Gooi- en Vechtstreek Living editie 24 (winter 2020)

Page 1

GOOI- EN VECHTSTREEK HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR DE GOOI- EN VECHTSTREEK

Jaargang 06 - editie 24 - WINTER 2020

LIVING

Column Verdeelde Staten zijn zo slecht nog niet Buitenleven De vrolijke winters van Hendrick Avercamp Culinair Kleurige peren van weleer

‘Interview met Danique Kos’


HET OOG WIL OOK WAT De mooiste design laptops van HP

Welke kies jij? Ga je voor design dan ga je voor een HP ENVY of Spectre laptop. Deze laptops hebben een volledige aluminium behuizing, zijn zeer dun en licht en beschikken over de beste opties op het gebied van beeldschermen, processoren, videokaarten, geluid en veiligheid.

HP ENVY x360 13-inch Ook verkrijgbaar met hout afwerking

v.a.

€899

Deze minimalistische 2-in-1 laptop heeft ook een unieke uitvoering met hout afwerking. Met HP command center kun je zelf de temperatuur en ventilator regelen, dus kun je ‘s avonds in bed in alle stilte nog even een serie kijken.

HP Spectre x360 13-inch De HP Spectre x360 13 inch is de diamant onder de laptops: uit één blok aluminium geslepen en voorzien van diamantvormige hoeken die een zeer luxe uitstraling geven. Daarnaast presteert hij op alle vlakken optimaal. Met deze 2-in-1 laptop haal je echt een sieraad in huis en het is ook nog een krachtpatser qua snelheid en prestaties.

Verkrijgbaar in Poseidon blue en Nightfall black

v.a.

€1.299

De mooiste design laptops van HP zijn verkrijgbaar bij: hpstore.nl © Copyright 2020 HP Development Company, L.P. Alle rechten voorbehouden. Producten zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Het is mogelijk dat de gefotografeerde producten niet overeen komen met de omschrijving. Prijs-, druk- en zetfouten voorbehouden. Dit betreft een uitgave van HP Nederland B.V.


INHOUD

WINTER 2020 GOOI- EN VECHTSTREEK HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR DE GOOI- EN VECHTSTREEK

Jaargang 06 - editie 24 - WINTER 2020

LIVING

Column Verdeelde Staten zijn zo slecht nog niet Buitenleven De vrolijke winters van Hendrick Avercamp Culinair Kleurige peren van weleer

22

‘Interview met Danique Kos’

10

COLOFON

Hoofdredactie Patrick de Koning Eindredactie Xilvania Koense Oplage 19.000 exemplaren Productie / Uitgave Rex Magazines

16

Vormgeving Rex Support, Rotterdam Redactie Arjan Klaver, Kirsten van Wijk, Patrick de Koning, Martine Hafkamp, Ruud Slagmolen, Walter Boekestein, Bert Moons, Christianne Muusers, Xilvania Koense, Yvonne Stoevelaar E-mail: redactie@rexmagazines.nl Fotografie Nico Brons, René Egbring, Van Beek Images, iStockphoto Advertentie-exploitatie Chris Slop, Sabrina Bonarius Tel: 010-4764372 E-mail: sales@rexmagazines.nl Verschijningsdata maart / juni / september / december Verspreidingsgebied Geselecteerde huis-aan-huisverspreiding in Hilversum, Loosdrecht, Kortenhoef, ‘s-Graveland, Laren, Blaricum, Huizen, Weesp, Muiderberg, Bussum, Naarden en Vreeland, en verzending aan leestafels in de omgeving. Copyright © 2020 Gooi- en Vechtstreek Living Alle rechten voorbehouden. De redactie van Gooi- en Vechtstreek Living is niet aansprakelijk voor gegevens door derden verstrekt. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Meer informatie vindt u op onze website: www.gooienvechtstreekliving.nl

Huis & Interieur 10 18 24 26

Voor elk interieur een passende vloer Tegelserie Terre-Spatula brengt sfeer Atelier Collections ontworpen door Palomba Een goede nachtrust begint bij De Slaapmaker

Culinair 19 22 25 28 34 44 45 47

Heerlijk genieten van Prosecco Feestelijke kerst met een Qalkoen Kaviaar geniet je Champagne hoort bij elk feest Kleurige peren van weleer Tiramisu, wereldberoemd en hemels lekker Pata negra, de koning der hammen Unieke wijn uit je eigen vat

Interviews

06 Interview met Danique Kos 48 Interview met Remy van Kesteren

48 Buitenleven

16 De vrolijke winters van Hendrick Avercamp 31 Voorkom gladde vlonders

Auto

41 Exclusieve autoverzorging op maat 42 Match the car...

Health & Wellness

08 12 20 38

Oog hebben voor de ooggezondheid Dé specialist voor figuurcorrectie in ‘t Gooi 24/7 beschermd tegen virussen en bacteriën Zelfverzekerd en stralend het nieuwe jaar in

Overig

05 Voorwoord 32 Puzzel&Win 36 An Inspirational Winter

Column

15 Verdeelde Staten zijn zo slecht nog niet 50 Hoe corona een kans werd... GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

3


DE NIEUWE FIAT 500

WELCOME BACK FUTURE

Private Lease v.a.

€ 375p.mnd.

*

Er is al een nieuwe 500 v.a.

€ 24.900 incl. afleverkosten

D E N I E U W E 5 0 0 : A L L N E W, A L L E L E C T R I C , A L L - I N STADSCYCLUS TOT WEL 400 KM

SHERPAMODUS

INCLUSIEF 85 KW SNELLADEN

INCLUSIEF EASY WALLBOX

NIEUW 10.25” INFOTAINMENTSYSTEEM

Gecombineerde WLTP-range tot 320 km

Zodat je altijd op je bestemming aankomt

In 5 minuten 50 km bijladen

Om eenvoudig thuis op te laden

De verlenging van je smartphone

DE NIEUWE 500: NU TE ZIEN IN ONZE SHOWROOM

De genoemde prijzen zijn geldig tot en met 31 december 2020 bij aankoop van een nieuw, ongeregistreerd model en zolang de voorraad strekt. De genoemde vanafprijs is op basis van Fiat 500 Action en is incl. btw/bpm en alle kosten die gemaakt moeten worden om de auto rijklaar te maken. Afgebeelde auto ter indicatie en kan afwijken van de werkelijke uitvoering. De verkoop is gepland vanaf eind november 2020. Private Lease: particulier aanbod op basis van Operational Lease via Leasys Nederland B.V. (KvK 70016895). Operational Lease exclusief brandstof. *Vermelde Private Lease-vanafprijs is gebaseerd op de Fiat 500 Berlina en een leasetermijn van 60 maanden en 7.500 km per jaar. Aanbod op basis van Private Lease Budget. Condities vindt u terug op www.leasys.com/nl/dutch/documenten. Tarieven afgerond op hele euro’s. Onder voorbehoud van wijzigingen in assurantiebelasting, wegenbelasting en btw. Leasys behoudt zich het recht voor om onvolledig of incorrect ingevulde aanvragen uit te sluiten van deelname. Leasys Nederland B.V. behoudt zich het recht voor om de actie zonder opgaaf van reden te wijzigen of te beëindigen. Vermelde WLTP: de gegevens over het elektrisch bereik zijn voorlopig en zijn bepaald volgens de WLTP-testprocedure. De voorlopige waarden kunnen afwijken van de officiële definitieve gegevens. Het daadwerkelijke dagelijkse verbruik hangt mede af van de omstandigheden en je rijgedrag. Kijk voor de volledige verkoopvoorwaarden op fiat.nl/verkoopvoorwaarden. Wijzigingen en typefouten voorbehouden.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik Fiat 500: (kWh/100 km): 13,2; CO2 (gr./km): 0. Waarden op basis van de per 1 juli geldende WLTP-metingen. De waarden zijn vermeld ter vergelijking.


VOORWOORD

GOOI- EN VECHTSTREEK HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR DE GOOI- EN VECHTSTREEK

Jaargang 06 - editie 24 - WINTER 2020

LIVING

Column Verdeelde Staten zijn zo slecht nog niet Buitenleven De vrolijke winters van Hendrick Avercamp Culinair Kleurige peren van weleer

Beste lezer,

‘Interview met Danique Kos’

Met gepaste trots presenteren wij u de vierentwintigste editie van Gooi- en Vechtstreek Living, speciaal gemaakt voor inwoners in deze regio.

A

ls er iets is dat onafscheidelijk verbonden is met feesten, dan is het wel champagne. Deze sprankelende wijn uit de regio rond het Franse Epernay is al eeuwenlang het centrum van deze authentieke mousserende wijn. Ondanks de aanhoudende druk van Spaanse cava’s prijken de Franse wijnboeren met deze godendrank nog steeds aan de top van het wijnklassement. De champagne is niet voor niets één van de eerste producten die het label ‘Apellation d’Origine’ kregen, iets waar les Champenois nog dagelijks prat op gaan. Conga’s, bongo’s, timbales, cajons, tamboerijnen, cowbells, djembe’s, tot talking drums en shakers. Voeg daar de exotische quiro, cabas en udu aan toe en voilà, hier staat de ammunitie van Danique Kos die de muzikale feestvreugde nog eens extra opstuwt met haar aanstekelijke glimlach, expressie en levendigheid. “Mijn instrumenten zijn de specerijen die de muziekklanken op smaak brengen.” Onze reporter Arjan Klaver gaat met Danique Kos in gesprek.

ABONNEMENT

Belangstellenden voor Gooi- en Vechtstreek Living die een nee-sticker voor reclame op de brievenbus hebben of die buiten het aangegeven verspreidingsgebied wonen, kunnen zich een jaar abonneren op dit magazine door € 15,– over te maken op rekening NL13ABNA0609831275 ten name van Rex Support BV te Rotterdam onder vermelding van Gooi- en Vechtstreek Living en het afleveradres.

DIGITAAL

Wilt u de Gooi- en Vechtstreek Living ook digitaal ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@rexmagazines.nl en u zult na verschijning van iedere editie een link ontvangen naar de digitale online versie.

Stoofpeertjes zijn altijd lekker, en met deze versie uit het eind van de zestiende eeuw kun je twee bijzondere varianten daarvan op tafel zetten. Het recept staat in Het excellente kookboek dat in 1593 in Dordrecht is gedrukt. De schrijver is de arts Carolus Battus. Culinair historica Christianne Muusers dook voor ons weer in de kookboeken van weleer en schotelt ons twee heerlijke recepten voor stoofpeertjes voor. We slapen maar liefst een derde van ons leven. En dat is niet zonde van onze tijd, want slapen is erg belangrijk voor zowel het lichamelijke als geestelijke herstel. Consequent minder slaap dan de aanbevolen hoeveelheid uren, kan namelijk grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo hebben volwassen mensen elke nacht gemiddeld 8 uur slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren. De garantie voor een goede nachtrust begint bij De Slaapmaker in Huizen. Een reportage van Arjan Klaver. Dit en nog veel meer treft u aan in deze wintereditie van Gooi- en Vechtstreek Living. Wij wensen u eindeloos veel leesplezier!

Patrick de Koning Hoofdredactie Gooi- en Vechtstreek Living

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

5


INTERVIEW

Tekst: Arjan Klaver Fotografie: Nico Brons

DANIQUE KOS:

‘IK HEB ALS HET WARE LEREN FIETSEN OP HEEL DUNNE BANDJES’

Conga’s, bongo’s, timbales, cajons, tamboerijnen, cowbells, djembe’s, tot talking drums en shakers. Voeg daar de exotische quiro, cabas en udu aan toe en voilà, hier staat de ammunitie van Danique Kos die de muzikale feestvreugde nog eens extra opstuwt met haar aanstekelijke glimlach, expressie en levendigheid. “Mijn instrumenten zijn de specerijen die de muziekklanken op smaak brengen.”

V

ier jaar geleden sprak uw dienaar met Danique die toen net haar HAVO had afgerond. Het was de vooravond van Amersfoort Jazz. Een festival dat sinds 1979 wordt georganiseerd en een brede programmering kent die bestemd is voor bezoekers uit alle leeftijdsgroepen. Voor het derde achtereenvolgende jaar zou zij op de bühne te staan. Het werd een prachtig optreden. Danique kruidde tijdens haar optreden met haar percussiespel de sound van de Delmontis, een muzikaal verbond tussen Frank Montis op hammondorgel en saxofonist Rolf Delfos. Daarna zou ze haar koffers pakken om voorts met bassist Amé Staal en singer/songwriter Maaike Adegeest een zomers weekje naar Berlijn af te reizen. Ondertussen liep in deze zomer de agenda vol van het toen nog 17 lentes jonge muzikale talent. Een druk bestaan, dus.” 6

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

OEFENRUIMTE Het is vier jaar later. Danique heeft inmiddels haar HBO-diploma op zak en is verhuisd naar Hilversum waar ze in The Rocketeers Music Studio haar oefenruimte heeft. Het is allemaal snel gegaan met de geboren Leusdense die op 20 mei 2006 wordt gepakt door de sound van meidengroep Treble uit Limburg die als zeventiende deelnemer haar klanken laat horen tijdens het Songfestival in Athene. ‘Ramaganana’ heet het nummer met zelfbedachte taal. “Ik vond het destijds indrukwekkend dat de groepsleden van Treble zichzelf konden begeleiden met een percussie instrumenten waaronder een Afrikaanse trommel de djembè”, aldus Danique te midden van haar instrumenten. “De Limburgse groep viel buiten de prijzen maar ik werd aangetrokken

door de instrumenten en het geluid ervan. Ik weet nog dat ik een paar weken na het Songfestival samen met mijn moeder naar een concert van de Limburgse band ben geweest. Na het optreden kocht ik kleine djembé. Met de handtekingen van Treble. Dit was de start en inspiratie van mijn carrière. Tijd om de grenzen te verleggen.” LOS ANGELES Ze kreeg in Leusden les van de Angolees Mandingo Tingana Victor en kreeg op haar elfde jaar de gelegenheid om op het Koninklijk Conservatorium Den Haag haar spel verder te verbeteren door de Senegalees Aly N’Diaye Rose. “Ik heb daar de techniek en ritmes van djembé en sabar geleerd”, vertelt Danique. “Om mijn repertoire te verbreden leerde ik ook op balafon, sabar


INTERVIEW

en doundoun spelen die nauw zijn verweven met de Zuid-Amerikaanse muziekcultuur. Maar de wereld van de percussie ging pas voor mij open toen ik bij Eddie Conard mocht studeren. De van oorsprong Amerikaanse percussionist woonde sinds de jaren zeventig in Nederland en speelde mee op albums van vele Nederlandse en buitenlandse artiesten, onder wie Jan Akkerman, Anouk, Sting en The Tramps.” Het talent van Danique bracht haar in 2013 in Los Angeles waar ze meedeed aan het World Championship of Performing Arts. Het leverde haar een finaleplaats op en een scholarship van een maand in het Conservatory for Dramatic Arts in New York.” COLLEGEBANKEN Vanaf dat moment begon is de muziekcarrière van de geboren Leusdense in een stroomversnelling gekomen. Zeker toen Danique mocht meedraaien met Dames Draaien Door, een artist agency die de beste vrouwelijke Nederlandse DJ’s, musici en vocalisten vertegenwoordigt. Het draait om het creëren van een unieke mix van live entertainment en elektronische muziek. “Dat was heel vet”, aldus Danique die tegelijk haar bewonderingswaardige glimlach toont. “Zeker toen ik met deze groep een avond bij een omvangrijke organisatie muzikaal mocht inkleuren. De shows werden groter. Maar ook het aantal opdrachtgevers nam toe. Ik ging mij nog meer ontwikkelen en volgde masterclasses en lessen van meer

percussietoppers zoals Martin Verdonk en Jeroen de Rijk. Het vergde toentertijd wat geschuif met tijd en studieboeken want ik volgde ondanks de toenemende drukte mijn studie op het HBO. Uiteraard was het lastig om alles te combineren. Desondanks maakte ik mijn studie af en startte in de tussentijd mijn eigen muziekbedrijf en volgde mijn droom. Zeker toen ik als invalkracht in het orkest zat bij Stage Entertainment dat theaterproducties als Mamma Mia en On Your Feet in het Beatrixtheater in Utrecht opvoerde. In de Domstad was ik precies op de juiste plaats en het juiste moment. Via een contact in het orkest kreeg ik een tip om in Cuba mijn vaardigheden op percussie nog verder te versterken.” Het muzikale bezoek aan dit land bracht. haar in de ‘collegebanken’ van onder meer de voormalige Grammy Award-winnaar Changuito. ‘SLAPS’ “Als percussionist raak je nooit uitgeleerd”, vervolgt Danique die in een groezelige buurt in Havanna muzikaal werd bijgespijkerd door Changuito. “Wat ik daar heb geleerd vertoont grote overeenkomsten met fietsen. Ik heb bij deze Grammy Award winnaar opnieuw leren fietsen. De transitie begon bij het zitten tot en met de Cubaanse handtechniek die mij, na een reeks van afkeurende blikken, de mooiste patronen leerde slaan. Het was een streng muzikaal regiem. Daarnaast heb ik ook bij Yoraldy Robles les gehad. Kortom,

op de terugvlucht naar Amsterdam leek het net alsof ik op Cuba de resetknop had ingedrukt om de conga te bespelen.” Voor het geestesoog tikt ze met haar beide handen op de conga. De trommelvliezen worden gemasseerd met de Cubaanse ‘slaps’ die zij met alle onderdelen van haar handen voortbrengt. Soms vliegensvlug. Ze komt nog even terug met de fiets die zij als metafoor gebruikt voor de muzikale transitie. “Ik heb in Cuba als het ware leren fietsen op heel dunne bandjes. Als je het niet probeert, weet je het niet.” DUIZENDPOOT Het was een verrijking om, zoals ze zelf formuleert, straks de beste entertainende percussionist te worden. “In Cuba behoor ik tot de Keuken Kampioen Divisie maar in Nederland ben ik inmiddels runner-up bij de top 10 percussionisten. Ik vind het heerlijk om mijn muzikale avonturen te delen met het publiek. Te midden van het orkest of andere muziekgroepen. Samen met anderen muziek maken is heerlijk. Ik ondersteun de muziek met ingrediënten die de muziek kunnen kruiden. Ingrediënten waarin bepaalde boodschappen liggen verborgen. Een percussionist behoort immer met beide handen, ammunitie, het gehoor en expressie een duizendpoot te zijn. En dat ben ik.”

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

7


HEALTH & WELLNESS

Tekst: Dijlan van Vlimmeren Fotografie: Nico Brons

LAFEBER HOREN & ZIEN:

Oog hebben voor de ooggezondheid

Bij Lafeber Horen & Zien hebben ze overal oog voor. Voor contactlenzen, voor leesbrillen, voor kinderbrillen, voor goede koffie maar bovenal voor de ooggezondheid. Zou daar meer naar worden omgekeken, zou het voor de eigenaar van deze trendy optiek en hoorstudio niet langer een doorn in het oog zijn.

