Page 1

letnik 11 / oktober 2021 / številka 120 / brezplačen izvod

www.bogastvozdravja.si na družabnem omrežju mailing

8 Ali slišite? 16 Vsi se rodimo s posluhom 20 Intervju: "Ni mi žal, da sem gluh" 26 Kako, kaj in zakaj (ne) slišimo 32 Boleče mišice in širok nasmeh 38 Hrano tudi poslušamo


ZA ZDRAVO NOŽNICO

100

MILIJONOV LAKTOBACILOV

®

je v vsakem tamponu in

1 g intimne kreme Natura Femina by ellen

Naturafemina www.naturafemina.si

AKTIVACIJA LAKTOBACILOV

• menstrualna tekočina • telesna temperatura • čas: povprečno 90 minut

INTIMNA KREMA NATURA FEMINA S PROBIOTIKI

HIGIENSKI TAMPONI NATURA FEMINA S PROBIOTIKI

pomaga vzdrževati vlažno okolje in naravno mikrofloro, saj prispeva k ustvarjanju naravnega zaščitnega sloja (ustvari hidrolipiden film) in ohranja svež občutek na spolovilu. Vsebuje probiotike – LN (Lacto Naturel®) in rastlinske maščobe. Primerna je za uporabo na zunanjem intimnem predelu: mehča kožo in zunanjo membrano sluznice ter preprečuje izsušitev.

so edini in najbolj učinkovit način vnosa probiotikov v nožnico med menstruacijo, ko je ravnovesje najbolj nestabilno. Probiotiki uravnavajo in obnavljajo mikrofloro ženskega intimnega področja.


oktober

UVODNIK

Prva beseda Darjan Lapanje Povsem običajno je, da ljudje slišimo, vidimo, vonjamo, čutimo… Le stežka si predstavlja-

Letnik 11, številka 120, oktober 2021 brezplačni izvod

mo, da bi bili za katerega izmed naših osnovnih čutov prikrajšani. A vendar so med nami

www.bogastvozdravja.si

tudi mnogi, ki jim življenje ni naklonilo te sreče, da bi lahko dražljaje iz okolice spreje-

www.facebook.com/ bogastvozdravja

mali na enak način, kot večina. Prav je, da o stvareh, ki se nam prevečkrat zdijo povsem samoumevne in o njih sploh ne razmišljamo prav pogosto, spregovorimo in jih pobliže spoznamo. Prav zato smo se odločili, da bomo osrednjo tematiko v tokratni in nekaj prihodnjih številkah namenili našim glavnim čutom. Tokrat smo se lotili sluha. Na naslednjih straneh boste tako našli kar nekaj nadvse zanimivih člankov, v katerih smo vam sluh oz. zvok poskusili predstaviti z

Izdajatelj: Tridea, d. o. o. Direktor: Ladislav Jerin Glavni in odgovorni urednik: Darjan Lapanje Revijo ustvarjajo: Miha Anžur, Aleksandra Lamut, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Mitja Pirc, Sara Sočan E-mail: urednistvo.bz@gmail.com Oglasno trženje: tridea.trzenje@gmail.com, tel.: 03 62 03 623

briko »Srčni ljudje« tokrat povabili gosta, ki lahko iz prve roke pove tudi, kakšno je življenje

Fotografije: Shutterstock, iStock, Freepik, arhiv revije Bogastvo zdravja, arhiv SISTEMI in arhivi avtorjev

gluhih. Spoznali boste našega nekdanjega vrhunskega košarkarja Miho Zupana, ki je živ

Foto naslovnica: Pro Plus

dokaz, da je mejo med svetovoma gluhih in slišečih mogoče prestopiti, vendar le, če je

Tehnično urejanje: TRIDEA d.o.o.

pripravljenost za to na obeh straneh.

Tisk: Tiskarsko središče d.o.o.

