REVISTA FERRERET NÚM 26

Page 1


EDITORIAL Ja hem comentat en altres ocasions que està demostrat que l’adquisició d’hàbits lectors entre els 6 i 14 anys és fonamental per prevenir el fracàs escolar. A la nostra escola totes les classes disposen d’una biblioteca d’aula, i a més hi ha una biblioteca de centre amb més de 4.000 exemplars. Actualment duim a terme un programa de dinamització lectora en què els alumnes de 2n a 6è van passant per la biblioteca i coneixen nous contes, rondalles i novel·les. També tenen l’opció d’agafar o tornar llibres en préstec. A més, la biblioteca disposa d’una extensa col·lecció d’enciclopèdies i llibres de consulta, i els alumnes del 2n i 3r cicle hi aprenen a cercar informació. Al llarg del curs hem fet diversos concursos d’investigació que han tengut molt bona acollida, sobretot el del Dia del Llibre. Com cada any, aquest dia va ser molt especial. Es varen contar contes a totes les aules, i els alumnes de 6è varen escenificar diverses rondalles i contes a les classes d’Infantil i 1r cicle. També vàrem fer una gran exposició de treballs, intercanvi de còmics, etc. Finalment, participam en el Pla de Suport a la Lectoescriptura, mitjançant el qual una mestra va donant suport a les classes de 3r i 4t per potenciar lectura i escriptura. D’altra banda, la biblioteca resta oberta els divendres horabaixa de 15.30 a 17.30 per assistir-hi en família. Els pares poden treure novel·les i llibres educatius, i els nins també se’n poden dur llibres. A més, dins aquest horari, l’APA està organitzant moltes activitats, com teatre en família, tallers de reciclatge, contacontes, etc. Tot això, juntament amb la feina diària dels mestres, ens serveix per crear l’hàbit lector entre els nostres alumnes. A més, a ca vostra també podeu promoure l’hàbit lector. Els experts en fan algunes recomanacions: -

-

Llegiu contes als nins des de molt petits. Quan els nins comencin a llegir, podem llegir els llibres a mitges (per exemple, una pàgina cada un). Creau un ambient de lectura a ca vostra –si el nin ens veu llegir sovint, probablement també voldrà llegir-. Deixau que el nin trïi llibres que connectin amb les seves aficions, no amb les nostres. Per exemple, si la tele és allò que més agrada al nin, podem fixar-nos en els seus programes preferits i cercar llibres que hi tenguin relació. Visitau la biblioteca pública del barri, o la Biblioteca Pública de Ca’n Sales (Plaça Porta de Santa Catalina, 24, tfn: 971 711 840), que té tota una planta dedicada a biblioteca infantil. No obligueu a llegir ni imposeu un ritme de lectura per obligació; i animau i felicitau qualsevol progrés. Si teniu dubtes, parlau amb el tutor, que és qui millor us podrà orientar. Ànim i bona lectura!


EDUCACIÓ INFANTIL 3 ANYS TREBALLAM LA SERRA DE TRAMUNTANA


PINTAM COSSIOLS I SEMBRAM


PINTAM OUS DE PASQUA


ENS VISITA LA JAIA COREMA


VISITAM NATURA PARC

CELEBRAM ANIVERSARIS


DECORAM BOSSETES

BALLAM I CANTAM


APRENEM I EXPERIMENTAM A L’AULA INFANTIL; 4 ANYS A

ELS FRUITS I FRUITES DE LA TARDOR A LA CLASSE!!!

LA MILLOR MANERA D’APRENDRE ÉS VEURE, TOCAR, OLORAR, TASTAR... MMM... QUÈ BONES SÓN LES MAGRANES!

TAMBÉ HEM FET LA NOSTRA PROPIA SERRA DE TRAMUNTANA.


ELS NINS I NINES DE 4 ANYS A HEM TREBALLAT EL COLOR

ENS ENCANTA FER MESCLES DE COLORS!


EL FERRERET EL PROTAGONISTA: LI DONA EL NOM A LA NOSTRA REVISTA!

PEL CAMÍ HEM ESTUDIAT QUE LES PARETS DE PEDRA SECA DE PEDRES FETES ESTAN. AL CENTRE D’INTERPRETACIÓ ENS EXPLIQUEN COM ES FAN.


EL MONESTIR DE LLUC REQUEREIX MENCIÓ ESPECIAL: ENS HA AGRADAT MOLT PASSETJAR PELS SEUS VOLTANTS.


A CLASSE COMPLETAM ELS CONEIXEMENTS QUE LA MUNTANYA ENS HA MOSTRAT. • NOMS • ALÇADES • ORIGEN


I ENS HEM DIVERTIT MOLT!


