ik nog niet naar binnen. Maar in een warenhuis kocht ik een rood topje, een bijpassende broek met een rood biesje en iets dat het midden hield tussen een avondstola en een winddicht fleecevest. Tweehonderd euro, in de uitverkoop. De broek had uitlopende pijpen, maar dat leek mij juist comfortabel. Vol trots showde ik mijn nieuwe outfit aan Astrid. Misschien konden we nu samen trainen voor New York 2010? “Daarin kun je niet hardlopen”, zuchtte ze. “Maar het is echt een heel leuk yogapakje.”

Ana van Es is bijna klaar met haar studie rechten. Ze is alvast op zoek naar een baan.

ga ik alsnog alleen maar muziek maken”, zegt hij nu. Zijn ooit gedroomde muzikale carrière begon Welling in een bandje in een katholieke kerk in Haarlem. “De pastor kregen we een keer boos door tijdens de collecte Hey Joe van Jimmy Hendrix te spelen. Het publiek genoot, maar de pastor vond het niks.” Tijdens zijn studie in Amsterdam speelde hij in verschillende bands. Na een optreden geruïneerd te hebben door ‘over-

Een lekker bakje

Foto Jan Blaauw

Foto Reyer Boxem

Ooit neo-Bob Dylan

Klagen medewerkers en studenten over vieze automatenkoffie? Nou moeten ze zich niet aanstellen, zegt Guus Termeer. Ze hebben er zelf voor gekozen. Toch?

opinie

● LIFESTYLE


Na zijn pensioen gaat Welling muziek maken Grafisch Museum over platenhoezen kijkt hij zijn ogen uit. Andy Warhol’s befaamde banaan op de hoes van de Velvet Underground is een van de topstukken. “Ik heb hem zelf niet. De muziek van de Velvet Underground spreekt me niet aan: te gewild avant garde. Warhol was officieel de manager van de band, maar van muziek had hij de ballen verstand. Zonder hem was de band nooit bekend geworden.” De betekenis van de hoes is hem niet he-

lemaal duidelijk. “Sommigen zien er allerlei dingen en vormen in, maar dan moet je wel heel stoned zijn. Of een penis. Daar was Warhol nogal door geobsedeerd.” Een platenhoes van Ramses Shaffy hangt er niet, maar zijn dood heeft Welling wel aangegrepen. “Dankzij Korsakov wist Shaffy vaak zijn eigen teksten niet meer. Diep tragisch, al leefde hij groots en meeslepend.”

www.grafischmuseum.nl

ven en scores invullen. “Koffie B is opnieuw als beste beoordeeld, maar de sterkte is nog niet helemaal goed”, meldde de Maasman. Een wonderlijke conclusie, want hij was vergeten de acht scoreformulieren van onze tafel op te halen. Maar ach, wat maakte dat nou uit... Op naar ronde 3, met, ja wel, weer dezelfde twee soorten op aangepaste sterkte en opnieuw een ‘gezamenlijk oordeel’ zonder dat onze acht scoreformulieren meetelden: koffie B uit de derde ronde is de winnaar! Einde smaaktest. Het RUGpersoneel is gevallen voor koffie B. Dus geen gezeur meer over de koffie, want vanaf nu stroomt de keuze van het personeel uit de automaten. U proeft geen verschil? Dat kan kloppen. Koffie B is gewoon het bruine vocht dat al uit alle automaten komt. Maar, vooral niet meer klagen hoor, u heeft hier zelf voor gekozen! Guus Termeer Hoofd Studium Generale Groningen

misskien ook die angs dat hulle gedagtes te swaar sal wees vir die kop om te dra (wat tog lank nie so seermaak as alsmaar die rubbish van schreeuwende Whitneys, Beyoncés, Mariahs). Waar jy jou oor voor moet open, is die stampende koor van verbeelding; die dansvloer wat tril van begeerte, ‘n optog van veelkleurige skoentjies. Daar is DJ’s wat vlieg rond die aarde om ons vir die ramp te bewaar. Hulle moet nie verguis nie, maar respekvol benader, die hare gestreel vir die belang van die dance in die lewe tot halfweg die aarde. Die boem-boem-beat het my kadoemps gegryp, so sweefgevoel waarmee jy oor die passievolle golwe gly is al wat nodig is om hierdie koue tyd weer van die grond te kry. Daar is mense wat nie meer waag om te dans nie, ek sou wil hoor welk paradys hulle verlore, maar hulle steek steeds vinger in my ore.

Sacha Landkroon, RUG-huisdichter 2009-2010

“Dit is een belangrijke dag”, sprak de vertegenwoordiger van koffieleverancier Maas International BV. “Vandaag gaat u beslissen over de kwaliteit van de universitaire koffie.” Ruim twintig RUG-medewerkers zaten, op uitnodiging van het Facilitair Bedrijf, klaar voor een smaaktest. Onder het motto: als je klaagt over matige koffie, moet je er ook bij zijn als er iets te verbeteren valt. Welgemoed begonnen we in het restaurant van het Academiegebouw aan de eerste testronde. Koffie A en koffie B werden beoordeeld op geur, smaak, kleur et cetera. Aan onze tafel waren de acht panelleden het snel eens: koffie A was gewoon vies en stonk bovendien. Koffie B was beter, maar hield ook niet over. Een vrijwel unaniem oordeel, concludeerden de heren van Maas, na de testformulieren te hebben verzameld. Exit koffie A? Nou nee, zei de opper-Maasman. U krijgt opnieuw dezelfde twee soorten, maar dan op een andere sterkte. Weer proe-

t

● LIFESTYLE

Foto Reyer Boxem

koffie verkeer

Kakofoniese perkussie

9

Daar is mense wat sê dat die klank op die wind van vandag nie bly hang nie. Daar is mense wat nie meer wil dans nie uit vrees vir swaarwegende bene, en

09

71 - 61 K U ED

0 02 REBM EC

dadig gebruik van geestverruimende middelen’ ging hij solo. “Als een neo-Bob Dylan droeg ik lang haar, een spijkerbroek die van opgezette stukjes aan elkaar hing, een roze geverfd jasje van het Nederlandse Indisch leger en een vilten hoed.” Nu treedt Welling alleen nog maar op tussen de schuifdeuren. “De laatste keer was op mijn eigen jubileumfeestje, vorig jaar. Onder de titel ‘Wegens gebrek aan talent al 25 jaar docent’.” Op de expositie DiscCoverArt in het


10

U K 16 - 17 D E MBER 20 0 CE

9

● LIFESTYLE

Hoe individueel ben jij eigenlijk? Hoe vrij ben je om je eigen stijl te kiezen? Je denkt misschien dat je het zelf bepaald. Maar in feite is het balanceren op het slappe koord tussen je aanpassen aan de groep en het uitdragen van je individualiteit. lifestyle

Door christien boomsma

Wie was de eerste student die met badslippers aan het uitgaansleven inging? Niemand die het weet. Maar het moet wel een ‘influential’ geweest zijn. Een lid van de groep dat het zich kan veroorloven om af te wijken van de rest. Iemand waar anderen zich aan spiegelen. En als zo iemand een stijlkenmerk adopteert, kan het zich als een olievlek verspreiden. Rázendsnel. Waarom de badslipper? Waarom geen krulspelden, of – noem eens een zijstraat – een hoge hoed? Dat je er met krulspelden belachelijk uitziet, kan geen reden zijn. Dat doen badslippers immers ook. Dat hoge hoeden ouderwets zijn, net zo goed. Komt niet elke mode of stijl na verloop van tijd gewoon terug? Antwoord: we wéten het niet. “Achteraf kun je de verspreiding van mode, of een stijl altijd verklaren. Maar vooraf? Er is heel veel onderzoek naar gedaan, maar het is heel moeilijk te

voorspellen”, zegt hoogleraar netwerken in markt- en productinnovatie Roger Leenders van bedrijfskunde. In elk geval zijn die influentials van doorslaggevend belang. De overgrote meerderheid past zich namelijk het liefste aan. Een bedrijf dat een nieuwe product in de markt wil zetten, kan dan ook het beste de influentials targeten, bevestigt Leenders. “Dat is veel effectiever, want met zo’n algemene campagne bereik je voornamelijk meelopers die toch zullen wachten tot de influentials iets geadopteerd hebben.” Of je nu met een psycholoog praat, of een socioloog of een marketingdeskundige, over een ding zijn ze het allemaal eens. Stijl is balanceren op het slappe koord tussen aangeven dat je bij een groep hoort en het uitdragen van je eigen individualiteit. Eén blik op een jongere is vaak al voldoende om hem in te delen in een bepaalde groep: jij bent gothic, jij bent een


11

0 02 REBM EC

71 - 61 K U ED

9

● LIFESTYLE

Foto Reyer Boxem

skater. Maar als je jongeren vraagt of ze gothic, skater of bal zijn, dan roepen ze om het hardst dat ze niet in een hokje gestopt willen worden. “Ze willen niet over een kam geschoren worden”, benadrukt socioloog René Veenstra. “Binnen die groep zitten weer allemaal nuances, andere types. Maar als ze bij elkaar zijn, komen ze heel duidelijk naar voren als aanhangers van één stijl. De som is meer dan de delen.” Toch is stijl natuurlijk wel degelijk een middel om jezelf te definiëren. Psychologe Sabine Otten doet onderzoek naar groepsrelaties en stereotypen: “Stijl is ‘het gewilde’”, zegt ze. “Hoe zie ik mezelf en mijn groep en hoe wil ik gezien worden? En als je jongeren de vraag stelt waar ze níet bij horen, dan wordt het helder.” Pubers en jongeren hanteren, meer dan ouderen, vaak uitgesproken, een-

vormige stijlen. Ze zijn onzeker over hun identiteit en het verwachte gedrag. En wie onzeker is, heeft de neiging groepen uit te sluiten. Met stijl kun je dan laten zien: hier hoor ik bij. En iemand die de vereiste kenmerken niet heeft, is overduidelijk een buitenstaander. “Zo’n stijlgroep valt naar buiten toe op en maakt duidelijk waar je bijhoort. Maar naar binnen toe kun je variëren en je als individu opstellen”, zegt Otten. Daar komt nog bij, vult Leenders aan, dat je door te kopiëren je eigen onzekerheid kunt maskeren. Je sluit je zichtbaar aan bij een groep en kunt op die manier sociale steun verwerven. Maar hoe groot je vrijheid is, hoezeer je je eígen stijl kunt kiezen, is afhankelijk van de hiërarchie in de groep. Iedere groep heeft een prototype dat bepaalt hoe de groep hoort te zijn. Een buitenbeentje laat met afwijkingen van de norm zien dat hij er