Seveda pa nismo pozabili na vse naše redne rubrike, pred slovenskim tekaškim praznikom

Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo priposameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.« Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedene v oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja. Naročnik sam odgovarja za skladnost oglasa z zakonom. Nenaročenih besedil in drugih nenaročenih materialov ne vračamo.

najrazličnejših zornih kotov. Posebej pomembno se mi zdi, da smo v našo osrednjo ru-

pa smo tudi preverili, kakšna občutja prevevajo človeka, ko preteče svoj prvi maraton. Želimo vam prijetno branje obenem pa tudi, da mesec, ki je pred vsemi nami, preživite kar se da lepo. Mi se znova srečamo že novembra, ko bo čisto malo že zadišalo tudi po prazničnih dneh. Ostanite zdravi in nasvidenje do prihodnjič!

oktober 2021

3


oktober

VSEBINA

Od teme

oktober

do teme Ali slišite?

Vsi se rodimo s posluhom

8

16

Ni mi žal, da sem gluh

20

Zvok je povsod okoli nas. Lahko ga oddajajo živa bitja, lahko ga proizvaja mati narava, menda nekakšen zvok oddajajo vsi planeti v vesolju, celo vesolje samo. Naše življenje je torej polno najrazličnejših zvokov – nekatere zaznavamo, drugih na žalost ali nemara na srečo ne. Seveda pa nam najrazličnejši zvoki ne pomenijo prav veliko, če jih ne slišimo. In prav sluhu – enemu od naših osrednjih čutov – smo tematsko namenili tokratno številko naše revije.

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih pevskih zborov okoli 150, vsi osnovnošolski, srednješolski ter pevski zborih takšnih in drugačnih zasedb pa sploh niso všteti v to številko. Verjetno gre razlog za tako obširno pevsko zanimanje iskati v naši ruralni preteklosti, ki namiguje na to, da so naši predniki našli čas za druženje tudi ob kmečkih opravilih, ki jih je skoraj vedno spremljalo petje. Takrat ni bilo pomembno, ali nekdo ima posluh ali ne – peli so, da so si krajšali čas in da je bilo vzdušje veselo.

Tokrat smo med »srčne ljudi« povabili osebo, ki s seboj prinaša zelo pomembno sporočilo. V tokratni številki govorimo o sluhu, zato smo želeli predstaviti tudi drugo plat – zgodbo tistih, ki so za čut sluha v življenju prikrajšani. Pogovarjali smo se z Miho Zupanom, našim nekdanjim vrhunskim (gluhim) košarkarjem, ki je dokazal, da je mejo med svetovoma gluhih in slišečih možno zabrisati, če le obstajata interes in volja za to. Pogovor z Miho nam je dal pošteno misliti o tem, v kako krutem in nepravičnem svetu živimo.

Kako, kaj in zakaj (ne) slišimo

Boleče mišice in širok nasmeh

Hrano tudi poslušamo

26

Sluh. Eden od najpomembnejših čutov. Je tudi prvi od čutov, ki se razvije, kar nam omogoča, da lahko svojo mamo slišimo že, ko nas nosi pod svojim srcem. Skozi zvok, ki ga sprejemamo preko čuta sluha, sprejemamo informacije iz svoje okolice. Sluh nam torej omogoča komunikacijo, brez katere si ne moremo predstavljati našega vsakdana.

4

oktober 2021

32

Mesec oktober je že tradicionalno rezerviran za največjo tekaško prireditev v Sloveniji – Ljubljanski maraton. Tokrat bo prireditev potekala 25. leto zapored. No, pri oznaki »zapored« bomo odmislili leto 2020, ko je maraton zaradi vsem dobro znanih razlogov odpadel. Je pa morda prav zaradi tega tokratni tekaški praznik v naši prestolnici med rekreativnimi in profesionalni tekači še toliko bolj težko pričakovan.

38

Večkrat radi rečemo, da jemo najprej z očmi. S tem navadno želimo povedati, da mora hrana, ki jo bomo zaužili, izgledati privlačno, saj tisto, kar vidimo, naši možgani procesirajo najprej, še pred samim vonjem in okusom. Nemalokrat nas izgled jedi uspe celo pretentati in nas prepričati, da poskusimo jed, ki nas morda s samim vonjem in okusom kasneje sploh ne prepriča. Verjetno pa niste nikoli pomislili na to, da je zelo pomemben tudi zvok posamezne jedi.


