__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.bogastvozdravja.si

letnik 11 / julij - avgust 2021 / številka 117 - 118 / brezplačen izvod

na družabnem omrežju mailing

8 Gibanje = dobro počutje 16 Tudi fizioterapija se digitalizira 20 Orel, zaljubljen v šport in naravo 26 Brez mišic ni gibanja 28 Kjer vzhod sreča zahod


Skrivnost najine vitalnosti je v ljubezni ... ... do narave

Naraven

100%

izdelek

Ekoloski sirup rdece pese v

v

Bogat vir cvetnega prahu Vir kakovostnih beljakovin in esencialnih aminokislin Pridobljeno z ekološkim čebelarjenjem

Ekoloski med oplemeniten s cvetnim prahom v

Prispeva k delovanju imunskega sistema Povečuje absorpcijo železa v kri Zmanjšuje utrujenost

V lekarnah, trgovinah Sanolabor in trgovinah z zdravo prehrano po vsej Sloveniji. 041 254 987 | info@endovital.com | www.endovital.com


julij - avgust

UVODNIK

Prva beseda Darjan Lapanje Poletje je zagotovo čas, ko smo bolj sproščeni, ko si vsaj za kratek čas privoščimo oddih in pozabimo na vsakodnevne težave in skrbi, pa tudi čas, ko se gibamo več kot običajno.

Letnik 11, številka 117 -118, julij - avgust 2021

In prav gibanju smo namenili dobršen del tokratne dvojne izdaje revije Bogastvo zdravja.

brezplačni izvod

Izjemno veseli smo, da so se s krajšega oddiha znova vrnili »srčni ljudje«. V tokratnem

www.bogastvozdravja.si www.facebook.com/bogastvozdravja

osrednjem intervjuju smo namreč gostili zdaj že »upokojenega« smučarskega skakalca, nadvse simpatičnega Jerneja Damjana. Lahko si mislite, da nam je povedal marsikaj zanimivega o gibanju, zaupal pa nam je tudi, kako preživlja čas po koncu kariere in kaj je tisto, kar si želi početi v prihodnosti. V rubriki »drugačen pristop« smo tokrat raziskovali, za kaj vse je koristna hoja z bosimi

Izdajatelj: Tridea, d. o. o. Direktor: Ladislav Jerin Glavni in odgovorni urednik: Darjan Lapanje

ključnega pomena. Tudi tokrat smo se podali na eno od zanimivih »zdravilnih destinacij«

Revijo ustvarjajo: Miha Anžur, Aleksandra Lamut, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Mitja Pirc, Sara Sočan

ter odkrivali čare edine metropole na svetu, ki se razprostira kar na dveh kontinentih.

E-mail: urednistvo.bz@gmail.com

Da pa vam že na prvi strani ne razkrijemo čisto vsega, vas vabimo, da revijo v miru preli-

Oglasno trženje: tridea.trzenje@gmail.com, tel.: 03 62 03 623

nogami, v rubriki »kako deluje?« pa smo se poglobili v delovanje mišic, ki so za gibanje

state in morda najdete kaj zanimivega tudi zase. novih moči in se ob koncu poletja vrnemo s še boljšimi in še bolj zanimivimi vsebinami.

Fotografije: Shutterstock, iStock, Freepik, arhiv revije Bogastvo zdravja, arhiv SISTEMI in arhivi avtorjev

Vsem bralcem želimo, da najtoplejši del leta preživite kar se da lepo in vam kličemo nasvi-

Foto naslovnica: foto: STA / Anže Malovrh

denje v začetku septembra.

Tehnično urejanje: TRIDEA d.o.o.

Pazite nase in ostanite zdravi. Pa srčeno!

Tisk: Delo tiskarsko središče

Zdaj pa je nastopil čas, da se tudi člani uredništva podamo na krajši oddih, da si naberemo

Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo priposameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.« Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedene v oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja. Naročnik sam odgovarja za skladnost oglasa z zakonom. Nenaročenih besedil in drugih nenaročenih materialov ne vračamo.

julij - avgust 2021

3


VSEBINA

Od teme julij - avgust do teme

4

julij - avgust 2021

Gibanje = dobro počutje

8

Preprosta pravila – čudežni rezultati

10

Sezujte čevlje in zadihajte

14

Tudi fizioterapija se digitalizira

16

Orel, zaljubljen v šport in naravo

20

Bi prepoznali sončarico?

24

Brez mišic ni gibanja

26

Kjer vzhod sreča zahod

28

Mala dejanja so večja od velikih besed

34

Stojé po vodni gladini

36

Sredi poletja že mislimo na zimo

42

Se v vašem domu počutite dobro?

44


julij - avgust 2021

5


Solna infra kabina

Za krepko telo in zdrav duh

Živimo v časih, ko je naš imunski sistem na veliki preizkušnji. Le če je ta zdrav in močan, nas lahko varuje pred boleznimi, kar je še posebej pomembno v vlažnih in hladnih jesenskih ali zimskih dneh. Uporaba solnih infra kabin občutno pripomore pri krepitvi vašega imunskega sistema, in to na povsem naraven način. Obenem si lahko pričarate občutek morskega vetra, ki vas na lep in vroč poletni dan objame z obilico suhega solnega aerosola. Globok vdih takšnega zraka omogoči lažje dihanje in odlično splošno počutje.

Kaj je Solna infra kabina in kako deluje ? Solna infra kabina je popolnoma samostojna enota modernega videza in izdelana iz kakovostnih lesnih materialov. V kabini je vgrajen novi Halogenerator za domačo uporabo Homesalt ali na zunanji strani profesionalni Multisalt+. Oba ustvarjata podobne razmere, kot nad morsko gladino naravno nastajajo v času vročega in suhega poletja (brez vlage). Poleg kvalitetne solne terapije kabina za še prijetnejše vzdušje omogoča tudi simulacijo prijetne sončne toplote – s kakovostnimi IR grelci (s skoraj ničnim elektromagnetnim sevanje »low EMF«). Za nameček se celotna kabina napolni še z ogromno količino negativnih ionov, ki jih proizvaja kvalitetni slovenski proizvod Ionex, piko na i pa doda možnost barvne terapije s prilagoditvijo barve po vaši izbiri. Sproščanje v Solni infra kabini je lahko še lepše, če ga preživite ob zvokih morja ali razigranih delfinov, pomirjujoče glasbe oz. meditacije, saj kabina ponuja možnost predvajanja glasbe (zvoka) kar na tri načine: z vgrajenim radijskim sprejemnikom, preko USB enote in s povezljivostjo preko Bluetooth-a.

Novost na tržišču, Halogenerator Homesalt za solne terapije doma Halogenerator HomeSalt je naprava za ustvarjanje morske mikroklime v vašem domu. Solne terapije izvajate v primernem prostoru, domači solni sobi, šotoru, na balkonu ali v naši solni kabini oz. solni infra kabini, kateri sta z napravo cenovno ugodnejši.

Doma ali v vašem poslovnem prostoru Montaža Solne infra kabine je preprosta. Potrebujete približno 4 m2 prostora doma ali v že obstoječem poslovnem prostoru, če razmišljate o širitvi vaše obstoječe dejavnosti. Stroški vzdrževanja kabine so minimalni, domača uporaba ali trženje pa ne zahtevata dodatnih finančnih obremenitev. Prav tako vam bosta zelo malo časa vzela tudi čiščenje in vzdrževanje.

Dobra naložba za vse generacije

Ko ste v stresu ali se ne počutite najbolje oz. si preprosto želite regeneracije telesa, takrat je uporaba Solne infra kabine velik užitek in čudovit poklon vašemu telesu in umu. Solni aerosol v kabini celovito deluje na imunski sistem. Izrazito blagodejno vpliva na kvaliteto vašega dihanja in vas preventivno ščiti pred virusi in bakterijami. Terapije v kabini zajamejo vse, kar vaše telo potrebuje za ohranjanje vitalnosti, lepote in dobrega splošnega počutja.

Torej, podarite sebi in vaši družini veliko darilo za vaš imunski sistem in zdravje vam bo hvaležno.

Na voljo solne infra kabine v različnem lesu in barvah.

6

julij - avgust 2021


julij - avgust

ZDRAVE NOVIČKE

Ionizator vode PurePro® JA-703

Popolna regeneracija telesa

Na dopust z digitalnim potrdilom Poštarca

Za brezskrbno intimo poleti

Ionizator vode PurePro® JA703 običajno pitno vodo spremeni v alkalno ionizirano vodo. S tem dobimo močan antioksidant, bogat s kalcijem in magnezijem, ki nevtralizira kisle presnovke in s tem odpravlja zakisanost telesa. Zaradi manjših vodnih skupkov omogoča boljšo hidracijo. Več na: www.ionizirana-voda.net

Kaj vse bi dali, da bi v turobnih in deževnih dnevih občutili vročino sonca, ki objame celo telo, in s polnimi pljuči zadihali morski zrak ter se predali moči negativnih ionov. Danes je z enostavno rešitvijo mogoče tudi to. Ni vam potrebno iskati oddaljenih in eksotičnih obmorskih lokacij, le solna infra kabina naj postane del vašega doma. Z njeno pomočjo boste lahko ublažili stres, svojemu telesu pa privoščili popolno regeneracijo in si v njej privoščili vsakodnevni odklop. Več na: www.solna-infra-kabina.si

Potrebujete potrdilo PCT za dopust? Pridobite ga lahko na spletnem portalu zVEM, kjer pa za dostop potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo. V Pošti Slovenije vam skupaj s hčerinsko družbo Posita ponujajo udoben način naročila kvalificiranega digitalnega potrdila za fizične osebe POŠTA®CA. Naročite ga lahko na 123 poštah, preprosto in brez gneče. Več na https://postarca.posta.si in 080 44 40.

Glizigen hitro in nežno zaščiti intimne predele med menstruacijo, v času nosečnosti ter pred in po spolnem odnosu. Odlična podpora tudi po kopanju v bazenu ali morju in po depilaciji. Nevtralizira neprijeten vonj in je učinkovita podpora pri zdravljenju herpesnih okužb. Klinično preverjena formula z aktivirano glicirizinsko kislino je na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah in Sanolaborjih ter na www.hisa-zdravja.si Več informacij na 080 80 12.

Do popolnejše prehranjenosti z EKO Spirulino

Razstrupljanje organizma

EKO Spirulina Institut.O je spirulina vrhunske kakovosti. Bogata je z beljakovinami, vitaminom A, K, B12, vsebuje pa tudi minerale železa in druge. EKO Spirulina Insitut.O poskrbi za optimizacijo prehrane, saj preko nje zaužijemo priporočene dnevne količine vitaminov in mineralov poleg vselej pomembnih beljakovin. Pridelana je na ekološki način, kar potrjuje tudi EKO certifikat. Več informacij na: www.institut-o.com ali na številki: 040/277-857.

Naravni drevesni sirup Madal Bal je že 40 let zlati standard za razstrupljanje organizma. Postenje z limoninim sokom in drevesnim sirupom Madal Bal razbremeni prebavni trakt in izloči iz telesa škodljive snovi. Telo privarčevano energijo pri prebavljanju hrane vloži v razstrupljanje ter obnovo celic in tkiv. Pri tem ne prihaja do lakote, utrujenosti ali nervoze. Več na: 031 472 165 ali www.madal-bal.si

Intimna nega

Lekovita ribja mast

Intimna nega je poglavitnega pomena za vsako žensko. Abena blago milo s kremno strukturo je namenjeno čiščenju občutljive, vzdražene kože in sluznice. pH je prilagojen (pH 3-4) s čimer pomaga vzdrževati ravnovesje v intimnem predelu. Primerno za vsakodnevno uporabo. Ne vsebuje nobenih barvil, dišav ali parabenov. Na voljo v lekarnah, spec. trgovinah in na www.abena-helpi.si. Brezplačni vzorec lahko naročite na 080 22 53 ali na www.abena-helpi.si

Tradicionalno z nekaj več - Lekovita Ribja mast vsebuje z vitaminoma A in D bogato ribje olje ter čebelji vosek, ki skupaj z dodanim dekspantenolom spodbujata obnavljanje kože. Tradicionalno mazilo brez dodanih dišav pomirja kožo, izpostavljeno soncu ali vročim snovem, jo mehča in varuje pred izsušitvijo. Dobrodošla nega kože obraza in telesa ob opeklinah, odrgninah, za nego suhih predelov kože in brazgotin, tudi za nego kože ob poslabšanju stanj dermatitisov in luskavice. Za vse generacije! Prodajna mesta: Tuš drogerije, Tosama Bele štacunce, lekarne, specializirane trgovine in spletna prodaja www.lekos.si, www.tosama.si, www.tusdrogerija.si, www.lekarnar.com in drugi.

julij - avgust 2021

7


TELESNA AKTIVNOST

Gibanje = dobro počutje Aleksandra Lamut

Človek in gibanje sta nerazdružljiva. Za dobro fizično počutje se moramo gibati vsak dan. Telesna aktivnost pa ne vpliva pozitivno zgolj na naše telo, temveč tudi na naše psihološko stanje. Med gibanjem sproščamo svoje telo. Sproščeno telo pa je predpogoj za dobro duševno počutje. Seveda pa velja tudi obratno – če se dobro počutimo v naši »glavi«, potem bomo z večjim veseljem tudi svoje telo razgibavali tako, kot ga moramo.

Zadnja leta lahko v različnih medijih opazujemo porast nagovarjanja k telesnim aktivnostim, bodisi k hoji in mirnejšemu razgibavanju, bodisi k malo bolj intenzivnim oblikam športa, kot je denimo fitnes. Vsekakor pa je priporočljivo, da se vsak posameznik ukvarja s svojim telesom in z razgibavanjem le-tega. Svoje telo razgibavamo iz različnih motivov. Nekateri bi radi telo okrepili in razvili mišice. Spet drugi radi vzdržujejo svoje telo v dobri kondiciji, da se brez težav spopadajo z dnevnimi izzivi. Tretji pa se ukvarjajo s športom zato, da bi izgubili kakšen kilogram. Ne glede na vašo fizično pripravljenost ali na vaš motiv, pa ima zmerno ukvarjanje s telesno aktivnostjo pozitivne učinke na vaše telo, ki jih ne morete pridobiti z nobenim drugim, še tako zdravilnim zvarkom. 8

julij - avgust 2021

Najprej se bomo ustavili pri učinkih, ki jih ima gibanje na naše fizično telo. Redna telesna dejavnost je eden od poglavitnih dejavnikov za ohranjanje dobrega zdravja in preprečevanja nekaterih bolezni. Z redno fizično aktivnostjo lahko pripomoremo k zmanjšanju pojava bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni in prekomerne telesne teže. Blagodejno vpliva tudi na krvni tlak, zmanjša se tveganje za možgansko kap. Obenem se ob telovadbi povečuje naša telesna pripravljenost, vzdržujemo mišično maso in dobro gibljivost sklepov. Zanemarljiva pa ni niti povezava med gibanjem in dobrim psihološkim stanjem. Raziskave namreč kažejo, da so osebe, ki se redno gibljejo, bolj trdnega značaja, so bolj odporne na vsakodnevni stres, njihovo razpoloženje je bolj

konstantno. Zmerna, predvsem pa redna telesna aktivnost je lahko ključnega pomena v boju prosti depresiji in anksioznosti, velikokrat pa je v veliko pomoč tudi pri navezovanju stikov z drugimi ljudmi, za kar pa vemo, da je izjemnega pomena za normalno funkcioniranje posameznika v družbi. Telesne aktivnosti vseh možnih vrst in načinov so dobre, vendar pa so si raziskave enotne še v eni točki – najboljši vpliv na človeško telo ima gibanje v naravi. Svež zrak še dodatno pripomore tako k fizični kot duhovni sprostitvi. Odpravite se stran od mestnega vrveža, v hribe, doline, na morje, ob jezera, v sosednji gozd, ali na sprehod po sosednjem travniku. Za nameček si še sezujte čevlje in bodite eno z naravo. Vaše telo, duh in um vam bodo neizmerno hvaležni.