SANT JORDI 2012


...DE DRACS I ROSES!!! (CLASSE GROGA 4 ANYS B)


EDUCACIÓ INFANTIL 4 ANYS C Tallers de la setmana cultural

HEM FET TALLERS, OUS DE PASQUA, TEATRE,...

MMM... QUÈ BO ÉS EL PA AMB OLI!!!!


ELS NINS I NINES DE 4 ANYS C HEM ANAT D’EXCURSIÓ AL BOSC DE BELLVER


ENS HO HEM PASSAT PIPA!!!!


Hi havia una vegada una escola que es deia Mariàn Aguiló. Els alumnes de 5 anys vàren començar a engrescar-se amb el tema de la Serra de Tramuntana i a fer d’investigadors, i vàrem investigar que podien anar de visita a Lluc i al centre d’interpretació de la Serra de Tramuntana, Ca S’Amitger.

UNA CARRETERA SINUOSA ENS ESPERAVA, I UN AUTOCAR MOLT GRAN ENS TRANSPORTAVA! ATENCIÓ : AMB EL CINTURÓ!


PEL CAMÍ VÀREM VEURE POBLES DE LA SERRA I LA TRAMUNTANA TOT EL TEMPS ENS ACOMPANYAVA! La seva visió ens emocionava.

FINS QUE A LLUC VÀREM ARRIBAR I AL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA SERRA VÀREM ENTRAR.


EL PRIMER QUE ALLÀ TROBAM ÉS UN MAPA DE MALLORCA GEGANT AMB LA SERRA EN RELLEU. IMPRESIONANT!

MOLTES ESPECIES ANIMALS I VEGETALS VIUEN I ADORNEN LA NOSTRA SERRA, COM ARA ELS AGLANS !


A partir d’una activitat de CENT MAT duita a terme en el centre cultural sa nostra l’equip de mestres hem proposat i plantejat una sèrie d’activitats i contes encaminats a treballar la mesura: longitud, pes, mida del peu i ens hem apropat també al concepte de proporció, de forma intuitiva i funcional.

AMPLADA

ALÇADA

L’home de Vitruvi és una coneguda obra que destaca la proporcionalitat entre les diferents parts del cos humà. Hem pogut treballar el nostre cos i la seva matemàtica!

Proporció: si mesuram l’amplada de punta a punta dels dits amb els braços estirats i també la nostra alçada el número que surt ha de ser el mateix. No sempre surt exacte…


TambĂŠ hem conegut un poquet a Leonardo Da Vinci, autor del quadre, i hem investigat la seva vida i la seva obra, i tambĂŠ la Monna Lisa.

I per treballar la geometria de l’espai i les seves diferents formes i relació entre elles hem pogut jugar al tangram, com si fos un puzzle amb milers possibilitats.


SERRA DE TRAMUNTANA Els alumnes de primer hem treballat la Serra de Tramuntana , ja que es Patrimoni de l’Humanitat. Ja coneixem on es troba situada , que comença al municipi de Calvià i acaba en el de Pollensa. . Els pobles per on passa .i els puigs més alts : Galatzó , Teix , Massanella , Tomir . Les seves construccions de pedra seca : marjades, cases de carboner , de calç i els nevaters on es guardava el gel per poder-lo utilitzar quan arribàs l’estiu .

Ara estudiam la seva fauna i la seva flora.

Aquí tenim els treballs que varem fer per la Setmana Cultural.EL DIA DEL LLIBRE A PRIMER C

Roses, llibres, dracs, la llegenda de sant Jordi, més llibres... Heu esbrinat de què es tracta? Efectivament, del Dia del llibre! Com cada any, el 23 d'abril celebram al col·legi aquesta data tan important, en què tots recordam la importància que té la lectura a les nostres vides. En un món en què els ordinadors i les consoles estan fent perdre els hàbits de lectura, volem que els nostres nins i nines descobreixin el plaer de llegir una història i submergir-se en ella. Volem que gaudeixin de totes les estones que passin llegint aquell llibre ple d'emocions, desitjos i somnis. Per això, a la classe de primer C vàrem preparar molts de materials per celebrar aquest dia. Vàrem crear uns dracs molt eixerits i els vàrem pintar en tonalitats verdes i vermelles. A més, també vàrem preparar unes roses pel dia del llibre. Vàrem pintar uns palets de fusta amb témpera verda i vàrem tintar unes tovalloletes amb sang de drac! Quan es va eixugar tot, vàrem doblegar la tovalloleta i la vàrem enrotllar en el palet que feia de tija. Ens va quedar un ram ben bufó! Entre tots decidírem que, enlloc de endur-nos les flors, les deixaríem a la classe i, el dia que qualque company es porti especialment bé, la hi regalarem com a reconeixement pel seu bon comportament.


