Page 1

del Baix Gaià

www.celobert.com.es

REVISTA COMERCIAL, DE SERVEIS, OCI I CULTURA

Núm.4 Octubre 2008

Especial

La Nou de Gaià: *La seva gent. *La seva història. *El seu patrimoni.

Rutes : Llar,dolça llar. Espais d’interès: *Decoració *Feng Shui *Oci.

www.boulevard9.com 977 651 833 ALTAFULLA

TAMARIT , LA MORA CREIXELL LA RIERA DE GAIÀ LA NOU DE GAIÀ RODA DE BARÀ LA POBLA DE MONTORNÉS

977 643682

TORREDEMBARRA

la qualitat a casa teva

especialitats italianes a domicili www.pizzataxi.es

info@boulevard9.c

ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA · AGUA SANITARIA AEROGENERADORES

!ATENCIÓN! NEGOCIO RENTABLE Y SEGURO VENTA DE ELECTRICIDAD A RED INFORMACIÓN SIN COMPROMISO

CLIMA - SOLAR

INSTALADOR AUTORIZADO Telf. 660 92 10 53 - www.climasolar.es


PRESENTACIÒ

del Baix Gaià

SUMARI Pag 1 La Nou de Gaià. Pag 3 Cel Obert Octubre. Pag 4 Una mica més de història. Pag 7 Bon profit. Pag 8 Entitat de La Nou. Pag 9 Noticies de La Nou. Pag 10 Gent de La Nou. Pag 12 Llar,dolçe llar. Pag 15 Telèfons d’interès. Pag 16 Ruta de la Llar. Pag 18 Agenda Octubre. Pag 22 Espai Gran- Espai Petit. Pag 24 D’interès. Pag 26 Espai Vert. Pag 28 Espai Oci. Pag 30 Tauler d’anuncis. Pag 31 Immobles Baix GaiàEdita: Boulevard 9 C/Capella 8, local 9.Torredembarra (T) Redacció: Teresa Minguijòn,Albert Bonet, Xabier Ibern, Salvador Vallès, Leo Moreno,Isabel Acosta i E. Ahumada Fotografia:Patronats, Ajuntaments, Natalia Melnikova,Luz i Boulevard9 Agraïments a : Patronats de Turisme,Ajuntaments,Consell Comarcal i a totes les persones que a títol individual ens han ofert la seva col•laboració. Imprimeix: Indugraf Offset S. A. Dipòsit legal:T-752-08 Cel OBERT no es fa responsable de la publicitat apareguda en aquesta revista, facilitada per empreses o particulars, així com, tampoc, d’errors tipogràfics involuntaris. Distribució: tot el Baix Gaià i Tamarit. Exemplar gratuït Es pot escriure en qualsevol llengua. Els articles de Cel Obert es publicaran en la mateixa llengua en que arriben a la nostra redacció.

www.celobert.com.es e-mail: info@celobert.com.es C/Capella 8, local 9. Torredembarra (T)

www.celobert.com.es Fragment de la Declaració de Renau per les Terres del Gaià i La Selva Mar (6 de Maig de 2006) ...ens identifiquem pertanyents al territori que drena el riu Gaià... Som conscients d’ésser part intrínseca d’un paisatge, i també hereus d’una història que l’ha forjat... Un patrimoni comú que també comparteix una problemàtica diversa..” Llar dolça llar... és una frase feta que amb el temps l’anem posant en qüestió; un gran nombre de persones al món no coneixeran al llarg de la seva vida res semblant al que anomenem llar; per a un altre gran nombre de persones del món el sabor que li portarà al paladar la paraula llar serà més aviat amarg (a tot el món més de 1.000 milions de persones resideixen en habitatges insuficients i hi ha més de 100 milions de persones sense llar). En moltes situacions que es succeeixen a dia d’avui al planeta (campaments de refugiats, favelas, xabolisme, “pisos pateras”, assentaments marginals...) on fins i tot la dignitat humana és posada en qüestió, el sentit de la paraula llar es veu subordinat a altres valors encara més elementals. Per tot això, des de CEl Obert volem fer una reflexió sobre això i, aprofitar que som de la zona dels afortunats per gaudir de la llar, dolça llar que tenim.

Amb aquest número cuatre acabem el concurs “troba l’errada”.

Xabier és de nou la persona que ha trobat més errors a Cel Obert especial El Catllar (Aquesta vegada també ha guanyat Rosa MªTerrafeta,) Xabier, com persona honesta que és , ens ha demanat deixar de participar, cosa que ens sembla molt lloable per la seva part. Tanmateix, des de la redacció considerem que no seria just impedir-li participar ja que ha demostrat, durant tota la nostra trajectòria, la seva dedicació i constància. Per això, hem decidit deixar el concurs i demanar a Xabier que sigui el nostre col•laborador, amb el qual, sortirem guanyant doblement: Ell serà la nostra ajuda en les nostres limitacions i a més una persona amb grans idees per aportar a Cel Obert. Ha estat una satisfacció comptar amb tots vostès en aquest camí. Ens han demostrat el seu suport (sol com a exemple l’opinió d’algun dels nostres lectors ) i esperem seguir amb vostès al nostre costat. Gràcies, i recordin: necessitem la seva ajuda, col•laboració i idees per continuar millorant. Cel Obert no és res sense vostès.

I al mes de Novembre: ESPECIAL LA POBLA DE MONTORNÉS

2

Necessitem la teva ajuda per conèixer l’ encant del teu poble. Envia fotos, articles o el que trobis d’interès.Volem veure amb els teus ulls el millor de la Pobla i a més, volem trobar gent especial de la Pobla: Per la seva trajectòria professional o laboral.


Num.4 Octubre 2008

Cel Obert : Una manera diferent de conèixer els pobles del nostre voltant. Passejar pels seus carrers, descobrir-ne la seva història i la dels seus personatges, les llegendes, el patrimoni...

PRESENTACIÓ

PRESENTACIÓ

Aquesta vegada un mica més de :

La Nou de Gaià

Seguint per la ruta dels pobles del Baix Gaià, aquesta vegada ens detindrem a La Nou de Gaià, per a conèixer-la més a fons i gaudir-la. Agraïm la col•laboració d’Ajuntaments, patronats, entitats i també a Josepa,Intangibles ,Ass. La Pleta i més, gent que ens han facilitat tota la informació i ajuda que li hem demanat. I al Sr. Joan Martí Gallofré (Electricitat) per la seva aportació. A més, amb llar, dolça llar, ens aproparem a casa nostre per fer una llar més acollidora i bonica. No falten, tampoc, les seccions habituals de lleure, telèfons d’interès i la nostre agenda Baix Gaià, cada vegada amb més pàgines, fruit de la col•laboració de tots vosaltres..

www.regalemus.com

C/Capella 8, local15 Torredembarra(T)

Telf 977645832

*Regalos promocionales. *Regalos originales. *Regalos celebraciones. *También reuniones tapersex.

3


LA NOU DE GAIÀ

del Baix Gaià

LA NOU DE GAIÀ www.noudegaia.altanet.org www.tarragones.org/lanoudegaia/ LA NOU DE GAIÀ

Ajuntament Plaça Centenari, 2 CP 43763 La Nou de Gaià Telèfon ..........977 65 52 57 Fax ................977 65 54 76

La Nou és un municipi de la comarca del Tarragonès, situat a l’esquerra del Gaià. Limita al Nord i a l’Oest amb Vespella de Gaià, a l’Est amb la Pobla de Montornès i al Sud amb Altafulla i El Catllar. Situat a 7 Km de Torredembarra, a 15 Km de Tarragona i a 95 Km de Barcelona, té, en un ràdio de 6 km, accés al ferrocarril, a l’autopista AP-7 i a la N340. El seu clima és típicament mediterrani, amb temperatures suaus tot l’any. El terme municipal té una extensió de 4,3 Km2, està si-

tuat a 94 metres d’altitud i és accidentat pels contraforts de la serralada prelitoral, amb elevacions com el turó de Barral (232m), la màxima, i d’altres com els pujols del Rovira, del Castellar, del Portalet i del Dalmau. Recorren el terme dos torrents, provinents de Vespella de Gaià. Són els torrents de Vespella i el de la Nou, les aigües dels quals van a parar al Gaià dins del terme de la Riera. La població viu majoritàriament de l’agricultura i de l’avicultura.

C/Raval dels Hostalets,23 43763 La Nou de Gaià Tarragona

Vols anunciar-te?

977649018

Aquesta es la teva revista.

CEL OBERT:

977645832

Tel info@celobert.com.es. 4

*Depilació. *Manicura-Pedicura. *Maquillatge.

*Permanent i tint de pestanyes. *Ungles de porcellana. *Tractaments facials i corporals.