BELJAKOVINSKA DOPOLNILA

reklamno sporočilo

Optimizacija beljakovinske prehrane rekreativcev Dr. Iztok Ostan

Pri telesni vadbi telo potrebuje dodatne beljakovine, ki pa so težko presnovljive. Potrebujemo namreč kar od 3 do 7 ur, da jih v prebavi razgradimo na aminokisline. Še več energije pa telo potroši za izločanje dušičnih odpadkov, ki nastanejo pri celični predelavi aminokislin. Seveda pa si pri vsem tem lahko pomagamo z izbiro ustreznih beljakovinskih dopolnil. V vseh vrstah beljakovinskih dopolnil so beljakovine razgrajene na aminokisline in ne obremenjujejo prebave. Takih dopolnil je več vrst: Čiste BCAA - V strukturi mišic imajo posebno vlogo tako imenovane razvejane aminokisline BCAA. To so levcin, izolevcin in valin, ki sodijo med esencialne aminokisline. Čiste BCAA aminokisline so tista prehranska dopolnila, ki vsebujejo le BCAA. S. R. Jackman in sodelavci (2017) so sicer objavili rezultate študije, po kateri je dodatek 5,6 g čistih BCAA aminokislin tik pred vadbo povečal sintezo mišičnih beljakovin le za 22 odstotkov. To

pa je dvakrat manj, kot je bilo doseženo s količino aminokislin iz sirotke, ki je vsebovala enako količino BCAA. Uživati le čiste BCAA aminokisline za krepitev mišic tako ni prav modro. Klasična aminokislinska dopolnila so aminokisline, ki jih dobimo iz beljakovinsko popolnih živil, brez spreminjanja sestave aminokislin. Možnost njihovega izkoristka na celični ravni žal ni višja kot pri beljakovinah iz izvornih živil: pri aminokislinah iz sirotke 16 odstotkov, iz soje 17 odstotkov, iz mesa od 28 - 36 odstotkov, iz kokošjih jajc pa 48 odstotkov. Pri uživanju katerekoli vrste klasičnih aminokislin

se jih večji del predela v dušične odpadke, ki zelo obremenijo jetra in ledvice. Aminokisline tipa OKA vsebujejo za človeka optimalno kombinacijo vseh osem esencialnih aminokislin, kar zagotavlja njihov 99-odstotni izkoristek. Ker OKA praktično ne ustvarja dušičnih odpadkov (1 odstotek), ne obremenjuje jeter in ledvic. Telo ob uživanju OKA ne izgublja moči ne za prebavo, ne za izločanje strupenih odpadkov. Prav zato je regeneracija po naporu hitrejša, rast mišic pa večja. To je dokazalo tudi več študij, v katerih so bili udeleženi športniki.

䴀䄀倀

伀瀀瀀洀愀氀渀愀 欀漀洀戀椀渀愀挀椀樀愀 愀洀椀渀漀欀椀猀氀椀渀

倀爀椀 渀愀猀 搀漀戀椀琀攀 琀甀搀椀㨀

julij - avgust 2021

9


HUJŠANJE IN RAZSTRUPLJANJE

Preprosta pravila – čudežni rezultati Sara Sočan

Lahko bi rekli, da je poletje oz. čas pred dopustom (poleg prvih dni v letu) zagotovo obdobje, ko največkrat pomislimo na to, da bi bilo morda dobro izgubiti kak kilogram in vsaj malo razstrupiti naše telo. Seveda pa so želje eno, realnost pa povsem nekaj drugega. Ljudje smo naravnani tako, da si želimo rezultate takoj, a prav hujšanje in razstrupljanje sta, če želimo to početi na zdrav način, tek na dolge proge. Poleg tega za to niso potrebni najrazličnejši magični pripravki, pač pa le upoštevanje nekaj osnovnih načel, ki si jih bomo v nadaljevanju nekoliko bolj podrobno pogledali.

Začnimo dan zares preprosto Že vrabci na vejah čivkajo, da je voda vir življenja; nenazadnje je tudi naše telo pretežno sestavljeno iz vode. Pomembno je torej, da poskrbimo, da v svoje telo vnesemo zadostne količine vode. Ta namreč po telesu prenaša kisik, uravnava krvni tlak, iz telesa pa odplakne tudi najrazličnejše toksine. Priporočljivo je, da dan začnemo s kozarcem mlačne vode, tekom dneva pa jo moramo zaužiti med dvema in tremi litri. Seveda pa poudarjamo, da je govora o vodi, ne o sladkih ali nemara celo alkoholnih pi-

10

julij - avgust 2021

jačah. Če se vam voda postopoma začne upirati, ji lahko dodate limono, morda ingver ali kumaro in na ta način izboljšate njen okus. Če ste med tistimi, ki si čez dan večkrat radi privoščijo kavo, vsekakor velja razmisliti, da ta opojni črni napitek vsaj delno zamenjate s čim drugim. Kava je namreč diuretik in deluje odvajalno, kar pomeni, da z njeno pomočjo pospešujete odvajanje vode iz telesa. Seveda to ne pomeni, da se morate kavi povsem odpovedati, priporočljivo pa je, da jo vsaj nekajkrat na dan zamenjate z zeliščnim

čajem, ki bo poleg hidracije poskrbel tudi za vnos antioksidantov, vitaminov in mineralov. Zdrava prebava dela čudeže Ključnega pomena za učinkovito hujšanje in razstrupljanje je tudi zdrava prebava. Veliko lahko na tem področju storimo že s pravilno izbiro jedilnika. Pomembno je, da sploh v poletnem času, ko so naši vrtovi že bogato založeno, posežemo po zadostni količini sveže zelenjave. Večino jo lahko zaužijemo surove, kar je še toliko bolje, saj taka zelenjava vsebuje največ hranljivih snovi, po katerih naše


telo dobesedno hrepeni. Poleg tega je za zdravo prebavo pomembno tudi, da v telo vnesemo čim več vlaknin. Te najdemo v zelenolistni zelenjavi, stročnicah in polnozrnatih žitih. Če bo vlaknin v telo dovedenih v zadostnih količinah, bo to preprečilo nihanje krvnega sladkorja, s tem pa bodo odpravljeni tudi morebitni nenadni napadi lakote. Pomembno vlogo pri zdravi prebavi pa seveda predstavlja črevesna flora. V njej se nahajajo tako »dobre«, kot tudi patogene bakterije. Bistveno je torej, da jemo predvsem tako hrano, ki bo hranila dobre bakterije. Naj vam prišepnemo, da se tudi te najraje prehranjujejo z zelenjavo. Nič pa ni narobe, če se na tem mestu poslužimo tudi probiotikov, ki bodo v črevesje dodatno naselili dobre bakterije in iz njega izrinili glive, kvasovke in zdravju škodljive bakterije.¸ Gibanje in dovolj spanca Če je govora o hujšanju, je navadno govora tudi o gibanju. Ker je tokratna številka revije posvečena prav gibanju, si lahko njegovih o različnih aspektih

preberete v ostalih člankih. Neizpodbitno pa je dejstvo, da moramo naše telo spraviti v pogon, saj ga bomo le na tak način prisilili, da postopno začne kuriti naše zaloge maščob in na drugi strani povečevati mišično maso. Ni vam treba že prvi dan preteči maratona. Začnite z malimi koraki. Za začetek bo dovolj že daljši sprehod, kasneje pa količino gibanja stopnjujte, privoščite si tek, kolesarjenje, plavanje, daljše pohode v gore… Verjemite, rekreacija vam bo zagotovo dala več, kot si morda predstavljate. Na drugi strani pa je prav tako pomembno, da si privoščite zadostno količino spanca. V času spanja se namreč naše telo regenerira, možgani pa se polnijo z energijo in se na nek način razstrupljajo toksičnih misli. Poskrbite torej, da boste vsak dan (oz. noč) spali vsaj sedem ur. To je namreč čas, ki ga naše telo nujno potrebuje za počitek. Vitamini in minerali Seveda pa pri zdravem izgubljanju odvečnih kilogramov nikakor ne smemo

pozabiti na vitamine in minerale. Ti imajo namreč v metabolizmu in reakcijah v telesu, povezanih z njim, zelo pomembno vlogo. Pravzaprav so v veliki meri zaslužni za to, da bo vaša osebna tehtnica v prihodnje kazala nižjo vrednost, vi pa se boste obenem ob tem tudi dobro počutili. Verjetno pa ni potrebno še enkrat podarjati, da je na tem mestu spet veliko odvisno od uravnotežene prehrane, kar se tiče vitamina D pa tudi od (zdravega!) gibanja na soncu. Tako, to je bilo nekaj preprostih nasvetov, ki pa ob doslednem upoštevanju lahko naredijo bistveno razliko. Če se boste vsega napisanega držali, prihodnji teden vidnega napredka zagotovo še ne bo. Prepričani pa smo, da se bo vaše telo postopoma začelo odzivati na spremenjen življenjski slog in boste morda že pred naslednjim dopustom bistveno bolj zadovoljni tako z vašim izgledom kot tudi s splošnim počutjem. In kar je najpomembneje – sprememba ne bo terjala davka pri vašem zdravju. Še več – vaše zdravje vam bo hvaležno!

Razstrupite telo z limonino dieto! V Sloveniji že 30 let. V vseh lekarnah.

Brezplačni e-priročnik madal-bal.si

V svetu je že dolgo uveljavljena limonina prečiščevalna dieta - The Lemon Detox Diet. Gre za postenje s pomočjo drevesnega sirupa MADAL BAL, limoninega soka, ščepca kajenskega popra ter vode.

Pri dieti ne prihaja do utrujenosti, nervoze ali pomanjkanja energije, ki se pogosto pojavljajo pri očiščevalnih dietah, osiromašenih z ogljikovimi hidrati.

Obiščite nas v Mariboru (Vetrinjska 12) in Ljubljani (Stari trg 11 in Trubarjeva 30) Spletna trgovina: www.madal-bal.com

julij - avgust 2021

11


ZAŠČITIA KOŽE

reklamno sporočilo

Naj bo sončenje zdravo in koristno VI-DA Studio

Poletje je čas, ko se radi predajamo sončnim žarkom, a pri tem vse prevečkrat pozabimo, da lahko s tem našemu največjemu organu (koži) močno škodimo. Zato je še kako pomembno, da kožo ustrezno zaščitimo in ji tudi po sončenju ali v primeru sončnih opeklin nudimo le najboljšo nego. Za kožo, ki je vse do začetka poletja skrita pod obleko in čez zimo pobledi, je prehod na poletno sonce navadno velik šok. Ta se pri mnogih ljudeh pokaže v obliki rahlih ali bolj intenzivnih alergij. Spričo tega dejstva je izjemnega pomena, da omenjeni šok omilimo in si vzamemo čas za počasno pridobivanje pigmenta oz. porjavelosti. Kot odlično rešitev za zdravo sončenje vam tako predstavljamo naravno kremo Cosmerba Oranžna/Solarion. Ena izmed pozitivnih lastnosti, ki kremo odlikujejo, je med drugim dejstvo, da njena uporaba omogoča tvorjenje naravnega vitamina D. Gre za edini vitamin, ki ga telo ob izpostavljenosti soncu lahko tvori samo, vendar so za to potrebni UV B žarki, ki pa jih običajne kreme za sončenje odbijajo in s tem tvorbo vitamina onemogočajo. Naravna krema Cosmerba Oranžna pa je drugačna. Proizvedena je na podlagi negovalnega pristopa in upošteva temeljna načela narave. Ker nima dodanega zaščitnega fak12

julij - avgust 2021

torja, ne naredi plasti z UV zaščito, pač pa spodbudi nastajanje naravnega pigmenta. To ji omogoča vsebnost naravnega beta karotina iz korenčka, ki ustvarja naravno UV zaščito 5-7. Krema koži torej pomaga s spodbujanjem njenega naravnega zaščitnega delovanja. Če se odločite za uporabo kreme Cosmerba oranžna, boste kožo hkrati negovali in ob upoštevanju navodil dobili tudi lepo, zagorelo polt. Če pa se vam zgodi, da ste s sončenjem kljub vsemu pretiravali in niste bili pozorni na prve opozorilne znake ter ste si s tem

Izkušnja zadovoljne uporabnice: Odkar uporabljam kremi Cosmerba Rjavo in Oranžno, alergij na sonce ni več. Koža je ob uporabi teh krem mehka in voljna še dolgo v jesen.

»pridelali« opekline oz. alergijsko reakcijo, pa je priporočljivo poseči po rjavi energijsko prevodni Cosmerba kremi. Slednjo enostavno nanesemo na prizadeti predel kože in postopek ponavljamo toliko časa, da pekoč občutek in rdečina izgineta. Seveda je trajanje tretmaja odvisno od tega, s kako močnimi opeklinami oz. alergijsko reakcijo se soočamo. Pri Cosmerba rjavi kremi gre pravzaprav za naravno ognjičevo kremo. Zelo pomembno je dejstvo, da vse ognjičeve kreme niso enako učinkovite in tudi »vsaka ognjičeva krema« ni ognjičeva v pravem pomenu besede. Cosmerba rjava vsebuje naravne esence, zeliščne ekstrakte in rastlinska olja, pridobljena po najsodobnejših ekoloških metodah. Že sam postopek predelave omogoča tem sestavinam, da delujejo kot naravni konzervansi. Znanka, ki prodaja kreme, vredne 500 evrov, je povedala, da še nikoli ni imela tako mehke kože kot pri uporabi Cosmerba krem.