Solna infra kabina

Za krepko telo in zdrav duh

Živimo v časih, ko je naš imunski sistem na veliki preizkušnji. Le če je ta zdrav in močan, nas lahko varuje pred boleznimi, kar je še posebej pomembno v vlažnih in hladnih jesenskih ali zimskih dneh. Uporaba solnih infra kabin občutno pripomore pri krepitvi vašega imunskega sistema, in to na povsem naraven način. Obenem si lahko pričarate občutek morskega vetra, ki vas na lep in vroč poletni dan objame z obilico suhega solnega aerosola. Globok vdih takšnega zraka omogoči lažje dihanje in odlično splošno počutje.

Kaj je Solna infra kabina in kako deluje ? Solna infra kabina je popolnoma samostojna enota modernega videza in izdelana iz kakovostnih lesnih materialov. V kabini je vgrajen novi Halogenerator za domačo uporabo Homesalt ali na zunanji strani profesionalni Multisalt+. Oba ustvarjata podobne razmere, kot nad morsko gladino naravno nastajajo v času vročega in suhega poletja (brez vlage). Poleg kvalitetne solne terapije kabina za še prijetnejše vzdušje omogoča tudi simulacijo prijetne sončne toplote – s kakovostnimi IR grelci (s skoraj ničnim elektromagnetnim sevanje »low EMF«). Za nameček se celotna kabina napolni še z ogromno količino negativnih ionov, ki jih proizvaja kvalitetni slovenski proizvod Ionex, piko na i pa doda možnost barvne terapije s prilagoditvijo barve po vaši izbiri. Sproščanje v Solni infra kabini je lahko še lepše, če ga preživite ob zvokih morja ali razigranih delfinov, pomirjujoče glasbe oz. meditacije, saj kabina ponuja možnost predvajanja glasbe (zvoka) kar na tri načine: z vgrajenim radijskim sprejemnikom, preko USB enote in s povezljivostjo preko Bluetooth-a.

Novost na tržišču, Halogenerator Homesalt za solne terapije doma Halogenerator HomeSalt je naprava za ustvarjanje morske mikroklime v vašem domu. Solne terapije izvajate v primernem prostoru, domači solni sobi, šotoru, na balkonu ali v naši solni kabini oz. solni infra kabini, kateri sta z napravo cenovno ugodnejši.

Doma ali v vašem poslovnem prostoru Montaža Solne infra kabine je preprosta. Potrebujete približno 4 m2 prostora doma ali v že obstoječem poslovnem prostoru, če razmišljate o širitvi vaše obstoječe dejavnosti. Stroški vzdrževanja kabine so minimalni, domača uporaba ali trženje pa ne zahtevata dodatnih finančnih obremenitev. Prav tako vam bosta zelo malo časa vzela tudi čiščenje in vzdrževanje.

Dobra naložba za vse generacije

Ko ste v stresu ali se ne počutite najbolje oz. si preprosto želite regeneracije telesa, takrat je uporaba Solne infra kabine velik užitek in čudovit poklon vašemu telesu in umu. Solni aerosol v kabini celovito deluje na imunski sistem. Izrazito blagodejno vpliva na kvaliteto vašega dihanja in vas preventivno ščiti pred virusi in bakterijami. Terapije v kabini zajamejo vse, kar vaše telo potrebuje za ohranjanje vitalnosti, lepote in dobrega splošnega počutja.

Torej, podarite sebi in vaši družini veliko darilo za vaš imunski sistem in zdravje vam bo hvaležno.

Na voljo še nekaj kabin po stari ali znižani ceni. Na zalogi nove linije Deluxe natur in Romantic. oktober 2021

5


6

oktober 2021


oktober

ZDRAVE NOVIČKE

Ionizator vode PurePro® JA-703

Zmagovalna moč vitamina C po nepremagljivi ceni!