Com a plat fort, vàrem preparar el nostre propi llibre! Cadascú de nosaltres es va inventar una història original i, una vegada les vàrem tenir totes, les vàrem imprimir a DinA3. Vàrem realitzar uns dibuixos per acompanyar cada història i vàrem arreplegar-les totes per formar un llibre. Estem molt emocionats amb el resultat i ja estem pensant en fer un segon volum!

Per continuar amb les activitats del dia del llibre, el dilluns varen venir unes alumnes de sisè a contar-nos unes rondalles i uns contes tradicionals. Vàrem poder veure representada l’obra La filla del carboner, i també ens explicaren el conte de na Rínxols d’Or i en Patufet. El que més ens va agradar va ser l’entusiasme que tenien, que eren molt gracioses i que es notava que havien treballat molt per aprendre’s el text. A més, ens va engrescar molt que ens fessin participar en l’obra, cercant els dibuixos dels pollets de la primera rondalla.


Per tancar la setmana del llibre, vàrem anar a visitar l’exposició que hi havia preparada a la biblioteca. Vàrem poder veure tots els treballs que havien fet els alumnes d’ altres cursos, i ens varen cridar l’atenció el llibre de 3rC -perquè tenia uns dibuixos molt ben fets- , una feineta que tractava de la vida dels pollets, un llibre sobre la llegenda de Sant Jordi, un llibre de fantasmes i una història de misteri.

A més, el llibre que més vàrem mirar va ser “El llibre de les històries” de primer C! Cadascú de nosaltres va trobar el seu conte a l’índex i, després, va anar a la pàgina corresponent per veure la història. Què bé que ens va quedar el nostre primer llibre!

SABÍEU QUÈ...? El 23 d'aril es commemora el naixement de Miguel de Cervantes i la mort de William Shakespeare i Josep Pla.

La classe de PRIMER C.
CASTELL DE BELLVER

SORTIDA DE 3r AL

El passat mes de desembre els grups de tercer vàrem fer una sortida al castell de Bellver. És un castell que es va construir fa molts d'anys i que està enrevoltat d'un bosc. Es pot veure des de molts de llocs de Palma. Hi vàrem anar amb autocar i quan vàrem arribar vàrem poder veure les torres, el fossat, el pont llevadís … En entrar vàrem estar una estona al pati central. Enmig hi havia un pou.


Després vàrem pujar al primer pis i hi havia moltes sales: una cuina, la sala del tron, una sala amb estàtues i una habitació on va estar tancat un escriptor famós, en Jovellanos. El castell de Bellver va ser durant un temps una presó. Per una escala més estreta vàrem pujar al terrat i va ser molt espectacular, perquè vàrem veure tot Palma: la ciutat, el port, els vaixells... Quan vàrem baixar, ja vàrem anar cap al parc travessant el bosc. Ens va agradar molt. El bosc estava molt net i ben cuidat i al parc hi havia taules per poder berenar i jocs. Ens ho vàrem passar molt bé!!


Carnestoltes a 3r B

Va ser un gran dia. Vàrem disfrutar d’anar disfressats però també varem contar a tots els company coses com: perquè anàvem disfressats així, d’on havia sortit la disfressa o qui era aquest personatge del qual anàvem disfressats.


Taller de poesia Una de les activitats fetes, a la classe de tercer B, ha estat el taller de poesia. Va ser una experiencia molt positiva. 1- Es varen dividir els alumnes en grups. 2- A cada grup se li va donar un sobre amb un poema dividit en versos. 3- Havien de reconstruir la poesia, tenint en compta les estrofes. 4- Havien de copiar la poesia. 5- I per Ăşltim havien de recitar la poesia davant els companys.


Lenguatus es el monstruo que nos hace hablar, hablar y nunca callar. Es pequeño, verde, redondo, con unos brazos como una serpiente y las piernas como un periquito. También tiene antenas y una nariz en forma de cruz. Sus ojos son alargados hacia arriba. A simple vista se parece a un marciano. Si se te mete por la oreja, te controla la boca haciendo que hables sin parar. Puede llegar a ser muy molesto y si te ataca durante la clase va a hacer que la maestra te riña. (Andrea Álvarez – 4t A)

Dibujatus es el monstruo de los dibujos. Tiene muchos colores, todos los que existen. No es muy grande y tiene una forma ovalada y parece un oso. Puede ser muy divertido si te gustan su tipo de gracias. Le gusta pintar todo lo que encuentra. Tiene una paleta de pintor como barriga y un gorro de pintor. No es el más guapo de su clase. Tiene un bigote de color marrón y una especie de aleta de ballena en la cabeza de color verde. Sus dedos tienen forma de pincel y sus brazos son de oso. Es muy bromista y si te ataca no paras de pintar todo lo que encuentras, sea lo que sea. (Adrián Saborido – 4t A)