Carrer Cases Noves,18 - Telèfon 977 65 50 37 43763 LA NOU DE GAIÀ (Tarragona)


Num.4 Octubre 2008

La Nou de Gaià la trobem esmentada per primera vegada al 1011, en el document de la donació del castell d’Albinyana. La tornem a trobar en un altre document de l'any 1023, amb motiu de la venda feta per Ramon Berenguer I del castell de Castellví de la Marca a favor de Guillem Amat. Està vinculada a Altafulla des del segle XI o XII fins que al segle XIV els Recasens obtenen la senyoria de la Nou, domini que mantingueren fins al 1472, en que fou venuda, juntament amb Altafulla, als Castellet, que la

LA NOU DE GAIÀ

LA NOU DE GAIÀ. UNA MICA MÉS D’HISTÒRIA

mantindran en el seu poder fins principis de la segona meitat del segle XVII, en que fou comprada per Francès de Montserrat i Vives, senyor de Montbrió, Ribelles, El Morell, Tamarit i Botarell. Els seus descendents retingueren la senyoria de la Nou fins el segle XIX. Fill destacat de La Nou va ser en Ramon de Morenes i Garcia Alesson (1866-1934), compte de l’Asalto i de la Peña, marquès de Gringy, vescompte d’Alesson i baró de les Quatre Torres. Fou director de l’Escola d’Agronomia de Madrid, Secretari del Congrés i membre de l’Acadèmia de la Història.

5


LLOCS D’INTERÈS

del Baix Gaià

LA NOU DE GAIÀ: LLOCS D’INTERÈS

Castell del Baró de les Quatre Torres L’edifici actual, seu de l’Ajuntament, data del segle XVIII i està construït sobre les runes de l’edifici original del segle XII. Va ser donat al municipi pel marqués de Nules l’any 1982. Tres anys després fou declarat bé d’interès cultural. Adossats al castell trobem la capella de la Verge de les Neus i un celler per elaborar vi i oli amb premsa, molí, cubs, botes i altres estris adients

Església Parroquial Dedica a Santa Maria Magdalena, va se construïda al segle XVIII. Custodia una talla policromada de la Verge de les Neus, originàriament situada a l’ermita

Antics safarejos Actualment en desús, estan situats a la part de darrera de La Nou, en una fondalada per on passa el Torrent de la Nou. Destaquen unes impressionants moreres que li donen ombra. En recuperació com a zona de lleure i memòria viva.

6

Monument a la Verge de les Neus Situat a la plaça del Centenari, data de 1966 i és obra de l’escultor Eustaqui Vallès. Va substituir un altre, d’estil modernista, que es va destruir durant la guerra civil.

Jardins del Castell “El cercat” Tenen una hectàrea d’extensió i acullen una zona d’esbarjo, el Casal municipal i una pista de ball. Destaquen els marges de pedra seca, reconstruïts en època recent.

Mirador de la Pleta És la plaça que dóna accés a l’ermita adossada al Castell. Ofereix unes magnífiques vistes de les muntanyes de Vespella i els seus camps de conreu.


Num.4 Octubre 2008

LA SALSA MÉS ANTIGA: LA PICADA Podriem definir la picada com una base que es confecciona picant un element feculent o farinós que espesseeix (pa, galeta, fruits secs) junt amb un altre que aromatitza (all, julivert, safrà...), i un cop reduït tot a una pasta molt fina, es deixata amb un líquid (aigua, suc de cocció, brou, vi...). La forma tradicional de confeccionar la picada és amb el morter i la mà de morter, picamà o boix. Continua essent la recomanable, sobretot si s’elabora en petites quantitats. La picada, amb l’allioli, constitueix una de les salses més antigues de Catalunya i, fins i tot, d’Europa. Els romans ja tenien salses semblants (alguns gàrums, el moretum, etc.). Però és en les pròpies fonts de la cuina nacional catalana, en els receptaris medievals, on trobem la gènesi, en concret, de la picada. De fet, com en les cuines àrabsi mediterrànies, la majoria de salses de la nostra cuina antiga eren picades al morter, un atuell essencial de la manera catalana de cuinar. Els cuiners catalans medievals varen crear un riquíssim repertori de salses(fins i tot emulsionades) que acomplien, en els seus famosos plats, la funció de la picada: espesseir i lligar el suc de cocció i, alhora, aromatitzar. Salses de les quals val la pena recordar-ne els noms, a aquest gran passat-:l’alidem (amb rovells d’ou), l’almadroch (amb all i formatge ratllat), la salsa blanca (amb ametlles, blanc de gallina, llet d’ametlles i gingebre), la gingebrada (amb ametlles, gingebre, sucre; agredolça), salvatgina (pa torrat mullat en vinagre, fetges), ayada (alls, molleda de pa remullada en brou, oli). I la pebrada: “es pren pebre i es pica bé. I després picaràs ametlles torrades, i pa torrat remullat de vinagre, i tot picat ensemps. Destrempar-ho amb brou o amb aigua calda i amb vinagre, i fa una salsa ben espessa”. Aquestes salses eren espesseïdes amb rovells d’ou, pa, fuits secs, alls, fetges: veritables picades, donc.

La PistA

BAR - RESTAURANT - Menú diari:8,50€ (Dissabtes i festius:15€) - Calçotades:30€

- Carta. - Esmorzar(Braça)

C/ Nou, 12 - 43885 Salomó - Tel. 977 629 050

Ens comenta la gent de La Nou, que es fa una celebració important al tornar els caçadors:Es cuinen els porcs senglars caçats, però, com que de porc senglar no sempre en tenim a l’abast, hem buscat un ingredient més senzill de trobar:

ANEM DE...

Bon PROFIT

el conill.

CONILL AL PEBRE AMB PICADA Ingredients: Un conill. Sal. Pebre 2 cebes. Alls. Champinyons Avellanes. Julivert i oli Tallar el conill a troçets, posar-ho en una cassola amb oli ,sal i pebre i a enrossir al foc.Tallar el champinyons , les cebes , xafar els alls i a la cassola una mica d’aigua i xup xup , a coure. Fer una picada de fruits secs,avellanes ametlles .... amb julivert i una vegada ja cuït el conill es posa damunt i a disfrutar-ho!!!!!!!

Faristol

RESTAURANT HABITACIONS BAR MUSICAL

Carrer Sant Martí 5 43893 Altafulla (T) Telf. 977650077 www.faristol.extendnow.com Fax. 977650770

7


LA NOU DE GAIÀ

del Baix Gaià

ENTITATS, FESTES I ACTIVITATS POPULARS DE LA NOU DE GAIÀ

Activitats Populars

Entitats *Grup de Sardanes.(20 anys) *Societat de Caçadors ‘El Castell’ *U. E. LA NOU DE GAIA *Grup de Dones de la Nou de Gaià *Associació de Jubilats i Pensionistes *Cooperativa Agrícola Verge de les Neus *Ass. Culural La Pleta. * 9 Teatre.

* Grup de Diables “els Trencanous” http://trencanous.foroes.net

*Calçotada popular . L’últim diumenge del mes de febrer. *Aplec de sardanes “Gran Jardí”, amb paellada popular. A l’abril. *Paellada popular per Sant Cosme i Sant Damià. Al setembre *Llonganissada popular per Santa Maria Magdalena. Al juliol. *Castanyada popular. Organitzada pel Grup Sardanista de la Nou de Gaià. El 31 d’octubre.

Festes *22 de Juliol. Santa Maria Magdalena. Festa Major *5 d’Agost. La Verge de les Neus *26 de Setembre. Sant Cosme i Sant Damià. Festa petita

Formació practica per a joves i adults.FUSTERIA I EBENISTERIA

Tel i fax: 977655540 Mòbil:659146112 C/Cases Noves,54 MONTRAGULL 43763 La Nou de Gaià Informació:977645832 8

info@boulevard9.com

Fabricació propia en fusta massissa


Num.4 Octubre 2008

Un poble amb molta activitat cultural. *Exposicions al castell. Música i espectacles. *Teatre

LA NOU DE GAIÀ

LA NOU DE GAIÀ: NOTICIES

*la Nou de Gaià :s’inaguran les obres del Castell del Baró de les Quatre Torres.

31 de Juliol de 2008 Recuperació del Llibre del “Consell del Lloch de la Nou” *Una mirada al Baix Gaià Un grup de veïns de la Nou de Gaià creen una entitat per dinamitzar culturalment el poble

*El Baix Gaià crearà punts turístics als castells del Catllar i la Nou A.P.. Altafulla ... també es preveu la creació d’una oficina turística supramunicipal al castell de la Nou de Gaià. dijous, 26 de juny de 2008

AZAHARA PALOMARES. La Pleta és el nom amb què els residents de la Nou de Gaià coneixen el seu balcó al paisatge del Baix Gaià. Al darrere del castell, renovat recentment, es tracta d’un mirador que ofereix alguna de les millors vistes del territori del nord del Tarragonès, on es suma : tradició agrícola, urbanisme i infraestructures.

