Page 1

POR SUM VALL ES13.indd 1

10/06/13 15:41


AN PRINCESA PARK ES13.indd 1

07/06/13 09:52


sumari estiu sumario verano

2013

Estiu 2013. Completant un bon any Verano 2013. Completando un buen año ....................................................... 02 Copa del Món de Mountain Bike. L’esdeveniment esportiu de l’any a Vallnord Bike Park Copa del Mundo de Mountain Bike. El evento deportivo del año en Vallnord Bike Park ........................................................................ 06 Cinc anys de l’Andorra Ultra Trail Vallnord. Ho celebrem a la muntanya Cinco años del Andorra Ultra Trail Vallnord. ¿Lo celebramos en la montaña? . .................................................................. 12 Reiventant el concepte: après-bike a les Valls del Nord Reinventando el concepto: après-bike en Les Valls del Nord ................................................................... 18 Arinsal també es mou amb bici: circuit de BMX i BikeTrial Arinsal también se mueve en bici: circuito de BMX y BikeTrial ............................................................................ 24 Rutes amb buguis: gaudeix de la natura amb tots els sentits Rutas en buguis: disfruta de la naturaleza con todos los sentidos ......................................... 28 Festes majors: tradicions, cultura, germanor i gresca! Fiestas patronales: ¡tradiciones, cultura, fraternidad y alegría! ....................................................................................... 32 Mitjans en línia Vallnord Medios en línea Vallnord . ............................................................................... 38 Directori Restaurants/ Directorio Restaurantes PARRÒQUIA DE LA MASSANA....................................................................... 46 Directori Restaurants/ Directorio Restaurantes PARRÒQUIA D’ORDINO................................................................................... 48 Vallnord Articles en Français........................................................................... 50 Vallnord Articles in English.............................................................................. 58

Vallnord, S.A c/ Traves, 4 - AD400 La Massana - Andorra Director: VALLNORD, S.A. Publicitat: MAP, S.L. - Josep Serrat Ferrer Fotografies: Arxiu VALLNORD Dipòsit legal: 22801/04

POR SUM VALL ES13.indd 2

SUMARI

01 10/06/13 15:41


Estiu 2013. Completant un bon any Verano 2013. Completando un buen año

Un hivern amb una quantitat i una qualitat de neu memorables, amb gruixos que han triplicat la quantitat d’anys anteriors, es mereix un estiu a l’altura de les circumstàncies. No es tracta de competir entre les diferents èpoques de l’any, sinó d’igualar l’alt nivell assolit a l’hivern, gràcies a l’abundància de neu i al treball dels professionals de Vallnord, i aconseguir, finalment, la desestacionalització.

02

Un invierno con una cantidad y una calidad de nieve memorables, con espesores que han triplicado la cantidad de años anteriores, se merece un verano a la altura de las circunstancias. No se trata de competir entre las distintas épocas del año, sino de igualar el alto nivel alcanzado en invierno, gracias a la abundancia de nieve y al trabajo de los profesionales de Vallnord, y conseguir, finalmente, la desestacionalización.

ESTIU 2013

NOVETATS VHE13.indd 1

10/06/13 15:42


Les Valls del Nord gaudeixen d’innumerables atractius per convertir-se en una destinació turística durant tot l’any. Un factor clau per al desenvolupament de les dues parròquies és Vallnord. No obstant això, tant Ordino com la Massana promouen altres tipus d’activitats paral·leles, sempre amb la muntanya, la cultura i les tradicions com a eix temàtic.

Les Valls del Nord gozan de innumerables atractivos para convertirse en un destino turístico durante todo el año. Un factor clave para el desarrollo de las dos parroquias es Vallnord. No obstante, tanto Ordino como La Massana promueven otros tipos de actividades paralelas, siempre con la montaña, la cultura y las tradiciones como eje temático.

La temporada d’estiu ha agafat molta embranzida en els darrers anys. Gairebé ha adquirit la mateixa importància que la temporada hivernal. Conscients de la gran transcendència que tenen aquests mesos, des de Vallnord esmercen molts recursos a preparar i adequar l’estació per acollir els visitants. Condicionar les pistes d’esquí i transformar-les en circuits de descens i adequar el terreny per a les activitats d’estiu són només algunes de les tasques que es fan des de l’estació durant els mesos previs a l’estiu, perquè a l’inici de la temporada tot vagi rodat. Cal recordar que també es prepara la temporada hivernal següent, revisant tot el material i fent la posada a punt. Enguany, a més, hi ha un nou al·licient: el sector Pal acollirà, del 24 al 28 de juliol, una prova de la Copa del Món de Mountain Bike. En resum, l’activitat a l’estació no s’atura i això és un bon senyal.

La temporada de verano ha tomado mucho impulso en los últimos años. Casi ha adquirido la misma importancia que la temporada invernal. Conscientes de la gran trascendencia de estos meses, desde Vallnord emplean muchos recursos para preparar y adecuar la estación para acoger a los visitantes. Acondicionar las pistas de esquí y transformarlas en circuitos de descenso y adecuar el terreno para las actividades de verano son solo algunas de las tareas que se realizan desde la estación durante los meses previos al verano, para que al empezar la temporada todo vaya sobre ruedas. Hay que recordar que también se prepara la temporada invernal siguiente, revisando todo el material y haciendo la puesta a punto. Este año, además, hay un nuevo aliciente: el sector Pal acogerá, del 24 al 28 de julio, una prueba de la Copa del Mundo de Mountain Bike. En resumidas cuentas, la actividad en la estación no se detiene y eso es buena señal.

Per aconseguir que aquest 2013 sigui perfecte, després de tancar una temporada hivernal rodona, des de Vallnord han preparat tot un seguit de novetats, centrades a millorar les prestacions dels tres dominis i amb l’objectiu fixat d’arribar al màxim possible de públic. Pel que fa al sector Arcalís, es presenta una novetat que combina gastronomia amb natura. És una clara mostra de l’aposta per la zona, que els últims anys ha vist créixer el nombre de visitants. Enguany, les imponents vistes de Creussans aniran acompanyades, per a tothom que així ho desitgi, d’un dinar al restaurant terrassa de la Coma. És el nou paquet “Panoràmic”, que inclou el viatge d’anada i tornada amb el telecadira de Creussans i aquest dinar.

Para conseguir que este 2013 sea perfecto, después de cerrar una temporada invernal redonda, desde Vallnord han preparado una serie de novedades, centradas en mejorar las prestaciones de los tres dominios y con el objetivo fijado de llegar al mayor público posible. Por lo que se refiere al sector Arcalís, se presenta una novedad que mezcla gastronomía con naturaleza. Es una clara muestra de la apuesta por la zona, que durante los últimos años ha visto crecer el número de visitantes. Este año, las imponentes vistas de Creussans irán acompañadas, para todos aquellos que lo deseen, de una comida en el restauranteterraza de la Coma. Es el nuevo paquete “Panorámico”, que incluye el viaje de ida y vuelta en el telesilla de Creussans y dicha comida.

ESTIU 2013

NOVETATS VHE13.indd 2

03 10/06/13 15:42


Per descobrir part de la història i la formació de les muntanyes de la zona d’Arcalís, s’ha inaugurat el Circuit Interpretatiu del Circ Glacial de Tristaina. A través de sis panells explicatius, els visitants poden conèixer la formació d’aquest circ glacial, que pertany a la falla de Merenç, un accident tectònic paral·lel a la falla nord-pirinenca, frontera geològica que separa la península Ibèrica del continent europeu, és a dir, els Pirineus. Així, durant el recorregut es poden llegir apunts sobre la fauna, les zones humides, la vegetació, etc. Sens dubte, és una manera amena i divertida de conèixer com es van formar aquestes muntanyes. Al sector Arinsal s’han impulsat els esdeveniments de trial, bike trial i BMX a les instal·lacions comunals (podeu veure un reportatge sobre el circuit de BMX en aquesta publicació). Aquest estiu es duran a terme dos esdeveniments que serviran per donar una important embranzida al circuit i per posar en relleu la seva importància amb relació al desenvolupament turístic del poble d’Arinsal. Es tracta d’una prova del Campionat d’Espanya i de Catalunya de bike trial, organitzada per la Bike Trial Unión Española. La cita per veure els millors riders espanyols d’aquesta especialitat serà el 9 de juny. Com a complement, també es disputarà en aquest circuit el Trophée Pyrénées/ Països Catalans. El Vallnord Mountain Park de Pal es renova considerablement. Des de Vallnord, conscients que és el lloc on s’apleguen la majoria d’activitats, han fet una aposta per la modernització de materials. Així, els més petits estrenaran nous inflables a la zona del Pekepark. Però no tots els esforços se centren només en els més menuts; es fan també millores en les activitats d’aventura amb l’adquisició de nou material per a la pràctica del tir amb arc, el descens amb karts i els karts elèctrics.

04

Para descubrir parte de la historia y la formación de las montañas de la zona de Arcalís, se ha inaugurado el Circuito Interpretativo del Circo Glacial de Tristaina. A través de seis paneles explicativos, los visitantes pueden conocer la formación de este circo glacial, que pertenece a la falla de Mérens, un accidente tectónico paralelo a la falla norpirenaica, frontera geológica que separa la Península Ibérica del continente europeo, es decir, los Pirineos. Así durante el recorrido se pueden leer apuntes sobre la fauna, las zonas húmedas, la vegetación, etc. Sin duda, es una manera amena y divertida de conocer cómo se formaron estas montañas. En el sector Arinsal se han impulsado eventos de trial, bike trial y BMX en las instalaciones comunales (podéis ver un reportaje sobre el circuito de BMX en esta publicación). Este verano se celebrarán dos eventos que darán un importante impulso al circuito y pondrán de relieve su importancia con relación al desarrollo turístico del pueblo de Arinsal. Se trata de una prueba del Campeonato de España y de Cataluña de Bike Trial, organizada por la Bike Trial Unión Española. La cita para ver a los mejores riders españoles de esta especialidad será el 9 de junio. Como complemento, también se disputará en este circuito el Trophée Pyrénées/Països Catalans. El Vallnord Mountain Park de Pal se renueva considerablemente. Desde Vallnord, conscientes de que es el sitio donde se reúnen la mayoría de actividades, han hecho una apuesta por la modernización de materiales. Así los más pequeños estrenarán nuevos inflables en la zona del Pekepark. Pero no todos los esfuerzos se centran únicamente en los más pequeños, también se hacen mejoras en las actividades de aventura con la adquisición de nuevo material para la práctica del tiro con arco, el descenso en karts y los karts eléctricos.

ESTIU 2013

NOVETATS VHE13.indd 3

10/06/13 15:42


NOVETATS VHE13.indd 4

Tal com passa a Arcalís, a Pal també s’ofereix un paquet gastronòmic; en aquest cas, amb barbacoa i viatge d’anada i tornada amb el Telecabina de la Massana.

Al igual que en Arcalís, en Pal también se ofrece un paquete gastronómico; en este caso, con barbacoa y viaje de ida y vuelta en la Telecabina de La Massana.

Conscients del gran volum de ciclistes que assumeix la parròquia de la Massana a l’estiu, s’obre un recorregut per a vianants des de la Massana fins al sector Pal. L’objectiu és facilitar la convivència de bikers i excursionistes.

Conscientes del gran volumen de ciclistas que asume la parroquia de La Massana en verano, se abre un recorrido para peatones desde La Massana hasta el sector Pal. El objetivo es facilitar la convivencia entre bikers y excursionistas.

I finalment, com a conseqüència de l’organització de la Copa del Món de Mountain Bike 2013, es construirà un nou circuit de descens que arribarà fins al poble de la Massana. També es construirà un pont permanent al tram d’encreuament del circuit Maxiavalanche amb la carretera de Pal. Serà una infraestructura que, entre d’altres, formarà part del nou circuit de DH de la Copa del Món de Mountain Bike.

Y finalmente, como consecuencia de la organización de la Copa del Mundo de Mountain Bike 2013, se construirá un nuevo circuito de descenso que llegará hasta el pueblo de La Massana. También se construirá un puente permanente en el tramo donde coinciden el circuito Maxiavalanche y la carretera de Pal. Una infraestructura que, entre otras, formará parte del nuevo circuito de DH de la Copa del Mundo de Mountain Bike.

Així, des de Vallnord segueixen apostant per l’estiu com un dels pilars que sustenten l’activitat turística de les Valls del Nord. Cada vegada més, la temporada estival i les activitats que se’n deriven, com ara la bicicleta, obren les expectatives d’arribar a nous mercats i mantenirlos durant tot l’any.

Así desde Vallnord siguen apostando por el verano como uno de los pilares que sustentan la actividad turística de Les Valls del Nord. Cada vez más, la temporada estival y sus actividades, como la bicicleta, abren las expectativas de llegar a nuevos mercados y mantenerlos durante todo el año.

10/06/13 15:43


Copa del Món de Mountain Bike. L’esdeveniment esportiu de l’any a Vallnord Bike Park Copa del Mundo de Mountain Bike. El evento deportivo del año en Vallnord Bike Park En poques ocasions coincideixen en un mateix esdeveniment els millors bikers del món de totes les disciplines de la bicicleta de muntanya. Enguany aquesta coincidència serà possible a Vallnord Bike Park, ja que acollirà el que serà l’esdeveniment esportiu de l’any al Principat, la Copa del Món de Mountain Bike. Després de l’organització de dues copes l’any 2008 i el 2009, l’elit del ciclisme torna a Andorra del 24 al 28 de juliol.

06

En pocas ocasiones coinciden en un mismo evento los mejores bikers del mundo de todas las disciplinas de la bicicleta de montaña. Este año eso será posible en Vallnord Bike Park, ya que acogerá lo que será el evento deportivo del año en el Principado, la Copa del Mundo de Mountain Bike. Después de la organización de dos copas en 2008 y 2009, la élite del ciclismo regresa a Andorra del 24 al 28 de julio.

COPA DEL MÓN

COPA DEL MON VHE13.indd 1

10/06/13 15:44


AN OK ANYOS PARK VES13.indd 1

07/06/13 09:54


La Copa del Món de Mountain Bike es disputarà en vuit trobades, en vuit països diferents. La competició inclou sis rondes de descens (DHI) i de cross-country olímpic (XCO) i cinc rondes de cross-country eliminator (XCE).

La Copa del Mundo de Mountain Bike se disputará en ocho encuentros, en ocho países distintos. La competición incluye seis rondas de descenso (DHI) y de crosscountry olímpico (XCO) y cinco rondas de cross-country eliminator (XCE).

Així, el calendari de proves de la Copa del Món comença el 18 de maig a l’estació alemanya d’Albstadt i segueix a l’estació de Nove Mesto na Morave (República Txeca), a Fort William (Regne Unit) i a Val di Sole (Itàlia), entre d’altres. L’única prova que es disputarà fora del continent europeu serà la del Canadà, a l’estació MontSainte-Anne. Per la seva banda, Vallnord serà la cinquena trobada i acollirà les tres proves possibles de la Copa del Món, debutant amb l’XCE i estrenant un nou circuit de DHI que arribarà fins al poble de la Massana.

Así el calendario de pruebas de la Copa del Mundo empieza el 18 de mayo en la estación alemana de Albstadt y sigue en la estación de Nove Mesto na Morave (República Checa), en Fort William (Reino Unido) y en Val di Sole (Italia), entre otras estaciones. La única prueba que se disputará fuera del continente europeo será la de Canadá, en la estación Mont-SainteAnne. Por su parte, Vallnord será la quinta cita y acogerá las tres pruebas posibles de la Copa del Mundo, debutando con el XCE y estrenando un nuevo circuito de DHI que llegará hasta el pueblo de La Massana.

L’èxit de la prova andorrana, tant d’assistència de públic com de corredors, està assegurat. En aquest cas, coincideixen dos factors importants: d’una banda, el fet que, de les vuit cites, només en tres es disputen les tres especialitats de la Copa del Món (XCO, XCE i DHI) i, de l’altra, el fet que no se celebra cap prova als països veïns, com ara Espanya o França, ni tampoc a Portugal.

El éxito de la prueba andorrana, tanto de asistencia de público como de corredores, está asegurado. En este caso, coinciden dos factores importantes: por una parte, el hecho de que, de las ocho citas, solo en tres se disputan las tres especialidades de la Copa del Mundo (XCO, XCE y DHI) y, por otra parte, el hecho de que no se celebra ninguna prueba en los países vecinos, como España o Francia, ni tampoco en Portugal.

Per a aquesta nova edició 2013, s’esperen més de 700 bikers inscrits en les tres disciplines, al voltant de 100 equips instal·lats al pàdoc i la representació de més de 50 països. Pel que fa al públic, l’objectiu és superar els 20.000 espectadors del 2008, quan Vallnord també va organitzar la Copa del Món de Mountain Bike en tres disciplines (XCO, DHI i 4X). Per a l’esport andorrà, però també per a la ciutadania i el turisme, aquest és un esdeveniment rellevant pel que fa a diversos aspectes. Així ho explica el biker internacional i ambaixador de Vallnord Bike Park, Cédric Gracia, que assegura que “Andorra, per si mateixa, ja està preparada, l’entorn és un dels millors del món per poder fer uns circuits espectaculars”. A més, afegeix que “Vallnord ha après moltes coses de l’organització de les proves de l’any 2008 i el 2009, i una de les millors aportacions d’aquesta experiència serà que el DHI arribi al poble de la Massana”.

08

En esta nueva edición habrá más de 700 bikers inscritos en las tres disciplinas, unos 100 equipos instalados en el paddock y la representación de más de 50 países. Por lo que se refiere al público, el objetivo es superar la cifra de 20.000 espectadores del año 2008, cuando Vallnord también organizó la Copa del Mundo de Mountain Bike en tres disciplinas (XCO, DHI y 4X). Para el deporte andorrano, pero también para la ciudadanía y el turismo, este es un acontecimiento relevante por varias razones. Así lo explica el biker internacional y embajador de Vallnord Bike Park, Cédric Gracia, que asegura que “Andorra, de por sí, ya está preparada, el entorno es uno de los mejores del mundo para poder trazar unos circuitos espectaculares”. Además añade que “Vallnord ha aprendido muchas cosas de la organización de las pruebas de 2008 y 2009, y una de las mejores aportaciones de esta experiencia será que el DHI llegue al pueblo de La Massana”.

COPA DEL MÓN

COPA DEL MON VHE13.indd 2

10/06/13 15:44


I és que segons l’expert, qui també ha participat en el disseny dels circuits, el context de crisi no afecta tant quan es tracta d’aspectes lúdics, ja que “tot i la crisi, que està afectant gairebé tothom, l’esport és l’única cosa que té la capacitat de fer oblidar una mica aquests problemes. Necessitem gaudir i aquesta és una bona oportunitat per mostrar Andorra com a destinació turística”. “Crec que la gent del país gaudirà molt d’aquest esdeveniment”, segueix, “i la gent que vingui de fora descobrirà els hotels, els restaurants i altres complements d’oci, sense deixar de banda la natura, que és el gran atractiu d’Andorra”. Un dels principals patrocinadors de l’esdeveniment, Commençal, marca pionera en la fabricació i comercialització de mountain bike i amb seu a Andorra, també destaca la rellevància que Vallnord aculli un esdeveniment d’aquest caire, sobretot perquè “permet donar a conèixer Andorra arreu i, a més, acredita la implicació de Commençal en el món de la mountain bike, ja que s’aprofiten alguns circuits utilitzats per al desenvolupament de les nostres bicicletes”. Pel que fa als traçats, des de Commençal destaquen el de DHI, per ser una de les seves especialitats: “Aquesta pista de descens té tots els punts a favor per ser una de les més complicades i espectaculars del circuit… I és, sens dubte, una de les més apreciades pels riders. L’arribada, ubicada a la Massana, és un factor molt positiu, ja que facilitarà el fet que tots els andorrans i el públic puguin descobrir què és la mountain bike”. Aquest esport ha viscut una important crescuda i una molt bona acollida entre tots els públics. “Des de Commençal volem remarcar el fet que la disciplina reina de la mountain bike és el descens i tenim l’honor de poder gaudir-ne a Andorra. Tot i així, l’enduro és el seu cosí germà, amb molt de futur, i també tindrà el seu lloc a Andorra. Creiem fermament en el desenvolupament de l’enduro, una disciplina que sap agafar el millor de cada pràctica i que té com a objectiu clau passar-s’ho bé, gràcies a les sensacions i al descobriment dels paisatges, la veritable essència de la mountain bike”.

Y es que según el experto, que también ha participado en el diseño de los circuitos, el contexto de crisis no afecta tanto cuando se trata de aspectos lúdicos, ya que “a pesar de la crisis, que está afectando a casi todo el mundo, el deporte es lo único que tiene la capacidad de hacer olvidar un poco estos problemas. Necesitamos disfrutar y esta es una buena oportunidad para mostrar Andorra como destino turístico”. “Creo que la gente del país disfrutará mucho de este evento”, sigue, “y la gente que venga de fuera descubrirá los hoteles, los restaurantes y otros complementos de ocio, sin dejar de lado la naturaleza, que es el gran atractivo de Andorra”. Uno de los principales patrocinadores del evento, Commençal, marca pionera en la fabricación y comercialización de mountain bike y con sede en Andorra, también destaca la relevancia de que Vallnord acoja un evento de tal categoría, sobre todo porque “permite dar a conocer Andorra por todas partes y también acredita la implicación de Commençal en el mundo de la mountain bike, ya que se aprovechan algunos circuitos que utilizamos para el desarrollo de nuestras bicicletas”. Por lo que se refiere a los trazados, desde Commençal destacan el de DHI, por ser una de sus especialidades: “Esta pista de descenso tiene todos los puntos a favor para ser una de las más complicadas y espectaculares del circuito... Y es, sin duda, una de las más apreciadas por los riders. La llegada, ubicada en La Massana, es un factor muy positivo, ya que facilitará el hecho de que todos los andorranos y el público puedan descubrir qué es la mountain bike”. Este deporte ha vivido un importante aumento y una muy buena acogida entre todos los públicos. “Desde Commençal queremos remarcar el hecho de que la disciplina reina de la mountain bike es el descenso y tenemos la suerte de poder practicarlo en Andorra. Aun así, el enduro es su primo hermano, con mucho futuro, y también tendrá su sitio en Andorra. Creemos firmemente en el desarrollo del enduro, una disciplina que sabe coger lo mejor de cada práctica y que tiene como objetivo clave pasárselo bien, gracias a las sensaciones y al descubrimiento de los paisajes, la verdadera esencia de la mountain bike”.