Energijsko prevodne kreme Rjava ognjičeva krema RENAISSANCE ॰ za nego brazgotin, opeklin, podplutb, poškodovane, razdražene kože… ॰ za občutljivo kožo po depilaciji ॰ za pomiritev žuljastih stopal ॰ za masažo presredka pred porodom ॰ za nego prsi med dojenjem ॰ za preprečitev draženja in rdečice zadnjice, proti izpuščajem pod plenicami ॰ za nego otroške kože ॰ za obnavljanje kože ॰ za nego aknaste kože ॰ za preprečitev nastajanja gub

Rdeča krema INTENSIA ॰ preprečuje prezgodnje nastajanje gub ॰ ohranja svež in mladosten videz – »lifting efekt« ॰ za boljši tonus po nosečnosti, hujšanju, liposukciji ॰ anti –celulit (“pomarančna” koža – preprečevanje) ॰ za boljši limfni obtok ॰ za nego žilic na obrazu in koži

Oranžna krema SOLARION ॰ priprava kože na sonce ॰ za ‘zaščito’ kože pred škodljivimi sončnimi žarki, naravni zaščitni faktor 5-7 ॰ zaščita pred reakcijami na sonce in/ali različne druge kreme ॰ za intenzivno porjavitev pred in po sončenju ॰ za ohranjanje porjavelosti ॰ za izsušeno kožo (zagotovi zadostno vlažnost) ॰ za tonus kože, proti gubam ॰ dnevna negovalna krema

Zelena krema ATHLETS ॰ pri vseh svežih in starih (športnih) poškodbah – zvini, pretegi, problem tetiv, kit in vezi, boleče mišice, ipd. ॰ proti utrujenim, težkim nogam in stopalom ॰ kot poživilo za utrujene noge in stopala ॰ pri krčnih žilah ॰ za nego suhe in hrapave kože na rokah/podplatih ॰ pomaga pri preprečevanju nastanka strij ॰ zmanjšuje, svetli pigmentna znamenja ॰ za masažo (refleksna terapija stopal, akopresurna masaža, fizioterapija,..…) ॰ pred in po športnih aktivnostih ॰ za izboljševanje strukture kože

www.vidastudio.si 13

julij - avgust 2021

VI-DA Studio d.o.o., zasebna zdravstvena dejavnost, Celovška 280, Ljubljana, telefon: 01 256 74 74, 040 331 820, e-pošta: info@vidastudio.si


DRUGAČEN PRISTOP

Sezujte čevlje in zadihajte Aleksandra Lamut

Pomlad, poletje, jesen in zima. Za svoje zdravje moramo skrbeti ne glede na letni čas. A kaj, ko imamo navadno zgolj poleti kakšno uro dodatnega časa, ki si ga lahko ukrademo in ga namenimo najpomembnejši stvari – svojemu telesnemu in duševnemu zdravju. Poletje pa je tudi pravi čas, da nekaj več pozornosti namenimo še enemu pomembnemu delu telesa - stopalom. Stopala so najbolj obremenjen del telesa, saj prenašajo našo celotno težo in podpirajo telo pri hoji, teku in kadar stojimo. V posameznem stopalu je 26 kosti in veliko mišic, zato je izjemnega pomena, da ohranjamo naša stopala v dobri kondiciji, dobro razgibana in v dobrih čevljih. Med drugim je dober trening lahkotna hoja, razne raztegovalne vaje, nenazadnje tudi masaža. Se je pa skozi leta razvila še ena terapija, ki izvira iz pradavnine in nanjo prisegajo mnogi. V resnici ne gre zares za terapijo, pač pa za hojo z bosimi nogami. Če se ozremo v zgodovino, je bila bosa hoja nekaj povsem običajnega. Bila je tako zelo običajna, da ljudje obuval praktično niso poznali. Težko je določiti, kdaj je človek sploh izumil čevlje. Predhodniki čevljev so bili sicer narejeni za premostitev vremensko nekoliko manj ugodnih letnih časov, npr. zime, vendar pa je večina ljudi še pred pol stoletja hodila bosa skorajda neprestano. Potem pa smo zaradi modnih trendov in praktičnosti začeli na obutev gledati kot na nujno zlo. 14

julij - avgust 2021

Danes si omare brez posebnega predela za čevlje ne predstavljamo. Čevlji so postali modni dodatek in nepogrešljiv del naše garderobe. Pa vendar se poraja vprašanje: Ali je dobro, da stopala zapiramo v čevlje? Kaj se zgodi, če hodimo bosi? Zadnjih nekaj let se pojavlja vse več ljudi, ki prisegajo na hojo z bosimi nogami. Imela naj bi številne pozitivne učinke na naša stopala, pa tudi na naše celotno telo in dobro psihofizično stanje. Začnimo pri zdravju samih stopal. Trg obuval so preplavili cenovno bolj ugodni oz. bolj dostopni izdelki, ki pa nam velikokrat ne nudijo takšne kakovosti, kot bi si jo naša stopala zaslužila. Proizvajalci pri izdelavi velikokrat uporabijo materiale, ki niso najboljši. Nižjo kvaliteto obuvala največkrat opazimo, ko naša noga »ne diha«. Opazimo več potenja in pekoč občutek na podplatu. Poslabša se lahko tudi naše stanje, če imamo plosko stopalo, težave s hrbtenico in podobno, saj zaradi nižanja stroškov ergonomsko oblikovanje čevlja enostavno ne pride več v poštev.

Kakšni pa so učinki hoje z bosimi nogami? Z boso hojo ali tekom treniramo več kot le mišičevje nog. S takšno aktivnostjo se krepijo tudi kosti, stimulirajo se refleksne cone, kar pospeši prekrvavitev v nogah in ima pozitivne učinke na določene organe, uravnava pa se tudi krvni pritisk v celotnem telesu. S hojo z bosimi stopali se nam sčasoma lahko izboljšata tudi drža in ravnotežje, blagodejno pa vpliva tudi na naš imunski sistem. Nekatere osebe imajo lahko na začetku težave s bosonogo hojo, saj naši možgani niso navajeni signalov, ki jih prejemajo preko stopal. Sčasoma pa pridobimo občutek, kot da tla na nek način beremo in posledično se bistveno manj zaletavamo in mnogo redkeje pohodimo oster predmet. Ko hodimo bosi, si tudi sproti obrusimo odmrle celice, kar našim stopalom dovoli, da zadihajo. Sčasoma naša stopala postanejo bolj odporna in hodimo lahko tako po vročem asfaltu kot po zamrznjeni pokrajini, ne da bi to občutili kot nekaj zares neprijetnega.


Hoja brez obuvala pa ima tudi dober učinek na naše psihološko stanje. Kadar stopimo na zemljo ali travo bosi, se povežemo z očiščevalno energijo matere Zemlje, ki odnese vso negativno energijo in nas nežno prizemlji. Prizemljitev pomeni, da se sprostimo, zadihamo s polnimi pljuči in pozabimo na vsakodnevne skrbi. Pomeni tudi to, da nas prevzame občutek svobode, zaupanja samega vase, predvsem pa se nam povrneta moč in življenjska energija. To stanje lahko dosežemo z meditacijo, enak vpliv na naše počutje pa ima tudi hoja z bosimi stopali, kar že samo po sebi pove veliko. Z bosonogo hojo ali tekom torej sprostimo napete mišice in ublažimo nekatere bolečine, opazno pa se izboljša tudi naše spanje. Nikakor pa ne moremo mimo dejstva, da se bosonoge hoje navadno poslužujemo zunaj, na svežem zraku. Tudi ta dejavnik pripomore k izboljšanju vsesplošnega počutja. Moramo pa biti pri hoji brez čevljev previdni pri izbiri letnega časa. Ne glede na vse blagodejne učinke te aktivnosti, imajo nekateri še vedno nekoliko oslabljen imunski sistem, ali pa so mogoče samo nekoliko bolj občutljivi, kar pa ne pomeni, da ne smejo nikoli sezuti čevljev. Priporočljivo je le, da se bosonoge hoje lotite postopoma in takrat, ko ni ekstremnih temperatur. Torej, sredi zime, ko je 15 stopinj Celzija pol ničlo, ali sredi poletja, ko je 35 nad ničlo, se vsaj na začetku kariere bosonogega maratonca raje vzdržite. Vse po zdravi pameti in zmerno, glede na vašo telesno pripravljenost. Če si torej želite tretma hoje z bosimi nogami, to ne pomeni, da morate opraviti dolg pohod v gore. Zadostuje že, da odvržete obuvala, ko pridete na domači vrt, ko ste na plaži ali kjerkoli, kjer imate dostop do zemlje ali trave. Sezujte čevlje, položite stopala na tla in zadihajte. julij - avgust 2021

15


FIZIOTERAPIJA

Tudi fizioterapija se digitalizira Darjan Lapanje

Živimo v digitalni dobi, v kateri nam je v digitalno obliko uspelo pretvoriti že skoraj vse. Na nekaterih področjih digitalizacija prinaša več slabosti kot prednosti, seveda pa je veliko tudi takih, kjer nam digitalne vsebine lahko močno olajšajo življenja. Eno takih področij je zagotovo tudi fizioterapija, ki je nepogrešljiv sestavni del zdravstvene oskrbe pri okrevanju po različnih boleznih in poškodbah oz. pri lajšanju kroničnih zdravstvenih stanj. Orodje, ki s pomočjo digitalnih vsebin lajša delo fizioterapevtom in zlasti pacientom pomaga pri izvajanju različnih vaj, je tudi slovenska spletna platforma Froomcare (www.froomcare.com). Tokrat smo se pogovarjali z diplomirano fizioterapevtko s specialnimi znanji Manco Grum, ki nam je projekt podrobneje predstavila. Ga. Manca, lahko našim bralcem na kratko razložite, kaj pravzaprav je platforma Froomcare in kakšen je njen osnovni cilj oz. namen? Froomcare platforma je ustanovljena z namenom, da fizioterapijo približa ljudem in fizioterapevtom olajša delo. V ekipo, ki za projektom stoji, smo se povezali predvsem zato, ker smo opazili, da tako orodje v Sloveniji sploh še ne obstaja, pa tudi v tujini je tovrstnih vsebin bolj malo. Gre namreč za to, da pacienti ob pomoči platforme doma sami lahko izvajajo določene vaje, ki jih sicer izvajajo le v nekem kliničnem okolju. Svoje je dodala še epidemija Covida, ki je pri prebolevnikih povečala potrebe po izvajanju vaj za uspešno rehabilitacijo po tem respiratornem tem trenutku na njej že lahko doobolenju. Predvsem pa, kot rečebijo? no, gre za olajšanje dela fizioterTrenutno smo pripravili fizioteraapevtom, pa tudi pacientom, da pevtske vaje v okviru Covid prolahko doma, v domačem okolju grama, ki je namenjen vsem, ki so pravilno in pod strokovnim vodpreboleli covid, pa tudi tistim, ki stvom izvajajo določene vaje. so morda v slabši kondiciji. ProPlatforma je trenutno še v svoji gram sestavljajo 4 sklopi - dihalne začetni fazi. Kaj pa uporabniki v 16

julij - avgust 2021

vaje, vaje za mobilizacijo prsnega koša, vaje za aerobno vadbo in še zadnji sklop, ki smo ga poimenovali Froomcare-ov izbor. Gre za izbor vaj iz vseh treh omenjenih sklopov, ki smo jih strokovnjaki sestavili v smiselno celoto in sestavili vodeno vadbo po dnevih.


Kako pa za uporabnika vse skupaj izgleda? Potrebuje za izvajanje vaj kake posebne pripomočke? Vaje so sestavljene po težavnostnih stopnjah oz. glede na samo diagnozo oz. poškodbo. Zasnovane so po različnih težavnostnih stopnjah, od vaj, kjer ne potrebujmo pripomočkov, v nadaljevanju pa sledijo vaje s pripomočki (pilates žoge, uteži, elastike....). Vsekakor pa govorimo o pripomočkih, ki jih imajo ljudje navadno že doma. Pomembno pa je dejstvo, da so vaje namenjene vsem in jih lahko izvaja kdorkoli. Bistveno je predvsem to, da gre pri vajah pravzaprav za nekakšne video vodiče, ki pacienta pri izvajanju vaj neprestano usmerjajo in ga vodijo skozi program. Poleg tega uporabniki na spletni strani najdejo tudi različne uporabne članke, tako da si lahko vsak najde še kako dodatno zanimivo in koristno informacijo zase. Pri vseh vajah te ves čas izvajanja video vodi, kako izvajati vaje. Omenili ste covid program. Je na platformi mogoče najti tudi fizioterapevtske vaje za druga bolezenska stanja oz. stanja po poškodbah? Naš osnovni cilj je digitalizacija fizioterapije. Prav zato že snemamo in pripravljamo sklope obravnav za stanja ob poškodbah, kroničnih stanjih ipd. Želimo si nadgraditi vsa področja fizioterapije. Platforma v osnovi deluje tako, da na spletni strani preprosto vtipkamo vrsto poškodbe ali stanje, s katerim se soočamo, kot rezultat iskanja pa se nam prikažejo vaje, ki so temu namenjene. Seveda naj poudarim, da je še vedno smiselno najprej obiskati fizioterapevta, da se z njim posvetujemo, potem pa lahko vse te vaje s pomočjo Froomcare-a zvajamo tudi doma.

Glede na to, da je projekt še precej svež, me zanima, kakšni so prvi odzivi uporabnikov? Začeli smo pred mesecem dni iz za zdaj so odzivi odlični. S projektom smo uspeli med drugim pridobiti tudi evropska sredstva, kar zagotovo pomeni, da je produkt zanimiv. Že v samem preizkusnem obdobju so bili ljudje zelo zadovoljni. Dejstvo je, da ljudje načeloma pridejo na fizioterapijo zato, ker sami doma ne delajo vaj. Pri naši rešitvi pa jih na nek način kljub vsemu nekdo vodi kar je uporabnikom zanimivo. Imamo izkušnje uporabnikov, ki so s takim načinom vadbe izredno za-

dovoljni, saj enostavno lahko to počnejo z domačega naslanjača. Prednost Froomcare-a je med drugim tudi v tem, da uporabniki za vsak sklop vaj že v naprej dobijo predstavitveni video, kjer je razloženo, kaj sama vsebina ponuja. Ko zakupijo posamezno vsebino, pa seveda dobijo podrobna navodila, kako vse skupaj izvajati. Še enkrat pa želim poudariti, da je smiselno, da pacient najprej pride v živo do terapevta, da mu ta lahko vaje predstavi v živo in jih pacient lahko osvoji, Froomcare pa je nato dodaten pripomoček, ki mu pri samem izvajanju vaj pomaga doma. julij - avgust 2021

17


BRALNI KOTIČEK

reklamno sporočilo

Ukrotiti sladkorno bolezen tipa 2 Dr. Michael Mosley, foto: Romas Foord

Naša hrana danes vsebuje veliko sladkorja in lahko prebavljivih ogljikovih hidratov, zaradi česar smo izpostavljeni tveganjem za diabetes tipa 2, srčno-žilne bolezni, demenco in še čem. Zdravnik in avtor dokumentarnih oddaj na BBC-ju, razkriva samosvoj pristop k eni od največjih tihih epidemij današnjega časa – diabetesu tipa 2. Ko so mu ugotovili prve znake te bolezni, se je odločil sistematično boriti proti njej. Svoje izkušnje je opisal v knjigi 8 tednov za urejen krvni sladkor. O njej je profesor Roy Taylor z University of Newcastle dejal: »Črpa iz najnovejših znanstvenih raziskav in jih prepleta z resničnimi zgodbami bolnikov. Izpričuje globoko razumevanje največjega zdravstvenega problema našega časa.« Trije glavni koraki Najprej je dr. Mosley spremenil prehrano. Uvedel je mediteransko prehrano skorajda brez ogljikovih hidratov ter občutno zmanj-

šal obroke. Knjiga tako vsebuje natančen 8-tedenski prehranski načrt z recepti in napotki. Drugi, hkratni korak je bilo povečanje telesne aktivnosti. Začel je s tako imenovano vadbo HIT (high intensity interval training), to je zelo intenzivna kratkotrajna vadba, ki jo v knjigi podrobno opiše. Podaljšal je tudi prehojeno dnevno razdaljo na 10.000 korakov na dan. Stres zelo pripomore k razvoju sladkorne bolezni. Zato dr. Mosley svetuje urediti si misli in ne popustiti stresu. Njegov način za spopadanje z njim je čuječnost.

Izvaja dihalne vaje in vaje za sproščanje mišic. Pravočasno in vztrajno Dr. Mosley s knjigo izpodbija mite, kot je tisti, da je počasno izgubljanje teže boljše kot hitro, in da ni več rešitve, ko zboliš za diabetesom tipa 2. Z lastnim primerom pokaže, da hitra izguba teže pri pravi dieti ne povzroči vrnitve kilogramov in da je mogoče ukrotiti to bolezen. Na podlagi številnih študij in opisanih izkušenj bolnikov dokazuje, da je mogoče s spremembo prehrane in načina življenja celo odpraviti diabetes tipa 2 – če se ga lotiš pravočasno in z vztrajnostjo.

