Comix7

Page 1

, •

,

V

VU OVOM BROJU 17 Cat Claw

4 Multiveristy

27 Tex: Izvor života

37 Kraljevstvo tvoje 8 Budućnost je u mašti 14 Druuna: Morbus Gravis

36 Gluhe laste 30 Marsupilami

Comix, besplatna strip revija• Broj 67• Septembar 2014 Svi tekstovi i stripovi su preuzeti sa jedne od sledećih internet stranica: www.darkwood.co.rs, www.stripovi.com, www.fibra.hr, www.libellus.hr, www.svetstripa.org.rs, www.phoenixpress.rs, www.komiko.rs Prava na stripove i tekstove zadržavaju vlasnici stranica i/ili autori. Svi materijal u ovom broju služe isključivo u službi promovisanja strip umetnosti. Kontakt: revija.comix@gmail.com


DC COMICS

Multi versity Pi Piše: še: DeeCay

Bilo jednom u DC-ju... U završnom dijelu kobne miniserije/eventa Flashpoint vidjeli smo kako se Wildstorm, Vertigo i DC, tri različita univerzuma Multiverzuma, spajaju u jedan kodnog imena "Prime Earth". Iliti u mom nekom slobodnom prijevodu Primarna Zemlja. Što bi značilo da je Multiverzum, odnosno niz alternativnih Zemlji, nestao bez traga. Tim sveopćim (i relativno elegantnim) rebootom iz 2011. mnogo stvari vratilo se na sam početak, no većina standardnih dijelova prijašnjeg svijeta prije reboota nije odmah inkorporirano. Što nije ni čudno s obzirom na više od 80 godina objavljenog materijala koje se na neki način moglo iskoristiti. Alternativni svjetovi i razne uzbudljive i drugačije verzije superheroja uvijek su palili maštu čitatelja i takve priče su uglavnom bile dobro primljene. Već 2011. DC je najavljivao da Multiverzum i dalje postoji i da će tajanstveni Multiversity dati neke odgovore, ali i da će Multiversity izaći tek 2012. godine. Iako je i u samim stripovima bilo naznaka od samog početka da multiverzum postoji, gledajući nekoliko alternativnih Zemlji, bilo je potrebno barem tri godine da stvari sjednu na mjesto. Action Comics br. 9 prikazao nam je alternativnu verziju Supermana (crni predsjednik Superman) s Earth-23 – "Now, disguised as United States president Calvin Ellis, Kalel of Krypton fights a never-ending battle for truth, justice, liberty and equality as Superman!" I prikazao da je moguće otvoriti portale prema drugim univerzumima gdje postoje drugačiji tipovi Supermana. Serijal Earth-2 lansiran je 2012., a prati doživljaje superjunaka koji su inače povezani s Earth-2 univerzumom. Nedavno smo bili svjedoci sveopćeg eventa “Forever Evil” koji nam je donio tim supernegativaca Crime Sydicate s alternativne Zemlje Earth-3. Darkseid je također na Earth-Prime stigao preko drugih univerzuma. Dakle, postalo je višemanje jasno da su DC-jevi autori u potpunosti odlučili ponovno uvesti multiverzum u New 52 mitologiju.

