Page 1

Letnik 4 / številka 37 / 2014 / brezplačni izvod

Ajurveda: vpliv prebave na naše zdravje Catuaba - najboljši naravni afrodiziak Biatlonka Andreja Mali: Prepričala mnoge dvomljivce 37/2014 Borilna

veščina: Iwama Ryu Aikido

Znak ekološkega živila

1 www.zito.si


BLOOMS-

FORMULA ZA NAJBOLJŠA PREHRANSKA DOPOLNILA! Blooms je priznan proizvajalec prehranskih dopolnil iz Avstralije; kvaliteta  s tradicijo že od leta 1947! Blooms izdelki ne vsebujejo glutena, škroba, konzervansov, laktoze in umetnih barvil. Imajo teste, da ne vsebujejo težkih kovin, živega srebra in pesticidov. Avstralski proizvodi so v svetu na prvem mestu po kvaliteti! Blooms je ponosni lastnik licence za proizvodnjo prehranskih dopolnil od avstralskih oblasti za zdravje!   Izdelke s tradicijo odlikujeta kvaliteta, visoka koncentracija, manjši vnos v organizem in zelo ugodna cena.

družinsko pakiranje (200 kapsul)

OMEGA 3 IN SRCE VAM BO HVALEŽNO! Pomembna vloga pri delovanju srca, delovanju možganov in ohranjanju vida. 100 kapsul; 100 mg. Ima formulo Low reflux (se ne vonja, ne izpahuje).

OLJČNI LIST V KAPSULI Kapsula vsebuje izvlečke posušenih oljčnih listov (olea europea). Pomagajo uravnavati visok krvni tlak.

SVETLINOVO OLJE V KAPSULI 100 kapsul; 1000 mg. Pomaga uravnavati ravnovesje hormonov, podpora normalnemu vedenju tekom menstrualnega cikla, pomaga ohranjati zdravo kožo. Kapsule lahko tudi odpremo in namažemo po koži.

KOENCIM Q10 PLUS! Ste utrujeni? Nimate energije? 50 mg kapsula q10encima z dodano 150 mg OMEGA3. V škatli je 50 kapsul. Združitev Q10 + omega3 pripomore k boljši absorbciji Q10.

KURKUMA PLUS - KRALJICA ZDRAVJA! 632 mg kurkumin z dodanim 105 mg črnim poprom bistveno izboljša aktivno razpoložljivost kurkume. Le ena kapsula na dan! Pomaga nadzorovati vnetne odzive v telesu, olajša prebavo, ohranja zdravje jeter in žolčnika,boljša prebava maščob. Kurkuma za razstrupljanje!

GLUKOZAMIN/HONDROITINZMAGOVALEC MED GLUKOZAMINI 90 kapsul v škatli. Vzamemo le 1 kapsulo na dan. Kapsula vsebuje 500 mg glukozamina + 400 mg hondroitina. Glukozamin je sestavina sklepne tekočine, Hondroitin sulfat je sestavni del veznih tkiv. Zanesljiva rešitev!

SVELTE-ZELENA KAVA V KAPSULI Svelte ne vsebuje kofeina zato je primeren tudi za mladostnike in osebe z visokim krvnim tlakom. Pomembno - vzemite 1 kapsulo 30 minut pred glavnim obrokom.

Izdelki so na voljo v lekarnah, Sanolaborju in

www.dodajprehrani.si (v mesecu oktobru brez poštnine)

2 Informacije: 041 790 404      

37/2014


-

UVODNIK

PRVA BESEDA Presenetljivo je, kaj vse dandanes obstaja za zdravljenje in lajšanje različnih bolezenskih težav. Pri tem ne mislim le na sodobne pripomočke, najnovejšo moderno tehniko, temveč tudi strokovnjake iz različnih strok in znanje, preciznost, iznajdljivost, spretnost in okretnost zdravnikov, brez katerih bi bilo naše življenje precej bolj mukotrpno. Včasih sem večkrat pomislila, da smo lahko zelo srečni in da moramo biti hvaležni, da živimo v svetu, v okolju, kjer nam je vse to dostopno ... Pa nam je res? Kljub laboratorijskim raziskavam, ultrazvočnim preiskavam, rentgenskim posnetkom, specialistom z raznoraznimi instrumenti, ki jih niti ne znam poimenovati, včasih »izvisimo«. Vse več je zgodb o tako dolgih čakalnih dobah, da nekateri, na žalost, pregleda sploh ne bi dočakali. Da bi preprečili najhujše, se vse večkrat odločamo za samoplačniške preglede. In res smešno – ko pokažemo interes, da smo pripravljeni dati denar, se termin za obisk pri zdravniku kar naenkrat sprosti. Včasih se je za alternativo odločalo precej manj ljudi, ker je bilo (in je še treba) zanjo plačati. Toda, ker je treba čedalje pogosteje plačevati vse več pregledov, zdravil, terapij, zdravilišč in podobnih zadev tudi v uradni medicini, kakšna je torej razlika? Za oboje je treba odšteti kupček evrov in naše denarnice so vse bolj tanke … Se še vedno lahko strinjamo, da si zdravje (ali vsaj delček njega) ne moremo kupiti z denarjem? Denarjem, ki pa ga je, roko na srce, zaradi slabih gospodarskih razmer čedalje manj. Kljub vsemu pa ne smemo biti pesimisti. Če generalno gledamo, nam gre še dokaj dobro. Na primer v primerjavi z nerazvitimi državami, imamo veliko veliko več, česar ne smemo zanemariti. Namesto da tarnamo, se raje posvetimo ljudem, ki jih imamo radi in stvarem, ki jih radi počnemo. Saj veste, kaj pravijo: z lepimi mislimi in ljubeznijo ter pozitivnim odnosom do življenja je mogoče ozdraviti tudi marsikatero bolj trdovratno bolezen.

PETRA MAUER

Letnik 4, številka 37, oktober 2014 brezplačni izvod www.bogastvozdravja.si www.facebook.com/bogastvozdravja Izdajatelj: Tridea, d. o. o. Direktorica: Jelena Jerin tridea.doo@gmail.com Glavna in odgovorna urednica: Petra Mauer Uredniški odbor: Miha Anžur, Veronika Bilban, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Mitja Pirc, Luka Pugelj in Sara Sočan. Strokovni sodelavci: Nada Centrih, Peter Babarovič, Tina Fabjan in Gorazd Marinček Lektoriranje: Anamarija Matovska E-mail: bogastvo.zdravja@gmail.com Oglasno trženje: tridea.trzenje@gmail.com, 068 144 976 trzenje.bogastvozdravja@gmail.com, 040 510 208 Tehnično urejanje: 100% Design Tisk: Delo tiskarsko središče Na leto izide 10 številk. Letna naročnina na revijo Bogastvo zdravja znaša 16 evrov.

ISSN 2232-5743

Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.« Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedene v oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja. Nenaročenih besedil in drugih nenaročenih materialov ne vračamo.

37/2014

3


ZDRAVE NOVIČKE

DVERI PAX, PTUJSKA KLET IN ZLATI GRIČ - ŠTAJERSKI VINSKI TRIUMF V LJUBLJANI Dveri pax, Ptujska klet in Zlati grič, tri eminentne in uveljavljene vinske kleti, so se v slovenski prestolnici predstavile najširši množici vinoljubcev. Štajerski vinski triumf v Ljubljani je bil posledica osvojitve kar štirih regionalnih trofej na enem najbolj uveljavljenih mednarodnih ocenjevanj vin na svetu – Decanter. Londonsko ocenjevanje je tako povezalo tri tipične predstavnike vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, ki so po uspehu tudi slovenskim poznavalcem in ljubiteljem žlahtne kapljice ob štajerski kulinariki predstavili svoje polnitve. Tri kleti in tri zgodbe so se združile v en ponos. In ta ponos, ujet v steklenice, radodarno predstavile.

TRADICIJA, KOT NAVDIH. INOVATIVNOST, KOT VODILO. V Medexu praznujejo že 60 let obstoja. V vseh letih so sledili zastavljenim ciljem, ostali so povezani z naravo in zavezani, da nam iz nje prinašajo le najboljše za zdrav vsakdan. Medex je eden vodilnih evropskih proizvajalcev prehranskih dopolnil na osnovi čebeljih in drugih naravnih pridelkov. S svojimi izdelki je prisoten na več kot dvajsetih trgih v Evropi in po svetu. Izdelki temeljijo na standardizirani in kontrolirani vsebnosti glavnih učinkovin, s čimer zagotavljajo njihovo stalno kakovost in brezpogojno učinkovitost. Pri svojem delu sodelujejo z mnogimi strokovnjaki in institucijami po vsem svetu, ustvarjajo tržne niše, inovativne oblike in skrbijo za nenehen razvoj izdelkov, izdelčnih skupin in blagovne znamke Medex z usmeritvijo v kakovostno in prijazno potrošniško izkušnjo. Več na: www.medex.si

MAC NOTANGLE IN MACADAMIA HEALING OIL TREATMENT: IZDELKA TE JESENI! Ker poletja preprosto ni bilo, vsaj tistega pravega ne, je prav, da svoje lasje zaščitimo na kakovosten način in jim omogočimo pravilno nego, ki je prilagojena vremenskim razmeram. Zato MACADAMIA za to jesen priporoča izdelka, ki jih preprosto morate imeti za pravilno nego las - krtačo za lase MAC NoTangle in Macadamia Healing Oil Treatment! Več na: www.klevi.si

NATURA FEMINO BY ELLEN S PROBIOTIKI Bakterije oziroma glivice, ki zaradi različnih vzrokov pogosto porušijo žensko intimno zdravje, so krive za neprijeten izcedek iz nožnice, srbenje, pekoč občutek ali celo za bolečine v intimnih predelih. Da preprečijo ali celo odpravijo nadležna vnetja in okužbe, ženske lahko učinkovito ukrepajo same: s probiotiki. Te »dobre« bakterije bodo ponovno vzpostavile in uravnotežile nožnično mikrofloro, okrepile naravno telesno obrambo, predvsem pa preprečile te neprijetne težave. Tosama je ženskam ponudila dva izdelka s probiotiki, namenjena preventivi in samopomoči ob ginekoloških težavah: higienske tampone in kremo Natura Femina by ellen. Z njima bodo ženske telesu vrnile naravno sposobnost ohranjanja in obnavljanja ravnovesja v nožnici in na zunanjih intimnih predelih. Tampone s probiotiki je potrebno uporabiti med vsaj tremi menstruacijami zaporedoma; s kremo pa suhost spolovila, srbečico, by izcedek in neprijetenj vonj ob okužbah odpravljamo po potrebi. Izdelki Natura Femina by ellen s probiotiki so na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah ter na www.tosama.si

Probiotiki ZA vagino

Vzpostavite in ohranite mikrobiološko ravnovesje vaših intimnih predelov na naraven način

- s probiotiki.

Tamponi s probiotiki

4

Intimna krema s probiotiki

Na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah in drogerijah DM.

www.tosama.si

37/2014


ZDRAVE NOVIČKE

JE PREPREČEVANJE POTENJA ZDRAVO? Številni deodoranti z aluminijevim klorohidratom se absorbirajo skozi kožo in prehajajo v krvni obtok! Preprečevanje potenja je škodljivo, saj se tako telo očisti toksinov in uravnava telesno temperaturo. Naravni mineralni deodoranti CRYSTAL® ne vsebujejo aluminijevega klorohidrata, parabenov, alkohola in so hipoalergeni. Zaradi 100 % naravne sestave so primerni za odrasle in otroke ter za nosečnice in doječe matere. www.hisa-zdravja.si.

SVELTE - ZELENA KAVA V KAPSULI

Ne vsebuje kofeina, zato je primerna tudi za mladostnike in osebe z visokim krvni tlakom. Svelte - svetovna uspešnica iz Avstralije tudi pri nas. Prava rešitev za vse, ki imajo povišano telesno težo! Klorogenska kislina, ki je v Sveltu, spodbudi vaše telo k temu, da začne kot vir energije uporabljati shranjene maščobne celice in posledično pripomore k temu, da se bistveno manj porabljenih ogljikovih hidratov uskladišči v zaloge. Dokazano prava formula! Svelte ne vsebuje glutena, škroba, laktoze. Svelte - brez konkurence! Več na: www.algena.si

37/2014

KALČKOVA PREDAVANJA Kalček, Celovška 268, 1000 Ljubljana Sreda, 1. 10. 2014, ob 17. 30 C ali ne C?, Aleš Homovec Zgodba o najbolj raziskovanemu vitaminu, ki v odmerku 10 miligramov na dan prepreči skorbut, s 10000 miligramov na dan zavira napredovanje raka in je nedvomno vodilni spodbujevalec imunskega sistema v boju z virusi prehlada. Prvič v Sloveniji bo predstavljen kronološki pregled znanstvenih raziskav, klinične uporabe vitamina C pri zdravljenju bolezni srca, raka, diabetesa in drugih civilizacijskih bolezni. To BE or not to BE ni več vprašanje. Ker skrivnosti o vitaminu C ne bo več, boste imeli več kot dovolj informacij in znanja za uporabo vitamina C pri izboljšanju počutja in preprečevanju bolezni. Sreda, 8. 10. 2014, ob 17.30 Ideološki konstrukti o cepljenju, Dr. Mateja Černič Avtorica predstavlja knjigo »Ideološki konstrukti O CEPLJENJU«, v kateri se sistematično in podrobno loteva analize najpogostejših trditev o cepljenju: da so cepiva učinkovita, da so varna, da so stranski učinki redki in blagi, da so cepiva pred vstopom na trg temeljito preizkušena v rigoroznih znanstvenih študijah, da regulatorni organi skrbno bdijo nad varnostjo in ustreznostjo cepiv itd. Te trditve služijo kot podpora legitimizaciji, legalizaciji in implementaciji cepljenja, tudi obveznega cepljenja otrok. Vendar pa podrobna analiza razkrije, da gre v resnici v prvi vrsti za ideološke konstrukte, torej za interesno pogojene konstrukte realnosti, ki se na podlagi enormne družbeno-politično-ekonomske moči uveljavljajo na račun drugih in drugačnih konstruktov. Z drugimi besedami, da te trditve ne držijo. Knjiga je namenjena vsem, ki želijo o cepljenju izvedeti kaj več. In vsem, ki bi radi znanstvene dokaze. Predvsem pa vsem tistim, ki cepljenju do sedaj niso posvečali posebne pozornosti, temveč so ga sprejemali kot povsem samoumeven in neproblematičen medicinski ukrep. Dr. Mateja Černič je znanstveni naslov doktorica znanosti pridobila na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ). Sreda, 15. 10. 2014 Paraziti - epidemija sodobnega časa, Jelena Dimitrijević Današnja družba se sooča z različnimi boleznimi, o katerih imata sodobna znanost in medicina veliko informacij in znanja. Kljub temu pa jima nikakor ne uspeva najti pravih odgovorov na področju zdravljenja le-teh. Po drugi strani se alternativna medicina veliko ukvarja z vzroki za nastanek določenih bolezni in naravnim načinom zdravljenja. Vse več se zavedamo pomembnosti okolja, ki močno vpliva na dobro stanje našega organizma (pravilna prehrana, zniževanje stresa, gibanje, reševanje emocionalnih blokad, razstrupljanje …). Očitno nam v tej zgodbi še nekaj manjka, ker več kot 80 % ljudi ima težave s paraziti, pa se tega sploh ne zaveda. Čeprav paraziti niso edini vzrok za slabo zdravstveno stanje, so vsekakor težava, ki se je moramo resno lotiti. Na predavanju se bomo pogovarjali o najbolj pogostih parazitih, s katerimi bolezenskimi stanji jih povezujemo in kako naj se jih znebimo ter povrnemo dobro zdravje. Sreda, 22. 10. 2014, ob 17. 30 Prava hrana za dobro počutje: Vlaknine , Mario Sambolec, Feel Good Na tretjem Feel Good predavanju se bo Mario Sambolec posvetil najbrž najmanj poznanim in prepoznanim vlakninam, katerih vloga v naši prehrani ni čisto nič manj pomembna od beljakovin in maščob. Kje jih najdemo, kateri viri so najprimernejši, kako skupaj z beljakovinami in maščobami, z vlakninami sestavimo Feelgood BMV obrok. Mario Sambolec je ustanovitelj blagovne znamke Feelgood in vodja Feelgood vadbeno-izobraževalnega Centra, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije). Sreda, 29. 10. 2014, ob 17.30

Kako okrepimo ledvično - hormonski sistem? Tiva Svetina Jesensko zimski čas je čas shranjevanja energije. Kako okrepimo ledvično - hormonski sistem? Katera superživila so primerna v tem obdobju? Katera prehrana je primerna za obdobje jesen – zima? Kaj je dnevni ritem Či energije in kako lahko delamo prave stvari ob pravem času? Kako si lahko sami pomagamo pri zvišanju ravni energije za jesensko zimsko obdobje? Več informacij na www.kalcek.si

5


VSEBINA

OD TEME DO TEME INTERVJU: BIATLONKA ANDREJA MALI

8

OBALNI KOLESARSKI MARATON

12

MED: ČEBELJI DAR

13

REVITALIZACIJA - OBNOVA DLESNI

14

CATUABA: NAJBOLJŠI NARAVNI AFRODIZIAK 16 BOGASTVO REPIČNEGA OLJA

18

OGREVANJE 20 SAVNA - TOPLOTA, KI ZDRAVI

24

POMEN DOBREGA PREZRAČEVANJA

26

PRAKTIČNE IN PRILJUBLJENE MICELARNE VODE

30

PROBIOTIKI ZA VAGINO

31

AJURVEDA: ZDRAVJE PRINAŠA ZDRAVA PREBAVA 32 IWAMA RYU AIKIDO

36

PREDNOSTI, KI JIH NUDI LES

39

ASTROMEDICINA: KAJ SPOROČAJO PLANETI ? 40 SLADKA ISTRA

42

TRADICIJA EKOLOŠKO PRIDELANE HRANE 43 PASIVNA GRADNJA 6

44 37/2014


BRUNARICI ALPINKA NA SMUČIŠČU KRVAVEC ODDAMO

37/2014

www.alpinka.eu, +386 41 669 505

7


INTERVJU: BIATLONKA ANDREJA MALI

PREPRIČALA MNOGE DVOMLJIVCE

TIA KEMPERLE

Novembra bo naša biatlonka Andreja Mali stara 37 let in še vedno uživa v vrhunskem športu. Uspehe, dobro psihično in fizično pripravljenost povezuje z vegetarijanskim načinom prehranjevanja. Pravi, da ji je prinesel v življenje pozitivne spremembe, zaradi katerih je danes to, kar je. Mnogi so dvomili, da ji bo uspelo, njene odločitve niso razumeli, še vedno se mnogi čudijo, a Andreja jim je dokazala, da je treba prisluhniti svojemu telesu, se primerno poučiti, slediti svojim ciljem ter verjeti samemu sebi. Le to je prava pot ne le do zdravja, temveč tudi sreče. Bi rekli, da je biatlon še vedno bolj priljubljen med moškimi kot predstavnicami ženskega spola? Kar se tiče sodelovanj na tekmovanjih in tudi pri oboževalcih, ki jih ima ta šport? Mislim, da je biatlon med spoloma zelo enakovreden. Število tekmovalcev in tekmovalk je približno enako, kar se tiče oboževalcev pa jih imamo zagotovo punce več. (smeh) Vam je kdo kdaj rekel, zakaj ste morali izbrati ravno ta šport, ki je fizično izjemno naporen? Veliko športov je fizično zelo napornih. Ko si mlad, enostavno ne razmišljaš, le začneš športati. Kasneje pa ti eden od športov postane zanimivejši, začneš trenirati in se na napor navadiš, celo tako, da v njem začneš uživati. Seveda je pomembno, katerega športa se v tvoji mladosti dotika tvoja družina. Telo je, predvsem na tekmah, potrebno gnati do maksimalne meje vzdržljivosti, kajne? Ne samo do meje, ampak čez svoje meje vzdržljivosti. Vedno znova in znova … Koliko psihične moči morate imeti tekmovalci v sebi, da zmorete vse te napore? Ko glava trpi, celo telo trpi. Zato, ko 8

37/2014


INTERVJU: BIATLONKA ANDREJA MALI

glavo »naštimaš«, »naštimaš« tudi telo, da zmore vse. In to ne velja samo za šport. Ne smemo zanemariti niti fizično moč … Telo, se da natrenirati. Niti sanja se nam ne, koliko naše telo zmore. Naše telo zmore ogromno, ko se enkrat odpreš temu, da lahko hodiš čez svoje meje. Rabiš pa tudi nekaj modrosti, kako to narediti. (smeh) Kako potekajo vaši treningi? Sezona traja 11 mesecev. Trenirati začnemo v mesecu maju. Čez poletje treniramo na tekaških rolkah, kolesu, s tekanjem po hribih, veslanjem, v fitnesu, streljamo v miru, pod obremenitvijo, delamo stabilizacijske vaje, pilates, thai chi ... in še in še. Treniram šest dni v tednu, enkrat ali dvakrat na dan, odvisno od obdobja in vrste treninga. V enem tednu naredim približno petnajst ur treninga. V poletnem delu imam proste le nedelje, medtem ko se pozimi težko najde kakšen prost vikend.