8 tednov za urejen krvni sladkor Na podlagi številnih študij in izkušenj bolnikov dr. Mosley dokazuje, da je mogoče s spremembo prehrane in načina življenja odpraviti diabetes tipa 2 – če se ga lotiš pravočasno in z vztrajnostjo. Knjiga vsebuje natančen 8-tedenski prehranski načrt z recepti. www.miszalozba.com 01 721 45 40

18

julij - avgust 2021


TEST NA PROTITELESA PROTI COVIDU-19

reklamno sporočilo

Ste na varni strani? MSL pharma, d. o. o.

Po preboleli okužbi ali cepljenju proti virusu SARS-CoV-2, ki povzroča koronavirusno bolezen, je najpomembnejše, da razvijemo protitelesa. Če želite preveriti, ali je vaše telo razvilo protitelesa proti covidu-19, lahko to odslej storite sami, in to kar doma. Podjetje BIOSYNEX SWISS SA (Švica) je pri Evropski agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (EMA) registriralo test BIOSYNEX Autotest COVID-19, namenjen samotestiranju. Test določa prisotnost protiteles IgG in IgM proti covidu-19 in je izredno učinkovit. Občutljivost za dlje časa trajajoča protitelesa IgG je 100-odstotna. To pa priporočajo tudi

strokovnjaki. Test za samotestiranje je smiselno uporabiti po preboleli okužbi s covidom-19, ali v primeru, ko sumimo, da smo okužbo preboleli brez kliničnih znakov (asimptomatsko) ter po cepljenju proti koronavirusu. Testiranje je enostavno. Najprej si umijete roke, razkužite prst, se z lanceto zbodete v prst, v pipeto

Ste razvili protitelesa proti COVIDU-19?  TESTIRAJTE SE SAMI DOMA.  ZELO ENOSTAVNA UPORABA.  100 % OBČUTLJIVOST* za protitelesa IgG.  REZULTAT V 10 MINUTAH.

povlečete kapljico krvi in jo nato izpraznite v kvadratek na testni kaseti. V krogec dodate dve kapljici razredčila in po 10 minutah odčitate rezultat. Test je na voljo v lekarnah in spletnih lekarnah, več o izdelku pa si lahko preberete na: www.samotestiranje-covid.si, www.biosynex.si

● Ste preboleli COVID-19? ● Ste bili cepljeni? Test za samotestiranje BIOSYNEX Autotest COVID-19.

*Občutljivost: IgM 92,6 %, IgG 100 %.

Proizvajalec: BIOSYNEX (Fribourg, Švica)

Kontakt: MSL pharma, d.o.o. info@msl-pharma.si

www.samotestiranje-covid.si I www.biosynex.si Teste lahko kupite v lekarnah in spletnih lekarnah.

julij - avgust 2021

Test za samodiagnozo. Datum priprave informacije: april 2021 Biosynex 859081 10/21

19


SRČNI LJUDJE

Orel, zaljubljen v šport in naravo Darjan Lapanje

Srčni ljudje se z julijsko številko vračajo s krajšega oddiha. Ko smo razmišljali, koga tokrat povabiti v našo sredo, se nam je zdela imenitna ideja, da se v teh vročih dneh »ohladimo« s prav posebnim gostom, ki je obenem še kako povezan tudi z gibanjem, rdečo nitjo tokratne izdaje Bogastva zdravja. Tokrat gostimo Jerneja Damjana, zdaj že bivšega smučarskega skakalca, ki se je od tekmovalnega skakanja poslovil s koncem minule sezone. Z Jernejem sva spregovorila predvsem o njegovi športni poti, o njegovem pogledu na vrhunski šport ter še o marsičem zanimivem, seveda pa me je najprej zanimalo, kako preživlja »športni pokoj«.

20

julij - avgust 2021


»Predvsem mi zmanjkuje časa (smeh). Seveda je tako, da imamo časa načeloma natanko toliko, kolikor si ga vzamemo. Moram reči, da si sam navadno kar zapolnim dneve z različnimi aktivnostmi, ker mi tako pač ustreza. Prav zato lahko rečem, da časa nikoli nimam preveč. Pravzaprav bi mi zelo ustrezala še kaka dodatna ura dnevno. Če pa me sprašujete s čim se trenutno ukvarjam profesionalno, je odgovor: z ničemer. Po koncu kariere sem imel veliko željo delati na Mednarodni smučarski zvezi (FIS), vendar so se mi žal vsa vrata zaprla. Prav zato sem se odločil, da si bom poletje vzel prosto za razmislek in da vidim, kam me bo peljala moja pot. Zagotovo pa ostajam odprt za vse morebitne ideje in priložnosti.« Po povedanem sodeč se zdi, da si tudi po koncu športne kariere želiš ostati v stiku s skakalnim športom… To je bil vsekakor moj cilj in za zdaj sem še vedno močno povezan s skakanjem in skakalci. Med drugim sem od leta 2019 predstavnik vseh smučarskih skakalcev v FIS, od lanskega leta pa sem tudi v posebni »Covid skupini«, kjer pripravljamo vsa pravila za vse tekmovalce v športih, ki delujejo pod okriljem FIS. Na tem področju je bilo v preteklem letu seveda ogromno dela, vse pa kaže, da se delo na tem področju še kar ne bo končalo.«  Morda je za to vprašanje še prezgodaj, pa vseeno – morda že pogrešaš tekmovalno skakanje na smučeh? Že zadnjo sezono sem skakal le tekme nižjega ranga. Iskreno mislim, da tekem ne bom pogrešal, bom pa pogrešal skoke, če ne bom uspel dobiti službe, ki bi me temu športu približala z druge plati. Lahko rečem, da imam zares veliko znanja in izkušenj na tem področju in zato se mi zdi, da bi smučarskim skokom v prihodnosti lahko zares veliko doprinesel.  Žal pa je tudi tu tako, kot na domala vseh področjih – če hočeš »priti zraven«,

samo znanje in izkušnje največkrat niso dovolj. Je pa res, da se je prav izkušenj nabralo zares veliko, saj sem v tem športu vztrajal dolgih 28 let. Velikokrat slišimo debate o tem, da so smučarski skoki drugačen šport in da so tudi skakalci drugačni od ostalih športnikov. Včasih slišim koga celo reči, da skoki niso zares fizično naporni, saj trajajo le nekaj sekund. Kako bi odgovoril takim »kavč poznavalcem«? Skoki so zelo specifičen šport, nanje pa vpliva toliko najrazličnejših dejavnikov, da je za doseganje vrhunskih rezultatov zares potrebno biti optimalno pripravljen. Svoje dodajo še strah, vremenske razmere, in še cela vrsta drugih dejavnikov, na katere enostavno nimamo vpliva. Zares je potrebno biti izjemno fizično in psihično pripravljen. Prav tu se najbolj pozna tudi razlika med fanti in dekleti. Dekleta nikoli ne bodo na enakem nivoju kot fantje, ker je njihova telesna konstitucija drugačna . Enostavno dekleta ne morejo biti suha in močna istočasno. To se lepo vidi v drugih športih, recimo v alpskem

smučanju, kjer so dekleta močna, saj šport to od njih zahteva. Seveda to pomeni, da imajo vidno veliko več mišične mase, kar jim tam koristi, pri skokih pa je to ovira. Pri skokih je treba biti gibljiv, koordiniran, močen, suh in vse to skupaj ni tako enostavno vzdrževati, kot se morda komu zdi. Prav spričo dejstva, kako »drobni« so tekmovalci v tem športu, me je vselej zanimalo ali je težko vzdrževati tako nizko telesno težo? Sam sem na sceni že dolgo in se res spomnim še tistih časov, ko so bila pravila drugačna in smo bili lahko še bolj suhi. Prav zato mi v zadnjem obdobju ni bilo težko vzdrževati telesne teže, kakršna je bila potrebna. Drugi fantje, ki pa se tistih prejšnjih časov ne spomnijo, pa se sedaj soočajo s podobnimi težavami. Prav to je razlog, da se tudi v smučarskih skokih pri tekmovalcih pogosto pojavljajo težave, povezane s prenizko telesno težo oz. z motnjami hranjenja. To vsekakor ni dobro in prav zato se tudi sam borim, da bi FIS kaj storila na tem področju. Nenazadnje so oni tisti, ki pišejo pravi-

julij - avgust 2021

21


SRČNI LJUDJE

la, ki se jih nato držijo vsi tekmovalci in prav bi bilo, da so pravila takšna, da se to ne bi več dogajalo. Si bil zaradi specifik tega športa kdaj v karieri prisiljen tudi v to, da si bil lačen? Seveda. Včasih sem imel občutek, da sem neprestano lačen. Pred spremembo pravil je bila moja tekmovalna teža 52 kg. Na koncu sem imel tekmovalno težo 58 kg.  To je preko 10 odstotkov dodatne teže in na koncu mi s tega vidika ni bilo več težko. Pri vzdrževanju 52 kg teže pa sem dejansko tudi sam imel težave. Se ti po vsem povedanem zdi, da je tak šport še zdrav? Vsak šport je v osnovi zdrav, a hkrati vsak profesionalni šport v moderni dobi postaja nezdrav. Vse gre vedno bolj v nekakšno gladiatorstvo. Takoj, ko za vsem skupaj stoji denar, ko zadeve niso več na prostovoljni bazi, se začnejo stvari spreminjati. Vsi iščejo najboljše in najlažje poti, da bi bili čim boljši. Težava je v tem, da se vsega tega sproti niti ne zavedaš. Šele proti koncu kariere nekako osmisliš, kaj vse si naredil, kaj je bilo prav, kaj narobe in kaj bi lahko storil drugače.  Kako pa si obvladoval adrenalin, ki ga je v tem športu, zlasti pri poletih, najbrž na pretek? Verjetno te tudi navali adrenalina lahko povsem fizično izčrpajo… Absolutno. Sploh po planiškem finalu, ki se navadno odvija od četrtka do nedelje, si zadnji dan izjemno utrujen, predvsem od adrenalina. Sam sem, kadar sem vedel, da skačem dobro, kak skok prav načrtno izpustil. Pa ne zato, ker ne bi hotel skočiti, ampak mi je bilo pomembno, da vso energijo, ki jo imam, dam od sebe na tekmi. Tega se vsem, ki ne skačejo, sploh ne da opisati. Občutke med skoki ali poleti je skoraj nemogoče primerjati s čimerkoli v običajnem življenju. Kaj pa strah? Je ta v takem športu vselej prisoten? Strah je prisoten takrat, ko sebi, opremi, pa razmeram v zraku ali pa

22

julij - avgust 2021

trenerju ne zaupaš povsem. Faktor, ki mi je v veliki meri pomagal pri odločitvi, da zaključim profesionalno kariero, je bil prav strah. Imel sem velike težave s prilagajanjem na novo opremo. Sprememba je bila sicer zelo majhna, a me je zelo zmotila. Imel sem težave pri skokih, ki sem jih sicer vselej uspel rešiti brez padcev, a sem bil po uradnem koncu kariere kar srečen, da se mi ne bo več potrebno podati na zaletno rampo. Kako pa v bistvu izgleda sam let? Uspeš med letenjem sploh o čemerkoli razmišljati? Veliko je odvisno od tega, kakšna je tvoj forma. Kadar si v zares vrhunski formi in si sproščen, telo dela harmonično, avtomatsko in takrat dejansko opaziš določene stvari. Dejstvo pa je, da tega večina tekmovalcev sploh nikoli ne izkusi, saj se to zgodi zares samo na najvišjem nivoju. Kadar pa ti gre manj dobro, pa zgleda skok tako, da se spustiš in se na koncu ustaviš in se vprašaš: "Kaj se je ravnokar zgodilo z mano?!" V takem primeru cel čas delujejo samo obrambni mehanizmi telesa, kar pomeni izključno podzavestno gibanje, ki se ga ne zave-

damo in se ga ne spomnimo. Če pa si v »top formi«, pa se vsega zavedaš in se tudi vsega spomniš. Kaj pa ti kot športniku pomeni gibanje? Ti gibanje predstavlja nekakšno svobodo? Že moja starša sta bila dobesedno zaljubljena v šport. Zelo zgodaj sem začel smučati, zaradi česar sta razmišljala, da bi me vpeljala v smučarijo, a ker sem bil zares droben otrok, to nekako ni šlo. Nekaj časa sem treniral gimnastiko, celo ragbi in tenis. Vse športe imam rad, je pa res, da sem v zadnjih desetih letih kariere vse podredil skokom in drugih športov zame ni bilo. Priznam pa, da mi je to zelo manjkalo. Zdaj, ko sem nekako zaključil z vrhunskim športom, si prav želim, da se spet čisto rekreativno lotim še kakega športa. Sestavni del športa so žal tudi poškodbe. Zdi se, da nekateri športniki vztrajajo tako dolgo, da prav zaradi številnih poškodb svoje kariere končajo v izredno slabem zdravstvenem stanju. Kako sam gledaš na ta del športa? Zase lahko rečem, da nekih večjih poškodb na srečo nisem staknil, je pa bilo več manjših. Sicer pa je to, do


katere meje kdo vztraja, povsem stvar posameznika. Zagotovo pa ni enostavno. S tem bi se morale ukvarjati odgovorne osebe, ki pišejo pravila in ta pravila bi morala biti spisana tako, da do vsega tega ne bi prihajalo. Je pa res, da se tega verjetno ne da ustaviti. V atletiki imamo recimo tek na 100 metrov, ki sam po sebi ni prav nevaren, a kljub temu poznam veliko ljudi, ki imajo precej težav. Navadno se poškodujejo pri treningih z utežmi, svoje pa doda lahko tudi doping, ki, četudi ga ne odkrijejo, lahko pusti določene posledice. Edini način, da bi vse to rešili je samo še to, da bi umaknili denar in bi šport postal zgolj rekreativna dejavnost, drugače pa se vsega tega po mojem mnenju ne da rešiti. Kaj pa ti sicer pomeni zdravje? Verjetno na ta pojem kot oče gledaš še nekoliko drugače… Tekom cele kariere sem vedno gledal le na to, da ostanem »fit«, da bom s svojo hčerko še lahko igral košarko, da bova lahko skupaj šla na rolerje, da se bom z njo lahko aktivno ukvarjal in ji pokazal, kako zelo lep je lahko šport. Nikakor si nisem želel, da bi jo lahko gledal le s kavča. Poleg tega imam zelo rad naravo in svoj čas izjemno rad preživljam v njej. Zaljubljen sem v zelenje, gozdove... Svoboda v naravi mi ogromno pomeni in v tem pogledu

»Moj skakalni kolega je bil pred leti tudi Primož Roglič, ki se ga spomnim kot zelo prijaznega, delavnega, super človeka. Že takrat so mu govorili, naj se glede na telesne sposobnosti raje poda v nordijsko kombinacijo. Spomnim pa se anekdote, ko smo skakali v Kranju. Popoldne sem poklical Primoža in ga vprašal, kje je. Pa je rekel, da je v Bovcu. Vprašal sem ga, kaj dela v Bovcu, pa mi je odgovoril, da je šel malo na kolo. Povedal je, da se je je Slovenija zares idealna za življenje. Kaj pa Jernej Damjan, če odmislimo šport, še rad počne v življenju? Diplomiral sem iz marketinga, zelo uživam tudi v nastopanju na televiziji. V minuli sezoni sem komentiral kar nekaj dogodkov in to sem res počel z veseljem. Tu si res na nek način želim ostati zraven. Kamera me ima rada in jaz imam rad njo, zato je to tista druga stvar, ki bi jo še rad počel v življenju.  Za konec pa še naše standardno vprašanje, ki ga zastavimo vsem gostom. Če bi lahko na večerjo povabil kogarkoli, kdo bi sedel za tvojim omizjem?