Griterus Profesorus es el monstruo de los gritos. Es de color naranja y lila. Es pequeño y flaquillo. Tiene el pelo como el chocolate, los ojos enanos y la nariz de gato. Y una boca de ballena para poder gritar. Sus brazos son largos y acaban en una mano con cinco dedos. En lugar de piernas tiene una cola. Tiene forma de genio y a veces se transforma en un profesor. Va vestido con un peto vaquero y una camiseta blanca. Es agresivo con los niños además de malvado. Le gusta hacer enfadar a los profes cuando los niños se portan mal. El remedio es portarse bien en clase y así no puede atacar. (Blanca Rovira – 4t A)

Dibujaitor es el monstruo de los dibujos, es el responsable de que a los niños les guste dibujar con colores. Este monstruo es capaz de cogerte los colores o de manchar toda la clase de colores alegres. Su cuerpo es como el de un gusano. Por todo el cuerpo tiene manos y piernas. En la cola tiene un caballete y en una de sus manos una paleta de pintor con muchos colores llamativos. Tiene bigote oscuro, casi negro, los ojos grandes y una nariz alargada como una berenjena. Si te ataca, te provoca mucho mal porque al ver un color te lanzas y comienzas a dibujar sin parar y puedes llegar a pintar una clase entera. Lo que más le gusta es admirar a los pintores profesionales y después copiar sus cuadros. Tiene un aire de pintor francés. (Julia Morell – 4t A)


Fashonista es el monstruo que nos hace ser presumidos y pijos. Tiene la cara redonda de color rosa. Sus orejas son como las de un humano y los ojos tienen forma de medio huevo y son azules con unas largas pestañas rizadas. Su nariz es rosa con forma de patata y su boca chupada de color rojo. Tiene cuatros brazos largos con tres dedos en cada mano. Es delgada y fina. Tiene dos piernas con tres dedos en cada pie. Va vestida con un top rosa y unos pitillos azules. Su pelo es largo y ondulado y rubio con un lazo en la cabeza. (Laura Martínez – 4t A)

Perdeus es el monstruo que nos hace perder el material y otras cosas. Es de color verde y muy peludo. Tiene los ojos tan grandes como los de un búho. No tiene muchos amigos porque los pierde. Tiene un bolsillo donde guarda las cosas que hace perder. Tiene los pies grandes y un pelo naranja, de punta y rizado. Es un poco sensible pero vengador. Es muy listo y le gusta quedarse las casas de los niños para hacer mejor sus trabajos. (Rocío García – 4t A)


Divertisus es el monstruo de la diversión. Tiene una nariz como la de un elefante con la que puede tocar la flauta. Sus orejas son redondas como las de un ratón. Va vestido con una camiseta roja y unos pantalones azules celeste de pirata. Lleva unos zapatos amarillos y su cuerpo es de color lila. Ataca cuando menos te lo esperas. Es muy malicioso porque hace que los niños jueguen cuando no deben. (Aitana Gastiasoro – 4t A)

Librón es el monstruo que roba los libros a los niños para que no estudien. Es grande, su cabeza es como un libro abierto y su cuerpo es de humano. Sus ojos y su nariz son negros, la boca es roja, su piel es de color azul , su camiseta es amarilla y el pantalón verde. Le encanta ver a los niños llorar cuando suspenden. Siempre que falta un libro, él es el culpable. (Carlota Mancebo – 4t A)


Malvadadus es el monstruo del silencio. Es muy fea y lleva unas gafas que parecen una máscara de carnaval. Tienen muchas verrugas y tiene muchas arrugas porque es muy vieja. Tiene las uñas súper largas y pintadas de oscuro. Lleva una camisa roja que pone SHHS!!! CALLAOS!!!. Lleva una falda lila y sus ocho pies de ruedas le hacen parecer una araña. Es muy mala y solo quiere silencio y no le cae bien nadie excepto los adultos. Se esconde detrás de la profe y cuando no está la maestra se vuelve invisible y coge el borrador y lo choca contra la mesa para que todos se callen. Quiere que todos suspendan. (Elena Aguiló – 4t B)

Corregidor es el monstruo que corrige los trabajos. Su cabeza es ovalada, tiene las orejas pequeñas y la nariz muy grande. La barriga es muy grande porque se alimenta de corregir muy rápido. Lleva los brazos largos para corregir rápido y tiene las piernas cortas. Es bueno pero si le molestas te puede romper el trabajo. Le gusta mucho cuando los niños se van al patio y se queda solo y se duerme un ratito. (Cristian Magaña – 4t B)


Bombampi es el monstruo que te hace suspender la educación física. Tiene el cuerpo hecho con pelotas de fútbol. Su cara es parecida a la de un gato, tiene la nariz pequeña y la boca muy grande. Tira por las manos toda clase de pelotas y es de color marrón, rojo y con unas manchas amarillas. Es juguetón, travieso, malo y divertido. En educación física si no sabes jugar a algún tipo de juego, vete corriendo, porque te tirará pelotas, pero si te sale bien, te estará aplaudiendo una hora entera. (Sara Albertí - 4t B).