Katera je vaša najlepša in tista, najmanj prijetna izkušnja, ki ste jo doživeli kot biatlonka? Najlepša je ta, da se lahko dotikam tega lepega športa, da sem lahko del biatlona. Najmanj pa letošnja, da nisem nastopila na olimpijskih igrah v Sočiju.

mnogi pravijo, da ravno meso daje telesu moč … To so naša zastarela, dolgočasna, splošna prepričanja, ki jih imamo, dokler nas življenje ne prisili, da jih spremenimo in izboljšamo. In če se jih močno držimo, je potem res težko verjeti.

Kaj vam pomenijo navijači, ki so ob progi? Jih sploh zaznate, veste, da so tam ali ste zatopljeni v svoje misli, fokusirani na tekmovanje in jih praktično ne vidite, ne slišite? Slišiš tisto, kar hočeš. Vesela sem množice, ki te veselo spodbuja. Če so to »tvoji« navijači, ti dajo še dodatno energijo in ti pomagajo.

Prehrano ste spremenili pred sedmimi leti, ko ste bili pogosto utrujeni, pestile so vas poškodbe. Kako to, da ste se odločili spremeniti način prehranjevanja? Za mano je že dvajset let napornega treninga in tekmovanj. Telo je bilo takrat močno utrujeno. Kri je bila slaba, pogosto sem zbolevala itd. Z enakimi življenjskimi navadami se ni dalo več nadaljevati. Tako sem se odločila za spremembo v prehrani, ki mi je že v enem letu prinesla zelo pozitivne rezultate in potem vsako leto še boljše.

Na kateri vaš dosežek ste najbolj ponosni? Na osmo mesto iz lanske sezone. Kaj si še želite doseči, kakšni so vaši dolgoročni in kratkoročni cilji? Se odpirati Življenju, ki je. Ostati odprta za lepe in srčne stvari.

Kaj počnete v prostem času, s čim se sproščate? Grem v naravo ali »surfat«, da odklopim glavo. Tudi na masažo, savno …

Kaj vam pomaga, da v najhujših trenutkih ne obupate? Imate kakšen moto? Ne obupaj in vsaka stvar je za nekaj dobra.

Kaj bi rekli, da je vrlina vsakega profesionalnega športnika oziroma športnice? Kdo je narejen iz pravega testa, da lahko doseže uspehe? Disciplina. Uspeh doseže tisti, ki verjame vase, tisti, ki je pogumen in »do konca« odločen.

Imate morda kak ritual sreče ali talisman sreče, ki vam pomaga pred tekmovanjem? Talismana nimam. Pred vsako tekmo izvajam Chigong, ki me umiri in napolni z novo, svežo energijo.

Kaj vam je ljubše – tek na smučeh ali streljanje? Oboje skupaj, se pravi biatlon. (smeh). Kako je sploh mogoče ohraniti mirno roko po tem, ko pretečete na smučeh že tolikšno razdaljo? Mirno roko ohraniš z umirjenostjo, praznim umom in fokusom. 37/2014

Kaj je bil vaš največji izziv, ko ste se lotili kariere profesionalne športnice? Hmmm …, ne vem. Morda šele zadnja leta vidim vedno več izzivov. Eden je bil zagotovo spremeniti prehrano in postati bolj »čist« in zdrav. Marsikdo težko verjame, da bi lahko uspešen športnik/športnica bila vegetarijanka. Skoraj nepredstavljivo je, saj

Je bila odločitev težka? Kako težko ste se sprva upirali skušnjavam? Bila je pot, ki me je pripeljala do te spremembe. In odločitev ni bila težka. Se enostavno odločiš, ker želiš nadaljevati s športom, ki ga imaš rad. Ko ti gre za nohte, narediš spremembo. Škoda, da se teh stvari ne zavedamo že prej. Da si nezavedno škodujemo, zbolimo in smo šele takrat pripravljeni nekaj spremeniti. Kako je sprejemala okolica vašo spremembo in dejstvo, da meso ne bo več na vašem jedilniku? Meso ima v naši prehrani še vedno veliko pomembnost. Vendar so vse glasnejše tudi raziskave, ki dokazujejo, da meso v prehrani škoduje. Vse se spreminja, tudi naše zavedanje in z njim okolica. Na začetku je bilo težko, vendar danes nisem edini človek in hkrati športnik, ki se je odločil, da ne bo jedel mesa. Vedno več nas je. Koliko bioresonančnih terapij je bilo potrebnih, da ste začutili prve spremembe? 9


INTERVJU: BIATLONKA ANDREJA MALI

Na bioresonančno terapijo sem hodila prvo leto, ko sem se odločila spremeniti prehrano. Že po prvih terapijah pride do izboljšanja, predvsem zato, ker sprememba prehrane preprečuje nadaljnjo zakisanost telesa. Držite se živil, ki so primerne za vašo krvno skupino, kajne? Tako sem začela to pot, ja, s krvnimi skupinami. Ali kljub vegetarijanski hrani čutite, da ste polni energije? Energije je veliko več. Energije, ki je mirnejša, čistejša, močnejša. Sprememba prehranjevanja je le prva stopnička, ki se tu odpre. Življenje te z boleznijo ali problemom nagovori, da se ustaviš in spremeniš tako, da se odpreš bližje k svojemu pravemu bistvu.

da si lahko vegan ali vegetarijanec in še vedno lahko »slabo« ješ. Izogibam se glutenu, sojo jem, npr. tofu, pijem sojino mleko. Trenerji so me gledali »postrani«, danes so se že navadili in mogoče bodo tudi oni v prihodnosti posegali po taki prehrani. Kaj pa sladkarije? Vas zamikajo? Športniki v svojem življenju pojemo zelo veliko »cukra«, da zobje, kar ven padajo. (smeh) Me ne zamikajo, ker jih jem, vendar sedaj take, ki so malo bolj »zdrave«. Sama si naredim čokolado, ki jo imam zelo rada, spečem piškote, rolado, sladoled … Seveda pa so vse sladice veganske in brezglutenske.

Verjetno pa ste se mogli podučiti o tem, da ste poiskali nadomestke mesa … Kje ste nabirali znanje? Srečaš prave ljudi, ki ti pridejo nasproti v pravem trenutku. Bereš in se učiš.

Je res, da imate vedno vsaj eno potovalko več od drugih, saj vso hrano nosite s seboj, skupaj s prenosnim kuhalnikom in mešalnikom? Res je, skoraj vso hrano nosim s seboj in si tudi kuham. Če je možnost v apartmaju, če ne, na svojem malem kuhalniku. Tako, da kamorkoli grem, vedno dobro jem.

Vas trenerji gledajo kaj »postrani« zaradi vašega načina prehranjevanja? Ne jem, kar je živalskega izvora, kar je »belega«, jem kar je BIO ... Dejstvo je,

Razmišljate, kaj boste počeli po športni karieri? Rada bi svoje znanje, ki ga imam, prenesla naprej na mlajše, tudi starejše

Za blagovno znamko Lahove testenine in Lahov mlin se skrivajo odlične testenine po receptih naših babic katere so skrbno dopolnjevali vsa leta in prilagajali kupcu. Če še jih niste opazili na prodajnih policah, ste pa gotovo kupili njihova domača jajca. Naša ponudba obsega, poleg jajčnih testenin po receptih naših babic, tudi testenine brez jajc, testenine iz polnozrnate pšenične moke ter iz vedno bolj priljubljene pirine in konopljine moke. Ker so okusi različni, vam ponujamo tudi testenine z

tekmovalce. Imam svojo vizijo, ki me vodi in pelje naprej in rada bi to delila. Rada bi tudi vse svoje znanje in izkušnje v prehrani delila z restavracijami, da bi enkrat v prihodnosti v vsaki gostilni bil en zares okusen in zdrav meni. (smeh) Kaj ste se naučili od biatlona? Umirjenosti, potrpežljivosti. Za konec povejmo, da znate igrati tudi kitaro. Je to vaša druga ljubezen? Kdo pravi, da je biatlon moja prva? (smeh). Kitaro rada igram, me sprosti in lepo je, lepo, ko znaš nekaj zaigrati. Bi morda bili glasbenica, če ne bi bili biatlonka? Kdo ve, mogoče pa … vendar vem, da bi vseeno še enkrat izbrala šport. To sem.

T M O O P

N na od m ki ko »

Tu Co m

V na K up za en

C iz um ba

okusom paprike ali špinače, dodatkom kurkume, jušne testenine z jajci, korenčkove rezance, ozke jušne rezance, kmečke jušne široke rezance, baby ribano kašico ... Izdelke najdete skoraj v vseh boljše založenih trgovinah in velikih verigah kot so Spar, Leclerc in Tuš. Poiščite jih na njihovi facebook strani www.facebook.com/LahoveTestenineIzStaregaMlina in delite vaše recepte.

Poleg dnevno svežih sestavin našim testeninam dodajamo eno najpomembnejših stvari - ljubezen. 10

A K U

37/2014


ALI SO VSE OGNJIČEVE KREME ENAKO UČINKOVITE? TAKO KOT NI VSAK AVTO MERCEDES, TUDI VSAKA OGNJIČEVA KREMA NI OGNJIČEVA V PRAVEM POMENU BESEDE

Na tržišču je veliko ognjičevih krem, vendar velja poudariti, da večina od njih ni naravnih, čeprav se tako oglašujejo. Kot naravno BIO kozmetiko se po zakonodaji lahko oglašuje tudi takšno, v kateri je naravnih sestavin lahko samo za en sam odstotek, ostalih 99% pa so lahko tudi škodljive kemične sestavine, parafin, parabeni …, velikokrat so takšne kreme zelo mastne in se v kožo ne vpijajo najbolje. V prvem trenutku res naredijo voljno kožo, v resnici pa gre za »lažen« občutek, ki lahko že po nekaj urah oz. dneh preide v še bolj suho kožo. Takšne kreme naredijo na koži »film«, ki zapre pore in koža ne more dihati. Tudi gube so z leti zaradi tega bolj izrazite. Olja, kot je na primer olivno ali mandljevo olje so »težka«, se ne vpijajo dobro, zapirajo pore in s tem delovanje kože. Podobno velja tudi za živalske maščobe. Tudi količine ognjiča v kremah je lahko samo za vzorec, pa se marsikatera kljub temu imenuje ognjičeva. Ognjičeva krema Cosmerba (rjava) je na slovenskem trgu že 18 let in ima že tradicijo. Preizkušeni sta kvaliteta in učinkovitost, kar pričajo mnoge izkušnje uporabnikov. V ognjičevi kremi Cosmerba so uporabljene samo naravne esence, zeliščni ekstrakti in rastlinska olja, pridobljena po najnovejši ekološki metodi. Že sam postopek pridelave omogoča tem sestavinam, da delujejo kot naravni konzervansi. Kreme so negovalne, terapevtske in energijsko prevodne po meridijanih. Izkušnje mnogih uporabnikov kažejo, da z uporabo ognjičeve kreme Cosmerba Rjava dosežemo ne le vizualno boljši videz brazgotin, odstranijo se tudi energijski zastoji, nastali kot posledica brazgotin. To znatno povečuje negovalni in terapevtski učinek in tako lahko po uporabi vseh energijskih krem Cosmerba opazimo presenetljive rezultate – zmanjšanje oz. odstranitev mnogih težav. Certifikat proizvajalca Cosmerba potrjuje, da izdelki ne vsebujejo zdravju ali okolju škodljivih snovi, embalaža je izdelana iz ekološko neoporečnih materialov. Kozmetike niso preizkušali na živalih, sestavine in končni izdelki ne vsebujejo umetnih maščob, olj, voskov, silikonov in naftnih derivatov, PEG (polietilenglikolsulfata), umetnih konzervansov in barvil. Krema Cosmerba z ognjičem ima pravo kombinacijo eteričnih olj v pravem razmerju, tudi polnilo je rastlinsko. Krema podpira sposobnost obnavljanja kože in se uporablja za nego brazgotin in opeklin, za nego aknaste kože, pomiritev žuljastih stopal, za pomiritev po depilaciji, za nego razdražene kože, kot rdečica po britju, za preprečitev nastajanja gub, masažo presredka pred porodom, nego dojk v času dojenja, za preprečitev draženja in rdečice zadnjice, proti izpuščajem pod plenicami pri dojenčkih itd. Preizkusite jo tudi vi!

37/2014

11


OBALNI KOLESARSKI MARATON

OBALA JE USPEŠNO ODPELJALA ŽE DRUGI OBALNI KOLESARSKI MARATON GORAN SAMBT V Kopru se je konec prejšnjega meseca zbralo skoraj 600 kolesarjev iz vseh koncev Slovenije uspešno zaključilo 2. Obalni kolesarski maraton, največji rekreativni dogodek za kolesarje na Obali, s katerim je slovenska Istra naredila nov korak pri približevanju kolesarjem in predstavitvi destinacije kot kolesarjem prijazne. Obalni kolesarski maraton je, kljub ugibanjih o slabem vremenu, izpolnil pričakovanja. Udeležilo se ga je približno 600 kolesarjev, ki so se podali na razgibane trase po slovenski Istri – na vožnjo dolgo 17, 48 ali 64 kilometrov, na slednji je bilo treba premagati kar čez 1000 metrov višinske razlike. Čeprav je bil maraton rekreativne narave, je najhitrejši kolesar Matic Fabjan iz Celja dolgo traso prevozil v približno dveh urah, na srednji je v cilj prvi prišel Italijan Stefano Presti, na kratki trasi pa je bil najhitrejši Jože Lukančič. Vsi kolesarji so uživali v lepih razgledih, blagih temperaturah, ki so za slovensko Istro značilne skozi vse leto in zato idealne za kolesarjenje, ter odlični kulinariki, ki je tako na Obali kot v istrskem zaledju ne manjka. Manjkalo ni niti navijačev ob trasah, ki so spodbujali kolesarje.

ton, poligoni varne vožnje in razne igrice na temo prometne preventive, ostali pa so lahko uživali v odrskem dogajanju in bogati ponudbi programa sponzorjev. Tekmovalce so po prihodu v cilj, poleg testenin, pričakali še tipični istrski bobiči, tako ob poti kot na cilju pa je bilo poskrbljeno tudi za ustrezno hidracijo. Vsak udeleženec maratona je prejel darilno vrečko z večnamensko ruto, odsevnim trakom, bidonom in številnimi drugimi nagradami, z žrebom štartnih številk pa je bilo podeljenih čez 20 nagrad, med katerimi so še posebej izstopale: izlet na Dunaj, kolesarski čevlji, kakovostni nahrbtniki, fotografski aparat in glavna nagrada - gorsko kolo Trek 3700, ki ga je domov odpeljal izžrebanec iz Izole.

nju članov Kolesarskega društva Raketa po Balkanskih državah, in strokovno, o prehrani in prehrambnih dodatkih za vzdržljivostne športnike, ki ga je izvedel ultramaratonec Uroš Sobočan. Dogodek je bil tudi del sklopa prireditev Slovenija kolesari in Evropskega tedna mobilnosti, ki je takrat potekal tudi v Občini Koper. Utrinke iz dogajanja si lahko ogledate na spletni strani dogodka www.obalnimaraton.si

V sklopu dogodka sta že v petek in soboto bili uspešno izvedeni tudi dve predavanji. Potopisno, o kolesarskem popotova-

Tudi v času med startom in ciljem je bilo v koprski Taverni živahno, saj je bil na voljo bogat spremljevalni program za tiste, ki so prišli s kolesarji kot spremljevalci ter vse ostale, ki se na pot po trasah niso odpravili. Najmlajše so navdušili mini mara12

37/2014


MED

ČEBELJI DAR

VESNA FABJAN BREMEC

Med je najbolj znan in najbolj priljubljen čebelji pridelek. Hranilne in zdravilne lastnosti so znane že iz davne preteklosti, saj se je uporabljal kot hrana in zdravilo. Že dolgo znano dejstvo je, da med vsebuje veliko nujno potrebnih sestavin, ki jih potrebuje naš organizem za normalno delovanje. Zelo priporočljiv je tudi za uporabo pri prehrani, še posebej radi ga imajo otroci, ko na primer z njim sladkajo mleko. Na otrokov organizem deluje veliko ugodneje kot na primer beli sladkor. A ni koristen le za mlajše, saj dobrodejno in blagodejno vpliva na ljudi v vseh starostnih obdobjih življenja. Še posebej pri starejših ljudeh redno uživanje ugodno vpliva na delovanje večine organov. Veliko njegovih prednosti Dokazali so, da med zmanjšuje škodljive posledice obsevanja pri pacientih, ki so bili izpostavljeni takšnemu zdravljenju rakastih obolenj. Prav tako med izboljšuje zdravstveno stanje ustne votline, krepi antioksidante in povečuje atletske zmožnosti re-

kreativnih športnikov. Poznamo ga tudi kot narodno zdravilo v primeru kožnih poškodb, neka raziskava pa je pokazala, da v kombinaciji s perutnino zavira proces oksidacije, zato lahko takšno meso brez škode uživamo kar nekaj dni. Med ima lastnosti antioksidantov kot nekatere vrste sadja in zelenjave, zato je zelo priporočljivo, da ga zaužijete po napornem treningu ali dviganju težkih bremen. V Novi Zelandiji pa med uporabljajo za uničevanje bakterij, ki

se pojavljajo pri čiru na želodcu ali po poškodbah in opeklinah. Zavito v tančico skrivnosti Čeprav so med poznali in uporabljali že davno pred prvimi pisnimi zgodovinskimi omembami, sta bila njegov pravi izvor in sestava skrivnost. Aristotel, znani starogrški mislec iz četrtega stoletja pred našim štetjem, je denimo zapisal, da med pada z neba, ko vzhajajo zvezde. Še prej so v starem Egiptu mislili, da med nastaja iz solz boga Raa.

Endovital izdelki ponujajo harmonijo sožitja z naravo in so rešitev za vaše zdravje. Macerat smrekovih vršičkov Sirup rdeče pese Za otroke po prvem letu starosti. Blagodejno vpliva na dihala in Znižuje povišano blaži kašelj. telesno temperaturo, izboljšuje krvno sliko in obnavlja železo v krvi, poveča odpornost.

Med oplemeniten s cvetnim prahom Priporočamo ga vsem, ki živijo polno življenje. Blaži napore pri umskem delu in telesnih aktivnosti.

Endovital Vesna Fabjan Bremec s.p., Dolinska cesta 3j, 6000 Koper, tel.; 05 9934 819, gsm; 041 254 987 E-mail; info@endovital.com, www.endovital.com. Izdelke Endovital dobite v lekarnah, trgovinah Sanolabor, trgovine z zdravo prehrano, v naših prostorih Ob železnici 16, Ljubljana.

