__MAIN_TEXT__

Page 1

PERE IV REVISTA DE L’AMPA DE L’ESCOLA PERE IV. MARÇ 2016

Foto Guanyadora Concurs Twitter Rua Carnestoltes: Patricia Altimira


Editorial SUMARI 1. Editorial

Benvolgudes famílies, Amb molta il·lusió us fem entrega del número de Març 2016 de la Revista Pere IV.

2. Rua Carnestoltes 3. Màscara Veneciana 4. Entrevista 5. Ens ho mengem tot 6. Passatemps 7. Twitter 8. Us recomanem St. Jordi 9. Vela 10. Rasos de Peguera 11. Projecte Literari 12. Mona de Pasqua

Perdoneu que ens posem una mica sentimentals, però just ara fa un any, en motiu dels 10 anys de l’obertura de la nostra escola, que vam llençar el primer número. Després d’aquest temps, el nostre balanç és molt positiu. Cap dels que estem darrera la revista ens dediquem professionalment a la comunicació, per la qual cosa, volem agrair-vos a tots els que ens llegiu que ens dediqueu el vostre temps i ens acompanyeu en aquesta aventura. Esperem continuar millorant número rere número. Bona Pasqua!

La revista Pere IV no es fa responsable del contingut dels articles. No és permesa la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense el permís previ de la revista.

Comissió de Comunicació AMPA Escola Pere IV


Rua Carnestoltes Poblenou 2016

FESTES I TRADICIONS

Redacció El passat dissabte 5 de Febrer més de 500 pares, mares, nenes i nenes de l’Escola Pere IV (i professors també) van omplir de color la Rambla del Poblenou. La batukada, amb els més petits al cap davant, obria la rua amb el ritme incansable dels seus tambors, seguida d’una preciosa carrossa a la que no li faltava cap dels elements més importants de la Piazza San Marco. Grans i petits van posar a prova la seva condició física, saltant i ballant durant més de 2 hores.

Sabies que...?

El Carnaval de Venècia es celebra oficialment des de l’any 1296 quan un edicte del Senat de la Sereníssima República de Venècia va declarar festiu el dia precedent a la Quaresma. Les oligarquies venecianes el van instituir com un període dedicat a la diversió i al festeig. Ja per aquells temps, aristòcrates de tot Europa es desplaçaven fins a Venècia per celebrar el Carnaval.

Les màscares, l’element més important del Carnaval de Venècia, tenen el seu origen també en aquella època (12961706) quan la noblesa es disfressava per sortir a barrejar-se amb el poble, amagant així, la seva pertinença a una classe, sexe o religió. Font: www.italia.it

L’esforç col·lectiu ens va donar enguany el Tercer Premi de la Rua.

Foto: Dani Rubio


Redacció Es fa difícil imaginar l’Escola Pere IV sense la Maria, ja que no només hi treballa, sinó que n’ha estat mare i membre actiu de l’AMPA durant molts anys.

Quin és el millor record que guardes dels teus inicis a l’escola? Com us podeu imaginar, en tots aquests anys acumulo infinitat de bons records, però en destacaria per sobre de tot cinc de molt bonics:

Quants anys fa que estàs a l’escola?

El primer Sopar de Germanor als mòduls on vaig ser conscient que tindria una nova família nombrosa.

Vaig entrar a la primera promoció el curs 2004-2005. Si comptem els anys en són dotze, però com a cursos onze.

La primera vegada que vaig entrar a l’edifici nou en una visita d’obres amb el Rafa i l’Anna.

Com ha canviat el Pere IV al llarg de tots aquests anys?

La meva última Ballaruga com a mare de l’escola (la novena), on els meus companys de la Comissió Pedagògica em van fer un regal molt especial (Joan, Imma, Salva, Jordi, Olga, Sònia, Ana, Clara, Laura ).

L’essència bàsicament és la mateixa, malgrat haver tingut equips directius molt diferents, la nostra trajectòria ha estat més o menys continuada. Per a mi el canvi més important va ser la transició dels mòduls al nou edifici actual, adaptar-nos als nous espais, l’increment d’alumnes...

L’any passat quan la Comissió de Festes em van oferir ser la Reina del Carnestoltes representat l’escola que tant estimo. I també les bones estones que van passar gravant el libdub, el flashmob, el vídeo de Happy....