W

im Lafeber kan er met zijn pet niet bij. Contactlenzen worden in Nederland voor een habbekrats te koop aangeboden bij discounters als Action, drogisterijen en feestwinkels. “Het dragen van zulke contactlenzen is niet zonder risico. Als je daar maar wat mee aanrommelt, kan het lelijke ontstekingen opleveren.”Hij preekt uiteraard voor eigen parochie maar zo is deze waarschuwing niet bedoeld. “Het gaat mij niet om mijn eigen boterham, echt niet. Het gaat mij om het algemeen belang,

8

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

de gezondheid van het oog.” De sympathieke eigenaar van Lafeber Horen & Zien is begaan met iedereen met een oogafwijking. Voor hen steekt hij zijn nek uit. “Er zijn landen ter wereld waar een opticien niet eens ogen mag opmeten, dat is voorbehouden aan een oogarts of een optometrist. Er zijn landen waar je verplicht een reservebril op zak moet hebben. In Nederland buitel je over de regels maar op dit vlak zijn we heel laconiek. Het is van de gekke dat het is toegestaan dat de contactlenzen tussen de afwasborstels en

tubes tandpasta liggen. Als je bij een drogist een doosje pijnstillers koopt, krijg je bij het afrekenen de vraag of je op de hoogte bent van de eventuele bijwerkingen. Als je er contactlenzen aanschaft, blijft die vraag achterwege.” VICIEUZE CIRKEL Leesbrillen die bij dezelfde prijsvechters worden aangeboden zijn hem eveneens een doorn in het oog. “Een bril met een verkeerde sterkte tast dan misschien niet je oog direct aan, maar je kunt daar ook nare


HEALTH & WELLNESS

klachten van krijgen. Migraine, nekklachten. Door een verkeerde sterkte van de bril ben je bovendien geen veilige weggebruiker. Je schrikt ervan hoeveel mensen de weg op gaan die wazig of dubbel zien.” Wim Lafeber slaakt een diepe zucht in zijn trendy optiek en hoorstudio, gevestigd in de gezelligste winkelstraat van Hilversum: Gijsbrecht van Amstelstraat. “Doordat de beroepsorganisatie min of meer is doodgebloed kunnen we als branche geen vuist maken bij de overheid en de verzekeraars. Het publiek maalt niet om een vergoeding. Die brillen en contactlenzen bij de discountwinkels zijn zo goedkoop dat het niet uitmaakt of je ervoor bent verzekerd of niet.” De vicieuze cirkel is tot zijn frustratie nauwelijks te doorbreken. Wim Lafeber heeft het gelijk aan zijn zijde. We hebben zelf een geringe oogafwijking. Zonder het juiste correctiemiddel is het bijna alsof je halfdronken achter het stuur en daarmee door het oog van de naald kruipt. Totaal onverantwoord. Laat staan als je visueel gehandicapt bent. Het zou niet in ons hoofd opkomen om zonder enig advies een willekeurige bril of willekeurig setje contactlenzen uit de schappen van de discountwinkels te pakken. Je zicht vraagt om een deskundige aanpak. Het is ons een raadsel dat buiten Wim Lafeber er zich weinigen serieus tegen lijken te ageren. OOGVERBLINDEND Opticien Melody Brandsen schuift aan bij het gesprek, op een van de oudroze krukken die Lafeber Horen & Zien sieren.

Wim Lafeber heeft zijn statement gemaakt en onderbouwd met bewijzen. Op de oproep van Lafeber Horen & Zien in de Gooi- en Eembode naar (voormalig) lensdragers met comfortklachten, rode ogen, onscherp zicht en last van droge ogen is massaal gereageerd. Er is in Nederland duidelijk te weinig oog voor de ooggezondheid. Hij zet nog een dubbele espresso met de San Remo koffiemachine. Met deze espresso zou hij kunnen meedingen naar het NK Barista. Op elk detail is gelet bij Lafeber Horen & Zien. De toiletten zijn er oogverblindend. Geen woordgrap, menens. Cosmetische redenen zijn volgens Melody de hoofdredenen dat mensen zelf kiezen voor contactlenzen. Direct gevolgd door praktische redenen. Een bril is onder fanatieke sporters minder gewenst. “Voor wie een niet al te grote afwijking heeft, zijn nachtlenzen ideaal. De ogen worden tijdens het slapen voldoende gecorrigeerd. Overdag hoef je dan geen lenzen in of een bril op.” De mondkapjesplicht heeft nog niet geleid tot een grotere vraag naar contactlenzen. “Dat mag ook niet de motivatie zijn”, vindt Wim Lafeber. “Wat we wel merken is dat degene die al een aversie tegen een bril hadden dat die zich er door het mondkapje nog sterker tegen afzetten. Die afkeer is niet nodig. Tegen het beslaan van brillenglazen zijn goede sprays voorhanden. Lenzendragers stimuleren wij een reservebril aan te schaffen. Een back-up is belangrijk, zeker achter het stuur. Om deze reden bieden wij lenzendragers

een reservebril voor slechts 158 euro inclusief glazen, ongeacht de sterkte.” Wie heel droge ogen heeft, of werkt in de bouw of op andere locatie waar veel stof in de lucht hangt, is beter af met een bril - verder zou iedereen contactlenzen moeten kunnen dragen. Zacht of hard. Zachte lenzen zijn gemaakt van siliconen, harde van kunststof. Harde lenzen zijn altijd maatwerk. “De lenzen bij de drogisterij zijn per definitie zachte lenzen.” Met zachte lenzen doe je hooguit een maand, harde lenzen blijven zeker een jaar in goede conditie. Kunststof zuigt geen vuil op, siliconen doen dat wel. Droge ogen zijn ogen die weinig traanvocht aanmaken, verduidelijkt Melody. “Als je droge ogen hebt, betekent dat niet dat je nooit huilt. Integendeel. Als je in de wind staat, en je ogen gaan tranen betekent dat juist dat je droge ogen hebt. Het is soms ook hormonaal bepaald. Veel vrouwen krijgen na de overgang last van droge ogen.” De hoeveelheid traanvocht kan zij aflezen onder de spleetlamp. “Deze geavanceerde lamp laat het oog vergroot zien.” Met het blote oog is zeker niet alles te zien, beseffen we na dit gesprek als nooit tevoren. Wees slim, bezoek Lafeber Horen & Zien of maak een afspraak als je ogen hulp nodig hebben. Het loont de moeite. Lafeber Horen & Zien Gijsbrecht van Amstelstraat 174, Hilversum T. 035-3037174 www.lafeberhorenenzien.nl GOOI-EN VECHTSTREEKLiving

9


HUIS & INTERIEUR

Tekst: Arjan Klaver Fotografie: Nico Brons

HOLLAND PARKET: VOOR ELK INTERIEUR EEN PASSENDE VLOER “Onze custom made vloeren zijn werkelijk tot in het detail gebaseerd op alle wensen, behoeften en eisen van particulieren en zakelijke klanten”, stelt adviseur van Holland Parket, Wim Donkersteeg. “Een houten vloer moet afgestemd worden op de beoogde sfeer in de ruimte. Hierbij kan het gaan om een romantische, klassieke of landelijke sfeer.”

G

elet op het aantal telefoontjes dat op dit vroege tijdstip bij Holland Parket binnenkomt, is dat ook de parketbranche de wind volop in de zeilen heeft ondanks de coronacrisis. De consument heeft tijd om zijn of haar woonprogramma eens flink aan te pakken. Holland Parket is gehuisvest in een prachtig pand op Kamp 37 waar de consument 10

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

wordt ondergedompeld in een ambiance die vakmanschap uitstraalt. Bovendien is aan de productgroepen duidelijk te zien dat het aanbod is afgestemd om de behoefte van de consument. “We willen ons onderscheiden met de waarden flexibiliteit en custom made”, bekent Wim Donkersteeg. “Heeft u interesse in custom made vloeren van de hoogste kwaliteit? Dan bent u van harte

welkom. Wij bieden interessante collecties en mogelijkheden. Als professional bieden wij een enorm assortiment, met onder meer houten vloeren de prijstechnische aantrekkelijke kurkvloeren, zoals van het Portugese merk Wicanders, de grootste producent ter wereld. Kurk is veel meer dan een duurzame grondstof. Het biedt ook geweldig comfort. De honingraatstructuur


HUIS & INTERIEUR

bevat miljoenen met lucht gevulde cellen die de unieke eigenschappen ervan verklaren. Kurk is een uiterst efficiënte natuurlijke geluidsremmer omdat de cellen werken als akoestische isolator. Door het loopgeluid tussen kurk- en laminaatvloeren te vergelijken, bevestigen tests dat kurkvloeren een uitzonderlijk resultaat hebben dat het loopgeluid tot 53% vermindert. Uiteraard kan de consument kiezen uit verschillende kleuren. Ww hebben zelfs kurk vloeren met een fotoprint van hout. Niet van echt te onderscheiden.” PVC “Dan hebben we een grote collectie laminaat en PVC-vloeren”, vervolgt Donkersteeg. “Laatstgenoemde vloeren zijn niet meer weg te denken op de Nederlandse huiskamervloeren. PVC is dun, soepel, enorm sterk, vochtbestendig en slijtvast. Het kan tegen zwaar gebruik en is verkrijgbaar in duizenden soorten prints, kleuren en variaties. De PVC vloer wordt meestal in stroken geleverd, vergelijkbaar met een planken vloer. De stroken worden naast elkaar gelegd en aan elkaar ‘geklikt’ of verlijmd zodat er een fraai geheel ontstaat. De slijtvaste PVC vloeren zijn daarom een goede keuze. Dit type vloer reageert niet op vocht en andere nattigheid. Daarmee zijn deze vloeren een ideale oplossing voor elke ruimte in huis. Net als echt hout en laminaat vloeren, zorgen de PVC vloeren voor

een minimum aan loopgeluiden. Dat onze vloeren qua look en feel niet onder doen voor de natuurlijk houten variant maakt de keus voor PVC extra eenvoudig.” Daarnaast heeft Holland Parket een exclusieve lijn met parketdelen die uit spoorbielzen zijn gezaagd. “Dit verschaft de houten vloer zeer ruige en robuuste uitstraling”, aldus Donkersteeg. “De consument heeft met deze parketvloer zeker wat bijzonders in huis! Met een grote diversiteit aan kleuren is er voor elk interieur een passende oplossing. Door de ruige uitstraling van de spoorbielzen is het borstelen en verouderen niet nodig. Populair en hip is en blijft de visgraat vloer. Het hout is bovendien altijd optimaal gedroogd alvorens het gelegd wordt. Zo bent u verzekerd van de beste kwaliteit tegen een scherpe prijs.” DESKUNDIGHEID Het is belangrijk dat de vloer precies die sfeer creëert die de consument wenst, en daar zijn de custom made vloeren voor. De consument kiest vaak voor hout in het algemeen en Europees eiken in het bijzonder. Eiken is variabel zodat de consument hier zijn of haar vloer zelf kan samenstellen. Zij bepalen de breedte en het aantal noesten. Daarnaast kan de vloer geschaafd, geschuurd of verouderd worden opgeleverd. En of het nog niet genoeg is kan ook de kleur van de eiken vloer worden bepaald. Donkerste daarover: “We hebben oliën in vijftig verschillende kleuren. Dat geeft de geschuurde vloer een

totaal andere uitstraling. En dat weten niet veel consumenten. Alle werkzaamheden worden door onszelf aangenomen en uitgevoerd. En dat geldt ook als de parketvloer aan een onderhoudsbeurt toe is. Wij hebben vakmensen in vaste dienst en beschikken over professionele apparatuur. Voor de behandeling van de vloer kan de consument kiezen uit lak, olie of was, elk met zijn unieke uitstraling. Een houten vloer vraagt aan de ander kant onderhoud. Dat is niet moeilijk. Een keer in de tien jaar moet de vloer geschuurd worden. Kortom, advisering, levering, leggen onderhoud is bij Holland Parket onder een dak geplaatst. Ook voor parket- en traprenovatie bent u bij ons aan het juiste, vakkundig adres! Bovendien komt onze deskundigheid tot zijn recht als het in patronen gelegd kan worden. Wij komen vrijblijvend thuis voor een stukje advies.”

Holland Parket Kamp 37, Amersfoort (033-4755501) Vening Meineszstraat 2, Ede (0318-621572) www.hollandparket.nl GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

11


HEALTH & WELLNESS

Tekst: Xilvania Koense Fotografie: Nico Brons, Stephanie Uijtdewilligen, iStockphoto

Kliniek Sanders:

Dé specialist voor figuurcorrectie in ‘t Gooi Het nieuwe jaar komt eraan en meestal beginnen dan ook weer de goede voornemens. Wilt u in 2021 mooi en strak het voorjaar in, dan is nu hét moment om een afspraak te maken bij Kliniek Sanders voor figuurcorrectie. Om u extra te motiveren kunnen lezers van Gooi- en Vechtstreek Living gebruik maken van een spetterende Nieuwjaarsactie.

K

liniek Sanders – met het keurmerk Cryospecialist – helpt u definitief van uw probleemzone af! Geen onzekerheden meer over de buik, lovehandles, bovenbenen, taille of heupen! Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van de nieuwste apparatuur voor figuurcorrectie. Het biedt een vetverwijdering middels het onderkoelen van vetcellen, in combinatie met elektroforese. Dit houdt in dat er geen naalden of snijwerk aan te pas komen, waardoor de behandeling geheel veilig en pijnloos

is! De behandelingen bij kliniek Sanders in Bussum worden uitgevoerd door de tweelingzussen Angela en Emmy Sanders. Beiden zijn gediplomeerd verpleegkundige en hebben jarenlange ervaring in de gezondheidszorg en de cosmetische zorg. Tien jaar geleden besloten de zussen om samen een eigen praktijk te beginnen en hebben zich inmiddels onder andere gespecialiseerd in Cryobehandelingen met het keurmerk ‘Cryospecialist’. “We wilden altijd al iets samen doen. Iets waarmee we mensen blij kunnen maken”,

vertelt Emmy. “Daarom hebben we bewust gekozen voor de Cryolipolyse-behandeling en het verwijderen van tatoeages. Inmiddels hebben wij zo’n naamsbekendheid gekregen dat de klanten uit het hele land komen.” HOE WERKT DE CRYO BEHANDELING? Angela vertelt: “Met vier speciale pads wordt het te behandelde gebied gekoeld tot 4o C gedurende een uur. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat vetcellen niet bestand zijn tegen temperaturen onder de

NIEUWJAARSACTIE

drie behandelingen voor € 549,- (i.v.p. € 735,-). 12

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


HEALTH & WELLNESS

‘Vetcellen die eenmaal weg zijn, komen nooit meer terug!’

9o C. Het vet gaat dan namelijk kristalliseren. Bij dit geleidelijke proces verdwijnen de vetcellen beetje bij beetje en worden ze door het lichaam op natuurlijke wijze opgeruimd door de witte bloedlichaampjes. Daarnaast zorgt kleine elektro stimulatie ervoor, dat de koeling dieper en breder in de huid doordringt waardoor meer vetcellen worden aangepakt. Andere cellen en omringende weefsels zoals zenuwen, bloedvaten en pigment zijn niet gevoelig voor de lage temperaturen en dat maakt de behandeling volkomen veilig.” HOE KOMT U AAN EEN PROBLEEMZONE? “Lichaamsvet is opgebouwd uit twee lagen. De onderste laag zit dicht op de spieren en kan worden verminderd door de juiste voeding en voldoende bewegen. De laag daarboven ligt net onder de huid en is een hardnekkige vetlaag die niet of nauwelijks doorbloed is. Dit is de reden waarom deze laag niet weg gaat door gezonde voeding en sport. Maar we willen er natuurlijk wel graag van af!”, vertelt Emmy. “De Cryo behandeling rekent af met deze hardnekkige vetlaag door gecontroleerde koeling in combinatie met elektroforese. Gemiddeld zijn er drie behandelingen nodig met een tussenpozen van 5 tot 7 weken voor het mooiste resultaat ”, aldus Angela. Groot voordeel is dat de vetcellen geleidelijk het lichaam verlaten en dat de huid zich kan aanpassen aan de slankere contouren, zonder te verslappen. De eerste resultaten worden zichtbaar binnen drie tot vier weken, maar de grootste verandering ziet u pas na twee maanden. Het lichaam

is dan echter nog steeds vetcellen aan het afbreken en afvoeren. Een combinatie met voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding geeft het beste resultaat. Er kan tot wel 8 cm omvang vermindering worden bereikt. VOOR WIE IS HET GESCHIKT? “Voor mensen met plaatselijke vetophoping wat niet weg gaat met een dieet, sport of extra beweging. Denk aan buik, taille, heupen, zadeltassen en bovenbenen. Maar de behandeling is niet geschikt voor gewichtsverlies of om obesitas te behandelen”, benadrukt Emmy. Vetcellen die eenmaal weg zijn, komen nooit meer terug! Eén behandeling kost € 245,-. Nu met de exclusieve nieuwjaarsactie krijgt u drie Cryo-behandelingen voor slechts € 549,- in plaats van € 735,-. WAT DOET KLINIEK SANDERS NOG MEER? “Wij zijn ook gespecialiseerd in het verwijderen van tatoeages en de laatste tijd komen steeds meer dames naar onze kliniek die hun wenkbrauwen hebben laten kleuren met permanente make-up. De lijnen van de wenkbrauwen zijn ongelijk gezet of te donker van kleur waardoor ze niet tevreden zijn. Gelukkig kunnen wij deze dames goed helpen. Meestal zijn er maar drie behandelingen nodig om het weer mooi en acceptabel te krijgen”. Angela vertelt verder: “Niet zo lang geleden zijn wij begonnen met de ByeBeyCelllulite crème. Zoals de naam al zegt rekent deze crème met de cellulite af. De ByeByeCellulite crème is al een paar jaar een grote hype in Duitsland en wordt ook in Neder-

land steeds bekender.” De crème kunt u nu bestellen via de website van Kliniek Sanders. GRATIS INTAKE GESPREK Als u geïnteresseerd bent in deze nieuwe methode voor blijvende figuurcorrectie of het verwijderen van tatoeages neem dan contact op met Kliniek Sanders op 035-6835780 voor het maken van een afspraak voor een gratis intake gesprek. Ook kunt u zich vooraf oriënteren op de website www.klinieksanders.nl. Kliniek Sanders De Nieuwe Vaart 28, Bussum T. 035-6835780 www.klinieksanders.nl “Van een vriendin hoorde ik over de Cryo behandeling bij Kliniek Sanders. Zelf sport ik geregeld maar dat vetrolletje rond mijn buik en taille kreeg ik maar niet weg! Tijdens het intake gesprek werd mij goed uitgelegd hoe de behandeling werkt, maar er werd mij ook duidelijk gemaakt dat naast de behandeling iets meer aan lichaamsbeweging moet doen dan ik gewend ben, zodat de vetverbranding goed op gang komt. Dat advies heb ik goed opgevolgd want het is best veel geld voor 3 behandelingen. Het resultaat is geweldig. Weg is dat buikje. Ik zit weer heerlijk in mijn vel en ga met een goed gevoel de zomer in!” Els de R (45 jaar) GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

13


Model: Vindö | Fabric: Designers Guild Zaragoza Steel | Vindö Carpet: 7460 Cool Grey | Bedside Table: Holme Black carpediembedsofsweden | carpediembeds.com

Brabantsestraat 2 - 3812 PJ Amersfoort - Tel: 033 - 47 67 797 - www.truste.nl


COLUMN

Tekst: Martine Hafkamp Foto’s: Fintessa

VERDEELDE STATEN ZIJN ZO SLECHT NOG NIET

Z

oals bij de afgelopen presidentsverkiezingen bleek zijn de Verenigde Staten meer dan ooit verdeeld in twee kampen die elkaar nauwelijks het licht in de ogen gunnen. De wederzijdse afkeer tussen de Republikeinen en de Democraten is zo groot dat er zelfs gesproken wordt van de Verdeelde Staten van Amerika. Met zo’n benaming lijkt er heel wat aan de hand. Voor beleggers is het echter maar de vraag hoe belangrijk deze verkiezingen op de langere termijn nu echt waren? Voor de man in de straat en de stemming in de wereld is dat natuurlijk wel degelijk het geval. Maar, iedere keer wanneer er weer verkiezingen plaatsvinden in de Verenigde Staten worden er beschouwingen plaats over welke partij nu beter is voor de beurs. Voor (dag)handelaren kan dat van belang zijn, maar lange termijnbeleggers zouden er hun schouders over moeten ophalen al heeft het beleid van een president of van zijn partij in het Congres wel enigszins invloed op de financiële markten of bepaalde economische sectoren.

