Page 22

//

// Recerca resumen en ESPAÑOL

Salut i estrès ambiental La URV participa en el projecte europeu més gran que estudia la relació entre medi ambient i salut

HEALS (Health and Environment-wide Associations based on Large population Surveys) vol desenvolupar una meto-

dologia i aplicar les eines analítiques i computacionals necessàries per fer estudis enfocats a buscar relacions entre els impactes sobre la salut i els factors d’estrès ambiental. El projecte està coordinat per la Universitat Pierre i Marie Curie (París) i té un pressupost de 15 milions d’euros. En aquests moments és el projecte de recerca més gran d’Europa que estudia la relació entre la salut i el medi ambient. HEALS reuneix i organitza dades ambientals, socioeconòmiques, d’exposició, biomarcadors i efectes sobre la salut i, a més, inclou tots els procediments i seqüències de càlcul necessaris per a l’aplicació de la bioinformàtica avançada, mineria de dades, modelatge biològic i de l’exposició, a fi d’assegurar que les relacions entre salut i medi ambient s’estudien exhaustivament. El projecte reunirà les noves tecnologies, els enfocaments d’anàlisi de dades i les eines de modelatge. Dins del projecte s’aplicaran les tecnologies genòmiques a mostres biològiques d’estudis en persones, per oferir millors respostes sobre la contribució que els hàbits, estils de vida i el grau d’exposició química tenen sobre el desenvolupament de diverses malalties (asma, trastorns del desenvolupament, obesitat i diabetis infantil).

// Marta Schumacher, Joaquim Rovira, Josep Domingo i Martí Nadal

TecnATox coordinarà la difusió, formació i activitats de transferència de coneixements del projecte i també participarà en el desenvolupament del model farmacocinètic – a trajectòria dels fàrmacs dins de l’organisme. Entre altres tasques, el grup de recerca també identificarà, recopilarà, revisarà i avaluarà la qualitat de les dades sobre monitoratge biològic, ambiental i impacte sobre la salut utilitzades en el projecte.

resumen en ESPAÑOL // URV, REVISTA DE LA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI RECERCA // URV, REVISTA DE LA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI

Atles sobre els conflictes ambientals

22 22

L’atles global sobre els conflictes ambientals és una plataforma en línia interactiva que identifica de moment més de 1.000 conflictes ambientals arreu del món. El Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona Alcalde Pere Lloret (CEDAT) ha participat en l’atles (www.ejatlas.org), que forma part de la iniciativa , Organitzacions de Justícia Ambiental, Responsabilitat i Comerç (EJOLT), un projecte europeu per transformar els conflictes mediambientals en oportunitats de reformes cap a la sostenibilitat. En els tres primers dies de funcionament, la plataforma va rebre més de 50.000 visites. L’Atles global de la justícia ambiental preveu duplicar el nombre de casos documentats el 2015. Els usuaris poden buscar i filtrar, a través de cent camps de cerca, diferents tipus de conflicte, per producte, per empresa, per país, etc. En aquesta plataforma

s’identifiquen i s’analitzen casos d’agressió al medi ambient, agrupats en deu grans categories segons l’origen: nuclear, d’explotació minera, de gestió del turisme o relacionats amb la gestió de l’aigua, per exemple. A Catalunya, es mostren cinc conflictes, com el projecte Castor per fer un dipòsit artificial de gas davant les costes de Vinaròs, la línia de molt alta tensió de Girona, la llei per prohibir les curses de braus, la planta de ciment de Montcada i Reixach o la indústria química de Flix. L’atles és un dels resultats del projecte EJOLT finançat per la Unió Europea inclòs en el VII Programa marc de la Comissió Europea, dotat amb un finançament de 3,8 milions d’euros i en què participen 23 organitzacions acadèmiques i de la societat civil de tot el món.

La mesura del dolor Una aplicació mòbil permet avaluar en quatre escales la intensitat del dolor Pacients i metges es poden beneficiar de la utilitat de Painometer, una nova aplicació mòbil creada a la URV que permet avaluar en quatre escales la intensitat del dolor. Es tracta de la primera aplicació d’aquestes característiques al mercat, i està disponible en català, castellà, anglès, francès i portuguès.