28 de Setembre de 2008 Fira d’entitats 9


del Baix Gaià

Personatges de la Nou

Indispensable reservar

Agro hotel restaurante. Ambiente Familiar. Comida casera. Plgno, 9 Prcla, 37 En plena naturaleza. Ardenya, 43762 La Riera del Gaià Piscina. Telf. 619447167 Caballos.

artesanía y bisutería C/CAPELLA 8, LOCAL 15, GRAND BOULEVARD, TORREDEMBARRA (T)

www.monnomada.net

www.regalemus.com *Regalos promocionales *Regalos originales *Regalos celebraciones *También reuniones tapersex C/Capella 8, local15 Torredembarra(T)

Telf 977645832

10

Ramon de Morenes i García Alesson (La Nou de Gaià, 1866 Madrid, 1934) Era descendent d’una antiga nissaga vendrellenca, establerta a Tarragona el segle XVII, on s’inicià la tradició familiar com a apotecaris. Destacats membres de la família assoliren una gran rellevància social i política a Tarragona, i més tard a Madrid. Ramon, el primogènit de set germans, nasqué a la casa pairal -castell- de la Nou de Gaià, bastit per la família. Els seus pares eren Carles de Morenes i Tord -Baró de les Quatre Torres, heraldista i arqueòleg- i Fernanda García Alesson y Pinel -Condesa del Asalto. Ben aviat, Ramon destacà tant en la seva vessant professional com a enginyer agrònom arribà a director de la Escuela de Agrónomos de Madrid-, com política -fou diputat a Corts diverses vegades, representant Tarragona pel partit conservador, i també Secretario del Congreso i Senador Vitalicio del Reino. Casat amb María Carvajal y Hurtado de Mendoza, filla dels marquesos d’Aguilafuente, foren pares de deu fills, alguns dels quals nasqueren a la Nou de Gaià. Entre d’altres dignitats assolides, fou Conde del Asalto i Conde de la Peña del Moro, Marquès de Grigny, Baró de les Quatre Torres, Grande de España, Vescomte d’Alesson i Maestrante de Zaragoza. Obtingué la Cruz de Isabel la Católica, i fou també membre del Cos de la Noblesa de Catalunya i de la Academia de Historia. Des de la seva influent posició, esmerçà molts esforços en la conservació del patrimoni històric-artístic de Tarragona i província -era també soci d’honor de la Societat d’Arqueologia Tarraconense. Els últims anys de la seva vida dedicà especial atenció a impulsar la restauració del monestir de Poblet, tasca per la qual fou distingit com a Vicepresident del Patronat i Donat de Poblet. Lluís Virgili Virgili.


Num.4 Octubre 2008

Ja estem immersos en la rutina. Enrere queden les vacances i és el moment de gaudir de la nostra llar, dolça llar. La nostra casa és una mica més que un lloc on descansar i refugiar-nos dels elements. És també el reflex de nosaltres mateixos: Reflecteix els nostres interessos, les nostres creences, els nostres dubtes, el nostre esperit i la nostra passió... Per això, i ja que comença el temps en què romandrem més temps en ella durant els pròxims mesos a Cel Obert tindrem articles que ens ajudin a fer de la llar un espai més confortable. Moltes de nosaltres vivim desconcertades pel pes de les responsabilitats i mai no tenim temps per a nosaltres, sinó per queixar-nos. Al final del dia ens preguntem en què se'ns n'ha anat el temps. Només en córrer d'un costat a l’ altre o en acumular estrès. El primer que hem de fer és deixar el vestit de Dona Meravellosa o Superwoman a l'armari per sempre i aleshores ,posar-nos a estudiar per què hem arribat a la desorganització, què hem perdut o guanyat pel camí. Definir l'estil de vida que volem portar i així organitzar la nostra vida diària. (Els homes viuen al seu món i no es veuen afectats de la mateixa manera que nosaltres, per això, aquestes pautes d'ajuda poden i han d'aplicarse a TOTA LA FAMÍLIA). Parlarem del Feng Shui, de consells per tenir una llar ordenada amb el mínim esforç, del seu manteniment, de petites reparacions que podem fer nosaltres mateixos (homes i dones) alhora que ens estalviem alguns dinerets i un bossell de temes que esperem que siguin del seu interès. Ens ha servit d'ajuda per a aquests especials el mètode Fly Lady" (Sra. Mosca), a més de consells d'experts (manetes) i comerços especialitzats de la zona. A més, ens agradaria que ens enviessis els teus trucs i consells per a entre tod@s fer de nostres casa una llar mes confortable.

(Per tu:Home o dona)

HOGAR, DULCE HOGAR

LLAR,DOLÇA LLAR

Mantenir una vida organitzada és relaxant, assegurança, tranquil·la, agradable, i una infinitat de bons adjectius que hauries d’aprofitar a diari. Senzillament el tens tot controlat i evites disgusts, oblits, pèrdues i males gestions. A casa teva succeeix igual. Mantenir-la organitzada t’aportarà nombrosos beneficis. T’expliquem alguns d’ells: *Trobaràs el que necessites a la primera: saps on és cada cosa, pel que no t’estresses en haver de buscar-ho i estalvies temps * La visió del lloc organitzat t’aportarà pau i relax. Crearàs una bona impressió per a tu i els teus familiars, amics... *Tindràs més espai: la reorganització d’una simple caixa|calaix, moble o habitació ja genera de per si més espai *El tindràs tot sota control: deixaràs de tenir angoixa i depressió en entrar en aquesta zona de la casa * Estalviaràs diners: no hauràs de comprar una segona unitat d’un producte que ja tens però que no trobes *Tindràs més temps per a tu i els teus Per tant, comença ja: Organitza-ho!!! apropa’t a aquest armari que no saps per on agafar, a aquest traster en el qual ja no pots entrar, en aquesta cuina que deixes passar perquè no saps per on començar... veuràs que no és tan difícil. Només necessites paciència i moltes ganes.

Soluciones inmobiliarias El camino mas corto para llegar a su hogar

Si vende, llámenos ,si compra VISITENOS. Estamos en: C/Capella 8, local 9. Torredembarra(T)

Telf.977645832

www.tottorre.com

11


HOGAR, DULCE HOGAR

del Baix Gaià

La casa perfecta La casa perfecta no existeix. Almenys, si es viu en ella. Tenir una casa de revista és possible, però requereix més esforç pel qual molta gent no està disposada a realitzar durant un temps continuat. Viure a casa implica desordre, brutícia, coses fora de lloc, roba per planxar i molta felicitat. I bé ho sap qui té animals o nens. Per tant, no et demanarem que tinguis una casa moderna, nova, impecable o de revista. La teva casa pot ser una mansió o un apartament de 30 metres, de nova construcció o amb més de 100 anys... però el més important és que et sigui d'utilitat i que visquis cómod@ en ella. Aplica les regles de manera adequada a la teva vida. Tenir una casa neta i organitzada t’aporta tranquil·litat, més temps per a tu i una sensació formidable en entrar per la porta. Una vegada que tens la teva casa neta i organitzada després de seguir els nostres consells bàsics, l'imprescindible és mantenir, mantenir i mantenir. La resta són neteges de temporada, reorganitzacions, canvis de lloc o millores de la imatge de les teves habitacions. Però mantenir és la clau: si has aconseguit que algun dels mètodes d'organització encaixi bé en la teva vida, només amb el manteniment diari és possible que continuï així de bé durant molt temps. Tanmateix, també mantenir és la tasca més difícil. Només necessites conscienciar-te que la rutina del manteniment és vital perquè la teva casa continuï sent tan formidable com ho està avui.

12

LIMPIEZA EN DIEZ PASOS Encontramos en Demadres estos consejos para tener la casa limpia en diez pasos: 1.Haz un plan de limpieza no muy ambicioso pero cúmplelo a rajatabla, para ello revisa cada rincón de tu casa localizando los rincones caóticos y haciendo una lista de tareas. Si tu tiempo es limitado establece prioridades decidiendo qué es lo más importante. 2.Organiza a los miembros de tu familia y asígnales responsabilidades según sus capacidades y disponibilidad. Haz que se sientan implicados. 3.Reúne todo el material necesario antes de comenzar, así evitarás viajes inútiles. 4.Pon música para animarte 5.Ordena. Una casa bien organizada tiene mejor aspecto que una sin una mota de polvo pero patas arriba. Resulta útil destinar una bandeja para el correo, periódicos, llaves, etc. También, si tienes sitio, conviene tener un cesto para la ropa sucia blanca y otro para la de color. 6.Limpia siempre el polvo empezando por arriba. 7.Procura mantener la casa al día. Lleva menos tiempo quitar suciedad nueva y ordenar las cosas según se terminan de usar que acumular trabajo. 8.Una casa que huele bien da sensación de limpieza. Un buen truco, es usar productos “quita-olores” en spray. 9.Si no tienes ayuda en casa, piensa en contratar una compañía de limpieza para dar un buen repaso a la casa un par de veces al año, o servicios aislados como limpia–cristales o planchado a domicilio. 10.A medida que vayas terminando las tareas de tu lista táchalas, te animará ver que vas avanzando.