Er is een aantal studies gepubliceerd over welke sectoren onder de een en welke onder de andere president voordeel zouden kunnen hebben. Dit keer zijn dat bij de Democraten onder andere duurzame energie, farmacie en technologie en onder de Republikeinen fossiele energie en de financiële sector.

MARTINE HAFKAMP IS DIRECTEUR VAN FINTESSA VERMOGENSBEHEER UIT BAARN EN SCHRIJFT COLUMNS OVER FINANCIËLE ZAKEN VOOR DIVERSE TIJDSCHRIFTEN EN WEBSITES. DAARNAAST IS ZIJ REGELMATIG TE GAST IN HET RTL7-PROGRAMMA BUSINESS CLASS VAN HARRY MENS. ZIE WWW.FINTESSA.NL

Maar, breder gezien en ervan uitgaande dat de belegger alleen geïnteresseerd is in het rendement op zijn vermogen maakt het eigenlijk niet uit wie president is van de Verenigde Staten. Dat klinkt misschien wat cru, maar onderzoek wijst uit dat beleggers in de loop van de geschiedenis onder Democraten en Republikeinen even goed of slecht af waren. Zo blijkt het gemiddeld jaarlijks rendement onder een Republikeinse president sinds 1900 uit te komen op 6,6 procent per jaar. Laat dat nu net precies hetzelfde zijn onder Democratische presidenten. Alle verhalen over Republikeinen die beter zouden zijn voor de zakenwereld en Democraten die met overheidsgeld strooien ten spijt, in de praktijk blijkt het niets uit te maken. Nog een aardig weetje. Trump verschilde zo op het eerste gezicht vreselijk veel van zijn voorganger. Maar maakte dat ook maar iets uit voor de beurs? Onder Obama rendeerden de sectoren technologie en duurzame consumptiegoederen het best. Trump kwam aan de macht en deed het allemaal heel anders, maar wat blijkt? Technologie en duurzame consumptiegoederen zijn nog steeds het meest winstgevend. En wat was onder beide presidenten de slechtste sector om in te beleggen? Tja, dat was dus de energiesector… Over de volle periode van vier jaar maakte het voor de beurs dus niet uit wie er in het Witte Huis zetelde. Een verdeeld Amerikaans Congres zal ervoor zorgen dat zowel de Democratische als de Republikeinse partij niet al z’n wetsvoorstellen aangenomen zal zien worden. Plannen voor een Obamacare 2.0, grote investeringen in de infrastructuur, extra regelgeving voor grote technologiebedrijven, belastingverhogingen en investeringen in duurzame energie komen hiermee op losse schroeven te staan. Al die plannen kosten heel veel geld. Nu het erop lijkt dat een (groot) deel van de beoogde investeringen niet heel soepel door het Congres zal kunnen worden geloosd, zal de Amerikaanse overheid minder geld hoeven te lenen. Die mindere (verwachte) vraag naar geld zorgt ervoor dat de prijs van geld, ofwel rente, daalt. En van een lagere rente weten we dat het koren is op de molen van beleggers. Die Verdeelde Staten zijn wat dat betreft zo slecht nog niet. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

15


BUITENLEVEN

Tekst: Ruud Slagmolen Fotografie: Ruud Slagmolen, iStockphoto

DE VROLIJKE WINTERS VAN HENDRICK AVERCAMP Kunstschilder Hendrick Avercamp maakte ruim vierhonderd jaar geleden winterlandschappen waar menig miljonair grif een fortuin voor neerlegt. Zou die Hendrick nu hebben geleefd, dan had hij zeker een paar fietsers in zijn ‘wintertjes’ opgenomen. Voorzichtig rijdend, of juist met veel bravoure, over het glibberige wegdek. En de molens van winters Kinderdijk dienden dan als passend decor.

H

alf verscholen tussen de rietstengels trekt een jonge knul z’n schaatsen aan. Het vriest flink vandaag. Z’n oren en vingers tintelen al danig van de kou. Wat verderop schuift een groepje mannen een dik pak sneeuw van het ijs. Ook een zwaan begeeft zich glibberig op de bevroren singel. Whoow. En elders duwt een schaatser een slee voor d’r uit met daarop haar stoere Jack Russell. Duik als het vriest de polder in en je concludeert dat winterpret door de eeuwen heen nauwelijks is veranderd. Bekijk de schilderijen van Hendrick Avercamp (1585-1634) maar eens. De 17e-eeuwse kunstenaar legde winterlandschappen vast die je nog steeds kunt tegenkomen: weidse polders met in de verte een dorp, enkele rokende schoorstenen, een stel molens en schaatspret op het ijs onder alle lagen van de bevolking. Alleen die paar fietsers, in dit geval langs de molens van Kinderdijk, waren er destijds niet. KLEINE IJSTIJD Nu moeten we niet denken dat de schilders van toen met bijna bevroren vingers hun schilderskist hadden opengeslagen en met hun pallet rillend langs de bevroren waterkant zaten. Nee, op basis van schetsen maakten ze hun schilderijen in de warmte van het atelier. Avercamp was daarop geen uitzondering. En dat Hendrick heel vaak die Hollandse winters moet hebben gezien, leidt geen twijfel. Het was toen in Nederland zó koud dat die periode de ‘kleine ijstijd’ wordt genoemd. Een ijstijd die overigens zo’n drie eeuwen duurde, tot circa 1850. Overigens creëerde de kou wel een van de meest geliefde onderwerpen in de Nederlandse schilderkunst van de 17e eeuw: de magische winterlandschappen die inmiddels waar ook ter wereld beroemd en geliefd zijn. GLIBBERIG LEVEN In navolging van zijn grote voorganger in

16

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

dit genre, de Vlaamse Pieter Brueghel I (1525-1569), voegde Avercamp veel symboliek toe aan zijn ‘wintertjes’. En hij maakte ze ook niet voor een habbekrats. Zijn winterlandschappen waren bestemd voor een vermogende doelgroep. Omdat hij zachte kleuren en de duurste pigmenten gebruikte, zijn z’n schilderijen zeker geen werken die je toen voor enkele guldens op de jaarmarkt kon kopen. Vooreen echte Avercamp moest je toen al flink wat neertellen. Maar dan had je ook iets. Een schilderij waar je niet snel was uitgekeken. Aanvankelijk plaatste Hendrick, geheel volgens Vlaamse traditie, de horizon hoog. Daardoor kijk je als het ware van bovenaf op het landschap neer. Dat maakt het ijs een groot vlak op de voorgrond, geschikt om er veel type mensen op te plaatsen. Daardoor gebeurt er veel. Hier zie je een houthakker die zijn huis moet verwarmen, verderop een vrouw die de was doet in ijskoud water. Elders zie je een mannetje plassen, een vrijend stel en ook een vrouw die op het ijs, waarbij je meteen ontdekt dat ze geen broekje draagt. Platvloers zijn deze echter figuren nooit. Met deze figuren gaf Hendrick

altijd die moralistische boodschap mee: het leven is nooit zeker, het is zo glibberig als het ijs. Let je niet op, dan val je in een wak. ONVERANDERD LANDSCHAP Terwijl je naar al die bonte figuren in deze ‘wintertjes’ staart, zie je een staalkaart van de diverse bevolkingsgroepen uit die tijd; van jonge, oude, losbandige en voorzichtige mensen tot voorname lieden die op het ijs kolf speelden, de voorloper van het golf nu. En aan de kant van het ijs zit altijd een grijsaard, een soort vermoeid vadertje winter die de nadagen van het leven moet voorstellen. Met de molens van Kinderdijk als romantisch decor fiets je voorbij. Terwijl je hier en daar in de sneeuwt slipt, waan je jezelf die voorzichtige figurant, nu in het witte landschap van de Alblasserwaard. De polders liggen er verlaten bij en de knotwilgen staan verkleumd langs de smalle landweggetjes. Daarom is het goed om bij de start van de tocht, bij de negentien molens van Kinderdijk, eerst een kop warme koffie of chocolade te drinken. Dat warmt lekker op. En eenmaal de polder in, kom je nauwelijks nog een terrasje tegen. Maar dat


BUITENLEVEN

FIETSEN ROND KINDERDIJK Zin in een winterse fietstocht? Start bij Fietsknooppunt (FKP) 3, ter hoogte van Molenstraat 236, Kinderdijk. Vanaf FKP 3 > 2 > 19 > 18 > 43 > 9 > 8 > 7 > 5 > 4 > 3. Lengte circa 23 km. In de zomer fietsen? Maak je tocht dan langer op www.fietsknoop.nl.

TIP: WARME CHOCO HALEN! Loop je de dijk af naar de molens, dan stuit je eerst op het moderne bezoekerscentrum. Met uitzicht op de molens kun je er koffie en warme choco krijgen. In warmere tijden is het buiten ook heerlijk zitten op het terras boven het water. En na afloop duik je hier nog even de souvenirshop in. Info: www. kinderdijk.nl/doen/bezoekerscentrum Prijs € 17,50, kinderen tot 4 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 6,50. In de wintermaanden geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Je kunt ook nog twee andere molens bezoeken. Check: www.kinderdijk.nl/doen/museummolens

is misschien wel de charme van het gebied. Het lijkt alsof het landschap hier eeuwenlang onveranderd is gebleven. Toch bijzonder, zo onder de rook van het verstedelijkte Rotterdam. MEER LICHT EN SFEER Hendrick Avercamp werd in de winter van 1585 in Amsterdam geboren. Al op jonge leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Kampen. Uit documenten weten we dat hij doofstom was. Hij stond daarom ook bekend als de Stomme van Kampen. Maar dom was ‘ie niet. Hij doorliep een vrij normale schilderscarrière. Na een leertijd bij de schilder Pieter Isaacsz in Amsterdam keerde hij terug naar Kampen waar hij zich als zelfstandig én succesvolle schilder vestigde. Hij specialiseerde zich als eerste Noord-Nederlandse kunstenaar in het winterlandschap. Zijn vroege wintertjes zijn vooral verhalend. Na 1630 plaatst hij de horizon lager, waardoor het lijkt alsof je zelf in het landschap staat. De anekdotes op het doek werden wat minder, maar daarentegen gaf hij meer aandacht aan de weergave van het licht en de sfeer. Overigens aan licht en sfeer tijdens deze winterse fietstocht ook

geen gebrek. Halverwege sla je af richting de Graafstroom die overgaat in de Alblas, een riviertje dat lieflijk langs de lange lintdorpen slingert. NERGENS ZOVEEL MOLENS Fiets je deze route in de zomer, dan kun je hem eens zo lang maken. Maar bij de vrieskou roept de warme chocolade weer. Aan de oevers van de Graafstroom en de Alblas staan oude boerderijen die met zorg zijn opgeknapt tot luxueus en ruim woonhuis. Wat een verschil met de woningen in de negentien bewoonde molens bij Kinderdijk. Of eigenlijk achttien, want één van die boezemmolens is ingericht als museummolen en geeft je een indruk hoe de molenaar met z’n gezin hier tot 1950 woonde en werkte. Wip er zeker even binnen, vooral ook omdat alle molens door Unesco op de lijst van werelderfgoederen zijn gezet. Nergens ter wereld staan zoveel molens bijeen als hier. Als buiten de late middagzon de rietstengels warmgeel kleurt, werpt die zon ook lange schaduwen op de passerende schaatsers. Wát een licht en wát een sfeer. Je zou er bijna een schilderij van maken.

TIP: BEKIJK EEN ECHTE AVERCAMP! Van Hendrick Avercamp zijn nog zo’n honderd schilderijen over. Al zijn schilderijen zijn wereldwijd verspreid over musea en particuliere bezitters. In Nederland kun je een echte Avercamp bekijken in het Rijksmuseum Amsterdam, het Mauritshuis in Den Haag, het Stedelijk Museum Zwolle en het Stedelijk Museum Kampen.

TIP: WIP EEN MOLEN BINNEN! Bezoek Museummolen Nederwaard bij Kinderdijk. Al sinds 1744 was de molen in bezit van de molenaarsfamilie Hoek. Terwijl buiten de wieken draaien en binnen het mechanisme kraakt beleef je er hoe de molenaar en zijn gezin zich gevoeld moeten hebben. Probeer de bedstee eens uit en stel je voor hoe het is om in het piepkleine woonkamertje te leven met een stuk of tien broertjes en zusjes om je heen. Bestel vooraf tickets op: www.kinderdijk.nl/doen/ museummolen-nederwaard. Prijs € 17,50, kinderen tot 4 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 6,50. In de wintermaanden geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Je kunt ook nog twee andere molens bezoeken. Check: www. kinderdijk.nl/doen/museummolens GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

17


HUIS & INTERIEUR

Fotografie: Terre d’Azur

Tegelserie Terre-Spatula brengt sfeer

I

n badkamershowrooms en keukenshowrooms is het vaak zoeken naar tegels die niet wit, grijs of zwart zijn. Veel mensen kiezen toch voor veilige, tijdloze kleuren als het gaat om de keuken en de badkamer. Showrooms spelen in op die wens en laten weinig anders zien, terwijl er prachtige tegels te verkrijgen zijn. Juist met gekleurde tegels kun je een badkamer of keuken echt jouw badkamer of keuken maken. De tegelserie Terre-Spatula is verkrijgbaar in prachtige tinten. TEGELSERIE TERRE-SPATULA De serie Terre-Spatula wordt handmatig geglazuurd en twee keer gebakken. Hierdoor ontstaat een uniek product, waarvan er geen twee hetzelfde zijn. Dat geeft een hele speciale uitstraling aan de tegelwand. Zoek je geen speciale tegels, maar liever hele speciale tegels, dan zit je met deze serie ook goed. In deze tegelserie zijn namelijk ook drie verschillende metaal uitvoeringen opgenomen. De tegels worden geleverd in 10x20cm en enkele kleuren in 5x20cm. www.terredazur.nl

HAIKU Vaak word ik wakker Van zacht gesnik in de nacht Moeder aarde huilt.

Carla Kleekamp

Mijn werk bestaat voornamelijk uit etsen, aquarellen, nijimi, collages en tekeningen. De meeste thema’s in mijn werk betreffen de voortdurende onderdrukking en uitputting van de natuur door de mens. Zowel in grafiek als in tekenen blijft de zuivere lijn voor mij het belangrijkste middel. De lessen van een Chinese leraar en een beurs voor een bezoek aan Japan hebben mij sterk gestimuleerd. In mijn werk speelt de vraag naar het waarheidsgehalte van de beelden van de werkelijkheid – en van de taal – een grote rol. Het is een voortdurend zoeken om naast de gangbare interpretatie van de thema’s die mij bezighouden mijn eigen visie in beelden tot uitdrukking te brengen. Welke waarden van mij en van anderen bepalen onze interpretatie van de werkelijkheid. De menselijke maat wordt bepaald door belangen en de gevolgen hiervan probeer ik in mijn werk te verbeelden.

Thomas Rau - De consequenties van onze Roofbouweconomie merken en zien we terug in de klimaatverandering, plastic soep, fijnstof, bodem- en luchtvervuiling en epidemieën.

Camille Claudel Ets / aquarel 35/20 cm

Nature for Sale Japans penseel op rijstpapier / collage 40/60 cm

Fake News Ets / droge naald / blind ruk 40/40 cm

Real and Artificial Intelligence Nijimi / tekening 26/23 cm

www.carlakleekamp.nl - youtu.be/dW1Vf-faUfI (Yellow Cube Gallery in Paris 2020) 18

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


CULINAIR

Tekst: Patrick de Koning Foto’s: Proseccoslijterij.nl

Heerlijk genieten van Prosecco

P

rosecco is een Italiaanse mousserende wijn die door zijn toegankelijke en fruitige karakter een ongekende populariteit heeft gekregen. Prosecco wordt bijna altijd gemaakt volgens de Methode Charmat en moet voor minstens 85% bestaan uit Glera - de druif van Prosecco. HISTORIE De eerste verwijzing naar prosecco stamt uit 1772 in het achtste volume van Giornale d’Italia. Hier wordt de lokale wijnproductie beschreven door academicus Francesco Maria Malvolte. Toen werd er nog een grote variatie aan druiven verbouwd in ConeglianoValdobbiadene regio. Later zijn de boeren zich gaan specialiseren in prosecco. De geschiedenis van prosecco blijft deels een mysterie; sommigen claimen dat prosecco al in de Romeinse tijd werd gedronken onder de naam ‘Pucino’. In 1876 is in Conegliano de

eerste oenologie-opleiding van Italië opgezet. Deze school is er nog steeds in Conegliano en heeft veel bijgedragen aan het succesverhaal van prosecco. Studenten van deze opleiding hebben hier de technieken voor het maken van mousserende wijn geperfectioneerd. Op deze manier hebben producenten in de Conegliano-Valdobbiadene geleerd om het beste uit de druiven te halen die gebruikt worden voor de productie van prosecco. Dat levert wijnen op die zich onderscheiden van alle anderen door de combinatie van elegantie en frisheid. PRODUCTIE VAN PROSECCO De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. De betere prosecco wordt gemaakt volgens de méthode Charmat. Méthode Charmat houdt in dat de basiswijn, die is ontstaan door een eerst vergisting in een open tank, een tweede vergisting te laten ondergaan in een autoclaaf (gesloten druktank). Deze vergisting wordt op gang gebracht door gist en suiker aan de wijn toe te voegen. Het door die gisting geproduceerde koolzuurgas lost op in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij een méthode traditionnelle (dat een tweede gisting op fles

kent). Dit procedé geeft de proseccowijn zijn frisse, schuimige mousse. LEVENDIG, FRUITIG EN FRIS Prosecco wordt koud gedronken en is goed bruikbaar als aperitief of bij vis of salade. Net als de Spaanse cava wordt prosecco vaak als alternatief voor champagne gebruikt. Prosecco heeft echter een heel andere smaak en karakter dan bijvoorbeeld een champagne. Prosecco is altijd jong, levendig, fruitig en fris, waar champagne vaak wat volwassener is. Prosecco kan tot twee jaar bewaard worden, hierna neemt de kwaliteit af.

LEZERSAANBIEDING

Malibràn Cinquegrammi Prosecco Valdobbiadene DOCG (De beste Prosecco volgens Harold Hamersma!) “Werd tijdens het proefschrift wijnconcours gekozen tot Wijn van het Jaar. Vanwege zijn delicate droogheid, zijn zuivere perenfruit en citrus, zijn prachtige mousse en zijn fijnzinnige langdurige en schone afdronk” Score 9+ * Gratis verzending van een doosje met kortingscode: LIVINGdec20! Ga naar www.proseccoslijterij.nl/living * TOP-25 Mousserend Harold Hamersma NRC 28-10-2017

Een goede tandartspraktijk is als een goed gebit: compleet.