4

sad sve ostalo, u ovom tekstu koncentrirali smo se na specifičnu pojavu u DC univerzumu odnosno konačno službeno uključivanje multiverzuma u DC univerzum (što je možda samo prvi korak prema novoj Krizi, po prvi put u New 52). Za to se pobrinuo naš stari poznanik Grant Morrison i kreirao “Multiversity”. Opskrbio nas je kartom multiverzuma, definirao paralelne univerzume i njihove zakonitosti i počeo pisati limitirani serijal međusobno povezanih one-shotova pod nazivom “Multiversity”. Sastoji se od šest kompletnih priča (numerirane kao #1) – svaka smještena u drugačiji paralelni univerzum – plus dvodijelna uvodna priča (Multiversity #1 i #2) i opsežni guidebook za mnoge svjetove Multiverzuma. Svaki od one-shotova također predstavlja potencijalni pilot za novi serijal. Izlazi u mjesecu kolovozu, dakle samo što nije... Prema samim Morrisonovim riječima: “Multiversity se uklapa u stvari koje me interesiraju, kako srušiti barijere između stvarnog i nestvarnog. Razvili smo tehniku hipnotičke indukcije koja će totalno sje*ati ljude. Sadrži mentalne i psihičke efekte za koje mislim da su dosta bizarni. DC najavljuje da ćete moći susresti mnoge drage i nezaboravne likove iz bogate riznice DC-a. To su primjerice Vampire League s Earth-43, Justice Riders s Earth-18, Superdemon, Doc Fate, super-sinovi Supermana i Batmana, divlji Retaliatorse s Earth-8, Atomic Knights of Justice, Dino-Cop, Sister Miracle, Lady Quark, Legion of Sivanas, Nazi New Reichsmen s Earth-10 i najnoviji, najveći superheroj s Earth-Prime: Ti! Ova priča od koje duša i tijelo podrhtava stavlja Tebe na prvu liniju fronta Bitke za svako stvorenje (Battle of All Creation) protiv demonskih uništavatelja poznatih kao “Plemstvo”. Predsjednik Superman s Earth-23 (kojeg smo vidjeli u Action Comics) otkriva prijetnju Stvarnosti tako apokaliptičnu da je za njezino rješavanje neophodan tim superheroja s raznih strana Multiverzuma – uključujući Kapetana Mrkvicu (Captain Carrot), kakvog još niste vidjeli! U prvom broju susrećemo Nixa Uotana, posljednjeg od Nadglednika (Monitors) I tako je nedavno došao i prošao nedavni Comic-con u San Diegu i opskrbio nas raznim interesantnim činjenicama i spoilerima o nadola- kojeg smo zadnji put vidjeli 2008. u Morrisonovoj miniseriji Final Crisis; zećim stripovima, filmovima i serijama temeljenim na stripu. Na stranu i on će biti taj koji će se prvi sastaviti tim iz raznih univerzuma i suprotstaviti se prijetnji. Prvu priču odradit će fenomenalni Ivan Reis.


kreirali novu rasu Durlanaca. Ti klonovi imali su sposobnost održanja oblika, ali jedino apsorpcijom radioaktivne energije, prokletstva koje im je donio šestminutni rat. Drevni su postali fiksirani na GL Snage, jer su njih krivili za svoje prokletstvo, i već decenijama planiraju osvetu. Pipkolika stvorenja kao i Drevni, glavni su dio opusa pisca strave H. P. Lovecrafta, koji su sada doživjeli svoju inkarnaciju u DC svijetu. je donio šestminutni rat. Drevni su postali fiksirani na GL Snage, jer su njih krivili za svoje prokletstvo, i već decenijama planiraju osvetu. Pipkolika stvorenja kao i Drevni, glavni su dio opusa pisca strave H. P. Lovecrafta, koji su sada doživjeli svoju inkarnaciju u DC svijetu.

•Origin Durlanaca opisan je u Green Lantern Corps #30. Johnu Stewartu koji je bio odsutan tijekom finalnog okršaja s Relicom pojašnjavaju Zemljin status. Naime, Guy Gardner i njegove Crvene lanterne inzistirali su da im se prepusti sektor 2814 (kojem pripada i Zemlja) za zamjenu za pomoć pri sređivanju Relica. Lanterni Simonu Bazu je jedinom dopušteno biti na Zemlji.  U Green Lantern #31, nakon što su dvojnici bili uništeni, prstenovi su se vratili pravim vlasnicima, GL-ovcima koji su se nalazili zarobljeni kod Khunda. Vidi Corps #31.  Prvi put u New 52 pojavljuje se Sodam Yat, GL s Daxama, čiji stanovnici dobivaju nevjerojatnu snagu od žutog sunca.

