a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

letnik 10 / marec 2020 / številka 101 / brezplačen izvod

8 Razcepljeni med partnerstvom in starševstvom? 14 Virusna nevarna obolenja 16 Podnebne spremembe: Meritve ne lažejo 25 Dober spanec za boljše rezultate 36 Energije se dotaknejo tudi otrok marec 2020

1


pl

n os or

v aš

us

t

am

un

® plus imm o in

z a vaš o o d p

Aminoplus® immun je prehransko dopolnilo z izbrano kombinacijo aminokislin, vitaminov in mineralov. Vitamini C, B6, B12 ter cink, baker in selen imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vitamini C, riboflavin (vitamin B2), B6, B12 ter folna kislina in magnezij prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

brez laktoze

brez fruktoze

brez glutena

tudi za vegetarijance

7 vrečk

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav življenjski slog.

2

marec 2020


februar

UVODNIK

Prva beseda Petra Mauer Ženske in matere smo v mesecu marcu deležne posebne pozornosti. Kar dva dneva sta posvečena prav nam, nežnejšemu spolu. Čeprav smo vesele »naših« praznikov in drobnih daril, s katerimi nas naši najbližji obdarijo, pa se zavedamo, da je bolj kot en dan v letu pomembnih tistih 365 dni. Običajnih, navadnih, vsakdanjih. Naklonjenost si namreč zaslužimo pogosteje, še posebej takrat, kadar vztrajamo in se trudimo, čeprav nam pojenja energija. In takrat, kadar počnemo stvari, ki jih mnogi prezrejo, saj se jim zdijo samoumevne. Vesele smo pohval, besed, ki nas pobožajo … Hrepenimo po objemih in dejanjih, s katerimi se počutimo vredne, cenjene in ljubljene. Ženske, dekleta, žene, matere, ne potrebujemo veliko, ampak tudi ni prav, da bi se morale zadovoljiti z malo. Zaslužimo si spoštovanje in tega nikdar ne pozabimo! Želimo biti razumljene, še posebej ko smo v precepih, ko se soočamo s pomembnimi odločitvami in ko izražamo svoja čustva. Le-ta so nemalokrat kot vrtiljak mešanice vzponov in padcev. Včasih nočemo tolažbe, ampak samo ramo, na katero se naslonimo in izlijemo svojo dušo. O tem, kako težko je včasih vijugati med dvema vlogama – partnerke in mame, je svoja razmišljanja v aktualni številki naše revije zapisala priznana strokovnjakinja za medosebne odnose. Poleg tega smo se tematsko dotaknili tudi zloglasnih virusov in vilinskih simbolov, ki so nam v pomoč pri zbliževanju z našimi otroki. Nikar pa ne spreglejte intervjuja s slovensko klimatologinjo, ki opozarja na neizbežne posledice podnebnih sprememb. Poziva nas, da (p)ostanemo aktivni državljani in da skupaj poskrbimo za čistejše okolje ter lepšo prihodnost! Prisluhnimo ji.

Letnik 10, številka 101, marec 2020 brezplačni izvod

www.bogastvozdravja.si www.facebook.com/bogastvozdravja Izdajatelj: Tridea, d. o. o. Direktor: Ladislav Jerin Glavna in odgovorna urednica: Petra Mauer Uredniški odbor: Miha Anžur, Veronika Bilban, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Mitja Pirc, Sara Sočan Strokovni sodelavci: Maya Peron, Kaja Perme, Melita Kuhar E-mail: bogastvo.zdravja@gmail.com Oglasno trženje: tridea.trzenje@gmail.com, 03 62 03 623 trzenje.bogastvozdravja@gmail.com, 040 510 208 Fotografije: Shutterstock, iStock, Freepik, arhiv revije Bogastvo zdravja in arhivi avtorjev Tehnično urejanje: SISTEMI oblikovalski studio Tisk: Delo tiskarsko središče Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo priposameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.« Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedene v oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja. Naročnik sam odgovarja za skladnost oglasa z zakonom. Nenaročenih besedil in drugih nenaročenih materialov ne vračamo.

marec 2020

3


VSEBINA

Od teme marec do teme

4

marec 2020

Razcepljeni med partnerstvom in starševstvom?

8

Virusna nevarna obolenja

14

Podnebne spremembe: Meritve ne lažejo!

16

Dober spanec za boljše rezultate

25

Kako razbremeniti jetra

28

Brez zdravil nad seneni nahod in druge alergije

30

Energije se dotaknejo tudi otrok

36

Je vaša postelja na pravem mestu?

38

Kristalno čista voda

44


marec 2020

5


marec

ZDRAVE NOVIČKE

Okrepite imunski sistem

Polžja krema Heliroyal plus

Skrb za lepe lase in naravo

Do zdravja s konopljinimi vršički

Preventiva je najboljši zdravnik, zato ukrepajte pravočasno. Vitamin C-1000 s postopnim sproščanjem je odlična podpora imunskemu sistemu. Prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter hkrati poveča absorpcijo železa. NOW Vitamin C-1000, 100 tablet, je na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah, Sanolaborju in na www.hisa-zdravja.si. Več informacij na 080 80 12.

Heliroyal PLUS krema za obraz in telo predstavlja naravni vir obnove kože. Je zelo hranilna in deluje na obnovi kožnih celic, pomirja kožo, prav tako pa kožo naravno stimulira k lastni obnovi in skrbi za pravilno vlago kože. Deluje ne glede na starost, zrelost ali tip kože in lajša, preprečuje probleme s kožo. Področja uporabe: pomiritev, preprečuje razvoj aken, mozoljev, gub, bradavic, naravno svetli pigmentna znamenja, preprečuje nastanek strij in neguje obstoječe. Naravni vir obnove: ALANTOIN, KOLAGEN IN ELASTIN, GLIKOLNA KISLINA, PROTEINI (60 %), VITAMIN E, HIALURONSKA KISLINA. Na voljo v poslovalnicah Sanolabor. Nakup in informacije na: www.heliroyalgolica.eu in številki: 068/139-607.

Steven Ko, lastnik blagovne znamke O'right, je uspel ustvariti učinkovite proizvode za nego las in lasišča, brez škodljivih kemičnih derivatov. Izdelki so plod dolgoletnih raziskav v sodelovanju s številnimi strokovnjaki s področja farmakologije, aroma-fitoterapije in tradicionalne kitajske medicine. Pri proizvodnji uporabljajo izključno obnovljive vire energije in ekološko pridobljene surovine. Lani so dosegli ničelni ogljični odtis in tako izničili negativni vpliv na okolje. Vsako leto zasadijo več tisoč dreves, organizirajo čistilne akcije in donirajo sredstva za ohranitev ogroženih živalskih vrst. Več na: www.oright.si

Še vedno je obdobje akutnih okužb dihal - podprite svoj imunski sistem z ADE Canno, da vas ne položijo v posteljo. Večino akutnih okužb dihal povzročajo virusi. Pred vrati je tudi epidemija korona virusa. Pametno se je dodatno zaščititi. Be Hempy ADE Canna, ki vsebuje konopljin cvet z dodanimi vitamini A, D in E, poveča odpornost organizma. Konopljini vršički vsebujejo celoten spekter kanabinoidov in močno podprejo endokanabinoidni sistem. Več na: www.be-hempy.si

Ekološki napitek za več energije

Čistilni šampon proti prhljaju

Kopalna sol evkaliptus

Nature’s Finest BIO Macaccino v prahu je ekološki napitek z maco in kakavom. Uporabljamo ga kot nadomestek kavi brez kofeina. Z njegovim uživanjem poskrbimo za dvig nivoja energije, saj je vir magnezija, železa in mangana. Lahko ga pripravimo kot topel ali hladen napitek, nato pa le še uživamo ob razvajanju brbončic.

6

Davines čistilni šampon proti prhljaju predstavlja intenzivni tretma, ki vam pomaga na poti do zdravega in lepega lasišča. Sestavine, kot so esencialna olja sibirske jelke, cajeputa, žajblja, selen sulfid. Žitni proteini poskrbijo za učinkovito orožje v boju proti prhljaju. Nežno vmasirajte v mokre lase, sperite, ponovite in pustite delovati nekaj minut. Dobro izplaknite. Izdelek se zaradi svojih učinkovin uspešno spopada z mikrobioto ter ustvarja snažno lasišče.

marec 2020

Kopalna sol z izvlečkom evkaliptusa Kneipp je še posebej primerna za ta letni čas, za hladne dni in čas prehladov. Sol uporabite tako, da stresete kopalne kristale v vodo s temperaturo 36-38 °C. Vsebina ene plastenke zadošča za 8-10 kopeli. Za dober učinek si privoščite razvajanje s soljo vsaj 10 -20 minut.

Skrb za vaše roke

Eubos sensitive krema za roke za obnovo in zaščito kože naj postane naša nepogrešljiva vsakodnevna sopotnica. Provitamin B5, vitamin E, alantoin in negovalni aditivi ščitijo in obnavljajo naravno biosfero kože, medtem ko Hydro-Derm® faktor z aminokislinami, laktatom, rožno vodo in glicerolom dolgotrajno izboljša in stabilizira vsebnost vlage v koži. Izdelek predstavlja negovalno zaščito, ki ne masti, krepi barierno funkcijo kože in kožo varuje pred vsakodnevnimi obremenitvami. Hrapava koža postane občutno bolj gladka in mehkejša.


marec

ZDRAVE NOVIČKE

Ionizator vode PurePro® JA-703

Lunos prezračevalni sistemi

KALČEK, Celovška 268, LJUBLJANA Brezplačne delavnice. Prijava na info@kalcek.si

Ionizator vode PurePro® JA703 iz vode iz pipe naredi alkalno ionizirano vodo. Alkalna ionizirana voda je močan antioksidant, bogata s kalcijem in magnezijem, ki nevtralizirata kisle presnovke in s tem odpravljata zakisanost telesa. Zaradi manjših vodnih skupkov omogoča boljšo hidracijo. Več informacij na: www.ionizirana-voda.net

Razgradljive bio posodice

Slovensko podjetje Lunos je bilo pred kratkim uvrščeno na lestvico 1000 najhitreje rastočih podjetij v Evropi. Da so se povzpeli na 667. mesto te prestižne lestvice, so morali med letoma 2014 in 2017 doseči kar 37,7-odstotno letno stopnjo rasti. Do sedaj so v Sloveniji vgradili kar 10 000 enot, kar je samo odraz in potrdilo tega, da so njihovi prezračevalni sistemi s toplotno rekuperacijo zraka resnično vrhunski in cenejši od konkurenčnih. Več informacij: www.lunos.si

Skrb za vaše zobe

KALČKOVA BREZPLAČNA KUHARSKA DELAVNICA  ZA OTROKE: POMLADNI SADNI IN ZELENJAVNI ZVITKI Delavnica bo v sredo, 11. 3. 2020, ob 17.00 uri. Delavnico vodi: Irena Tomažin, ustvarjalka Zdrave juhice Na pomladno obarvani kuharski delavnici za otroke bomo pripravljali preproste in slastne, sadne in zelenjavne riževe zvitke. Lepo vabljeni veliki in mali kuharski ustvarjalci na okusno dogodivščino! Predvideno trajanje delavnice je 1 ura in pol. Število udeležencev je omejeno. Obvezne prijave na: info@kalcek.si

NAŠE MISLI, ČUSTVA IN ODNOSI SO ENERGIJA Delavnica bo v sredo, 25. 3. 2020, ob 17.00 uri. Predavanje vodita Željka Toplek Luzar in Barbara Svetelj Šprah. Vabljeni, da spoznate energijske zakonitosti delovanja zapisov v psihičnem telesu  ali auri človeka, kjer bo tudi na osnovi  praktičnih primerov in izkušenj  posameznikov predstavljeno, kako le-te vplivajo na kvaliteto našega doživljanja, delovanja in bivanja. Prijava udeležbe na: info@kalcek.si

Z brezplačno aplikacijo kalček varuje okolje

Kvadratna posodica iz lista kokosove palme oz. BIO krožniki izdelani iz palmovega lista so zelo dobra alternativa običajnim krožnikom iz papirja ali plastike. So popolnoma biološko razgradljivi in so predelani brez kemičnih dodatkov in premazov. Primerni so za suha in tekoča živila, medtem ko je priporočljivo, da tekoča živila ne puščate v posodi več kot 15 min. Prihaja čas piknikov, zato bio krožnike dodajte na seznam vaših nakupov. Naredili boste uslugo okolju in naravi ter z njimi razveselili vaše goste.

Poskrbite za lep in sijoč nasmeh. Ponudite vašim zobem naravno kremo, ki jo uporabimo kot običajno zobno pasto 1-krat na dan (zvečer). Nanesemo jo na zobno krtačko ter narahlo očistimo zobe. Bolus zobna pasta deluje proti nastanku kariesa ter krepi zobno sklenino. Ohranja zdrave zobe in dlesni ter blaži in lajša draženje dlesni. Ne vsebuje konzervansov, sintetičnih barvil in dišav. Bolus zobna krema je 100 % naravna.