Tandarts Endodontoloog Mondhygiënist Tandprotheticus Tandtechnieker Esthetisch tandarts 3D CAD/CAM kronen Preventie specialist Implantoloog

Net zoals alle tanden in een gezond gebit elkaar aanvullen, zo vinden we bij Tandheelkundig Centrum Kerkelanden dat ook alle zorg voor een gezond gebit onder één dak thuishoort. Daarom hebben we maar liefst 9 verschillende tandheelkundige specialismen op één adres. Wil je weten wat onze specialisten allemaal kunnen? Kijk dan even op onze site of loop gewoon even binnen om ons aan de tand te voelen…

Kerkelandenlaan 3F • 035 – 624 63 28 • www.thc-kerkelanden.nl

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

19


HEALTH & WELLNESS

Tekst: Walter Boekestein Fotografie: CleanEdge Lighting

24/7 beschermd tegen virussen en bacteriën

CleanEdge is een innovatief verlichtingsproduct dat continuïteit toevoegt aan het desinfectieproces. De LED-verlichtingsarmaturen geven licht met een golflengte van 405 nm (niet schadelijk zoals UV). Op deze manier biedt CleanEdge een betaalbare oplossing die uw inspanningen versterkt om uw omgeving te desinfecteren en bestaande infecties te voorkomen.

D

e geavanceerde technologie van de CleanEdge zorgt de hele dag voor een gesteriliseerde omgeving. En omdat de CleanEdge boven het UV-lichtspectrum zit, is deze oplossing in tegenstelling tot UV-A/B/C niet schadelijk voor mens en dier. Schakel het LED-paneel in en een oppervlakte tot 24 vierkante meter (per LED-paneel) wordt continu gesteriliseerd. Dag en nacht! CleanEdge is ontwikkeld in Zuid-Korea waar het gerenommeerde bedrijf Maltani bestaande technologie

20

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

van Samsung een nieuwe dimensie heeft gegeven door een oplossing te ontwikkelen die maar liefst tot 50.000 branduren heeft. Hiermee onderscheidt de CleanEdge zich van bestaande sterilisatieverlichting die een aanzienlijk kortere levensduur heeft tegen een hogere investering. Zo heeft u al een CleanEdge voor 495 euro exclusief BTW. VIRUS- EN BACTIERIËNKILLER Een lamp die virussen doodt. Dat klinkt te mooi om waar te zijn in deze tijden van pandemie.

Toch bestaat het principe al tientallen jaren. Het duurde echter relatief lang om de levensduur van de lamp interessant te maken voor toepassing buiten clean rooms in ziekenhuizen. Het gerenommeerde Korea Conformity Laboratories (KLC) heeft de CleanEdge onder meer getest op Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae en MRSA (Staphyiococcus auraus subsp). Daarnaast is de werking van CleanEdge in september 2020 door KR Biotech (Institute of Infection Disease


HEALTH & WELLNESS Control) getest op COVID-19 (SARS-CoV-2). Op COVID-19 werd in een tijdsbestek van 120 minuten een 99,16% virusdodend effect gerealiseerd. ONGEVAARLIJK VOOR MENS EN DIER De CleanEdge is ‘Fusion Lighting’ dat sterilisatielicht combineert met algemeen licht in een golflengteband van 405 nanometer. Het licht richt zich op natuurlijk voorkomende moleculen (porfyrines) die in bacteriën worden aangetroffen. Deze moleculen absorberen het licht en gaan in de cel reactieve zuurstofcomponenten (ROS) produceren. Op deze manier zorgt de CleanEdge de hele dag (24/7) voor een gesteriliseerde omgeving. Bovendien is de Clean Edge niet schadelijk voor mens en dier. VERGELIJKING DESINFECTIEMIDDELEN CleanEdge is een bewezen oplossing die 99,99% van de schadelijke virussen en bacteriën doodt. CleanEdge doodt niet alleen MRSA en C.diff, maar ook ESKAPEpathogenen (Enterococcus Faecalis, Klebsiella Pneumonae, Acinetobacter Baumannii, Pseudomonas Aeruginosa, Enterobacter Spoecies), Aspergillus Niger, E. Coli, Salmonella Enteritidis en COVID-19. CleanEdge is bovendien de enige oplossing die niet alleen continu de lucht desinfecteert, maar ook zachte en harde oppervlakken zonder deze aan te tasten. BREED INZETBAAR CleanEdge geeft een nieuwe dimensie aan het ‘Nieuwe Normaal’. Met CleanEdge creëert u een veilige werk- en woonomgeving. CleanEdge bestrijkt een oppervlakte van circa 24 m2 en is hierdoor niet alleen breed inzetbaar, maar kan tevens gecombineerd worden met reguliere LED-panelen om een ruimte te verlichten. Dor een twee-standenschakelaar kan ‘s nachts de sterilisatie van de ruimte doorgaan terwijl het normale licht uit is. De CleanEdge wordt momenteel in Zuid-Korea veelvuldig geïnstalleerd in onder meer de gezondheidszorg, het onderwijs, laboratoria, kantoren, sportscholen en luchthavens om een gezonde (werk)omgeving te creëren. CleanEdge Lighting uit Woerden heeft de exclusieve rechten verworven voor distributie in onder meer Nederland.

CleanEdge Lighting Industrieweg 4 H, Woerden T. 0348-203000 www.cleanedge-lighting.com VOORDELEN CLEANEDGE • Clean Edge is onschadelijk voor mens en dier (IEC 62471 gecertificeerd). • Clean Edge doodt 99,99% van de schadelijke bacteriën en virussen, inclusief COVID-19! • Clean Edge beschermt u 24/7 tegen schadelijke virussen en bacteriën. • Een Clean Edge LED-paneel beschermt een gebied tot 24 vierkante meter tegen virussen en bacteriën. • Clean Edge is eenvoudig te installeren en heeft maar liefst 50.000 branduren. • Bewezen technologie volgens TNO.

LABORATORIUMTESTS Escherichia coli

Staphylococcus aureus

Klebsiella pneumoniae

MRSA (Staphyiococcus auraus subsp)

Foto 1a: 0 uur

Foto 2a: 0 uur

Foto 3a: 0 uur

Foto 4a: 0 uur

Foto 1b: 9 uur

Foto 2b: 9 uur

Foto 3b: 9 uur

Foto 4b: 9 uur

Foto 1c: 24 uur

Foto 2c: 24 uur

Foto 3c: 24 uur

Foto 4c: 24 uur

WERKING CLEANEDGE

GOLFLENGTESPECIFIEKE STERILISATIEMETHODE Type

UV-C

UV-B

UV-A

405 nm

Porfyrine reactie ontleding

X

X

X

O

Directe sterilisatie

O

X

Kenmerken

X Geen negatieve invloed op mensen

Schadelijk voor het menselijk lichaam

ZICHTBAAR LICHT (CONTACTLOZE STERILISATIE)

ultraviolet uv-b uv-a uv-c 100

280 315

zichtbaar licht

infrarood

400 405 nm (desinfectie golflengte)

780

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

21


CULINAIR

Tekst: Kirsten van Wijk Fotografie: Miss Publicity

MET EEN QALKOEN BEZORG JE JEZELF ÉN EEN ANDER EEN FEESTELIJKE KERST

K

erst draait voor velen om gezellig samen kalkoen eten aan een feestelijke tafel, cadeautjes onder de kerstboom en een onbezorgde tijd met familie en vrienden. Maar zulke feestdagen zijn geen vanzelfsprekendheid voor de zieke kinderen in het Emma Kinderziekenhuis, Prinses Máxima Centrum, Sophia Kinderziekenhuis en Wilhelmina Kinderziekenhuis. Je steentje bijdragen om de kinderen een feestelijke kerst en een zo aangenaam mogelijk verblijf te bezorgen? Trakteer jezelf óf een ander op een Qalkoen, een kwaliteitskalkoen van Vleeschmeester. Voor iedere verkochte Qalkoen wordt €10,- gedoneerd aan de stichtingen van de vier grootste gespecialiseerde kinderziekenhuizen in Nederland. EEN FIJNE KERST VOOR IEDEREEN Qalkoen is een nieuw initiatief dat in het leven is geroepen om zo veel mogelijk mensen een fijne kerst te bezorgen. Vleeschmeester en verschillende lokale horecazaken bundelen hun krachten voor een feestelijk kerstdiner met de lekkerste Qalkoenen. “Met de aankoop van het kwaliteitsproduct steun je dus zowel de horeca als de kinderziekenhuizen”, aldus de initiatiefnemers en horecaondernemers Ernst Hoogenboom en Dennis Rens. “Zo creëer je niet alleen een kerstgevoel voor jezelf, maar ook voor een familie die het kan gebruiken.” FEESTMAAL Een Qalkoen is een cadeautje om te krijgen, 22

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

‘Geniet van een kwaliteitsproduct en steun de vier grootste kinderziekenhuizen in Nederland.’ maar ook zeker om weg te geven. Op de website www.qalkoen.nl vind je vier aantrekkelijk geprijsde Qalkoenpakketten. De Qalkoenen zijn gevuld met een farce van kalfsgehakt, pruimen, abrikoos, cranberries, walnootjes, pistachenootjes en een kruidenmix van de Vleeschmeester. Alle scharrelkalkoenen die Vleeschmeester selecteert zijn afkomstig uit Frankrijk. De Qalkoenen worden feestelijk verpakt, netjes bezorgd tot aan de voordeur en voorzien van duidelijke bereidingsinstructies. Iedereen kan dit feestmaal bereiden, maar om je een onbezorgde tijd in de keuken te garanderen geeft topchef Peter Lute tips. Voor de chef staat Qalkoen voor het ultieme familiegevoel, iets wat dit jaar nóg waardevoller voor hem is geworden. “Dat we hiermee ook nog iets kunnen betekenen voor de kinderziekenhuizen, maakt het initiatief extra bijzonder.” Naast Lute verbindt ook topchef Herman den Blijker zich aan het initiatief.

een mogelijke infectie zijn de activiteiten en bezoekmogelijkheden in tijden van corona tot een minimum teruggebracht. Omdat ieder kind een feestelijke kerst verdient, is Qalkoen in het leven geroepen (waarin de Q staat voor quarantaine). Met de aanschaf van een kwaliteitskalkoen steun je de vier grootste kinderziekenhuizen in Nederland. Het doel is om ten minste 10.000 Qalkoenen te verkopen. Voor iedere verkochte Qalkoen wordt €10,- gedoneerd aan de stichtingen van de kinderziekenhuizen. De stichtingen van de kinderziekenhuizen doen er alles aan om het ziekenhuisverblijf van de kinderen en hun gezin zo aangenaam mogelijk te maken. Zo wordt er gezorgd voor feestelijke kerstversiering, speelgoed en ontspanningsmogelijkheden. Verder zetten de stichtingen zich in voor financiering van wetenschappelijk onderzoek om oorzaken van ziekten te ontdekken en behandelmogelijkheden te verbeteren.

KERST VIER JE SAMEN, OOK IN HET KINDERZIEKENHUIS In het Emma Kinderziekenhuis, Prinses Máxima Centrum, Sophia Kinderziekenhuis en Wilhelmina Kinderziekenhuis liggen veel ernstig zieke kinderen. Uit voorzorg voor

www.qalkoen.nl


Het meest complete kookboek ooit; Modus Operandi Must have voor alle Big Green Egg lovers.

BIGGREENEGG.NL

Een spectaculair kookboek zoals er nog niet eerder is verschenen. Speciaal voor de Big Green Egg. Ruim 900 pagina’s en bijna 5 kg(!) met meer dan 300 recepten en fotografie voor vlees, wild, gevogelte, vis, schaal- & schelpdieren, groenten, fruit, desserts, patisserie en brood & deegwaren. De Modus Operandi, compleet met werkboek en een prachtige opbergcassette, is een handleiding, een bron van inspiratie, een ontdekkingstocht met alle denkbare gerechten en ingrediënten, alle kooktechnieken en technische tips en tricks om het absolute maximum uit je Big Green Egg te halen.

Verkrijgbaar via de officiële Big Green Egg verkooppunten en in de Big Green Egg fanshop fanshop.biggreenegg.eu/modus-operandi-nl

Executive Chef Michèl Lambermon


HUIS & INTERIEUR

Fotografie: Ideal Standard

Ideal Standard: Atelier Collections

ontworpen door Palomba

R

oberto Palomba: “Goed design overstijgt het functionele en krijgt een tijdloze dimensie. Sommige designs van Ponti en Castiglioni zijn de beste illustratie daarvan. Ik vind het alvast een eer om in de voetstappen van deze Italiaanse iconen te kunnen stappen om samen met Ideal Standard International niet alleen de badkamer, maar design in het algemeen te herdefiniëren. De uitdaging was om de relatie te vinden tussen Ideal Standard vandaag en zijn designerfgoed. Dit moest uitgaan van een goed begrip van projecten uit het verleden om een ​​visie voor de toekomst te creëren. Producten opnieuw maken op basis van de archieftekeningen zou eenvoudiger zijn geweest – maar dat was niet wat we wilden. In plaats daarvan was onze uitdaging om de essentie van het verleden te nemen en deze relevant te maken voor vandaag. DESIGN Achille Castiglioni: “Design is het resultaat van de gezamenlijke inspanning van veel mensen van veel verschillende kanten, achtergronden en vaardigheden: technisch, industrieel, commercieel en beauty. De

rol van de ontwerper is het expressieve synthese van al deze elementen.” WAAR FUNCTIE EN SCHOONHEID SAMENKOMEN De geometrieën en sensuele details van het ontwerp blijven ongewijzigd, maar geavanceerde technologieën maken nieuwe niveaus van zuiverheid in ontwerp mogelijk – en het vermogen om de hele omgeving te beschouwen – ondenkbaar in de jaren zeventig. Door het overbodige te verwijderen en de individuele waarden te identificeren die uniek zijn aan het project kunnen we conventies uitdagen en zijn we in staat het identiteitsgevoel te vergroten. De badkamer is waar functie en schoonheid samenkomen. Een plek in dagelijks gebruik, maar ook een uitdrukking van onszelf en onze waarden. ANTICIPEREN OP VERANDERING “Er is een verband tussen de evolutie van de badkamer en de veranderingen die we in de samenleving zien. We zien aanzienlijke veranderingen in gewoonten die verband houden met het hedendaagse leven; de tendens naar samen wonen, het delen van woonruimtes, die nu steeds vaker voorkomt in onze samen-

leving. Als ontwerpers kunnen we deze trends, deze veranderingen niet negeren. We moeten erop anticiperen – ze zelfs beïnvloeden. Omdat er geen twijfel over bestaat dat over tien jaar de badkamer zoals we die nu kennen, leven en interpreteren, compleet anders zal zijn.” De eenvoud en de puurheid van vormen weerspiegelen de balans tussen functie en emotie. Dit is de culturele omgeving die de filosofie vormt van het nieuwe project van Ideal Standard. Het is geen toeval dat het inspiratie haalt uit zijn eigen wortels. www.idealstandard.nl

• Vastgoedonderhoud • Duurzaamheid • Nieuwbouw, transformatie en renovatie • Maatschapelijk verbonden • Advies en begeleiding

“Niet alleen bouwen” Sander Mulder, directeur

“Niet de grootste, wel de beste” De samenleving van vandaag vraagt om een balans tussen groei, mens, maatschappij en natuur. Als servicegericht, allround bouwbedrijf waar betrouwbaarheid, respect en vakmanschap vooropstaan maken wij ons al meer dan 25 jaar hard voor de generaties na ons.

www.gooisbouwbedrijf.nl 24

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

035-6953535


CULINAIR

Tekst: Bert Moons Foto’s: iStockphoto

Kaviaar eet je niet...

kaviaar geniet je

Een lepeltje kaviaar, een in de schil gekookte aardappel en een glas vodka. Meer moet dat voor een doorsnee Rus niet zijn. Maar ook de Nederlanders kennen er tijdens de eindejaarsperiode iets van. Voor de feestelijke kerst- of oudejaarsmaaltijd trekken we met plezier het kookbudget wat op en gaan we resoluut op zoek naar kaviaar. Russisch of Iraans als het moet. KASPISCHE ZEE Kaviaar, of het zwarte goud, zoals het ook wel genoemd wordt, is afkomstig van de steur, een vissoort die gelukkig nog altijd in groten getale voorkomt in de Kaspische zee. De grootste vangst gebeurt in het voor- en najaar omdat de steur dan naar de ondiepere gedeelten komt om er kuit te schieten. Van oudsher zijn het de Russen en de Iraniërs die zich gespecialiseerd hebben in het vangen van de steuren en in de productie van kaviaar. We onderscheiden meerdere soorten kaviaar, die telkens genoemd zijn naar de steursoort die de eitjes produceert. Interessant om weten is dat zowat 15% van het lichaamsgewicht van de steur bestaat uit kaviaar. DRIE SOORTEN De Sevruga is met zijn gemiddelde gewicht van 35 kilo de kleinste kaviaarproducent. Deze kaviaar is licht- tot donkergrijs van kleur. Hij heeft een relatief kleine korrel, maar een sterk gekruid aroma. Ten tweede is er de Oscietrekaviaar, afkomstig van de gelijknamige steur die gemiddeld zo’n 60 kilo weegt. Hij is gemakkelijk herkenbaar aan zijn donkergrijze kleur en gouden gloed. Fijnproevers treffen er een zachte notensmaak bij aan. De Beluga-steur is wellicht de meest bekende

en tegelijkertijd ook de grootste steursoort van de drie. Gemiddeld weegt een volwassen exemplaar tot 200 kilo. Zijn kaviaar heeft de grootste korrel en is donkergrijs van kleur. De smaak is zacht zoutig. “Over smaken en kleuren gaat men niet twisten,” luidt het gezegde. Dat geldt zeker voor kaviaar. Proberen is de boodschap. De kaviaar is verkrijgbaar in blikken van 30, 50, 125 en 250 gram. In de koeling is hij ongeopend tot drie maanden houdbaar.

VODKA OF WIJN Vanuit de Russische traditie wordt bij kaviaar vaak vodka geschonken. Heerlijk, daar niet van, maar vodka is uiteraard sterk en overheerst vaak de fijnere kaviaarsmaak. Daarom geven we de voorkeur aan een goed glas champagne of een mooie droge witte wijn.

BLIK OF BLINI Kaviaar kan je op diverse manieren eten. Het meest eenvoudige – en ongetwijfeld het meest overweldigende – is recht uit het blik. Gebruik in tegenstelling met wat vroeger wel eens beweerd werd geen zilveren lepel, maar wel een houten of plastic exemplaar. Vaak wordt kaviaar ook geserveerd op toasts of kleine blini’s. Dit zijn dunne pannekoekjes van boekweitmeel. Een extra toefje slagroom maakt het geheel nog overweldigender. Wilt u kaviaar gebruiken bij een warm gerecht, kies dan resoluut voor een eenvoudige, maar smaakvolle aardappelpuree. Op het eind wat extra olijfolie en wat tuinkruiden toevoegen. Afwerken met een ruime portie kaviaar en smullen maar. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

25


HUIS & INTERIEUR

Tekst: Arjan Klaver Fotografie: Nico Brons

DE SLAAPMAKER:

‘HET IS DUS BIJ ONS EN, EN, EN…’

We slapen maar liefst een derde van ons leven. En dat is niet zonde van onze tijd, want slapen is erg belangrijk voor zowel het lichamelijke als geestelijke herstel. Consequent minder slaap dan de aanbevolen hoeveelheid uren, kan namelijk grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo hebben volwassen mensen elke nacht gemiddeld 8 uur slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren. De garantie voor een goede nachtrust begint bij De Slaapmaker in Huizen.