COPA DEL MÓN

COPA DEL MON VHE13.indd 3

09 10/06/13 15:44


Commençal també ha destacat “l’esforç del Govern d’Andorra en el desenvolupament de la mountain bike al país, ja que aquest és ple d’avantatges per a aquesta pràctica i podria esdevenir una de les destinacions predilectes dels bikers”. De moment, la cita de la temporada és del 24 al 28 de juliol, quan Andorra acollirà la Copa del Món de Mountain Bike a Vallnord Bike Park, a la Massana. Una prova que compta amb el suport de la Federació Andorrana de Ciclisme, Commençal, Alpha, Crèdit Andorrà, Pyrénées, Andorra Telecom i RTVASA.

Commençal también ha destacado “el esfuerzo del Gobierno de Andorra en el desarrollo de la mountain bike en el país, ya que este goza de grandes ventajas para dicha práctica y se podría convertir en uno de los destinos predilectos de los bikers”. De momento, la cita de la temporada es del 24 al 28 de julio, cuando Andorra acogerá la Copa del Mundo de Mountain Bike en Vallnord Bike Park, en La Massana. Una prueba que cuenta con el apoyo de la Federación Andorrana de Ciclismo, Commençal, Alpha, Crèdit Andorrà, Pyrénées, Andorra Telecom y RTVASA.

CALENDARI DE LA COPA DEL MÓN DE MOUNTAIN BIKE 2013 CALENDARIO DE LA COPA DEL MUNDO DE MOUNTAIN BIKE 2013

10

18-19 de maig / mayo

XCO/XCE1

Albstadt (GER)

25-26 de maig / mayo

XCO/XCE2

Nove Mesto na Morave (CZE)

8-9 de juny / junio

DHI1

Fort William (GBR)

15-16 de juny / junio

XCO/XCE3/DHI2

Val di Sole (ITA)

27-28 de juliol / julio

XCO/XCE4/DHI3

Vallnord (AND)

10-11 d’agost / agosto

XCO5/DHI4

Mont-Sainte-Anne (CAN)

14-15 de setembre / septiembre

XCO6/XCE5/DHI5

Hafjell (NOR)

21-22 de setembre / septiembre

DHI6

Leogang (AUT)

COPA DEL MÓN

COPA DEL MON VHE13.indd 4

10/06/13 15:44


AN PIC NEGRE ES12.indd 1

07/06/13 10:14


Cinc anys de l’Andorra Ultra Trail Vallnord. Ho celebrem a la muntanya? Cinco años del Andorra Ultra Trail Vallnord. ¿Lo celebramos en la montaña? Fotos: SalernoPhoto.com/Cims Màgics

Andorra destaca per ser una destinació imprescindible per als amants de la muntanya. I un any més l’esdeveniment de referència és l’Andorra Ultra Trail Vallnord, la prova de resistència més dura dels Pirineus, que brilla amb llum pròpia, com els estels i la lluna plena que il·luminen la nit i acompanyen cada any els corredors.

12

Andorra destaca por ser un destino imprescindible para los amantes de la montaña. Y un año más el evento de referencia es el Andorra Ultra Trail Vallnord, la prueba de resistencia más dura de los Pirineos, que brilla con luz propia, como las estrellas y la luna llena que iluminan la noche y acompañan cada año a los corredores.

ULTRA TRAIL VALLNORD

ULTRA TRAILS VHE13.indd 1

10/06/13 15:44


AN VILADOMAT ES12.indd 1

07/06/13 10:14


14

Ja han passat cinc anys des del primer Andorra Ultra Trail Vallnord. La primera edició, l’any 2009, només va oferir dues curses, l’Ultra, de 90 km, i el Trail, de 20. L’any següent, el 2010, es va pujar el llistó i la cursa llarga va passar a ser de 112 km i la curta, de 35. El gran salt es va fer l’any 2011, amb la incorporació de la Ronda dels Cims, l’Ultra Mític, l’Ultra Iniciàtic i el Solidaritrail. L’any passat es van fer algunes modificacions i s’hi va afegir el Celestrail.

Ya han pasado cinco años desde el primer Andorra Ultra Trail Vallnord. La primera edición, en el año 2009, solo ofreció dos carreras, el Ultra, de 90 km, y el Trail, de 20. Al año siguiente, en 2010, se subió el listón y la carrera larga pasó a ser de 112 km y la corta, de 35. El gran salto se hizo en 2011, con la incorporación de la Ronda dels Cims, el Ultra Mític, el Ultra Iniciàtic y el Solidaritrail. El año pasado se hicieron algunas modificaciones y se añadió el Celestrail.

Arribem a l’any 2013 amb l’esdeveniment totalment consolidat com un referent de les curses de muntanya a Europa. Cada any són més els corredors internacionals que s’hi inscriuen. En aquesta nova edició s’han inclòs canvis en les dates de celebració i s’han fet modificacions horàries amb un objectiu clar: oferir més confort als corredors.

Llegamos al año 2013 con el evento totalmente consolidado como un referente de las carreras de montaña en Europa. Cada año son más los corredores internacionales que se inscriben. En esta nueva edición se han incluido cambios en las fechas de celebración y también modificaciones horarias con un objetivo claro: ofrecer más confort a los corredores.

Entre els canvis més importants de l’edició 2013 hi ha la modificació del calendari. Fins ara les proves es feien al juliol, però enguany l’Andorra Ultra Trail Vallnord tindrà lloc del 20 al 23 de juny. A més, pel que fa al desenvolupament de les curses, s’han inclòs canvis significatius: dues hores més per completar la Ronda dels Cims (62 hores) i cinc hores més per al Mític (46 hores). Les sortides d’aquestes dues curses s’han avançat una hora i la sortida del Celestrail s’ha desplaçat a mitjanit per córrer menys hores sense llum solar; així serà més assequible per als corredors que no siguin d’elit. I és que en els últims anys s’ha incrementat el nombre d’abandonaments i, per això, enguany s’intentarà que les curses puguin ser completades per la gran majoria de participants. Entre totes aquestes novetats cal destacar també que el Celestrail serà puntuable per a la Copa del Món Ultra Skymarathon Series.

Entre los cambios más importantes de la edición 2013 está la modificación del calendario. Hasta ahora las pruebas se hacían en julio, pero este año el Andorra Ultra Trail Vallnord se celebrará del 20 al 23 de junio. Además, por lo que se refiere al desarrollo de las carreras, se han incluido cambios significativos: dos horas más para completar la Ronda dels Cims (62 horas) y cinco horas más para el Mític (46 horas). Las salidas de estas dos carreras se han adelantado una hora y la salida del Celestrail se ha desplazado a medianoche para correr menos horas sin luz solar; así será más asequible para aquellos que no sean corredores de élite. Y es que en los últimos años se ha incrementado el número de abandonos y, por eso, en esta edición se intentará que las carreras puedan ser completadas por la gran mayoría de participantes. Entre todas estas novedades hay que destacar también que el Celestrail será puntuable para la Copa del Mundo Ultra Skymarathon Series.

ULTRA TRAIL VALLNORD

ULTRA TRAILS VHE13.indd 2

10/06/13 15:44


Totes les sortides es fan des del poble d’Ordino, excepte el Trail, que surt del Coll de la Botella, a l’estació de Pal, a la Massana.

Todas las salidas se realizan desde el pueblo de Ordino, excepto el Trail, que sale del Coll de la Botella, en la estación de Pal, en La Massana.

Descripció de les curses:

Descripción de las carreras:

Ronda dels Cims (170 km) Volta gegant al Principat d’Andorra, passant pels punts més alts, com el pic de Comapedrosa (2.942 m), i vorejant la frontera del riu Runer. En total són 15 pics per sobre dels 2.400 m i una altitud mitjana de 1.985 m.

Ronda dels Cims (170 km) Vuelta gigante al Principado de Andorra, pasando por los puntos más altos, como el pico de Comapedrosa (2.942 m), y bordeando la frontera del río Runer. En total son 15 picos por encima de los 2.400 m y una altitud media de 1.985 m.

Ultra Mític (112 km) Volta al Principat, també passant pel punt més alt, el pic de Comapedrosa, i per altres pics emblemàtics. L’altitud mitjana és de 2.065 m. Existeix la possibilitat d’acabar el recorregut a les Bordes d’Envalira, aconseguint el diploma Ultra fons (76 km), i també d’aturar-se a la Margineda i obtenir el diploma de Marató de muntanya (44 km).

Ultra Mític (112 km) Vuelta al Principado, pasando también por el punto más alto, el pico de Comapedrosa, y por otros picos emblemáticos. La altitud media es de 2.065 m. Existe la posibilidad de acabar el recorrido en Bordes d’Envalira, consiguiendo el diploma Ultra fondo (76 km), y también de detenerse en La Margineda y obtener el diploma de Maratón de montaña (44 km).

Celestrail (83 km) Una volta de 50 milles, exigent i molt salvatge, amb alguns trams per recuperarse després de tres grans collades de més de 2.500 m d’altitud. El recorregut, amb una altitud mitjana de 800 m, inclou el pas pel Clot del Cavall.

Celestrail (83 km) Una vuelta de 50 millas, exigente y muy salvaje, con algunos tramos para recuperarse después de tres grandes colladas de más de 2.500 m de altitud. El recorrido, con una altitud media de 800 m, incluye el paso por el Clot del Cavall.

Trail (35 km) Recorregut de somni amb magnífics paisatges, incloent-hi el pic de Comapedrosa. Són 35 km molt tècnics, amb sortida des del Coll de la Botella i amb un recorregut íntegre per les Valls del Nord. Hi ha la possibilitat de no pujar al pic de Comapedrosa i aconseguir el diploma de Trail de muntanya, reduint el recorregut a 28,5 km.

Trail (35 km) Recorrido de ensueño con magníficos paisajes, incluyendo el pico de Comapedrosa. Son 35 km muy técnicos, con salida desde el Coll de la Botella y con un recorrido íntegro por Les Valls del Nord. Existe la posibilidad de no subir al pico de Comapedrosa y conseguir el diploma de Trail de montaña, reduciendo el recorrido a 28,5 km.

Solidaritrail (10 km) Marxa popular de 10 km accessible a tothom, incloses les persones amb discapacitats.

Solidaritrail (10 km) Marcha popular de 10 km accesible a todo el mundo, incluidas las personas con discapacidades.

Per a més informació: www.andorraultratrail.com www.vallnord.com

Para más información: www.andorraultratrail.com www.vallnord.com

ULTRA TRAIL VALLNORD

ULTRA TRAILS VHE13.indd 3

15 10/06/13 15:44


AN OK MUSEU TABAC VHI12.indd 1

07/06/13 10:15


AN OK MUSEU TABAC VHI12.indd 2

07/06/13 10:15


Reinventant el concepte: après-bike a les Valls del Nord Reinventando el concepto: après-bike en Les Valls del Nord

Els amants de la bici trien Vallnord perquè és un dels bike parks d’Europa més importants: circuits de Copa del Món, wood park, pistes per a tots els nivells, traçats fets per experts de renom internacional, escola de mountain bike i un munt d’activitats. Però Vallnord és molt més que descensos inoblidables... La intenció és viure una experiència rodona i ha arribat el moment de viure el millor après-bike... Perquè el dia no s’acaba amb l’últim descens!

18

Los amantes de la bici escogen Vallnord porque es uno de los bike parks de Europa más importantes: circuitos de Copa del Mundo, wood park, pistas para todos los niveles, trazados diseñados por expertos de fama internacional, escuela de mountain bike y un montón de actividades. Pero Vallnord es mucho más que descensos inolvidables... La intención es vivir una experiencia completa y ha llegado el momento de vivir el mejor après-bike... ¡Porque el día no termina con el último descenso!

APRÈS-BIKE

APRES BIKE VHE13.indd 1

10/06/13 15:45


AN ABBA VHI11.indd 1

07/06/13 10:16


Sota l’aparent tranquil·litat de les muntanyes de les Valls del Nord, hi ha tot un món d’activitats d’oci, natura i lleure. Tant si s’és un fanàtic de l’esport com si es vol desconnectar amb activitats low impact, com ara visites culturals, les Valls del Nord són ideals per viure un moment après-bike.

Bajo la aparente tranquilidad de las montañas de Les Valls del Nord, hay todo un mundo de actividades de ocio y naturaleza. Tanto para los fanáticos del deporte como para los que quieren desconectar con actividades low impact, como visitas culturales, Les Valls del Nord son ideales para vivir un momento après-bike.

MÉS ESPORT A les parròquies d’Ordino i la Massana hi ha tota una sèrie d’instal·lacions esportives a l’aire lliure que conjuguen a la perfecció amb l’esperit esportista dels bikers: rocòdroms, vies ferrades, senderisme, pesca, golf...

MÁS DEPORTE En las parroquias de Ordino y La Massana hay una serie de instalaciones deportivas al aire libre que conjugan a la perfección con el espíritu deportista de los bikers: rocódromos, vías ferratas, senderismo, pesca, golf...

Per entrenar els músculs, hi ha tres rocòdroms, un al Roc de la Coma, un altre a Sant Antoni de la Grella, a la Massana, i a Ordino hi ha una paret artificial de 10 metres d’alçària oberta tot l’any, al costat del centre esportiu. També a les dues parròquies hi ha vies ferrades d’accés lliure, per als més atrevits, i amb diferents nivells de seguretat.

Para entrenar los músculos, hay tres rocódromos, uno en el Roc de la Coma, otro en Sant Antoni de la Grella, en La Massana, y en Ordino hay una pared artificial de 10 metros de altura abierta todo el año, al lado del centro deportivo. También en las dos parroquias hay vías ferratas de libre acceso, para los más atrevidos, y con diferentes niveles de seguridad.

Per gaudir de l’aire lliure i de les impressionants vistes de la muntanya, la pesca és una activitat que pot ser molt gratificant. Es poden obtenir llicències temporals, de dia, a les oficines de Turisme de les parròquies. La riquesa aquàtica de les Valls del Nord, amb la seva gran quantitat de llacs i rius, es tradueix en un ventall increïble de possibilitats. No hem d’oblidar-nos tampoc de les excursions i sortirdes organitzades que es poden fer per la Vall de Sorteny, a Ordino, i el parc natural del Comapedrosa, a la Massana. Dos espais emblemàtics de la zona. A més, també es pot aprofitar per millorar el handicap, practicant als dos camps de pitch-and-putt, el Torrent, a Xixerella, i el Golf Par 3 Vall d’Ordino, a la Cortinada. Hi ha totes aquestes opcions i altres activitats, com ara travesses a cavall, rutes amb 4x4, buguis, quads, barranquisme, circuits al bosc de Segudet, excursions amb Gica Fer, vols amb helicòpter...

20

APRÈS-BIKE

APRES BIKE VHE13.indd 2

Para disfrutar del aire libre y de las impresionantes vistas de la montaña, la pesca es una actividad que puede ser muy gratificante. Se pueden obtener licencias temporales, de día, en las oficinas de Turismo de las parroquias. La riqueza acuática de Les Valls del Nord, con una gran cantidad de lagos y ríos, se traduce en un abanico increíble de posibilidades. No podemos olvidarnos de las excursiones y salidas organizadas que se pueden realizar por el valle de Sorteny, en Ordino, y el parque natural del Comapedrosa, en la Massana. Dos espacios emblemáticos de la zona. Además, también se puede aprovechar para mejorar el handicap, practicando en los dos campos de pitch-and-putt, el Torrent, en Xixerella, y el Golf Par 3 Vall d’Ordino, en La Cortinada. Hay todas estas opciones y otras muchas actividades, como excursiones a caballo, rutas en 4x4, buguis, quads, barranquismo, circuitos en el bosque de Segudet, excursiones en Gica Fer, vuelos en helicóptero...

10/06/13 15:45


OFERTA CULTURAL Els museus i centres d’interpretació són una bona alternativa. A les Valls del Nord hi ha 10 infraestructures culturals que expliquen diferents aspectes de la cultura andorrana. A Ordino hi ha el Museu Casa d’Areny-Plandolit, l’antiga residència de diverses generacions d’una família noble andorrana, i just al costat hi ha el Museu Postal, que conté una exposició filatèlica de segells d’Andorra des de 1928. També és possible visitar el Centre de Natura de la Cortinada, que acull exposicions per descobrir la flora i la fauna del país, o la Serradora i la Mola de la Cortinada, on es pot veure com s’obtenia la fusta per mitjà d’una serra hidràulica i com es feia la farina. El Museu Iconogràfic i del Cristianisme i el Museu de la Miniatura també són dues opcions recomanables. A Pal, a la Massana, hi ha el Centre d’Interpretació Andorra Romànica, un lloc per descobrir l’evolució de les manifestacions artístiques romàniques, mentre que al poble de Sispony hi ha el Museu Casa Rull, un espai per conèixer les condicions de vida d’una família andorrana de segles enrere. A la Massana també hi ha la Farga Rossell, el Centre d’Interpretació del Ferro, un testimoni de la indústria metal·lúrgica de les valls. A més, cal recordar que a les Valls del Nord hi ha 16 esglésies, moltes de les quals són d’origen romànic i conserven al seu interior pintures originals. La majoria tenen retaules d’època barroca, així com altres guarniments coetanis, reixes, etc. Una alternativa ben completa és fer la Ruta del Ferro per conèixer l’activitat siderúrgica de les valls, que va esdevenir la principal activitat econòmica de la zona. Aquest recorregut inclou la visita a la Farga Rossell, la mina de Llorts, el camí dels traginers, les escultures dels Homes de Ferro, l’església de Sant Martí de la Cortinada i el Museu Casa d’Areny-Plandolit.

OFERTA CULTURAL Los museos y centros de interpretación son una buena alternativa. En Les Valls del Nord hay 10 infraestructuras culturales que explican diferentes aspectos de la cultura andorrana. En Ordino está el Museo Casa de Areny-Plandolit, la antigua residencia de diversas generaciones de una familia noble andorrana, y justo al lado está el Museo Postal, que contiene una exposición filatélica de sellos de Andorra desde 1928. También es posible visitar el Centro de Naturaleza de La Cortinada, que acoge exposiciones para descubrir la flora y la fauna del país, o la Serrería y la Muela de La Cortinada, donde se puede ver cómo se obtenía la madera mediante una sierra hidráulica y cómo se hacía la harina. El Museo Iconográfico y del Cristianismo y el Museo de la Miniatura también son dos opciones recomendables. En Pal, en La Massana, está el Centro de Interpretación Andorra Románica, un lugar para descubrir la evolución de las manifestaciones artísticas románicas, mientras que en el pueblo de Sispony está el Museo Casa Rull, un espacio para conocer las condiciones de vida de una familia andorrana de siglos atrás. En La Massana también está la Fragua Rossell, el Centro de Interpretación del Hierro, un testimonio de la industria metalúrgica de los valles. Además, hay que recordar que en Les Valls del Nord hay 16 iglesias, muchas de las cuales son de origen románico y conservan en su interior pinturas originales. La mayoría tienen retablos de época barroca y otros adornos coetáneos, rejas, etc. Una alternativa muy completa es hacer la Ruta del Hierro para conocer la actividad siderúrgica de los valles, que se convirtió en la principal actividad económica de la zona. Este recorrido incluye la visita a la Fragua Rossell, la mina de Llorts, el camino de los trajinantes, las esculturas de los Hombres de Hierro, la iglesia de Sant Martí de La Cortinada y el Museo Casa de Areny-Plandolit.

APRÈS-BIKE

APRES BIKE VHE13.indd 3

21 10/06/13 15:45


GASTRONOMIA I OCI NOCTURN Durant l’any se celebren diferents esdeveniments culinaris i temàtics. Durant l’estiu es poden conèixer altres parts del món gràcies a la gastronomia que es mostra al cicle Sabors del Món. Al setembre té lloc la Mostra Gastronòmica d’Andorra a Ordino, una trobada de restaurants que ofereixen el millor dels seus fogons. I a Arinsal, els amants dels bolets tenen una cita ineludible amb la Fira mercat del Bolet, que té lloc a finals de setembre.

GASTRONOMÍA Y OCIO NOCTURNO A lo largo del año se celebran diferentes eventos culinarios y temáticos. En verano se pueden descubrir otras partes del mundo gracias a la gastronomía que se muestra en el ciclo Sabores del Mundo. En septiembre tiene lugar la Muestra Gastronómica de Andorra en Ordino, con restaurantes que ofrecen lo mejor de sus fogones. Y en Arinsal, los amantes de las setas tienen una cita ineludible con la Feria mercado de la Seta, que tiene lugar a finales de septiembre.

I per recuperar-se d’una jornada intensa, hi ha hotels a les dues parròquies que estan equipats amb spas i que ofereixen als visitants tractaments estètics i de relaxació amb personal qualificat. Hom pot trobar-hi saunes, banys, piscines, solàriums, raigs UVA, gimnasos, etc. Tots els complements sense sortir de l’hotel!

Y para recuperarse de una jornada intensa, hay hoteles en las dos parroquias que están equipados con spas y que ofrecen a los visitantes tratamientos estéticos y de relajación con personal cualificado. Tienen saunas, baños, piscinas, soláriums, rayos UVA, gimnasios, etc. ¡Todos los complementos sin salir del hotel!

Qui prefereixi descansar a la tarda i sortir de nit, també trobarà una oferta d’oci i cultura que s’adaptarà a les seves preferències. Així, a la Massana, durant els mesos de juliol i agost, tenen lloc les Nits d’Estiu als museus, que inclouen espectacles teatrals, musicals i narratius. També es poden triar les visites teatralitzades als pobles de la Massana, Arinsal i Pal: un pagès del segle passat fa un viatge en el temps per explicar històries de la seva època.

Quien prefiera descansar por la tarde y salir de noche, también encontrará una oferta de ocio y cultura que se adaptará a sus preferencias. Así en La Massana, durante los meses de julio y agosto, tienen lugar las Noches de Verano en los museos, que incluyen espectáculos teatrales, musicales y narrativos. También se pueden escoger las visitas teatralizadas a los pueblos de La Massana, Arinsal y Pal: un campesino del siglo pasado hace un viaje en el tiempo para explicar historias de su época.

A Ordino, els dimecres al vespre, es fan les Nits Obertes, on la plaça major es converteix en l’escenari de concerts a l’aire lliure, oberts a tots els gèneres musicals. Les nits es complementen amb les festes majors i l’oferta d’oci musical de bars i discoteques. A Vallnord han reinventat el concepte per tal que el teu gran dia es tradueixi en sensacions enigmàtiques. T’hem apropat una mica a l’oferta lúdica de les Valls del Nord, però les emocions es viuen, no es llegeixen. T’estan esperant!