V podjetju Kalček ves čas poskušajo prispevati k temu, da se ne obremenjuje okol-

marec 2020

je z odpadki. Prvi so uvedli ekološko razgradljive vrečke za sadje in zelenjavo. Sedaj pa so zopet prvi ekološki trgovec, ki je uvedel možnost prejemanja elektronskih blagajniških računov za individualne kupce. Z brezplačno aplikacijo NoprintZ, ki se jo naloži na pametni telefon ni več potrebe po papirnih računih, s tem pa se pripomore k temu, da bo ohranjeno kakšno drevo več. Več uporabnikov, manj bo posekanih dreves. Za izdelavo E računov niso potrebna drevesa, ne voda in ne nafta.

7


REZERVIRANO ZA ŽENSKE

Razcepljeni med partnerstvom in starševstvom? Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in osebnostno rast

Danes sem se namenila razmišljati o tem, kako spremenimo ženske pogled nase in svoj partnerski odnos, ko rodimo otroka. Pride do tektonskih premikov, saj že vsi vemo, da je dandanes roditi otroka projekt, ki zahteva celega človeka, no, celo žensko.

Sama sem mama, rodila sem hči pred dvaindvajsetimi leti. Še vedno se dobro spomnim, kako nebogljeno sem se počutila, ko sem v naročju držala štručko, ki se je neusmiljeno drla in vekala. Sem jokala jaz in je jokala ona tistih prvih nekaj dni. Postati mama je zame nekaj najbolj zahtevnega in odgovornega. Neskončno in brezpogojno obožujem tole svoje dete, z njo si še vedno vsakodnevno izkazujeva ljubezen, četudi sedaj že nekaj let na daljavo, saj študira v tujini in je tako rekoč že samostojna mlada ženska. Vedno je v meni in v mojem srcu morje neskončne ljubezni do nje, tudi ponosa in občudovanja v kako čudovito osebnost se je oblikovala. Nihanje med dvema družbenima vlogama Rojstvo otroka vedno nosi veliko 8

marec 2020

dilem, utrujenosti obeh staršev, dvomov v lastne starševske sposobnosti, kakšno vzgojno paradigmo bomo ubrali, ko malček začne hoditi, kako vzpostavljati primerno povezanost staršev po prihodu dojenčka v novi dom in še veliko drugih izzivov. Danes se posvečam vprašanju, kako biti čuječ v vlogi partnerke, ko se rodi otrok. Ko ženska postane mama in moški postane oče. Katera družbena vloga je bila primarna? V vsakdanjem življenju nosimo na sebi veliko družbenih vlog, odvisno od osebe in situacije, s katero tvorimo odnos. Tako smo v posameznem dnevu v vlogi sodelavke, žene, mame, hčerke, prijateljice ali na primer sosede. Z vsako osebo, s katero smo vzpostavili odnos, »odigramo« določeno vlogo. Kako jo »igramo« oziroma kako se v njej znajdemo, je odvisno

od naših preteklih izkušenj, zaupanja v osebo, strahov, prepričanj, ki jih nosimo v sebi, stališč in predsodkov, ki so tudi del naše osebne figure, ko oblikujemo nek odnos. Iz dvojine v množino V partnerskem odnosu primarno prevladuje vloga ženske in moškega. Zaljubila sta se, takšno biološko oziroma hormonalno stanje traja približno dobro leto, ko pa izzveni, pride do oblikovanja bolj uravnoteženega odnosa. Par naj bi se odločil o zrelem ljubezenskem povezovanju. Mnogo bolj obširno o tej temi pišem v objavljenih člankih, ki se nahajajo v moji prvi knjigi Na kavču v Svetovalnici – Iskreno o partnerstvu. Kar je pomembno za današnje razmišljanje, je dejstvo, da sta odrasla posameznika, moški in ženska, najprej par, z rojstvom otroka pa prevzameta še


družbeni vlogi staršev. Zakaj takole močno poudarjam redosled naših vlog, ki jih nosimo ter bolj ali manj posrečeno igramo? Veliko parov, ki me obišče v Svetovalnici je namreč pozabilo na primarni, partnerski odnos s trenutkom, ko se je rodil otrok. Seveda je to pričakovano, saj otrok postane središče družinskega vesolja, ko iz dvojine nastane množina. Poprej par, ki je bil eden drugemu dovolj, živela sta dvojino, postane v prvih nekaj mesecih množine zmeden, prestrašen, vsa pozornost je namenjena malemu nebogljenemu bitju, ki potrebuje veliko ljubezni in nege. Ženska je po porodu hormonsko nestabilna, telo se je začasno spremenilo in potrebuje nekaj mesecev, da se ponovno vzpostavi vsaj približno nazaj na tisto stanje, ki je bilo poprej. Mnogi moški imajo veliko razumevanja in potrpežljivosti do neskončno utrujene in izčrpane partnerke, ki si včasih niti toliko časa ne vzame, ko otrok spi, da se stušira, umiri, gre tudi sama spat, temveč hitro pospravlja, kuha, pere in želi biti perfektna še naprej v vsem kar počne. No, to je nemogoče in prosim zavedajmo se, drage dame, da nobeni od nas ni treba biti perfektna mama, temveč naši otroci od nas potrebujejo, da smo spočite, nasmejane in navihane »dovolj dobre mame«. Za to pač moramo poskrbeti same, saj nihče drug tega ne more narediti namesto nas. Bo šlo, drage moje? Ne uničujte odnosa Ženska je po porodu pogosto zgolj - mama. Tako ostaja mnoga leta in zanika potrebe in željo po pozornosti s strani svojega moškega. Pa tukaj ne govorim zgolj o njegovi želji po spolnosti, temveč o tem, da tudi moški potrebujejo od nas žensk nekaj našega časa, da se mu posvetimo tako, da ga sploh opazimo, se z njim ljubeče pogovarjamo, pa ne zgolj o

potrebah dojenčka in kasneje otroka, temveč naj teče pogovor o vama kot o paru, kot o moškem in ženski, ne zgolj pogovor med mamo in očetom tega otroka. Vse preveč žensk v celoti prevzame vlogo zgolj matere, ki ne pozabimo, hoče biti perfektna, s tem pa odriva in zanika izjemno pomembno vlogo moškega pri oblikovanju novo nastale družinice. Odgovorni moški iz srca neguje potrebe svoje ženske, ker se zaveda, da le-tako bo imela v objemu svojega partnerja oporo, nežnost in razumevanje, ko bo čustveno nestabilna in v dvomih. Moški se v vlogi očeta zelo dobro znajde in poskrbi za potrebe dojenčka na njemu lasten način, ki ni nič manj pravilen kot materin, le da marsikatera ženska grobo odrine svojega partnerja, češ, da nima pojma, kako je potrebno skrbeti za otroka, da ona je mama in da vse ve najbolje. Omenjeno je zelo tragično in uničujoče za kakovosten partnerski odnos, da ne omenjam, da otrok poleg skrbne mame potrebuje tudi očeta, ki lahko nadomesti v zadovoljevanju potreb otroka velik delež ter tako omogoči svoji partnerki, da se spočije, naspi, gre ven s prijateljicami ali zgolj na sprehod, da se regenerira in zbistri glavo in telo.

Preženite obsesivno skrb za otroka Najbolj hudo je gledati ženske, ki so po rojstvu otroka ne zgolj zanemarile svojega moškega, temveč so zanemarile tudi sebe. Pri tem ne mislim zgolj na zunaj, temveč da jim ni več mar za nič drugega kot da obsesivno skrbijo za vsak migljaj otročka in so nanj prikovane z vsemi čutili. Tudi takšno pretiravanje in obsedenost z otrokom nista zdrava in vodita v posesivno patološki odnos, kjer ni otroku dovoljeno izražati sebe, temveč se mora kmalu naučiti biti ubogljiv in poslušen, da bo lahko takšna mama srečna. Takšen materinski pristop zagotovo ni zdrav, nasprotno, je zelo škodljiv za zdrav razvoj otroka. Očetje so pogosto zdrav glas razuma, ki ga otrok tudi potrebuje. Če se partnerja zavedata, da bosta najboljšo možno popotnico dala otroku tako, da skupaj ljubeče, sočutno in povezano skrbita za potrebe svojega potomca in pri tem ponovno stketa ljubeč, spoštljiv in sodelujoč partnerski odnos, bo otrok odraščal v zdravem družinskem gnezdu. Starša mu bosta s svojim zdravim partnerskim odnosom in medsebojnim izkazovanjem ljubezni dala neizmerno pomembno popotnico ter ga naučila z lastnim zgledom kaj to je ljubeč in pripaden partnerski odnos.

marec 2020

9


10

marec 2020


marec 2020

11


PREHRANSKA DOPOLNILA

reklamno sporočilo

Z dvigom energije nad viruse Adriana Dolinar

Ob oslabljenem imunskem sistemu, prehladih, gripi in drugih virusnih ali bakterijskih okužbah, se lahko podpremo tudi s kaskadno fermentiranim bio koncentratom – RegulatproBIO, pripravljenim iz ekološkega sadja, zelenjave, oreščkov in začimb.

Ta vsebuje koncentrat biorazpoložljivih vitalnih snovi, kot so polifenoli, flavonoidi, desnosučna mlečna kislina (L+), osnovni gradniki encimov in probiotičnih bakterij …, ki so telesu takoj po zaužitju na voljo za uporabo. Od bolezni oslabljeno telo takšen koncentrat vitalnih snovi zlahka vsrka in uporabi. Rezultat tega je med drugim boljša proizvodnja celične energije, ki se ob 3-mesečnem uživanju RegulatproBIO, dvigne kar za več kot 180 odstotkov. Več energije pomeni tudi boljše 12

marec 2020

delovanje imunskega sistema, zaradi česar smo lažje kos virusnim in bakterijskim okužbam. Prav tako se telo z več energije in hkrati več lahko dostopnih vitalnih snovi hitreje čisti in regenerira. Zaradi virusov ali bakterij poškodovane sluznice zgornjih ali spodnjih dihal, se bodo le-te ob takšni podpori zato lažje in hitreje obnavljale. Ker RegulatproBIO vsebuje tudi koncentrat desno sučne mlečne kisline in osnovne gradnike za izgradnjo probiotičnih črevesnih bakterij, podpira tudi ravnovesje

črevesne flore. Ta je zaradi uživanja sinteznih zdravil (antibiotiki, kortikosteroidi …) ob omenjenih obolenjih pogosto močno oslabljena. Ker krepka črevesna flora omogoča boljši izkoristek vse zaužite hrane, s tem še dodatno podpremo obrambo, čiščenje in regeneracijo telesa. Ne le uživanje, tudi pršenje RegulatproBIO razredčenega z vodo (1:3) po sluznici nosu in grla, je dobrodošla pomoč v obvladovanju virusov in bakterij, saj ta spodbuja regeneracijo sluznic in ovira razvoj škodljivih mikrobov.


Dr. Niedermaier® FERMENTATION

Regulatpro Bio ®

PODPORA IMUNSKEMU SISTEMU*!

Dnevno popijte 20 ml Regulatpro® Bio. Že 80 let sodelujemo s profesorji in univerzami na področju prehrane in epigenetike. Mednarodna patentirana kaskadna fermentacija. *Biološki imunski regulator. Regulatpro® Bio vsebuje naravni vitamin C, ki prispeva k normalni imunski funkciji.

Na voljo v trgovinah Sanolabor, lekarnah in trgovinah s prehranskimi dopolnili. *DE-ÖKO-006

marec 2020

13

Distributer: Eurosolar d.o.o. • GSM: 040 165 052 • email: info@regulat.si


ZDRAVJE

Virusna nevarna obolenja

Tina Grohar Maležič, mag. farm.

Virusi so tako majhni (med 20 in 300 nm), da jih je večinoma moč videti samo z občutljivim elektronskim mikroskopom. Njihova zgradba je zelo preprosta. Jedro virusa (virion) je zgrajeno iz enega tipa nukleinske kisline (DNK ali RNK), nikoli iz obeh hkrati. Obdaja ga zaščitna proteinska ovojnica (kapsida). Določeni virusi imajo še dodaten lipidni ovoj z vključenimi beljakovinami in lahko tudi ogljikovimi hidrati. So paraziti, kar pomeni, da se lahko razmnožujejo le v gostiteljski celici. Virusne okužbe dihal so najpogostejše okužbe in so med nalezljivimi boleznimi na prvem mestu. Delimo jih na okužbe zgornjih in spodnjih dihal. Okužba spodnjih dihal je ponavadi zaplet pri okužbi zgornjih dihal. Povzročijo jih virusi iz različnih družin virusov s številnimi antigenskimi tipi in podtipi. Najpogostejši povzročitelji prehlada so rinovirusi in povzročajo od 30-50 % prehladov. Sledijo jim koronavirusi, virusi influence in parainfluence, respiratorni sincicijsi virus (RSV), enterovirusi, adenovirusi … V zadnjih letih pa sta se že znanim povzročiteljem prehlada pridružila dva nova virusa: humani metapnevmovirus in humani bokavirus. Večina okužb se zgodi v jesenskem in zimskem času, določeni virusi pa se pojavljajo čez vse leto (npr. en-

terovirusi). Na podlagi klinične slike ni mogoče določiti virusnega tipa, ker povzročajo podobne simptome. Virusa influence in parainfluence običajno povzročata več sistemskih simptomov kot ostali virusi prehlada. Z večino respiratornih virusov se je po ponovni izpostavljenosti možno ponovno okužiti. Vendar pa so poznejše okužbe z istimi ali podobnimi povzročitelji na splošno blažje in imajo krajše trajanje. Molekularna in genetska osnova za nepopolno navzkrižno zaščito po okužbi z enim sevom ni popolnoma razjasnjena. Vendar podatki rinovirusov kažejo, da je to deloma lahko posledica izjemne stopnje strukturne in molekularne spremenljivosti, tako znotraj serotipov kot med različnimi sevi.