Vaš pametni paketnik, za vsakim vogalom! Enostavno

Diskretno

24/7

Brez kontakta

s kolesom odpeljal iz Kranja, čez Vršič in v Bovec. Začuden sem ga vprašal, kako bo prišel nazaj, pa je rekel, da bo obrnil in jo s kolesom mahnil nazaj čez Vršič proti Kranju. Dejansko je to počel že med profesionalno skakalno kariero. Vsak človek je gotovo talentiran za eno določeno stvar, a zelo majhna peščica v življenju odkrije tisto eno stvar. Mislim, da je Primožu to uspelo in je našel tisto stvar, za katero je daleč najbolj talentiran v življenju.« Prvi bi bil ameriški igralec Will Smith, ker se mi enostavno zdi simpatičen. Je eden redkih hollywoodskih zvezdnikov, ki je vedno deloval nekako »prizemljen«, obenem pa živi umirjeno družinsko življenje, kar imam rad in spoštujem tudi sam. Drugi bi bil kdo od svetovnih voditeljev. To ne pomeni, da te ljudi podpiram ali se z njimi strinjam, bi pa bilo zanimivo z njimi preživeti večer in videti, kako oni pravzaprav razmišljajo. Tretja oseba pa bi bila verjetno nekdo izmed vplivnežev v poslovnem svetu. Tako bi združil politiko, poslovni svet in svet zabave.

Več kot

paketnikov po Sloveniji

Za mesto dostave spletnega nakupa ali paketne pošiljke izberite vedno pripravljen paketnik Direct4.me.

julij - avgust 2021

23


POLETNA NEVARNOST

Bi prepoznali sončarico? Tia Kemperle

V vročih poletnih dneh sončne opekline niso edina nevarnost, ki preži na nas. Velika toplotna obremenitev in daljša izpostavljenost soncu namreč lahko kaj hitro vodi v pojav sončarice. Poznate simptome, ki kažejo na pojav tega akutnega stanja? Če se radi predajate sončnim žarkom, je nujno, da to počnete varno in odgovorno. Pomembno je, da vselej poskrbite, da izpostavljenost soncu ni preveč dolgotrajna, obenem pa je nujno, da s pokrivalom zaščitite svojo glavo. Zaradi toplotnega udara, ko telo

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

24

julij - avgust 2021

ni več sposobno uravnavati telesne temperature, lahko nastopijo pospešeno in plitvo dihanje, pospešen srčni utrip, nezmožnost znojenja, suha in vroča koža, telesna temperatura začne naraščati, pojavijo se glavobol, razširjene zenice, vrtoglavica, zmedenost ali

celo izguba zavesti. Pomembno je, da v takem primeru ukrepate takoj in hitro začnete z zniževanjem telesne temperature, vendar za to nikakor ne smete uporabiti tonamenskih zdravil. Seveda pa bo hiter obisk zdravnika v takem primeru zagotovo najboljša rešitev.


BI MAG magnezijeva pršila,  gel in kopeli  magnezij v svoji najčistejši obliki Izdelki 100% NARAVNEGA IZVORA Nanos preko kože (pršenje, vtiranje ali kopel) Visok izkoristek brez obremenjevanja prebavil 15 min. absorpcija - hitro delovanje Brez neželenih stranskih učinkov na prebavo Direkten nanos na mesto porabe za takojšnji lokalni učinek

Pršilo BI MAG Original najčistejši naravni magnezij v boju proti:

krčem glavobolu migreni nespečnosti stresu kalcinacijam utrujenosti

Pršilo BI MAG Active moč magnezija in naravnih zeliščnih učinkovin

proti utrujenim nogam ob pojavu krčev pri okorelih sklepih prijetno hladi za regeneracijo po naporih poživlja cirkulacijo pri bolečinah v mišicah pri udarninah

25 - avgust 2021 Poiščite v prodajalnah SANOLABOR in bolje založenih lekarnah. Večjulijinformacija na WWW.BI-MAG.NET proizvaja- polni: El studio d.o.o., Ljubljana, E: info el-studio.si, T: 041/790078


KAKO DELUJE?

Brez mišic ni gibanja Aleksandra Lamut

Človeško telo je malodane čudež. Toliko kompleksnih procesov, kot se hkrati odvija v naših telesih, se s tako usklajenostjo odvija malo kje. Nekatere funkcije lahko nadziramo, spet druge delujejo popolnoma avtomatično in se ob tem sploh ne zavedamo, da se v naših telesih odvija prava »zabava«. Za premike našega telesa so skupaj s sklepi zadolžene mišice. Kako sploh delujejo in kaj premika njih same?

Mišica je organ, ki s krčenjem in raztezanjem omogoča gibanje telesa. V človeškem telesu je več kot šeststo mišic, delimo pa jih na tri skupine: skeletne, gladke in srčno. Skeletne mišice lahko nadziramo in upravljamo z njimi po svoji volji. S kitami so pritrjene na kosti, da lahko skupaj premikajo naše telo. Skeletne mišice so tiste mišice, ki po naših navodilih premaknejo določen del telesa, na primer zgornje ali spodnje okončine. Ta skupina mišic je sestavljena iz mišičnih vlaken, v teh vlaknih pa najdemo beljakovinske strukture, ki z drsenjem druge ob drugo omogočijo krčenje mišične celice. Če povzamemo, mi pošljemo mišici signal, da jo želimo premakniti, mišica se skrči in skrajša, 26

julij - avgust 2021

postane trša in bolj napeta kot v mirovanju, in nato v sodelovanju s sklepi mi premaknemo roko. Mišice so glavni porabnik energije v našem telesu, saj za krčenje potrebujejo energijo, ki se sprošča pri izgorevanju ogljikovih hidratov v mišici. Druga skupina mišic so gladke mišice, ki so mišice notranjih organov, in se krčijo neodvisno od človeške volje. Krčenje gladkih mišic je počasnejše od krčenja skeletnih, za svoje premike pa porabijo bistveno manj energije. V našem telesu opravljajo funkcije, ki so bolj dolgotrajne. Ta skupina mišic omogoča krčenje votlih in cevastih organov (npr. črevo) ter sečnih poti, uravnavajo pa tudi premer žil in s tem krvni tlak. Te mišice so aktivne tudi pri popadkih pri porodu.

Zadnja in malodane najpomembnejša mišica našega telesa pa je srčna mišica. Delovanje srčne mišice je podobno tistemu skeletne, vendar z nekaj pomembnimi razlikami. Njeno delovanje poteka tako, da se krči in razteza ter tako črpa kri v ostale dele telesa. Krčenje srčne mišice je posledica električnega vzdraženja, ki sproži sproščanje kalcija iz notranje zaloge kalcija v celici, zvišanje nivoja kalcija pa povzroči, da celoten organ srca bije v enakomernem ritmu. Vsak del, organ, celica človeškega telesa je pomemben in nenadomestljiv. Vsak organ ima svoj namen in zanj je potrebno skrbeti. Za mišice skrbimo tako, da jih neprestano uporabljamo in treniramo, da postanejo močnejše in bolj vzdržljive.


NEGA KOŽE

reklamno sporočilo

Zaščitite kožo pred vnetji in poškodbami Abena-Helpi d.o.o.

Vlaga in trenje sta kombinacija, ki našo kožo naredita bolj občutljivo in dovzetnejšo za poškodbe. O tem bi zagotovo znali več povedati športniki, ali pa ljudje, ki se soočajo s prekomerno težo, pa tudi tisti, ki se morajo zaradi težav z inkontinenco posluževati hlačnih plenic. K sreči pa lahko to težavo enostavno preprečimo z mazilom Abena Skincare Ointment. Nanos omenjenega vsestranskega mazila na suho in čisto kožo namreč lahko znatno omili posledice dolgotrajnega trenja na koži v kombinaciji z vlago. Krema vsebuje kar 41 odstotkov maščob in druge sestavine, ki zmanjšujejo trenje. Krema se po nanosu na kožo obnaša kot nekakšen silikon, ki poleg zaščite pred trenjem omogoča tudi dobro zračenje in regeneracijo kože. Uporaba kreme Abena Skincare Ointment se med drugim priporoča tistim, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi,

kot sta tek in kolesarjenje, kjer prihaja do stalnega drgnjenja kože ob kožo ali pa kože ob športna oblačila. Mazilo je odlična pomoč tudi za ljudi s prekomerno telesno težo, pri katerih se v kožnih gubah in pregibih zaradi zadrževanja vlage (znoja) in trenja rada pojavljajo vnetja kože. Podobna težava se lahko pojavi tudi pri uporabi hlačnih plenic in vpojnih hlačk, kjer je koža izpostavljena urinu oz. blatu in ni dovolj prezračena. Prekomerna vlaga tako lahko v kombinaciji s trenjem ob vpojno jedro povz-

 Izdatna nega in zaščita kože – zmanjšuje trenje na koži

 Zaščitni sloj na koži – emulzija voda v olju

 Regeneracija kože

– glicerin, alantoin in izvleček kamilice

 41 % maščobe v mazilu – regulacija izgube vlage

 Brez barvil in dišav – ne draži kože

roči mehanske poškodbe kože. Seveda pa je to le nekaj primerov, kjer vam krema Abena Skincare Ointment utegne pomagati. Mazilo lahko kupite v vseh bolje založenih lekarnah ali v spletni trgovini www.abena-helpi.si. Za več informacij o samem izdelku in njegovi uporabi pa se lahko obrnete tudi na svetovalce v podjetju Abena Helpi d.o.o. na telefonski številki 01 530 47 65 ali na elektronskem naslovu info@abena-helpi.si

Vzdražena koža tudi vam ni neznanka? Stalno trenje, vlaga in pritisk na obremenjene dele telesa so lahko krivci za nastanek vzdražene kože. Skrb za dobro osnovno higieno in nanos zaščitnega mazila Abena Skincare Ointment na suho in čisto kožo lahko preprečita ali pa vsaj znatno omilita posledice dolgotrajnega trenja na koži pri športnih aktivnostih ter v vseh situacijah, kjer je prisotno trenje v kombinaciji z vlago.

Mazilo za zaščito kože Abena lahko kupite na www.abena-helpi.si. Vzorec mazila naročite na info@abena-helpi.si ali na brezplačni številki 080 22 53. ABENA-HELPI d.o.o., Dobrave 7b, 1236 Trzin / slika je simbolična

Bogastvo zdravja_Skin Ointment_junij 2021_175x121.indd 1

julij - avgust 2021

23 Jun 2021 08:18:36

27


ZDRAVILNE DESTINACIJE

Kjer vzhod sreča zahod Darjan Lapanje

Na svetu obstaja le eno metropola, ki se geografsko gledano razprostira na dveh celinah. To je kraj, kjer se mešata vzhodna in zahodna kultura, kjer vlada nekakšen urejeni kaos in kjer obiskovalec v prvem hipu lahko začuti vse bogastvo več tisočletne zgodovine, s katero se to mesto lahko pohvali. Ste že uganili, kam smo se podali tokrat? Seveda je to Carigrad oz. Istanbul – velemesto na stičišču Evrope in Azije. V članku, ki sledi, bomo skupaj spoznali nekaj največjih znamenitosti tega mogočnega velemesta, ob koncu pa si bomo privoščili še prav posebno sprostitev, zaradi katere je ta metropola tokrat »pristala« med našimi zdravilnimi destinacijami.

Carigrad, ki leži ob Bosporski ožini, je bil skozi svojo precej burno zgodovino znan pod različnimi imeni. Ustanovili so ga dorski priseljenci iz Megare v 7. stoletju pred našim štetjem. Tedaj so ga poimenovali po svojem kralju Bizasu in mu nadeli ime Bizanc. Kakih 1000 let kasneje je mesto postalo prestolnica Vzhodnega rimskega cesarstva, po rimskem 28

julij - avgust 2021

cesarju Konstantinu velikem pa je dobilo ime Konstantinopel. Takrat so mu neuradno rekli tudi Novi Rim, vendar se to ime ni nikoli zares prijelo. Nazadnje so ga nato preimenovali ob ustanovitvi Republike Turčije, ko se je uveljavilo enotno ime Istanbul. Bolj kot suhoparna zgodovinska dejstva pa vas utegne očarati mesti samo in njegova prav

posebna energija. Čeprav Carigrad ni turška prestolnica, je daleč največje turško mesto, saj tam po zadnjih ocenah živi kar okoli 15 milijonov prebivalcev. Lahko si mislite, da obiskovalca utrip takega velemesta hitro posrka vase in ga kar vabi, da začne z odkrivanjem najrazličnejših znamenitosti, ki se skrivajo v labirintu neštetih ulic.


Morda je ta ocena nekoliko subjektivna, a zdi se, da je veliko več zanimivega najti na evropski strani Bosporske ožine. Našo pot bomo začeli na znamenitem trgu Taksim, za katerega bi lahko rekli, da je za številne popotnike nekakšna začetna točka za raziskovanje mesta, obenem pa je tudi eno največjih prometnih vozlišč v Carigradu. Simbol nenehnih sprememb Trg danes simbolizira vse spremembe, ki jih je v političnem smislu v zadnjih letih deležna Turčija. Seveda pa se v politiko ne bomo spuščali in se bomo raje podali po znameniti aveniji Istiklal (v prevodu: Avenija neodvisnosti). Gre za poldrugi kilometer dolgo peš-ulico, na kateri boste lahko občudovali neštete butike, galerije, knjigarne, kavarne, teatre, tradicionalne slaščičarne, restavracije in podobno. Če ste ob tem morda pomislili, da si boste navedeno ogledovali v miru in tišini, ste se vsekakor zmotili. Istiklal je namreč najbolj oblegana carigrajska ulica in se po njej ob koncih tedna sprehodi več kot tri milijone ljudi dnevno. Ulica se konča v četrti Galata. Četrt boste zagotovo prepoznali po slovitem Galatskem stolpu, tu pa se nahajajo še arabska mošeja, katoliška cerkev svetega Petra in Pavla, kar nekaj sinagog – skratka pisana mešanica najrazličnejših kultur oz. veroizpovedi. Med drugim se prav tu nahaja tudi druga najstarejša podzemna železnica na svetu, s katero se boste lahko odpravili na kratko vožnjo po klancu navzdol, ki vas bo pripeljala do obale Zlatega roga. Gre za ozek zaliv, ki Galato ločuje od zgodovinskega Konstantinopla, ki je pravzaprav naš cilj, saj tam najdemo vse največje carigrajske

znamenitosti. Do tja se bomo preko zaliva podali čez Galatski most, od koder je že moč uzreti visoke minarete dveh najslavnejših mošej – Modre mošeje in Hagia Sofije. Osmo čudo sveta Slednja je bila zgrajena kot katoliška cerkev svete Božje modrosti in so se v njej odvijali vsi pomembnejši verski dogodki, pa tudi kronanja vzhodnorimskih cesarjev. V 15. stoletju so cerkev nato preuredili v mošejo, v prvi polovici prejšnjega stoletja pa je postala muzej. Tako je bilo vse do pred letom dni, ko je po odloku turškega predsednika znova postala mošeja. Hagia Sofija velja za

eno najlepših zgradb na svetu in je vključena na seznam Unescove kulturne dediščine, neuradno pa si je prislužila tudi naziv »osmo čudo sveta«. Le streljaj stran se nahaja tudi prej omenjena Modra mošeja oz. mošeja sultana Ahmeda. Ta je ime dobila po modro obarvani kupoli. Čeprav je nekoliko manjša od Hagia Sofije, jo je vsekakor vredno obiskati, saj ima obiskovalec tudi tu kaj videti. Gre namreč za izjemno impozantne zgradbe, vrtovi, ki ju obdajajo, pa zlasti v pomladanskem času pričarajo nepozabno kuliso. Tik nad obema mošejama pa se pne še palača Topkapi, ki zagoto-

julij - avgust 2021

29


vo velja za eno največjih in najbolj obiskanih carigrajskih znamenitosti. Palača je bila do sredine 19. stoletja glavna rezidenca osmanskega sultana, danes pa je preurejena v muzej, kjer se lahko sprehodite skozi zgodovino Turčije. Nakupovalni labirint Nikakor pa na potepanju po Carigradu ne smemo pozabiti še na eno znamenitost. To je seveda Veliki bazar – pokrita tržnica, ki obsega kar 61 ulic in se razprostira na skoraj 31.000 kvadratnih metrih površin. V tem nepreglednem labirintu z več kot 4.000 trgovinami boste zagotovo lahko začutili pravo srce Carigrada. Ta