T

e weinig slaap heeft impact op onder meer de organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas en de ziekte van Alzheimer. Daar komt bij dat te weinig slaap prikkelbaarheid genereert alsmede somberheid en weinig puf om iets te ondernemen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de afname van het probleemoplossend vermogen en de mogelijkheid dingen te onthouden. De consument zal direct bij de eerste indrukken van de 1000 m2 grote en representatieve 26

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

showroom van De Slaapmaker direct uit zijn of haar slaapstand worden gezet. Verbazingwekkend. Van tijd tot tijd wordt de inrichting van de showroom gewijzigd zodat de consument weer fris aan zijn of haar ontdekkingstocht kan beginnen tussen al het comfort dat uit de hoge hoed lijkt te komen van Klaas Vaak. De kwaliteitsbedden van De Slaapmaker in de afgelopen 25 jaar een begrip in het centrum van Nederland. “We zijn begonnen in Lunteren en acht jaar geleden hebben we het familiebedrijf uitgebreid met de vestiging in Huizen”,

opent Helma Wolfswinkel aan de spreektafel die ondanks de interieurwijzigingen, nooit van zijn plaats is geweest. “Gelukkig blijft het ook een familiebedrijf want onze beide zonen, die nu volop meedraaien, zullen op enig moment de leiding van de bedrijven overnemen. Voorlopig zijn beiden druk om De Slaapmaker op het netvlies te krijgen en te houden van de consument die op de elektronische snelweg naar slaapcomfort zoekt. Leuk om te weten is dat we met een muisklik in beeld zijn bij zowel oudere consumenten en


HUIS & INTERIEUR

jongeren die aan hun serieuze slaapcomfortcarrière beginnen. Overigens maakt de leeftijd niet uit als het gaat om de oriëntatie op internet. Het gros komt hier of in Lunteren om he slaapcomfort te zien en te voelen. Je kunt zeggen dat we heel wat consumenten in een comfortabel dromenland hebben gebracht, dankzij de bedrijfswaarden die wij dagelijks uitdragen: Kwaliteit, goede service en garantievoorwaarden. Maar we onderscheiden ons ook door het volledige aanbod dat bestaat uit onder meer boxsprings, ledikanten, waterbedden en bedtextiel met verschillende vullingen: dons, veren, wol, synthetisch en zijde. Mensen een goede nachtrust bezorgen, daar gaat het om. Er is veel behoefte aan een kwaliteitsbed. Op slaapgebied hebben wij de beste merken in het midden en het hoge segment in onze showroom die de consument ervaart als een een shop in shop. Van alle merken die we vertegenwoordigen tonen we hier de complete collecties waarvan veel binnen 48 uur bij de consument thuis in heel Nederland op de gewenste plek in huis worden afgeleverd. We onderscheiden ons dus dankzij onze snelle levering, een ruim assortiment in de winkel en op internet en een team met 25 klantvriendelijke en servicegerichte medewerkers. Het is dus bij ons en, en, en. Kortom, we houden van duurzame relaties met fabrikanten. Fabrikanten die hun afspraken altijd nakomen. Daarnaast moeten de leveringsvoorwaarden de kwaliteit goed respectievelijk gegarandeerd zijn. We werken daarom graag met overwegend Nederlandse fabrikanten.” HUISMERK De rondleiding in de ruime showroom begint bij het deel waar De Slaapmaker haar eigen merk etaleert. “Kwaliteit is uiteraard gewaarborgd”, legt Helma uit. “Een belangrijk verschil is de prijs omdat ons huismerk niet is voorzien van een label. Het gaat voornamelijk om boxsprings en gestoffeerde ledikanten die in verschillende dikten en hoogten leverbaar zijn. De klant kan ook zijn of haar bed geheel naar eigen inzicht en comfort samenstellen. Dat is leuk.” Opmerkelijk is dat de bedhoogten verschillen. Een trend? “Niet helemaal, maar voor steeds meer klanten is het belangrijk dat het bed relatief hoog geplaatst wordt om gemakkelijk en verantwoord in en uit het bed te stappen. De beste in en -uitstaphoogte is als de heupen boven de knieën uitkomen zodra de mensen hun benen over de bedrand plaatsen en de voeten op de grond zetten. Bovendien vinden klanten een hoger bed mooier.” PARADEPAARDJE Een van de nieuwe paradepaardjes van De Slaapmaker is het Nederlandse merk Avek, ofwel arbeid vlijt en kwaliteit. Waar moderne technieken en ambachtelijke kennis van slaapsystemen hand in hand gaan. “De consument is met dit merk altijd verzekerd van kwaliteit”, legt Thomas Schuwer uit. Hij doet de orderbegeleiding en advisering bij De Slaapmaker. “Natuurlijk wil je niet zomaar een bed; het moet comfortabel zijn om op te slapen én het moet er goed uitzien. Daarom biedt Avek een breed scala aan mogelijkheden. Met verschillende hardheden, maten, verstelbaarheid, stoffen en ontwerpen, creëert Avek een bed op maat. Een goed bed vormt de basis van je gezondheid, voor zowel lichamelijk als gees-

telijk welzijn is een goede nachtrust ontzettend belangrijk. Niet voor niets noemen we de wielerploeg van Jumbo Visma in een adem met het slaapcomfort M line in het algemeen en drukloos slapen in het bijzonder. Dit kan met een boxspring van Mline, maar bij de Slaapmaker wordt dit vaker gecombineerd met de boxsprings of gestoffeerd bedden van Slaapmaker Huismerk. Deze bedden hebben een zeer goede prijs/ kwaliteitsverhouding. Daarnaast heeft u met deze boxspringcollectie heel veel mogelijkheden in stoffen, kleuren, hoofdborden, dikke of juiste dunne slanke boxsprings. Hierdoor maakt u uw eigen slaapkamer zoals u die wenst.” POCKETVEREN “Ook de collectie van Pullman mag er zijn. Dit is een merk dat sinds halverwege de 19e eeuw op de markt is. Tot de dag van vandaag staan Pullman matrassen synoniem voor comfort en luxe. De beste natuurlijke materialen zorgen er volgens Thomas voor dat de klant in een oase van sereniteit van de nachtrust gaat genieten. Naast de matrassen heeft Pullman ook een ruime keuze toppers. De Pullman matrassen zijn voorzien van een doordacht en zeer duurzame pocketveer met daarin nog een – kleinere – pocketveer. De eerste aanraking van het Pullman matras is soepel dankzij de grotere buitenveren, waarna de binnenveren exact de juiste tegendruk geven, afgestemd op het lichaamsgewicht, lichaamsbouw en slaaphouding. Om het matras te keren, heeft Pullman stevige handvatten gemaakt op de matrassen, zodat u het matras makkerlijker kunt draaien.”

LEVENSDUUR De meeste klanten verbazen zich over de ruimte in de toonzaal. Zo herbergt een deel van de toonzaal het Zweedse merk Viking. Duurzame materialen, handmatige productie en vakmanschap staan aan de basis voor een heerlijke nachtrust. “Super comfortabel”, vult Helma aan. “Kortom, we hebben alle kwaliteitsbedden met een lange levensuur onder één dak geplaatst. Ligcomfort in verschillende prijscategorieën. Eventueel kan de klant een testkussen thuis een week testen. Even testen in de winkel is toch heel anders dan een week thuis op je eigen bed. Goede hoofdondersteuning moet zeker niet onderschat worden. Voordeel is dat we veel matrassen, boxsprings, kussens en textiel direct uit voorraad kunnen leveren.” KASTEN OP MAAT “Tenslotte werken we samen met de Nederlandse fabrikant Allure die verbluffende schuif- en draaideurkasten maakt”, vertelt Helma tenslotte. “Thomas is als kastenspecialist uw man voor het maken van de juiste kast volledig op maat. Maar ook voor de standaardkasten bent u bij Thomas op het juiste adres. Supermooie kwaliteit. Je zou er bijna dromerig van worden van alle inspiratie en slaapoplossingen die we bieden.”

Beddenspeciaalzaak De Slaapmaker Eemlandweg 13 A, Huizen T. 035-5234567 www.slaapmaker.nl GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

27


CULINAIR

Tekst: Bert Moons Fotografie: ThinkStock

Champagne

hoort bij elk feest

Als er iets is dat onafscheidelijk verbonden is met feesten, dan is het wel champagne. Deze sprankelende wijn uit de regio rond het Franse Epernay is al eeuwenlang het centrum van deze authentieke mousserende wijn. Ondanks de aanhoudende druk van Spaanse cava’s prijken de Franse wijnboeren met deze godendrank nog steeds aan de top van het wijnklassement. De champagne is niet voor niets één van de eerste producten die het label ‘Apellation d’Origine’ kregen, iets waar les Champenois nog dagelijks prat op gaan. 28

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


CULINAIR

APPELATION D’ORIGINE CONTRÔLÉE CHAMPAGNE Voor het ontstaan van de champagne moeten we terug tot bij het begin van onze jaartelling. De specifieke terroir en het noordelijke klimaat zorgden voor ideale omstandigheden voor de teelt van deze sprankelende, droge wijn. Bij het begin van de vorige eeuw bereikte de champagne voor het eerst zijn hoogtepunt. Zodanig zelfs dat er kapers op de kust opdoken en de Champenois hun naam gingen beschermen. Ze maakten hun terroir aanzienlijk kleiner en bakenden heel precies een regio af waarbinnen de druiven bestemd voor de champagne moesten worden geteeld Samen met de strikte gemeenschappelijke productiemethodes moesten ze leiden tot de enige echte Appelation d’Origine Contrôlée Champagne. Intussen hebben champagneboeren en champagnehuizen zich verenigd in het Comité Interprofessionel du Vin de Champagne om dit erfgoed, dat inmiddels bekend is tot over de hele wereld, verder te ontwikkelen. DRIE DRUIVENSOORTEN Champagne wordt gemaakt uit een mengsel van blauwe en witte druiven. Er komen drie druivenrassen bij te pas: de pinot noir, een blauwe druif die aan de wijn zijn fruitig rode aroma geeft en tegelijkertijd zijn kracht. Verder is er de pinot meunier voor de soepelheid en het intense boeket. Ten slotte is er nog

de chardonnay, een witte druif die verantwoordelijk is voor de finesse van de wijn. De oogst start jaarlijks tegen het einde van september. Honderden handen plukken voorzichtig de blauwe en witte druiventrossen. De persing gebeurt quasi onmiddellijk. Nadien wordt gist toegevoegd en het gistingsproces kan starten onder gecontroleerde omstandigheden. Het resultaat is een stille, dus niet sprankelende, droge basiswijn. Pas nu kan de echte bereiding van de champagne beginnen. MONNIKENWERK De techniek is ontwikkeld door Dom Pérignon, een naam die u wellicht al doet watertanden. Die Dom Pérignon was een monnik die tijdens de overgang van de 17de naar de 18de eeuw de functie van keldermeester bekleedde in de abdij van Hautvilliers. Volgens de geschiedschrijving was hij de eerste die champagne maakte volgens het specifieke recept dat later is neergeschreven als de procédé méthode champenoise. Diverse soorten basiswijnen van verschillende jaren worden doorgaans geassembleerd tot een cuvée. In uitzonderlijke gevallen worden druiven van één en dezelfde oogst gebruikt om uiteindelijk een zogenaamde millésime te produceren. Dan is het tijd om te bottelen, maar niet alvorens een vleugje liqueur du tirage is toegevoegd. Dit is een mengsel van rietsuiker, wijn en gist, waardoor de gisting in de fles – de prise de mousse – opnieuw

geactiveerd wordt. In de fles vormt zich koolzuur waardoor de stille wijn zijn bruisende karakter krijgt. RIJPEN OP DE FLES Vanaf dat ogenblik blijven de champagnes nog minimaal een jaar in de kelder. De bijzondere soorten zoals de millésimes vaak vele jaren langer. Tijdens de rijping worden de flessen omgekeerd gelegd in zogenaamde pupitres. De flessen worden met de regelmaat van een klok gedraaid opdat de verontreiniging zich zou opstapelen in de hals van de fles. En dan volgt het degorgeren. De gistresten die inmiddels in de hals zijn aanbeland worden verwijderd. Dat gebeurt door de halzen machinaal te bevriezen en de fles te openen. Door de druk van het koolzuur floept de ijsprop met alle gistresten eruit. Wat overblijft is een uiterst puur product. Om het helemaal af te maken wordt uiteindelijk nog een liqueur d’expédition, met suiker gemengde wijn, toegevoegd. Hoe meer likeur, hoe zoeter de champagne wordt. Hij evolueert van brut naar doux. ZONDER KNAL En dan kan het drinken beginnen. Open de fles zachtjes. Een harde knal, kan weliswaar de ambiance van het feest verhogen, maar de champagne verliest er zijn bubbels mee. Bovendien is de kans reëel dat een deel van het edele vocht verspild wordt. Eeuwige zonde... GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

29


METAALBEWERKING VOOR BEDRIJF EN PARTICULIER

WAT KUNNEN WIJ ONDER MEER VOOR U BETEKENEN? • Fijn en licht metaalconstructiewerk op maat, onze specialisatie, ook via uw tekening of schets

• • • • •

Levering van diverse metalen uit voorraad Lassen van aluminium, staal en RVS Reparaties op ferro-, en non-ferrometalen Bewerkingen op diverse kunststoffen Eindfabrikaat met allerlei soorten finish

MET 30 JAAR ERVARING...

adviseren wij u graag over alle toepassingsmogelijkheden van metaal, met metaal en in metaal.

Metaalbewerking vereist nauwkeurigheid, kennis en vakmanschap...

Vraag het ons en wij denken met u mee voor de beste oplossing binnen elk budget. Wij kunnen MIG- en TIG-lassen, hardsolderen, walsen, knippen, ponsen, draaien, frezen, boren, kanten, zagen, snijden, buigen, slijpen, tappen, polijsten, plaatzetten en nog veel meer….

All-in Metaal Proostwetering 27K 3543 AB Utrecht T 030 238 31 62 I www.all-inmetaal.nl E info@all-inmetaal.nl


BUITENLEVEN

Tekst: Patrick de Koning Foto’s: GripFactory

Voorkom

gladde vlonders

Houten vlonders zijn berucht omdat ze glad worden als ze nat zijn of door algengroei. GripFactory PolyGrip Vlonderstroken zijn een efficiĂŤnte oplossing om het risico op uitglijden te minimaliseren. U kunt een veilig pad vormen of alle vlonderplanken voorzien van deze antislipoplossing. GripFactory PolyGrip Vlonderstroken zijn vrijwel onverwoestbaar, volledig splinter- en barstvrij, weerbestendig en eenvoudig aan te brengen. Bovendien krijgt u maar liefst 10 jaar garantie!

G

ripFactory PolyGrip Vlonderstroken zijn vervaardigd uit polyester, versterkt met fiberglasvezels (GRP) met daarop een aluminium korrel. Door het gebruik van deze hoogwaardige materialen zijn GripFactory PolyGrip Vlonderstroken niet alleen zeer sterk, maar ook nog eens zeer licht en eenvoudig te verwerken. GripFactory PolyGrip Vlonderstroken zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, bruin, beige en geel met bijpassende (gekleurde) RVSschroeven. Elk jaar bewijzen Vlonderstroken tijdens natte perioden en de winter hun dienst door houten bruggen, vlonders en hellingbanen veilig(er) te maken. Te meer omdat ijs en sneeuw niet hechten op dit materiaal. EENVOUDIGE MONTAGE GripFactory PolyGrip Vlonderstroken zijn verkrijgbaar in breedtes van 50 en 90 mm tot een maximale lengte van 2400 mm en zijn standaard voorzien van boorgaten om de 200 mm. GripFactory PolyGrip Vlonderstroken zijn hierdoor eenvoudig te monteren met RVS-schroeven. Montage kan plaatsvinden in elk seizoen, stofvrij en zonder ingrijpende verbouwing. Uw houten galerij, trap,

vlonder, steiger, loopbrug of hellingbaan is hierna jarenlang veilig beloopbaar. En wilt u een vlonderplank vervangen, dan schroeft u eenvoudig de Vlonderstrook los en hergebruikt u deze op uw nieuwe vlonderplank. OVER GRIPFACTORY GripFactory is een internationale specialist op het gebied van innovatieve antislipoplossingen voor elke ondergrond. Wij leveren onze GRIP oplossingen aan groothandel, detailhandel, industrie, facility managers en eindgebruikers wereldwijd. Daarnaast bieden wij verschillende turn-key oplossingen op het gebied van antislip. De producten die wij bieden zijn door ons ontwikkeld of verbeterd. Wij kunnen hierdoor de scherpste tarieven bieden en specifieke aanpassingen aan het product voor uw toepassing zijn ook geen probleem. INFORMATIE Wilt u deze herst en winter ook veilige vlonders zonder gevaar op uitglijden? Bel dan voor gratis advies 0348-203000 of ga naar de website www.gripfactoryantislip.com en krijg grip op gladde vlonders.

LEZERSAANBIEDING Voor de lezers van de tijdschriften van Rex Magazines heeft GripFactory een speciale lezersaanbieding: 20% korting bij aanschaf van Vlonderstroken. Gebruik hiervoor de code VLONDERS2020. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

31


PUZZEL&WIN

Foto: iStockPhoto

DEZE PRIJS WORDT U AANGEBODEN DOOR

HORIZONTAAL

LOS HET KRUISWOORDRAADSEL OP EN VORM MET DE LETTERS IN DE GELE VAKJES EEN WOORD. U KUNT UW INZENDING TOT EN MET 31 JANUARI 2021 PER E-MAIL STUREN NAAR PUZZEL@REXMAGAZINES.NL. ONDER DE CORRECTE INZENDINGEN WORDEN ZES BOEKENBONNEN EN ZES CREATIEVE WINTERPAKKETTEN (T.W.V. EUR 25) VERLOOT.

1

2

3

4

5

6

1 Beschutte plaats, 4 Stang, 7 Vrachtwagenopschrift, 8 Vrijblijvend een ander het hof maken, 9 Spoeden, 11 Verhoogde toon, 12 Disk Operating System, 13 Dorpel, 15 Eertijds, 17 Computergeheugen, 18 Duivel, 19 Notie

VERTICAAL

7

8

9

10

12

1 Waterplant, 2 Natuurverschijnsel, 3 Jongensnaam, 4 Bespiedster, 5 Vooruitlopen op iets wat nog moet gebeuren, 6 Stichting waarin een vermogen beheerd wordt, 10 Ontdoen van zijn inhoud, 12 Bijbels figuur, 14 Deel van een jaloeziek, 16 Deel van borstkas

11

14

13

15

16

18

19

17

Facebookactie Wilt u elke maand kans maken op leuke prijzen en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons dan nu op Twitter, Facebook en Instagram @rexmagazines.

HUTSPOT.

DE OPLOSSING VAN DE PUZZEL IN EDITIE OKTOBER 2020 WAS DE PRIJZEN WORDEN AAN DE PRIJSWINNAARS TOEGESTUURD.

32

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

Sponsers gezocht Voor Puzzel&Win in onze magazines zijn wij op zoek naar bedrijven en organisaties die leuke prijzen voor onze lezers ter beschikking willen stellen. In ruil daarvoor worden uw logo en NAW-gegevens op de Puzzel&Win pagina geplaatst. Interesse? Stuur dan een e-mail naar puzzelprijs@rexmagazines.nl


Nu is het moment om fitter wakker te worden!