Num.4 Octubre 2008

FENG SHUI Els Xinesos antigament escollien amb molta precisió on aixecarien el seu poblat per tal de gaudir de prosperitat i salut , en canvi si l’escollien equivocadament sabien que passarien per gana i guerres. Aquests coneixements van anar passant de generació en generació fins arribar als nostres dies, avui ho anomenem “Feng Shui” però antigament aquests coneixements eren anomenats “Kan Yu”. La data exacta del inici del Feng Shui es perd en el temps, però podríem situar-ho amb tota seguretat fa 4000 o 5000 anys. La paraula Feng Shui significa literalment vent i aigua, el “Chi” o energia vital es transporta amb el vent i es queda allà on troba aigua. Si som capaços d’ escollir un bon lloc per a construir la nostra llar en la que el flux del “Chi” sigui el correcte, podrem gaudir amb tota seguretat de salut i prosperitat. El punt principal del Feng Shui és proporcionar a la nostra llar o lloc de treball harmonia. Avui, ens centrarem en el saló , el menjador i la cuina. El saló És el indret de la casa on s’hi desenvolupa la vida social o comunitària, ha de ser lluminós i que tingui finestres, millor orientar-les al sud on gaudirem de més hores de llum natural. Les zones fosques han de ser convenientment il•luminades o en el cas de trobar-se arraconades es poden dissimular, amb algun moble o planta. En el cas d’haver xemeneies millor allunyar-les de l’entrada. La decoració desitjada per un saló, és de calma i confortabilitat, els colors blancs o clars afavoriran aquesta atmosfera. ELS MAGATZEMS DE LA LLAR

Cortines, Tapisseria, Accessoris, Confecció, Servei d’instal.lació PASSEIG MIRAMAR, 181. Edifici Pau Casals, local 2 Tel. i Fax 977 64 42 43 magatzemcanjoan@telefonica.net 43830 TORREDEMBARRA

El menjador És l’espai de la casa on tenen lloc la majoria d’àpats, per comoditat, la cuina hi hauria d’estar a prop. La taula ha de ser el moble principal i en tot moment s’ha de trobar il•luminat. La resta de mobiliari ha de ser de dimensions petites i escàs en nombre. Els grocs o pujats hi transmeten alegria i, afavoriran la conversa; els pàl•lids en canvi ens abatran. La cuina És on preparem el menjar i fins i tot hi realitzem algun àpat. La cuina és un espai sagrat, doncs s’hi transformen els aliments, es relaciona amb el foc. L’aspecte de la cuina no ha de ser fred i asèptic, sinó càlid, amb bona llum i colors alegres, el cuiner s’ha de trobar a gust i ha de tenir visió de tota la sala per poder veure en tot moment qui entra i qui surt de les portes. Els acabats del mobiliari s’han de restringir a les corbes i mai als sortints angulosos. www.armariosamedidatorredembarra.com

Tel. 977 641 261 C/Garrofers Local 2 Torredembarra ( Tarragona)

*Muebles.*Parquet. *Puertas.*Mudancas... Le hacemos un 10% de descuento en sus compras al presentar esta revista 13


Teatre Al Catllar

RETALLADES

Altafulla:

Fira de les Cultures

Neix:

altafullaradio.com

TORREDEMBARRA

RETALLADES

del Baix Gaià

Iceberg, (la Torre, plaça de la Font), tanca després de 25 anys.

14

TORREDEMBARRA

L’exposició “La força del vent. 25 anys d’energia eòlica a Catalunya” organitzada per EolicCat i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) es podrà visitar a la Sala gran del Casal Municipal de Torredembarra .

Dies 3, 4 y 5 d’octubre 2008

TARRAGONA Palau Firal i de concressos.

Castellani Dental Clinic de Altafulla ha celebrado su tercer aniversario. ENHORABUENA y que cumplan muchos más.


TELEFONS D’INTERÈS: GENERALS Emergències. ..........................................112 Emergències mèdiques ..........................................061 Bombers. .........................................085 Renfe ...........................902.240.202 ALTAFULLA www.altafulla.cat Ajuntament ...........................977.650.008 Consultori Mèdic ............................977.656.007 Policia local ...........................609.329.651 CREIXELL www.creixell.cat Ajuntament ..........................977. 800.202 Consultori Mèdic ...........................977. 800.336 Policia local ..........................977. 802.010 EL CATLLAR www.elcatllar.org Ajuntament ............................977.653.101 Consultori Mèdic ............................977.653.675 LA POBLA DE MONTORNÈS www.pmontornes.altanet.org Ajuntament ...........................977.648.700 LA RIERA DE GAIÀ www.rieradegaia.altanet.org Ajuntament ...........................977.655.000 RENAU www.renau.altanet.org Ajuntament. ..........................977 .620.532 RODA DE BARÀ www.rodadebara.cat Ajuntament ............................977.657.009 Consultori Mèdic ............................977.657.514 Policia local. ............................977.657.700 SALOMÒ www.salomo.altanet.org Ajuntament. ............................977.629.030 Consultori Mèdic ............................977.629.011 TORREDEMBARRA www.torredembarra.cat Ajuntament ...........................977.640.025 CAP ...........................977.643.809 Policia local ............................977.646.005 VESPELLA DE GAIÀ www.vespella.altanet.org Ajuntament ...........................977.649.069

977 64 11 47

A.E.M. DESATASCOS SERVICIO LAS 24 HORAS

*DESATASCOS PRIVADOS Y COMUNITARIOS *ESCURAXEMENEIES

TLF. 676856957

Administración de Fincas Seguros en General Alquileres - Tramitaciones Cédulas de Habitabilidad c/Capella, 8 - 10 Grand Boulevard local 24/25 43830 TORREDEMBARRA

Tel. 977 64 17 34 Fax 977 64 59 15 e-mail: afys@afys.es

C/Capella 8, local 12 Grand Boulevard. Torredembarra (T) Telf 646633518 - 606913066

·Recogida a domicilio ·Servicios concertados 24h ·Servicios largo recorrido ·Vehículos climatizados alta gama ·5 vehículos interconectados vía radio ·Servicios de mensajería ·Recogidas puertos y aeropuertos ·Cordialidad y buen servicio a su disposición

Parada principal Estación Renfe, Torredembarra

15


www.celobert.com.es e-mail: info@

LLAR,DOL Camí de l’Era, 37-Torredembarra-Telf. 977.643244

Salomó

VENDA AL MAJOR I DETALL

AIXETES ELECTRODOMESTICS GROHE BALAY-BOSCH-SIEMENS MOBLES DE BANY CABINES DE DUTXA MAMPARES BANYERES HIDROMASATGE ACCESORIS DE BANY SANITARIS

Renau

Vespella de G

La Nou d El Catllar

Construcción. Fontanería y agua caliente sanitaria. Energía Solar Térmica. Calefacción. Aire Acondicionado. Gas.

La Riera del Gaià

Tel.696 008 684

Altafulla

MATALASSERIES c/.Envelat,20 baixos-Tel.977 646 045 43830 TORREDEMBARRA(Tarragona) e-mail:higiensectorre@terra.es

Av. Catalunya, 18 Tel./Fax 977 644 635 TORREDEMBARRA (TGN)

Av. Baix Penedès, 61 Tel./Fax 977 154 533 43700 EL VENDRELL (TGN)


del Baix Gaià

@celobert.com.es C/Capella8, local 9

LÇA LLAR.

SI BUSCAS UN MANITAS PARA:

Gaià Roda de Barà

de Gaià

La Pobla de Montornès

Creixell

IA

Torredembarra

N RÀ

R DA TEURA I ED A

D M R STA A M CO

Cambiar un enchufe, reparar la luz que no funciona, un fluorescente que parparea, el timbre que no funciona, un interruptor, un portalámparas, cambiar un magneto térmico, un diferencial, un porta fusibles, una cocina eléctrica, instalar un electrodoméstico, etc. Cambiar o reparar el grifo que pierde agua, el manguito de la ducha, cambio de gritería, un asperador del jardín, el riego por goteo, instalaciones de tuberías de agua, en cobre y PVC, etc.

Pintar el trastero, una habitación, una terraza, la entrada,etc. Olgar un cuadro, limpiar el jardín, el trastero, un local, las golfas, la bodega, la piscina,etc. Combiar de lugar un mueble, un electrodoméstico, una planta,

“lo que haga falta”.

Grupo Inmobiliario Teléfono 977 13 06 50 - Fax 977 64 67 38 C/Tarragona, 11 - 43830 Torredembarra (Tgn) www.best-house.com e-mail: torredembarra@best-house.com

No lo dudes y llámeme para lo que necesites. Electricidad, fontanería, pintura, jardinería, limpieza, servicio de mensajeria, etc. Móvil 646 55 48 22 Alex


AGENDA

del Baix Gaià

AGENDA OCTUBRE 2008 3 divendres

4 dissabte

10,00 h. 10,00 h. 18,00 h. 23,00 h.