30

julij - avgust 2021

najstarejša in največja pokrita tržnica na svetu velja tudi za najbolj obiskano turistično znamenitost v svetovnem merilu, saj jo letno obišče okoli 100 milijonov obiskovalcev. In nikar ne pozabite – če boste kdaj nakupovali na velikem bazarju, nikar ne sprejmite prve ponujene cene. Barantanje je tu nekaj povsem običajnega in je del kulture. Nekateri trgovci so celo užaljeni, če z njimi niste pripravljeni barantati Zdravilna sprostitev Na koncu pa se bomo podali še v enega od hamamov, ki jih v Carigradu lahko najdete na vsakem koraku. Gre za tradicionalno

turško kopel, ki pa nima le sprostitvenega, pač pa tudi številne zdravilne učinke. Ker gre za muslimanski svet, so hamami za ženske in moške strogo ločeni. Če se torej odločite za obisk, boste najprej deležni sproščanja v nekakšni parni savni, kjer bo vaša koža postala voljna in s tem pripravljena na nadaljnji tretma. Maser vas bo nato povabil na tradicionalno ogreto marmorno mizo, kjer navadno sledi obred odstranjevanja odmrle kože. V tradicionalnih hamamih so pri tem zelo temeljiti in vam bodo kožo s posebno grobo rokavico zdrgnili do zadnjega kotička. Nato vas bodo namilili in začeli s posebno masažo. Nikar ne pričakujte, da bo ta masaža nežna. Iz lastne izkušnje lahko povem, da utegne vse skupaj biti precej boleče, na trenutke celo grobo, a nikar se ne prestrašite. Gre za izkušene maserje, ki vedo, kaj delajo. Masaži nato sledi umivanje, za kar prav tako poskrbi maser, ki se bo zagotovo potrudil, da bo očistil vsak delček vaše kože. Sledi še premik v sobo za počitek in sproščanje in obred je končan. Tretma v pravem hamamu ima izjemno blagodejne učinke na razstrupljanje kože, obenem pa celoten postopek pospeši prekrvavitev in poskrbi za sprostitev napetosti – tako če govorimo o mišicah, kot tudi, če imamo v mislih psiho. Zase lahko rečem, da sem hamam zapuščal kot prerojen in si pravzaprav želim, da bi ga lahko obiskal še kdaj. Vsekakor pa Carigrad ponuja še toliko zanimivega, da ga je vsekakor vredno obiskati. Mogoče se boste o tem kdaj v prihodnje lahko prepričali tudi sami. Zagotovo vas ne bo pustil ravnodušnih.


DOPUST SVET NA DLANI

LAST MINUTE

DOGODIVŠČINE KRITJE MORJE COVID VKLJUČENO Sklenite zavarovanje Tujina Multitrip: • posebno ugodna cena v času akcije • kritje stroškov v povezavi z obolenjem Covid-19 • Dr. Posvet – posvet z zdravnikom na daljavo (24/7)

080 20 60 vzajemna.si

julij - avgust 2021

31


KMETIJSKO-ŽIVILSKI SEJEM

reklamno sporočilo

Agra bo otvorila sejemsko dejavnost skupaj z deželo partnerico Francijo Pomurski sejem d.o.o.

59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki bo potekal v Gornji Radgoni od 21. do 26. avgusta, bo dokazal, kako pomembni za zdravje in blagostanje sta samooskrba in oskrba z varno, zdravo in naravi prijazno pridelano hrano. Ob upoštevanju vseh ukrepov za varovanje zdravja, bo AGRA 2021 v tem delu Evrope najpomembnejši sejem ponudnikov opreme za kmetijstvo in živilstvo, prehrane in vin, pridelovalcev, predelovalcev, gospodarstvenikov, strokovnjakov in potrošnikov. Vsem udeležencem in najširši javnosti bo sejem ponudil konkretne odgovore na aktualna vprašanja sedanjosti in prihodnosti. V mednarodnem letu sadja in zelenjave bodo strokovni in poslovni poudarki tudi na inovacijah in digitalizaciji, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, krepitvi podeželskih območij ter na gozdu in lesu. Usmeritve za kmetijstvo prihodnosti bo sejem prikazal s skrbjo za okolje, ohranjanje čistih vodnih virov in biotske raznovrstnosti ter z ukrepi za preprečevanje podnebnih sprememb. Predstavljene bodo tuje države in regije. Država partnerica sejma AGRA bo Francija, ki bo za Slovenijo prevzela predsedovanje svetu EU v prvi polovici leta 2022. Francija se bo predstavila s

svojimi prehranskimi izdelki pod sloganom »Taste France« (okusi Francijo). Posebna pozornost bo posvečena predstavitvi Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. Na sejmu bodo sodelovale vse slovenske najpomembnejše vladne in nevladne organizacije, poslovna in strokovna združenja, organizacije podeželske mladine, kmetijsko-živilsko šolstvo in mladi kmetje. Agro bodo tradicionalno spremljale strokovne razstave živali. Še posebej zanimiva bo razstava avtohtonih pasem domačih živali z možnostjo pokušnje in nakupa izdelkov, ki jih bodo ponujali rejci. Na vzorčnih nasadih bodo

SEJEM NOVE GENERACIJE!

59. MEDNARODNI

KMETIJSKO-ŽIVILSKI SEJEM 21. - 26. 8. 2021, Gornja Radgona

32

julij - avgust 2021

DRŽAVA PARTNER

www.sejem-agra.si

predstavljene avtohtone in tradicionalne sorte kmetijskih rastlin, permakulturno-biodinamičen način pridelave, vrtnine, dišavnice, zelišča, gozdno parkovni nasad, slovenski trsni izbor, slovenske jablane... Poudarek bo na medovitih rastlinah, saj je ena od sejemskih novosti tudi vzorčni čebelnjak. Sejem bo poskrbel za izobraževanje, prenos znanja in izmenjavo izkušenj na številnih strokovnih posvetih, predavanjih, delavnicah in s svetovanji obiskovalcem. Prijazno ste vabljeni, da se sejma udeležite, več o njem pa si lahko preberete tudi na: www.pomurski-sejem.si


DOŽIVITE NAJBOLJŠO IZKUŠNJO NEO Več kot sto tisoč uporabnikov NEO platforme Telekoma Slovenije že uživa v vseh vsebinah na enem mestu, ogledu za 7 dni nazaj in glasovnem iskanju vsebin v slovenščini, kjer na mesečni ravni uporabniki izrečejo skoraj devet milijonov glasovnih ukazov. Znotraj NEO platforme pa lahko igrajo že 70 različnih zabavnih iger. Številke ne presenečajo, saj je upravljanje TV-vsebin in pametnega doma s platformo NEO hitrejše, učinkovitejše, z NEO igrami pa življenje tudi bolj zabavno.

NOVA NEO FUNKCIJA: VRHUNCI Da bo priročno tudi spremljanje prihajajočega nogometnega spektakla, je Telekom Slovenije poskrbel za vrhunsko nadgradnjo NEO platforme. Z novo funkcijo Vrhunci ne boste zamudili nobenega pomembnega trenutka iz največjih športnih preizkušenj v kolesarstvu, nogometu in na Olimpijskih igrah. Ogledali si boste lahko vse, od zamujenih priložnosti do zadetkov v polno. Vrhunce športnih spektaklov boste odslej našli enostavno in pregledno na enem mestu.

PREIZKUŠAJTE NEO BREZPLAČNO Za najboljšo NEO izkušnjo smo poleg Vrhuncev platformo NEO obogatili še s prenovljeno aplikacijo NEO, znotraj katere upravljate vse vsebine na enem mestu in nadzorujete svoj pametni dom. Vedno bolj osebno uporabniško izkušnjo pa lahko doživite s pomočjo glasovnega iskanja vsebin v slovenščini, ogledom nazaj in bogatim naborom vsebin. Tako boste vedno našli tisto, kar imate najraje. Za vse, ki platforme NEO še ne uporabljate in bi si želeli raziskati, kaj vse NEO ponuja, obiščite neo.io in pridobite promocijsko kodo za aplikacijo in NEO izkušnjo na spletu, s katero boste lahko 1 mesec brezplačno preizkušali vse funkcije1 ter uživali v NEO svetu vsebin.

PAKETI NEO SVET S SVETOVNIM PRIHRANKOM Paketi NEO Svet na enem mestu združujejo obilno mobilno komunikacijo z neomejenimi klici, sporočili in do 300 GB prenosa podatkov, zanesljiv super hiter internet in napredno TV-izkušnjo za vso družino. Doživite najboljšo NEO izkušnjo s paketi NEO Svet in prvo leto prihranite do 276 €2. Novi in obstoječi naročniki paketov NEO Svet pa lahko izbirate tudi med naprednimi napravami po svetovnih cenah.

VSTOPITE V NEO SVET Kontaktirajte nas in z veseljem vam pomagamo pridobiti akcijsko ponudbo ter odgovoriti na vsa vprašanja o naprednih funkcijah, ugodnostih in paketih. Obiščite www.telekom.si ali nas pokličite na 080 8000.

neo.io Na spletni strani neo.io lahko tudi nenaročniki izpolnite obrazec in pridobite geslo za 30-dnevno brezplačno prijavo v NEO prek spleta ali prek mobilne aplikacije NEO. Naročniško razmerje s paketi NEO Svet lahko sklenejo novi ali obstoječi naročniki, ki so zasebni ali poslovni uporabniki. Hitrost fiksnega interneta 600/100 Mbit/s velja v optičnem omrežju Telekoma Slovenije pri paketu NEO Svet C. 300 GB prenosa podatkov je mogoče porabiti v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije in velja pri paketu NEO Svet C. Prihranek do 276 EUR je izračunan kot razlika redne mesečne naročnine paketa NEO Svet - avgust 2021 C (78 EUR) in akcijske mesečne naročnine (54,99 EUR) za prvo leto, ob vezavi za 24 mesecev za nove naročnike. Akcijska ponudba velja od julij 1. 4. do 31. 7. 2021 in se izključuje z akcijsko ponudbo izdelkov. Cene so v EUR z DDV. Za več informacij o ponudbi obiščite HYPERLINK “http://www.telekom.si” www.telekom.si, Telekomov center, pooblaščeno prodajno mesto ali pokličite 080 8000. Telekom Slovenije, d.d., Ljubljana

1 2

33


VILINSKI SIMBOLI

Mala dejanja so večja od velikih besed Maya Peron

Vzpone potrebujemo, ker brez njih ne moremo priti na vrh. Vedno so povezani s trudom, vero in veliko vložene energije. Na vrhu smo običajno kratek čas, vendar je razgled lep, občutki fantastični, družba pa izbrana. Spusti so polni lepih občutkov in ni nujno, da jim sledijo padci. Četudi jim, ni nič narobe. Ob besedi gibanje, vsak od nas pomisli na nekaj drugega. Nič ni statično. V naravi se vse ves čas premika in niha. Celo pregovorno trdi kamen ni trda, statična snov, pač pa skupek neštetih atomov, ki se ves čas gibljejo. Čeprav tega ne opazimo ter se večini zdi celo nepredstavljivo, so vse te stvari znanstveno dokazane. Včasih se nam zazdi, da smo obstali na mestu. Velikokrat slišim reči ljudi: »Vse mi gre narobe!« ali »Niti ena stvar se ne premakne tako, kot bi bilo treba!«. Ko vprašam, kaj je to »vse«, največkrat ugotovijo, da gre samo za eno ali dve stvari, ki pa jima v tistem trenutku pripisujejo največjo pomembnost, pa čeprav morda sploh nista bistvenega pomena. Na temo »pravih stvari« smo najbrž že vsi doživeli svojo lekcijo. Včasih se za stvari, ki so bile najbolj boleče ali so se zdele največje napake, izkaže, da so bile le stopnice ali smerokazi do tistega najlepšega, kar smo doslej doživeli. Življenje je sestavljeno iz vzponov, vrhov, ter spustov in včasih tudi padcev. Največ zase naredimo, če 34

julij - avgust 2021

K lažjemu premiku vam lahko pripomore tudi Vilinski simbol Alor Zei (gibanje).

GIBANJE - ALOR ZEI

to dejstvo sprejmemo in se mu kar najbolj prilagodimo. Ne, ne da se prehiteti, ne izsiliti in ne izprositi, lahko pa vsak dan naredimo samo majhen korak in to bo dovolj. Nič ni narobe, če kdaj stopimo nazaj. In tudi ne, če kdaj pademo, si potolčemo kolena, ranimo svoj ponos ali nam je odvzeto dostojanstvo. Na življenjskih poteh in predvsem na poti do samega SEBE doživimo marsikaj. Pomembno pa je, da vedno znova vstanemo in nadaljujemo svojo pot, tisto srčno; pa četudi se zgodi, da za trenutek izgubimo voljo in celo upanje. Včasih nas ljudje ne razumejo, nas celo obsojajo in nam sodijo. Ne ozirajte se nanje; to so ljudje, ki pogosto ne razumejo niti sami sebe, kaj šele, da bi skušali doumeti širino in globino življenja. To življenje je samo vaše in nihče ne ve, kako nam je odmerjen čas. Zbujajte se z nasmehom in živite tako, kot se VAM zdi prav in ne tako, kot je morda najbolj enostavno. Delajte korake, pa čeprav majhne in nikoli ne pozabite..., da so še tako majhna dejanja vedno večja od še tako velikih besed.


Nasvet zdravnika na daljavo.

Zdravstveni nasvet

Tudi prek videoklica.

julij - avgust 2021

35


VODNE AKTIVNOSTI

Stojé po vodni gladini Sara Sočan

V zadnjih letih je med rekreacije željnimi vseh starosti vse bolj priljubljeno t.i. supanje. Ta sproščujoča in dokaj preprosta športna aktivnost je obnorela domala ves svet in se celo okitila z nazivom najhitreje rastočega vodnega športa. Kaj sploh je supanje, od kod ime in kakšne koristi ima ta aktivnost za naše zdravje pa si lahko preberete v naslednjih vrsticah.

