Page 1

www.ub.edu

Abril de 2008 Any XII • 2,4 €

Especial

UNIVERSITAT DE BARCELONA

la Universitat

QUINES OPCIONS TENS PER ESTUDIAR? ORIENTA’T I TRIA! Informacions i consells per decidir estudis i per a la vida universitària

Quins recursos t’ofereix la UB Activitats

portada UB08 copia 3.indd 2

Espai europeu d’educació superior

Premi Comunica’t

Els ensenyaments de la UB

7/4/08 12:46:13


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Pรกgina 2


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 3

Carta del rector Benvolguts i benvolgudes, Un any més la Universitat de Barcelona edita un número especial de la revista La Universitat per informar i orientar l’alumnat que vol seguir el seu procés educatiu a la Universitat, i també a totes aquelles persones i institucions interessades en l’accés a l’ensenyament universitari i tot el que implica. Sabem que el canvi del batxillerat a la universitat genera molts dubtes i que sovint no és fàcil trobar-hi respostes. En aquesta revista intentem, doncs, donar algunes respostes i recomanacions, que es poden completar amb tots els recursos informatius que la Universitat de Barcelona posa a l’abast de tothom. Estic convençut que saber triar el futur curricular, conèixer els serveis que hi ha en el nou entorn acadèmic, descobrir els recursos educatius que ofereix la Universitat de Barcelona i disposar d’informació sobre l’espai europeu d’educació superior, sobre les possibilitats de mobilitat acadèmica i, en general, sobre l’estratègia que cal adoptar per començar amb èxit aquesta nova etapa, pot ser de molta utilitat per a totes aquelles persones que, o bé han de decidir per elles mateixes el seu futur acadèmic, o bé han d’ajudar a prendre aquesta decisió. Aquests són alguns dels continguts que trobareu a la revista, així com moltes referències als webs que els amplien. La Universitat de Barcelona obre les portes a tot l’alumnat que vol seguir els seus estudis a la universitat i que vol arribar a ser un professional competent, responsable i amb uns valors molt sòlids. A la Universitat de Barcelona hi ha història, qualitat, innovació, persones molt ben preparades, i avui és considerada la primera universitat en producció científica de l’Estat segons els principals rànquings universitaris mundials. Ens sentim molt orgullosos d’aquesta tasca reconeguda internacionalment i que ara posem a la disposició de tot l’alumnat que vol accedir al món universitari. Així, doncs, ens agradaria molt poder fer amb tots vosaltres encara més gran la nostra comunitat universitària. Rebeu una cordial salutació. Màrius Rubiralta Rector de la Universitat de Barcelona

SUMARI

ESPECIAL UB

Monogràfic d’orientació: Estudiar, però quines opcions tens?

.4

Quins recursos t’ofereix la Universitat de Barcelona

.17

Espai europeu d’educació superior: respostes als dubtes de l’alumnat de secundària.

.31

Notícies

.34

Activitats per a l’alumnat de secundària i premi Comunica’t

.36

Ensenyaments i centres de la UB

.43

La UB en xifres i mapa dels campus

.50

la Universitat Revista de la Universitat de Barcelona

Imprès en paper ecològic

Número especial editat i coordinat per la Unitat de Comunicació. Col·laboracions: Servei d’Atenció a l’Estudiant. Agraïments: Núria Sánchez. Assessorament lingüístic: Serveis Lingüístics de la UB. Disseny original de la portada: Primer Segona serveis de Comunicació. Disseny: Binomi. Disseny Gràfic. Producció gràfica, maquetació i impressió: El Tinter, SAL (empresa certificada ISO 14001 i EMAS). Dipòsit legal: B19682-97. Tiratge: 10.000 exemplars Versió digital: www2.ub.edu/comunicacions/revista_launiversitat/ 3


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 4

ESTUDIAR, PERÒ, QUINES OPCIONS TENS? Vivim en una societat diversificada que ens ofereix moltes opcions i que, per tant, ens obliga a escollir contínuament. Tu ara estàs a punt de decidir què faràs del teu futur i has de valorar i escollir entre tot un ventall de possibilitats.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 5

DECIDEIX-TE

Les habilitats, els interessos i les expectatives són el punt de partida per triar el teu futur.

Si ja has decidit fer estudis universitaris, el pas següent serà escollir un ensenyament, però no cal precipitar-se. Vés pas a pas! Les universitats organitzen els seus ensenyaments en diversos àmbits de coneixement i això, sumat al que hagis estudiat prèviament, a les teves inquietuds i als teus interessos i expectatives, et pot servir de punt de partida.

de treballar o de viure. Per exemple, pots trobar branques de coneixement dedicades a l’economia, a les arts, a la sanitat, a les ciències o a la comunicació. Els ensenyaments de la Universitat de Barcelona (UB) s’engloben en cinc àmbits que agrupen uns estudis determinats, totalment relacionats i que t’orienten sobre el que hi trobaràs. Són aquests:

.Arts i Humanitats .Ciències Socials .Ciències Experimentals i Enginyeries

.Ciències de la Salut .Ciències de l’Educació

Cada àmbit de coneixement influeix en un àmbit de la societat, que alhora defineix una manera 5


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 6

www.ub.edu

La universitat és un reflex de la societat en què vius i, així com cada àmbit té el seu perfil professional, cada ensenyament requereix d’unes aptituds i habilitats concretes. Per tant, un cop tinguis clar que la universitat és el teu lloc per continuar els estudis, hauràs de decidir per quin camp de coneixement et decantes i —per si no en tenies prou!— quins estudis t’acompanyaran en aquesta nova etapa. Durant el batxillerat, els teus professors t’ajudaran en la tria i també t’ajudaran des de casa, però al final seràs tu que hauràs de decidir què vols estudiar. Per fer-ho,

6

valora les teves capacitats i habilitats, tingues en compte per a quines assignatures tens més facilitat i quines aptituds s’adapten millor al teu tarannà. Sabem que no és fàcil i per això la UB intentarà ajudar-te perquè prenguis la decisió més encertada o, com a mínim, la que més s’ajusti a les teves característiques. Aprofita totes les eines que et facilitem per orientar-te: jornades de portes obertes, sessions informatives, activitats, materials informatius, etc., i, per què no? reflexiona sobre tots els consells que trobaràs en aquestes pàgines.

El fet de decidir-se per una carrera no és gens fàcil. La teva elecció t’obrirà determinades portes en el teu desenvolupament personal i professional.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 7

DECIDEIX-TE

Parla amb professionals dels diversos sectors i descobreix com és la professió a la qual et voldries dedicar.

Què pots fer .CONEIX-TE. Valora quins són els teus interessos, les teves capacitats i quin rendiment pots treure de tot això. Has d’escollir un ensenyament sabent qui ets i què vols fer d’ara endavant.

.CONEIX TOTES LES POSSIBILITATS. La universitat és una de les moltes opcions que tens per continuar estudiant però també hi ha altres alternatives, com ara els graus formatius, els ensenyaments artístics, etc.

.CONEIX EN PROFUNDITAT ELS ESTUDIS. Si has decidit anar a la universitat, des d’ara mateix pots començar a informar-te dels continguts dels diversos ensenyaments i de les aptituds i els coneixements que es demanen. També t’ajudarà conèixer el

Com més ben informat estiguis, menys dificultats tindràs a l’hora de fer la tria i reduiràs el risc d’equivocar-te en l’elecció. No es tracta d’estudiar qualsevol carrera, sinó de saber triar bé.

grau de dificultat de les assignatures i valorar el grau d’implicació que demanen.

.CONEIX EL MERCAT LABORAL. Pensa què vols fer i les sortides professionals que t’ofereix l’ensenyament. Si saps el que t’agradaria fer en el món laboral serà mes fàcil triar una formació que t’ajudi a dur a terme aques-

ta opció. Les tendències del mercat de treball són molt variables i, per tant, és molt convenient estar al dia de les diverses sortides professionals.

.Però, sobretot, CONEIX LES TEVES MOTIVACIONS, són el factor clau per tirar endavant els estudis amb un bon rendiment.

Consulta la pàgina UBICA’T a l’adreça www.ub.edu/ubicat/. Hi trobaràs molta informació per començar a orientar-te! 7


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 8

COMENÇAR, PERÒ... COM? Per accedir a la universitat hi ha una sèrie de requisits, com ara superar unes proves d’accés i obtenir una plaça. La transició de la secundària a la universitat requereix preparació, organització, responsabilitat i esforç.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 9

COMENÇA

Completa el teu currículum, millora les teves expectatives i augmenta les possibilitats de tenir un bon rendiment acadèmic.

Prepara’t! Pensa que, a més dels coneixements previs corresponents a l’ensenyament que has triat, els coneixements generals són molt necessaris per poder seguir amb èxit qualsevol ensenyament. Com els pots adquirir?

. Lectura La lectura és un del eixos fonamentals en el procés d’aprenentatge, especialment a la universitat. Hi ha dos components bàsics que defineixen un bon lector: la comprensió i la velocitat. Per assimilar nous coneixements has d’entendre tot el que has llegit i establir tantes connexions com puguis amb els coneixe-

ments previs que hagis assolit. És essencial ser capaç de reconèixer els punts importants del text i trobar les frases que continguin més informació; és a dir, saber discriminar les dades més rellevants de les més supèrflues. La lectura reflexiva és potser la més lenta, però és imprescindible per comprendre el text, interpretar-ne els continguts i poder-los assimilar. El fet de tenir un diccionari a prop i buscar sistemàticament cada paraula que no acabis d’entendre et proporcionarà uns resultats excel·lents.

. Vocabulari Pensa que el domini d’una assig-

natura comença pel domini del seu vocabulari. Acostuma’t a estudiar amb un diccionari; cerca la nova terminologia i fes-ne ús en el teu dia a dia en els exàmens escrits, orals, en la presentació de treballs, etc. És la millor estratègia per adquirir un bon bagatge.