22

En Ordino, los miércoles por la noche, se celebran las Noches Abiertas, donde la plaza mayor se convierte en el escenario de conciertos al aire libre, abiertos a todos los géneros musicales. Las noches se complementan con las fiestas patronales y la oferta de ocio musical de bares y discotecas. En Vallnord han reinventado el concepto para que tu gran día se traduzca en sensaciones enigmáticas. Te hemos acercado un poco a la oferta lúdica de Les Valls del Nord, pero las emociones se viven, no se leen. ¡Te están esperando!

APRÈS-BIKE

APRES BIKE VHE13.indd 4

10/06/13 15:45


AN OK MESTRES VES13.indd 1

07/06/13 10:16


Arinsal també es mou amb bici: circuit de BMX i BikeTrial Arinsal también se mueve en bici: circuito de BMX y BikeTrial

La muntanya és l’eix central de les activitats d’estiu a les Valls del Nord i Vallnord Mountain Park n’és el cor. Paral·lelament a les activitats que es duen a terme a l’estació, també hi ha altres iniciatives lligades al món de l’esport, la natura i l’oci que complementen l’oferta de Vallnord. És el cas d’Arinsal, que, a més, és el poble amb més ambient del país i la porta d’entrada al Parc natural del Comapedrosa, on hi ha el pic més alt del Principat.

24

La montaña es el eje central de las actividades de verano en Les Valls del Nord, y Vallnord Mountain Park es su núcleo principal. Paralelamente a las actividades que se desarrollan en la estación, existen otras iniciativas ligadas al mundo del deporte, la naturaleza y el ocio que complementan la oferta de Vallnord. Es el caso de Arinsal, que además es el pueblo con más ambiente del país y la puerta de entrada al Parque Natural del Comapedrosa, donde está el pico más alto del Principado.

BMX I BIKETRIAL

ARINSAL BMX VHE13.indd 1

10/06/13 15:45


AN OK PLAZA ES13.indd 1

07/06/13 10:17


26

La configuració dels vessants de les muntanyes de l’àrea d’Arinsal fa difícil dissenyar un circuit de mountain bike que sigui rendible i accessible a tots els nivells. Amb tot, el poble no s’ha volgut mantenir al marge dels esports de les dues rodes i des de fa uns quants estius ofereix, de manera gratuïta, la possibilitat de practicar BMX en un circuit totalment dissenyat per gaudir al màxim d’aquesta disciplina. Així, el poble d’Arinsal també es mou amb bici i complementa, amb la seva oferta, el ventall d’activitats esportives estiuenques, fet que repercuteix també positivament a l’economia del poble.

La configuración de las vertientes de las montañas del área de Arinsal dificulta el diseño de un circuito de mountain bike que sea rentable y accesible a todos los niveles. Sin embargo, el pueblo no se ha querido mantener al margen de los deportes de las dos ruedas y desde hace unos cuantos veranos ofrece, de manera gratuita, la posibilidad de practicar BMX en un circuito totalmente diseñado para disfrutar al máximo de esta disciplina. Así el pueblo de Arinsal también se mueve en bici y complementa, con su oferta, el abanico de actividades deportivas veraniegas, lo cual también repercute positivamente en la economía del pueblo.

Circuit de BMX i BikeTrial El BMX (Bicycle Moto Cross) és una modalitat olímpica (introduïda als Jocs Olímpics de Pequín 2008) que va néixer als anys 70 a Califòrnia, quan els joves intentaven imitar els moviments del motocròs amb les seves bicis. Més tard es va començar a fer servir aquesta bici també per fer trucs de freestyle. Els circuits on es practica aquest esport són pistes de terra, i l’activitat es desenvolupa entre obstacles que formen salts i peralts, repartits per tota la seva longitud. La durada del recorregut és d’uns 30 segons per volta. El circuit d’Arinsal es va posar en marxa l’estiu del 2008, i des de llavors s’ha convertit en un referent per als amants d’aquest esport. Gestionat pel Comú de la Massana i amb la col·laboració de Vallnord, el circuit ha esdevingut un punt de reunió important per als practicants d’aquesta modalitat, des del mes de maig fins a l’octubre. A més, ha fet que el poble adquirís una activitat complementària de tipus turístic, atraient aficionats d’altres llocs. Aquesta instal·lació, l’única a Andorra d’aquestes característiques, permet que els més petits i els debutants puguin iniciar-se en el BMX amb seguretat. No obstant això, els qui ja tenen més nivell també en poden gaudir, aplicant els seus coneixements per intentar trobar nous trucs i salts. I és que es tracta d’un circuit molt tècnic, però gens difícil, amb molts salts que estan poc separats.

Circuito de BMX y BikeTrial El BMX (Bicycle Moto Cross) es una modalidad olímpica (introducida en los Juegos Olímpicos de Pekín 2008) que nació en los años 70 en California, cuando los jóvenes intentaban imitar los movimientos del motocross con sus bicis. Posteriormente se empezaron a utilizar estas bicis para hacer trucos de freestyle. Los circuitos donde se practica este deporte son pistas de tierra, y la actividad se desarrolla entre obstáculos que forman saltos y peraltes, repartidos por toda su longitud. La duración del recorrido es de unos 30 segundos por vuelta. El circuito de Arinsal se puso en marcha en verano de 2008 y desde entonces se ha convertido en un referente para los amantes de este deporte. Gestionado por el Comú de La Massana y con la colaboración de Vallnord, el circuito se ha convertido en un punto de reunión importante, de mayo a octubre, para los practicantes de esta modalidad. Además, ha hecho que el pueblo adquiriera una actividad complementaria de tipo turístico, atrayendo a aficionados de otros lugares. Esta instalación, la única en Andorra de estas características, permite que los más pequeños y los debutantes puedan iniciarse en el BMX con seguridad. Asimismo, los que ya tienen más nivel también pueden disfrutar del circuito, aplicando sus conocimientos para intentar encontrar nuevos trucos y saltos. Y es que se trata de un circuito muy técnico, pero nada difícil, con muchos saltos que están poco separados.

BMX I BIKETRIAL

ARINSAL BMX VHE13.indd 2

10/06/13 15:45


La idea és que un percentatge elevat de riders de Vallnord Bike Park també en facin ús un cop acabada la seva jornada. Per la seva ubicació, està pensat per ser utilitzat per un gran nombre de practicants, l’accés és lliure i, com a requisit, només cal portar la bici i l’equipament (casc, colzeres, genolleres, etc.). El Comú de la Massana, a més, posa a disposició dels usuaris un monitor perquè pugui guiar i coordinar l’activitat al circuit. La mateixa persona s’encarrega del seu manteniment. A més, cada estiu el circuit és l’escenari dels Superdissabtes, competicions de BMX i 4X, i s’organitzen cursets de BMX per a tothom. Des de la Federació Andorrana de Ciclisme valoren molt positivament aquestes instal·lacions, ja que permeten, tant als debutants com als més experts, de gaudir d’un lloc d’entrenament en un paratge únic com és Arinsal, amb tots els serveis a prop i amb un ambient de muntanya incomparable. Físicament, l’activitat esportiva és un factor important per al desenvolupament dels infants i joves, i disposar d’aquestes instal·lacions en un espai segur, sense perill de trànsit, per potenciar l’esport de la bicicleta és un privilegi. A més, són avalades per la qualitat de la infraestructura i el seu manteniment.

La idea es que un porcentaje elevado de riders de Vallnord Bike Park utilicen el circuito al finalizar su jornada. Por su ubicación, está pensado para ser utilizado por un gran número de practicantes, el acceso es libre y, como requisito, solo hay que llevar la bici y el equipamiento (casco, coderas, rodilleras, etc.). El Comú de La Massana pone a disposición de los usuarios un monitor para que pueda guiar y coordinar la actividad en el circuito. Esa misma persona se encarga de su mantenimiento. Además, cada verano el circuito alberga los Supersábados, competiciones de BMX y 4X, y se organizan cursillos de BMX para todo el mundo. Desde la Federación Andorrana de Ciclismo valoran muy positivamente estas instalaciones, ya que permiten, tanto a los que se inician como a los más expertos, disfrutar de un lugar de entrenamiento en un paraje único como es Arinsal, con todos los servicios cerca y con un ambiente de montaña incomparable. Físicamente, la actividad deportiva es un factor importante para el desarrollo de los niños y jóvenes, y contar con estas instalaciones en un espacio seguro, sin peligro de tráfico, para potenciar el deporte de la bicicleta es un privilegio. Además, son avaladas por la calidad de la infraestructura y su mantenimiento.

BMX I BIKETRIAL

ARINSAL BMX VHE13.indd 3

27 10/06/13 15:45


Rutes amb buguis: gaudeix de la natura amb tots els sentits Rutas en buguis: disfruta de la naturaleza con todos los sentidos

Quatre rodes i cinc sentits, aquesta és la fórmula màgica que proposa Vallnord per gaudir de la natura plenament. I tot, acompanyat d’aquella sensació de llibertat que tant es desitja.

28

Cuatro ruedas y cinco sentidos, esta es la fórmula mágica que propone Vallnord para disfrutar de la naturaleza plenamente. Y todo, acompañado de aquella sensación de libertad que tanto se desea.

RUTES AMB BUGUIS

RUTES BUGUIS VHE13.indd 1

10/06/13 15:46


El sector Pal acull l’activitat dels buguis. Des de l’estiu passat, l’empresa Oxigen s’encarrega d’oferir aquesta proposta de lleure als visitants. Així, Vallnord ofereix la possibilitat de fer una de les activitats més excitants a bord d’aquest vehicle idoni per contemplar la natura de les Valls del Nord i viure alhora una experiència inoblidable. Els buguis estan dissenyats per circular per llocs abruptes, amb un xassís lleuger i rodes grans. Aquests vehicles són ideals per conduir per la muntanya, ja que la seva configuració 4x4 s’adapta a tots els terrenys i garanteix una conducció segura tant de pujada com de baixada. Els buguis que hi ha a Vallnord són els Polaris RZR, automòbils biplaça amb un motor de 800 cc, 73 cavalls i canvi automàtic. Tots porten cinturó de seguretat i cal tenir el carnet B1 per conduirlos. L’avantatge d’aquest vehicle, en comparació d’altres vehicles com ara els quads, és ben notable. D’una banda, l’estabilitat, ja que és molt difícil bolcar o tenir un accident, i, de l’altra, la seguretat, ja que el fet de tenir sostre garanteix que, en el cas d’un accident, les conseqüències no siguin greus. No obstant això, la seva configuració, a cavall d’un cotxe i un quad, és idònia per posar a prova les habilitats pròpies en la conducció. Una de les característiques que cal destacar és la sensació de llibertat que se sent a bord d’aquest vehicle.

El sector Pal acoge la actividad de los buguis. Desde el verano pasado, la empresa Oxigen se encarga de ofrecer esta propuesta de ocio a los visitantes. Así Vallnord ofrece la posibilidad de realizar una de las actividades más excitantes a bordo de este vehículo idóneo para contemplar la naturaleza de Les Valls del Nord y vivir una experiencia inolvidable al mismo tiempo. Los buguis están diseñados para circular por sitios abruptos, con un chasis ligero y ruedas grandes. Estos vehículos son ideales para conducir por la montaña, ya que su configuración 4x4 se adapta a todos los terrenos y garantiza una conducción segura tanto de subida como de bajada. Los buguis que hay en Vallnord son los Polaris RZR, automóviles biplaza con un motor de 800 cc, 73 caballos y cambio automático. Todos llevan cinturón de seguridad y es imprescindible poseer el carné B1 para conducirlos. La ventaja de este vehículo, en comparación con otros vehículos como los quads, es bien notable. Por una parte, la estabilidad, ya que es muy difícil volcar o tener un accidente, y, por otra parte, la seguridad, ya que al tener techo, en caso de accidente, las consecuencias no son graves. No obstante, su configuración, a caballo entre un coche y un quad, es ideal para poner a prueba las habilidades propias en la conducción. Una de las características que hay que destacar es la sensación de libertad que se siente yendo en este vehículo.

RUTES AMB BUGUIS

RUTES BUGUIS VHE13.indd 2

29 10/06/13 15:46


Rutes per Vallnord: En funció de les preferències dels usuaris, existeixen diverses rutes a triar per descobrir els racons més insòlits de les muntanyes i les valls. També és possible fer rutes nocturnes per les muntanyes de les Valls del Nord, sempre amb reserva prèvia, així com rutes alternatives, sota demanda.

Rutas por Vallnord: En función de las preferencias de los usuarios, existen varias rutas a escoger para descubrir los rincones más insólitos de las montañas y los valles. También es posible hacer rutas nocturnas por las montañas de Les Valls del Nord, siempre con reserva previa, y rutas alternativas, bajo demanda.

Aquestes rutes es fan amb els guies de l’empresa, que van amb un altre vehicle tot dirigint la ruta i garantint la seguretat dels usuaris. Es poden fer rutes de fins a 10 persones.

Estas excursiones se realizan con los guías de la empresa, que van en otro vehículo dirigiendo la ruta y garantizando la seguridad de los usuarios. Se pueden hacer rutas para un máximo de 10 personas.

Tots els recorreguts s’inicien amb un petit circuit de 15 minuts pel bosc de Pal, amb l’objectiu de familiaritzar-se amb el vehicle en un lloc pla i fàcil. Pla de la Cot (30 minuts) Aquesta ruta està pensada per a les persones que desitgin iniciar-se en l’activitat i explorar racons atractius, tot gaudint d’una experiència de natura única. Se surt de la Caubella, a 1.950 m, i s’ascendeix fins als 2.050 m del Pla de la Cot. El recorregut, molt relaxat, no presenta cap dificultat. Pic de Cubil (1 hora) Aquesta ruta destaca sobretot per les imponents vistes que es poden veure quan s’arriba al cim. Des de la Caubella s’inicia el trajecte fins al pic de Cubil, situat a 2.358 m, i la tornada es fa pel mateix lloc. La cirereta del pastís és al cim: impressionants vistes de les muntanyes andorranes, com ara el pic de Carroi, i llocs de Catalunya, com ara la serra de Cadí, Os de Civís i, si les condicions atmosfèriques ho permeten, Organyà i rodalies.

30

Todos los recorridos empiezan con un pequeño circuito de 15 minutos por el bosque de Pal, con el objetivo de familiarizarse con el vehículo por un sitio llano y fácil. Pla de la Cot (30 minutos) Esta ruta está pensada para las personas que deseen iniciarse en la actividad y quieran explorar rincones atractivos, disfrutando de una experiencia de naturaleza única. Se sale de la Caubella, a 1.950 m, y se asciende hasta los 2.050 m del Pla de la Cot. El recorrido, muy relajado, no presenta dificultad alguna. Pico de Cubil (1 hora) Esta ruta destaca sobre todo por las imponentes vistas que se pueden ver cuando se llega a la cima. Desde la Caubella se inicia el trayecto hasta el pico de Cubil, situado a 2.358 m, y se regresa por el mismo sitio. La guinda del pastel está en la cima: impresionantes vistas de las montañas andorranas, como el pico de Carroi, y de parajes catalanes, como la sierra del Cadí, Os de Civís y, si las condiciones atmosféricas lo permiten, Organyà y sus alrededores.

RUTES AMB BUGUIS

RUTES BUGUIS VHE13.indd 3

10/06/13 15:46


Ruta dels Contrabandistes fins al poble de Tor (Catalunya) (3 hores) Tor és un petit poble del Pallars Sobirà que pertany al municipi d’Alins. Es troba tot just a uns tres quilòmetres de la frontera amb Andorra pel port de Cabús, molt a prop de Vallnord. Aquest poble és conegut per les disputes que hi ha hagut des de fa més d’un segle per la propietat de la muntanya, on han xocat els interessos per explotar-la turísticament i el fet de ser un lloc de pas de contrabandistes. Durant l’excursió, que recorre uns 38 quilòmetres durant dues hores, s’expliquen les disputes i els assassinats que hi ha hagut a la muntanya, així com una descripció de tots els seus protagonistes. A l’anada, es passa pel camí d’en Palanca i, un cop al poble, es pot gaudir d’un bon esmorzar a Ca la Sisqueta. De tornada, s’agafa el camí d’en Sansa, l’altra ruta contrabandista, i es fa una parada a les Bordes de Pleià, al campament hippy. Emocions infinites, sensacions inexplicables i records inesborrables... Prova els buguis de Vallnord, canvia la teva manera de veure la natura i experimenta amb els cinc sentits!

Ruta de los Contrabandistas hasta el pueblo de Tor (Cataluña) (3 horas) Tor es un pequeño pueblo del Pallars Sobirà que pertenece al municipio de Alins. Se halla a unos tres kilómetros de la frontera con Andorra por el puerto de Cabús, muy cerca de Vallnord. Este pueblo es conocido por las disputas que ha protagonizado desde hace más de un siglo por la propiedad de la montaña, donde han chocado los intereses por explotarla turísticamente y el hecho de ser un lugar de paso de contrabandistas. Durante la excursión, que recorre unos 38 kilómetros durante dos horas, se explican las disputas y los asesinatos que han tenido lugar en la montaña, con una descripción de todos sus protagonistas. De ida, se pasa por el camino del Palanca y, una vez en el pueblo, se puede disfrutar de un buen desayuno en Ca la Sisqueta. De vuelta, se toma el camino del Sansa, la otra ruta contrabandista, y se hace una parada en Bordes de Pleià, en el campamento hippy. Emociones infinitas, sensaciones inexplicables y recuerdos imborrables... ¡Prueba los buguis de Vallnord, cambia tu manera de ver la naturaleza y experimenta con los cinco sentidos!

Desde 1972

RUTES AMB BUGUIS

RUTES BUGUIS VHE13.indd 4

31 10/06/13 15:46


Festes majors: tradicions, cultura, germanor i gresca! Fiestas patronales: ¡tradiciones, cultura, fraternidad y alegría! L’estiu a Andorra fa olor de muntanya, d’esport, de bicicleta, d’escalada, de rius, de golf, d’esglésies..., però també fa olor de festa. Gairebé tots els caps de setmana d’estiu els pobles de les Valls del Nord acullen una festa, ja sigui la seva Festa Major o alguna altra celebració. I totes ofereixen una gran diversitat d’activitats per a totes les edats. És una oportunitat per descobrir tradicions, conèixer gent i passar-s’ho bé. Aquestes festes són moments de màxima alegria i esperit comunitari, i totes tenen les mateixes característiques: se celebren en llocs cèntrics, com ara les places de les esglésies o altres indrets semblants. Sol haver-hi concerts, activitats infantils, dinars de germanor, fires, etc. Els orígens de les festes són religiosos, si bé alguns pobles han decidit canviar les dates dels seus patrons per fer-les coincidir amb l’estiu.

32

El verano en Andorra huele a montaña, a deporte, a bicicleta, a escalada, a ríos, a golf, a iglesias..., pero también huele a fiesta. Casi cada fin de semana de verano los pueblos de Les Valls del Nord celebran una fiesta, ya sea su fiesta patronal u otras celebraciones. Y todas cuentan con una gran diversidad de actividades para todas las edades. Es una oportunidad para descubrir tradiciones, conocer gente y pasárselo bien. Estas fiestas son momentos de máxima alegría y espíritu comunitario, y todas tienen las mismas características: se celebran en lugares céntricos, como las plazas de las iglesias u otros lugares parecidos. Suele haber conciertos, actividades infantiles, comidas populares, ferias, etc. Los orígenes de las fiestas son religiosos, aunque algunos pueblos han decidido cambiar las fechas de sus patrones para hacerlas coincidir con el verano.

FESTES MAJORS

FESTES VHE13.indd 1

10/06/13 15:47


La primera comença coincidint amb el solstici d’estiu, Sant Joan. El poble que dóna el tret de sortida a una gairebé interminable llista de festes populars és Sispony. Tot i coincidir amb la revetlla de Sant Joan, la nit del 23 de juny no es fa una foguera com a la resta de poblacions del país. Tot i així, el poble és una referència per a la gent que vol acabar d’arrodonir la festa que dóna la benvinguda a l’estiu, un cop s’han acabat les revetlles arreu. És la primera gran festa de l’estiu...

La primera tiene lugar coincidiendo con el solsticio de verano, San Juan. El pueblo que da el disparo de salida a un sinfín de fiestas populares es Sispony. A pesar de coincidir con la verbena de San Juan, la noche del 23 de junio no se hace una hoguera como en el resto de poblaciones del país. Aun así, el pueblo es una referencia para la gente que quiere completar la fiesta que da la bienvenida al verano, una vez se han acabado las verbenas. Es la primera gran fiesta del verano...

Els últims dies de juny estan atapeïts de celebracions. Una de les més emblemàtiques és l’aplec que té lloc a la petita església de Sant Pere del Serrat, al petit poble ordinenc. Aquest monument, enfilat en un turó amb unes vistes impressionants de les valls d’Ordino, s’omple de persones que volen celebrar la primera de les festes estivals de la parròquia d’Ordino el 29 de juny, coincidint amb Sant Pere.

Los últimos días de junio están repletos de celebraciones. Una de las más emblemáticas es la fiesta que tiene lugar en la pequeña iglesia de Sant Pere del Serrat, en el pequeño pueblo de la parroquia de Ordino. Este monumento, situado en una colina con unas vistas impresionantes de los valles de Ordino, se llena de personas que quieren celebrar la primera de las fiestas estivales de la parroquia de Ordino el 29 de junio, coincidiendo con San Pedro.

El poble de Pal, a la Massana, celebra la seva Festa Major amb multitud d’actes l’últim cap de setmana de juny. Durant el primer cap de setmana de juliol té lloc una de les festes més concorregudes d’Ordino i del país, el Roser d’Ordino, que, a més, ha estat declarada Festa d’Interès Cultural. Molta gent afirma que és una de les més especials d’Andorra.

El pueblo de Pal, en La Massana, celebra su fiesta patronal con multitud de actos el último fin de semana de junio. Durante el primer fin de semana de julio se celebra una de las fiestas más concurridas de Ordino y del país, el Roser de Ordino, que, además, ha sido declarada Fiesta de Interés Cultural. Mucha gente afirma que es una de las más especiales de Andorra.