Zračne in vpojne predloge za novopečene mamice

Razstrupljanje organizma

Ionizator vode PurePro® JA703 običajno pitno vodo spremeni v alkalno ionizirano vodo. S tem dobimo močan antioksidant, bogat s kalcijem in magnezijem, ki nevtralizira kisle presnovke in s tem odpravlja zakisanost telesa. Zaradi manjših vodnih skupkov omogoča boljšo hidracijo. Več na: www.ionizirana-voda.net

Prednosti liposomov so: vitamin C ne draži želodca in prebavil, lažje doseže celice, tkiva in organe ter se kar 2x dlje časa zadržuje v krvnem obtoku. Tako doseže vsaj 70 % višjo koncentracijo vitamina C v krvi kot vitamin C v prahu. V obdobju ko je naš imunski sistem še posebej na preizkušnji in ko so potrebe po vitaminu C zelo velike, je liposomska oblika vitamina C bistveno bolj primerna. S prodajno akcijo 1+1 gratis skušamo približati prednosti liposomske tehnologije čim širšemu krogu novih, zadovoljnih uporabnikov. ASCOLIP liposomski vitamin C, 1+1 gratis, najdete na www.hisa-zdravja.si ali v vaši najbližji lekarni in Sanolaborju. Več na: 080 80 12.

Naravni drevesni sirup Madal Bal je že 40 let zlati standard za razstrupljanje organizma. Postenje z limoninim sokom in drevesnim sirupom Madal Bal razbremeni prebavni trakt in izloči iz telesa škodljive snovi. Telo privarčevano energijo pri prebavljanju hrane vloži v razstrupljanje ter obnovo celic in tkiv. Pri tem ne prihaja do lakote, utrujenosti ali nervoze. Več na: 031 472 165 ali www.madal-bal.si

Se bliža vaš veliki dan in odhod v porodnišnico? Ste že pripravile torbo? Ena izmed sestavin, ki ne smejo manjkati, so tudi predloge za poporodno čiščo. Te boste uporabljale še nekaj časa po porodu, ko je skrb za intimo še posebej pomembna. Visoko vpojni in zračni materinski vložki za poporodno čiščo ABENA Maternity Pad so izdelani iz koži prijaznih materialov in se ponašajo s številnimi ekološkimi oznakami. Zaradi namensko prilagojene velikosti ter mehkih vzdolžnih zaščit po robovih nudijo odlično zaščito pred iztekanjem. Na voljo so v bolje založenih lekarnah, specializiranih trgovinah ali v spletni trgovini na www.abena-helpi.si.

Hitra in naravna pot do izboljšanja krvne slike

Vsa nadstropja v telesu delujejo bolje

Popolna regeneracija telesa

Nagib, ki sprošča hrbtenico – mehanizem

Razred izdelkov Bio-Qinon Q10 z vitaminom B2 proizvajalca Pharma Nord iz Danske prispeva več naravne življenjske energije. Že desetletja je vodilni v svetovnem merilu. Kakšne dosežke imamo pri tem, poglejte na linku: https://youtu.be/HFIUqz40yNI Lahko pomaga tudi vam. MIC Mengeš d.o.o. več na www.micmenges.com ali prek 01 729 13 82 in 041 769 544

Kaj vse bi dali, da bi v turobnih in jesenskih dnevih občutili vročino sonca, ki objame celo telo, in s polnimi pljuči zadihali morski zrak ter se predali moči negativnih ionov. Danes je z enostavno rešitvijo mogoče tudi to. Ni vam potrebno iskati oddaljenih in eksotičnih obmorskih lokacij, le solna infra kabina naj postane del vašega doma. Z njeno pomočjo boste lahko ublažili stres, svojemu telesu pa privoščili popolno regeneracijo in si v njej privoščili vsakodnevni odklop. Več na: www.solna-infra-kabina.si