. Idiomes L’aprenentatge d‘idiomes és un valor afegit tant en el terreny professional com en el personal. De fet, el domini de les llengües és un requisit que en la nostra societat ha esdevingut bàsic i imprescindible. El coneixement d’alguna llengua 9


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 10

www.ub.edu

Planifica’t! Cal que tinguis en compte el temps que dedicaràs a l’estudi des de principi de curs per tal d’evitar sorpreses d’última hora. Planificar-te bé et permetrà gaudir d’un temps d’oci també necessari per a un bon rendiment.

porciona tranquil·litat i seguretat per aconseguir un bon rendiment. El fet d’acumular tasques a l’últim moment i improvisar a l’hora d’estudiar provoca situacions estressants just abans de l’època d’exàmens.

La planificació ha de ser molt personal; ha d’estar feta d’acord amb les teves capacitats i necessitats, la teva preparació, els teus interessos, el teu ritme de treball, les característiques de les matèries, etc.

Com pots evitar arribar a situacions d’estrès? Doncs, amb una planificació adequada...

En qualsevol planificació és necessària l’agilitat, per poder complir els objectius marcats sense esforços innecessaris, i la flexibilitat, per saber canviar un horari davant de situacions imprevistes Una bona distribució del temps pro-

. Planificació a llarg termini. Es tracta de tenir una perspectiva general de les dates de lliurament de treballs, exàmens, pràctiques, etc. A més, és imprescindible saber de quin temps disposes i quin temps necessites per a cada matèria.

. Planificació a curt termini. Consisteix a ajustar el temps de què disposes a les activitats habituals que fas durant la setmana (classes, estudis, esports, idiomes, amics, família, etc.).

. Planificació diària. Es tracta de distribuir el temps i triar els moments més adequats per a cada activitat segons l’espai, les hores disponibles i l’esforç necessari; has de procurar fer les tasques més difícils en els moments en què estiguis més fresc i despert.

Per planificar-te cal que sàpigues què vols aconseguir amb els estudis i en quin espai de temps.

10


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 11

COMENÇA

Com has d’estudiar

A l’hora d’estudiar poden arribar a ser decisives les circumstàncies ambientals; l’habitació, les eines de treball, la temperatura, l’orientació de la llum, l’accés a les fonts d’informació, el clima social, el teu estat d’ànim... tot influeix en el teu rendiment.

Amb uns bons apunts afavoriràs la comprensió de la matèria. Per això, no oblidis que és important:

Per això, sempre que puguis:

. Deixar un marge per anar afegint-hi anotacions.

. Estudia en el mateix lloc. . Procura aïllar-te (físicament i mentalment). . Procura tenir una bona ventilació i una temperatura ambiental mitjana. . Utilitza la llum natural. Apunts

. Resumir mentalment el que t’expliquin a classe i anotar els conceptes principals.

. Posar títols i fer un índex. També t’hauràs d’acostumar a complementar els apunts de classe amb articles, llibres o revistes, perquè a la universitat amb els apunts no n’hi ha prou!

tat de recordar-ne més fàcilment el contingut. Amb unes paraules ben destacades, per exemple, amb colors diferents, queda molt més clar el sentit del text. És recomanable que el subratllat es faci sempre a partir d’una segona lectura. Els esquemes Per fer un bon esquema d’un text el primer pas és localitzar-ne les idees centrals i secundàries. Fer esquemes és una tècnica d’estudi que augmenta l’interès i la concentració, millora la memorització —en concret, exercita la memòria visual— i, com que s’han d’estructurar les idees, facilita la comprensió.

El subratllat Subratllar és destacar les idees essencials d’un text amb la finali11


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 12

UNIVERSITAT DE BARCELONA, PER QUÈ? Són molts els estudiants que cada curs acadèmic decideixen començar els estudis a la Universitat de Barcelona, de manera que la UB és la universitat catalana amb més estudiants matriculats. Universitat urbana, estretament inserida en la ciutat, ofereix la més àmplia oferta formativa a l’àrea metropolitana de Barcelona.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 13

PER QUÈ?

Una bona raó per estudiar a la UB és el prestigi d’aquesta institució, reconeguda per l’alta qualitat docent i investigadora que ofereix. Disposa de tot un conjunt d’ensenyaments adaptats tant a les necessitats de l’alumnat com a les necessitats socials i professionals d’avui dia. En aquest sentit, la UB vol donar suport als estudiants en les diverses etapes dels seus estudis i organitza una sèrie d’accions per tal d’assessorar-los de la manera més adequada. Les accions específiques pensades per a l’etapa inicial dels estudis pretenen assegurar als estudiants una bona adaptació i un rendiment acadèmic òptim. A continuació en tens una mostra.

Programa d’acollida Abans de matricular-te a la UB tindràs la possibilitat d’assistir a una sessió informativa que t’oferirà el centre en el qual hagis obtingut plaça. Aquestes sessions estan especialment dissenyades per proporcionar informació sobre els ensenyaments, els serveis de cadascun dels centres i els serveis generals de la UB. Així mateix, en aquestes sessions rebràs informació sobre els serveis específics i coneixeràs les recomanacions que la UB ha preparat per orientar-te i ajudar-te a

El fet de gaudir de més autonomia personal, de poder planificar el temps i decidir com i quan cal estudiar són noves situacions que tant l’estudiant com l’entorn familiar han d’assumir per poder arribar a un bon enteniment en benefici de tots.

aconseguir una bona adaptació a tots els canvis que comporta l’ingrés a la universitat. La transició de la secundària a la universitat representa un canvi important per a l’estudiant i també per al seu entorn familiar. És per això que la UB organitza una jornada d’acollida a les famílies dels nous estudiants. Amb aquesta jornada es pretén, d’una banda, facilitar la possibilitat de conèixer la universitat on es cursaran els estudis superiors i, de l’altra, assessorar sobre la diferència entre els estudis universitaris i la secundària.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 14

www.ub.edu

Pla d’acció tutorial A la UB trobaràs un tracte personalitzat que et facilitarà l’adaptació i la integració en el sistema universitari, l’aprofitament acadèmic i personal, i la transició al món del treball. La diversitat dels nous àmbits de procedència social, cultural i acadèmica dels estudiants crea noves necessitats d’atenció, especialment la necessitat de donar respostes adequades per a cada perfil. El professor tutor, a través d’un servei anomenat tutoria universitària t’ajudarà a:

14

. Dur a terme el procés de transició i d’adaptació a la universitat.

. Obtenir informació, orientació i recursos per a l’aprenentatge.

. Configurar el teu itinerari curricular i adaptar-lo a teva realitat.

. Accedir al món laboral o continuar els estudis.

. Valorar la dimensió europea, en

aspectes amb la forLa tutoriarelacionats universitària mació, lade inserció laboral, i als’ocupa tots els tres. estudiants; dels que tenen bones aptituds i actituds, però també dels que presenten certes mancances o dificultats.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 15

PER QUÈ?

Cursos Zero La UB ofereix uns cursos específics dissenyats per facilitar l’estudi de les assignatures del primer any. Aquests cursos, adreçats a estudiants que comencen els estudis universitaris, són un complement a la formació en determinades disciplines. Pretenen anivellar els coneixements fonamentals i previs d’aquests alumnes i augmentar la probabilitat d’aconseguir resultats acadèmics òptims. També tenen com a objectiu introduir l’alumne en les peculiaritats de l’estudi de la titulació que tot just comença. Els centres que actualment ofereixen cursos zero són:

. Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials . Facultat de Dret . Facultat de Farmàcia . Facultat de Filologia . Facultat de Geologia . Facultat de Psicologia . Facultat de Química

Els cursos zero faciliten la transició del batxillerat a la universitat i poden ser reconeguts com a crèdits de lliure elecció en el teu expedient universitari.

15


MAQUETA ESPECIAL UB 2007

7/4/08

10:43

Página 16

www.ub.edu

Aproximació a la recerca Apropar-te a la recerca és un dels grans objectius de la UB. Per això, els diversos centres de la Universitat organitzen les activitats següents:

. Pràctiques en laboratoris . Manipulació de materials . Jocs matemàtics . Interioritats informàtiques . Ajuts per al teu treball de recerca de batxillerat . Cursos d’iniciació . Sortides geològiques . Fòrums debat

16

batxillerat. . Tallers . Premis També podràs experimentar en què consisteix fer investigació i conèixer de prop els projectes de recerca participant en diverses activitats organitzades pel Parc Científic de Barcelona. L’oferta és molt variada:

. El cicle de tallers d’experiments per al públic «Fes Recerca». . El programa «Recerca a Secundària», per donar suport als treballs de recerca d’alumnat de

. Les activitats que es duen a terme durant la Setmana de la Ciència. . La fira Recerca en Directe.

La UB és la universitat líder en productivitat científica a l’Estat espanyol.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 1

QUINS RECURSOS T’OFEREIX LA UNIVERSITAT DE BARCELONA


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 18

www.ub.edu

Biblioteca Una de les grans diferències entre l’educació secundària i la universitat és la necessitat d’aprofundir en les matèries, la capacitat de treball i de recerca d’informació. Per aquest motiu, la Biblioteca serà un recurs bàsic per afrontar el teu dia a dia en els estudis. A banda de l‘assistència a classe i de la planificació de les hores d’estudi, el fet de ser universitari implica anar més enllà, completar els apunts i el material que et faciliti el professorat. Hauràs de consultar la bibliografia complementària i recomanada per ampliar els teus coneixements, hauràs de

18

cercar informació de les diverses assignatures. Ja ho veuràs, la Biblioteca et proporcionarà suport i satisfarà les teves necessitats d’informació, d’aprenentatge i de recerca, uns aspectes que hauràs d’anar adquirint per formar-te com a estudiant universitari.

Gaudeix de tots els recursos dissenyats per a l’alumnat universitari que la Biblioteca de la Universitat de Barcelona t’ofereix!

Treu el màxim partit de la teva estada a la Universitat i fes-te usuari habitual de la Biblioteca.

Cerca llibres i revistes especialitzades en les matèries que estudies!


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 19

RECURSOS

Què t’ofereix la UB? La Biblioteca de la Universitat de Barcelona disposa d’una xarxa de 19 biblioteques que trobaràs en els diversos campus i centres de la UB —i s’integra, amb els serveis de suport a la docència, al Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI). Té un fons de gairebé dos milions de llibres i revistes especialitzades, en versió impresa o en versió electrònica, i és una de les primeres biblioteques de Catalunya i de l’Estat espanyol. Gaudeix dels serveis i recursos que la Biblioteca posa al teu abast!