La festa del Roser és una tradició molt arrelada al poble d’Ordino, on les flors n’esdevenen part essencial, i any rere any és organitzada per la Comissió de Festes, formada pel jovent del poble. En altres indrets la festa del Roser se celebra durant el mes de Maria, al maig, o el dia de la Mare de Déu del Roser, a l’octubre, però al poble d’Ordino aquesta festa d’origen religiós se celebra el primer diumenge de juliol, i les processons i les devocions han donat pas a la festa de les roses. Tradicionalment, un dia abans de la celebració, el jovent del poble anava a recollir les roses que creixien als camps i als horts i preparaven rams que col·locaven en una panera per regalarlos a les dones. El dia de la celebració es treia la marededéu en processó i recorria els carrers del poble a les espatlles dels devots fins a arribar a l’església, on el capellà oficiava la missa i es cantava a la marededéu. La celebració religiosa del matí donava pas a una cercavila i una col·lecta, la plega del carbassó, per recollir diners per a la Festa Major. El fadrí major i el fadrí menor encapçalaven la comitiva: un donatiu a canvi d’un ram de roses. A la tarda tornava a sortir la processó i la celebració acabava amb el ball de tarda. Ara la festa del Roser només es continua celebrant a la Massana i a Ordino. (Font: Patrimoni Cultural d’Andorra).

La fiesta del Roser es una tradición muy arraigada al pueblo de Ordino, donde las flores se convierten en parte esencial, y año tras año es organizada por la Comisión de Fiestas, formada por la juventud del pueblo. En otros lugares la fiesta del Roser se celebra durante el mes de María, en mayo, o el día de la Virgen del Roser, en octubre, pero en el pueblo de Ordino esta fiesta de origen religioso se celebra el primer domingo de julio, y las procesiones y la devoción han dado paso a la fiesta de las rosas. Tradicionalmente, el día antes de la celebración, los jóvenes del pueblo iban a recoger las rosas que crecían en los campos y en los huertos, y preparaban ramos que colocaban en una cesta para regalarlos a las mujeres. El día de la celebración se sacaba la Virgen en procesión y recorría las calles del pueblo a hombros de los devotos hasta llegar a la iglesia, donde el cura oficiaba la misa y se cantaba a la Virgen. La celebración religiosa de la mañana daba paso a un pasacalle y a una colecta, “la plega del carbassó”, para recoger dinero para la fiesta patronal. El soltero de más edad y el más joven encabezaban la comitiva: un donativo a cambio de un ramo de rosas. Por la tarde volvía a salir la procesión y la celebración acababa con baile. Ahora la fiesta del Roser solo se celebra en La Massana y en Ordino. (Fuente: Patrimonio Cultural de Andorra).

FESTES MAJORS

FESTES VHE13.indd 2

33 10/06/13 15:47


El segon cap de setmana de juliol se celebra el Roser de la Massana. El diumenge es fa el repartiment de roses entre les noies i s’oficia la missa del Roser.

El segundo fin de semana de julio se celebra el Roser de La Massana. El domingo se hace el reparto de rosas entre las chicas y se oficia la misa del Roser.

També a la parròquia de la Massana, el 10 de juliol, se celebra una altra Festa d’Interès Cultural. Es tracta de la Benedicció de Vehicles de Sant Cristòfol d’Anyós, que coincideix amb la Festa Major del poble. La llegenda diu que sant Cristòfol facilitava el camí transportant la gent pel riu i Jesús li va demanar que ho fes també amb ell. És per això que la seva figura s’ha convertit en el patró de tots els viatgers. Aquesta benedicció té lloc davant l’església d’origen romànic de Sant Cristòfol d’Anyós, situada en un petit turó del poble, amb magnífiques vistes de Sispony, d’Escàs i del poble de la Massana. També es fa una missa i un aperitiu i, a part de la ruixada d’aigua sagrada que reben tots els vehicles que s’hi desplacen, els conductors són obsequiats amb una estampeta de sant Cristòfol.

También en la parroquia de La Massana, el 10 de julio, se celebra otra Fiesta de Interés Cultural. Se trata de la Bendición de Vehículos de Sant Cristòfol de Anyós, que coincide con la fiesta patronal del pueblo. La leyenda cuenta que san Cristóbal facilitaba el camino transportando a la gente por el río y Jesús le pidió que lo hiciera también con él. Es por eso que su figura se ha convertido en el patrón de todos los viajeros. Esta bendición tiene lugar delante de la iglesia de origen románico de Sant Cristòfol de Anyós, situada en una pequeña colina del pueblo, con magníficas vistas de Sispony, de Escàs y del pueblo de La Massana. También se celebra una misa y un aperitivo y, aparte de la rociadura de agua sagrada que reciben todos los vehículos que se desplazan hasta allí, los conductores son obsequiados con una estampita de san Cristóbal.

El tercer diumenge de juliol té lloc la Festa Major d’Erts, a la Massana. La missa solemne s’oficia el diumenge a l’església de Sant Romà d’Erts.

34

El tercer domingo de julio tiene lugar la fiesta patronal de Erts, en La Massana. La misa solemne se oficia el domingo en la iglesia de Sant Romà de Erts.

Fem un salt fins al mes d’agost. La primera que trobem és la Festa Major del poble de Llorts, a Ordino. El poble de La Massana celebra la seva Festa Major el 16 d’agost, Sant Roc, tot i que la festa s’ajunta amb el dia de la Mare de Déu (l’Assumpció), el dia 15. Una altra localitat que també celebra la festa el 16 d’agost és Sornàs, a la parròquia d’Ordino, que té una església dedicada a Sant Roc.

Damos un salto hasta el mes de agosto. La primera que se celebra es la fiesta patronal del pueblo de Llorts, en Ordino. El pueblo de La Massana celebra su fiesta patronal el 16 de agosto, San Roque, aunque la fiesta se junta con la Asunción, el día 15. Otra localidad que también celebra la fiesta el 16 de agosto es Sornàs, en la parroquia de Ordino, que tiene una iglesia dedicada a San Roque.

El segon cap de setmana d’agost l’Aldosa de la Massana també es vesteix de festa. El torn d’Arinsal és el penúltim cap de setmana del mes d’agost. No s’organitza coincidint amb el seu sant, que és Sant Andreu, ja que aquesta festivitat se celebra el 30 de novembre.

El segundo fin de semana de agosto L’Aldosa de La Massana también se viste de fiesta. El turno de Arinsal llega el penúltimo fin de semana del mes de agosto. No se organiza coincidiendo con su santo, que es San Andrés, ya que esta festividad se celebra el 30 de noviembre.

FESTES MAJOR

FESTES VHE13.indd 3

10/06/13 15:47


Encara ens queden tres festes per acabar d’arrodonir l’estiu. Si encara teniu ànims i ganes de gresca, el mes de setembre comença amb la Festa Major de la Cortinada i Arans, a Ordino.

Todavía nos quedan tres fiestas para acabar de completar el verano. Si aún tenéis fuerzas y ganas de fiesta, el mes de septiembre empieza con la fiesta patronal de La Cortinada y Arans, en Ordino.

La Festa Major d’Ordino és una de les darreres oportunitats que tenim per fer l’últim espeternec a la disbauxa estival. La festa és el 16 de setembre i es fa una missa en honor dels sants del poble, sant Corneli i sant Cebrià. Cada any es fa una botifarrada popular, una de les activitats més concorregudes de totes les que es fan arreu.

La fiesta patronal de Ordino es una de las últimas oportunidades que tenemos para disfrutar del desenfreno estival. La fiesta es el 16 de septiembre y se celebra una misa en honor a los santos del pueblo, san Cornelio y san Cipriano. Cada año se hace una butifarrada popular, una de las actividades más concurridas de todas las que se celebran en el país.

L’última Festa Major és la de Sant Miquel d’Ansalonga, el 29 de setembre.

La última fiesta es la de Sant Miquel de Ansalonga, el 29 de septiembre.

A part de totes aquestes celebracions, hi ha un aplec popular que se celebra cada any a l’estiu, en data variable. Es tracta de la benedicció de pastures i de bestiar de Setúria, declarada Festa d’Interès Cultural.

Aparte de todas estas celebraciones, hay una fiesta popular que se celebra cada año en verano, en fecha variable. Se trata de la bendición de pastos y de ganado de Setúria, declarada Fiesta de Interés Cultural.

Es tracta d’una festa ramadera, basada en la benedicció de les pastures i del bestiar, que celebren les guardes comunes de la zona de Setúria amb un dinar popular en honor dels ramaders.

Se trata de una fiesta ganadera, basada en la bendición de los pastos y del ganado, que celebran las guardas comunes de la zona de Setúria con una comida popular en honor a los ganaderos.

Quan arriba l’estiu, el bestiar puja a les pastures d’alta muntanya. És costum que el capellà de la parròquia arribi fins als prats acompanyat de les autoritats per beneir les terres, les aigües de la zona i el bestiar. (Font: Patrimoni Cultural d’Andorra).

Cuando llega el verano, el ganado sube a los pastos de alta montaña. Es costumbre que el cura de la parroquia llegue hasta esos prados acompañado de las autoridades para bendecir las tierras, las aguas de la zona y el ganado. (Fuente: Patrimonio Cultural de Andorra).

A part d’aquestes festes, cal tenir en compte que a l’estiu també se celebra la festivitat de la Mare de Déu de Meritxell, que té lloc el 8 de setembre i és la Festa Nacional, en tractar-se de la patrona d’Andorra.

Además de estas fiestas, en verano también se celebra la festividad de la Mare de Déu de Meritxell, que tiene lugar el 8 de septiembre y es la Fiesta Nacional, al tratarse de la patrona de Andorra.

No busquis excuses i gaudeix, amb tots els sentits, de totes les formes possibles i en tot moment, de la temporada estival. Un estiu de festa, esport, tradicions, cultura, família i amics... Un estiu complet, l’estiu Vallnord! .

Déjate de excusas y disfruta, con todos los sentidos, de todas las formas posibles y en todo momento, de la temporada estival. Un verano de fiesta, deporte, tradiciones, cultura, familia y amigos... Un verano completo, ¡el verano Vallnord!.

FESTES MAJOR

FESTES VHE13.indd 4

35 10/06/13 15:47


PAG PISTES MOMENTS VES13.indd 2

07/06/13 10:28


PAG PISTES MOMENTS VES13.indd 3

07/06/13 10:28


Mitjans en línia Vallnord Medios en línea Vallnord Els mitjans en línia han esdevingut la primera font de consulta quan es busca informació sobre destinacions. Els webs i els perfils a les xarxes són cada vegada més complets i ofereixen tota la informació que els usuaris busquen. En el cas de Vallnord, s’ha tingut molt en compte la manera de satisfer les necessitats dels públics, sense descuidar una estratègia específica per a cada mitjà social. Així, s’ha treballat per adequar el que busca el públic en cada xarxa, facilitant-li al màxim la cerca. I és que donar un bon servei i una bona imatge de professionalització és una eina bàsica per fidelitzar el públic. Perquè, parlant de seguidors o fans, no n’hi ha prou a captar-los, cal un treball posterior de fidelització. Una bona estratègia comença establint els objectius específics per a cada mitjà. S’ha de seguir una metodologia de treball, dinamitzar les xarxes, generar informació rellevant, publicar continguts, etc. Així s’ha fet des de Vallnord, que, des del seu llançament a les xarxes socials, ha perseguit l’objectiu de crear valor. Això ha estat possible sabent què és el que interessa als seguidors i facilitant-los al màxim l’accés al que busquen.

38

Los medios en línea se han convertido en la primera fuente de consulta cuando se busca información sobre cualquier destino. Los sitios web y los perfiles en las redes son cada vez más completos y ofrecen toda la información que los usuarios buscan. En el caso de Vallnord, se ha tenido muy en cuenta la forma de satisfacer las necesidades de los públicos, sin olvidar una estrategia específica para cada medio social. Así se ha trabajado para adecuar lo que busca el público en cada red, facilitándole al máximo la búsqueda. Y es que dar un buen servicio y una buena imagen de profesionalización es una herramienta básica para fidelizar al público. Porque, hablando de seguidores o fans, no basta con captarlos, hace falta un trabajo posterior de fidelización. Una buena estrategia empieza estableciendo los objetivos específicos para cada medio. Se tiene que seguir una metodología de trabajo, dinamizar las redes, generar información relevante, publicar contenidos, etc. Así se ha hecho desde Vallnord, que, desde su lanzamiento en las redes sociales, ha perseguido el objetivo de crear valor. Eso ha sido posible sabiendo qué es lo que interesa a los seguidores y facilitándoles al máximo el acceso a lo que buscan.

MITJANS EN LÍNEA

XARES SOCIALS VHE13.indd 1

10/06/13 15:47


AN CORPORATIU VES13.indd 1

07/06/13 10:27


40

Facebook. L’estació europea amb més fans: 140.000 seguidors i continua creixent (www.facebook.com/vallnord)

Facebook. La estación europea con más fans: 140.000 seguidores y continúa creciendo (www.facebook.com/vallnord)

Fruit d’aquesta àrdua feina de captació i fidelització, Vallnord ha esdevingut l’estació europea amb més fans al Facebook. Amb més de 140.000 seguidors, Vallnord ha aconseguit captar l’atenció dels usuaris de les xarxes i, a més, ha generat diàleg i molt engagement (és a dir, implicació dels fans, fidelitat i motivació perquè interactuïn molt més). El punt fort d’aquesta xarxa social és la publicació de fotografies i vídeos, i també el diàleg.

Fruto de este arduo trabajo de captación y fidelización, Vallnord se ha convertido en la estación europea con más fans en Facebook. Con más de 140.000 seguidores, Vallnord ha conseguido captar la atención de los usuarios de las redes y además ha generado diálogo y mucho engagement (es decir, implicación de los fans, fidelidad y motivación para que interactúen mucho más). El punto fuerte de esta red social es la publicación de fotografías y vídeos, y también el diálogo.

El grup d’edat més nombrós entre els seguidors és el de 13 a 24 anys, un target molt específic de gent jove. La ciutat d’on provenen la majoria d’aquests fans és Barcelona.

El grupo de edad más numeroso entre los seguidores es el de 13 a 24 años, un target muy específico de gente joven. El lugar de residencia de la mayoría de estos fans es Barcelona.

Així, a Facebook es publiquen, sobretot, imatges de l’estat de l’estació i vídeos relacionats. També es fan sorteigs i promocions per als fans, com una manera més de dinamitzar la xarxa i aconseguir la fidelització.

Así en Facebook se publican, sobre todo, imágenes del estado de la estación y vídeos relacionados. También se realizan sorteos y promociones para los fans, como una forma más de dinamizar la red y conseguir la fidelización.

Twitter. 11.000 seguidors instantanis (@Vallnord)

Twitter. 11.000 seguidores instantáneos (@Vallnord)

En el cas de Twitter, el nombre de seguidors és d’11.000 usuaris que reben informació instantània sobre les actualitzacions d’estat de Vallnord. La majoria de les informacions estan relacionades amb l’estat de les pistes o amb la meteorologia, però també es comparteixen altres informacions rellevants. No oblidem que l’especificitat d’aquesta xarxa rau en la simplicitat dels missatges (només es poden escriure 140 caràcters en una publicació), que han de ser clars i han de donar la màxima informació. Per això, és important seleccionar bé el contingut, perquè ha d’arribar al màxim nombre de persones possible, i cridar l’atenció dels seguidors. És significatiu també el nombre de persones que retuitegen les actualitzacions d’estat, així com la gent que anomena @Vallnord en els seus tuits.

En el caso de Twitter, el número de seguidores es de 11. 000 usuarios que reciben información instantánea sobre las actualizaciones de estado de Vallnord. La mayoría de las informaciones están relacionadas con el estado de las pistas o con la meteorología, pero también se comparten otras informaciones relevantes. No olvidemos que la especificidad de esta red radica en la simplicidad de los mensajes (solo se pueden escribir 140 caracteres en una publicación), que tienen que ser claros y dar la máxima información. Por eso, es importante seleccionar bien el contenido, porque tiene que llegar al máximo número de personas posible, y llamar la atención de los seguidores. Es significativo también el número de personas que retuitean las actualizaciones de estado y la gente que menciona @Vallnord en sus tuits.

MITJANS EN LÍNEA

XARES SOCIALS VHE13.indd 2

10/06/13 15:47


www.vallnord.com

YouTube. 200 vídeos d’esdeveniments (http://www.youtube.com/user/canalvallnord)

YouTube. 200 vídeos de acontecimientos (http://www.youtube.com/user/canalvallnord)

Hi ha més de 200 vídeos de diferents esdeveniments per difondre, a través d’imatges, què és Vallnord i què s’hi fa. Nevades destacades, paisatges, esdeveniments esportius com ara la Copa d’Europa de boarder cross de l’hivern passat, reportatges sobre les instal·lacions i altres imatges configuren el contingut del canal de YouTube. Actualment hi ha més de 400 persones subscrites al canal i 300.000 reproduccions de vídeo.

Hay más de 200 vídeos de diferentes acontecimientos para difundir, a través de imágenes, qué es Vallnord y qué se hace allí. Nevadas destacadas, paisajes, eventos deportivos como la Copa de Europa de Boarder Cross del invierno pasado, reportajes sobre las instalaciones y otras imágenes configuran el contenido del canal de YouTube. Actualmente hay más de 400 personas suscritas al canal y 300.000 reproducciones de vídeo.

Instagram. Fotos des d’una altra perspectiva (@vallnord)

Instagram. Fotos desde otra perspectiva (@vallnord)

El canal d’Instagram, l’aplicació de fotografia que permet als usuaris de fer fotografies amb filtres, té un miler de seguidors. L’aplicació capta els millors instants de Vallnord i els comparteix en aquest canal que també es caracteritza per tenir un públic específic; normalment són gent amb gust per la fotografia.

El canal de Instagram, la aplicación de fotografía que permite a los usuarios hacer fotografías con filtros, tiene un millar de seguidores. La aplicación capta los mejores instantes de Vallnord y los comparte en este canal que también se caracteriza por tener un público específico; normalmente, amantes de la fotografía.

Flickr. Galeria d’imatges amb més de 80 àlbums (http://www. flickr.com/photos/vallnord/)

Flickr. Galería de imágenes con más de 80 álbumes (http://www. flickr.com/photos/vallnord/)

El Flickr és un magatzem de fotografies i actualment Vallnord hi té les millors imatges dels seus esdeveniments i localitzacions, organitzades en més de 80 àlbums i 700 fotografies.

Flickr es un almacén de fotografías y actualmente Vallnord tiene ahí las mejores imágenes de sus acontecimientos y localizaciones, organizadas en más de 80 álbumes y 700 fotografías.

El web corporatiu. El pilar dels mitjans en línia (www.vallnord.com)

El sitio web corporativo. El pilar de los medios en línea (www.vallnord.com)

El web corporatiu va patir una renovació i es va posar en marxa coincidint amb la darrera temporada d’hivern. Aquest nou web, que ha tingut molt bona acceptació, es va dissenyar pensant en la usabilitat, és a dir, que els usuaris trobessin el que buscaven de manera més fàcil i més ràpida. Així, també es va incloure l’apartat per poder fer reserves en línia des de la mateixa plataforma. Entre els avantatges del nou disseny podem destacar el filtre inicial opcional que els usuaris poden utilitzar per arribar a allò que busquen, segons les seves preferències. Així és més fàcil trobar l’activitat que es desitja, seleccionant un perfil (amics, família, bikers, parelles o principiants). El web inclou apartats específics amb indicacions sobre com arribar a Vallnord, les activitats que es poden fer a cada domini, les ofertes i altres recomanacions.

El sitio web corporativo sufrió una renovación y se puso en marcha de nuevo coincidiendo con la última temporada de invierno. Esta nueva versión, que ha tenido muy buena aceptación, se diseñó pensando en la usabilidad, es decir, que los usuarios encontraran lo que buscaban de forma más fácil y rápida. Así también se incluyó el apartado para poder hacer reservas en línea desde la misma plataforma. Entre las ventajas del nuevo diseño podemos destacar el filtro inicial opcional que los usuarios pueden utilizar para llegar a aquello que buscan, según sus preferencias. Así es más fácil encontrar la actividad que se desea, seleccionando un perfil (amigos, familia, bikers, parejas o principiantes). El sitio web incluye apartados específicos con indicaciones sobre cómo llegar a Vallnord, las actividades que se pueden realizar en cada dominio, las ofertas y otras recomendaciones.