L’ENTREVISTA

Maria Pujadas


Foto: Josep M March

De totes les iniciatives que has impulsat a l’escola, quina destacaries com a la més exitosa? Sense dubte i amb els ulls tancats, La Ballaruga. No només per a la gran participació de la Comunitat Educativa, sinó també perquè m’omple d’orgull haver creat conjuntament amb el Joan Duarte i l’Imma Rodríguez, un projecte tan bonic que porta ja 10 edicions. Mai vam pensar en aquell moment que aquesta idea pogués arribar tan lluny i superar-se any rere any fins a convertirse en un tret distintiu del nostre centre. D’on treus les idees per a guarnir tan bonica l’escola curs rere curs? La veritat és que des de ben petita he estat una persona molt inquieta: m’agrada molt llegir, la música i l’art en general.

Vaig començar a treballar de molt joveneta com a perruquera i em vaig especialitzar en el tema de les coloracions i permanents. Durant quinze anys vaig treballar en les perruqueries més fashion de Barcelona, en les quals vaig viure moltes experiències envoltada d’un ambient totalment artístic. Gairebé tots els clients pertanyien al món de la faràndula i vaig participar en moltes accions artístiques; exposicions, performances, desfilades, sessions fotogràfiques, concerts...

Jo sempre m’he considerat una persona bastant autodidacta, i en totes les etapes de la meva vida, inclosa aquesta del Pere IV, m’ha agradat aprendre de tots els meus companys/es de viatge. A partir d’aquí, les idees surten a vegades de records, experiències, coses que he vist, i altres, són producte d’una pluja de idees entre varis companys, a vegades del Google...

Però sempre dono molta importància als colors; parteixo d’una idea i després composo les diferents variants o temàtiques combinant colors, formes, textures... Ah, i tinc una altra premissa, “Més és menys”, no m’agraden les coses massa guarnides ni ostentoses.


Durant els primers anys vaig ser representant al Consell Escolar del centre com a membre del PAS i de la Junta de l’ AMPA com a vocal de la Comissió Pedagògica. També vaig pertànyer al grup de teatre d’adults Reboings de la nostra escola. Actualment sóc membre de la junta de l’AFA 4 Cantons com a vocal de la Comissió Social i porto un grup de teatre amb alumnes del centre.

Treballes a l’escola, ets mare i has estat membre de l’AMPA molts anys, d’on treus el temps per a fer-ho tot?

Penso que gairebé tothom si vol, pot reservar part del seu temps per col·laborar en una causa comú. Per a mi va ser molt còmode tenir les nenes a l’escola durant tota la primària, i no vaig dubtar en participar des del principi.

M’agrada molt poder regalar part del meu temps a l’escola ajudant al centre i a l’AMPA, perquè considero que la feina que fem les persones que formem part del centre i de les ampa’s, és un motor essencial i una peça clau per a un bon funcionament de centre. Durant tots aquests anys he compartit un munt d’estones, riures i treball amb pares i mares, equip docent, administració i serveis, que com jo regalem el nostre temps pel bé dels nostres fills i alumnes. Com veieu no tinc temps per avorrir-me!

Gràcies Maria pel teu temps, esforç, empenta i il·lusió!


“Ens ho mengem tot” Cuina Justa

CUINA JUSTA

El mes de Gener, Cuina Justa amb el suport de la nostra escola, va engegar al menjador de primària el programa “Ens ho mengem tot”, impulsat per l'Ajuntament de Barcelona.

Els monitors del menjador cada setmana porten a terme un seguit d’activitats per conèixer la procedència dels aliments que es consumeixen al menjador escolar, quantificar el malbaratament de l’aliment, si és que n’hi ha, difondre consells per evitar aquest malbaratament i analitzar la petjada ecològica dels elements malbaratats.

Aquest programa pretén sensibilitzar als nostres fills sobre el malbaratament alimentari a través de diverses activitats i accions que ajuden a la reflexió. Els objectius principals són dos: • Dur a terme una campanya de sensibilització sobre el malbaratament alimentari als menjadors escolars dels centres educatius de la ciutat de Barcelona. • Conèixer la petjada ecològica de determinats aliments d’ús quotidià en els àpats escolars.

Podeu descarregar-vos la Guia del Programa a www.sostenibilitatbcn.cat


PASSATEMPS Let’s play a game!

Troba les 5 diferències


TWITTER Redacció

Per a tots aquells que no vau poder assistir a la xerrada sobre Twitter i Escola que el nostre director, en David Beltrán va oferir dins el cicle de xerrades de l’Escola de Pares, aquí us deixem alguns consells per obrir un compte a Twitter.