GREGUERÍAS Ramón Gómez de la Serna se inventó las greguerías. Las greguerías son frases que explican con humor cosas de la vida cotidiana. Para el escritor la ñ es la n con bigote. Gracioso e ingenioso, ¿verdad?. Pues aquí tenéis las nuestras. * * * *

Es el polvo de las hadas (Patricia). Es el asesino de los sueños (Esperanza). El portero que sujeta dos pelotas (Viki). Es la cabeza de una cabra de metal pegada a un palo (Adrián). * Son payasos sin voz (Cristina). * Es la O fumando (Cristina). * Es la depiladora de los árboles (Jaume). * Excavadora de la nariz (Jaume). * Es la manta de los volcanes (Toni). * Es el abrigo de la familia (María Angélica). * Son las lenguas de los mares (Ada). * Es el ojo del cielo (Alí). * Es la megabombilla que todos tenemos muy arriba (Pau). * Es la cárcel de los colores (Sílvia). Aquí tienes algunas soluciones. Las otras las puedes leer al pie de página.


Polen, martillo, viento, lava y sol.

La classe de 5èB hem pensat, que estaria bé, escriure un conte tots junts. Cada un de nosaltres, a l’atzar, ha inventat un bocí. Esperem que vos agradi. EL MONSTRUÓS TREBALL DE L'ESCOLA Hi havia una vegada una nina que es va comprar unes tisores per fer un treball de plàstica de l'escola aquell cap de setmana. Era molt important per ella perquè si no el feia suspendria l'assignatura. El treball consistia en dibuixar monstres terribles i que fessin molta por. El divendres va mirar imatges per Internet per agafar idees i va començar a pintar un monstre que havia vist i l'havia agradat molt.

Quan l'estava dibuixant, el monstre va girar els ulls i la va mirar. Al principi, es pensava que era imaginació, però ho va tornar a fer i la mirà fixament als ulls. Es va espantar tant que va caure de la cadira i quan es va aixecar el monstre tenia les tisores a la mà, es va retallar del paper i es va posar dret i li va dir: “TENC FAM!, NYAMI NYAMI” La nina, tota esgarrifada, es va aixecar va obrir sa boca i no li sortia cap paraula. A la fi va poder dir: “PAPÀÀÀÀÀÀÀÀÀÀ, MAMÀÀÀÀÀÀÀÀÀÀ!!!!!!!!!!” Els pares aparegueren totd’una en sentir els crits.

El monstre desaparegué dins la fosca i els pares, en sentir la història de la nina, no es varen creure res.


La nina es va posar molt trista perquè els pares no la creien, va apagar el llum i se’n va anar a dormir molt nerviosa. Quan va aconseguir adormir-se, el monstre entrà a la seva habitació i li va tocar el braç. La nina, en obrir els ulls, es va trobar el monstre davant el seu nas i li va dir: “ME POTS DIR ON ÉS EL BANY?”. La nina més que atemorida li respongué: “AL FONS A LA DRETA”. El monstre se’n va anar corrent, pegant botets. En sortir del bany, el monstre era la meitat de la mida del que era abans, perquè en seure al wàter va posar un ou, el va agafar i el va deixar damunt el llit de la nina. En segons l'ou es va rompre i varen sortir d'ell desenes de monstres que varen pujar damunt la nina i li demanaven un biberó. La nina tota al·lucinada, va anar corrent a la cuina, va agafar totes les botelles de llet que hi havia al rebost i en va donar una a cada un i en un segon se les havien begudes i dormien com a angelets. Al matí, en aixecar-se, la nina anà a la tenda a on va comprar les tisores, però la dependenta del dia anterior no hi era, hi havia un altre dependent i li va contar el que li havia passat. El dependent li va explicar que hi havia hagut un substitut molt estrany i li va aconsellar que s'endugués una goma de la mateixa marca que les tisores, marca: MÀGIC MILAN. En arribar a casa, tots els monstres dormien encara, la nina tragué la goma de la bossa i els va esborrar un per un. Quan es pensava que havia acabat es va girar i darrere tenia un monstre més. I li va dir a la nina: “ON ES EL BANY?” I la nina, farta de monstres, agafà la goma i li va llençar al cap.

I... VOLEU VEURE COM EREN ELS MONSTRES QUE SORTIREN DELS OUS?

Els alumnes de 5è C hem triat uns quants poemes que hem escrit. Esperam que us agradin: A LA SERRA DE TRAMUNTANA A la serra de Tramuntana hi ha una muntanya amb un Torrent que duu molta corrent.

Quan hi anam d´excursió hi ha diversió. També hi berenam i hi jugam.