.Sales i llocs habilitats per a l’estudi on podràs estudiar, planificar-te la feina o organitzar els

apunts. .Aules amb ordinadors connectats a Internet per accedir a tots els recursos d’informació. .Si tens ordinador portàtil, porta’l i connecta’t, a través del servei sense fils, a la zona Wi-FiUB, disponible ja gairebé a totes les biblioteques. .I si no en tens, també pots gaudir del servei de préstec d’ordinadors portàtils per cercar informació o accedir als campus digitals de la UB. .Horaris d’obertura durant la setmana ampliats quan més ho necessites, és a dir, en l’època d’exàmens! .Com a estudiant de la UB, po-

dràs utilitzar el servei de préstec de la Biblioteca i tindràs accés lliure als més de 6.200 punts de lectura, molts dels quals estan equipats per poder treballar amb ordinador. .Podràs accedir a tota la informació que necessitis des de qualsevol lloc: aules de la teva facultat, departaments, i també des de casa teva. .Per aprofitar al màxim tots els recursos d’informació disponibles apunta’t a les sessions de formació d’usuaris i coneixeràs els serveis específics relacionats amb la teva carrera. .I si has de resoldre qualsevol qüestió sobre la biblioteca i la recerca bibliogràfica, pots utilitzar el servei «Pregunteu al bibliote-

Per a més informació, entra a: www.bib.ub.edu 19


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 20

www.ub.edu

El Campus Virtual Com a universitari has de tenir habilitats per fer ús de les noves tecnologies. En un moment en què els mateixos estudis universitaris evolucionen en aquest sentit, és molt important que sàpigues aprofitar totes les eines que complementaran les assignatures que cursis.

Aprofita els avantatges que faciliten les noves tecnologies! Quan necessitis consultar els continguts de les assignatures, enviar treballs, contactar amb el professorat o amb la resta de companys o fins i tot accedir a les teves qualificacions, només caldrà que et connectis al Campus Virtual, l’entorn d’aprenentatge en línia de la UB que funciona les 24 hores del dia. Aquest espai, una aula virtual que de ben segur utilitzaràs sovint, també et permetrà compartir amb els teus companys un espai comú i utilitzar llistes de distribució, participar en fòrums i xats, fer servir la missatgeria interna, etc.

El Campus Virtual promou l’adaptació als principis de l’espai europeu d’educació superior (EEES).

20


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 21

RECURSOS

Beques i ajuts Hi ha beques i ajuts en qualsevol etapa universitària: per a recerca, per a cursos d’estiu, per ampliar estudis o fer recerca a l’estranger, per estudiar la llengua i la cultura d’un país, per treballar de lector o d’auxiliar de conversa, per participar en un programa d’intercanvi, per fer pràctiques de treball a l’estranger, etc. La qüestió és saber on trobar aquesta informació, decidir quines són les convocatòries en les quals pots participar i, finalment, preparar correctament la documentació necessària.

A més de la beca general, hi ha altres beques i ajuts. Informa-te’n!

Ja saps que hi ha una convocatòria per a alumnat que inicia estudis universitaris? Hi ha una convocatòria de beques per a primer curs adreçada a tu, que accedeixes al món universitari.

bles per obtenir la beca. És molt senzill! Presenta la sol·licitud en el teu institut i si compleixes els requisits econòmics, només et restarà complir els requisits acadèmics perquè et concedeixin la beca.

La finalitat d’aquesta convocatòria és que sàpigues, abans de formalitzar la matrícula per primera vegada a la Universitat, si compleixes les condicions econòmiques i patrimonials imprescindi-

Què t’ofereix la UB? La possibilitat de consultar tota la informació per sol·licitar i tramitar la beca per a primer curs d‘estudis universitaris a l’adreça www.ub.edu/acad/beques/1r2ncicle/anticipada/ Un portal amb informació sobre totes les beques, els ajuts i els premis a què l’alumnat pot optar al llarg dels estudis universitaris: www.ub.edu/acad/beques 21


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 22

www.ub.edu

Idiomes El domini de les llengües és un requisit que ha esdevingut bàsic i imprescindible en la societat actual. El coneixement de llengües estrangeres et beneficiarà en molts aspectes: en els estudis universitaris, a l’hora de buscar feina i també, per què no?, en el terreny personal. Aquí tens quatre bones raons per aprendre idiomes:

.Podràs llegir obres en llengua original, complementar els apunts de classe utilitzant bibliografia escrita en altres llengües i consultar pàgines web d’altres països per ampliar informació sobre qualsevol qüestió.

.Podràs participar en un programa de mobilitat internacional i estudiar durant uns mesos en un altre país, amb tot el que això implica! Pensa que en aquest moment la mobilitat internacional d’estudiants s’està convertint en un ele-

Augmenta les teves possibilitats de treballar tant a l’Estat espanyol com a l’estranger! ment fonamental de la formació universitària.

.Tindràs més oportunitats en l’àmbit laboral. Les empreses busquen perfils com més complets millor; titulats que estiguin acadèmicament preparats, però que tinguin també una sòlida formació complementària, que siguin capaços d’expressar-se en més d’una llengua.

.Enriquiràs el teu bagatge personal. Conèixer una llengua és conèixer una cultura, conèixer persones diferents i conèixer altres maneres de pensar. Aprendre llengües és una inversió de futur i, com a estudiant,

Aprendre idiomes millorarà les teves expectatives acadèmiques i laborals.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 23

Què t’ofereix la UB? A l’Escola d’Idiomes Moderns (EIM) de la UB tindràs la possibilitat d’estudiar fins a 15 idiomes diferents!

.Cursos des del nivell bàsic fins al nivell superior en tots els campus de la UB, en diferents períodes de l’any i amb un gran ventall d’horaris.

.Per a estudiants que es matricularan a la Universitat per primera vegada (que, com a mínim, cursin el primer curs de batxillerat) s’ofereixen cursos d’activació d’anglès, amb la finalitat d‘introduir els participants en el món universitari i de facilitar-los l’adaptació a les necessitats de cada carrera.

.Per a estudiants que participen en un programa de mobilitat internacional, cursos de capacitació, perquè completin la seva competència lingüística abans de traslladar-se a la universitat estrangera d’acollida.

Enriquir la teva formació lingüística és garantia de futur!

.Centres d’autoaprenentatge de llengües per tal que reforcis i complementis el que aprens a classe. Ah, i no oblidis que en molts casos l’EIM et pot reconèixer com

Per a més informació, consulta: www.eim.ub.es/ 23


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 24

www.ub.edu

Mobilitat acadèmica

Posa a prova la teva capacitat d’adaptar-te a un entorn diferent. Enriquiràs la teva formació!

24

Què és la mobilitat acadèmica? És l’oportunitat que t’ofereix la universitat d’estudiar en una altra universitat espanyola o europea durant uns quants mesos. El fet de cursar una part dels estudis en un sistema docent diferent és un element de canvi per a tu, però, sobretot, representa un suport a la teva formació universitària.

Tampoc no has de perdre de vista que estaries immers en una realitat sociolingüística que et permetria, d’entrada, practicar una llengua estrangera que de ben segur acabaries parlant amb naturalitat. Pensa que això és sempre un valor afegit tant per a la teva formació com per al teu futur professional.

Què hi guanyaries participant en un programa de mobilitat? Enriquiries la teva formació acadèmica i personal, coneixeries societats diferents, faries noves amistats d’altres universitats i d’altres cultures. A més, et trobaries amb moltes situacions noves que augmentarien el teu sentit de responsabilitat i que farien de tu una persona més independent.

A més, tens l’excusa ideal per viatjar, per conèixer altres països i estudiants d’arreu del món que tenen les mateixes inquietuds intel·lectuals que tu. Recorda-ho: com a estudiant de la UB, podràs cursar part dels teus estudis o fer el teu projecte de fi de carrera en qualsevol de les universitats en les quals el teu centre

ofereixi places, amb la garantia que n’obtindràs un reconeixement acadèmic.

Aprofita-ho i gaudeix de la possibilitat de participar en un programa de mobilitat. És una inversió molt bona!


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 25

RECURSOS

Què t’ofereix la UB? La possibilitat de participar en programes d’intercanvi i de mobilitat nacionals i internacionals. Mobilitat d’àmbit estatal

.SICUE (Sistema d’Intercanvi en Centres Universitaris Espanyols): per tal de millorar la teva formació, podràs estudiar en qualsevol universitat espanyola que hagi signat un acord bilateral amb la UB. L’estada a la universitat de destinació que triïs podrà ser d’un mínim de tres mesos i d’un màxim

de nou. .DRAC: podràs aconseguir ajuts per assistir a cursos, seminaris o congressos, per visitar un servei d’una altra universitat espanyola, per iniciar una investigació o un projecte, per cursar una o més assignatures en una altra universitat, o bé per organitzar altres activitats culturals. Mobilitat internacional

.Programa

SÒCRATES-ERAS-

MUS: quan ja hagis superat un curs acadèmic, si t’interessa estudiar en alguna universitat europea, podràs fer-ho durant un o dos semestres, com vulguis! Només cal que estiguis matriculat a la UB en l’ensenyament i en el mateix curs acadèmic relacionat amb l’intercanvi.

.Convenis de la UB amb universitats d’arreu del món: també per períodes d’un o de dos semestres i en condicions molt similars a les dels intercanvis

Per a més informació, entra a www.ub.edu/acad/intercanvis/nacional (mobilitat nacional) i a www.ub.edu/uri/estudiantsUB/estUB.htm (mobilitat internacional).

Practicaràs una llengua que de ben segur acabaràs parlant amb naturalitat.

25


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 26

www.ub.edu

Esports L’esport té efectes positius a l’hora de gaudir d’un bon estat tant físic com anímic, i has de vetllar per la teva salut per poder obtenir uns resultats òptims en els teus estudis. La pràctica d’algun esport feta amb regularitat t’ajudarà a millorar la salut física i psíquica. L’objectiu és que aprenguis a relaxarte de l’estrès generat en l’activitat acadèmica per tal d’evitar tensions i pressions.