Virusi prehlada se širijo s stikom in kapljično. Lahko so sposobni preživeti več ur izven gostitelja. Glavno vstopno mesto virusov je nos, v manjši meri lahko tudi oči. Virusi se vežejo na receptorje, ki so na nosno-žrelni sluznici in vstopajo v celice, kjer se začnejo razmnoževati. Sproži se vnetna reakcija s tvorbo citokinov, kar je vzrok pojava prehladnih simptomov. Imunski odziv s tvorbo specifičnih protiteles prepreči nadaljnje širjenje virusa. Levkociti fagocitirajo viruse in okužene celice ter jih uničijo. Virus influence ali gripa ogroža vse prebivalstvo, še posebej majhne otroke, starejše ljudi in bolnike s kroničnimi boleznimi. Poznamo tri vrste virusa: virus influence A, B in C. Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influ-

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav življenjski slog.

14

marec 2020


ence B povzroča običajno omejene izbruhe npr. v šolah, vrtcih. Virus influence C okuži posameznike in ne povzroča epidemij. Viruse influence A razvrstimo po podtipih na podlagi dveh površinskih antigenov: hemaglutinina (H1, H2 in H3) in nevraminidaze (N1 in N2). Navedene podvrste povzročajo pri ljudeh sezonsko gripo. Drugi hemaglutinini, ki so v virusih influence povzročajo bolezen pri živalih. Občasno in povsem nepričakovano se pojavljajo novi podtipi virusa influence, ki povzročijo pandemijo. Običajno so kombinacija živalskih in človeških virusov. Postopne majhne spremembe virusa influence pa so odgovorne za vsakoletne, sezonske epidemije. Od adenovirusov poznamo več kot 50 antigenskih tipov, so pogosto povzročitelji akutnih prehladnih obolenj, ki so povezana z okužbami oči in dihalnih poti. Pri dojenčkih in majhnih otrocih lahko povzročijo okužbo prebavnega trakta. Koronavirusi (CoV) so velika družina virusov, ki povzročajo bolezni, ki segajo od navadnega prehlada do težjih bolezni. Nov koronavirus (2019nCoV) je nov sev, ki se trenutno zelo hitro širi med ljudmi, vendar o njem vemo še zelo malo. Spadajo med zoonozne viruse, kar pomeni, da se prenašajo med živalmi in ljudmi. Dva poznana koronavirusa sta SARS-CoV in MERS- CoV. Respiratorni sincicijski virus ali RSV

je zelo pogost povzročitelj okužb dihal pri dojenčkih in otrocih. Je najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok, pri večjih otrocih in odraslih povzroča večinoma le blažja prehladna obolenja. Od virusov parainfluence ali HPIV poznamo štiri vrste (1 do 4) in dva podtipa (4a in 4b). Klinične in epidemiološke značilnosti za vsak tip HPIV so različne. S HPIV se pogosto okužijo dojenčki in majhni otroci ter osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Pri odraslih so večinoma težave blage. Pri majhnih otrocih se lahko okužba razširi v spodnja dihala ter povzroči bronhitis, pljučnico ali laringotraheitis (krup), ki je zelo nevaren, ker lahko zaradi zatekanja pride do obstrukcije dihalne poti. Enterovirusi so antigensko zelo heterogeni in imajo široko geografsko porazdelitev. Če preživijo imunsko obrambo organizma se širijo v krvni obtok, kar ima za posledico vročino, glavobol, vneto grlo in včasih bruhanje ter drisko.

Kaj pa zdravljenje? Zdravljenje prehladnih virusnih okužb je simptomatsko. Le za zdravljenje virusa influence je na voljo več vrst protivirusnih zdravil, ki so različno učinkovita. Zdravila nekoliko skrajšajo trajanje in omilijo potek bolezni, če jih zdravnik bolniku predpiše prvi ali drugi dan bolezni. Protivirusna zdravila se običajno predpišejo bolnikom, ki

se zaradi težje gripe zdravijo v bolnišnici in le ta za njih niso kontraindicirana. Cepiv za naštete viruse nimamo, razen za virus influence. Zadnjih 12 let se uspešno uporabljajo tudi monoklonska protitelesa proti RSV, s katerimi ščitimo pred okužbo najbolj ogrožene otroke. To so nedonošenčki in otroci s kronično pljučno ali prirojeno srčno boleznijo, ki so mlajši od dveh let. Priporočila za preprečevanje širjenja okužbe so redno umivanje rok, pokrivanje ust in nosu pri kašljanju ter kihanju, temeljito kuhanje mesa in jajc, izogibanje tesnemu stiku s kom, ki kaže simptome bolezni dihal, kot sta kašelj in kihanje. VIRI https://www.who.int/ health-topics/ Tomažič J, Strle F s sodelavci. Infekcijske bolezni. Ljubljana 2015. https://www.nijz.si/sl/ https://www.uptodate.com/ Kirkpatrick GL. The common cold. Prim Care 1996; 23:657. Heikkinen T, Järvinen A. The common cold. Lancet 2003; 361:51-59. Turner RB. Epidemiology, pathogenesis, and treatment of the common cold. Ann Allergy Asthma Immunol 1997; 78:531. Kapun-Dolinar A. Mikrobiologija. Ljubljana 2001. Dimmock N J, Easton A J, Leppard K N. Introduction to modern virolmarec 2020

15


PODNEBNE SPREMEMBE

Meritve ne lažejo! Petra Mauer

S strokovnjakinjo Lučko Kajfež Bogataj, znano slovensko klimatologinjo, smo se pogovarjali o podnebnih spremembah, ki smo jim priča ter napovedih, kaj lahko pričakujemo od narave v prihodnosti. Pravi, da se moramo naučiti, kako z njimi živeti, jih spoznati, predvideti in na podlagi vsega znanja tudi ukrepati.

Že več let se države članice Evropske unije trudimo doseči nek napredek pri zaustavljanju podnebnih sprememb … Po drugi strani pa se kljub Pariškemu sporazumu na primer soočamo z neustavljivo močjo vetra, poplavami, požari ... Ukrepi torej ne pomagajo ali vendarle vsaj malo napredujemo v skrbi za okolje? Čeprav svetovni voditelji in odločevalci vedo za problem že vsaj 30 let, se žal nič resno ne premakne, kljub retoriki. Vsebnost toplogrednih plinov je vsako leto večja in večja, globalna temperatura zraka, tal in oceanov vse višja – meritve pač ne lažejo. Vse več je vremenskih katastrof, na letni ravni že osemsto na leto, še leta 1980 jih 16

marec 2020

Aktivni državljan ne jamra, ko je že prepozno, ampak se loti zadev, ko je še čas kaj spremeniti. je bilo štirikrat manj. Res so bili tu in tam, zlasti v EU sprejeti ukrepi za večjo energetsko učinkovitost, torej za manjšo porabo energije in za čistejši zrak, a žal niso ustavili rabe fosilnih goriv. Sploh pa po letu 2008 svet ni več reševal podnebja, ampak raje banke in finančne trge. Šele v zadnjem letu se čuti spet vsaj politična volja, tudi morda zaradi protestov mladih. Evropski zeleni načrt se sliši obetavno, a smo spet šele na začetku.

Kaj lahko sami naredimo pri spopadanju s podnebno krizo? Najprej jo moramo prepoznati in jo vzeti resno. Se o njej poučiti in začeti pometati pred svojim pragom. Prav vsak od nas lahko troši manj, se vozi manj, je več lokalne hrane, opusti del mesne prehrane, ne zavrže niti koščka hrane. Vsi lahko naša bivališča spremenimo v energijsko bolj varčna, od sten do strojev, ki jih uporabljamo. Druga možnost, ki jo imamo pa je naša volilna pravica in aktivno državljanstvo. Pomembno je koga volimo in še bolj, da smo aktivni državljani. Aktivni državljan ne jamra, ko je že prepozno, ampak se loti zadev, ko je še čas kaj spremeniti. In za to je


priložnost vsak dan, vedno ko je v javni obravnavi pomemben okoljski zakon ali načrt. Kaj bi lahko upravičeno pričakovali od svetovnih velesil, strokovnjakov iz okoljevarstvenih področij, izobraževalnih ustanov idr., kadar govorimo o podnebnih težavah? Morda več sodelovanja, več prakse kot teorije, morda obvezne šolske predmete, ki bi se posvečali tem vsebinam? Vse zgoraj našteto je nujno. Še posebej mednarodne zaveze in sodelovanje med državami, zlasti EU, ZDA, Kitajsko in Indijo. Sicer bo zelo težko rešiti, kar se še da. Zelo veliko bi lahko prispevale multinacionalke, če bi spremenile svojo politiko, pa jih k temu nihče ne sili. Državljani teh dežel bi morali od svojih vlad to zahtevati in to ne le mladi. Pa večina ljudi ne razume podnebne krize, ker se o tem ni učila v šoli, ker mediji ne dajejo dovolj informacij in ker so po drugi strani ves čas bombardirani s povečevanjem potrošnje. Gospodarski model stalne rasti je bistvo težav, ki jih imamo. Od države morali pričakovati, da več proračuna nameni v boj proti podnebnim spremembam … Seveda, a to moramo čim bolj na glas zahtevati. Demokracije brez aktivnih državljanov ni. Politike imamo zato, da se lotijo tudi neprijetnih zadev in da so pri tem strokovni in ne le populisti. Nujno potrebujemo spodbude za varčevanje z energijo in po drugi strani davke za tiste, ki hočejo delati po starem. Potrebujemo investicije v zeleno infrastrukturo, obnovljive vire energije in javni potniški promet. Pa tudi nekaj sredstev za sistemsko izobraževanje in ozaveščanje prebivalstva. Državne institucije bi morale dati dober zgled za zmanjševanje ogljičnega odtisa in zato bi morale sprejeti ukrepe za dosego cilja neto ničelnih izpustov toplogrednih plinov v državni in javni upravi.

Obalna mesta so že prizadeta in gladina se zdaj zvišuje že za skoraj 5 mm na leto. Tu ni več pomoči, trend se bo le še stopnjeval. Prej ste omenili medije. Na kakšen način lahko mediji pripomoremo k osveščanju o tej problematiki? Mediji so v današnjem času ključni za spopadanje s podnebnimi spremembami. Izogibati bi se morali senzacionalističnemu načinu poročanja in raznim pretiravanjem, Odločno bi morali ožigosati lažne novice in ne dajati prostora zanikovalcem podnebnih sprememb. Pri poročanju se vedno lahko obrnejo na znanost, z veseljem lahko pomagamo. Pa tudi spodbujanje politikov k povečanju aktivnosti in ukrepov na tem področju prek medijske kritike ali poročanja lahko pomaga.