niet echt bijhoort. De leider heeft het gemakkelijker. Hij krijgt – in principe – navolging. Maar, benadrukt Otten, ook die moet oppassen. “De afwijking mag niet zo groot zijn dat hij het feit dat hij bij de groep hoort ondermijnt.” Dus die badslippers, die kan een student níet dragen omdat hij plotseling besloten heeft dat badslippers mooi zijn. Maar als grap, of als middel om een andere groep te parodiëren, kan het wel. “Want dan bevestig je juist de groepsnorm”, zegt Otten. En dan zijn er natuurlijk nog degenen wier stijl indidividueel is, of líjkt te zijn. Hebben zij de bevestiging van hun groep niet nodig? Mogelijk! Maar het kan ook zijn dat ze naar bestaande peergroups kijken en kiezen voor ánders - ze laten zich dan onbewust toch leiden door bestaande stijlen. “Ze vullen dan het gat dat bestaande stijlen laten vallen”, zegt Leenders. Ook een optie: ze mixen bestaande stijlken-

merken tot een eigen statement: een stropdasje om een meisje stoerder te maken, een hippiebloem om liefheid te benadrukken, een leren motorjas. Dat zullen, vermoedt Otten, mensen zijn die zelfverzekerder zijn dan anderen. Ze zijn niet bang om op te vallen en vrezen de sociale afwijzing minder. Zijn jongeren nu stijlgevoeliger dan ouderen? Daarover verschillen de meningen. Socioloog Veenstra vermoedt dat stijl minder belangrijk wordt naarmate de keuze in sociale relaties groter is. Maar Leenders denkt dat het andersom is. “Naarmate je ouder wordt is de sociale druk om een doorsnee stijl leuk te vinden groter”, zegt hij. “Van een student wordt nog geaccepteerd dat hij in een leren jas of met oranje haar over straat loopt. Maar bij mij op het werk zou dat toch niet gewaardeerd worden. Ouderen worden harder afgestraft.”


Het Bestuur van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met leedwezen kennisgenomen van het overlijden van

prof.dr. A.D. Kylstra emeritus-hoogleraar Oud-Germanistiek en Finoegristiek

Zijn familie wensen wij veel sterkte toe met het dragen van dit verlies. prof.dr. G.C. Wakker, decaan prof.dr. C.T. Hasselblatt, hoogleraar Finoegrische talen en culturen prof.dr. A.A. MacDonald, hoogleraar Engelse taalen letterkunde der Middeleeuwen, alsmede de Oudgermanistiek prof.dr. M. Norde, hoogleraar Scandinavische taalen letterkunde

Wij zijn geschokt door het overlijden van

Pieter Tamminga Pieter was bachelorstudent kunstgeschiedenis.

Studenten 50% korting

Zijn geestdrift, vrolijkheid, ernst en betrokkenheid maakten hem geliefd binnen onze gemeenschap. Wij zullen Pieter zeer missen. Onze gedachten gaan uit naar zijn familieleden. Wij wensen hen de kracht toe dit smartelijke verlies te dragen.

Neem een abonnement

Namens de opleiding Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen, prof.dr Henk Th. van Veen, voorzitter dr. Bernhard Ridderbos, secretaris

â– Surf naar volkskrant.nl/studenten

(dit aanbod geldt alleen voor uitwonende studenten t/m 27 jaar)

volkskrant.nl/studenten

Het Bestuur van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met verslagenheid kennisgenomen van het plotselinge overlijden van zijn student Kunstgeschiedenis

Pieter Tamminga Wij wensen zijn familie veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Met grote ontsteltenis hebben wij vernomen, dat onverwacht is overleden, onze studiegenoot:

ZieZo b e u r s

081020Volkskrant_stud abo zw 115_86.indd 1

Pieter Tamminga Pieter was actief lid bij studievereniging Meander. Hij was voorzitter van onze feestcommissie en deed dit met veel toewijding. Namens Meander wensen wij zijn familie en vrienden veel sterkte en kracht toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Prof.dr. Gerry Wakker, decaan

20-10-2008 14:21

28 t/m 30 januari 2010 Ontdek je mogelijkheden met een visuele beperking

Meander studievereniging voor kunst- en architectuurgeschiedenis. Bestuur 2009-2010

www.ziezobeurs.nl (030) 261 66 88 | Expo Houten

PhD position CatchBio program: Terpenes as starting material for nitrogen heterocycles

Nieuwe vacature

Elektronicus HBO-niveau

1,0 fte | Faculty of Mathematics and Natural Sciences

1,0 fte | Kernfysisch Versneller Instituut

PhD position CatchBio program: Renewable catalysts for renewable resources

Openstaande vacatures

1,0 fte | Faculty of Mathematics and Natural Sciences

Promovendus Emotionele gevolgen van moord 1,0 fte | Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

PhD position CatchBio program: Fine Chemicals from Cashew Nut Shell Oil 1,0 fte | Faculty of Mathematics and Natural Sciences

Post-doctoral Researcher Pattern Recognition 1,0 fte | Faculty of Mathematics and Natural Sciences

PhD position CatchBio program: Selective Catalytic Oxidation 1,0 fte | Faculty of Mathematics and Natural Sciences

Tenure Track (Assistant Professors) Research Centre for Behavior and Neurosciences 2,0 fte | Faculty of Mathematics and Natural Sciences

Nadere informatie over deze vacatures vindt u op: www.rug.nl De RUG biedt speciaal aan meeverhuizende werkende partners van nieuwe medewerkers goede loopbaanfaciliteiten. De RUG streeft naar een evenwichtig opgebouwd personeelsbestand. Op een aantal terreinen zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd. Daarom worden zij vooral uitgenodigd te solliciteren.

werken aan de grenzen van het weten


10 t/m 17 december 2009

Mededelingen 1

Ingezonden mededelingen voor studenten en medewerkers

Algemeen Studium Generale Groningen Programma januari Het nieuwe seizoen van Studium Generale start met een Engelstalige lezing door cognitiewetenschapper Merlin Donald over evolutie en het menselijk bewustzijn op donderdag 14 januari. Verder in de maand januari: een lezing in de serie Everything you always wanted to know about … Berlusconi door oud-NOS correspondent Marc Leijendekker, een Engelstalige serie over opkomende economieën: Brazilië, Rusland, India en China, de zogeheten BRIC-landen. Zij lijken de nieuwe concurenten te worden van Amerika en de EU. Het Kenniscafé op donderdag 21 januari gaat over Multitasken. Hoe multitasken precies werkt in het brein daarover zijn onderzoekers het nog lang niet eens. Op maandag 25 januari staat een lezing door Jona Lendering op het programma over de Oosterse wortels van de Westerse wetenschap. En tot slot op donderdag 28 januari start een nieuwe serie over het verschil tussen mannen en vrouwen. Voor meer informatie: www.rug.nl/studium. Kaarten en informatie Kaarten zijn verkrijgbaar bij: Bureau Studium Generale Groningen, Oude Boteringestraat 13, tel. (050) 363 54 63; RUG-Winkel, Oude Kijk in ’t Jatstr 39; Boekhandel selexyz scholtens, Guldenstr 20 studium@rug.nl www.rug.nl/studium

Algemeen Vor­ mende Vakken AVV-vak Europa als idee In het hoorcollege Europa als idee behandelen we aspecten van de Europese geschiedenis die tot op de dag van vandaag ons beeld over Europa beïnvloeden. Daarbij gaat het om zaken die van belang zijn voor de groeiende Europese samenwerking maar ook voor de historisch gegroeide verschillen. De identificatie van Europa met het christendom komt aan de orde evenals de manier waarop de kennismaking met andere culturen doorwerkte in het beeld dat de Europeanen van zichzelf koesterden. We staan ook stil bij belangrijke culturele, religieuze en politiek-staatkundige gebeurtenissen die in het denken over Europa doorwerken zoals de Reformatie, de Franse Revolutie en de Koude Oorlog. Het college vindt plaats op woensdag van 12-14 uur. Inschrijving via Progress; vakcode LMII01B05. Nadere informatie bij c.m.megens@rug.nl

Kerstvakantie Dit is de laatste UK van 2009. De volgende editie van de UK verschijnt op 14 januari 2009. Mededelingen hiervoor kunnen worden ingeleverd tot en met maandag 11 januari 2010, 10 uur. Redaktie en medewerkers wensen u prettige feestdagen!

> Verzorgd door de UK; eindredactie Heiny de Ruiter, tel. 3636699 > Mededelingen kunnen ingediend worden via www.universiteitskrant.nl > Aanleveren is mogelijk tot uiterlijk maandag 10 uur voor de UK van dezelfde week > De volgende UK verschijnt op 17 december 2009 Minor Modern Japan, Module III: Verandering en innovatie (LGX131B10) In deze derde Module van het minor Modern Japan, is het nu tijd om een derde belangrijk perspectief ter sprake te brengen: de (pogingen tot) veranderingen en innovaties die zo kenmerkend zijn voor het Japan van de afgelopen tien jaar en voor het Japan van de toekomst. Terwijl de media in het Westen nog steeds het oude liedje zingen van het onveranderlijke Japan, dat zich maar niet uit het economische moeras kan hijsen, zijn er in Japan fundamentele veranderingen doorgevoerd en is de bedrijfscultuur grondig veranderd. Die veranderingen hebben Japan onder meer gemaakt tot hét technologische power house van de wereld. Module start in week 1 van het tweede semester. Intekening via ProgressWWW of Bureau Student Zaken (BSZ) van de faculteit Letteren. www.rug.nl/let/japanstudies Kennismaking met het Gronings Studenten kunnen zich tot 18 januari 2010 inschrijven via Progress voor het college AVV 2e semester, 1e blok. Informatie is te verkrijgen via s.j.h.reker@rug.nl bgtc@rug.nl

Universiteits­ bibliotheek UB weer langer open! Zaterdag 19 en zondag 20 december kun je in de Universiteitsbibliotheek terecht van 10.00 - 22.00 uur. De UB met kerst en oud en nieuw Op deze dagen kun je wel (of niet) terecht in de Universiteitsbibliotheek: ma 21 t/m woe 23 december: open van 08.30 - 22.00 uur; don24 december: open van 08.30 uur 16.00 uur; vrij 25 en zat 26 december: gesloten; zon 27 december: open van 10.00 – 22.00; ma 28 t/m woen 30 december: open van 08.30 - 22.00 uur; don 31 december: open van 08.30 - 16.00 uur; vrij 1 januari 2010: gesloten; zat 2 en zon 3 januari: open van 10.00 - 22.00 uur; ma 4 januari: open vanaf 10.00 uur http://www.rug.nl/bibliotheek/ locaties/ub/index RefWorks vervangt EndNote en Reference Manager Eind 2010 worden de programma’s EndNote en Reference Manager bij de RUG vervangen door RefWorks. De gebruikers van de EndNote en Reference Manager wordt daarom geadviseerd om over te gaan op RefWorks. De Bibliotheek biedt daarvoor workshops RefWorks aan en daarnaast helpt zij gebruikers bij het omzetten van EndNote- en Reference Manager-literatuurbestanden. refworks@rug.nl http://www.rug.nl/bibliotheek/ refworks

