__MAIN_TEXT__

Page 1

letnik 11 / februar 2021 / številka 112 / brezplačen izvod

www.bogastvozdravja.si na družabnem omrežju mailing

12 Privoščimo si obrazni fitnes 14 Otok ognja in ledu 18 Ko naše telo gori 22 Narava vselej ve, kdaj je pravi čas... 34 "Počil mi bo mehur!"


Uhajanje urina – težko spregovorite o tem? Vam kdaj »uide«, kadar zakašljate, se smejete ali skačete? Se kdaj znajdete v situaciji, ko morate kar naenkrat najti stranišče, ampak res takoj, v tistem trenutku? Uhajanje urina je, pa čeprav po kapljicah in ne glede na vzrok, za vsako žensko stresno. Pogosto občutek sramu prepreči, da bi takoj poiskale pomoč ali nasvet. Uhajanje urina oz. urinska inkontinenca je veliko pogostejši pojav, kot si morda predstavljamo. Dejansko se ena izmed treh žensk, starejših od 18 let, srečuje z nehotenim uhajanjem urina, vendar pa samo ena od devetih uporablja ustrezne pripomočke za zaščito pri uhajanju urina in ne higienskih vložkov.

Če imate težave z nehotenim uhajanjem urina, četudi samo po kapljicah, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ne čakajte vrsto let, da kapljice postanejo večji in resen problem. Za zaščito izberite kakovostne in diskretne pripomočke za inkontinenco, ki s svojo zračnostjo preprečujejo težave s kožo in sluznico, omogočajo visoko vpojnost in s tem dobro zaščito pred iztekanjem, predvsem pa ne vplivajo na kakovost vašega življenja.

Poznate drobno kapljanje ravno takrat, ko je to najmanj primerno? Ob smehu, kašljanju, športni aktivnosti? Ali pa komaj pridrobencljate do stranišča? Preizkusite predloge Abena Light, ki pomagajo pri težavah z nehotenim uhajanjem urina. Zračne, visoko vpojne, diskretne.

Stresna in urgentna urinska inkontinenca sta pri ženskah najpogostejši in predstavljata kar 90 % primerov. Stresna urinska inkontinenca je najpogostejša, urin uhaja ob telesnih naporih, kihanju, kašljanju, dvigovanju težjih bremen, poskokih, pri hoji po stopnicah navzdol ali hoji po hribu. Pri urgentni inkontinenci ali prekomerno aktivnem sečnem mehurju pa ženske začutijo nenaden pritisk in nujo po uriniranju, ni pa nujno, da ob tem pride do nehotenega uhajanja urina. Statistika pravi, da traja do 7 let, preden ženske poiščejo pomoč pri zdravniku, medtem pa si pomagajo na različne načine. Najenostavnejši in najpogostejši način je uporaba higienskih vložkov. Zakaj? Največkrat so že v domači kopalnici in zato najbolj enostavna rešitev, pa še nikomur ni treba razlagati o težavah z uhajanjem urina. Pa so higienski vložki pravilna izbira? Higienski vložki in predloge za zaščito pri nehotenem uhajanju urina izgledajo enako, prilepijo se na spodnje perilo in so namenjeni zaščiti pred iztekanjem. Je pa kar nekaj občutnih razlik: zgradba predlog za inkontinenco je prilagojena hitrejšemu vpijanju iztekajočega se urina, vrhnja plast predloge omogoča, da koža ostane suha, s čimer se zmanjša pojav vzdražene, pordele kože ali celo srbečice. Predloge za inkontinenco tudi nevtralizirajo neprijeten vonj, ki je pogosto pokazatelj težav z uhajanjem urina. Tudi vpojnost higienskih vložkov se ne more primerjati v vpojnostjo predlog za inkontinenco, ki imajo še dodatno vdelano zaščito pred iztekanjem urina.

 100-odstotna zračnost materiala – zmanjša možnost draženja kože

 Z izjemno vpojnimi materiali – dobra zaščita pred iztekanjem

 Tanke in diskretne – za vsakodnevno udobje

 Nordijski znak za okolje – prijazno do narave in vaše kože

Izdelke lahko kupite v lekarnah, specializiranih trgovinah z medicinskimi pripomočki, Tuš drogerijah ali na www.abena-helpi.si. Za več informacij in vzorce pokličite na brezplačno številko 080 22 53 ali pišite na info@abena-helpi.si. ABENA-HELPI d.o.o., Dobrave 7b, 1236 Trzin / Slika je simbolična.


februar

UVODNIK

Prva beseda Darjan Lapanje Mesec februar se bo v kratkem prevesil v sovjo drugo polovico, kar pomeni, da je dobra desetina novega leta že za nami. Čas res beži neizprosno hitro in nam narekuje oster tempo, ki smo mu tako ali drugače prisiljeni slediti. Pri tem pa je pomembno predvsem to, da ne

Letnik 11, številka 112, februar 2021

pozabimo nase in na tisto, kar nas osrečuje. S tem namreč lahko največ storimo tudi za

brezplačni izvod

svoje zdravje.

www.bogastvozdravja.si www.facebook.com/bogastvozdravja

Odločili smo se, da bomo prve štiri številke naše revije v novi sezoni posvetili štirim osnovnim življenjskim elementom – ognju, zraku, vodi in zemlji. Prva številka je tako že pred vami in to smo tematsko prepletli z ognjem. Ogenj nas, fizično ali v prenesenem pomenu, spremlja praktično na vsakem koraku. Je energija, svetloba, strast, ljubezen, zavzetost… skratka vse tisto, kar našemu življenju daje smisel in lepoto. Vse to smo poskušali zajeti v zanimive zgodbe, ki se skrivajo na naslednjih straneh. V goste smo povabili tri različne gostje in prav vse tri so zelo strastne pri tem, kar počnejo v življenju. V naši novi rubriki »drugačen pristop« boste tokrat spoznali vaditeljico obrazne joge in se poučili o tem, kaj obrazna joga sploh je. Med »srčnimi ljudmi« smo pozdravili za-

Izdajatelj: Tridea, d. o. o. Direktor: Ladislav Jerin Glavni in odgovorni urednik: Darjan Lapanje Revijo ustvarjajo: Miha Anžur, Aleksandra Lamut, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Mitja Pirc, Sara Sočan E-mail: urednistvo.bz@gmail.com Oglasno trženje: tridea.trzenje@gmail.com, tel.: 03 62 03 623

podali pa smo se tudi v svet in za vas pripravili reportažo z naše prve »zdravilne destinaci-

Fotografije: Shutterstock, iStock, Freepik, arhiv revije Bogastvo zdravja, arhiv SISTEMI in arhivi avtorjev

je«. Pozabili nismo niti na praznik zaljubljencev, niti na številne druge zanimive tematike, ki

Foto naslovnica: Miran Juršič

se tako ali drugače navezujejo na skrb za naše telesno in duševno zdravje.

Tehnično urejanje: SISTEMI oblikovalski studio

Seveda pa vam čisto vsega ne moremo izdati že na začetku. Vabimo vas, da prelistate

Tisk: Delo tiskarsko središče

naslednje strani, in obljubljamo vam, da se bo gotovo za vsakogar izmed vas, bralcev, naš-

Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo priposameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.« Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedene v oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja. Naročnik sam odgovarja za skladnost oglasa z zakonom. Nenaročenih besedil in drugih nenaročenih materialov ne vračamo.

res srčno vrhunsko plesalko svetovnega kova, ki ste jo gotovo prepoznali že na naslovnici,

lo nekaj zanimivega. Želimo vam prijetno branje in vam kličemo nasvidenje že čez mesec dni. V uredništvu namreč že nastaja nova, marčevska številka revije. Ta pa bo, to lahko obljubimo, že zadišala po pomladi.

februar 2021

3


VSEBINA

Od teme februar do teme

4

februar 2021

Ogenj

8

Ste zaljubljeni ali ljubite

10

Privoščimo si obrazni fitnes

12

Otok ognja in ledu

14

Razstrupljanje z vulkanskimi minerali

17

Ko naše telo gori ...

18

Učenje slovenščine je edinstvena izkušnja

20

Intervju: Narava vselej ve, kdaj je pravi čas ...

22

Zgodnje odkrivanje raka je ključno

28

"Počil mi bo mehur!"

34

Največ tvega, kdor ne tvega

36

Ste danes že prezračili stanovanje?

38

Drugačen način ogrevanja

42

Pripravite se na novo sezono

44


februar 2021

5


februar

ZDRAVE NOVIČKE

Močnejši sončni vitamin D3

Kapsule Fisiocol z Omega-3

S konopljo do pomiritve duha in telesa

Krema iz jelenjega loja

Pred časom so epidemiološke raziskave pokazale zaskrbljujoče podatke, ki kažejo, da ima več kot četrtina oseb izrazito pomanjkanje vitamina D. Tako zdravniki v obdobju respiratornih okužb priporočajo nadomeščanje vitamina D3 in sicer med 800 - 2000 IE vitamina D na dan od začetka oktobra do konca aprila. Poskrbite za zdrave zaloge z naravnim D3 brez umetnih dodatkov v ekstra deviškem oljčnem olju. Poiščite NOW Vitamin D-3, 2000 IE, 240 kapsul, v svoji lekarni, Sanolaborju ali na www.hisa-zdravja.si. Več na 080 80 12.

Vam primanjkuje Omega-3 maščobnih kislin? Fisiocol® je prehransko dopolnilo s koncentriranimi esencialnimi maščobnimi kislinami Omega-3 (EPA+DHA), pridobljenimi z molekularno destilacijo iz ribjega olja. Uporabljamo v primerih zmanjšanega vnosa maščobnih kislin Omega-3 s prehrano. Vsaka kapsula Fisiocola® vsebuje kar 450 mg EPA in 180 mg DHA, kar to prehransko dopolnilo uvršča v sam vrh med različnimi Omega 3 dodatki. Kapsule so povsem brez vonja, zato je njihovo uživanje precej bolj prijetno. Več: www.institut-o.com

Danes je naša glava pogosto preobremenjena z najrazličnejši informacijami. S tem posledično obremenjujemo naš živčni sistem, aktivira se tudi nadledvična žleza in blokira naš imunski sistem. Ob tem veliko ljudi občuti tesnobo, začnejo se težave v črevesju, pridružijo pa se jim še depresija, nespečnost in podobne tegobe. S pomočjo konoplje in drugih rastlin se lahko najprej umirimo um in črevesje, s tem pa omogočimo, da lahko vzroke za posledice na telesu poiščemo na bolj umirjen način. Več na: www.konoplja.osvobaja.si ali 030 340 268

Krema iz jelenjega loja Roewo neguje močno obremenjeno kožo, koži daje žametni občutek, preprečuje prevelik pritisk na določeno mesto ter zmanjšuje nastanek otiščancev in trde kože. Idealna je tudi za preprečevanje preležanin. Izdelki Roewo ne vsebujejo alergenih substanc (aromatičnih olj), ki bi utegnile povečati tveganje razvoja alergij, Hkrati pa odlično dopolnjujejo procese zdravljenja in terapij. Vsekakor so dragoceni spremljevalec vašega vsakdana, za profesionalno zaščito in blagodejno nego kože.

Skrb za roke

Yogi čaj Himalaya

Gel za aroma terapijo

Še posebej v zimskih dneh naši koži primanjkuje vlage. Tudi na rokah se primanjkljaj precej pozna, zato jim moramo posvetiti dodatno pozornost. Ena izmed izbir je lahko 100 % Pure hranilna krema za roke rdeča pomaranča. Bogata hranilna krema za roke namreč globinsko vlaži in neguje kožo rok ter z dodanimi vitamini in antioksidanti skrbi za mladosten videz rok.

V teh zimskih dneh prija topel čaj, še bolje v družbi ljubljene osebe. Pričarajte si dobro vzdušje z ajurvedskim izdelkom, ki ni le okusen, temveč tudi ekološki in veganski. Mešanica v filter vrečkah vsebuje ingver, cimet, komarček, janež, koriander, cimetovo in ingverjevo olje in sladki koren. Filter vrečko prelijete z 280 ml vrele vode in pustite stati 7 minut. Po želji dodajte sladkor in mleko.

Antos aroma terapevtski gel vsebuje eterična olja in je ga je možno dobiti v več različicah. Odprt izdelek postavite na pisalno mizo ali na nočno omarico, tako da lahko eterična olja počasi izhlapevajo v zrak in razvijejo svoje blagodejne učinke. Majhne količine gela lahko uporabite tudi za manjše lokalne masaže. Priskrbite si izdelek in si privoščite razvajanje. Za dobro počutje v vsaki življenjski situaciji!

Za zdravo vezivno tkivo in lepo kožo

Za popolno skrb za vaše zdravje svetujemo uporabo prehranskega dopolnila Total Beauty Complex. Ta vsebuje tri ključne učinkovine: hialuronsko kislino, MSM ter čisto neokrnjeno norveško rjavo algo. Te učinkovine poskrbijo za boljšo hidracijo, proizvodnjo kolagena, elastina in keratina ter pripomorejo k bolj zdravim lasem, nohtom in koži. Švicarska formula z fitokompleksom norveške rjave alge izboljša učinkovitost in biodostopnost hialuronske kisline in MSM-ja. Vsebuje visoko koncentracijo kakovostnih sestavin v priporočenih odmerkih, ki so ključnega pomena pri ohranjanju zdravih sklepov, vezivnega tkiva in kože ter pri vzpostavitvi kislo-bazičnega ravnovesja.

6

februar 2021


februar

ZDRAVE NOVIČKE

Ionizator vode PurePro® JA-703

Lunos prezračevalni sistemi

Popolna regeneracija telesa

Kopalna sol evkaliptus

Ionizator vode PurePro® JA703 običajno pitno vodo spremeni v alkalno ionizirano vodo. S tem dobimo močan antioksidant,, bogat s kalcijem in magnezijem, ki nevtralizira kisle presnovke in s tem odpravlja zakisanost telesa,. Zaradi manjših vodnih skupkov omogoča boljšo hidraciio. Več na: www.ionizirana-voda.net

Slovensko podjetje Lunos je bilo pred kratkim uvrščeno na lestvico 1000 najhitreje rastočih podjetij v Evropi. Da so se povzpeli na 667. mesto te prestižne lestvice, so morali med letoma 2014 in 2017 doseči kar 37,7-odstotno letno stopnjo rasti. Do sedaj so v Sloveniji vgradili kar 10.000 enot, kar je samo odraz in potrdilo tega, da so njihovi prezračevalni sistemi s toplotno rekuperacijo zraka resnično vrhunski in cenejši od konkurenčnih. Več na: www.lunos.si

Kaj vse bi dali, da bi v turobnih jesenskih in hladnih zimskih dnevih občutili vročino sonca, ki objame celo telo, in s polnimi pljuči zadihali morski zrak ter se predali moči negativnih ionov. Danes je z enostavno rešitvijo mogoče tudi to. Ni vam potrebno iskati oddaljenih in eksotičnih obmorskih lokacij, le solna infra kabina naj postane del vašega doma. Z njeno pomočjo boste lahko ublažili stres, svojemu telesu pa privoščili popolno regeneracijo in si v njej privoščili vsakodnevni odklop. Več na: www.solna-infra-kabina.si

Kopalna sol z izvlečkom evkaliptusa Kneipp je še posebej primerna za ta letni čas, za hladne dni in čas prehladov. Sol uporabite tako, da stresete kopalne kristale v vodo s temperaturo 36-38 °C. Vsebina ene plastenke zadošča za 8-10 kopeli. Za dober učinek si privoščite razvajanje s soljo vsaj 10 -20 minut.

Losjon za intimno nego

Afro rain

Ne le naš obraz, temveč tudi naši intimni predeli si zaslužijo pozornost in pravilno nego. Losjon za intimno nego Intimo Mild Comfort z naravnim izvlečkom kamilice, pantenolom in mlečno kislino daje intimnim delom telesa vso nego, ki jo potrebuje. Uporabite ga za zanesljiv občutek udobja, varnosti in dobrega počutja vsak dan.

Afro Rain oljni gel za prhanje je ustvarjen za razvajanje moških. Izdelek predstavlja vir nove energije in intenzivne nege. Z izvlečki naravnih olj kokosa in palmovih jedrc ter provitaminom B5 kožo nežno očisti, hkrati bogato vlaži ter krepi njeno zaščitno funkcijo. Ker kože ne izsuši, je primeren tudi za prhanje večkrat na dan.

Razgradljive bio posodice

Rokavice iz jute

Popolna rokavica Elite Models Spa narejena izključno iz naravnih jutenih vlaken so idealne za glajenje kože in obnovo celic. Z uporabo teh rokavic se na naraven način znebimo odmrle kože, obenem pa se koža hidrira, ostane čvrstejša in se odlično očisti. Če želite povečati učinek, lahko uporabite suho rokavico. Izdelek lahko uporabljate tudi pod tušem. Pred prvo uporabo rokavice operite in pustite, da se posušijo.

februar 2021

Kvadratna posodica iz lista kokosove palme oz. BIO krožniki izdelani iz palmovega lista so zelo dobra alternativa običajnim krožnikom iz papirja ali plastike. So popolnoma biološko razgradljivi in so predelani brez kemičnih dodatkov in premazov. Primerni so za suha in tekoča živila, medtem ko je priporočljivo, da tekoča živila ne puščate v posodi več kot 15 min. Prihaja čas piknikov, zato bio krožnike dodajte na seznam vaših nakupov. Naredili boste uslugo okolju in naravi ter z njimi razveselili vaše goste.

7


NARAVNI ELEMENTI

Ogenj – naš spremljevalec i

iz pradavnine

Tia Kemperle

Starogrški filozof Empedoklej, ki je živel in ustvarjal v petem stoletju pred našim štetjem, je utemeljitelj teorije, po kateri je svet sestavljen iz štirih naravnih elementov – ognja, vode, zraka in zemlje. K temu, da je svet obenem tako raznolik in se kljub temu lahko vrti v harmoniji, pa po njegovi teoriji posredujeta še ljubezen in spor.

Seveda to ni edina torija, ki govori o naravnih elementih, vendar bomo razpravo o tem prepustili filozofom. Odločili pa smo se, da bomo v tej in prihodnjih številkah revije Bogastvo zdravja nekaj več pozornosti namenili vsakemu izmed štirih omenjenih elementov. Tokrat je na vrsti ogenj. Ogenj je zagotovo za človeka ključnega pomena že iz pradavnine. Čeprav se zdi, da smo tekom evolucije do današnjega dne napredovali v sila moderno in razvito družbo, si dneva brez ognja v taki ali drugačni obliki še vedno ne znamo predstavljati. Če pri tem pomislimo zgolj na pripravo hrane, ogrevanje v zimskem času, na mobilnost, pa na razsvetljavo…, hitro postane jasno, da so nekatere stvari kljub silnemu napredku skozi zgodovino v osnovi ostale nespremenjene. 8

februar 2021

Seveda pa o ognju lahko govorimo tudi na simbolični ravni. Spomnite se samo na sveče, ki jih preminulim svojcem in prijateljem prižigamo po grobovih, pa na prvomajske kresove, na svečke na rojstnodnevni torti ali pa morda na taborniški ogenj. Morda niste o tem nikoli razmišljali na tak način, a če vsemu naštetemu poskušamo najti skupni imenovalec, bi lahko rekli, da nas ogenj v določenem smislu tudi združuje. Ta element seveda povezujemo tudi s strastjo, pa naj gre za ljubezen, delo ali karkoli drugega. Astrologi medtem trdijo, da smo ljudje združitev vseh štirih naravnih elementov, pri čemer je eden izmed njih pri vsakem posamezniku prevladujoč. Ognjena bitja naj bi tako imela močno željo po doseganju svojih ambicij

in naj bi bila pri tem vselej zvesta sama sebi. Posamezniki, pri katerih prevladuje element ognja, naj bi bili neodvisni in vedno odprti za nova doživetja. Ne glede na to, ali ste za ezoteriko dojemljivi bolj ali manj, ostaja neizpodbitno dejstvo, da smo z ognjem na tak ali drugačen način neločljivo povezani in bo tako zagotovo ostalo tudi v prihodnje. Svetloba in energija, ki jo ta element oddaja, sta namreč tisti dve sestavini, brez katerih življenja na našem planetu ne bi bilo. Tudi v tokratni izdaji naše revije skozi zanimive in raznolike vsebine ugotavljamo, da je ogenj prisoten pravzaprav v vseh aspektih našega življenja. Če želite izvedeti še več, pa vas vabimo, da se nam na tem »ognjenem« popotovanju pridružite na naslednjih straneh.


HORMON SPANJA

reklamno sporočilo

Globok spanec za trdnejše zdravje Dr. Iztok Ostan

Globok spanec je odvisen od razpoložljive količine melatonina (hormona spanja) v našem telesu. Slednjega v nočnem času proizvaja žleza češerika, žal pa ta z leti oz. s starostjo kalcificira in melatonina proizvede le zanemarljivo količino. Takrat si lahko pomagamo z uživanjem melatonina pred spanjem. Dr. R. Reiter, pionir raziskovanja učinkov melatonina, ugotavlja, da posameznikom spanec lahko pomaga priklicati že odmerek vsaj 0,1 mg. Evropska agencije za varnost hrane (EFSA) pa medtem zastopa stališče, da je odmerek 1 mg melatonina tisti, ki bo učinkovito pregnal nespečnost. V Sloveniji so v prosti prodaji dovoljeni odmerki do 0,44 mg. Če za spanje potrebujemo večji odmerek, pa je potreben posvet z zdravnikom. Z nespečnostjo se sooča precejšnje število ljudi. Zanje obenem velja, da so bolj podvrženi različnim poškodbam in boleznim. Melatonin namreč ni le »hormon spanja«, pač pa neposredno

spodbuja tudi delovanje imunskega sistema. Že leta 1988 je raziskovalna ekipa pod vodstvom G.J. Maestronija odkrila, da imajo celice T - pomagalke našega imunskega sistema - receptorje za melatonin. Ko se ta prilepi nanje, začnejo izločati signalne molekule (citokine), s katerimi spodbujajo in usmerjajo delovanje imunskega sistema, kar pa močno vpliva na obrambo našega telesa pred številnimi boleznimi. Če govorimo o obrambi telesa pred infekcijami, imajo ključno vlogo fagociti – to so levkociti, ki požirajo bakterije in druge patogene mikrooorganizme. Kar dve

tretjini vseh levkocitov so fagociti, ki običajno tudi prvi prihitijo na kraj okužbe. Leta 1994 so v laboratorijskem poskusu v Chicagu ugotovili, da se je obrambna moč fagocitov v raztopini, v kateri je bilo toliko melatonina, kot ga je v naši krvi pozno ponoči, povečala za 73 odstotkov. Znano je tudi, da je organizem v času stresa manj odporen proti okužbam. Prav v takih okoliščinah je melatonin najučinkovitejši. Ko so miši v stresnem položaju močno okužili z virusi, jih je brez dodatka melatonina preživelo le šest odstotkov, med tistimi, ki so dobivale dodatek melatonina, pa jih je preživelo 82 odstotkov.

刀愀栀攀氀 椀渀 渀攀欀愀欀漀瘀漀猀琀攀渀 猀瀀愀渀攀挀㼀 倀漀最漀猀琀愀 渀漀ഁ渀愀 戀甀樀攀渀樀愀㼀 一攀猀瀀攀ഁ渀漀猀琀㼀 䴀攀氀愀琀漀渀椀渀 愀氀椀 ᰠ栀漀爀洀漀渀 猀瀀愀渀樀愀ᴠ⸀  嘀 ഁ椀猀琀椀 漀戀氀椀欀椀Ⰰ 戀爀攀稀 搀漀搀愀琀欀漀瘀⸀ 嘀猀愀欀愀 琀愀戀氀攀琀愀 瘀猀攀戀甀樀攀  Ⰰ㐀 洀最  洀攀氀愀琀漀渀椀渀愀⸀ 䤀稀樀攀洀渀愀 挀攀渀愀㨀 㤀Ⰰ㤀  

februar 2021

9


LJUBEZEN

Ste zaljubljeni ali ljubite? Sara Sočan

Februarja goduje Sveti Valentin, ki ima po ljudskem izročilu ključe do korenin. A bolj kot z rastjem in koreninami Valentina v zadnjih letih povezujemo z zaljubljenci in ljubeznijo. Že res, da imamo Slovenci marca svoj praznik zaljubljencev (Gregorjevo), a ga je Valentinovo s pomočjo pretirane komercializacije kar nekoliko izpodrinilo. V resnici sploh ni pomembno, na kateri datum slavimo ljubezen, saj je za to primeren kateri koli dan v letu. Ljubezen je namreč univerzalna sila, za katero bi lahko rekli, da poganja ta naš planet. Ob idealiziranih podobah tega izjemno močnega čustva pa se nam kaj rado pripeti, da ga zamenjamo z zaljubljenostjo, ki pa je precej bolj plaha ptica in prej ali slej odleti. Zlomljena srca so v takem primeru neobhodna posledica. Da bi se temu izognili, je torej dobro vedeti, kaj točno je zaljubljenost in kdaj lahko govorimo o ljubezni. Če nekoliko poenostavimo, bi lahko rekli, da je zaljubljenost kot eksplozija. Ko smo zaljubljeni, se v našem telesu odvije vrsta procesov, ki v naše možgane pošiljajo obilico hormonov in dodobra spremenijo način njihovega delovanja. V takem primeru se osredotočimo na ljubljeno osebo, o njej razmišljamo in jo poskušamo razveseliti na najrazličnejše načine. Zanimivo je, da zaljubljenost nastopi na samem začetku, ko partnerja pravzaprav sploh še ne poznamo. Zaljubimo se torej bolj v idealizirano predstavo o tem, kakšen bi ta partner lahko bil in na kakšne najrazličnejše načine bi lahko zadovoljeval naše potrebe in seveda tudi mi njegove. In to so pravzaprav tisti metuljčki v 10

februar 2021

trebuhu, o katerih tako radi govorimo. Sčasoma pa partnerja začnemo spoznavati tudi v realnosti, s čimer pa se pokaže tudi, v kolikšni meri naša idealizirana predstava odstopa od dejanske stvarnosti. Nivo hormonov v naši krvi začne upadati, svojo pozornost v odnosu pa s tem začnemo preusmerjati nase. Lahko bi rekli, da gre za fazo, ko se odmev prej omenjene eksplozije počasi poleže, s tem pa začne usihati tudi sama zaljubljenost. Spontanost v odnosu se počasi umakne rutini, šele tu pa nastane prostor za pravo ljubezen. Če smo o zaljubljenosti govorili kot o eksploziji, lahko o ljubezni govorimo kot o umirjenem ognju, za katerega moramo neprestano skrbeti, da ne ugasne. Zdi se, kot da je

ljubezen v določenem pogledu pravo nasprotje zaljubljenosti. Pri slednji so namreč v prvem planu predvsem naše potrebe in naše zadovoljstvo, ko pa je govora o ljubezni, je bistvo v tem, da imamo nekoga radi in določene stvari delamo predvsem za partnerja, ne glede na naše potrebe. Pri odnosu je ključnega pomena, da znamo najti tiste drobne malenkosti, ki bodo nam in partnerju pomagale, da ohranjamo medsebojni žar. Zavedati se moramo, da je ljubezen zavestna odločitev za trajen medsebojni odnos, v katerega je potrebno vlagati veliko energijo in v njem biti pripravljen sprejemati kompromise. Ti pa so včasih daleč od idealne podobe, ki smo si jo risali v času zaljubljenosti.


DLux vitamin D

Učinkovita, priročna in okusna ustna pršila z vitaminom D.

Ustna pršila DLux: • Znanstveno dokazano zagotavljajo izjemno hitro in učinkovito absorpcijo. • Vsebujejo naravno obliko vitamina D. • Ne povzročajo krčev in ne napenjajo. • Primerni za vso družino.

Vitamin D... Ca+ Podpira imunski sistem

Ohranja normalne kosti in zobe

Za normalno delovanje mišic

Povečuje absorpcijo kalcija

Ustna pršila so prehranska dopolnila, le-ta pa niso nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano, ob kateri je pomemben tudi zdrav način življenja.

februar 2021

11

Tudi v izbranih lekarnah ter drugih specializiranih trgovinah. Več na www.sitis.si ali 02 / 421 33 33.


DRUGAČEN PRISTOP

Privoščimo si obrazni fitnes Darjan Lapanje

Z novo sezono je revija Bogastvo zdravja bogatejša tudi za novo rubriko. Poimenovali smo jo »Drugačen pristop«, z nizom člankov pa vam bomo v njej poskušali predstaviti določene »alternativne« ali pa nekoliko manj konvencionalne pristope k skrbi za vaše zdravje. Tokrat vam predstavljamo obrazno jogo, ki je zanimiv in dokaj enostaven način za ohranjanje tonusa obraznih mišic. Če se torej želite znebiti obraznih gub in svojemu obrazu povrniti mladostni videz, pozabite na invazivne, boleče in nemalokrat zdravju škodljive metode. Svojemu obrazu raje privoščite »obrazni fitnes«!

12

februar 2021


O tem, kaj obrazna joga je, smo se pogovarjali z vaditeljico »Groovy Face Yoge« Matejo Grajzar. Zaupala nam je, da gre pravzaprav za način razgibavanja obraznih mišic, ki ima že zelo dolgo in bogato zgodovino. »Večina misli, da je to nekaj novega, vendar to še zdaleč ni res. Obrazna joga ima že zelo dolgo zgodovino, nekateri viri celo trdijo, da se je takega načina za ohranjanje mladostnega videza posluževala že egipčanska vladarica Kleopatra, ki je živela v prvem stoletju pred našim štetjem.« Mateja nam razloži, da gre pri obrazni jogi za nekakšen fitnes obraza. Na predelu obraza, vratu in glave imamo namreč kar 57 mišic, ki jim le redko posvečamo pozornost oz. se jih največkrat sploh ne zavedamo. »Vse te mišice so med seboj zelo močno povezane oz. delujejo druga na drugo. Nanje radi pozabimo, posledično pa mišice atrofirajo, upadajo in zgubljajo volumen. Ker pa je koža na našem obrazu pritrjena neposredno na mišice, nam tudi obraz z leti upade in se naguba,« še pove naša sogovornica. Kako vse skupaj sploh deluje? Kot že omenjeno, pri obrazni jogi s posebnimi vajami in prijemi začnemo upadle mišice spet dvigovati in tudi obrazu povračati mišični tonus. Koža, ki je na mišice pripeta, se s tem začne napenjati, posledično pa s tem začnejo izginjati tudi gube. Kot poudarja Grajzarjeva, to seveda ne pomeni, da bomo ostali večno mladi in brez gub, vsekakor pa s tem do določene mere lahko upočasnimo procese staranja. Kot še dodaja, je sama obrazno jogo vzljubila predvsem zaradi dejstva, da ima le-ta velik učinek

na celo telo, ne le na obraz. »Na obrazu imamo namreč tudi tri zelo pomembne žleze, z vajami pa spodbudimo njihovo delovanje, spodbudimo vzpostavljanje hormonskega ravnovesja, vse to pa vpliva tudi na vsesplošno dobro počutje, kar vsekakor ni zanemarljivo,« pojasnjuje vaditeljica obrazne joge. Kdaj začeti? Dodaja, da je s tovrstno vadbo smiselno začeti čim prej. Pri mladih odraslih začne nivo kolagena v telesu postopoma upadati nekje sredi dvajsetih let. Prav kolagen pa je tista snov, ki ima veliko vlogo pri ohranjanju čvrstosti naše kože. »Z vajami obraznih mišic pospešimo cirkulacijo krvi v mišicah, s tem se poveča tudi dotok kisika in hranil, posledično pa se izboljša tudi produkcija kolagena in elastina,« pove Mateja Grajzar. Prej kot torej začnemo s tovrstno vadbo, boljši bodo rezultati. Kdaj so vidni prvi rezultati? Rezultati so po njenih besedah zelo odvisni od vsakega posameznika. Predvsem na to vpliva samo začetno stanje, kot smo že omenili pa tudi to, kdaj v življenju z obrazno jogo sploh začnemo. Seveda pa ne gre prezreti niti genetike, ki pri vsakem posamezniku igra precej veliko vlogo. Dobra stvar tovrstne vadbe je po Matejinih besedah predvsem dejstvo, da zanjo ne potrebujemo niti posebnih pripomočkov, niti nam ne vzame veliko časa. »Zadostuje že 10 minut dnevno, učinek pa je običajno opazen že zelo kmalu, saj nam začne obraz bolj žareti, koža pa je tudi bolj sveža,« pravi naša sogovornica in dodaja, da sta pomembni predvsem rutina in vztrajnost, ob kat-

erih bodo hitro vidni tudi rezultati. Kako začeti? Gre za vadbo, pri kateri v mišicah ustvarjamo upor in proti-upor. Dovolj je, da si pomagamo le s svojimi rokami. Kot pripomoček za masažo in sproščanje mišic so sicer priljubljeni tudi obrazni rolerji in kristalne ploščice, ki pa so po besedah naše gostje le dobra dopolnitev, niso pa potrebni za izvajanje vaj. Pri obrazni jogi kože ne vlečemo, pač pa roke le polagamo na obraz. Posebej na začetku je pomembno, da vaje izvajamo kontrolirano, da ne delamo hitrih gibov oz. hitrih potez z rokami, saj ob napačnem izvajanju vaj lahko dosežemo nasprotni učinek od želenega. Glede samih vaj lahko na spletu najdemo obilo informacij o tem, kako jih izvajati. Vsekakor pa naša sogovornica vsaj v začetni fazi predlaga inštruktorja, ki nas bo znal usmeriti in nam pokazati oz. razložiti, kako se zadeve pravilno lotiti. »Obrazna joga dejansko lahko povzroči še več gub, če jo izvajamo na napačen način oz. izvajamo napačne vaje. V bistvu je precej podobno kot v običajnem fitnesu, kjer na začetku prav tako rabimo nasvete in usmeritve strokovnjaka,« še sklene Mateja. Če ste torej mislite, da vaš obraz potrebuje »osvežitev«, je obrazna joga zagotovo ena boljših rešitev. Zanjo ne boste potrebovali veliko časa, niti dragih pripomočkov, potrebno je le pridobiti nekaj znanja in prav mogoče je, da vam bodo prijatelji in znanci že kmalu zavidali vaš videz. Še boljše kot to pa je dejstvo, da boste s tem nekaj dobrega naredili tako za vaše splošno počutje kot tudi za vaše telo. februar 2021

13


ZDRAVILNE DESTINACIJE

Otok ognja in ledu Darjan Lapanje

Če smo se v minuli sezoni potepali predvsem po skritih kotičkih naše male, a prekrasne dežele, bomo v novi sezoni oprtali nahrbtnike in se podali v svet v iskanju edinstvenih zdravilnih destinacij. Kljub temu, da so potovanja trenutno skorajda nemogoča, nas nič ne more ustaviti, da najrazličnejših kotičkov sveta ne bi spoznavali s pomočjo slike in besede. In ker je ogenj osrednja tema tokratne številke, se skupaj podajamo na »otok ognja in ledu«, kot mnogi radi poimenujejo Islandijo.

Za Islandijo bi zagotovo lahko rekli, da je dežela kontrastov. Tu si ogenj in led v obliki aktivnih vulkanov in mogočnih ledenikov prav zares podajata roke. Nočno nebo v zimskem času razsvetljuje polarni sij, poleti pa za to poskrbi polnočno sonce. Na tem otoku se celo stikata ameriška in evrazijska tektonska plošča, mednju pa se najpogumnejši obiskovalci lahko celo potopijo. 14

februar 2021

Vsakdo, ki je Islandijo že kdaj obiskal, vam bo zagotovo lahko potrdil, da gre za tako edinstven košček sveta, da se zanj kaj hitro zazdi, da ni od tega planeta. Za vas smo tokrat izbrali nekaj najzanimivejših točk na tem severnjaškem otoku, ki slehernemu obiskovalcu vzamejo dih, obenem pa boste med prebiranjem naslednjih vrstic kaj hitro našli razlog, zakaj smo Islandijo tokrat uvrstili

med »zdravilne destinacije«. Reykjavik – najsevernejša prestolnica na svetu Čeprav ima na Islandiji glavno besedo zagotovo narava, se bomo najprej na kratko pomudili v glavnem mestu Reykjaviku, ki je navadno tudi izhodiščna točka večine popotnikov. Ob dejstvu, da gre za daleč največje mesto na otoku, kjer prebiva kar polovica Islandcev (120.000), bi marsikdo utegnil po-


misliti, da gre za mogočno metropolo, a temu še zdaleč ni tako. V tej najsevernejši prestolnici na svetu pravzaprav sploh ne boste dobili zares »mestnega« občutka. V Reykjaviku namreč ni velikih zgradb, pač pa ga sestavljajo le naselja tipičnih barvitih skandinavskih hišk, ki mestu dajejo prej vaški kot mestni utrip. Pozornost zagotovo pritegne tamkajšnja katedrala Hallgrimskirkja, ki velja za eno največjih zgradb na celotnem otoku. Cerkev ni posvečena kakemu svetniku, pač pa velikemu islandskemu pesniku Hallgrimurju Petturssonu. Posebna je tudi njena oblika, ki naj bi upodabljala znamenite bazaltne stebre, notranjost pa je v maniri luteranskih cerkva zelo skromna – pravzaprav boste v njej našli le ogromne orgle in velik lesen križ. Če pa radi uživate v izjemnih razgledih, pa se vsekakor splača podati do razgledne ploščadi na 73 metrov visokem zvoniku Hallgrimskirkje, kjer bo celoten Reykjavik kot na dlani. Seveda mesto kot kulturno središče države ponuja številne dru-

ge znamenitosti, lahko si ogledate tudi katerega od tamkajšnjih muzejev. Nekateri med njimi so res edinstveni in vsekakor poskrbijo, da obiskovalcem tu ni dolgčas. Zlat slap v divji soteski Ena največjih islandskih naravnih znamenitosti je za gotovo Gullfoss, kar v prevodu pomeni Zlati slap. Ta mojstrovina narave se nahaja približno uro in pol vožnje iz prestolnice proti notranjosti otoka. Gre za dvostopenjski slap v kanjonu reke Hvitá. Vsi tisti, ki so imeli priložnost stopiti na rob klifa nad slapom, vam bodo znali povedati, kako mogočen je že sam zvok padajoče vode, če pa imate

srečo in si to znamenitost lahko ogledate v sončnem dnevu, ne bo več skrivnost, zakaj Gullfoss nosi tako ime. Odsev divjih voda, obsijanih s soncem, zares spominja na zlato barvo. Koža vam bo hvaležna Kar je za Avstralijo Sydneyska opera in kar je za New York kip svobode, to je Blue Lagoon (Modra laguna) za Islandijo. Znameniti termalni center, ki se nahaja le streljaj od osrednjega mednarodnega letališča v Keflaviku, je menda nastal povsem po naključju. Domačini so namreč v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja med namakanjem v tamkajšnjih

februar 2021

15


ZDRAVILNE DESTINACIJE

termalnih vrelcih odkrili izjemno zdravilno moč vode, ki je izjemno bogata s soljo in minerali, zlasti s silicijem. Podjetni Islandci so nato na tem mestu zgradili sodoben termalni center, ki ga letno obišče preko 400.000 obiskovalcev. Posebej vabljiva je že barva vode, ki je izrazito modre barve, še pomembnejši pa so njeni blagodejni učinki na zdravje, ki so jih potrdile tudi klinične študije. In prav to je razlog, da vam Islandijo tokrat predstavljamo kot eno izmed zdravilnih destinacij. Samo središče se sicer nahaja na mestu, kjer se pod površjem srečujeta tok sladke vode s kopnega in slane vode iz Atlantskega ocena. Če v enačbo prištejemo še geotermalno aktivnost, dobimo izjemno kopališče, kjer se temperatura vode stalno giblje blizu 40 stopinj Celzija, s tem pa je kopanje omogočeno skozi vse leto. Na vas je torej le, da izberete zunanjo kuliso, ki vam bolj ustreza. V zimskem času je to lahko nočno nebo, ki ga osvetljuje polarni sij, v poletnem času pa sonce, ki sploh ne zaide. Namakanje v Modi laguni bo dobro delo zlasti tistim, ki imajo teža16

februar 2021

ve z luskavico. Znano je namreč, da je kombinacija soli in mineralov v tem termalnem središču zares idealna in omogoča popolno ozdravitev prej omenjene bolezni. Seveda pa center ponuja tudi številne savne in najrazličnejše kopeli, možnost najrazličnejši obraznih tretmajev, naravne danosti pa izkoriščajo tudi za izdelavo najrazličnejše kozmetike, ki je cenjena po vsem svetu. Slednjo je sicer možno kupiti po precej zasoljenih cenah, sam obisk termalnega centra pa ni pretirano drag in ga, če vas bo pot kdaj vodila po tem delu sveta, nikakor ne gre izpustiti. Iz lastne izkušnje lahko povem, da je blagodejne učinke zdravilne vode na koži moč opaziti že po nekajurnem namakanju. Če pa boste kdaj imeli priložnost tu preživeti še nekaj več časa, ta blagodejni dar narave zagotovo velja še bolje izkoristiti. Islandski gejzirji Izrazita vulkanska aktivnost, ki je na Islandiji pravzaprav zaslužna za velik del tamkajšnjih znamenitosti, je sokriva tudi za nastanek gejzirjev. Te najdemo le na nekaj mestih na Zemlji, zagotovo pa po njih najbolj slovi pravi Islandija.

Tudi samo poimenovanje (gejzir) izhaja od tod, saj je bil ta pojav v tiskanih knjigah prvič dokumentiran prav na primeru islandskega Geysirja. Pri gejzirjih gre za pregrevanje podtalne vode, ki ob stiku z vročimi kamninami preseže temperaturo vrelišča, pritisk, ki pri tem nastaja, pa jo periodično potiska proti površju, kar opazimo kot izbruhe gejzirjev. Pri tem nastane veličastna predstava z vodo in paro, ki se dvigata tudi do 70 metrov nad površjem. Vsekakor še ena znamenitost, ki je ob obisku Islandije nikakor ne gre izpustiti. Vse opisano pa je le delček vsega, kar ta otok ponuja. Mogočni ledeniki, aktivni vulkani, pester živalski svet, zanimivi kultura in kulinarika – vse to je tisto, kar številne obiskovalce iz leta v leto privablja v to deželo v severnem Atlantiku. Upamo, da smo s tem zapisom tudi v vas prebudili nekaj popotniške žilice. Morda pa bo že kmalu spet priložnost, da otok ognja in ledu obiščete tudi sami. Če ga boste, nikar ne pozabite, da to ni le edinstvena popotniška destinacija, pač pa lahko tam veliko dobrega naredite tudi za svoje zdravje.


OGNJENO DARILO

Razstrupljanje z vulkanskimi minerali Aleksandra Lamut

V sodobnem svetu veliko svojega časa namenimo iskanju vzrokov za naše zdravstvene težave. A nekaj je vendarle jasno – človeštvo se bori z onesnaženjem, ki izrazito vpliva na naš planet, posledično pa tudi na naše zdravje. Hrana, ki jo uživamo danes, še zdaleč ni tako kakovostna, kot je bila nekoč. Hrana slabše kakovosti, manj fizičnega dela in gibanja ter nenehen stres velikokrat vplivajo na naše zdravje, tako duševno kot telesno. A pri tem si lahko pomagamo sami, in to z »ognjenim« darilom narave.

Razstrupljanje telesa je postopek čiščenja našega organizma, s katerim se človeštvo ukvarja že stoletja. Post denimo izhaja iz verskih običajev, vendar se ga danes vse pogosteje poslužujemo z namenom ohranjanja zdravja in odprave toksinov iz našega telesa. Težave s črevesno floro so eden od vodilnih vzrokov za slabo počutje, prekomerno težo in pomanjkanje energije. Pri razstrupljanju orga-

ava Moja dost

nizma so nam lahko v pomoč tudi vulkanski minerali. Ti povsem naravni minerali so odlično sredstvo, ki nase veže endotoksine in mikotoksine iz našega telesa, uporabljamo pa jih predvsem za lajšanje želodčnih in prebavnih težav. Obenem so pomembni za obnovo črevesne flore in kot pomoč v primeru razdražljivega črevesja. Zeolit, ki je eden najmočnejših naravnih antioksidantov, tako pomaga pri

zmanjšanju količine nezdravih snovi in prostih radikalov, ki poškodujejo našo celično strukturo. S tem mineralom lahko upočasnimo staranje in pripomoremo k dolgemu in predvsem kakovostnemu življenju. Razstrupljanje z naravnimi pripravki načeloma nima negativnih stranskih učinkov, se pa vsekakor v primeru kroničnih težav in bolezni predhodno posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

ira – moja izb

ost Ker mi zasebn veliko pomeni! Izberite najbližji samopostrežni paketomat za dostavo svoje paketne pošiljke. Na voljo vam je 24 ur na dan. Za več informacij o možnosti prevzema in dostave paketnih pošiljk poskenirajte QR kodo ali obiščite www.posta.si/mdmi.

februar 2021

17


KAKO DELUJE?

Ko naše telo gori… Darjan Lapanje

Tudi v naslov naše stalne rubrike »Kako deluje?« se je tokrat prikradel ogenj. Tako se vsaj zdi. A beseda ne bo tekla o ognju, pač pa o pogosti spremljevalki bolezenskih stanj – vročini. Zakaj sploh pride do vročine, kakšen je njen namen in zakaj nas ob povišani temperaturi telesa večkrat rado zebe? Vse to so vprašanja, na katere bomo poskušali odgovoriti v naslednjih vrsticah.

Telesno temperaturo nadzorujejo skupine nevronov v hipotalamusu. Gre za nekakšen termostat našega telesa, katerega optimalna temperatura v stanju, ko smo zdravi, se giblje okoli 37 stopinj Celzija. Če se ta temperatura dvigne, je to vsekakor pokazatelj, da se z našim telesom nekaj dogaja. Največkrat je za dvig telesne temperature kriva določena okužba, ki je lahko tako virusna kot tudi bakterijska, med vzroki pa so lahko tudi različni alergeni, piki insektov, sončarica, tumorji, stranski učinki zdravil ipd. Vsekakor gre za obrambni odziv našega telesa, ki je za nas koristen, čeprav se ob tem navadno počutimo precej slabo. Ko se telesna temperatura dvigne, se zmanjša tvorba strupenih presnovkov, obenem pa se upočasni tudi razmnoževanje določenih škodljivih mikroorganizmov. 18

februar 2021

Navajeni smo, da ob pojavu vročine radi takoj posežemo po zdravilih, ki vročino znižujejo, kar pa ni vedno najboljša rešitev. Telo se namreč ob vročini bojuje z »nepovabljenimi gosti«, ki napadajo naš imunski sitem, omenjena zdravila pa ga pri tem večkrat le ovirajo in lahko bolezen zaradi tega traja celo dlje časa. Seveda pa je po aktivnem zbijanju vročine potrebno poseči, če ta vztraja več dni in ne pada oz. se celo zvišuje nad kritične vrednosti. O slednjih govorimo, ko se telesna temperatura pri odraslih osebah dvigne nad 39 stopinj Celzija, če pa se dvigne nad 40 stopinj Celzija, pa je situacija že zelo resna in je lahko tudi usodna, če takoj ne ukrepamo. Zakaj nas ob povišani telesni temperaturi zebe? Kot smo že omenili, se v primeru

okužbe ali zaradi drugih naštetih razlogov termostatska točka v hipotalamusu dvigne. V prvi fazi poskuša organizem telesno temperaturo dvigniti do te točke in to je navadno čas, ko nas zebe, se tresemo in se počutimo izrazito slabo. Ko pa je ta točka dosežena, tresenje mine, izboljša pa se tudi samo počutje. Ravno obratno se zgodi, ko telo opravi svoje in se naš »termostat« znova ponastavi na normalno vrednost. Takrat se začnemo potiti, kar je za naše zdravje vsekakor dober znak. Vsekakor pa je potrebno vedeti, da povišana telesna temperatura pospešuje procese metabolizma in s tem povečuje potrebo po tekočini. Če se vas torej poloti vročina, zaužijte zadosten količine tekočine, ki naj ne bo ne vroča, ne mrzla, pač pa približno sobne temperature.


POMIRITEV DUHA IN TELESA

reklamno sporočilo

Ko je glava obremenjena Janko Pirc

Doba, v kateri živimo, nas nenehno potiska v stresne situacije, ki so poleg vsega podkrepljene še s strahom. Dejstvo je, da si z negativnimi mislimi, strahom, stresom,… lahko ustvarimo zakisano stanje v telesu, ki je idealno za nastanek bolezni. S stresom obremenimo živčni sistem, posledično pa pride do vnetja le-tega. Nadledvična žleza ob aktivaciji zablokira cel imunski sistem in začne izčrpavati telo, kar lahko povzroči izgorelost. »Če je glava neumna, ceu´ telo trpi« Stara kmečka modrost pravi, da trpi celo telo, če je glava »neumna«. Prav zato je pomembno, da z reševanjem težav začnemo pri glavi. Pomembno je, da najprej umirimo misli in poskušamo zmanjšati občutek tesnobe, saj bomo le tako lahko bolj svobodno zadihali in bomo zmožni na situacijo pogledati tudi z drugega zornega kota. Kako to sotriti? Pri nas si pomagamo s konopljo, ki je vsekakor dar narave in je na našem planetu prisotna že več kot 28 milijonov let. Tudi uporaba konoplje za namen pomiritve ni nič novega, saj so jo kot tovrstno zdravilo poznali že v starih časih, obenem pa so naši predniki vedeli tudi, kako oz. na kakšen način se

jo uporablja. Lahko bi celo rekli, da danes pravzaprav »odkrivamo toplo vodo« o tem, kar je bilo že tisočletja v vsakdanji uporabi za lajšanje tegob telesa in duha. Konoplja oz. konopljini pripravki so primerni za vse, ki so v teh čudnih časih izpostavljeni še večjemu

stresu, kot običajno. Seveda imamo v mislih otroke in študente, ki so stresu izpostavljeni zaradi neobičajnih oblik izobraževanja, skupaj z njimi so v enakem položaju tudi učitelji in starši, nič drugače pa ni niti za zaposlene in delodajalce. Čeprav se sliši čudno, so spremembe v našem načinu življenja zaznale celo živali. Konoplja je torej ena izmed rešitev za pomiritev duha in telesa, seveda pa je najprej potrebno vedeti, na kakšen način in v kakšni obliki jo lahko uporabimo za različne namene. Pogovor je vsekakor osnova za nasvet, zato vas vabimo, da se obrnete na podjetje Konoplja osvobaja, kjer vam bomo zagotovo znali svetovati in vam ponuditi tisto, kar vam bo v danem trenutku najbolj koristilo. Vabljeni!

februar 2021

19


DOMA V TUJINI

Učenje slovenščine je edinstvena izkušnja Darjan Lapanje

V Sloveniji smo, kot vsako leto, v začetku meseca praznovali kulturni praznik, obenem pa bomo 21. februarja obeležili tudi mednarodni dan maternega jezika. Prav za jezik pa z gotovostjo lahko trdimo, da v kulturi posameznega naroda igra zelo veliko, če ne kar največjo vlogo. Zato sem nam je zelo prav, da tudi tej tematiki namenimo nekaj pozornosti. V goste smo povabili Mariah Dolenc, Američanko, ki jo je ljubezen pred desetletjem iz sončne Kalifornije pripeljala v Ljubljano, kjer si je z možem Luko tudi ustvarila družino. Spregovorila sva o jeziku, kulturnih razlikah med Slovenijo in Združenimi državami Amerike, pa tudi o načrtih, ki jih ima družina Dolenc za prihodnost. Ob začetku pogovora Mariah povprašam, kako je pravzaprav doživljala selitev v okolje, ki je v vseh pogledih precej drugačno od tistega, ki ga je bila vajena doma. »Na začetku je bilo kar težko. Seveda je bilo pravo olajšanje, ko sem se poročila z Luko in mi ni bilo več potrebno vzdrževati zveze na daljavo. A po drugi strani je bilo tudi izredno težko. Ko sem prišla v Slovenijo namreč nisem razumela praktično nobene slovenske besede. Če bi se preselila v italijansko, špansko ali nemško govorečo deželo, mislim, da bi mi bilo lažje, slovenščina pa je tako zelo drugačna in se mi zdi, da nima nikakršne podobnosti s prej omenjenimi jeziki,« pove Mariah. Doda še, da ji sicer gre učenje tujih jezikov dobro od rok, a da je bila izkušnja z učenjem slovenščine zanjo povsem edinstvena izkušnja. Glede na to, da vsaj osnove angleščine v Sloveniji pozna sorazmerno velik delež prebivalstva, Mariah povprašam, če ji je bilo to morda v pomoč, ko se je privajala na našo kulturo. »Ko sem se preselila, sem sicer pričakovala, da je znanje angleškega jezika tudi med Slovenci 20

februar 2021

kar razširjeno. Vendarle gre za nekakšen standard pri mednarodnem sporazumevanju,« pove nadvse simpatična Američanka. Kljub temu pa doda, da je kaj kmalu opazila, da se stopnja znanja angleščine v Sloveniji precej zniža, ko odideš na podeželje. »Dlje od Ljubljane ko greš, manj angleško govorečih ljudi najdeš. Hitro sem tudi spoznala, da angleščine od ljudi, ki so starejši od 60 ali 70 let, ne morem pričakovati. Pri vseh ostalih pa je nekako delovalo. Četudi niso govorili angleško, so me vseeno razumeli dovolj, da so mi lahko pomagali.« Mariah in Luka sta si v Ljubljani ustvarila družino in postala starša dvema deklicama in dečku. Ker je tudi pogovor za našo revijo potekal pod budnim očesom najmlajšega člana družine Dolenc, sva se z Mariah dotaknila tudi vprašanja, kateri jezik je pravzaprav materni jezik njunih otrok. »Preden so otroci šli v vrtec, sem se z njimi vselej pogovarjala le v angleščini in tudi otroci so večinoma govorili angleško. Z obiskovanjem vrtca je bil zelo hitro opazen velik vpliv slovenščine in po pol leta je bilo

že opaziti, da je pri njih slovenščina prevladala pred angleščino. Danes lahko rečem, da je njihova slovenščina boljša od angleščine, pa tudi kulturno gledano se bolj Slovenci kot Američani,« razloži mlada mamica. Kljub temu pa se Mariah zdi pomembno, da otroci ostanejo v stiku z ameriško kulturo in ameriškimi koreninami. »Vsako leto (korona časi so izjema) vsaj za nekaj tednov odpotujemo v Kalifornijo, da preživimo nekaj časa z mojo družino. Navadno je najstarejša hčerka potrebovala kar nekaj časa, da se je prilagodila in je prvih nekaj dni govorila bolj slovensko kot angleško. A po nekaj tednih, ko je bila na vrsti vrnitev v Slovenijo, je govorila večinoma le še angleško. Ko smo se vrnili v Ljubljano, je navadno potrebovala kak teden dni, da se je znova privadila na slovenščino,« pove Mariah in doda, da je zanimivo, kako se otroci lahko skoraj brez težav prilagodijo več jezikom hkrati. Vselej je zanimivo slišati, kakšni smo Slovenci videti v očeh tujcev, zato sogovornico povprašam, kaj je tisto, kar jo je v naši kulturi najbolj prese-


netilo oz. je najbolj drugačno od kulture onkraj luže. »Ugotovila sem, da so ljudje v Sloveniji zelo neposredni. Zelo odkrito se pogovarjate o stvareh, ob katerih se morda Američani počutimo nekoliko neprijetno. Na splošno smo Američani radi precej »olikani«, ne želimo kogarkoli prizadeti… Poleg tega se mi je ton pogovora v slovenskem jeziku v začetku zdel nenavaden, morda na trenutke celo žaljiv, a temu seveda ni bilo tako. Ko še nisem razumela jezika, sem bila včasih z Lukom v pisarni družinskega podjetja, kot sta se z očetom pogovarjala. Zdelo se mi je, da se neprestano prepirata. Bilo mi je skrajno neprijetno in sem veš čas razmišljala o tem, kaj bi lahko bila tema pogovora. Nato je oče odšel iz pisarne in sem Luko vprašala, o čem je tekla besed. Luka mi je odvrnil, da sta se zgolj dogovarjala o menjavi tiskalnika,« z nasmeškom na obrazu pove

Mariah. Pripomni še, da se ji občasno kak pogovor še vedno zdi kot prepir, a zdaj ve, da to ni. "Vse skupaj le drugače zveni kot tam, kjer sem odraščala." Nikakor se v pogovoru nisva mogla izogniti niti tipičnim slovenskim navadam, med katerimi je naši ameriški sogovornici ena še posebej ljuba. »Zares mi je všeč, kako radi ljudje v Sloveniji delajo z zemljo, kako veliko vrtov imate in kako si skorajda vsakdo prideluje vsaj nekaj svoje hrane. V Ameriki nihče ne vrtnari na način, kot to počnete tukaj. Če le imate majhno zaplato zemlje, imate tudi svoj vrt,« pove Mariah. Seveda pa so na drugi strani tudi stvari, ki jih v Sloveniji pogreša. »Pogrešam predvsem toplino oz. odprtost ljudi, ki je v Ameriki zelo drugačna. Da ne bo pomote – Slovenci ste zelo prijazni in prijetni. Pogrešam pa morda ta ameriški način prijaznosti. Tam lahko mnogo hitreje navežeš

prijateljstva. To se mi zdi določena kvaliteta. Da v Sloveniji razviješ dobro prijateljstvo, traja bistveno dlje časa. Je pa res, da imaš v Ameriki lahko precej hitro ogromno »najboljših« prijateljev, vendar pa morda ta niso tako iskrena in pomembna, kot sta mogoče zgolj dve, ki jih razviješ v Sloveniji.« Ob koncu pogovora mi sogovornica zaupa še, da sta s partnerjem vselej sanjala o tem, da bi dom imela tako v Sloveniji kot v Ameriki, in bi živela malo tu in malo tam. Pojasni, da sta oba nekoliko bolj avanturističnega duha in si težko zamišljata, da bi se na nekem mestu ustalila in za vedno ostala tam. »Prav zdaj si urejava nov dom v Ljubljani, kamor se bova v kratkem preselila, česar se res zelo veselim. Upam pa, da nama bo v prihodnje uspelo ustvariti še en dom tudi v Ameriki,« pogovor sklene Mariah Dolenc. februar 2021

21


SRČNI LJUDJE

Narava vselej ve, kdaj je pravi čas… Darjan Lapanje

Tudi v rubriko Srčni ljudje smo tokrat vnesli dobršno mero ognjevitosti in se z njo podali kar na plesišče. Na pogovor smo namreč povabili plesalko, plesno učiteljico in plesno sodnico Katarino Venturini. Naša tokratna gostja je večini verjetno dobro poznana; mogoče kot sodnica v plesnem šovu na eni izmed komercialnih televizij, morda kot 23-kratna državna in 4-kratna svetovna prvakinja v standardnih in latinskoameriških plesih. S Katarino sva tokrat pokukala v zakulisje plesnih spektaklov, se sprehodila po poti od plahe 10-letne deklice, ki je naredila prve plesne korake, do vrhunske plesalke svetovnega kova. Dotaknila sva se tudi obdobja po koncu profesionalne plesne kariere, ki je še vedno prepleteno s plesom, med drugim pa ga je zaznamovala tudi želja po materinstvu, ki je skoraj ostala neuresničena, a je življenje naposled spisalo še eno zgodbo s srečnim koncem in s pomembnim sporočilom.

22

februar 2021


Kljub vsemu pa me je najprej zanimalo, zakaj ravno ples in kako se je vse skupaj v rosnih otroških letih sploh začelo. Zdi se mi, da je bil ples že od zmeraj v meni. V vsakem mladem bitju sta ples in gibanje prisotna že v osnovi, se pa kasneje rado zgodi, da to odzivnost na ritem zaradi različnih zunanjih dejavnikov nekako omejimo in zavremo. Sama se recimo spomnim, kako sem že v prvem razredu med šolskimi odmori, ko je igrala glasba, po razredu hodila v ritmu. Nekoliko bolj zares pa sem se s plesom začela ukvarjati v četrtem razredu. Ker smo se pri mojih šestih letih s starši iz Dolenjske preselil v Ljubljano, je bil ples nekakšna uteha, v kateri sem našla sebe. Spomnim se, da si nisem upala govoriti, ker sem imela dolenjski naglas. Prav zato sem način za izražanje našla v plesu. Kdaj na tej poti pa je ljubezen do plesa zrasla do te mere, da je prerasla v profesionalizem? Od četrtega razreda pa vse do konca srednje šole sem plesala ne da bi vedela, da se bom kdaj s plesom ukvarjala profesionalno. V prvem letniku fakultete pa sva z Andrejem prvič zmagala na državnem prvenstvu, posledično pa sva bila za tem domala vsak vikend na najrazličnejših domačih in mednarodnih tekmovanjih in sva stalno potovala. Navadno sva odpotovala v petek in se vrnila v ponedeljek. Tako so mi ostajali le trije dnevi v tednu in kaj hitro je postalo jasno, da je za študij to premalo časa, saj je bilo vse skupaj prenaporno. Takrat sem prvič začutila, da bi ples lahko postal moja profesionalna pot. Dejstvo pa je, da je to v svetu plesa dokaj pozno, saj sem bila takrat stara »že« 20 let.

Vsem nam, ki tekmovalni ples gledamo kot laiki, se le-ta zdi tako romantičen, popoln, morda čaroben...Koliko te romantike in čarobnosti pa je v resnici še bilo v vrhunskem tekmovalnem plesu? Ko stvar zgleda preprosta - in vrhunski ples navadno zgleda preprosto -, je to pravzaprav izjemno težko. V osnovi je vsak vrhunski šport trdo delo. Mogoče je v karieri posameznika le peščica tistih trenutkov, ko zares uživaš in se ti zdi, kot da si v nebesih. Zanimivo je, ko se po kratkem premoru vrneš na treninge, se prvi dan namreč zdi, da ti gre naravnost fantastično. Potem pa naletiš na nekakšen zid in ti morda naslednje tri tedne sploh ne gre in ne najdeš pravih občutkov. Razbijaš si glavo in ne moreš razumeti, kaj gre narobe. Nato znova in znova sam sebi dokazuješ, da zmoreš, da znaš in da lahko. Dejansko je meja med tem, da se počutiš kot v nebesih, ali pa, da ti nikakor ne gre, izjemno tanka. Sama si največje plesne uspehe žela v paru z Andrejem Škufco. Kako pa si plesalci izbirate partnerja, s katerim nato tudi tekmujete? Glede partnerja si omejen in

moraš pač vzeti tistega, ki je na voljo, Ko sem bila še mladinka, so v našem klubu trenerji imeli navado, da so nas enkrat letno dali narazen in nas na novo postavili v pare. Takrat, ko pa sva skupaj prišla z Andrejem, pa lahko rečem, da kaj dosti izbire ni bilo. Ne trdim, da sem dobila izbirek. Andrej je bil leto dni mlajši od mene in s tega vidika niti ni bil najbolj primeren. Kljub temu pa se je meni zdel prijeten fant, delaven, talentiran, gibalno sposoben. Ko sem zaključila s prejšnjim plesnim partnerjem, je bil Andrej tako nekakšna logična, a hkrati tudi edina izbira. Lahko tudi povem, da me je po letu dni plesanja z Andrejem, ko sva se na državnem prvenstvu komaj uvrstila v finale, poklical zares simpatičen in postaven fant moje starosti. Bil je temnolas, temnejše polti, tudi zelo gibalno sposoben, obenem pa je bil tudi takratni državni prvak. Vprašal me je, če bi želela biti njegova plesna partnerica. Rekla sem, da ne. Imela sem nekakšno vizijo, da imam z Andrejem večje možnosti za uspeh oz. da z njim lahko dosežem več. Kaj pa je bilo pri tebi tisto, kar je v nekem trenutku pripeljalo do februar 2021

23


SRČNI LJUDJE

odločitve, da profesionalno plesno pot zaključiš? Najprej moram povedati, da sem bila stara 35 let, ko sem sprejela to odločitev, kar je vsekakor dokaj pozno. Sama sem takrat začutila, da imam izražanja skozi ples enostavno dovolj. Tudi čas regeneracije po tekmah se je izrazito podaljšal. Lahko bi morda še vztrajala neko krajše obdobje, vendar sem se začela spraševati, zakaj bi energijo in čas vlagala v nekaj, kar se zaključuje, in ne raje v nekaj, kar se začenja. Globoko v sebi sem čutila, da želim to svoje znanje in ljubezen do plesa predajati in deliti naprej. Je tako nastala tvoja plesna šola Plesna zvezda? Tudi to je zelo zanimiva zgodba. Ko sem pred koncem kariere razmišljala o tem, kje bi želela imeti svojo plesno šolo, mi je na misel prišlo, da bi bila zame najboljša lokacija v ljubljanskem BTC-ju. Zares je bila to moja mala skrita želja, ki je pravzaprav nisem podelila z nikomer. Ko sem nato leta 2008 končala s kariero, me je poklical predsednik uprave BTCja, me povabil na sestanek in me vprašal, če bi svojo plesno šolo morda želela odpreti pri njih. Zares se mi je uresničilo to, o čemer nikoli nisem naglas razmišljala, niti za to kakorkoli lobirala. Zdi se mi, da če si nekaj zares iskreno in močno želiš, se to na koncu tudi uresniči. Danes plesno znanje predajaš amaterskim plesalcem vseh starosti. Bi morda lahko rekla, da si v tem znova našla tiso "plesno čarobnost", o kateri sva govorila malo prej? Ta čarobnost se mi je na tekmovanjih v 25-letni karieri mogoče zgodila trikrat. To je mogoče težko razumeti, a dejstvo je, da prav za teh nekaj trenutkov delaš in neu24

februar 2021

morno treniraš. Pravzaprav je to kot droga - veš, da se lahko zgodi, vendar nikoli ne veš, kdaj se bo zgodilo. Eden takih trenutkov se je zagotovo zgodil na najini zaključni prireditvi leta 2008 v Cankarjevem domu. Dva meseca pred tem sva z Andrejem imela druge obveznosti in dejansko nisva več trenirala. Moj trening je pred tem vselej temeljil na neizprosni samokritiki. 14 dni pred omenjeno prireditvijo pa sva naposled ocenila, da bo nekaj treninga vendarle potrebnega. Ko sva torej po nekajtedenskem premoru znova zaplesala, enostavno nisem mogla verjeti - zdelo se mi je, da sem vsak gib in sleherni korak odplesala naravnost fantastično. In to so bili znova tisti trenutki čarobnosti. Podobne občutke sreče pa zdaj res doživljam vselej, ko sem v plesni dvorani, ko učim.

Zares uživam, ko vidim, kakšen napredek dosegajo moji učenci Vsebina tokratne številke naše revije je tako ali drugače prepletena z elementom ognja. Bi lahko rekla, da je tudi ples ognjevit? Si morda ognjevita tudi sama? Zagotovo. Pri plesu je vselej pomemben kontrast. Če je cel ples ognjevit, ga gledalec ne bo videl kot takega. Vse skupaj mora na začetku biti nekoliko zadržano, morda nekoliko hladno, pa malo mirno, in nato hitro, eksplozivno in ognjevito. Šele ob takem kontrastu lahko v plesu zaznamo ognjevitost. Tudi komunikacija med partnerjema je s tega vidika izjemno pomembna. Če sta partnerja nekaj časa na distanci in nato izbruhneta ter čustva zlijeta v ples, lahko opazimo pravo ognjevitost.


Kar pa se mene tiče, pa lahko rečem, da sem še prevečkrat ognjevita (smeh). Dejansko je moja narava precej zadržana. Kar nekaj časa je potrebnega, da moja ognjevitost pride do izraza. Nekateri ljudje jo iz mene znajo izbezati zelo hitro, drugi malo manj. Ko so me ljudje včasih gledali na plesišču in me primerjali z osebo, kakršna sem izven plesnih dvoran, so mi rekli, da se na odru spremenim v pravi ogenj. Menim pa, da so kontrasti v vsakem človeku. Če ples zdaj pustiva nekoliko ob strani - po tekmovalni karieri je verjetno tudi zate prišel čas, ko si začutila željo po materinski vlogi… Ta »klic« je prišel kar pozno. Zase sem stalno mislila, da sem dovolj mlada in nekako nisem čutila te želje po materinstvu. Ta je prišla šele tam nekje okoli mojega štiridesetega leta. Vsekakor je bilo to težko obdobje v mojem življenju, o katerem takrat nisem želela govoriti, ker je bilo zame boleče. Zdaj, ko je ta zgodba dobila srečen konec, pa želim govoriti o tem, saj se mi zdi, da s svojo zgodbo lahko komu pomagam. Če bom s tem pomagala le enemu paru, bo to zame že dovolj. Iz te svoje zgodbe sem se naučila, da narava že ve, kdaj je pravi čas, da se določene stvari zgodijo. Naša kultura je pač taka: ko si nekaj zamislimo, gremo v trgovino in si to kupimo. Ko pa se odločiš, da želiš imeti otroka, pa to enostavno ne funkcionira več. Mogoče je to ena od redkih stvari, ki nam je ljudem ostala in ne odraža vse te materialnost. Tako je bilo tudi v mojem primeru. Ko sva s partnerjem prišla do spoznanja in želje, da bi rada imela otroka, se to enostavno ni zgodilo, ni uspelo. Nato sva šla po pomoč, šestkrat poskušala s post-

opkom zunajtelesne oploditve, a neuspešno. To je bilo zame psihično izjemno težko obdobje. Nato sem sama že skoraj povem obupala nad tem, da bi kdaj še lahko postala mama, in takrat se nama je povsem po naravni poti zgodil sin Mark. Pri mojih 43 letih sem dobila otroka. Res je bila to zgodba s srečnim koncem in vsako jutro znova se zahvalim, da je usoda ubrala tako pot. Kako pa v življenju gledaš na zdravje? Se ti zdi, da ga znamo ceniti, dokler ga imamo? Misliš, da se bomo iz trenutnih razmer, ki so posledica pandemije, kaj naučili? Mislim, da zdravja, dokler ga imamo, enostavno ne cenimo dovolj. Prej je tekla beseda o otrocih in pri njih se zdi, da dokler ne grejo na svoje, nikoli ne veš, ali je bila tvoja vzgoja dobra ali ne. Enako se mi zdi, da je pri zdravju. Dokler ne zboliš, nikoli ne veš, ali si ali je bila tvoja skrb za zdravje zadostna ali ne. Seveda pri tem veliko vlogo igra tudi genetika. Sama sem bila v minulih dneh denimo pozitivna na korona virus. Zdi se mi, da je tudi taka okužba lahko neke vrste pokazatelj, koliko smo pred tem vlagali v svoje zdravje. Izgleda, da sem sama ta del opravila kar dobro, saj sem okužbo prebolela praktično brez simptomov. Predvsem pa mislim, da se to, kako smo skrbeli za svoje zdravje, pokaže predvsem v jeseni našega življenja. Ne glede na vse pa je dejstvo, da za svoje zdravje nikoli ne naredimo dovolj, saj vedno uspemo najti druge stvari, ki se nam zdijo bolj pomembne. Tudi sama se zavedam, da zase naredim premalo. Vzamem si premalo časa, da bi morda šla v naravo, si privoščila nekajdnevni odklop... Taki pač smo ljudje.

Na trenutno situacijo pa gledam kot na nekaj, kar te oblikuje, in na nekaj, iz česar se lahko marsikaj naučimo. Glede na to, da sva že povsem pri koncu najinega pogovora, še bolj lahkotno vprašanje - kaj pa Katarina rada počne, ko ima nekaj minut samo zase? Zelo rada berem in tega si želim več. Trenutno so vsak večer obvezno čtivo pravljice. Sama pa imam rada knjige, v katerih se zgodba odvija v Angliji, nekje v 17. in 18. stoletju. Rada imam tudi zapletene kriminalne zgodbe, znanstvene fantastike pa nekako ne razumem in mi zato ni ljuba. Poleg branja pa bi si želela še več biti povezana z naravo. Morda bi si želela vsakodnevnega daljšega sprehoda, idealno pa bi bilo, če bi se lahko bolj redno posvečala kakemu športu, ki se dogaja v naravi. 20201119_OGLAS_TIMIJAN TINKTURA_55x121.pdf

SPREJ ZA GRLO, KI DELUJE!

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

hiskazelisc.com 040 304 865 februar 2021

25

2 19/11/2020 18:24


REGENERACIJA JETER

reklamno sporočilo

Potrebujejo vaša jetra obnovo? Hiša Zdravja

Največje tveganje za zamaščenost jeter imajo osebe z metabolnim sindromom, ki se kaže kot debelost, povišan krvni tlak, kopičenje maščob v predelu trebuha in povišane vrednosti LDL holesterola. Na udaru pa so tudi osebe z nezdravim načinom življenja, ki vnesejo v telo več toksinov, kot so jih jetra zmožna razgraditi.

Poškodbo ali obolenje jeter lahko prepoznamo še po nekaterih drugih znakih, kot so slaba in počasna prebava (spremljajo jo 26

februar 2021

napihovanje in občasne slabosti), slabši imunski sistem (kaže se v pogostih prehladih, virusnih ali bakterijskih anginah), težave

s kožo (srbeča koža, akne, manj sijoča in bleda koža) in občutek nenehne utrujenosti in brezvoljnosti.


Na kakšen način vnesemo toksine v telo? Največ škodljivih snovi vnesemo skozi prebavni trakt z uživanjem prečiščenih in predelanih živil z veliko sladkorja, hidrogeniranih maščob in najrazličnejših aditivov. Tudi pitje alkohola, sladkih ali gaziranih pijač jim škoduje. Do vnosa pride tudi skozi pljuča, zaradi onesnaženega zraka, predvsem pa so pri vnosu skozi pljuča na udaru aktivni in pasivni kadilci. Toksine v telo spustimo tudi skozi kožo, z antiperspiranti, kremami, čistilnimi sredstvi ipd. Glavna naloga jeter je, da vse snovi iz zunanjega ali notranjega okolja razgradijo v telesu neškodljivo snov. Temu procesu pravimo detoksifikacija. Slabost tega procesa pa je nastanek prostih radikalov, ki lahko poškodujejo zdrave jetrne celice.

Kaj lahko sami naredimo za zdrava jetra? Jetra imajo največjo sposobnost regeneracije, če le začnemo pravi čas. Za izboljšano delovanje jeter poskrbite z zadostnim dnevnim vnosom tekočine (vsaj 2 litra) in vsaj 20 minutno rekreacijo dnevno. Poslužujte se mediteranskega načina prehranjevanja, ki sloni na zdravi in nepredelani hrani. Za preprečevanje in lajšanje jetrnih bolezni se danes najpogosteje uporablja pegasti badelj oziroma koncentriran izvleček silimarin, ki preprečuje vnetja, pomaga pri regeneraciji jeter in je varen dodatek, saj tudi pri dolgotrajni uporabi ni poznanih neželenih učinkov. Njegovo delovanje pa lahko dopolnimo še z uživanjem rastlin z grenčinami (kot so na primer regrat in artičoka), ki še dodatno spodbujajo prebavo in razstrupljanje.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

februar 2021

27


BOJ PROTI RAKU

Zgodnje odkrivanje raka je ključno Sara Sočan

4. februarja vsako leto obeležujemo Svetovni dan boja proti raku. Omenjeni dan je namenjen predvsem opozarjanju na to bolezen in na njeno preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje. O tem, kako resno težavo predstavlja obolevnost za rakom, govori že podatek, da za to boleznijo na svetu vsako leto zboli okoli 18 milijonov ljudi, približno 9,5 milijona ljudi pa letno za posledicami raka tudi umre. Kljub temu, da je v zadnjem letu večina pozornosti namenjena spopadanju z novim koronavirusom, raka nikakor ne smemo zapostaviti in opustiti skrbi za preventivo, sploh če v obzir vzamemo dejstvo, da zgodnje odkrivanje te bolezni občutno poveča možnost posameznika za uspešno zdravljenje in nadaljnje kakovostno življenje. V uvodu smo navedli nekaj statističnih podatkov, ki se nanašajo na svetovno populacijo. Seveda pa so zaskrbljujoči tudi podatki, ko govorimo zgolj o Sloveniji. Letno pri nas za rakom namreč zboli okoli 15.000 ljudi, umre pa jih približno 6500. Kot poudarjajo vsi deležniki, je epidemija COVID-19 precej vplivala na obvladovanje raka v Sloveniji, kljub temu pa podatki kažejo, da se razmere v primerjavi s prvim valu epidemije v lanskem letu v drugem valu le izboljšujejo. Register raka na Onkološkem inštitutu (OI) v Ljubljani je ob dnevu boja proti raku postregel s podatkom, da je bilo v novembru in decembru preteklega leta približno 10 odstotkov manj novih diagnoz raka v primerjavi z letom 2019. Še bolj spodbudne številke so pri napotitvah na onkološko obravnavo, saj jeseni upada ni bilo, ter pri številu obravnavanih bolnikov na OI, kjer v času drugega vala epidemije niso zaznali značilnih razlik v primerjavi z letom 2019. V Sloveniji imamo sicer že desetletje v veljavi Državni program obvladovanja rak (DPOR), ki je strateški dokument za celovito obvladovanje te bolezni v državi. Trenutno poteka priprava novega dokumenta, ki bo vključeval izzive, ki se jih želimo lotiti na področju raka v prihodnje, hkrati pa bo vsebina usklajena z Evropskim

28

februar 2021

načrt za boj proti raku, ki ga je Evropska komisija predstavila v začetku meseca. Ko poudarja dr. Irena Oblak, strokovna direktorica OI, na OI že od pričetka epidemije COVID-19 opozarjajo, da obravnava bolnikov z rakom nikakor ne sme zastati, saj bi to lahko pomenilo večjo škodo na zdravju ljudi, kot jo povzroča okužba z novim koronavirusom. Na inštitutu so tako po njenih besedah sprejeli in izvajali številne stroge epidemiološke ukrepe za zaščito zaposlenih in bolnikov, ki so ranljiva skupina za okužbo s COVID-19, s katerimi so uspeli zagotoviti nemoteno nadaljevanje specifičnega onkološkega

zdravljenja ves čas epidemije. »To je velik dosežek že sam po sebi. Veseli nas, da so v drugem valu epidemije delovali tudi presejalni programi za raka ZORA, DORA in Svit. Vse to se odraža v bolj spodbudnih podatkih o vplivu epidemije covid-19 na obvladovanje raka v Sloveniji za drugi val v primerjavi s prvim valom. Še vedno pozivamo prebivalce, da skrbijo za svoje zdravje, da se udeležujejo presejalnih pregledov za raka in da ob zgodnjih znakih ne odlašajo z obiskom pri zdravniku,« je ob svetovnem dnevu boja proti raku poudarila Oblakova.


Vzajemna, d. v. z, Vošnjakova ulica 2, 1000 Ljubljana.

KER SE LAHKO V TRENUTKU VSE SPREMENI ZAVAROVANJE ZA TEŽJE BOLEZNI Omogočite si najboljše zdravljenje in poskrbite za finančno varnost. S sklenitvijo zavarovanja za težje bolezni ste upravičeni do izplačila zavarovalne vsote v primeru diagnoze ene izmed 25 najpogostejših težjih bolezni, kot so rak, srčni infarkt, možganska kap in druge. Z izplačanimi sredstvi si lahko zagotovite: • normalno plačevanje svojih finančnih obveznosti kljub odsotnosti z dela, • kakovostnejše terapije in posege, • alternativno zdravljenje in • rehabilitacijo po bolezni.

080 20 60 vzajemna.si

februar 2021

29


reklamno sporočilo

RAZSTRUPLJANJE JETER

Klemen Bunderla prisega na HEPAFAR Ana Šorc

Med tistimi, ki prisegajo na zdrav življenjski slog, je tudi radijski voditelj, pevec in igralec Klemen Bunderla. Pred leti pa je šokiran ugotovil, da ima zamaščena jetra. V poplavi izdelkov za razstrupljanje mu je do boljšega počutja pomagal le Hepafar forte – in zdaj se k njemu redno vrača. Poglejmo, zakaj.

30

februar 2021


Klemen je vedno dobro skrbel za svojo prehrano, pred nekaj leti pa je na neki točki kontrola popustila. »Čisto sem se razpustil. Pikniki, kjer je pivo teklo v potokih in se je peklo na gore čevapčičev, so bili stalnica. Da ne govorim o konstantnem pomanjkanju časa – še na veceju odgovarjam na maile in spim samo 5 ur na noč!« je svojo izkušnjo takrat opisal Klemen. »Začelo je škripati« »Moje počutje se je postopoma slabšalo, začele so se težave s prebavo in napihnjenostjo, kar naenkrat sem postal bolj utrujen in razdražljiv. Ni bilo prijetno!« Ob obilici projektov in izzivov so za dodatno streznitev poskrbeli še izgorelost in panični napadi. Zavedel se je, da tako ne gre več naprej in se mora »čimprej spraviti v red«. »Začel sem z razstrupljanjem jeter… bilo je že NUJNO potrebno!« V poplavi namenskih zdelkov mu je pomagal le Hepafar S pomočjo kapsul Hepafar forte, naravnega prehranskega dopolnila s pegastim badljem, je učinkovito razstrupil svoja jetra in izboljšal njihovo delovanje. In rezultat? »Neprimerljivo boljše počutje in odlična prebava,« izpostavlja Klemen, ki je nad učinki Hepafarja tako navdušen, da še vedno prisega na redne tretmaje. »K njemu se vračam kot zvest mož k dobro skuhanem kosilu« Stres, nezdrava hrana, pomanjkanje spanja in gibanja, kajenje ter uživanje alkoholnih pijač izjemno obremenijo naša jetra. Zato jih je priporočljivo temeljito razstrupiti vsaj 2x letno. Klemen se tega še kako zaveda. »Živim precej stresno in res absolutno premalo spim. Včasih mi celo preprosto zmanjka časa za pripravo zdrave hrane. Po tretmaju s Hepafarjem forte se počutim totalno boljše, imam

več energije in fokusa, pa hlače mi tudi lepše stojijo. Zato se k njemu vračam kot zvest mož k dobro skuhanem kosilu,« hudomušno pripomni. Doda še, da »imamo eno in neverjetno telo, ki se je sposobno samo očistiti vseh strupov«. Prav je, da naredimo vse, da mu pri tem pomagamo! Zakaj ravno Hepafar forte? Klemna so dokončno prepričale naravne sestavine s klinično dokazanimi učinki: »Pri izdelkih, ki jih uporabljam, sem res zelo pozoren na to, da so čim bolj naravni. Če pa imajo še znanstvene dokaze o učinkovitosti, ni več dileme. In ja, to Hepafar ima. Preprosto, ne?« Kako Hepafar forte deluje? Hepafar forte so popolnoma naravne kapsule za razstrupljanje in regeneracijo jeter, ki vsebujejo edinstveno patentirano kombinacijo pegastega badlja in fosfolipidov HEPAforte complexTM. Ta se znanstveno dokazano kar 10krat bolje absorbira v telo, zato je

njen učinek kar 10-krat boljši od podobnih izdelkov na trgu! Ponaša se s kar trojnim delovanjem, saj jetra razstrupi (iz njih pomaga odstraniti maščobo in toksine), obnovi in okrepi (in s tem poveča njihovo odpornost na škodljive snovi). Poleg patentirane kombinacije pegastega badlja in fosfolipidov vsebuje še artičoko – za nemoten potek razstrupljanja, naravni vitamin E – za zaščito pred oksidativnim stresom in črni poper s 95% piperinom – za vsaj 30 odstotkov boljšo absorpcijo! Posebne ponudbe in akcijska pakiranja Hepafar forte lahko poiščete na:

www.sensilab.com T: 080 35 41 trgovinah Sensilab, lekarnah, drogerijah TUŠ in specializiranih prodajalnah.

februar 2021

31


BRALNI KOTIČEK

reklamno sporočilo

Kdo se boji zobozdravnikov? Miš založba

Danes zobozdravniki poznajo sto in en način, kako pregnati strah najmlajših pred stikanjem po njihovih ustih. Mi pa vam tokrat predstavljamo slikanico, ki bo v pomoč tudi staršem. Ob njej se s predšolskim otrokom ali učencem prvega triletja starši lahko pogovarjajo o tem, kaj jih čaka pri zobozdravniku in zakaj se zobozdravnikov sploh ni potrebno bati. Ivan Mitrevski, oče dveh hčera, jo je napisal in narisal iz svojih očetovskih izkušenj. Spraševal se je, kako zobozdravniki popravljajo zobe različnim živalim, krokodilom, kravam, pa še komu, le žabam ne. Le zakaj žabe pustijo zobozdravniki pri miru? Odgovor najdete v slikanici, pri čemer vam lahko prišepnemo, da je le-ta prav zanimiv. Avtor v knjigi najprej predstavi popravljanje zob krokodilu. Krokodil ima kar deset zobozdravnikov, ki mu najprej v gobec zagozdijo debelo palico, da ga ne bi slučajno zaprl in kakšnega od zobozdravnikov pregriznil na pol. V nadaljevanju prikaže mroža, ki svoje okle vsak večer krtači tako dolgo, da mu zmanjka časa za večerno branje. Zanimiva je tudi zgodba leva, ki se ga bojijo vsi zobozdravniki, zato ga mora-

32

februar 2021

jo pred vsakim pregledom uspavati. Lev se zobozdravnikov boji bolj kot ti njega, saj bi mu lahko ostre zobe pomotoma pobrusili in bi težko lovil poskočne antilope. Nilskemu konju pa mora zobozdravnik zlesti v njegov gobec, da sploh lahko pregleda njegove velikanske zobe. Avtor celo postreže z zgodbico, kako je zobozdravnik nekoč padel v žrelo nilskega konja in nato tri tedne taval po

njegovem telesu, preden je našel pot na svobodo. Če pomislimo na slona, ugotovimo, da morajo zobozdravniki splezati nanj in ves dan laziti po njem, da mu lahko pregledajo zobe in okle. Kaj pa zajec? Že tako se vsega boji, najbolj pa ga je strah velikanskega zobozdravstvenega orodja. In na koncu pridemo do punčke Barbare. Le kakšni bi bili njeni zobje, če jih zobozdravniki ne bi redno pregledovali in po potrebi popravili?


Solna infra kabina

Za krepko telo in zdrav duh

Živimo v časih, ko je naš imunski sistem na veliki preizkušnji. Le če je ta zdrav in močan, nas lahko varuje pred boleznimi, kar je še posebej pomembno v vlažnih in hladnih jesenskih ali zimskih dneh. Uporaba solnih infra kabin občutno pripomore pri krepitvi vašega imunskega sistema, in to na povsem naraven način. Obenem si lahko pričarate občutek morskega vetra, ki vas na lep in vroč poletni dan objame z obilico suhega solnega aerosola. Globok vdih takšnega zraka omogoči lažje dihanje in odlično splošno počutje.

Kaj je Solna infra kabina in kako deluje ? Solna infra kabina je popolnoma samostojna enota modernega videza in izdelana iz kakovostnih lesnih materialov. V kabini je vgrajen novi Halogenerator za domačo uporabo Homesalt ali na zunanji strani profesionalni Multisalt+. Oba ustvarjata podobne razmere, kot nad morsko gladino naravno nastajajo v času vročega in suhega poletja (brez vlage). Poleg kvalitetne solne terapije kabina za še prijetnejše vzdušje omogoča tudi simulacijo prijetne sončne toplote – s kakovostnimi IR grelci (s skoraj ničnim elektromagnetnim sevanje »low EMF«). Za nameček se celotna kabina napolni še z ogromno količino negativnih ionov, ki jih proizvaja kvalitetni slovenski proizvod Ionex, piko na i pa doda možnost barvne terapije s prilagoditvijo barve po vaši izbiri. Sproščanje v Solni infra kabini je lahko še lepše, če ga preživite ob zvokih morja ali razigranih delfinov, pomirjujoče glasbe oz. meditacije, saj kabina ponuja možnost predvajanja glasbe (zvoka) kar na tri načine: z vgrajenim radijskim sprejemnikom, preko USB enote in s povezljivostjo preko Bluetooth-a.

Novost na tržišču, Halogenerator Homesalt za solne terapije doma Halogenerator HomeSalt je naprava za ustvarjanje morske mikroklime v vašem domu. Solne terapije izvajate v primernem prostoru, domači solni sobi, šotoru, na balkonu ali v naši solni kabini oz. solni infra kabini, kateri sta z napravo cenovno ugodnejši.

Doma ali v vašem poslovnem prostoru Montaža Solne infra kabine je preprosta. Potrebujete približno 4 m2 prostora doma ali v že obstoječem poslovnem prostoru, če razmišljate o širitvi vaše obstoječe dejavnosti. Stroški vzdrževanja kabine so minimalni, domača uporaba ali trženje pa ne zahtevata dodatnih finančnih obremenitev. Prav tako vam bosta zelo malo časa vzela tudi čiščenje in vzdrževanje.

Dobra naložba za vse generacije

Ko ste v stresu ali se ne počutite najbolje oz. si preprosto želite regeneracije telesa, takrat je uporaba Solne infra kabine velik užitek in čudovit poklon vašemu telesu in umu. Solni aerosol v kabini celovito deluje na imunski sistem. Izrazito blagodejno vpliva na kvaliteto vašega dihanja in vas preventivno ščiti pred virusi in bakterijami. Terapije v kabini zajamejo vse, kar vaše telo potrebuje za ohranjanje vitalnosti, lepote in dobrega splošnega počutja.

Torej, podarite sebi in vaši družini veliko darilo za vaš imunski sistem in zdravje vam bo hvaležno.

Na voljo solne infra kabine v različnem lesu in barvah.

februar 2021

33


BOLEZNI MEHURJA

»Počil mi bo mehur!« Aleksandra Lamut

Ste tudi vi med tistimi, ki morate neprestano na malo potrebo? Včasih se počutite, kot da ste na stranišču kar vsake pol ure. Vendar pa je treba vedeti, da je pravočasno uriniranje izredno pomembno. Prepogosto in redno zadrževanje urina lahko privede do številnih infekcij in tudi do postopnega nepravilnega delovanja urinarnega trakta. Danes pa se sprašujemo, ali je mogoče, da nam mehur zaradi zadrževanja urina tudi poči.

Vnetje mehurja ali sečevoda, raznorazne okvare ledvic ali bolečine v sečnici – vse to so izjemno neprijetna stanja v telesu, ki lahko, če jih ne zdravimo, vodijo v resnejše komplikacije našega zdravja. Pravočasna sanacija kakršnih koli vnetij ali bolečin urinarnega trakta je tako ključnega pomena za zdravje našega celotnega organizma. Že kot majhnemu dekliču so mi vedno govorili, da mi bo počil mehur, če ne bom šla na stranišče. Kot otrok sem to jemala skrajno resno, saj sem bila prepričana, da se bo to res zgodilo, če bom predolgo odlašala. Kot odrasla oseba pa sem se večkrat vprašala, ali je bilo to morda malce pretirano. Ali je mogoče, da zaradi zadrževanja urina mehur kar na lepem poči? Da, mogoče je. Res pa je, da se to ne zgodi kar tako in kar kadarkoli. Počen mehur je v resnici zelo resna težava in lahko ogrozi tudi življenje posameznika, ki je soočen s tem zdravstvenim zapletom. Že samo dejstvo, da se urin izlo34

februar 2021

ča iz telesa, nam lahko pove, da le-tega v telesu ne potrebujemo. Mehur je namenjen začasnemu shranjevanju urina v telesu, saj se ta »odpadna tekočina« ne more nahajati kar kjerkoli. Če pa mehur poči, se urin, ki je namenjen izločanju, razlije po trebušni votlini, kar lahko privede do infekcije. Kaj botruje počenemu mehurju? Strokovnjaki pravijo, da je verjetnost, da bo mehur počil zdravi osebi, minimalna. V resnici je mehur izjemno prožen organ, ki se razteza po potrebi. Ljudem, ki predolgo zadržujejo urin, se bo mehur prej »samodejno izpraznil«, kot pa počil. Slednje pa se lahko zgodi posameznikom, ki so prestali večjo operacijo, ali pa denimo pacientom, ki imajo raka oziroma so prestali obsevanje, kar lahko privede do stanjšanja stene

mehurja in s tem do večje možnosti, da membrana poči. Mehur se lahko poškoduje tudi zaradi udarca oziroma fizične poškodbe (prometna nesreča, padec...). Če torej povzamemo: Mehur lahko poči, vendar le redkokdaj zaradi tega, ker bi bil preveč poln. Praznjenje mehurja, seveda takrat ko začutite potrebo, je izjemnega pomena in pripomore k zmanjšanju možnosti za infekcijo. V primeru kakšnih koli težav pa se vedno posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Pri tem pa nikar ne odlašajte!


BI MAG magnezijeva pršila,  gel in kopeli  magnezij v svoji najčistejši obliki Izdelki 100% NARAVNEGA IZVORA Nanos preko kože (pršenje, vtiranje ali kopel) Visok izkoristek brez obremenjevanja prebavil 15 min. absorpcija - hitro delovanje Brez neželenih stranskih učinkov na prebavo Direkten nanos na mesto porabe za takojšnji lokalni učinek

Pršilo BI MAG Original najčistejši naravni magnezij v boju proti:

krčem glavobolu migreni nespečnosti stresu kalcinacijam utrujenosti

Pršilo BI MAG Active moč magnezija in naravnih zeliščnih učinkovin

proti utrujenim nogam ob pojavu krčev pri okorelih sklepih prijetno hladi za regeneracijo po naporih poživlja cirkulacijo pri bolečinah v mišicah pri udarninah

Poiščite v prodajalnah SANOLABOR in bolje založenih lekarnah. Večfebruar informacija na WWW.BI-MAG.NET 35 2021 proizvaja- polni: El studio d.o.o., Ljubljana, E: info el-studio.si, T: 041/790078


VILINSKI SIMBOLI

Največ tvega, kdor ne tvega… Maya Peron

Energija ognja je mogočna, ter ima med vsemi energijami edina moč transformacije, ne le čiščenja. Simbolizira spremembo, moč, svetlobo in notranjo svobodo. Je tudi simbol prijateljstva, sreče, ljubezni in višjega življenjskega namena oz. poslanstva.

Foto: Nika M. Peron

Kot osebnostna lastnost je elementu ognja najbližje strast. Strast ni zgolj motivacija, pač pa inspiracija, zaradi katere brez najmanjšega truda, vedno znova najdemo voljo, moč in pogum, da sledimo sebi, svojim sanjam in predvsem tistemu, za kar vemo, da je prav pa čeprav to še zdaleč ne pomeni, da je tudi najlažje. Verjamemo in delamo korake, ki jih sicer morda ne bi. Ko nekaj počnemo s strastjo, nas nič ne ustavi. Pozabimo na strah in odvržemo nepotrebne predsodke, prepreke pa postanejo zgolj izzivi, ki nam pomagajo pri naši rasti. Iščemo in najdemo pot. Še veliko pomembnejše kot to, da pridemo do cilja je, da začutimo 36

februar 2021

sami sebe. Pozorni smo na svoje misli, zavestno začnemo opazovati svoje občutke in odzive. Gradimo in se postavljamo v svoj notranji steber moči, ki je predpogoj za našo celost ali z drugimi besedami, za zdrav in dober odnos do sebe, kot posledica tega pa tudi do življenja samega. Daje nam občutek živosti, zavedanje da zmoremo in predvsem, da je vredno. Usmerjeni smo proti cilju, a dojamemo da je resnična vrednost doseganja ciljev (pa naj bodo kakršnikoli že) to, da uživamo na vsakem centimetru poti do tja. Prežeti z ognjem strasti smo polni energije in življenja, s tem pa neustavljivo privlačni. Ljudje

si želijo biti z nami, Univerzum in energije pa poskrbijo, da nam na pot pride vse, kar potrebujemo in je v naše najvišje dobro. Včasih je res treba samo obstati in počakati, da se energije postavijo in stvari sestavijo, vendar naj to nikar ne postane vaša vsakdanja strategija, kajti: Če sami ne boste upravljali s svojim življenjem, bo to počel nekdo drug. Sebi v prid. Največ tvega, kdor nič ne tvega in najhujše je obžalovanje, da nečesa nismo storili, pa smo si želeli in bi lahko. Kadar potrebujete dodatno energijo ognja ali strasti, vam bosta pomagala tudi Vilinska simbola Nal Iz (ogenj) in Ag Netam (strast).


Nasvet zdravnika na daljavo

Zdravstveni nasvet

Tudi prek videoklica.

februar 2021

37


UGODJE BIVANJA

Ste danes že prezračili stanovanje? Sara Sočan

O tem, kako pomembno je v zimskem času, ko grelne naprave sušijo zrak v naših bivalnih prostorih, vzdrževati primerno vlažnost zraka, smo že pisali v eni izmed prejšnjih številk. Danes pa se bomo posvetili prezračevanju. Enako kot primerna vlaga je namreč za naše zdravje pomembno tudi to, da imamo v zaprtih prostorih zadostno količino svežega zraka. Pa zares poznamo osnovna pravila prezračevanja? Seveda so pravila zračenja prostorov precej odvisna od tega, kako velik je prostor, koliko ljudi se v njem zadržuje, pa tudi od tega, kaj v tem prostoru sploh počnemo. Prav tako pomemben pa je tudi čas, ko v prostor dovajamo svež zrak. Kuhinjo tako zračimo po kuhanju, kopalnico po tuširanju, spalnico pa zjutraj, ko vstanemo. Dovod zadostne količine svežega zraka nam bo tako pomagal, da se izognemo prenekaterim zdravstvenim težavam, za katere morda sploh ne vemo, da so posledica dihanja »predihanega« zraka. Utrujenost, glavobol, nespečnost, slaba koncentracija, pa tudi nastajanje vlage – vse to so tegobe, ki jih s pravilnim zračenjem lahko odpravimo. Posebej v zimskem času, ko prostore ogrevamo, je pomembno, da te zračimo približno vsake tri ure. To naredimo tako, da okna odpre38

februar 2021

mo na stežaj. Če ta odpremo le z nagibom, s tem hladimo celotno konstrukcijo stavbe, obenem pa pospešujemo tudi kondenzacijo vlage na stenah. Okna pustimo odprta nekaj minut, vse skupaj pa ponovimo do osemkrat dnevno. Zavedati se je potrebno, da vse to privede do določenih toplotnih izgub, ki jih boste seveda morali nadomestiti, če boste želeli vzdrževati želeno temperaturo. Da bo izgub čim

manj, zračite le prostore, v katerih se zadržujete. S primernim prezračevanjem boste dodobra lahko kontrolirali tudi samo zračno vlažnost v prostoru. Ta je namreč za udobje bivanja pomembna prav tako, kot svež zrak. Če pa se kljub vsemu zgodi, da je zrak v prostoru zaradi ogrevanja presuh, pa vsekakor velja poseči po vlažilcih zraka. Ti so lahko zelo preprosti in učinkoviti, obenem pa tudi zelo poceni.


TOPLOTNE ČRPALKE

reklamno sporočilo

Zimske razmere in toplotna črpalka www.ream.si

Aleš Pirc, Ream d.o.o.

Ne glede na to, da smo v zadnjem obdobju priča čedalje bolj milim zimam, so debela snežna odeja in zelo nizke temperature še zmeraj nekaj povsem običajnega za ta letni čas. Tudi letošnja zima je radodarna s snežnimi padavinami, zato smo pripravili nekaj namigov, kako poskrbeti za zunanjo enoto toplotne črpalke, da bo tudi v zahtevnejših zimskih razmerah delovala optimalno. Mitsubishi Electric Zubadan Toplotne črpalke Mitsubishi Electric z Zubadan tehnologijo tudi pri zelo nizkih temperaturah okolice (do -15°C) zagotavljajo polno nazivno moč. Če torej pričakujete, da se bodo temperature pri vas večkrat spustile globoko pod ničlo, je ta toplotna črpalka prava izbira. Pravilna umestitev k objektu Pred namestitvijo toplotne črpalke je potrebno izbrati primerno mesto. S tem lahko že v osnovi zmanjšate vremenske vplive na enoto. Sneg, led, listje in predmeti v bližini zunanje enote naj ne vplivajo na pretok zraka skozi toplotni izmenjevalnik ali pa na delovanje ventilatorja. Priporočeno je, da je zunanja

TOPLOTNE ČRPALKE

enota dvignjena od tal, pod njo naj bo drenažni jašek, da lahko vanj odteče vsa voda. Naj dodamo, da je drenažni sistem potrebno redno čistiti, da ne pride do zastajanja vode. Ko zapade sneg V primeru večje količine snega ali če zunaj močno zmrzuje, je dobro preveriti zunanjo enoto, da je ni zasul sneg ali pa da ni zakovana v led. Toplotna črpalka Mitsubishi Electric Zubadan se bo sicer v zimskih pogojih s pomočjo temu namenjenega posebnega programa delovanja odtalila sama. Veter in nevihte Močan veter in nevihte so sicer bolj značilni za poletje, vendar je dobro nanje misliti skozi celo leto. V bliži-

ni zunanje enote toplotne črpalke odstranite vejevje in druge predmete, ki bi lahko v slabem vremenu padli nanjo in jo poškodovali. V primeru dodatnih vprašanj glede te tematike se vedno lahko obrnete tudi na strokovnjake v podjetju REAM, ki vam bodo z veseljem svetovali in skupaj z vami našli pravo rešitev.

Pooblaščeni zastopnik in distributer za Slovenijo

Ream d.o.o., Pooblaščeni in uradni distributer za Slovenijo

Špruha 19, 1236 Trzin

info@ream.si

februar 2021

www.ream.si

39


VODNI FILTRI

reklamno sporočilo

Naj bo pitna voda zares čista

Henrik Homšak

Uživanje zadostnih količin čiste vode je za naše zdravje in vitalnost ključnega pomena. A poraja se vprašanje, ali je voda, ki jo pijemo, zares čista. V zadnjem stoletju smo zaradi industrije, prometa, intenzivnega kmetijstva in povečane gostote poseljenosti prebivalstva v okolje namreč spustili preko 100.000 različnih onesnaževalcev, ki naposled vselej končajo v vodi. Slednja je univerzalno topilo, ki na svoji naravni poti kroženja raztaplja številne snovi, s katerimi pride v stik. Tako se pri prehodu skozi zemeljske plasti onesnaži z različnimi zdravju škodljivimi snovmi, čemur pritrjujejo tudi analize voda. Analize kažejo, da vsa pitna voda poleg drobnih delcev vsebuje še klor, pesticide, težke kovine ali celo rakotvorne trihalometane (THM). Slednji nastanejo kot stranski produkt v reakciji klora z organskimi snovmi v vodi. Nenazadnje na vodovodnem omrežju, ki je marsikje zastarelo in dotrajano, prihaja pogosto še do nenadzorovanih okužb in onesnaženj vode. Če v obzir vzamemo vse navedeno, tako ni več samoumevno, da nam iz pipe priteče čista pitna voda. K sreči pa obstaja rešitev, s katero si na sorazmerno enostaven način lahko zagotovimo kristalno čisto pitno vodo. Tokrat predstavljamo vodne filtre, ki jih enostavno namestimo pod kuhinjsko korito. Kot filtrirni medij vsebujejo aktivno

40

februar 2021

oglje, pridobljeno iz kokosove lupine, ki iz vode lahko odstrani več sto različnih onesnaževalcev. Podpultni Vodni filter Matrikx® + Pb1 0,5 mcr iz vode odstrani klor, slab vonj in okus, rakotvorne snovi, pesticide, azbest, težke kovine, protozoanske ciste in enocelične organizme. S tem vam zagotovi 100-odstotno čisto vodo, boljšo celo od najkakovostnejše izvirske vode. V ohišju filtra je nameščen učinkovit filtrirni vložek z aktivnim ogljem (Carbon Block, WQ in NSF certificiran) priznanega ameriškega proizvajalca KX Technologies. Filter enostavno namestimo pod pomivalno korito, filtrirana hladna voda pa nato teče iz že obstoječe pipe na koritu. Zaradi majhnih dimenzij je namestitev mogoča tudi na prostorsko omejenih mestih.

Na voljo je tudi komplet vodnega filtra s pipo, ki se prav tako namesti pod pomivalno korito. Kompletu priloženo pipo za točenje filtrirane vode pa namestimo na pomivalno korito oz. na pult poleg korita. S tem lahko filtriramo le vodo za potrebe pitja in tako varčujemo s kapaciteto filtrirnega vložka. Lahko pa se odločite tudi za dvojni podpultni vodni filter Matrikx® + Pb1 0,5 mcr v kompletu s pipo. Zanj velja vse, kar je navedeno v prejšnjem primeru, njegova prednost pa je dodatni 5-mikronski mehanski pred-filter, ki iz vode odstrani fine delce in s tem zaščiti drugi, bolj fin (glavni) filter. V našem podjetju vam obenem nudimo tudi strokovno montažo.


februar 2021

41


OGREVANJE

Drugačen način ogrevanja Sara Sočan

Zima se počasi preveša v sklepno tretjino, kljub vsemu pa nižje temperature še vztrajajo in je ogrevanje naših domov še zmeraj neizbežno. Čeprav je rdeča nit tokratne revije ogenj, bomo nekaj pozornosti tokrat namenili ogrevanju z infrardečimi paneli. Izvedeli boste, kako tak način ogrevanja pravzaprav deluje in kakšne so njegove prednosti. Ogrevanje z IR paneli poznamo že kar nekaj desetletij, a je bilo precej zapostavljeno zaradi nizke cene fosilnih goriv in njihovega primata na tržišču. Kljub temu pa ne gre prezreti dejstva, da je tak način ogrevanja najbolj podoben naravnemu procesu segrevanja in ima na človeški organizem nekatere blagodejne učinke. Kako ogrevanje z IR paneli sploh deluje? Pri ogrevanju z IR paneli ne govorimo o segrevanju zraka, kot to velja za ostale oblike ogrevanja, pač pa za sevanje IR svetlobe, ki obseva predmete v prostoru. Molekule na teh predmetih se zaradi tega začnejo hitreje gibati, vse skupaj pa rezultira v toploto. Celoten prostor s tem postane ogrevalno telo, posledično pa se dvigne tudi temperatura zraka v prostoru. Če se torej nahajate v prostoru, kjer je vključen IR panel, boste toploto (sevanje) občutili takoj, kljub temu, da zrak v prostoru še ni segret. Tudi sicer je znano, da je zaradi drugačnega načina delovanja za dosego enakega občutka prostor z IR paneli potrebno 42

februar 2021

segrevati do nekoliko nižjih temperatur, kot to velja za klasično ogrevanje. Prav zaradi tega lahko rečemo, da je tovrstno ogrevanje tudi bolj ekonomično. Izdelek po vaši meri Glede na potrebe in želje kupca, je možno izbirati med različnimi vrstami, velikostmi in močmi panelov. Primerni so tako z montažo na strop, kot tudi na steno. Poleg tega pa imajo še eno prednost pred ostalimi grelnimi telesi – poleg osnovnega (ogrevalnega) namena jih je namreč moč

uporabiti tudi kot dekorativne elemente. Tisti, ki prisegajo na sodoben videz svojega doma, bodo najbrž posegli po steklenih IR panelih, ki so na voljo v različnih barvah, nanje pa je možno natisniti tudi izbrano fotografijo. Tisti, ki jih bolj navdušuje umetnost, pa bodo po vsej verjetnosti bolj navdušeni nad paneli, poslikanimi z akrilnimi barvami. A tu se možnosti še ne zaključijo. Zlasti za kopalnice so nadvse priročni tudi paneli s funkcijo ogledala.

ZDRAVO IN VARČNO OGREVANJE! Najbolj prodajni IR paneli v Evropi:

Ecosun+ (100 W do 1.000 W) AKCIJA do konca feb. 2021:

Ecosun+ 300W 129,00 (165,90) Ecosun+ 600W 179,00 (245,90) Ecosun+ 850W 259,00 (349,90) tel.: 064 155 542; mail: tiping.mb@siol.net


februar 2021

43


VRTIČKARSKI KOTIČEK

Pripravite se na novo sezono Darjan Lapanje

Zunaj še vedno vlada zima, ki pa ne glede na vse postaja vedno bolj kratke sape. Narava se počasi začenja prebujati, to pa je tudi znak, da bo počasi potrebno začeti s pripravami na novo vrtičkarsko sezono. Že res, da je za sajenje in sejanje trenutno še nekoliko prezgodaj, vseeno pa lahko postorite kar nekaj stvari, ki vam bodo že prihodnji mesec olajšale delo na vašem vrtu. ar je kot nalašč za to, da preverite,

V tem času je dobro razmisliti predvsem o tem, katere vrtnine bodo letos uspevale na vašem vrtu oz. njivi. Ko boste v svojih mislih (ali pa na papirju) izdelali okviren načrt, se lahko lotite nabave semen. Lahko jih poiščete v vaši najljubši semenarni, če pa bi v luči ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa to raje storili kar iz domačega naslanjača, pa imate še vedno dovolj časa, da želena semena naročite kar prek spleta in jih še pravočasno prejmete po pošti. Ko bo zaloga semen pripravljena, pa vam svetujemo, da si pozorno preberete navodila za sejanje in 44

februar 2021

izdelate časovnico, na kateri boste označili, kdaj je potrebno sejati posamezno vrsto zelenjave. S tem si boste močno olajšali delo in si zagotovili, da bodo vaša semena vzklila ob pravem času. Seveda je pri tem potrebno upoštevati tudi vašo geografsko lego. Če ste doma na primorskem, boste seveda sejali na začetku predvidenega termina za sejanje. Če pa se vaš vrt nahaja denimo na gorenjskem ali koroškem, kjer zima vztraja nekoliko dlje, pa je to potrebno upoštevati in sejati proti koncu predvidenega termina. Tako, načrt je pripravljen, poskrbeti pa je potrebno še za pribor. Febru-

če imate na voljo dovolj posod za sejanje. Če temu ni tako, jih velja nabaviti, da boste pripravljeni, ko bo pomlad potrkala na vrata. Enako velja tudi za posode za kaljenje, preverite pa tudi, če imate dovolj zaloge kakovostne prsti. Če ste čez zimo pripravljali kompost in je ta že primeren za uporabo, ga lahko presejete, s čimer bo tudi ta pripravljen za uporabo. Preverite tudi orodje, ki ste ga jeseni pospravili v lopo. Lopata, vrtne grablje, vrtne vile, samokolnica, vrtne škarje in zalivalka so zagotovo tisti kosi orodja, ki vam bodo že v kratkem prišli prav. Če opazite, da je kak kos že dotrajan, ga popravite ali nadomestite z novim. Seveda pa nikar ne pozabite niti na par ali dva vrtnih rokavic in na primerno obutev. Ko boste vse omenjeno postorili, pa lahko mirne vesti počakate, da zima zapusti naše kraje. Na novo sezono ste dobro pripravljeni, zato ni skrbi, da bi vas tik pred zdajci še kaj presenetilo. Dejstvo pa je, da je prvi pomladni mesec že za naslednjim ovinkom in boste vrtičkarski navdušenci že čez nekaj tednov imeli polne roke dela.


tusdrogerija.si

Engrotuπ d.o.o., Cesta v Trnovlje 10a, 3000 Celje

NOVO v Tuš drogeriji in na tusdrogerija.si

Izberite dostavo na dom ali osebni prevzem v Tuš drogeriji Planet Celje, Planet Koper, Ljubljana BTC in februar Planet 2021 supermarket Novo Mesto. 45


KRVODAJALSKE AKCIJE - FEBRUAR

brezplačna objava

Spoštovani krvodajalke in krvodajalci, prosimo vas, da pokličete na telefonsko številko, ki ste jo prejeli v vabilu ali SMS sporočilu, ali na vam najbližji transfuzijski center, da se dogovorite o dnevu in uri prihoda.

Rdeči križ Slovenije vas vljudno vabi, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij v mesecu FEBRUARJU 2021. Pokličete lahko vsak dan med 7. in 15. uro Šenčur – v športni dvorani 7.00-13.00 Primskovo – domu krajanov 7.00-13.00 Zreče – v Hotelu Dobrava, 7.00-12.00 Mozirje – v restavraciji Gaj 8.00-12.00 Vojnik – v osnovni šoli 7.00-10.00 Šentjernej – v Osnovni šoli 7.00-12.00 Zreče – v Hotelu Dobrava, 7.00-12.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Slovenske konjice – v dvorani Konjičanka 7.00-13.00, 7.00-13.00 Radenci – v dijaškem domu SŠGT 7.30-12.00 Podčetrtek – v večnamenski dvoran 7.00-10.00 Preddvor – v gostilni Pr Bizjak, 7.00-13.00 Makole – v Osnovni šoli Anice Černejeve7.30-11.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Črnomelj – v Osnovni šoli Mirana Jarca 7.00-13.00 Ormož – v Osnovni šoli Stanka Vraza 7.30-11.00

01.2. 02.2. 03.2. 03.2. 04.2. 04.2. 05.2. 05.2. 09.2., 10.2. 10.2. 11.2. 11.2. 12.2. 12.2. 15.2. 15.2.

Radeče – v domu pihalnega orkestra, 8.00-12.00 Pragersko – v O. Š. Antona Ingoliča 7.30-11.00 Kamnik – v domu Kulture, 7.00-13.00, 7.00-13.00 Gornji Grad – v Osnovni šoli Frana Kocbeka 7.00-11.00 Hoče – v Osnovni šoli Dušana Flisa, 7.30-11.00 Zagorje – KC Delavski dom, 8.00-13.00, 7.00-13.00 Vuzenica – v PGD Vuzenica, 7.00-14.00 Železniki – Osnovni šoli Železniki, 7.00-14.00 Cerkvenjak – v Osnovni šoli Cerkvenjak, 7.30-11.00, Škofja Loka – v Osnovni šoli Ivana Groharja, 7.00-14.00, 7.00-14.00 Dramlje – Osnovni šoli, 7.00-10.00 Škofja Loka – v Osnovni šoli Ivana Groharja, 7.00-14.00 Radlje ob Dravi – v Hostlu Marenberg, 7.30-12.00 Opomba:

16.2. 17.2. 17.2., 18.2. 18.2. 19.2. 19.2., 22.2. 22.2. 23.2. 24.2. 24.2., 25.2. 25.2. 26.2. 26.2.

Kri lahko darujete tudi izven terenskih krvodajalskih akcij, v okviru urnika delovanja transfuzijske službe. Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino Ljubljana, Šlajmerjeva 6. Pokličite na: 051/389 270, 051/671 147 ali 030/716 796, in se dogovorite o uri prihoda.

Več informacij na www.bogastvozdravja.si/koledar-dogodkov Preverite stanje zalog krvi na www.daruj-kri.si.

Na odvzem krvi lahko pridete krvodajalci tudi v okviru delovnega časa transfuzijske službe.

Posebna ponudba! Revijo Bogastvo zdravja lahko na dom prejemate za samo 16 EUR. Za člane TUŠ kluba samo 11 EUR! Želite informacije in novosti s področja zdravega načina življenja prejemati mesečno na vaš naslov? Izpolnite spodnjo naročilnico in revija Bogastvo zdravja vas bo takoj po izidu pričakala v vašem nabiralniku za SAMO 16 EUR NA LETO. PO IZVEDENEM NAKAZILU VAM BOMO POSLALI AKTUALNO ŠTEVILKO REVIJE. Naročnino bomo po preteku avtomatsko obnovili za naslednje obdobje, razen v primeru pisnega preklica najmanj mesec pred potekom naročnine. Naročilnica zavezuje tako izdajatelja kot naročnika. Poštnino za tujino zaračunavamo posebej.

Ime in priimek* Številka Tuš klub kartice** Ulica in hišna številka* Pošta in poštna številka* Telefon*

El. naslov*

Datum*

Podpis*

*Vpis podatkov je obvezen

S podpisom potrjujem članstvo in veljavnost podatkov

**Vpis tega podatka je obvezen, če želite uveljaviti akcijsko ceno naročnine

Podatki za plačilo: Tridea, d. o. o., Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi, TRR: SI56 0233 8025 5035 985, sklic: 00 18-2001, znesek: 16 EUR S podpisom dovoljujem, da Tridea d.o.o. posredovane osebne podatke vzpostavi, obdeluje, vodi, vzdržuje, upravlja, uporablja in shranjuje za potrebe izpolnjevanja naročniškega razmerja in članske službe, skladno z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Navedene osebne podatke lahko Tridea d.o.o hrani in obdeluje do pisnega preklica  privolitve naročnika/plačnika. Na podlagi veljavnega zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, lahko posameznik kadarkoli zahteva popravek ali izbris podatkov, in sicer pisno na naslov: Tridea d.o.o, Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi. Naročniku/plačniku pripadajo vse pravice v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov ter v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov.

46

februar 2021


Z zdravim mehurjem v aktivno življenje!

Profile for Revija Bogastvo zdravja

BOGASTVO ZDRAVJA Februar 2021  

Advertisement
Advertisement
Advertisement