Painometer ha rebut el premi mHealth del Mobil World Capital Barcelona. El grup Algos ja treballa en una nova versió de l’aplicació, que sortirà al llarg d’aquest any i permetrà compartir la informació a la xarxa.

Les escales incloses en aquesta aplicació —escala de cares de dolor revisada (FPS-R), escala numèrica (EN), escala visual analògica (EVA) i escala analògica de color (CAS)—han estat contrastades empíricament, se’n coneixen les característiques i “sabem que són vàlides, fiables i sensibles al canvi”, explica Jordi Miró, coordinador del grup de recerca Algos.

Comunitat virtual Algos

L’aplicació s’adreça tant al pacient que té dolor com al clínic, el qual pot fer el seguiment i modificar, si cal, el tractament. Però sobretot té interès per als professionals, per a les farmacèutiques o per als hospitals, que podran generar bases de dades, “i Totes dues també per als investigadors i laboraaplicacions es van toris que fan assajos i necessiten eines contrastades i fiables per avaluar presentar al Mobile l’impacte del dolor”, afegeix Miró.

World Congress de Barcelona

El grup d’investigació Algos ha posat en marxa el Fòrum, una comunitat virtual creada per ajudar a millorar la qualitat de vida dels nens i adolescents amb problemes de dolor crònic, així com la dels seus pares i cuidadors. En català, castellà i anglès, el Fòrum pretén facilitar i reforçar l’actuació dels professionals que treballen en aquest àmbit, i resoldre temes com la desinformació sobre el tractament més adequat, el patiment dels afectats o l’automedicació sense supervisió. Aquesta plataforma també permetrà fer estudis sobre les cerques i preocupacions de les persones que tenen dolor.

Vehicles plens per estalviar

Gaudir dels avantatges reservats als vehicles d’alta ocupació, com els descomptes als peatges o l’accés a places d’aparcament reservades en entorns urbans és un dels objectius d’una aplicació de mòbil que permet acreditar el nombre d’ocupants que hi ha en un vehicle o en un espai concret garantint el seu anonimat. Aquesta tecnologia, desenvolupada per l’empresa derivada STAITEC a partir de la patent generada pel grup de Recerca CRISES, de la URV, ha estat cofinançada per Abertis Telecom i la Universitat. L’aplicació funciona mitjançant la tecnologia NFC (comunicació de camp proper) i permet que tots els ocupants certifiquin en un moment

concret que són dins del mateix vehicle, ja que els telèfons mòbils s’han de tocar pràcticament entre ells perquè s’activi la signatura digital dels usuaris. D’aquesta manera, una vegada certificat el nombre d’ocupants, es genera un tiquet digital i el conductor, passant el telèfon mòbil per una barrera d’autopista o per una barrera d’un aparcament, pot acreditar el nombre de persones reals que ocupen el vehicle. S’evita, per tant, l’ús de càmeres ni de cap altre dispositiu addicional que ho validi. Josep Domingo, responsable del grup de recerca CRISES, de seguretat i privadesa de dades, i coautor de la patent, explica que, , “s’ha garantit la preservació de la identitat de les persones que fan la signatura digital”. Se sap només el nombre de persones però mai qui són o a qui pertanyen els telèfons que han signat el tiquet digital.

resumen en ESPAÑOL // URV, DE LA UNIVERSITAT RECERCA // URV, REVISTA DE LAREVISTA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI ROVIRA I VIRGILI

Quina relació hi ha entre la salut de les persones i el medi ambient? Determinar aquesta vinculació és l’objectiu del projecte europeu HEALS, en què participen els investigadors Marta Schuhmacher, Josep Domingo, Martí Nadal i Joaquim Rovira, del centre de recerca TecnATox (URV), juntament amb altres 28 socis europeus.

23 23

Revista URV #21  
Revista URV #21  
Advertisement