37/2014

13


DENTALNA MEDICINA

REVITALIZACIJA - OBNOVA DLESNI S POMOČJO LASTNE PLAZME (PRP) TINA FABJAN, DR. DENT. MED Danes se na trgu pojavlja cela vrsta različnih pripomočkov, medicinskih materialov, kozmetičnih pripravkov, ki obljubljajo čudeže pri obnovi kože, sluznice, dlesni in ostalih tkiv v telesu. Resnica pa je čisto drugje, saj je večina omenjenih produktov bolj marketinška niša oz. muha enodnevnica, kot pa, da bi predstavljali nek napredek v regeneracijski medicini. obraza, vrat, lasišče, dekolte, roke in seveda zelo koristna aplikacija v dlesen. Zakaj PRP deluje? Odgovor je sila preprost. Če si zamislimo, da si poškodujemo dlesen in nastane rana, se na tem mestu najprej pojavi krvavitev in ravno trombociti odigrajo glavno vlogo pri zacelitvi rane in obnovi dlesni. Tina Fabjan, dr. dent. med. Ravno zato se je v zadnjih letih razmišljanje medicinskih strok nagnilo k razvoju oz. raziskovanju na področju obnove tkiv z lastnim tkivom, ki zagotavlja naraven in predvidljiv način obnove določenega tkiva oz. celic v našem telesu. Ena najpogostejših metod , ki se danes uporablja za stimulacijo lastnih tkiv je tako imenovana PRP (plates rich plasma) tehnika. Uporaba PRP tehnike se je razvila na podlagi številnih raziskav po celem svetu, ki so potrdile obnovo tkiv s pomočjo rasnih faktorjev v trombocitni plazmi. Omenjen rasni faktor omogoča oz. stimulira celice (predvsem fibroblaste), kar prinese do obnove tkiv. Najpogostejši predeli za aplikacijo PRP so koža 14

Sproži se natančen proces, kjer trombociti začenjajo celjenje rane, najprej z zaustavitvijo krvavitve, nato sprostijo posebne kemične faktorje, ki omogočajo rast novega žilja, to pa pripelje do množenja in kopičenja fibroblastov, ki pa zagotavljajo obnovo tkiva predvsem s proizvodnjo večjega števila kolagena, ki pa je ena glavnih struktur dlesni. Ravno tako se je z raziskavami dokazalo, da se s pomočjo PRP tehnike celjenje ran pospeši (paradontalna bolezen, pogoste krvavitve iz dlesni …). Bistvo PRP tehnike je tudi to, da se jo aplicira v samo kožo ali dlesen in podkožje, se pravi, da snov spravimo direktno na željeno mesto, kar ne moremo zagotoviti z nobeno kremo oz. mazilom, saj vemo, da je koža ali dlesen praktično nepropustna za kozmetične snovi in je zato njihov učinek kratkoročen (par ur) oz ničen.

Kako poteka sam postopek? Govorimo o minimalno invazivnem postopku, ki ne zahteva posebne nege. Pacientu odvzamemo 20 ml krvi, par minut centrifugiramo, tako da se loči trombocite od rdečih in belih krvnih teles, ki nimajo posebne vrednosti za to področje. Nato se trombocite združi s plazma aktivatorjem, ki sprosti rasni faktor v trombocitih in se jih takoj aplicira na želeno mesto v ustih. Poudariti je potrebno, da govorimo o procesu BIOREVITALIZACIJE IN STIMULACIJE TKIVA. Sam postopek traja vse skupaj 30 min, ne zahteva posebne nege in pacienti so še isti dan v svojem življenjskem ritmu. Ali obstaja kakšno tveganje? V kolikor to izvaja izkušen zdravnik, v vseh sterilnih pogojih tveganja oz. zapletov praktično ni. Izognemo se alergičnim reakcijam oz. odgovoru organizma na tujek, saj apliciramo telesu lastno tkivo, katerega bo telo z veseljem sprejelo. Po aplikaciji se lahko pojavijo manjše rdečine in modrice, predvsem kot posledice vboda s tanko iglico, ki pa v parih dneh povsem izginejo. Koliko tretmajev je potrebnih? Proces je dokaj utečen, svetuje se ena seansa na mesec prve tri mesece, nato 37/2014


DENTALNA MEDICINA

se ponovi čez pol leta, vzdržuje pa se nato enkrat letno. Kakšen rezultat lahko pričakujemo? Učinek ni takojšen, po približno 15-ih dneh opazimo bolj polno, napeto tkivo oz. dlesen. Dlesen dobi zdrav, rožnat in sijoč videz. Ponavljanje procedure stanje samo izboljša in ne predstavlje nobenega rizika. Kot rečeno PRP tehnika je process, ki se uporablja že več let in predstavlja velik napredek pri minimalno invazivnih metodah obnove tkiv. Seveda pa ne pozabite na glavne dejavnike, s pomočjo katerih lahko največ naredite za svojo dlesen in se izognete nepotrebnim boleznim v ustni votlini, predvsem obzobnem tkivu. To so pravilna in redna ustna higiena, zdrav način življenja, opustitev kajenja …

Posegi v splošni anasteziji

Implantati Estetske luske

37/2014

Lasersko zdravljenje Nevidni zobni aparat

15


ZDRAVILNE RASTLINE

CATUABA - NAJBOLJŠI NARAVNI AFRODIZIAK PETRA MAUER Catuaba je majhno, cvetoče drevo, ki izvira s področja reke Amazonke v severni Braziliji. Doseže višino največ štiri metre, njeni cvetovi so rumeno-oranžni in rodi rdeče sadeže. Lubje catuab, ki ima edino zdravilne učinke, pa je rjave barve. Že pred več sto leti je tamkajšnje pleme Tupi odkrilo, da lubje vsebuje lastnosti afrodiziaka. Pitje čaja iz catuabe je postalo del njihove kulture, saj so ga redno uživali z namenom, da bi spodbudil erotične sanje in povečal njihov spolni libido. V novejšem času pa so ugotovili še mnogo drugih njegovih izrednih lastnosti. disfunkcijah ter izboljša erektilno moč z razširitvijo krvnih žil, kar omogoča večji pretok krvi v penis.

Catuaba vsebuje edinstvene oziroma svojstvene snovi – catuabine. Njim strokovnjaki pripisujejo glavUživanje se priporoča pri psihični in fizični utrujenosti, težavah s spanjem ter pri visokem krvnem tlaku. Catuaba deluje antidepresivno in pomirjujoče, saj umirja nadražene živce, zmanjšuje nervozo in čustveni odziv na stres v vsakdanjem življenju. Izboljšuje tudi spomin in zmanjšuje pozabljivost. Catuaba ima nekatere nevrološke prednosti tudi zaradi visoke vsebnosti antioksidantov. Mnogi jo uživajo za zdravljenje anksioznosti in depresij. Ljudje, ki so jemali to zelišče trdijo, da se počutijo bolj sproščeno in energično. V raziskavi na univerzi Santa Catarina v Braziliji so znanstveniki pri uživanju catuabe odkrili povečano sproščanje serotonina - hormona sreče ter živčnega prenašalca dopamina. Ta 16

nevrotransmiter poživljajoče vpliva na srce, krvni obtok in presnovo. Mobilizira energijske vire telesa, zato smo bolj dejavni, živahni in dobre volje. Njegovo pomanjkanje povzroča nemotiviranost, brezvoljnost kot tudi čustveno praznino. Uživanje catuabe se priporoča tudi športnikom, tako amaterskim kot tudi profesionalnim, za doseganje boljših rezultatov in zmanjševanju utrujenosti. Do dandanes je catuaba obdržala svoj sloves enega najbolj priljubljenih naravnih afrodiziakov. V tradicionalni zeliščni medicini lubje catuabe velja kot stimulant, ker vsebuje tri specifične alkaloide, ki naj bi skrbeli za zdrav libido. Raziskave so dokazale, da njeno uživanje pomaga pri erektilnih

ne zdravilne učinke in jih ne vsebuje nobena druga rastlina na svetu. Poleg tega se v njej nahajajo tanini, alkaloidi, fitosteroli, flavonoidi in druge zdravju koristne sestavine. Catuaba dviguje spolno slo ter pripomore k boljšim in dolgotrajnejšim seksualnim užitkom. Čeprav je rastlina najbolj poznana po izboljšanju erekcije pri moških, pa povečuje libido tako pri moških kot pri ženskah. Je naravni afrodiziak, saj stimulira reproduktivni sistem obeh spolov.

37/2014

Prod (Ces (Vod Jani trg 1 Ljub Etbi skov (Val GOR (Trža 12).


Prodajna mesta: vse poslovalnice dm (drogeriemarkt) v Sloveniji. LJUBLJANA: Bazilica - zel (Tuš center, Bratislavska 9), Ergovit (Cesta v Mestni log 3), Kalček (BTC, Celovška 268 in Trubarjeva 15), Alaja (Vodnikova 123a), Vitacare (BTC), Zakladi narave (Vodnikova 187), Sanatura Maxi (Trg republike 1), Zrno do zrna (Trubarjeva 8), Lekarna Lavrica (Dolenjska c. 324), Trgovinca Janitra (Gallusovo nabrežje 20), Lekarna Nove Poljane (Gasparijeva ul. 2). Kot doma, Tržnica - BTC. CELJE: Biotopic (City in Glavni trg 10), Bio Si (Savinova 2). CERKNICA: Medilek (Cesta 4. Maja 61). DOBRNA: Terme Dobrna, Dobrna 50. DOMŽALE: Lekarna Flerin, Ljubljanska c. 59. GROSUPLJE: Lekarna Kosobrin (Adamičeva c. 24b). IVANČNA GORICA: Bio raj (Sokolska 6). IZOLA: Terrasan (Trg Etbina Kristana 1). KAMNIK: Mama terra (Ljubljanska 4a). KOPER: Vitacare (Planet Tuš). KRANJ: Vitacare (Mercator center, Primskovo), Medprotect (Kidričeva c. 2). Vita center (Pivka 23a, Naklo). LESCE: Dobra misel (Alpska c. 42). MARIBOR: Biosvet (Valvazorjeva 40), Biotopic (Europark), Norma (Žolgarjeva 18), Vitacare (Qlandia). MURSKA SOBOTA: Sončnica (Obrtna 28). NOVA GORICA: Vitacare (Qlandia), Trgovina Arna, Delpinova 6. NOVO MESTO: Apoteka Rožmarin (Cvelbarjeva 3). POSTOJNA: Komarček (Tržaška cesta 59), ŠKOFJA LOKA: Sivka (Frankovo naselje 69). VRHNIKA: Dobra misel (Interspar center). SEŽANA: Klasje (Gradišče 12). TRŽIČ: Trgovina Melisa, Cesta Ste. Marie aux Mines 36. ŽUŽUMBERK: Lekarna Žužemberk ( Grajski Trg 41). 36/2014 37/2014

17


OLJA GEA

BOGASTVO REPIČNEGA OLJA Blagovna znamka Gea je visoko pozicionirana znamka specialnih, vrhunskih olj, ki zadovoljijo tudi najzahtevnejše kupce. Široka paleta vrhunskih olj blagovne znamke GEA vključuje kar 22 različnih vrst olja. Poleg dobro poznanih olj (bučno, oljčno, sončnično, rastlinsko …) vključuje tudi specialna, hladno stiskana olja (laneno olje, konopljino olje, sezamovo olje, olje makadamije, sončnično olje z visoko vsebnostjo oleinske kisline, olje Inca Inchi, repično olje) in olja z dodatki, ki so visokokakovostne začimbe za pripravo jedi.

18

PROMOCIJSKO SPOROČILO

37/2014


OLJA GEA

Olja GEA se od ostalih olj razlikujejo predvsem v ugodnejši sestavi maščobnih kislin ter višji vsebnosti vitaminov in mineralov. Odlikujejo jih postopki pridobivanja iz najkakovostnejših surovin, izvrstne arome in okusi ter raznovrstne možnosti uporabe. Novost v zakladnici olj Ob visokem jubileju, 110. obletnici podjetja, smo zakladnico vrhunskih olj obogatili z novim izdelkom - GEA hladno stiskanim repičnim oljem, pridobljeno s hladnim stiskanjem semen oljne repice, ki poleg oljke sodi med najstarejše evropske oljne kulture. Repično olje je značilne zlato rumene barve, prijetnega in blagega okusa. Po sestavi maščobnih kislin je zelo podobno ekstra deviškemu oljčnemu olju, saj vsebuje zelo malo nasičenih maščobnih kislin in kar 93 % nenasičenih, od tega 28 % večkrat nenasičenih. Zaradi visoke vsebnosti enkrat nenasičenih maščobnih kislin, naravnega vitamina E in ugodnega razmerja med maščobnima kislinama Omega-3 in Omega-6, se repično olje v svetu uvršča med najbolj iskana in cenjena rastlinska olja. Repično olje ima visoko vsebnost maščobnih kislin Omega-3, ki znižujejo holesterol in ohranjajo zdravo srce in ožilje ter gibljivost sklepov. Je naravni vir vitamina E, ki je najpomembnejši antioksidant. Vitamin E krepi celične stene, ki preprečuje prodiranje mikroorganizmov v celicah, zagotovi normalno delovanje endokrinega sistema, krepi mišično-skeletni sistem in živčne celice. Zaradi prijetnega in blagega okusa je repično olje v kulinariki vsestransko uporabno. Priporočamo ga za pripravo hladnih jedi (solate, namazi, omake), pa tudi za kuhanje, dušenje in pečenje. Je odličen nadomestek margarine ali masla, zato je uporabno tudi za peko slaščic.

Žadeit za savne do 1. 11. 2014 25% akcijski popust info@himalayanjade.eu www.himalayanjade.eu T: 040 844 404

MUMYO Tian shan cena 17, 90 eur

Kakšna je razlika med rafiniranimi in hladno stiskanimi olji? Z rafinacijo se iz surovih olj odstranijo nezaželeni vonji, okusi, barva in tudi zdravju škodljive komponente. Zaradi nevtralnega vonja in okusa so rafinirana olja splošno uporabna v kuhinji za pripravo hladnih in toplih jedi, prav tako pa tudi za cvrenje. Proizvodni postopek hladno stiskanih olj pa je voden tako, da se ohranjajo vse naravno prisotne sestavine v semenu, saj temperatura semen in iztisnjenega olja ne sme preseči temperature človeškega telesa. Hladno stiskana olja imajo specifičen okus, vonj in barvo po semenih iz katerih so proizvedena. 37/2014

PROMOCIJSKO SPOROČILO

19


OGREVANJE

UDOBJE BIVANJA NAM ZAGOTAVLJA TUDI TOPLOTA GORAZD MARINČEK Pred nami je nova kurilna sezona. Tako kot redno, vsaj enkrat letno, poskrbimo za skrbni pregled avtomobila, moramo poskrbeti za tehnično brezhibno stanje naših ogrevalnih naprav. Pokličimo strokovnjaka, marsikatero neprijetnost si bomo prihranili. Pregled in čiščenje ogrevalnih in dimovodnih naprav sta namenjena preprečevanju tragičnih posledic za življenje in premoženje.

Na spletni strani

www.preklopinasonce.si

so vsak dan objavljeni osveženi podatki, kolikšen delež elektrike in toplote za lastno porabo bi lahko štiričlansko gospodinjstvo pridobilo s pomočjo sonca. Oblačno jesensko vreme se pozna. Tako bi v preteklem mesecu v Ljubljani pokrili potrebe po elektriki 88 odstotno, po toploti pa 70 odstotno. Za Maribor so vrednosti nižje: za elektriko 78 odstotkov in za toploto 57 odstotkov.

Preklopite na sonce!

20

37/2014


OGREVANJE

Dobro pripravljene peči, torej pravilno naravnano razmerje med gorivom in zrakom ter skrbno očiščene notranje ogrevane površine pomenijo ne samo varno delovanje, ampak tudi manjšo porabo goriv. Tako se nam izdatek za strokovno pomoč kaj hitro povrne. Neustrezno razmerje med zrakom in gorivom povzroča nastajanje saj, ki zmanjšajo prehod toplote na ogrevani medij, bodisi vodo ali krožeči zrak. Slabo očiščeni dimniki so že marsikdaj povzročili zastrupitev z ogljikovim monoksidom, tudi s smrtnim izidom. Vzroki požarov v stavbah so največkrat neprimerni dimniki, pa tudi ropotija, nametana preblizu. Tako kot skrbno pospravimo garažo in poskrbimo za jeklenega konjička, tako bodimo skrbni, ko gre za naš ogrevalni sistem. Če smo z energetsko prenovo stavbe zamenjali stavbno pohištvo, smo s tem spremenili pretok zraka v stavbi. Namreč, kurilne naprave poleg goriva porabljajo

tudi kisik iz zraka, zato moramo še posebej poskrbeti za dotok zraka v prostor, kjer se kurilna naprava nahaja. V nasprotnem primeru se lahko pripetijo posledice s tragičnim izidom, ko kurilna naprava porabi ves kisik v prostoru, kjer so ljudje. Neizogibno je generalno čiščenje radiatorjev, saj se v njih nabira prah, pa tudi pajčevine. Vse to obarva zid nad grelniki, pa tudi zmanjšuje njihovo učinkovitost. Skratka, zrak mora imeti kar najbolj prehodno pot okoli grelnikov, katerih površine naj bodo kar se da čiste, da bo izmenjava toplote čim bolj učinkovita. Marsikdo se še odloča, ali bo ukrepal za energetsko prenovo stavbe, v kateri živi. Spomnimo, da je skoraj 80 odstotkov stavb v Sloveniji energetsko potratnih, pozimi so prehladne, poleti prevroče. Zato bo skrb za celovito energetsko prenovo stavb, tako javnih kot zasebnih, prednostna dejavnost države na podro-

čju trajnostne energetike. Pri tem bo pomagal z nepovratnimi sredstvi ali s krediti z nizko obrestno mero Ekosklad, slovenski okoljski javni sklad www.ekosklad.si. Nove razpise napovedujejo v januarju. Veliko, preko 600 koristnih nasvetov in primerov dobrih praks celovite ali pa postopne energetske prenove opisuje z besedo in fotografijo slovenska Nacionalna energetska pot http://nep.vitra.si/. Če boste kaj vprašali po elektronski pošti, vam bo odgovoril strokovnjak za energetiko. Izberite si za vas zanimiv energetski ukrep in poiščite primere po vsej državi! Še več, vse primere dobrih praks si lahko po predhodnem dogovoru ogledate na kraju samem. Pa prijetno potovanje po energetsko učinkovitih stavbah za zdravo in sonaravno bivanje!

Prej poznana kot

Novi strokovnjak za uravnavanje bivalne klime Vašega doma. Vsi izdelki za zdravo življenjsko okolje na enem mestu: Gretje, hlajenje, vlaženje in razvlaževanje, èišèenje zraka

Qlima.si Qlima-shop.si

PowerCom d.o.o., Slovenska cesta 24, 1234 Mengeš • Tel.: 01 7230 162 • e-pošta: info@powercom.si

Vaša izbira za Kakovostno uravnavanje bivalne Klime

adv_Qlima_SLO.indd 37/2014

1

21

01-09-14 15:44


ROSA CENTIFOLIA ROSA ROSA • CENTIFOLIA CENTIFOLIA •

O NOV

REN ROSA CENTIFOLIA™ čistilna linija za popolno nego. Linija nežnih, vendar učinkovitih proizvodov za čiščenje kože na osnovi zelo priljubljenega Rosa Centifolia čistila v gelu.

™ Linija ponuja čistilno peno, čistilno mleko, čistilninego. gel, piling in čistilno vodico. REN ROSA CENTIFOLIA čistilna linija za popolno Popolna izbira, primerna za vsak tip kože. ™ REN ROSA CENTIFOLIA čistilna linija za popolno nego. kože na osnovi zelo Linija nežnih, vendar učinkovitih čiščenje Vsi proizvodi so narejeni iz 100 %proizvodov naravnegaza vrtničnega ekstrakta, ki mehča in priljubljenega Rosa Centifolia čistila v gelu. pomirja kožo vendar ter skrbi za lepo polt. Linija nežnih, učinkovitih proizvodov za čiščenje kože na osnovi zelo Linija ponuja čistilno peno, čistilno mleko, čistilni gel, piling in čistilno vodico. priljubljenega Rosa Centifolia čistila v gelu. ™ ™ čistilec 1 ROSA CENTIFOLIA Popolna izbira, primerna zaNežen vsak tip kože.tri v enem od- 4 ROSA CENTIFOLIA Linija ponuja čistilno peno, čistilno mleko, čistilni gel, piling in čistilno vodico. stranjuje ličila, tonizira in čisti CLEANSING GEL EXPRESS MAKE-UP Vsi proizvodi so primerna narejeni izza100 % tip naravnega vrtničnega Popolna izbira, vsak kože. vse nečistoče na obrazu. Pri- ekstrakta, ki mehča in REMOVER pomirja kožo ter skrbi za lepo polt. meren je za zelo občutljivo kožo – 150 ml Vsi proizvodi so narejeni iz 100 % naravnega vrtničnega ekstrakta, ki mehča in – 150 ml in občutljivi predel okoli oči. Čistilni gel na vrtnični osnovi pomirja kožo ter skrbi™za lepo polt. Nežen čistilec tri v enem od- 4 ROSA CENTIFOLIA™ 1 ROSA CENTIFOLIA

• • • • • • •

VITA MINERAL VITA VITA MINERAL MINERAL •

3-in-1 CLEANSING 2 ROSA CENTIFOLIA™ WATER – 200 ml 3-in-1 CLEANSING WATER – 200 ml

VITA MINERAL linija se osredotoča na vlaženje, negovanje in obnavljanje kože. Daje ji vse, kar potrebuje, da ostane zdrava in globinsko navlažena. VITA MINERAL linija se koži osredotoča na vlaženje, linija Vita Mineral nudi hidratantno, negovanje in obnavljanje kože. Daje ji negovalno in obnovitveno aktivnost..navse, VITA MINERAL linija se osredotoča vlaženje, kar potrebuje, da ostane zdrava in globinsko negovanje in obnavljanje kože. Daje ji vse, navlažena. zagotavljanju vse kar karOsredotoča potrebuje, se dana ostane zdrava inkoži globinsko potrebuje, da ostaja zdrava in navlažena. navlažena. linija Vita Mineral nudi koži hidratantno, Izdelki intenzivno krepijo lipidni plašč kože in negovalno in obnovitveno aktivnost.. linija Vita Mineral nudi koži hidratantno, poživljajo celično aktivnost kože negovalno in obnovitveno aktivnost.. Osredotoča se na zagotavljanju koži vse kar Negujejo kožo, dajejo takojšen občutek potrebuje,dehidrirano da ostaja zdrava in navlažena. Osredotoča se na zagotavljanju koži vse kar ugodja in intenzivno varujejo pred stresom kože iz potrebuje, da ostaja zdrava in navlažena. Izdelki intenzivno zunanjega okolja. krepijo lipidni plašč kože in poživljajo celično aktivnost kože Izdelki intenzivno krepijo lipidni plašč kože in poživljajodehidrirano celično™ aktivnost kože takojšen občutek Negujejo kožo, dajejo ™ 1 VITA MINERAL 2 VITA ugodja in intenzivno varujejo pred MINERAL stresom kože iz Negujejo dehidrirano kožo,EMOLLIENT dajejo takojšen občutek DAILY SUPPLEMENT RESCUE zunanjega okolja. ugodja in intenzivno varujejo pred stresom kože iz MOISTURISING CREAM zunanjega okolja. CREAM – 50 ml

• • • • • • • • • • •

1 VITA – 50 mlMINERAL™ DAILY Multiaktivna dnevna ™krema 1 VITA SUPPLEMENT MINERAL MOISTURISING oskrbuje kožo z vlago in aktivDAILY SUPPLEMENT no nego. CREAM MOISTURISING – 50 ml CREAM Moč antioksidantov, vitaminov Multiaktivna dnevna – 50 ml varuje in mineralov kožo krema in ji oskrbuje kožo z vlago zdrav, in aktivdolgotrajno zagotavlja Multiaktivna dnevna krema no nego. sijoč in mladosten videz. oskrbuje kožo z vlago in aktivno nego. Moč antioksidantov, vitaminov

in mineralov varuje kožo in ji Moč antioksidantov, vitaminov dolgotrajno zagotavlja zdrav, in mineralov varuje kožo sijoč in mladosten videz. in ji ogl_oblak_01_07_03_SENSA_213x275.indd dolgotrajno zagotavlja zdrav, sijoč in mladosten videz.

22

nežno očisti kožo in jo naredi

Čistilni na vrtnični osnovi – 150 gel mlEXFOLIATING GENTLE nežno očisti kožo in jo naredi CLEANSER Čistilni na vrtnični osnovi prožno ingel svežo. nežno – 100očisti ml kožo in jo naredi prožno svežo. 5 ROSA CENTIFOLIA Piling zinjojobinimi zrnci, ki glo-

GENTLE EXFOLIATING binsko očisti kožo. Koža posta5 ROSA CENTIFOLIA ne gladka, poživljena in čista. CLEANSER GENTLE EXFOLIATING – 100 ml CLEANSER Piling zrnci, ki glo– 100z jojobinimi ml binsko očisti kožo. Koža postaPiling z jojobinimi zrnci, ki glone gladka, poživljena in čista. binsko očisti kožo. Koža postane gladka, poživljena in čista.

L M

1 1 1

NOV O NOV NOVO O

2 2 2

5 5 5

tenzivno zaščito pred vetrom

ma za takojšnjo globinsko snaženjem. Koža in je po uporabi Izjemno gosta krenego suhebogata in dehidrirane, tudi prenovljena, navlažena, negoma za takojšnjo globinsko poškodovane kože. Nudi invana in poživljena. nego suhe in dehidrirane, tudi tenzivno zaščito pred vetrom poškodovane kože. Nudi inin mrazom, UV-žarki in onetenzivno zaščito pred vetrom snaženjem. Koža je po uporabi in mrazom, navlažena, UV-žarki innegooneprenovljena, snaženjem. Koža je po uporabi vana in poživljena. 1prenovljena, navlažena, negovana in poživljena.

vitalno lipidno zaščito občutljikože in zmanjšuje gubice Optimalno krepilnoinnjenih olje krepi pospešuje aktivnost cevost kože ter preprečuje njeno vitalno lipidno zaščito kože in lic, močno izboljša njeno vlaprezgodnje staranje. pospešuje aktivnost njenih cežnost, povečuje splošno zdravlic, izboljša njeno vlaje inmočno vitalnost kože, medtem ko žnost, povečuje splošno zdravzmanjšuje gubice in občutljije in vitalnost kože, medtem ko vost kože ter preprečuje njeno zmanjšuje gubice in občutljiprezgodnje staranje. vost kože ter preprečuje njeno prezgodnje staranje.

Izjemno in gosta kre– mlbogata in 50 mrazom, UV-žarki in one-

5 5 5

CLEANSING GEL ™ prožno in svežo. 4 ROSA CENTIFOLIA – 150 ml CLEANSING GEL 5 ROSA CENTIFOLIA

3 VITA MINERAL™ OMEGA 3 OPTIMUM SKIN SERUM OIL – 30 ml ™ 3 VITA MINERAL Optimalno krepilno olje krepi OMEGA 3 OPTIMUM vitalno lipidno zaščito kože 3 VITA MINERAL™ in pospešuje aktivnostOIL njenih ceSKIN SERUM OMEGA 3izboljša OPTIMUM lic,30 močno njeno vla– ml SKIN SERUM OIL

™ 2 VITA bogata MINERAL Izjemno in gosta kreEMOLLIENT RESCUE ma za takojšnjo globinsko ™ 2 VITA MINERAL nego suhe in dehidrirane, tudi CREAM EMOLLIENT RESCUE poškodovane – 50 ml kože. Nudi inCREAM

O NOV O NOV

žnost, povečuje splošno zdrav-

Optimalno olje krepi – 30 ml krepilno je in vitalnost kože, medtem ko

2 2 2 3 3 3

4 VITA MINERAL™ ACTIVE 7 EYE GEL – 15 ml

4 4 4

1 1 1

Lahek in hladilni gel za nego in ™ osvežitev občutljivega predela 4 VITA MINERAL okoli oči. 7 EYE GEL ACTIVE ™

4 VITA MINERAL ™ – mlMINERAL 5 15 VITA LIP ACTIVE 7 EYE GEL Lahek in hladilni gel za nego in BALM – 15 ml– 15 ml osvežitev občutljivega predela Lahek in hladilni gel za nego in Globinski okoli oči. obnovitveni balzam osvežitev občutljivega predela za nego ustnic obnavlja, meh™ okoli ča VITA in oči. ščitiMINERAL suhe ali razpokane 5 LIP ustnice. – 15 ml BALM ™

5 VITA MINERAL LIP Globinski –obnovitveni BALM 15 ml balzam za nego ustnic obnavlja, mehGlobinski balzam ča in ščiti obnovitveni suhe ali razpokane za nego ustnic obnavlja, mehustnice. ča in ščiti suhe ali razpokane ustnice.

RenSlovenija

oblak commerce d.o.o., tržaška cesta 80a, 1370 logatec

ren je za zelo občutljivo kožo in odstranjuje ličila – tudi vodoodporNežen čistilec tri vpolt enem odNe poskrbi vsebuje mil ali na, zaalkohola, lepo in očisti stranjuje ličila na – tudi vodoodpordrugih detergentov. vse nečistoče obrazu. Primena, za občutljivo lepo polt inkožo očisti ren poskrbi je za zelo in ™ 2 ROSA CENTIFOLIA vse nečistoče naokoli obrazu. občutljivi predel oči.Primeren je za CLEANSING zelo občutljivo kožo in 3-in-1 Ne vsebuje alkohola, občutljivi predel okoliml oči.mil ali WATER – 200 drugih detergentov. Ne vsebuje alkohola, mil ali drugih detergentov. 2 ROSA CENTIFOLIA™

Nežen tri v enem – 150čistilec ml občutljivi predel okoli oči.

3 3 3

OBLAK OBLAK COMMERCE COMMERCE OBLAK D.O.O., D.O.O., COMMERCE TRŽAŠKA TRŽAŠKA CESTA D.O.O., CESTA TRŽAŠKA 80A,80A, 13701370 CESTA LOGATEC LOGATEC 80A, 1370 LOGATEC

Nežen čistilec tri v enem od-

EXPRESS ™ stranjuje ličila –MAKE-UP tudi vodoodpor1 ROSA CENTIFOLIA REMOVER na, poskrbi za lepo polt in očisti EXPRESS MAKE-UP vse150 nečistoče – ml na obrazu. PrimeREMOVER

Ne vsebuje alkohola, mil ali stranjuje ličila, tonizira in čisti drugih detergentov. Nežen čistilec na tri vobrazu. enem Priodvse nečistoče stranjuje ličila, tonizira in čisti ™ meren je zaCENTIFOLIA zelo občutljivo kožo 3 ROSA vse nečistoče na okoli obrazu. in občutljivi predel oči. PriFOAMING CLEANSER meren je za zelo občutljivo Ne vsebuje alkohola, milkožo ali – 150 ml in občutljivi predel okoli oči. drugih detergentov. Ne vsebuje alkohola, mil doali Nežna čistilna pena brez ™ drugih detergentov. 3 ROSA CENTIFOLIA danih detergentov z dodanimi vrtničnimi ekstrakti odstranjuFOAMING CLEANSER™ 3 ROSA CENTIFOLIA je 150 ličila ml in nečistoče iz okolja. – FOAMING CLEANSER Koža je sveža in čvrsta, globinNežna čistilna pena brez do– 150 ml sko očiščena. danih detergentov z dodanimi Nežna čistilna penaodstranjubrez dovrtničnimi ekstrakti danih detergentov z dodanimi je ličila in nečistoče iz okolja. vrtničnimi ekstrakti odstranjuKoža je sveža in čvrsta, globinje in nečistoče iz okolja. skoličila očiščena. Koža je sveža in čvrsta, globinsko očiščena.

4 4 4

www.oblak-com.si RenSlovenija RenSlovenija www.oblak-com.si 2/27/14 8:53 AM www.oblak-com.si 37/2014

ogl_oblak_01_07_03_SENSA_213x275.indd 1

2/27/14 8:53 AM

ogl_oblak_01_07_03_SENSA_213x275.indd 1

2/27/14 8:53 AM

U T U


5 5 5

LIFTING & FIRMING TREATMENT MASK ANTI-WRINKLE TREATMENT WITH VITAMIN C REJUVENATING NOURISHING TREATMENT

LIFTING & FIRMING TREATMENT MASK Maska za obraz z učvrščevalnim in lifting učinkom • Koencim Q10 – Antioksidant, upočasnjuje razgradnjo kolagena. • Aloe Vera – Vlaži kožo, generator elastina in kolagenskih vlaken, kožo pomirja in deluje proti vnetno • Kolagen - Glavna sestavina vezivnega tkiva, zagotavlja odpornost in prilagodljivost na stres. Kolagen je eden izmed najbolj važnih tkiv v človeškem telesu. Pomanjkanje kolagena, naredi šibka tudi ostala vezivna tkiva. • Hialuronska kislina

4 4 4

REJUVENATING NOURISHING TREATMENT Pomlajevalna in hranljiva maska za obraz • Kaviar - Izboljša procese kožnih celic & upočasnjuje staranje. Vsebuje vitamine A, D, B1, B2 in B6, ter mikro elemente Co, Cu, P, Si, Zn. • Arbutin - Svetli kožo, zavira tirozinazo in preprečuje nastajanje melanina • Hialuronska kislina - Močan zaviralec staranja => lovilec prostih radikalov, močan proti gubni učinek, zaradi hidrofilnih lastnosti. • Papaja - Pomirja, regenerira in vlaži, encim papaje odstranjuje odmrle celice, za gladko polt.

ULTRA-MOISTURIZING FOOT TREATMENT ANTI-PERSPIRANT AND DEODORANT PROTECTION TREATMENT EXFOLIATING FOOT RENEWAL TREATMENT

oblak commerce d.o.o., tržaška cesta 80a, 1370 logatec

OBLAK OBLAK COMMERCE COMMERCE OBLAK D.O.O., D.O.O., COMMERCE TRŽAŠKA TRŽAŠKA CESTA D.O.O., CESTA TRŽAŠKA 80A,80A, 13701370 CESTA LOGATEC LOGATEC 80A, 1370 LOGATEC

si

ANTI-WRINKLE TREATMENT WITH VITAMIN C Maska za obraz z anti-ageingom in z vitaminom C • Vitamin C - Močan antioksidant, izboljša videz stare kože, preprečuje hiperpigmentacijo. • Ananas - Vsebuje encim, ki deluje kot piling, bogat s hranili, vitamini C, P in Mn. • Kolagen • Hialuronska kislina

ULTRA-MOISTURIZING FOOT TREATMENT Ultra vlažilna maska za stopala • Kolagen - Glavna sestavina vezivnega tkiva, zagotavlja odpornost na stres in prilagodljivost. Kolagen je eden izmed najbolj važnih tkiv v človeškem telesu. Pomanjkanje kolagena, naredi šibka tudi ostala vezivna tkiva. • Olivno olje - Glavna sestavina: Oleinska kislina, vlaži, regenerira celice in mehča kožo, Vitamin E: antioksidant, ki preprečuje nastanek prostih radikalov, odgovornih za staranje, vsebuje tudi A, D in K vitamin. • Aloe Vera - Raztaplja maščobne obloge, ki zamašijo pore, regeneracija celic • Urea - Preprečuje izgubo vlage, Odstranjevanje odmrlih celic – peeling.

si4 8:53 AM si

4 8:53 AM

4 8:53 AM

37/2014

ANTI-PERSPIRANT AND DEODORANT PROTECTION TREATMENT Maska za stopala proti neprijetnemu vonju in zaščiti stopal • Hazel - Uravnava sebum, ki zagotavlja vlago in mehkobo kože • Scuttellaria - Vpija vlago in odvaja toploto, odstranjuje strupe • Ginseng - Pospešuje izločanje toksinov, izboljša elastičnost kože • Makadamija - Antioksidant, regeneracija in mehkoba stopal • Camellia - Vlaženje in celjenje • Aluminum chlorohydrate - Zmanjša potenje za 20%., deluje antibakterijsko • Natrijev bikarbonat - Deluje kot deodorant na stopala, nevtralizira Ph, kateri povzroča kislino • Cinkov oksid - Adstringens – zožuje površinske krvne žilice in tako zmanjšuje vnetja, deluje tako, da zmanjšuje znojenje in posledično odpravlja neprijeten vonjave

EXFOLIATING FOOT RENEWAL TREATMENT Intenziven obnovitveni piling nog • Videzno izboljša videz vaših nog že s prvo uporabo. • Pospešuje obnavljanje kožnih celic in odstranjuje mrtve celice iz zgornje plasti kože. • Vrača prožnost in mehkobo suhim in razpokanim stopalom.

ANTI-AGEING REGENERATIVE GLOVES Maska za roke z anti-ageing učinkom • Kolagen - Glavna sestavina vezivnega tkiva, zagotavlja odpornost na stres in prilagodljivost • Kolagen je eden izmed najbolj važnih tkiv v človeškem telesu. Pomanjkanje kolagena, naredi šibka tudi ostala vezivna tkiva. • Olivno olje - Glavna sestavina: Oleinska kislina, vlaži, regenerira celice in mehča kožo, Vitamin E: antioksidant, ki preprečuje nastanek prostih radikalov, odgovornih za staranje, vsebuje tudi A, D in K vitamin. • Aloe Vera - Raztaplja maščobne obloge, ki zamašijo pore, regeneracija celic • Urea - Preprečuje izgubo vlage • Odstranjevanje odmrlih celic – peeling. Na voljo v vseh poslovalnicah Sanolabor, Maxi in nekaterih parfumerijah Beautique.

23

Oblak commerce d.o.o., www.oblak-com.si


SAVNE

TOPLOTA, KI ZDRAVI

VERONIKA BILBAN

Vse več ljudi se odloči, da bodo začeli uporabljati savno, saj so njeni pozitivni učinki znani že zelo dolgo. Če sodite med tiste, ki se z njo še niste spoznali in še vedno oklevate ali bi jo preizkusili, potem ne oklevajte. Poizkusite, raziščite različne vrste savn in izberite tisto, ki vam najbolj ustreza!

Eden izmed pozitivnih učinkov uporabe savne je tudi zmanjševanje stresa. Zakaj je to tako zelo pomembno? Preprosto zato, ker veliko medicinskih študij dokazuje, da stres v vsakdanjem življenju negativno vpliva na naše zdravje. Mnogo bolezni je povezanih z njim in ravno zato se je priporočljivo odpraviti v savno, kadar ste nervozni, razdražljivi, pod velikim pritiskom … Topel, tih 24

prostor, v katerem ni hrupnih, motečih dražljajev, sprosti celotno telo, mišice, izboljša cirkulacijo krvi in stimulira delovanje endorfinov, ki so kemikalije v telesu, ki nas spravljajo v dobro voljo, poleg tega pa tudi zmanjšujejo bolečino, ki nastane pri artritisu in drugih podobnih težavah. Prav tako se zaradi toplote dvigne telesna temperatura, kar povzroči raztezanje krvnih žil ter hitrejši pretok

krvi po njih. To pa pomeni, da se pospeši naraven proces zdravljenja. Strokovnjaki svetujejo, da se po športni aktivnosti odpravite v savno ter pomagate mišicam, da se hitreje sprostijo, hkrati se zmanjša pritisk in odstranijo se strupene snovi, ki so morebiti prisotne. Nedvomno savna tudi spodbuja potenje, ki pa ima veliko dokazanih zdravil37/2014


SAVNE

nih učinkov. Ko se toplejša kri premika proti kožni povrhnjici, živčni sistem pošlje signale na milijone žlez znojnic, ki pokrivajo človeško telo. Ko so le-te stimulirane, proizvedejo znoj, katerega naloge so ohladiti telo, sestavljen pa je iz 99% vode. Močno potenje v savni lahko pomaga zmanjšati raven svinca, bakra, cinka, nikla in kemikalij, ki so toksini, pridobljeni iz stalnega stika z okoljem. Zdravniki in tudi drugi iz medicinske stroke zatrjujejo, da je treba organizem redno razstrupljati, kar pa lahko naredite ravno s pomočjo savn in potenja. Savne so že nekdaj uporabljali v lepotne in zdravstvene namene, saj je mogoče z njo na primer očistiti kožo. Ko se telo začne potiti in izločati pot, se koža čisti, umrle celice nadomestijo nove, s čimer se ohrani dobra kondicija kože. Potenje odplakne bakterije iz epidermalne plasti in znojnih kanalov. Čiščenje por se je izkazalo, da izboljšuje kapilarno cirkulacijo, kar daje koži mehkejši videz. Hranljive snovi in minerali v znoju so bistvene za ohranjanje kolagena v koži. Vsekakor savna ne bo odstranila in preprečila akne, ampak lahko precej pripomore k boljšemu videzu kože, saj nam jo pomaga očistiti od znotraj navzven, ne le na povrhnjici.

Za boljši spanec Raziskave so pokazale, da naj bi bil tudi bolj trden in globok spanec posledica uporabe savne. Ko se telesna temperatura poviša v poznem popoldnevu, se bo počasi spustila ob večernem času, zaradi česar lažje zaspimo. Temparatura, ki upade, ko zapustimo savno namreč signalizira telesu, da je čas za v posteljo. To počasno zmanjšanje v endorfinih je ključ do boljšega spanca. Veliko oseb po celem svetu je doživelo izkušnjo, da so po obisku savne spali bolj trdno, mirno in kvalitetno. Mnogi zanemarijo vpliv savn na spodbujanje družabnosti. Čeprav gre večinoma za intimno vzdušje, lahko predstavlja tudi prostor za sklepanje novega prijateljstva ali pa krepitev vezi med ljudmi, ki se imajo radi oziroma so si kako drugače naklonjeni. Vsekakor ne smete pozabiti, da morate biti vljudni in govoriti na primer tišje kot ste vajeni, poleg tega ne komunicirajte z nekom, ki vam daje vedeti, da mu ni do pogovora, ker bi se enostavno raje sproščal v miru in tišini. Visoke temperature v tradicionalnih in infrardečih savnah spodbudijo srčni utrip, ki se lahko poviša iz 60-70 utripov na minuto na 110-120 utripov v savni, včasih tudi več. Z redno uporabo savn,

boste trenirali srčno mišico ter pomagali telesu pridobiti moč. Še več koristi vašemu zdravju boste naredili, če se boste knajpali, kar pomeni, da si po savni privoščite hladen tuš ali pa se potopite v bazen s hladno vodo. Ko je telo izpostavljeno visoki temperaturi in pari, proizvaja bele krvne celice hitreje, kar pomaga pri boju proti bolezni in pomaga uničiti viruse. Savna pomaga, da se uprete prehladom, tudi alergijam – še posebej, kadar ste v parni savni. Dejstvo je, da poznamo več vrst savn, ki se med sabo razlikujejo po vlažnosti, temperaturi, ambientu, osvetlitvi in namenu. Ne glede na to, katero boste izbrali, boste naredili uslugo vašemu zdravju in počutju. Pospešitev krvnega obtoka, hitrejše izgubljanje teže, regulacija krvnega tlaka, preprečevanje prehlada, pozitivno delovanje na srce, žleze in na naše psihično stanje so le nekateri njeni pozitivni učinki, zaradi katerih je obisk savne priporočljiv v vseh letnih časih. Savnanje se odsvetuje le ljudem, ki so občutljivi na vlago, imajo težave z visokim krvnim pritiskom, epilepsijo, raka, kožne bolezni, težave s srcem ali kakršnokoli drugo bolezensko stanje, ki ga spremlja povišana telesna temperatura.

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Jarški cesti 10a v Ljubljani! Nudimo vam infrardeče, finske in parne savne ter izdelavo vseh vrst savn po meri. T: 01 547 30 98, 070 426 700, E: info@bellamar.si

www.bellamar.si 37/2014

25


BIVANJE

POMEN DOBREGA PREZRAČEVANJA SARA SOČAN

Če imate v stanovanju zatohel, slab zrak ter če vas moti prevlažen zrak in se večkrat slabo počutite, potem odpravite težave in prostore dobro prezračite. Kako se boste počutili v prostoru in celo to, kako storilnostni boste ter kakšna bo vaša koncentracija, je odvisno od temperature, osvetljenosti, gibanja zraka, hrupa in podobno, med njimi pa je zelo pomembna tudi kakovost zraka. Le-tega dosežemo z zračenjem, ki je potrebno predvsem zaradi odstranjevanja škodljivih snovi in različnih vonjav. Večina ljudi zrači svoje bivalne prostore z odpiranjem oken, misleč, da s tem zagotavljajo zadostno količino svežega zraka za dihanje. Za normalno dihanje zadostuje že zrak, ki v prostor pride zaradi netesnosti stanovanjskega prostora. Te netesnosti predstavljajo v glavnem pripire pri oknih in zunanjih vratih, pa tudi nekatere gradbene konstrukcije prepuščajo zrak. Pogoja za tako izmenjavo zraka (imenujemo jo tudi narav-

no prezračevanje) sta temperaturna razlika med notranjostjo prostora in okolico ter veter. Če je notranja temperatura višja od zunanje, kar je posebej izrazito pozimi, nastane zaradi različne gostote toplega in hladnega zraka določena tlačna razlika, ki povzroči gibanje zraka. Veter povzroča intenzivnejši prodor zraka v prostore, saj na strani, ki je izpostavljena vetru, povzroči nadtlak, na ostalih straneh pa podtlak. Novejša stanovanja so zgrajena skladno s predpisi, ki veljajo v gradbeništvu za izgradnjo stanovanj s posebno pozornostjo na energetskih izgubah, kar pomeni dobro izoliran ovoj zgradbe ter kakovostna zrakotesna okna in vhodna vrata. Zelo redka stanovanja pa imajo izvedeno prezračevanje. Kuhinjske nape in ventilatorji zgolj prisilno

črpajo slab zrak iz stanovanja, dotoka svežega zraka pa ne zagotavljajo. Zato se ustvari podtlak, in ko odpremo vhodna vrata, v prostor vdre še slab zrak iz neprezračenih hodnikov. Večkratno zračenje na dan z na stežaj odprtimi okni po vsaj pet minut pa je pogosto nezaželeno zaradi prepiha, vdora hrupa, pogosto umazanega zraka, pozimi hladu v segret prostor, poleti pa toplega zraka v ohlajen prostor. Učinkoviti prezračevalni sistemi Naknadno vgrajevanje prezračevalnega sistema je bilo do nedavnega zahtevno in drago, zdaj pa že tudi na slovenskem trgu obstajajo preproste in trajne rešitve (kot je na primer vgradnja decentraliziranega prezračevalnega sistema).

Modro prezračevanje za zeleno prihodnost.

energy-efficient

Lunos d.o.o., Robbova ulica 2, SI–1000 Ljubljana +386 01 620 43 00, E: info@lunos.si 26

www.lunos.si 37/2014


SAVNE

KATERA VAM JE NAJLJUBŠA? SARA SOČAN Finske savne so poznane po tem, da močno ogrejejo prostor, kar sproži potenje uporabnika savne. Medtem ko so infrardeče savne narejene tako, da globinsko pregrejejo telo že ob nizkih temperaturah. Poleg finske in infra savne je tu še bio-zeliščna, kjer je temperatura nižja ob istočasni višji vlagi. Katero vrsto savne boste izbrali, je odvisno od vas. Vsaka ima svoje specifike, zato je najbolje, da se pred obiskom savne podučite o njenih značilnostih. Najbolj uporabljene so še vedno finske, katerim sledijo parne ter v zadnjih letih vedno bolj priljubljene infra. Finska savna V finsko savno, katera spada med suhe savne, se odpravite, če dobro prenašate visoko temperaturo. V njej lahko temperatura naraste celo preko 100 stopinj Celzija, medtem ko je relativna vlaga v njej dokaj nizka in lahko doseže cca. 5 – 15 %. (vlago v savni jo lahko prilagajate s polivanjem kamnov in zračenjem. Za primerjavo - v stanovanju naj bi bila med 35 do 55%). Zaradi takšnih pogojev ni priporočljivo, da bi se v njej zadrževali dlje časa, priporoča se le okoli 15 minut, nakar sledi interval ohlajanja, ki naj traja min. 15 min (lahko tudi več), šele nato se znova vrnite v savno. Upo-

37/2014

rabo savne se priporoča 2 do 3 krat tedensko, vendar le izkušenim savnarjem, začetnikom se priporoča uporaba 1 krat tedensko, ob pogoju, da intervali ne trajajo dlje od 10 minut. Če želite, si lahko finsko savno uredite tudi v zavetju vašega doma. Za to vrsto savne ne potrebujete ogromno elementov in je dokaj enostavna za gradnjo. Odločiti se morate le, kako veliko boste izbrali, kakšen les boste uporabili, nato pa se lotite še nakupa peči, luči, kamnov, čebra in drugih dodatkov. Turška savna V nasprotju s finsko savno, spada turška med mokre (parne) savne, in sicer zaradi velike količine vroče pare. Za te savne je značilna temperatura okoli 50 stopinj Celzija in visoka vlažnost, ki lahko doseže tudi do 100 %. Za ogrevanje parne savne se uporabljajo parni generatorji. Ti s pomočjo vode ustvarjajo velike količine pare, ki jo vpihujejo v prostor savne. Zaradi nižjih temperatur lahko turško savno uporabljamo večkrat tedensko. Tudi turško savno si je mogoče, če imate zanjo primeren prostor, postaviti doma. Infrardeča savna V zadnjih letih so vedno bolj priljubljene infra rdeče savne v kateri telo infrardeče žarke direktno absorbira. Tem-

perature v taki savni segajo med 45-60 stopinj Celzija, povzročajo pa intenzivnejše potenje kot ostale vrste savn, saj toplota, ki jo grelci oddajajo prehaja celo do 4 cm globoko pod kožo. Nekateri pravijo temu tudi »globinsko čiščenje kože«. V tej vrsti savne naj bi se komaj 20 % energije porabilo za ogrevanje zraka, medtem ko ostala energija preide neposredno v telo. Ker temperature v njej niso tako zelo visoke kot pri finski, je prijetnejša za ljudi, ki so občutljivi na visoke temperature.

PROMOCIJSKO SPOROČILO

27


28

37/2014


37/2014

29


KOZMETIKA

PRAKTIČNE IN PRILJUBLJENE MICELARNE VODE SARA SOČAN Miceli so drobne molekule iz maščobnih kislin, ki se odlično obnesejo pri odstranjevanju ličil, prahu in drugih nečistoč na obrazu. Delujejo kot magnet: ko jih z blazinico vate nanesete na kožo, zaprejo olje in ličila v svoje jedro, s čimer jih je mogoče enostavno odstraniti iz obraza. So izjemno praktične, saj pri tem ne potrebujete niti vode. Funkcija in zgradba kože Koža ima več funkcij, in sicer nas ščiti pred izhlapevanjem, snovmi iz okolice, prav tako nas ščiti pred mehanskimi dejavniki iz okolja, skrbi za termoregulacijo, omogoča zaščito pred UV sevanjem, skrbi za imunsko zaščito, opravlja sekretorno funkcijo (znoj, loj in dišavnice) in omogoča zaznavo (čutilo za bolečino, dotik, hlad, toploto in pritisk).

korneociti so epidermiodalne celice, specifične za osnovno nalogo kože - zaščito pred zunanjim vplivom na človeški organizem. V sami koži in notranjih organih lahko, le tako zaščiteni, potekajo zapleteni biokemični procesi v konstantnih notranjih pogojih. Seveda pa je sestava, vrsta celic, telesc in struktur ter biokemičnih procesov v koži kot celoti zelo kompleksna in raznovrstna.

Zgrajena je iz epidermisa na vrhu, dermisa (coris) in podkožja. Keratinociti,

Čiščenje kože »Osnova vsake dobre nege kože je primerna izbira čistilnega sredstva. V preteklosti so bila to mila, ki so po definiciji alkalna, zatem mleka in podobno … Z njihovo uporabo se je tudi površina kože zalkalinizirala, odstranilo se je preveč zaščitne bariere kože, s tem se je porušil optimalen površinski pH kože in spremenila sta se odgovor keratinocitov ter obrambna plast kože. Da se je ta pH ponovno znižal, so začeli uporabljati tonik, razne vodice ... V Franciji pa so že pred več kot 10-imi leti uporabljali micelarne vode z njihovimi znanimi termalnimi vodami. Pravijo, da so jih prve uporabljale francoske manekenke, ki se morajo velikokrat ličiti,« pojasni Nastja Lazar, dr. med. spec. dermatologije. Čistilno sredstvo mora odstraniti ličila, umazane delce iz okolja, znoj , prekomeren sebum, mikroorganizme in odmrlo plast korneocitov s površine kože, ne da bi poškodovalo ali nadražilo globje plasti. Kadar nanesemo micelarno vodico

30

z gobico ali vato na površino kože, se miceli »odprejo« in sprejmejo umazane delce , ki obležijo na gobici. V bistvu brez vtiranja, drgnjenja kot magnet povlečejo umazanijo stran. »Proizvajalci micelarnih vodic jih danes izdelujejo brez za kožo dražečih parabenov, alkohola in parfumov - vsi so v zadnjih letih poznani kot sestavine, ki naj bi na koži povzročale težave. Parabeni naj bi dolgoročno povzročali spremembe celic, alkohol kožo preveč razmasti, poškodovana je površina korneocitov, dišave pa so povzročiteljice alergij na kontakt, ki so vedno bolj pogoste. Proizvajalci običajno dodajo le rastlinske izvlečke, za katere je znano, da kožo navlažijo, pomirjajo in optimizirajo pH,« razloži sogovornica in doda, da pri micelarnih vodicah ni potrebno niti spiranje z vodo, saj je ta ponekod tako trda, da sama deluje neugodno na kožo. Micelarne vodice so uporabne za oči in cel obraz, vrat, dekolte. S tem odpade nakup odstranjevalca ličil, mleka za čiščenje in tonika ali osvežilne vodice. Danes so že različni izdelki za različne tipe kože, na vprašanje, kako vemo, kaj naj izberemo oz. katera micelarna vodica je torej najbolj primerna za določen tip kože, pa Lazarjeva svetuje: »Bioderma je francoska linija dermatološke kozmetike, ki je bila gotovo med prvimi pri izdelavi micelarnih vodic in ima vse za različne tipe kože, zatem Avene, La Roche Posay , pa tudi Eucerin, Nivea, Garnier, Loreal jih imajo danes na prodajnih policah.« 37/2014


PROBIOTIKI ZA VAGINO

ZA INTIMNO ZDRAVJE SKRBIMO S POMOČJO NARAVE Slej ko prej se skoraj vsaka od nas sreča z okužbo nožnice ali zunanjega spolovila; po statistiki kar 75 odstotkov žensk vsaj enkrat v življenju.

ellen najdemo dva izdelka s probiotiki, namenjena preventivi in samopomoči ob ginekoloških vnetjih: higienske tampone in kremo.

Težave povzročajo bakterije oziroma glivice, ki porušijo ravnovesje naše nožnice. Ugodne razmere zanje nastanejo zaradi starostnih ali hormonskih sprememb, zaradi kontracepcije ali zdravljenja z antibiotiki, vzrok za težave so lahko tudi pretirana ali neustrezna higiena, spolna aktivnost, pa tudi spodnje perilo ali higienski vložki iz sintetičnih materialov. Izcedek, neprijeten vonj, srbenje, pekoč občutek ali celo bolečine so znaki, ki zahtevajo zdravniški pregled, morda tudi jemanje antibiotikov ali antimikotikov. Ko pa ugotovimo, da se nam okužbe in vnetja ponavljajo, lahko učinkovito ukrepamo same: pomagamo si s probiotiki, ki jih vnesemo v nožnico ali na zunanje spolovilo.

Probiotiki niso le v naših prebavilih in črevesni flori. Druga vrsta teh mlečnokislinskih bakterij pomaga ponovno vzpostaviti in uravnotežiti mikrofloro nožnice in s tem okrepi naravno telesno obrambo.

V Tosamini znamki Natura Femina by

S tamponi Natura Femina by ellen s probiotiki si bomo ob okužbah poma-gale med menstruacijo. Probiotiki pričnejo delovati, ko tampon vpije menstrualno kri in se ogreje na telesno temperaturo. Da bodo te »dobre« bakterije delovale optimalno, se moramo držati načela 3 x 3 x 3: uporabiti moramo vsaj tri tampone dnevno, tri menstrualne dni ciklusa in tri cikluse zaporedoma. Tako bomo izkoristile dvojni učinek tamponov: pomagajo blažiti in preprečevati okužbe,

hkrati pa so tudi odlična zaščita ob menstruaciji. Krema Natura Femina by ellen s probiotiki nam bo pomagala odpraviti suhost intimnih predelov, srbečico, izcedek in neprijetenj vonj ob okužbah. Ker poleg probiotikov vsebuje tudi rastlinske maščobe, je koristna na dva načina: vlaži in ščiti kožo ter pomaga vzdrževati naravno mikrofloro zunanjega spolovila. Uporabljamo jo lahko samostojno ali v kombinaciji s tamponi. Izkoristimo, kar nam ponuja narava in poskrbimo za intimno zdravje na njen način. S probiotiki v tamponih in kremi Natura Femina by ellen nam bo uspelo telesni ščit pred okužbami okrepiti, že nastalo škodo pa na popolnoma naraven način popraviti. Izdelki Natura Femina by ellen s probiotiki so na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah, drogerijah dm ter na www.tosama.si

Probiotiki ZA vagino

Vzpostavite in ohranite mikrobiološko ravnovesje vaših intimnih predelov na naraven način

by

- s probiotiki.

Tamponi s probiotiki

37/2014

Intimna krema s probiotiki

Na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah in drogerijah DM.

www.tosama.si

PROMOCIJSKO SPOROČILO

31


AJURVEDA

ZDRAVJE PRINAŠA ZDRAVA PREBAVA

DR. MANIVANNAN RAMASAMY

S stališča ajurvede je zdrav prebavni sistem najpomembnejši za zdravje in dobro počutje. Zdrava prebava vodi v zdravo življenje. Motena prebava vodi v bolezen. Tako preprosto je. Ajurvedski nasveti proti motnjam prebave in zaprtju Zdrava prebava zagotavlja, da vse hranljive snovi, ki jih zaužijemo, preidejo v naše celice. Z drugimi besedami – smo, kar jemo in prebavimo! Če je naša prebava zdrava, lahko naše telo proizvaja zdrava tkiva, če pa je šibka, naša tkiva, kot so mišice, kri in živci, oslabijo in so bolj dovzetna za bolezni.

Ajurvedski zdravnik dr. Manivannan je bil rojen v južnoindijski državi Tamil Nadu, v mestu Ooty. Vedno je želel delati v tujini: po prijateljevem posredovanju je sprejel delo ajurvedskega zdravnika v Ljubljani. Pri nas živi in dela peto leto. Za Slovence je iznašel celo »slovensko ajurvedsko dieto«, ki temelji na lokalno pridelani hrani.

Vzroki za prebavne bolezni so v naših dejanjih. Z vztrajanjem pri neprimernih prehranskih navadah porušimo ravnovesje telesnih doš (metaboličnih energij). Na primer vata došo (element zraka) zmotimo s hladno, suho in lahko hrano, kot je surova zelenjava. Pito (element ognja) povečamo s toplo, oljnato, lahko hrano, kot je dobro spražena zelenjava in kapho (element vode) s hladno, težko, močnato hrano, kot je sladoled ali hladen jogurt. Če je poleg vsega naš

način prehranjevanja nepravilen, je lahko to še bolj škodljivo, kot uživanje napačne hrane. Zdrava hrana, zaužita na napačen način vseeno povzroča motnje prebave. Simptomi slabe prebave so prekomerni vetrovi, zaprtje, driska, spahovanje, zgaga, bruhanje, napihnjenost in bolečine. Po praznikih nas pogosto pesti zaprtje Zaprtje se po ajurvedi pojavlja zaradi prekomerne vate (elementa zraka). Vsi ljudje z vata telesno konstitucijo imajo to težavo do neke mere. Z ajurvedskega stališča pa so glavni vzrok zaprtja slabe prehranske navade. Vata je zadolžena za vse vrste gibanja znotraj telesa. Ko je uravnovešena, nikoli ne povzroči težav, če pa je povišana, povzroči več gibanja in s tem izsušenost, ki jo povezujemo z zaprtjem.

Nekaj pogostih prehranskih navad, ki vodijo v zaprtje: 1. Prehranjevanje ob različnih urah. 2. Pozna večerja. 3. Hrana, ki je težko prebavljiva. 4. Premalo vlaknin. 5. Suha hrana. 6. Pitje prevelikih količin čaja in kave. 7. Pitje mrzlih pijač. 8. Uživanje premajhnih količin vode.

32

37/2014


AJURVEDA

S čim si lahko pomagamo? 1. Jejmo uravnoteženo prehrano, dovolj vlaknin, polnozrnate izdelke, sveže sadje in zelenjavo ter lahko prebavljive maščobe v primernih količinah. 2.

Pomaga tudi uživanje kuhane hrane. Začimbe, kot so semena kumine, koriander, kurkuma, koromač in asafetida, hrano naredijo bolje prebavljivo.

3. Izogibajmo se ocvrte hrane in fižola. 4. Izogibajmo se oreščkom in suhemu sadju. Lahko jih uživamo v zmernih količinah, vkolikor jih namočimo ali pokuhamo. 5. Izogibajmo se pasteriziranega mleka, kuhanih jajc, preveč kuhanega mesa in rafiniranega škroba. 6. Pijmo zadostne količine tekočin.

Ajurvedski pregled s pulz diagnozo - pregled zdravstvenega stanja s svetovanjem o ustrezni prehrani, izdelava prehranske tabele glede na telesni tip-doše

7. Popijmo kozarec toplega mleka, ko se odpravljamo v posteljo. To bo poskrbelo za jutranje odvajanje. V primeru zelo hudega zaprtja si naredimo mešanico mleka z dvema čajnima žličkama ricinusovega olja. 8. Redno se gibajmo. 9. Večerja naj bo lahka. 10. Izogibajmo se hladnih pijač, kolikor se le lahko, še posebej v kombinaciji s hrano.

37/2014

S tem kuponom 10% popust na pulz diagnozo, koriščenje do 31.12.14. Ostale akcije in popusti se med seboj izključujejo. 33


S POMOČJO SODOBNEGA LASERJA SE LAHKO ZNEBIMO VELIKO TEŽAV V ordinaciji za estetiko, zdravstveno in anti-aging medicino Alfa Estetica z uporabo napredne laserske naprave poskrbimo, da se boste znebili manjših težav, ki vam grenijo življenje. Odločite se lahko za odstranjevanje dlačic, sončnih in starostnih peg, žilnih sprememb, za fotopomlajevanje, zdravljenje inkontinence, znebite pa se lahko tudi nadležnega spanca. Dolgotrajno odstranjevanje dlačic dosegamo z uporabo laserja-FOTONA Nd:Yag. Dlačice se uničijo na principu selektivne in homogene fototermolize. Laserski žarek selektivno razpoznava pigment v dlačici, se v pigmentu (melaninu) absorbira in toplotno uniči dlačico. Običajno je potrebno v povprečju od 6-10 posegov, kar je odvisno od vrste, gostote, barve dlačic in hormonskega stanja vsakega posameznika.

Odstranjevanje sončnih in starostnih peg ter kožnih izrastkov Sončne pege, lise, starostne pege, poroženitve in bradavice. Poseg je hiter in poteka brez bolečin. Celjenje traja 7-10 dni. Odstranjevanje žilnih sprememb (kapilar na obrazu in nogah, spider ven, hemangiomov in retikularnih ven premera do 4 mm opravljamo z laserjem Nd.Yag. Gre za zelo učinkovit laserski sistem, ki ga uporabljajo zdravniki in usposobljen medicinski kader, število posegov pa je odvisno od števila in debelosti kapilar. Za širše modre kapilare in vene potrebujemo povprečno 3-4 laserske terapije. Neablativno in minimalno ablativno fotopomlajevanje in laserskI piling Zmanjševanje aktivnosti fibrobrastov v vezivnem tkivu in zmanjšanje napetosti ter gostote kolagenskih vlaken sta največja krivca za staranje kože. Fotonin neinvaziven laserski sistem Ng:Yag in Er:Yag spodbudi mikrovaskularno obnavljanje aktivnosti fibrobrastov in kolagena. Minimalno ablativno fotopomlajevanje je lahek laserski piling. Koža je v nekaj dneh po posegu obnovljena, brez pigmentacij, roževinastih sprememb in gubic. Za zdravljenje glivic na nohtih in virusnih bradavic uporabljamo neablativno metodo z laserskim sistemom Nd:Yag Fotona. Laserski snop je zasnovan tako, da deluje skozi noht ter uniči glivice pod in v njem. Če je posteljica nohta zdrava, nov noht zraste v 6–12 mesecih, prvi rezultati pa so vidni že po treh mesecih. Za popolno ozdravitev glivic svetujemo 6-8 posegov, ki si sledijo v razmiku enega tedna. Ozdravitev je 100%.

Lasersko zdravljenje inkontinence Najpogostejša je stresna inkontinenca, ki nastane kot posledica hormonskega usihanja, števila porodov in pre34

PROMOCIJSKO SPOROČILO

37/2014


komerne telesne teže. Običajno uide manjša količina urina (pri kašljanju, kihanju, smehu, hoji po stopnicah, dvigovanju težkih predmetov).

Postopek se izvaja v dveh enostavnih korakih: 1. Prekondicioniranje - laser pregreje tkivo. 2. Krepitev tkiva - laser okrepi tkivo.

Najnovejša metoda zdravljenja stresne urinske inkontinence je laserska terapija. Laserska svetloba s toplotnim učinkom povzroči krčenje kolagenskih vlaken v sprednji steni nožnice. Zato se spremeni elastičnost tkiv nožnice in urogenitalne prepone. Ker pa se mehur drži sprednje stene nožnice, se povečana elastičnost tkiv kaže tudi na sečnem mehurju. Poenostavljeno povedano, organom, ki so bili prej povešeni, vrnemo prvotno anatomsko lego in s tem kontinenco. Poseg opravlja specialist ginekolog.

Celotna terapija NightLase je sestavljena iz treh ločenih terapij, in sicer se izvede v šestih tednih. Končni učinek terapije traja do enega leta in pol. Ko pacienti ali njihovi bližnji opazijo, da je učinek izzvenel, se lahko izvede nov krog terapij.

Laserska terapija smrčanja Zaradi smrčanja ima težave veliko ljudi. Neprijetne zvoke smrčanja povzroča vibriranje mehkih tkiv v zgornjih dihalih, ko zrak potuje iz ust skozi nos in obratno. Zaradi hitrega pretoka zraka skozi ožine pride do padca pritiska in do podpritiska (srka), jezik zapade in ob vdihu ter izdihu pride do smrčanja. Dolgotrajno smrčanje povzroča strukturne spremembe v tkivu zgornjih dihal: povečata se zlasti jeziček in mehko nebo.

Poseg opravlja Alenka Bindas, dr. med. Dolgotrajno smrčanje povzroča strukturne spremembe v tkivu zgornjih dihal: povečata se zlasti jeziček in mehko nebo, pravi ALENKA BINDAS, dr. med., specialistika ginekologije in porodničarstva.

ALFAESTETICA ORDINACIJA ZA ESTETSKO, ZDRAVSTVENO IN ANTI-AGING MEDICINO Krumperška ulica 11, 1230 Domžale Slovenija, t: +386 599 41 304 m: +386 41 606 477 www.alfaestetica.si

37/2014

PROMOCIJSKO SPOROČILO

35


BORILNE VEŠČINE

IWAMA RYU AIKIDO SOOČENJE S SAMIM SEBOJ PETER BABAROVIČ Iwama Ryu Aikido je izvorni Aikido, kot ga je učil njegov ustanovitelj O. Sensei Morihei Ueshiba in se je do dandanes ohranil v izvorni obliki. Njegova filozofija temelji na spoznanju, da bistvo borilnih veščin ni uničenje nasprotnika, temveč zaščita življenja in skrb za naravo, mir ter napredek. - prožnost (sposobnost ohranjati pokončno držo v težavah).

Iwama Ryu Aikido je pot, kako najti skladnost, lepoto, mir v vsakdanjem življenju in tudi v kritičnih okoliščinah, ter kako razumeti lastno življenje in soodvisnost z drugimi. Nekoč je Morihei Ueshiba dejal svojim učencem: “Če poskušate obvladati nasprotnika s silo, pa četudi vam je uspelo, ste si ustvarili samo novega sovražnika.” Primerna za vsakogar Ljudje smo v prvi vrsti sami odgovorni za naše zdravje in kvaliteto našega življenja in vse kar se dogaja okoli nas v naši notranjosti, se odraža v svetu okoli nas. Vadba Iwama Ryu Aikida je primerna za vsakogar, ne glede na starost in spol. Z njo boste v življenju lažje delovali, pomagala vam bo odkriti potenciale in sposobnosti, za katere niste niti slutili, da jih imate. Trening omogoča popoln fizični in psihični razvoj celega organizma. Vse mišične skupine se obremenjujejo postopoma in na ta način se izognemo možnosti poškodb, ki so pogosto posledica drugih športnih aktivnosti. Zasnovan je na popolni harmoniji gibanja in ne na fizični moči ter je zaradi tega primeren tako za 36

otroke, mlade in stare, kot ženske in moške. Koristi, ki jih prinese ta vadba so na primer: harmonično delovanje telesa in duha, opuščanje agresivnosti, preusmerjanje negativnih misli v pozitivno energijo, notranja mirnost in stabilnost in večja samozavest, vitalnost in energija, gibčnost in boljša telesna sposobnost, povečanje zbranosti in umirjenosti in še bi lahko naštevali. Ni poražencev, niti zmagovalcev Poleg tega bi lahko tudi rekli, da Iwama Ryu Aikido ni tekmovalna veščina, saj ni poražencev in ne zmagovalcev. Je veščina, kjer ljudje skozi vadbo razvijamo osnovne človeške vrednote in jih uporabljamo v vsakdanjem življenju: - odločnost (miselna naravnanost), - energija (na kateri ste najučinkovitejši), - pogled na svet (vaš življenjski nazor, ki vpliva na izid vaših prizadevanj), - pogum (sposobnost, da človek dela kljub strahu), - zbranost (prisotnost, intenzivnost, trajnost, mentalna mirnost), - mirnost (v stresnih situacijah),

Soočanje samega s sabo »Med poučevanjem aikida vsakič znova občutim veliko inspiracijo. Popolnoma sem odprt in spontan, a skozi proces prenašanja izkušenj in znanja me vodita intuicija in inspiracija. Nikoli se ne naveličam, saj je vsak trening drugačen in po svoje zanimiv. Svoje učence usmerjam in učim, a je sama pot izključno njihova osebna izkušnja. Aikido vključuje ukvarjanje – soočanje samega s sabo, kar ni vedno lahek in enostaven proces. Prepričan sem, da takšna vrsta treninga in pot samodiscipline ter samospoznavanja prinese temeljite spremembe na osebnem nivoju, kar je tudi edina prava sprememba,« pravi Sensei Ivan Zafranović iz Zagreba, supervizor, ki skrbi za neposredni prenos znanja. Aikido nam namreč omogoča, da skozi gibanje spremenimo tudi svojo notranjost. To ni lahko, saj so teža oz. blokade, ki jih čutimo v telesu pogosto odraz našega mentalnega zapisa oz. duhovnega aspekta na katerem moramo delati. Aikido ima to moč, da preoblikuje negativno vibracijo v pozitivno vibracijo in dvigne nivo energije, da se ljudje po koncu vadbe počutijo boljše. Vadba v Sloveniji je organizirana med drugim na Ptuju, Logatcu, Škofji Loki, Kranju in kmalu tudi v Ljubljani, in sicer pod vodstvom senseja Paola Corallinija iz Italije. Več informacij je na voljo na spletni strani www.iwamaryuaikido. si 37/2014


Častni pokrovitelj projekta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

VSESLOVENSKA HUMANITARNA AKCIJA Očistimo okolje prosto ležečih pločevink in pomagajmo pri nakupu inkubatorja za Splošno bolnišnico Trbovlje!

Podprite akcijo in od 1. 9. do 15. 10. 2014 sodelujte tudi vi! Pošljite SMS s ključno besedo INKUBATOR1 na številko 1919 in prispevali boste 1 EUR za nakup inkubatorja. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Si.mobila, Izimobila, Debitela, Tušmobila. Pogoji in navodila za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletni strani www.bogastvozdravja.si oz FB profilu Jaz, Ti, Mi za Slovenijo.

Zagorje Trbovlje

R.O.P. s.p.

ČISTO MESTO PTUJ d.o.o., JEKO - IN, d.o.o., Jesenice, JP KOMUNALA d.o.o. Mozirje, JP Komunala Ilirska Bistrica, d.o.o., Komunala Brežice d.o.o., KOMUNALA KOPER, d.o.o., KOMUNALA KRANJ d.o.o., KOMUNALA Nova Gorica d.d., KOMUNALA NOVO MESTO d.o.o., KOMUNALA RADEČE d.o.o., KOMUNALA SLOVENSKA BISTRICA d.o.o., KOMUNALA TRBOVLJE, d.o.o., KOMUNALA TREBNJE d.o.o., KOMUNALA ZAGORJE, d.o.o, Komunalno podjetje Logatec, d.o.o. PRODNIK d.o.o., PUBLICUS, d.o.o., PUP - SAUBERMACHER d.o.o., SAUBERMACHER - KOMUNALA Murska Sobota d.o.o., SAUBERMACHER SLOVENIJA d.o.o., SIMBIO d.o.o., SNAGA d.o.o., Maribor, SNAGA, d.o.o., Ljubljana

45. sejem Narava--zdravje

37/2014

wellness zdravje zeleno sobivanje naravna kozmetika www.narava-zdravje.si

Redna vstopnica: 7,00 € 5,00 € Vstopnica s popustom: 5,00 € 3,00 € D ka vstopnica: 15,00 € 10,00 €

Živimo vitalno!

gibanje

S tem kuponom imate mo k Kupon predlo te na blagajni Gospodarskega razsta

Zdravo, sveže, lokalno Vabljeni na degustacije Nasveti za obdelavo vrta Graditi in bivati naravno Obnovljivi viri energije Ukrepi za ohranjanje narave in njene biotske raznovrstnosti Posvetujte se s priznanimi strokovnjaki s področja zdravja Opravite preventivne preglede Izberite zdravilišče zase Preizkusite naravno kozmetiko Rekreativna vadba po vaši meri Uporaba konoplje Možganski fitness

S popustom na sejem!

• • • • • • • • • • • • •

prehrana

45. sejem Narava-zdravje

Poudarki iz vsebine:

topnice za sejem Narava-zdravje a ob nakupu vstopnice.

13.--16. november, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

37


Prihranite in poskrbite za čisto prihodnost Do konca leta 2017 namesto greznic male čistilne naprave

Pri objektu, ki ni povezan z javno kanalizacijo, moramo sami poskrbeti za odvajanje in čiščenje gospodinjskih odpadnih voda. Povsod po državi, kjer gradnja centralnega kanalizacijskega omrežja ni gospodarna, je ena izmed ugodnih rešitev biološka čistilna naprava (BČN). Lastniki hiš, ki niso priključene na javno kanalizacijo, bodo tako morali svoje greznice zamenjati z malo komunalno čistilno napravo najpozneje do 31. decembra 2017.

Biološka čistilna naprava v betonski izvedbi

Zmanjšanje porabe pitne vode pomeni skrb za okolje

Deževnico lahko zbirate na veliko mogočih načinov, glavna prednost tega pa je, da je le ta brezplačna in rastlinam zelo koristna. Poleg zalivanja pa se deževnica uporablja še v gospodinjstvu in marsikje. Deževnico lahko uporabljamo praktično povsod, ni primerna le za pitje in kuhanje. Poraba vode za zalivanje vrta, pranje avta, perila, splakovanje stranišča in drugih podobnih zadev je ogromna. Z uporabo deževnice se lahko na eleganten način marsikateremu od teh stroškov izognemo. Po nekaterih izračunih lahko v gospodinjstvu nadomestimo tudi do 50% vode, ki jo uporabimo pri vsakodnevnih opravilih.

V podjetju TIMS poskrbimo za: • dobavo in montažo bioloških čistilnih naprav, • dobavo in montažo zbiralnikov deževnice, • dobavo in montažo greznic, • montažo sistemov za uporabo deževnice. TIM-S Robert Lovše s.p. Šentrupert 69, 8232 Šentrupert T: 07 30 40 788, GSM: 031 788 032 E: info@tims.si

www.tims.si 38

37/2014


LES

PREDNOSTI, KI JIH NUDI LES

Drevesa so na zemlji že milijone let in so bistveno starejša od človeka. To pomeni, da je potekala človekova evolucija tesno povezano z drevesi in posledično z lesom. Les je živa stvar in se neprestano spreminja (diha). To spreminjanje lahko ublažimo s predelavo, premazi, obdelavo, v kolikor pa nam je všeč divji in neukročen videz lesa, ga pustimo takega, in verjemite, da nam daje več kot si mislimo. Pozitivne lastnosti lesa: • les daje občutek toplote in deluje antistresno, • les ima izredno širok spekter udobja, se pravi, počasneje nas zazebe in zelo pozno nam je vroče (zato so savne oblečene z lesom), • v leseni hiši ne potrebujete prezračevanja, saj za to poskrbi les, • tudi medicina zagovarja uporabo masivnega lesa v bivalnih prostorih, predvsem pri bolnikih z alergijami, pri motnjah na dihalih ..., • v Nemčiji priporočajo uporabo masivnih postelj pri bolnikih s težavami srca in ožilja, ker naj bi določena vrsta lesa (najbolj švicarski bor –cemprin) med počitkom blagodejno vplivala na celotno človekovo ožilje. Spet čedalje bolj priljubljen Prvi dve človekovi orodji sta bili palica in kamen. Po vojni je pri nas les kot gradbeni material izgubljal v tekmi s kamnom, vendar se v zadnjih 10. letih les znova vrača. Podobno tudi les počasi pridobiva na veljavi. Vendar je opaziti, da Slovenija glede na ostale evropske države (Skandinavija, Nemčija, Avstrija, Švica ...) slabše izkorišča naše zeleno zlato. Opozoril pa bi, da je razlika med masivnim lesom in raznimi lepljenimi ploščami. Te plošče vsebujejo poleg zmletega lesa še razne primesi, ki pa so, kar se zdravja, tiče bolj ali manj dvomljivega slovesa. Najboljši dokaz o pozitivnem vplivu lesa sem doživel, ko smo se preselili iz beton37/2014

ske hiše v novozgrajeno leseno brunarico. Bilo je novembra meseca in s seboj smo vzeli tudi štiri sobne rože. Kljub temu da je bila jesen, so začele rože poganjati nove vrhove, dve sta zacveteli kot da bi bila pomlad. Če že mi izgubljamo občutek za to, kaj je dobro za naše telo, narava vsekakor ve. Enkratni in neponovljivi Smo malo podjetje, ki izdeluje lesene izdelke, ki odstopajo od povprečja klasičnega mizarstva. Tisto, kar ste kdaj videli v kakšni luksuzni brunarici ali vili vam je sedaj dostopno na dosegu roke. Moja

pot se je začela tako, da sem od nekdaj videl stvari tudi v drugačni luči. Loteval sem se stvari, za katere so jih drugi videli kot nemogoče, sam pa sem jih videl kot mogoče, vendar z drugačnim pristopom. Vse to prenašam tudi v izdelke, ki so vsi enkratni in neponovljivi. Vsakemu se posvetim z vso pozornostjo!

Za vas izdelujemo masivno pohištvo za vse priložnosti! Krcl –les malo drugače Unikatni ročno izdelani izdelki iz lesa KRCL, Aleš Žagar s.p., Grčarice 1c, 1331 Dolenja vas M: 040 828 506, http://krcl.weebly.com

39


ASTROMEDICINA

KAJ SPOROČAJO PLANETI? NADA CENTRIH Vas zanima, kaj se vam obeta? Kaj lahko pričakujete in kaj napoveduje vaša prihodnost? Preberite mesečni horoskop od 15. oktobra do 15. novembra 2014 ter izvedite, kateri so pomembni datumi astroloških dogajanj.

Pomembnejši datumi astroloških dogajanj v oktobru, novembru in decembru, ki jih najdemo tudi v efemeridah, so: • Lunin mrk, 8. oktober 2014, v Ovnu • Sončni mrk, 23. oktober 2014, na prvi stopinji Škorpijona • Merkur, retrograden od 5. oktobra do 26 oktobra 2014, najprej v Škorpijonu, nato v Tehtnici • Jupiter, retrograden od 9. decembra 2014 do 9. aprila 2015, v Levu • Neptun, retrograden od 9. junija do 16. novembra 2014, v Ribah Retrogradnost Planetov pomeni nekakšno nemoč pri spreminjanju trenutnega stanja, več truda pri vsakodnevnih usklajevanjih, dogovorih ter več ukvarjanja s preteklostjo na področju življenja, ki ga Merkur, Jupiter ter Neptun predstavljajo. Še posebej to občutijo osebe, ki imajo omenjeni Planet najmočnejši v svoji natalni karti. Podrobnejši vpliv, ki nikakor ni zanemarljiv, najdete pod posameznimi Zodiakalnimi znamenji opisan kot povzetek oziroma namig. Oven, 21. marec – 20. april Zvezni namig: »Jasno moramo razločevati med dejanji, ki izvirajo iz razumevanja in tistimi iz volje – da prva ne štejejo dosti, slednja pa pomenijo vse ...« (Walter Pater Lawrence). Kolikokrat 40

ste v zadnjih tednih sledili svoji volji in kolikokrat ste naredili tisto kar morate? Sreča je lahko tudi v malih stvareh in dobrih ljudeh. Lunin mrk v vašem Zodiakalnem znamenju bo ponudil idealno priložnost, da prekinete s preteklostjo, ki vas bremeni in se lotite stvari, ki vas veselijo. Bik, 21. april – 20. maj Zvezdni namig: »Človeka osrečijo njegovi lastni napori, brž ko spozna potrebne prvine za srečo - preproste užitke, določeno mero poguma, nesebičnost, ljubezen do dela in predvsem čisto vest, kar pomeni, da sreča niso le prazne sanje.” (George Sand). Sončni mrk v opoziciji z vašim Zodiakalnim znamenjem, je povzročil tisti občutek, da kljub naporom nikakor ne gre in ne gre. Svoje je dodal še Neptun, da tolažbo iščete v hrani in kilogrami se kar nabirajo. Nujno je, da več časa namenite aktivnostmi v naravi. Kmalu bo bolje. Dvojčka, 21. maj – 20. junij Zvezdni namig: »Če iz sebe jemljemo in drugim dajemo, se vrača v podvojeni meri, zato razdajaj veselje, če hočeš biti vesel in razdajaj srečo, če hočeš biti srečen.” (F. Sodja). Dvojčkom vlada planet Merkur, ki se ravno te dni giblje v neobičajni smeri. Če vam ne gre po načrtih, kot ste si zadali in upali, nikar ne obupajte. Ni naključje, če v zadnjem času kar naprej nekaj iščete ali pozabljate. Večkrat na dan prezračite prostor v katerem ste,

napolnite si pljuča s svežim zrakom, vzemite si čas za oddih, še posebej v oktobru in se v miru pogovorite. Rak, 21. junij – 22. julij Zvezdni namig: »Bolečina je kakor grenak mandelj, ki ga odvržete na rob ceste. Čez deset let boste na tej cesti našli cvetoč mandljevec.” (Michele Giovannelli). Aktiviran Lunin mrk še posebej vpliva na vaše Zodiakalno znamenje, kar občutite, kot da je vse postavljeno na glavo, in da ko se reši en problem, se pojavita dva. Vendar nikar ne obupajte. Prav vse vam bo uspelo urediti. Že, če pogledate zadeve nekoliko bolj od daleč, boste videli, da ni vse tako črno in da imate rešitev dejansko tik pred sabo. Upajte si. Ta oktobrski mrk je idealen, da začnete tudi kaj čisto na novo. Lev, 23. julij – 22. avgust Zvezdni namig: »Če kdo strada, mu ne daj rib, marveč ga nauči ribariti.“ (taoistična modrost). Retrogradni Jupiter, ki velja za najsrečnejši planet je v vašem znamenju. Ker je trenutno v neobičajnem gibanju, se tudi vam zdi kot da nikakor ne morete doseči zastavljenih ciljev. Vendar še zdaleč ni tako. Včasih z malimi koraki lahko naredite mnogo več kot z enim velikim skokom. Če vas pogosteje boli hrbtenica, si zmasirajte stopala. Uživajte v malenkostih. Devica, 23. avgust – 22. september Zvezdni namig: »Če naletiš na človeka, s 37/2014


ASTROMEDICINA

katerim bi bilo vredno govoriti, pa tega ne storiš, si ga izgubil. Če naletiš na človeka, s katerim ni vredno govoriti, pa vseeno govoriš z njim, si izgubil besede. Moder človek ne izgubi niti človeka niti besede.” (Konfucij). Ker je planet Merkur, ki vlada vašemu Zodiakalnemu znamenju, v oktobru v retrogradnem gibanju, je čas nadvse primeren, da razmislite s kom se družite in zakaj. Pred kom bežite? Vzemite si več časa za bližnje, pogovorite se. Poskusite manj kritizirati, za vse bo lažje. Tehtnica, 23. september – 23. oktober Zvezdni namig: »Če obstaja možnost, da gre več stvari hkrati narobe, bo stvar, ki bo šla narobe, tista reč, ki naredi največ škode.« (Murphijev zakon). Vse to potrjuje Merkur, ki se obrača v tehtnici, Neptun, ki mu pravimo sodobni vladar tehtnice, Lunin mrk, ki je v opoziciji z vašim Zodiakalnim znamenjem … vse to pove, da ni naključje, da ima res prste vmes Murphy. Kmalu bo bolje. Čas je idealen za to, da končno dokončate že v preteklem obdobju pričete stvari. Škorpijon, 24. oktober – 22. november Zvezdni namig: »Brezpogojna ljubezen je prijaznost do človeške narave, ki je nepopolna ... je odločitev, da bomo ljubili ne glede na kakršnekoli pogoje; ta zakon, najvišji od vseh, ne pozna nobenih 'če'.” (Greg Andersen). Če še vedno dvomite

zdravje

v pravo ljubezen, je malo pri tem res ponagajal retrogradni Merkur, ki se obrača v vašem Zodiakalnem znamenju. Čas je idealen, da se pogovorite. Ker se bliža tudi vaš rojstni dan, namignite kaj si želite. Strelec, 23. november – 21. december Zvezdni namig: »Človeka, ki je notranje svoboden oz. človeka, ki se ravna po svoji vesti, je sicer mogoče uničiti, ni pa ga mogoče zasužnjiti ...” (Albert Einstein). Veliko vam pomeni svoboda in meja dejansko ne poznate. Prav zato je za vas preizkušnja, ko se morate zavestno ustaviti in počakati z odločitvijo. Zagotovo je malo k temu pripomogel retrogradni Jupiter, ki je naravni vladar vašega Zodiakalnega znamenja. Se je pa vse zgodilo z razlogom. Nova rešitev bo mnogo boljša. Kozorog, 22. december – 20. januar Zvezdni namig: »Človek večkrat pride iz ljubezni do ambicije, nikoli pa iz ambicije do ljubezni.” (Francois de la Rocheroucauld). Ni naključje, če ste svojega partnerja pustili čakati, ker ste imeli toliko opraviti z zastavljenimi cilji in svojimi ambicijami. Vse lepo in prav, saj je od nečesa treba živeti. Kljub vsemu pa partnerju večkrat pokažite, da vam veliko pomeni. Ljubezen je ambicija, ki jo je potrebno še posebej negovati, da se

moč narave

031 674 402

37/2014

razvija. Čas za razvajanje je več kot idealen, kar nakazuje Neptun, ki je v opoziciji z vašim Zodiakalnim znamenjem. Vodnar, 21. januar – 18. februar Zvezdni namig: »Človek ni na tem svetu zgolj zato, da bi bil srečen, tudi ne zato, da bi bil zgolj pošten, temveč zato, da uresniči velike stvari za človeštvo, da postane plemenit in preraste nizkotnost, v kateri živi večina ljudi.“ (Ernest Renan). Kljub vsemu se morate večkrat vprašati ali vidite posamezno drevo v gozdu. Vaše bližnje boste osrečili bolj kot si mislite, če jim boste namenili več svojega časa. K vašemu trenutnemu umiku je res pripomogel Jupiter, ki trenutno v prehaja v opozicijo z vašim Zodiakalnim znamenjem. Ni naključje, če razmišljate o potovanju v daljne, sončne, obmorske kraje. Ribi, 19. februar – 20. marec Zvezdni namig: »Če vidimo luč na koncu predora, je luč prihajajočega vlaka.“ (Robert Lowell). V času retrogradnih planetov Jupitra in Neptuna (ki še dodatno razprši razmišljanja in doda dvome, in ker sta naravna vladarja vašega Zodiakalnega znamenja), se zdi, kot da bežite od realnosti, od dnevnih opravil in s težavo se odpravite na delo. V vse vlagate ogromno energije, a zadovoljstva in uspeha kot da ni in ni. Osredotočite se na cilj, za katerega ste skorajda prisegli ob novoletni zaobljubi, kajti čas je idealen, da ta cilj uresničite. Ne obupajte, uspelo vam bo!

djotiš svetovanje Tina Orel s.p.

41


SLADKA ISTRA

SLADKI RAJ V KOPRU ANDREJA REPE

V septembru se je v Areni Bonifika v Kopru odvil šesti mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra. Festival je največja tovrstna prireditev v Sloveniji, letos ga je obiskalo več kot 25.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine ter gostov s potniških ladij, ki so ta konec tedna prispele v Koper. Pri 120 ponudnikih, na skoraj 150 ličnih stojnicah so okušali in nakupovali sladice. Največ ponudnikov je bilo iz Istre, precej pa jih je bilo tudi iz drugih koncev Slovenije. Sladkosnedi so izbirali med več sto sladicami, po oceni organizatorja okoli 500. Za obiskovalce sta bili predvsem zanimivi zmagovalni sladici natečajev Sladke Istre. In sicer Naj torta, ki so jo pripravili v hotelu Žusterna Terme Čatež z naslovom Torta z orta in najizvirnejša sladica Manfiore iz Adrie Ankaran. Najboljše sladko vino šeste Sladke Istre je muškat 2013 iz kleti Pucer z Vrha, ki so ga obiskovalci prireditve tudi lahko okušali. Veliko povpraševanja je bilo tudi za brezplačne kuharske delavnice. Nadobudni kuharji so se v soboto učili priprave dolenjskih in istrskih slaščic, in sicer s slaščičarskimi mojstri GRM Novo Mesto in s TŠKD Sveti Miklavž, obiskovalci pa so lahko spremljali tudi pripravo kuharske delavnice s Tomažem Bevčičem iz Restavracije Rizibizi, Društvom za zdravo življenje Manžan, Kmetijo Martisa ter s Tejo Perjet in Janijem Jugovičem iz šova Gostilna išče šefa. Zelo dobro so bile obiskane tudi vinske degustacije. Strokovnjaki iz Konzorcija Vin Istre, Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, Društva vinogradnikov Slovenske Istre, Vinakoper so jim odvili tančico skrivnosti okusov različnih sladkih vin. Obiskovalci so lahko tudi pripravljali koktajle in letos prvič degustirali piva. Del dogajanja je bilo namenjenega tudi najmlajšim, saj so se otroci zabavali na otroških sladkih uricah in kuharskih delavnicah. Vzporedno s sladkim dogajanjem so potekale tudi druge zanimive aktivnosti. Z zanimanjem so si obiskovalci ogledali 42

igrani prikaz življenja Šavrink. V soboto so koprski zaliv zasedli organizatorji regate Burin Yachting Club za Pokal Slovenije, zvečer pa je bil v Taverni koncert skupine Dej še en litro ob 15-letnici delovanja. V nedeljo je na Titovem trgu, med 9. in 19. uro, potekala umetniško – ekološka tržnica. Sladka Istra je bila letos še posebej dobrodelna. Zaposleni Mestne občine Koper so skupaj z Barčico in Stanovanjsko skupnostjo Val iz Centra za socialno delo Koper izkupiček od prejetih degustacijskih kuponov namenili razvojnim projektom za ljudi z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju. Tudi letos je društvo Sladki nasmehi zbrana sredstva

namenil izdelavi tort za otroke iz socialno ogroženih družin, bolne otroke in otroke s posebnimi potrebami. Tretja dobrodelna akcija je potekala na stojnici Zavoda Krog – nevladne organizacije, ki se ukvarja z razvojnim sodelovanjem in humanitarno pomočjo v Sloveniji, zahodnem Balkanu in Afganistanu. Dobrodelne ponudnike je letos še posebej razveselil donator - podjetje LIDL Slovenija, saj je vsem dobrodelnim stojnicam zagotovil del svojih sestavin za pripravo sladic. Da je bila letošnja Sladka Istra nadvse uspešna dokazujejo tudi množični obiskovalci, ki so v soboto in nedeljo skupaj porabili nekaj več kot 75 tisoč degustacijskih kuponov. 37/2014


NATURA - ŽITO

TRADICIJA EKOLOŠKO PRIDELANE HRANE Tam, kjer narava še živi po svoje, nastajajo izdelki Natura. Na police trgovin in na krožnike ljubiteljev naravne, ekološko pridelane hrane jih v Žitu prinesemo prav takšne, kot nam jih je podarila narava. V naravno pridelanem zrnju in semenih Natura so namreč ohranjene značilnosti in raznolikosti žit ter stročnic na način, da kar najbolje ohranijo svoje lastnosti. V Sloveniji je pristnih bio pridelovalcev žitaric le peščica. A v tej peščici je nekaj takšnih, ki jih veže partnersko sodelovanje in zaupanje z Žitom in blagovno znamko Natura. Eden takih je tudi Alojz Kastelic, ki se že vrsto let ukvarja izključno z eko pridelavo izdelkov. V Mirni Peči, kjer se razteza njegovih skupno 20 ha obdelovalnih površin, je skoraj polovica teh namenjena pridelavi ekološke pire, koruze in pšenice. Ker pa eko pridelava žit zahteva prav poseben način pridelave, smo ga obiskali in se z eko pridelavo žit seznanili tudi sami.

gnojila. To da sadežu oz. žitu boljšo notranjo kakovost – končni izdelek ima zaradi tega boljšo aromo in okus«, pove. Dodaja tudi, da je pri eko pridelavi dobro upoštevati načela biodinamike, ki izpolnjuje zakonitosti naravnega gibanja Zemlje in letnih časov. »Slednje je učinkovito predvsem pri samooskrbi, pri industrijski pridelavi pa se je na to težje opirati, ker nas običajno vežejo omejitve dobavnih rokov,« pove Kastelic, od katerega smo v lanskem letu v Žitu odkupili eno bolj bogatih pšenic. »Kasteličeva pšenica sodi v najvišji razred kakovosti, razred A, pri čemer je v lanskem letu vsebovala skoraj 14-odstotni procent beljakovin, ki so ključni pokazatelj kakovosti žita,« pojasni vodja ekstrudiranja v Žitu in idejni vodja programa Natura bio Leopold Miš. Hrana za ozaveščenega kupca Bio hrana sicer postaja vedno bolj priljubljena. Razlogi so v vse večji ozaveščenosti in zaskrbljenosti glede varnosti in ustreznosti hrane, ki je pridelana na konvencionalen način ter njenega vpliva na telo. O odnosu kupcev do bio hrane smo povprašali tudi Slavico Lozej, vodjo pro-

grama Natura v Žitu, ki nam potrdi, da slovenski potrošniki postajajo vse bolj prehransko osveščeni: »Naravna, lokalno pridelana hrana ima vedno večji pomen. To nam potrjujejo tudi prodajni rezultati, saj vsako leto beležimo rast bio programa za cca. 15 %. V programu bio žit, mok in kosmičev predstavljajo izdelki s slovensko surovino cca. 80 % prodaje. Največjo prodajo imamo z ovsenimi kosmiči, sledita ajdova in prosena kaša«. Razlogi za številne prednosti kakovostne hrane so jasni, kljub temu pa se marsikdo sprašuje, ali lahko hrani z oznako bio zaupa ali ne. »Zato je najboljši način, kako zahtevnemu potrošniku bio izdelkov dokazati pristnost in izvor hrane, ki jo uživa, vzpostavitev neposredne vezi s pridelovalci bio surovin«, še pove Lozejeva. Pridelovalci priznanih ekoloških kmetij, ki na tak način promocije bio izdelkov sodelujejo z Naturo (poleg kmetije Kastelic še kmetiji Šiftar iz Velike Polane pri Murski Soboti in Podgrajšek iz Črešnjevca pri Slovenski Bistrici), so namreč brez oklevanja posodili svoj obraz za embalažo, s čimer kupcu na neposreden način jamčijo za kakovost in avtohtonost svojih pridelkov.

Triinpetdesetletni Alojz Kastelic, gospodar ekološke kmetije Kastelic, pove, da se z eko pridelavo ukvarjajo že dobro desetletje. Sprva so na ta način pridelovali le sadje, po letu 2010, ko so prenehali s proizvodnjo mleka, pa so eko način razmišljanja uvedli celostno. »Eko pomeni, da pri pridelavi ne uporabljamo nobenih pesticidov, temveč izključno organska 37/2014

PROMOCIJSKO SPOROČILO

43


LUMAR

PASIVNA GRADNJA

Pasivno je z Lumarjem aktivno Filozofija delovanja, razmišljanja in dojemanje kakovostne nizkoenergijske ter pasivne gradnje se v podjetju Lumar odraža s sloganom Živeti najbolje. Živeti najbolje danes ne pomeni le udobno in prijetno počutje posameznika v hiši, ampak predstavlja tudi celovit in odgovoren odnos do okolja, v katerem delujemo in živimo. Kakovostni materiali, izbira najnaprednejših tehnoloških postopkov, visoko izobražena in motivirana ekipa strokovnjakov, stalno izobraževanje in ustvarjanje trendov, estetika ter trajnostni razvoj so vodilo ustvarjanja hiš Lumar. Način razmišljanja in delovanja prenašajo na vse zaposlene in podizvajalce. Zavedajo se namreč, da lahko le tako kupcem ponudijo najboljše, jim lahko izpolnijo sanje o njihovem sanjskem domu. Visoko bivalno ugodje je bilo eno osnovnih vodil pri razvoju pasivne hiše Lumar. Stalna vlaganja v razvoj in izboljšave tehnoloških procesov, uporaba najboljših materialov in izkušnje iz postavljenih pasivnih hiš omogočajo, da lahko danes za gradnjo pasivnih montažnih hiš ponudijo optimirane in standardizirane pasivne hiše, grajene s certificiranima tehnologijama Lumar PASIV EKO in Lumar PASIV ENERGY.

Zakaj pasivna gradnja? Bistvena razlika pri odločanju med pasivno in nizkoenergijsko hišo je način razmišljanja. Pasivna hiša je skrbno ter interdisciplinarno načrtovan objekt, v katerem so združena arhitekturna, gradbena in energetska znanja ter tehnološki razvoj. Končni rezultat je dom, ki ob minimalni porabi energije nudi vrhunsko bivalno kvaliteto in ugodje. 44

Aktivna hiša Lumar Pri tem je potrebno kupce opozoriti, da obstajajo omejitve, ki se jih je potrebno držati, za doseganje standarda pasivne hiše. Predpogoj za dobro pasivno hišo so kakovostne komponente: kompaktna arhitektura, orientacija objekta, odlična toplotna izolacija ovoja, vrhunsko stavbno pohištvo in zadostna zrakotesnost objekta. Med pomembenjšimi prednostmi, ki prepričajo je vsekakor kvaliteta zraka v pasivnih hišah, saj imajo vse pasivne hiše vgrajeno prezračevanje z rekuperacijo, ki neprestano dovaja svež in predhodno ogret zrak, odpadnega pa odvaja iz bivalnih prostorov in s tem ustvarja prijetno klimo ter zaradi vgrajenih filtrov preprečuje vdor pršic, cvetnega prahu ali prahu v hišo. Dejstvo, ki pa v končni fazi prepriča v izbiro za pasivno hišo pa so zagotovo izjemno nizki stroški ogrevanja, ki so v času, ko cene energentov močno naraščajo zelo pomembni. Tukaj govorimo o večkratnem znižanju stroškov, kar je zagotovo investicija v prihodnost.