Honours College Open sollicitatie honours college Eerstejaarsstudenten van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, de faculteit der Letteren en de faculteit Economie en Bedrijfskunde OPGELET Heb je geen brief gekregen waarin je wordt uitgenodigd om te solliciteren naar een plaats in het Honours College (jaar 2009), maar wil je toch graag deelnemen? Dan kun je ook ‘’open’’ solliciteren. Hiervoor dien je toegang te krijgen tot de Nestor-organization “Honours College Selectie”. Om toegang te krijgen tot deze Nestor-organization moet je via de website van het Honours College (kopje: Verzoek toegang sollicitatieprocedure) een formulier invullen. Let op: je sollicitatiedossier moet voor 5 januari 2010 zijn ingeleverd via deze Nestor-organization. Kijk ook naar de voorwaarden voor toelating (website). n.b. Dit bericht geldt niet voor studenten van andere faculteiten. Voor hen zullen er andere, latere data zijn. Nadere berichtgeving daarover volgt via UK en websites. honours@rug.nl www.rug.nl/honours Open application Honours College First year students of the faculty Mathematics & Sciences, of the Faculty of Arts and of the Faculty Economics and Business, ATTENTION. You did not receive a letter with a request to apply for the Honours College, but you do want to participate in the Honours Programme (year 2009)? You can apply from now on. To apply, you have to get access to the Nestororganization “Honours College Selection”. To get access to this Nestor-organization you have to fill in a form. You can find this form on the website (tab: Request access selectionprocedure). Deadline of the application is 5th January 2010. This message does not go for students of other faculties at this point of time. Please be attentive to later announcements in this journal or on the website honours@rug.nl www.rug.nl/honours

Faculteiten Rechtsgeleerdheid A LG E M E E N

TBR zoekt leden voor de VCP Ten Behoeve van Rechtenstudenten zoekt eerstejaars studenten die voor TBR in de Vaste Commissie Propedeuse (VCP) willen plaatsnemen. In de VCP bespreek je samen met docenten allerlei zaken aangaande het propedeuse jaar van rechten en geef je daarover advies aan het faculteitsbestuur. Lijkt het je leuk om commissie ervaring op te doen, aan je CV te werken en actief mee te denken over het eerste jaar van rechten? Stuur dan een mailtje naar voorzitter@tbrgroningen.nl.

Medische weten­ schappen

groep Acute Hulpverlening organiseert in samenwerking met het rode kruis ziekenhuis te Beverwijk: Brandwondencursus!! De cursus wordt gehouden op woensdag 27 januari van 15.15 tot 20.00 uur in het rode kruis ziekenhuis, Beverwijk. De kosten zijn 35 euro. (incl. cursusboek, drankjes, warme maaltijd en certificaat) Vervoer moet je zelf regelen! Onderwerpen die dag: - opvang van de brandwondenpatiënt (EMSB ) - Wondbeoordeling - Wondbehandeling - Fysiotherapie - Intensive care behandeling Zelf diagnose stellen en behandelplan maken met behulp van lotusslachtoffers. De inschrijving is op donderdag 7 januari vanaf 13.00 uur bij de panaceakar in de faculteit (daar contant betalen). We hopen tot dan! Groetjes de WAH. Voor meer informatie kun je mailen naar wah@panacea.nl IBMG-Christmas Dinner International Bachelor of Medicine students ONLY! We cordially invite you to the IBMG-Christmas Dinner Party Tuesday, December 15th 6:00 pm at Villa Volonté Schuitendiep 86, Groningen But there’s a catch to it! As many of us come from all over the world, we thought it’d be nice to also learn about each other’s culinary cultures! To achieve this, we kindly ask you to bring a dish from your home country, preferably a Christmas/ winter dish. Snacks will be provided and drinks can be purchased at the Volonté bar. No entrance fee. Please mail Kilian Dahlem what you plan to bring, and inform us of any dietary restrictions we should know about. We’ve decked the halls and trimmed the tree… Please join us at our Christmas Dinner Party! RSVP Dress elegantly! Kilian Dahlem ibr1@panacea.nl

Wiskunde en Natuur­ wetenschappen Labjassen verkoop! Een echte scheikundige kan natuurlijk niet zonder labjas en molecuul bouwdoos. Daarom is er op maandag 4 januari een verkoopmoment georganiseerd in 5114.0004. Dus kom allen en bestel hier je labjas! bestuur@chemische-binding.nl www.chemische-binding.nl 15-12-2009

PROMOTIES EN ORATIES 18 december Promotie: T.T.A. Lummen, wiskunde en natuurwetenschappen. Titel: Exotic magnetic phenomena in transition metal materials. Promotor: prof.dr. P.H.M. van Loosdrecht. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 11.00 uur. 18 december Promotie: B.J.V. Verkuijl, wiskunde en natuurwetenschappen. Titel: Chiral separation by enantioselective liquid-liquid extraction from novel systems to continuous multistage processes. Promotores: prof.dr. B.L. Feringa, prof.dr. J.G. de Vries, prof.dr. A.J. Minnaard. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 13.15 uur. 18 december Promotie: mw. S.M. Kooistra, wiskunde en natuurwetenschappen. Titel: Functional connections between UTF1, chromatin structure and embryonic stem cell pluripotency. Promotor: prof.dr. P.J.M. van Haastert. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 14.45 uur. 18 december Promotie: A.A. Khan, wiskunde en natuurwetenschappen. Titel: Regulation of metabolizing enzymes and transporters for drugs and bile salts. A study with precision-cut slices. Promotor: prof.dr. G.M.M. Groothuis. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 16.15 uur. 21 december Promotie: J.W.C. Alffenaar, medische wetenschappen. Titel: Pharmacokinetics of antimicrobial agents: optimization and treatment individualization. Promotores: prof.dr. D.R.A. Uges, prof.dr. T.S. van de Werf. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 13.15 uur. 21 december Promotie: mw. I. Jonas, wiskunde en natuurwetenschappen. Titel: Nature and nurture effects of voluntary activity and nutrition on energy balance and emotionality; a study in mice. Promotores: prof.dr. G. van Dijk, prof.dr. C. Nyakas. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 14.45 uur.

12:14

23 december Promotie: L.G. Koudstaal, medische wetenschappen. Titel: The impact of cerebral injury in donation and transplantation. A central role of the intestine. Promotores: prof. dr. R.J. Ploeg, prof.dr. H. van Goor. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 14.45 uur.

Pagina 1

Advertentie

University Shop

& Present this voucher and get an original RUG hooded sweatshirt for only € 29.95

A LG E M E E N

Brandwondencursus Beste geneeskundestudenten, Wil jij alles weten over brandwonden, hoe je een brandwondenpatiënt opvangt of hoe je zo’n wond behandelt? Dan is DIT je kans! Werk-

In de AGENDA worden alleen universitaire evenementen op­ genomen die voor iedereen toegankelijk zijn. Aankondigin­ gen inleveren uiterlijk vrijdag 12.00 uur voor de week van verschijnen: per fax naar (050) 363 6300 o.v.v. UK-Agenda, per e-mail naar communicatie@rug.nl of per post naar: afdeling Communicatie, UK-Agenda, Postbus 72, 9700 AB Groningen.

21 december Promotie: mw. P. de Graeff, medische wetenschappen. Titel: Molecular markers in epithelial ovarian cancer: paving the way to innovative therapies. Promotores: prof.dr. A.G.J. van der Zee, prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. H. Hollema. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 16.15 uur.

(TECHNISCHE) SCHEIKUNDE

Adv. A5 RUG Winkel 09

Agenda

Oude Kijk in ‘t Jatstraat 39 (050) 363 27 00 universiteitswinkel@rug.nl www.rug.nl/winkel


10 t/m 17 december 2009

Mededelingen 2

Ingezonden mededelingen voor studenten en medewerkers Letteren

nuari gesloten. Op maandag 4 januari ben je vanaf 10.00 uur weer welkom.

A LG E M E E N

Intekening tentamens / Exam registration Alle studenten dienen zich verplicht in te schrijven voor de tentamens van januari. De intekening sluit op 20 december. Voor tentamens van Letteren geldt vanaf nu: niet ingeschreven, geen cijfer. Zie de e-mail betreffende inschrijving en na-inschrijving of de website voor meer informatie. It is obligatory for all students to register for exams taking place in January. The registration period closes on 20 December. From now on the following applies to all exams at the Faculty of Arts: no registration, no grade. Please refer to the email about registration and late registration or the website for more information. bsz.let@rug.nl www.rug.nl/let/bsz

Opening hours December Due to Christmas and Newyear the Student Service Desk is closed from December 25 untill January 3. STUDIE ONDERSTEUNING

Studie Ondersteuning verhuist naar SSC-pand Op maandag 21 december verhuist ook Studie Ondersteuning naar het pand van het Studenten Service Centrum (SSC) aan de Uurwerkersgang. Na 18 jaar ‘in de Toren’ van het Academiegebouw duizenden studenten te hebben getraind en gecoached, zetten de trainers van Studie Ondersteuning hun activiteiten straks voort aan de Uurwerkersgang. Na de verhuizing van de Studentenpsychologen van afgelopen zomer, zijn na deze verhuizing alle SSC-secties (Studentenpsychologen, Studentendecanen en Studie Ondersteuning) gehuisvest in het SSC-pand. Contactgegevens per 21 december: SSC / Studie Ondersteuning Uurwerkersgang 10 9712 EJ Groningen Telefoon 050-363 5548 www.rug.nl/so

Inschrijving Loopbaandag verlengd tot 5 januari. S TA G E B U R E A U L E T T E R E N S TA G E B U R E A U L E T T E R E N

Inschrijving Loopbaandag Ba-stage Wil je een bachelorstage van in je vrije ruimte opnemen? Doe dan op 8 januari mee aan de Loopbaandag Letteren. De dag wordt verzorgd door het Talent & Career Center aan de Munnekeholm 2 in Groningen. Je kunt je tot 5 januari inschrijven voor de Loopbaandag bij het Stagebureau Letteren, k. 212 Harmoniegebouw. stages.let@rug.nl www.rug.nl/let/stagebureau Stagebureau sluit rond Kerst Het Stagebureau Letteren is gesloten van 21 december tot en met 4 januari. Prettige dagen! The Placement Office of the Faculty of Arts is closed as off 21th of December until and including the 3th of January. Happy hollidays! stages.let@rug.nl www.rug.nl/let/stagebureau Stage EM-Cultuur, Amsterdam OPLEIDING: diverse PERIODE: januari 2010 of later, in overleg. OPDRACHT: meewerken aan marketing- en promotiebeleid van pruducten en diensten van de creatieve industrie. Ruimte voor een eigen opdracht. STAGEVERGOEDING: beschikbaar. SOLLICITEREN: Margreet Jansma: m.jansma@ em-cultuur.nl of bel 020-4626000. MEER INFO: Stagebureau Letteren, k. 212; tel. 050-3635844. Zie de website onder ‘nieuws’. Vraag altijd eerst goedkeuring aan je docent. stages.let@rug.nl www.rug.nl/let/stagebureau Macmillan, Barcelona PROGRAMME: diverse. PERIOD: 4-5 months between February and July 2010. ASSIGNMENT: Projects like research inton markets, prodcts, creating educational presentations, other. APPLICATIONS: Contact Eva Aragall at a.aragall@macmillan.es. Tel. 0034-629108878. INFO: Stagebureau Letteren, k. 212; tel. 050-3635844. Check our website (‘News’). Always ask for approval by a teacher. stages.let@rug.nl www.rug.nl/let/stagebureau PS Vertalingen, Drachten OPLEIDING: diverse. PERIODE: in overleg. OPDRACHT: vertalen en redigeren van teksten in en uit het Engels. VERGOEDING: €220 per maand, op basis van fulltime.