Si l’esport et pot ajudar a millorar la qualitat de vida, per què no proves de fer-ne? L’esport contribueix a la formació integral de la persona i, a més, t’ajudarà a controlar aspectes que poden influir negativament en el rendiment acadèmic, com ara els nervis típics davant dels exàmens, l’ansietat per aprovar, les dificultats de concentració, etc. L’efecte és immediat; tindràs una sensació de benestar personal, la teva autoestima creixerà perquè saps que contribueixes a la teva formació com a persona, i a més fomentaràs les relacions amb nous companys.

La pràctica de l’esport pot formar part de l’itinerari curricular de l’alumnat mitjançant l’oferta de crèdits de lliure elecció de la UB.

26


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 27

RECURSOS

Què t’ofereix la UB? En els gairebé 100.000 m2 d’equipaments esportius d’Esports UB, podràs gaudir dels avantatges següents:

.Una àmplia oferta d’activitats dirigides. .Tot un conjunt d’instal·lacions, com ara piscina, pistes de tennis, de pàdel, sales d’activitats dirigides i de condicionament físic, camps de futbol i de rugbi, pavelló poliesportiu i pista d’atletisme, entre d’altres.

.La possibilitat de participar en competicions universitàries. Per a més informació, entra a www.ub.edu/esports/

27


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 28

www.ub.edu

Feina UB Et preocupa el teu futur professional? Vols saber de què treballaràs? Saps com encarar el pas del món universitari al món laboral? És normal que et facis aquestes preguntes un cop t’hagis graduat, però també a mesura que avancis en els estudis. No cal que esperis a acabar la carrera per plantejar-te aquestes qüestions.

No cal que esperis a acabar la carrera per plantejar-te el teu futur professional!

En una societat que evoluciona constantment, s’ha d’estar preparat per afrontar noves situacions i nous reptes. Per aquesta raó t’has d’anticipar i actuar abans de finalitzar els estudis. Com ho pots fer? Complementant la teva formació acadèmica per adquirir les competències professionals que et demanaran en el mercat laboral.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 29

RECURSOS

Què t’ofereix la UB? Feina UB, un servei d’inserció i orientació professional que t’ajuda en la transició cap al món laboral i posa a la teva disposició tot un seguit d’activitats i accions:

.Pràctiques en empreses: per adquirir experiència professional en l’àmbit dels estudis que curses i posar en pràctica els coneixements teòrics que has anat aprenent al llarg de la carrera.

.Borsa de treball: per conèixer les ofertes d’empreses que necessiten cobrir llocs de treball. Només t’hi hauràs d’inscriure i adjuntar el currículum per optar a una feina!

.Formació per a la inserció laboral: cursos per millorar la teva preparació per accedir al món laboral: «Com parlar en públic», «Com superar entrevistes de selecció de personal», etc.

.Jornades d’orientació professional: sessions d’introducció als instruments bàsics de la recerca de feina (currículum, carta de presentació, selecció de personal), que s’organitzen en cadascuna de les

facultats. Hi trobaràs empreses i col·legis professionals que t’explicaran, entre altres coses, les sortides i les oportunitats laborals de què disposes. A més, exalumnes de la UB parlaran de la seva experiència com a professionals en el mercat de treball.

.El Club de Feina: hi trobaràs adreces d’empreses i d’organismes que et poden orientar per trobar una feina o per fer unes pràctiques a l’estranger. També podràs consultar la premsa laboral, amb anuncis d’ofertes de feina, i parlar amb una persona especialista en la recerca de feina que et pot assessorar sobre els dubtes relacionats amb aquests temes.

.Entrevistes d’orientació professional: un especialista en orientació professional t’atendrà personalment quan comencis a cercar feina per ajudar-te a enfocar el teu currículum i per explicar-te quines estratègies cal seguir per acostarse a les empreses.

.Fires i fòrums d’empreses: s’organitzen per promoure la relació entre l’alumnat i les empreses. A través de tallers i conferències espe-

Per a més informació, entra a www.ub.edu/feinaub

29


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 02

7/4/08

10:37

Página 30

www.ub.edu

I què més t’ofereix la UB? Doncs entre altres coses...

.Una sèrie de portals perquè tinguis tota la informació a l’abast. Entra a www.ub.edu/futursinousestudiants i consulta la pàgina adreçada a l’alumnat de secundària. Veuràs quantes activitats, serveis i informacions d’interès!

.Activitats culturals: concerts, representacions d’òpera i exposicions que pretenen contribuir a la difusió de la riquesa cultural i patrimonial de la Universitat.

.Facilitats per trobar allotjament mitjançant els nostres col·legis majors o bé a través d’altres possibilitats que la UB t’ofereix a partir d’acords signats amb institucions públiques i privades: el programa Viure i Conviure o les diverses opcions del Barcelona Centre Universitari (BCU).

.El programa Fem Via, per aconseguir la integració plena de l’alumnat amb necessitats especials.

.Els serveis assistencials d’atenció psicològica, de logopèdia i de tècniques augmentatives i alternatives de comunicació, que ofereixen els serveis externs de la Facultat de Psicologia.

.Informació sobre activitats de solidaritat i cooperació i la possibilitat de participar en alguns d’aquests projectes mitjançant la Fundació Solidaritat UB, que també promou la participació social i les accions en defensa de la pau.

Juliols de la UB que cada vegada ofereixen més cursos sobre temàtiques ben diverses i de gran interès social i universitari.

.Suport a l’alumnat de fora de Catalunya mitjançant un programa d’acollida lingüística que inclou intercanvis lingüístics i culturals. I com que el fet de tenir un bon coneixement de la llengua proporciona un plus de qualitat, també s’ofereixen cursos de llengua catalana de tots els nivells, vocabularis d’especialitat, bases de dades terminològiques i molts més recursos i activitats.

.Eubràdio, la ràdio de l’alumnat de la UB que emet per Internet.

.I perquè quan acabis els estudis continuïs sent universitari i gaudeixis de tota un seguit de serveis exclusius, tens la possibilitat de sumar-te a Antics UB.

.Cursos d’estiu, les edicions d’Els

Passeja’t per Món UB, el portal dels estudiants de la UB, i coneixeràs tots


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:51

Página 31

ESPAI EUROPEU

QUÈ ÉS L’ESPAI EUROPEU D’EDUCACIÓ SUPERIOR? L’espai europeu d’educació superior (EEES) pretén establir un sistema universitari comú potenciant el reconeixement mutu dels estudis i la mobilitat internacional de professionals i d’alumnat, i, d’aquesta manera, promoure les oportunitats futures de treball a escala europea. Quaranta-sis estats europeus formen part de l’EEES i el seu objectiu és tenir adaptades les titulacions el 2010. L’adaptació a l’EEES implica un seguit de canvis en l’estructura dels estudis, en la manera d’ensenyar i també d’aprendre. Aquests canvis es fonamenten en una nova unitat de valoració: el crèdit ECTS.

L’EEES potencia la mobilitat internacional de professionals i d’estudiants i també el reconeixement mutu dels estudis. El crèdit ECTS basa la seva valoració en el treball de l’estudiant: en el total d’hores que ha d’invertir en una matèria concreta, en la teoria i la pràctica, en l’esforç dedicat a l’estudi i a la preparació de treballs i exàmens. S’ha calculat que un crèdit ECTS equival a 25 hores de treball d’un estudiant.

que tinguin 240 crèdits ECTS i que durin quatre anys.

L’estructura dels estudis també variarà. Les titulacions s’organitzaran en estudis de grau, màster i doctorat.

El doctorat es proposa la formació avançada en procediments i tècniques d’investigació. Consta d’un període de formació de 60 crèdits i d’un període d’investigació de durada variable. Per obtenir-lo cal fer la tesi doctoral.

Les titulacions de grau permetran la inserció professional. Es preveu

Els màsters, l’objectiu dels quals és millorar les competències específiques per a algun àmbit professional, tenen entre 60 i 120 crèdits i, per tant, la durada és d’un o de dos cursos acadèmics.

31


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:51

Página 32

www.ub.edu

Els títols actuals i els futurs tindran el mateix valor i les mateixes competències professionals. Per tant, la nova estructura dels estudis universitaris és conceptualment diferent i la metodologia docent també ho serà, però no cal que ens alarmem si sentim comentaris com ara: «desapareixen les diplomatures i llicenciatures» o «a la universitat ja no hi haurà classes magistrals». Els títols actuals i els futurs tindran el mateix valor i les mateixes competències professionals i l’estudiant potser tindrà menys hores de classe presencial, però la seva participació serà molt més activa. L’adaptació a l’EEES és una prioritat per a la UB i per això treballa, alhora, en tot un conjunt de línies de la política docent. El curs 20082009 s’oferiran més d’un centenar de màsters oficials adaptats al marc de la convergència europea i es preveu que el curs 2009-2010 s’ofereixin les titulacions de grau. L’alumnat que iniciï estudis a la UB el curs 2008-2009 tindrà mecanismes d’adaptació a les noves titulacions. Per a més informació, visita www.ub.edu/europa

L’estudiant potser tindrà menys hores de classe presencial, però la seva participació serà molt més activa. 32

EEES: ELS DUBTES DE L’ALUMNAT DE SECUNDÀRIA Possiblement ja has sentit a parlar de l’espai europeu d’educació superior (EEES). Com a alumne de secundària potser és per a tu una qüestió, de moment, llunyana, però ben aviat, quan comencis els estudis universitaris, et pot generar una certa inquietud. Hem fet una enquesta a més de 200 alumnes de secundària per sa-

ber quins aspectes d’aquesta reforma els inquieten més i hem demanat a experts en el tema respostes a les diverses preocupacions que han manifestat aquests alumnes. Aquí tens els qüestionaris resultants. Potser trobaràs respostes a dubtes que se t’han acudit o, fins i tot, a temes que encara no t’havies plantejat!

Pilar Gómez i Cardó, coordinadora de les PAU de Catalunya i professora de la Facultat de Filologia de la UB, ha contestat les preguntes següents:

Canviaran les proves d’accés a la universitat? Per accedir a la universitat, amb independència de quins estudis es volen cursar o en quin centre, l’alumnat procedent de batxillerat ha d’estar en possessió del títol de batxillerat i ha d’haver superat una prova d’accés única (PAU) vinculada a la modalitat de batxillerat cursada. Els canvis d’estructura o de continguts de les proves d’accés no depenen de l’inici de les noves titulacions adaptades a l’EEES, sinó de la implantació del nou batxillerat LOE, prevista a partir del proper curs. Per tant, podria afectar les PAU a partir de l’any 2010.