Zorgeloos en fit wakker worden en met een uitgerust gevoel uw bed uitstappen. Dat is het gevoel dat we mensen al 25 jaar willen laten ervaren. Volgens ons is het zonde om uw nachtrust niet serieus te nemen. Het heeft namelijk een enorme invloed op uw leven en gaat verder dan alleen een bed. Laat ons u adviseren over alle factoren die een rol spelen bij uw nachtrust. In onze winkel vindt u een uitgebreid assortiment van de beste merken zoals Avek, Mline, HML, Pullman, Viking, Carpe Diem en Tempur.

Onze klanten waarderen ons met 4,8 sterren “Dikke aanrader! Goed advies, vriendelijk en ze nemen hun tijd voor je. De levering is goed, op tijd en ook supervriendelijk. En het bed is heerlijk…” Bron: Google

Eemlandweg 13A, 1271 KR Huizen, www.slaapmaker.nl Boxsprings

Waterbedden

Kasten en kasten op maat

Dekbedden en kussens

Matrassen

Dekbedovertrekken


CULINAIR

Tekst: Christianne Muusers (Coquinaria.nl)

KLEURIGE PEREN VAN WELEER

S

toofpeertjes zijn altijd lekker, en met deze versie uit het eind van de zestiende eeuw kun je twee bijzondere varianten daarvan op tafel zetten. Het recept staat in Het excellente kookboek dat in 1593 in Dordrecht is gedrukt. De schrijver is de arts Carolus Battus. Hij werd rond 1540 geboren in Gent en studeerde geneeskunst aan de universiteit van Rostock. Zijn ouderlijk gezin was daarheen gevlucht vanwege hun lutherse geloof. Na omzwervingen door Frankrijk en een praktijk in Hamburg vestigde Carolus Battus zich in Antwerpen. Toen die stad in Spaanse handen viel sloeg Battus opnieuw op de vlucht. Uiteindelijk vestigde hij zich in 1588 als stadsgeneesheer in Dordrecht. Zijn laatste woonplaats was Amsterdam, waar hij een praktijk had tot aan zijn dood in 1619. De recepten van Battus zijn voor welvarende huishoudens. Dat is te merken aan de specerijen, suiker en zuidvruchten die rijkelijk worden gebruikt. Je vindt ze niet alleen in zoete gerechten zoals wafels en vruchtentaartsen, maar ook in hartige pasteien, sauzen en vullingen voor vlees, gevogelte en vis, en groente. Toch is de smaak goed in balans. De auteurs van de moderne editie hebben vele tientallen recepten nagekookt en alles was lekker, zelfs als we van tevoren onze twijfels hadden.

Het recept voor de ‘Peren van Germolles’ is een goed voorbeeld van de rijke keuken, met het gebruik van saffraan en amandelmeel. En wijn natuurlijk, want het gewone volk dronk veelal bier. Germolles is dorpje met een kasteel in de omgeving van Beaune in de Bourgogne,

www.coquinaria.nl 34

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

tegenwoordig de Côte Chalonnaise. Rond 1400 was de ‘cru Germolles’ volgens vinologe en wijnhistorica Mariëlla Beukers zeer gewaardeerd. Of Battus dan ook rode en witte wijn uit die wijnstreek bedoelde? Dat zegt hij niet expliciet maar je zou het wel denken. Dat betekent dat dit recept van oorsprong Frans is, en misschien al uit de vijftiende eeuw dateert. Voor deze peren heb ik een pinot noir gebruikt voor de paarse versie, en een aligoté voor de gele versie. Maar je kunt gewoon een wijn gebruiken die je lekker vindt.

DE PEREN VAN BATTUS

Tegenwoordig denken we bij stoofperen meestal aan de Gieser Wildeman, een ras uit de negentiende eeuw, of aan de Saint-Rémy. Battus noemt in zijn kookboek

de louwtjespeer. Uit een beschrijving uit de achttiende eeuw blijkt dat dit een langwerpige, rood kokende stoofpeer is. Ik heb een ander oud ras gebruikt: de kleine, eironde winter-suikerpeer of kleipeer. INGREDIËNTEN I • 6 stoofperen met steel • 5 dl rode wijn + 2 extra eetl • 15 à 30 gr suiker • 75 gr amandelmeel • 1 druppeltje amandelessence (evt.) • 2 eetl maïzena BEREIDING I Was de peren en verpak de steeltjes in aluminiumfolie. Rooster de peren in de voorverwarmde oven op 180 °C, of in een ketelbarbecue tot ze zacht zijn (allebei ongeveer 1 uur). Trek de schillen eraf als ze


CULINAIR

Foto’s: Coquinaria

HET EXCELLENTE KOOKBOEK Dit recept voor stoofpeertjes komt uit het eerste Nederlandstalige kookboek dat in de Noordelijke Nederlanden werd gedrukt. Het verscheen in 1593 als bijlage bij een boek over geneeskunst, met als titel Eenen seer excellenten, gheëxperimenteerden nieuwen cocboeck. In november van dit jaar verscheen eindelijk een moderne uitgave van deze tekst, verzorgd door Christianne Muusers en Marleen Willebrands met medewerking van Alexandra van Dongen. Hierin staat niet alleen een hertaling van het kookboek naar modern Nederlands, maar het bevat ook dertig bewerkte recepten, en een uitgebreide inleiding over het leven en werk van de auteur, de gezondheidsleer, het gebruikte keukengerei, de gerechten en het tafelgerei, en niet te vergeten honderden afbeeldingen uit contemporaine bronnen en de collectie van Museum Boymans Van Beuningen. Een prachtboek om te hebben of cadeau te geven! Het boek kost € 29,99 (ISBN 9789056156497). wat afgekoeld zijn. Snijd aan de onderkant een klein kapje af zodat ze goed rechtop staan. Maak intussen de saus: doe de rode wijn met amandelmeel in een pannetje en breng tegen de kook aan. Zet dan het vuur uit en laat twintig minuten staan. Zeef de saus, druk het amandelmeel goed uit. Meet 3,5 dl van de wijn af. Giet de wijn terug in de pan en doe suiker naar smaak erbij en eventueel een druppeltje amandelessence. Verhit tot tegen het kookpunt. Maak de maïzena aan met de wijn en bind hiermee de saus. Hij moet dik genoeg zijn om als een mantel om de peren te blijven hangen. INGREDIËNTEN II • 6 stoofperen met steel • 5 dl witte wijn + 2 extra eetl • 15 à 30 gr suiker • 2 eetl maïzena • 1 flinke mespunt saffraanpoeder BEREIDING II Schil de peren. Snijd aan de onderkant een klein kapje af zodat ze goed rechtop staan. Zet ze in een passende, hoge pan zodat ze niet omvallen en de deksel de steeltjes niet platdrukt. Giet er zoveel witte wijn bij dat die tot twee derde van de peren komt, de steeltjes mogen niet in het vocht komen. Breng de wijn tegen de kook aan. Zet de pan op het sudderpitje, sluit af met HET GEHEIM VAN DE KEUKENMEID Van de hand van Christianne Muusers verscheen in oktober 2019 Het geheim van de Keukenmeid, een boek met historische recepten uit kookboeken uit de rijke keuken van de achttiende eeuw. ISBN 9789492821102

een deksel. Verhit de peren tot ze zacht zijn. Eén uur is genoeg want ze moeten vooral niet rood verkleuren. Doe de laatste vijf minuten alvast de saffraan erbij. Haal de peren uit de wijn en zet ze rechtop op een bord. Meet de wijn af, je hebt 3,5 dl nodig. Breng de wijn weer tegen de kook aan. Doe suiker naar smaak erbij. Maak de maïzena aan met de extra (koude) wijn, en giet deze al roerende in de pan. Verhit al roerende op laag vuur tot de saus dik gebonden is. Hij moet dik genoeg zijn om als een mantel om de peren te blijven hangen.

saffraan. Op de foto zijn de steeltjes van de peren met bladgoud bekleed voor een extra feestelijk effect, dat staat ook heel koninklijk. Scan de QR-code om te lezen hoe je dat doet. Of zet de peren een kroontje van een playmobilpoppetje op. Battus geeft nog een derde recept voor stoofperen in rode wijn, zonder amandelen maar met specerijen. Dat recept staat in de editie van Het excellente kookboek.

SERVEREN Of je nu één van de recepten kiest of dat je ze allebei maakt, het afmaken is hetzelfde: Zet de peren op een bord en schep met een lepel de saus op de peren, maar niet over het steeltje. Zet ze dan op de serveerschaal. Je kunt ze als het goed is gewoon bij het steeltje oppakken. De peren kun je warm of op kamertemperatuur serveren. Overgebleven saus kan in een apart kommetje erbij worden gezet. Deze paarse en gele peren staan prachtig op tafel. Je zou als moderne variant ‘driekoningenperen’ kunnen maken door een derde kleur saus te maken en ze alle drie tegelijk te presenteren. Gebruik voor de derde kleur het recept voor gele peren, met heel fijn gepureerde gekookte spinazie of wat groene voedselkleurstof in plaats van

OVER DE AUTEUR Christianne Muusers is Neerlandica en culinair historica. Zij houdt presentaties over koken en eten in het verleden, meestal met een proeverij. Sinds 2002 publiceert Christianne iedere twee maanden een historisch en een modern recept op haar website en zij recenseert kookboeken en boeken over culinaire geschiedenis voor NBD/Biblion en kookboekrecensies.nl. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

35


SHOPPING PAGE

An Inspirational Winter NIEUWE WERKEN VAN RONALD BOONACKER

SERIE MÉDITERANÉE

Boonacker is een autodidact die tijdens zijn vele reizen is begonnen met schilderen. Door zijn kunstlezingen in Rome, Florence en Venetië bracht hij zijn liefde voor de kunst voor het eerst tot uitdrukking. Boonacker ‘schetst’ zijn landschappen ter plekke in aquarellen, dit liever dan het fotograferen van het landschap. Boonacker schildert voornamelijk met acryl/olie in veel felle tinten, af en toe afgewisseld met zilver of goud op het doek, maar werkt ook regelmatig met pastels en aquarellen. Bekijk de collectie schilderijen en zeefdrukken op: www.ronaldboonacker.com.

VINOBOX

WIJN ZOALS WIJN BEDOELD IS

Wijn die zeker weten goed smaakt, zonder dat ’t te veel moeite of geld kost: dat wilde ondernemer Flip Harmsma familie en vrienden bieden. Hij richtte Vinobox op: hét online wijnadres voor de liefhebbers. Vinobox is een persoonlijk en flexibel wijnabonnement als cadeau voor jezelf of een ander. Aan de hand van jouw eigen smaak en het aantal flessen dat je wilt ontvangen krijg je elke maand een box met wijn waar je blij van wordt. Bestel op www.vinobox.nl.

ORE DESIGN

THE ORE CHEESER®

Kaasmes met gestoomd beukenhouten meshouder-snijblok. Snijdt de kaaskorsten op veilige manier van het kaasmes af, snijdt met gemak plakjes èn blokjes. Om blokjes te snijden haalt u het kaasmes uit de geleider, draait het om en steekt het in de tweede groef. Gereed om smalle reepjes dikkere kaas te snijden. Prijs € 159. www.oredesign.nl Foto: Frieda Mellema

LIBBEY

DE MOOISTE KERSTTAFEL OOIT Libbey vindt dat er altijd wel een reden is om het leven te vieren. Een instelling die wij alleen maar kunnen omarmen! Libbey helpt jou graag een feestje te vieren met hoogwaardige glazen voor iedere gebeurtenis. Een stijlvol gedekte dinertafel, een craftbeer op de bank of een hippe cocktail; een glas uit de uitgebreide collectie van Libbey maakt het af. Al sinds 1818 produceert Libbey tafelglas en inmiddels is Libbey wereldwijd actief met merken zoals Royal Leerdam. De glazen worden geproduceerd met aandacht voor het milieu en door continu te vernieuwen en te innoveren gaat Libbey met de tijd mee. Het luxe glaswerk is het perfecte cadeau voor iedereen die houdt van stijlvol en tijdloos. De glazen van Libbey zijn verkrijgbaar op www.bol.com.

36

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


SHOPPING PAGE

Geselecteerd door: Xilvania Koense

UNIEKE CADEAUS DOOR DE BRIEVENBUS

BLOOMPOST

Ideaal in deze tijd: een origineel cadeau per post! Het assortiment van BloomPost bevat verse bloemen, toffe puzzels, luchtplantjes én droogbloemen, de trend van dit moment. Droogbloemen zijn duurzaam, verwelken niet en fleuren ieder interieur op. Tip voor creatievelingen: de BloomWoody. Op een mooi berkenschijfje kan de ontvanger de met de hand geselecteerde droogbloemen helemaal zelf stylen. Benieuwd naar andere brievenbuscadeaus van BloomPost? Kijk voor meer informatie op www.bloompost.nl.

DI LORENZETTO EXTRAVERGINE OLIJFOLIE UIT ITALIË

EEN ECHTE ALLEMANSVRIEND

In 2019 produceerde Diana Coolegem haar eerste extravergine olijfolie. En met succes! Binnen korte tijd werd haar olijfolie een echte musthave voor in de keuken! Di Lorenzetto is zacht en fruitig en overal voor te gebruiken. Van pasta en gegrilde vis tot ijs, taart en fruitsalades! Vanaf € 9,95 . www.dilorenzetto.com.

DINELIGHT

KANDELAARS

Een lichtpuntje in de duisternis, een huwelijk of een nieuwe baan. Er zijn zoveel redenen om iemand geluk te wensen of een hart onder de riem te steken. Met de DineLight Get Lucky wens je een dierbare letterlijk alle licht en geluk van de wereld én maak je het thuis gezellig. Dinelight is Dutch design made in Amsterdam. Een unieke kandelaar voor op tafel of op een wijnfles voor kaarsen of waxinelichtjes. De DineLight is er in vier vormen (rond, tulp, hart en klavertje vier) en kleuren (goud, zilverstaal en antraciet zwart) en past daardoor in elk interieur. Elke DineLight wordt verpakt in een brievenbus giftbox, dus thuisblijven voor de bezorger is niet nodig. Er is al een DineLight vanaf € 27 incl. verzending. www.dinelight.nl.

P laid N

o rs k

Plaid Linda

ILSEPHILIPS.NL

KUNST OP JE BANK?

Dat kan. Ambachtelijk weefster IlsePhilips uit Zoetermeer designt en weeft heerlijk zachte luxe kunst voetenplaids (artplaids) voor op je poef, bank of bed . Elk exemplaar wordt door haar ontworpen, is uniek en wordt maar 1x gemaakt. Afhankelijk van het ontwerp gebruikt ze hiervoor zoveel mogelijk natuurlijke garens, maar ze weeft er soms ook gerecycled garen, fantasiegaren of zelfs stof tussen. Geef je interieur een chique touch met deze prachtige handgeweven artplaids van IlsePhilips en geniet direct van een luxe, gezellige en warme uitstraling op je bank, poef of bed. IlsePhilips weeft op bestelling en heeft een kleine collectie artplaids op voorraad. Handgemaakt in Zoetermeer. Prijzen vanaf 150 euro. Graag tot snel bij ilsephilips.nl of terra-artprojects.com/ makerswinkel. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

37


HEALTH & WELLNESS

Tekst: Hair Consultancy Bussum Fotografie: Nico Brons, e.a.

Zelfverzekerd en stralend de feestmaand en het nieuwe jaar in dankzij Hair Consultancy December staat in het teken van de feestdagen. Het gezegde ‘als je haar maar goed zit’, geldt in deze maand meer dan ooit. Maar wat als je er alles aan hebt gedaan om een outfit uit te kiezen, maar je haar niet meewerkt? Zonder mooi kapsel voel je je niet helemaal compleet. Het is lastig om optimaal te genieten van samenzijn met familie, het kerstdiner en de kerstcadeaus als er constant onzekerheid heerst over het haar.

B

Hair Consultancy in Bussum weten ze er alles van. Ze helpen op een gepassioneerde en professionele manier klanten om zich weer mooi en zelfverzekerd te voelen. Wanneer je kampt met haarproblemen, zoals dunner wordend haar of haarverlies, kun je bij Hair Consultancy terecht voor een haarwerk op maat. HAARWERKSPECIALIST MET EEN KWALITEITSOPLOSSING Hair Consultancy is specialist op het gebied van haarwerken, voor mannen, vrouwen en kinderen. Dankzij het gebruik van 100% onbewerkt haar, de allernieuwste technieken en maatgesneden haarzorg heeft Hair Consultancy een kwaliteitsoplossing in huis. De haarwerkspecialisten geven altijd een eerlijk advies. Zij verrichten vakwerk met passie en professionaliteit. Alles om ervoor te zorgen dat de klant zich weer zelfverzekerd en mooi voelt. GOEDE VOORNEMENS VOOR 2021 Aan het begin van het nieuwe jaar werkt men aan een nieuwe start en dan komen ook de goede voornemens om de hoek kijken. In de top 10 voornemens van veel mensen komt het uiterlijk en de gezondheid voor. Het is dan ook zeker niet verbazingwekkend dat januari een drukke maand is voor Hair Consultancy. Veel mensen willen met een prettig en zelfverzekerd gevoel het nieuwe jaar in. Ons kapsel geeft ons een bepaald gevoel en we stralen ermee uit hoe we over willen komen. Een mooi kapsel helpt om het zelfvertrouwen en de mentale gesteldheid een boost te geven. Fijne bijkomstigheid is dat verzorgd en gezond haar ook nog eens positieve reacties oplevert vanuit de omgeving. En dat geeft een nog beter gevoel. 100% ONBEHANDELD EUROPEES HAAR Voor haaraanvulling en haarverlenging wordt 38

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


HEALTH & WELLNESS

door Hair Consultancy gebruik gemaakt van puur en echt haar. Hair Consultancy Bussum heeft een eigen atelier fysiek in huis waar haarwerken gemaakt worden van 100% onbehandeld Europees haar. Glanzend haar dat makkelijk in de omgang is en voor mensen met haarproblemen met stip op 1 staat. Haar dat niet van echt te onderscheiden is en overeenkomt met de karakteristieken en uitstraling van het oorspronkelijke kapsel van de klant. Ook wanneer je dit haar door je vingers laat glijden, voelt het echt. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de volle bos haar weer terugkomt, maar ook dat je jezelf weer terugvindt. IN BEZIT VAN DIVERSE KWALITEITSERKENNINGEN Bij Hair Consultancy zijn een aantal bedrijfswaarden van belang tijdens de dagelijkse gang van zaken: kwaliteit, professionaliteit, ontzorging, transparantie en betrouwbaarheid. Hair Consultancy is aangesloten bij HSBN, een brancheorganisatie die de positieve punten samenbrengt, zoals saamhorigheid, collegialiteit, openheid, onderlinge contacten, technische vakkennis

‘Dé oplossing voor mensen met dunner wordend haar of haarverlies.’ en een sterke eigen identiteit. Bovendien is Hair Consultancy aangesloten bij de SEMH. Dit is een zelfstandige en onafhankelijke organisatie die kwaliteitserkenningen afgeeft aan aanbieders van medische zorg, zoals leveranciers van hulpmiddelenzorg. Alleen zorgaanbieders die - na strenge toetsing - hebben aangetoond aan de hoge kwaliteitseisen van de SEMH te voldoen, en te werken volgens de zorgvuldig vastgestelde kwaliteitsprocedures, krijgen deze erkenning. VEILIG LANGSKOMEN IN DE PRAKTIJK Hair Consultancy heeft diverse benodigde corona-maatregelen binnen de praktijk genomen. Het is dus absoluut veilig om langs te komen. Voor meer informatie of het maken van een afspraak zijn we telefonisch bereikbaar of te bezoeken. Samen met gerenommeerde experts wordt de bestaande situatie bekeken. Er staat altijd een kopje koffie klaar. Hair Consultancy Bussum Lindelaan 2, Bussum T. 035-6930442 www.hairconsultancy.nl GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

39


Presenteert exclusief in Hilversum e.o. BOEK NU EEN GRATIS EGYM PROEFTRAINING

Fit & Vitaal in 30 minuten!