Beseda »sup« prihaja iz angleščine in je okrajšava za Stand up Paddleboarding, kar v prevodu pomeni »veslanje na deski stojé«. Gre za posebno plovno desko, na kateri stojimo, po vodni gladini pa se poganjamo z veslom. Supanje tako pozna več različic, ki se med seboj razlikujejo predvsem po intenzivnosti in glede na pogoje, v katerih supamo. Te aktivnosti se namreč lahko lotimo na

36

julij - avgust 2021

mirni vodi, na valovih, na brzicah, lahko pa supamo celo z vetrom. Ena izmed dobrih lastnosti tega vodnega športa je predvsem ta, da ne zahteva posebne fizične pripravljenosti, zaradi česar je zares primeren za vse generacije. Če je govora o supanju na mirni vodni gladini, je vzdrževanje ravnotežja na deski pravzaprav edina vrlina, ki jo je potrebno osvojiti. Iz lastne

izkušnje lahko povem, da to ni prevelik zalogaj in lahko zelo hitro na deski dejansko začnete uživati. Oblikujte svoje telo! Zanimivo je tudi to, da čeprav vse skupaj izgleda precej enostavno in šproščujoče, pri supanju delujejo praktično vse mišične skupine. To namreč zahtevata tako veslanje kot sama stabilizacija telesa ne deski. Če ste torej med tistimi, ki bi si želeli znebiti »obročkov« okoli bokov ali pa enostavno nekoliko bolj definirati svoje telo, je to »veslajoče deskanje« odlična rešitev. Sploh za začetnike, ki se navadno najprej podajo na supanje na mirno vodno gladino, Slovenija ponuja obilo izvrstnih, če ne celo idiličnih lokacij. Blejsko in Bohinjsko jezero, pa Velenjsko, Trbojsko in Zbiljsko jezero, na za odtenek bolj zahtevno aktivnost pa se lahko podate tudi na slovensko obalo ali na katero izmed slovenskih rek, ki so za izvajanje tega športa primerne. Seveda pa je pomembno, da pri vsem skupaj poskrbimo, da je tovrstno sproščanje tudi varno. Večino ljudi, ki se odloči za ta šport, supanje navduši, nekatere celo zasvoji. Z njim namreč naredijo nekaj dobrega za svoje zdravje, poleg tega pa lahko sproščeno uživajo in naravo opazujejo z drugačne perspektive . Obala je namreč navadno še bistveno lepša, če jo imamo priložnost gledati z vodne gladine.


Dobrodošli v občini Zagorje ob Savi! Župan Matjaž Švagan in Občinski svet Občine Zagorje ob Savi

Dragi moji prijatelji in prijateljice, Zagorjanke in Zagorjani, s ponosom praznujmo 9. avgust, občinski praznik, našega ljubega doma Zagorja ob Savi. Imejmo ga radi tudi v prihodnje.

www.zagorje.si

Marsikaj smo že zmogli skupaj in marsikaj še bomo. Iskreno čestitam.

Napočil je čas za razvajanje.

več:

Ob pogledu na morje in v senci mediteranskih dreves. Privoščite si wellness storitve na Plaži Meduza.

INFO & REZERVACIJE:

tel. 05 692 90 01 • booking@lifeclass.net Istrabenz Turizem d.d., Obala 33, 6320 Portorož

julij - avgust 2021

37


NEVARNA OKUŽBA

reklamno sporočilo

Mišja mrzlica je v velikem porastu strokovnjaki Kluba Gaia

Ne le korona virus, naše zdravje letos ogroža tudi mišja mrzlica. Strokovnjaki opozarjajo na nevarnost omenjene okužbe, zato je pomembno, da tudi doma redno zatiramo miši in podgane in tako preprečimo možne vire okužb in prenamnožitev škodljivcev. Mišja mrzlica (hemoragična mrzlica z renalnim sindromom – HMRS) je akutna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo virusi, imenovani hantavirusi. Virus kroži v naravnih žariščih predvsem med glodavci, kot so miši, voluharji in podgane, ki so kronični nosilci. Povečano število obolenj je običajno povezano s povečanim številom glodavcev. Ljudje smo naključni gostitelji virusa. Bolezen se z glodavca na človeka prenese preko vdihavanja virusov, ki se nahajajo v delcih izločkov glodavcev (seč, iztrebki, slina). S temi izločki se okuži hrana, voda in okolje. Bolezen se s človeka na človeka ne prenaša. Običajno se mišja mrzlica pojavlja v pomladansko - poletnih in tudi jesenskih mesecih. Pogosto je

RAZSAJA MIŠJA MRZLICA! ČLOVEK ZBOLI ŽE Z VDIHAVANJEM OKUŽENEGA ZRAKA! Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite oznako in podatke o pripravku.

38

julij - avgust 2021

povezana z opravili na vrtu, polju, dejavnostmi v naravi, rekreacijo in čiščenjem mest, kjer so vidni sledovi in/ali iztrebki glodavcev (pospravljanje podstrešij, kleti). Pogosteje se pojavlja na podeželju, možna pa je tudi v mestih, kjer glodavci z iztrebki onesnažijo predmete in hrano v kleteh ali skladiščih. Zaščitimo dihala Ljudje se lahko z virusom okužimo ob vdihavanju prahu. Če najdemo v prostoru poginule miši ali mišje iztrebke, najprej temeljito prezračimo prostor in se v času zračenja ne zadržujmo v njem. Nato površine, kjer so iztrebki ali poginule miši, razkužimo. Pri delu uporabljajmo rokavice iz lateksa. Po razkuževanju in odstranitvi iztrebkov in poginulih glodavcev

je nujno prostor in površine še mokro očistiti, roke pa temeljito umiti. Pri tem je zelo pomembno paziti, da ne pride do dvigovanja prahu. Ukrepajmo takoj Za zatiranje miši in podgan priporočamo uporabo rodenticidnih vab Ratimor, ki so na voljo v dveh oblikah: mehka vaba, ki je izredno sočna vaba in se ji glodavci enostavno ne morejo upreti, ter parafinski bloki, ki so nekoliko trši in vsebujejo odlične sestavine, ki privabljajo vse glodavce – izjemno učinkoviti so tudi za podgane. Zaradi sestave so uporabni tudi v vlažnih prostorih (kot so hlevi, vlažna skladišča, kanalizacijski in jaški za odpadne vode, …) ter v okolici stavb.

Najboljša zaščita pred glodavci

100% UČINKOVITE

ŽE PO PRVI UPORABI

unichem.si


KLJUČNE PREDNOSTI VGRADNJE

PREZRAČEVALNE NAPRAVE kvalitetno bivanje, zdravo življenjsko okolje,

PREZRAČEVALNE NAPRAVE

prihranek, ekološko in trajnostno delovanje.

Namestite prezračevalno napravo in izkoristite subvencije Eko sklada

URADNI DISTRIBUTER

julij - avgust 2021

39


VODNI FILTRI

reklamno sporočilo

Pijte najboljšo vodo Henrik Homšak

Zaužitje zadostne količine čiste vode je ključnega pomena za dobro zdravje in vitalnost. Glede na to, da smo v zadnjih desetletjih spustili v okolje več kot 100.000 različnih onesnaževalcev, ki naposled vselej končajo v vodi, je precej na mestu vprašanje, kakšno vodo pravzaprav pijemo. Voda je namreč univerzalno topilo, ki na svoji naravni poti kroženja raztaplja številne snovi s katerimi pride v stik. Tako se pri prehodu skozi zemeljske plasti onesnaži z različnimi zdravju škodljivimi snovmi. Temu pritrjujejo analize voda, ki kažejo, da domala vsa pitna voda poleg drobnih delcev vsebuje še klor, pesticide, težke kovine in celo rakotvorne trihalometane (THM). Slednji nastanejo kot stranski produkt v reakciji klora z organskimi snovmi v vodi. Poleg tega je marsikje tudi vodovodno omrežje zastarelo in dotrajano, zaradi česar pogosto prihaja še do nenadzorovanih okužb in onesnaženj vode. Če v obzir vzamemo vse navedeno, tako ni več samoumevno, da nam iz pipe priteče čista pitna voda. Najčistejšo možno pitno vodo zagotavlja sistem filtriranja z reverzno osmozo. Postopek filtriranja z reverzno osmozo temelji na filtraciji vode skozi izredno majhne pore tankofilmske kompozitne polprepustne membrane (TCF) - RO membrane. Pore omenjene membrane premera 0,1 nanometra (0,0001 mikrona) omogočajo prehod samo izredno majhnim molekulam čiste vode. Pitno vodo s

40

julij - avgust 2021

tem na povsem naraven, mehanski način in brez dodajanja kemikalij očistimo tako s kemičnega kot mikrobiološkega vidika. Reverzna osmoza PurePro® EC105 Lux Petstopenjski filtrirni sistem s Purepro TCF polprepustno membrano iz vode odstrani klor, slab vonj in okus, rakotvorne snovi (kloroform, trihalometane, PCB), pesticide, ostanke zdravil, hormone, hormonske motilce, azbest, svinec, živo srebro, krom, kadmij, baker, barij, radon, natrij, kalij, selen, fluoride, nitrite, nitrate, ciste, bakterije in viruse. S tovrstnim sistemom boste izvir najčistejše pitne vode imeli kar v vašem domu. Reverzna osmoza PurePro® EC106 Biocera Antioxidant Alkaline Šeststopenjski filtrirni sistem s Purepro TCF polprepustno membrano iz vode odstrani vse že v prejšnjem primeru naštete nečistoče, dodatno pa vsebuje še BIOCERA A. A. 11" Filter (Antioxidant Alkaline). Ta popolnoma čisti vodi doda za

naše zdravje zelo pomembne minerale kalcija, kalija, natrija in magnezija, zviša pH vode v alkalno (bazično) pH območje med 8,0 - 9,5 ter doda aktivni vodik in zniža oksidacijsko redukcijski potencial vode na -50 mV do -400 mV. Zmanjša velikost vodnih skupkov in izboljša okus vode. Montaža sistema je enostavna. Napravi je priloženo navodilo in ves potreben montažni material. Sistem namestimo pod pomivalno korito in priključimo na hladno vodo. Za namestitev bo zadostoval prostor pod koritom širine 50 cm. Filtrirana voda iz naprave se vodi do dodatne pipe, ki jo namestimo na korito ali pult poleg korita. Filtrat oziroma del vode, ki se izloči pri filtriranju, se vodi v odtok. Namesto dodatne pipe je na voljo tudi elegantna kromirana kuhinjska armatura - pipa 3v1, ki lahko zamenja obstoječo pipo, z njo pa lahko točimo hladno, vročo in filtrirano vodo.


julij - avgust 2021

41


VRTIČKARSKI KOTIČEK

Sredi poletja že mislimo na zimo Darjan Lapanje

Že res, da smo v tem času na vrhuncu poletja, a tisti, ki se ukvarjate z vrtičkarstvom, gotovo veste, da je v tem času že potrebno misliti na to, kaj bomo z vrtov pobirali v jesenskem in zimskem času. Seveda pa sta julij in avgust gotovo meseca, ko so naši vrtovi najbolj bogato založeni in so, če smo jih doslej pridno obdelovali, prava tržnica v malem.

Mesec julij je še čas, ko na gredice lahko posejemo poletne sorte solat, še bolj uspešni pa boste, če boste na gredice posadili kar sadike. Seveda je ob sočni pripeki za krhke rastlinice potrebno ustrezno poskrbeti. Najvažnejše je redno zalivanje in dosledno zastiranje z zastirko. Julija, ko je v tleh načeloma še vedno dovolj vlage, bo pravi čas tudi za setev črne redkve, repe in podzemne kolerabe. Prav tako bo v tem času uspešno vzklilo tudi seme kitajskega zelja in endivije. 42

julij - avgust 2021

Če boste za slednja zamudili čas setve, boste kasneje lahko kupili tudi sadike in ju na gredice enostavno posadili. Čas je prav v teh dneh primeren tudi za sajenje sadik radiča, pri čemer nikar ne pozabite že na prej omenjeni pravili – zalivanje in zastirka. Prezimne sorte radiča bodo imele še dovolj časa za rast, zato jih v tem obdobju lahko na gredice kar posejete. Če ste spomladi sejali korenček, rdečo peso, peteršilj in blitvo, zdaj zagotovo že uživate v sadovih

svojega dela, saj so vse omenjene vrtnine že dozorele in ste jih najbrž že pospravili. A časa je še dovolj, da vse omenjene znova posejete in teren pripravite za drugi, jesenski pridelek. Navadno velja, da se julija zlasti na kumarah in bučkah že pojavijo prvi znaki najrazličnejših bolezni. Če ste tudi pri svojih rastlinah že opazili rumene liste, je vsekakor pravi trenutek, da poskrbite za nove sadike, ki jih iz semen vzgojite kar v lončkih. Ko bodo sadike dovolj velike za presajanje, jih


enostavno posadite med propadajoče rastline. Ko bodo slednje dokončno odpisane, jih enostavno odstranite; novim sadikam boste s tem dali dovolj prostora, da vas bodo s plodovi razveseljevali vse do zgodnje jeseni. Kaj pa paradižnik? Zdi se, kot da se nas večina vsako leto najbolj veseli paradižnika. A pri vzgoji tega sočnega poletnega sadeža - paradižnik znanstveno uvrščamo med sadje – lahko gre marsikaj narobe in pridelek naposled ni tak, kot bi si morda želeli. Prav zato tokrat nekaj več besed namenjamo negi paradižnika. Najpogostejša bolezen, ki rada napade paradižnik, je krompirjeva plesen. Bolezen najprej napade liste. Ker se prenaša z rastline na rastlino, je pomembno, da imamo posamezne rastline posajane na dovolj veliki medsebojni razdalji, saj s tem med njimi omogočimo dovoljšen pretok zraka in s tem zmanjšamo možnost za prenos bolezni. Krompirjeva plesen je navadno posledica prevelike količine vlage v zraku, pa tudi megle in premalo vetra, ki bi rastlino zračil. Prav zaradi tega upamo, da bo v letošnjem poletju, ko je vlage manj kot običajno, manj tudi omenjene bolezni na paradižnikih. Vsekakor pa je ravno zaradi vseh naštetih dejavnikov vzgoja paradižnika v rastlinjakih praviloma uspešnejša kot tista na prostem. Nega paradižnika Paradižnik moramo v poletnem času seveda zalivati, a tudi na tem mestu velja, da je manj več. Vsekakor pazimo, da rastline ne močimo, saj s tem zmanjšujemo možnost nastanka prej omenjene krompirjeve plesni. Prav tako pa je zanimivo dejstvo, da bodo plodovi slajši, če bo rastlina deležna nekoliko manj vode. Ko rastlina izoblikuje plodove, je priporočljivo, da ji odstranimo vse liste, ki so pod nivojem plodov. S tem ji omogočimo, da bo več energije lahko porabljala za zorenje in razvoj plodov. Seveda pa skozi vse leto odstranjujemo tudi zalistnike. Ti se pojavijo med vejo in steblom in se, če jih ne odstranimo, razvijejo v nov vrh rastline, česar pa si ne želimo oz. je bolje, če to pravočasno preprečimo. Ko plodovi začnejo dobivati barvo, postopoma, od spodaj navzgor začnemo odstranjevati tudi starejše liste. Verjamemo, da bo paradižnik, ko dozori, tako sladek, da skladiščenje ne bo potrebno, saj boste lahko pojedli kar svežega. Če pa ga naberete na zalogo, ga nikar ne hranite v hladilniku. Pustite ga na toplem, saj bo tako še dodatno razvil zares popoln okus.