Pujaran les notes de tall? La nota de tall no té res a veure ni amb la tipologia, l’estructura, la dificultat, la metodologia o la durada de les titulacions universitàries actuals ni dels futurs graus. És la qualificació mínima amb què s’accedeix al primer curs d’un ensenyament determinat d’un centre determinat. Cada any varia perquè depèn sempre del nombre de places ofertes i de les notes d’accés dels estudiants que volen accedirhi. Per això, per a una mateixa titulació, cada curs la nota de tall és diferent segons la universitat.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 33

ESPAI EUROPEU

Artur Parcerisa, vicerector de Política Docent de la UB, ha respost les preguntes següents:

Pot variar molt l’oferta d’ensenyaments universitaris en els propers anys? I les sortides professionals? L’oferta canviarà perquè hi haurà titulacions noves i més titulacions compartides entre diverses universitats, però la gran majoria d’ensenyaments que tenim actualment es mantindran. Les sortides professionals, especialment en algunes carreres, han anat variant, perquè la societat és molt dinàmica, però això ja passa ara i no sembla que la situació hagi de canviar de cop i volta. En què canvia substancialment el procés d’aprenentatge de l’estudiant amb aquesta reforma? El pas a la universitat suposa més autonomia: cada estudiant ha d’assumir la responsabilitat sobre el seu procés d’aprenentatge. Les decisions sobre quantes hores s’han de dedicar a l’estudi, sobre què cal prioritzar, en què s’ha d’aprofundir, si s’ha de fer servir o no el suport tutorial, si cal cercar ajut d’altres estudiants... les haurà de prendre cada estudiant. Tot i així, a la UB s’ajuda i s’acompanya l’estudiant en aquest procés; se li ofereix orientació i tutoria i s’aplica un sistema d’avaluació continuada que facilita aquest ajut i permet a l’estudiant ser conscient de si avança en els estudis.

Un bon aprenentatge demana temps, atès que es va adquirint pas a pas i que qui ha de fer l’esforç més gran és l’estudiant, perquè ningú no pot aprendre per ell. El professorat ajudarà l’estudiant en aquest procés, però és l’estudiant el que s’ha d’implicar activament en el seu aprenentatge. Per evitar que aquesta necessitat de dedicació pugui suposar un fre a l’hora de cursar estudis, les noves titulacions preveuran també la possibilitat de cursar un ensenyament a dedicació parcial: matriculant menys assignatures i tenint més temps, per tant, per fer la carrera. Què passa si reformen l’ensenyament mentre l’estic cursant? Em serviran totes les assignatures? Si s’ha començat a cursar una carrera, l’estudiant la podrà acabar amb el mateix pla d’estudis en què l’ha iniciat o bé podrà fer una adaptació al nou ensenyament. El fet que hi hagi una reforma no ha de suposar

cap problema per a l’alumnat que ja està cursant els estudis. Caldrà fer assignatures en anglès obligatòriament? Avui dia el coneixement de l’anglès s’ha convertit en una necessitat per a la pràctica professional. El Comissionat per a Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya pretén, en conseqüència, que els estudiants que cursin titulacions noves finalitzin els seus estudis amb un bon domini de l’anglès. En el cas de la UB, el proper curs no s’implantarà cap titulació nova de grau i, per tant, no serà obligatori cursar cap assignatura en anglès. Estudiar serà més car? La universitat pública té preus públics. Això vol dir que l’estudiant només paga una petita part del que costen els seus estudis. No es preveu que es produeixi un increment de la matrícula que suposi una diferència important en l’import.

Els nous estudis universitaris ocuparan més temps de l’estudiant del que ocupen ara? 33


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 34

www.ub.edu

JORNADA D’ACOLLIDA PER A LES FAMÍLIES DELS NOUS ESTUDIANTS El passat mes d’octubre es va dur a terme al Paranimf de l’Edifici Històric una jornada d’acollida i exposició dels trets diferencials de la UB, adreçada a les famílies dels nous estudiants. Aquesta iniciativa, proposada pel Vicerectorat d’Estudiants, pretén facilitar que l’entorn familiar conegui la universitat on l’alumne cursarà els estudis superiors. La proposta va ser molt ben rebuda i hi van assistir prop de 500 persones.

BICICAMPUS Des del passat mes d’octubre, els estudiants de la UB poden sol·licitar una de les bicicletes en préstec gratuït que s’ofereixen en el marc de la campanya BiciCampus, organitzada pel Bicicleta Club de Catalunya. L’objectiu d’aquesta campanya és facilitar als estudiants una manera de desplaçar-se sostenible i saludable pels diversos centres de la UB. Aquest servei de préstec gratuït es tornarà a oferir el curs vinent.

LLIGA DE DEBAT Del 10 al 12 de desembre de 2007 va tenir lloc la II Lliga de Debat de la UB, organitzada pel Vicerectorat d’Estudiants. Un total de sis equips van discutir sobre el tema plantejat en aquesta edició: «El procés d’integració en l’espai europeu d’educació superior contribueix a millorar l’ensenyament universitari?». Cada equip, encapçalat per un capità i format per alumnat de diversos ensenyaments universitaris, va defensar la posició que minuts abans de l’inici del debat es va assignar per sorteig i va ser avaluat per autoritats acadèmiques i especialistes en comunicació.

UBICA’T AL WEB DE LA UB El curs 2007-2008 s’ha posat en marxa una nova plataforma virtual que, sota la denominació UBICA’T, permet fer la cerca, d’una manera àgil i visual, de totes les facultats, els ensenyaments i els serveis de la UB, i simultàniament els situa a Barcelona, mitjançant una imatge per satèl·lit o un mapa de la ciutat. L’aplicació, que es pot visitar a l’adreça www.ub.edu/ubicat, ofereix informació dels centres de la UB i, en molts casos, s’acompanya d’un vídeo de difusió del centre.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 35

NOTÍCIES

III PREMI RECERCA PER A LA PAU Per a treballs de recerca de batxillerat La Universitat de Barcelona convoca la tercera edició del premi Recerca per a la Pau, dut a terme en el marc del projecte PAULA, per a treballs d’alumnat de batxillerat. L’objectiu d’aquesta convocatòria és promoure l’educació per a la pau en l’educació reglada i enfortir la cultura de pau des de la recerca. Poden optar al premi els treballs que abordin alguna qüestió relacionada amb els coneixements, els valors i les habilitats que possibiliten la pau, entesa com l’absència de violència en totes les seves formes. El termini de presentació dels treballs, que poden ser individuals o col·lectius, és fins al 25 d’abril de 2008, a la Fundació Solidaritat UB. Podeu consultar-ne les bases a www.solidaritat.ub.edu/premi_pau/

BATXILLERADA El passat mes de gener va tenir lloc a Esports UB la segona edició de la Batxillerada, una trobada esportiva de periodicitat anual, que pretén donar a conèixer a l’alumnat de secundària les instal·lacions esportives de la Universitat de Barcelona. En aquesta segona edició hi han participat més de 400 alumnes d’onze instituts d’ensenyament secundari, acompanyats dels seus responsables acadèmics. Les activitats programades van ser bàsquet, combat, futbol, hip-hop, «matar», pitxi i vòlei. Tots els participants van gaudir d’una jornada lúdica, bàsicament dissenyada per a les inquietuds fisicoesportives dels futurs universitaris.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 36

www.ub.edu

ACTIVITATS

per a l’alumnat de secundària

APROPA’T A LA UB La UB vol compartir amb l’alumnat de secundària un dels seus espais més emblemàtics, l’Edifici Històric de Plaça Universitat, per tractar conjuntament temes com ara la transició del batxillerat o dels CFGS a la universitat. Aquesta jornada pretén facilitar a aquest col·lectiu d’estudiants l’accés al món universitari. El programa de l’activitat és: .Xerrada «Coneix la UB», amb suggeriments per a una bona integració a la universitat. .Presentació d’ALEHOOP: una selecció de recursos en línia per elaborar treballs de recerca al batxillerat, a càrrec de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació.

JORNADES DE PORTES OBERTES S’organitzen des de diversos centres de la UB amb la intenció d’acostar-se a l’alumnat de secundària. Et proporcionaran una visió global dels ensenyaments que s’imparteixen en cada centre i dels serveis i les instal·lacions de què podràs gaudir.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 37

ACTIVITATS

ACOLLIMENT LINGÜÍSTIC Si ets de fora de Catalunya i no entens el català, no et preocupis i participa en el programa d’acolliment lingüístic. Aprofita tots els recursos que t’oferim perquè el català no sigui un problema: cursos de català intensius i gratuïts abans de començar les classes, sessions informatives, tutories, Borsa d’intercanvi de conversa, guies de conversa, vocabularis bàsics d’especialitat i molts altres recursos que pots consultar a www.ub.edu/slc

EXPERIMENTS DE FÍSICA

FEM QUÍMICA AL LABORATORI

Aproximadament 500 alumnes de secundària, organitzats en petits grups, han participat en experiments innovadors i suggeridors relacionats amb les noves tecnologies i els materials difícilment assequibles en els mateixos centres d’ensenyament. L’activitat es divideix en quatre experiències: nous materials, llum invisible, làser i holografia, i l’observació del sol i la seva influència en el clima.

Si la teva vocació és la química, la Facultat de Química ofereix unes sessions en què podràs participar en una sèrie d’experiments de laboratori ben interessants: Fem reaccions a petita escala; El racó del fred; Aigua dura, aigua blana; Destil·la que destil·laràs, i Identifiquem analgèsics. En cada edició, aproximadament 1500 alumnes de secundària prenen part en aquesta activitat.

MATEMÀTIQUES: MATEFEST, INFOFEST

ALEHOOP ALEHOOP és un recull de recursos que permet accedir a moltes fonts d’informació. La Facultat de Biblioteconomia i Documentació ofereix un seguit de sessions pràctiques als centres de secundària per donar a conèixer la base de dades ALEHOOP, les principals fonts d’informació existents, les fonts bàsiques per planificar un treball de recerca, les tècniques fonamentals per a la recerca d’informació en bases de dades i també per ensenyar a citar correctament les fonts d’informació.