Op zoek naar een manier om fitter en vitaler te worden? Maar wil je daar niet teveel tijd aan besteden maar ondertussen wel met plezier bewegen? Maak dan nu kennis met de eGym-Cirkel. WAAROM TRAINEN OP DE EGYM-CIRKEL?  Eenvoudig & veilig trainen dankzij de volautomatische toestellen en je persoonlijke chipkaart  Effectieve training, slechts 2x 30 minuten per week  Resultaatgericht trainen door optimale begeleiding  Altijd & overal inzage in je trainingsresultaat  Fit & Vitaal in 30 minuten! ERVAAR EGYM ZELF EN BOEK EEN GRATIS PROEFTRAINING! Iedereen kan met de eGym-Cirkel aan de slag, of je nu jong of oud, dik of dun bent. eGym is geschikt voor iedereen die in korte tijd veel resultaat wilt behalen. Maak alvast jouw afspraak voor een gratis kennismaking bij Van Haren Sport & Wellness met dit unieke trainingsconcept!

YOGA  PILATES  PERSONAL TRAINING  GRATIS GEBRUIK VAN WELLNESS  GRATIS PARKEREN Van Haren Sport & Wellness Franciscusweg 247, 1216 SG Hilversum T. 035-6237144  E. receptie@vanharensport.nl  Facebook: Van Haren Sport


AUTO

Tekst: Patrick de Koning Foto’s: BlingKing

EXCLUSIEVE AUTOVERZORGING OP MAAT Wat zijn de eigenschappen van een succesvolle ondernemer? Motivatie, doorzettingsvermogen, passie, creativiteit, resultaatgerichtheid, klantgerichtheid… en stééngoed zijn in wat je doet. Pas dan ben je van toegevoegde waarde voor iemand die op zoek is naar een specialist, naar een professional die met grote zorg en toewijding het hoogst haalbare resultaat levert. En wie wil dat nu niet voor zijn of haar kostbare bezittingen? Een vakgebied waarin je kunt uitblinken in kwaliteit, is autoverzorging.

W

e kennen het bijna allemaal wel. Je hebt een boodschap gedaan, komt terug bij je auto en wat valt je op? Een deukje in de bestuurdersdeur. Vervelend genoeg, maar je mist tot overmaat van ramp ook nog eens het bijbehorende briefje onder de ruitenwisser. Direct schieten er beelden van een dure reparatie bij een onpersoonlijke schadehersteller door je hoofd. Wat een baalmoment! Dit voorbeeld is een perfecte schets van het meest voorkomende probleem van autoliefhebbers; jij bent zuinig op jouw spullen, maar een ander kan soms zo gedachteloos met andermans bezittingen omgaan. Vervolgens kun jij weer op zoek naar een goede specialist. Zeker een auto uit het luxe(re) segment behoeft een goede verzorging, welke dient ten behoeve van de uitstraling én de waarde van de auto. Een auto die altijd staat te glimmen, die volledig deukloos is, die beschermt is tegen elke vorm van steenslag en fijne krassen, die altijd puntgave velgen heeft, waarvan de plastic delen nooit dof zijn, die altijd een lederen interieur in nieuwstaat heeft en ramen zonder krasjes, dat kan niet anders dan de auto van een liefhebber zijn! Iemand met oog voor kwaliteit. Dergelijke

kwalitatief hoogstaande autoverzorging is een must voor de eigenaar van een exclusieve auto, jong of oud. Voor elke auto een behandeling op maat, is wat je zoekt. Heb je al eens aan een goede coating gedacht die jouw autolak maximaal beschermt? Een exclusieve keramische glascoating gaat verder dan een goede wax. Het is een glasheldere contrast verhogende laag, die als vloeistof wordt aangebracht en een chemische bescherming vormt die de lak langdurig minder krasgevoelig maakt. Daarnaast zorgt de glascoating ervoor dat de auto makkelijker te wassen is, beschermt is tegen contaminatie, zuren en UV-straling en een fenomenale diepe glans geeft. Op zoek naar een nog sterkere bescherming? Denk dan eens aan een hoogwaardige op maat voorgesneden lakbeschermingsfolie. Een bijzonder duurzame transparante folielaag welke de autolak tegen de meest extreme omstandigheden zal beschermen. Krassen zullen automatisch verdwijnen onder invloed van warmte, waardoor de auto altijd als nieuw glanst.

professional die met passie en hart voor jouw zaken te werk gaat. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk op www.blingking.nl of bel direct met 035-2080630.

Blingking Binnendelta 9 G, Blaricum T. 035-2080630 www.blingking.nl

Bij de zoektocht naar een specialist die uitblinkt in autoverzorging, kun je bij uitstek terecht bij Blingking in Blaricum. Een GOOI-EN VECHTSTREEKLiving

41


AUTO

Tekst: Arjan Klaver Fotografie: Arjan Klaver, FIAT Nederland

Match the car... In elke editie laat Gooi- en Vechtstreek Living in samenwerking

met een lokale merkdealer een ondernemer, maatschappelijk betrokkene of politicus uit de stad en haar regio kennismaken met een populaire auto. Deze keer nam Michael Horst plaats achter het stuur. ENJOY THE SILENCE Fiat is gestart om de gemiddelde CO2-uitstoot van de Fiat Chrysler Automobiles -groep drastisch te verlagen op weg naar het uiteindelijke doel van nul emissies. Sterker nog, volgens de hoogste baas van het concern, Luca Napolitano, moet Fiat zelfs een voortrekkersrol spelen bij de geëlektrificeerde voertuigen. In 2019 werd de eerste impuls richting deze reuzenstap voor dit concern zichtbaar op de autotentoonstelling in Genève. Daar kwam de nieuwe Fiat Centoventi onder het rode doek vandaan. Een elektrische conceptauto in de vorm van een ultracompacte cross42

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

over. Tegelijkertijd gonsde het tijdens de persborrel naar aanleiding van de introductie van de Centoventi het gerucht dat de geheel nieuwe en volledig elektrische versie van de Fiat 500 zijn debuut zou maken in 2020. Wakkere autojournalisten fronsten gelijk de wenkbrauwen. Fiat had namelijk al eerder in de fabriek in Mexico een stekkerversie van de bestaande 500 gemaakt voor de Amerikaanse staat Californië, waar de strengste emissieregels ter wereld gelden. Dat was in 2012. GROEISTUIPEN Het is eigenlijk zeer opmerkelijk dat de eerste

Fiat 500E niet officieel in de Nederlandse showrooms terecht is gekomen. Enfin, anno 2020 zet Fiat het recht met de tot in detail compleet nieuwe Fiat 500E. Het is een aangename terugkeer naar de beroemde Mirafiori fabriek van Fiat voor de elektrische Fiat 500 die 6 centimeter langer, 6 centimeter breder en 4 centimeter hoger is dan het oude model. Bovendien nam de wielbasis met 2 centimeter toe. Dit soort groeistuipen kom je niet vaak tegen in dit segment. Aan de andere kant staat er tegelijk een grote druk op het kleinste en nieuwste dondersteentje van Fiat. Volgens Napolitano moet de nieuwe 500E de koploper worden in zijn segment.


AUTO

“Dat is wel heel ambitieus”, stelt Michel Horst vast. Hij is assistent praktijkmanager van twee vestigingen van het Tandheelkundig Centrum: in Vathorst Amersfoort en Kerkelanden in Hilversum. Nadat Michael de nieuwe elektrische telg die Fiat ongetwijfeld van een verkoopimpuls voorziet, op zijn netvlies krijgt, is hij direct ‘verkocht’. “Ik sta op het punt om mijn auto in te ruilen voor een ander. Deze maakt een kans. Ik houd namelijk van kleine auto’s waarmee ik ook open kan rijden. En dat is zo te zien met deze 500E mogelijk. Wat een cool wagentje.” Hij bestudeert de carrosserie nauwgezet als een tandarts die op zoek is naar een gaatje in een tand of kies. Hij merkt op dat de motorkap de koplampen doorklieft en dat geeft de 500E een iets agressievere snuit. Prominent op het front is de modelaanduiding aangebracht: ‘500’. Opvallend zijn de iets uit het koetswerk stekende richtingaanwijzers tussen de motorkap en het voorscherm en de verzonken handgrepen van de portieren. POWER “Kom, no time to lose. Tijd om te rijden.” Nadat de assistent praktijkmanager is ingestapt en alle veiligheidsmaatregelen inclusief het dragen van een mondkap in acht heeft genomen, probeert hij direct het rijden met een automaat te doorgronden. “Mijn linkervoet mag gedurende de rit dus in de rustmodus”, grapt Michael die

met twee drukken op de startknop de stroomvoorziening van 24 kWh-batterij uit z’n slaapstand wordt gewekt. Op dat moment weet hij nog niet dat elektromotor weldra 113 geruisloze paardenkrachten afgeeft aan de voorwielen. “Wat een power”, concludeert Michael als hij de openbare weg in Vathorst, waar het multifunctionele Tandheelkundig Centrum een aantal jaren geleden geleden aan haar stormachtige groei begon, het gas- of eigenlijk ‘elektrischpedaal’ indrukt. Natuurlijk kan een ritje op ’s lands rijkswegen niet ontbreken. Terwijl Michael het donderdoosje verandert in een cabriolet vertelt hij kort over zijn veeleisende baan. “Ik pendel vaak tussen de vestiging in het Amersfoortse Vathorst en het zusterbedrijf in Kerkelanden, aan de groene zoom van Hilversum. In beide vestigingen hebben we alle disciplines ondergebracht die te maken hebben met de gezondheid van tanden en de rest van het gebit. Behalve tandartsen werken er mondhygiënisten, preventie-assistenten, orthodontisten, een klinisch tandprotheticus, kaakchirurgen, logopedisten, kaakfysiotherapeut en een implantoloog. Een geweldig team onder leiding van Remco Scheringa staat in voor een hoge kwaliteit. Een van de belangrijkste aandachtspunten van mijn werk is dat in de praktijken alles volgens de voorschriften van het RIVM wordt uitgevoerd. Naast tal van andere werkzaamheden word ik soms

ingeschakeld om bij complexe behandelingen te assisteren. Al met al boeiend. Dat geldt ook voor deze testrit. Ik moet zeggen dat deze 500 E evenwichtig, levendig en bijzonder stabiel rijdt. Het comfort is trouwens ook prima evenals de binnenruimte. Meer zou ik niet nodig hebben.” Na een rondje Eemland is het weer tijd om de neus van het elektrisch wonder, die niet eens zo lang geleden van de band rolde in de fabriek van Mirafiori, weer richting Vathorst te richten. Als we de auto parkeren voor de tandartsenpraktijk, stapt Michael uit nadat hij het dak weer heeft gesloten. “Erg gaaf om even met deze auto te kunnen rijden. Het is een belangrijke auto van Fiat want je hoeft maar de televisie aan te zetten en de reclamespot met Leonardo Di Caprio komt met de 500E voorbij. Het zorgt zeker voor verkoopimpulsen. Wat dat betreft heeft deze auto bij mij al de eerste koopimpulsen geprikkeld. Enjoy the silence.”

MEER WETEN OVER DEZE AUTO? Stern Amersfoort Nijverheidsweg-Noord 65, Amersfoort T. 033-4643424 www.stern.nl GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

43


CULINAIR

Tekst: Bert Moons Fotografie: Thinkstock

iramis T U wereldberoemd en hemels lekker

Tiramisu is een Italiaans dessert, dat niet alleen in Italië erg ge-

waardeerd wordt. Ook bij ons vind je het op veel dessertentafels. De naam betekent letterlijk: trek mij omhoog, wat ongeveer ‘beur mij op’ of ‘maak mij blij’ inhoudt. De meest karakteristieke elementen van de tiramisu-smaak zitten in de combinatie van mascarpone, koffie en drank. Het is trouwens een nagerecht dat je ook makkelijk zelf kan maken!

T

iramisu is ontstaan in Treviso in de Veneto in Italië. Eind jaren zestig gaf de chef van het restaurant Le Beccherie één van zijn nagerechten de Venetiaanse benaming ‘tirame su’. Dat staat voor ‘pep me op’ en verwijst volgens sommigen naar het vermeende deugdzame effect van espresso en alcohol in het gerecht. Tiramisu werd in die tijd aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. SAMENSMELTING De meest karakteristieke elementen van tiramisu zitten in de combinatie van mascarpone, koffie en drank. De tiramisu bestaat uit verschillende lagen. Onderop liggen savoiardibiscuits, die bij ons vaak wordt vervangen door de lange vingers-koeken. Deze biscuits worden verzadigd met sterke afgekoelde koffie 44

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

en met drank besprenkeld. Om de biscuits of de lange vingers de tijd te geven om voldoende samen te smelten met de aroma’s van koffie en drank en om voldoende zacht te worden, wordt aangeraden om de tiramisu verscheidene uren of zelfs een dag voor opdienen te bereiden. DRANK BEPAALT SMAAK Oorspronkelijk werd als drank Marsalawijn gebruikt, maar vandaag worden ook heel wat andere dranken gebruikt, zoals rum, cognac, een zachte whisky, een amandellikeur zoals Amaretto of een sinaasappellikeur zoals Grand Marnier of Cointreau. Omdat de drank voor een belangrijk deel de smaak bepaalt kan hier naar believen mee geëxperimenteerd worden. De laag op de biscuits bestaat uit een mengsel van mascarpone en zabaglione. Zabaglione is een custard van eigeel, suiker

en drank en wordt ook in diverse andere Italiaanse desserts gebruikt. De lagen kunnen worden afgewisseld, zodat de pudding nog hoger wordt. Het geheel wordt traditioneel bedekt met gezeefde en uitgestrooide cacaopoeder. NAAR EIGEN SMAAK Eigenlijk zijn er voor tiramisu veel varianten mogelijk, maar traditioneel komt het er op neer dat mascarpone gemengd wordt met luchtig geklopte eieren met suiker. Maar je kan de eieren ook vervangen door slagroom. Ook kan er over de cacao nog een laagje citroen of sinaasappelschaafsel worden gestrooid. Nog een mogelijkheid is om geraspte pure chocola te gebruiken in plaats van cacao. Elk zijn smaak…

VERS IS HET LEKKERST Tiramisu maken is heel simpel en kost niet veel tijd. Omdat er geen vuur bij komt kijken, is het ook leuk om samen met de kinderen te doen. De tiramisu is het lekkerste als hij enkele uren in de koelkast heeft gestaan. Zorg ervoor dat je verse eieren gebruikt, aangezien je de tiramisu misschien niet meteen opeet. Gebruik naar eigen smaak melk of pure chocolade. De hoeveelheid koffie en likeur bepaal je uiteraard zelf. Je kunt zelf ook bepalen hoeveel en welke chocola je gebruikt, hoeveel koffie je in de tiramisu mengt en misschien heeft tiramisu zonder alcohol wel jouw voorkeur, dan kunnen ook de kids meesmullen! Dat is het leuke van tiramisu maken: je kunt de tiramisu maken die je zelf het allerlekkerste vindt!


CULINAIR

Tekst: Bert Moons Foto’s: Thinkstock

pata negra de koning der hammen

De ham is zo duur als ganzenlever, zit goed in het vet en smaakt verrukkelijk. Dat is de exclusieve pata negra, de onbetwistbare koning van alle hammen. De pata negra is vlees van de achterbil van het Iberische zwijn. Letterlijk betekent de naam ‘zwarte poot’ naar de kleur van de hoeven van de meeste varkens van het Iberische ras. Lékker én gezond! GEZOND VET De pata negra staat bekend als een vettige ham en dat schrikt sommige mensen om gezondheidsredenen af. Ten onrechte. Het is zelfs doodjammer om het vet eraf te halen, want de pata negra zit vol enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. Die zijn vergelijkbaar met olijfolie en hebben dus geen grote invloed op bijvoorbeeld de cholesterol. Eigenlijk eet je dus ‘gezond vet’ met de pata negra. Een goede pata negra zonder vet bestaat bovendien niet. De stukjes waaraan niet alleen vet hangt, maar die ook nog met kleine kanaaltjes vet dooraderd zijn, zijn de lekkerste. Die smelten in je mond. Kenners adviseren om de ham te laten zweten op kamertemperatuur, ze niet te dik te snijden en puur te eten. Bijvoorbeeld met vers gebakken stokbrood of een goed glas wijn. IN DE KEUKEN Maar je kunt met pata negra ook gerechten maken: in restaurants vind je pata negra alleen

in de betere klasse. Deze ham is natuurlijk net iets te duur om zomaar als gratis hapje bij een aperitief te serveren. Als voorgerecht is het echter schitterend. Sommige chefs zetten een bordje pata negra op de kaart en dan betaal je al vlug 20 tot 25 euro. De pata negra leg je dus niet zomaar elke dag op je boterham. Maar dat doe je met ganzenlever ook niet.

kg dikker. Bij de slachting wegen ze tussen de 150 en de 180 kg. De achterbillen, die de ham geven, wegen rond de 7 kg. De hammen worden gepekeld en gaan na enkele weken de droogkamer in. Daar blijven ze toch zeker achttien maanden. Als de ham rijp lijkt, steekt een keurmeester een pin in het vlees, ruikt en proeft en beslist of de ham klaar is. NOG MEER LEKKERS Het Iberisch varken wordt trouwens niet alleen gekweekt voor de pata negra. Het hele varken wordt gebruikt: voor chorizo, lomo (lendenstuk), morcon (worst, gekruid met knoflook en paprikapoeder), salchichon (harde worst), bloedworst, koteletjes, alles wat ook van onze varkens op het bord komt. Ook de wangen zijn een delicatesse. Zin in zoveel lekkers?