MITJANS EN LÍNEA

XARES SOCIALS VHE13.indd 3

41 10/06/13 15:47


PAG TARIFES VES13.indd 2

07/06/13 10:31


PAG TARIFES VES13.indd 3

07/06/13 10:31


PAG PISTES MOMENTS VES13.indd 4

07/06/13 10:28


PAG PISTES MOMENTS VES13.indd 5

07/06/13 10:28


Directori Restaurants/ Directorio Restaurantes PARRÒQUIA DE LA MASSANA LA MASSANA • Restaurant Ambatlle Edifici Serra de l’Honor La Massana - AD400 tel. (+ 376) 838 539 Menús i carns a la brasa • Restaurant Pizzeria Angelo C/ Josep Rossell, 1 La Massana - AD400 tel. (+ 376) 738 393 Pizzeria, cuina italiana i de mercat • Restaurant La Bona Taula Av. del Ravell, Edifici La Solana La Massana - AD400 tel. (+ 376) 838 508 Cuina casolana i menú diari • Bondia Cafè Plaça de les Fontetes La Massana - AD400 tel. (+ 376) 840 030 Menú diari • Restaurant Borda de l’Avi Ctra. d’Arinsal, s/n La Massana - AD400 tel. (+ 376) 835 154 Carns a la brasa i cuina de mercat • Restaurant Borda Raubert Ctra. d’Arinsal La Massana - AD400 tel. (+ 376) 835 420 Cuina casolana i especialitat en carns a la brasa • Restaurant Borda Xica Borda Xica (al costat del Comú) La Massana - AD400 tel. (+ 376) 837 190 Cuina casolana i carns a la brasa • Restaurant El Cantàbric a taula Av. Sant Antoni, 14 La Massana - AD400 tel. (+ 376) 836 052 Especialitat en marisc i peix • Bar Restaurant Casino Av. Sant Antoni, 68 La Massana - AD400 tel. (+ 376) 840 601 Carns a la brasa i cuina de mercat • Restaurant Conde Av. del Través, Edifici Jardí La Massana - AD400 tel. (+ 376) 837 463 • Cafeteria Creperia Don Piacere Av. del Ravell, 2 - La Massana - AD400 tel. (+ 376) 840 909 Creps, pizzes i entrepans

46

• La Granja 1001 Cap del Carrer, 12, Casa Vilalta La Massana - AD400 tel. (+ 376) 836 047 Entrepans

• Restaurant Silvino Av. del Través, 21 La Massana - AD400 tel. (+ 376) 840 720 Especialitat en carns a la brasa i bacallà

• Bar Restaurant Ivan Av. Sant Antoni, 71 La Massana - AD400 tel. (+ 376) 835 808 Menú diari, plats combinats i entrepans

• Restaurant Siurell Av. Sant Antoni, 33 La Massana - AD400 tel. (+ 376) 838 758 Menú diari, plats combinats, entrepans i tapes

• Restaurant Marco Polo Av. Sant Antoni, 36 - Hotel Marco Polo La Massana - AD400 tel. (+ 376) 738 363 Bufet lliure • Món Bohemi Av. del Través, 21 - La Massana - AD400 tel. (+ 376) 837 076 Cuina Tex-Mex • Restaurant Hostal Palanques Av. Sant Antoni, 16 La Massana - AD400 tel. (+ 376) 835 007 Cuina casolana, cuina francesa i menú diari • Restaurant Pla de l’Estany C/ Major, s/n - La Massana - AD400 tel. (+ 376) 835 028 Menú, plats combinats i entrepans • Bar Cibercafè Porquets Sí Av. del Través, 4 - La Massana - AD400 tel. (+ 376) 838 866 Menú diari, plats combinats i entrepans • Bar Restaurant del Prat Gran Av. del Ravell, 9 - La Massana- AD400 tel. (+376) 836 222 Menú diari i cuina de mercat • Restaurant El Racó dels Amics Av. Sant Antoni, 42 La Massana - AD400 tel. (+ 376) 836 628 Cuina casolana, mediterrània i menú diari • Restaurant El Ressopó Av. del Ravell, 5 - La Massana - AD400 tel. (+ 376) 840 142 Plats combinats, entrepans i tapes • Restaurant El Rusc Ctra. d’Arinsal - La Massana - AD400 tel. (+ 376) 838 200 Cuina de mercat i especialitat en marisc i peix • Restaurant Rutllan Av. del Ravell, 3 - Hotel Rutllan La Massana - AD400 tel. (+ 376) 835 000 Cuina de mercat autòctona i francesa

• Restaurant Versió Original VO C/ Josep Rossell La Massana - AD400 tel. (+ 376) 839 309 Cuina creativa i menú diari • Granja Veiga Av. del Través, 3 La Massana - AD400 tel. (+ 376) 837 222 Menú diari, plats combinats i entrepans • Pizzeria Vesuvi Av. Sant Antoni – Casa Robert Gil La Massana - AD400 tel. (+ 376) 838 194 Pizzes

L’ALDOSA • Restaurant Casa No-No Ctra. de la Creu Blanca, 4-6 L’Aldosa - AD400 tel. (+ 376) 839 111 Cuina italiana i carns a la brasa • Restaurant Parc de Giberga Costes de Giberga L’Aldosa - AD400 tel. (+ 376) 840 172 Cuina casolana

SISPONY • Restaurant Abba Suite Terra Major de Sispony, s/n Abba Suite Hotel - Sispony - AD400 tel. (+ 376) 737 300 Cuina casolana i de mercat amb menú diari • Restaurant La Burna Av. del Jovell, 20 - Hotel La Burna Sispony - AD400 tel. (+ 376) 835 355 Cuina casolana • Restaurant Molí dels Fanals Av. de les Comes, s/n - Sispony - AD400 tel. (+ 376) 835 380 Cuina casolana

RESTAURANTS LA MASSANA

PAG RESTAURANTS VES13.indd 1

10/06/13 15:58


ERTS • Restaurant Bambú Oriental Ctra. d’Arinsal, s/n - Hotel Palarine Erts - AD400 tel. (+ 376) 737 393 Cuina oriental, internacional i creativa • Restaurant La Borda d’Erts Ctra. d’Arinsal, s/n Erts - AD400 tel. (+ 376) 840 820 Cuina francesa i especialitat en carns a la brasa • Restaurant L’Hort de Casa Ctra. d’Arinsal, s/n Erts - AD400 tel. (+ 376) 835 068 Cuina casolana i especialitat en carns a la brasa • Restaurant Émo Ctra. d’Arinsal - Hotel Palomé Erts - AD400 tel. (+ 376) 738 500 Cuina gastronòmica • Restaurant La Torrada Ctra. de Pal - Càmping Xixerella Erts - AD400 tel. (+ 376) 837 452 Cuina internacional • Restaurant Xixerella Ctra. de Pal - Borda Xixerella Xixerella - AD400 tel. (+ 376) 838 525 Especialitat en carns a la brasa

ANYÓS • Restaurant Can Pere Ctra. de Sant Cristòfol, 10 Anyós - AD400 tel. (+ 376) 835 415 Cuina de mercat i especialitat en cuina oriental • Restaurant Can Toni Ctra. de Sant Cristòfol, s/n Anyós - AD400 tel. (+ 376) 835 923 Cuina tradicional • Restaurant Capriccio Ctra. d’Anyós - Hotel Anyós Park Anyós - AD400 tel. (+ 376) 737 573 Bufet lliure • Restaurant Delizioso Ctra. d’Anyós - Anyós Park Anyós - AD400 tel. (+ 376) 737 573 Cuina internacional

PAL • Restaurant Bonet Crta. de Pal, s/n Pal - AD400 Tel. (+376) 836 063 Cuina casolana i menú diari

• Restaurant L’Eulari de Pal Plaça del Poble, s/n Pal - AD400 tel. (+ 376) 836 400 Cuina casolana i especialitat en carns a la brasa

• Restaurant La Pampa Ctra. d’Arinsal, Edifici Amadeus, baixos Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 839 630 Cuina argentina, especialitat en carns a la brasa

• Restaurant Lydia La Fontanella - Pal - AD400 tel. (+ 376) 835 377 Cuina casolana andorrana

• Sidreria Pub Herri Crta. d’Arinsal, Ed. Amadeus, 3 Arinsal- AD400 Tel. (+376) 838 566 Cuina basca i carns

ARINSAL

• Bar- restaurant La llum d’oli Crta. d’Arinsal - Arinsal - AD400 Tel. (+376) 836 701 Bar i tapes

• Restaurant 360º Ctra. d’Arinsal - Edifici Caprici Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 839 981 Cuina casolana, internacional i japonesa • Restaurant Black Bull Borda Pradet - Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 840 177 Entrepans i plats combinats

• Restaurant Hotel Princesa Parc Ctra. d’Arinsal -Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 736 400 Bufet lliure

• Restaurant El Bosc Ctra. d’Arinsal - Edifici Areny, baixos Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 835 519 Especialitat en tapes, pizzes i carns • El Cau Ctra. d’Arinsal - Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 837 781 Entrepans, hamburgueses, plats combinats i pizzes • Restaurant Cisco’s C/ del Serradell - Casa Martí Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 836 398 Especialitats mexicanes

• Restaurant Quo Vadis Ctra. d’Arinsal - Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 837 600 Cuina anglesa i internacional • Restaurant Refugi de la Fondue Ctra. d’Arinsal, Xalet Hort de la Palanca Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 839 599 Cuina francesa i italiana, especialitat en fondues • Restaurant La Rosa Ctra. d’Arinsal - Edifici Joan de Torne Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 838 670 Plats combinats, menús i pizzes

• Restaurant Comapedrosa Ctra. d’Arinsal - Hotel Comapedrosa Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 836 971 Cuina casolana amb menú i bufet • Restaurant Hotel Crest Ctra. de Comallemple - Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 738 020 Menú diari • Fora Pista Ctra. de Comallemple, s/n Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 738 020 Entrepans, hamburgueses i pizzes • Restaurant Micolau Ctra. d’Arinsal - Hotel Micolau Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 737 707 Cuina casolana i especialitat en carns a la brasa i cuina mexicana • Restaurant Molí de la Plaça Ctra. d’Arinsal - Casa Jan de la Font Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 835 281 Especialitat en pastes i pizzes, i cuina tailandesa

• Polar Bar Crta. del Comallemple, s/n Arinsal- AD400 tel. (+376) 737 878 Cuina de mercat

• Restaurant Aparthotel Sant Andreu Ctra. d’Arinsal Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 836 164 Cuina índia i anglesa • Restaurant Hotel Solana Ctra. d’Arinsal, 29 - Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 737 999 Menú al migdia i bufet lliure a la nit • Restaurant Surf Borda Giraut - Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 838 069 Cuina argentina i italiana, especialitat en carns a la brasa • Restaurant Pizzeria Timotea Ctra. d’Arinsal - Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 836 386 Especialitats argentines i pizzes • Restaurant Xalet Hotel Montané Ctra. General d’Arinsal - Arinsal - AD400 tel. (+ 376) 737 536 Cuina de fusió internacional

RESTAURANTS LA MASSANA

PAG RESTAURANTS VES13.indd 2

47 10/06/13 15:58


Directori Restaurants/ Directorio Restaurantes PARRÒQUIA D’ORDINO ORDINO • Restaurant Armengol - Casa León Plaça Major - Casa Armengol Ordino - AD300 tel. (+ 376) 835 977 Carns a la brasa, cuina casolana i menú diari • Bar Restaurant Babi C/ Major, Casa Babi Ordino - AD300 tel. (+ 376) 835 343 Carns a la brasa i menú casolà • Restaurant Babot Ctra. del Coll d’Ordino, km 2 Hotel Babot - Ordino - AD300 tel. (+ 376) 747 047 Cuina del país, de mercat i banquets • Restaurant Pizzeria Coll d’Ordino Ctra. del Coll d’Ordino Ordino - AD300 tel. (+ 376) 839 203 Especialitat en pizzes • Bar Restaurant La Clota Ctra. General d’Ordino - Urbanització La Clota Verda - Edifici Prat del Pomer Ordino - AD300 tel. (+ 376) 847 474 Cuina casolana portuguesa • Restaurant Coma Ctra. General d’Ordino - Hotel Coma Ordino - AD300 tel. (+ 376) 736 100 Cuina casolana, de mercat i de degustació • Restaurant Gaspà Ctra. General d’Ordino - Hotel Gaspà Ordino - AD300 tel. (+ 376) 835 080

48

• Restaurant Tòpic Antic cobert de Picamal Ordino - AD300 tel. (+ 376) 736 102 Cuina casolana amb especialitat en carns a la brasa • Restaurant Vertical Límit Cafè C/ Major - Casa Jep del Tor Ordino - AD300 tel. (+ 376) 835 057 Creperia i especialitat en carns argentines

SORNÀS • Restaurant Les Fargues Pont de Sornàs, s/n Ordino - AD300 tel. (+ 376) 850 941 Cuina casolana, especialitat en carns a la brasa i entrepans

ANSALONGA • Restaurant Borda d’Ansalonga Ctra. General d’Ordino Càmping Borda d’Ansalonga Ansalonga - AD300 tel. (+ 376) 850 374 Cuina casolana amb especialitat en carns a la brasa i entrepans, només a l’estiu

LA CORTINADA • Restaurant Cal Daina Ctra. General d’Ordino - Hotel Cal Daina La Cortinada - AD300 tel. (+ 376) 850 988 Cuina casolana amb especialitat en carns a la brasa i menú diari

ARANS • Restaurant Arans Ctra. General d’Ordino - Hotel Arans Arans - AD300 tel. (+ 376) 850 390 Cuina casolana • Restaurant La Font d’Arans Ctra. General d’Ordino Arans - AD300 tel. (+ 376) 850 830 Cuina francesa, cuina creativa i menú diari

LLORTS • Restaurant L’Era d’en Jaume Plaça de Llorts, s/n Llorts - AD300 tel. (+ 376) 850 667 Cuina casolana amb especialitat en carns a la brasa • Restaurant La Neu Casa Antonet - Llorts - AD300 tel. (+ 376) 850 650 Cuina casolana i cuina creativa • Restaurant Prat de les Mines Ctra. General, 3 - Apartaments Turístics Prat de les Mines Llorts - AD300 tel. (+ 376) 849 400 - 635 005 Cuina de muntanya i carns a la brasa

EL SERRAT • Restaurant Bringué Ctra. General d’Ordino - Hotel Bringué El Serrat - AD300 tel. (+ 376) 736 999 Cuina casolana i europea

• Restaurant Hotel Prats Crta. Coll d’Ordino, s/n Ordino AD300 Tel. (+376) 835 645 Cuina casolana

• Restaurant Font Blanca Ctra. General d’Ordino Edifici Font Blanca La Cortinada - AD300 tel. (+ 376) 850 068 Cuina tradicional amb un toc d’autor

• Bar Restaurant Quim C/ Major, s/n Ordino - AD300 tel. (+ 376) 835 645 Cuina casolana

• Restaurant Sucarà Ctra. General d’Ordino - Hotel Sucarà La Cortinada - AD300 tel. (+ 376) 850 151 Especialitat en carns a la brasa

• Restaurant Tristaina Ctra. General d’Ordino - Hotel Tristaina El Serrat - AD300 tel. (+ 376) 850 081 Cuina casolana

• Restaurant Refugi de l’Amistat Ctra. del Coll d’Ordino - Edifici Rubí Ordino - AD300 tel. (+ 376) 839 267 Cuina francesa, cuina creativa i de mercat

• Restaurant Cal Tonet Ctra. General d’Ordino La Cortinada - AD300 tel. (+ 376) 849 179 Cuina tradicional

• Restaurant Hotel Xalet Bringué Ctra. General d’Ordino Hotel Xalet Bringué El Serrat - AD300 tel. (+ 376) 749 100 Cuina casolana i europea

• Restaurant El Serrat Ctra. General d’Ordino - Hotel El Serrat El Serrat - AD300 tel. (+ 376) 735 735 Bufet i carta

RESTAURANTS ORDINO

PAG RESTAURANTS VES13.indd 3

10/06/13 15:58


AN OK TUDOR ES13.indd 1

07/06/13 10:19


Vallnord Articles en Français n’a cessé de voir grandir le nombre de visiteurs ces dernières années. Cette année, les vues incroyables de Creussans seront accompagnées d’un déjeuner, pour ceux qui le souhaitent, au restaurant avec terrasse de la Coma. Il s’agit du nouveau pack « Panoramique », qui comprend l’aller-retour avec le télésiège de Creussans et le déjeuner.

Été 2013. Le couronnement d’une bonne année Après un hiver avec une quantité et une qualité de neige mémorables, des hauteurs qui ont triplé par rapport aux années précédentes, on mérite bien un été tout aussi exceptionnel. Il ne s’agit pas de rivaliser entre les époques de l’année, mais d’égaler le niveau de qualité obtenu en hiver, grâce à une neige abondante et au travail des professionnels de Vallnord, et parvenir en fin de compte à la désaisonnalisation. Les Valls del Nord présentent un nombre d’atouts incalculable, tout ce qu’il faut pour devenir une destination touristique de choix tout au long de l’année. Vallnord est un facteurclé pour le développement des deux paroisses. Cependant, Ordino et La Massana promeuvent en parallèle d’autres types d’activités, toujours sur le thème de la montagne, de la culture et des traditions. La saison estivale a connu un essor important ces dernières années. Elle a pratiquement la même ampleur que la saison d’hiver. Conscients de l’importance extrême de ces quelques mois, Vallnord emploie de nombreux moyens pour préparer et adapter la station pour l’accueil des visiteurs. Aménager les pistes de ski, les transformer en pistes de descente et adapter le terrain pour les activités d’été. Il s’agit là d’un tout petit aperçu des tâches réalisées par la station au cours des mois qui précèdent l’été, car tout doit être parfaitement rodé pour le début de la saison. C’est également le moment de préparer la saison d’hiver à venir, vérifier tout le matériel et faire une mise au point. On compte d’autre part sur une nouveauté intéressante cette année : le secteur Pal accueillera une épreuve de Coupe du Monde de VTT du 24 au 28 juillet. En résumé, l’activité de la station ne faiblit pas et c’est bon signe. Pour faire en sorte que cette année 2013 soit parfaite, après une saison d’hiver fort réussie, Vallnord a préparé toute une série de nouveautés visant à améliorer les prestations des trois domaines, dans le but d’attirer un maximum de public. Le secteur Arcalís propose une nouveauté qui associe gastronomie et nature. Une démonstration évidente du pari réalisé sur la région, qui

50

Le circuit d’interprétation du cirque glaciaire de Tristaina a été créé dans le but de faire découvrir l’histoire et la formation des montagnes de la région d’Arcalís. Par le biais de six panneaux explicatifs, les visiteurs peuvent découvrir la formation de ce cirque glaciaire, qui appartient à la faille de Mérens, un accident tectonique parallèle à la faille nord-pyrénéenne, frontière géologique séparant la péninsule Ibérique du continent européen, c’est-à-dire, les Pyrénées. Tout au long du parcours, il est possible de lire des notes sur la faune, les zones humides, la végétation, etc. C’est une manière agréable et amusante d’apprendre comment se sont formées ces montagnes. Le secteur Arinsal voit les événements de trial, de bike trial et de BMX prendre de la hauteur dans les installations municipales (un reportage sur le circuit de BMX est disponible dans cette publication). Deux événements importants auront lieu l’été prochain, mettant le circuit sur le devant de la scène et démontrant ainsi son impact sur le développement touristique du village d’Arinsal. Il s’agit d’une épreuve du championnat d’Espagne et de Catalogne de bike trial, organisée par la Bike Trial Unión Española. Ce rendez-vous se tiendra le 9 juin et regroupera les meilleurs riders espagnols de cette discipline. Le circuit accueillera également le Trophée Pyrénées/Països Catalans. Le Vallnord Mountain Park de Pal réalise d’importants travaux de rénovation. Conscient qu’il s’agit de l’espace qui accueille la plupart des activités, Vallnord a misé sur la modernisation du matériel. Les tout-petits pourront donc découvrir et s’amuser dans de nouvelles structures gonflables dans le Pekepark. Cependant, tous les efforts ne concernent pas uniquement les plus jeunes : les activités d’aventure ne sont pas en reste avec l’acquisition de nouveau matériel pour la pratique du tir à l’arc, les descentes en kart et les karts électriques. Tout comme à Arcalís, Pal propose également un pack gastronomique. Dans ce cas, il comprend un barbecue et un aller-retour par la télécabine de La Massana. Un grand nombre de cyclistes passent par la paroisse de La Massana en été, c’est pourquoi on peut compter sur un nouveau parcours pour les piétons, allant de La Massana au secteur Pal. L’objectif est de faciliter la cohabitation entre les cyclistes et les randonneurs. Et pour finir, en raison de l’organisation de la Coupe du Monde de VTT 2013, une nouvelle piste de descente est actuellement en cours de réalisation, avec comme point d’arrivée le village de La Massana. Un pont permanent sera également réalisé au carrefour entre la piste de la Maxiavalanche et la route de Pal. Une infrastructure qui, parmi d’autres, fera partie de la nouvelle piste de DH de la Coupe du Monde de VTT.

Vallnord ne cesse donc de miser sur l’été comme l’un des piliers forts de l’activité touristique des Valls del Nord. De plus en plus, la saison estivale et les activités qui en dérivent, comme ici le vélo, créent des possibilités d’ouvrir de nouveaux marchés et de les maintenir tout au long de l’année. ---------------------------------

Coupe du Monde de VTT. L’événement sportif de l’année au Vallnord Bike Park Les opportunités sont rares de voir les meilleurs bikers du monde réunis dans toutes les disciplines. Cette année, le Vallnord Bike Park offre la possibilité d’assister au plus grand événement sportif andorran de l’année, la Coupe du Monde de VTT. Après deux coupes organisées en 2008 et 2009, l’Andorre accueille de nouveau l’élite du cyclisme du 24 au 28 juillet. La Coupe du Monde de VTT, organisée par l’Union cycliste internationale (UCI), se disputera en huit rencontres, dans huit pays différents. La compétition comprend six manches de descente (DHI) et de cross-country olympique (XCO) et cinq manches de cross-country eliminator (XCE). Le calendrier des épreuves de la Coupe du Monde débute donc le 18 mai en Allemagne, à Albstadt, et se poursuit dans la station de Nove Mesto na Morave (République tchèque), à Fort William (Royaume-Uni) et à Val di Sole (Italie), entre autres. La seule rencontre qui se disputera en dehors du continent européen se déroulera au Canada, dans la station de Mont-Sainte-Anne. De son côté, Vallnord sera le cinquième rendez-vous et accueillera les trois épreuves de la Coupe du Monde, à commencer par le XCE. Puis viendra le moment d’inaugurer la nouvelle piste de descente, avec une arrivée à La Massana. Le succès de la manche andorrane est assuré, aussi bien au niveau de l’affluence du public que des coureurs. Il y a là deux facteurs importants : d’un côté, le fait que sur les huit rencontres, seules trois regroupent les trois spécialités de la Coupe du Monde (XCO, XCE et DHI) et, d’un autre côté, le fait qu’aucune rencontre n’ait lieu dans l’un des pays voisins, comme l’Espagne, la France ou le Portugal.