JORNADES ’ACOLLIDA Les organitzen tots els centres de la UB abans de formalitzar la matrícula. T’ajudaran a conèixer l’entorn en què cursaràs els teus estudis i, sobretot, a orientar-te sobre el procés de matriculació; l’itinerari curricular recomanat, les assignatures optatives i de lliure elecció, la mecànica de la matriculació, etc.

Els estudiants de la Facultat de Matemàtiques organitzen cada any una festa adreçada a l’alumnat de secundària, la Matefest, Infofest. És una festa on el tema central són les mates», amb jocs, visions proves i qüestions matemàtiques, i a més pots conéixer de prop les figures de matemàtics i matemàtiques cèlebres. També hi podràs aprendre jugant i sabràs com és un ordinador per dins; tindràs l’oportunitat de muntar-ne i desmuntarne un; obtindràs més informació sobre el programari lliure i sobre la seguretat informàtica... Una festa sota un envelat matemàtic!


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 38

FÒRUM DEBAT DE GEOLOGIA Durant el mes d’abril la Facultat de Geologia proposa un fòrum debat amb el professorat de secundària. El tema és «Els volcans i la humanitat: una interacció no sempre negativa». Sabies què a Catalunya tenim un dels conjunts volcànics recents més ben conservats de l’Europa continental?

FÍSICA PER A ESTUDIANTS DE 4t D’ESO

EXCURSIONS GEOLÒGIQUES

38

La Facultat de Geologia organitza al llarg de tot el curs excursions geològiques, dirigides per professorat de la Facultat. Es duen a terme amb professorat de batxillerat i alumnat, i es fan visites a llocs com ara la serra de Collserola, l’aqüífer del Garraf, la muntanya de sal de Cardona, el delta de l’Ebre, les empremtes de les antigues glaceres del massís del Carlit, la mineria a les comarques tarragonines i molts altres llocs d’interès geològic.

Consisteix en cinc pràctiques de física per a estudiants de 4t d’ESO que es duen a terme a la Facultat de Física de la UB al llarg d’un trimestre acadèmic. Les pràctiques estan dissenyades per afavorir al màxim la participació de l’alumnat. Consta de 30 hores lectives: 10 hores de pràctiques de laboratori a la Facultat de Física i 20 hores al centre d’origen per treballar els continguts dels exercicis proposats.

XERRADES-TALLER «UBICA’T A MATES» Xerrades adreçades a l’alumnat de batxillerat de la branca cientificotècnica.

CAMPUS D’ESTIU DE FÍSICA La Facultat de Física organitzarà durant el mes de juny de 2008 el primer Campus d’Estiu de Física, adreçat a estudiants de primer de batxillerat, amb l’objectiu d’apropar-los a aquesta branca de la ciència. El Campus constarà de cinc sessions matinals en què hi haurà conferències sobre temes de màxima actualitat relacionats amb la física i les noves tecnologies, impartides per professorat de la Facultat de Física. A més, es faran pràctiques en els laboratoris de la Facultat.


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 39

VIU LA GEOLOGIA

ACTIVITATS

Vols conèixer la feina de geòleg? La Facultat de Geologia organitza un curs adreçat als estudiants de ciència de secundària per viure durant uns dies la les tasques pròpies del geòleg i conèixer els diversos aspectes conceptuals, tècnics i aplicats que inclou. És una activitat gratuïta per mitjà de la qual els estudiants de secundària que hi estiguin interessats tindran la possibilitat de compartir tres dies amb estudiants i professorat de la Facultat de Geologia.

SUPORT A LA RECERCA L’objectiu de la UB amb aquesta activitat és oferir suport des de les diverses facultats als tutors i a l’alumnat interessat a dirigir i dur a terme treballs de recerca. Facultat de Biologia Ofereix al professorat de secundària diverses propostes de treballs de recerca en l’àmbit de la biologia. La tutoria de les propostes és a càrrec del professorat de la Facultat, que facilita consultes, i fa aclariments i demostracions, si cal. www.ub.edu/biologia/secundaria/propostes.htm Facultat de Matemàtiques Ofereix al professorat de secundària diverses propostes de treballs de recerca en l’àmbit de les matemàtiques. A més, l’alumnat que mostri més interès i capaci-

tat per a les matemàtiques té també la possibilitat de demanar el suport d’un estudiant de la Facultat de Matemàtiques, que farà part del seguiment del seu treball de recerca. Parc Científic de Barcelona El programa «Recerca a secundària», adreçat especialment a la comunitat educativa, acull estudiants de primer de batxillerat que hagin de començar el seu projecte de recerca. Se’ls proposa la possibilitat de disposar de l’ajut d’un tutor del Parc Científic de Barcelona, que, durant un any aproximadament, ofereix una tutela bibliogràfica, i també sessions pràctiques als laboratoris del Parc. http://www.pcb.ub.es/homePCB/li ve/ct/p1926.asp

Per a més informació de totes aquestes activitats, consulteu: www.ub.edu/futursinousestudiants

39


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 40

El premi Comunica’t de la UB va néixer amb la intenció de fomentar el coneixement de les humanitats entre l’alumnat de batxillerat de Catalunya. La primera edició d’aquesta iniciativa va tenir lloc el curs 2002-2003 i el tema proposat va ser «Què vol dir estudiar humanitats?». El curs 2003-2004 se’n va convocar la segona edició, que, en aquella ocasió, va incloure dues modalitats diferents, però complementàries: l’àmbit escrit i l’àmbit plàstic. El tema va ser el mateix per a ambdues modalitats: «Comunicar-te és o molt senzill o impossible», inspirat en un dels pensaments de Salvador Dalí («pintar un quadre és o senzill o impossible»), i es proposava fer una reflexió sobre les teories del mestre del surrealisme. Aquesta tercera convocatòria, a la qual s’han presentat més de cinquanta treballs, manté la voluntat de les edicions precedents d’engrescar l’alumnat a venir a la universitat, a descobrir les oportunitats i a créixer com a persones. El tema d’enguany ha estat «Anar a la universitat, per què?». El proppassat 13 de març va tenir lloc l’acte de lliurament del premi. En el decurs de l’acte es va donar a conèixer el programa d’acollida a nous estudiants i es va oferir una conferència sobre l’espai europeu d’educació superior. Dels tres treballs finalistes, el treball guanyador ha estat el de l’estudiant Javier Cantero del centre IES Sa Palomera de Blanes, amb el títol “Un univers de perquès” i premiat amb un ordinador portàtil i amb la publicació del seu treball en aquesta revista. Els altres dos finalistes van ser obsequiats, respectivament, amb un lot de llibres. 40

3a EDICIÓ DEL PREMI COMUNICA’T Aquest curs s’ha convocat la tercera edició del premi Comunica’t, per tal de reconèixer i premiar les habilitats de comunicació i d’expressió escrita dels estudiants de batxillerat i de cicles formatius de grau superior.

Text guanyador del Premi Comunica’t

UN UNIVERS DE PERQUÈS Autor: Javier Cantero En Toni, un estudiant de batxillerat, caminava en direcció cap al seu institut amb la mirada perduda. Mai no havia pensat en el que volia fer una vegada acabés el batxillerat, donava per suposat que aniria a la universitat, però no trobava cap motiu que l’obligués a prendre aquella decisió... La primera classe era la de català. La professora, en veure la passivitat que mostrava en Toni aquell dia, va decidir fer-lo participar a la classe com ho estaven fent la resta dels seus companys.

Toni, pots dir-nos quin és el significat que has trobat de la paraula universitat? –va dir-li la professora-. D’acord, ara ho busco... «universitat: institució docent on s’imparteixen els estudis superiors de les diverses branques del saber i s’atorguen els títols corresponents». De sobte va saltar la Júlia, una de les noies més trempades de la classe, que sempre tenia alguna cosa a dir. Amb un to autoritari va prendre el torn de paraula a en Toni:


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 41

PREMI

En la meva opinió, el que vol dir la paraula universitat va més enllà de tot això; amb la definició d’un diccionari crec que no n’hi ha prou. El significat d’aquesta paraula l’hem de buscar al nostre interior i no pas en uns fulls escrits per algú desconegut. La universitat representa el màxim exponent del saber universal, aquell lloc pel qual he de passar algun dia si vull absorbir una part important de la saviesa que vull assolir. Serà l’emplaçament on trobaré l’entorn idealitzat en què sempre he somiat, ja que tindré al meu abast museus, biblioteques, conferències..., en fi, és la institució que més m’aportarà acadèmicament, en ajudar-me a convertir-me en una persona més sàvia. A més, em farà créixer com a persona, ja que m’oferirà allò que porto tota la vida buscant i que no he trobat fins ara. Deixem-nos d’explicacions filosòfiques Júlia, que ja et coneixem massa... –ara qui parlava era en Joan. Darrere d’aquestes intencions tan boniques que vols aparentar s’amaga el mateix que darrere de tots nosaltres, els diners. La universitat no és quelcom més que el vehicle que ens conduirà cap al mercat laboral i que ens permetrà aconseguir una bona feina. Hi ha més camins per ser un bon professional, però en una societat com l’actual disposar d’un títol universitari t’obre moltes portes, així que mai no està de més haver anat a la universitat. Si fóssim rics segurament que no pensaríem anar-hi, pregunta-ho a la gent i veuràs que la majoria et dirà que la raó que els impulsa a anar a la universitat són els diners. Si no hagués estat per la indignació d’en Quim, en Joan es podia haver estat més d’una hora intentant convèncer la resta dels seus companys d’allò que deia. En Quim però, va veure que les paraules d’aquest conduïen a un camí que no tenia res a veure amb el seu i, segons la seva opinió, els diners no ho eren tot a la vida...