ESCOLA DE PARES

Animeu-vos, és molt senzill i us obrirà una finestra al dia a dia del vostre fill/a a l’escola @Pere4t. A més, us permetrà estar al corrent de tot amb @ampapereiv. Primer Pas

Comparteix i Opina

+ Busca gent interessant a qui seguir (per exemple, @Pere4t i @ampapereiv). + Atreveix-te a fer el teu primer tuït (escriu sobre el què vulguis) + Participa en una conversa (fes @replies tants cops com vulguis) + Fes RT d’allò que t’agrada (pots reenviar els tuïts d’altres per tal que qui et segueix també ho pugui llegir). Ara ja només us queda posar-vos a practicar, aquesta és sense cap mena de dubte la millor manera d’aprendre a fer servir Twitter. #iLOVEtwitter

I ara què? + Posa’t una foto (els “ous” anònims no fan bonic) + Edita la teva biografia (els teus futurs “followers” volen saber qui ets)

Història El primer tuït va ser enviat el 21 de Març de 2006 per Jack Dorsey, el creador de Twitter.


Us Recomanem Redacció PER L’ABRIL, LLIBRES I ROSES MIL (Ed. Barcanova) Per als més petits amb pàgines de cartró i dibuixos grans. Els nens regalen roses a la seva mare per Sant Jordi i ella els regala contes per llegir i viure mil aventures

Els “Vivim del Cuentu” ens presenten un conte desexplicat de Sant Jordi! Tenim un drac cuiner, una princesa valenta i un cavaller poruc! Tot plegat un embolic molt divertit.

LA LLEGENDA DE SANT JORDI (Ed. Combel) La llegenda de Sant Jordi tradicional amb pop-ups espectaculars que il·lustren tot el llibre.

CELEBREM SANT JORDI! (Ed. Salvatella) Pels que comencen a llegir aquest llibre ens explica la tradició del llibre i la rosa amb rimes senzilles. A més repeteix els textos amb lletra lligada i lletra de pal per facilitar la lectura.

SANT JORDI 2016

SANT JORDI A LA COVA DEL DRAC (Ed. Baula)


Vela Belén García

EXTRAESCOLARS

Estem en un barri privilegiat per la presència del mar en la nostra vida quotidiana. Per això, des de fa bastants anys, l'Escola Pere IV va incorporar a la seva oferta d'extraescolars VELA, cursada al Centre Municipal de Vela (CMV), dins del Port Olímpic. Els nens que proven l'experiència de navegar els entusiasma. Més enllà del plaer, la navegació els ensenya a prendre decisions ràpides (com reaccionar davant el mar o el vent). A més a més, aprenen a treballar en equip, ja que cada infant té la seva funció en l'embarcació i les tasques són rotatives. Ells preparen les embarcacions abans de sortir i les netegen a l’hora de recollir. I navegar els dota d'una gran autonomia i una bona dosi d'autoestima, perquè amb poques hores de pràctica senten que ells solets poden fer moltes coses. El monitoratge és format al CMV i tenen molta experiència amb infants. Cada dia s'estudia atentament quin temps fa i s'adapta l'activitat a les condicions meteorològiques.

Foto: Glòria Oliver

S’ofereix VELA per als alumnes de 2on fins a 6è de primària intensivament una de les darreres setmanes del curs, coincidint amb la jornada reduïda. Aquest curs 2015-2016 s’oferirà vela del 13 al 16 de juny, entre les 16:00 i les 18:00 hores (pendent de confirmació definitiva). Des del curs passat, es va engegar una MULTIACTIVITAT que acceptava nens des dels 6 anys. Feien caiac, paddle surf, ràfting de mar, windsurf, esnòrquel i vela; i va ser tot un èxit! Per això, aquest estiu es repetirà del 5 al 9 de setembre de 2016, entre les 9:00 i les 13:00 h. La darrera activitat de VELA es farà ja a l'inici del curs següent: al setembre de 2016. En principi, els dies 14, 16, 21 i 23, entre les 17:15 i les 19:15 h.


Redacció Enguany tot feia pensar que la tradicional sortida a la neu dels Xafafarigoles seria de tot, menys blanca. Per sort, just una setmana abans, els Rasos de Peguera van quedar ben enfarinats, així que, aquelles famílies valentes i poc temoroses del fred, es van calçar les seves millors botes i van poder gaudir d’un dia assolellat en un veritable entorn hivernal de muntanya. Els trineus van ser els grans protagonistes i es que no hi ha res més divertit que lliscar muntanya avall i llençar boles de neu. Però això no és tot, després de recuperar les forces amb un bon dinar, els més petits van poder descobrir un ofici: el de miner. La visita a la Mina de Fígols va transportar als visitants a una altra època, on la muntanya no es feia servir per esquiar, sinó per extreure’n carbó. I no podia faltar, una visita didàctica al Museu de les Mines de Cercs.