5 diumenge

09,00 h. Torredembarra. Cal Bofill. GEPEC, Centre d’Activitats Mediambientals Ocells aquàtics. 10,00 h. Tarragona. Palau de congres Fira Pares i Mares. GEPEC Contemplant i fotografiant la natura. 12,00 h. Creixell- GAIÀ FOLK. Des de la Cantonada del Carrer de l’Esglèsia amb la Rambla de les Moreres i pels carrers del nucli antic.Cercavila amb la Colla Gegantera Esma rris de Creixell i els Borregaires d’Esplanes. Tot seguit - Plaça del Mirador Tast de productes del Baix Gaià amenitzat pels Borre gaires d’Esplanes.Organitza Associació Cultural Baix Gaià i Ajuntament de Creixell Col•labora Colla Gegantera Esmarris de Creixell.

9 dijous

18,00 h. Torredembarra. Biblioteca Municipal. www.sinibald.cat CINEMA : The Queen.

10 divendres

22,00 h. Pobla de Montornès. Concert amb Espremulls - Cobla Antiga. Concert de música tradicional.

11 dissabte

17,00 h. 22,00 h. 22, 30 h.

Pobla de Montornès. CURSA DE RUCS. Al Passeig de l’Estació (costat eixampla). Pobla de Montornès .Nit de Màgia i humor.Pavelló Esportiu A càrrec de Mag Robert i Mag Pere Aragonès. GEPEC Sortida de cap de setmana als Ports. Roda de Barà -GAIÀ FOLK .Plaça de la Sardana.Concert amb La Makila i Rauxa. La Makila - Etno-arreu.Camp de Tarragona.Músiques del món amb aires tradicio nals, instrumentacions originals i arranjaments impossibles i Rauxa grup de Saba dell que fusiona la rumba catalana amb d’altres ritmes llatins, balcànics i mediterra nis.Organitza Associació Cultural Baix Gaià i Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Roda de Barà.

08,45 h.

Excursió Gata ** el pic de la Mola del Baix Gaià per La Pleta i l’Associació Cultural de la Pobla de Montornès. Altafulla. Gepec. Visita guiada a la desembocadura del riu Gaià (Tamarit-Tarragona) oberta a tothom.

12 diumenge

18

17,00 h. Tarragona. Palau de congres. Fira Pares i Mares. 18,00 h. Torredembarra. Biblioteca Municipal. www.sinibald.cat. ESPAI DE DEBAT, AMB CINEMA .Cicle: Conèixer l’altre, Interculturalitat, 1ª Sessió: Crash. Altafulla. Visites guiades a l’entorn Natural de Tamarit. Punt Trobada: Club marítim d’Altafulla.Excursió gata els estanys del Port de Tavascan per Anna Miró i Sílvia Montoliu. Tarragona. Palau de congres Fira Pares i Mares. GEPEC Fira d’entitats de Reus a la plaça Llibertat. Altafulla entre la Plaça del Pou i la Plaça de la Portalada :Cercavila de les colles participants IV Festa Bastonera de les Comarques Meridionals.Organitzat per l’Associació de Balls Tradicionals - Bastoners d’Altafulla. Altafulla- GAIÀ FOLK al Parc del Comunidó.Ball Folk amb El Grupet:Formació instrumental basada en els Quintets de Ministrils dedicada a la música tradicional. Organitza Associació Cultural Baix Gaià i Ajuntament d’Altafulla.

13 dilluns

17,00 h. Pobla de Montornès .Contacontes infantil.A la Plaça de la Bassa.

14 dimarts

12,00 h. Pobla de Montornès .OFICI SOLEMNE en honor A LA MARE DE DEU DE MON- TORNÈS A l’Ermita de la Mare de Deu de Montornès


Num.4 Octubre 2008

17 divendres

AGENDA OCTUBRE 2008

Pobla de Montornès. Actuació del BALL DE BASTONS DE LA POBLA a la Plaça de l’Ermita i Jocs tradicionals. Pobla de Montornès. Vermut Organitza Ball de Bastons. Pobla de Montornès. Ball de Festa Major al Pavelló municipal Amb el conjunt SLOGAN.

18,00 h. Torredembarra. Biblioteca Municipal. www.sinibald.cat ESPAI DE DEBAT, AMB CINEMA.Cicle: Conèixer l’altre, Interculturalitat, 2ª Sessió: Bagdad Café. 22,00 h. Vespella - GAIÀ FOLK. Mas d’en Plana.Concert amb la Coral Badaveus - Cançons de Taverna.Organitza Associació Cultural Baix Gaià i Ajuntament de Vespella.

18 dissabte

07,00 h. 22,30 h.

Torredembarra .Aparcament Mañé i Flaquer. www.sinibald.cat Tornada 20:00 h diumenge.SORTIDA CULTURAL.Franja de Ponent: Ribagorça. Visitarem Benarre, Graus, Roda de Isábena, Monestir d’Obarra, Sopeira, Arén i Montanyana El Catllar -GAIÀ FOLK a l’Auditori ,Concert de Lídia Pujol - Els amants de Lilith Espectacle basat en la recerca de la tradició oral, on la Lídia Pujol, acompanyada per una formació íntima i essencial de guitarra i contrabaix, donarà veu a moltes dones que, segles enrere, van estimar i van anar més enllà dels límits de la raó.Organitza Associació Cultural Baix Gaià i Ajuntament del Catllar.

19 diumenge

10,30 h. 12,00 h. 13,00 h.

Excursió gata *** la ruta de les ermites del Montsant GEPEC De Móra a Ascó pel camí de sirga Torredembarra. Trobada Gegantera.Davant la residència Pere Badia - Plantada de gegants Torredembarra. a la Plaça Mossén Joaquim Boronat - Inici de la cercavila gegantera Torredembarra. a la Plaça del Castell - Ballades de lluiment de les colles geganteres i parlaments.Coorganizat per Associació de Balls Populars de Torredembarra i l’Associació Cultural Baix Gaià.

23 dijous

24 divendres

19 diumenge

25 dissabte

26 diumenge

AGENDA

14 dimarts

13,00 h. 14,00 h. 19,00 h.

18,00 h. Torredembarra. Biblioteca Municipal www.sinibald.cat AULA D’EXTENSIÓ UNI VERSITARIA.Inauguració del curs:Josep Mª Sabaté: La nostra gent gran del segle XXI. 20,00 h. 21.00 h.

La Nou de Gaià- GAIÀ FOLK a la Sala Ponent del Castell Xerrada i tast de vins a càrrec d’Àlex Segú, restaurador ( Restaurant Mulsum - La Riera) Organitza Associació Cultural Baix Gaià i Ajuntament de la Nou de Gaià. Col.labora Restaurant Mulsum Altafulla. Sopar al Castell de Montserrat. Celebració de la 2ª. Nit del Turismo d’Altafulla. (organitza: Patronat Municipal de Turismo d’Altafulla) Torredembarra .NO SE.CHARLY GROUP & SOL BAKER (Blues, Bossas, Stan dars, Boleros).

09,00 h. Torredembarra. Excursió Al pantà de Riudecanyes, Duesaigües i Camí dels Molins d’Aigua.Recorregut de 14,6 km i un desnivell suau de 250 m. La qualifiquem de dificultat baixa .Sortida. www.sinibald.cat. 18,00 h.

Excursió gata ** el camí de muntanya d’Alcanar per Conrad Barbero GEPEC Anem a buscar bolets Renau -GAIÀ FOLK-Casal Municipal.Berenar Popular i Espectacle Romancec - Romanços de cec .Espectacle de petit format on el cec relata romanços i el seu pigall l’acompanya amb la viola de roda.Organitza Associació Cultural Baix Gaià i Ajuntament de Renau 19


AGENDA

del Baix Gaià

30 dijous

31divendres

18,00 h. Torredembarra. Biblioteca Municipal. www.sinibald.cat AULA D’EXTENSIÓ UNI- VERSITARIA. Carme Aguilar: Santiago Ramón y Cajal i la petjada d’un Nobel. 18,00 h.

Torredembarra. Biblioteca Municipal. ESPAI DE DEBAT, AMB CINEMA.Cicle: Conèixer l’altre, Interculturalitat, 3ª Sessió: Oriente es Oriente. Torredembarra.NO SE: BAILE DE HALOWEEN (Baile de Disfraces de Ha- loween.)