ARTICLES FRANÇAIS

PAG FRANCES VHES13.indd 1

10/06/13 15:48


AN OK CARITA VES13.indd 1

07/06/13 10:19


Pour cette nouvelle édition 2013, on attend plus de 700 bikers inscrits dans les trois disciplines, près de 100 équipes dans le paddock et plus de 50 pays représentés. Quant au public, l’objectif est de dépasser les 20 000 spectateurs de 2008, lorsque Vallnord avait également accueilli la Coupe du Monde de VTT dans trois disciplines (XCO, DHI et 4X). Il s’agit d’un événement important pour le sport andorran, comme pour les citoyens et le tourisme, et ce, pour plusieurs raisons. Voici l’explication donnée par le biker international et ambassadeur du Vallnord Bike Park, Cédric Gracia, qui assure que «l’Andorre est déjà fin prête, son cadre naturel est l’un des meilleurs au monde pour concevoir des circuits spectaculaires». Il ajoute aussi que «Vallnord a énormément appris de l’organisation des épreuves de 2008 et 2009, et le fait que la piste de descente arrive jusqu’à La Massana est l’un plus beaux résultats tirés de cette expérience ». Selon le spécialiste, qui a également participé à la conception des circuits, le contexte de crise n’entre pas autant en jeu lorsqu’il s’agit d’activités ludiques, car « malgré cette crise qui affecte tout le monde, le sport est le seul domaine capable d’éclipser un tant soit peu ces problèmes. Nous avons tous besoin de nous amuser et voici une belle opportunité pour démontrer que l’Andorre est une destination touristique à prendre en compte». «Je pense que les gens d’ici vont adorer ce rendez-vous», poursuit-il, «et que ceux venus d’ailleurs vont pouvoir découvrir les hôtels, les restaurants et d’autres activités de loisir, sans oublier la nature, qui est l’un des grands atouts de l’Andorre». L’un des principaux sponsors de l’événement, Commençal, marque pionnière dans la fabrication et la vente de VTT et dont le siège se trouve en Andorre, souligne à son tour l’importance que Vallnord puisse accueillir un événement de cette envergure. «Cela permet de promouvoir l’Andorre partout sur la planète et de démontrer l’implication de Commençal dans le monde du VTT, car certains de ces circuits sont ceux que nous utilisons pour le développement de nos vélos», déclare-t-on. Concernant les tracés, Commençal insiste sur la piste de descente, l’une de leurs spécialités: «Cette piste de descente a tout pour être l’une des plus difficiles et l’une des plus spectaculaires du circuit... Et elle est sans doute l’une des plus appréciées des bikers. L’arrivée à La Massana est un facteur extrêmement positif, car il donne la possibilité à tous les Andorrans et au public en général de découvrir le VTT». Ce sport a connu un essor important et a rencontré un bon accueil du public. «À Commençal, nous voulons rappeler que la descente est la discipline reine du VTT et que c’est un honneur de pouvoir assister à une compétition en Andorre. Rajoutons que l’enduro est une discipline très proche qui a un bel avenir devant elle et qui aura également sa place en Andorre. Nous croyons fermement au développement de l’enduro. Un sport qui a su tirer le meilleur des autres disciplines et dont l’objectifclé est de s’amuser, à travers les sensations et la découverte de paysages, qui constituent la véritable essence du VTT». Commençal a également souligné «l’effort du gouvernement d’Andorre qui contribue au dé-

veloppement du VTT dans la principauté, un pays qui présente de gros avantages pour la pratique de cette discipline et qui pourrait bien devenir l’une des destinations de prédilection des bikers». Pour le moment, le rendez-vous de la saison est du 24 au 28 juillet, dates auxquelles l’Andorre accueillera la Coupe du Monde de VTT au Vallnord Bike Park, à La Massana. Une épreuve qui compte sur le soutien de la Fédération andorrane de cyclisme, Commençal, Alpha, Crèdit Andorrà, Pyrénées, Andorra Telecom et RTVASA. CALENDRIER DE LA COUPE DU MONDE DE VTT 2013 18-19 mai - XCO/XCE1 - Albstadt (GER) 25-26 mai - XCO/XCE2 - Nove Mesto na Morave (CZE) 8-9 juin - DHI1 - Fort William (GBR) 15-16 juin - XCO/XCE3/DHI2 - Val di Sole (ITA) 27-28 juillet - XCO/XCE4/DHI3 - Vallnord (AND) 10-11 août - XCO5/DHI4 - Mont-Sainte-Anne (CAN) 14-15 septembre - XCO6/XCE5/DHI5 - Hafjell (NOR) 21-22 septembre - DHI6 - Leogang (AUT) ---------------------------------

sont de plus en plus nombreux à s’inscrire. Cette nouvelle édition présente des changements de dates et d’horaires. L’objectif est clair: offrir un maximum de confort aux coureurs. Parmi les changements les plus importants de l’édition 2013, on compte la modification du calendrier. Jusqu’à présent, les épreuves se déroulaient en juillet, mais cette année l’Andorra Ultra Trail Vallnord aura lieu du 20 au 23 juin. D’autre part, des changements importants sont à noter dans l’organisation des courses : deux heures supplémentaires pour terminer la Ronda dels Cims (62 heures) et cinq heures de plus pour l’Ultra Mític (46 heures). Le départ de ces deux courses est avancé d’une heure et le départ du Celestrail est déplacé à minuit pour courir moins longtemps sans lumière naturelle. Les courses seront ainsi plus accessibles pour les participants qui ne sont pas des coureurs d’élite. Ces dernières années ont vu le nombre d’abandons augmenter. C’est pour cela que cette nouvelle édition met tout en œuvre pour que le plus grand nombre de coureurs puissent terminer les courses. Parmi toutes ces nouveautés, il est important de souligner que le Celestrail compte pour la Coupe du Monde Ultra Skymarathon Series. Tous les départs ont lieu depuis Ordino, à l’exception du Trail qui commence au Coll de la Botella, dans la station de Pal, à La Massana. Description des courses: Ronda dels Cims (170 km) Boucle géante de la principauté d’Andorre en passant par les plus hauts sommets, comme le pic de Comapedrosa (2 942 m), et en longeant la frontière espagnole le long de la rivière Runer. Au total, ce sont 15 sommets de plus de 2 400 m et une altitude moyenne de 1 985 m.

Les cinq ans de l’Andorra Ultra Trail Vallnord. Venez le fêter avec nous à la montagne ! L’Andorre est une destination incontournable pour tous les amoureux de la montagne. Cette année encore, l’événement phare est l’Andorra Ultra Trail Vallnord, l’épreuve d’endurance par excellence des Pyrénées, qui brille de son propre feu, comme les étoiles et la pleine lune qui éclairent la nuit et qui accompagnent les coureurs chaque année. Cinq années se sont écoulées depuis le premier Andorra Ultra Trail Vallnord. La première édition de 2009 se composait de deux courses seulement, l’Ultra, de 90 km, et le Trail, de 20 km. L’année 2010 a vu la barre monter un peu plus haut. La course longue est passée à 112 km et la courte, à 35 km. C’est en 2011 que le grand pas est franchi, avec l’incorporation de la Ronda dels Cims, de l’Ultra Mític, de l’Ultra Iniciàtic et du Solidaritrail. Quelques modifications ont eu lieu l’année dernière, avec en prime le Celestrail venu s’y ajouter. Nous voilà donc en 2013, avec un événement parfaitement consolidé, devenu une référence parmi les courses de montagne en Europe. Chaque année, les coureurs internationaux

Ultra Mític (112 km) Boucle de la principauté qui passe également par le point culminant, le pic de Comapedrosa, et par d’autres sommets emblématiques. L’altitude moyenne est de 2 065 m. Il existe la possibilité d’arrêter la course aux Bordes d’Envalira, qui permet d’obtenir le diplôme Ultra fond (76 km), et de finir également à La Margineda avec un diplôme de Marathon de montagne (44 km). Celestrail (83 km) Boucle de 50 miles, exigeante et sauvage, avec des tronçons permettant de récupérer après l’ascension de trois grands cols de plus de 2 500 m d’altitude. Le parcours, d’une altitude moyenne de 800 m, passe par le Clot del Cavall. Trail (35 km) Parcours de rêve avec de magnifiques paysages, dont le pic de Comapedrosa. Il s’agit de 35 km très techniques, avec un départ du Coll de la Botella et un parcours complet à travers les Valls del Nord. Il est possible de ne pas faire l’ascension du pic de Comapedrosa et d’obtenir le diplôme de Trail de montagne, réduisant ainsi le parcours à 28,5 km. Solidaritrail (10 km) Marche populaire de 10 km accessible à tous, y compris aux personnes à mobilité réduite. Pour plus d’informations : www.andorraultratrail.com www.vallnord.com ---------------------------------

52

ARTICLES FRANÇAIS

PAG FRANCES VHES13.indd 2

10/06/13 15:48


Il y a également d’autres activités possibles comme les randonnées à cheval, les sorties en 4x4, en buggies ou en quads, du canyoning, des circuits dans la forêt de Segudet, des sorties en Gica Fer, des vols en hélicoptère...

Un concept réinventé: l’après-bike dans les Valls del Nord Les mordus de vélo choisissent Vallnord car c’est l’un des plus importants bike parks d’Europe: des circuits de Coupe du Monde, un wood park, des pistes pour tous les niveaux, des tracés réalisés par des spécialistes de renommée internationale, une école de VTT et toute une pléiade d’activités. Mais Vallnord propose bien plus que des descentes de rêve... L’idée est de vivre une expérience inoubliable. Le moment est donc venu de profiter du meilleur après-bike... La dernière descente ne veut pas dire que la journée est terminée ! Sous l’apparence tranquille des montagnes des Valls del Nord, il existe tout un monde d’activités nature et loisirs. Les Valls del Nord sont un endroit idéal pour les moments aprèsbike et s’adressent aussi bien aux mordus de sport qu’aux personnes qui souhaitent déconnecter avec des activités low impact, comme les visites culturelles. PLUS DE SPORT Les paroisses d’Ordino et de La Massana possèdent toute une série d’installations à l’air libre, qui se conjuguent à la perfection avec l’esprit sportif des bikers: murs d’escalade, via ferrata, randonnée, pêche, golf... Il y a trois murs d’escalade pour échauffer les muscles, un au Roc de la Coma, un à Sant Antoni de la Grella, à La Massana, et un autre à Ordino. Ce dernier est un mur artificiel de dix mètres de haut ouvert toute l’année, tout près du complexe sportif. Les plus intrépides trouveront également des via ferrata en accès libre dans les deux paroisses, avec différents niveaux de sécurité. D’un autre côté, la pêche est une activité qui peut être très gratifiante et qui permet de profiter de l’air libre et des paysages magnifiques de montagne. Il est possible d’obtenir des cartes temporaires, à la journée, auprès des offices de tourisme des paroisses. La richesse de l’eau des Valls del Nord et le grand nombre de lacs et de rivières représentent un éventail incroyable de possibilités. Les golfeurs pourront quant à eux améliorer leur handicap, au cours d’une partie de golf dans l’un des deux parcours Pitch and Putt, le Torrent, à Xixerella, et le Golf Par 3 Vall d’Ordino, à La Cortinada.

OFFRE CULTURELLE Les musées et les centres d’interprétation sont une bonne alternative. Les Valls del Nord disposent de dix infrastructures culturelles qui expliquent les différents aspects de la culture andorrane. À Ordino, on trouve la Maison-Musée Areny-Plandolit, l’ancienne demeure qui a vu vivre plusieurs générations d’une famille noble d’Andorre. Et, juste à côté, le Musée postal propose une exposition de timbres d’Andorre, dont les plus anciens remontent à 1928. Il est également possible de venir visiter le Centre de nature de La Cortinada, qui accueille des expositions sur la faune et la flore de la région, ou la Meule et la Scierie de La Cortinada, où l’on peut voir comment on obtenait du bois à l’aide d’une scie hydraulique et comment on faisait de la farine. Le Musée iconographique et du christianisme et le Musée de la miniature sont deux autres options intéressantes. À Pal, à La Massana, on trouve le Centre d’interprétation de l’art roman, un lieu idéal pour découvrir l’évolution des œuvres artistiques romanes. Quant à lui, le village de Sispony abrite la Maison-Musée Rull, un espace qui relate les conditions de vie d’une famille andorrane il y a plusieurs siècles. On trouve également la Forge Rossell à La Massana, le Centre d’interprétation du fer, un témoignage de l’industrie métallurgique des vallées andorranes.

Ceux qui préfèrent se reposer l’après-midi et sortir le soir trouveront également une grande offre de loisirs et de culture à leur goût. En juillet et en août, La Massana organise les Nuits d’été dans les musées, avec des spectacles de théâtre, de musique et de contes. Il y a également les visites théâtrales des villages de La Massana, d’Arinsal et de Pal : un paysan venu tout droit du siècle dernier explique des histoires de son époque. Le mercredi soir à Ordino, c’est au tour des Nuits ouvertes sur la plaça major, qui se transforme en scène de concerts à l’air libre et accueille tous les styles de musique. Les fêtes patronales et l’offre musicale des bars et des discothèques viennent compléter l’activité nocturne. Vallnord a réinventé le concept pour que vous puissiez passer une journée extraordinaire, pleine de sensations énigmatiques. Voici donc un aperçu de l’offre de loisirs des Valls del Nord. Cependant, les émotions ne sont pas faites pour être lues, mais pour être ressenties. Elles vous attendent ! ---------------------------------

Rappelons aussi que les Valls del Nord possèdent seize églises, dont un grand nombre sont d’origine romane et conservent en leur sein des peintures d’origine. La plupart possèdent des retables baroques, des ornements contemporains, des grilles, etc. Un choix complet est de faire la Route du fer pour découvrir l’activité sidérurgique des vallées, qui était à une époque la principale activité économique de la région. Ce parcours comprend la visite de la Forge Rossell, la mine de Llorts, le chemin des charretiers, les sculptures des Hommes de Fer, l’église de Sant Martí de La Cortinada et la Maison-Musée d’ArenyPlandolit. GASTRONOMIE ET ACTIVITÉS NOCTURNES L’année est ponctuée de plusieurs événements culinaires ou thématiques. La période estivale est l’occasion de découvrir la gastronomie d’autres régions du monde grâce au cycle Saveurs du Monde. En septembre, il y a la Foire gastronomique d’Andorre à Ordino, où de nombreux restaurants viennent partager leur meilleure cuisine. À Arinsal, les passionnés de champignons ont un rendez-vous incontournable avec la Foire aux champignons, qui a lieu fin septembre. Et pour reprendre des forces après une journée intense, il y a des hôtels équipés de spas dans les deux paroisses. Les visiteurs peuvent se laisser séduire par des soins de beauté et de détente prodigués par du personnel qualifié. On peut aussi y trouver des saunas, des bains, des piscines, des terrasses, des soins UV, des salles de sport, etc. Tous les compléments beauté sans avoir à sortir de l’hôtel !

Arinsal bouge aussi grâce aux deuxroues: circuit de BMX et de bike trial La montagne est l’axe central des activités estivales dans les Valls del Nord et le Vallnord Mountain Park en est le cœur. Parallèlement aux activités réalisées dans la station et en complément de l’offre de Vallnord, il existe d’autres initiatives en lien avec le monde du sport, de la nature et des loisirs. C’est le cas à Arinsal, le village le plus animé du pays, qui est également la porte d’entrée du Parc naturel de Comapedrosa, où se trouve le point culminant de la principauté. La configuration des versants des montagnes de la région d’Arinsal rend difficile la conception d’une piste de VTT qui soit praticable et accessible pour tous les niveaux. Pourtant, le village n’a pas voulu rester en marge des sports à deux-roues. Depuis quelques étés déjà, il propose des activités de BMX gratuites sur une piste conçue pour une pratique optimale de cette discipline. Le village d’Arinsal bouge donc aussi grâce aux deux-roues. Son offre vient compléter l’éventail d’activités sportives estivales et a des retombées positives sur l’économie du village.

ARTICLES FRANÇAIS

PAG FRANCES VHES13.indd 3

53 10/06/13 15:48


Circuit de BMX et de bike trial Le BMX (Bicycle Moto Cross) est une discipline olympique (elle a fait son apparition aux Jeux Olympiques de Péquin en 2008), née dans les années 70 en Californie, lorsque les jeunes essayaient de reproduire les mouvements de motocross avec leurs vélos. Plus tard, ces mêmes vélos sont utilisés pour réaliser des figures de freestyle. Les circuits réservés à la pratique de ce sport sont des pistes en terre, avec des bosses et des virages sur toute la longueur. La durée du parcours est de 30 secondes par tour de piste. Le circuit d’Arinsal a débuté son activité au cours de l’été 2008. Il est depuis devenu une référence pour tous les amoureux de ce sport. Géré par la mairie de La Massana, et en collaboration avec Vallnord, le circuit est aujourd’hui un point de réunion important, entre mai et octobre, pour tous les adeptes de cette discipline. Cela a permis au village de développer une activité complémentaire et d’attirer des passionnés venant d’autres localités. Cette installation, la seule d’Andorre avec de telles caractéristiques, offre aux tout-petits et aux débutants la possibilité de s’initier au BMX en toute sécurité. Elle s’adapte également très bien aux plus confirmés, qui peuvent appliquer leurs connaissances et réaliser de nouvelles figures et de nouveaux sauts. Il s’agit en effet d’une piste très technique, mais pas difficile, avec de nombreuses bosses très rapprochées. L’idée est qu’un pourcentage élevé de riders du Vallnord Bike Park puissent également l’utiliser à la fin de leur journée. Sa situation fait qu’il s’adresse à un grand nombre d’adeptes et l’entrée est libre. Il suffit seulement de venir avec son propre vélo et ses équipements complémentaires (casque, coudières, genouillères, etc.). La mairie de La Massana emploie un moniteur, qui est au service des usagers pour les guider et coordonner l’activité du circuit. L’entretien de la piste est réalisé par cette même personne. D’autre part, ce circuit accueille les Superdissabtes, « les Super samedis », des compétitions de BMX et de 4X, ainsi que des cours de BMX accessibles à tous. La Fédération andorrane de cyclisme voit le développement de cette installation d’un très bon œil, car elle permet aux débutants comme aux experts de s’entraîner dans un cadre unique et incomparable comme celui d’Arinsal, avec tous les services à proximité et dans une véritable ambiance de montagne. La pratique d’une activité sportive est un facteur important pour l’épanouissement des enfants et des jeunes. C’est un authentique privilège de disposer de ces installations pour promouvoir le vélo. Et ce, dans un espace sécurisé et à l’abri des dangers de circulation. D’autre part, la qualité et l’entretien de l’infrastructure sont également une garantie de sécurité. ---------------------------------

Des sorties en buggies en pleine nature: mettez tous vos sens en éveil Quatre roues et cinq sens, c’est la formule magique proposée par Vallnord pour vous permettre de profiter pleinement de la nature. Avec en prime cette sensation de liberté tant désirée. L’activité buggy est organisée dans le secteur Pal. Depuis l’été dernier, Oxigen est l’entreprise chargée d’animer cette activité auprès des visiteurs. Vallnord offre donc la possibilité de réaliser une activité passionnante à bord d’un véhicule qui se prête parfaitement à la découverte de la nature des Valls del Nord et qui permet aussi de passer un moment inoubliable. Les buggies sont conçus pour emprunter des chemins abrupts et sont munis d’un châssis léger et de grandes roues. Ces engins sont parfaits pour conduire en montagne. Leurs 4 roues motrices permettent de s’aventurer sur tous les terrains et garantissent une conduite sure en montée comme en descente. Les buggies disponibles à Vallnord sont des Polaris RZR, des véhicules deux places avec une boîte automatique, un moteur 800 cc et une puissance de 73 chevaux. Ils viennent tous équipés de ceintures de sécurité. Pour pouvoir les conduire, il est indispensable d’avoir le permis B1. Si on cherche à comparer le buggy avec d’autres véhicules comme le quad, on verra que les avantages sont indiscutables. La stabilité d’une part, car il est très difficile de se renverser ou d’avoir un accident. Et la sécurité d’autre part, car le toit sert de protection en cas d’accident et les conséquences ne sont jamais graves. Sa configuration, à cheval entre la voiture et le quad, est idéale pour tester ses habiletés au volant. L’une des caractéristiques de ce véhicule est la sensation de liberté que l’on ressent une fois à bord. Les itinéraires possibles aux alentours de Vallnord: En fonction de leurs préférences, les visiteurs peuvent choisir entre plusieurs itinéraires pour partir à la découverte des endroits les plus insolites des montagnes et des vallées. Il existe également la possibilité de faire des sorties nocturnes dans les Valls del Nord, réservation préalable obligatoire, ainsi que d’autres itinéraires alternatifs sur demande. Ces sorties se font avec les guides de l’entreprise, qui voyagent dans un autre véhicule en tête du groupe afin de garantir la sécurité des participants. Le nombre de personnes est limité à 10 par sortie.

54

Tous les parcours commencent par un petit circuit de 15 minutes dans la forêt de Pal, l’objectif étant de se familiariser avec le véhicule sur un terrain plat et facile. Pla de la Cot (30 minutes) Cette sortie s’adresse à tous ceux qui souhaitent s’initier à cette activité et partir à la découverte d’endroits surprenants, tout en vivant une expérience unique. Le départ a lieu à la Caubella, à 1 950 m. On monte jusqu’au Pla de la Cot, à 2 050 m. Le parcours est très agréable et ne présente aucune difficulté. Pic de Cubil (1 heure) Cette sortie est très intéressante, car elle offre des vues imprenables une fois arrivé au sommet. On part de la Caubella, pour arriver au pic de Cubil, à 2 358 m. Pour le retour, on emprunte le même chemin. L’arrivée au sommet est la cerise sur le gâteau : des vues spectaculaires sur les montagnes andorranes, comme le pic de Carroi, mais aussi sur certains endroits de Catalogne, comme la serra de Cadí, Os de Civís et, si les conditions météo le permettent, Organyà et les environs. Itinéraire des Contrebandiers jusqu’au village de Tor (Catalogne) (3 heures) Tor est un petit village du Pallars Sobirà qui appartient à la commune d’Alins et qui se trouve tout juste à trois kilomètres de la frontière avec l’Andorre par le col de Cabús, et donc tout près de Vallnord. Ce village est célèbre pour les querelles qui ont eu lieu il y a plus d’un siècle. Ces disputes portaient sur le problème de la propriété de la montagne, car il existait des intérêts divergents quant à son exploitation touristique et le fait qu’elle soit un lieu de passage utilisé pour la contrebande. Pendant les 38 kilomètres et les deux heures que dure l’excursion, les participants écouteront les querelles et les meurtres qui ont eu lieu dans ces montagnes, ainsi qu’une description de tous les personnages importants. À l’aller, on emprunte le chemin de Palanca et, une fois au village, il est possible de déguster un bon repas à Ca la Sisqueta. Le retour se fait par le chemin de Sansa, l’autre route des contrebandiers, et il y a un arrêt aux Bordes de Pleià, où vit une communauté de hippies. Des émotions à n’en plus finir, des sensations inexplicables et des souvenirs inoubliables... Venez essayer les buggies de Vallnord, mettez vos cinq sens en éveil et changez votre manière de voir la nature ! ---------------------------------

ARTICLES FRANÇAIS

PAG FRANCES VHES13.indd 4

10/06/13 15:48


AN SOLERA VES13.indd 1

07/06/13 10:20


Le village de Pal, à La Massana, célèbre sa fête patronale avec de nombreuses activités lors du dernier week-end de juin. L’une des fêtes les plus concourues d’Ordino et du pays a lieu le premier week-end de juillet. Il s’agit du Rosaire d’Ordino, qui a été déclaré Fête d’Intérêt Culturel. De nombreuses personnes affirment que c’est l’une des plus spéciales d’Andorre.