Foto: @xafafarigoles

Història de la colònia de Sant Corneli La colònia de Sant Corneli va ser el nucli miner més important de Catalunya i el centre amb les mines més extenses, situades en els termes municipals de Cercs, Fígols i Vallcebre. El 1895 l'empresari José Enrique de Olana y Loyzaga comprà la totalitat de les mines de la zona de Cercs, Fígols i Peguera i començà l'explotació moderna del lignit. En tractar-se d'un indret aïllat, amb manca de comunicacions i amb necessitat de tenir mà d’obra estable, Olano optà per crear una colònia amb habitatges i serveis bàsics (forn de pa, cantina, escola i església) per als miners i les seves famílies. D'aquesta manera es reduí l'absentisme laboral típic d'aquestes zones rurals on els miners eren també pastors, ramaders i pagesos.

Font: ca.wikipedia.org

EXCURSIONS

RASOS DE PEGUERA


Projecte Literari: Roald Dahl Redacció El curs 2015-2016 es compleixen 100 anys del naixement de l’escriptor anglès Roald Dahl.

RACÓ DEL MESTRE

Per això, la nostra escola ha dedicat el Projecte Literari d’enguany al creador de llibres tan meravellosos com Matilda, Charlie i la fàbrica de xocolata, Les bruixes, El Gran Amic Gegant, Agu Trot... Totes les classes van rebre una Caixa Misteriosa que contenia diverses pistes per a descobrir l’escriptor: una bandera anglesa, unes bruixes, un mono i no hi podia faltar la xocolata! Us animem a llegir amb els vostres fills alguns dels llibres d’aquest autor, segur que no us deixaran indiferents. Acabem amb una cita de les paraules de Lola Casas en el seu llibre “Tot Dahl” de l’Editorial La Galera. “Et recordaré, amic, com un gran gegant llaminer a qui agradava especialment la xocolata... Moltes mestres i bibliotecaris que estimem “això de llegir” et recordarem perquè ens has donat un grapat de contes divertits i engrescadors, que ens han permès gaudir, conjuntament amb els nens i nenes d’estones apassionants”.


MONA DE PASQUA Ara que venen les vacances de Setmana Santa, us deixem una recepta molt senzilla per fer amb els vostres fills. Aquesta és una bona excusa per entrar junts a la cuina i gaudir de valent!

Ingredients per fer el pa de pessic

Per a la decoració (al gust)

6 ous 250 grams de farina 250 grams de sucre 1 cullerada de llevat

Melmelada, Fruita confitada, Xocolata en diverses formes: figures, ous… Mantega, Ametlles Decoració Pasqua

Separem les clares dels rovells dels ous i les guardem a la nevera. Barregem els rovells amb el sucre i anem remenant fins que quedi una massa fina. Batem les clares a punt de neu i les afegim a la massa, remenant poc a poc. També anem afegint la farina i el llevat sense deixar de remenar. Mentrestant, escalfem el forn a 160º. Quan estigui tot barrejat agafeu un motlle i l’untem amb mantega abans d’abocar-hi la massa. Poseu-ho al forn durant aproximadament mitja hora.

de la Mona

de

Algunes idees:

Podeu obrir el pa de pessic i posar-hi melmelada, xocolata o nata. Decorar els voltants del pastís untant-lo amb melmelada i enganxar-hi ametlles trinxades o també cobrir el pastís amb xocolata fondant Fer dibuixos a sobre el pastís amb les fruites confitades. I ara… la xocolata! Ous, figures o boles de xocolata

Font: www.blog7itria.cat

RECEPTA

Elaboració del pa de pessic


Revista PereIV: revista.ampa@pereiv.cat Bloc Ampa Pere IV: ampa.pereiv.cat Twitter: @ampapereiv

Profile for Revista AMPA Pere IV

Revista Pere IV Març 2016  

Revista trimestral de l'AMPA de l'Escola Pere IV, al barri de Poblenou de Barcelona.

Revista Pere IV Març 2016  

Revista trimestral de l'AMPA de l'Escola Pere IV, al barri de Poblenou de Barcelona.

Advertisement