Patentirani mehanizmi počivalnikov Lido omogočajo poljuben nagib hrbtnega naslona z maksimalno prilagoditvijo položaja vaši hrbtenici. Počivalniki so rezultat 30-letnih preizkušanj in raziskav s področja udobnega in zdravega sedenja, zato jih odlikuje visokokakovostna izdelava, izjemno udobje, edinstven patent, široka uporaba ter brezčasna oblika. Počivalniki Lido so testirani na obremenitev do 250 kg, so izjemno trdni in praktično neuničljivi. Več na: www.lido.si

Sirup rdeče pese Endovital je tradicionalno najboljše prehransko dopolnilo, ko želimo v kratkem času, na naraven način, brez stranskih učinkov izboljšati porušeno krvno sliko. Mešanica svežega soka rdeče pese, ekološkega medu, tinkture propolisa s C vitaminom ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Prispevka k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Več na: tel.: 05 99 34 819, www.endovital.com

oktober 2021

7


SLUH

Zvok je povsod okoli nas. Lahko ga oddajajo živa bitja, lahko ga proizvaja mati narava, menda nekakšen zvok oddajajo vsi planeti v vesolju, celo vesolje samo. Naše življenje je torej polno najrazličnejših zvokov – nekatere zaznavamo, drugih na žalost ali pa na srečo ne. Seveda pa nam najrazličnejši zvoki ne pomenijo prav veliko, če jih ne slišimo. In prav sluhu – enemu od naših osrednjih čutov – smo tematsko namenili tokratno številko naše revije.

»Ali slišite?« Darjan Lapanje Če bi morali definirati »sluh«, bi ga verjetno še najbolje opisali kot sposobnost zaznavanja zvokov. Seveda pa je ta sposobnost od človeka do človeka drugačna, prav tako se razlikuje med ostalimi živimi bitji. Ogromno vlogo pri tem odigra naš slušni organ, ki zvoke zaznava, nato pa še naši možgani, ki prejete dražljaje procesirajo in jim dajo končno obliko. Prav

8

oktober 2021

možgani so tisti, ki celotnemu procesu dajo nekakšno »osebno noto« in prav tu gre iskati razlog, zakaj so določeni zvoki nekaterim prijetni, spet drugim pa moteči. V splošnem velja, da smo ljudje sposobni zaznavati zvoke v razponu našega slušnega spektra, ki obsega frekvence med 20 Hz in 20 kHz. Morda se vse to sliši nekoliko komplicirano,

zato je prav, da pojasnimo. Zvok je mehansko valovanje, pri čemer frekvenca predstavlja število valov v eni sekundi in določa višino posameznega tona. Pri valovanju z 20 Hz gre torej za izjemno nizke tone, ki jih bodo zaznali le redki. Če frekvenco povečujemo, se s tem viša tudi ton in nekje pri 16 kHz pridemo do tako visokih tonov, da jih lahko slišijo le redki, medtem ko se pri frekvenci 20 kHz ali nekaj čez slušno območje človeka konča. Seveda pa vse to ne pomeni, da zvoka z višjimi frekvencami (pravimo mu ultrazvok) druga živa bitja ne morejo slišati; še več: nekatera živa bitja se s pomočjo ultrazvoka celo sporazumevajo. To na primer velja tako za kite, kot za slone. Seveda pa bo nas tokrat zanimal predvsem sluh, kot eden naših osrednjih čutov. Kako deluje naš slušni organ, kako pomemben je za naše medsebojno sporazumevanje, zakaj imajo nekateri posluh, drugi pa so zanj prikrajšani, za katere procese v našem telesu je čut sluha še pomemben, kaj se ob sprejemanju zvokov dogaja v naših možganih in katere so bolezni in obolenja, ki ta naš čut lahko prizadenejo – to so le nekatera vprašanja, na katere boste dobili odgovore, če boste prebrali članke na straneh, ki sledijo. Dejstvo je, da nas zvok in sluh spremljata od rojstva in sta del našega življenja v vsakem trenutku. Zanimivo pa je, da naši možgani v realnem času znajo filtrirati zvoke, ki v danem trenutku za nas niso pomembni in jih, čeprav jih zaznamo, enostavno »ne slišimo«. Podajamo se torej v zanimiv svet zapletenih procesov v našem telesu in upamo, da bomo s tem odgovorili vsaj na kater izmed vprašanj, ki se vam ob branju tega članka morda porajajo. Seveda pa s nadejamo, da bomo pri tem tudi »slišani«, četudi naša revija, razen šelestenja papirja, prav posebnih zvokov ne oddaja.


RAZSTRUPLJANJE TELESA

reklamno sporočilo

Limonina dieta je širom po svetu že več kot 40 let ena od uspešnejših oblik razstrupljanja telesa, ki ima kot stranski učinek tudi izgubo odvečnih kilogramov. Tudi v Sloveniji je ta način razstrupljanja izjemno priljubljen in številni ga že več kot 30 let izvajajo prav vsako leto. Prednost limonine oz. Madal Bal detox diete pri razstrupljanju organizma je v njeni veliki učinkovitosti in enostavnosti.

Kako deluje limonina očiščevalna dieta? Mahakulina Gašper Obersnel Za izvedbo limonine detox diete potrebujemo vsega petnajst minut dnevno, obenem pa prihranimo več ur, ki jih sicer porabimo za procese, povezane z uživanjem in pripravo hrane. Še bolj pomembno je, da tekom takšnega očiščevalnega posta ne občutimo lakote in izgube energije.

Razlog za to se skriva v naravnih sladkorjih, ki jih vsebuje drevesni sirup Madal Bal. Ta povsem naravni drevesni sirup, ki ga uporabljamo kot naravno sladilo in za pripravo napitka pri limonini dieti, je kombinacija visokokvalitetnega javorovega sirupa in drevesnih sirupov petih različnih palm.

Ima visoko hranilno in manjšo energijsko vrednost, zato ga kot sladilo v omejenih količinah lahko uporabljajo celo sladkorni bolniki z diabetesom tipa 2. Poleg preprostih sladkorjev vsebuje visoko količino mikrohranil, ki podpirajo očiščevalni proces in obenem preprečujejo izčrpavanje zalog mikrohranil iz telesa tekom razstrupljanja. Limonina dieta največji učinek opravi v našem črevesju, ki je med vsemi organi najbolj pomembno za imunski sistem. Tekom limoninega posta si naše črevesje in celotni prebavni trak namreč lahko vzameta malce oddiha in z izločanjem toksinov izboljšata svojo "kondicijo" ter tako okrepita naše zdravje. Klasičen limonin post traja 5-10 dni, lahko pa se odločite tudi za krajšo različico, ki traja 3-5 dni. Manj vztrajni se lahko postijo le en dan tedensko. En dan v tednu zlahka zdržimo brez trde hrane in tako omogočimo telesu enodnevni dopust. Enodnevni post izvajamo 6 tednov ali več, posebno priporočljivo ga je izvajati po počitnicah, praznikih, zabavah in kot uvod v nov prehranski načrt. Več informacij o limonini dieti si lahko preberete na www.madal-bal.si

Čas za nov začetek, čas za limonino detox dieto. V vseh lekarnah in trgovinah Sanolaborja in Tosame. Spletna naročila: www.madal-bal.com Tel.: 031 472 165

oktober 2021

9


DRUGAČEN PRISTOP

V naši rubriki »Drugačen pristop«, kjer besedo navadno dajemo alternativnim oblikam zdravljenja, se bomo tokrat posvetili zvočnim terapijam. Gre za zdravljenje z zvokom, ki vpliva na naše počutje in ima na človeško telo lahko izrazite pozitivne oz. zdravilne učinke. Če ste pri tem morda pomislili na sproščanje ob vaši najljubši glasbi, ste se nekoliko zmotili. Zvočna terapija se namreč največkrat izvaja s pomočjo posebnih kovanih posod, gongov, kristalne sklede, pa tudi bobnov ali didžeriduja (inštrument avstralskih domorodcev).