Fêtes patronales: traditions, cultures, fraternité et fiesta ! En été, l’Andorre respire la montagne, le sport, le vélo, l’escalade, les rivières, le golf, les églises..., mais aussi la fiesta. Presque tous les week-ends d’été, les villages des Valls del Nord organisent une fête, que ce soit la fête patronale ou une autre célébration. Et tous offrent une grande variété d’activités pour tous les âges. C’est une bonne opportunité pour découvrir des traditions, rencontrer des gens et passer un bon moment. Ces fêtes sont un moment de joie intense et d’esprit communautaire, et toutes présentent les mêmes caractéristiques: elles ont lieu dans des lieux centriques comme sur les places des églises ou d’autres endroits similaires. Il y a souvent des concerts, des activités pour enfants, des déjeuners de la fraternité, des fêtes foraines, etc. Les origines de ces fêtes sont religieuses, même si certains villages ont décidé de modifier les dates de leurs saints patrons pour qu’elles coïncident avec l’été. La première coïncide avec le solstice d’été, c’est la Saint-Jean. Le village qui donne le coup d’envoi à une interminable liste de fêtes patronales n’est autre que Sispony. Bien que cela coïncide avec la veille de la Saint-Jean, la nuit du 23 juin, vous ne verrez aucun feu, à la différence des autres bourgades du pays. Malgré cela, le village est une référence pour les personnes qui, une fois les célébrations des alentours terminées, y viennent terminer la fête souhaitant la bienvenue à l’été. C’est la première grande fête de l’été... Les derniers jours de juin sont remplis de célébrations. L’une des plus emblématiques est le rassemblement qui a lieu dans la petite église de Sant Pere del Serrat, petit village de la paroisse d’Ordino. Ce monument, qui se dresse sur une colline avec des vues impressionnantes sur les vallées d’Ordino, se remplit de personnes souhaitant célébrer la première des fêtes estivales de la paroisse d’Ordino le 29 juin, coïncidant avec la Saint-Pierre.

56

La fête du Rosaire est une tradition fortement enracinée à Ordino où les fleurs sont d’une importance essentielle. Chaque année, elle est organisée par le Comité des Fêtes, formé par les jeunes du village. Si, à d’autres endroits, la fête du Rosaire se célèbre en mai, le mois de la Sainte-Marie, ou en octobre, le jour de la Vierge du Rosaire, le village d’Ordino célèbre cette fête d’origine religieuse le premier dimanche de juillet. Et les processions et dévotions ont cédé la place à la fête des roses. Traditionnellement, la veille de la célébration, les jeunes du village s’en allaient dans les champs et dans les jardins pour cueillir les roses qui y poussaient et préparaient des bouquets qu’ils mettaient dans un panier pour en offrir aux femmes. Le jour de la célébration, lors d’une procession, la vierge parcourait les rues du village sur les épaules des dévots jusqu’à l’église où le prêtre officiait la messe et où on louait la vierge. La célébration religieuse du matin cédait la place à un défilé et une quête, la collecte de la courgette, dans le but de recueillir de l’argent pour la fête patronale. Le célibataire le plus jeune et le célibataire le plus âgé étaient en tête du cortège : un don en échange d’un bouquet de roses. L’après-midi, la procession refoulait les rues et la célébration finissait avec le bal du soir. De nos jours, la fête du Rosaire se célèbre uniquement à La Massana et à Ordino. (Source: Patrimoine Culturel d’Andorre). Le deuxième week-end de juillet a lieu la fête du Rosaire de La Massana. Le dimanche, c’est la distribution de roses parmi les jeunes et on célèbre également la messe du Rosaire. Le 10 juillet, la paroisse de La Massana célèbre aussi une autre Fête d’Intérêt Culturel. Il s’agit de la Bénédiction des Automobiles de Sant Cristòfol d’Anyós, qui coïncide avec la fête patronale du village. La légende raconte que saint Christophe aidait les gens à traverser la rivière et que Jésus lui a demandé de faire la même chose avec lui. C’est pour cette raison que sa figure est devenue le saint patron de tous les voyageurs. Cette bénédiction a lieu devant l’église d’origine romane de Sant Cristòfol d’Anyós, située sur une petite colline du village, offrant des vues magnifiques sur Sispony, Escàs et le village de La Massana. On y organise une messe, suivie d’un apéritif. Ensuite, outre l’aspersion d’eau bénite que reçoivent toutes les automobiles réunies pour l’occasion, les conducteurs se voient offrir une petite image religieuse de saint Christophe.

août est Sornàs, dans la paroisse d’Ordino, qui possède une église dédiée à saint Roch. Le deuxième week-end d’août, L’Aldosa de La Massana met aussi ses habits de fête. Puis vient le tour d’Arinsal l’avant-dernier week-end du mois d’août. La fête n’est pas organisée en fonction de la date du saint patron, qui est saint André, puisque cette festivité se célèbre le 30 novembre. Il nous reste encore trois fêtes pour parachever l’été. S’il vous reste encore des forces pour continuer la fête, le mois de septembre débute avec la fête patronale de La Cortinada et Arans, à Ordino. La fête patronale d’Ordino est l’une des dernières chances de faire la fête après cette bringue estivale. La fête a lieu le 16 septembre et on y célèbre une messe en l’honneur des saints du village, saint Corneille et saint Cyprien. Chaque année, on organise une grillade de saucisses populaire, l’une des activités les plus concourues des alentours. La dernière de toutes ces fêtes est celle de Sant Miquel d’Ansalonga, le 29 septembre. Outre toutes ces célébrations, il y a un rassemblement populaire tous les ans en été, à une date variable. Il s’agit de la bénédiction de pâturages et de bétail de Setúria, déclarée Fête d’Intérêt Culturel. Il s’agit d’une fête de l’élevage, basée sur la bénédiction des pâturages et du bétail et qui est célébrée par les gardiens de la région de Setúria avec un déjeuner populaire en l’honneur des éleveurs. Quand vient l’été, le bétail monte dans les pâturages des hautes montagnes. Il est d’usage que le prêtre de la paroisse monte dans les prés des hauteurs, accompagné des autorités, pour bénir les terres, les eaux de la région et le bétail. (Source : Patrimoine Culturel d’Andorre). Outre toutes ces célébrations, il faut savoir que l’été coïncide également avec la fête de la Vierge de Meritxell, le 8 septembre. Il s’agit du jour de la fête nationale, car elle est la sainte patronne de l’Andorre. Aucune excuse n’est possible, profitez de la période estivale avec tous les sens, sous toutes les formes et à chaque instant. Un été de fête, de sport, de traditions, de culture, de famille et d’amis... Un été complet, un été Vallnord ! ---------------------------------

Le troisième dimanche de juillet a lieu la fête patronale d’Erts, à La Massana. La messe est célébrée le dimanche en l’église de Sant Romà d’Erts. Passons maintenant au mois d’août. La première fête patronale qui est célébrée est celle du village de Llorts, à Ordino. Le village de La Massana célèbre sa fête patronale le 16 août, la Saint-Roch, bien que la fête soit rattachée au jour de la Vierge (l’Assomption), le 15 août. Une autre localité qui célèbre également la fête le 16

ARTICLES FRANÇAIS

PAG FRANCES VHES13.indd 5

10/06/13 15:48


Les outils de communication en ligne de Vallnord Les outils de communication en ligne sont devenus les principales sources de recherche pour trouver des informations sur une destination. Les sites Internet et les profils sur les réseaux sont de plus en plus complets et contiennent toutes les informations dont ont besoin les utilisateurs. Vallnord a pris grand soin de répondre aux besoins des différents publics, en créant une stratégie spécifique à chaque média social. Il a donc fallu adapter ce que le public recherche sur chacun des réseaux, en facilitant au maximum la recherche. Proposer un bon service et communiquer une bonne image professionnelle sont des règles élémentaires pour fidéliser le public. Car obtenir plus de fans ou de followers n’est pas suffisant, le travail ultérieur de fidélisation est tout aussi important. Une bonne stratégie doit commencer par la définition des objectifs de chaque outil de communication. Pour cela, il est essentiel de respecter une méthodologie de travail, de dynamiser les réseaux, de produire des informations de qualité, de publier des contenus, etc. C’est l’objectif recherché par Vallnord depuis son entrée sur les réseaux sociaux, créer de la valeur. Cela est possible grâce à une bonne connaissance des centres d’intérêt des followers et en leur fournissant un accès à tout ce qu’ils recherchent. Facebook. La station européenne avec le plus de fans: 140 000 fans et le nombre augmente (www.facebook.com/vallnord) Grâce à ce travail difficile de captation et de fidélisation, Vallnord est aujourd’hui la station européenne avec le plus de fans sur le réseau social Facebook. Avec plus de 140 000 fans, Vallnord a réussi à capter l’attention des utilisateurs des réseaux, à instaurer un dialogue et à produire de l’engagement (c’est-à-dire l’implication, la fidélité et la motivation des fans dans le but de créer encore plus d’interaction). Le point fort de ce réseau social est la publication de photos et de vidéos, mais aussi le dialogue.

Le groupe d’âge 13-24 ans est le plus représenté sur Facebook. Ils sont une cible très spécifique de gens jeunes. La plupart d’entre eux viennent de Barcelone. Facebook publie donc surtout des photos, mais aussi des vidéos sur l’état des installations de la station. Des tirages au sort et des promotions sont également lancés, comme une manière de dynamiser le réseau et de fidéliser les fans. Twitter. 11 000 followers (@Vallnord) Sur Twitter, le nombre de followers est de 11 000 utilisateurs. Ceux-ci reçoivent des informations instantanées sur les actualisations de Vallnord. La plupart des informations sont en lien avec l’état des pistes et la météo. On y publie également d’autres informations importantes. La particularité de ce réseau réside dans la simplicité des messages (pas plus de 140 caractères pour écrire une publication), qui doivent être clairs et fournir un maximum d’information. Pour cela, il est important de bien sélectionner le contenu pour atteindre un maximum de personnes et d’attirer l’attention des followers. Le nombre de personnes qui retweete les actualisations est également important, de la même manière que les personnes qui mentionnent @ Vallnord dans leur tweets. YouTube. 200 vidéos d’événements (http:// www.youtube.com/user/canalvallnord) Il existe plus de 200 vidéos d’événements différents. Ces vidéos contiennent des images et décrivent ce qu’est Vallnord et ce qui s’y fait. Des tombées de neige spectaculaires, des paysages, des événements sportifs comme la Coupe d’Europe de boarder cross de l’hiver dernier, des reportages sur les installations et d’autres images viennent composer le contenu de la chaîne YouTube. On compte actuellement 400 personnes souscrites à la chaîne et 300 000 reproductions de vidéo.

Instagram. Des photos avec une perspective différente (@Vallnord) Le compte Instagram, l’application de partage de photos qui permet aux utilisateurs de faire des photos à l’aide de filtres, possède un millier d’abonnés. L’application permet de graver les meilleurs moments de Vallnord et de les partager sur ce compte qui regroupe un public bien particulier. Il s’agit principalement de passionnés de photo. Flickr. Galerie d’images avec plus de 80 albums (http://www.flickr.com/photos/vallnord/) Flickr permet de gérer et partager les photos. Vallnord y conserve actuellement les meilleures images de ses événements et spots, représentant au total plus de 80 albums et 700 photos. Le site Internet de Vallnord. Le pilier des outils de communication en ligne (www.vallnord.com) Le site Internet de Vallnord a été relooké et son lancement a coïncidé avec le début de la saison d’hiver dernière. Ce nouveau site Internet, qui a reçu un bon accueil, a été conçu en pensant à l’utilisabilité, c’est-à-dire le fait que les utilisateurs puissent trouver ce qu’ils recherchent de manière simple et rapide. On peut désormais y trouver un espace pour réaliser des réservations en ligne. L’un des avantages de cette nouvelle conception est l’option de filtre, que les utilisateurs peuvent utiliser pour trouver ce qu’ils recherchent, en fonction de leurs préférences. Il est donc plus facile de trouver l’activité souhaitée en sélectionnant un profil (amis, famille, bikers, couple ou débutants). Le site Internet comprend des espaces spécifiques avec toutes les indications pour arriver à Vallnord, les activités possibles dans chaque domaine, les offres et autres recommandations. ---------------------------------

ARTICLES FRANÇAIS

PAG FRANCES VHES13.indd 6

57 10/06/13 15:48


Vallnord Articles in English combine breathtaking views of Creussans with lunch on the terrace of La Coma restaurant. This is the new “Panoramic” package, which includes a return trip on the Creussans ski lift as well as this lunch.

Summer 2013. Rounding off a good year A winter blessed by snow in memorable quantities and quality, three times as deep as in previous years, deserves to be matched by a similarly good summer. Not that the seasons of the year should compete against each other, but so that the summer can emulate the high standards reached in the winter thanks to the abundant snow that fell and the excellent work of the Vallnord team. In this way, we will finally make this a destination that operates successfully all year round. The Valls del Nord have many attractions that can make this an all-year resort. Vallnord is an essential factor in developing the two parishes. However, both Ordino and La Massana also promote other types of parallel activities, which always revolve around the local mountains, culture and traditions. The summer season has started to take off in a big way in recent years, becoming almost as important as the winter period. Aware of how vital these months are, Vallnord makes great efforts to prepare and adapt the resort to welcome visitors during this period. Working on the ski slopes and converting them into downhill circuits, and adapting the terrain for summer activities are just some of the tasks carried out at the resort over the months that lead up to the summer, all to ensure that the season runs as smooth as silk. Not only that, but we also have to prepare for the next winter season, checking and maintaining equipment. This year, moreover, we unveil a new attraction: events in the Mountainbike World Cup will take place in the Pal sector on July 24-28. In short, activity is constant at the resort, and that is a very good sign. To ensure that 2013 is a perfect year after closing the magnificent winter campaign, Vallnord has lined up a series of new developments aimed at improving facilities in the three sectors and attracting the maximum possible number of visitors. In the Arcalís sector, a new initiative will be launched, one that combines cuisine and nature. Visitor numbers to Arcalís have increased steadily in recent years, and this new activity further underlines our commitment to developing the area. In short, this year, all those interested can

Moreover, to enable visitors to discover the history and formation of the mountains in the Arcalís area, the Tristaina Glacial Cirque Interpretation Circuit has been established. By consulting six information panels, visitors can learn how the glacial cirque formed. The cirque forms part of the Mérens fault, a tectonic fracture that runs parallel to the North Pyrenean fault, the geological border separating the Iberian Peninsula from continental Europe, that is to say, the Pyrenees. The panels along the route also contain information about the local fauna, wetlands, vegetation, etc. This is, without doubt, an enjoyable and pleasant way of discovering how these mountains were formed. In the Arinsal sector, trial, bike trial and BMX events have been promoted in the communal facilities (you can read a report about the BMX circuit in this publication). Two major events will take place this summer to launch the circuit and highlight its importance to tourist development in the village of Arinsal. The first is an event in the Spain and Catalonia Bike Trial Championship, organised by the Spanish Bike Trial Union. The date to see the best Spanish riders in this discipline is June 9. Secondly, the circuit will also provide the venue for the “Trophée Pyrénées/Països Catalans” competition. The Vallnord Mountain Park in Pal has been extensively revamped. Aware that this is where most activities take place, Vallnord has invested enormous effort in modernising the facilities in this sector. For example, our younger visitors will find new inflatables to try out in the Pekepark area. But recent developments do not focus only on kids, and adventure activities have also been improved, with the acquisition of new equipment for archery, karting descents and electric karts. As in Arcalís, moreover, a “gastronomic package” is also available in Pal: in this case, a barbeque and return journey on the La Massana gondola lift. Moreover, aware that many cyclists flock to La Massana parish in summer, a pedestrian route has been established from La Massana to the Pal sector. Through this initiative, the resort seeks to cater for bikers and hikers in a way that is satisfactory for both groups. Finally, ahead of the organisation of the 2013 Mountainbike World Cup, a new downhill circuit will be built, stretching right down to the village of La Massana. A permanent bridge will also be provided at the point where the Maxiavalanche circuit meets the Pal road. These and other features will form part of the new Mountainbike World Cup DH circuit. In these and other ways, then, Vallnord continues to demonstrate commitment to the summer as one of the main pillars of tourist activity in the Valls del Nord. More and more, the summer season and its associated activities, such as cycling, are opening up the prospect of reaching new markets and maintaining them throughout the year.

UCI MTB WORLD CUP. The sports event of the year at Vallnord Bike Park Few opportunities arise to see the world’s best riders in all the mountain bike disciplines at a single event. This year, though, this coincidence will occur at Vallnord Bike Park, which will organise the most outstanding sports event in Andorra in 2013: the MTB World Cup. As a result, the Principality, which hosted two World Cups in 2008 and 2009, will once more welcome the cycling elite to our country from July 24-28. The UCI Mountain Bike World Cup takes place over eight rounds in eight different countries. The competition includes six Downhill (DHI) and Olympic cross-country (XCO) events and five cross-country eliminators (XCE). The World Cup events calendar begins in Albstadt, Germany on May 18, after which the venues include Nove Mesto na Morave (Czech Republic), Fort William (UK) and Val di Sole (Italy), amongst others. The only venue outside Europe is Mont-Sainte-Anne, in Canada. Vallnord will host the fifth event on the competition calendar, beginning with the XCE event and also unveiling a new downhill course with finish line in the village of La Massana. The success of this event in Andorra, in terms of both spectator numbers and riders taking part, is assured. Two factors converge in this: firstly, of the eight events on the calendar, only three include all three World Cup disciplines (XCO, XCE and DHI); secondly, it should be remembered that none of our neighbouring countries, such as Spain or France, or even Portugal, are to host any events this year. More than 700 bikers are expected to enter for the three disciplines in this latest 2013 World Cup, with around 100 teams from some 50 countries taking up their places in the paddock. As for spectator numbers, the target is to beat the figure of 20,000 achieved in 2008, when Vallnord also organised the MTB World Cup in three disciplines (XCO, DHI and 4X). For many reasons, this is an outstanding event, not only for Andorran sport, but also socially and for the country’s tourism industry. According to Cédric Gracia, international biker and Vallnord Bike Park ambassador: “Andorra is ready, and the setting is one of the best in the

--------------------------------

58

ARTICLES ENGLISH

PAG ANGLES VHES13.indd 1

10/06/13 15:49


world for creating truly spectacular tracks”. Gracia goes on to say that: “Vallnord learnt a lot about organising these events in 2008 and 2009, and one of the most exciting results from this experience is that the DHI course descends right down to finish in the village of La Massana”. This biking expert, who helped to design the circuits at Vallnord, also points out that the crisis does not bite quite so hard where entertainment is concerned. As he says: “Despite the crisis, which is affecting practically everyone, sport remains the only thing that can help us forget our problems for a while. We need to enjoy sport, and this is also an excellent opportunity to showcase Andorra as a tourist destination”. Finally, Gracia is convinced that: “the people of Andorra will enjoy this event to the full, whilst visitors from elsewhere will discover our hotels, restaurants and other leisure amenities, not to mention its beautiful scenery, the country’s main attraction”. The Andorran firm Commençal, one of the main sponsors of the event and a pioneering brand in MTB manufacture and marketing, also stresses how important it is that Vallnord should host an event of this standing. Above all, because: “it will enable people all over the planet to discover Andorra, as well as to note Commençal’s engagement with the MTB world, as it will showcase some of the circuits we use to develop our bikes”. Regarding course design, Commençal particularly highlights the DHI track, one of the firm’s specialities: “This downhill course has everything required to make it one of the most complicated and spectacular on the entire World Cup circuit… It is also a favourite amongst riders. The fact that the course finishes in La Massana is also a point in its favour, as this will enable local people and spectators to discover what the sport of MTB is all about”. Interest in sport is booming amongst spectators generally. “Commençal is delighted to note that the downhill event is the leading MTB discipline, and we have the honour to enjoy this spectacle in Andorra. However, enduro is its “sister” discipline, with a promising future, and a place will also be found for this sport in Andorra. We believe most strongly in developing enduro, a format that takes the best from each of the different disciplines. Its purpose is, above all, to enable bikers to have fun, enjoying all the thrills and spills and discovering marvellous landscapes, all of which forms the very essence of MTB”. Commençal also highlights the commitment of the Andorran Government to helping to develop mountain biking in Andorra: “Our country has countless advantages for the practice of this sport, and could become a favourite MTB destination”. For the moment, the key dates on the season’s calendar are July 24-28, when Andorra will host the MTB World Cup at Vallnord Bike Park, in La Massana. The organisation of this event is supported by the Andorran Cycling Federation, Commençal, Alpha, Crèdit Andorrà, Pyrénées, Andorra Telecom and RTVASA.

2013 UCI MTB WORLD CUP CALENDAR May 18-19 - XCO/XCE1 - Albstadt (GER) May 25-26 - XCO/XCE2 - Nove Mesto na Morave (CZE) June 8-9 - DHI1 - Fort William (GBR) June 15-16 - XCO/XCE3/DHI2 - Val di Sole (ITA) July 27-28 - XCO/XCE4/DHI3 - Vallnord (AND) August 10-11 - XCO5/DHI4 - Mont-Sainte-Anne (CAN) September 14-15 - XCO6/XCE5/DHI5 - Hafjell (NOR) September 21-22 - DHI6 - Leogang (AUT) --------------------------------

have also been brought forward by an hour, whilst the Celestrail will now start at midnight to shorten the time spent running without sunlight and to bring the race within the capacities of non-elite athletes. Numbers of runners abandoning have increased in recent years, and the aim this time around is to ensure that by far the most participants can complete the races. Amongst all these new developments, we should also mention that results from the Celestrail will now count for the Ultra Skymarathon Series. All races start from the village of Ordino, except the Trail, which starts from Coll de la Botella, at the Pal ski resort in La Massana. Description of the races: Ronda dels Cims (170 km) A gigantic tour around the Principality of Andorra, passing through its highest points such as the peak of Mount Comapedrosa (2,942 m), and skirting the banks of the river Runer. The race includes a total of 15 peaks over 2,400 m and has an average altitude of 1,985 m.

The Andorra Ultra Trail Vallnord has turned five. Shall we celebrate this anniversary in the mountains? Andorra is a key destination for anyone who loves the mountains. And, once more this year, the most essential date on the calendar is the Andorra Ultra Trail Vallnord, the toughest endurance event in the Pyrenees, a competition that really stands out, just like the stars and the full moon that light the night sky to guide the runners every year. Five years have passed since the Andorra Ultra Trail Vallnord took place for the first time. That first competition comprised just two races, the 90-kilometre Ultra and the 20-km Trail. The following year, 2010, the bar was raised and the longer race was extended to 112 km, the shorter one to 35 km. The “great leap forward” came in 2011, when the Ronda dels Cims, the Ultra Mític, the Ultra Iniciàtic and the Solidaritrail were all staged for the first time. More changes were made last year, when the Celestrail was added to the programme. Now, in 2013, the event is fully consolidated as a leading European mountain race, with more and more international competitors entering each year. This year, dates and times have been changed with one clear purpose: to make things easier for the runners.