CONTACT: Mw. P. van der Sluis. Tel. 0512-543380. www.psvertalingen. nl.MEER INFO: Stagebureau Letteren, k. 212; tel. 050-3635844. Zie de website onder ‘nieuws’. Vraag altijd eerst goedkeuring aan je docent. stages.let@rug.nl www.rug.nl.let/stagebureau

Economie en Bedrijfskunde Vergeet je niet in te schrijven voor je tentamens! Inschrijving voor tentamens is verplicht, ook voor hertentamens. Je kunt je inschrijven op ProgRESS WWW tot en met 10 januari. Als je je niet op tijd hebt ingeschreven, kun je je na-inschrijven bij de Student Support Desk tegen betaling van € 15,- per tentamen met een maximum van € 50,- en 5 tentamens. Je kunt alleen met PIN betalen. De na-inschrijving loopt van 11 januari tot en met 3 werkdagen voor het tentamen. Na deze datum is het niet meer mogelijk om je in te schrijven en ben je uitgesloten van deelname aan het tentamen. Wanneer je problemen hebt met je tentameninschrijving, neem dan voor 11 januari contact op met de Student Support Desk via www. rug.nl/feb/studentsupport. www.rug.nl/feb/studentsupport Don’t forget to register for your exams! Registering for your exams is compulsory, also for resits. You can register on ProgRESS WWW until 10 January. If you fail to register in time, you can post-register at the Student Support Desk on payment of € 15,- per exam with a maximum of € 50,- and 5 exams. Payments can only be made by cash card (PIN), no cash. Post-registration is possible from 11 January. The last possibility for post-registration is on the third working day before the day of the exam. After this date, registration is no longer possible and you will not be allowed to take the exam. If you have problems with your exam registration, please contact the Student Support Desk before 11 January on www.rug.nl/feb/studentsupport. www.rug.nl/feb/studentsupport

ONDERWIJSPROGRAMMA BDK

Introduction to Management Consulting niet aangeboden Het keuzevak Introduction to Management Consulting (EBB663A05) dat geprogrammeerd staat voor het 1e blok van het 2e semester wordt dit studiejaar NIET aangeboden. Studenten die het vak nog moeten afronden, kunnen gebruik maken van de tentamenkansen zoals die geprogrammeerd staan in het tentamenrooster. Voor verdere informatie kan contact opgenomen worden met Drs. C.I. Quispel (c.i.quispel@rug.nl, tel. 050-3633368/3458).

Gedrags- en Maatschappijwetenschappen A LG E M E E N

De Methodologiewinkel Slapeloze nachten dankzij statistiek? Geen nood! Met al je vragen over statistiek en/of het opzetten en uitvoeren van een onderzoek kun je terecht bij de methodologiewinkel. Wij zijn student-assistenten die gratis meehelpen aan het oplossen van je probleem. Je kunt elke werkdag langskomen voor advies van 13:00 - 17:00 in kamer 125 van het Heymansgebouw.

Studenten Studenten Service Centrum (SSC) CENTRALE STUDENTENBALIE(CSB)

Bezoekadres: Uurwerkersgang 10, Groningen Postadres: Postbus 72, 9700 AB Groningen Telefoon: 0503638004 Fax: 050-3634623 Openingstijden: op werkdagen 10.00 – 16.00 uur. Telefonisch bereikbaar: 10.00 – 16.00 uur. www.rug.nl/hoezithet Gewijzigde openingstijden december! In verband met de kerstdagen en oud&nieuw is de CSb vanaf vrijdag 25 december t/m zondag 3 ja-

ACLO Volleyballers gezocht!! Ben jij of ken jij een man die graag een Donitas team zou willen komen versterken? We zijn op dit moment hard op zoek naar hoofd blokkeerders mannen 1ste en 2de klas. Is dit niveau te laag? Dan zoeken we voor de hogere teams ook nog steeds spelers. Ben je een vrouw? We zijn ook op zoek naar een hoofdblokkeerder die vanaf februari ons hoofdklasse team wil komen aanvullen. Dus ben of ken jij degene die wij zoeken, mail dan naar wch@donitas.nl www.donitas.nl Studentenvolleybalvereniging Kroton Studentenvollebalvereniging Kroton is nog op zoek naar enthousiaste heren! Vooral heren zonder ervaring of met ervaring op 2e, 3e of 4e klasse niveau zijn welkom. Alle herenteams spelen competitie op zaterdag. Ben je geïnteresseerd, stuur dan een mailtje naar kroton. Ook dames kunnen natuurlijk bij ons terecht, de meeste teams zijn op dit moment gevuld, maar je kunt altijd op de wachtlijst voor volgend jaar! tc@kroton.nl www.kroton.nl Hockey Schoolfeest G.C.H.C. Dinsdag 29 december om 21.00 uur houdt G.C.H.C. een schoolfeest in zijn clubhuis op het Zernikecomplex. Entree is €2,50 en wordt georganiseerd voor alle 5de en 6de klassers van het middelbaar onderwijs. Is jou broertje of zusje geintreseerd, mail dan naar promo@gchc.nl www.gchc.nl Openingstijden Sportcentrum kerstvakantie In de periode van 22 december t/m 4 januari is het sportcentrum op de volgende tijden geopend. De genoemde tijden zijn de sporttijden: maandag 21 december: 08.00 uur - 23.00 uur dinsdag 22 december: 08.00 uur - 23.00 uur woensdag 23 december: 08.00 uur - 23.00 uur donderdag 24 december: 08.00 uur - 16.00 uur vrijdag 25 december: dicht zaterdag 26 december: 12.00 uur - 20.00 uur

Agenda

[ vervolg ]

23 december Promotie: M. Beudel, medische wetenschappen. Titel: External and internal modulation of parieto-premotor circuitry implicated in voluntary motor control. Promotor: prof.dr. K.L. Leenders. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 16.15 uur. 6 januari Promotie: J. Doorduin, medische wetenschappen. Titel: Herpes viruses and neuroinflammation: PET imaging and implication in schizophrenia. Promotor: prof.dr. R.A. Dierckx. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 14.45 uur. 6 januari Promotie: R. Stoutenbeek, medische wetenschappen. Titel: Population beased glaucoma screening. Promotores: prof.dr. J.J.M. Hooijmans, prof.dr. P.T.V.M. de Jong. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 16.15 uur. 7 januari Promotie: G.H. de Witte, gedrags- en maatschappijwetenschappen. Titel: Op een onbekende plaats begraven. De april-meistakingen van 1943, een onderzoek naar oorlogsvermissing. Promotor: prof.dr. D.F.J. Bosscher. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 16.15 uur. 8 januari Promotie: S. Nagotu, wiskunde- en natuurwetenschpapen. Titel: The peroxisome proliferation machinery in yeast. Promotor: prof.dr. I.J. van der Klei. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 13.15 uur. 8 januari Promotie: S.G. Schorr, wiskunde- en natuurwetenschppen. Titel: Drug safety in patients with psychotic disorders. Promotor: prof.dr. J.R.B.J. Brouwers. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 14.45 uur. 8 januari Promote: R. de Vries, wiskunde- en natuurwetenschappen. Titel: Health-economics of interventions aimed at infectious diseases: dynamic modeling inevitable for reliable medical decision making. Promotores: prf.dr. M.J. Postma, prof.dr. L.T.W. de Jong-Van den Berg. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 16.15 uur. 11 janurai Promotie: J.Schroeder, wiskunde- en natuurwetenschappen. Titel: Individual fitness correlates in the black-tailed godwit. Promotor: prof.dr. Th. Piersma. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 13.15 uur. 11 januari Promotie: T.A. Revilla Rimbach, wiskunde- en natuurwetenschappen. Titel: Multispecies resource competition. Promotor: prof.dr. F.J. Weissing. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 14.45 uur. 11 januari Promotie: M.K. Bakker, medische wetenschappen. Titel: The use of a birth defects case-control monitoring system in studying the safety of medication use in preganancy. Promotores: prof.dr. C.H.C.M. Buys, prof.dr. L.T.W. de Jong-Van den Berg. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 16.15 uur. 13 januari Promotie: J.Wijkstra, medische wetenschappen. Titel: Pharmalogical treatment of psychotic depression. In search for evidence. Promotor: prof.dr. W.A. Nolen. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 14.45 uur. 13 januari Promotie: H. Rienstra, medische wetenschappen. Titel: Chronic tissue remodeling in renal transplantation. Studies on cell origin, proteoglycans and response to intervention. Promotores: prof.dr. J.L. Hillebrands, prof.dr. G.J. Navis, prof.dr. H. van Goor. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 16.15 uur. 14 januari Promotie: M.van Benthem, economie en bedrijfskunde. Titel: Optimizing the structure of the natural gas market using an agent-based modeling framework. Promotores: prof.dr. C.J. Jepma, prof.dr. G. Brunekreeft. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 13.15 uur. 14 januari Promotie: E.M.W. Geurts, gedrags- en maatschappijwetenschappen. Titel: Ouders betrekken in de residentiële jeugdzorg. Een onderzoek naar inhoud en uitkomsten van contextgerichte hulpverlening. Promotor: prof.dr. E.J. Knorth. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 14.45 uur. zondag 27 december: 12.00 uur - 20.00 uur maandag 28 december: 12.00 uur - 20.00 uur dinsdag 29 december: 12.00 uur - 20.00 uur woensdag 30 december: 12.00 uur - 20.00 uur donderdag 31 december: dicht vrijdag 1 januari: dicht zaterdag 2 januari: dicht zondag 3 januari: dicht maandag 4 januari: 8.00 uur - 23.00 uur algemeenadjunct@aclosport.nl www.aclosport.nl

Belangrijke roosterwijzigingen voor periode 2b Voor periode 2b, die op 4 januari 2010 begint, zijn er een aantal belangrijke veranderingen in het ACLO-rooster. Cursusrooster: - Dinsdag 17:00 – 18:00: Op dit tijdstip zal vanaf periode 2b een vierde cursus zumba aangeboden worden. Deze cursus zal in de plaats komen van de cursus kettlebell die nu op dit tijdstip wordt gegeven. - Woensdag 17:30 – 18:30


Politici en beleidsmakers vragen om wetgeving voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Wetgevingsjuristen maken die nieuwe regels en willen dat die van hoge kwaliteit zijn. De opleiding van de Academie voor Wetgeving helpt hen daarbij.