Quan embrutam, contaminam i per això hem de reciclar. SERGI EL TRESOR DE MALLORCA Mallorca té un tresor molt alt, més antiga que l´època romana, mai es posa malalt, és la Serra de Tramuntana

A l´hivern blanc, a l´estiu verd i marró. No és un banc, és el Puig Major. DOMINIK


SERRA DE TRAMUNTANA La Serra de Tramuntana és un paisatge molt viu segur que si hi vas amb algú ho dius.

No hi ha rius però si torrents amb molt corrent.

És un bon lloc per acampar caminar, menjar i també per amb els amics anar a passejar. ALBERTO

GAUDEIX DE LA SERRA A la serra de Tramuntana hi ha arbres sense parar amb moltes flors i plantes podem anar a mirar.

Allà hi ha moltes coses: pobles, arbres, flors i muntanyes. Si encara no hi has anat serà millor que hi vagis a gaudir. AINA


CONSERVAM LA SERRA DE TRAMUNTANA La Serra de Tramuntana és llarga com una sargantana. La seva magnitud i espectacularitat es combina amb la seva majestuositat.

La Serra de Tramuntana està la Nord de Mallorca i a l´hivern està blanca, i té molta fauna.

La Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat ha sigut declarat. Pert tant, l´hem de conservar.

ANTONI FRANCESC


EL SECRET DE LA SERRA DE TRAMUNTANA És la serralada que té els cims més alts. Puig Major, Massanella, Tomir i els Tossals. Tots ells al nord de l'illa són, poca vegetació i molt rocós les seves senyes són.

Dels seus cims grans paisatges podem admirar. El voltor negre, les cabres salvatges i altres animals hi podem trobar-

A l'hivern de neu cobertà està. A la primavera els torrents plens van. A l'estiu molta calor fa. A la tardor el vent bufa que bufarà. ANDRÉS


RECORD LA SERRA DE TRAMUNTANA

De les nostres Illes Balears, coneguda és la sargantana, però jo avui me´n recordo de la Serra de Tramuntana.

Serra de verd i blau, serra de neu i pau, des de la nostra finestra gaudim del maravellós embals de Gorg Blau.

Serra de rieres i coves, serra de puigs i Torrents, el cel sembla fer ones quan desplegues els teus vents.

Vull visitar el Puig Major, nedar al Torrent de Pareis, somiar a sa Cova de sa Campana, Oh! Serra de Tramuntana. MARIA ANTONIA


La competència matemàtica AIXÍ EXPERIMENTAM LES MATEMÀTIQUES LES MESURES Segons un informe de l'Institut que analitza la qualitat de l'educació a les Balears “MÉS DE LA MEITAT DELS ALUMNES NO SABEN APLICAR I USAR ELS CONCEPTES DE MATEMÀTIQUES QUE S'APRENEN A CLASSE PER RESOLDRE SITUACIONS DE LA VIDA REAL”

Des de l'escola intentam apropar les matemàtiques a la realitat i al dia a dia de l'alumne i d'aquesta manera anam consolidant aquesta competència. Amb la següent activitat es pretén que els alumnes siguin la peça clau de l’aprenentatge. Mitjançant l’experiència directa amb la utilització de la cinta mètrica, fent càlculs exactes i estimacions de distàncies, i emprant tots els avantatges que ens ofereixen en les noves tecnologies, cada nin experimenta el seu propi procés d’aprenentatge. Des de la formació de les primeres hipòtesis fins arribar a les conclusions finals hi ha un llarg camí on el nin és el vertader protagonista.


Començam l’activitat a la classe: Coneixem l'activitat que realitzarem. Hem de pensar el recorregut que seguirem a peu fins al CENTMAT i l’hem de mesurar. Discutim i arribam a acords. Utilitzam Google Earth per orientar-nos sobre el plànol.

La seguim pel carrer:

Estimam la distància entre dos punts, la mesuram en passes i després feim una mida de camp comprovant els resultats.


L'acabam al CENTMAT: A les seves instal·lacions i amb la ajuda dels ordinadors vàrem mirar les dades reals i les comparàrem amb les nostres estimacions. Els resultats varen ser diferents a uns alumnes i a uns altres, mentre uns tenien els resultats molt ben aproximats altres ni s'apropaven.

Amb aquestes activitats pretenem que els alumnes vegin les matemàtiques com una cosa més del dia a dia. Els metres, centímetres, quilòmetres,... cobren sentit. SISÈ A


Sortida de 6èB El dia 31 de gener vàrem anar a una exposició al centre cultural de SA NOSTRA que es deia QUADRANT IDEES.


Primer vàrem veure un vídeo preciós que es deia Nature by numbers d'en Cristóbal Vila, després vàrem veure l'exposició dels quadrats i ens varen explicar uns quants quadres.