I també: *Dies 21, 27 i 28 . D’11:00 EXPOSICIÓ de pintura: Bernardo i La llumCastell de la Nou de Gaià. a 14:00 i de 17:00 a 20:00 -Organitzat per l’Associació Cultural la Pleta i amb la col.laboració de l’Associació Cultural Baix Gaià * VII Jornades Gastronòmiques de Tardor del 10 d’octubre al 30 de novembre de 2008. Organitza el Patronat Municipal de Turisme i ART ( Associació de Restaurants de Torredembarra ) www.turismetorredembarra.cat Telf. 977 64 45 80

Per apuntar-vos : * L’excursió gata truqueu al 699 564 518 de dilluns a divendres de 21 a 23 hores. gata@tinet.cat. Dificultat: *baixa, **mitja, ***alta *www.sinibald.cat | sinibald@tinet.org:per a més detalls i inscripcions: 627 452 726. *GEPEC 977 331 142 . secretaria@gepec.org o a l’oficina del GEPEC-EdC Av. Prat de la Riba, 18 – 2n REUS, dimecres i divendres de 9 a 13 i dimarts i dijous de 16:30 a 20 www.gepec.cat. *GAIÀ FOLK- Tots els actes del Gaià Folk són patrocinats pel Consell Comarcal del Tarragonès, Icode, Pacte de Santes Creus, Fons Social Europeu i pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Rebeka Complements Horari.

De Dilluns a Dissabte: de 10 a 1,30 i de 15 a 20,00h

C/ Capella 8-10, Local 3 Torredembarra 43830 20

Tel. 977. 64 33 53

intimyoung

Si desitja fer constar algun acte o esdeveniment de caràcter públic en l'agenda CEL OBERT, enviïn-ne la informació , amb suficient antelació a: info@celobert.com.es .C/ Capella 8 ,local 9.Torredembarra. Telf 977645832 Cel OBERT no es fa responsable de la agenda apareguda en aquesta revista.

Moda. Conserteria. Zapatos...

C/ Capella 8-10, Local 4 Torredembarra 43830

Tel. 977130125


AGENDA

21


ESPAI GRAN - ESPAI PETIT

del Baix Gaià

POESÍA

Per Colorear

Conversación entre un niño y una mariposa Niño: Mariposa vaporosa Rica en tintes del donaire ¿Que haces tu de rosa en rosa? ¿De que vives en el aire? Mariposa: Yo de flores y olores. Y de espuma de la fuente Y del sol resplandeciente Que me viste de colores. Niño: ¿Me regalas tus dos alas? Son tan lindas. Te las pido. Deja que adorne mi vestido Con las pompas de tus alas. Mariposa: Tu, niñito tan bonito. Tú que tienes tanto traje, ¿Por qué envidias mi ropaje? ¿Qué me ha dado Dios bendito? Si alitas no necesitas Si no vuelas cual yo vuelo Y me restas bajo el cielo Si a mi todo me lo quitas. Me llamo Elena y esta poesía la recité en el año 1943 (Tenía entonces cinco añitos)

ARAMO

PODOLOGÍA MÉDICA Y ORTOPEDIA

Dr. Joan Moya Bel - Malalties dels peus )callositats, ungla encarnada,etc.) - Estudi biomecànic de la marxa - Suports plantars (plantilles personalitzades) - Podologia pediàtrica (revisions i controls) 22

Plaça Boters, 3 - Tel. 977 652 420 ALTAFULLA (Barri Maritim)

Mn. Miquel Amorós,12 Altafulla (Tarragona)

Tel. 977651433 977652028

www.castellaniclinic.com

Neus Moya Arasa CENTRE PODOLÒGIC

Podòloga Col. 1284 Infermera Col. 5320

bMalalties dels peus (callositats, ungles encarnades, fongs, berrugues...) bEstudi biomecànic de la marxa bSuports plantars (plantilles personalitzades) bPodologia pediàtrica (revisions i controls) bRevisió de peus diabètics bControls de tensió arterial, pes, consell dietètics... bRexlexoterapia podal bMassatges relaxants de peus

C/Pere Badia,5. 1er 2a - Torredembarra Tel. 977 130 435


Num.4 Octubre 2008

En el procés de mantenir la casa ordenada, també els nostres fills han d’estar involucrats, no importa l’edat que tinguin. Primer, hem de parlar amb ells i preguntar-los com els agradaria el seu espai, si hi ha coses massa altes, etc. La seva opinió és molt important a l’hora de planificar les teves tasques, i, molt important: no li recordem sota cap concepte el desordenat que són, allò, a partir d’aquell moment serà passat. Explica’ls el que faràs i demana’ls que t’ajudin a posar les coses en caixes. Que també t’ajudin a pintar cartells amb el nom de les coses que hi ha dins de cada una. Si els agrada el seu espai el cuidaran més. Potser només necessitis incorporar una lleixa per posar els seus llibres o els seus materials de dibuix. Organitzar hauria d’ajudar els teus fills a ser més independents i autosuficients: si els teus fills estan començant a vestir-se per si mateixos, assegura’t que la seva roba és en una lleixa sota i al seu abast. Si vols que recullin la seva roba del terra, assegura’t que tinguin un cistell al lloc on es canvien de roba. Organitza a poc a poc. Destaca l’important que és ajudar els altres: quan decideixin què es queden i què tiraran, aprofita per explicar-los i destacar-los que poden donar el que ells no volen als que més ho necessiten. El que més utilitzen hauria de ser el més accessible. Cada caixa i prestatgeria hauria de contenir un tipus de cosa: Posa per categories tot el que hi ha a l’habitació i cada categoria en un lloc. Els resultarà més senzill recordar-ho. Mantenir el lloc ordenat és difícil: procura convertir-lo en rutina. Els teus fills aprendran de tu: vés amb compte amb el que fas i amb les teves rutines. Ells aprendran del que tu facis. Organitzar pot ser fins i tot divertit: posa música i diverteix-te. També pots convertir-lo en un joc.

22 d’Octubre Eva Mateo Montero cumple 5 anys

ESPAI GRAN - ESPAI PETIT

NENS: APRENDRE A SER ORDENAT

Troba el camí

http://casasperfectas.blogspot.

A lapiz, acuarela o aerógrafo. También murales en tus paredes.

Hacemos RETRATOS de tus fotos preferidas

Telf 977645832 info@boulevard9.com 23


ESPAI DE SALUD

del Baix Gaià

L’ALIMENTACIÓ DELS ESCOLARS L’alimentació és important a qualsevol edat, ha de cobrir les nostres necessitats nutricionals per tal que puguem mantenir un bon estat de salut. Però en l’edat escolar l’alimentació pren un paper fonamental ja que d’ella depenen el desenvolupament i el rendiment tant físic com intel•lectual dels nens i nenes. L’alimentació en edat escolar, ha de complir una condició indispensable, que s’hauria de mantenir durant tota la vida, i és que ha de ser variada!! Els nens i nenes en edat escolar s’estan formant, i aquesta formació per produir-se adequadament necessita de tots i cada un dels nutrients que ens aporten els diferents aliments. Com ja vaig comentar en un altre article, cada un dels nutrients juga un paper diferent dins el nostre cos, i per tant en necessitem de tots. Per aquest motiu una de les premisses bàsiques que ha de complir l’alimentació dels infants és que no s’ha de suprimir de la dieta cap tipus d’aliment, i encara menys tot un grup d’aliments. Els grups d’aliments: Els aliments energètics han de proporcionar als infants l’energia per afrontar el dia a dia, l’activitat que els permetrà fer esport, jugar, i també pensar. Són aliments energètics: cereals, llegums, tubercles, sucres i greixos. Els aliments plàstics els han de permetre formar i regenerar les estructures del cos, ossos, músculs, pell... Són plàstics la llet i els seus derivats, la carn, el peix i els ous. Els aliments reguladors com el seu nom indica contribuiran a regular tots els processos que es produeixen dins seu, les transmissions nervioses, la vista... fins i tot el bombeig del cor. Es consideren aliments reguladors la fuita, la verdura i les hortalisses en general. Dues mencions especials: Les begudes: La millor beguda, sempre és l’aigua i s’ha de limitar el consum de begudes ensucrades i amb estimulants a ocasions especials i sense abusar-ne. A partir dels 16 o 17 anys es poden introduir les begudes fermentades (vi cervesa i sidra) en ocasions especials i sempre amb el menjar i en petites quantitats. Tot i això no podem oblidar que l’alcohol és un producte tòxic i que pot crear addició, per tant com més tard s’introdueixi, millor. També cal

Mercè Gonzalo Méndez Nutrició esportiva, obesitat, oncologia, diabetis, trastorns alimentaris, ets... Diplomadaen nutrició humana, dietètica Licenciada en ciència i tecnologia dels aliments