Joan, valorem sincerament els teus pensaments, però no has de pensar que tothom té els mateixos interessos que tu. Alguns de nosaltres, entre els quals jo m’hi identifico, pensem que la universitat és la manera d’aconseguir fer realitat el nostre somni. La Maria somia ser una bona mestra, en Daniel pensa que algun dia podrà ser enginyer, en Musa voldria ser periodista, l’Anna seria molt feliç convertint-se en metgessa. Ara mateix allò que els impulsa a la vida és la il·lusió que tenen i que els fa lluitar per aconseguir el seu somni. No hem de banalitzar les coses d’aquesta manera, ja que anar a la universitat pot suposar per a nosaltres l’eina que ens farà assolir aquell somni que ens fa viure i que ens permet superar-nos dia a dia. Tots havien quedat bocabadats escoltant el discurs d’en Joan, ja que es tractava d’un noi molt reservat que no solia intervenir amb regularitat. La Lídia era una alumna que tampoc no solia participar a classe, però després de veure com els seus companys s’havien animat, es va decidir a fer-ho: Doncs jo veig la universitat com el motor que m’impulsarà a canviar la meva vida. Els meus pares han lluitat des que eren ben petits per tal d’aconseguir un plat de menjar diari i una casa on dormir. No poden aspirar a més perquè els ha tocat viure una situació poc afortunada i han aconseguit aprendre a conformar-se amb allò que tenen. Jo vull anar a la universitat per realitzar allò que els meus pares mai han pogut fer i pel que han lluitat tant durant molt de temps. Estudiaré una carrera per poder oferir-los una vida molt millor, ja que els he d’estar eternament agraïda per l’esforç que m’han dedicat. No tinc massa pretensions, l’únic que desitjo és ser feliç i fer feliços els que estan al meu voltant. M’agradaria tenir els mateixos sentiments que tu Lídia, els teus pares han d’estar molt orgullosos de tu. No obstant això, com vosaltres ja sabeu, jo no

penso anar a la universitat –ara era el torn de la Laia. Penso que també hi ha altres camins que ens poden fer arribar lluny a la vida. Tot i això, trobo una raó que m’impulsa a anar a la universitat, que és la de viure «la vida universitària». Ha de ser increïble poder marxar de casa i anar a viure amb un grup de gent de la teva edat. Podries ser completament lliure, anant contínuament a tot arreu sense haver de donar explicacions a ningú. Em passaria el dia al cinema, al teatre, als jardins i un cop a la setmana sortiria de «festa universitària»... La meva cosina me n’ha parlat i m’ha dit que són les millors que pots trobar enlloc. Però he de ser conscient i això només ha de ser un al·licient més que em motivi a anar a la universitat, algú que només ho fes per aquest motiu s’estaria equivocant de camí. La professora va decidir aturar en aquest moment la conversa, que s’havia allargat massa, i va decidir reprendre de nou el fil conductor de la classe. Mentre, en Toni començava a pensar en les casualitats que ens té guardades la vida. Aquell dia havia arribat a classe ple de dubtes entorn del seu futur i després d’aquella conversa semblava que s’havien esvaït. Gràcies a aquesta, va poder comprendre que els motius que l’impulsessin a anar a la universitat no els trobaria enlloc fora del seu interior. Va intentar refer aquelles paraules que els seus companys havien dit minuts abans i, després d’examinar-les, va trobar el vertader motiu que l’impulsava a prendre la decisió de convertir-se en un universitari. El motiu que va trobar penso que es tracta d’un aspecte secundari. Allò veritablement important és que va ser capaç de trobar-lo, de la mateixa manera que hem de fer tots nosaltres. Hem de ser capaços de buscar dins nostre aquell motiu que ens faci il·lusionar-nos quan sentim la idea d’anar a la universitat... i així podrem contestar la pregunta següent: «Anar a la universitat, per què?». 41


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Pรกgina 42


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 43

ENSENYAMENTS

Ensenyamens de primer i segon cicle que s’imparteixen a la UB Arts i Humanitats ENSENYAMENT

CICLE

TITULACIÓ

TIPUS DE TÍTOL

PAU*

CFGS*

Antropologia Social i Cultural

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Belles Arts

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5,48

7,50

Filologia Alemanya

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Filologia Anglesa

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Filologia Àrab

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Filologia Catalana

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Filologia Clàssica

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Filologia Eslava

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Filologia Francesa

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Filologia Gallega

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Filologia Hebrea

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Filologia Hispànica

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Filologia Italiana

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Filologia Portuguesa

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Filologia Romànica

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Filosofia

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

Geografia

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Història

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Història de l’Art

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5,29

5

Lingüística

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Teoria de la Literatura i Literatura Comparada

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

CICLE

TITULACIÓ

TIPUS DE TÍTOL

PAU*

CFGS*

1r i 2n cicles

Llicenciatura

Homologat

6,29 5 (febrer)

5,16 5 (febrer)

5

5

5

Ciències Socials ENSENYAMENT Administració i Direcció d’Empreses Biblioteconomia i Documentació

1r cicle

Diplomatura

Homologat

Ciències Actuarials i Financeres

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Ciències del Treball

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Ciències Empresarials

1r cicle

Diplomatura

Homologat

5,23

Ciències Polítiques i de l’Administració 1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5,69

Criminologia

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Criminologia i Política Criminal

1r cicle

Graduat

Propi

Documentació

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5,64

5,92

*Nota de tall juliol 2007

43


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 44

www.ub.edu

ENSENYAMENT

CICLE

TITULACIÓ

TIPUS DE TÍTOL

PAU*

CFGS*

Dret

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Economia

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5,46

5

Estadística

1r cicle

Diplomatura

Homologat

5

5

Estudis Immobiliaris i de la Construcció 1r cicle

Graduat

Propi

5

5

Gestió i Administració Pública

1r cicle

Diplomatura

Homologat

5

5

Investigació i Tècniques de Mercat

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Investigació Privada

1r cicle

Graduat

Propi

5

5

Relacions Laborals

1r cicle

Diplomatura

Homologat

5

5

Sociologia

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5,31

6,37

Tributari i Comptable

1r cicle

Graduat

Propi

5

5

TITULACIÓ

TIPUS DE TÍTOL

PAU*

CFGS*

6,68

5

6,80

6,97

Ciències Experimentals i Enginyeries ENSENYAMENT

CICLE

Biologia

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Bioquímica

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Ciències Ambientals

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Enginyeria de Materials

2n cicle

Enginyeria superior Compartit homologat

Enginyeria Electrònica

2n cicle

Enginyeria superior Homologat

Enginyeria Geològica

1r i 2n cicle

Enginyeria superior Compartit homologat 5

Enginyeria Química

1r i 2n cicle

Enginyeria superior Compartit homologat 5,81

5

Enginyeria Tècnica en Informàtica de Sistemes

1r cicle

Enginyeria tècnica Homologat

5,59

6,37

Física

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Geologia

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Matemàtiques

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5

5

Química

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5,61

5

TITULACIÓ

TIPUS DE TÍTOL

PAU*

CFGS*

5,38

Ciències de la Salut ENSENYAMENT

44

CICLE

Ciència i Tecnologia dels Aliments

2n cicle

Llicenciatura

Compartit homologat

Farmàcia

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

6,94

Infermeria

1r cicle

Diplomatura

Homologat

6,50 8,27 5,76 (febrer) 7,55 (febrer)

Medicina

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

8,47

7,86

Nutrició Humana i Dietètica

1r cicle

Diplomatura

Homologat

6,12

6,95

Odontologia

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

7,77

9,75

Podologia

1r cicle

Diplomatura

Homologat

5,33

7

Psicologia

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

6,27

7,16

*Nota de tall juliol 2007


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 45

ENSENYAMENTS

Ciències de l’Educació ENSENYAMENT

CICLE

TITULACIÓ

TIPUS DE TÍTOL

PAU*

CFGS*

Comunicació Audiovisual

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Educació Social

1r cicle

Diplomatura

Homologat

6,30

8,37

Mestre. Educació Especial

1r cicle

Mestre/a

Homologat

6,35

8,28

Mestre. Educació Física

1r cicle

Mestre/a

Homologat

6,36

8,46

Mestre. Educació Infantil

1r cicle

Mestre/a

Homologat

6,82

8,96

Mestre. Educació Musical

1r cicle

Mestre/a

Homologat

6

7,24

Mestre. Educació Primària

1r cicle

Mestre/a

Homologat

6,71

8,51

Mestre. Llengua Estrangera

1r cicle

Mestre/a

Homologat

6,32

7,50

Pedagogia

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

5,77

7,40

Psicopedagogia

2n cicle

Llicenciatura

Homologat

Treball Social

1r cicle

Diplomatura

Homologat

5,88

7,67

TITULACIÓ

TIPUS DE TÍTOL

PAU*

CFGS*

Centres adscrits ENSENYAMENT

CICLE

Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (INEFC)

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

6,15

8,81

Cinema i Audiovisuals (ESCAC)

1r i 2n cicle

Graduat superior

Propi

5,28

5

Infermeria (EU d’Infermeria Sant Joan de Déu)

1r cicle

Diplomatura

Homologat

5,83

7,39

Publicitat i Relacions Públiques (ES de Relacions Públiques)

1r i 2n cicle

Llicenciatura

Homologat

6,89

7,12

Turisme (EU d’Hoteleria i Turisme – CETT)

1r cicle

Diplomatura

Homologat

5

5

Consulta tota la informació dels ensenyaments de la UB a http://www.ub.edu/acad/primerisegon.htm

*Nota de tall juliol 2007

45


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

MÀSTERS OFICIALS DE LA UB

QUÈ SÓN ELS MÀSTERS OFICIALS? Són estudis adreçats a diplomats, llicenciats o enginyers interessats en una formació avançada que els permeti assolir una especialització acadèmica o professional, o bé iniciar-se en el camp de la recerca i accedir a un doctorat. La Universitat de Barcelona ofereix per al curs 2008-2009 més d’un centenar de màsters oficials adaptats tant pel que fa a l’estructura com al contingut al marc de convergència europea, en àmbits tan variats com ara: • ARTS I HUMANITATS • CIÈNCIES DE L’EDUCACIÓ • CIÈNCIES EXPERIMENTALS I ENGINYERIES • CIÈNCIES DE LA SALUT • CIÈNCIES SOCIALS Consulta l’oferta específica i tota la informació a www.ub.edu/masteroficial