Verjetno panika, da se bomo vse pogosteje srečevali z ekstremnimi vremenskimi pojavi ne služi ničemer. Pa vendarle so opozorila in informacije ključne, če želimo stvari obrniti na bolje, kajne? Paniko moramo usmeriti v aktivno delovanje, torej v prilagajanje ekstremnemu vremenu. Za to so nujni opozorilni sistemi, torej moramo

vlagati v meteorološko stroko in seveda tudi v službe za reševanje. Ljudje morajo vedeti kakšnim novim tveganjem bodo izpostavljeni vnaprej. Torej je potrebno izobraževanje in sistemski pristopi k drugačni prostorski politiki, zavarovalniški politiki, pa tudi zdravstveni politiki ne nazadnje. Zakaj ne bi vsako gospodinjstvo dobilo brošuro z informacijami o bodočih scenarijih podnebja in z opozorili, kako ravnati v prihodnjih letih? Ozračje se sodeč po dvigu temperatur segreva. Kako hitro se bodo pokazale spremembe oz. katere se že kažejo? Pa ne le ozračje, tudi tla in oceani. Najbolj dramatične posledice se dogajajo v severnih predelih Kanade, Rusije, na Grenlandiji in Arktiki nasploh ter v visokogorjih sveta. Torej precej stran od naših oči. Tam se temperature dvigajo najhitreje in najbolj, trajno zmrznjena tla se talijo in sesedajo,

ekosistemi se drastično spreminjajo in vse pogosteje tudi tam nastajajo požari. Vse manj snežne odeje in ledu sproža povratne zanke in pospešuje ogrevanje. Tudi visokogorje se z izginjanjem ledenikov preoblikuje in vpliva tudi na vodni krog in vodnatost rek. Vse to posredno vpliva tudi na druge predele zemeljske oble, saj se preoblikujejo vremenski vzorci, ki smo jih marec 2020

17


Vse več je vremenskih katastrof, na letni ravni že osemsto na leto, še leta 1980 jih je bilo štirikrat manj.

bili navajeni; od kroženja zraka do količine padavin. V EU in pri nas gospodarske škode zaradi podnebnih sprememb že naraščajo. Ne le zaradi suš, poplav in neurij, ampak tudi zaradi zmanjšane produktivnosti delavcev, recimo ob veliki vročini. Naraščajo v različnih sektorjih, od kmetijstva do turizma. Zelene zime zmanjšujejo zaslužek v smučarskem turizmu, obsežni poletni požari na primer odganjajo turiste poleti. Zavarovalnice morajo izplačevati vse več odškodnin zaradi vremensko pogojenih nesreč. Škode so tudi v cestnem, letalskem prometu. Prebrala sem, da Sloveniji do konca stoletja grozi do štiri stopinje Celzija višja povprečna temperatura ozračja. Kaj to pomeni za našo državo? Bolj kot ne slabšanje kakovosti našega okolja in našega življenja. Za slovenske gozdove to pomeni velik šok, zlasti za vse iglavce. Pomeni nove škodljivce in težave v kmetijstvu, zlasti s sušami poleti. Za zdravje so nevarni poletni vročinski valovi, pa tudi širjenje novih bolezni. Pomeni bolj nezdravo okolje v mestih, še zlasti z vidika ekstremnih vremenskih dogajanj. Pomeni preoblikovanje turizma, še zlasti konec klasičnega smučarskega turizma. Tudi energetika bo imela več težav, kot koristi. Poškodbe sistemov, pomanjkanje vode za hidro18

marec 2020

energijo in hlajenje central. Mogoče bomo pozimi prihranili kaj pri ogrevanju, bomo pa zato poleti porabili več za hlajenje prostorov. Smučišča že tarnajo z zgubo, saj naravnega snega ni veliko. Za umetni sneg uporabljajo ogromne količine vode in druge energije, kar pa nedvomno tudi ni naložba v prihodnost naše Zemlje, kajne? Smučarski turizem je res že na udaru, še zlasti na smučiščih, ki so nižja od 1500 m. Tehnični sneg dolgoročno ne bo rešitev, treba se bo usmeriti v nove oblike preživljanja zimskih počitnic. A večinoma se lastniki smučišč obnašajo kot noji in nočejo niti slišati o podnebnih spremembah, kaj šele ukrepati. Gladina morja se zvišuje, najprej za en milimeter na leto, podatek iz 2018 je bil, da že 3 milimetre na

Prav vsak od nas lahko troši manj, se vozi manj, je več lokalne hrane, opusti del mesne prehrane, ne zavrže niti koščka hrane.

leto … Tudi pri tem je težava, da lahko z večjo količino slane vode (ki nato s poplavljanjem prodre v zemljo), izgubljamo pitno? Do kam bo šlo, bi se morala obalna mesta že sedaj pripravljati na to, kar sledi, če se bo ta trend nadaljeval? Obalna mesta so že prizadeta in gladina se zdaj zvišuje že za skoraj 5 mm na leto. Tu ni več pomoči, trend se bo le še stopnjeval. Človeka je kar groza, saj je pol največjih mest na svetu na obalah. To pomeni preseljevanje milijarde ljudi v prihodnjih desetletjih. Pri nas so obalna mesta majhna po številu prebivalcev, so pa gospodarsko pomembna. Zato je čim prej treba izdelati prostorske in druge načrte, kako se spopasti z dvigom morja. A žal se nič ne premika, ne na državni, ne na občinski ravni. Še kakšen nasvet za v bodoče? Vedeti moramo, kaj nas čaka, to si poglejmo na spletu, v brošurah in poročilih ARSA (http://meteo.arso. gov.si/met/sl/climate/change/). Čim prej ocenimo, kje smo kot posamezniki ali družina podnebno ranljivi (nas lahko prizadene poplava, suša, veter ipd.) in skladno s tem ukrepajmo, na primer zavarujmo premoženje. In od države na različne načine zahtevajmo, da nam pomaga preden se nam kaj zgodi, ne potem …

KLY sterilni lubrikant gel • • • • • • • • • • •

Lubrikant gel na vodni osnovi Je hipoalergen,ne iritira kože niti sluznice Ne vsebuje oljnih substanc Ne vsebuje dišav in barvil Je sterilen Ne poškoduje tkiv niti materialov Zelo lahko se izpere iz površine ali kože Uporaben za ginekološko in splošno kirurško lubrikacijo Za vaginalno uporabo, v ginekologiji, kirurgiji, pri vseh endoskopijah Ni kontraceptiv, saj ne vsebuje spermicidov 42g,82g tubice

Nadomešča Sutherland lubrikator gel, ki ga je proizvajalec prenehal izdelovati. Kontakti: Farcom d.o.o., Zaprta ulica 6, 6310 IZOLA TEL. 05-6402 900, www.farcom.si, mail: veleprodaja@farcom.si


BI MAG magnezijeva pršila,  gel in kopeli  dobra izbira magnezija Izdelki 100% NARAVNEGA IZVORA Visok izkoristek brez obremenjevanja prebavil 15 min. absorpcija - hitro delovanje Brez neželjenih stranskih učinkov na prebavo Direkten nanos za takojšnji lokalni učinek

Pršilo BI MAG Original najčistejši naravni magnezij v boju proti:

krčem glavobolu migreni nespečnosti stresu kalcinacijam utrujenosti

Pršilo BI MAG Active moč magnezija in naravnih zeliščnih učinkovin

proti utrujenim nogam ob pojavu krčev pri okorelih sklepih prijetno hladi za regeneracijo po naporih poživlja cirkulacijo pri bolečinah v mišicah pri udarninah

19 marec 2020 Poiščite v prodajalnah SANOLABOR in bolje založenih lekarnah. Več informacija na WWW.BI-MAG.NET proizvaja- polni: El studio d.o.o., Ljubljana, E: info el-studio.si, T: 041/790078


POMOČ IZ NARAVE

reklamno sporočilo

Blagodejni učinki drevesnih smol mag. Tine Oblak

Drevesne smole se že tisočletja uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini, aromaterapiji ter pri meditacijah in verskih obredih različnih narodov po celem svetu.

Na otip so goste organske zmesi, ki nastajajo v posebnih žlezah v drevesu, topne so v maščobah in alkoholu, v vodi pa so netopne. Njihov glavni namen je varovati in celiti poškodbe na drevesu ter hkrati preprečiti izsuševanje drevesa. Drevesne smole imajo v grobem podobno sestavo. Sestavljene so iz gumijastih snovi, voskastih snovi, eteričnih olj in smolnih kislin. Največ zdravilnih učinkov se pripisuje prav eteričnim oljem in smolnim kislinam. Po svetu se veliko uporablja smolo mire in kadilne bosvelije, ki ju pridelujejo večinoma v vzhodni Afriki, južnem Arabskem polotoku in Indiji. Uporaba v teh predelih je izredno razširjena, že starodavni papirusi iz Egipta opisujejo mazilo iz smole in medu. Celo Hipokrat (460-377 p. n. št.) opisuje upora20

marec 2020

bo mazila s smolo bosvelije za celjenje ran. V knjigi Physica Hildegarda von Bingna (1098 - 1179) so opisani pripravki s smolo bosvelije za lajšanje glavobolov. Priljubljena smrekova smola V Evropi in pri nas so veliko bolj popularne smole iglavcev, kot so smola smreke, bora in macesna. Pri nas je daleč najbolj razširjena uporaba smrekove smole. Smola, raztopljena v rastlinskem olju, se uporablja v tradicionalni ljudski medicini za zdravljenje in nego najrazličnejših kožnih poškodb ter kot mazilna podlaga za poživitev in regeneracijo pri negi bolečega hrbta, ramen, sklepov, vnetih vezi ter otrdelih in utrujenih okončin. Smola na koži dodatno stimulira krvni pretok in limfe, zato so izdelki s smrekovo smolo priljubljeni tudi v kozmetični uporabi. Najdemo jih predvsem v izdelkih

proti celulitu ter v pripravkih proti nastanku strij. Tradicionalno se je smole iglavcev, poleg naštetega, uporabljalo tudi za odpravljanje težav z dihali, saj zaradi eteričnih olj delujejo antiseptično in poživljajoče. Širok spekter zdravilnih učinkov smrekovih iglic in smrekove smole je v svoji knjigi opisoval tudi znan slovenski zeliščar pater Simon Ašič (P. Simon Ašič, 1992). V seriji različnih raziskav so finski zdravniki in znanstveniki pod vodstvom dr. Arna Sipponena raziskovali in uspeli dokazati različne tradicionalne zdravilne učinke mazila iz smrekove smole, pripravljenega po tradicionalnem postopku. Svoje ugotovitve so objavili v več kot desetih znanstvenih člankih. Uporaba izdelkov iz smrekove smole je v skandinavskih deželah že tradicionalna in izredno razširjena.


marec 2020

21


ZAVIRALCI HUJŠANJA

reklamno sporočilo

Hormoni in hujšanje Simone Godina CHHC, certificirana integrativna zdravstvena holistična trenerka za hormonsko ravnovesje, ščitnico in avtoimunski sektrum

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj uspešne. Za neuspeh pogosto ni kriva samo napačna dieta in naša nemoč upiranja hrani, ampak tudi hormoni. Koristno se je naučiti, kako le-ti delujejo in kateri nam nagajajo, da jih potem lahko uspešno krotimo in uravnotežimo. Spoznajmo štiri hormone, zaradi katerih je izguba teže skoraj nemogoča, zlasti pri ženskah. Saboter hujšanja #1: neravnovesje estrogena Estrogen je prevladujoč ženski hormon, ki ga proizvajajo jajčniki, po menopavzi pa nastaja tudi v nadledvičnih žlezah. Do prevlade estrogena prihaja zaradi motene presnove, neustreznega izločanja iz telesa ter njegove prevlade glede na raven progesterona, ki hitreje usiha od estrogena. Nasvet: Za uravnavanje estrogena in izgubo teže priporočam, da zaužijete kilogram raznovrstne mavrične zelenjave na dan in izločite rdeče meso konvencionalne reje. Vlaknine iz zelenjave pomagajo izločati estrogen, tako da ne kroži po telesu kot slaba karma. Saboter hujšanja #2: presežek insulina Ko imate prekomerno telesno maso in podkožno maščobo, inzulin postane neuravnotežen in vaše celice

22

marec 2020

gluhe na njegov klic. Posledično prihaja do nihanja krvnega sladkorja, telo shranjuje maščobe, ker je regulator glukoze pokvarjen. Inzulin ne deluje. Nasvet: Verjetno se že znate odpovedati sladkorju in umetnim sladilom. Poskusite še z uživanjem dveh žlic jabolčnega kisa pred obrokom z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kar znatno zniža raven glukoze v krvi pri osebah z inzulinsko odpornostjo. Saboter hujšanja #3: presežek kortizola Kortizol je hormonski odziv na stres. Problem nastane, ko je ta stres konstanten in prevladuje samo kortizol. Pri neravnovesju hormonov in povečanju telesne mase, vse ceste vodijo nazaj do kortizola. Preobremenjenost telesa s stresnimi hormoni sčasoma povzroči nastanek visceralne maščobe. Visok kortizol nas sili v zasvojenost s hrano, hrepenenje po sladkorju in prenajedanju z napačno hrano, kot so piškoti

in predelana hrana. Nasvet: Če želite ponastaviti kortizol, se odpovejte popoldanski kavi, ki lahko moti spanec. Prilagodite si uro odhoda v posteljo, da dosežete 8 celih ur spanca. Saboter hujšanja #4: pomanjkanje adiponektina Adiponektin je eden ključnih hormonov, ki v telesu signalizirajo kurjenje maščob. Njegov vloga je, da uravnava raven glukoze in razgradnjo maščobnih kislin. Nekatere ženske ga že genetsko nimamo dovolj, in ko raven upada, se sestava maščob v telesu poveča. Adiponektin vspostavja komunikacijo med maščobnim tkivom in centralnim živčnim sistemom, ter uravnava tudi vnetja in oksidativni stres. Nasvet: Za dvig adiponektina pomagajo pistacije, avokado in črna čokolada. Priporoča se tudi prekinitveni post. To pomeni, da če prenehate jesti ob 18. uri, morate počakati do naslednjega obroka ob 10.00 ali 12.00 uri naslednji dan.