24

mòbil: 679203367 tel./fax: 932113689 mgm.nutricio@gmail.com http://mgm-nutricio.blogspot.com

retardar i controlar el consum de cafè, doncs si es pren en excés pot crear hàbit. Els suplements: Sovint la publicitat ens fa creure que els nens i nenes o els adolescents, necessiten prendre suplements vitamínics o aliments enriquits en tal o qual substància per afrontar les activitats diàries. La millor manera d’alimentar als nens i adolescents és amb una dieta variada i seguint les recomanacions per a cada edat, pel que fa les racions d’aliments. Per la pràctica de l’esport és necessiten més carbohidrats del que es recomana en condicions estàndard, i no és convenient abusar de les proteïnes. En cas que es necessités suplementar en algun nutrient, el més aconsellable és fer-ho de forma natural, a base d’aliments. Conclusió: L’alimentació dels infants és molt important pel seu desenvolupament i rendiment i per tant cal evitar un excés de sucres, greixos i estimulants i és necessari assegurar una ingesta suficient de fibra, vitamines i minerals. En resum això ho aconseguirem si no s’abusa dels productes preparats, pastisseria, begudes ensucrades, carns greixoses i embotits. I es potencien els aliments frescos, com la fruita, la verdura, els cereals i el peix. Hem de tenir cura de l’alimentació dels infants dins i fora de l’escola i educar-los també en aquest aspecte, l’alimentació ha de ser variada, s’ha de menjar de tot i no abusar de res. Per tant: L’alimentació dels escolars ha de ser variada i s’ha d’educar en alimentació, dins i fora de l’escola!!! Com sempre, si voleu opinar, necessiteu més informació, teniu dubtes o suggeriments, ho podeu consultar a la web: http://mgm-nutricio.blogspot.com. O també per mail: mgm.nutricio@gmail.com. Cordialment, Mercè Gonzalo Méndez. Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica. Llicenciada en ciència i tecnologia dels aliments.

C/Onze de Setembre,1 43830 Torredembarra Tel/Fax 977 641 490 centrenidra@hotmail.com

CENTRE

DE SALUT INTEGRAL Ioga Dansa Oriental Meditació Dietètica i Nutrició

Fisioteràpia Quiromassatge Reflexologia ETC

NIDRA


Num.4 Octubre 2008

El guerrer Pacífic

La Física Quàntica es posa de moda La pel•lícula I Tú que saps? està posant de moda la Física Quàntica, ja que porta a col•lació un important debat filosòfic i científic que es remunta a Plató, si bé té connotacions metafísiques que transcendeixen el món de la ciència. Els Creatius Culturals troben en ella una nova font d'inspiració perquè la pel•lícula els ofereix un possible model d'integració, al mateix temps que popularitza el dubte sobre la naturalesa de la realitat, restringida fins ara a àmbits acadèmics.

ESPAI JOVE

D’ INTERÈS

Sinopsi: Un gimnasta d'elit jove i ben plantat que creï tenirlo tot en la vida, sofreix un considerable revés després de sofrir un accident de motocicleta que el deixa esguerrat. Després d'esfondrar-se anímicament, la destinació|destí lle oferirà una segona oportunitat quan conegui a Sòcrates (Nick Nolte), un ancià sortit del no res que li ensenyarà a viure i a trobar-se a si mateix en cada moment com un verdader guerrer pacífic. Per veure el tràiler de la pel•lícula: http://www.isaanent.com/ficha.php?idpelicula=5

OUTLET C/ Capella, 8- 10 loc. 20-21 GRAND BOULEVARD 43830 Torredembarra Tarragona tel. 977 130 823 chechi_bcn_20@hotmail.com

Heu vist alguna pel•lícula o llegit un llibre que vulgueu compartir?. Aquest serà el vostre espai. info@celobert.com.es TEL 977645832

c/ de la Sort,3 TORREDEMBARRA (T) 25


ESPAI VERT

LES VIRTUTS DE LES PLANTES Les plantes representen el creixement i la fertilitat. Apropen la naturalesa a la casa. Es fan servir per dissimular cantonades i altres elements de l’entorn.

Plantes d’interior (Continuació) Són plantes que requereixen molta llum però no els agrada el sol directe, les plantes amb fulles matisades (verdes i grogues) requereixen més llum que les plantes de fulles verdes, i les plantes que tenen flor s’haurien de posar en llocs on no els toqui el sol directe per exemple darrera d’un vidre. És important anar girant les plantes per tal que rebin la mateixa llum per tots els costats, i així evitarem que la planta es torci buscant la llum. Mai s’ha de col•locar una planta que ha estat a l’ombra o a mitja ombra al sol directament perquè es podrien cremar les fulles. La freqüència de reg pot variar per diferents factors, per exemple una planta carnosa aguanta més temps sense regar, també dependrà de l’època de l’any, a l’hivern requereixen menys aigua. Si al regar s’observa que l’aigua surt ràpidament pels forats del drenatge pot ser que la terrra estigui separada del test a causa d’un període de sequera llarg, llavors és millor submergir la planta en un recipient d’aigua durant aproximadament mitja hora. Per regar

Garden Center

Garden Center

Ctra. Nacional, 340 km. 1173 Tel. 977 65 25 47 43893 ALTAFULLA

Ctra. d’ellaç a l’autopista, s/n Ap. Correus 97 Tel. 977 64 14 76 43830 TORREDEMBARRA

Gaià

Horticultura

Tapioles

Carretera T-203 km. 0’725 Tel. 646 075 040 43764 EL CATLLAR 26

utilitzarem aigua de l’aixeta reposada com a mínim un dia perquè perdi l’excés de clor. Cal adobar les plantes des de març a octubre cada 15 dies i la resta de l’any un cop al mes. Cal utilitzar un adob que contingui unes concentracions de nitrogen, fòsfor i potassi adients. Els fertilitzants universals contenen tots els nutrient necessaris per les plantes. La millor època per transplantar les plantes és durant l’època de creixemnt, de març a octubre. Cal utilitzar un test d’un diàmetre de 10 cm més grans que l’anterior, no s’ha de passar a testos molt més gran. Després de trasplantar cal regar menys i si s’utilitza una terra adobada no adobeu la planta durant com a mínim un mes. El substrat ideal és aquell que conté els nutrients necessaris per la planta i que sigui ric en matèria orgànica. La poda si és necessària s’ha de realitzar a mitjans d’estiu. Sempre s’ha de fer per sobre dels nusos d’una fulla o d’una gemma. Cal evitar les branques entrecreuades i cal que tots els rebrots rebin la mateixa llum

La Rasa

C/Antoni Roig Nº 71 TORREDEMBARRA Tel. 977 64 33 13


Num.4 Octubre 2008

Edward Bach nació el 24 de septiembre de 1886 en Moseley, un pueblo enclavado en el verde campo de Galles, Inglaterra que lo rodeaba. Curioso y reflexivo, al pequeño Edward le gustaba perderse silenciosamente en la observación de la naturaleza Su decisión de ser médico, para ocuparse del sufrimiento de los seres humanos, fue precoz. Edward Bach Pensaba que la medicina tradicional era demasiado mecánica. Una ciencia incapaz de tomar en consideración el ser humano en su entereza. El hombre no es una maquina, con engranajes que van lubrificados y sustituidos, el hombre es un ser complejo en el que la mente y el cuerpo no pueden tomarse por separado, en el que cada singular aparato se relaciona con todo el resto. Cada hombre tiene su historia, emociones, sensaciones, sueños y necesidades que no se pueden ignorar. Y sin embargo la atención de sus colegas y del mundo académico estaba siempre dirigida solo a la enfermedad. Para Bach no quedaban dudas: lo que debía ser curado era el ser humano en su complejidad. “remedios”: las hoy famosas Flores de Bach, que cada una, con su propia identidad, apunta a restituir energìa al cuerpo y a la mente. curaba con hierbas, plantas.. Edward Bach nos deja un método que luego de más setenta años sigue difundiéndose y desarrollándose, y 3 libros: “Cúrate a ti mismo”, “Los doce curadores”, y “Líbrate a ti mismo”, que son todavía capaces de iluminar nuestra vida.

Recanvis, cotxes, circuits, preparacions, assessorament clubs , muntatge de pistes. Disposem de pistes de velocitat permanent de 6 carrils. Lloguer per hores.

tienda@warm-lap.com

HOMEOPATIA

ESPAI VERT

Cada lugar tiene sus colores, sus perfumes, sus vibraciones, y el lugar que nos ve nacer deja una huella en nuestra vida. (Edward Bach)

La curació del cos a partir de la curació dels estats d’ànim” Les flors de Bach són preparats naturals de flors silvestres, les propietats de les quals foren investigades entre 1928 i 1936 pel metge anglès Edward Bach. Les flors de Bach es componen de 38 essències de plantes. Cada essència va bé per una emoció en concret i s’ha de fer un anàlisi emocional de la persona per veure quines plantes són les que més li convenen. Hi ha un tractament d’emergència compost per 5 de les 38 plantes que es fa servir en estats de xoc emocional (crisis nervioses, accidents, atacs de pànic, etc.) que s’anomena Remei Rescat (Rescue Remedy). La teràpia floral té l’avantatge de no tenir contraindicacions ni provocar efectes indesitjats, a més de ser compatible amb qualsevol classe de tractament. Tracta desordres psicològics com la por, la incertesa, l’odi, el ressentiment, la desesperació... buscant l’harmonia emocional i mental amb la convicció que molts mals físics es poden curar si es curen mals psíquics.