Kontrolirano prezračevanje in rekuperacija Kakovost zraka v prostoru ima zelo velik vpliv na bivalno ugodje. Sistem prezračevanja z rekuperacijo zagotavlja stalen dotok svežega in predhodno ogretega zraka, kar pomembno doprinese k bivalnemu ugodju. Sicer za zračenje prostorov poskrbimo z odpiranjem oken, vendar imamo v zimskem času, ko je zunaj hladno, posledično tudi velike izgube toplote. Z vgrajenim sistemom prezračevanja z rekuperacijo se hladen zimski zrak ogreje s toploto odpadnega zraka, posledica česar so tudi prihranki pri potrebni toploti za ogrevanje. V sistem prezračevanja so vgrajeni različni filtri, ki zrak pred vpihom prefiltrirajo in očistijo različnih trdnih in finih delcev. To je pomembno predvsem v spomladanskem času, ko je v zraku veliko cvetnega prahu, ki povzroča vedno več alergij. S pomočjo filtrov se zrak pred vpihom prečisti tudi tako finih delcev, kot je cvetni prah. 37/2014


LUMAR

Rekuperacija je prisiljen način prezračevanja hiš, z vračanjem odpadne toplotne energije. To pomeni, da iz prostorov kjer se ustvarja vlaga in vonjave zrak sesamo (kuhinja, WC, kopalnica, shramba, grderoba, utility), medtem ko v ostale bivalne prostore zrak vpihujemo. Vpihani sveži zrak in odpadni zrak, ki ga sesamo iz zgoraj navedenih prostorov se srečata (fizično ločena z drobnim satovjem) na izmenjevalcu v rekuperatorju, kjer izmenjata toplotno energijo (pri entalpijskem izmenjevalcu še vlago). Po prehodu iz tega izmenjevalca, odpadni zrak preko izpuha pošljemo v okolje, sveži ogreti zrak (ogret s pomočjo toplote odpadnega zraka) pa pihamo v prostore. Izkušnje kupcev Družina Novak iz Divače (prva pasivna hiša Lumar iz leta 2007): »Ko smo se odločali o gradnji pasivne hiše smo Lumar izbrali, ker je bil najbolj pripravljen prisluhniti našim željam in je bil tudi najbolj strokoven. Z bivanjem v pasivni hiši smo izjemno zadovoljni, saj imamo le 70 EUR stroškov za električno energijo (vključeno ogrevanje, topla voda in energija za delovanje naprav). Druga dobra stvar pa je prezračevanje, saj imamo v hiši vedno dober

zrak. Tudi z vidika bivalnega ugodja pozimi in poleti je hiša odlična, saj se ne ohladi ali pregreje. Ob tem, da je dobra hiša, smo bili zadovoljni tudi s podjetjem Lumar, ki je bilo izjemno profesionalno in strokovno. Rečemo lahko, da je bila odločitev za Lumar pravilna.« Družina Petkovšek/Rode iz Iga: »Sedaj, ko že skoraj pet let bivam in uživam v moji pasivni hiši, vidim, da je bila odločitev o njeni gradnji vsekakor pravilna. Pred vselitvijo sva z Mojco slišala veliko napačnih predstav o bivanju v pasivni hiši, vendar je življenje popolnoma običajno, le udobnejše, prijetnejše in cenejše. Ena teh napačnih predstav je povezana z odpiranjem oken, seveda lahko tudi v najini hiši odpirava okna, a za to ni več nikakršne potrebe. Samodejno prezračevanje je čudovita stvar, sedaj ne rabiva več razmišljati kdaj bova odpirala okna, da prezračiva. Gostje so vedno znova navdušeni nad zrakom v hiši. Strošek energije za ogrevanje je zanemarljiv (35-40 EUR na leto). Sončni in notranji dobitki so res neverjetni, sedaj vidim, da imajo izredno velik vpliv na energijsko bilanco hiše. Ko na leden zimski dan sije sonce, se potreba po ogrevanju drastično

zmanjša in ko stojiš ob oknu nikakor ne moreš ugotoviti, da je zunaj ledeno hladno, saj je tudi ob oknu temperatura izredno visoka. Vesel sem, da sem vseskozi sodeloval z ljudmi, ki sem jim zaupal in so »obljubo« pasivne hiše tudi uresničili.« Družina Kozin iz Ljubljane: »Za hišo Lumar sva se odločila zaradi referenc in strokovnega pristopa. Dela so bila izvedena v roku. Vse težave smo reševali sproti in v obojestranskem zadovoljstvu. Po treh mesecih bivanja v novi hiši smo z bivanjem v njej zadovoljni na kvadrat. Nekateri vlagajo v avto, mi pa smo vlagali v hišo z maksimalnim ugodjem in investicija se nam je zelo obrestovala.« Energetsko optimirani sistemi za najvišje subvencije Eko sklada Hiše Lumar odlikuje optimirana izolacija ovoja, pravilna in kakovostna vgradnja stavbnega pohištva ter izvedbeni detajli, ki zagotavljajo utrezno zrakotestnost ovoja. Tako je prav vsaka hiša Lumar energijsko učinkovit dom s prijetno bivalno klimo. Vse hiše Lumar so izjemno energetsko učinkovite, kar zagotavlja najvišje subvencije Eko sklada. V podjetju vam pomagajo z nasveti in pripravo potrebne dokumentacijo za pridobitev subvencije. subvencije. Do 30. novembra vam v podjetju zagotavljajo Eko subvencije za 10 pasivnih hiš PRIMUS. Več o pasivnih hišah Lumar lahko preberete na www.lumar.si.

Individualna gradnja z Lumarjem 37/2014

Lumar IG d.o.o. Limbuška cesta 32 A, 2000 Maribor T: 02 421 67 50, E: info@lumar.si www.lumar.si 45


Veliko majhnega za veliko dobrega.

DIVJI JAM (Wild Yam) NARAVNA POT DO ŽENSKEGA HORMONSKEGA RAVNOVESJA Divji jam (Wild Yam, Discorea villosa) pomaga vzdrževati mirno in udobno obdobje menopavze, saj ženskam pomaga pri soočanju z znaki menopavze, kot so vročinski oblivi, potenje, nemir in razdraženost. DIVJI JAM v obliki kapsul - 80 kapsul Z dodanim vitaminom B6: - ima vlogo pri uravnavanju hormonov; - prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti; - ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.

Rdeči križ Slovenije vas vljudno vabi, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij v mesecu OKTOBRU 2014. Dobrepolje – v osnovni šoli Dobrepolje 7-12. 1.10. Slovenska Bistrica – v prostorih PGD 7-11. 1.10. Rogaška Slatina – v kulturnem centru 7-11. 2.10. Ajdovščina – v mladinskem centru in hotelu Ajdovščina 7-13. 2., 3,10. Slovenska Bistrica – v prostorih PGD 7-11. 3.10. Vipava – v vojašnici Janka Premrla Vojka 7-13. 6.10. Š.O.U.M. – v dvorani ŠTUK-a 9-14. 6.10. Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino 7., 8.10. Š.O.U.M. – v dvorani ŠTUK-a 9-14. 8.10. Šenčur – v športni dvorani Šenčur 7-13. 9.10. Šentvid pri Planini – v kulturnem domu 7-11. 9.10. Črnomelj – v OŠ Mirana Jarca 7-12. 10.10. Ravne pri Šoštanju – v gostišču Pod Klancem 8-12. 10.10. Zagorje – v kulturnem centru Delavski dom 8 -15, 7-13. 13., 14.10. Hrastnik – v osnovni šoli Vidka Pavliča 8-12. 15.10. Radlje ob Dravi – v osnovni šoli 7.30-12. 15.10. Stražišče – v dvorani Prošport Stražišče 7-13. 16.10. Rimske Toplice – v osnovni šoli 7-10. 16.10. Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino 17.10. Muta – v osnovni šoli 7.30-12. 17.10. Kamnik – v domu kulture Kamnik 7-13. 20., 21.10. Radenci – v dijaškem domu 7-12. 22.10. Žiri – v poslovni stavbi IKA 7-13, 22., 23.10, Šentjur – v kulturnem domu 7-11. 23.10. Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino 24.10. Sveta Trojica v Slovenskih Goricah – v osnovni šoli 7.30-10.30 24.10. Škofja Loka – v šolskem centru Škofja Loka 7-13. 27., 28., 29.10. Gornja Radgona – v osnovni šoli 7-12. 29.10. Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino 30.10. Prebold – v gasilskem domu 8-11. 30.10. Opomba: Na odvzem krvi lahko pridete krvodajalci tudi v okviru delovnega časa transfuzijske službe. Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, 1000 Ljubljana, Tel.: (01) 543 81 00, vsak delovni dan: 7.00-15.00, sreda: 7.00-17.00

Priporočena MPC cena izdelka je 29,90 eur

Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Novo mesto, Šmihelska 1, 8000 Novo mesto, Tel.: (01) 543 83 40, ponedeljek, torek in četrtek: 7.00 -10.30 Center za transfuzijsko dejavnost Slovenj Gradec , Zavod RS za transfuzijsko medicino, Gosposvetska 3, 2380 Slovenj Gradec, Tel.: (01) 543 83 51, torek in četrtek: 7.00-10.30 Center za transfuzijsko dejavnost Trbovlje, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Trbovlje, Rudarska 9, 1420 Trbovlje, Tel.: (01) 543 83 46, četrtek: 6.30-9.30

DIVJI JAM v obliki gela 100 ml

Center za transfuzijsko dejavnost Izola, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Izola, Polje 35, 6310 Izola, Tel.: (01) 543 83 60; (05) 660 62 30, torek in petek: 7.30-12.00, četrtek: 7.30-11.00 in 13.00-16.30 Center za transfuzijsko dejavnost Jesenice, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Jesenice, Titova 112, 4270 Jesenice, Tel.: (01) 543 83 64; (04) 586 83 08, torek: 7.30-12.00

Za žensko nego na prsih, trebuhu in notranjemu delu rok.

Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor, UKC Maribor, Ljubljanska 5, 2000 Maribor, Tel.: (02) 321 22 75, torek: 7.00-17.30, četrtek: 7.00-11.00

Brez parabenov.

Enota za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota, UKC Maribor, Center za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, 9000 Murska Sobota, Tel.: (02) 512 31 00, ponedeljek in četrtek: 7.00-11.30

Enota za transfuzijsko dejavnost Ptuj, UKC Maribor, Center za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča, Potrčeva 23-25, 2250 Ptuj, Tel.: (02) 749 14 37, torek in četrtek: 7.00-11.00

Center za transfuzijsko medicino Celje, Splošna bolnišnica Celje, Oblakova 5, 3000 Celje, Tel.: (03) 423 35 92, ponedeljek, torek in sreda: 7.30-10.30 Priporočena MPC cena izdelka je 24,90 eur

Oddelek za transfuzijsko medicino Nova Gorica, Splošna bolnišnica Nova Gorica, Ulica padlih borcev 13, 5290 Šempeter pri Novi Gorici, , Tel.: (05) 330 11 76, torek: 8.00-12.00 in 14.00-16.00 , petek: 8.00-12.00

Več informacij lahko najdete na www.rks.si.

DAJEM KRI. Izdelka Divji jam sta na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah, Sanolaborju ter na spletni strani www.hisa-zdravja.si.

46

Za več informacij o izdelku lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko:

37/2014


a.

ne

1.10. 1.10. 2.10. 3,10. 3.10. 6.10. 6.10. 8.10. 8.10. 9.10. 9.10. 0.10. 0.10. 4.10. 5.10. 5.10. 6.10. 6.10. 7.10. 7.10. 1.10. 2.10. 3.10, 3.10. 4.10. 4.10. 9.10. 9.10. 0.10. 0.10.

ošna ek in

.ROOQRYVHQLRWUREL

0HGYVHPLæLWLMHRYHV QDMEROMGUDJRFHQ EĂũƉŽŵĞŵďŶĞũƓŽǀůŽŐŽŽǀĞƐŝŐƌĂǀnjĚƌĂǀŝƉƌĞŚƌĂŶŝ͘hƉŽƌĂďůũĂ ƐĞƉƌŝƌĂnjŶŽǀƌƐƚŶŝŚĚŝĞƚĂŚ͕ƉƌĞĚǀƐĞŵnjĂŽďǀůĂĚŽǀĂŶũĂƐƚŽƉŶũĞ ŚŽůĞƐƚĞƌŽůĂǀŬƌǀŝ͘sǀŽĚŝƚŽƉŶĞǀůĂŬŶŝŶĞ͕ŝŵĞŶŽǀĂŶĞďĞƚĂŐůƵͲ ĐĂŶŝ͕ŬŝũŝŚǀƐĞďƵũĞnjƵŶĂŶũĂƉůĂƐƚŽǀƐĞŶĞŐĂƐĞŵĞŶĂ͕njŵĂŶũƓĂũŽ ƌĂǀĞŶŚŽůĞƐƚĞƌŽůĂ;ƚƵĚŝͩƐůĂďĞŐĂͨͿ͕ƐĂũƉƌĞƉƌĞēƵũĞũŽǎŽůēƵ͕ĚĂ ďŝƐĞƉŽŶŽǀŶŽĂďƐŽƌďŝƌĂůǀƚĞůŽ͕njĂƚŽŵŽƌĂũŽũĞƚƌĂƉƌŽŝnjǀĞƐƟ ǀĞē ǎŽůēĂ͕ Ɛ ƚĞŵ ƉĂ ƐĞ njŵĂŶũƓĂ ƌĂǀĞŶ ŚŽůĞƐƚĞƌŽůĂ ǀ Ŭƌǀŝ͘ <Ğƌ ƵŐŽĚŶŽ ǀƉůŝǀĂ ŶĂ ƌĂnjǀŽũ ďĂŬƚĞƌŝũƐŬĞ ŇŽƌĞ ǀ ƓŝƌŽŬĞŵ ēƌĞǀĞƐƵ͕ ũĞŽǀĞƐŽĚůŝēŶŽƐƌĞĚƐƚǀŽnjĂƉƌĞƉƌĞēĞǀĂŶũĞnjĂƉƌƚũĂ͕ŬĂƌũĞnjĞůŽ ƉŽŵĞŵďŶŽ Ɖƌŝ ƐƚĂƌĞũƓŝŚ͕ Ɖƌŝ ďŽůŶŝŬŝŚ͕ Ŭŝ ƐĞ ƉƌĞŵĂůŽ ŐŝďůũĞũŽ ŝŶƉƌŝŶŽƐĞēŶŝĐĂŚ͘ŽŵŶĞǀĂũŽƚƵĚŝ͕ĚĂŶĂũďŝƌĞĚŶŽƵǎŝǀĂŶũĞ ƉƌĞŚƌĂŶƐŬŝŚ ǀůĂŬŶŝŶ ƉƌŝƐƉĞǀĂůŽ Ŭ ǀĂƌŽǀĂŶũƵ ƉƌĞĚ ŶĂƐƚĂŶŬŽŵ ƌĂŬĂŶĂĚĞďĞůĞŵēƌĞǀĞƐƵ͘ KǀĞƐǀƐĞďƵũĞŵĞĚǀƐĞŵŝǎŝƟŶĂũǀĞēǀǀŽĚŝƚŽƉŶŝŚǀůĂŬŶŝŶ͘<Ž ƐĞ ƚĞ ǀ ƉƌĞďĂǀŶĞŵ ƚƌĂŬƚƵ ƐƚŽƉŝũŽ͕ ŶĂƐƚĂŶĞ ǎĞůĂƟŶĂƐƚĂ ŵĂƐĂ͕ ŬŝƵƌĂǀŶĂǀĂŝnjůŽēĂŶũĞŽĚƉĂĚŶŝŚƐŶŽǀŝŝŶƉŽĚĂůũƓĂŽďēƵƚĞŬƐŝͲ ƚŽƐƟ͘WƌĂǀƚĂŬŽƐĞƚĞǀůĂŬŶŝŶĞǀĞǎĞũŽŶĂŵĂƓēŽďŶĞŬŝƐůŝŶĞ͕Ɛ ēŝŵĞƌƐĞƉŽĚĂůũƓĂēĂƐƉƌĞŚŽĚĂŚƌĂŶĞŝnjǎĞůŽĚĐĂ͕ŬĂƌŝŵĂnjĂƉŽͲ ƐůĞĚŝĐŽƉŽēĂƐŶĞũƓŽƉƌĞƐŶŽǀŽŽŐůũŝŬŽǀŝŚŚŝĚƌĂƚŽǀ͕ŬĂƌƵƉŽēĂƐŶŝ ŐůŝŬĞŵŝēŶŽƌĞĂŬĐŝũŽ͘

ďĞůũĂŬŽǀŝŶ͕ŵŝŶĞƌĂůŽǀ͗ĨŽƐĨŽƌ;ƐĞƐƚĂǀŶŝĚĞůĐĞůŝēŶŝŚŵĞŵďƌĂŶ͕ ŽĚŐŽǀŽƌĞŶnjĂƉƌŽĚƵŬĐŝũŽĞŶĞƌŐŝũĞŶĂĐĞůŝēŶŝƌĂǀŶŝƚĞƌŐƌĂĚŶŝŬ ŵŽēŶŝŚŬŽƐƟŝŶnjŽďͿ͕ŬĂůŝũ͕ƐĞůĞŶ;ŽĚůŝēĞŶĂŶƟŽŬƐŝĚĂŶƚ͕ŬůũƵēĞŶ ŵŝŶĞƌĂůnjĂnjĚƌĂǀũĞƓēŝƚŶŝĐĞͿ͕ŵĂŶŐĂŶ;ƉŽŵĞŵďĞŶnjĂŽƉƟŵĂůͲŶŽƉƌĞƐŶŽǀŽŚƌĂŶŝůͿƚĞƌǎĞůĞnjŽ͘sƐĞƚĞŵŝŶĞƌĂůĞƉŽƚƌĞďƵũĞŵŽ ƚĂŬŽŽĚƌĂƐůŝŬŽƚƚƵĚŝŽƚƌŽĐŝ͘ <ĞƌŽǀĞƐǀƐĞďƵũĞŬŽŵƉůĞŬƐŶĞŽŐůũŝŬŽǀĞŚŝĚƌĂƚĞ͕ƟƵƉŽēĂƐŶŝũŽ ƉƌĞďĂǀŶŝ ƉƌŽĐĞƐ͕ njĂƌĂĚŝ ēĞƐĂƌ ƐŵŽ ƐŝƟ ĚůũĞ ēĂƐĂ͕ ĞŶĞƌŐŝũĂ ƉĂ ƐĞ ƐƉƌŽƓēĂ ƉŽēĂƐŝ͘ KǀĞƐ ƉƌŝƐƉĞǀĂ Ŭ ďŽůũƓŝ ƉƌĞďĂǀŝ͕ ƵƌĂǀŶĂǀĂ ŬƌǀŶŝƐůĂĚŬŽƌŝŶŬƌǀŶŝƚůĂŬƚĞƌƉŽŵĂŐĂƉƌŝŝnjŐƵďŝŽĚǀĞēŶŝŚŬŝͲůŽŐƌĂŵŽǀ͘hǎŝǀĂŶũĞŽǀƐĂƚĂŬŽƓĞƉŽƐĞďŶŽƉƌŝƉŽƌŽēĂŵŽŽƚƌŽͲŬŽŵ͕ ĚŝĂďĞƟŬŽŵ͕ ƐƌēŶŝŵ ďŽůŶŝŬŽŵ ŝŶ ůũƵĚĞŵ Ɛ ƉƌĞŬŽŵĞƌŶŽ ƚĞůĞƐŶŽƚĞǎŽ͘ <ĞƌŽǀĞƐΎǀƐĞďƵũĞŵĂũŚŶĞŬŽůŝēŝŶĞŐůŝĂĚŝŶĂ͕ŶŝƉƌŝŵĞƌĞŶnjĂŽƐͲĞďĞ͕ŬŝŝŵĂũŽĐĞůŝĂŬŝũŽŝŶƐŽŽďēƵƚůũŝǀĞŶĂŐůƵƚĞŶ͘ ΎKǀĞƐŝŶŚĞƌĞŶƚŶŽŐůƵƚĞŶĂŶĂũŶĞďŝǀƐĞďŽǀĂů͕ũĞƉĂnjŶũŝŵƉŽͲŐŽƐƚŽ͚ŽŶĞƐŶĂǎĞŶ͛ǀƉƌŽĐĞƐƵƉƌŝĚĞůĂǀĞŝŶͬĂůŝƉƌĞĚĞůĂǀĞʹƉŽͲŐŽƐƚŽƵƐƉĞǀĂǀďůŝǎŝŶŝƉƓĞŶŝĐĞĂůŝƉĂƐĞnjŶũŽƐŬůĂĚŝƓēŝ͘:ĞƚŽƌĞũ ͚ŶĞŬũĞǀŵĞƐ͛͘

KǀƐĞŶĂŬĂƓĂƐĞŵĞĚĚƌƵŐŝŵƉŽŶĂƓĂƚƵĚŝnjŶŝnjŬŝŵŐůŝŬĞŵŝēŶŝŵ ŝŶĚĞŬƐŽŵ͕ŬĂƌƉŽŵĞŶŝ͕ĚĂũĞŶũĞŶǀƉůŝǀŶĂŬƌǀŶŝƐůĂĚŬŽƌnjĞůŽ ƐŬƌŽŵĞŶ͘ KǀĞƐ ƉŽůĞŐ ŽďŝůŝĐĞ ǀůĂŬŶŝŶ ǀƐĞďƵũĞ ƚƵĚŝ ŽŐƌŽŵŶŽ

12.00,

-12.00

r,

lošna

bota,

padlih 00 ,

37/2014

47


48

37/2014

Profile for Revija Bogastvo zdravja

BOGASTVO ZDRAVJA oktober 2014  

Revija Bogastvo zdravja Monthly magazine for healthier life

BOGASTVO ZDRAVJA oktober 2014  

Revija Bogastvo zdravja Monthly magazine for healthier life

Advertisement