Binnen de rijksoverheid werken juristen aan het oplossen van urgente problemen. Zij werken aan de rechtsstaat, die zich aan regels houdt en deze correct toepast. De opleiding van de Academie voor Overheidsjuristen helpt hen daarbij.

Word een meester in het maken van wetgeving!

Werk met betekenis voor de maatschappij

Werken en leren als aankomend wetgevingsjurist De Academie voor Wetgeving verzorgt een geaccrediteerde tweejarige opleiding tot wetgevingsjurist. Ieder jaar wordt een groep juristen toegelaten. Tijdens de opleiding worden zij aangesteld als trainee bij een ministerie, de Raad van State of de Tweede Kamer. In de opleiding komen vele juridische, politiek-bestuurlijke en Europese onderwerpen aan bod, worden vaardigheden getraind, werkbezoeken afgelegd en (internationale) stages gelopen.

Werken en leren als aankomend overheidsjurist De Academie voor Overheidsjuristen verzorgt een tweejarige opleiding tot overheidsjurist. De trainees leren hoe juridische adviezen te geven, besluiten en andere juridische producten te maken en de Staat te vertegenwoordigen in procedures. Zij brengen het geleerde in de praktijk bij een onderdeel van de rijksdienst waar zij 3,5 dag per week werken. Ook worden er werkbezoeken afgelegd aan (inter) nationale instellingen en zijn er stages.

Toelating tot de opleiding Voor de toelating tot de opleiding wordt streng geselecteerd. Je moet een uitgebreid sollicitatieformulier invullen, deelnemen aan een psychologische test in twee delen, een schrijfproef afleggen en spreken met twee selectiecommissies. Als je wordt geselecteerd, word je voor twee jaar aangesteld bij een wetgevingsafdeling. Daarna wordt bezien of je een vaste aanstelling krijgt. Het afronden van de opleiding levert ook de titel ‘Master in Legislation’ op.

Toelating tot de opleiding Voor de toelating tot de opleiding wordt streng geselecteerd. Je moet een uitgebreid sollicitatieformulier invullen, deelnemen aan een psychologische test in twee delen, een schrijfproef afleggen en spreken met twee selectiecommissies. Als je wordt geselecteerd, word je voor twee jaar aangesteld als jurist bij een onderdeel van de rijksoverheid. Aan het einde van die twee jaar wordt bezien of je een vaste aanstelling krijgt.

Benieuwd? Vraag informatie aan en solliciteer! Meer informatie vind je op www.academievoorwetgeving.nl, onder ‘Traineeopleiding wetgevingsjurist’. Daar wordt in februari 2010 ook het nieuwe sollicitatieformulier geplaatst. Zijn nog niet al jouw vragen beantwoord? Neem dan contact op met dhr. H. Langeveld (070-3129 838, b.langeveld@acwet.nl).

Benieuwd? Vraag informatie aan en solliciteer! Meer informatie vind je op www.academievooroverheidsjuristen.nl, onder ‘Traineeopleiding overheidsjurist’. Daar wordt in februari 2010 ook het nieuwe sollicitatieformulier geplaatst. Zijn nog niet al jouw vragen beantwoord? Neem dan contact op met dhr. H. Langeveld (070-3129 838, b.langeveld@acjur.nl).

WIJ ZOEKEN VROUWEN

18 nov - 17 dec 17:00-23:00

die mee willen werken aan een geneesmiddelenonderzoek (095).

Dinox is een onderzoekscentrum in Groningen en Berlijn met ruim 15 jaar ervaring in geneesmiddelenonderzoek op het gebied van vrouwelijke hormonen (zoals anticonceptie, vruchtbaarheidsbehandelingen, premenstrueel syndroom en acnĂŠ) en seksuologie. Dinox bevindt zich op het UMCG terrein: Hanzeplein 1, ingang 53, 9713 GZ Groningen

WWW.DINOX.NL

Violenstraat 2

In dit onderzoek wordt de werking onderzocht van een nieuwe anticonceptiepil. Tevens wordt nagegaan of deze pil een minder ongunstig effect op de leverfunctie heeft en meer voordelen biedt dan de huidige anticonceptiepillen.

Restaurant door studenten voor het goede doel

U zou aan het onderzoek kunnen deelnemen als u: sEENVROUWBENTTUSSENENJAARENGEZONDBENT sBEREIDBENTAANVULLENDEANTICONCEPTIEZOALSCONDOOMS TEGEBRUIKENTIJDENSHETONDERZOEK

sBINNENEENSTRAALVANKMVANONSONDERZOEKSCENTRUM IN'RONINGENWOONT

sVOLDOETAANDEOVERIGEVOORWAARDENVOORDEELNAME DEZEWORDENTELEFONISCHDOORGENOMEN 

Hulporganisatie ICCO verdubbelt de opbrengst van Happietaria 2009! Dit betekent dat elke 10 euro die u (uit)geeft, 20 euro opbrengt!

Reserveren: 06-13712628 www.happietariagroningen.nl

Bezoeken .AHETVOORONDERZOEKBEZOEKTUHETONDERZOEKSCENTRUM GEDURENDEMAANDENTWEEOFDRIEKEERPERWEEKVOOREENECHOSCOPIEENOFBLOEDAFNAME)NDEEMAANDVINDTMAARBEZOEK PLAATS)NTOTAALZULLENERTOTBEZOEKENPLAATSVINDEN Vergoeding %LKEVRIJWILLIGSTERONTVANGTEENVERGOEDINGVOORDEELNAME AANDITGENEESMIDDELENONDERZOEKVANONGEVEER`  TOT ` AFHANKELIJKVANHETAANTALBEZOEKEN PLUSEENREISKOS TENVERGOEDING` PERKM METEENMINIMUMVAN`   6OORMEERINFORMATIEKUNTUTIJDENSKANTOORUREN BELLENMET

(050) 3610999

Ben jij een High Potential? www.dekortstewegnaardetop.nl BestGraduates wordt georganiseerd in samenwerking met onderstaande topwerkgevers

BestGraduates Law wordt georganiseerd in samenwerking met onderstaande topkantoren

BestGraduates is een activiteit van

onderdeel van de


10 t/m 17 december 2009

Mededelingen 3

Ingezonden mededelingen voor studenten en medewerkers

zondere sportieve prestatie heeft geleverd. € 250,- voor een individuele sporter. € 250,- voor een talentvol team of individuele sporter als aanmoedigingsprijs voor een sportieve prestatie. € 250,voor een vereniging of individu die zich op een bijzondere manier heeft onderscheiden in de studentensport. Aanmeldingen kun je emailen naar de voorzitter van het Dagelijks Bestuur (voorzitter@ aclosport.nl). De uiterlijke datum voor het aanmelden van potentiële kandidaten is 3 januari 2010. vicevoorzitter@aclosport.nl www.aclosport.nl

Kerstvakantie Dit is de laatste UK van 2009. De volgende editie van de UK verschijnt op 14 januari 2009. Mededelingen hiervoor kunnen worden ingeleverd tot en met maandag 11 januari 2010, 10 uur. Redaktie en medewerkers wensen u prettige feestdagen! Mixed martial arts: Deze cursus zal voor dames zijn in plaats van voor heren. Algemene urenrooster: - Donderdag 15:00 – 16:00: Dit algemene uur, pole fitness (gevorderden), wordt vervangen door een algemeen uur kettlebell Voor meer informatie kun je op de website kijken onder ‘rooster’. Verder zal er de komende periode als experiment op een nader te bepalen datum in januari een keer Zumba XL worden gegeven. Dit houdt in dat er eenmalig een algemeen uur Zumba zal komen in de Struikhal! Houd voor meer informatie hierover de website in de gaten! algemeenadjunct@aclosport.nl www.aclosport.nl Twitter Ook de ACLO is aangesloten bij Twitter! Altijd al eens willen weten wat het dagelijks bestuur nou eigenlijk echt doet? Wordt dan follower van de ACLO-twitter en blijf op de hoogte van al het ACLOnieuws! Klik hier om alle nieuwtjes van het dagelijks bestuur te zien! www.twitter.com/aclosport vicevoorzitter@aclosport.nl www.aclosport.nl Informatieavond Studentenwintersport 12 januari is de informatieavond gepland van de Studentenwintersport. Bij deze bijeenkomst krijgen alle deelnemers de beroemde STUWI trui. interncoordinator@aclosport.nl www.aclosport.nl Sportprijsverkiezing 20092010 Wil jij iemand nomineren voor de sportprijsverkiezing 2009-2010? Vind jij dat iemand in aanmerking moet komen voor een prijs op het gebied van sport? Dat kan! De ACLO en het Sportcentrum organiseren jaarlijks de Sportprijsverkiezing in vier verschillende categorieën: 1: Studententeams. 2: Studentensporters. 3: Aanmoedigingsprijs talent. 4: Studentensport. De ACLO en het Sportcentrum stellen geldprijzen beschikbaar van: € 500,- voor een team/vereniging die een bij-

USVA Open dagen Op vrijdag 29 en zaterdag 30 januari opent Usva haar deuren, voor iedereen die wel eens lang het pand is gelopen en zich heeft afgevraagd “Wat er nou zoal achter die deuren gebeurt?” Er zullen deze dagen workshops worden gegeven in de verschillende disciplines die de Usva halfjaarlijks aanbiedt. Iedereen kan mee doen en de toegang is gratis! Daarnaast zullen er in de twee theaters, het INTheater en het OUTheater optredens zijn. Optredens: Vrijdag 29 januari 2010- 15:00 Theaterplatform Broed (Weberfoyer OUTheater) 19:00 Gijs Hendriks (3e plaats Groninger Studenten Cabaret Festival (OUTheater)) 20:00 Theaterplatform Broed (Weberfoyer OUTheater) 21:00 Stranger Things Have Happened (English Improv) (OUTheater) Zaterdag 30 januari 2010 16:00 Stranger Things Have Happened (English Improv) (INTheater) 17:00 Theeves www.myspace.com/voicemailnl (INTheater). Kom 29 en 30 januari langs! Usva Munnekeholm 10 www.usva.nl Cursusinschrijving Het gehele cursusaanbod staat online. Vanaf 30 november kun je je inschrijven via de site. Betalen voor de cursus(sen) is vanaf 30 november 2009 mogelijk aan de balie van de Usva (13.00-18.00 uur). Je inschrijving is pas na betaling definitief. De cursussen van het 2e semester beginnen - tenzij anders vermeld - in de week van 8 februari 2010. De Usva-cursussen zijn in de eerste plaats bedoeld voor RUG-studenten, maar ook Hanze-studenten en anderen zijn welkom. RUG- en Hanze-studenten hebben wel voorrang bij de inschrijving.

GSp GSp - Studentenplatform voor Levensbeschouwing Een plaats voor bezinning, religie, debat en gezelligheid. GSp, Kraneweg 33, tel. 3129926

info@gspweb.nl www.gspweb.nl A Festival of Lessons and Carols In aanloop naar Kerstmis organiseert het GSp op zondag 20 december om 17.00 uur het Festival of Lessons and Carols in de Martinikerk. Tijdens deze van oorsprong Engelse kerstavondviering wordt bekende kerstmuziek - waaronder traditionele carols - afgewisseld met lezingen uit de bijbel (de zgn. ‘Lessons’). Het muzikale gedeelte wordt uitgevoerd door de Cantorij van het Groninger Studentenpastoraat onder leiding van Gerrit Jan Niemeijer en met begeleiding van Eeuwe Zijlstra op het orgel. Deze bijzondere viering wordt afgesloten met samenzang: Hark, the herald angels sin. Zondag 20 december – 17.00 uur – Martinikerk. Kerstnachtdienst Donderdag 24 december om 23.00 uur. De kerk is open vanaf 22.30 uur. Vanwege de te verwachten drukte adviseren wij ieder om tijdig te komen. Voorganger in deze bijzondere dienst - met veel muziek en zang – is Tiemo Meijlink Secretariaat GSp Van 23 december tot 4 januari zijn we gesloten GSp-Introductieweek voor iedereen die in het nieuwe jaar op zoek wil gaan naar verdieping van het studentenleven. Het thema is Utopia - samen op zoek naar de ideale wereld! Met een ontmoeting tussen verschillende culturen, tradities en religies. Kijk binnenkort voor het programma op de site. Van 11-21 januari - Kraneweg 33 Nieuwjaarsborrel Voel je welkom op de Nieuwjaarsborrel van het GSp op donderdag 14 januari vanaf 20.00 uur in ons pand aan de Kraneweg 33. Persoonlijk gesprek Wie dat wil kan voor een persoonlijk gesprek een afspraak maken met een van de studentenpastores: Geert Brüsewitz 8500387, Anja Diesemer 3061039, Lense Lijzen 5260630, Tiemo Meijlink 5792805 of Matty Metzlar 0595-528775 Studentendiensten in de Martinikerk 20/12- 11.30 uur M. Metzlar 20/12 17.30 uur J. Butti 24/12- 23.00 uur T. Meijlink (Kerstnacht) 27/12- 17.00 uur T. Meijlink 3/1- 11.30 uur T. Meijlink 3/1- 17.00 uur K. van der Plas

Diversen INTEGRAND

Bestuursinteresse Integrand Heb jij interesse in een jaar bestuurservaring bij een professi-

onele organisatie? Behoren tot de top van de studentenmarkt en trainingen volgen bij multinationals. Persoonlijk contact met multinationals, MKB en universiteit? Dan is een jaar Integrandbestuur echt iets voor jou. Mail of kijk op onze site voor meer informatie! www.groningen@integrand.nl www.integrand.nl U N I PA R T N E R S

Consultancy en ondernemerschap iets voor jou? Academisch adviesbureau UniPartners Groningen is op zoek naar enthousiaste bestuursleden die een jaar lang bestuurservaring willen op doen door het runnen van een eigen onderneming. UniPartners zet studenten in bij bedrijven voor het uitvoeren van projecten en is aangesloten bij een landelijk en internationaal netwerk van studentenadviesorganisaties. Ben jij een gemotiveerde student die verder kijkt dan zijn studie, 15 tot 20 uur in de week beschikbaar is en die een jaar lang relevante praktijkervaring wil opdoen? Kom eens langs op ons pand aan het Gedempte Zuiderdiep 54a tussen 10.00 en 17.00 uur of bel 050-3110646. Voor meer info kun je ook terecht op onze website. groningen@unipartners.nl www.unipartners.nl/groninen OVERIGE

Groninger Studenten Golf Vereniging zoekt nieuw bestuur De GSGV zoekt een nieuw bestuur voor 2010! Heb je affiniteit met golf en/of ooit gedacht aan een uitdagend en leerzaam bestuursjaar? Dan is dit je kans! Voor dit deeltijdbestuur komen de volgende functies vrij: voorzitter, secretaris, penningmeester, bestuurslid PR & acquisitie, en bestuurslid activiteiten. Wil jij een jaar lang: de grootste studenten golfvereniging besturen en bestuurservaring opdoen zonder studievertraging op te lopen? Dan zoeken wij jou! Ga nu de uitdaging aan en mail voor meer informatie naar voorzitter@ gsgv.nl of neem contact op met Leonie van Gulik (0613314496). voorzitter@gsgv.nl www.gsgv.nl Academisch Schrijfcentrum Het Academisch Schrijfcentrum Groningen is er voor alle studenten die bij hun schrijfopdracht een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Weet je niet hoe je moet beginnen of ben je de draad kwijt? Wil je je tekst aanscherpen? Of zie je door de taalfouten de tekst niet meer? Meld je op www.rug.nl/ schrijfcentrum aan voor een individueel gesprek met een schrijfcoach. Kijk ook eens op www.rug. nl/noordster voor schrijftips.

Advertenties

UKAATJES OPGAVE: * Kantoor: Oude Kijk in’t Jatstr 28 Ma t/m don 9-17 Woe 9-16

* Per Post: Postbus 80 9700 AB Groningen

KOSTEN: €5,- per 20 woorden INLICHTINGEN: Heiny de Ruiter 050-3636699 H.de.Ruiter@rug.nl

Psychosynthese

Diversen

■ Praktijk voor psychosynthese heeft ruimte voor nieuwe cliënten; info: www. oude-riet-groningen.nl

■ Nette amateur fotograaf zoekt vrouwelijke modellen voor bikinisessie in kerstsfeer. Goede beloning. Serieuze reacties met nummerweergave op 06-13210284. ■ Decent amateur photographer is looking for female models for bikini session in christmas setting Good payment. Serious reactions with visible phonenumber 0613210284.

Biologisch vlees ■ Reitdiepvlees: Biologisch weidevlees uit het Reitdiepdal, van de boerderij! Welkomboerderij Onstaheerd, Singelweg 2, Sauwerd. www.onstaheerd.nl

schildersbedrijf glas-service

poelman

b.v.

telefoon 050-5710150 fax 050-5770943 www.poelmanbv.nl

Agenda

[ vervolg ]

15 januari Promotie: A.P. Bechtluft, wiskunde- en natuurwetenschappen. Titel: The effect of secB on protein folding. A single molecule study. Promotor: prof.dr. A.J.M. Driessen. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 13.15 uur. 15 januari Promotie: B. ter Horst, wiskunde- en natuurwetenschappen. Titel: Synthesis of Methyl-Branched lipids form mycobacterium tubrtculosis. Promotores: prof.dr. B.L. Feringa, prof.dr.ir. A.J. Minnaard. Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 14.45 uur. 15 januari Promotie: F.L. Laksmana, wiskunde- en natuurwetenschappen. Titel: Functional encapsulation of small particles. Quantification and control of the morphology of the coating layers. Promotor: prof.dr.ir. K. van der Voort Maarschalk. Plaats: Aula Academiegbouw, Broerstraat 5. Tijd: 16.15 uur.

CONGRESSEN EN SYMPOSIA 17 en 18 december International Conference on Philosophy of History i.s.m. Faculteit der Letteren. Titel: The Meaning of Historicism for Our Time. Plaats: Academiegebouw (Senaatskamer), Broerstraat 5. Tijd: 09.00 uur. Meer informatie via de website: http://www.rug.nl/let/onderwijs/historischeWetenschappen/geschiedenis/object14801591 18 december Congres i.s.m. Faculteit der Letteren. Thema: de rol van geld in de geschiedenis van de Friese sport. Plaats: Cultureel Centrum De Koornbeurs, Noord 2, Franeker. Tijd: 12.45 uur. Meer informatie: http://www.rug.nl/let/nieuws/LetArchief/2009/ sporthistorisch_congres

EVENEMENTEN 17 december DwarsDiep debat in de serie Dwarse boeken Auteur ontmoet critici: De mythe van het glazen plafond Marike Stellinga. Plaats: Centrale Bibliotheek (Wolters Noordhoffzaal), Oude Boteringestraat 18. Tijd: 20.00 uur. 18 december Usva goes Jazz i.s.m. Stichting Jazz Groningen: Mona Lisa Overdrive. Plaats: INTheater, Munnekeholm 10. Tijd: 20.30 uur. Toegang: RUG studenten en stadjerspashouders € 6,-/ overigen € 9,23 december Publieksavond Blaauw sterrenwacht i.s.m. Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Plaats: Bernoulliborg, Nijenborgh 9. Tijd: 19.15 uur. Meer informatie en aanmelden: http://www.rug.nl/sterrenkunde/sterrenwacht/publieks-avonden

TENTOONSTELLINGEN T/m 23 december 2009. Interactieve tentoonstelling “Science on ice”. Plaats: WSN gebouw (H), Plaza, Nettelbosje 2. Kijk voor meer informatie op: http://www.rug.nl/feb/nieuws/archief/091029Expo T/m 10 januari 2010. Tentoonstelling “Geleerde gezichten – Groningse hoogleraarportretten”. Groningse hoogleraren bijzonder geportretteerd. Plaats: Universiteitsmuseum, Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a. Tijd: dinsdag t/m zondag, 13.00 - 17.00 uur. T/m 10 januari 2010. Tentoonstelling “Darwins Wereld – Mens, natuur en evolutie”. Plaats: Universiteitsmuseum, Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a. Tijd: dinsdag t/m zondag, 13.00 - 17.00 uur. NADERE INFORMATIE Afdeling Communicatie: tel. 363 5445/5446


17 december 2009, nr. 49

Informatie voor studenten en medewerkers > www.rug.nl/extra Pagina onder verantwoordelijkheid van de Afdeling Communicatie RUG, telefoon (050) 363 5445 of communicatie@rug.nl

Solliciteren naar Honours College

Geesteswetenschappen scoren met drie Vidi’s

  De afgelopen weken heeft een aantal eerstejaarsstudenten een uitnodiging gekregen om te solliciteren voor een van de 250 plaatsen in het University of Groningen Honours College. Ook eerstejaars die geen brief krijgen, mogen solliciteren. Het is de bedoeling dat de 10 procent beste studenten uit het eerste studiejaar een dergelijke uitnodiging krijgen. ‘Welke studenten daartoe behoren, wordt door de faculteiten bepaald,’ zegt Rosanne van Bladeren, onderwijskundig medewerker van het Honours College. ‘Elke faculteit hanteert hierbij eigen regels. Er zijn faculteiten die alleen naar de cijfers kijken. Terwijl andere ook de mening van docenten over de studenten erbij betrekken.’ Studenten aan wie een brief is gestuurd, krijgen via die brief toegang tot de website van Nestor. Daar kunnen ze een volledig sollicitatieformulier invullen. Langs die weg wordt ook gevraagd onder andere een curriculum vitae, cijferlijst en motivatiebrief bij te voegen. Van Bladeren: ‘Wat je allemaal moet doen om te solliciteren, staat duidelijk op de website beschreven en wijst zich vanzelf.’

Talentvol en gemotiveerd

Van Bladeren benadrukt dat ook eerstejaars die geen brief hebben gekregen, kunnen solliciteren op een van de 250 plekken van het Honours College. Op www.rug.nl/honours, onder het kopje ‘Selectieprocedure’, bevindt zich ook een knop ‘Verzoek toegang sollicitatieprocedure.’ Tot nu toe zijn er alleen brieven aan studenten van de Faculteit der Letteren, de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, en de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen verstuurd, 307 in totaal. Het kan tot maart duren voordat alle brieven verzonden zijn. ‘Dat komt onder meer omdat aan sommige faculteiten nog veel tentamens in januari moeten worden afgenomen,’ zegt Van Bladeren. Het Honours College biedt talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen. Daartoe kunnen ze een extra (honours)programma van 45 studiepunten volgen, naast de reguliere bacheloropleiding van 180 studiepunten. En er zijn tal van andere activiteiten die honoursstudenten samen met collega’s van andere opleidingen ondernemen en organiseren. n www.rug.nl/honours

Nieuwe cursussen Na de kerstvakantie starten er weer nieuwe cursussen van BALANS voor RUG-medewerkers. Bij ‘Stoppen met roken’, ‘Fit & Voeding’ en ‘Schaatsen voor buitenlandse medewerkers’ zijn nog plekken vrij. Wie zeker wil zijn van een plekje, doet er goed aan zich nu al op te geven. n Meer informatie en inschrijving: www.rug.nl/balans

Op naar het noorden! De zoektocht naar een ‘zusje’ in Uppsala. Groningen wordt vaak gezien als een eiland in het noorden van het land. De stad die ver van alles afgelegen is in het hoge noorden. Voor de R.K.S.V. Albertus Magnus is het echter nog niet noordelijk genoeg!

  Zes Groningse top-onderzoekers krijgen van de Nederlandse ­Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi-subsidie van maximaal 800.000 euro. Hiermee kunnen ze vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. De Vidi-subsidie is gericht op de onderzoeker die na zijn/haar promotie al een aantal jaren onderzoek op postdocniveau heeft verricht en daarbij heeft aangetoond vernieuwende ideeën te genereren en succesvol zelfstandig tot ontwikkeling te brengen. ‘Het is mooi dat we zes zulke aansprekende Vidi’s hebben, maar het hadden er nog wel een paar meer mogen zijn,’ zegt George Mulder, hoofd Academische Zaken van de RUG. ‘De geesteswetenschappen hebben het met drie heel goed gedaan. Het valt op dat het UMCG minder dan gebruikelijk scoort. En sommige faculteiten ontbreken helaas bijna altijd in deze rijtjes.’ Onderzoekers die van plan zijn een aanvraag voor de NWO-subsidies te gaan schrijven, moeten weten dat de RUG ze op enkele manieren kan helpen, onder meer via het programma Ruggesteun (zie: www.rug.nl/Corporate/onderzoek/ subsidie_fondsen/rugSub). Ook is recent een nieuwe cursus gestart voor het schrijven van dit soort aanvragen. Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij dr. Margot Edens van de afdeling Mobiliteit & Opleiding (telefoon: (050) 363 5319). Hieronder worden de zes succesvolle ­onderzoeksaanvragen beschreven.

De logica van sociale interactie

n Dr. B.P. (Barteld) Kooi – Faculteit Wijsbegeerte Er komt nogal wat kijken bij sociale interactie: leren, communiceren, redeneren, coördineren, etc. Veel logici houden zich bezig met sociale interactie, maar zijn de theorieën die zij verzinnen verschillende stukjes van dezelfde puzzel, of wordt het wiel telkens opnieuw uitgevonden? Met nieuwe methoden worden

bepaalde theorieën voor de eerste keer met elkaar vergeleken.

Taal en identiteit

n Prof. dr. A.N. (Alexandra) Lenz – Faculteit der Letteren Dit project gaat over taal als drager van regionale en sociale identiteit. Het centrale Frankische taalgebied, dat zich uitstrekt over vijf West-Europese landen, is een ideaal onderzoekslaboratorium om deze sociolinguïstische terra incognita te onderzoeken. Dit project beperkt zich niet tot de ‘echte’ dialecten, maar richt zich ook op ‘hogere’ varianten die de standaardtaal benaderen.

Wat wij van pudding kunnen leren

n Dr. K. (Katja) Loos – Zernike Institute for Advanced Materials Dit onderzoek wordt geïnspireerd door een van de fascinerende eigenschappen die in de natuur worden aangetroffen, namelijk het geleren van ­zetmeel in voedsel (bijvoorbeeld pudding). Gebruikmakend van een van de processen die verantwoordelijk zijn voor het geleren (enzymatische polymerisatie), worden slimme biocompatibele materialen ontworpen. Enzymatische polymerisatie is een veelbelovend milieuvriendelijk, veilig en efficiënt alternatief voor traditionele polymerisatiemethodes.

Gesprekken binnen gesprekken

n Dr. E. (Esther) Pascual – Communicatiekunde ‘Een gevoel van waarom ik?’ ‘Niet tevreden? Geld terug!-garantie’ Dergelijke uitdrukkingen roepen een denkbeeldig gesprek op. Dit project onderzoekt

vormen en functies van ingebedde ‘gesprekken’, hun communicatieve effectiviteit in uiteenlopende contexten, en de manier waarop ze cognitief worden verwerkt. Nooit eerder is de invloed van interactie op de structuur van taal en taalgebruik structureel onderzocht.

De delingsmachine van bacteriën

n Dr. D-J. (Dirk-Jan) Scheffers – Moleculaire microbiologie, thans aangesteld bij het Instituto de Tecnologia Química e Biológica, Universidade Nova de Lisboa, in Oeiras, Portugal Een bacterie is een micro-organisme dat uit één cel bestaat. Bacteriën vermenigvuldigen zich door zich in tweeën te delen. In de bacteriecel zit een hypothetische ‘delingsmachine’, die is opgebouwd uit verschillende eiwitten. In dit onderzoek wordt, met behulp van nieuwe technieken om naar grote eiwitcomplexen te kijken, het bouwplan van die delingsmachine ontrafeld.

De logica van quantuminteracties

n Dr. S.J.L. (Sonja) Smets – Kunstmatige Intelligentie & Wijsbegeerte De implementatie van quantuminformatietechnologie voor communicatie en de beveiliging van gegevens boekt snel vooruitgang. Deze technologie is gebaseerd op onderliggende interactieve klassieke en quantumprocedures. De onderzoekers gebruiken technieken uit de logica voor de analyse van deze procedures en gaan na of ze correct en veilig zijn. Een centraal thema betreft de logische modellering van de verandering van quantuminformatie in haar wisselwerking met klassieke kennisverwerving.

Studentenverenigingen steunen Glazen Huis   Het gonst in Groningen van de activiteiten voor het Glazen Huis, een actie op de Grote Markt van 3FM-dj’s om geld in te zamelen tegen malaria. De Groningse ­studentenverenigingen doen volop mee.

zen. De lifters worden gesponsord en het geld is voor de actie. Vindicat en Albertus hebben verschillende optredens gepland en doen nog veel meer. Cleopatra organiseert een benefietfeest met onder meer een danswedstrijd. Zo hebben alle bij de Contractus aangesloten verenigingen een compleet actieprogramma.’

‘Er gebeurt echt bijzonder veel,’ zegt Paul de Rook, voorzitter van de Contractus, het overlegorgaan van de studentenverenigingen in Groningen. ‘Veel verenigingen hebben een heel programma gemaakt. Erg leuk is bijvoorbeeld de liftwedstrijd die Dizkartes organiseert. Het gaat erom wie het eerste al liftend van het Groningse plaatsje Muggenbeet naar Café Malaria in Hamburg kan rei-

Welkomsttoost op vrijdag

De Contractus zelf komt ook met een actie. Op vrijdag 18 december om 20.00 uur, als het Glazen Huis begint, houden zij op de Grote Markt een welkomsttoost. De Rook: ‘Met alle Contractusverenigingen willen wij met vele honderden mensen proosten op een goed verloop van het Glazen Huis. En dat er maar veel geld opgehaald gaat worden. Komt al-

len!’ Bij de toost wordt gebruik gemaakt van een speciaal daarvoor voor vijf euro aan te schaffen mok. De opbrengst ervan gaat uiteraard naar het goede doel. ‘Deze actie is voor de verenigingen niet alleen een ontzettend mooi moment om zich te laten zien,’ zegt De Rook. ‘Maar ook willen ze tonen dat het Glazen Huis dit jaar terecht naar Groningen is gekomen. Al die activiteiten bevestigen dat er in deze studentenstad hartstikke veel gebeurt.’ Over de hoogte van de opbrengsten door studentenverenigingen is nog niet veel bekend, vertelt De Rook. Maar hij verwacht dat het in de tienduizenden euro’s gaat lopen. ‘Dat durf ik wel te voorspellen.’ n www.contractus.nl