BODI ODGOVOREN, VOZI TREZEN.

julij - avgust 2021

43


UDOBJE BIVANJA

Se v vašem domu počutite dobro? Tia Kemperle

Vprašanje, ki se skriva v zgornjem naslovu, je seveda bolj retorične narave. Dom je vendarle mesto oz. prostor, kjer preživimo največ svojega časa, zato najbrž vsi radi poskrbimo, da se v njem počutimo dobro. Prav o tem uči tudi Feng šuj - starodavna kitajska veda, ki se ukvarja prav z umetnostjo bivanja ter iskanjem ravnovesja in harmonije. Slednje namreč močno vpliva tudi na naše zdravje in splošno dobro počutje. Feng šuj temelji predvsem na pretokih energij, zato je pomembno, kako imamo s tega vidika urejen svoj dom. Pa ne govorimo le o postavitvah pohištva in barvah. K izbojšani energiji v naših stanovanjih naj bi prispevalo že redno čiščenje in brisanje prahu, česar se verjetno vsi zavedamo tudi brez poznavanja starih kitajskih modrosti. Pozna pa feng šuj še nekatere druge zakonitosti, o katerih bi veljalo razmisliti. Uči namreč, da pozitivno energijo v našem domu blokirajo vse razbite in pokvarjene stvari. Razbito ogledalo, kozarec ali morda okno navadno hitro popravimo (odstranimo), saj so, če drugega ne popolnoma neestetski in obenem nevarni. Bolj nedosledni pa smo pri pokvarjenih aparatih, ki jih precej radi pospravimo na kako manj vidno mesto rekoč, da jih bomo nekoč morda že popravili. Seveda se to večinoma nikoli ne zgodi, naša shramba in podstreš44

julij - avgust 2021

je pa se kaj rada hitro napolnita z neuporabno kramo, od katere, roko na srce, nimamo prav nobene koristi. Po feng šuju se je takih stvari potrebno čim prej znebiti, saj naj bi močno motile pretok pozitivne energije. Kaj pa rastline? Precej vpliva naj bi na energijo v naših domovih imele tudi rastline. V splošnem velja, da so za prostore, kjer se zadržujemo najdlje časa, primerne predvsem zelene rastline z okroglimi listi. Te naj bi v dom prinašale blagostanje. Na drugi strani pa so rastline s koničastimi listi ali bodicami, ki imajo prav nasprotne lastnosti. Frng šuj uči, da so take rastline primerne k večjemu za mesta ob vhodu v naša stanovanja, saj naj bi odganjale ljudi z negativno energijo. Vsaka barva ni primerna Seveda pa določena pravila veljajo tudi glede barv v naših stanovanjih. Če se osredotočimo predvsem na barve sten, tako po feng

šuju kot tudi v splošnem velja, da so priporočljivi zlasti svetlejši odtenki. Bela je vsekakor tista, ki jo srečamo najpogosteje in je najbolj nevtralna. Najlažje jo kombiniramo z različnimi barvami pohištva, obenem pa omogoča tudi največjo »zračnost« prostorov. Feng šuj na tem mestu sicer priporoča vse odtenke, ki posnemajo barve narave. Na drugi strani pa se je priporočljivo izogibati temnih odtenkov, saj naj bi ti dušili prostor in nam dovajali več negativne energije. Četudi se na starodavne kitajske modrosti ne boste ozirali, smo prepričani, da si boste svoj dom uredili tako, da se boste v njem kar najbolje počutili. Dejstvo je namreč, da je vsak človek individuum zase, kar pomeni, da univerzalni recept za splošno dobro počutje ne more obstajati. Poskrbite torej za kar najbolj optimalno ugodje bivanja – to se utegne naposled odraziti tudi na vašem zdravju.


Naj vas stene ščitijo pred korona virusom.* JUPOL Antimicrob.

Uničuje in preprečuje razvoj mikroorganizmov in ovojničnih virusov, med katere spadajo tudi korona virusi. V 24 urah zmanjša koncentracijo mikroorganizmov do 99,9%, učinkovit tudi proti virusom z ovojnico (med katere spada korona virus). To potrjujejo rezultati testiranj s strani mednarodno priznanega laboratorija za mikrobiološke analize J.S. Hamilton. Mikroorganizmi se oprimejo tudi sten v našem stanovanju, kjer se zadržujejo in zelo hitro razmnožujejo. Barva JUPOL Antimicrob uničuje in preprečuje nadaljnji razvoj mikroorganizmov; ovojničnih virusov - korona virusov, bakterij in plesni z natapljanjem njihove ovojnice ob dotiku s prebarvano površino. To dokazujejo rezultati testiranj po standardih: • * EN 21702 (odpornost filma pred virusi - Humani Korona Virus 229E), • EN 22196 (odpornost filma pred bakterijami) in • EN 15457 (odpornost filma pred plesnimi).

Kakovost bivanja v naših stanovanjskih prostorih je za vse nas izjemnega pomena, saj morata biti zdravje in naše dobro počutje vedno na prvem mestu. Kvaliteto notranjega ozračja lahko izboljšujemo z aktivnimi JUPOL WELLBEING notranjimi barvami, ki zaradi svojih posebnih lastnosti doprinašajo k boljšemu počutju. Več na www.jub.si.

AN TIMICRO

BI

A

L

RE

S I S TA N C

E

julij - avgust 2021

45


KRVODAJALSKE AKCIJE - JULIJ

brezplačna objava

Spoštovani krvodajalke in krvodajalci, prosimo vas, da pokličete na telefonsko številko, ki ste jo prejeli v vabilu ali SMS sporočilu, ali na vam najbližji transfuzijski center, da se dogovorite o dnevu in uri prihoda.

Rdeči križ Slovenije vas vljudno vabi, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij v mesecu JULIJU 2021. Pokličete lahko vsak dan med 7. in 15. uro Gornji Grad – v Osnovni šoli, 7.00-10.00 Železniki – v Osnovni šoli, 7.30-13.00 Poljane nad Škofjo Loko – v Osnovni šoli, 7.00-13.00 Slivnica pri Mariboru – v O. Š. Franca Lešnika, 7.00-11.00 Zg. Polskava – v Osnovni šoli, 7.00-10.00 Velenje – v kreativnem centru Čuk, 7.00-13.00, 7.00-13.00, 7.00-13.00 Benedikt – v večgeneracijskem centru Benedikt, 7.30-11.00 Velenje – v kreativnem centru Čuk, 7.00-13.00 Šentrupert – v Osnovni šoli, 7.00-10.00 Sv. Jurij ob Ščavnici – v Osnovni šoli, 7.00-11.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Črnomelj – v Osnovni šoli Mirana Jarca, 7.00 – 13.00 Tinje – v domu krajanov in gasilcev Veliko Tinje, 7.00-10.00 Bled – v Osnovni šoli prof. dr. J. Plemlja, 7.00-13.00, 7.00-13.00 Jarenina – v Osnovni šoli Jarenina, 7.00-10.00, Rogatec – v Grajski pristavi, 7.00-10.30

1.7. 1.7. 2.7. 2.7. 3.6. 5.7., 6.7., 7.7. 7.7. 8.7. 8.7. 9.7. 9.7. 12.7. 12.7. 13.7., 14.7. 14.7. 15.7.

Vrhnika – v Cankarjevem domu na Vrhniki, 7.-0013.00, 7.00-13.00 Sv. Ana v Slovenskih goricah – v Osnovni šoli, 7.00-11.00 Gornja Radgona – v Osnovni šoli Gornja Radgona, 7.00-11.00 Škofja Loka – v Osnovni šoli Škofja Loka Mesto, 7.00-13.00 - vse dni Gornja Radgona – v Osnovni šoli Gornja Radgona, 7.00-11.00 Ilirska Bistrica – v Domu na Vidmu, 7.00-13.00 Šmarje pri Jelšah – v Kulturnem domu, 7.00, 10.30. Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Sladki Vrh – v Osnovni šoli Sladki Vrh, 7.00-10.00 Ljutomer – v Osnovni šoli Cvetko Golar, 7.00-11.00 Kočevje – v prostorih Rekracije GAJ, 7.00-13.00, 7.00-13.00 Ljutomer – v Osnovni šoli Cvetko Golar, 7.00-11.00 Ribnica – v TVD Partizan, 7.00-13.00, 7.00-13.00 Rečica pri Laškem – v sindikalnem domu Huda Jama, 7.00-10.00, Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Ljutomer – v Osnovni šoli Cvetko Golar, 7.00-11.00 Opomba:

15.7., 16.7. 16.7. 19.7. 19.7., 20.7., 21.7. 21.7. 22.7. 22.7. 23.7. 23.7. 26.7. 26.7., 27.7. 24.6. 28.7., 29.7. 29.7. 30.7. 30.7.

Kri lahko darujete tudi izven terenskih krvodajalskih akcij, v okviru urnika delovanja transfuzijske službe.

Več informacij na www.bogastvozdravja.si/koledar-dogodkov Preverite stanje zalog krvi na www.daruj-kri.si.

Na odvzem krvi lahko pridete krvodajalci tudi v okviru delovnega časa transfuzijske službe.

Posebna ponudba! Revijo Bogastvo zdravja lahko na dom prejemate za samo 16 EUR. Za člane TUŠ kluba samo 11 EUR! Želite informacije in novosti s področja zdravega načina življenja prejemati mesečno na vaš naslov? Izpolnite spodnjo naročilnico in revija Bogastvo zdravja vas bo takoj po izidu pričakala v vašem nabiralniku za SAMO 16 EUR NA LETO. PO IZVEDENEM NAKAZILU VAM BOMO POSLALI AKTUALNO ŠTEVILKO REVIJE. Naročnino bomo po preteku avtomatsko obnovili za naslednje obdobje, razen v primeru pisnega preklica najmanj mesec pred potekom naročnine. Naročilnica zavezuje tako izdajatelja kot naročnika. Poštnino za tujino zaračunavamo posebej.

Ime in priimek* Številka Tuš klub kartice** Ulica in hišna številka* Pošta in poštna številka* Telefon*

El. naslov*

Datum*

Podpis*

*Vpis podatkov je obvezen

S podpisom potrjujem članstvo in veljavnost podatkov

**Vpis tega podatka je obvezen, če želite uveljaviti akcijsko ceno naročnine

Podatki za plačilo: Tridea, d. o. o., Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi, TRR: SI56 0233 8025 5035 985, sklic: 00 18-2001, znesek: 16 EUR S podpisom dovoljujem, da Tridea d.o.o. posredovane osebne podatke vzpostavi, obdeluje, vodi, vzdržuje, upravlja, uporablja in shranjuje za potrebe izpolnjevanja naročniškega razmerja in članske službe, skladno z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Navedene osebne podatke lahko Tridea d.o.o hrani in obdeluje do pisnega preklica  privolitve naročnika/plačnika. Na podlagi veljavnega zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, lahko posameznik kadarkoli zahteva popravek ali izbris podatkov, in sicer pisno na naslov: Tridea d.o.o, Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi. Naročniku/plačniku pripadajo vse pravice v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov ter v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov.

46

julij - avgust 2021


S TOČKAMI PRIHRANITE DO 60 %

Naj bo vaše letošnje poletje noro dišeče

Celotno ponudbo dišav preverite na prodajnih mestih ali na www.tusdrogerija.si Kako do ugodnih cen izbranih dišav? 1. Zbirajte točke: 1 evro v Tuš drogeriji = 1 točka na vašo Tuš klub kartico. Točke lahko zbirate med 15. majem in 16. avgustom 2021. 2. Zbrane točke unovčite za popust za izbrano dišavo, unovčite jih lahko vse do 31. avgusta oz. do razprodaje zalog. 3. DVOJNE TOČKE - z nakupom kateregakoli izdelka Pantene, Herbal Essences, Aussie, Head&Shoulders ali Gillette prejmete dvojne točke. 1 euro = 2 točki na vašo Tuš klub kartico. Zbiranje dvojnih točk poteka od 15. maja do 16. avgusta 2021.

Cvetlična dišava s sadnimi podtoni za

50

Ponudba velja od 15. 5. do 31. 8. 2021

-50 % za

TOČK

Zbiranje in unovčevanje točk zvestobe poteka v vseh poslovalnicah Tuš drogerij in ne velja v spletni Tuš drogeriji. Točke se zbirajo pri vsakem nakupu s predložitvijo Tuš klub kartice v času od 15. 5. do 16. 8. 2021, unovčijo pa se lahko do 31. 8. 2021. Vsak 1 evro nakupa pomeni 1 točko (npr. 13,12 € je 13 točk). Akcijske cene veljajo ob unovčenju potrebnega števila točk, ki je navedeno poleg izdelka, ter ob predložitvi Tuš klub kartice. Izdelki so na voljo tudi po redni ceni. Ponudba velja do razprodaje zalog. Informacije na 080 13 10, www.tusdrogerije.si ali v vseh poslovalnicah Tuš drogerij.

Engrotuπ d.o.o., Cesta v Trnovlje 10a, 3000 Celje

50

Hugo Boss

Escada

Redna cena: 59,99 €

Redna cena: 69,99 €

Ma Vie Ženska parfumska voda, 50 ml

Magnetism Ženska parfumska voda, 75 ml

3499 €

2999 € Mladostna cvetličnolesna dišava z akordi sadja za

-50

%

50

za

TOČK

Redna cena: 69,99 €

Redna cena: 64,99 €

Elegantna cvetlična dišava

-60 %

Touch Of Pink Ženska toaletna voda, 90 ml

3499 € 50

-50 %

50

Lacoste

I Love Love Ženska toaletna voda, 100 ml

TOČK

Sadnocvetlična dišava TOČK

Moschino

za

-50 %

TOČK

3249 €

Sadna, čutna in nevarno zapeljiva dišava

-60 % za

50

TOČK

Roberto Cavalli

Calvin Klein

Redna cena: 59,99 €

Redna cena: 69,99 €

Serpentine Ženska parfumska voda, 100 ml

Beauty Ženska parfumska voda, 50 ml

2399 € Pri nakupu vaše najljubše dišave po omamni ceni ne pozabite na Tuš klub kartico.

Čutna, sladko orientalska dišava

2799 € Zapeljiva dišava, ki očara čute

za

50

TOČK

-60

Sveža in aromatična dišava

% za

50

TOČK

Lacoste

Hugo Boss

Redna cena: 52,99 €

Redna cena: 58,99 €

Pour Homme Moška toaletna voda, 50 ml

2099 €

Hugo Moška toaletna voda, 75 ml

2949 €

-50 %


NeoBianacid tablete vam bodo nudile rešitev za lajšanje vseh težav, povezanih z želodčno kislino in zgago. Varujejo sluznico požiralnika in želodca ter poskrbijo za takojšnje odpravljanje težav, Kot so bolečina, spahovanje, občutek napihnjenosti in teže v trebuhu.

Melilax Adult in Pediatric spodbuja odvajanje blata, pri čemer ne draži sluznice danke, temveč jo ščiti. Hitro in na uravnotežen način olajša praznjenje črevesja brez draženja. Zmanjša občutek nelagodja in pomirja vnetja, ki se pojavljajo pri zaprtju.

LenoDiar Adult in Pediatric za odpravo težav z drisko. Ustvari zaščitni učinek skozi beljakovinsko mrežo, ki deluje kot pregrada in omejuje stik sluznice z mikroorganizmi in dražilnimi sredstvi. V kombinaciji z antioksidativnim učinkom zmanjša razdraženost sluznice.

NeoFitoroid namenjen lajšanju težav s hemoroidi (notranjimi in zunanjimi) in z njimi povezanih simptomov kot so bolečina, pekoč občutek ter analno in perianalno srbenje. Uporablja se lahko tudi v primeru analnih razpok, med nosečnostjo in dojenjem.

Profile for Revija Bogastvo zdravja

BOGASTVO ZDRAVJA Julij-Avgust 2021  

Monthly magazine for healthier life

BOGASTVO ZDRAVJA Julij-Avgust 2021  

Monthly magazine for healthier life

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded