__MAIN_TEXT__

Page 1

letnik 10 / februar 2020 / številka 100 / brezplačen izvod

18 Joga za vsakogar 20 Recept za sladico zaljubljenih 24 S prehladi še ni konec 26 Prehrana po jin in jang postopku

ZA HITRO POMOČ

36 Energije, ki nas romantično povezujejo

ZA HITRO POMOČ

ko se te nekaj loteva februar 2020

1


2

februar 2020


februar

UVODNIK

Prva beseda Petra Mauer Tokratno februarsko številko revije smo pripravljali z zavedanjem, da je nekaj posebnega ... Rezultat našega dela, truda, idej in mesečnega ustvarjanja se je prikazal v okroglih številkah. Namreč, obeležujemo že stoto številko revije in desetletnico njenega nastanka. Toplo nam postane pri srcu, ko se spomnimo, koliko smo med vsem tem časom doživeli, koliko vsebin smo pripravili, intervjujev z zanimivimi sogovorniki, strokovnjaki, koliko novih stvari smo izvedeli s področja medicine, zdravja, prehrane, odnosov, skrbi za naravo … Vsakič, ko smo od vas, dragi bralci in drage bralke, prejeli lepe pohvale in spodbude, smo dobili nov zagon in svežo energijo. Zaradi vas, naše ekipe, oglaševalcev in vseh, ki nas pri delu podpirate, želimo nadaljevati svoje poslanstvo. Želimo informirati in osveščati ter vam hkrati ponuditi sproščeno branje s pridihom strokovnosti. Naš cilj je pripraviti poučne članke, opozoriti na pomen sodelovanja, humanitarnosti ter opozoriti na dejstvo, da ne glede na vse materialne dobrine, še vedno ostaja zdravje naše največje bogastvo. Ustvarjalci revije Bogastvo zdravja že optimistično zremo v nove poti in si že postavljamo nove izzive. Veseli bomo, če nas boste še naprej spremljali, brali in širili oziroma delili naše vsebine z drugimi. Revija ne obstaja samo v fizični obliki, ampak tudi v elektronski verziji, medtem ko so pestre vsebine na voljo tudi na naši spletni strani www.bogastvozdravja.si. V februarski številki nismo mogli mimo Valentinovega, zato si le preberite članek o energijah, ki nas romantično povezujejo, preverite recept za sladico zaljubljenih, nasvet o tem, na kakšen način je mogoče reševati konflikte, ne prezrite pa niti predloga o pripravi jedi po jin in jang postopku oziroma ne spreglejte člankov o jogi, negi kože pozimi, razliki med prehladom in gripo ter še bi lahko naštevali. Imejte nas radi in imejte se radi!

Letnik 10, številka 100, februar 2020 brezplačni izvod

www.bogastvozdravja.si www.facebook.com/bogastvozdravja Izdajatelj: Tridea, d. o. o. Direktor: Ladislav Jerin Glavna in odgovorna urednica: Petra Mauer Uredniški odbor: Miha Anžur, Veronika Bilban, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Mitja Pirc, Sara Sočan Strokovni sodelavci: Marjetka Založnik, Maya Peron, Kaja Perme, Ana Kersnik Žvab E-mail: bogastvo.zdravja@gmail.com Oglasno trženje: tridea.trzenje@gmail.com, 03 62 03 623 trzenje.bogastvozdravja@gmail.com, 040 510 208 Fotografije: Shutterstock, iStock, Freepik, arhiv revije Bogastvo zdravja in arhivi avtorjev Tehnično urejanje: SISTEMI oblikovalski studio Tisk: Delo tiskarsko središče Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo priposameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.« Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedene v oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja. Naročnik sam odgovarja za skladnost oglasa z zakonom. Nenaročenih besedil in drugih nenaročenih materialov ne vračamo.

februar 2020

3


VSEBINA

Od teme februar do teme

4

februar 2020

Lepa koža tudi v neugodnih razmerah

8

Preverite zdravstveno stanje

14

Joga je za vsakogar

18

Recept za sladico zaljubljenih

20

Pomagajmo krepiti obrambo telesa

22

S prehladi še ni konec

24

Priprava živil po jin in jang postopku

26

Zdravo srce je osnova zdravja

28

Energije, ki nas romantično povezujejo

36


februar 2020

5


februar

ZDRAVE NOVIČKE

Ohranite zdravo srce in ožilje

Koncentriran oljni izvleček česna brez neprijetnega vonja, ohranja zdravje srca, normalni nivo holesterola in maščob v krvi ter homocisteina. Pripomore tudi k zdravju ožilja in pomaga ohranjati zdravo funkcijo jeter in respiratornega sistema. Pomaga pri stresu. NOW Česen, 1500 mg, 100 kapsul je voljo v lekarnah, Sanolaborju in www.hisa-zdravja.si. Več na 080 80 12.

Nikoli ne bom nosila slušnega aparata!

Tako si je kot najstnica rekla Petra, ko je videla kakšne težave spremljajo njeno mamo pri nošenju slušnega aparata. Ampak od tega so minila že tri desetletja in zdaj je tudi Petra mama, ki je pri porodu izgubila precejšen del sluha. Kako se zdaj znajde znana novinarka Petra Arula, si preberite na blogu mojeuho.si.

6

Multi EM ferment

Multi EM ferment je bogat vir L(+) desnosučne mlečne kisline, ki prispeva k uravnavanju naravnega pH-ja telesnih tekočin, podpira procese razstrupljanja in vzpostavlja zdravo okolje v črevesju. Proizveden je v procesu večstopenjske fermentacije, ki posnema naraven proces prebave, v katerem se 31 rastlinskih učinkovin razdrobi na biodostopne metabolite, ki so izvrstno gorivo in zaščita za prav vsako celico telesa. Multi EM ferment vsebuje tudi 31 skrbno izbranih Efektivnih Mikroorgnizmov (EM), ki odsevajo zdravo črevesno mikrobioto. EM v telesu delujejo v popolni harmoniji in uglasijo mnoge procese, ki blagodejno vplivajo na splošno zdravje. Združena moč 31 rastlin in 31 EM v eni sami steklenički – najboljše, kar si lahko podarite to pomlad. Več info: www. eubioma.si

Afro rain

Afro Rain oljni gel za prhanje je ustvarjen za razvajanje moških. Izdelek predstavlja vir nove energije in intenzivne nege. Z izvlečki naravnih olj kokosa in palmovih jedrc ter provitaminom B5 kožo nežno očisti, hkrati bogato vlaži ter krepi njeno zaščitno funkcijo. Ker kože ne izsuši, je primeren tudi za prhanje večkrat na dan.

februar 2020

Hitra pomoč, ko se vas nekaj loteva

EKO Spirulina Institut.O!

Da ne boste ob lepih hladnih dneh obležali v postelji, je tukaj Medexova novost Cold&flu - instant napitek za hitro pomoč imunskemu sistemu. Napitek polnega okusa črnega ribeza je bogat z vitamini (A, C, E, D in vitamini iz skupine B), minerali ter naravnimi izvlečki (izvleček macesna, beta glukan, propolis in ameriški slamnik), ki podpirajo normalno delovanje imunskega sistema ter zmanjšujejo utrujenost in izčrpanost. Več na: www.medex.si

EKO Spirulina Institut.O je spirulina vrhunske kakovosti. Bogata je z beljakovinami, vitaminom A, K, B12, vsebuje pa tudi minerale železa in druge. EKO Spirulina Insitut.O poskrbi za optimizacijo prehrane, saj preko nje zaužijemo priporočene dnevne količine vitaminov in mineralov poleg vselej pomembnih beljakovin. Pridelana je na ekološki način, kar potrjuje tudi EKO certifikat. Dobite jo v treh pakiranjih – 100, 200 in 400 tablet, pri čemer je dnevna priporočena doza 6 tablet (3 g). Kje lahko EKO Spirulino Institut.O kupite, preverite na: www.institut-o.com ali na številki: 040/277-857.

Losjon za intimno nego

Ne le naš obraz, temveč tudi naši intimni predeli si zaslužijo pozornost in pravilno nego. Losjon za intimno nego Intimo Mild Comfort z naravnim izvlečkom kamilice, pantenolom in mlečno kislino daje intimnim delom telesa vso nego, ki jo potrebuje. Uporabite ga za zanesljiv občutek udobja, varnosti in dobrega počutja vsak dan.

Yogi čaj Himalaya

V teh zimskih dneh prija topel čaj, še bolje v družbi ljubljene osebe. Pričarajte si dobro vzdušje z ajurvedskim izdelkom, ki ni le okusen, temveč tudi ekološki in veganski. Mešanica v filter vrečkah vsebuje ingver, cimet, komarček, janež, koriander, cimetovo in ingverjevo olje in sladki koren. Filter vrečko prelijete z 280 ml vrele vode in pustite stati 7 minut. Po želji dodajte sladkor in mleko.


februar

ZDRAVE NOVIČKE

Ionizator vode PurePro® JA-703

Lunos prezračevalni sistemi

KALČEK, Celovška 268, LJUBLJANA Brezplačne delavnice. Prijava na info@kalcek.si

Profesionalni medicinski ionizator vode PurePro® JA-703 odlikuje najnovejša tehnologija sedmih s platino oslojenih elektrod iz 99,97 % čistega titana. Zagotavlja alkalno ionizirano vodo - močan naravni antioksidant z ORP celo do -700 mV, ki v telesu nevtralizira škodljive proste radikale in odpravlja zakisanost telesa. Več na: www.ionizirana-voda.net

Slovensko podjetje Lunos je bilo pred kratkim uvrščeno na lestvico 1000 najhitreje rastočih podjetij v Evropi. Da so se povzpeli na 667. mesto te prestižne lestvice, so morali med letoma 2014 in 2017 doseči kar 37,7-odstotno letno stopnjo rasti. Do sedaj so v Sloveniji vgradili kar 10 000 enot, kar je samo odraz in potrdilo tega, da so njihovi prezračevalni sistemi s toplotno rekuperacijo zraka resnično vrhunski in cenejši od konkurenčnih. Več informacij: www.lunos.si

Skrb za roke

Gorska roža

KALČKOVA BREZPLAČNA KUHARSKA DELAVNICA ZA OTROKE: PALAČINKE VALENTINKE Delavnica bo v sredo, 12. 2. 2020, ob 17.00 uri. Delavnico vodi: Irena Tomažin, ustvarjalka Zdrave juhice Kako na hitro pripraviti preproste, slastne in telesu prijazne palačinke ter jih okrasiti z najljubšimi sadnimi sestavinami in hranljivimi oreščki? Lepo vabljeni veliki in mali kuharski ustvarjalci na okusno dogodivščino! Predvideno trajanje delavnice je 1 ura in pol. Število udeležencev je omejeno. Prijave za vaše otroke in vnuke na: info@kalcek.si

S KAKŠNO ENERGIJO PA DOM ALI DELOVNI PROSTOR PODPIRA VAS? Delavnica bo v sredo, 26. 02. 2020, ob 17.00 uri. Predavanje vodita Željka Toplek Luzar in Barbara Svetelj Šprah, Ali je   prostor, kjer živimo ali delamo   res lahko tako močan dejavnik, da s svojimi lastnostmi vpliva na naše razpoloženje, vitalnost in zdravje? Da vpliva tudi na kvaliteto naših odnosov z ljudmi, ki so z nami v tem prostoru? Več o tem na predavanju. Prijava udeležbe na: info@kalcek.si.

Visok razred bonitetne odličnosti Zlati AAA

Še posebej v zimskih dneh naši koži primanjkuje vlage. Tudi na rokah se primanjkljaj precej pozna, zato jim moramo posvetiti dodatno pozornost. Ena izmed izbir je lahko 100 % Pure hranilna krema za roke rdeča pomaranča. Bogata hranilna krema za roke namreč globinsko vlaži in neguje kožo rok ter z dodanimi vitamini in antioksidanti skrbi za mladosten videz rok.

Poskrbite za lep videz vaše kože. Lahka uravnalna krema Gorska roža vsebuje vpojni rastlinski olji lešnika in bučnih semen, ki kožo vlažita in jo mehčata. Izdelek se ponaša z blagim protimikrobnim delovanjem. Pomirjujoč učinek izvlečkov muškatne kadulje, lišaja bradovca in rumenega encijana so idealne za nego nečiste in od aken poškodovane kože.

KALČEK d.o.o. ponovno dosega visok razred bonitetne odličnosti Zlati AAA po mednarodno priznanih kriterijih poslovno analitične hiše Bisnode. V Sloveniji je bilo v letu 2019 skupno registriranih 176.464 podjetij, izmed katerih je bonitetno odličnost doseglo zgolj

februar 2020

12.214. To pomeni, da se Kalček uvršča med 6,92 % najbolj zanesljivih poslovnih subjektov, ki so upravičeni do uporabe statusa Zlati AAA kot simbola bonitetne odličnosti. Z Bisnode certifikatom še naprej dokazujejo svojo: • varnost - majhno verjetnost propada, insolventnosti, blokade, izbrisa; • uspešnost - nadpovprečne finančne rezultate; • trajnost in stabilnost kontinuirano brezhibno poslovanje, brez negativnih dogodkov; • vzornost in zanesljivost dobro plačilno disciplino.

7


SKRB ZA KOŽO POZIMI

Lepa koža tudi v neugodnih razmerah Sara Sočan

Hladno vreme pusti posledice tudi na naši koži, zato se nikar ne čudite, če se vam bo luščila ali če bo razpokana. To je pogost pojav, saj se z ohlajanjem ozračja telo trudi obdržati toploto tako, da oži krvne žile. Posledično zunanja plast kože postane suha, razpokana, na dotik hrapava in na videz neprivlačna.

Ne pretiravajte z umivanjem Čistoča je nedvomno pomembna, če želimo ohraniti kožo zdravo in tudi lepo na pogled. Toda, pozor. Z umivanjem nikar ne pretiravajte, ne uporabljajte preveč agresivnih mil, izogibajte se močnemu drgnjenju ali sušenju, saj boste s tem iz vrhnje plasti odstranili naravne maščobe, ki imajo nalogo, da v koži zadržujejo vlago oz. preprečujejo izgubo vode skozi kožno površino. Le z zmernostjo bomo poskrbeli, da bo naša koža ostala mehka in voljna. 8

februar 2020

Maske za obraz Maska za obraz oziroma tako imenovana sheet maska je kos izrezanega bombaža, papirja ali želatinastega materiala, ki se prilagodi obrazu, očem, rokam ali nogam. Z njeno pomočjo bodo pomembne sestavine hitro prešle v kožo in jo nahranile. Izberite takšno, ki vsebuje shea maslo, marelično olje ali mangovo maslo, saj se te sestavine ponašajo z visoko vsebnostjo hranljivih vitaminov in maščobnih kislin.

Brez vlažilnih krem ne gre Kadar je vlažnost nizka, koža potrebuje dodatno vlago. Mnogi prisegajo na izdelke, ki vsebujejo tako ceramide kot hialuronsko kislino, ki pomaga koži, da se bolje bori proti suhosti. Če izbirate med vlažilnimi kremami in olji, strokovnjaki svetujejo, da uporabljajte prvo. Vlažilne kreme namreč vsebujejo molekule, ki v koži zadržijo vodo, medtem ko olja delujejo le na površini. Ne glede na to, kaj boste izbrali, je najpomembneje, da vlaženje postane vaša vsakodnevna rutina. Včasih je potrebno le pobrskati po domači omari in od tam vzeti sestavine, s katerimi si lahko pomagate. Med, na primer, je naravni vlažilec in je poln antioksidantov, deluje antibakterijsko in umirja vnetja ter akne. Ne pozabite na ustnice Razpokane ustnice so pogosta nadloga v zimskih dneh. Ravno zato v vaši torbici ali žepu ne sme manjkati balzam, ki zaščiti ustnice, da ostanejo lepe, gladke in sočne na pogled. Ko se sprehajate med trgovskimi policami, preverite deklaracije in izberite balzam, ki vsebuje olje pšeničnih kalčkov, mandljevo, jojobino, sončnično ali kokosovo olje, aloe vero, karitejevo maslo … Učinki bodo kmalu opazni!


BIO PROBIOTIKI

reklamno sporočilo

Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje Dr. Iztok Ostan

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih težav od otroštva pa do starosti izhaja iz črevesja. Če tam prevladujejo strupe ustvarjajoči mikrobi, prej ali slej popusti črevesna stena in postane prepustna. Skoznjo vdirajo iz črevesja v kri vnetne molekule, ki sprožajo vnetja tudi v možganih. Zavedajoč se tega, sta naša mlada sorodnika poskrbela, da je njuna hčerka že kmalu po rojstvu začela uživati bio probiotik EM. Že od desetega dneva starosti sta ji v stekleničko mleka dodajala po žlico probiotika, tako da je postalo mleko kar rožnate barve. Ješča dojenčica ga je z užitkom popila. Sedaj je malčica stara dobro leto in v vsem času ni imela niti enkrat črevesnih krčev (kolike), ki so sicer pri otrocih pogost pojav. Je nasmejan zdrav otrok. Raziskava, ki jo je leta 2015 objavila dr. A. Pärtty s sodelavci, potrjuje, da je koristno dajati otro-

䈀䤀伀 渀愀瀀椀琀攀欀 䔀䴀

kom probiotike že v prvih šestih mesecih življenja. V skupini otrok, ki so jim tako dajali probiotike, po 13 letih ni bilo nobenega primera avtizma ali motenj pozornosti in hiperaktivnosti (ADHA), v kontrolni skupini otrok, ki takega dodatka prvega pol leta življenja niso dobivali, pa jih je bilo v trinajstem letu starosti že 17,1 %. A tudi če se pri otroku že pojavijo duševne težave in kronična vnetja, se da pomagati prav z dobrimi črevesnimi bakterijami. Dvanajstletnega Jasona je mati pripeljala k dr. Perlmutterju. Deček je z rokama obsesivno ponavljal

iste gibe, ni si mogel zavezovati vezalk, ni govoril v celih stavkih, izogibal se je komunikaciji. Dr. Perlmutter v takih primerih priporoča brezglutensko prehrano z nizko ravnjo ogljikovih hidratov. Po laboratorijski analizi fekalij je ugotovil, da dečku skoraj povsem primanjkuje dobrih bakterij. Tako je priporočil, naj dodajajo njegovi prehrani izbrani probiotik in vitamin D. Jasonova mati se je oglasila čez tri tedne in povedala, da si zdaj Jason sam zavezuje vezalke, se več pogovarja z njo, skratka, napredek je bil velik.

䐀愀渀猀欀椀 戀椀漀 渀愀瀀椀琀攀欀  瘀爀栀甀渀猀欀攀 欀愀欀漀瘀漀猀琀椀⸀ 䤀稀搀攀氀愀渀 瀀漀 琀攀栀渀漀氀漀最椀樀椀 䔀䴀⸀ 䐀漀 ㄀  洀椀氀椀樀愀爀搀 愀欀琀椀瘀渀椀栀  洀椀欀爀漀漀爀最愀渀椀稀洀漀瘀⼀㄀   洀氀⸀ 䬀漀洀戀椀渀愀挀椀樀愀 㠀 洀氀攀ഁ渀漀欀椀猀氀椀渀猀欀椀栀  戀愀欀 戀愀欀琀攀爀椀樀 椀渀 椀稀瘀氀攀ഁ欀漀瘀 ㄀㤀 稀攀氀椀愁ഁ⸀ 䈀爀攀稀 氀愀欀琀漀稀攀Ⰰ 最氀甀琀攀渀愀 椀渀 猀攀猀琀愀瘀 椀渀 縁椀瘀愀氀猀欀攀最愀 椀稀瘀漀爀愀⸀ 一愀 瘀漀氀樀漀 瘀 琀爀攀栀 瀀愀欀椀爀愀渀樀椀栀㨀 ⴀ 瀀氀愀猀琀攀渀欀愀 㔀   洀氀 ⴀ 瀀氀愀猀琀攀渀欀愀 ㄀    洀氀 ⴀ 搀爀甀縁椀渀猀欀漀 瀀愀欀椀爀愀渀樀攀 ㌀    洀氀

䜀攀渀攀爀愀氀渀椀 搀椀猀琀爀椀戀甀琀攀爀 一愀爀漀ഁ椀氀愀 椀渀 猀攀稀渀愀洀  瀀爀漀搀愀樀渀椀栀 洀攀猀琀㨀

眀㨀 眀眀眀⸀椀渀猀猀琀甀琀ⴀ漀⸀挀漀洀 洀㨀 椀渀昀漀䀀椀渀猀猀琀甀琀ⴀ漀⸀挀漀洀 琀㨀  㐀  ㈀㜀㜀 㠀㔀㜀

februar 2020

9


SPECIALISTI MANUALNE MEDICINE

reklamno sporočilo

Hrbtenica vam bo hvaležna www.mogy.si

Vsak človek ima vsaj enkrat v odrasli dobi težave, ki so povezane s hrbtenico. Vzroki zanje so predvsem obrabne spremembe, preobremenjenost, prisiljena drža in poškodbe. Lahko gre za več let trajajoče, kronične težave ali občasne intenzivne bolečine oziroma občutke zakrčenosti, mravljinčenja v različnih delih telesa, predvsem v hrbtenici. Vse več ljudi trpi tudi zaradi glavobolov, vrtoglavic in nespečnosti. Večino težav, povezanih z gibalnim sistemom zdravijo v Centru zdravja MO-GY, v katerem delujejo zdravniki, specialisti nevrologi.

Učinkovito zdravljenje gibalnega sistema • b olečine v hrbtenici (v vratnem, prsnem in ledvenem delu), • bolečine v sklepih, rokah in nogah, • mravljinčenje, zakrčenost, nemoč, • glavoboli, vrtoglavice, nespečnost, • t initus (šumenje v ušesih), motnje vida, • protruzija, hernija diska, Ordinacije MO-GY od leta 1991 v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Moravskih Toplicah in Izoli.

Manualna medicina obsega številne ročne tehnike in predstavlja pomemben del pasivne kinezioterapije. Za razliko od drugih vrst terapij (npr. kiropraktika, masaža, manualna terapija) tehnike manualne medicine poznajo in izvajajo izključno zdravniki. Strokovnost pa je še kako pomembna pri postavitvi pravilne diagnoze in posledično uspešnem zdravljenju. Strokovna pomoč zdravnika je potrebna pri vseh težavah, ki trajajo dlje časa (več kot mesec dni). Ordinacije MO-GY obiščejo ljudje vseh starosti, od otrok z otroško skoliozo, ljudi srednjih let s težavami zaradi obrabnih sprememb, preobremenjenosti in prisiljene drže, športnikov, zaradi stanja po poškodbah in posegih, do starostnikov z najrazličnejšimi težavami. Kako poteka zdravljenje? Ob prvem obisku opravijo natančen pregled bolnika. Pregled obsega pogovor, anamnezo, pregled zdravst-

10

februar 2020

vene dokumentacije, nevrološki pregled, manualni pregled gibljivosti sklepov, mišic, tetiv in vezivnega tkiva, oceno praga bolečin, drže, gibanja itd. Veliko ljudi občuti zmanjšanje bolečin že po prvi terapiji, sicer pa za popolno odpravo bolečin simptoma, kot je na primer bolečina v križu, zadošča v povprečju pet obiskov. Pri terapijah gre za mehke tehnike delovanja na gibalni sistem, s katerimi razmeroma neboleče in hitro odpravijo vzroke bolečin. Po končanem zdravljenju je priporočljivo nadaljevati z vajami za krepitev mišic in vzdrževanje stanja ter rednimi kontrolnimi pregledi. »Naša ekipa ima v prvi meri posluh za sočloveka in njegove težave. Uspehe merimo z več deset tisoč zadovoljnimi ljudmi, ki smo jim v devetindvajsetih letih našega delovanja pomagali do zdravja in boljšega počutja,« nam pojasni vodja ordinacij MO-GY, mag. Sanja Zrimšek.

• artroza sklepov, • lordoza, kifoza, skolioza, • cervikalgija, cervikobrahialgija, • lumbalgija, lumboišialgija, • stanja po poškodbah, posegih, • epikondilitis, sindrom karpalnega kanala. • MO-GY Ljubljana, T: 01 561 25 21 Andrej Kotov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine • MO-GY Nova Gorica in Izola (Hotel Delfin), T: 05 300 23 77 Genadij Filipov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine Arkadij Januškevič, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine • MO-GY Maribor in Moravske Toplice (Terme Vivat), T: 02 470 24 13 Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine Denis Kupa, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine Vladimir Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine


Solna infra kabina Home Deluxe Kaj se spomnimo takrat, ko je letni čas vlažen, hladen in človeškemu telesu obremenilen? Spomnimo se poznanega občutka, ko nas morski veter vročega poletnega dne objame z obilico suhega solnega aerosola. Globok vdih takšnega zraka nam omogoči lažje dihanje in odlično, splošno počutje. Da, podobno atmosfero kot je morska vam z infra toploto in s solnimi terapijami omogoči naša Solna infra kabina!

Kaj je Solna infra kabina in kako deluje ? Solna kabina je modernega videza in iz kakovostnih lesnih materialov ter je popolnoma samostojna enota. Na zunanji strani kabine je montiran Halogenerator MultiSalt+, ki vam z delovanjem notranji del kabine napolni s podobno atmosfero, kot se naravno ustvarja nad površino morja v vročem in suhem poletnem času (brez vlage). V kabini je prijetna atmosfera, ki vam poleg kvalitetne solne terapije omogoča nastavitev vroče energije sonca – s kakovostnimi IR grelci. Poleg tega se celotna kabina napolni z ogromno količino negativnih ionov, ki jih proizvaja kvalitetni slovenski proizvod Ionex. Za piko na i poskrbi barvna terapija s prilagoditvijo barve po vaši izbiri. Sproščanje v Solni infra kabini je lahko še lepše, če ga preživite ob zvokih morja ali razigranih delfinov, pomirjujoče glasbe oz. meditacije, saj ima kabina možnost predvajanja kvalitetnega zvoka kar na tri načine, radio, USB-MP3 in Bluetooth.

Doma ali v vašem poslovnem prostoru Montaža Solne kabine je preprosta. Potrebujete približno 4 m2 vašega prostora doma ali v že obstoječem poslovnem prostoru, če razmišljate o širitvi vaše obstoječe dejavnosti. Stroški vzdrževanja Solne kabine so minimalni, domača uporaba ali trženje ne zahteva dodatnih finančnih obremenitev, prav tako vam ne vzame veliko časa za čiščenje in vzdrževanje.

Dobra naložba za vse generacije Ko ste v stresu ali se ne počutite najbolje oz. si preprosto želite regeneracije telesa, takrat je uporaba Solne infra kabine velik užitek in lepo presenečenje za vaše telo in um. Solni aerosol v Solni kabini celovito deluje na imunski sistem telesa. Izredno vpliva na kvaliteto vašega dihanja in vas preventivno ščiti pred virusi in bakterijami. Terapije v kabini zajamejo vse, kar vaše telo potrebuje pri svoji vitalnosti, lepoti in dobrem splošnem počutju. Torej, podarite sebi in vaši družini veliko darilo za vaše praznike in zdravje vam bo hvaležno.

februar 2020

11


HORMONI SREČE

reklamno sporočilo

Ljubezen v molekuli Tia Kemperle

Kadar smo zaljubljeni, nas obdajajo čudoviti občutki. Počutimo se fantastično, kot da bi lebdeli, smejimo se tudi brez pravega razloga. Mnogi pravijo, da slišijo peti ptičke in da imajo v trebuhu metuljčke. Ali veste, da je za prijetno čustvo odgovorno izločanje "kemikalij sreče” v možganih?

Feniletilamin (PEA) je endogena molekula, ki jo proizvajajo naši možgani iz fenilalaninske aminokisline. Feniletilamin je vedno prisoten v našem telesu, ampak ga, takrat ko smo zaljubljeni in srečni, v možganih nastaja več.

12

februar 2020

V nas sproži močnejše občutke empatije in dobre volje, zato so mu nadeli ime »molekula ljubezni«. Le-ta neposredno pripomore k povečanemu delovanju dopamina (hormona, ki skrbi za naše dobro počutje, bistri

um, odpravi brezvoljnost in nas čustveno napolni), zaradi česar uspešno odpravlja slabo voljo, uravnava razpoloženje, povečuje umske sposobnosti, izboljšuje spomin ter vzbuja občutek veselja in ljubezni. Poleg tega izbolj-


šuje tudi pozornost in zbranost, zlasti pri otrocih. Ste vedeli, da je ravno feniletilamin tisti, ki vodi do večje proizvodnje endorfinov, ki pomagajo pregnati bolečino, tudi stres in celo depresijo? Skupaj z dopaminom naj bi predstavljal biokemično podlago za nastanek libida, kar pomeni, da boste imeli v primeru, ko vam ga ne bo primanjkovalo, bolj pestro življenje v postelji. Poskrbimo za zadostne količine Če želimo preprečiti pomanjkanje t. im. hormonov sreče, moramo poskrbeti za zdrav življenjski slog, predvsem pa za ustrezno prehra-

no. Za pravilno delovanje živčnega sistema in dobro razpoloženje so še posebej pomembna hranila, predvsem vitamini B1, B3, folna kislina in B12 v naravni obliki, ki prispevajo k dobremu psihološkemu stanju, preprečijo utrujenost, izboljšajo delovanje živčnega sistema ter pripomorejo h krepitvi našega uma. Feniletilamin najdemo v čokoladi in rdečem vinu, zato niti ni presenetljivo, da po njih posežemo še posebej ob naših bolj slabih, turobnih dneh, ko se počutimo žalostno, utrujeno, brezvoljno. Toda sladka pregreha in kozarec pijače ne more pregnati naša

slaba občutja, saj z njimi ne dobimo potrebnih hranil, ki jih potrebujemo za regeneracijo. To pa si lahko zagotovite s klamatsko algo KlamathRWmax, ki predstavlja najbogatejši rastlinski vir feniletilamina. Bogata je z minerali, vitamini in ostalimi hranili v uravnoteženih razmerjih. V prehranskih dopolnilih KlamaUp, NutriMax in Klamin najdete feniletilamin v skoncentrirani obliki Klamin®. Pozitivni učinki so po njenem zaužitju vidni na celotnem živčnem sistemu, posebno dober vpliv ima na hipofizo, češariko in hipotalamus, ki so povezani z višjimi subtilnimi duhovnimi centri.

februar 2020

13


ZDRAVJE

Preverite zdravstveno stanje Tia Kemperle

Boj proti slabemu počutju, nenehni utrujenosti, nespečnosti ali slabi psiho-fizični kondiciji nam jemlje energijo in nas pogosto spravlja v obup. Zakaj bi čakali in vztrajali v tem nelagodnem položaju? Stopimo v akcijo in se lotimo reševanja težave. Sprva doma sami opravimo nekaj testov in če vidimo, da karkoli odstopa od normalnih vrednosti, obiščimo zdravnika, ki nas bo poslal na dodatne teste oziroma nam ponudil strokovno pomoč. Preverite krvni pritisk Aparati za merjenje krvnega pritiska so cenovno dostopni, zato, če ga še nimate, si ga čim prej nabavite. Priročno ga je imeti doma, saj ga je v primeru slabega počutja priporočljivo uporabiti. Meritev mora biti manj kot 120/80. Prva številka pomeni višino sistoličnega tlaka. Sistolični krvni tlak (višja vrednost) je najvišji tlak v arteriji v času srčnega utripa (ko se srce skrči in iztisne kri v žile), medtem ko druga predstavlja višino diastoličnega tlaka (spodnjega krvnega tlaka), ki ga izmerimo, ko srčna mišica počiva. Če so vrednosti višje, sprva zmanjšajte stres, poskrbite za redno rekreacijo, zmanjšajte vnos soli in se izogibajte alkoholu. Če ne pomaga, obiščite zdravnika. Opazujte spremembe na telesu Še posebej pozorni bodite na morebitno spremembo kožnih znamenj. Če najdete katerega, ki je nepravilne

Telo v harmoniji!

oblike, spremenjene barve, asimetričen ali zelo velik, je smiselno obiskati zdravnika. Obstaja možnost, da imate melanom, kožnega raka, seveda pa ni potrebe, da se predhodno obremenjujete z diagnozo. Pogosto se izkaže, da ni nevarno, če pa je diagnoza resnejša, pa je tako in tako bolje, da se bolezen odkrije čim prej, da lahko začnete z zdravljenjem. Obiščite osebnega zdravnika tudi takrat, kadar opazite na telesu pogost pojav modric, ki lahko nakazujejo na nastanek nekaterih bolezni (npr. jeter). Preverite raven krvnega sladkorja Nič ne bo narobe, če boste imeli doma pri roki tudi merilec krvnega sladkorja (glukoze). Merjenje ravni glukoze se lotite predvsem takrat, ko se soočate z nenadnim upadom energije. Pri zdravem človeku znaša normalna koncentracija sladkorja v krvi 6,1 mmol/l. Da bi preprečili ni-

16. ALTERMED

Za dodatnih 15 % popusta uporabite kodo: VITANOVAL15 - koda je veljavna samo do 31. januarja 2020.

Sejem zdravega načina življenja 14

februar 2020

hanje, poskrbite za vitko linijo, zdravo prehrano ter zadostno mero gibanja. Izmerite srčni utrip Če doma nimate merilca srčnega utripa, ne skrbite. Obstaja bolj preprost, način, da s kazalcem in sredincem poiščete utrip na zapestju in s pomočjo ure preštejete, kolikokrat utripne v šestih sekundah, nato pa vse skupaj pomnožite z deset. Med počivanjem naj bi srce utripalo do 60 do 100-krat v minuti. Nasveti in alternativa Marsikatero zdravstveno težavo je mogoče odpraviti že z enostavnim receptom, ki so jih uporabljale že naše babice. Na spletnih straneh, sejmih, predavanjih lahko izveste veliko nasvetov, kako z domačimi pripravki izboljšati zdravje in dobro počutje. Potrebujete le nekaj časa in volje, da znanje pridobite in ga nato tudi pravilno uporabite.


Naj spomini umrejo z vami ne pred vami.

Prehranska dopolnila Terranova so izdelana v skadu z visokimi standardi dobre proizvodne prakse ter ne vsebujejo sladkorja, sladil, konzervansov, arom, barvil, GSO, izdelkov Ĺživalskega izvora, polnil, drsil ter drugih pomoĹžnih snovi.

februar 2020

15


Q10 IN SELEN

reklamno sporočilo

Izjemne razsežnosti zmagovalnih prehranskih dopolnil iz Skandinavije mag. Nikola Krstič, dr. med.

Za uspešno zdravljenje je med pogoji tudi kakovostno prilagojena in dopolnjena uravnotežena in pestra prehrana. Živimo v času velikih in obetavnih dognanj ter dosežkov. Poglejte dve zgodbi o prehranskih dopolnilih. 1. zgodba: Bio-Qinon Aktivni Q10 z vit. B2

Ko imate katerokoli zdravilo v škatli, je neživo, ko ga pa zaužijete, začne delovati in zdravi. Pri tem zdravilna reakcija rabi energijo, ki jo dobi od – bolnika! Tako je energija bolnika svojevrsten 16

februar 2020

medicinski dejavnik pri vseh boleznih in bolezenskih stanjih brez izjeme. Na to doslej nismo bili pozorni. Vendar dejstvo je tole: z več energije v telesu sledi bolj intenzivna zdravilna reakcija

in bolj uspešno zdravljenje. Spet velja poudarek, da govorimo o medicini v celoti. Osrednji dejavnik, ki sprošča 95 % energije v telesu, je ubikinon Q10. To epohalno spoznanje je vodilo Medicinsko fakulteto na Columbia University v New Yorku, junija 2018, da so se odločili, da s svojimi najboljšimi kadri tako z inštitutov kot s klinik soorganizirajo Svetovno konferenco o Q10. To se je zgodilo prvič v večdesetletni zgodovini na področju Q10, je pa vsekakor rezultat spoznanja, da v teh letih soustvarjamo nove preboje v uspešnosti farmakoterapije na celotni fronti med zdravjem in boleznimi. Kaj so dosegli? Izjemna je racionalizacija denimo bolnišničnega zdravljenja; v stroškovnem smislu se stroški racionalizirajo tudi za 40 %! Ti dosežki, na primer v Skandinaviji, ne gredo čez noč, ampak dogajajo pa se – in pomenijo pridobitev za vse. Tudi seveda za zdravstvo, pri čemer racionalna potrošnja zdravil zaradi tega ne upada (staranje prebivalstva). Ključno pri tem pa je zagotavljanje kvalitetnih artiklov. Razred Bio-Qinon Pharma Nord je na omenjeni svetovni konferenci v


primerjalni študiji med 6 največjimi blagovnimi znamkami na svetu vidno izstopal po učinkovitosti (glej sliko na str. 16). Bio-Qinon Q10 z vit. B2 v Sloveniji imamo in poznamo, dobi se v vseh lekarnah po Sloveniji, razen v mreži Ljubljanskih lekarn. Pa tudi

v specializiranih trgovinah širom po državi se ga dobi. Tu je velika priložnost posameznikov, da sami pripomorejo k večji kvaliteti lastnega življenja. Naša dolgoletna izkušnja je, da z Bio-Qinonom Q10 z vit. B2 vsa nadstropja v telesu delujejo bolje.

2. zgodba: Bio-Selen+Cink

Primerjava vsrkljivosti 10 različnih vrst selena Selen je naslednja velika zgodba. Spada med primarne antioksidante, njegova osrednja vloga je, da je pomemben za imunski sistem. Poleg tega ima tudi močno čistilno funkcijo. S tem, ko ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, je selen dejavnik, ki je vpliven pri vseh boleznih. Marsikje, tudi v Sloveniji ga je premalo. V pitni vodi je Svetovna zdravstvena organizacija opredelila standard 10 mikrogramov na liter, pri nas pa ga je v pitni vodi 0,5 mikrograma na liter.

Po liniji »voda – zemlja – rastline – živali« ga je tako premalo v vseh živilih in ocena je, da ga tudi z uravnoteženo in pestro prehrano dobimo samo tretjinsko glede na potrebe. Razpoložljivost selena za imunski sistem zmanjšuje omenjena čistilna funkcija (selen se porablja za čiščenje težkih kovin, ki smo jim izpostavljeni). Omejevalni dejavnik je še staranje ljudi, saj se v tretjem življenjskem obdobju značilno zmanjša zmogljivost vsrkavanja vseh hranil in tudi selena, ki pa

ga je že tako in tako premalo. Posledice? Pravzaprav se o njih premalo pogovarjamo. Manj selena – slabše delovanje imunskega sistema – sledi večja obolevnost. Zgled: podatki, ki sledijo, so preverjeni, potrjeni s strani vodilnih mednarodnih inštitucij (SZO npr.). Ko je v krvi dovolj selena, je pojavnost raka v celoti v primerjavi s tistimi, ki imajo selena premalo, za 37 % manjša, od tega je raka na pljučih za 46 % manj, raka na debelem črevesu in danki za 58 % manj, upad raka prostate je 63 % itd. Tudi glede umrljivosti zaradi raka je podobno. Če je selena dovolj, je umrljivost za 50 % manjša. Podatki so presenetljivi, podobno veljajo tudi za druge bolezni, na primer za viroze, prehlade itd. Zagotovo so verodostojni. Razvidno je, kaj imamo na dosegu roke. Spet je izjemnega pomena kvaliteta izdelka, Bio-Selen+Cink iz Pharma Nord je že tretje desetletje po učinkih vodilni v svojem razredu (glej sliko - temnozelena barva je BioSelen+Cink). V Sloveniji ga poznamo že dve desetletji in dobi se v vseh lekarnah in bolje založenih specializiranih trgovinah, razen v mreži Ljubljanskih lekarn. Tudi pri Bio-Selen+Cinku je velika priložnost posameznikov, da sami pripomorejo k večji kvaliteti življenja. Številne, več kot dvajsetletne izkušnje v Sloveniji potrjujejo boljše delovanje imunskega sistema pri jemanju Bio-Selen+Cinka.

Za dodatne informacije smo vam na voljo: www.micmenges.com na telefonskih številkah: 01 729 1382, 041 769 544 Lahko nam tudi pišete na naslov: MIC Mengeš d.o.o., Slovenska 30 1234 Mengeš februar 2020

17


VEČ KOT ZGOLJ VADBA

Joga je za vsakogar Ana Kersnik Žvab, mednarodno priznana jogistka, pisateljica knjižnih uspešnic in TV voditeljica

Najpogostejši stavek, ki ga slišim je: »Joga ni zame, saj nisem gibčen/gibčna«. Ta stavek je napačen. Joga je namenjena temu, da se izboljša gibljivost. Prav tako mnogi pogosto rečejo: »Joga je zame dolgočasna«. Joga ni dolgočasna, a je namenjena poglabljanju vase in spoznavanju svojega telesa. Pomembno je, da se ti miti razbijejo, saj joga lahko pripomore k boljšemu počutju in zdravju ter k bolj pozitivno usmerjenemu pogledu na svet.

V tem norem ritmu in usklajevanju službenih obveznosti in osebnih dogodkov, je težko najti čas zase in joga nam pri tem pomaga. Joga na Zahodu je drugačna kot na Vzhodu. Kljub temu da se na vadbi joge izvajajo dihalne tehnike, tehnike sproščanja, meditativne tehnike, je joga še vedno bolj poznana kot telovadba oz. vadba, čeprav je mnogo več. Joga je način poglabljana vase 18

februar 2020

in odkrivanje notranjega sveta s pomočjo asan, telesnih položajev. Joga je za vsakogar pa je tudi moto nove televizijske oddaje TV Devayani. Zakaj se vedno več ljudi odloča za jogo? Beseda "joga" izvira iz sanskrta in pomeni povezati, združiti. Danes je joga eden najbolj celovitih in univerzalnih sistemov, načinov življenja oziroma pogledov

na svet, človeka, vsa živa bitja, ki uči, da je vse v vesolju neločljivo povezano ter da lahko samo skozi spoznanje in doživetje te celovitosti vzpostavimo svoj notranji mir in srečo. Naše prvo bogastvo je kvalitetno zdravje. Vadba joge v nas vzpostavlja harmonijo telesa, uma in duše. Preko telesnih položajev (asan), dihalnih vaj (pranajam), sproščanja, meditacije in drugih


tehnik ter zdravega prehranjevanja in pozitivnega načina mišljenja nas vodi do celostnega zdravja, umiritve duha, do notranje harmonije, dobrega počutja in spoznavanja samega sebe (popotovanje v notranji svet). Mnoge od znanj joge je potrdila sodobna znanost in danes številne ugotovitve priznanih medicinskih in drugih strokovnih ustanov po svetu potrjujejo, da je joga orodje za ohranjanje dobrega psihofizičnega počutja v stresnem vsakdanjiku. Kako zelo je joga zaželena v sodobnem življenjskem tempu, pa zagotovo potrdijo številke, saj se milijoni ljudi s pomočjo joge posvetijo svojemu zdravju in sprostitvi. Pozitivni učinki joge Joga pripomore k zdravemu telesu, prav tako zdravi dušo, skrbi za obvladovanje misli, razvoj moralnih in etičnih vrednot, poglobljeno možnost meditacije, zavedanje in obvladovanje telesa, obvladovanje lastne energije. Pozitivni učinki joge kot fizične vadbe pa so predvsem, da joga uravnava živčni sistem, umirja srčni utrip, uravnava prebavo, uravnava hormonski sistem, izboljšuje imunost, izboljšuje koncentracijo in koordinacijo, izboljša spomin in poskrbi za celostno počutje in zdravje vsakega posameznika. Komu je namenjena joga? Ta članek je namenjen temu, da se jogo približa čim večjemu številu ljudi,

saj še vedno se joge drži ogromno mitov in nepravilnih trditev, ki vplivajo na odločitev posameznikov za obisk joge. Joga je še vedno, kot že rečeno poznana le kot vadba, kljub temu da je veliko več. Sama opažam, da se vedno več ljudi odloča za jogo, saj saj želijo najti stik s samim seboj in na novo spoznati svoje telo. Najti svojo notranjo srečo in pomirjenost s samim seboj, to je zagotovo vodilo, ki bo v letu 2020 prišlo prav tako na poti osebnih uresničitev, kot tudi na karierni poti. Prav tako ne pozabite, da pri vsaki zadevi, ki se je lotimo, je enkrat prvič in ne smemo pritiskati nase, da bomo že prvič osvojili in dosegli vse. Za vse je potreben čas. Za boljše spoznavanje z jogo in predvsem z inovativnim konceptom Srčna joga, pa sem hvaležna, da se je ponudila priložnost, da lahko svoje znanje delim ne le v svojih knjižnih delih, temveč tudi na televiziji. Vsi, ki bi se radi pobližje spoznali z jogo, naj vas povabim k ogledu televizijske oddaje TV Devayani, ki pa bo kmalu dostopna tudi na youtube kanalu TV Devayani. Oddaja je namenjena deljenju kvalitetnega znanja o jogi in drugih tehnikah, ki izboljšajo življenje posameznika. Ker delujem mednarodno, pa bo dostopna tudi v tujih jezikih. Želim vam, da se prepustite jogi in se v njej preizkusite. Tako kot pravijo, vaja dela mojstra in mojster dela vajo. Z redno prakso joge, postanejo asane lažje in tudi bolj se lahko poglobite vase. februar februar 2020 2020

19


HRANA ZA ZALJUBLJENE

Recept za sladico zaljubljenih Marjetka Založnik, strokovnjakinja za zdravo prehrano

Se pripravljate, da bi sami skuhali in pripravili romantično večerjo? Ni se treba truditi z zahtevnimi jedmi. Dovolj je, da odprete steklenico vina, prižgete svečke in romantično glasbo. Včasih je potrebna le malenkost, da naredi čudež … Specite najljubše pecivo svoje ljubljene osebe, saj boste s tem vaši najdražji osebi pokazali, da vam je zanjo res mar. V peko je namreč treba vložiti kar nekaj časa in truda.  Tudi če sladica ne bo popolna, ne pozabite, da je namen tisti, ki šteje.  Ponujamo vam dve ideji. Preprosti kombinaciji, ki vedno prepričata.

Sveže jagode, prelite s slastno čokolado. Jagode in čokolada Sestavine:

Bela čokolada in maline Sestavine: • 150 g svežih malin • 4 žlice želirnega sladkorja • 150g grškega jogurta • 125 g mascarpone sira • pol zavoja naravne arome limone

Bel čokoladni mousse Sestavine: • 250 g bele čokolade

• 5 50 g svežih jagod • ¼ skodelice stopljenega kokosovega olja • ¼ skodelice kakava v prahu • 2 mali žlički agavinega sirupa

Postopek: Stopljeno kokosovo olje zmešamo s kakavom in agavinim sirupom. Jagode, ki smo jih prej hranili v hladilniku, pomakamo v tekočo čokolado in jih odlagamo na papir za peko. Postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi in presenetimo svojega dragega ali drago.

20

Mousse iz bele čokolade z malino

februar 2020

• 2 jajci • 2 žlici kokosovega sladkorja • 2 žlici kokosovega mleka • 150 ml kokosove smetane

Dekoracija: • maline • nastrgana bela čokolada

Postopek: 1. Najprej se lotimo priprave spodnje plasti iz malin. 2. Maline in želirni sladkor mešamo v kozici, da zavrejo ter jih damo na hladno, da se ohladijo.

3. V drugi posodi zmešamo grški jogurt, mascarpone ter limonino aromo. Ko so maline ohlajene, v maso dodamo še to. 4. Vse skupaj nadevamo v kozarčke do polovice in damo v hladilnik. 5. Naredimo še mousse iz bele čokolade. Ločimo beljake in rumenjake. 6. Beljake stepemo v čvrst sneg in med mešanjem dodamo 1 žlico kokosovega sladkorja. Ko je stepen, ga damo na stran. 7. Kokosovo smetano stepemo in jo damo na stran. 8. Rumenjake, 1 žlico kokosovega sladkorja in kokosovo mleko stepamo nad paro, odstavimo, dodamo na koščke narezano belo čokolado in mešamo, dokler se čokolada ne stopi. Vse skupaj ohladimo na sobno temperaturo. 9. Nato v zmes na rahlo vmešamo sneg in kokosovo smetano. 10. Maso nadevamo v kozarčke, po vrhu pa okrasimo z malinami in nastrgano belo čokolado. Kozarčke do postrežbe hranimo v hladilniku.


Torras pomaga pisati zgodovino čokolade. Zgodba naših čokolad se je pričela že leta 1890 v osrčju Španije. Želimo potešiti čokosladnost vseh, ki želijo okus dobre in prave čokolade, a ne želijo ali ne smejo uživati glutena ali sladkorja, jim ogromno pomenijo najkakovostnejše sestavine ali pa želijo enostavno uživati v odlični čokoladi.

februar 2020

21


IMUNSKI SISTEM

Pomagajmo krepiti obrambo telesa

Veronika Bilban

V tem hladnejšem obdobju oziroma zimskem času se veliko govori o krepitvi imunskega sistema, ki je v našem telesu odgovoren za vzpostavljanje obrambnega zidu pred škodljivimi virusi in bakterijami. Da bi uspešno opravljal svojo funkcijo, ne smemo pozabiti na vnos izjemno pomembnih vitaminov in mineralov. Se sprašujete, kateri so to? Zdrav imunski sistem se vzpostavi le, če ima zadostno merico vseh vitaminov in mineralov. Ne pozabimo tudi na pomen dobrega, kvalitetnega spanca in zmernega gibanja. Naj vam jih ne primanjkuje! Vitamini A, C in E so močni antioksidanti, ki pomagajo telesu, da se uspešneje bori proti vnetjem. Za zadosten vnos vitamina A posezite po živilih z visoko vsebnostjo karotenoidov (korenček, sladki krompir, buča …). Vitamin C se ne nahaja le v citrusih (pomaranča, grenivka, limona …), ampak tudi v zeleni listnati zelenjavi, papaji, jagodah, medtem ko imajo visoko vsebnost vitamina E mandlji, sončnična semena, lešniki,

22

februar 2020

arašidi … Odločilnega pomena za delovanje imunskega sistema je tudi vitamin B. Vitamin B12 na primer pripomore k normalnemu razvoju rdečih krvnih celic, pomaga metabolizmu pretvoriti hrano v energijo, zaradi česar ohranjamo naše telo v dobri formi. Železo pomaga prenašati kisik do celic, medtem ko naj bi cink sodeloval pri nadziranju vnetij v telesu. Selen je odgovoren za upočasnitev prekomernega odziva na nekatere agresivne oblike bolezni. Med drugim ga najdemo v česnu, brokoliju, sardelah, tuni, brazilskih oreščkih in ječmenu. Nekoliko težje je s hrano pridobi-

ti zadostno mero vitamina D, zato ga mnogi dodajajo s prehranskimi dopolnili. Pomaga, če se nastavljate sončnim žarkom ali če uživate več lososa, tun in sardin. Folno kislino najdemo v fižolu, grahu ter listnati zeleni zelenjavi, pšeničnih kalčkih … Še posebej je pomembna za nosečnice oz. tiste, ki bi rade zanosile, saj sodelujejo pri nastanku snovi, ki v telesu pomagajo v mnogih funkcijah. Folati so namreč med drugim pomembni pri nastajanju novih celic in pri procesu celične delitve. Skrbite za uravnoteženo prehrano, saj boste le tako lahko ohranili vaše zdravje in dobro počutje.


EN

G

V skrbi za imunski sistem celotne družine

JE

ZA VSE

ERACI

Za krepitev imunskega sistema pretežno lahko poskrbimo zlasti z ustrezno in uravnoteženo izbiro živil, zadostnim vnosom tekočine ter veliko kakovostnega spanca. Preventivno lahko svojo rutino okrepite z izdelki Gelée royale z vitamini, ki smo jih v Medexu skrbno razvili posebej z mislijo na vas. Zato svojemu življenjskemu stilu in z njim povezanim potrebam prilagodite tudi izbiro pravega matičnega mlečka iz linije Gelée royale z vitamini.

KAJ JE MATIČNI MLEČEK?

Matični mleček je izloček žlez mladih čebel dojilj, starih od pet do dvanajst dni, s katerimi prve dni razvoja hranijo ličinke, da se te lahko razvijejo v čebele. Čebeljo kraljico - matico pa z matičnim mlečkom hranijo njeno celotno življenje.

GELÉE ROYALE SUPER

E LOŠK IZ EKO LAVE PRIDE

KAPSULE

BIO GELÉE ROYALE FORTE

www.medex.si

KAPSULE

E LOŠK IZ EKO LAVE PRIDE

BREZ KONZERVANSOV, BARVIL IN UMETNIH AROM februar 2020

23

Na voljo v izbranih lekarnah, specializiranih prodajalnah, Tuš drogerijah in prodajalnah DM ter na www.medex.si. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembno se je držati smernic zdravega načina življenja.


ZDRAVJE

S prehladi še ni konec Strokovnjaki menijo, da kljub precej višjim temperaturam kot smo jih vajeni v januarju in februarju, se zimske nadloge še ne bodo poslovile. Temperature se bodo še spustile pod ničlo in tudi s prehladi še ni konec. Le-ti nas pestijo praktično vsako leto in tokrat ni prav nič drugače. Bojda glavna sezona gripe šele prihaja …

Letos so do sedaj večinoma zbolevali otroci v šolah, šolske klopi so bile tako prazne, da so združevali učence več razredov v enega. Tudi kolektivi v podjetjih so oslabljeni, saj zbolevajo tudi odrasli. Še posebej gripa je lahko smrtno nevarna za starostnike ali tiste z oslabljenim imunskim sistemom oziroma kronične bolnike. Tudi letos je ta virus v Sloveniji že zahteval nekaj smrtnih žrtev. Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo na pomen higiene rok, ki je ključnega pomena za vzdrževanje zdravja in 24

februar 2020

preprečevanje bolezni. Prav tako strokovnjaki priporočajo gibanje na svežem zraku, prezračevanje prostorov in čim manj zadrževanja na javnih površinah, kjer je veliko število ljudi (na primer zdravstveni domovi, nakupovalna središča …). Gripa se prenaša s kužnimi kapljicami, zato se je smiselno izogibati neposrednim stikom s tistimi, ki imajo simptome. Včasih pa se zgodi, da mnogi prehitro postanejo zaskrbljeni, saj niso prepričani ali gre za navaden prehlad ali gripo. Oboje je posle-

dica virusnega obolenja, a kljub temu obstajajo razlike med enim in drugim. Vsi simptomi gripe se pojavijo hkrati ter običajno vztrajajo en teden: visoka vročina, suh kašelj, precej močne bolečine v mišicah in glavoboli, medtem ko se simptomi prehlada pojavljajo postopoma. Virus gripe je torej običajno precej bolj intenziven in pride iznenada. Ljudje se na viroze odzovemo individualno; nekdo bolezen težje prenaša, nekdo lažje. Prehladi in gripe trajajo približno sedem do deset


dni. Kadar po tem času še vedno niste v redu, se morda razlog skriva drugje – v alergiji, sinusitusu ali kakšnemu drugemu vnetju … Kadar gripi ali prehladu ne moremo ubežati, temveč se z njima soočamo, je priporočljivo, da ostanemo doma (in ne širimo virusa na ostale), pijemo dovolj tekočine, se ne naprezamo, ampak veliko počivamo ter pomagamo imunskemu sistemu, da se okrepi. Moč domačih receptov Na voljo je precej pripravkov, načinov, metod, izdelkov, s pomočjo katerih se lahko obvarujemo pred prehladi in gripo. Mnogo je takšnih, ki nam lajšajo tegobe, potem ko že zbolimo. Nedvomno pa ne bomo storili napačno, če bomo kdaj prikimali tudi izkušenim, starejšim osebam, ki so v preteklosti v večji meri znale prisluhniti sebi in predvsem naravi. Ta nam daje ogromno priložnosti za odpravljanje zdravstvenih težav, le prisluhniti ji moramo in jo sprejeti. Ponujamo vam nekaj nasvetov Zelo priporočljivi zimski sopotniki so smutiji. Pri njihovi pripravi lahko uporabite neskončno veliko domišljije, saj je možnih ogromno kombinacij. Prijeten za vaše zdravje in tudi za vaše brbončice je smuti, pripravljen iz svežega ananasa, ingverja in limone. V mešalniku mešanici nato dodajte še med in le še: na zdravje! Ne boste zgrešili niti takrat, če boste pripravili napitek iz klementin, banan in kokosovega mleka. Rdeča pesa vsebuje veliko betanina, snovi, ki pomaga ščititi celice in preprečuje vnetja v telesu. Če jo boste kombinirali s špinačo, ki se ponaša z visoko vsebnostjo C vi-

tamina in zmesi dodali še zelena jabolka, boste dobili okusen sok in močno orožje za dvig imunskega sistema. V hladnejšem obdobju leta je skorajda nujno imeti doma ingver in limono, ki umirjata kašelj, prehlad, medtem ko med umirja vneto grlo. Vsak dan si lahko pripravite toplo limonado z dodanim ingverjem in medom. Pijte jo po požirkih in ob njej uživajte z zavedanjem, da delate uslugo svojemu zdravju. Proti gripi in prehladu se boste uspešno borili še s česnom. V prvem koraku pripravite sladkorni sirup, in sicer tako, da pokuhate enako količino vode in sladkorja. Ko se

zmes zgosti, odstavite z ognja. Počakajte nekaj minut ter dodajte na drobno narezan ali sesekljan česen (količinsko ga naj bo za polovico sirupa). Primerno shranite v steklen kozarec, ki ga postavite v hladen in temen prostor. Priporočljivo je, da mešanico nato dvakrat ali trikrat dnevno raztopite v ustih, in sicer po eno ali dve žlički. Veste, kaj vedno dobro dene, kadar se ne počutite povsem v redu? Piščančja juha! Preverjeno domače zdravilo – tako za telo kot za dušo. Pocrkljajte se z njo, še bolj pa bo teknila, če vam jo bo skuhaja ljubljena oseba. februar 2020

25


FENG ŠUJ IN PREHRANA

Priprava živil po jin in jang postopku Tia Kemperle

Helena Golenhofen, svetovalka za feng šuj, nam je pojasnila nekoliko drugečen pristop k izbiri in pripravi hrane. Med drugim je opisala nekaj smernic, ki bi jim naj sledili ter poudarila, da moramo tudi pri prehranjevanju poskrbeti za ravnovesje jin in jang energije.

Feng šui najpogosteje povezujemo z urejanjem prostorov, ampak sega tudi na druga področja, kajne? Feng šuj je več tisoč let stara veda o oblikovanju življenjskega prostora (okolice in notranjosti). Svoje korenine ima v kitajskem pogledu na vesolje, kjer lahko vse stvari opišemo z energijami. Vsako mesto, kjer se nahajamo in vsak predmet, ki nas ob26

februar 2020

daja, oddajata določeno energijo, ki vpliva na naše zaznavanje in dobro počutje. S pomočjo različnih metod lahko te energije analiziramo, nato pa tudi korigiramo, če so v neravnovesju. V klasični feng šuj sodi, poleg oblikovanja življenjskega prostora, še kitajska astrologija, kjer določimo energije človeka, izračunamo ugodne dneve

ali preverimo kompatibilnost z drugimi osebami. Kitajski horoskop (Bazi Suanming) nam je tudi v pomoč pri določanju, kakšna prehrana nam ustreza ali škoduje. Če se osredotočiva na feng shui in prehrano, katerim smernicam moramo slediti, kako naj zagotovimo optimalno dobro počutje in ohranimo naše zdravje?


S hrano v telo vnesemo energijo: kakršna je hrana, takšno energijo dobimo. Če zaužijemo premalo energije (70 % s hrano in 30 % z dihanjem), potem telo zboli. Zahodnjaki vemo, da je vsebnost vitaminov, mineralov, encimov, maščobnih kislin itn. v živilih zelo pomembna, manj pa se zavedamo pomena energijske vrednosti živil. S tem ne mislim na kalorično vrednost, ampak na snovi, ki hrano naredijo »živo«, nam pa dajejo energijo. Kaj moramo upoštevati pri prehrani? • Kakšne so naše energijske potrebe telesa (smo energijsko bolj topli - jang, ali bolj hladni - jin). • V kakšnem letnem času se nahajamo: pozimi kuhamo predvsem živila, ki nas grejejo (imajo malo vode), poleti pa živila, ki nas ohladijo (imajo dosti vode). • Uporabljamo čim več živil, ki rastejo v naši okolici ter sezonska živila. • Največji delež na vašem jedilniku naj predstavljajo nevtralna živila. Zelo mrzle in zelo hladne jedi naj bi bile bolj izjema, ki jih serviramo samo v ekstremnih primerih (telo porabi preveč energije za uravnavanje temperature). Ali se razlikuje način prehrane osebe, ki ima v sebi veliko elementa vode, ognja, zemlje …? Seveda se razlikuje, saj sta voda in kovina hladna elementa (bolj jin), les in ogenj pa topla (bolj jang). Zemlja je nevtralna oz. je lahko toplejša ali hladnejša. Tistemu, ki je vedno vroče, ki se veliko poti in ima visok krvni tlak, nikakor ne ustrezajo energijsko vroče jedi iz elementa ogenj in les. Ljudje, ki jih stalno zebe, pa bi se morali ogreti z »ognjeno« hrano. Tako kot v feng šuju iščemo harmonično ravnoves-

je med jin in jang energijami, je tudi pri prehrani. Kako krepimo elemente les, ogenj, vodo, kovino, zemljo, da je potem naše telo v ravnovesju? Po sistemu petih elementov lahko vsako živilo razporedimo k enemu od elementov glede na obliko, okus ali barvo. Dobimo pet skupin: živila, ki delujejo hladno, osvežujoče, nevtralno, toplo in vroče. Osnovno razporeditev se lahko spremeni z načinom kuhanja (npr. kuhanje v pari je jin postopek, pečenje na žaru ali pečici je jang postopek). Kakšna hrana je priporočljiva v tem letnem času? Da nas ne bo zeblo, moramo jeseni in pozimi uživati termično topla in vroča živila (ker imajo malo vode), na primer hren, ingver, zelje, česen, poper, rožmarin, jagnjetino, mandlje, pogrejejo pa tudi postrv, jastog, losos in kaviar. Presna hrana in vsi kravji mlečni izdelki zelo hladijo, kar so v hladnih mesecih velika dodatna obremenitev za telo. Tisti, ki jih vedno zebe, ki imajo pogosto hladne roke in noge (tudi potne), bi morali torej uživati predvsem toplo in suho hrano. Najprej morajo poskrbeti za to, da jih ne zebe zaradi nizkih zunanjih temperatur, nato pa morajo proizvajati še toploto za prebavljanje (energijsko) hladne hrane. Če tega ne zmorejo, lahko pride do tvorjenja in kopičenja sluzi v različnih organih, kar bi morali upoštevati najkasneje pri prehladih, anginah in gripi in se takrat prehranjevati z jang živili. Vroča kurja juhica, ki se je počasi kuhala na štedilniku, nas bo prej spravila na noge, kot kilogram pomaranč. Citrusi pa so vseeno zelo zdravi, saj

vsebujejo veliko vitamina C, zato jih je priporočljivo uživati takrat, ko imamo vročino. Druga možnost pa je, da jih jangiziramo, segrejemo in tako kratkotrajno spremenimo njihovo termično delovanje. Vroča limonada z medom bo najprej delovala toplo, začeli se bomo potiti, potem pa se bomo dokaj hitro ohladili in nas bo začelo zebsti. Najboljše jo je torej spiti v postelji, s termoforjem pri roki. Pozimi lahko uporabljamo še druge kuharske metode, ki živila jangizirajo: peka na žaru, prekajevanje, pečenje, cvrenje, dolgo kuhanje v tekočini, uporaba toplih in vročih začimb, kuhanje v alkoholu. Če dajemo v lonce še sezonska živila, kot so krompir, repa, zelje, fižol, brstični ohrovt, meso, buče, čebula, hren, ribe, por in leča, nas nikoli več ne bo zeblo. V skrajni sili, če nas ne neha zebsti, pa dela čudeže ingverjev čaj. Nam lahko morda zaupate kakšen primer jedilnika, ki bo po feng šuju dobrodošel v teh zimskih dneh?

Zajtrk Ovsene kosmiče skuhamo skupaj z nasekljanimi mandlji, rozinami, cimetom, ščepcem soli in po potrebi zdravim sladkorjem ali medom. Zraven spijemo ingverjev čaj.

Kosilo Gosta juha iz pora. Piščanec popečen v ponvi ali na žaru, začinjen s timijanom, žajbljem in rožmarinom; solata: radič s toplim krompirjem.

Večerja Topli sendviči (s čim manj sira), pijača: rdeče vino ali kakav.

februar 2020

27


KLJUČ DO VITALNOSTI IN ZDRAVEGA SRCA

Zdravo srce je osnova zdravja Kaja Perme, mag. inž. prehrane

V sodobnem času se zaradi hitrega tempa življenja, pasivnega življenjskega sloga ter slabih prehranskih navad, vse več ljudi sooča s prekomerno telesno težo, debelostjo, visokim krvnim tlakom, povišanim holesterolom in posledično s srčno-žilnimi boleznimi. Kot dopolnilo k zdravljenju in za obvladovanje dejavnikov tveganja srčno-žilnih bolezni, se priporoča obogatitev prehrane z določenimi funkcionalnimi snovmi, kot so omega-3 maščobne kisline, koencim Q10, oljčni listi, česen … Pomen nekaterih naravnih učinkovin za srce in ožilje Dandanes je kot posledica vse večjega uživanja hitre in predelane hrane, zmanjšan vnos esencialnih omega-3 maščobnih kislin (kar 10-krat premalo) na račun povišanega vnosa omega-6, nasičenih ter trans maščob, kar zelo poveča tveganje za nastanek srčno-žilnih in številnih vnetnih bolezni. Omega-3 maščobne kisline so esencialne večkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih moramo v telo vnašati s hrano. Imajo številne pomembne vplive

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

28

februar 2020

na zdravje, saj zmanjšajo vnetne procese v telesu, uravnavajo krvni tlak, raven trigliceridov ter holesterola v krvi. Srčno-žilnim bolnikom, posameznikom s kroničnimi boleznimi (revmatoidni artritis, kronične bolezni črevesja ...) ter vsem, ki s prehrano ne zaužijejo dovolj omega 3 maščobnih kislin, priporočamo njihovo dodajanje v obliki omega-3 kapsul ali ribjega olja. Priporočen dnevni odmerek je 1000 mg (s čim višjo vsebnostjo EPK/DHK), za zdravljenje srčno žilnih bolezni pa tudi več. Naravna učinkovina, ki je prav tako

pomembna v medicini je česen, ki se v zdravilne namene uporablja že stoletja. Novejše raziskave so potrdile pozitivne učinke kompleksnih sestavin v izvlečku česna pri nevtralizaciji in zdravljenju dejavnikov tveganja za srčno-žilne kot tudi možgansko-žilne bolezni. Le-te imajo namreč močne antioksidativne lastnosti, zmanjšujejo vnetne procese, izboljšajo cirkulacijo krvi v kapilarah, kar je pomembno tudi pri sladkornih bolnikih, znižujejo raven holesterola, zmanjšujejo agregacijo trombocitov in tvorbo arterijskih plakov ter znižujejo krvni tlak.


Jesti in živeti zdravo Največje premoženje je zdravje, zato je naša dolžnost, da ohranimo telo v dobrem zdravju in dobri kondiciji. Če želimo biti zdravi in tako tudi izgledati, ni bližnjic – preprosto moramo jesti in živeti zdravo.

Najbolj celovita in raznovrstna ponudba ekoloških izdelkov. Več kot 4000 izdelkov v ponudbi. V Ljubljani in Kopru.

Pridru žite se Kalčkovi skupnost i!

POSEBNI POPUSTI ZA MLADE MAMICE, ŠTUDENTE IN UPOKOJENCE

Članstvo je brezplačno in brez obveznosti.

V Ljubljani: samopostrežni trgovini v BTC Cityju in na Celovški 268 ter trgovina na Trubarjevi 15 V Kopru: NaturaSi trgovina Kalček na Ljubljanski cesti 3 (nasproti stadiona Bonifika). februar 2020

29


ČREVESNI MIKROBIOM

reklamno sporočilo

Zmanjševanje pojavnosti alergij Barbara Bajc, terapevtka

Življenjski stil v razvitem svetu močno prispeva k porastu raznovrstnih alergij. Pri otrocih so najpogostejše astma, povečuje pa se število otrok s prehranskimi alergijami. Zdravje matere v nosečnosti in v času dojenja je izjemnega pomena

Moč DHK in EPK maščobnih kislin

Zdravje matere ključno vpliva na zdravje otroka. Temelj zdravja je uravnotežen črevesni mikrobiom, ki je povsem specifične sestave in pogojuje nagnjenost k posameznim boleznim. Porast škodljivih mikroorganizmov ga oslabi, črevesna sluznica izgubi zaščito, kar vodi do previsoke črevesne prepustnosti, vnetij, alergijskih reakcij in kroničnih bolezni. Za obnovo mikroboma je ključna sprememba prehrane in uživanje kakovostnih omega 3 maščobnih kislin, ki skupaj s probiotiki pripomorejo k vzpostavitvi zdravega ravnovesja v črevesju.

Študije dokazujejo, da uživanje ribjega olja z višjimi odmerki EPK in DHK maščobnih kislin med nosečnostjo lahko zmanjša občutljivost otrok na prehranske alergene in pojav atopijskega dermatitisa v otrokovem 1. letu starosti ter pojav astme med 3. in 5. letom. EPK in DHK sta ključni tudi za normalno delovanje možganov in njihov razvoj v vseh življenjskih obdobjih. Uživanje omega 3 maščobnih kislin je ključno za razvoj otroka v času nosečnosti, dojenja in v obdobju rasti, uživanje v nosečnosti pa je lahko en način preprečevanja pojava otroških alergij.

Nad alergije s sanacijo črevesja in vnetij Pojavnost alergij pri otrocih in odraslih se lahko zmanjša s celostnim pristopom. Najprej preprečimo stik z alergenom, nato obnovimo mikrobiom z vnosom prebiotikov (omega 3 maščobne kisline) in kakovostnih večstopenjsko fermentiranih probiotičnih pripravkov. Biodostopni polifenoli (kvercetin, kurkumin, reservatrol) v kombinaciji s ključnimi bioaktivnimi vitamini regenerijajo črevesno steno in okrepijo imunski sistem. Ob sočasnem zdravem življenjskem slogu se lahko nadejate trajnih izboljšanj.

517 489 719 841

Uglasite zdravje! Multi EM ferment ®

Večstopenjsko fermentiran eliksir z edinstvenim spektrom 31 Efektivnih mikroorgaizmov. 20 milijard EM v dnevnem odmerku. Uglasite mikrobiom!

Neotosil

2.750 mg Ω3 1.150 mg EPK, 1.000 DHK vsak dan! TOTOX < 5 Najvišja koncentracija omega-3 v naravni obliki trigliceridov.

Ciljno zasnovan kompleks biodostopnih polifenolov z bioaktivnimi vitamini.

30

Asta-Ω3

februar 2020

Posebna ponudba v februarju:

5% popust pri nakupu izdelkov iz objave na spletni strani www.eubioma.si, popust velja na oglaševane izdelke iz redne ponudbe, popusti se ne seštevajo. Pri spletnem nakupu vpišite kodo za popust: BOGZ0220


februar 2020

31


G&G vitamins

POIŠČITE NAS NA CELJSKEM SEJMU 13-15 MAREC 2020

prehranska dopolnila V

Bioaktivni vitamini B kompleks in folna kislina 5-mtHf

itamine skupine B sestavlja osem posameznih vitami­ nov. Čeprav je vsak od teh vitaminov po svoje dru­ gačen, jih poznamo pod izrazom “B kompleks”, skupaj sodelujejo pri številnih pomembnih funkcijah v telesu. Bioaktivna oblika vitamina pomeni, da telesu vitamina ni potrebno pretvarjati iz neaktivne v aktivno obliko, s čemer je zagotovljena njegova visoka biološka razpolo­ žljivost, kot tudi najvišja raven absorpcije. Folna kislina je član vitaminov B skupine in je pomembna za rast in razvoj ploda. Folat 5­MTHF je presnovno aktiv­ na oblika folne kisline, ki jo telo uporablja neposredno in je učinkovitejša od običajne sintetične oblike.

total amino

O

osnova zdravja je prehrana, osnova prehrane pa so aminokisline, ki so esencialni gradniki telesa. Velik del naših celic, mišic in tkiv je zgrajen iz beljakovin, te pa iz različnih aminokislin, zato so aminokisline zelo pomem­ bne za vsakogar izmed nas. Aminokisline imajo med drugim tudi pomembno vlogo pri prebavi, izgradnji krvnih celic, hormonov in številnih nevrotransmitorjev oz. živčnih prenašalcev, ki vplivajo na naše splošno razpoloženje ter dobro počutje. Optimalna mešanica 20 aminokislin je posebej obliko­ vana na podlagi strokovnih dognanj za optimizacijo po­ treb po dodatni oskrbi z aminokislinami.

osteoaiD komples in kolaGen ekstRa kompleks

N

ekatere spremembe povezane s starostjo, kot so gube in sivi lasje, so neizogibne. Nedavno je veljalo, da so neizogibne tudi spremembe mišic, kosti in sklepov. Ven­ dar nove raziskave kažejo, da je veliko dejavnikov pove­ zanih s staranjem posledica prehranskih navad in neak­ tivnosti, ter da si lahko s prehrano in izvajanjem telesne aktivnosti pomagamo pomembno zmanjšati tveganja, povezana s sklepi in kostmi.

32

februar 2020

telefon: 051 801 500 www.bio24.si

Izdelke poiščite v prodajalnah: Sanolabor. Tosama, Kalček, Norma in ekoloških trgovinah.


februar 2020

33


MEDIACIJA

reklamno sporoÄ?ilo

UspeĹĄna metoda reĹĄevanja konfliktov Tia Kemperle

Konflikti so neizbeĹžen del Ĺživljenja, a pomembno je, kako se jih lotimo reĹĄevati. VÄ?asih sami ne zmoremo in potrebujemo pomoÄ?, ki nam jo lahko nudijo tudi strokovnjaki s pomoÄ?jo mediacije. Proces je prisoten tako v druĹžinah, ĹĄolah, podjetjih, uporablja se v gospodarstvu, delovnem pravu, potroĹĄniĹĄkih sporih in ĹĄe bi lahko naĹĄtevali.

Mediacija kot oblika sporazumnega reĹĄevanja sporov ni nekaj novega, ne gre za trenutni oz. novodobni trend, saj se je zaÄ?ela pojavljati Ĺže v ĹĄestdesetih letih prejĹĄnjega stoletja v ZdruĹženih drĹžavah Amerike. Od tam se je dober glas o njenem uÄ?inku zaÄ?el precej hitro ĹĄiriti tudi po ostalih deĹželah v svetu, pri Ä?emer Slovenija ni bila nobena izjema. Mediacija ali posredovanje v sporu je proces, ki ga usmerja mediator in v katerega se sprte strani ali strani, ki imata doloÄ?eno sporno podroÄ?je ali vpraĹĄanje, vkljuÄ?ita prostovoljno z namenom iskanja reĹĄitve. UspeĹĄnost dogovarjanja ali pogovora je precej veÄ?ja ob podpori strokovnjaka, ki zna usmerjati vpleteni osebi k raz-

Zavod RAKMO

â&#x2014;? â&#x2014;? â&#x2014;? â&#x2014;?

jasnjevanju nesporazuma in iskanju skupne reĹĄitve. To mediator doseĹže s pogovorom, v okviru katerega osebe izrazijo probleme, Ĺželje in se aktivno vkljuÄ?ujejo v reĹĄevanje teĹžav. Naloga mediatorja ni zagovarjati eno in kritizirati drugo, temveÄ? zavzeti nevtralno drĹžo in se vsebinsko ne opredeljevati. Skrbi za sodelovanje med strankama, ki sta v sporu ter skuĹĄa na strokoven naÄ?in doseÄ?i odpravo nesoglasij. Glede na stopnjo zaostrenosti spora lahko loÄ?imo veÄ? vrst mediacije, in sicer kurativno (ko je spor Ĺže precej zaostren), preventivno (ko se hujĹĄe posledice lahko ĹĄe prepreÄ?i) in proaktivno (ki poteka v dobrih odnosih).

mediacija seminarji in delavnice usposabljanja za mediatorje programi za podjetja in ĹĄole

Ne glede na vrsto, pa mediator prispeva k temu, da je komunikacija Ä?imbolj konstruktivna in da udeleĹženci pridejo do Ä?imboljĹĄih reĹĄitev. SreÄ?anja, ki so lahko skupna ali/in loÄ?ena, potekajo ob vnaprej dogovorjenih terminih, vsebina teh sreÄ?anj pa je zaupna. Mediacija je uspeĹĄna takrat, kadar je doseĹžen sporazum oz. Ä?e sta udeleĹženca priĹĄla do za njiju sprejemljivega oz. pozitivnega izida. Ob pozitivnem zakljuÄ?ku se udeleĹženci z mediatorjem pogovorijo tudi o moĹžnih oz. potrebnih nadaljnjih korakih za udejanjanje doseĹženega sporazuma in z njim lahko ĹĄe ostanejo v kontaktu.

 

Parmova 53, 1000 Ljubljana â&#x201D;&#x201A; info@rakmo.si â&#x201D;&#x201A;01/436 41 17 â&#x201D;&#x201A; 040/731 431 â&#x201D;&#x201A; www.rakmo.si

34

februar 2020


Mojih 10

IZBERITE najljubše MEDEXOVE IZDELKE

kupujte ceneje

in KOLAGEN LIFT

MEMOAID

ZA SPOMIN IN KONCENTRACIJO

• vit. B5 (pantotenska kislina), ginseng in Memophenol™ • 30 kapsul

• Kolagen, hialuronska kislina in vitamin C • prah, 120 g

Mojih 10

Mojih 10

-20 % 9,59

-20 % 12,79

Redna cena: 11,99 ¤

Redna cena: 15,99 ¤

BIO GELÉE ROYALE FORTE

PROPOLIS C + Zn OSVEŽILEN NAPITEK ZA IMUNSKI SISTEM

• Propolis, vitamin C in cink v πumeËih tabletah • 80 g (2 x 10 πumeËih tablet)

• 1500 mg matiËnega mleËka + vit. C iz ekoloπke pridelave • 10 stekleniËk x 9 ml

Mojih 10

ZA IMUNSKI SISTEM

Mojih 10

-20 % 4,79

-20 % 12,79

Redna cena: 5,99 ¤

Redna cena: 15,99 ¤

PSYLLIUM Mg ZA DOBRO PREBAVO IN RAVNOTEŽJE ELEKTROLITOV

ZA ČVRSTO, ELASTIČNO KOŽO IN MANJ GUB

PLO©»ICA NATURE BAR

• Vlaknine z magnezijem in propolisom • 88,2 g (14 x 6,3 g)

ZA PRIGRIZEK NA POTI

• veË vrst • Medex • 40 g

Mojih 10

Mojih 10

-20 % 1,43

-20 % 7,99 Redna cena: 9,99 ¤

Redna cena: 1,79 ¤

Kuponi Mojih 10 veljajo samo v Tuš drogerijah od 10. 1. do 5. 4. 2020. Ponudba velja do odprodaje zalog. februar 2020

35


VILINSKI SIMBOLI

Energije, ki nas romantično povezujejo Maya Peron

Prebujati se začne narava, prvi zvončki pokukajo iz zmrznjene zemlje in drevje se prav počasi začne pripravljati na brstenje. Kamor se ozremo so srčki in trgovci nas prijazno opominjajo, da je čas, da svoji simpatiji izpovemo ali potrdimo svojo naklonjenost. Nekaterim je ljubezen smisel življenja, drugim “nepotrebna motnja”, a v resnici si je želimo prav vsi. Ima nešteto obrazov, izraža se na mnogo načinov, a prisotna je v vsakem in povsod, pa čeprav je včasih zaradi različnih vzrokov zakopana nekje globoko na varnem. Ker je februar mesec zaljubljencev in Sv. Valentin rožlja s svojimi ključi, bo danes na piedestalu romantična ljubezen. Večina si želi občutiti metuljčke v trebuhu in tisto prijetno vznemirjenje, ki spremlja začetke vsake romantične ljubezni. Dokler smo samske se sprašujemo, kje bomo sploh spoznale svojega princa, ki ga je vredno zapeljati, in moški, kje bodo našli princeso, ki jo bodo želeli osvojiti. Ko se zgodi, se običajno zdi, da je Amorjeva puščica priletela kot strela z jasnega, vendar to ni čisto res. Prav vse stvari, vsi procesi in odnosi, ki se nam dogajajo, so povezani z našo energijo in njeno frekvenco, zato sta v tej fazi lahko zelo v pomoč Vilinska simbola za ljubezen (Amar Nat) in privlačnost (Aurum Bei), ki jima lahko dodate še simbol novega začetka (Ilur Danai). Ko se nam “ljubezen” zgodi prvič, imamo občutek, da je to zdaj “tisto”, kar bo trajalo celo življenje. Resnica je nekoliko drugačna in ko prva zaljubljenost mine, se delo, ki pripelje do

36

februar 2020

prave ljubezni, šele začenja. Včasih je tako težko, da bi partnerja najraje poslali v tri krasne in vse skupaj pustili za seboj, a prav to, da tega ne storimo je dokaz, da nam je mar in osnova, na kateri prava ljubezen lahko raste in se poglablja. Potrebno je veliko volje in energije, da se zgradi trden odnos in Vilinski simboli so pri tem odlična energijska podpora. V partnerskem odnosu je potrebno veliko razume-

vanja (Vilinski simbol Mer Inlan), ogromno prave komunikacije, kjer drug drugega zares slišimo (simbol Ke Lin). Upati si moramo biti ranljivi, saj je to v ljubezni ena večjih vrednot, ki ima resnično vrednost in pozdravi še tako velike rane, za kar pa potrebujemo pogum (simbol Klas Nair), zaupanje (Elam LinI) in veliko nežnosti do partnerja in sebe (Vilinski simbol Lig Ulai). Brez potrpežljivosti (Astrab An) ne bo zdržal noben odnos, prijaznost (Ilor Bar) pa bo vnesla mir in harmonijo (Vilinski simbol Shani Taer). Odnosi zahtevajo veliko mero odgovornosti (Hag Razal), pa tudi odpuščanja (Ulur Barol) in prilagodljivosti (Del Kaire). Vse našteto nam da občutek varnosti, pripadnosti, sprejetosti, slišanosti in lastne vrednosti - da pa odnos s partnerjem ne bi bil zgolj neke vrste pogodba, potrebujemo tudi romantiko (Kaleina), čutnost (Peler Nim), lahkotnost (Tair Lahiri), privlačnost (Aurum Bei) in seveda ljubezen (Amar Nat). Naj vam drobne pozornosti, s katerimi partnerju izkazujete svojo pripadnost in ljubezen, ne predstavlja žrtvovanja in obveznosti, ampak se zavedajte, da je to pravzaprav največje darilo. Pozabite na strah in naj vam ne bo izpod časti narediti prvega koraka. Ljubezen ima svoja pravila. Vse simbole najdete v brezplačnem slovarju na www.vilinskisimboli.si


Revolucionarne metode za samozavestnejšo pomlad in poletje

Venus Legacy

Napredna 4D TM tehnologija za superiorni anti-ageing in preoblikovanje telesa! Klinično dokazano, s FDA certifikatom, povsem neinvazivno. Venus LegacyTM je revolucionarna inovacija medicinske kozmetologije, ki v obliki napredne 4D TM tehnologije združuje delovanje 4 različnih tehnologij. Gre za kombinacijo: · multipolarne radiofrekvencE (RF), ki zagotavlja neboleče, homogeno in globinsko segrevanje kožnega tkiva, s čimer poveča sintezo kolagena, spodbudi limfno drenažo, učinkuje lipolitično … · pulzirajočih elektromagnetnih polj (PEMF) z dokazanimi regenerativnimi učinki, ki se že več desetletij uporabljajo v tradicionalni medicini. Rezultat je spodbujanje stimulacije kolagena, intenziviranje delitve fibroblastov, spodbujanje naovaskularizacije ... · vari-pulsetm (VP) tehnologije prilagodljivega vakuma, ki pospešijo cirkulacijo in spodbudijo limfno drenažo, ter · real-time thermal feedback tehnologije termometra, integriranega v aplikatorje in grafikona za natančno spremljanje temperature kožnega tkiva, ki terapevtu omogoča zagotavljanje ustrezne temperature tkiva, optimalne za doseganje najboljših možnih rezultatov.

Do konca meseca aprila 2020 vam nudimo 15 % popust!

UltraShape TM Contour I ver3

EDINI V SLOVENIJI: UltraShape TM Contour I ver3 je revolucionarna neinvazivna metoda za oblikovanje telesa in trajno odstranjevanje maščobnih oblog. Storitev je namenjena moškim in ženskam z normalno do prekomerno telesno težo, odstranjuje pa predvsem maščobne obloge na trebuhu, stegnih in pasu. Postopek se izvaja pri strokovno usposobljenem medicinskem kadru in traja približno eno uro, klinični preizkusi pa dokazujejo, da trije tretmaji zmanjšajo obseg telesa do 8 cm. Sistem UltraShapeTM Contour I ver3 predstavlja dokazan terapevtsko fokusiran ultrazvok, ki je že desetletja varno in učinkovito rabljen v medicinskih postopkih in ima vgrajeno patentirano ultrazvočno tehnologijo, pri kateri se energija osredotoči na točno določeno globino podkožnega maščevja-raztrga ovojnicomaščobnih celic na treh globinah (8 mm,12 mm,20 mm). Zasnovana je tako, da uniči maščobno tkivo, okoliško tkivo (koža, žilice, živci in vezivno tkivo) pa ostane nepoškodovano. Akustični ultrazvočni valovi se skoncentrirajo v določeni točki in ustvarijo selektiven mehanski učinek. Mehanski (in ne termalni) efekt se ustvari zaradi optimiziranih akustičnih parametrov in pulzne oblike valov. V januarju 2014 je aparat pridobil FDA CLASS certifikat kot najbolj učinkovita tehnologija za trajno odstranjevanje maščobnih celic. Pulzi fokusirane ultrazvočne energije pretrgajo membrano maščobnih celic, njihova vsebina pa se razlije v limfni sistem, od koder ga telo varno odstrani s pomočjo metabolizma. Uničene celice izginejo za vedno!

februar 2020

37


PODZAVEST

Terapevtska hipnoza Zoran Vodopija, hipnoterapevt

foto: Matic Bajželj

VSE JE V GLAVI, slišimo od uspešnih ljudi. Pri sebi pa neuspešno iščemo ključ do sreče in zdravja. Kako torej priti do »tistega« v glavi, tega kar nam povzroča ujetost v neželene vzorce obnašanja, stopanja v odnose, čustvovanja, kar nam povzroča slabo počutje in tudi telesne bolezni? Podzavestni um deluje kot računalnik telesa. V podzavestnem umu se nahaja popolni spomin, ki hrani zapise celotnega bivanja človeka. Podzavestni um deluje po programih, ki pa se ustvarjajo že od trenutka spočetja, vse obdobje nosečnosti in intenzivno še v otroštvu do 10. leta starosti. Z učenjem in spoznavanjem novih vsebin pa podzavestni programi nastajajo vse človekovo življenje. Hipnoza je naravno sproščeno stanje telesa in zavestnega uma, v globokem sproščenem stanju uma pa nam je omogočen dostop do podzavestnih vsebin.

Pri terapevtski hipnozi imata klient in terapevt isti cilj, to je odpravo težave klienta. Za doseganje tega cilja je ključno medsebojno zaupanje in iskrena želja klienta po odpravi težave. Pri terapiji v hipnozi je najbolj pomembno poiskati neželeni program oziroma v podzavestnem spominu poiskati tisti trenutek, ko je neželeni program nastal. Tako lahko neželeni program učinkovito terapevtsko obdelamo oziroma spremenimo njegovo delovanje v želeni smeri. Terapevt se mora še prepričati,

ali ima neželeni program delovanja podzavesti morda več kot en izvorni dogodek. Če je izvorov več, je potrebno terapevtsko obdelati prav vse izvorne dogodke. Lahko se tudi zgodi, da spremembi, ki si jo zavestno želi klient, močno nasprotuje drugi del klientove podzavesti. Tudi tak odpor je potrebno ustrezno obdelati in ga izničiti. Zgolj »uvažanje« sugestij v hipnozi in v samohipnozi ni dovolj za učinkovito dolgoročno spreminjanje programov v podzavestnem umu.

DEJAVNOST: INDIVIDUALNE TERAPIJE TERAPEVTSKA HIPNOZA Zoran Vodopija s.p. Ozare 19, SLOVENJ GRADEC T: +386 31 623 306 E: terapevtska.hipnoza@t-1.si W: www.terapevtska-hipnoza.si

38

februar 2020

PREDAVANJA: Terapevtska hipnoza Terapevtska hipnoza v poslu Terapevtska hipnoza v športu Terapevtska hipnoza v osebni rasti


AlphaCBD_175x121mm.indd 2

31/01/2020 10:38

Novi

Renault ZOE Slika je simbolna. Renault Nissan Slovenija d.o.o., Dunajska 22, 1000 Ljubljana.

Z dosegom do 395 km*

Že za

159 €/mesec z 0,99 % obrestno mero

**

Prva najemnina 1.000 € Doba najema 36 mesecev Paket zimskih pnevmatik*** Električni skiro za prvih 50 kupcev *** *Doseg vožnje po WLTP (globalno usklajeni postopek testiranja za lahka vozila). **Izračun je narejen na dan 13.11.2019. Cena vozila ZOE Z.E. LIFE R110 L z že upoštevanim popustom, DDV ter maksimalno subvencijo Eko sklada v višini 7.500 € znaša 13.890 €. Mesečni najem za dobo 36 mesecev in skupno število 30.000 prevoženih kilometrov upošteva prvo najemnino v višini 1.000 € in 35 mesečnih najemnin v višini 159 €. Cena najema vključuje najem vozila in baterije, ni pa vključeno vzdrževanje vozila, obvezno ter kasko zavarovanje in ostale storitve. Ponudba velja v primeru istočasne sklenitve pogodbe o najemu baterije z RCI lizing d.o.o. in ni združljiva z drugimi promocijami Renault financiranja. Pred prevzemom vozila mora kupec pri eni od slovenskih zavarovalnic skleniti kasko zavarovanje za vozilo in baterijo (največ 1 % odbitna franšiza), ki vključuje tudi zavarovanje proti kraji. Pridržujemo si pravico do napak. ***Ob nakupu novega vozila prejmete tudi brezplačen paket zimskih pnevmatik. Prvih 50 kupcev novega vozila bo ob nakupu brezplačno prejelo še električni skiro. Več informacij o ponudbi, nakupu in pogojih nakupa je na voljo na renault.si.

renault.si

Avtohiša Malgaj d.o.o., PSC Ljubljana, Tržaška 108, 1000 Ljubljana Prodaja novih vozil Tel.: 01 20 00 550, Prodaja rabljenih vozil Tel.: 01 20 00 560, Servis Tel.: 01 20 00 570, E-mail: prodaja.renault.lj@malgaj.com, Odprto od pon. - pet. od 8.00 - 18.00 ure, sob. od 8.00 - 13.00 ure, ned. zaprto,

www.avtohisamalgaj.si

februar 2020

39


SMUČIŠČE CERKNO

reklamno sporočilo

Najboljše smučišče v Sloveniji! Kljub suhi zimi in neprimernim temperaturam, se lahko na smučišču Cerkno pohvalimo z odlično urejenimi smučarskimi progami. Smučišče Cerkno, ki je že šestič razglašeno za naj smučišče v Sloveniji, je pričelo z obratovanjem že v sredini decembra. Sodobna tehnologija in oprema prog s kar 100 snežnimi topovi namreč zagotavljata izdelavo tehničnega snega. V izogib dolgim vrstam, pa je Smučišče Cerkno opremljeno s kar dvema 6-sedežnicama in z najnovejšimi žičniškimi napravami v Sloveniji. Kakovostno smuko za vso družino dopolnjuje okusna kulinarična ponudba restavracije Alpska Perla. V gorski koči gostom strežemo klasične jedi, predvsem pa sveže pripravljene lokalne specialitete. Nočitev sredi zimske idile Razkošje Alpske Perle ob sončnih dneh ponuja edinstven pogled na slovenske vršace in Triglav, romantične noči sredi zimske idile pa so posejane z zvezdami. Poleg jutranje smuke neposred-

no s hišnega praga apartmaji v Alpski Perli ponujajo uporabo finskih savn, ogrevalnih prostorov za smuči in pokrita zasebna parkirišča. Počitnice za vso družino Smučišče Cerkno že od nekdaj velja za najbolj priljubljeno zimsko družinsko destinacijo. Za uresničitev želja vseh družinskih članov skrbimo v Hotelu Cerkno z obnovljenimi termami, otroškim bazenom, pestro izbiro savn in solno sobo. V restavraciji Hotela Cerkno lahko gostje izbirajo med široko ponudbo domače hrane, pripravljene iz lokalnih dobrot, pripravili pa smo tudi posebne menije za najmlajše. Obiščite nas na spletni strani in odkrijte vse.

Enostavno in prijazno do vseh DRUŽINSKO VESELJE

SMUČIŠČE CERKNO

Vaše počitnice bodo nepozabno in brezskrbno doživetje, saj poskrbimo tudi za detajle: • v spremstvu najboljših smučarskih učiteljev, na lepo urejenih in varnih smučarskih progah se bodo najmlajši naučili prvih smučarskih zavojev, • po ugodnih cenah na smučišču izposojamo kakovostno smučarsko opremo, • za najmlajše je na vrhu smučišča otroški poligon s sankališčem, • urejene pohodne poti v okolici smučišča, • gostom Hotela Cerkno je na voljo brezplačen SKI-bus.

Trudimo se, da bomo tudi letos upravičili naziv naj smučišča v Sloveniji po izboru obiskovalcev. 40

februar 2020


SLOVENSKO PODJETJE

reklamno sporočilo

Slovenski naravni materiali Slovenska postelja (www.postelja.com) je podjetje z dolgo tradicijo, saj poslujemo že od leta 1992, ko smo prevzeli del proizvodnje bivšega podjetja Sukno Zapuže, kjer tradicija predelave volne sega v leto 1825. Ukvarjamo se z ročno proizvodnjo različnih tipov ležišč, posteljnine in vzglavnikov. Izdelki so rezultat lastnega razvoja in tehnologij. Ležišče Anatomic TFK Konoplja ima na vrhu sestave konopljo, katera ima veliko pozitivnih lastnosti, ki pomagajo k boljšemu spanju. Material je zelo vzdržljiv, zato je življenjska doba dolga. Struktura konoplje je izredno zračna in samodejno uravnava temperaturo, kar je ključno za optimalno klimo na ležišču. Ekološka pridelava konoplje omogoči odsotnost umetnih snovi. Konoplja odpravlja težave z alergijami, ker je odporna proti pršicam, plesnim in bakterijam.

Model Anatomic TFK Comfort Plus vsebuje plast jezersko-solčavske pasme volne, ki jo predelujemo sami. Volna je odličen material za spanje, saj omogoča zajetno navzemanje in kasneje tudi odvajanje vlage, kar preprečuje, da bi se le-ta zadrževala med telesom in ležiščem. Kot dober naravni regulator temperature nam pozimi daje prijeten občutek topline, poleti pa vročine ne občutimo. Tehnologija, ki jo uporabljamo pri predelavi volne,

ohrani lanolin ter jo zaščiti pred molji in plesnijo. Predstavljena sta le dva modela iz naše široke palete izdelkov, ki vam jih ponujamo v naših prodajnih salonih po Sloveniji. Z našim strokovnim svetovanjem vam pomagamo izbrati najbolj optimalno ležišče za vas. Kot pravi naš slogan: »Zdravo spati, zdravo živeti …«, je izbira kvalitetnih naravnih materialov ključ do dobrega spanja in posledično zdravega življenja.

februar 2020

41


Vrhunski decentralni prezračevalni sistemi za novogradnje in sanacije

VEDNO MODRA IZBIRA

MILAN KUSTER direktor podjetja Lunos Za naše najmlajše družinske člane in njihov razvoj je svež zrak še toliko bolj pomemben. V otroških sobah je nujno potrebna svežina, primerna vlaga in pravilno razmerje med CO2 in kisikom. Optimalne bivalne pogoje lahko zagotovimo z vgradnjo decentralnega prezračevalnega sistema, kjer se zrak v celoti prefiltrira, hkrati pa ne prihaja do toplotnih izgub. Prezračevalni sistemi Lunos so otrokom nemoteči, saj je njihovo delovanje neslišno.

42 PE Ljubljana

februar 2020 080 73 13

PE Maribor

080 71 86

www.lunos.si


ANITA 32 / Medvode Moja 12 letna hčerka Jana se je pogosto prebujala med spanjem in pokašljevala, še posebej v zimskem času, ko zaradi mraza odpiranje oken ni bilo možno. Tudi sama sem občutila težji zrak v prostorih in oteženo dihanje. V trenutku ko smo vgradili prezračevalni sistem Lunos smo opazili razliko. Še posebej naša Jana, ki ji astma sedaj ne povzroča več toliko težav kot predtem.

MARIJA 40 / Laporje Danes vse več časa preživimo v zatesnjenih prostorih, spomladi je prezračevanje oteženo zaradi alergij, poleti zaradi vročine, pozimi zaradi mraza. Kot mati štiriletnega sinčka sem se tudi sama začela zavedati te problematike, še posebej, ker je moj Leon alergičen na cvetni prah in spomladi mu očke takoj postanejo solzne. Pri Lunosu so mi svetovali njihov e2 model s filtrom proti alergijam, zato odločitev ni bila težka. Montaža je bila hitra, ekipa strokovna (hvala g. Simonu in ekipi), z gotovostjo lahko zatrdim, da je v našem stanovanju ne samo boljši zrak, manj vlage, moj Leon porabi tudi manj robčkov :).

Ne pozab na prezra ite čevanje Po

skrbite za svoje zdra vje Odpravite odvečno vlago in p lesen Prihranite pri ogrevanju

PREZRAČUJEMO ŽE OD LETA 1959. februar 2020

43


VODNI FILTRI

reklamno sporočilo

Voda iz pipe ni tako čista kot si mislimo Voda je univerzalno topilo, ki na svoji naravni poti kroženja bolj ali manj raztaplja večino snovi s katerimi pride v stik. Tako se pri prehodu skozi zemeljske plasti onesnaži z različnimi pogosto zdravju škodljivimi snovmi, kot so pesticidi, težke kovine, bakterije in razni mikroorganizmi. Zaradi intenzivnega kmetijstva, industrije, povečane gostote poseljenosti prebivalstva in prometa se število in količina nevarnih kemikalij, ki pristanejo v vodi iz leta v leto povečuje. Tako smo v zadnjem stoletju v okolje spustili več kot 100.000 različnih sintetičnih snovi, ki v končni fazi vedno pristanejo v vodi. Med temi nevarnimi snovmi si posebno pozornost zaslužijo hormonski motilci, ki povzročajo težave že v izjemno majhnih količinah. Da gre za resnično veliko težavo, je priznala tudi WHO, ki je hormonske motilce označila kot »globalno grožnjo« za naš planet. Za dezinfekcijo vode upravljavec sistema za oskrbo s pitno vodo, pitni vodi doda še klor, ki tvori z organskimi snovmi, ki so vedno prisotne v vodi, rakotvorne spojine. Klor draži sluznico in uničuje zdravo črevesno floro. Pogosto prihaja na vodovodnem omrežju, ki je marsikje zastarelo in dotrajano še do nenadzorovanih okužb in onesnaženj vode.

44

februar 2020

Tako ni samoumevno, da priteče iz pipe čista pitna voda, ki je nedvomno edina tekočina, ki nemoteno dostopa do vseh celic in je kot taka osnova za dobro zdravje in vitalnost. Kristalno čisto vodo zagotavljajo naslednji vodni filtri, ki iz vode odstranijo več sto različnih onesnaževalcev. Dvojni vodni filter za hišo Big Blue Duplex Pro je zmogljiv vodni filter za temeljito filtriranje vode celotnega objekta, stanovanjske hiše ali stanovanja. Iz vode odstrani rjo, pesek, mivko, mulj, blato in 99,98 % delcev velikosti 5 mikronov, klor, slab vonj in okus, rakotvorne snovi, pesticide, azbest in težke kovine (svinec, živo srebro, kadmij, arzen itd.). Vodni filter Matrikx® + Pb1 0,5 mcr, podpultni je namenjen filtriranju vode v kuhinji. Iz vode odstrani klor, slab vonj in okus, rakotvorne snovi, pesticide, azbest, težke kovine (svinec, živo srebro, kadmij, arzen itd.), protozoanske ciste Giar-

dia, Cryptosporidium in enocelične organizme. Reverzna osmoza PurePro® EC105 Pro je namenjena filtriranju vode v kuhinji. Petstopenjski filtrirni sistem iz vode odstrani klor, slab vonj in okus, rakotvorne snovi (kloroform, trihalometane, PCB), pesticide, ostanke zdravil, hormone, hormonske motilce, azbest, svinec, živo srebro, krom, kadmij, baker, barij, radon, natrij, kalij, selen, fluoride, nitrite, nitrate, ciste, bakterije in viruse. Zagotavlja najčistejšo možno pitno vodo. Profesionalni medicinski Ionizator vode PurePro® JA-703 odlikuje najnovejša tehnologija sedmih s platino oslojenih elektrod iz 99,97 % čistega titana. Zagotavlja alkalno ionizirano vodo - močan naravni antioksidant z ORP celo do -700 mV, ki v telesu nevtralizira škodljive proste radikale in odpravlja zakisanost telesa. Alkalna ionizirana voda je najboljša možna voda za zdravje človeka.


februar

ZNAMKE ZDRAVJA

T: 01 724 68 68 E: velux@velux.si

www.velux.si

Najbolj celovita in raznovrstna ponudba ekoloških izdelkov v Ljubljani in Kopru.

Sedejev trg 8 | SI-5282 Cerkno T: +386 5 37 43 400 | F: +386 5 37 43 433 E: info@hotel-cerkno.si W: www.hotel-cerkno.si

Medex d.o.o. Linhartova cesta 49 A 1000 Ljubljana + 386 1 475 75 00 info@medex.si

Nakupuj čokolade prek spleta. www.torras.si

Informiramo na vseh naših kanalih, splet in tiskana izdaja;

ZA SAMO 16 EUR NA LETO www.solna-infra-kabina.si

Zavod RAKMO

Center za mediacijo

01/436 41 17 info@rakmo.si

www.rakmo.si SL OV EN SK I PR OI ZV OD.

Vizitka_48x35mm.indd 1

30/01/2020 15:42

georga 1/4 februar 2020

45


KRVODAJALSKE AKCIJE - FEBRUAR

brezplačna objava

Daruj energijo za življenje. Rdeči križ Slovenije vas vljudno vabi, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij v mesecu FEBRUARJU 2020 Šenčur – v športni dvorani 7.00-13.00 Primskovo – v domu krajanov 7.00-13.00 Preddvor – v domu starejših občanov 7.00-13.00 Hoče – v Osnovni šoli Dušana Flisa 7.30-10.00 Mozirje – v restavraciji Gaj 8.00-12.00 Vojnik – v osnovni šoli 7.00-10.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Zreče – v Hotelu Dobrava 7.00-12.00 Slovenske Konjice – v dvorani Konjičanka 7.00-13.00, 7.00-13.00 Radenci – v dijaškem domu Radenci 7.30-12.00 Šentjernej – v osnovni šoli 7.00-12.00 Podčetrtek – v večnamenski dvorani 7.00-10.00 Zagorje – v delavskem domu 8.00-14.00, 7.00-13.00 Pragersko – v osnovni šoli 7.30–10.00 Železniki – v osnovni šoli 7.00-13.00

03.02. 04.02. 05.02. 05.02. 06.02. 06.02. 07.02. 07.02. 10.02., 11.02. 12.02. 12.02. 13.02. 13.02., 14.02. 14.02. 17.02.

Škofja Loka – v osnovni šoli I. Groharja 7.00-13.00, 7.00-13.00 Vuzenica – osnovni šoli Vuzenica 7.30-12.00 Dramlje – v osnovni šoli 7.00-10.00 Škofja Loka – v osnovni šoli I. Groharja 7.00-13.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Cerkvenjak v Sl.goricah v osnovni šoli Cerkvenjak 7.00-13.00 Črnomelj – v osnovni šoli 7.30-11.00 Ormož – v Osnovni šoli Stanka Vraza 7.30-11.00 Kamnik – v kulturnem domu 7.00-13.00, 7.00-13.00 Radlje ob Dravi – v osnovni šoli 7.30-12.00 Gornji Grad – v osnovni šoli 7.00-11.00 Kranj – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Makole – v osnovni šoli 7.30-11.00 Opomba:

18.02., 19.02. 19.02. 20.02. 20.02. 20.02. 21.02. 24.02. 24.02. 25.02., 26.02. 26.02. 27.02. 25.02., 26.02. 28.02. 28.02.

Na odvzem krvi lahko pridete krvodajalci tudi v okviru delovnega časa transfuzijske službe.

Več informacij na www.bogastvozdravja.si/koledar-dogodkov Preverite stanje zalog krvi na www.daruj-kri.si.

Posebna ponudba! Revijo Bogastvo zdravja lahko na dom prejemate za samo 16 EUR. Za člane TUŠ kluba samo 11 EUR! Želite informacije in novosti s področja zdravega načina življenja prejemati mesečno na vaš naslov? Izpolnite spodnjo naročilnico in revija Bogastvo zdravja vas bo takoj po izidu pričakala v vašem nabiralniku za SAMO 16 EUR NA LETO. PO IZVEDENEM NAKAZILU VAM BOMO POSLALI AKTUALNO ŠTEVILKO REVIJE. Naročnino bomo po preteku avtomatsko obnovili za naslednje obdobje, razen v primeru pisnega preklica najmanj mesec pred potekom naročnine. Naročilnica zavezuje tako izdajatelja kot naročnika. Poštnino za tujino zaračunavamo posebej.

Ime in priimek* Številka Tuš klub kartice** Ulica in hišna številka* Pošta in poštna številka* Telefon*

El. naslov*

Datum*

Podpis*

*Vpis podatkov je obvezen

S podpisom potrjujem članstvo in veljavnost podatkov

**Vpis tega podatka je obvezen, če želite uveljaviti akcijsko ceno naročnine

Podatki za plačilo: Tridea, d. o. o., Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi, TRR: SI56 0233 8025 5035 985, sklic: 00 18-2001, znesek: 16 EUR S podpisom dovoljujem, da Tridea d.o.o. posredovane osebne podatke vzpostavi, obdeluje, vodi, vzdržuje, upravlja, uporablja in shranjuje za potrebe izpolnjevanja naročniškega razmerja in članske službe, skladno z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Navedene osebne podatke lahko Tridea d.o.o hrani in obdeluje do pisnega preklica  privolitve naročnika/plačnika. Na podlagi veljavnega zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, lahko posameznik kadarkoli zahteva popravek ali izbris podatkov, in sicer pisno na naslov: Tridea d.o.o, Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi. Naročniku/plačniku pripadajo vse pravice v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov ter v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov.

46

februar 2020


mo

j

p lu

l et o

un

am

® plus imm o in

s skozi celo

Aminoplus® immun je prehransko dopolnilo z izbrano kombinacijo aminokislin, vitaminov in mineralov. Vitamini C, B6, B12 ter cink, baker in selen imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vitamini C, riboflavin (vitamin B2), B6, B12 ter folna kislina in magnezij prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

brez laktoze

brez fruktoze

brez glutena

tudi za vegetarijance

7 vrečk

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav življenjski slog.

februar 2020

47


ODPRTA VRATA MANSARD Oglejte si in poiščite inspiracijo za urejanje svetle mansarde za prijetno bivanje. www.mansarda.si

48

februar 2020 VELUX Slovenija d.o.o. | Ljubljanska c. 51a, 1236 Trzin | 01 724 68 68 | velux@velux.si

Profile for Revija Bogastvo zdravja

BOGASTVO ZDRAVJA Februar 2020  

Monthly Magazine for Healthier Life

BOGASTVO ZDRAVJA Februar 2020  

Monthly Magazine for Healthier Life

Advertisement