De R.K.S.V. Albertus Magnus probeert dit jaar om haar ‘grenzen’ te verleggen. Sinds 1913 gaat deze studentenvereniging de verbintenis aan met andere studentenverenigingen. Zij maakt deel uit van het zogeheten Allerheiligen Convent (AHC), wat voorheen de Unie der Rooms Katholieke studentenverenigingen heette. Tot op heden hebben studentenverenigingen zich uitsluitend binnen Nederland bij elkaar aangesloten. Dit jaar wordt hopelijk de eerste sprong naar het buitenland gemaakt! Met hulp van de Rijksuniversiteit Groningen zijn de eerste contacten gelegd met Uppsala University. Uppsala kent een bijzondere vorm waarin studenten zich verenigen: zogeheten Nations. Deze Nations zijn in feite onze studie-, sport- en gezelligheidsverenigingen in één. Elk van de 13 nations vertegenwoordigt een streek uit Zweden en elk heeft een heel eigen karakter. Enkele zijn erg traditioneel en kennen een kleurrijke geschiedenis. Albertus is ook een traditionele vereniging en heeft sinds haar oprichting in 1896 heel wat meegemaakt. Daarmee hoopt zij aansluiting te vinden in Uppsala. Studenten van onze ‘zustervereniging’ zouden, wanneer zij aan de RUG een minor, vakken, onderzoek of stage komen volgen, van harte welkom geheten worden op onze vereniging. Zo hebben zij vanaf aankomst in Groningen meteen een sociaal vangnet. Andersom geldt hetzelfde: Albertianen die hun heil in Uppsala zoeken, zullen zich hopelijk ook sneller thuis gaan voelen in de Zweedse stad. Het geeft uitwisselingsstudenten veel meer inzicht in het studentenleven en cultuur van een ander land. Met een zusje kunnen leuke activiteiten en uitwisselingen georganiseerd worden. Waarschijnlijk kunnen we als vereniging een hoop van elkaars gebruiken opsteken. Laten we hopen dat de contacten snel vorderen! Anne-Marie Noten, vice-praeses Albertus Magnus


Photo Reyer Boxem

18

U K 16 - 17 D E MBER 20 0 CE

9

● LIFESTYLE

Under the RUG Groningen is a university town. Just ask any five passers-by and you’ll find at least one who has a connection to the University of Groningen or the Hanze University Groningen. We went out to reveal the inner university of the people of Groningen.

fashion

Text: Dorien Vrieling and René Fransen Photos: Jeroen van Kooten Hans Scheerman, better known as Clown Dimitri, is homeless. In clown costume, he tries to earn the entry fee for the homeless shelter. You’ll often find him near the public library in the Oude Boteringestraat. Dimitri studied drama at the NHL University of Applied Sciences in Leeuwarden.


(not vandalism) Graffiti is not vandalism. At least, that’s what Pim thinks. But he doesn’t want his full name in print. “I don’t want my hobby to cause me any problems when I’m trying to find a job later in life.”

paint

By Tjerk Notten “You may just look at the tags for a second or two, but the guys who made them spend a lot of their spare time making graffiti or keeping an eye on the work of others”, says Pim, student of Arts, Culture and Media. “They collect photos of the work of other artists they like. They design future paintings and, of course, make new graffiti art.” Pim is one of those guys. Even though he says he has never painted illegally and has nothing to hide, he doesn’t want his real name in the paper. “There are a lot of people who don’t like graffiti at all. They just call it vandalism straight off. I don’t want my hobby to cause me any problems when I’m trying to find a job later in life.” He points at a green, red and white painting on a big wall close to the Shell petrol station (Hot Spot 1). “Have a look at this one”, he says. “I can imagine people not liking graffiti because it might spoil the view. But this is beautiful, don’t you think? Every square metre is carefully designed. I think it’s really important that people put effort into it. Then you just can’t help loving it!”

Graffiti history New York in the 1970s gave birth to graffiti. Lin Felton, or Quik as graffiti fans will know him, is one of its legends. And this man lived for a few years in... Groningen! Felton doesn’t only work with paints outside. Arts and galleries exhibit his work too. After a successful exhibition in the Groninger Museum in 1992, he decided to stay. “I had separated from my wife and was free to live out my dreams”, he says. “Holland gave me an artistic identity and career, whereas America did not offer much opportunity.” Felton has fond memories about his time in Groningen: “I actually didn’t paint much on canvas at that time. So, initially I did a lot of volunteer work at the Grand Theatre, where I had made many friends.” These days he’s still active and living in Paris, earning his money with commercial jobs. “For the past three years I have been working periodically in Holland, New York and Paris. I’m quite busy painting.” Pim’s been addicted to graffiti since seeing two movies about the art form. “I saw Style Wars, a classic about New York graffiti in the early 1980s. And then I saw this Dutch film about graffiti in Amsterdam. Kroonjuwelen it’s called. Crown Jewels. I thought: that’s what I want to do. I made some designs myself and after a while started painting them too.” These days, Pim spends his weekends with friends and a wall. They start by painting the wall in one colour with rollers. But even though everyone works on his own part of the wall after that, it’s still teamwork: “We try to adjust the colouring and everyone adds as many effects as possible, for example 3D

effects or highlights to give a shine to the letters. You want your piece to look powerful.” A normal walk in the city isn’t the same anymore. Pim’s constantly on the lookout for new names in the small alleys of the city centre. Whenever there is something new in his neighbourhood, he’ll know. “Some names you see all the time: ‘Static’, for example or ‘Jersy’. And if you travel through the Netherlands, you’ll encounter ‘Same’ a lot too.” And that’s why Pim likes taking long trips by train. “En route to Amsterdam or Utrecht you encounter a lot of graffiti alongside the tracks. I keep my eyes focused on the walls and before I know it, I’ve arrived at my destination.”

Want to see some nice graffiti in Groningen? There are a few really colourful walls worth a bike trip. Please leave your aerosol paint at home, because spraying is not allowed.

1

A big wall close to the Shell petrol station on the Van Ketwich Verschuurlaan. On the back of the sound barriers along the motorway, with a total length of about a hundred metres, you’ll find the work of many different artists. Some of them have been there for more than a decade.

2

One good thing about the construction site on the Damsterdiep is that the building contractor placed wooden boards next to the fence and allowed graffiti artists to decorate them. They encircle the whole site.

3

In a small alley leading to a youth hostel (Jongeren Hotel), behind Simplon on the Boterdiep, there is a commissioned wall by the celebrated Rotterdam-based collective Lastplak. It’s very colourful and shows a lot of strange characters.

4

Right behind Central Station, on the Spaarnestraat, there’s a building that changes colour on a regular basis. Inside there is even more to see, but you have to be lucky enough to find the door open.

9

Emiel ter Hoeve wants to be a chef and he’s taking a course at the Noorderpoortcollege. He might go on to study some sort of culinary sciences somewhere.

Ronald de Wagt is doing some building work at the ‘Drie Gezusters’ pub on the Grote Markt. Every student knows this labyrinth of bars!

Yvonne van Plateringen studies at the Hanze University and sells egg rolls to keep up with her expenses. Next year, she hopes to enrol as a medical student at the RUG. But right now, she won’t be drawn into a diagnosis of her products.

The University Shop in the Oude Kijk in ’t Jatstraat (this name is an enigma, even to the natives) sells everything to reveal your inner university, from discreet pins to extravagant sweaters. As you can see on this page, the latter will make you look a bit like this mannequin…

19

71 - 61 K U ED

0 02 REBM EC

This is art

Spotting Hot Spots

● LIFESTYLE


Photo Reyer Boxem

Deeply hidden within the concrete walls of the Zernikeborg lies the Reality Centre – a place where scientists and nerds play with virtual reality. Researchers wearing 3D glasses study molecular structures, the development of the universe and human behaviour.

star trek

By Peter Keizer

The Reality Centre is no ordinary cinema. With its blue LED lights, red carpet and control centre it looks more like the bridge of the Star Trek spaceship, the USS Enterprise. When the six engines – huge Full HD projectors placed behind the screen – start making noise, the screen turns into a giant window with a stunning view of the cosmos. “Can you show us the colliding galaxies?” If this is the USS Enterprise, Frans van Hoesel is Captain Kirk, or rather his sophisticated Next Generation successor, Jean-Luc Picard. He is the Illusion Manager and head of the Centre for High Performance Computing and Visualization (HPC/V). “This is a beautiful piece of data, almost like a dance. If you were to add ballet music to it, it would fit perfectly”, he says. On the screen of the Reality Theatre, as the RUG cinema is called, two galaxies circle each other until they’re drawn together by gravi-

ty and smash. The stars don’t just scatter across the screen, they’re flying through the room. The images are so impressive and seem so nearby, you almost want to grab the stars right out of the sky. “We’ve made this animation for the astronomers. They already knew the data of course, but here they discovered new features”, Van Hoesel says. “Sure, you can look at the same data on your desktop computer, but by visualizing it, you get the opportunity to look at the collision from different angles. You can compare it with someone who’s making an Excel spreadsheet with lots of figures. If you transform the data into a graph, it’s easier to understand. The same data is in the spreadsheet, but this way you can see it more clearly. Visualizations are very useful.” The Reality Centre was built almost seven years ago, but got updated recent-

ly. The cinema was rebuilt, new projectors were installed and equipment renewed, costing around EUR 800,000. The curved eight-and-a-half metre wide screen places the viewer in the centre of the action. “We project 120 frames per second and for each frame there is a different image for the left and right eye. We use active shutter glasses to create the illusion of a three-dimensional image”, Van Hoesel explains. The glasses alternately darken over one eye and then the other, in synchronization with the refresh rate of the screen, while the display alternately displays different perspectives for each eye. Van Hoesel already has some new plans lined up. He wants to transform the cinema screen into a giant virtual touch screen. “We’re going to place cameras behind the screen that track your fingers. You’ll be able to stand there and move the data around. We’ll start experimenting with the virtual touch screen in the coming year.” Psychologists use the Reality Centre to treat anxiety disorders, such as acrophobia, arachnophobia, fear of flying and even eating disorders. Patients are placed in a 3D environment to face their worst fears. “It feels very real. Once a girl with a fear of heights visited the Centre. She stood here for over half an

0 02 REBM EC

Real research in virtual reality

20

71 - 61 K U ED

9

● LIFESTYLE

hour with sweaty hands. She didn’t dare take another step. After treatment here for two months, she went abseiling off the Euromast, without her therapist.” Time for another demonstration of what virtualization can do. “Can you show us the zoo?”, Van Hoesel asks. The 3D modellers and VR specialists of the HPC/V have created a virtual zoological garden to show the future plans of the zoo in Emmen. Although we’re sitting in a chair wearing 3D glasses, I get the feeling we’re exploring the tropical area of the zoo from a motorboat. It feels like we really are part of this virtual world. On the left there are ring-tailed lemurs playing in the grass, on the right there’s a water buffalo swimming across the river. “They want to finish this area in 2014. Thanks to these images they can already see whether their plans will work. Look, you can see the restaurant behind those trees.” Suddenly the water starts to rise – our boat is slowly sinking. “A little bit higher, Matthew!”, Van Hoesel cries out. “He’s not used to steering the camera”, he adds. We can already see the bottom of the lake when we hear a voice from the back of the room. “Um, which key is for up?”

uk 16- 17 december 2009 | jaargang 39  

Onafhankelijk weekblad voor de Rijksuniversiteit Groningen; Independend weekly for the Groningen University (Netherlands)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you