__MAIN_TEXT__

Page 1

8 Boj s kilogrami 12 Zdravje v rujni kapljici 18 Otrokom podarimo skupen čas 38 Umirjeno in sproščeno v novo leto 42 Škodljive vrečke in bleščice

december 2018 - januar 2019

1


z ustnimi pršili DLux – vitamin D3!

D

• Znanstveno dokazano zagotavljajo izjemno hitro in učinkovito absorpcijo. • Vsebujejo naravno obliko vitamina D. • Ne povzročajo krčev in ne napenjajo. • Primerni za vso družino.

Vitamin D prispeva k dobremu delovanju imunskega sistema, k dobremu delovanju mišic, k normalni absorpciji kalcija in fosforja ter k ohranjanju zdravih kosti in zob. Prav tako ima vlogo pri delitvi celic.

Železo v spreju

Železo zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, ima vlogo pri NOVO delovanju imunskega sistema, pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina, pri prenosu kisika in pri delitvi celic.

Železo v spreju: • vsebuje 5 mg železa v dnevnem odmerku, • ne povzroča prebavnih motenj, • ima odličen, naraven okus pečenih jabolk, • vsebuje visoko biorazpoložljiva formulacija, ki zagotavlja optimalno absorpcijo, • je veganski izdelek. Dobitnik že treh priznanj za najboljše prehransko dopolnilo 2018!

Ustna pršila so prehranska dopolnila, le-ta pa niso nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano, ob kateri je pomemben tudi zdrav način življenja.

december 2018 - januar 2019 2Tudi v izbranih lekarnah ter drugih specializiranih trgovinah. Več na www.sitis.si


december

UVODNIK

Prva beseda Petra Mauer Ne, tokrat ne bom pisala o decembru, novoletnih zaobljubah, pisanih lučkah in pravljičnih deželah. Pisala bom o željah, ki marsikomu niso uresničene, o tistih, ki so prikrajšani za bodisi darilo bodisi objem, morda za iskreno ljubezen, v naši bližini so tudi takšni, ki si želijo le topel dom ali pol poln krožnik hrane. Pisala bom o tistih, ki živijo v pomanjkanju in tistih, ki imamo vsega dovolj. Vsega preveč. Stvari, ki so nekomu za samoumevne, drugim predstavljajo neuresničljive sanje. Prepričana sem, da mnogi menijo, da je živeti v izobilju veliko boljše kot v pomanjkanju. Kar je pogosto resnica, ampak ravno tisti, ki nimajo vsega na dosegu roke, razvijajo vrednote, ki jih lahko občudujemo. In ki svetu manjkajo. Znajo biti skromni, hvaležni, znajo se razveseliti malenkosti. Posledično to pomeni, da so srečnejši veliko pogosteje kot tisti, katerim nikoli prav nič ne (z)manjka. Kadar pa gredo stvari v ekstreme, ko gre za boj za preživetje, pomanjkanje financ v tolikšni meri, da starš ne zmore plačati otroku šolskega kosila ali malice, ko mu zmanjka za plačilo položnic in ko v trgovini ne more svojim najbližjim kupiti sladico, ki jo obožujejo, potem nastane stiska. Velika stiska, ki je ne razume nihče, ki ni bil v tej situaciji. Takrat je čas, takrat je prav, da jim stopimo naproti. Ozrimo se naokoli, prepoznajmo in odprimo srca – ter denarnice. Pomagajmo pomoči potrebnim in prispevajmo tisto, kar lahko. Ne le v slovitem decembru. Človekoljubni, socialni in dobrosrčni smo namreč lahko skozi vse leto. Ne pozabite tega in naj bo leto 2019 polno korakov, ki vodijo do lepše skupne prihodnosti!

Letnik 8, številka 86-87, december 2018 - januar 2019 brezplačni izvod

www.bogastvozdravja.si www.facebook.com/bogastvozdravja Izdajatelj: Tridea, d. o. o. Direktorica: Jelena Jerin tridea.doo@gmail.com Glavna in odgovorna urednica: Petra Mauer Uredniški odbor: Miha Anžur, Veronika Bilban, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Mitja Pirc, Sara Sočan Strokovni sodelavci: Ana Kersnik Žvab, Melita Kuhar, Marjetka Založnik, Katja Udovič, Kaja Perme. E-mail: bogastvo.zdravja@gmail.com Oglasno trženje: tridea.trzenje@gmail.com, 03 62 03 623 trzenje.boz@gmail.com, 040 510 208 Fotografije: Shutterstock, iStock, Freepik, arhiv revije Bogastvo zdravja in arhivi avtorjev Tehnično urejanje: SISTEMI oblikovalski studio Tisk: Delo tiskarsko središče Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo priposameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.« Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedenev oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja. Nenaročenih besedil in drugih nenaročenih materialov ne vračamo.

december 2018 - januar 2019

3


VSEBINA

Od teme december/januar do teme Hujšate? Dovoljene so palačinke z marmelado

4

december 2018 - januar 2019

8

Zdravje v rujni kapljici

12

Otrokom podarimo skupen čas

18

V večnem iskanju najbližjega stranišča

26

Ali vaš imunski sistem deluje?

28

Adventni čas

30

Poskrbite za zobe in s tem za vaše zdravje

32

Nega Las: Tega nikar ne počnite!

36

Umirjeno in sproščeno v novo leto

38

Škodljive posledice suhega zraka

40

Škodljive vrečke in bleščice

42


december 2018 - januar 2019

5


december / januar

ZDRAVE NOVIČKE

Ne preslišite najlepših trenutkov

Podjetje Slušni aparati Widex se zahvaljuje vsem svojim strankam za zaupanje v letošnjem letu. Vsem bralkam in bralcem pa želimo prijetne in mirne božične praznike, v novem letu pa ne preslišite najlepših trenutkov! www.widex.si

Izmerjena visoka antioksidantska moč MegaHydrata

Pri gripi in prehladu koristijo antioksidanti, a ob uživanju običajnih antioksidantskih napitkov in svežih sokov bolezen še vedno traja vsaj en teden. Z antioksidantskim praškom MegaHydrate pa se obolenje skrajša. Na Univerzi v Ljubljani so izmerili, da je kapsula MegaHydrate po antioksidantski moči enakovredna vsaj 10.000 kozarcem svežega soka. Taka antioksidantskost zavira razmnoževanje bakterij, imunski sistem pa ima več moči. Negativnih stranskih učinkov ni. MegaHydrate dobite v dveh pakiranjih – kapsule in prah. Kje ga dobite, preverite na spletni strani: www.institut-o.com ali na številki: 040/277-857.

Potica brez slabe vesti

NOW BetterStevia je naravno brezkalorično sladilo z glikemičnim indeksom 0 in eno redkih na slovenskem trgu brez drugih dodatkov. Vsebuje samo čisti, 100 % ekstrakt stevie v prahu. Je zdrav nadomestek običajnega sladkorja in umetnih sladil. Na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah, Sanolaborju in na www.hisa-zdravja.si. Na spletni strani poiščite recept ali na 080 80 12 naročite brezplačni izvod knjižice receptov »Sladkosti brez slabe vesti«.

Pavčkove pesmi in leta

Jubilejna in prenovljena izdaja je posvečena pesnikovi 90. obletnici rojstva, hkrati pa obeležujemo tudi 10-letnico prve izdaje. Izbor pesmi je namreč uredil Pavček sam in sledijo toku njegovega življenja, zbirka pa je prvič izšla ob avtorjevi 80-letnici. Novo podobo ji je ustvarila mlada ilustratorka, ki ima Dolenjsko v krvi, tako kot jo je imel Pavček. Uspelo ji je združiti sodoben likovni pristop s klasično lirično mehkobo, tako značilno za Pavčkove pesmi. Pesmi za to knjigo je izbral pesnik sam, v njej pa so zbrane njegove najlepše pesmi. Več na: www.miszalozba.com

Zahvala donatorjem Tudi letos se je na sejmu Narava - zdravje predstavila revija Bogastvo zdravja. Obiskovalci stojnice pa so se med drugim lahko potegovali še za zanimive nagrade v Čarobnem srečelovu, ki ga je organiziralo društvo Tandem Zagorje.

NAGRADE SO DONIRALI: AMZS d.d., Caligra d.o.o., Deichmann d.o.o., Dermasal d.o.o., Droga Kolinska d.d., Eterimed Renata Rožman s.p., Eti Elektroelement d.d.,

Firax d.o.o., Flaška d.o.o., Ionex d.o.o., Kotanyi d.o.o., Kozmetika Afrodita d.o.o., Koželj d.o.o. Dob, Lisca d.d., Modrijan založba d.o.o., Oberč d.o.o.,

Prema d.o.o., Pro-92 d.o.o., Sabex d.o.o., Thermana Laško d.d., Tridea d.o.o., Venera Kozmetika d.o.o., Založba Ocean d.o.o., Zavarovalnica Grawe d.d., Zavarovalnica Triglav d.d.

Vsem donatorjem še enkrat iskrena hvala! 6

december 2018 - januar 2019


december / januar

ZDRAVE NOVIČKE

Medicinska hipnoza lahko reši vaše zdravstvene težave!

Nagrada za Lunos

KALČEK, Celovška 268, LJUBLJANA Brezplačne delavnice. Prijava na info@kalcek.si

Imate težave z depresijo, občutite strahove, fobije ali vas spremlja tesnobnost? Želite premagati zasvojenost s kajenjem ali alkoholom, vstopiti v novo leto z lahkotnejšim korakom? Medicinska hipnoza omogoča budno stanje intenzivne relaksacije in koncentracije, pri katerem se zavest oddalji od vsakodnevnih skrbi. V tem sproščenem stanju lahko podzavest kreativno odgovarja na sugestije, kar pacientu omogoča spreminjanje lastnih neželenih lastnosti. Za več informacij se lahko obrnete na zdravnico družinske medicine, dr. Aneto Georgievo Minovo. Tel.: 070 336 919, e-naslov: anetageo14@gmail.com

LUNOS je v letu 2018 zopet prejel 1. nagrado za inovacijo na področju energetsko učinkovitih rešitev (energy efficient). Inovacija je tokrat tudi plod slovenskega znanja, saj so bile rešitve razvite v podjetju LUNOS Slovenija, v sodelovanju z nemškimi inženirji iz LUNOS GmbH. Inovativni, učinkoviti in preverjeni prezračevalni sistemi blagovne znamke LUNOS zagotavljajo varno, ekonomično in zdravo kulturo bivanja ter so hkrati trajna rešitev za vse težave z odvečno vlago in plesnijo. Več na: www.lunos.si

Alkalna ionizirana živa voda

Fiksna protetika zob na implantatih »All on 4«

*Na sliki prejemnik nagrade: g. Milan Kuster, export director Lunos GmbH.

Torek, 18. 12. 2018, od 16.00 ure naprej Svetovalne urice z Jeleno Dimitrijević.

Sreda, 12. 12. 2018, ob 17.00 Brezplačna praznična slaščičarska delavnica za otroke, vodi jo Irena Tomažin, ustvarjalka Zdrave juhice.

Sreda, 12. 12. 2018, od 11.00 – 15.00 in petek, 21. 12. 2018, od 16.00 do 20.00 ure Promocija in degustacija čokolad Torras.

Sreda, 5. 12. 2018, od 9.00 – 14.00 Degustacija in predstavitev Bio soka mlade pire.

KALČEK, Ljubljanska 3, KOPER, nasproti stadiona Bonifica Brezplačne delavnice. Prijava na info@kalcek.si Sreda, 12. 12. 2018, ob 17.30 Ko zadiši po praznikih – zimske dišavnice in začimbe.

Četrtek, 13. 12. 2018, med 17.30 in 19.00 Brezplačne meritve telesne sestave.

Sobota, 8. 12. 2018, med 11.00 in 16.00 Degustacija in predstavitev Bio soka mlade pire.

Alkalna ionizirana živa voda iz ionizatorja vode PurePro® je močan naravni antioksidant, ki v telesu nevtralizira proste radikale in z obilo bazičnih mineralov odpravlja zakisanost telesa. Celična zakisanost iztiska kisik, pomanjkanje kisika v celicah pa ustvarja kislo okolje, ki je poglaviten dejavnik za nastanek raka in degenerativnih bolezni. Alkalna ionizirana živa voda je najboljša možna voda za zdravje človeka. Več na: www.ionizirana-voda.net

Metoda za nadomestitev zob s fiksno protetiko  na implantatih »All on 4« je v zadnjih letih postala svetovna uspešnica na področju protetičnega zobozdravstva. Namenjena je vsem odraslim pacientom, ki morajo nadomestiti celoten zobni lok. Je estetska rešitev z dolgoročno obstojnostjo. S pomočjo implantatov se zagotovi dodatna podpora, kar  omogoča stabilnost in lažje žvečenje hrane. V Zobozdravstvenem centru Osovnikar vam nudijo fiksno oskrbo brezzobe čeljusti na 4 zobnih vsadkih, v enem dnevu. Več na www.osovnikar.com, lahko pa se naročite tudi na pregled na tel.: 08 330 20 10.

Ob novem letu naj bo želja le ena: da zdravi bi ostali in bolezni ubežali. Vmes pa se naj zgodijo trenutki sreče, ki srce vam bodo ogreli, da boste veseli. Nikar ne pozabite na ljubezen, mir in znanje, Strpnost, neprecenljivo upanje in sanje.

Vse dobro v 2019 vam želi ekipa revije Bogastvo zdravja. december 2018 - januar 2019

7


BOJ S KILOGRAMI

Hujšate? Dovoljene so palačinke z marmelado Petra Mauer

Prednovoletni čas je pogosto povezan s svežimi zaobljubami in željami. Med njimi je še vedno najpogostejša želja po izgubi odvečnih kilogramov, o čemer smo se pogovarjali z izkušeno nutricionistko Mojco Cepuš. Že enajst let se posveča osebam, ki si želijo spremeniti telo, izboljšati počutje, postati bolj vitalne in dvigniti kvaliteto življenja na višji nivo. Pri svojem delu je zelo uspešna, zato smo jo prosili, da z nami deli nekaj koristnih nasvetov. Vas je hrana že od nekdaj zanimala? Že med študijem sem vsem prijateljicam pisala jedilnike za hujšanje, saj sem izjemno rada brala o prehrani, imela sem kar nekaj prijateljev iz tega področja, tudi fitnes trenerjev, s katerimi smo diskutirali o tem in onem. Sprva mi je sestavljanje jedilnika predstavljalo le hobi, ob katerem sem neizmerno uživala, potem pa mi je nekega dne prijateljica dejala, zakaj se ne bi s tem začela ukvarjati bolj profesionalno. Pridobila sem certifikat in tako se je moja poklicna pot pričela. Kako ste vedeli, da je ta izbira prava? Ker če danes pomislim, da bi bilo jutri konec sveta, bi jaz še vedno počela enako. Ves čas razmišljam o prehranjevanju, še vedno z velikim zanimanjem prebiram knjige na to temo, se izobražujem in se veselim izvrstnih preobrazb mojih strank. Prepričana sem, da je to edina prava izbira zame. 8

december 2018 - januar 2019

Se posvečate zdravljenju ali preventivi? Preventivi, ki pa posledično prinaša boljše zdravje. Že samo dejstvo, da smo zaradi izgube telesne teže lažji, da imamo manj maščob v telesu zmanjša tveganje za kopico zdravstvenih težav, kot so metabolni sindrom, arteroskleroza, diabetes, povišan holesterol in še bi lahko naštevala. Nenazadnje, raziskave kažejo, da je uravnotežena prehrana pozitivni faktor pri dolgoživosti. Na kakšen način delujete? Kaj vam je pomembno pri delu? Vedno sem ciljno naravnana in vedno se držim zdravstvenih priporočil, saj sem privrženka dognanj, ki so bila sprejeta na podlagi znanstvenih raziskav. S strankami vedno znova dosegamo odlične rezultate, če se usmerijo na polnozrnato hrano, z veliko zelenjave in sadja ter malo mesa. Že z minimalnimi spremembami, ko si nekdo privošči le več zelenjave in si uredi prehranjevalni urnik, lah-


ko naredimo res korenito spremembo, ki se takoj pozna na tehtnici in počutju. Nekoč ste dejali, da se držite petih pravil. Katera so to? Pri izgubljanju teže je izjemno pomembno, da prilagodimo kalorično vrednost, povečamo vnos vlaknin in zelenjave, da imamo redne obroke, da ogljikove hidrate jemo pretežno dopoldne in beljakovine popoldne ter da naredimo t. im. cikcak. To pomeni, da v telo vnašamo enkrat več, drugič manj energije. Zakaj je cikcak tako pomemben? Tako prelisičimo telo, da ne bo vedelo, kdaj bo dobilo nekoliko manj kalorij. Če bi jedli vedno enako malo, bi se telo na to počasi prilagodilo, upočasnilo metabolizem in zelo otežilo hujšanje. Če bi to velikokrat ponavljali (kot se zgodi pri ljudeh, ki velikokrat hujšajo), bi začelo telo kopičiti zaloge, kar bi dodatno otežilo oz. upočasnilo izgubo telesne teže. Ta pojav poznamo pod imenom jo-jo. Kaj na primer vsebuje klasično kosilo, ki ga priporočite? Zelenjavno juho, rižoto z grahom in korenčkom, pečena bedrca in solato. Ali juho, solato, makaronovo meso … Sestavine se med seboj menjajo, če ne marate graha, ga lahko zamenjamo z drugo zelenjavo/ stročnico in podobno. Pomembno je, da je veliko zelenjave in primerne količine ogljikovih hidratov in beljakovin. Koliko je primerna količina, izračunamo za vsakega posameznika sproti. Pogosto so na jedilniku sladke jedi, kot je npr. zelenjavna juha in palačinke z marmelado. Marmelado? (smeh). Ja. Ne sme pa biti nutela. Vsakemu posamezniku pojasnim, kaj lahko je, kdaj, koliko in za-

kaj. Hrane, ki je nekdo ne mara, ne vključim v jedilnik, no, z izjemo zelenjave, ki se ji ne smemo odreči. Najpomembneje je, da jih naučim, kako se soočiti in kako ravnati, kaj izbrati vsakodnevno in ob posebnih priložnostih, kot so pikniki, rojstni dnevi, na potovanjih, ko smo ujeti v koloni na avtocesti in podobno. Jedilnik ostaja bolj ali manj ves čas enak? Ves čas se prilagajamo, glede na počutje, prebavo, krvne teste … Na podlagi življenjskega sloga, kdaj kdo je, kaj in koliko je, kako si pripravlja hrano – ali kuha doma ali je pogosto v restavracijah, se pripravi jedilnik, ki vsebuje od 4-6 obrokov dnevno. Omenili ste 4 do 6 obrokov na dan. Marsikdo se ob tem verjetno vpraša, kako je to sploh mogoče ob tem hitrem tempu življenja? Večina se sooča s problemom preobremenjenosti, pomanjkanjem časa … Danes je na žalost tako, da smo skoraj vsi preobre-

menjeni z delom in drugimi obveznostmi. Vsakomur predlagam rešitve, da se lažje sooči s težavo, vprašanje pa je, koliko bo kdo v svoj rezultat pripravljen vložiti in katero prioriteto si bo izbral. Tukaj pride na plan osebna odgovornost posameznikov, saj morajo biti pripravljeni na to, da bodo v svoj dan vnesli spremembe. Hujšanje je neučinkovito pri teh, ki ne razumejo, da ne moreš obveznosti samo dodajati, saj v takem primeru pregorimo. Potrebno jih je tudi nekaj odvzeti, ker se nato lažje osredotočimo na nov cilj. Nemalokrat se zgodi ravno to, da se k odločitvi za hujšanje, pogosto pridruži še odločitev, da bomo več telovadili … Torej to ni smiselno? Osebno svetujem, da se stranka ne loti obojega naenkrat, saj bo uspeh manjši. Uspešno lahko hujšamo samo s hrano; če naredimo 1000 kalorij dnevnega deficita, shujšamo približno 1 kg na teden. Nedvomno pa je rekreacija december 2018 - januar 2019

9


odlična, saj z njo gradimo mišično maso, ki drži skupaj skelet, mišice potem za svoje vzdrževanje pokurijo več energije, medtem ko maščobe energije ne porabljajo. Šport je torej priporočljiv, ampak si ne smemo zadati previsokih ciljev in vse narediti naenkrat. Soočili bi se z dodatnim naporom, to nas bi vodilo v utrujenost, stres, kar pa posledično dolgoročno ne moremo zdržati in situacija nas potem pripelje nazaj k hrani. Torej so psihološki dejavniki pri prehrani tudi zelo pomembni, kajne? Pri svojem delu sem se zelo poglobila v psihološko komponento hujšanja. Namreč, noben nasvet ne bo prav nič pomagal, če ne odkrijemo vzroka težav. Mnogo čustvenih težav želimo utopiti s hrano, še posebej zvečer, ko smo utrujeni in nam primanjkuje energije. Takrat se sproži naš genski zapis, ki povzroči željo po sladkem, slanem in mastnem. Takrat se impulzi iz centra za razmišljanje iz prefrontalnega korteksa prenesejo v amigdalo – center za prvinska čustva, kot sta beg in strah. Vse to in seveda želja po okusu pripomorejo, da potešimo potrebo oz. da telo nahranimo z visoko energijsko hrano. Kadar pri stranki opazim hujše čustvene težave, jo napotim na pogovor k enemu izmed psihologov, s katerimi sodelujem. 10

december 2018 - januar 2019

Stresu so precej podvrženi menedžerji, direktorji, skratka vodilni kader v podjetjih. Večina je moških. Vas tudi ti obiščejo? Velika večina moških je podjetnikov, direktorjev, kot ste omenili. Zaradi obremenjenosti, odgovornih služb, se začnejo kazati zdravstvene težave, opažajo, da kognitivno pešajo, da niso več telesno dobro pripravljeni. Skupaj dosežemo, da ponovno postanejo bolj fit in vitalni, izboljša se jim ne le storilnost, pač pa tudi videz in počutje. Dekleta in žene pa z mano pogosto delijo izkušnje, da so že poskušale z dietami, ampak so se vedno vrnile na stara pota, običajno še s kakšnim kilogramov več. Ja, vse mogoče diete, ki obstajajo, lahko krepko zmedejo človeka … Res je. Še posebej se v zadnjem času poslužujejo diet brez ogljikovih hidratov, kot da bi bili ti strupeni! Moj cilj je tudi osvoboditi stranke pred ogljikovimi hidrati ter jim dopovedati, da lahko jedo vse, tako od krompirja, testenin, sladoleda … Ni čudno, da so ljudje zmedeni, saj je enkrat popularna ločevalna dieta, drugič LCHF (low carb, high fat), pa ketonska … Nedolgo nazaj je bila objavljena meta študija, ki kaže, da je za človeka v smislu dolgoživosti zelo nevarno, če je manj kot 40 % ogljikovih hidratov ali več kot 70 % na

dan. Primerna količina ogljikovih hidratov je nujna za dolgoživost, zelo ugodno delujejo na kognitvne sposobnosti in še bi lahko naštevala. Po več neuspelih poskusih se mnogi le odločijo, da obiščejo prehranskega strokovnjaka. Pri prvem posvetu se najprej pogovorimo, sestavimo jedilnik za 11 dni, potem pa sledijo kontrole 1-krat na teden ter pregled prehranskega dnevnika. Včasih je za boljše rezultate smiselno narediti tudi test črevesnega mikrobioma, s pomočjo katerega določimo zemljevid črevesnega stanja. Na podlagi tega lahko zelo natančno določimo, katera hrana je za osebo najbolj primerna in katero je potrebno izločiti. Je pomembno, da si vse zapisujemo? Prehranski dnevnik je osnova, na kateri potem lahko gradimo in delujemo. Lažje se prilagajamo, spreminjamo obroke in poskrbimo, da se morebitnim napakam v prehranjevanju v bodoče lažje izognemo. Kako dolgo je treba vztrajati, da nam nov način prehrane zleze pod kožo? V povprečju so stranke pod mojim okriljem 4 mesece, imela pa sem že par, ki sem ga spremljaja dve leti, gospo, ki sem jo spremljala leto in pol ... Nekaj je tudi povratnikov, saj se vmes kdaj pojavi kriza v družini, pa naj gre za smrt svojca, partnerske težave, morda je bil porod tisti, ki je povzročil vrnitev k starim navadam oz. razvadam. Včasih se kile vrnejo tudi zaradi prijetnejših dogodkov, kot so prazniki, praznovanja in podobno. Toda to sploh ni pomembno, kajti šteje le, da najdemo pogum, čas in voljo, da se znova posvetimo sebi in svojemu zdravju. Nikoli ni prepozno!


12 9

3

6 december 2018 - januar 2019

11


VINO

Zdravje v rujni kapljici Veronika Bilban

Ni skrivnost, da ima kozarec kvalitetnega vina na dan, na naše zdravje pozitivni učinek. Če spijemo ekološkega, pa še dodatno poskrbimo za naše zdravje in vnos pomembnih snovi v naš organizem.

Kozarec dobrega vina ob jedi lahko močno izboljša njen okus ter pripomore k nepozabni kulinarični izkušnji. Nemalokrat ravno premišljeno izbrano vino naredi piko na i popolnemu obedu. Prav tako je vino odlična izbira, kadar želimo razveseliti naše goste in jim izreči dobrodošlico. Dandanes je kozarec nalitega vina namreč simbol 12

december 2018 - januar 2019

gostoljubja, družabnosti. Ne predstavlja zgolj tekočine, s katero se lahko razvajamo, temveč predstavlja popolno doživetje, izkušnjo, ki razveseljuje duha. Vino je bilo priljubljeno že v daljni preteklosti. Že v starodavnem Rimu je bila pijača elite. Tudi v antični Grčiji so vino integrirali v filozofijo, religijo, umetnost, glasbo … Pozna-

li so celo bogove vina, tako je bil Bakhus rimski bog vina, medtem ko se je v grški mitologiji bog vina imenoval Dioniz.

Kultura pitja Glede na to, da je na razpolago že ogromno vrst vina, različnega okusa, vonja, barve, strukture, se


je o nakupu najbolje posvetovati z vinarjem ali s prodajalcem. Njihovi nasveti vam lahko pomagajo, da boste resnično kupili tisto, kar si želite oziroma kar vam je všeč - pa naj gre za sladko vino, suho, belo, rdeče, peneče … V naši kulturi se spodobi, da osebo ob tem, ko z njo nazdravimo, pogledamo v oči. Mnogi se držijo tudi pravila, da se roke ob nazdravljanju ne smejo križati. Ni problema, kadar nazdravimo z nekom, ki stoji ob nas, lahko pa se zaplete, če nas v krogu stoji več in želimo nazdraviti tistemu, ki je postavljen nasproti. Če želite občutiti aromo, potem si v kozarec nalijte malenkost vina ter nežno zaokrožite s kozarcem. Še posebej stik rdečega vina z zrakom poudari njegov vonj, aromo. Celovita izkušnja pitja vina pa ne temelji le na kombinaciji vonja in okusa, temveč tudi pravilne temperature

vina – le-ta naj bo pri rdečih vinih malenkost pod sobno, bela vina pa je priporočljivo imeti v hladilniku in piti hladnejša. Pomembna je tudi pravilna izbira kozarcev. Tisti za belo vino so običajno manjši kot za rdeče, prav tako vedno primite kozarec za pecelj, da se vam ne bo v roki segreval. Strokovnjaki svetujejo, da vino pijemo v majhnih požirkih. Potem, ko ga srknemo, ga razporedimo po celotnih ustih, na to pa počakamo od 5 do 10 sekund, preden ga popijemo. Seveda pa ne smemo zanemariti dejstva, da je pri pitju vina pomembna ne le količina zaužitega, temveč tudi kako in kaj pijemo ter kdaj. Če s pitjem pretiravamo, povečamo tveganje za nastanek zdravstvenih težav, če smo zmerni, pa lahko kozarec vina na dan našemu organizmu celo koristi.

SOV

ZE

RVA

N

EZ G

BR

KTOZE

BR

LU

TENA

KO N

EZ L

A

BR

EZ

Kodila d.o.o. • Markišavci 44 • Murska Sobota • tel: 02 522 36 06 • www.kodila.si Kotart_oglas175x121.indd 1

30.11.2018 14:06:06

december 2018 - januar 2019

13


ZLATI GRIČ

reklamno sporočilo

Decembrski mehurčki Praznični december si težko predstavljamo brez iskrenja mehurčkov v naših kozarcih za penino. Dobro penino imejte vedno na zalogi, če vam bo zmanjkalo drugih idej, pa jo lahko uporabite kot krasno darilo za najbližje. Nas so navdušile penine Vinske kleti Zlati grič, ki nastajajo po klasični metodi in na kvasovkah zorijo najmanj 24 mesecev v Otokarjevi peninski kleti Žičke kartuzije. Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.

Konjiška penina Vintage (non dosage) Osnova za to letniško penino je grozdje sorte chardonnay z izbrane lege. Na kvasovkah leži kar 36 mesecev, ob degožaciji pa ji ne dodajajo odpremnega likerja (non dosage). V ustih deluje najprej živahno in mladostno, toda kmalu se umiri in pokaže izvrstno harmonijo med uglajenimi kislinami in bogatim telesom, skratka polnost, ki jo na koncu nadgradi še prijetno dolg pookus. 14

december 2018 - januar 2019

Konjiška penina Rosé Osnova je grozdje modre frankinje, okus penine je saden, svež in rahlo mineralen. Odlikuje jo nežno iskrenje mehurčkov. S poudarjeno svežino in sadnostjo je zelo primerna za aperitiv.

Konjiška penina Bela V sortni sestavi konjiških vinogradov je beli pinot tisti, ki mu namenjajo veliko pozornosti in je zato odlična osnova za belo penino. Zlato rumena barva nakazuje, da je penina z daljšim ležanjem na kvasovkah lepo dozorela. Okus je kljub temu svež in saden. Grozdje za Konjiške penine iz Vinske kleti Zlati grič pridelujejo le na izbranih legah posestva Škalce, osnova zanje pa je je samotok sorte beli pinot, chardonnay ali modra frankinja.


NE PRESLIŠITE NAJLEPŠIH TRENUTKOV

Zaupa nam več kot 50.000 Slovenk in Slovencev!

Za preizkus sluha in slušnih aparatov pokličite najbližji slušni center! Ljubljana, Resljeva cesta 32, tel.: (01) 2345 700 Maribor, Ljubljanska 1a, tel.: (02) 320 51 75 Celje, Linhartova ulica 22, tel.: (03) 588 30 99 Novo mesto, Šmihelska cesta 3, tel.: (07) 33 222 66 Koper, Vojkovo nabrežje 1, tel.: (05) 627 23 54

Kranj, Gosposvetska 10a / 1. nadstropje, tel.: (04) 202 84 20 Murska Sobota, Lendavska 18 / 3. nadstropje, tel.: (02) 526 11 90 Ravne na Koroškem, Ob Suhi 11b, tel.: (02) 870 53 59 Šempeter pri Gorici, Cesta Prekomorskih brigad 62a / 1. nadstropje, tel.: (05) 398 55 94 Šempeter v Savinjski dolini, Rimska cesta 70, tel.: (03) 700 22 00

SLUŠNI APARATI - WIDEX d.o.o., Resljeva cesta 32, Ljubljana, tel.: 01 234 57 00, www.widex.si, december 2018 - januar 2019 facebook.com/slušni aparati widex

2 | PRISLUHNITE ŽIVLJENU — OKTOBER 2018

15


CHI WELL POINTER

reklamno sporočilo

Znebite se bolečin! Predstavljamo vam CHI WELL POINTER (v nadaljevanju CWP), ki odpravi bolečine in veliko drugih tegob tako, da na rahlo pritisnemo na točko bolečine ali težave ter jo stimuliramo. KORISTNI UČINKI UPORABE CWP Učinkovit je za odpravo različnih bolečin, npr. v vratu, hrbtu, komolcu, kolenu, pri išiasu itd. Med drugim odpravlja bolezenska stanja, kot so visok oz. nizek pritisk, prehlad, gripa, vnetje sinusov, alergije, zaprtje, prebavne in ginekološke težave. Ena izmed najpomembnejših lastnosti CWP-ja je močan razstrupljevalni učinek telesa in krepitev imunskega sistema. O ugledu in učinkovitosti CWP-ja priča več kot 60 zlatih priznanj. O NASTANKU CWP CWP je izumil dr. Či Kjung Kim, izreden znanstvenik iz Južne Koreje. Nastanek naprave je spodbudila huda bolezen njegove žene, ki je doživela možgansko krvavitev. Nad ženo so obupali tako njegovi prijatelji - vzhodnjaški kot zahodnjaški zdravniki, predani mož pa je s poglobljenim raziskovanjem vzhodne in zahodne medicine prišel do spoznanja, da lahko ženi pomaga s ČI energijo in jo tako ozdravi. DELOVANJE ENERGIJE ČI Dr. Či Kjung Kim je ugotovil, da je bolezen nastala kot posledica zastoja energije ČI v telesu, kar je tudi osnova akupunkture. Razvil je sistem, ki nenehno privlači energijo ČI in jo še dodatno krepi. Tako okrepljen ČI prodira na mestu dotika, kjer imamo bolečino ali nek problem v telo. Z dodajanjem energije ČI oz. s stimuliranjem točk na telesu se postavlja telo v naravno ravnovesje, v njegov primarni, naravni način delovanja in bolečina ali bolezenska težava izgine. 16

december 2018 - januar 2019

ŠTIRJE PRINCIPI DELOVANJA CWP SISTEM HEKSAGONALNIH LEČ Prvi princip je zgoraj omenjena uporaba šesterokotnih leč. Prva leča energijo zbira, druga pa jo okrepi in usmerja valovanje energije.

DOLGI INFRARDEČI VALOVI

PREDNOSTI CWP Ena izmed velikih prednosti CWP je, da je zelo preprost in ne zahteva tehničnega znanja. Ne potrebuje servisa ali dodatnega vira energije in je zaradi velikosti priročen in prenosen. V praksi je uporaba preprosta; konici inštrumenta narahlo pritisnemo na boleče mesto. Po navadi zaznamo ščemenje, zbadanje ali (pekočo) bolečino, kar je znak, da se blokada sprošča. Pogosto učinek delovanja občutimo po končani terapiji. Lahko ga uporabljamo tudi pri otrocih in živalih. Več o praktični uporabi CWP-ja in osebni izkušnji lahko izveste na 3urnih delavnicah s terapijo.

KRONA plus KRONA PLUS d.o.o., Tržaška 2, 1000 Ljubljana, Telefon 051 31 2002, 01 4261 266 e-mail: krona.plus@telemach.net www.brez-bolecin.si

To valovanje je v medicini znano kot učinkovit način za širjenje kapilarnih žil, povečanje cirkulacije krvi, krepitve metabolizma in povečanja obnovitvenih sposobnosti.

NARAVNO MAGNETNO POLJE Izumitelju je pri raziskavah uspelo ustvariti usmerjeno magnetno polje in je svoj izum patentiral na svetovni ravni. Odkril je, da ko se ustvari magnetno polje pravokotno na vodni tok (naše telo vsebuje več kot 70 % tekočine), nastane šibek električni tok, ki pa je dovolj močan, da odstrani toksine in obloge (odvečen kalcij, natrij, holesterol …) iz telesa.

NEGATIVNI IONI Negativni ioni so nujno potrebni, da popravijo poškodovano tkivo, delujejo proti prostim radikalom in so zadolženi za vnos kisika v celice. Ko je telo v neravnovesju, anionov primanjkuje. CWP vsebuje poseben črn prah, ki oddaja negativne ione.


PROBIOTIKI

reklamno sporočilo

Dobre črevesne bakterije za manj srčno-žilnih obolenj Dr. Iztok Ostan

Raziskave kažejo, da imajo patogeni črevesni mikrobi pomembno vlogo pri nastajanju ateroskleroze. Za osebe, ki imajo glede na svojo starost in življenjski slog malo aterosklerotičnih oblog, je značilna bolj zdrava črevesna biota in v krvi manj oksidantskih presnovnih odpadkov, ki jih proizvajajo škodljive črevesne bakterije. Predhodne študije so pokazale, da visoke ravni teh presnovkov v krvi, zlasti pa snov TMAO (trimetilamin N-oksid), poveča tveganje infarktov in kapi, tveganje smrti v naslednjih petih letih pa se poveča kar štirikratno. Če poskrbimo za več dobrih bakterij v črevesju, lahko zagotovimo pomembno zaščito pred srčnim infarktom in možgansko kapjo. To lahko storimo že s povečanim vnosom vlakninsko bogatih živil, saj so vlaknine hrana za dobre bakterije. Raziskovalci Cleveland Clinic so s preizkusi na miših ugotovili, da z vlakninami boga-

ta prehrana bistveno zniža raven TMAO v krvi. Koristi seveda tudi uživanje probiotičnih živil. Pregled devetih znanstvenih študij je pokazal, da je za ljudi, ki redno uživajo probiotična živila (na primer probiotične jogurte, kefir ali probiotična dopolnila), značilna nižja raven krvnega tlaka. Najbolj je uživanje probiotikov koristilo osebam s previsokim krvnim tlakom (nad 130/85). Zanimivi so tudi rezultati eksperimenta, ki ga je opravila skupina raziskovalcev z univerze Emory na miših z visokim krvnim tlakom.

Eni skupini so v prehrano dodajali kefir, drugi pa ne. Po devetih tednih je skupina, ki je uživala kefir, imela v primerjavi s kontrolno skupino nižji krvni tlak, bolj uravnoteženo črevesno bioto, manjšo prepustnost črevesne stene, nižjo raven vnetij v centralnem žičnem sistemu. Kefir sodi med zelo dobra tradicionalna probiotična živila. Toda po naših izkušnjah ga je potrebno užiti vsaj liter na dan, da odpravimo neprijetni vonj blata, ki je kazalec neuravnotežene črevesne biote. Z bio probiotikom EM dosežemo ta cilj v nekaj dneh že 0,2 do 1,0 dl na dan.

december 2018 - januar 2019

17


OBDAROVANJE

Otrokom podarimo skupen čas Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in osebnostno rast, www.svetovalnica.si

Je sezona praznikov. Na kupu so kar trije dobri možje, ki nosijo darila in predvsem mlajši otroci se tega obdobja veselijo, ker bodo obdarjeni in nagrajeni, če so bili čez leto pridni. No, vsaj tako jim kdaj pa kdaj žugajo starši. Kaj pa nam odraslim pomenijo prazniki in novoletni čas?

Odrasli zelo radi za novo leto delamo različne zaobljube, ki statistično gledano vzdržijo prvih enajst dni, nato pa se nas večina vrne v staro rutino navad in verjetno nezdravih razvad. Sama pravim, da ni potrebno do sebe biti vedno tako zahteven in perfekcionističen. No, pa vendar bodo danes v 18

december 2018 - januar 2019

ospredju otroci, ki se še ne obremenjujejo s samoobljubami, kaj bodo v prihajajočem letu spremenili. Oni živijo v tem trenutku, tukaj in sedaj. To jim je pomembno. Kaj vse boste podarili svojim čudovitim otročkom? Ste prebrali njihova pisma Božičku ali Dedku Mrazu? Jim nakupili omenjene žel-

je in jih boste tako osrečili? Vem, tudi sama sem bila srečna, ko sem opazovala žareč in srečni obraz svoje hčerke, ko je odvijala darila in se radostila nad igračami, globusom, ki je imel v sredini žarnico, da je imela tako nočno lučko, različne baby borne in vse ostalo, kar je bilo moderno pred mnogimi


leti, ko je bila še otrok. Sedaj je že tako rekoč odrasla ženska, ki pravi, da so njeno darilo za Božička letalske karte, ki jih za njo kupujem, da lahko prileti iz tujine, kjer študira, domov za praznike. Tekmovanja V današnjih modernih, potrošniških časih je postalo nakupovanje različnih igrač tako rekoč nuja in zadovoljevanje otrok z materialnimi dobrinami nekakšna tekma, kdo bo bolj obdaroval svojega otroka, ki bo nato v vrtcu ali šoli razkazoval svoja darila. Poznate takšno tekmovalnost staršev, ki se kaže skozi opremljenost njihovih otrok z najnovejšimi telefoni, oblačili ali igračami? O tem pogosto poslušam pri svojem delu, zlasti tiste starše, ki svojim otrokom ne morejo privoščiti najnovejšega modela mobilnega telefona ali oblekic priznanih blagovnih znamk.

Bom direktno vprašala: koliko časa posvetite svojemu otroku skozi celotno leto? In koliko časa ste z njim čez praznike? Ali pa delate od devetih zjutraj do devetnajstih ali dvajsetih zvečer in otroka vidite komaj v postelji, ko je vznemirjen, ko vas zagleda in potem ne zaspi še dolgo v noč? S tem mislim na res posvečen čas njemu, otroku. Tukaj ni mišljen čas, ko brskate po telefonu ali gledate televizijo ali odgovarjate na elektronska sporočila, in ko na vsak deseti stavek otroka bežno odgovorite, ob tem pa ga komaj kaj pogledate. Ni mišljen čas, ko bolj na glas razpravljate s partnerjem ali partnerko in otrok to posluša ter je zmeden, zakaj se oči in mami kregata. Ni mišljen čas, ko se vozite v avtu in poslušate glasbo, namesto da bi otroku pripovedovali bajke in pravljice.

Čas – dragocena vrednota Danes je najbolj dragocena vrednota naš, odrasli čas. Ker odrasli pogosto živimo v preteklih razočaranjih, zamerah ali očitkih, iz katerih se težko izkopljemo ter jih ob vsakem prepiru vlečemo na plan. Živimo pogosto tudi v skrbeh za prihodnost, kako bomo privarčevali za dopust čez pol leta, kako bomo odplačali kredit, kje bomo našli denar za nakup zimskih pnevmatik in kar je še polno skrbi na zalogo, torej vnaprej. Kot rečeno, pa naši otroci živijo tukaj in sedaj, v točno temle trenutku. Ne obremenjujejo se s tem, kaj je bilo zjutraj ali kaj bo zvečer, temveč živijo, se igrajo, nagajajo, lulajo v kahlico in packajo z očetom piškote sedaj. In zato tako nujno in krvavo potrebujejo čas nas odraslih, točno sedaj! Čas je tista dobrina, ki jo podarite svojim otrokom, ne glede na starost. december 2018 - januar 2019

19


OBDAROVANJE

Pustite vse ob strani in se posvetite z vsem bitjem, z vso energijo, pogledi in objemi ter poljubi svoji čudoviti mulariji, dajte jim vedeti, da so najpomembnejše bitje na tem svetu in da nič drugega ta trenutek in točno tukaj ni toliko pomembno kot njihova prisotnost. Veste, sama iz prve roke vem, kako hitro čas odraščanja otroka mine. Je bila majhna in zvedava deklica, ki je sicer vedno bila višja od vseh vrstnikov za celo glavo, bila jezična in spretna, jokava in razdražena, zahtevna in mulasta, a vedno je izražala potrebo po času, ki sem ji ga zavestno posvetila, ker sem venomer imela v glavi svarilo, da res ne bi želela, da mi kdaj kasneje v puberteti izreče grozljiv stavek »Kje si pa bila mami, ko sem te potrebovala«? Zato sem bila vedno tam ob njej prisotna in

s posvečenim časom. Kot nagrado sem v njenem najstniškem obdobju dobila stavek »Hvala mami, da si bila ob meni vedno, ko sem te potrebovala«. Naši otroci res prehitro odrastejo. Sedaj je odrasla ženska, ki je odgovorna za svoje življenje, študij in s tem si kroji lastno prihodnost. Za praznike pride domov in vem, da kar si bo ona vzela časa za mene, bom povsem osredotočena na njo, jo razvajala z drobnimi pozornostmi in mojim časom, ki nam vsem polzi skozi prste vse prehitro. Veselje ob drobnih pozornostih Menite, da so vaši otroci razvajeni? Malokateri starš to ne prizna oziroma mu niti na misel ne pride, da s tem, ko otroku dostavi materialne dobrine, ki postanejo za otroka samoumevne, da ga s tem razvaja in otrok sčasoma odrašča v

osebo, ki meni, da mu vse pripada in da se mu za to ni potrebno kaj dosti potruditi. Se vam ne zdi, da to ni namen zdrave vzgoje? Seveda ljubimo svoje otroke, a to še ne pomeni, da jim kar vnaprej vse prinesemo na pladnju, ker s tem otroku ne omogočimo, da razvije svojo zdravo osebnost. Razvajeni otroci niso srečni otroci! Poudarjam, da bodite starši tisti, ki si prizadevate obdarovati otroke s svojim časom, ljubeznijo, pozornostjo in zgledom. Bodite prijazni in ljubeči, tako boste dali najboljšo možno popotnico otrokom, da bodo tudi oni strpni, ljubeči in pozorni do sebe, vas staršev in ostalih ljudi. Tudi tako lahko delamo svet lepši in ljudi bolj srečne. Navsezadnje je to namen praznikov, da se v družinskem krogu veselimo drobnih pozornosti in daril ter si posvečamo čas.

Obiščite v dvorani na JE VSADEKnas PRIMERNA REŠITEVA,ZAME?

Implantat je Narava-zdravje najboljša rešitev za paciente z Sejmu manjkajočimrazstavišče-Ljubljana, zobom, skrajšano12.-15. zobno vrsto (Gospodarsko oktober)

ORALNA KIRURGIJA

(ni potrebna delna proteza) ali kot dodatna podpora pri pritrditvi proteze. Starostne omejitve navzgor ni, vstavljati jih lahko vzačnemo mesecu decembru po novembru zaključku rasti.inTveganje med posegom je podobno drugim posegom v čeljusti, kar izkušen kirurg upošteva in IMPLANTATI obvladuje.

CEREC 3D PROTETIKA

ZOBOZDRAVSTVENI CENTER OSOVNIKAR

AKCIJA

ESTETSKO ZOBOZDRAVSTVO

-10 %

IMPLANTOLOGIJA

Kapucinski trg 12 4220 Škofja Loka Telefon +386 (0)8 330 20 10 E-mail info@osovnikar.com

BELJENJE ZOB ORTODONTIJA ZOBNI RENTGEN 3D CBCT

Z implantatom vam nadomestimo manjkajoči zob.

PRIMERI UPORABE: 1. Nadomestitev posameznega zoba 2. Zapolnitev vrzeli ali skrajšane zobne vrste 3. Brezzoba čeljust (fiksna ali snemna rešitev)

20

december 2018 - januar 2019

NAROČITE SE NA PREGLED!

www.osovnikar.com METODA »ALL-ON-4« V našem zobozdravstvenem centru, vam nudimo tudi fiksno oskrbo brezzobe čeljusti na 4 zobnih vsadkih.

08 330 20 10

info@osovnikar.com

www.osovnikar.com

Fiksna oskrba brezzobe čeljusti na 4 zobnih vsadkih.


Mojih 10

-20 %

december 2018 - januar 2019

21


INTERVJU: NEALE DONALD WALSCH

reklamno sporočilo

Od zlomljenega vratu do svetovno znanega učitelja Mihael Žmahar, Duhovni atelje Potovanje duše

V modernem svetu se zmeraj več govori o tem, da sta zdravje in dobro počutje povezana tudi s čutenjem posameznika. Številni se s tem strinjajo, mi pa smo za vas našli kombinacijo obojega. Tako smo se ob izjemni priložnosti uspeli pogovoriti s človekom, ki je bil resno poškodovan – zlomil si je vrat. Nato je zaradi tega izgubil službo, pristal na cesti, kjer je leto dni živel brez zdravljenja, ob vsem tem pa je razmišljal celo o samomoru. A uspelo mu je ozdraviti, se dvigniti iz brezna in ustvariti fantastično življenje. Govorimo o Nealu Donaldu Walschu, enem izmed največjih pisateljev in učiteljev na svetu, človeku, ki je posnel filme, bil pri Oprah in spremenil življenje na milijone ljudem. Neale, zlomljena hrbtenica ni nekaj kar, na srečo, kar doživi veliko ljudi. Zanima nas, kaj ste občutili v tistem trenutku, kakšne so bile vaše misli? Kako je, ko si nemočen? Imeli ste težave tudi s pljuči in srcem, pristali ste na cesti, nihče vam ni pomagal … Ste verjeli, da se lahko obrne na bolje? Ja, ta avtomobilska nesreča mi je res spremenila življenje. Ko sem bil na dnu, nisem vedel kaj bo z mano. Bolečine so bile tako velike, obup tako globok, da večino časa enostavno nisem vedel kaj čutim. Veliko mojih uličnih “kolegov” se je takrat vdalo alkoholu, jaz pa sem vseeno globoko v sebi čutil, da mora obstajati nekaj več. A večino energije sem namenil temu, da sem sploh zbral dovolj denarja za hrano. Včasih sem moral jesti tudi iz smetnjaka. Ni veliko ljudi, ki bi se izvili iz takšnih težav, ki niso bile le fizične, temveč tudi psihične ter finančne. Kako vam je uspelo? Pot je bila težka. A, če se človek želi spremeniti, potem mu Vesolje vedno ponudi možnost za to. Vse situacije v katerih pristanemo, se 22

december 2018 - januar 2019

Neale Donald Walsch

zgodijo, ker jih sprožimo mi. Vse poškodbe, bolezni, pomanjkanja, čustveni padci … A prav tako se lahko človek spremeni na bolje. Zraste. Ozdravi. Se pomiri. Če je le pripravljen dvigniti lastno zavest. Opustiti stare načine razmišljanja. Oprostiti in sprejeti nove poti v delovanju in čutenju. Neale, 19.-20. januarja prihajate v Slovenijo z velikim seminarjem. Kako lahko z njim pomagate našim bralcem? Tako je, z udeleženci bom delil izjemen samorealizacijski proces, ki je mene pripeljal od poškodovanega in zapuščenega človeka, do neko-

ga, ki živi svoje resnično poslanstvo. Predvsem pa bi rad povedal, da je vsak človek tako malo oddaljen od tistega, kar si želi, da je včasih to celo smešno. Mnogokrat moramo ljudje spremeniti samo neko navado, nek način upravljanja lastne energije in zgodi se tisto, kar si želimo. Ni je bolezni, odnosa, situacije, ki je ne bi mogli ljudje sami spremeniti. In večino lahko spremenimo že s tem, da se naučimo … čutiti prav. In te stvari bom razkrival na tem seminarju. Vstopnico za seminar si lahko zagotovite na: www.potovanjeduse. si, mojekarte.si, Eventim, Petrol


ZDRAVJE

Temelji Zdravja Dr. Žiga Bolta

V naših telesih prebiva tisoče vrst mikroorganizmov. Njihovo sožitje, predvsem v črevesju, kjer jih je največ, je ključno za naše zdravje in dobro počutje. Mikroorganizmov, ki v nas prebivajo, je 3 do 10krat več kot naših celic in brez njih ne bi preživeli. Mikroorganizmi v nas sodelujejo pri številnih procesih, od prebave, presnove, sinteze, regulacije, modulacije, pa do sinteze nekaterih za nas življenjsko pomembnih vitaminov. Imajo tudi pomemben vpliv na naše kognitivne funkcije, telesno težo in delovanje imunskega sistema. Ena pomembnejših vlog je ohrananje črevesne sluznice, ki tvori prvo pregrado med našim zunanjim in notranjim svetom. Mikroorganizmi so lahko dobrodejni, nevtralni ali škodljivi. O zdravem ravnovesju govorimo, kadar škodljivih mikroorganizmov ni več kot 15 % - to stanje ravnovesja poimenujemo evbioza. Kadar jih je več, govorimo o disbiozi, ki je ena od prvih sprememb v telesu v razvoju številnih bolezni. Ob disbiozi se sestava sluznice spremeni (se stanjša ali popolnoma izgine), s tem se zmanjša življenski prostor simbiotskih mikroorganizmov in poveča prehajanje toksinov in drugih neželenih snovi v telo, kar nas zelo oslabi.

Bolezni povezane z disbiozo Med te sodijo akne, ekcemi, alergije in intolerance, astma, arteroskleroza, avtizem, avtoimunska obolenja, celiakija, vnetne črevesne bolezni, nevrološke bolezni, prekomerna telesna teža, diabetes, presnovni sindrom … Poskrbimo za zdravje s stalnim vzdrževanjem evbioze. Težko se je izogniti stresu, lahko pa dobrodejne mikroorganizme uživamo v obliki dopolnil h prehrani in z njimi uravnavamo zdravje. Takšna skrbno izbrana in preizkušena kombinacija različnih vrst dobrodejnih mikroorganizmov, ki posnemajo zdravo črevesno mikrobioto, so efektivni mikroorganizmi (EM), ki delujejo izrazito probiotično. V tekočih fermentiranih napitkih so aktivni in so sposobni ponovne naselitve v črevesju in regeneracije opustošene mikrobiote. Multiprobiotiki, ki vsebujejo po več 10 milijard EM v dnevnem odmerku delujejo terapevtsko, saj trajno obnovijo sožitje v črevesju ter povrnejo zdravje telesa in duha.

Dejavniki za razvoj disbioze: psihološki in mentalni stres, travme, sevanja, preveliki telesni napori, pesticidi, konzervansi, GSO, rafinirana živila, živalske beljakovine, težke kovine, zdravila – predvsem antibiotiki in statini, alkohol, tobak, droge … Telesni znaki disbioze : pogosta obolevanja, alergije, prebavne težave, nečista koža, slab spomin in/ ali koncentracija, nihanja v razpoloženju, utrujenost, slab zadah, neprijeten telesni vonj, kandida, nespečnost, depresija …

december 2018 - januar 2019

23


LAN

reklamno sporočilo

Lanium laneni izdelki za prijetno spanje Lan je ena izmed najstarejših gojenih rastlin, razširjena v različnih vrstah po vsem svetu. O starosti te rastline kažejo izkopanine v Evropi, da so jo v že mlajši kameni dobi predelovali in iz nje izdelovali tkanine. Raste v Evropi, Aziji in Afriki. V nefarmacevtske namene jo pridelujejo zaradi olja in vlaken.

Lan je kultura, ki je bila nekoč močno zastopana na slovenskih njivah. Iz njega so naše babice pridobivale tako olje kakor tudi platno ter seme posipale po kruhu. Kasneje se je lan umaknil z naših njiv, vendar se sedaj zopet vrača. Vzrok za to lahko pripišemo dejstvu, da je lan široko uporabna rastlina. Danes najdemo tkanine iz čistega lana ali iz mešanice lana in bombaža. Izdelki narejeni iz obeh vrst materialov blagodejno vplivajo na človeško telo. Zato smo se odločili, da v našo ponudbio uvrstimo več izdelkov, med katerimi je tudi posteljnina. Lanena posteljnina je tako posebna zato, ker dopolnjuje naravno uravnavanje toplote telesa, predstavlja zdrav način bivanja, 24

december 2018 - januar 2019

nežen masažni učinek spodbuja prekrvavitev in sprošča telo, ima antibakterijske in antialergijske lastnosti, je izredno zračna, odlično odvaja vlago in preprečuje potenje, je manj dovzetna za neprijeten vonj. Taka posteljnina je izredno trpežna, z razliko od ostalih materialov, lanena tkanina postaja z vsakim pranjem prijetnejša na dotik, združuje eleganco in udobje, atraktiven zmečkan videz daje tudi posebno mehkobo, preprečuje pa tudi preležanine pri bolnikih, ki so nepokretni. Poleg programa POSTELJNIN, Lanium ponudba zajema izdelke iz KOPALNIŠKEGA in KUHINJSKEGA programa. Kopalniški program je sestavljen iz

zanimivih kosov, ki so namenjeni uporabi doma, v wellness centrih, plaži ali na prijetnem sprehodu v naravi. So enostavnega dizajna in ob njihovi uporabi se telo sprošča, koža pa je mehka in svilnata. Lanium kuhinjski program ponuja pestro izbiro kuhinjskega perila. Ekskluzivni materiali izpolnijo vaš prostor z eleganco in enostavnim tonom, ki poudari moderno linijo XXI stoletja. Za več informacij o naši ponudbi, obiščite našo spletno stran WWW.LANIUM.SI Tel. 059 059 760 Mob. 040 339 775 info@lanium.si WWW.LANIUM.SI


Ali ste zaščiteni? Klopni meningoencefalitis lahko povzroči poškodbe možganov, paralizo in celo smrt.1,2

O najbolj učinkoviti zaščiti proti klopnemu meningoencefalitisu se posvetujte z zdravstvenim osebjem. KME (klopni meningoencefalitis) je huda, akutna virusna bolezen centralnega živčnega sistema. Na človeka se prenaša preko vboda klopa.3 VIRI: 1. Lindquist L et al. Tick-borne encephalitis. Lancet (2008); 371:1861-71 2. Haglund M et al. Tick-borne encephalitis-pathogenesis, clinical course and long-term follow-up. Vaccine (2003); 21:S1/11-S1/18. 3. Kollaritsch H et al. Background Document on Vaccines and Vaccination against Tick-borne Encephalitis (TBE). Dostopno na: http://www. who.int/immunization/sage/6_TBE_backgr_18_Mar_net_apr_2011.pdf. 27. 2. 2018

Pfizer Luxembourg SARL, GRAND DUCHY OF LUXEMBOURG, 51, Avenue J. F. Kennedy, L-1855 Pfizer, podružnica Ljubljana, Letališka cesta 29a, Ljubljana PFI-32-18

december 2018 - januar 2019

25


PREKOMERNO AKTIVEN SEČNI MEHUR

V večnem iskanju najbližjega stranišča Veronika Bilban

Zdravje pogosto jemljemo kot nekaj samoumevnega, vse dokler se ne pojavijo težave. Ena izmed njih je prekomerno aktiven sečni mehur, zaradi česar se soočimo s kopico nelagodnih situacij v pestrem vsakdanu. Nekontrolirano uhajanje urina namreč povzroči, da smo v družbi nesproščeni, saj smo na primer v strahu, ali bomo pravočasno prišli do stranišča, nam bo morda ušlo pri kihanju ali smejanju. Zato se pogosto osebe s to težavo zadržujejo doma in živijo manj kvalitetno življenje. Tveganje za nastanek bolezni se povečuje s starostjo in pojavom nevroloških bolezni (multipla skleroza, možganska kap), pojavlja pa se tako pri moških kot pri ženskah. Vzrok so moteni živčni dražljaji med sečnim mehurjem in možgani, ki mehurju ukažejo, naj se sprazni, čeprav še ni poln, prav tako se s to zdravstveno tegobo lahko soočimo, če so mišice v sečnem mehurju preveč dejavne. Težav pri prekomernem aktivnem sečnem mehurju ne boste mogli prezreti, saj so simptomi pogosto tako moteči, da rušijo ustaljeno dnevno in nočno rutino. Tipični znaki, kot so nenadna potreba po praznjenju mehurja (ko morate nemudoma na stranišče), pogosto uriniranje (več kot sedemkrat na dan), zbujanje več kot enkrat na noč zaradi tega, ker vas tišči na stranišče in uhajanje urina ob tiščanju na vodo, še preden pridete do stranišča, so pokazatelj, da je potrebno poiskati pomoč.

Obstaja pomoč Življenje je potrebno prilagoditi zdravstveni težavi, zato si lahko sami pomagate tako, da poskrbite za čim lažji dostop do stranišča. Izogibajte se kofeinu, alkoholu, nikar pa se ne

26

december 2018 - januar 2019

S prekomerno aktivnim sečnim mehurjem se sooča okoli 400 milijonov bolnikov po svetu. Strokovnjaki ocenjujejo, da težave prizadenejo vsakega šestega Slovenca starejšega od 40 let. brzdajte pri pitju (pijte približno 2 l tekočine dnevno), saj če pijete manj, urin postane bolj zgoščen, kar lahko draži mišico mehurja. Prav tako ne pretiravajte s prepogostimi obiski stranišča »za vsak slučaj« in na stranišče pojdite le takrat, ko morate, ker bi se mehur lahko navadil na to, da zadrži vedno le manjše količine urina in bo postal še občutljivejši. Če so težave kljub temu še vedno prisotne, obiščite specialista, ki vam bo svetoval trening mehurja, spremembo življenjskega sloga, vaje za mišice medeničnega dna ali pa vam bo predpisal zdravila. Pri jemanju le-teh se včasih pojavijo negativni stranski učinki, kot so na primer suha usta, glavobol, hitro utripanje srca, suhe oči … Toda na tržišču obstajajo starejša in novejša zdravila, kar pomeni, da je izbire več in da boste dandanes lažje poiskali

takšno, ki vam bo čim bolj ustrezalo in v čim večji meri lajšalo oziroma odpravilo težavo s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem. Zdravniki najpogosteje predpišejo antiholinergike (zavirajo določene živčne dražljaje do sečnega mehurja, s čimer se posledično sprošča mišica mehurja in hkrati se povečuje njegova zmogljivost) ter novejšo skupino zdravil, ki so agonisti adrenergičnih receptorjev ß3 (sprostijo gladke mišice sečnega mehurja, povečajo volumen izločenega urina oz. izboljšajo shranjevanje urina). Vaše življenje bo postalo precej bolj kompleksno in stresno, če boste morali večino svojih misli usmerjati v razmišljanje o tem, kje je najbližje stranišče. Težko boste delali, moten bo vaš spanec, morda se boste celo odpovedali vaši najljubši rekreaciji ali srečanju s prijatelji, čeprav si ga močno želite. Obremenjenost, da bi v javnosti spustili par kapljic (ali več) urina, bo prehuda, da bi zapustili varno zavetje doma, kjer imate stranišču na dosegu nekaj korakov. Zato v primeru težav nikar ne odlašajte, ampak se čim prej lotite reševanja te zoprne zdravstvene tegobe, ki jo zaupajte vašemu osebnemu zdravniku ali ginekologu.


Težko sedite?.... Imate težave z uriniranjem?

VEDITE, DA NISTE EDINI!

OCENJUJEJO, DA TEŽAVE PRIZADENEJO VSAKEGA ŠESTEGA SLOVENCA, STAREJŠEGA OD 40 LET.1,2 Ali pogosto občutite nenadno potrebo/nujo po praznjenju mehurja, ko nemudoma morate na stranišče? Se vam je že zgodilo, da ste prišli do stranišča prepozno? Morate na stranišče več kot osemkrat na dan? Se ponoči zbudite več kot enkrat, ker morate na stranišče?

NA VOLJO JE VEČ NAČINOV ZDRAVLJENJA. V kolikor imate težave z uriniranjem, se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom. Projekt ozaveščanja o sindromu prekomerno aktivnega sečnega mehurja in urinske inkontinence je podprlo podjetje Astellas Pharma d.o.o. v sodelovanju z Društvom za uroginekologijo Slovenije. Lokalni kontakt za specifična vprašanja o zdravilih družbe Astellas: medinfo.see@astellas.com Literatura: 1. Milsom l et al. BJU Int 2001;87(9):760-6. 2. Abrams P et al. Urology 2003;61:37-49.

Astellas Pharma d.o.o., Šmartinska c. 53, 1000 december 2018 - januar 2019Ljubljana, Slovenija

27

Datum priprave materiala: junij 2018.

URO/18/0057/SEE

OBSTAJA REŠITEV ZATO NE DOPUSTITE, DA BI TEŽAVE Z MEHURJEM OMEJEVALE VAŠE ŽIVLJENJE!


ODPORNOST TELESA

Ali vaš imunski sistem deluje? Kaja Perme, mag. inž. prehrane

Z naraščanjem stopnje fiziološkega, psihološkega in fizičnega stresa, potrebuje telo za svoje nemoteno delovanje vse večjo podporo, ki mu jo dajejo specifične učinkovine, med katere sodijo esencialni vitamini in minerali. Imunski sistem je naš obrambni sistem, ki nas varuje pred vdorom tujkov, kot so bakterije, virusi, glive in strupi. Je pomembna celota različnih specializiranih celic, tkiv in organov, ki skrbijo za ustrezen imunski odgovor, to je prepoznavanje, presnova in odstranjevanje tujkov iz organizma. Vitamin C je pomemben za ohranjanje ravnovesja imunskega sistema, saj poveča tvorbo belih krvnih celic in tudi absorpcijo železa iz črevesja. Ker je močan antioksi-

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

28

december 2018 - januar 2019

dant, nas ščiti pred okužbami, oksidativnim stresom in celo pred razvojem presnovnih bolezni kot je rak. Cink vpliva na ustrezno rast in razvoj, ustrezen imunski odziv, živčni sistem in reprodukcijo. Naše celice ščiti pred oksidativnim stresom, pomembno vlogo pa ima tudi pri zaščiti pred kroničnimi boleznimi. Beta glukani so sposobni aktivacije imunskega sistema, ker se v tankem črevesu vežejo na specifične imunske celice in tako povečajo sposobnost in število tistih imunskih celic,

ki napadejo in odstranijo tujke (viruse, bakterije, parazite, glive) ter lajšajo simptome okužb zgornjega respiratornega trakta ter izboljšajo splošno počutje. Maitake goba je dobro poznana drevesna goba, ki raste tudi v Sloveniji. Aktivno sestavino v  Grifoli frondosi  imenujemo  lentinan  in  stimulira imunski sistem,  poveča produkcijo inzulina, s tem zmanjša raven glukoze v krvi, zmanjšuje krvni tlak in raven holesterola.


IONIZATOR VODE

reklamno sporočilo

Alkalna ionizirana voda skrbno zamolčana skrivnost Alkalna ionizirana voda vsebuje aktivni vodik, močan naravni antioksidant, ki v telesu nevtralizira škodljive proste radikale, z obilo kalcija in magnezija pa odpravlja zakisanost telesa, zato je najboljša možna voda za zdravje človeka. Izsledki raziskave objavljene na spletni strani ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje kažejo, da alkalna ionizirana voda deluje zaviralno na angiogenezo (ožiljenje) tumorjev. Ožiljenje omogoča preskrbo s hrano in je osnova za rast tumorjev in aktivno širjenje z metastazami. Na navedenem spletnem naslovu so navedene tudi druge raziskave, ki potrjujejo številne pozitivne učinke alkalne ionizirane vode na zdravje človeka. O osupljivih dosežkih pri zdravljenju z alkalno ionizirano vodo si lahko preberete tudi v knjigi avtorja dr. Dona Colberta: »Sedem stebrov zdravja«. Dr. Robert O. Young pojasnjuje, da s pitjem alkalno ionizirane vode naredite največ za svoje zdravje. Alkalno ionizirano vodo zagotavlja ionizator vode PurePro® JA-703 z inovativno tehnologijo 7 s platino oslojenih elektrod iz 99,97 % čistega titana. Voda se v ionizatorju vode PurePro® JA-703 z ionizacijo loči na

Alkalna ionizirana voda je najboljša možna voda za zdravje človeka! Več informacij na 041 555 270 in www.ionizirana-voda.net

alkalno ionizirano vodo in kislo ionizirano vodo. Pri ionizaciji vode se tvori aktivni vodik, ki je močan naravni antioksidant in v telesu nevtralizira škodljive proste radikale. Prosti radikali so vzrok degenerativnih bolezni, hitrejšega staranja in številnih zelo hudih obolenj. Pri ionizaciji vode se poveča koncentracija kalcija in magnezija v alkalni ionizirani vodi. Kalcij in magnezij sta bazična minerala, ki pomembno sodelujeta pri uravnavanju kislo-bazičnega ravnovesja, saj nevtralizirata kisle presnovke in s tem odpravljata zakisanost telesa. Celična zakisanost iztiska kisik, pomanjkanje kisika v celicah pa ustvarja kislo okolje, ki je poglaviten dejavnik za nastanek raka in degenerativnih bolezni.

Alkalna ionizirana voda iz ionizatorja vode PurePro® JA-703 je močan naravni antioksidant. Moč antioksidantov določa oksidacijsko redukcijski potencial (ORP). Za vse antioksidante, med katerimi so najbolj znani vitamini, je značilno, da imajo negativni ORP. Pri vodi je izjemno pomemben njen ORP, ki pove koliko aktivnega vodika, tega močnega naravnega antioksidanta, je v vodi. Bolj ko je ORP vode negativen, več aktivnega vodika je v vodi in tem močnejši antioksidant je. Alkalna ionizirana voda iz ionizatorja vode PurePro® JA-703 dosega ORP celo do -700 mV. Za primerjavo ima voda iz pipe ORP +300 mV (je oksidant). Za merjenje oksidacijsko redukcijskega potenciala se uporablja pH/ORP meter AD-14. Ionizator vode PurePro® JA-703 je hkrati odličen filter za vodo, saj iz vode odstrani klor, organska onesnaženja, hormone, kloroform, trihalometane, PCB, azbest, svinec, težke kovine, pesticide in nitrate.

december 2018 - januar 2019

29


PRAZNIKI

Adventni čas Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, www.zdravaprehranaotrocka.si

Še malo in začeli bomo odštevati dneve do božiča. Pravočasno poskrbite za adventno dekoracijo in pripravite vse potrebno za prihajajoče praznike. Božična zvezda Je tradicionalno rdeče barve. Obstaja pa več kot sto različic v rdeči, rožnati, oranžni, smetanovi in beli barvi. Nekaj posebnega pa so dvobarvne. Preden jo odnesete iz trgovine, jo zaščitite s papirjem, še posebej, če je zunaj temperatura pod nič, ter jo čim hitreje odnesite domov.

Praznični mousse s kandirano pomarančo in božičnim piškotkom Sestavine: • • •

400 g jedilne čokolade 3 jajca naribana bio pomarančna lupinica • 200 ml kokosove smetane • rum • mlete božične začimbe po okusu: cimet, ingver, klinčki Priprava: Čokolado stopimo nad paro. Medtem ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v sneg in damo na stran. Z mešalnikom zmešamo rumenjake skupaj z božičnimi začimbami, nastrgano bio pomarančo in rumom. K rumenjakom vlijemo še kokosovo smetano. Ko je čokolada stopljena, jo z metlico hitro vmešamo v rumenjakovo maso, da postane homogena. Čisto na koncu pa rahlo vmešamo še beljake. Mousse nalijemo v skodelice in jih pred serviranjem pustimo v hladilniku vsaj 2 uri. Okrasimo s kandirano pomarančo in piškotkom.

30

december 2018 - januar 2019

Adventni koledar Adventnih koledarjev, polnih sladkih presenečenj ali mini igračk, se najbolj razveselijo naši najmlajši, pa tudi malo starejši. Za starejše pa se dodajo različne vrste čaja ali kave, piva, viskija, kozmetičnih zadev, lahko pa dodate le ljubke misli in seveda polepšate vsak dan posebej. Naredite in oblikujte ga kar sami po vaši domišljiji.

Namizna dekoracija Adventni venček mora po tradiciji vsebovati štiri sveče. Vsako adventno nedeljo se prižge ena. To je tradicija, lahko pa naredite po želji moderni venček z eno samo svečo. Venček za na vrata Venček na vhodnih vratih je ena prvih dekoracij, ki nakazuje na to, da do božiča ni več daleč. Adventni venček na vratih je lep božični okras  hiše. Okrasimo ga z božičnimi okraski, kot so  angeli,  storži, lepe vejice.


Božični piškoti z ljubeznijo Sestavine:

Pisanje pisem Ne glede na to, kateri dobri mož v vaši hiši prinese darila, le napišite mu pisemce. Pisanje pisemca za dobre može je za otroka resno delo. Zato ga tudi sami pišite resno in seveda se bo vam tudi uresničila želja, ki si jo potihoma želite. Ko zadiši po cimetu, vanilji, pečenih jabolkih, medenemu kolaču in začimbah za medenjake, se bliža praznik ljubezni. In adventni čas je namenjen prav temu, da se s prijatelji in sorodniki, malimi in velikimi sladkosnedi skupaj pripravimo nanj.

Naj bo zunaj blato ali prve snežinke; ko se pečica segreje, nas vse vleče v kuhinjo. Peka božičnih piškotov je čudovit čas, da se zbližamo in začutimo medsebojno pripadnost, saj je preprosto tako zabavno, ko gnetemo in valjamo testo, izrezujemo piškote, jih zlagamo na pekač. Kaj je lepšega, kakor razvajati družino z doma pečenimi dobrotami, ki so resnično pripravljene z ljubeznijo in samo iz najboljših sestavin. Skrivnost resnično okusnih in dišečih piškotov ni samo v receptu, temveč v skrbni izbiri sestavin.

250 g ostre moke

150 g masla

1 jajce

150 g rjavi sladkor

nastrgana bio pomarančna lupinica

rum po okusu

božične začimbe: cimet, ingver, klinčki in muškatni orešček (v prahu)

Priprava: Vse sestavine zmešamo in z rokami zgnetemo v homogeno maso. Testo damo v hladilnik za 20 minut, da ga potem lažje oblikujemo. Nato ga razvaljamo in z modelčki ustvarimo različne oblike. Pečemo 15 minut na 200 °C.

Sledite srcu. Že od leta 1904.

Za nakup izdelkov obiščite

www.gea.si

december 2018 - januar 2019

31


ZOBOZDRAVSTVO

Poskrbite za zobe in s tem za vaše zdravje Tia Kemperle

Kadar imamo težave z zobmi, se nemalokrat pojavljajo težave tudi na dlesnih, in obratno. Nobena nepravilnost ne sme biti prezrta in nobena bolečina spregledana. S pravočasnim odkritjem težave lahko preprečimo marsikaj hujšega, kar bi lahko sledilo. Razlogov, zakaj moramo ščetkati in nitkati zobe ter redno obiskovati zobozdravnika je kar nekaj. Kot že rečeno, predstavljajo naš estetski okras. Če jih zanemarimo, nastanejo težave, ki lahko pripeljejo do neznosne bolečine ali vodijo celo do izgube zob. Neugodno, kajne? Zobje so odgovorni tudi za naš govor, saj med govorjenjem naš jezik počiva na njih in se postavi tako, da lahko izgovarjamo vse glasove v abecedi. Veliko bolezni je povezanih s slabo ustno higieno. Bakterije, ki se nabirajo v ustih lahko namreč preidejo v naš krvni obtok, dosežejo srce, kar poveča tveganje za nastanek srčnih bolezni. Prav tako lahko slabo stanje v ustih predstavlja večjo možnost, da nas doleti demenca ali vnetje dihal, negativno vpliva tudi na uravnavanje nivoja krvnega sladkorja. Dejstvo je, da z ohranjanjem zdravja naših zob poskrbimo za našo dolgoživost.

Zavarovanje za brezskrbno prihodnost Dandanes so zobozdravstvene storitve precej drage, še posebej, če želimo storitev imeti hitro, če želimo boljše, bolj kvalitetne materiale in na splošno boljšo oskrbo. Ker je to za marsikoga (pre)velik zalogaj, je na srečo že možnost, da se zavarujete in da vam zavarovalnica povrne stroške zobozdravstvenih storitev. Z mesečnimi premijami, prilagojenimi za vsak žep, si lahko za-

32

december 2018 - januar 2019

gotovite letni pregled ustne votline oz. strokovno obravnavo v sodobni zobozdravstveni kliniki, vključno z ortopanom, kakovostne storitve brez čakanja in pravico do kritja stroškov zobozdravstvenih storitev in popuste na zobozdravstvene storitve in materiale, izplačilo zavarovalne vsote v primeru raka ustne votline, tudi odločitev za zelo priljubljene implantate je lahko zaradi tega marsikdaj lažja in bolj enostavna.

Nekaj nasvetov za zdrave in lepe zobe Zobe si ščetkajte vsaj dvakrat na dan po dve minuti, počasi in natančno. Pomembna je tudi tehnika ščetkanja. Bakterije se nalagajo tudi na jezik, kar povzroči slab zadah ter poveča tveganje za nastanek težav z zobmi. Zato vsakokrat, kadar ščetkate zobe, očistite tudi jezik. Uporabljajte tudi zobno nitko vsaj enkrat dnevno. Z njo boste odstranili tudi tiste najmanjše koščke hrane, ki so se zasidrali med zobe, poleg tega boste z njeno uporabo stimulirali dlesni, odstranili obloge in zmanjšali tveganje za morebitno vnetje. Ustna vodica naj bi zmanjšala količino ustne kisline, zaščitijo sklenino, izboljšajo okus v ustih, z njo splaknete kotičke v ustih, ki jih s ščetko težko dosežete. Pitje vode vsesplošno blagodejno vpliva na naše zdravje in počutje. Po vsakem obroku popijete kozarec vode, s čimer boste odpravili nezaželene posledice, ki jih na zobeh pusti lepljiva in kisla hrana. Obiščite zobozdravnika vsaj dvakrat na leto. Naj pregleda vašo ustno votlino, odstrani vodni kamen in za morebitno težavo ponudi najprimernejšo rešitev.


Ne dovolite, da vam nezgoda ali druge težave z zobmi zagrenijo življenje. Pri zavarovanju Dental sta vam na voljo paketa: Dental • preventivne zobozdravstvene storitve in kritje za raka ustne votline Dental plus • zdravljenje zob • protetika Zavarovanje lahko nadgradite z dodatnim kritjem Nezgoda. Na voljo že od 5,52 EUR/mesec. Več na www.vzajemna.si ali 080 20 60.

UJTE ZAVAR SVOJ H. NASME

december 2018 - januar 2019

33


ZDRAVO ŽIVLJENJE

reklamno sporočilo

Razstrupljanje z ajurvedo Dr. Manivannan Ramasamy, B.A.M.S., Hiša Ayurveda

Ajurveda je širše ime za tradicionalno indijsko medicino, starodavno znanost, ki velja za najstarejšo tradicijo zdravljenja na svetu. Njen pristop je holističen, kar pomeni, da se osredotoča na celoto, torej tako na telo kot na um posameznika. Morda se prav zato uspešno spopada z večino danes prevladujočih bolezni in se vztrajno širi v vse kotičke sveta. Ajurveda pridobiva na prepoznavnosti tudi v Sloveniji, vendar tu njene tretmaje večinoma spoznamo skozi prizmo zahodnjakov kot eksotično začimbo k wellness masažam ali zelo poenostavljeno obliko diagnostike. Ajurveda pa je v svoji avtentični podobi sistem naravne medicine s poglobljeno individualizirano diagnostiko in učinkovito metodo odstranjevanja vzrokov bolezni – pančakarmo.

Škodljivo kopičenje ame v telesu Glavni vzrok bolezni po ajurvedi je kopičenje strupov oz. ame v telesu, ki je predvsem posledica slabe prebave. Amo občutimo v telesu kot utrujenost ali občutek težkosti, opazimo pa jo tudi kot gosto oblogo na jeziku, slab zadah ali telesni vonj. Ama lahko povzroča zaprtje, slabo prebavo, pline in diarejo, slab okus v ustih, togost telesa in duševno zmedenost. Če se ama nalaga v tkivih, ta postanejo občutljiva in dovzetna za bolezni, zato ajurveda bolezen prepreči že na točki pred njenim nastankom in simptomi. Če opazi-

34

december 2018 - januar 2019

mo znake, ki kažejo na zastrupljenost telesa, obiščemo ajurvedskega zdravnika, ki nam predpiše osebni prehranski režim in program razstrupljanja ali pančakarme. Čiščenje z oljenjem Pančakarma (panchakarma) je v osnovi čiščenje telesa in njegovih votlin. V ta namen ajurveda uporablja predvsem oljenje, ki nase veže strupe. Poteka v treh stopnjah. Prva je uživanje zeliščnega ghee-ja (prečiščenega masla), ki telo pripravi na terapije in naolji telo od znotraj. Sledi zunanje oljenje z masažo, savna in drugi tretmaji. Druga

stopnja je namenjena razstrupljanju telesa s pomočjo odvajal, klistirja in kapljic za v nos. Razstrupljanje telesa je nujno, da se telesu omogoči absorpcijo učinkovin zelišč in mineralov, ki se jih uživa na tretji stopnji pančakarme. Ta okrepijo imunski sistem organizma in zdravijo specifične težave posameznika. Kako lahko sami omilimo kopičenje strupov pozimi in okrepimo odpornost? Uživajmo le toplo, kuhano hrano kislih, slanih in sladkih okusov (brez umetnih sladkorjev). Izogibajmo se hladnih pijač in hrane, surovega sadja in solat, namesto teh pa pijmo čaje, jejmo kuhano zelenjavo in zelenjavne juhe ter nesladkane kompote. Od žit sta najbolj primerna basmati riž in polnozrnata pšenica, vnos stročnic moramo zmanjšati. Uporabljajmo začimbe, ki spodbujajo prebavni ogenj, in sicer kumino, ingver, cimet, klinčke …

Dr. Manivannan Ramasamy B.A.M.S. Hiša Ayurveda info@ayurveda.si 031 639 408


BEREMO

reklamno sporočilo

Svetloba Pavčkove poezije Tone Pavček je tisti slovenski pesnik, katerega poezija premore največ življenjske vedrine, svetovnonazorske svetlobe in pogumnega trkanja na prihodnost – ne da bi pozabila na težo bivanja ali da ne bi vedela za temò smrti in žalosti, ki raste tudi iz navadne vsakdanjosti. Peter Kolšek, iz spremne besede Njegova poezija zmore razpon od pekla do neba, ve za obup in ve za srečo, a svoja najpomembnejša sporočila ovija vendarle raje v hvalnico vsemu živemu kakor v balado ali tožbo nad svetom. Takšno osnovno človeško in pesniško držo dopolnjuje tudi obsežna in priljubljena otroška poezija, s katero Pavček pripoveduje tisto, česar v poeziji za odrasle ni mogoče izreči tako naravnost: namreč to, da sveta ni mogoče bistveno popraviti, mogoče pa ga je naseliti z uvidevnostjo in v njem dostojno uživati življenje.

Vse to, takšna Pavčkova pesniška ponudba, traja že skoraj sedem desetletij! Bil je eden od štirih mladih pesnikov, ki so daljnega leta 1953 spravili na svet zbirko s preprostim naslovom Pesmi štirih. Ta pesniška knjižica, po obliki skromna, kakor je bilo skromno takrat vse, je zaznamovala velik del povojne slovenske poezije. Literarna zgodovina ji je podelila odlično mesto, tako rekoč prvenstvo, znotraj pojava, ki ga je imenovala intimizem. Se pravi: ne krvava zgodovina, ki nas je določala iz najbližje preteklosti, in ne radikalni subjektivizem, ki se

je kmalu zatem utelesil v umetniškem modernizmu – ampak preprosta človeška notranjost, ki je (bila) vsem umljiva in je porajala sočutne emocionalne vibracije. Štirje pesniki so kasneje krenili vsak po svoji poti, vse so danes na Slovenskem znane in cenjene, Pavčkova pa je, kot rečeno, najsvetlejša. Kar pomeni: najbolj vitalistična in najbolj zapisana vsemu živemu. Svetloba njegove poezije je zajeta v treh razdelkih izbora v knjigi Pesmi in leta, ki ga je opravil pesnik sam.

Tone Pavček Pesmi in leta Njegove najlepše pesmi Njegova poezija zmore razpon od pekla do neba, ve za obup in ve za srečo, a svoja najpomembnejša sporočila ovija vendarle raje v hvalnico vsemu živemu kakor v balado ali tožbo nad svetom. Peter Kolšek, iz spremne besede

december 2018 - januar 2019

35


LASJE 

Tega nikar ne počnite! Sara Sočan

Če ne želite, da so vaši lasje krhki, lomljivi, tanki, poškodovani, potem je čas, da spremenite vaše navade. Nego las prilagodite tako, da se boste izogibali nekaterim najbolj pogostim napakam. Napaka 1: Lasje umivate prepogosto. Če boste lase umivali prepogosto, jim boste naredili več škode kot koristi. Namreč, s pretiravanjem boste sprali z lasišča naravno plast zaščitnih olj, ki skrbijo za svetleč in zdrav videz vaših las. Napaka 2: Balzam nanašate na lasišče Če ne želite mastnega videza las, potem balzam nanesite le na lasne konice, saj le-te potrebujejo vlago. Napaka 3: Izbrali ste napačen šampon. Preverite sestavine preden se odločite za nakup šampona. Vsebuje naj čim manj kemikalij, ki lasem škodujejo. Izberite čim bolj naravnega, saj vse kar dajete na lasišče, hitro preko kože preide v naš organizem. Napaka 4: Že več let niste zamenjali šampona Lasje se skozi leta uporabe šampona

36

december 2018 - januar 2019

nanj navadijo, zato ne boste zgrešili, če boste kdaj pa kdaj zamenjali izdelek. Napaka 5: Lase češete, ko so mokri. Mokri lasje so precej bolj občutljivi kot suhi. Zato jih nikar ne češite takoj po tem, ko pridete iz prhe. Napaka 6: Prevroče je. Lasje nimajo radi previsokih temperatur, zato jih ne izpostavljajte prevročim likalnikom ali kodralni-

kom za lase ali ne uporabljajte pretoplega zraka pri sušenju. Napaka 7: Ne veste, kaj bi radi. Se sprašujete, zakaj vaša pričeska ni videti najbolje? Morda zato, ker frizerju niste znali razložiti, kaj si želite. Naslednjič prinesite s sabo fotografijo ter čim bolj opišite, kaj bi radi dosegli. Prav tako pa prisluhnite strokovnjakom, ki vedo, kaj delajo in upoštevajte njihove nasvete – govorijo namreč na podlagi izkušenj.


KVALITETNA OBUTEV

reklamno sporočilo

To zimo izbirajte samo najboljše! Poiščite svoj najljubši par v pestri ponudbi obutve Ara v Modiani (Šiška, Celje in Maribor) in blagovnici Maxi.

V mrzlih zimskih dneh vsi želimo čevlje, ki so udobni, topli in nepremočljivi, hkrati pa tudi lepi. Pomemben faktor pa je tudi kakovost materialov in same izdelave. Za marsikoga je nakup takšnih čevljev misija nemogoče. Čevlji Ara slovijo po kakovosti in udobju, v zadnjem času pa so dali veliko poudarka tudi na moden in trendi videz. V njihovi ponudbi lahko tako najdete najrazličnejše zimske čevlje – trpežne škornje za hujši sneg, mehke in podložene čevlje, elegantne škornje, gležnjarje in še marsikaj. Vsi so narejeni iz kakovostnih materialov, so neprepustni za vodo, večina modelov pa je narejena v sodelovanju z Goretexom, ki zagotavlja dodatno zaščito pred mokroto.

Najpomembnejša značilnost obutve Ara je udobje. To Ara kupcem zagotavlja s široko izbiro različnih modelov. Za udoben korak omogoča izbiro širine kopita, izbirate lahko med širinami G, H in K. Svetujemo, da si vzamete čas in poiščete pravo velikost, saj ima Ara v svoji ponudbi tudi polovične številke. Izbira pa je nadgrajena s funkcijskimi lastnostmi, kakovostno izdelavo, vrhunskimi materiali in s sodobnim dizajnom, ki je uspešno umeščen v dolgo tradicijo obutve Ara.

Kljubujejo tudi najhujši zimi. december 2018 - januar 2019

37


JOGA

Umirjeno in sproščeno v novo leto Ana Kersnik Žvab, Devayani Yoga & Dance Lifestyle, mednarodna inštruktorica joge in pilatesa, www.devayaniyogadance.com

Zimski meseci so čas zabav, druženja in veselja. To je čas, ko malce pozabimo na skrbi in se poveselimo skupaj z družino, sodelavci in prijatelji. Konec decembra pa je obarvan z obljubami, ki si jih zadamo sami sebi in drugim pred vstopom v novo prihajajoče se leto. Ravno zato je potrebno, da se pred iztekom starega leta umirimo, poglobimo vase in ugotovimo, kaj si želimo v naši prihodnosti.

Načrti Kako si zadati nove cilje in kako izpeljati izrečene zaobljube? Pri tem je pomembno, da dobro razmislimo o našem življenju, o naših prioritetah in o ciljih, ki jih želimo doseči. Problem današnje družbe in vsakega posameznika ni to, da nima ciljev, temveč ravno to, da si vsi zadamo preveč ciljev, ki jih 38

december 2018 - januar 2019

ne moremo izpeljati do konca. Pri tem je pomembno, da se dobro poglobimo v to, kaj želimo doseči in kaj spremeniti, doprinesti v naše življenje in nato izdelati ne le poslovni načrt, temveč tudi osebni načrt za osebno rast, izpolnjevanje osebnih ciljev za dvig kvalitete našega življenja. Naj vam bodo vodila: sreča, osebno zado-

voljstvo, zdravje in seveda ljubezen do sebe in do drugih. Umirjanje in sproščanje Umiriti se in sprostiti je pomembno sploh v časih kot so sedaj, ko pester urnik in nenehno se spreminjajoča rutina ne dopustita veliko manevrskega prostora za počitek in sprostitev. Kljub vsem obveznostim pa si je potrebno


vzeti čas zase in se spočiti, ne le fizično, temveč tudi psihično. Vaš um deluje neprestano in to povzroča stres, kar dodatno vpliva na vaše počutje in zdravje. Če oseba ni zdrava, ne more s polnostjo delovati in srečno živeti. Ravno zato vam predlagam, da si vsakodnevno privoščite meditacijo. Lahko je to vodena meditacija, ki se je lahko udeležite, ali pa le preprosto sedite na blazini na tleh in o ničemer ne razmišljajte. Na začetku vam bo to izredno težko, ampak kaj kmalu boste ugotovili, kako to izvesti in da to vašemu telesu prija. Učinki meditacije so predvsem to, da se umirita um in telo, kar omogoča najbolj optimalno sprostitev. S tem boste postali bolj pozitivno naravnani, izboljša se koncentracija in tudi izboljšajo se miselne sposobnosti. Prav tako se izostri fokus na tiste stvari, ki so pomembne in tako boljše opravljate svoje obveznosti v službi in doma. Mantra miru Mántra oz. devanagari je mistični zlog ali pesem, ki izhaja iz sanskrta. Koncept in uporaba temeljita na sanskrtski tradiciji, a se med jogijskimi šolami in njihovimi filozofijami močno razlikuje-

ta. Glavni namen manter je, da se z njihovim izgovorom v telesu sproščajo vibracije, ki omogočajo kontrolo uma in s tem sprostitev telesa. Izvor manter izhaja iz indijskih Ved, ki so se kasneje uveljavile tudi kot prvine predvsem budizma in med drugim tudi hinduizma, sikhizma in džainizma. Mantre se izvajajo tudi pri vadbi joge, kjer so uporabljene kot sredstvo za sproščanje uma in telesa. Pogosto so prisotne na začetku ali koncu vadbe, lahko tudi med samo izvedbo asan in dihalnih tehnik. Chanting ali mantranje Predstavlja izgovarjanje ali petje manter, s katerimi se ustvarjajo posebne vibracije, ki sproščajo telo. Najpogosteje se izvaja v sedečem položaju, predvsem v Sukhasanani ali Padmasani. Doma si izberite udoben prostor ter si pripravite odejo in blazine. Pred začetkom izvajanja joge se udobno namestite v sedeči položaj, zaprite oči, poravnajte hrbet in pričnite z izgovorom manter. Roke naj počivajo na kolenih v čin mudri, kjer sta palec in kazalec skupaj, ostali prsti so dvignjeni navzgor proti stropu. Spodaj predstavljene mantre so izbra-

ne posebej za krepitev srca in za odstranjevanje blokad na področju srčne čakre. Mantra miru Om śānti śānti śānti. Mantra Om śānti śānti śānti ali mantra miru prebuja v telesu občutke pomirjenosti in sproščenosti. Pri izgovoru te mantre se misli umirijo, s čimer lahko dosežete popoln mir. Novim izzivom naproti Kot vsako leto, vam tudi letos želim, da bi bilo novo leto srečno, zdravo in uspešno. Predvsem pa vam želim, da bi si ta čas vzeli tudi zase, za svoje bližnje in okrepili družinske ter prijateljske vezi. Prav tako pa ne pozabite nase, saj če ne boste poskrbeli za svojo regeneracijo, sprostitev in si vzeli čas zase, boste težko izpolnjevali svoje cilje in se tudi hitro izčrpali. V mrzlih dneh pa še posebej posrbite za zadosten vnos vode, železa in tudi magnezija. Predvsem pa si privoščite dober in kakovosten spanec. Želim vam srečno, zdravo, zaljubljeno in ljubljeno novo leto polno novih izzivov in uspehov!

december 2018 - januar 2019

39


VLAŽILCI ZRAKA

Škodljive posledice suhega zraka Veronika Bilban

Primerna vlažnost v prostoru je pomembna za naše zdravje in dobro počutje. Če jo izmerimo med 30 do 50 %, smo lahko zadovoljni, najbolj idealno pa je, če merilec vlage pokaže okoli 45 %.

Vlažilci zraka morajo imeti ustrezno kapaciteto, da bodo zares učinkoviti. Merilci vlage nam povedo, kakšno je stanje v našem domu ali v pisarni. Ne smemo pozabiti, da se v službi zadržujemo skoraj toliko časa kot doma, zato je tudi na delovnem mestu pomembno vzdrževati pravilni nivo vlage. Kadar opazimo odstopanje, je treba urgirati in včasih so potrebne le majhni koraki do velikih sprememb. V tem letnem času je nizka vlažnost precej pogosta težava.

40

december 2018 - januar 2019

Pozimi namreč vlažnost pade, saj hladen zrak vsebuje manj vlage kot topel, prav tako je nizka vlažnost pogosto prisotna v starejših in energetsko manj učinkovitejših stanovanjih. Kadar opazimo, da je več statične elektrike, da so razpoke v prostoru, lahko predvidevamo, da je raven vlažnosti nizka. Prav tako se lahko pojavi težava, kadar v hladnejšem obdobju leta prezračujemo, kar ni priporočljivo, saj se zrak v prostoru s tem zelo

razvlaži. Tako s prezračevanjem spuščamo v prostor izredno suh in hladen zrak, katerega moramo ponovno navlažiti in ogreti. (Pre)nizka vlažnost Pomanjkanje vlage v prostoru pomeni, da bo zrak v hiši suh. Posledice so dokaj neugodne, saj lahko precej hitro opazimo suho kožo, draži nas v grlu, tveganje za prehlad se poveča. Neprimerna vlažnost pa ne vpliva le na naše telo in počutje, temveč tudi na


naše leseno pohištvo, tla ... Nivo vlažnosti lahko reguliramo z vlažilci zraka, ki morajo biti čisti in redno vzdrževani, skladno z navodili proizvajalca. Poskrbite, da boste kupili vlažilec, ki bo zadostoval za kvadraturo prostora, v katerem želite vlažnost povečati. Prav tako je priporočljivo, da vlažilec ni premajhen, saj si ne želite, da bi vanj morali pogosto dolivati vodo. Naravno izhlapevanje Dodajanje vlage v zrak je mogoče tudi na način, da posodico z vodo postavimo na ali ob radiator ali drug sistem za ogrevanje zraka. Polaganje mokrih brisač in oblačil, ki se posušijo, so drugi načini za zviševanje vlažnosti v prostoru. Izbiramo lahko tudi med prenosnimi vlažilci, ki se postavijo na tla ali drugo površino. Na tržišču je torej že precej vlažilcev zraka, nekateri proizvajalci pa so uspeli združiti celo dva v enem – vlažilec in čistilec zraka. Med priljubljenimi so takšni, ki se namestijo oziroma pritrdijo na radiatorje in za svoje

Dejstvo je, da topel in suh zrak vpija vlago iz vsega, kar je v prostoru – ne le iz rastlin, lesenega pohištva, tudi iz nas in hišnih ljubljenčkov, ki jih morebiti imamo.

delovanje ne potrebujejo električnega napajanja. Zrak v prostoru hkrati navlažijo s pomočjo vodnih hlapov ter očistijo, s čimer se izboljša kvaliteta sobnega zraka, poleg tega pa se zmanjša tveganje za nastanek različnih bolezni dihal in alergij.

Vsekakor je nujno vzdrževati pravilni nivo vlažnosti, saj večino časa preživimo notri. Ravno zato je pomembno, da ustvarimo zdravo okolje, v katerem se bomo počutili sproščeni in zdravi. Hvaležna nam bo koža, naši lasje in tudi naš organizem.

december 2018 - januar 2019

41


OPERACIJA NOVO ROJSTVO

Škodljive vrečke in bleščice Anđelka Mikša, strokovna sodelavka pri operaciji Novo rojstvo

Od 17. do 25. novembra 2018 je potekal Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Vsako leto se akcija osredotoča na drugačno tematiko; v preteklih dveh letih je poudarek temeljil na ponovni uporabi ter zmanjševanju odpadne embalaže, medtem ko je letos v ospredju preprečevanje nastajanja nevarnih odpadkov. V Evropski uniji letno proizvedemo več kot 2,5 milijarde ton odpadkov. Ponovno uporabili ali reciklirali bi jih lahko več kot 600 milijonov ton, a jih, žal, ne. Kar tretjina dragocenih virov pristane med odpadki.

Slovenski in evropski trendi so vse bolj usmerjeni v varovanje okolja, s čimer skrbimo ne le za naravo, temveč tudi naše zdravje. Zavedanje o težavah, ki jih v naš vsakdan prinaša onesnaževanje, je čedalje večje, zaradi česar lahko bolj optimistično zremo v prihodnost. je v oceanih že približno 51 trilijonov kosov te mikroplastike, ki ogroža ribe in druge morske živali, saj jo pogosto nevede zaužijejo in je zanje škodljiva. Ker se v njihovih telesih ne razgradi, pa v primeru, če se znajdejo na naših krožnikih, preidejo tudi v naš organizem. Na srečo pa so se nekatera večja podjetja že zavezala k uporabi okolju prijaznih bleščic iz razgradljivih materialov.

Zdravju nevarne bleščice Ste vedeli, da so bleščice škodljive za okolje, saj spadajo med mikroplastiko? Celo znanstveniki so zahtevali prepoved uporabe bleščic, saj so škodljive za živali, ljudi in okolje. Znanstveniki so namreč ugotovili, da

42

december 2018 - januar 2019

Prepoved plastičnih vrečk Že s 1. januarjem 2019 bodo na vseh prodajnih mestih v Sloveniji prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke ne glede na debelino njihove stene. Iz uredbe so izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana.

Vlada RS je v juliju 2018 sprejela uredbo o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s katero je v naš pravni red prenesla evropsko direktivo glede zmanjšanja potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk. Cilji ukrepa so: odpraviti smetenje, spremeniti vedenjske vzorce potrošnikov in preprečiti odlaganje odpadkov. Uredba predvideva do konca leta 2019 zmanjšanje letne ravni potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 takih vrečk na osebo in pod 40 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo do konca leta 2025.


• •

• •

december 2018 - januar 2019

43


Najboljši prezračevalni sistem za novogradnje in sanacije Boštjan Čukur, navdušen nad svojo odločitvijo

VLAGA KAR BEŽI, KO V DOM LUNOS SE VGRADI

Približno pred letom dni se je Boštjan Čukur, ki ga oboževalci najraje kličejo kar po njegovem glasbenem imenu 6pack odločil, da mora v svojem stanovanju narediti konec odvečni vlagi. Z ženo Niko sta se v ta namen odločila za vgradnjo prezračevalnega sistema Lunos in pravita, da z njim ne bi mogla biti bolj zadovoljna. V življenju priljubljenega Velenjčana Boštjana Čukurja se trenutno dogaja ogromno. Vrača se na odre po Sloveniji, kjer bodo skupaj z Orleki občinstvo razveseljevali z najnovejšo glasbeno uspešnico Kjer trte rastejo, za katero so posneli tudi odličen spot. Ravno tako se vrača na delo

na srednjo gradbeno šolo Maribor, kjer keramičarje poučuje praktični pouk. Še posebej razburljivo pa je pričakovanje prihoda hčerke, ki bo vsak hip privekala na svet. „Sobica je že pripravljena,“ sta nam zaupala simpatična zakonca, ki sta med drugimi zelo vesela, da bo omenje-

N

i redkost, da podjetja za oglaševanje svojih izdelkov najamejo in plačajo ljudi, da v reklami opevajo izdelek, ki ga najverjetneje še preizkusili niso. A če prodajaš izdelek, ki dejansko služi svojemu namenu, takšne igrice in pretveze niso potrebne. Takšni izdelki govorijo sami zase, ali kot pravi znani rek, dobra roba se sama hvali. No, če se že ne more hvaliti sama, pa je kar ne morejo prehvaliti ljudje, ki jo uporabljajo. In točno tako je videti, ko se človek začne pogovarjati z ljudmi, ki imajo v svojem domu decentralni prezračevalni sistem

Milan Kuster, direktor podjetja Lunos, d. o. o.

Tako navdušen, da je napisal celo komad.

Učinkovitost prezračevalnega sistema Lunos je Boštjana Čukurja tako zelo navdušila, da je o tem že pred časom napisal celo komad. Takole gre del komada, ki ga gotovo nihče ne bi zarepal tako dobro kot ravno Boštjan: „Delal sem čuda, vlagal ful truda, okna odpiral, radiatorje filal. Stroški za gretje, pa kje je poletje, takrat alergije na naše cvetje. Počutje ful slabo, v zraku mam vlago, problem je res resen, ko v kotih je plesen. A tu je rešitev, Lunos sistem, s parimi luknjami je rešen problem. Beži, beži, vlaga beg beži, ko na steno Lunos sistem se vgradi...“ na sobica tudi brez odvečne vlage. Še pred letom dni sta imela namreč z vlago v stanovanju velike težave.

VLaga je PrihajaLa iZ kLeti. Boštjan in Nika živita v pritličju stare meščanske hiše, ki je v slabem izolacijskem

Lunos. Več kot pet tisoč ljudi v Sloveniji ga že ima in niti eden izmed njih o njem nima povedati nič slabega. Ravno nasprotno, s komerkoli smo se pogovarjali v zadnjih letih, nam je navdušeno pripovedoval, kako ima po zaslugi omenjenega prezračevalnega sistema v svojem domu bolj svež zrak ter kako je srečen, da se mu je uspelo rešiti zatohlosti, odvečne vlage in plesni. Te izkušnje iz prve roke so vredne največ in se prav gotovo lahko postavijo tesno ob bok mnogim prestižnim mednarodnim nagradam, ki jih je podjetje Lunos prejelo za svoje prezračevalne sisteme.

Decentralni prezračevalni sistem Lunos zrači in v prostor dovaja čist zrak, ne da bi bilo kadarkoli sploh treba odpreti okna. To je še posebej dobrodošlo pozimi, ko lahko na ta način december 2018 - januarprecej 2019 44 privarčujemo pri kurjavi.


foto: Iris Brglez in Luka Švigelj za Sviglo Production

Rezultati so bili vidni že v prvem mesecu.

inja Boštjan. Tudi zaradi ceste v bližini, je zato pred približno letom dni poiskal in našel rešitev v Lunos decentralnem prezračevalnem sistemu, ki omogoča prezračevanje brez odpiranja oken in seveda odpravo vlage. „Rezultati so bili vidni že v prvem mesecu,“ zadovoljno poudari ter ravno tako pohvali samo vgradnjo sistema. „Vgradnja je potekala ob moji odsototnosti, vendar moram priznati, da sem ob prihodu domov bil presenečen, saj ni bilo znakov gradbenih del oziroma nobenih odpadkov. Vgradili so nam sistem v vseh prostorih stanovanja, kar je trajalo le en dan. Od takrat naprej sistem deluje brez zapletov!“

ediNa ZaNesLjiVa rešiteV.

Boštjan Čukur:

„Zame je prezračevalni sistem Lunos edina zanesljiva rešitev za težave z odvečno vlago v stanovanju. Priporočam vsem lastnikom starejših meščanskih stanovanj.“

stanju, saj jima vleče vlago iz kleti v stanovanje. Seveda je bilo jasno, da morata ta problem čim prej odpraviti. „Nekaj težav sem rešil z vsakodnevnim odpiranjem oken, vendar to, sploh v zimskem času, pomeni veliko izgube energije,“ se spom-

Prezračevalni sistem Lunos je namenjen stalnemu prezračevanju prostorov in dodatnemu prezračevanju v kopalnici, kjer se nahaja sistem za vleko odvečne vlage, pojasnjuje sogovornik in nadaljuje: „Je zelo tih in varčen sistem, tako da enostavno deluje non stop. Stanovanje se prezračuje, ne da bi vedeli, z dodatnimi možnostmi in nastavitvami jakosti prezračevanja. Naša okna so tako poleti kot pozimi zaprta, zaradi česar ohranjamo primerno temperaturo in varčujemo z energijo. Brez dvoma je zaradi vsega tega v mojem primeru prezračevalni sistem Lunos edina zanesljiva rešitev za težave z odvečno vlago v stanovanju. Priporočam vsem lastnikom starejših

Ste tudi vi pripravljeni na spremembo na bolje?

Družina Lunosovih uporabnikov se iz dneva v dan veča. Kar seveda ni presenetljivo. Le kdo si v svojih bivalnih prostorih ne želi zdravega zraka brez škodljivih delcev, ki jih z dihanjem vnašamo v pljuča. Nič več neprijetnih vonjav po zatohlosti, črnih sten (ki se pojavijo pri tistih, ki z vgradnjo prezračevalnega sistema čakajo predolgo), težav z alergijami na cvetni prah in nič več izgub toplote v zimskem času. Vse to ponuja Lunos. Decentralni prezračevalni sistem vam v dom profesionalno vgradijo v enem dnevu in za sabo celo pospravijo. Zdelo se bo, kot da jih sploh ni bilo pri vas in kot da v vašem domu ni nič kaj novega. A se bo sprememba na bolje še kako občutila. meščanskih stanovanj,“ zaključi najbolj znani slovenski keramičar, ki ga v kratkem čaka še en pomemben življenjski mejnik. 29. septembra bo namreč dopolnil 40 let, kar ima namen proslaviti z veliko zabavo v Niagari Maribor.

december 2018 - januar 2019

45


KRVODAJALSKE AKCIJE - DECEMBER

brezplačna objava

Daruj energijo za življenje. Rdeči križ Slovenije vas vljudno vabi, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij v mesecu DECEMBRU 2018 Maribor – v prostorih Tehniških fakultet 9.00-13.00 Ribnica – v TVD Partizan 7.00-13.00, 7.00-13.00 Ruše – v Gimnaziji Ruše 7.30-11.00 Kočevje – v prostorih Rekreacije Gaj 7.00-13.00, 7.00-13.00 Laško – v Thermani zdravilišču Laško 7.00-10.00 Sladki vrh – v osnovni šoli 7.30-10.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Maribor – v prostorih Pedagoške fakultete 9.00-13.00 Krško – v Mladinskem centru Krško 7.00-13.00, 7.00-13.00 Lokavec – v gostilni Mihelič 7.30-10.00 Hrastnik – v Osnovni šoli narodnega heroja Rajka 8.00-12.00 Laško – v Thermani zdravilišču Laško 7.00-10.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino

03.12. 03.12., 04.12. 05.12. 05.11., 06.11. 06.12. 07.12. 07.12. 10.12. 10.12., 11.12. 12.12. 12.12. 13.12. 13.12., 14.12.

Zg. Velka – v Krajevni hiši Zg. Velka 7.30-10.00 Sevnica – v Osnovni šoli Sava Kladnika 8.00-15.00, 7.00-13.00 Žužemberk – v Osnovni šoli Žužemberk 8.00-12.00 Lendava – v Termah Lendava 8.00-12.00 Laško – v Thermani zdravilišču Laško 7.00-10.00 Ilirska Bistrica – v Domu starejših občanov 7.00-13.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Lendava – v Termah Lendava 8.00-12.00 Stari trg pri Ložu – v osnovni šoli 7.00-13.00 Cerknica – v Osnovni šoli Cerknica 7.00-14.00, 7.00-13.00 Selnica ob Dravi – v osnovni šoli 7.30-10.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino

Opomba:

14.12. 17.12., 18.12. 19.12. 19.12. 20.12. 20.12. 21.12. 21.12 23.11. 27.12., 28.12. 28.12. 31.12.

Na odvzem krvi lahko pridete krvodajalci tudi v okviru delovnega časa transfuzijske službe.

Več informacij na www.bogastvozdravja.si/koledar-dogodkov Preverite stanje zalog krvi na www.daruj-kri.si.

Posebna ponudba! Revijo Bogastvo zdravja lahko na dom prejemate za samo 16 EUR. Za člane TUŠ kluba samo 11 EUR! Želite informacije in novosti s področja zdravega načina življenja prejemati mesečno na vaš naslov? Izpolnite spodnjo naročilnico in revija Bogastvo zdravja vas bo takoj po izidu pričakala v vašem nabiralniku za SAMO 16 EUR NA LETO. PO IZVEDENEM NAKAZILU VAM BOMO POSLALI AKTUALNO ŠTEVILKO REVIJE. Naročnino bomo po preteku avtomatsko obnovili za naslednje obdobje, razen v primeru pisnega preklica najmanj mesec pred potekom naročnine. Naročilnica zavezuje tako izdajatelja kot naročnika. Poštnino za tujino zaračunavamo posebej.

Ime in priimek* Številka Tuš klub kartice** Ulica in hišna številka* Pošta in poštna številka* Telefon*

El. naslov*

Datum*

Podpis*

*Vpis podatkov je obvezen

S podpisom potrjujem članstvo in veljavnost podatkov

**Vpis tega podatka je obvezen, če želite uveljaviti akcijsko ceno naročnine

Podatki za plačilo: Tridea, d. o. o., Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi, TRR: SI56 0233 8025 5035 985, sklic: 00 18-2001, znesek: 16 EUR S podpisom dovoljujem, da Tridea d.o.o. posredovane osebne podatke vzpostavi, obdeluje, vodi, vzdržuje, upravlja, uporablja in shranjuje za potrebe izpolnjevanja naročniškega razmerja in članske službe, skladno z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Navedene osebne podatke lahko Tridea d.o.o hrani in obdeluje do pisnega preklica  privolitve naročnika/plačnika. Na podlagi veljavnega zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, lahko posameznik kadarkoli zahteva popravek ali izbris podatkov, in sicer pisno na naslov: Tridea d.o.o, Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi. Naročniku/plačniku pripadajo vse pravice v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov ter v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov.

46

december 2018 - januar 2019


BOLJE SLIŠATI. BOLJE ŽIVETI.

Še slišite vsak

Info-Tel.:

080 50 76

Neuroth: 14 poslovalnic po vsej Sloveniji WWW.NEUROTH.COM

Življenje naj zveni kot nekoč! Brezplačno testirajte slušne aparate in v zahvalo prejmite veliko Neurothovo kuharsko knjigo. // SLUŠNI APARATI // SVETOVANJE

// ZAŠČITA SLUHA // OD 1907

december 2018 - januar 2019

47


48

december 2018 - januar 2019

Profile for Revija Bogastvo zdravja

BOGASTVO ZDRAVJA december 2018  

Monthly magazine for healthier life

BOGASTVO ZDRAVJA december 2018  

Monthly magazine for healthier life

Advertisement