EIKELS, EIKELS, EIKELS Maar wat maakt de pata negra nu zo uniek? Het Iberisch varken, dat in de laatste maanden van zijn bestaan tot 10 kg eikels per dag eet. Het zijn de verse sappen van de eikels die voor de smaak van de pata negra zorgen. Die hebben een grote invloed op de vetsamenstelling en geven de nodige vetstructuur. De rest van het jaar eten de zwijnen gras, vruchten, kruiden, wortelen. Voor de herfst begint, krijgen zij een mengeling van granen en gemalen eikels en dan volgen de eikels. In de laatste maanden van hun bestaan worden de varkens tot 80 GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

45


N I E U W : D E P L U G - I N

J E E P ® C O M P A S S H Y B R I D E L E C T R I C

I N S P I R E D BY NATURE MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN PROEFRIT

W E E S Z U I N I G T O E K O M S T

O P

D E

De vrijheid om te kiezen hoe u wilt rijden – Tot 50 km actieradius, volledig elektrisch – Krachtige samenwerking tussen benzine- en elektromotor, tot wel 240 pk (176 kW) JEEP COMPASS RANGE - PRIVATE LEASE VANAF € 449* PER MAAND (O.B.V. 60 MAANDEN EN 10.000 KM PER JAAR)

Amersfoort: Nijverheidsweg-Noord 65, Tel. 088-2923814 Houten: Ringveste 4, Tel. 088-2923815

www.stern.nl/jeep Prijs is op basis van de Jeep Compass Sport 4x2-uitvoering en incl. btw/bpm en de onvermijdbare kosten nodig voor aflevering van de auto aan de consument. Afgebeelde auto kan afwijken van de werkelijke uitvoering. Additionele optionele pakketten en/of uitrusting zijn altijd de keuze van de consument en kunnen desgewenst tegen meerprijs geleverd worden. Private Lease: particulier aanbod op basis van Operational Lease via Leasys Nederland B.V. (KvK 70016895). Operational Lease exclusief brandstof. *Vermelde Private Lease-vanafprijs is gebaseerd op de Jeep Compass Sport en een leasetermijn van 60 maanden en 10.000 km per jaar. Aanbod op basis van Private Lease Budget. Condities vindt u terug op www.leasys.com/nl/dutch/documenten. Tarief afgerond op hele euro’s. Onder voorbehoud van wijzigingen in assurantiebelasting, wegenbelasting en btw. Leasys behoudt zich het recht voor om onvolledig of incorrect ingevulde aanvragen uit te sluiten van deelname. Leasys Nederland B.V. behoudt zich het recht voor om de actie zonder opgaaf van reden te wijzigen of te beëindigen. 5 jaar garantie betreft 2 jaar fabrieksgarantie + 3 jaar aanvullende garantie, zonder kilometerbeperking en inclusief 5 jaar mobiliteitsgarantie (Europa-dekking). Kijk voor de volledige garantie- en verkoopvoorwaarden op jeep.nl/verkoopvoorwaarden. Prijswijzigingen en drukfouten voorbehouden. Jeep is a registered trademark of FCA US LLC. ® Compass 4xe: CO2-emissie (gewogen, gecombineerd) (gr./km): 47-50. Brandstofverbruik (gewogen, gecombineerd) (l/100 km): 2,1-2.2. Waarden berekend op basis van de WLTP-methode overeenkomstig de Europese verordening (EU) 2018/1832. De waarden voor het brandstofverbruik en de CO2-emissie worden door de fabrikant in pregoedkeuringstests gemeten en kunnen afhankelijk van de definitieve goedkeuring aan verandering onderhevig zijn.

46

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


CULINAIR

Tekst: Kirsten van Wijk Fotografie: Miss Publicity

KOOP EEN VAT: UNIEKE WIJN UIT JE EIGEN VAT Exclusieve wijn met een persoonlijk verhaal? Die haal je voortaan uit je eigen wijnvat. Bij Koop Een Vat kies je een wijnboer die je helpt bij het samenstellen van jouw unieke wijn. De kleur, de druif en de tijd op het vat: jij bepaalt! Volg hoe jouw wijn zich ontwikkelt in de kelder bij de wijnboer. Laat je meevoeren op een wijnreis waarin jij van begin tot eind betrokken blijft: van het plukken van de druiven tot de eerste slok wijn uit eigen fles.

JIJ BEPAALT Het is de stiekeme droom van iedere wijnliefhebber: een eigen vat. Het bijzondere aan een persoonlijk wijnvat is dat jij van a tot z de touwtjes in handen hebt. Dat begint al bij het selecteren van één van de twaalf wijnmakers in binnen- en buitenland, ieder met een eigen verhaal en werkwijze. Drink jij het liefst wijn uit Spanje, Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland of juist van eigen bodem? Samen met een ambachtelijke wijnboer uit

een regio naar wens bepaal jij de kleur, druif, rijptijd en dus de uiteindelijke smaak van de wijn. Jouw vat, jouw keuze. BIJZONDERE BELEVING De wijnboer gaat voor je aan de slag en houdt je op de hoogte vanaf het blenden tot het bottelen. Mis geen moment van de ontwikkeling van jouw wijn en geniet vanuit huis van filmpjes en foto’s van het plukken van de druiven, vatmonsters en updates vanuit de wijnkelder. Wil je jouw vat ‘live’ bewonderen en je wijn vast proeven? Jouw vat is een goed excuus voor een wijnreis. Je bent van harte welkom bij de wijnmaker die je graag een rondleiding geeft en alles over jouw vat vertelt. Sommige wijnboeren hebben zelfs een B&B, zodat je kunt overnachten tussen de wijnvelden. SAMEN OP WIJNAVONTUUR Het is zo ver: de wijn wordt gebotteld! Na een intensief proces waarin jij de smaak hebt bepaald, wil je daar natuurlijk ook de credits voor. Bepaal zelf wat er op de fles komt te

staan. Een persoonlijk etiket maakt het bijzondere verhaal compleet. Eén wijnvat is goed voor driehonderd flessen kwaliteitswijn. Liever samen op wijnavontuur? Ga dan voor een vriendenvat en geniet van dertig flessen per persoon. Met maximaal tien vrienden proost je met elkaar op jullie eigen vat. OVER KOOP EEN VAT Koop een Vat is in 2020 opgericht door het stel Thomas Luberti en Femke LubertiLandman en hun vriend Frits van der Bijl. De drie Rotterdammers hebben een achtergrond in food marketing (Thomas), e-commerce (Frits) en communicatie (Femke). Thomas: “We zijn alle drie wijnliefhebbers en houden van de verhalen achter de wijnen. Met Koop Een Vat willen we meer beleving rondom wijn creëren en wijnmakers en wijnliefhebbers aan elkaar verbinden.”

Prijs: vanaf €9,95 per fles en €2.985 per vat www.koopeenvat.com GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

47


INTERVIEW

Tekst: Arjan Klaver Fotografie: Nico Brons

REMY VAN KESTEREN: ‘IK VOEL ME NET EEN MUZIKALE TOERIST’ Naast een patatje mag er best een patatje oorlog geserveerd worden. Dit is de metafoor die op het oog of op het gehoor niet naadloos lijkt te passen bij de gevoelige snaren van de harp. Ja, dus. Remy van Kesteren weet dankzij een introspectie met de Franse harpiste Isabelle Moretti met dit snaarinstrument zijn muziek tot of buiten de lijntjes in te kleuren. Het resultaat: Een heerlijke massage voor de trommelvliezen.

A

chter in de tuin van zijn stadswoning in Amsterdam heeft Van Kesteren een schuur omgebouwd tot oefenruimte. Na binnenkomst stuit de bezoeker op onder meer twee immense pedaalharpen, wat elektronica en snoeren die als gekleurde spaghettislierten op de vloer kronkelen. Aan de muur hangen verschillende foto’s die op het oog in een vogelvlucht de nog jonge carrière van de geboren Zeistenaar laten zien. Terwijl 48

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

de 31-jarige musicus met elegante bewegingen op zijn versterkte harp de klankkleuren voortbrengt van het nummer Amber dat hij maakte voor de animatiefilm ‘An alternative soundtrack to the motion picture The Red Turtle’ dat pas verkrijgbaar is via Snowstar Records, valt het geestesoog op een fraaie foto. Deze foto toont een jonge krullenbol die op zijn harp speelt en hoopt op een toekomstig moment waarop alles op zijn plaats valt. “De droom die ik toen volgde


INTERVIEW

was een carrière in de klassieke muziek”, vult Van Kesteren vanaf zijn stoel die hij achter zijn harp heeft geschoven. “Op de foto wilde ik geheel naar het voorbeeld van violiste Janine Jansen soleren met alle grote orkesten van de wereld. In alle mooie concertzalen die er maar zijn. De droom kon niet snel genoeg uitkomen en ik deed er alles aan om die droom waar te maken.” Toen de Amsterdammer tien jaar was kreeg hij een keer per week les op de talentafdeling van het Utrechtse conservatorium. Op zijn 14e deed Van Kesteren mee aan concoursen en een jaar later speelde hij bij de doopplechtigheid van prinses Amalia gevolgd door zijn debuut in het concertgebouw in Amsterdam op zestienjarige leeftijd. PARIJS Elke dag in de week oefende hij op zijn harp. Het resultaat was er naar. Hij won diverse prijzen zoals de Elisabeth Evertsprijs en het Prinses Christina Concours. “Pas toen ik in 2013 in het Amerikaanse Bloomington, Indiana de USA International Harp Competition won ging het pas echt los”, aldus Van Kesteren die zeer toepasselijk op zijn harp de tonen inzet van zijn compositie Walking Across The Atlantic die ook onderdeel is van de animatiefilm ‘An alternative soundtrack to the motion picture The Red Turtle’. “Al met al gaf ik op mijn 24ste jaar circa 200 concerten op buitenlandse muziekpodia. Prachtig. Maar ergens van binnen kwamen er haarscheurtjes in mijn droom. Was dit mijn bestemming?” En dan komt het moment van zijn muzikale omkering. Het gebeurde in Parijs in het laatste jaar van zijn opleiding aan het conservatorium. Van Kesteren komt in contact met een wereldvermaard harpiste: Isabelle Moretti. Zij is geregeld te zien en te beluisteren in bekende concertzalen als de Wigmore Hall in Londen, Musée d’Orsay in Parijs en de Alice Tully Hall van het Lincoln Center in New York. “In de eerste sessie met haar raakte ik slechts een paar snaren aan van mijn harp om het pianostuk van Shostakovich, een prelude in E-klein voor haar te spelen. Ik moest van Moretti stoppen om voorts met haar een gesprek te voeren. Ze vroeg waarom ik haar had bezocht, waarom ik dat stuk wilde spelen en waarom ik eigenlijk muziek wilde maken? Heftig dus. Ze kroop als het ware mijn ziel in. Dit heeft mij aan het denken gezet. De volgende dag sloeg ik thuis dezelfde partuur van Shostakovich open, begon te spelen en merkte dat alles anders klonk. De muzikale draai om mijn oren van Moretti heeft mijn carrièreroute een wending gegeven. Uiteindelijk leidde het ertoe dat ik afstand nam van het klassieke werk en me ben gaan toeleggen op het ontdekken van de symbiose tussen de klanken van de harp en de uiteenlopende moderne muziekstijlen. Ik ontdekte dat mijn harp ook lelijk mocht klinken om te bereiken wat ik wilde. Rauwheid in het geluid, een schurend randje. Dat wilde ik vinden. Bovendien werd ik aangetrokken door instrumenten die ik niet kan spelen en waarover ik geen controle had.”

ERIC VAARZON MOREL “Ik wist dat deze transitie mij gelukkiger kon maken”, duidt Van Kesteren. “Zo kreeg ik van flamencovirtuoos Eric Vaarzon Morel op het conservatorium in Amsterdam de gelegenheid om een aantal van zijn technieken te doorgronden. Bepaalde speelpatronen kunnen op logischerwijs een gitaar worden uitgevoerd, maar op een harp is dat even wat lastiger. Ook trompettist Eric Vloeimans kwam op mijn pad. In het televisieprogramma De Wereld Draait Door werden we muzikaal aan elkaar gekoppeld. Het leuke is dat die samenwerking uitmondde in een tour langs een groot aantal concertgebouwen in Europa. De afstand tussen mijn muziek en de klassieke werken werd gaandeweg steeds groter. Dat gold zeker toen ik voor het platenlabel Deutsche Grammophon de CD Shadows opnam.” In een recensie uit de Trouw kunnen we opmaken dat de recensent even de gekozen routing van Van Kesteren kwijt is. ‘Het titelstuk, met fraaie koortjes van co-producer Fin Greenall, bekend van de indiepopgroep Fink, is prachtig’, aldus de recensent. ‘Op de navolgende negen instrumentale stukken speelt hij harp, maar

niet meer zoals vroeger, toen hij stukken van veelal dode componisten uitvoerde. De plaat roept twee dwingende vragen op. Is dit nog wel klassieke muziek?’ “De eerste uitvoering van de plaat Shadows vond dan ook niet plaats in het Concertgebouw maar in Paradiso”, duidde hij. “Ik stierf duizend doden. Maar toen ik daar speelde voor een uitgelaten publiek was ik zo gelukkig als ik niet eerder was. Dat gevoel werd nog sterker toen ik mocht invallen op Best Kept Secret nabij Beekse Bergen. Vierduizend pop- en rockliefhebbers gingen uit hun dak. Er kwam bovendien enorm veel energie uit het publiek. De transitie was een feit.” Van Kesteren is doorlopend bezig nieuwe stijlen te doorgronden. Zo ontdekte hij met S10 – Stien den Hollander - de vervlechting van zijn muziek met hiphop. Voorlopig is de Amsterdammer nog niet uitgeleerd om met gracieuze armbewegingen zijn tien vingers over de fijne en veelal versterkte snaren te trekken. “Ik voel me net een muzikale toerist. Ik geniet ervan.”

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

49


COLUMN

Tekst: Yvonne Stoevelaar Fotografie: René Egbring

HOE CORONA

EEN KANS WERD...

O

ngelooflijk dat we alweer driekwart jaar leven met Corona… Wat heeft het voor velen veel veranderd en op de kop gezet. Ook voor mij werd in eerste instantie alles afgezegd, zowel de bedrijfsopdrachten als de individuele afspraken. En eerlijk gezegd heb ik ook wel even gedacht: Nou, daar gaat mijn bijna 14-jarige ondernemerschap… Maar al snel vroeg een samenwerkingspartner me of ik een training, die ik al jaren voor hen verzorg, ook online zou kunnen geven. En wat er dan nog wel en niet kon. Nu zeg ik altijd eerst ja en daarna bedenk ik hoe dan…. De training zou in Zoom gegeven gaan worden, dus stap 1 was zelf te zorgen dat ik dit tot in de puntjes zou beheersen. Daarna heb ik een aantal gratis proefsessies gegeven om te ervaren hoe ik het vond om zaken ‘online’ over te brengen en contact te maken. Vóór maart had ik dit namelijk nog NOOIT gedaan. Vervolgens vroeg een klant om een individueel online advies, omdat zij, met nu ineens heel veel gesprekken en vergaderingen online, tips wilde over professionele ‘online’ zichtbaarheid en visuele overtuigingskracht. Dus ik me hier als een speer in verdiept en dingen uitgeprobeerd en ook deze sessie werd goed ontvangen. En bam, daar zag ik als ondernemer een kans: Hier kon ik wel een training van maken. Voor kleine groepen, zodat je van elkaar kon leren en het tegelijk niet te lang zou duren. Dus in mijn volgende nieuwsbrief bood ik (inwendig schoorvoetend) mijn eerste POP-sessie aan. ‘Professioneel Online Presenteren en Profileren’ was geboren! Het werd het een succes, de ene na de andere organisatie boekte één of meer sessies. En ze lopen nog steeds heel goed, want voor een deel zal online werken het nieuwe normaal zijn. Hoe we ook snakken naar weer meer mensen en collega’s zien en even iets anders dan de vier muren van je slaapkamer, keuken, huiskamer of kinderkamer, het thuis werken en online vergaderen heeft ook zo zijn voordelen hebben we ontdekt. Maar wat kom ik veel bijzondere situaties tegen. Veel mensen realiseren zich totaal niet hoe ze bij de ander(en) in beeld zijn en wat dat oproept. Bedenk je dus ten eerste steeds weer dat je – ook als je dat vanuit huis doet – aan het werk bent en jouw bedrijf vertegenwoordigt. Anders dan in een live vergadering, waar je een zaal binnenkomt en ergens gaat zitten en je installeert, open je nu je teams- of zoomsessie en ben je ‘binnen’. Jij kunt zèlf dan wel kiezen voor gallery view’ waarbij je alle sprekers klein in beeld ziet, of jezelf voor jezelf onzichtbaar maken, maar de ander kan het beeld zo hebben staan dat jij juist groot zichtbaar bent. En hoe kom je dan over?

YVONNE STOEVELAAR (1966) VAN HET IMAGOBUREAU HELPT MENSEN ZICH ZOWEL PRIVÉ ALS ZAKELIJK OPTIMAAL TE PRESENTEREN EN HET BESTE VAN ZICHZELF TE LATEN ZIEN. T. 06-41476988 ZIE WWW.HETIMAGOBUREAU.NL

Verlichting, hoogte van je beeldscherm, stand van je camera, achtergrond, hoe ver weg zit je van jouw monitor, tot wie richt je je met praten, het zijn zomaar wat zaken waar je rekening mee kunt en moet houden. Bekijk ook je achtergrond eens kritisch. Hoe rommelig is deze? Wat is er zichtbaar? Bedenk dat dit ook iets over jou zegt. Niet goed of fout, maar wees je ervan bewust. Wat wil jij van jezelf laten zien? Soms kan het een leuk gesprek opleveren, maar het kan ook totaal afleiden van de boodschap die jij te brengen hebt. Zo begeleide ik onlangs een man voor wie het lastig is zijn autoriteit en senioriteit te laten zien. Hij is een heel zachte, benaderbare en toegankelijk man, één die je echt in je vriendenkring wilt. Nu sprak ik hem steeds (online) in zijn gezellige warme en knusse woonkeuken, met tulpen op de achtergrond en een groot stoffen wandbord vol met gezellige kaarten. Prima natuurlijk, maar het versterkte het beeld dat mensen al van hem hadden. En hij wilde juist in een aantal gevallen wat meer stevigheid laten zien. Dan spelen ook dit soort aspecten een rol. Wees je ook bewust van je kleding, ook als je zoals nu alleen je schouders en een stukje van je borst laat zien. Natuurlijk zit praktisch niemand in pak thuis te werken, dat hoeft ook niet. Maar ook hier geldt: Je bent wel aan het werk en wilt jouw professionaliteit laten zien. Dat maakt nu eenmaal dat je serieuzer wordt genomen en beter op waarde wordt geschat. Trek dus een overhemd aan in plaats van een T-shirt of alleen die makkelijke hoody. En dames, ga toch voor een leuke top met een fijn tricot of gebreid jasje. Het geeft je rechtere schouders en dit maakt dat je serieuzer en professioneler overkomt. Kijk daarnaast of je kleding niet teveel afleidt. Is het contrast niet veel hoger dan jouw natuurlijke contrast? Is het motief in je overhemd of blouse niet te veel aanwezig? Maakt je shawl of colrui niet ‘gesloten’? Maakt jouw zwarte kledingstuk dat je normaal fantastisch staat, online niet een te groot massief vlak? Zaken waar je zo gemakkelijk rekening mee kunt houden als je je ervan bewust bent. Daaronder mag je fijne spijkerbroek met stretch, of draag je lekker je sneakers onder je tricot broek. Het thuis werken is nu eenmaal niet het werken op kantoor en daar hoeft ook niet dezelfde kleding bij. Tip: Doe dan wel even je camera uit als je pauze hebt of wegloopt, zodat niemand ziet hoe casual je erbij zit ;-)). Bedenk dus bij elke online vergadering: Wat zou ik in een live vergadering hebben aangetrokken en wat kan mij helpen om op waarde te worden geschat. Nooit goed of fout, het gaat erom dat jij kunt kiezen en dat je leert je visuele repertoire te vergroten!

50

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


UNIEK EN NIEUW!

SPRINTOPLEIDING

E-COMMERCE B2B

Waarom:

Deze opleiding combineert sales en online marketing. Uniek is dat de focus ligt op B2B en niet op B2C.

Wie:

Speciaal voor salesprofessionals die werken in het commerciële werkveld en die hun online sales een boost willen geven.

Hoe:

Werkend leren – theorie direct toepassen in de praktijk.

Wat:

Na één jaar een certificaat of mbo 4 diploma op zak.

Wanneer:

Start februari 2021.

MEER INFORMATIE Bel 06-53638173 of ga naar e-commerce.essenzo.nu

essenzo.nu