Página 46


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 47

DIRECTORI DE CENTRES DE LA UB . Escola Universitària d’Estudis Empresarials Avinguda de la Diagonal, 696 08034 Barcelona Tel. 934 024 464 Fax: 934 024 473 secretaria.emp@ub.edu www.ub.edu/empresarials/ Ciències Empresarials . Escola Universitària d’Infermeria Feixa Llarga, s/n, Pavelló de Govern 08907 L’Hospitalet de Llobregat Tel. 934 024 292 Fax: 934 029 011 secretariabellvitge@ub.edu www.ub.edu/infermeria Infermeria, Podologia . Facultat de Belles Arts Pau Gargallo, 4 08028 Barcelona Tel. 934 034 055 Fax: 934 034 056 sec.ba@ub.edu www.ub.edu/bellesarts/ Belles Arts . Facultat de Biblioteconomia i Documentació Melcior de Palau, 140 08014 Barcelona Tel. 934 035 770 Fax: 934 035 772 bibdoc@ub.edu www.ub.edu/biblio/ Biblioteconomia i Documentació, Documentació . Facultat de Biologia Avinguda de la Diagonal, 645 08028 Barcelona Tel. 934 021 086 Fax: 933 307 157 secretaria-biologia@ub.edu www.ub.edu/biologia/ Biologia, Bioquímica, Ciències Ambientals

. Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials Avinguda de la Diagonal, 690 08034 Barcelona Tel. 934 024 301 Fax: 934 021 989 secretaria.eco@ub.edu www.ub.edu/economiq/ Administració i Direcció d’Empreses, Ciències Actuarials i Financeres, Economia, Estadística, Estudis Immobiliaris i de la Construcció, Investigació i Tècniques de Mercat, Sociologia, Tributari i Comptable . Facultat de Dret Avinguda de la Diagonal, 684 08034 Barcelona Tel. 934 024 346 Fax: 934 024 354 sec.dret@ub.edu www.ub.edu/dret/ Ciències Polítiques i de l’Administració, Criminologia, Criminologia i Política Criminal, Dret, Gestió i Administració Pública, Investigació Privada Facultat de Dret. Relacions Laborals Còrsega, 409 08037 Barcelona Tel. 934 039 310 Fax: 934 039 312 secretaria.rlaborals@ub.edu www.ub.edu/dret/ Ciències del Treball, Relacions Laborals . Facultat de Farmàcia Avinguda de Joan XXIII, s/n 08028 Barcelona Tel. 934 021 314 Fax: 934 021 886 secretaria-estudiantsfarmacia@ub.edu www.ub.edu/farmacia Ciència i Tecnologia dels Aliments, Farmàcia 47


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Facultat de Farmàcia. Nutrició Humana i Dietètica Campus de l‘Alimentació de Torribera, av. de Prat de la Riba, 171 08921 Santa Coloma de Gramenet Tel. 934 021 314 Fax: 934 021 886 secretaria-estudiants-farmacia@ub.edu www.ub.edu/farmacia Nutrició Humana i Dietètica . Facultat de Filologia Gran Via de les Corts Catalanes, 585 08007 Barcelona Tel. 934 035 583 Fax: 934 035 596 fil-secretaria@ub.edu www.ub.edu/filologia Filologia Alemanya, Filologia Anglesa, Filologia Àrab, Filologia Catalana, Filologia Clàssica, Filologia Eslava, Filologia Francesa, Filologia Gallega, Filologia Hebrea, Filologia Hispànica, Filologia Italiana, Filologia Portuguesa, Filologia Romànica, Lingüística, Teoria de la Literatura i Literatura Comparada . Facultat de Filosofia Montalegre, 6. 08001 Barcelona Tel. 934 037 719 Fax: 934 498 510 secretariafilosofia@ub.edu www.ub.edu/filosofia Filosofia . Facultat de Física Avinguda de la Diagonal, 647 08028 Barcelona Tel. 934 021 116 Fax: 934 021 118 sec-estudiants-fisica@ub.edu www.ub.edu/fisica/ Enginyeria Electrònica, Física . Facultat de Formació del Professorat Passeig de la Vall d’Hebron, 171, Edifici de Migdia, Campus de Mundet 08035 Barcelona Tel. 934 035 120 Fax: 934 035 121 secretaria_ffpro@ub.edu www.ub.edu/fprofessorat Comunicació Audiovisual, Mestre - Educació Especial, Mestre - Educació Física, Mestre - Educació Infantil, Mestre - Educació Musical, Mestre - Educació Primària, Mestre - Llengua Estrangera . Facultat de Geografia i Història Montalegre, 6. 08001 Barcelona Tel. 934 037 727 Fax: 933 330 614 secretariagih@ub.edu www.ub.edu/facgh/gh.htm Antropologia Social i Cultural, Geografia, Història, Història de l’Art

48

Página 48

. Facultat de Geologia Martí i Franquès, s/n. 08028 Barcelona Tel. 934 021 336 Fax: 934 021 340 secretaria-geologia@ub.edu www.ub.edu/geologia/ Enginyeria Geològica, Geologia . Facultat de Matemàtiques Gran Via de les Corts Catalanes, 585 08007 Barcelona Tel. 934 021 598 Fax: 934 021 601 sec-mat@ub.edu www.mat.ub.edu/ Enginyeria Tècnica Informàtica de Sistemes, Matemàtiques . Facultat de Medicina Campus de Casanova Casanova, 143, Campus de Casanova 08036 Barcelona Tel. 934 035 251 Fax: 934 035 254 secretariamedicina@ub.edu http://www.ub.edu/medicina Medicina Campus de Bellvitge Feixa Llarga, s/n 08907 L’Hospitalet de Llobregat Tel. 934 034 752 Fax: 934 034 777 secretariabellvitge@ub.edu www.ub.edu/medicina/ Medicina . Facultat d’Odontologia Feixa Llarga, s/n, Pavelló de Govern 08907 L’Hospitalet de Llobregat Tel. 934 024 256 Fax: 934 024 212 secretariabellvitge@ub.edu www.ub.edu/odontologia Odontologia . Facultat de Pedagogia Passeig de la Vall d’Hebron, 171, Edifici de Migdia, Campus de Mundet 08035 Barcelona Tel. 934 035 199 Fax: 934 035 201 secretaria_pedagogia@ub.edu www.ub.edu/pedagogia Educació Social, Pedagogia, Psicopedagogia, Treball Social . Facultat de Psicologia Passeig de la Vall d’Hebron, 171 Edifici de Ponent. Campus de Mundet 08035 Barcelona Tel. 933 125 009 Fax: 934 021 427 secretaria_psico@ub.edu www.ub.edu/psicologia Psicologia . Facultat de Química Martí i Franquès, 1-11. 08028 Barcelona Tel. 934 021 200 Fax: 934 111 492 secretaria.quimica@ub.edu www.ub.edu/quimica/ Enginyeria de Materials, Enginyeria Química, Química


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 49

CENTRES ADSCRITS

DIRECTORI

. Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) Colom, 84-90 08222 Terrassa Tel. 937 361 555 Fax: 937 361 556 escac@escac.es www.escac.es Cinema i Audiovisuals . Escola Superior de Relacions Públiques Urgell, 187 Recinte de la Universitat Industrial 08036 Barcelona Tel. 933 215 462 Fax: 934 100 402 esrp@esrp.net www.esrp.net Publicitat i Relacions Públiques . Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme (CETT) Avinguda de Can Marcet, 36-38 08035 Barcelona Tel. 934 280 777 Fax: 934 286 777 cett@cett.es www.cett.es Turisme . Escola Universitària d’Infermeria Sant Joan de Déu Santa Rosa, 39-57 08950 Esplugues de Llobregat Tel. 932 800 949 Fax: 936 006 112 eui@eui.hsjdbcn.org http://eui.hsjdbcn.org Infermeria . Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) Avinguda de l’Estadi, s/n (Anella Olímpica) 08038 Barcelona Tel. 934 255 445 Fax: 934 263 617 info@inefc.net www.inefc.es/barcelona Ciències de l’Activitat Física i l’Esport

49


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Página 50

LA UB EN XIFRES EL CURS 2006-2007 DADES BÀSIQUES Estudiants (total) Personal docent i investigador (PDI) Personal d‘administració i serveis (PAS) Pressupost 2007 (milers d’euros) Ingressos per recerca (milers d’euros) Superfície construïda (m2) Centres (facultats i escoles universitàries) Centres adscrits Departaments Ensenyaments oferts (homologats i propis) Màsters oficials oferts Programes de doctorat Programes de postgrau Cursos de formació continuada (IL3) Tesis doctorals llegides Diplomats, llicenciats i doctors

81.894* 4.586 2.125 365.338 75.819 577.829 20 8 105 71 41 71 406 545 509 7.904

* Exclosos 3.732 estudiants de postgrau i formació continuada gestionats conjuntament per la UB i l’IL3

ESTUDIANTS DE LA UB Estudiants nous Estudiants de primer i segon cicle Estudiants equivalents temps complet (ETC) Estudiants de màsters oficials Estudiants de doctorat Estudiants de postgrau Estudiants de formació continuada (IL3) Estudiants de centres adscrits Estudiants estrangers acollits* Estudiants de la UB a l’estranger* Estudiants en pràctiques no curriculars

11.825 50.563 37.282 960 2.548 9.655 21.900 4.096 1.818 754 2.253

*En el marc de programes d’intercanvi

ALTRES ESTUDIANTS Escola d’Idiomes Moderns (EIM) Estudis Hispànics Llengua catalana Cursos d’estiu. Els Juliols UB Institut de Ciències de l’Educació (ICE) Aules de la Gent Gran

4.399 2.565 2.222 2.580 19.468 4.500

Distribució dels estudiants de primer i segon cicle C. de l’Educació 13%

Arts i Humanitats 18%

C. de la Salud 17%

C. Experimentals i Enginyeries 13%

C. Socials 39%


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Pรกgina 51


MAQUETA ESPECIAL UB 2007 03

7/4/08

10:52

Pรกgina 52

revista_espsec_08  

Quins recursos t’ofereix la UB Espai europeu d’educació superior Activitats Premi Comunica’t Els ensenyaments de la UB Especial www.ub.edu A...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you