GL serijal ima bolju crtačku ekipu od Corpsa, na olovkama Billy Tan i tušu Rob Hunter, a boje Alex Sinclair; super ekipa koja zna što radi, estetika kombinirana s funkcionalnošću. Bernard Chang na GL Corps ima puno grublji i jednostavniji crtež. Boja kao da se nanosi na puno grublju olovku/tuš. Vidi se to u nekim dramatičnim kadrovima gdje Maiolo boji sam jedan dio, a ostalo ostavlja crno-bijelo. Event „Ustanak“ akcijski je orijentiran, poput većine zadnjih epizoda budući da su Lanterne stalno u nekakvoj mobilizaciji. Završetak ovog eventa ipak donosi neku rezoluciju i kraj ovog neizvjesnog stanja općeg kaosa. Dok se naravno, u sljedećoj epizodi ne uključe Novi Bogovi. Dobro, no ipak malo lošije od nekih odličnih GL epizoda/ evenata s Johnsovog runa na New 52. Ne sumnjam da će fanovi GL-a ovo bez problema konzumirati.

ZANIMLJIVOSTI  Event „Uprising“ obuhvaća epizode Green Lantern v5 #31-33 i Green Lantern Corps v3 #31-33.  Green Lantern v5 #31-33 - scenarij Robert Venditti, olovke Billy Tan, tuš Rob Hunter, kolor Alex Sinclair, coveri Billy Tan i Alex Sinclair. Green Lantern Corps v3 #31-33 - scenarij Van Jensen, crtač Bernard Chang, kolor Marcelo Maiolo.  Lokacije planeta - Sektor 700, planet Durla. Sektor 0563, planet Zezzen. Sektor 1760, planet Daxam. Sektor 0441, planet Mogo, mobilno sjedište GL Snaga.  Pipkolika stvorenja i Drevni glavni su dio opusa pisca strave H. P. Lovecrafta.  Green Lantern Soranik, Sinestrova kćer, koja se spominje kao nestala - trenutno je s Žutim GL snagama. Vidi Sinestro #1 spin -off.  Origin Durlanaca opisan je u Green Lantern Corps #30. Johnu

•John Stewart obećaje da će pronaći pravu Fatality (Star Saphirre Yrra Cynril) koju je duplicirao Durlanac Verrat Din. •Pojavljuje se tajanstvena grupa koja je radila za Durlanca - Shadow empire (The final eclipse is coming, and the shadow empire shall bear witness to it.)

Piše: DeeCay

5


KLASIK

Morbus

Po predanju, gradovi Sodoma i Gomora su bili ogrezli u bludu i razvratu, a njihovi žitelji nisu se držali nijedne Božije zapovesti. Da bi se uverio u te priče, Bog je poslao jednog od svojih anđela na Zemlju da poseti te gradove i ubedi njihove stanovnike da se vrate na pravi put. Međutim, videvši prelepog anđela, stanovnici grada Gomore su počeli da ga dodiruju i vuku, želeći da opšte sa njim. Saznavši šta se dogodilo, Bog je uništio oba grada zajedno sa njihovim stanovnicima. Par hiljada godina kasnije, Sodoma i Gomora ponovo žive, u glavi P. E. Serpierija, i u svetu mlade i izazovne devojke po imenu Druuna.

Piše: manhunter

odličan način podseća na dualnost ljudskog bića, na Jin i Jang koji se nalazi u svakom od nas. Čak, štaviše, drznuo se da se zapita da li je i Onaj Najveći možda jedan poput nas. Druuna se nalazi oči u oči sa samim Tvorcem, bićem koje je stvorilo svet iz kog Druuna očajnički traži izlaz, i koje je izgubilo kontrolu nad svojim podanicima. Čak i taj Tvorac mora da shvati da je njegova Tamna Strana bila ta koja je dovela do raspada sistema vrednosti, i da više nije u njegovoj moći da ispravi svoje greške. Ljudi su ti koji su prepušteni sami sebi, i koji sami moraju da pobede bolest koja se nalazi u njima.

U svetu stripa je bilo nemalo iznenađenje kada je Serpieri objavio svoj Ovo nije strip koji ćete čitati u autobusu, kafiću ili sličnom javnom novi rad, Druuna: Morbus gravis. Naviknuti da od njega čitaju stripove mestu. Biće isuviše "čuvara morala" kojima se tako nešto uopšte neće sa, gotovo isključivo, temom Divljeg Zapada, čitaoci, a i poznavaoci svideti. Nećete ga pokloniti ni svom petnaestogodišnjem rođaku, pošto njegovog rada su se našli pred nečim sasvim, sasvim, drugačijem... dalje od Druuninog poprsja neće ništa videti ;-)

18

Serpieri nas bez upozorenja uvodi u jedan drugačiji svet, već posle par stranica stripa imate osećaj da vas je neko udario pesnicom u lice, mada, uprkos takvom osećaju, Serpierijev crtež vas tera i vuče da pogledate šta se dešava na sledećoj strani. Svet u kojem Druuna živi je postapokaliptičan, bizaran, prljav, i ponajviše, grešan. Većina stanovnika je zaražena virusom koji ih lagano udaljava od stanja civilizovanog ljudskog bića i sve više pretvara u krvožedne i pohotne kreature. Autor na odličan način dočarava svoju zamisao tog sveta, skoro pa možete da osetite miris memle, mašinskog ulja, bolesti i fekalija. Kao i nekad u Sodomi i Gomori, i ovde nema nikavih pravila, moralna i osnovna civilizacijska merila se ruše bez izuzetka. Sve što ostaje su goli primarni nagoni/gresi - ishrana i razmnožavanje. U sred ovog haosa se pojavljuje ona - Druuna, podatna i savršena, požuda koja hoda. Iskušenje na dve noge. Kao stvorena da kreature navede na još jedan greh više, koji, ruku na srce, i neće baš osiromašiti njihove ionako izgubljene duše. Serpieri je uspeo da sve što je naučio na proučavanju ženske anatomije do savršenstva pretoči na hartiju. Njegova junakinja predstavlja fenomenalan kontrast svetu u kojem se nalazi. Igrajući se sa različitim stilovima crtanja/bojenja, scenama nabijenim eroptikom na koje se nadovezuju scene najbrutalnijeg nasilja, Serpieri nas na perfidan, ali

Ovo je strip koji ćete čitati sa uživanjem, i vraćati se njemu više puta, tek da biste shvatili kako su i vas na početku zavela ona primarna, najjednostavnija razmišljanja, kako je i vas autor prevario i poigrao se sa vama, i da niste odmah dokučili pravu poruku koje ove stranice kriju.. Or maybe its just me??;-) Ovo je jednostavno odličan strip, koji na žalost, sa daljim nastavcima gubi na težini. I za kraj, nisam mogao da propustim priliku, stihovi koji će odlično ići uz čitanje ovog dela: I see faith in your eyes Never you hear the discouraging lies I hear faith in your cries Broken is the promise, betrayal The healing hand held back by the deepened nail Follow the god that failed* *Metallica - The god that failed - Black album


gravis

19

BONELLI

Izvor života Piše: bjelolasica

http://www.stripovi.com/naslovnice/TexWiller/TX_SR_134.jpg Kada korumpirani agent za indijanska pitanja proda pravo lova na bizone bijelcima dolazi do opasnosti o pobune Indijanaca. Tex morao brzo djelovati i zaustaviti opasnost od krvavog sukoba.

Bizoni kao izvor života Što napisati o priči koja se prostire na točno pedeset stranica i najvjerojatnije je nastala da popuni originalni broj 134 tako da u broju 135 počinje nova priča. Vidljivo je samim čitanjem da je priča napisana na brzaka, da nema nikakvih bitnijih podradnji i da čak nema poginulih od Texove ruke. Da, dobro ste pročitali da u ovoj epizodi nema ni jednog mrtvaca kojeg je Tex otpremio na bolji svijet nego je sve svedeno na nekoliko udaraca. Prilična šteta što se ovje nije iskoristio prostor za par običnih dvoboja i tučnjava u saloonu gdje ne znaš tko pije, a tko plaća. Umjesto toga smo dobili malo moraliziranja o nepravednim bijelim osvajačima koji istrjebljuje bizone, o korumpiranim vladinim zaposlenicima i to je više manje to. Nažalost baš zbog ograničenog broja stranica nije bilo moguće detaljnije razraditi ove ideje. Ali razlog zašto je scenario zaslužio jedinicu leži u činjenici da Tex uopće ne saznaje od poglavice Uta da su ubijeni Indijanci, ne inzistira na pravdi da se kazne lovci na bizone i na kraju ne saznajemo razloge lova na bizone. Jesu li lovci djelovali na temelju dogovora indijanskog agenta i vođe svoje družine? Ili su se u priču uključili i neki veći špekulanti. Gledajući ovu epizodu ne mogu a da je ne usporedim s Nizzijevim „Orlušinama“ koje su isto napisane na malo broju stranica, ali su zato puno bolje izvedene i nabijene akcijom. Šteta da se ovdje štedjelo na akcijskim scenama, a istovremeno nije bilo ni prostora ni vremena da se razradi sama priča. Crtež i naslovnice (originalne) su lijepo odrađeni dok ova naša nije ni za komentirati budući da je čak teško razabrati tko je na naslovnici - Tex ili neki slučajni traper?!

34

Gluhe laste

Pi Pišše: Boston Jack

Imao sam priliku upoznati gospodina Štefa Bartolića na jednoj promociji u strip knjižari Lastan. Promocija kao promocija, okupi se nešto ljudi, pokupuju se stripovi, autor se potpiše, nacrta nešto unutar korica, ili na poseban papir, iskoriste se prigodni popusti i to je to. Ono što je bonus na klasičnu šablonu je mogućnost da se s autorom i razmijeni par riječi, da se upozna lik koji stoji iza djela (stripova) koje čitamo. Nakon promocije nekolicina nas je otišla u obližnji kafić, zajedno s Štefom na kratko druženje. Ušao sam u neki razgovor sa Štefom, prvo o stripovima, da bi se razgovor dosta brzo zaokrenuo u smjeru glazbe. Pročešljalo se je dosta toga, preko utjecajnih rock glazbenika u razdoblju zadnjih 15-tak godina (npr. Jack White), do zadnjeg rock heroja (Kurt Cobaina), preko metala, razgovor je završio negdje oko Led Zeppelina, gdje smo se složili da su oni „maznuli“ dosta rifova i ideja od drugih glazbenika, ali to barem prema meni, ne umanjuje njihovu vrijednost. Koji je uopće smisao ovog uvodnika?

jednom trenutku, za vrijeme izvođenja stvari Ace of Spades baka kaže jedan od najboljih dijelova pjesme „and don`t forget the joker“ što je prilično epski trenutak. Naravno da epizode posjeduju i ljubavne sekvence, gdje se likovi zaljubljuju, odljubljuju, razni ljubavni problemi i sl. čime se postiže efekt realnosti i mogućnost poistovjećivanja publike. Svakako odličan strip za teenagersku publiku kojoj je uostalom primarno i namijenjen, iako daleko nadilazi tu kategoriju svojom kvalitetom. Što se tiče literalnog dijela ovog stripa, još treba reći da je strip prilično pozitivnog i reklo bi se „nevinog“ karaktera. Svi problemi koji se likovima događaju prikazani su na blag način, strip je to koji ne nastoji nikoga uvrijediti, izazvati, nego prvenstveno nasmijati, obradovati i zabaviti. Radnja se odvija prilično brzo, strip je kadriranjem ispresijecan mnoštvom kadrova, poneke stranice posjeduju i po dvadesetak kadrova čime se postiže zavidna dinamika.