POVRNI SI SVOJO POSTAVO ©T. 1 DIETNA PREHRANA V TU© DROGERIJAH Dokazana uËinkovitost v veË kot 35 kliniËnih πtudijah in tisoËih zadovoljnih Slovencih

marec 2020

Engrotuπ d.o.o., Cesta v Trnovlje 10a, 3000 Celje.

23


SKRB ZA LASE IN NARAVO

reklamno sporočilo

Zdravo lasišče = lepi lasje Ste vedeli, da je eden izmed razlogov za nezdravo lasišče uporaba kozmetičnih izdelkov, ki zaradi prevelike neustrezne vsebnosti kemičnih derivatov povzročajo srbečico, prhljaj, prekomerno izločanje maščob, izpadanje las? Ste vedeli, da z uporabo agresivnih kemičnih derivatov in neustrezno plastično embalažo znatno ogrožamo okolje v katerem živimo?

Številni proizvajalci lasne kozmetike iščejo rešitve na navedena vprašanja. Izstopa Steven Ko, lastnik blagovne znamke O'right, ki je uspel ustvariti učinkovite proizvode za nego las in lasišča, brez škodljivih kemičnih derivatov. Ujeli smo ga na tiskovni konferenci v ljubljanskem botaničnem vrtu in z njim opravili intervju.

bomo uporabili nam in okolju najbolj motečih kemičnih derivatov. Mednje uvrščamo: parabene, formaldehide, ftalate, sulfate, dietanolamine, ethilenove okside, barvila, motilce hormonov … Smo prvo podjetje na svetu, ki mu je uspelo z vseh izdelkov izključiti vseh 8 zdravju, človeku in okolju škodljivih snovi. Ne smemo izključiti okolja. Nanj proizvajalci in potrošniki prepogosto pozabljajo.

Reklama 2a bogastvo zdravja 27.februar.2020 09:49:47

Svoje življenje ste posvetili izdelavi proizvodov za nego las in lasišča. Zakaj? Kot otrok sem imel alergije, ki tudi z leti niso izzvenele. Težave so se najbolj odražale na lasišču, v obliki srbečice in vidnega prhljaja, kar je vplivalo tudi na mojo samozavest. Obstoječe rešitve na trgu mojih težav niso rešile. Pogosto se je ob začasnem izboljšanju situacija še poslabšala. Po študiju in postavitvi na svoje noge, sem bil še bolj odločen, da bom svoj čas in denar vložil v iskanje rešitve. In takrat je nastalo podjetje O'right? Podjetje ni nastalo 'čez noč'. Je plod dolgoletnih raziskav v sodelovanju s številnimi strokovnjaki s področja farmakologije, aroma-fitoterapije in tradicionalne kitajske medicine. Danes pa je to podjetje, ki s ponosom predstavlja proizvode za nego las in lasišča, ki so optimalno učinkoviti in hkrati neoporečni v nastajanju in uporabi do okolja. V čem se O'right razlikuje od druge ponudbe? Zavezali smo se, da v proizvodih ne

24

marec 2020

Kaj ste mislili s tem, ko omenjate okolje? Ni dovolj, da se bahamo le z izdelki, pomembna je tudi pot. Večkrat je ta celo pomembnejša, saj z rešitvijo enega problema nočemo ustvarjati novih. Pri proizvodnji uporabljamo izključno obnovljive vire energije in ekološko pridobljene surovine. V letu 2019 smo dosegli ničelni ogljični odtis in tako izničili negativni vpliv na okolje. Vsako leto zasadimo več tisoč dreves, organiziramo čistilne akcije in doniramo sredstva za ohranitev ogroženih živalskih vrst. Ker k temu želimo spodbujati tudi potrošnike, boste v naši biorazgradljivi embalaži našli tudi semena rastlin in dreves. Je res, da iz vaše zavržene embalaže zraste drevo? Res je, dno 250 ml biorazgradljive plastenke vsebuje seme drevesa. Po uporabi proizvoda plastenko posadite v zemljo in iz nje bo zraslo drevo.

Ali ni eno izmed semen tudi kavovec? Ste navdih našli v kavi? Da, res je. Ena izmed linij za nego las in lasišča je v celoti narejena iz kave. Tako njena vsebina, kot tudi njena embalaža. Izvlečki ovoja kavnih zrn in zrna sama so močan antioksidant in stimulator prekrvavitve. Prav zato smo jih vključili v proizvode proti izpadanju las. Iz kavne usedline, ki jo po zaužiti kavi navadno zavržemo, pa je izdelana embalaža. Je možno preprečiti izpadanje las? Razlogov za izpadanje las je mnogo: stres, hormonsko neravnovesje, dedna predispozicija, bolezensko stanje ... Izpadanje las se v večini pojavi kot posledica utesnitve oz. slabe prekrvavitve lasnih foliklov. Proizvod, imenovali smo ga kar Eliksir, pospešuje mikrocirkulacijo lasišča in tako zavira izpadanje las oz. spodbudi njihovo ponovno rast. Z njim dosegamo izjemne rezultate po vsem svetu. Izstopajo učinki na lasiščih po nosečnosti in prestanih kemoterapijah. Ali so izdelki O'right primerni prav za vse? Izdelki so primerni za prav vse starostne skupine. Glede na stanje lasišča in las lahko vsak najde optimalno kombinacijo zase. Razvili smo tudi linijo, primerno posebej za občutljivo otroško lasišče in telo. Izdelke blagovne znamke O'right najdete v izbranih frizerskih salonih in specializiranih trgovinah. Več  informacij je na voljo tudi na spletni strani www.oright.si.


SVETOVNI DAN SPANJA

Dober spanec za boljše rezultate Veronika Bilban

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben dober, kvaliteten spanec, poudarjajo tudi strokovnjaki. Če nam ga dlje časa primanjkuje smo v večji meri izpostavljeni tveganju za nastanek nekaterih bolezni, kot so debelost, povišana raven sladkorja, oslabljen imunski sistem in še bi lahko naštevali. Na splošno velja pravilo, da moramo spati vsaj sedem do osem ur na dan. S tem si zagotovimo ne le fizično, temveč tudi duševno zdravje. Če je mogoče, se odpravimo v posteljo vsak dan ob približno istem času, poskrbimo za udobno ležišče, svež zrak v sobi ter primerno temperaturo. Ker se v mesecu marcu obetajo že prva tekaška tekmovanja na prostem, ne smemo zanemariti pomen spanca tudi pri športnikih, tekačih. Spanje ima namreč veliko moč, saj skrbi za obnavljanje telesa, ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Še posebej tisti, ki se na športne dogodke opravljajo v bolj oddaljene kraje, morajo pomisli-

ti na časovno razliko, s katero se bodo morali soočiti. Smiselno je torej, da se na pot odpravijo dan ali dva pred tekmovanjem. Tudi

jemanje tablet za spanje, pitje kave ali alkohola lahko vplivajo na slabši spanec in posledično na slabši uspeh. Pomanjkanje spanca nemalokrat povzroči slabšo koncentracijo in slabše motorične spretnosti ter vpliva na zmanjšano sposobnost opravljanja določenih miselnih nalog. V nasprotnem primeru pa boste spočiti bolje motivirani, ne boste tako razdražljivi, vaše hormonsko stanje bo v ravnovesju … Kadar ste v dilemi, ali ponočevati ali se odpraviti v posteljo pravi čas, nikar ne pozabite, da se vam bo v možganih, v primeru neprespanosti, sprostilo tudi manj serotonina, hormona sreče.

20. mali kraški

MARATON

MALI MARATON VELIKEGA SRCA!

Sežana, 22.3.2020 www.kraskimaraton.si

marec 2020

25


HIALURONSKA KISLINA

reklamno sporočilo

Kožo očistite, nahranite, navlažite Veronika Bilban

Obraz je zelo izpostavljen del telesa, zato mu pogosto namenjamo veliko pozornosti. Vendar pa nega kože na obrazu zahteva kar nekaj znanja in veščin, saj lahko z napačnim tretmajem naredimo več škode kot koristi. Izdelki, ki jih vnašate na obraz morajo biti primerni za vaš tip kože. Le s pravilno izbiro boste dosegli učinek, ki ga boste želeli. Smiselno je, da si kožo najprej dobro očistite s čistilnim sredstvom, nanesete tonik. Na ta način boste odstranili ličila in nečistoče ter pripravili obraz za vsakodnevni nanos kreme. Če imate čas, si vsakih sedem ali štirinajst dni naredite tudi nežen piling. Katero kremo boste izbrali, je odvisno od tega, ali imate normalno,

26

marec 2020

suho, mastno kožo ali kombinacijo suhe in mastne. Če ne veste, obiščite kozmetični salon ali dermatologa, ki vam bo svetoval ter vam predlagal, kaj je za vas najbolj primerno – od dnevne do nočne kreme, izdelkov proti aknam, gubam, če potrebujete vlažilno masko, serum, olje za regeneracijo kože, kvalitetno, hranljivo kremo … Možnosti je precej. Predvsem ne smete pozabiti na vlaženje, saj koža potrebuje vlago - ne glede na tip. V kremah se pogosto po-

javi sestavina imenovana hialuronska kislina. Le-ta ima namreč sposobnost, da v koži zbira in nato zadrži vlago. Dejstvo pa je, da se s starostjo njena količina zmanjšuje, zato jo mnogi prek izdelkov dodajajo zaradi vlaženja, znana naj bi bila tudi po protivnetnih učinkih, obnavljanju celic oziroma celjenju kože, poleg tega hialuronska kislina zagotavlja dobro oskrbo s hranilnimi snovmi in kisikom … Koža z njeno pomočjo postane bolj gladka, polna, sveža, skratka bolj zdrava in privlačna.


marec 2020

27


SILIMARIN

Kako razbremeniti jetra Kaja Perme, mag. inž. prehrane

Pravilno delovanje jeter je nujno za naš organizem, zato je dobro pomisliti tudi na njihovo občasno razbremenitev. To jim bo omogočilo, da bodo poleg razstrupljanja lažje opravljala tudi številne druge funkcije v telesu, kot sta na primer skladiščenje energije, proizvodnja žolča - naravnega odvajala … Za razbremenjevanje jeter je najprej dobro poskrbeti za ustrezno hidracijo telesa (pitje vode). S tem ledvicam omogočimo, da učinkovito izločijo v jetrih presnovljene strupe iz telesa. Nadalje je priporočljivo zmanjševanje vnosa novih toksinov v telo, bodisi s hrano (trans maščobne kisline, bela moka in beli sladkor), bodisi s pijačo (alkohol, kofein), toksinov iz zraka ali okolja itd. Pomagate pa si lahko tudi z uživanjem hrane in zelišč, ki jetra na različne načine krepijo in jetrnim encimom pomagajo pri razstrupljanju. Dobrodošla je hrana, ki ščiti jetra, kot je na primer: vodna kreša, korenček, paprika, rdeča pesa itd. V svojo prehrano dodajte tudi pegasti padelj. oz

Naravne

antioksidanta, kar pospeši razstrupljevalni proces, torej pospeši izločanje strupov, kot so na primer izpušni plini, tobačni dim, kemikalije, farmacevtski pripravki itd. Zato ga priporočajo tudi kot dopolnilno zeliščno zdravilo pri zdravljenju kroničnega hepatitisa in ciroze. Priporočeni odmerek pegastega badlja je 300 mg izvlečka slimarina (ta vsebuje 70-80 % silimarina) trikrat dnevno; tudi manjši odmerki so pogosto zelo učinkoviti. Izvleček iz pegastega badlja je najbolj učinkovit, če ga jemljemo med obroki. Učinki se lahko pokažejo po tednu ali dveh, čeprav je za kronično obolenje pogosto potrebno dolgotrajno zdravljenje.

soki standardi kakovosti, 100 % sledljivo sestavine, vi st surovi n

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

28

silimarin, ki spada med najmočnejše snovi za zaščito jeter. Preprečuje poškodbe jeter in lahko celo poskrbi za regeneracijo le-teh. Več kot tristo strokovnih raziskav potrjuje zdravilnost tega zelišča, še zlasti pri zdravljenju bolezni jeter. Ta trdoživa rastlina, ki raste na sušnih neobdelanih tleh ali prisojnih kamnitih mestih, je razširjena v mnogih predelih Evrope in Azije. Uporaba silimarina se priporoča za zdravljenje toksičnih okvar jeter in kot dodatno sredstvo pri kroničnih vnetjih in cirozi jeter, saj vplivajo na hitrejšo regeneracijo jeter. Številne raziskave so potrdile, da ima silimarin v pegastem badlju antioksidacijske lastnosti, polega tega pa dviguje tudi raven glutationa v jetrih, pomembnega

marec 2020


Skrivnost najine vitalnosti je v ljubezni ... ... do narave

Naraven

100%

izdelek

Ekoloski sirup rdece pese v

v

Bogat vir cvetnega prahu Vir kakovostnih beljakovin in esencialnih aminokislin Pridobljeno z ekološkim čebelarjenjem

Ekoloski med oplemeniten s cvetnim prahom v

Prispeva k delovanju imunskega sistema Povečuje absorpcijo železa v kri Zmanjšuje utrujenost

V lekarnah, trgovinah Sanolabor in trgovinah z zdravo prehrano po vsej Sloveniji. 041 254 987 | info@endovital.com | www.endovital.com marec 2020

29


LASERSKA AKUPUNKTURA

reklamno sporočilo

Brez zdravil nad seneni nahod in druge alergije V centru zdravljenja alergij in tradicionalne kitajske medicine imamo rešitev za težave, ki jih povzroča seneni nahod. Z nebolečo lasersko akupunkturo (trajni učinek brez zabadanja iglic) uspešno odpravimo vse vrste alergij. Smo edini v Sloveniji s to metodo ter štirinajstletno prakso. Pri terapiji s pomočjo laserja spodbujamo akupunkturne točke na ušesih in glavi. Metoda je povsem neboleča, saj za stimulacijo akupunkturnih točk uporabljamo laser in klasično zabadanje igel ni več potrebno. Med terapijo je pacient v stiku z alergeni prek njihovega elektromagnetnega valovanja, hkrati pa z laserjem določene frekvence v posebnem zaporedju stimuliramo akupunkturne točke na ušesih. S tem dosežemo, da pride do energetske izravnave in s tem do

izbrisa biofizikalnih engramov iz spominskih celic imunskega sistema. Imunski sistem zato v prihodnje »problematičnih« snovi ne prepozna več kot alergene in pri kontaktu z njimi do alergijske reakcije ne pride več. Terapija, za katero niso potrebne nikakršne posebne priprave, je pacientom povsem neškodljiva, nima stranskih učinkov in je popolnoma neboleča. Terapijo lahko uvedemo in izvajamo pri pacientih vseh starosti, nosečnicah in dojenčkih (naš najmlajši pacient je bil star le

5 tednov). Po uvedenih terapijah je pacient brez zdravil in se lahko normalno prehranjuje. Odpravimo lahko vse vrste alergij: seneni nahod, astmo, bronhitis, laringitis, alergije na hrano, atopijski dermatitis, urtikarije, kontaktni dermatitis, angioedem, nevrodermatitis, pike žuželk in drugo. Izboljša pa se tudi psihofizično počutje pacientov, spanje, ublažijo se razne avtoimune in kronične bolezni. Saj vemo, da so nezdravljene alergije tudi osnova za razvoj najrazličnejših avtoimunih bolezni.

Oglasno sporočilo

Brez zdravil nad seneni nahod ter vse vrste drugih alergij Z nebolečo lasersko akupunkturo (trajni učinek brez zabadanja iglic) V centru zdravljenja alergij in tradicionalne kitajske medicine imamo rešitev za težave, ki jih povzroča seneni nahod. Z lasersko akupunkturo uspešno zdravimo vse vrste alergij in dosegamo zelo dobre rezultate pri odpravljanju težav oz. zdravljenju. Smo edini v Sloveniji s to metodo ter sedemletno prakso. Pri terapiji za zdravljenje alergij s pomočjo laserja spodbujamo akupunkturne točke na uhljih in glavi. Metoda je povsem neboleča, saj za stimulacijo uporabljamo laser in klasično zabadanje igel ni več potrebno. Med terapijo je pacient v stiku z alergeni prek njihovega elektromagnetnega valovanja, hkrati pa z laserjem določene frekvence v posebnem zaporedju stimuliramo akupunkturne točke na ušesih. S tem dosežemo energijsko izravnavo in s tem izbris biofizikalnih engramov iz spominskih celic imunskega sistema. Ta zato v prihodnje »problematičnih« snovi ne prepozna več kot alergene in pri kontaktu z njimi alergijske reakcije ni več.

30

marec 2020

Terapija je povsem neškodljiva, nima stranskih učinkov in je popolnoma neboleča. Terapijo lahko uvedemo in izvajamo pri pacientih vseh starosti, nosečnicah in dojenčkih, naš najmlajši pacient je bil star le pet tednov. Za zdravljenje po metodi nemškega zdravnika niso potrebne nikakršne posebne priprave, poleg tega pa ne vpliva na nobeno drugo terapijo in tudi že predpisane terapije z zdravili ne vplivajo na uspešnost naše metode. Po uvedenih terapijah je pacient brez zdravil in se lahko normalno prehranjuje. Pozdravimo lahko vse vrste alergij: seneni nahod, astmo, bronhitis, laringitis, alergije na hrano, atopijski dermatitis, urtikarije, kontaktni dermatitis, angioedem, nevrodermatitis, pike žuželk in drugo. Izboljša pa se tudi psihofizično počutje pacientov, spanje, ublažijo se razne avtoimune in kronične bolezni.

Alergije nisovam bolezen, se le-te,za prvo 10 % popusta S tem oglasom priznamoampak lasersko protialergijsko terapijo. pojavijo. če ne ukrepamo, sčasoma

Več o našem delovanju in oblikah pomoči lahko preberete na www.aku-alergije.si. Kontaktirate nas lahko po tel. 031 393 272 ali e-pošti info@aku-alergije.si.


NOVO

Linija izdelkov Bambo Nature

Edini uporabljeni dodatek je ljubezen ANN260/SI/02.2020/AGMD

Ko gre za vašega otroka, je le najboljše dovolj dobro. Ravno zato naši izdelki za otroško nego ne vsebujejo škodljivih dodatkov, kot so parfumi ali barvila. Varna izbira za vašega otroka in okolje. BamboNature.si

marec 2020

31


tedenski programi od 12. 6 .- 4. 9. 2020 na otoku Pašman (Hrvaška)

Oddih za dušo in telo

Ponujamo: • nastanitev v šotoru, mobilni hiški ali sobah • polni vegetarijanski penzion

32

INFO in REZERVACIJE: Urška Leban

• tedenski seminar (3 ure na dan za osebno in duhovno rast) • jutranje vaje • večerni plesi • razna predavanja • masaže, tretmaji • gong kopel • glasbo • srčno družbo

harmony.slovenija@gmail.com (www.harmony.hr/sl )

• organiziran prevoz iz Slovenije (doplačilo)

marec 2020


marec 2020

33


KONOPLJA - SVETA RASTLINA ZDRAVJA IN ŽIVLJENJA Obstaja kopica zgodovinskih dokazov, kako se je skozi tisočletja konoplja uporabljala pri najrazličnejših zdravstvenih težavah. V zadnjem času se ponovno obujajo starodavna znanja in se povečuje zavedanje o koristnosti uživanja konoplje. Konopljo lahko uživamo kot prehransko dopolnilo, uporabljamo na koži ali sluznicah ali kanabinoide vnašamo v telo preko pljuč. Dvomi o nevarnosti uživanja konoplje se v zadnjem desetletju pospešeno razblinjajo.

Be Hempy ADE Canna, kapsule edinstvena kombinacija vršičkov konoplje z dodanimi vitamini A, D in E za dvig energije in odpornosti.

Canna Immortelle, terapevtsko mazilo Vsebuje 4% konopljinega izvlečka, 50 ml Primerno za nego kože z različnimi težavami.

Be Hempy UniCanna, kapljice Vsebuje 500 mg CBD-ja, 10 ml Redno in občasno uživanja CBD-ja vzdržuje mentalno in telesno ravnovesje.

Kava s CBD-jem in konopljin čaj iz vršičkov Redno ali občasno uživanje čaja ali kave s CBD-jem omogoča vitalnost, ravnovesje in fokus.

S

O

D

NSA OG M

• VEGGI E

FU

NON

SE

VE

Popusta - Koda: ZDRAVJE Naročite sedaj!

• VEGETAR

GET

NSKO • IJA

N A BI N OI

O• GM BRE

SO ZG

AN

OF

E

marec 2020N S A L T O S I AT

SPECTRUM LL

C

•S

34

E • BREZ FRE

KTOZE LA

GLUTEN

-10%

A RIA N

O

080 34 29 www.be-hempy.si


Učinkovita, priročna in okusna ustna pršila z vitaminom D.

DLux vitamin D

• Znanstveno dokazano zagotavljajo izjemno hitro in učinkovito absorpcijo. • Vsebujejo naravno obliko vitamina D. • Ne povzročajo krčev in ne napenjajo. • Zobem prijazni in prijetnega okusa. • Primerni za vso družino. • Za 100 dni jemanja.

Vitamin D... Ca+ Podpira imunski sistem

Ohranja normalne kosti in zobe

Za normalno delovanje mišic

Povečuje absorpcijo kalcija

Ustna pršila so prehranska dopolnila, le-ta pa niso nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano, ob kateri je pomemben tudi zdrav način življenja.

marec 2020

35

Tudi v izbranih lekarnah ter drugih specializiranih trgovinah. Več na www.sitis.si ali 02 / 421 33 33.


VILINSKI SIMBOLI

Energije se dotaknejo tudi otrok Maya Peron

Starševstvo je zagotovo eno najlepših, a hkrati tudi najzahtevnejših in najodgovornejših vlog v našem življenju. Vse, še tako dobre teorije slej ko prej odpovedo in postaviti moramo lastno, ne teorijo, ampak … prakso.

Otroci niso naša last, ampak duše, ki so si nas, po kakršnemkoli ključu že, izbrale za starše. Naša naloga je zgolj to, da jih ljubeče in dobro pripravimo na življenje in kako dobro bomo to storili, je odvisno tudi (ali predvsem!) od tega, kakšen odnos imamo do življenja in sveta mi sami. Čeprav se morda zdi drugače, so otroci mnogo močnejši in hkrati veliko ranljivejši, kot je videti na prvi pogled. Včasih mirno prenesejo stvari, za katere bi pričakovali, da jih bodo uničile, istočasno pa jim globoke rane prizadenejo stvari, za katere ne bi niti pomislili, da nanje lahko vplivajo. Otroci vsekakor nujno potrebujejo ljubezen in dotik, v prvi vrsti pa potrebujejo občutek varnosti, zaupanja, slišanosti, sprejetosti in 36

marec 2020

spoštovanja. Veliko jim pomenijo jasno postavljene meje, pri katerih smo jim tudi sami vzgled in jih ne dovolimo prestopati, saj se tudi zaradi njih počutijo varne in vredne. Želijo, da jih opazimo, poslušamo in slišimo. Potrebujejo priložnosti, da stvari naredijo sami - da poizkušajo, padajo in se pobirajo, improvizirajo, načrtujejo, se povezujejo in kujejo zavezništva. Potrebujejo naše pohvale in vzpodbude, a prav tako potrebujejo tudi našo iskreno kritiko in zahteve, ki jim pomagajo premikati njihove lastne meje. Želijo nas spoštovati in naša naloga je, da si to njihovo spoštovanje pridobimo in obdržimo s svojimi dejanji. Vse vemo in vsa teorija nam je jasna, pa vendar je dosti stvari mnogo lažje reči, kot storiti.

Pri majhnih otrocih lahko simbole uporabljate tako, da jih položite pod ležišče za mirnejši spanec (počitek, spanje - Endra Gar), pri starejših pa je uporaba vsestranska in z njimi si boste seveda pomagali tudi starši. Verjetno vam bodo prišli prav igrivost (Lor Ulei), komunikacija (Ke Lin), ljubezen (Amar Nat), mir (Palm Solan), nežnost (Lig Ulai), odločnost (Dur Ami), potrpežljivost (Astrab An), učenje (Ulim Shin), samozavest (Nia Tar), zaupanje (Elam Lin), uspeh (Tir Kairi), zdravje (Olan Rei) in seveda varnost in zaščita (Tarin Alb). Uporabljate jih lahko na vse načine, ki vam padejo na pamet. Uživajte v družbi vaših največjih učiteljev in poskrbite, da boste sami nase lahko ponosni. Imejte se radi.


Vsi izdelki so proizvedeni v skladu s strogimi zahtevami dr.Clark.

Človeško telo - milijarde kompleksnih biološko-kemičnih in električnih procesov. Triljoni celic, vse povezane, vse komunicirajo, vse kot eno -popoln stroj - homo sapiens. Dr. Clark je spoznala, da je homeostaza možna samo v organizmu, ki ni obremenjen s toksičnimi snovmi. Svoje življenje je posvetila raziskavam, kako telo iz telesa izločiti večino patogenih dejavnikov: parazite, bakterije, viruse, glivice, prione, težke kovine, topila, umetna barvila, PCB in številne druge. Njene terapije dobivajo zaradi naravnega pristopa in odpravl-

janja vzrokov bolezni vedno večjo veljavo. Obiščite našo spletno stran, spoznajte delo dr. Clark in se začnite izobraževati. Prevzemite odgovornost za svoje zdravje v svoje roke! Knjiga, ki služi kot podpora pri izvajanju terapi,j vam bo podala odgovore na številna vprašanja o obolenjih današnjega časa in kako se spopasti z njimi.

www.drclark.si AFC d.o.o. / Borovec 23 / 1236 Trzin / info@drclark.si marec / 01 561 2020 01 55

drClark.si37


ELEKTRONSKE MERITVE SEVANJ

reklamno sporočilo

Je vaša postelja na pravem mestu? Vir: Altera s.p.