Plantes medicinals Productes dietètics Alimentaciò celiaca Productes biològics Cosmètica Llibres

C/Lleida 10-C Tel. 977 644 974 43830 Torredembarra

Av.Catalunya,49 43830 Torredembarra Tel. 977 64 53 03 www.warm-lap.com

27 27


ESPAI OCI

del Baix Gaià

CLUB D’OCI I NATURA CEL OBERT

Per viure amb la Natura a qualsevol època de l’any Des de Cel Obert us presentem un recull de propostes adaptades a totes les edats i estats físics. Perquè la pràctica de l’esport és per a tothom. Us proposem que descobriu paratges insòlits mentrespasseu una bona estona. De la mar a la muntanya, el Baix Gaià ofereixe un món de possibilitats insospitades: vela, esports d’aventura, senderisme, rutes en BTT, passeig a cavall,activitats nàutiques … És una manera apassionant de gaudir de la natura. El Baix Gaià és un espai privilegiat per a la pràctica d’activitats a l’aire lliure,, un espai on tot és possible. Les persones de qualsevol edat, delitoses d’aventures i d’oci a l’aire lliure, hi trobem : el Baix Gaià el seu lloc ideal. A qualsevol època de l’any hi ha algun esport que es pot practicar a l’aire lliure, contemplar el paisatge que canvia des de dalt d’una bicicleta, passejar-se muntat dalt d’un cavall empaitat pel vent; escalar en parets rocalloses o endinsar-se en el ventre de la terra tot prac-

ticant espeleologia…, tantes possibilitats com diversos són els homes i dones que estimen i els agrada viure en contacte directe amb la natura. Un dels grans protagonistes d’aquesta terra és l’aigua. Gràcies a ella, els afeccionats a la pesca poden practicar aquest esport.

Ctra. T-210, km. 2 (cruce puente AP7 a la derecha) La Pobla de Montornès

P

A

I

N

T

B

Vadebolas Paintball, somos una empresa joven que os servirá como excusa perfecta para pasar un buen rato con tus amigos, compañeros de trabajo o con quien quieras. TELÈFONO DE CONTACTO: Durante el tiempo que paséis en nuestras instalaciones, os garantizamos, diversión, desMAIL: carga de adrenalina, compañeinfo@vadebolas.com rismo y lo más importante de todo :trabajo en equipo. www.vadebolas.com

675 568 984

28

A

L

L

Vadebolas Paintball nació con la idea de crear una nueva zona de ocio para ofrecer una actividad deportiva, en plena naturaleza, en la cual prime la diversión y el buen ambiente entre jugadores.


ALQUILER DE EMBARCACIONES - CHARTER DE PESCA

MATERIAL NÁUTICO - MANTENIMIENTO LOCATION BATEAUX

BOOTVERMIETUNG • TRASLADOS DE EMBARCACIONES POR TIERRA Y/O MAR • CONFECCIÓN DE AMARRES A MEDIDA • COMPRA/VENTA DE EMBARCACIONES • VHF - SONDA - GPS - ETC • SEGUROS NÁUTICOS • INSPECCIONES ITB • REVISIONES BALSAS Y RADIO-BALIZAS • REMOLQUES

• ALQUILER DE EMBARCACIONES SIN PATRÓN • CHARTER DE PESCA Y/O PASEO CON PATRÓN • PRÁCTICAS PERSONALIZADAS • MATERIAL NÁUTICO Y DE SEGURIDAD • ARTÍCULOS Y ACCESORIOS DE PESCA • MANTENIMIENTO • LIMPIEZAS • VARADA

w w w. b a r a b o a t s . c o m

BARA BOATS SL

Local C 10 Puerto Deportivo, 43830 TORREDEMBARRA

Tel. +34 977 64 65 03

Mov. +34 656 236 581


TAULERS D’ANUNCIS TAULERS D’ANCIS

del Baix Gaià

Per insertar anuncis per paraules dirigiu-se a : Comercial: Info@celobert.com.es Telf 977645832 Sra. responsable, se ofrece para limpieza de oficinas o casas. Gerdi:659784935 ................................................. Busco bicicleta de paseo, económica y en buen estado. Ofertas al 977645832 de 10 a 1 .................................................. ¿Eres un

artista?

¿Sabes hacer algún tipo de animación? En Multiservicios Boulevard 9 queremos colaborar contigo !Llámanos y comienza a trabajar con nosotros ¡ Telf 977645832. www.boulevard9.com ................................................. Nova temporada de Funnky, Break,Dansa. Oberta inscripcions. UD Torredembarra. ................................................ 1er Concurs fotogràfic de la Festa Major Torredembarra. Bases a la web: www.ballspopulars.org

(Anuncios encontrados en la calle)

¿Eres un No ensucies tu pueblo poartista? niendo publicidad en farolas, paredes… ¿Sabes hacer En Cel Obert te damos la posi algún tipo de bilidad de insertar tuanimació? publicidad GRATIS. En Multiservicios Boulevard 9 queremos colaborar contigo !Llámanos y comienza a Se ofrece señora trabajar con (Española), nosotros ¡ para el Telf cuidado de niños y 977645832. mayores. www.boulevard9.com TEL 698166916 .................................................... Buscamos sras. como tu, para un trabajo con interesantes ingresos. Te informamos sin compromiso.

Fina: 659307060 ...................................................... Sra. Catalana, busca treball . Experiència dependenta botiga. Maite 659784935 ................................................ Se ofrece chofer: Experiencia en bañeras, góndolas, dumper… Sr. Oscar. Telf. 660077107 ................................................ Vendo cabina recuperación y masajes. Toni: 630837635 .................................................. Se alquila apartamento: 659784935

Pentatlon Moderno (Tiro, natación, esgrima ,hípica carrera) Entre 3 hasta 16 años. Curso para adultos: Biatlon (Para ponerse en forma) Mas información al 609542116 Rosa ...................................................... Aeróbic Iniciación lunes, miércoles y viernes de 6 a 7 tarde. Medianas competición (los mismos días) de 7 a 8. Mantenimiento martes y jueves de 7 a 8 tarde. Más información: Eva 626454371

ANUNCIOS GRATIS (Particulares Busqueda trabajo)

TALLER DE LA “IMAGINACIÓ”

2008-2009

Lunes de 17:30 H. a 19:30 H. * INICIACION AL DIBUJO LIBRE *JUGUEMOS A IMAGINAR… *PRACTIQUEMOS CON ARCILLA * LAS GALLETAS PARA MAMÁ. MARIA TEL/ 977 648 040-

MÓVIL-637 419 137

LLOGUER DE SALES PER A ACTIVITATS, CURSOS I TALLERS

www.accesorio16.cat Carrer Carnisseria 16 , 30 30

Torredembarra


Num.3 Setembre 2008 IMMOBLES GAIÀ

PISO CON ENCANTO En Ardenya (La Riera ) Piso, de 88 m2.Terraza y porche. Tres habitaciones,baño y aseo.Seminuevo.

SOLO 192323 €

El camino mas corto para llegar a su hogar. Cooperamos con las mejores agencias para que su vivienda o deseo llegue a más gente

www.tottorre.com OCASIÓN En Torredembarra (Centro ) Piso, de 70 m2 aprox. Dos habitaciones Seminuevo. Opcion Parquing

SOLO168283,39

info@tottorre.com

Tel 977645832

Si vende !LLÁMENOS¡ Si compra!VISÍTENOS¡ Somos su asesor inmobiliario.

Pinta tus sueños A partir de tus gustos y sugerencias, desarrollamos un proyecto aerográfico que refleje tu personalidad. Telf 977645832 info@boulevard9.com

AEROGRAFÍA EN TU COCHE, MOTO, CASCO, CHALECOS...

31


La teva agència de festes temàtiques.

Hinchables

Festes? Celebracions?

Regalos personalizados

Ens ocupem de tot: Payasos

Pintura y grafica

*Decoració. *Invitacions. *Contractacions. *Animació.

I posada en marxa de qualsevol festa o celebració

Fiestas

Magos

(Particulars o empreses)

I, l’amfitrió A GAUDIR.

Camisetas personalizadas

Aniversaris, banquets, visites a hospitals, inauguracions, comiats...

Pintacaras

Tot de forma original i tematitzat!! Música

Decoración con globos

Cenas románticas

Visitas mágicas

Dóna’t l’excusa per la teva festa!! El que vulguis www.boulevard9.com info@boulevard9.com TEL 977645832

C/Capella 8, local 9 Torredembarra (Tarragona)

Cel Obert 4  

Especial La Nou de Gaià. Baix Gaià

Cel Obert 4  

Especial La Nou de Gaià. Baix Gaià

Advertisement