Ultra Mític (112 km) This race also takes competitors all around the Principality and includes the highest point in the country, Mount Comapedrosa, as well as several other outstanding peaks. Average altitude is 2,065 m. Option of ending the race in Bordes d’Envalira, obtaining the Ultra Crosscountry diploma (76 km) or stopping in La Margineda and obtaining the Mountain Marathon diploma (44 km). Celestrail (83 km) A rough, demanding 50-mile course including several stretches enabling runners to recover after completing three great passes at altitudes of over 2,500 m. The route, with an average altitude of 800 m, includes the Clot del Cavall pass. Trail (35 km) A dream course through superb landscapes, including the peak of Comapedrosa. This highly technical 35 km route, which starts at Coll de la Botella, takes participants through all the Valls del Nord. Optionally, runners can choose not to ascend Mount Comapedrosa and obtain the Mountain Trail diploma by completing the reduced course of 28.5 km. Solidaritrail (10 km) 10 km walk open to everyone and accessible to all, including people with disabilities. Further information: www.andorraultratrail.com www.vallnord.com --------------------------------

The main changes in the 2013 Andorra Ultra Trail Vallnord include new dates: whilst the event had previously taken place in July, this year the competition will be staged from June 20 to 23. Important modifications have also been introduced with regard to the race conditions themselves: 2 hours have been added to the time allowed to complete the Ronda dels Cims (62 hours) and 5 more for the Mític (46 hours). The starting times for these two races

ARTICLES ENGLISH

PAG ANGLES VHES13.indd 2

59 10/06/13 15:49


CULTURAL FACILITIES Museums and interpretation centres are another interesting option. There are ten such centres in Valls del Nord, devoted to different aspects of Andorran culture. In Ordino, we find the Areny-Plandolit House-Museum, formerly the residence of several generations of this noble Andorran family. Adjoining the house is the Postal Museum, which features an exhibition of Andorran stamps since 1928. In La Cortinada, we can visit the Nature Centre to learn more about the country’s flora and fauna, as well as learning how a hydraulic saw was used to cut wood and how flour was made at La Serradora and La Mola (the local saw mill and a flour mill, respectively). Finally two other fascinating museums are those devoted to Iconography and Christianity and to Micro-Miniatures.

Reinventing the concept: après-bike in Valls del Nord Keen bikers choose Vallnord simply because the resort boasts one of the best bike parks in Europe: World Cup tracks, wood park, circuits for all levels, courses designed by internationally-renowned experts, MTB school, a host of activities… But Vallnord is much more than unforgettable descents. In the quest to provide an all-round experience, the time has come to enjoy the finest après-bike... Because the day doesn’t end after the last downhill ride! Beneath the apparent tranquillity of the Valls del Nord mountains lies a whole world of leisure facilities, nature activities and entertainment. Whether you are mad about sport or just want to get away from it all and enjoy low-impact activities such as cultural visits, the Valls del Nord is the ideal destination for enjoying après-bike to the full. MORE SPORT Visitors to Ordino and La Massana parishes will find a range of open-air sports facilities that suit the biking spirit to perfection: climbing walls, via ferratas, hiking, fishing, golf... To tone up the muscles, there are three climbing walls: one in El Roc de la Coma, another in Sant Antoni de la Grella (La Massana) and a third outside the sports centre in Ordino, a tenmetre high artificial wall that is open all year. For the more daring, there are also free-access via ferratas with different safety levels in two parishes. Those seeking to enjoy the open air and magnificent mountain views will find fishing a truly gratifying experience. Temporary day fishing licenses can be obtained at the Tourist Information Offices in the parishes. Valls del Nord boasts an enormous wealth of water bodies, with many rivers and lakes, and these all open up a fantastic range of possibilities. Visitors can also take the chance to improve their golf handicap, practising the sport at two pitch-and-putt courses, El Torrent in Xixerella and the Golf Par 3 Vall d’Ordino in La Cortinada. All these activities are available, as well as many more, such as horse riding, 4x4 raids, buggies, quads, canyoning, circuits in Segudet Wood, Gica Fer trips, helicopter flights…

60

At Open Nights in Ordino, which take place on Wednesday evenings, the main square (Plaça Major) becomes the venue for open-air concerts in a wide range of musical styles. Further night-time entertainment is also provided by the local popular festivities, or festes majors, as well as many piano bars and discotheques. Vallnord has reinvented the concept so that your great day out becomes a rich sequence of mysterious sensations. We have told you a little about the entertainment, but you don’t read emotions – you experience them. We look forward to seeing you! --------------------------------

In Pal (La Massana), we find the Romanesque Andorra Interpretation Centre, which illustrates the development of this style in our country, whilst in Sispony we find the Rull House-Museum, where the visitor gains a glimpse into of how Andorran families lived centuries ago. Still in La Massana, we can visit the Iron Interpretation Centre, housed in the Rossell Forge, which pays testimony to the metalworking industry in these valleys. We should also remember that there are seventeen churches in Valls del Nord, many of them Romanesque in origin, their interiors adorned by original paintings. Most also contain baroque altarpieces and other decorative features from the period, including wroughtiron grilles, etc. Another excellent option is to take the Iron Route to discover the metalworking industry in these valleys, once an important local source of income. This route includes visits to the Rossell Forge, the Llorts mine, the muleteers’ path, the Iron Men sculptures, the Church of Sant Martí in La Cortinada and the Areny-Plandolit House-Museum. CUISINE AND NIGHTLIFE An interesting programme of culinary and thematic events takes place over the course of the year in this area. In summer, we can discover other places from all over the planet thanks to the different cuisines featured in the Sabors del Món (“Flavours of the World”) season. In September, when the Andorra Gastronomy Show takes place in Ordino, the local restaurants serve up their very finest fare. Finally, fungi lovers have a date in Arinsal in late-September, when the Mushroom Fair takes place. And to restore our strength after a tiring day, both parishes have hotels equipped with spas and which offer guests such services as beauty and relaxing treatments, all provided by qualified staff. Other facilities include saunas, baths, swimming pools, solariums, UV rays, gyms, etc. Everything you need, without even leaving the hotel! Those who prefer to rest in the early evening ready to hit the town at night will also find a range of leisure and cultural facilities here, with something for every taste. In La Massana in July and August, for instance, the local museums hold Summer Nights, during which the activities include theatre shows, music and storytelling. Dramatised visits are also available in La Massana, Arinsal and Pal, where a farmer from the last century takes us back in time to tell us stories from the olden days.

Arinsal is also great for cycling: the BMX and bike trial circuit Summer activities in the Valls del Nord all revolve around the mountains, and Vallnord Mountain Park is at the heart of these activities. Apart from the pursuits available at the resort itself, the Vallnord programme also includes a range of activities linked to the world of sport, nature and leisure. The attractions here include Arinsal, the village with the most vibrant atmosphere in Andorra and the gateway to the Comapedrosa Natural Park, site of the highest peak in the Principality. The difficult terrain formed by the mountains slopes around Arinsal makes it difficult to design a profitable mountainbike track that can be used by all, whatever their level of ability. However, keen to be involved in two-wheeled sport, for the last few summers the village has provided, free of charge, the chance to enjoy BMX riding on a circuit designed especially to enable users to get the most out of this activity. So, Arinsal is also good for cycling, its attractions complementing the large range of sports activities available here in summer, making an appreciable contribution to the village economy.

ARTICLES ENGLISH

PAG ANGLES VHES13.indd 3

10/06/13 15:49


BMX and bike trial circuit BMX (Bicycle Moto Cross) is an Olympic sport (introduced at the Beijing 2008 Games) whose origins go back to California in the 1970s, when young people started to try to imitate motocross races on their bicycles. Later, those same bikes began to be used to perform freestyle tricks. BMX tracks are dirt courses featuring obstacles, with jumps and banks throughout. Each lap takes around 30 seconds to complete. The Arinsal circuit was opened to the public in summer 2008, since when it has become enormously popular amongst BMX riders. Managed by the Commune of La Massana in partnership with Vallnord, the track has become a leading meeting place for fans of this sport from May to October. Moreover, the circuit adds to the tourist attractions of the village, which is now visited by BMX fans from other places. The track, the only one of its kind in Andorra, enables young people and beginners to start out in this sport with complete safety. But more advanced riders will also enjoy using the track, using their skill to come up with new tricks and jumps. This is because the track, though not difficult at all, is highly technical, with many jumps only a short space apart from each other. The idea is that a large proportion of riders at Vallnord Bike Park should also use the track at the end of their day’s activities. Its location is designed to attract large numbers of users; access is free and riders only need to bring their own bike and equipment (crash helmet, elbow and knee pads, etc.). The Commune of La Massana also provides a monitor to guide and organise activities at the BMX circuit. This monitor is also in charge of maintaining the track. The circuit is also the venue for “SuperSaturdays”, BMX and 4X races, every summer, and BMX courses are organised for all those interested. The Andorran Cycling Federation greatly approves the facility, which enables both beginners and more advanced riders to enjoy training in the unique setting provided by Arinsal, with full services within easy reach and a matchless mountain environment. Sport, says the Federation, is an important element in the physical development of children and young people, and the fact that this circuit is available in safe location, away from the dangers of road traffic, to promote cycling is an outstanding asset for the area. Additionally, the quality and the maintenance of this facility are highly valued. --------------------------------

Buggy routes: enjoy nature with all five senses Four wheels and five senses: this is the magic formula that Vallnord proposes to ensure that you enjoy nature to the full. Buggy activities are located in the Pal sector. Oxigen is the company that has provided this leisure activity since last summer. As a result, Vallnord offers visitors the chance to take an exciting ride on these vehicles, which are ideal for discovering the natural beauty of the Valls del Nord whilst enjoying a truly thrilling experience at the same time. With their light chassis and large wheels, buggies are designed to negotiate rough terrain. Moreover, since they are four-wheel drive vehicles, they are perfect for motoring around these mountains in complete safety, both whilst ascending and descending. The buggies at Vallnord are Polaris RZR models, two-seaters with 73 HP, 800 cc engines and automatic gears. All buggies are fitted with safety belts, and a B1 driver’s license is required to drive one. Compared to other vehicles, such as quads, the Polaris RZR has considerable advantages. Firstly, its stability: it is very difficult to roll over or crash. Secondly, safety: its roof ensures that, in the unlikely event of an accident, the consequences are not serious. Nonetheless, this hybrid between a car and a quad is ideal for putting one’s driving skills to the test. A particularly outstanding feature of the Polaris is the feeling of complete freedom that it gives. Routes around Vallnord: According to taste, there are several routes to choose from, all leading buggy users to discover the most surprising and delightful spots in these mountains and valleys. Visitors can also take evening routes around the Valls del Nord mountains (advance reservation required) and try alternate routes, on demand. Users are accompanied by company guides on these routes. The guides take their vehicle to give directions and ensure safety. Groups of up to 10 people can join these raids.

All routes begin with a short, 15-minute drive through the woods of Pal so that users can familiarise themselves with the vehicle on flat, easy terrain. Pla de la Cot (30 minutes) This route is designed for beginners keen to start out in this activity, exploring outstanding beauty spots in a unique experience in the heart of nature. We start out from La Caubella, at an altitude of 1,950 m and ascend to Pla de la Cot (2,050 m) along an easy, relaxing route. The peak of Mount Cubil (1 hour) This route is made particularly outstanding by the superb views from the peak. The path takes us up from La Caubella to the peak of Mount Cubil, at 2,358 m, and back. The icing on the cake comes at the top: magnificent views of the Andorran mountains, such as Mount Carroi, and sites in Catalonia, including the Serra del Cadí mountains, Os de Civís and – on a clear day – Organyà and surrounding area. Smugglers’ route to the village of Tor (Catalonia) (3 hours) Tor is a tiny village in Pallars Sobirà county, in the municipality of Alins, just three kilometres from the Andorran border via the Cabús Pass and, therefore, very close to Vallnord. The village has become known due to the century-old dispute over ownership of the mountain, where interest in developing tourism in the area clashes with the fact that this is a route used by smugglers. Over the course of the tour, a 38-kilometre route taking two hours to complete, visitors will hear stories about the disputes and murders that these mountains have witnessed, learning about the characters involved. The outward leg takes us along the path known as the Camí d’en Palanca to the village, where we can enjoy a good breakfast at Ca la Sisqueta (optional). The return journey takes a second smugglers’ route, the Camí d’en Sansa, stopping off in the hippie camp at Bordes de Pleià. Endless thrills and excitement, indelible memories… Try the Vallnord buggy experience – it will change the way you enjoy nature – with all five senses! --------------------------------

ARTICLES ENGLISH

PAG ANGLES VHES13.indd 4

61 10/06/13 15:49


The village of Pal (La Massana) celebrates its festa major over the last weekend in June with a huge programme of activities. Next, the first weekend in July is marked by one of the most popular festivities in Ordino and the whole country: El Roser d’Ordino, declared a Festivity of Cultural Interest. Many people agree that this is one of the most remarkable celebrations of its kind in Andorra.

Festes majors: tradition, culture, community and fun! Summer in Andorra means mountains, sport, cycling, climbing, rivers, golf, churches… but it also means festive celebration. Festivities take place at villages in Valls del Nord nearly every weekend throughout the summer: if not the annual festa major (a festivity in honour of the local patron saint), then some other celebration. And all include a wide range of activities, with something for all ages. These festivities are an opportunity to discover traditions, to meet people and to have fun. Joyful community occasions, these celebration all share similar characteristics: they take place at central points in the village, such as the church square or similar, and usually feature concerts, children’s activities, communal meals, fairs, etc. The origins of festes majors are religious, though some villages have changed the dates of their patron saints’ days so that they can enjoy them in summer. The first festa major of the summer, the Feast of St John (Sant Joan), coincides with the summer solstice. The village that starts our long list of popular festivities is Sispony. However, although its local festivities take place on June 23, Sispony differs from all the other villages in the country, for no traditional bonfires are lighted here that night. Nonetheless, the village is popular amongst those seeking to round off celebrations to welcome summer once the party has finished elsewhere, for this is the first great festive date on the summer calendar... The closing days of June are packed with celebrations. Amongst the most picturesque is the aplec or gathering that takes place at the tiny Church of Sant Pere in El Serrat, a small village in Ordino. Each June 29, coinciding with the Feast of Saint Peter, the church, which stands on a hill and commands superb views over the Ordino valleys, is filled with people who come to celebrate the first summer festivity in this parish.

62

The Festa del Roser is a deeply-rooted tradition in Ordino. Organised by the Festive Committee, formed by young people from the village, this is a celebration in which flowers play an essential part. Whilst, elsewhere, El Roser takes place in May (the month of Mary) or on the Feast of Our Lady of the Roses in October, in Ordino this festival of religious origin is held on the first Sunday in July, and the usual processions and ceremonies have given way to the Festival of the Roses. According to tradition, on the eve of the feast, the young people from the village went to pick roses from the fields and gardens, making bouquets and placing them in baskets to present to the ladies. On the great day itself, the Statue of Our Lady was brought out to lead the procession, carried around the village streets by the faithful to the church, where the priest said Mass and songs were sung to Our Lady. The morning’s religious celebration was then followed by a parade and a collection, known as the Plega del Carbassó, to raise money for the festa major. The retinue, led by the fadrí major (oldest bachelor) and fadrí menor (youngest bachelor), gave out roses in exchange for donations. The procession set out once more in the evening, which ended with a dance. Today, the Feast of El Roser continues to be celebrated only in La Massana and in Ordino (source: Patrimoni Cultural d’Andorra). The festivity of El Roser de la Massana takes place in the second weekend in July. On the Sunday, roses are given to all the ladies, and the Mass of El Roser is celebrated. Still in the parish of La Massana, another Festivity of Cultural Interest takes place each July 10. This is the Blessing of Vehicles of Saint Christopher in Anyós, which coincides with the local festa major. According to legend, Saint Christopher helped people by carrying them across the river, and Christ asked him to do the same for Him. That is how Saint Christopher became the patron saint of all travellers. The blessing takes place before the Church of Sant Cristòfol in Anyós, Romanesque in origin, which stands on a small hill in the village, commanding magnificent views over Sispony, Escàs and the village of La Massana. Mass is also celebrated, and refreshments are served. Vehicles are sprinkled with holy water, and their drivers receive prints of Saint Christopher.

The festive season comes to L’Aldosa de la Massana on the second weekend in August, whilst Arinsal takes its turn on the penultimate weekend in August. However, this latter festivity does not coincide with the feast for the local patron saint, Andrew, which falls on November 30. Three more celebrations remain to round off the summer. For those still keen to party, September begins with the festa major in La Cortinada and Arans, in Ordino. Meanwhile, the Festa Major of Ordino provides one of the last chances to let our hair down in the summer season. The programme for this celebration, which takes place on September 16, includes a Mass for the local patron saints, Corneli and Cebrià. Every year, moreover, a hugely popular botifarrada, or sausage feast, takes place here, drawing large numbers of visitors. The festive season finally closes with the celebrations at Sant Miquel d’Ansalonga on September 29. Apart from all these festivities, another great aplec (gathering) also takes place every year in summer, its exact date varying. This is the Blessing of the Pastures and Livestock at Setúria, catalogued as a Festivity of Cultural Interest. This farming festivity centres on the blessing of pastures and cattle, celebrated by the commune guards in the Setúria area with a communal meal in honour of the local livestock farmers. On the arrival of summer, the herds are taken to graze in the high mountains. It is customary for the parish priest to go up to these mountain pastures, accompanied by the local authorities, to bless the land, the water and the livestock (Source: Patrimoni Cultural d’Andorra). Besides all these festivities, we should also remember that celebration take place for Our Lady of Meritxell during the summer season. This feast takes place on September 8, which is also Andorra’s National Day, since Meritxell is the country’s patron saint. So, with no more ado, go and enjoy the summer season to the full, with all your senses, at each and every opportunity. This is a summer of festivities, sport, tradition, culture, family and friends… A complete summer: summer at Vallnord! --------------------------------

The Festa Major of Erts in La Massana, takes place on the third Sunday in July. Mass is said on the Sunday at the Church of Sant Romà in Erts. We now enter the month of August, when the first celebration is the festa major in Llorts (Ordino). The village of La Massana celebrates its own festa major, devoted to Sant Roc, on August 16, though this festivity is now joined to that for Our Lady (Assumption Day), on August 15. Another village whose local festivities are held on August 16 is Sornàs, in the parish of Ordino, where the church is consecrated to Sant Roc.

ARTICLES ENGLISH

PAG ANGLES VHES13.indd 5

10/06/13 15:49


Vallnord’s online resources For finding out about destinations, online resources have become the primary source of information. Websites and network profiles are ever-more complete, providing all the information that users need. In the case of Vallnord, particular care has been taken to design appropriate ways to satisfy user requirements, with specific strategies for each different social network. To this end, efforts have been made to match content to what users look for on the different networks, providing them with maximum assistance in their searches. Providing good service and a professional image is a basic tool for achieving user loyalty: it is not enough to attract followers and fans – this must be followed up by initiatives aimed at building loyalty. A good strategy begins by establishing the basic goals for each medium. This entails following a clearly-defined methodology, generating activity in the networks, providing appropriate information, uploading content, etc. That is exactly what Vallnord has done. Since the resort first established itself on the social networks, its goal has been to create value. This is made possible by finding out what fans are interested in and providing them with full access to what they are looking for. Facebook. The European resort with most fans: 140,000 followers and rising (www.facebook.com/vallnord) As a result of this hard work of attracting users and building their loyalty on the social networks, Vallnord has become the European resort with the most fans on Facebook. With more than 140,000 followers, Vallnord has clearly caught the attention of social network users, as well as generating dialogue and high levels of engagement (that is to say, involvement, loyalty and motivation amongst fans, encouraging them to interact much more). Facebook’s strong point is that it enables photographs and videos to be posted, as well as dialogue.

The largest age group amongst followers is from 13 to 24 years, a highly specific target group of young people. In terms of city of origin, most of these fans are from Barcelona. The content uploaded on Facebook is, above all, images of conditions at the resort and related videos. Lucky draws and promotions are also launched for fans as another way of generating traffic and building loyalty. Twitter. 11,000 instant followers (@Vallnord) On Twitter, Vallnord has 11,000 followers, users who receive instant information about conditions at the resort. Most information is about the state of the slopes or the weather, but other useful details are also provided. We should remember that Twitter is specifically designed to transmit short, simple messages (each tweet is a maximum of 140 characters), and these should be clear whilst providing maximum information. For this reason, it is vital to select content carefully to ensure that it reaches as many users as possible and attracts the attention of followers. The number of people who retweet the latest news about conditions at the resort is crucial, and it is important that as many as possible mention @Vallnord in their tweets. YouTube. 200 videos on events (http://www.youtube.com/user/canalvallnord) There are more than 200 videos of events that promote Vallnord and activities at the resort in images. Large snowfalls, landscapes, sports competitions like last winter’s Boardercross European Cup, reports on facilities and so on, all form part of the content on the YouTube channel. There are at present 400 people subscribed to the channel, which has a total of 300,000 video views.

Instagram. Photos from a different viewpoint (@vallnord) The resort’s Instagram channel, which enables people to use different filters to transform their photos, has around one thousand followers. This application hosts the finest snapshots of Vallnord, sharing them amongst users who tend to form part of a specific audience, generally made up of people interested in photography. Flickr. Image gallery comprising more than 80 albums (http://www.flickr.com/photos/vallnord/) Vallnord now has the finest pics of events and locations at the resort, organised into more than 80 albums containing over 700 photographs, on Flickr, the image hosting website. The corporate website. The mainstay amongst online media (www.vallnord.com) The corporate website was redesigned and relaunched ready for the start of the last winter season. The new site, which was warmly received, is designed to be user-friendly, that is to say, to ensure that people can find what they are looking for quickly and easily. A new section is also provided to enable users to make online reservations on the site itself. Other improvements include the optional initial filter that can be used to search according to preferences. This makes it easier to find the activity you are looking for, by selecting a profile (friends, family, bikers, couples or beginners). The site also includes sections devoted to how to get to Vallnord, the activities in each sector, offers and other recommendations. --------------------------------

ARTICLES ENGLISH

PAG ANGLES VHES13.indd 6

63 10/06/13 15:49


MODULS OK VES13.indd 1

07/06/13 10:20


AN OK MOTOCARD ES13.indd 1

07/06/13 10:21


AN OK ROLEX ES13.indd 1

07/06/13 10:21

Revista Vallnord estiu 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you