Obdani smo z različnimi viri-vrstami sevanj. Sevanja so lahko elektromagnetna kot naravna -zemeljska. Vse oblike sevanj, v kolikor gre za večje intenzivnosti kot izpostavljenosti, lahko vplivajo na naše zdravje. Ker so vse oblike sevanj nevidne očem, jih je mogoče meriti z različnimi aparati.

V praksi opažamo, da so razna zemeljska sevanja, kot so podzemne vode, hartmannove in curryeve mreže … velikokrat vzroki nerazložljivih obolenj. Zlasti je to opazno pri ljudeh, ki so zdravo živeli, kljub temu pa resneje zboleli. Pozicija postelje vpliva na zdravje Osnovni znaki zemeljskih sevanj, kateri na nas delujejo zlasti med spanjem, se kažejo kot nerazložljiva jutranja utrujenost, pomanjkanje vitalne življenjske energije in vse

38

marec 2020

slabše spanje z zbujanji. Pogosto so zbujanja ob istih urah, največ pa med 1. in 4. uro zjutraj. Dolgoročno začne slabeti imunski sistem. To pa vodi do različnih bolezni, od kroničnih, pa tudi težjih. Boljše spanje, boljše zdravje Različne institucije v svetu so dokazale, da je spanje na nepravem mestu povezavo z boleznimi, kot so diabetes, bolezni srca in žil, kapi, demenca ... Hitreje se staramo, nastajajo bolečinski sindromi (npr. fibriomialgija) »brez razloga«, hormonske motnje in pa tudi težje, rakave bolezni. Razlogi so v imunskem sistemu, ki ne deluje več učinkovito, kar pomeni razvoj številnih kroničnih bolezni (vnetnih, tudi avtoimunih), posledično je daljši čas okrevanja, to pa lahko vodi tudi v depresijo. Zlasti je to pomembno v času, ko se človeške celice delijo. Tu se lahko

zgodijo napake, in sicer da se zdrave celice spremenijo v bolne. Na problematiko zemeljskih sevanj je opozoril tudi Rudolf Breuss (ozdravil je preko 45.000 rakavih bolnikov). V svoji knjigi Zdravljenje raka in levkemije je opozoril: »Vsi, kateri so zboleli za najhujšimi boleznimi, bi morali poklicati radiestezista, da preveri stanje ležišča, sicer tudi moja učinkovita proti rakava terapija ne more pomagati.« Položaj postelje kjer spite, nam pove kje imate težave Z elektronskimi meritvami sevanj natančno analiziramo prostor in vaše ležišče. Kjer ta sevanja prehajajo na telo med spanjem ali se križajo, to imenujemo patogena mesta oziroma bolezenska cona. Le-ta v hujših primerih povzroča tudi rakave tvorbe. Sevanja lahko spremenijo zapis DNK celice.


Probiotik®

Mikronutrijenti

Črevesje je največji imunski organ

80 %

imunskih celic je v črevesju Ali ste vedeli...

Ali ste vedeli... ...da je črevo preko osi neposredno povezano z našimi možgani.

NUTRIMMUN PROBIOTIKI IN MIKRONUTRIJENTI VISOKE NEMŠKE KAKOVOSTI:

Ali ste vedeli...

...da se v črevesju proizvede več kot 90 % hormona sreče serotonina.

...da črevesne bakterije proizvajajo vitamin K, različne vitamine B in folno kislino.

• Naravna odpornost proti želodčni in žolčni kislini; • veliko število dobrih bakterij se razmnožuje in aktivno deluje v črevesju; • naši izdelki ne vsebujejo nepotrebnih dodatkov; • skrbimo tudi za občutljive uporabnike, kot so alergiki in kronični bolniki; • zato so naši izdelki brez glutena, laktoze, umetnih okusov, barvil in sladil. O tem ste lahko 100 % prepričani.

derm

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, 00386.1.620 96 57, info@vivaderm.si, www.proimmun.si

MODNI TRENDI ZA TOPLE DNI: LAHKOTNO IN BARVITO! Poleg modnega videza sta to pomlad na prvem mestu udobje in lahkotnost. Topli sončni žarki bodo pripomogli, da bomo naša stopala oblekli v barvite lahkotne superge, balerinke in mokasinke. Moden videz in material, ki diha, bosta poskrbela za sproščen in samozavesten korak. Svoj najljubši par pomladne obutve poiščite v prodajalnah ARA čevljev, kjer boste lahko svoj videz dopolnili tudi z ujemajočimi se torbicami. Svojim stopalom privoščite le najboljše s pomladno-poletno kolekcijo obutve ARA!

marec 2020

39


INTERSPORT ISI d.o.o. · Naklo · The Heart of Sport / V srcu športa

HIT AKCIJA VEČ KOT 100 IZDELKOV V AKCIJI

TEKAŠKA MAJA

Moška Rylu ali ženska Ini 22,99

16

,09

40

TEKAŠKI COPATI

-30 %

-30 %

Wave Ultima 11 moški ali ženski

139,99

97

,99

marec 2020 Ponudba velja od 9. do 31. 3. 2020 za posebej označena oblačila, obutev in opremo v zalogi prodajaln in v spletni trgovini. Popust se obračuna pri blagajni. Popusti se ne seštevajo.


marec 2020

41


Najboljši prezračevalni sistem za novogradnje in sanacije Znani Slovenci prisegajo na Lunos

SMUČAR BOŠTJAN KLINE TUDI DOMA DIHA SVEŽ ZRAK Več tisoč Slovencev ima v svoj dom vgrajen prezračevalni sistem Lunos. Med njimi pa je tudi kar nekaj znanih. Denimo smučar Boštjan Kline, ki tako kot na tekmah svetovnega kova tudi doma stremi k najboljšim rezultatom. Prezračevalni sistem Lunos mu jih vsekakor zagotavlja. Boštjan Kline je smučar, ki v svojem športu tekmuje z najboljšimi na svetu. Lani je med vsemi na smuku v Kvitfjellu ravno on postal zmagovalec in torej najboljši med najboljšimi. Kot vrhunski športnik v svoji panogi je vse leto blizu pobeljenih strmin, predvsem pa tam, kjer je zrak čist.

Nedavno se je vrnil s kondicijskih priprav v Čilu, kjer je imel štiri tedne snežnega treninga in nekaj tekmovanj. Tudi doma pa mu zelo veliko pomeni, da v svojem domu diha svež in čist zrak. Takšnega so si z družino zagotovili s prezračevalnim sistemom Lunos.

N

i redkost, da podjetja za oglaševanje svojih izdelkov najamejo in plačajo ljudi, da v reklami opevajo izdelek, ki ga najverjetneje še preizkusili niso. A če prodajaš izdelek, ki dejansko služi svojemu namenu, takšne igrice in pretveze niso potrebne. Takšni izdelki govorijo sami zase, ali kot pravi znani rek, dobra roba se sama hvali. No, če se že ne more hvaliti sama, pa jo kar ne morejo prehvaliti ljudje, ki jo uporabljajo. In točno tako je videti, ko se človek začne pogovarjati z ljudmi, ki imajo v svojem domu decentralni prezračevalni sistem

Milan Kuster, direktor podjetja Lunos, d. o. o.

ALI ZRAČITE DOVOLJ?

Dobro je, da v naših bivalnih prostorih vsaj trikrat na dan za dve do štiri minute naredimo prepih, še zlasti takrat, ko nastane v prostoru vlaga – zaradi kuhanja, sušenja perila, prhanja in podobno. S prepihom dosežemo hitro menjavo zraka, tudi iz mrtvih kotov, kjer je ta navadno najbolj navlažen. Je pa naravno prezračevanje energijsko potratno in omogoča vdor hrupa, prahu in mrčesa v prostor. S prezračevalnim sistemom Lunos se lahko temu izognete!

NaVDušeN NaD LuNoSoM

Za prezračevalni sistem Lunos se je odločil zaradi energetske učinkovitosti oziroma prihranka, predvsem pa se mu je zdelo zanimivo, da se v zimski sezoni zapravi manj denarja po zaslugi tega, da ni treba odpirati oken. Za neprestano

Lunos. Več kot pet tisoč ljudi v Sloveniji ga že ima in niti eden izmed njih o njem nima povedati nič slabega. Ravno nasprotno, s komerkoli smo se pogovarjali v zadnjih letih, nam je navdušeno pripovedoval, kako ima po zaslugi omenjenega prezračevalnega sistema v svojem domu bolj svež zrak ter kako je srečen, da se mu je uspelo rešiti zatohlosti, odvečne vlage in plesni. Te izkušnje iz prve roke so vredne največ in se prav gotovo lahko postavijo tesno ob bok mnogim prestižnim mednarodnim nagradam, ki jih je podjetje Lunos prejelo za svoje prezračevalne sisteme.

Decentralni prezračevalni sistem Lunos zrači in v prostor dovaja čist zrak, ne da bi bilo kadarkoli sploh treba odpreti okna. To je še posebej dobrodošlo pozimi, ko lahko na ta način marecprecej 2020 42 privarčujemo pri kurjavi.


STE TUDI VI PRIPRAVLJENI NA SPREMEMBO NA BOLJE?

»V stanovanju imamo neprestano občutek svežega zraka in prijeten vonj, brez izgube toplote zaradi zračenja.«

zračenje namreč skrbi kar Lunosov sistem sam. Slednjega ima Boštjan vgrajenega že leto dni in pol, a se še zdaj spomni, kako zadovoljen je bil tudi z montažo. »Vgradnja je bila hitra, seveda z nekaj vrtanja in prahu, ker so pri nas delali lokalne sisteme po stanovanju. Prepričali so me s svojo izvedbo in me še posebej presenetili, ko so za sabo pospravili in počistili, preden so odšli,« pripoveduje.

Družina Lunosovih uporabnikov se iz dneva v dan veča. Kar seveda ni presenetljivo. Le kdo si v svojih bivalnih prostorih ne želi zdravega zraka, brez škodljivih delcev, ki jih z dihanjem vnašamo v pljuča. Nič več neprijetnih vonjav po zatohlosti, črnih sten (ki se pojavijo pri tistih, ki z vgradnjo prezračevalnega sistema čakajo predolgo), težav z alergijami na cvetni prah in nič več izgub toplote v zimskem času. Vse to ponuja Lunos. Decentralni prezračevalni sistem vam v dom profesionalno vgradijo v enem dnevu in za sabo celo pospravijo. Zdelo se bo, kot da jih sploh ni bilo pri vas in kot da v vašem domu ni nič novega. A se bo sprememba na bolje še kako občutila.

Je NezahteVeN iN DeLuJe

In kako deluje prezračevalni sistem Lunos? »Deluje super, z njim nimamo nikakršnih opravkov, z izjemo čiščenja filtra na pol leta ali manj, kar pa tudi sistem sam javi, ko je treba. Sistem je tih in za nas nemoteč, zato pogosto pozabimo, da ga imamo. No, nas pa nase seveda spomni z vsemi prednostmi, ki so še posebej izrazite od jeseni do pomladi, ko je hladneje in se kuri. V stanovanju imamo neprestano občutek svežega zraka in prijeten vonj, brez izgube toplote zaradi zračenja. In

kot sem že prej omenil, je tih,« zaključi z naštevanjem koristi prezračevalnega sistema Lunos smučar, ki se namerava prihajajočo smučarsko sezono osredotočiti predvsem na smučanje in rešitve, ki mu bodo prinesle hitrost.

marec 2020

43


VODNI FILTRI

reklamno sporočilo

Kristalno čista voda Čeprav prevladuje splošno mnenje, da teče iz naših pip čista voda, analize vod kažejo, da temu ni tako. Vsa pitna voda vsebuje klor, rakotvorne spojine, pesticide, težke kovine idr. Voda je namreč univerzalno topilo, ki na svoji naravni poti kroženja bolj ali manj raztaplja večino snovi s katerimi pride v stik. Tako se pri prehodu skozi zemeljske plasti onesnaži z različnimi pogosto zdravju škodljivimi snovmi, pesticidi, težkimi kovinami, bakterijami in drugimi mikroorganizmi. Zaradi intenzivnega kmetijstva, industrije, povečane gostote poseljenosti prebivalstva in prometa se število in količina nevarnih kemikalij, ki pristanejo v vodi iz leta v leto povečuje. Tako smo v zadnjem stoletju v okolje spustili več kot 100.000 različnih sintetičnih snovi, ki v končni fazi vedno pristanejo v vodi. Zavedati se moramo, da za dezinfekcijo vode upravljavec sistema za oskrbo s pitno vodo, pitni vodi doda še klor, ki tvori z organskimi snovmi (te so vedno prisotne v vodi) rakotvorne spojine. Klor draži sluznico in uničuje zdravo črevesno floro. Nenazadnje na vodovodnem omrežju, ki je marsikje zastarelo in dotrajano, prihaja pogosto še do nenadzorovanih okužb in onesnaženj vode. Tako ni samoumevno, da iz pipe priteče čista pitna voda. Čista voda je nedvomno edina tekočina, ki nemoteno dostopa do vseh cel-