Crtački, strip je načinjen miješanom tehnikom gdje se kadrovi postavljaju korištenjem tankih crnih linija. Kolor je izveden tehnikom akvarela i drvenim bojicama pa se tako mogu vidjeti razne lijepe teksture. Boje su izražajne i tople, pojedine table i kadrove je užitak gledati. Prikaz likova (njihov dizajn) i crtež općenito je unikatan. Crtački, strip se uvelike bazira na prikazu emocija likova, gestikulacijom, pokretima i sl. Likovi iz gluhih lasta tako često u Gluhe Laste krupnom planu viču, ljute se, čude se, smiju, vesele, zamišljeni su... Strip počinje gdje Goran, jedan od glavnih likova uviđava da su novi Ritam izvođenja tih emocija je brz pa se uz malo mašte može skoro bendovi loši i da svakako treba poduzeti nešto po tom pitanju. Čim dobiti i efekt animiranosti, tj. kao da se čita, odnosno gleda animirani završe ljetni školski praznici osnovat će Rock bend. Ubrzo prisustvujemo film. činu osnivanja benda Gluhe laste gdje, uz Gorana na gitari, još imamo i bubnjara Marka, lijepu Martinu na basu i vokala Ivu. To četvero Naslovnica je prekrasna. Apsolutno sve je ujednačeno i dizajnerski likova, te njihova interakcija, gaže, druženja, avanture su okosnica dovedeno do savršenstva i to bez lažnog pretjerivanja. Počevši od stripa, uz niz ostalih sporednih, kao i epizodnih uloga. Vjerojatno fontova, do naslovne ilustracije, pa do pozadinskih narančasto crnih najdominantniji lik je Goran kojega bi bilo najlakše opisati kao crta. Jedna od ljepših i upečatljivijih naslovnica koju sam vidio. iznimno hiperaktivnog, ali dobronamjernog dečka. Da nije lik iz stripa, Fibrina prva knjiga sadrži nekoliko priča Gluhih Lasti, predgovor u realnom životu bi mu vjerojatno prišili ADHD etiketu. No dobro. Krešimira Mišaka, onog lika koji vodi „Na rubu znanosti“ i pjeva u Martina je iznimno lijepa, rekao bih čak i senzualna, pa i erotična, nećemo se lagati. Kod Martine je vidljivo da Štef jako dobro zna crtati bendu Hakuna Matata, i nekoliko izvrsnih ilustracija na samom kraju ženske likove, kao i karakterno ih portretirati što će kasnije i obilato albuma. Tisak naravno vrhunski kad je Fibra u pitanju. koristiti u serijalu Dick Long. Marko je dugokosi lik koji stalno sluša Walkman i najmanje priča. Ivo je lijep, miljenik ženskog dijela publike benda.Avanture koje se odvijaju u serijalu su raznovrsne. Od prvotnog osnivanja benda, pa do klasičnog „Oni su loši mi smo bolji“ rivalstava s ostalim bendovima. Meni najdraža priča je zasigurno „Rock `n` roll Baka“ gdje svi članovi benda odlaze svirati u mjesto odakle je Martinova baka. Ekipa dolazi do problema jer se Ivo razbolio te je potrebno naći zamjenskog pjevača. Ispostavilo se da je baka vrstan Rock vokal, bez problema skida Planta, a i voli raspaliti Motorhead. U Pa evo, sad kad sam imao prilike porazgovarati sa Štefom, vidim da su Gluhe Laste, strip koji je prožet glazbom, mogao stvoriti jedino čovjek koji uz strip, posjeduje i strast prema glazbi.A zna se da su najbolja djela kada netko piše o onome o čemu zna i o onome što voli.