Ens varen contar l'historia dels escacs: Els escacs figuren en el món dels quadrats amb lluentor pròpia. La llegenda de la seva creació ja és meravellosa. Diuen que el rei que va rebre el regal de la seva invenció volgué premiar el seu inventor, i que aquest li va demanar un gra de blat per la primera casella, dos per la segona, quatre per la tercera, vuit per la quarta, etc. Davant la sorpresa del monarca, la recompensa només es podia fer efectiva si es sembrava la seva terra sencera unes set vegades.


Després passàrem a la sala de tallers i vàrem fer un tassó de paper(papiroflèxia) i un parells de jocs. En acabar vàrem davallar a l'exposició Vida Aquàtica de figures marines de ferro fetes amb materials reciclats com motors de cotxes.


A l'hora de sortir vàrem passar pel museu Es Baluard on vàrem veure tres escultures, una d'aquestes és el Bou d'en Santiago Calatrava.

Després vàrem anar a berenar a Sa Faixina i vàrem jugar una estona abans de tornar a l'escola.


L’ EXPOSICIÓ DE RÈPTILS [Escriba el contenido de la barra lateral. Una barra lateral es un complemento independiente del documento principal. Suele estar alineada a la izquierda o a la derecha de la página o situada en la parte superior o inferior de la misma. Utilice la ficha Herramientas de cuadro de texto para Dia 10 de febrer els grups de cambiar el formato del cuadro de texto de la barra lateral. 6èC i 6èB vàrem anar a una Escriba el contenido de la barra lateral. Una barra lateral es un complemento exposició. Ens van mostrar uns independiente del documento principal. quants rèptils i dos insectes Suele estar alineada a la izquierda o a la derecha de la página o situada en la parte dissecats. Primer ens van superior o inferior de la misma. Utilice la mostrar una tortuga de terra i ficha Herramientas de cuadro de texto para cambiar el formato del cuadro de texto de la ens la van deixar tocar; el segon barra lateral.]

animal va ser una tortuga d’aigua dolça amb una llengua en forma de cuc, que quan li frega o toca qualque cosa, l’agafa amb la boca; el tercer animal va ser un llangardaix que quan es sentia amenaçat s’aplanava i treia unes punxes inofensives; el quart animal era una serp; el cinquè, una iguana bastant gran i el darrer, una pitó albina, que les professores es posaren al damunt i es feren fotos. Els dos insectes que ens van mostrar eren una aranya i una llagosta groga i enorme (d’uns 15 cm de llarg i uns 5 cm d’ample ). Per jo, aquesta exposició va ser molt interessant, divertida i entretinguda perquè ens varen ensenyar moltes coses curioses que tenen els rèptils, les diferències entre uns i altres, en general, em va agradar moltíssim.


NEWS IN MARIAN AGUILÓ SCHOOL Benvolgudes famílies, Durant aquest curs no hem tingut esdeveniments extraordinaris però sí que hi ha algunes novetats i fets que ens agradaria que arribassin a tothom. Sabem que a vegades les informacions no s’escampen com voldrien i, en canvi, d’altres sí que corren, o volen! Per això, la revista ens dóna l’oportunitat per comunicar-nos amb totes les persones que tenen una relació amb l’escola Continuam amb les Seccions Europees, és a dir, que a més de les classes de llengua anglesa on aprenen a comunicar-se oralment i per escrit i les nocions bàsiques de gramàtica, des del 2n curs de Primària fan una altra assignatura en llengua anglesa, l’objectiu de la qual és el propi de l’assignatura i a més es reforça l’aprenentatge de l’anglès. Aprofit ara per recordar-vos que si entrau a la pàgina web de l’escola http://www.cpmarianaguilo.com trobareu fotos i informacions variades. Pel que fa a l’anglès, dins aquesta pàgina hi ha un apartat que és l’English Web, on hi ha recursos per estudiar classificats per nivells, i a l’apartat Enllaços interessants també trobareu quatre enllaços relacionats amb la llengua anglesa: Wiki d’angles, Per treballar l’anglès, Pàgina d’anglès i Blog d’anglès.

Maria José, la nova mestra d’angles, a una lliçó de TIC.


Aquesta foto mostra un mural d’un dels temes de Science que s’ha relacionat amb el projecte del centre d’enguany sobre la Serra de Tramuntana.

Els cursos de 2n, 3r i 4t fan ICT (TIC en català) que consisteix en treballar amb els ordinadors per aprendre a usar tant el hardware (teclats, monitor i rata) i el software (programes) com per cercar informació i estudiar. Cal dir que aquest curs per falta de professorat que la Conselleria no ens va enviar, aquesta activitat no es va poder començar a 2n fins a finals de gener. Per la mateixa raó, l’anglès a 4t d’Educació Infantil (3anys) tampoc es va introduir fins a la mateixa data. Al tercer cicle de Primària, com ja és habitual, es fa una part de l’assignatura de coneixement del medi en anglès i rep el nom de Science.

Mirant un video d’un dels temes de Science. (Encara que a la foto no es vegi).


Un altre fet que ja no és novetat però que és molt important pel reforç que proporciona al nostre alumnat és la presència d’una auxiliar de conversa, que com que el curs passat va quedar tan contenta de la nostra escola, ha volgut repetir: Sarah Smith a la qual volem agrair la seva col·laboració en totes les activitats, com el taller de country a la setmana cultural o l’”story-telling” per Sant Jordi.

Sarah, l’auxiliar de conversa, que ja du dos anys amb nosaltres.

Esperam que tot allo que hem posat en marxa es respecti i en els propers cursos puguem continuar la nostra tasca sense mes reformes que les imprescindibles i que l’educacio rebi la consideracio que es mereix i s’invertesqui en el futur del nostre alumnat.


LET’S MAKE A MOVIE

“Let’s make a movie” és un projecte que han fet els alumnes del segon cicle per treballar l’expressió oral de l’anglès dins un context més real. Els nins han practicat el vocabulari i les estructures lingüístiques d’una forma més natural participant com actors en petites pel·lícules on ells eren els protagonistes. La temàtica de les mateixes ha variat des de fer un telediari amb totes les seves seccions, fer entrevistes a famosos esportistes, anar de compres, emprar mitjans de transport, anar a una restaurant i inclús fer un desfile de models. La motivació que ha suscitat la tasca ha estat tan gran que molts pares d’alumnes han col·laborat amb “l’atrezzo” fabricant amb molta paciència tota classe d’artilugis. Durant dos mesos i amb sessions quinzenals els nins s’han après els seu guió fent feina col·laborativa. Durant les gravacions es posaven nerviosos i havíem de repetir les tomes una i una altre vegada fins que ells decidien quan havia quedat bé. El major grau d’excitament va ser a l’hora de veure el resultat de la pel·lícula ja muntada i pujada a Youtube. Malgrat el projecte ha estat molt laboriós ha valgut la pena sobre tot per captar d’interès d’aquells nins amb més dificultats que s’han esforçat en fer el seu paper. Les úniques eines tecnològiques emprades han estat un smartphone i un ordinador, així de senzill!


PROYECTO DE INMERSIÓN LINGÜÍSTICA DE INGLÉS Guadarrama, Madrid Gracias a la beca concedida por el MEC (Ministerio de Educación y Ciencia) nuestro alumnado ha podido disfrutar de una semana de campamento en el que la lengua vehicular ha sido la lengua inglesa. Llegamos el día 6 de noviembre por la tarde, bienvenida, alojamiento y….READY, STEADY, GO. El CP Marian Aguiló de Palma de Mallorca y el CEIP de Galicia se conocen para empezar la aventura juntos. En primer lugar, los monitores ingleses, irlandeses y escoceses se presentan y realizan una serie de actividades lúdicas con el fin de romper el hielo y conseguir que nuestro alumnado se relacione. A continuación, el director del programa explica las normas de convivencia y de actuación en el campamento. Ya estamos preparados para empezar la semana. Los monitores organizaron al alumnado en cuatro grupos para realizar las distintas actividades que se desarrollaron durante toda la semana. Cada día nos levantábamos a las 8:00, desayunábamos y empezábamos la jornada con la actividad de READY, STEADY, GO en la cual trabajaban sobre el contenido lingüístico y temático de ese día. A continuación, un grupo formado por la mitad del alumnado realizaba actividades en el entorno de las instalaciones y el otro grupo se quedaba trabajando en los distintos temas del proyecto a realizar. Después de un pequeño descanso, a las 15:30 el alumnado continuaba trabajando. Ahora, alternando las actividades de la mañana a la tarde. Tras la merienda, cada grupo se iba con sus maestras del colegio y preparaba la exposición oral y escrita de lo trabajado realizado durante el día, que luego explicaba a sus compañeros/as para desarrollar el proyecto del colegio: Un documental donde todos los alumnos participantes cuentan sus experiencias, rutinas, relaciones y actividades que realizan durante el día. Podeis ver un trailer del documental y el documental en la pagina web de Science 6th: http://web.me.com/margabarce/Science_6th/Welcome.html Hora de duchas y teléfonos. Cenamos y nos preparamos para la última actividad del día: las veladas ( welcome, indians and cowboys, irish pub quiz karaoke, talent show and disco show) y nos dábamos las buenas noches. Silencio y hasta mañana. Nos hemos sentido privilegiados por vivir esta experiencia y hemos comprobado que este tipo de actividades vivenciales son las que ayudan a que nuestro alumnado adquiera las competencias comunicativas en una lengua extranjera.


GUADARRAMA 2011