44

marec 2020

ic in je kot taka osnova za dobro zdravje in vitalnost. Kristalno čisto vodo zagotavljajo vodni filtri, ki se namestijo v kuhinji pod koritom ali na glavni vod vode. Kot filtrirni medij vsebujejo različne vrste aktivnega oglja, med katerimi velja za najkakovostnejše aktivno oglje iz kokosove lupine, ki odstrani več sto različnih onesnaževalcev, ki so lahko prisotni v vodi. Vodni filter, ki vsebuje poleg aktivnega oglja še patentiran filtrirni medij KDF® 55, odstrani iz vode tudi težke kovine (svinec, živo srebro, kadmij, arzen itd.). KDF® 55 poleg odlične čistilne sposobnosti deluje antibakterijsko. Najučinkovitejša tehnologija filtriranja vode, ki zagotavlja najčistejšo možno pitno vodo po najvišjih standardih kakovosti pitne vode, pa je reverzna osmoza. Postopek filtriranja vode z reverzno osmozo temelji na filtraciji vode skozi izredno majhne pore tankofilmske kom-

pozitne polprepustne membrane (TCF). Skozi te pore premera 0,0001 mikrona (0,1 nm) prodrejo samo majhne molekule vode. Tako reverzna osmoza očisti vodo kemično in mikrobiološko na popolnoma naravni način. Potem je tu še ionizator vode, ki iz vode iz pipe naredi alkalno ionizirano vodo. Alkalna ionizirana voda je močan antioksidant (vsebuje aktivni vodik), ki v telesu nevtralizira proste radikale. Bogata je s kalcijem in magnezijem, ki nevtralizirata kisle presnovke in s tem odpravljata zakisanost telesa. Zaradi manjših vodnih skupkov alkalna ionizirana voda lažje prehaja v celice telesa. Tako celice bolje oskrbi z vodo in omogoča intenzivnejšo hidracijo. Alkalna ionizirana voda s svojim močno negativnim ORP presega celo svetovno najkvalitetnejšo Hunza himalajsko živo vodo. Je najboljša možna voda za zdravje človeka.


UDOBNOST BIVANJA

reklamno sporočilo

Toplotne črpalke Mitsubishi Electric Izjemno učinkovite toplotne črpalke znamke Mitsubishi Electric serije Ecodan in Zubadan so opremljene s sodobno invertersko tehnologijo, zagotavljajo nizko porabo električne energije in omogočajo natančen nadzor ciljne temperature za udobno in varčno ogrevanje. S tehnologijo Ecodan lahko pripravljamo sanitarno ali ogrevalno vodo s temperaturo do 55 °C pri zunanji temperaturi -10 °C ter delovanje sistema do -20 °C. Za izjemno nizke temperature je zanesljiva tehnologija Zubadan, ki ohranja nazivno ogrevalno moč in zagotavlja pripravo sanitarne ali ogrevalne vode s temperaturo 60 °C pri zunanji temperaturi -15 °C brez pomoči elektro grelca. V letošnjem letu se obstoječim enotam toplotnih črpalk Mitsubishi Electric pridružuje nova R32 Eco inverter toplotna črpalka v treh različnih velikostih, in sicer 4, 6 in 8 kW z oznako SUZ-SWM. Z novim izgledom in povečano zmogljivostjo z delovanjem do -20 °C so nove toplotne črpalke na hladivo R32 sposobne doseči 60 °C temperaturo pretoka vode, kar je za 5 °C višje kot predhodni modeli s hladivom R410A. Z novo linijo Ecodan toplotnih črpalk smo dosegli še natančnejše avtomatsko prilagajanje

ogrevalnega sistema, ki s funkcijo avtomatske prilagoditve sledi temperaturnim spremembam v bivalnih prostorih in spremembam zunanje temperature. Na podlagi sprememb temu primerno izračuna potrebno moč za ogrevanje prostora. Na ta način je zagotovljena ustrezna moč ogrevanja in prihranek električne energije. Vse toplotne črpalke imajo tudi možnost za priklop WiFi vmesnika, ki skupaj z aplikacijo MelCloud omogoča nadzor in krmiljenje naprave na daljavo prek tablice, telefona ali računalnika.

Mitsubishi Electric toplotne črpalke ponujajo celovit ogrevalni sistem ter zagotavljajo vse ključne komponente za ogrevanje ali hlajenje. Med seboj so popolnoma usklajene, enostavne za uporabo, vgradnjo in vzdrževanje. Pokličite nas na brezplačno številko 080 98 98 ali nam pišite na info@ream.si. Pomagali vam bomo izbrati pravo kombinacijo in vas usmerili na naše pooblaščene monterje v vaši bližini. Izberite toplotno črpalko Mitsubishi Electric!

Pooblaščeni zastopnik in distributer za Slovenijo

Špruha 19, 1236 Trzin

info@ream.si

www.ream.si

080 98 98

klimo pros’m

marec 2020

45


KRVODAJALSKE AKCIJE - MAREC

brezplačna objava

Daruj energijo za življenje. Rdeči križ Slovenije vas vljudno vabi, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij v mesecu MARCU 2020 Logatec – v Domu Marije in Marte 7.00-13.00 Cerklje – v Osnovni šoli Cerklje 7.00-13.00 Ravne pri Šoštanju – v REKSU 8.00-12.00 Litija – v zdravstvenem domu 7.00-13.00, 7.00-13.00 Rogatec – v kulturnem domu 7.00-10.30 Benedikt – v osnovni šoli 7.30-11.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Velenje – v Restavraciji Pod Jakcem 8.00-13.00, 7.00-13.00, 7.00-13.00 Fram – v osnovni šoli 7.30-10.00 Velenje – v Restavraciji Pod Jakcem 7.00-15.00 Rimske Toplice – v osnovni šoli 7.00-10.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Tinje – v veroučni učilnici župnije Polzela 7.00-12.00 Polzela – v vaško gasilskem domu 7.30-11.00 Vrhnika – v Cankarjevem domu 7.00-13.00, 7.00-13.00

02.03. 03.03. 05.03. 04.03., 05.03. 05.03. 06.03. 07.03. 09.03., 10.03.,11.03. 11.03. 12.03. 12.03. 13.03. 13.03., 16.03. 17.03., 18.03.

Ilirska Bistrica – v Domu na Vidmu 7.00-13.00 Šmarje pri Jelšah – v kulturnem domu 7.00-11.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Sv. Ana v Slovenskih goricah – v osnovni šoli 7.30–10.00 Cankova – v vaško gasilskem domu 7.30-11.00 Bled v Festivalni dvorani Bled 7.00-13.00, 7.00-13.00 Bohinjska Bistrica – v Kulturnem domu Joža Ažmana 8.00-13.00 Gornja Radgona – v domu st. obč. Gornja Radgona 7.30-12.00 Cerknica – v osnovni šoli 7.30-13.00 Laško – v Pivovarni Laško 7.00-10.00 Gornja Radgona – v domu st. obč. Gornja Radgona 7.30-12.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Rogoza – v KS Rogoza 7.30 – 10.00 Kočevje – v Rekreaciji Gaj 7.00-13.00, 7.00-13.00 Opomba:

19.03. 19.03. 20.03. 20.03. 23.03. 23.03., 24.03. 25.03. 25.03. 26.03. 26.03. 26.03. 27.03. 30.03. 30.03., 31.03.

Na odvzem krvi lahko pridete krvodajalci tudi v okviru delovnega časa transfuzijske službe.

Več informacij na www.bogastvozdravja.si/koledar-dogodkov Preverite stanje zalog krvi na www.daruj-kri.si.

Posebna ponudba! Revijo Bogastvo zdravja lahko na dom prejemate za samo 16 EUR. Za člane TUŠ kluba samo 11 EUR! Želite informacije in novosti s področja zdravega načina življenja prejemati mesečno na vaš naslov? Izpolnite spodnjo naročilnico in revija Bogastvo zdravja vas bo takoj po izidu pričakala v vašem nabiralniku za SAMO 16 EUR NA LETO. PO IZVEDENEM NAKAZILU VAM BOMO POSLALI AKTUALNO ŠTEVILKO REVIJE. Naročnino bomo po preteku avtomatsko obnovili za naslednje obdobje, razen v primeru pisnega preklica najmanj mesec pred potekom naročnine. Naročilnica zavezuje tako izdajatelja kot naročnika. Poštnino za tujino zaračunavamo posebej.

Ime in priimek* Številka Tuš klub kartice** Ulica in hišna številka* Pošta in poštna številka* Telefon*

El. naslov*

Datum*

Podpis*

*Vpis podatkov je obvezen

S podpisom potrjujem članstvo in veljavnost podatkov

**Vpis tega podatka je obvezen, če želite uveljaviti akcijsko ceno naročnine

Podatki za plačilo: Tridea, d. o. o., Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi, TRR: SI56 0233 8025 5035 985, sklic: 00 18-2001, znesek: 16 EUR S podpisom dovoljujem, da Tridea d.o.o. posredovane osebne podatke vzpostavi, obdeluje, vodi, vzdržuje, upravlja, uporablja in shranjuje za potrebe izpolnjevanja naročniškega razmerja in članske službe, skladno z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Navedene osebne podatke lahko Tridea d.o.o hrani in obdeluje do pisnega preklica  privolitve naročnika/plačnika. Na podlagi veljavnega zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, lahko posameznik kadarkoli zahteva popravek ali izbris podatkov, in sicer pisno na naslov: Tridea d.o.o, Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi. Naročniku/plačniku pripadajo vse pravice v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov ter v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov.

46

marec 2020


DRUŠTVO IZVIR - izvir zdravja za dušo telo in planet TURISTIČNA AGENCIJA IZVIR – duhovno zdravilski dogodki www.izvir.com; izvir@izvir.com; fb društvo Izvir; +386 (0)3 71 33 100

NARAVA-ZDRAVJE-DRUŽENJE na srečanju zeliščarjev Dugi otok, Hotel Luka 23. do 30. maj 2020 cena: od 280 € + prevoz 70 € Avtobusni prevoz iz Slovenije in po otoku Konec maja je Dugi otok ves zelen, cvetoč, dehteč … Ves teden se bomo potepali po otoku, spoznavali in nabirali zdravilne rastline, ob tem pa spoznavali naravne in kulturne znamenitosti Dugega otoka. Soorganizator srečanja je TV oddaja »NA VRTU«.

SREČANJA Z BRACOM DOŽIVITE BRACOV POGLED, KI LAHKO SPREMENI VAŠE ŽIVLJENJE ! SREČANJA Z BRACOM:

Koper (25. 4. 2020), dvorana sv. Frančiška Asiškega Ljubljana (26. 4. 2020), Hotel Mons Rogaška Slatina (20. 5. 2020), Kulturni center Naslednji termini so navedeni na www.izvir.com, pokličete pa lahko tudi spodnje številke.

CAMINO (Lurd, Montserrat) 19. september - 2. oktober 2020 Cilj Camina je najti pot do sebe in šele nato do Santiaga de Compostela! Vabljeni na malce drugačno popotovanje, kjer bomo doživeli romarski utrip Camina, ki že od srednjega veka vabi romarje iz celega sveta; obiskali pa tudi Lurd in Montserrat! Osnovna cena: 600 €; za nabavo hrane prispeva posameznik 150 € v gotovini, vsak sam pa plača prenočišča (cca 150 €). Tako je celoten strošek cca 900 € (možnost obročnega plačevanja). Prevozili in prehodili bomo celoten Camino od Saint Jean Pied De Porta do Finistere. Število udeležencev je omejeno na 18. Drugo: Hotel Miran Pirovac (27. 6. - 4. 7. 2020); Romanje v Medjugor je (22. - 25. 10. 2020); Terme Kulaši; Zdravilišče Fojnica; Bosanske piramide, …. Informacije, prijave: DRUŠTVO in TURISTIČNA AGENCIJA IZVIR marec 2020 041 769 686 (Janko); 031 336 040 (Mateja); 041 931 540 (Katarina); 051 677 712 (Jolanda) www.izvir.com; izvir@izvir.com; fb društvo izvir

47


Prenovljena linija merilnikov krvnega tlaka

OMRON M7 Intelli IT OMRON M4 Intelli IT

OMRON M6 Comfort OMRON M3 48

VeÄ? na: www.diafit.si

marec 2020

Zastopa in prodaja: DIAFIT d.o.o., Spodnji Slemen 6, 2352 Selnica ob Dravi, T: 02 / 674 08 51, 02 / 674 08 52, E: info@diafit.si

Profile for Revija Bogastvo zdravja

BOGASTVO ZDRAVJA Marec 2020  

Advertisement
Advertisement