Page 1

LUDWIG van BEETHOVEN Seminarska naloga

Avtor: Miha LotriÄ?


Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija (Ludwig van Beethoven)

Rodil se je v Bonnu leta 1770 kot sin dvornega klasika. Njegov ded je bil dvorni dirigent , oče pa tenor. Beethoven je umrl 26. marca 1827 na Dunaju. Zanimivo je, da je na njegov pogreb 29. marca je prišlo kar med 10.000 in 30.000 ljudi. Njegov oče, glasbeni navdušenec je sanjal, da bo nasledil Mozarta. Nihče od njegovih prednikov ni bil tako nadarjen kot on. V mladih letih se je učil klavir, orgle in violino. Njegova družina je bila čudna; oče je bil alkoholik, mati pa mu je umrla, ko je bil star 17 let. Nato se je družil s Haydnom, ki ga je prepričal, da gre študirat na Dunaj in leta 1790 je tudi res odšel. Njegovo otroštvo in mladost sta bili zaznamovani z revščino in težavami, saj je moral že zgodaj nadomestiti starše ter prevzeti odgovornost za družino. 1792. leta, s sedemnajstimi leti, se je preselil na Dunaj, da bi študiral in se preživljal kot pianist, učitelj in skladatelj. Tam je preizkusil njegovo glasbeno znanje Mozart, ki je navdušeno dejal da bo o Beethovnu govoril ves svet.

Bil je samozavesten, ponosen in samosvoj. Zelo mu je bilo žal, da je za Napoleona napisal melodijo saj se je sam obkronal za cesarja, zato mu je večno zameril. Večkrat je bil zaljubljen v mlade dame, ampak ker je bil reven jih večkrat ni mogel imeti. Tudi takrat, ko je bil finančno uspešen je živel bedno in v umazaniji, ker ni znal dobro gospodariti. Težke življenjske razmere so skladatelja nenehno spremljale. Najtežje mu je bilo, ko je pri tridesetih letih oglušel. Takrat je moral opustiti vsako misel o igranju. Z ljudmi se je pogovarjal s pomočjo svinčnika in papirja. Pomagal si je z različnimi slušnimi napravami, ki pa mu niso dosti pomagale. Najbolj nenavadno je, da so bila njegova največja dela narejena v obdobju, ko je popolnoma izgubil sluh.


Beethoven je posebej znan po melodiji Evropske himne in po njegovih devetih simfonijah. Prvi Beethovnov učitelj je bil njegov oče. Na Dunaju je študiral z Mozartom. Beethoven ni imel veliko učencev. Tistih nekaj, ki je imelo to čast, da jih je Beethoven poučeval, mu je ostalo zvestih in nanj zelo navezanih. Beethovnova dela so značilne klasične oblike s čustvenim izrazom, ki ga je našel v novih sozvočjih in tako odprl pot novemu obdobju v zgodovini glasbene umetnosti. Beethovnov genialni duh še vedno privlači tako glasbenike kot ljubitelje glasbene umetnosti. Zapustil nam je veliko del.

Njegovih devet simfonij, koncerti (5 za klavir), 16 godalnih kvartetov, 32 klavirskih sonat, 10 sonat za violino, in 5 za čelo predstavljajo njegova nenehno izvajana dela. Najbolj znane simfonije so peta, tretja imenovana Eroica, šesta Pastoralna in zelo močna in čudovita deveta. Beethoven ima po vsej pravici mesto med največjimi skladatelji v zgodovini. Med najbolj odmevne pa sodijo Opera Fidelio, Moonlight sonata, Oda radosti, IV. simfonija in skladbo Fur Elise.


Viri http://projekti.svarog.org/beethoven/index.html http://www.violina.si/component/content/article/15-nekaj-misli-o-glasbi.html http://en.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Van_Beethoven http://www.beepworld.de/members25/danicaklovar/glasba.htm

Beethoven  

Ludvig van Beethoven

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you