Zvok, ki zdravi Tia Kemperle Bistvo zvočne terapije je globoko poslušanje zvokov s celim telesom. S tem dosežemo sproščanje stresa in izboljšanje spomina. Zvok nas namreč napolni z energijo in sprosti. Seveda pa ni vsaka zvočna terapija enaka, saj je navadno prilagojena zahtevam in potrebam posameznika. Ker je za dosego maksimalnega učin-

10

oktober 2021

ka terapije pomembno, da smo nanjo pripravljeni, jo navadno začnemo z dihalnimi vajami, ki upočasnijo misli in nam pomagajo, da se osredotočimo na telo, zlasti na sluh. Občasno je v ritual vključena tudi joga ali tai-chi. Na kakšen način deluje zvočna terapija? Neizpodbitno fizikalno dejstvo je, da je

zvok energija oz. valovanje, ki ima svojo valovno dolžino, frekvenco in moč gre pravzaprav za določeno vibracijo. Prav vibracije pa so tisto, kar je lastno vsem stvarem, tudi našemu telesu, posameznim organom in energijskim vrtincem (čakram). Prav na te vibracije pa želimo pri zvočni terapiji vplivati z zvokom. Poslušanje določenih zvokov namreč v našem telesu vzpostavlja ravnovesje ter nam na ta način pomaga do boljšega počutja in nenazadnje tudi do boljšega zdravja. Pristopi se razlikujejo Kot pri drugih terapijah, se tudi pri zvočni pristopi med sabo razlikujejo. Nekateri terapevti se namreč osredotočajo na zdravljenje posameznih organov ali delov telesa oz. posameznih čaker. Za to uporabljajo sedem gongov ali pa, denimo, sedem pojočih himalajskih posod. Število sedem se seveda navezuje na sedem čaker, kolikor jih imamo ljudje. Na tak način terapevt poskuša doseči ravnovesje za vsako čakro posebej. Spet drugi pa prisegajo na celosten oz. holistični pristop. Dejstvo je namreč, da so organi v našem telesu med seboj neločljivo povezani s pretokom energij, na enak način pa so povezane tudi naše čakre. Zvok, ki je osnova zvočne terapije, tako odpravlja določene napetosti ter zmanjšuje stres in jezo. Raziskave in študije so celo pokazale, da zvočna terapija blagodejna vpliva na ljudi, ki se soočajo z fibromialgijo. Gre za bolezen, ki sodi v skupino zunajsklepnega revmatizma in povzroča izjemno utrujenost in bolečine v mišicah, vezeh in kitah. Z zvočno terapijo, na kateri so poslušali predvsem nizke tone, se je podaljšal čas, ko so pacienti lahko sedeli in celo stali, ne da bi čutili bolečine. Obenem je zvočna terpija odličen način tudi za odpravo anksioznosti in za doseganje boljšega mentalnega zdravja.


PREDAJTE SE AKTIVNOSTIM, NE TEŽAVAM

Aktivno življenje je eden od ključev za ohranjanje tako fizične kot psihične forme. A ker prihaja hladnejši letni čas in bo zato obisk parkov manj prijeten, bo motivacija za tek ali vadbo na preizkušnji.

Ostanite v formi ALTAMEDICS d.o.o.

reklamno sporočilo

Poskrbite za to, da boste ostali v vrhunski formi tudi skozi celotno hladnejše obdobje tako, da enostavno zamenjate svoje vadbene poligone. Pri tem pa ne pozabite na oblačila. Pretesna oblačila lahko preprečujejo odvajanje vlage, zaradi česar lahko nehote postanete gostitelji neprijetnih glivic. Izogibajte se tudi sintetičnemu perilu, ki je večkrat vzrok glivičnega vnetja nožnice in vas lahko celo zaustavi pri vaših športnih aktivnostih. Če se kljub vsemu srečate z neprijetno okužbo, je za učinkovito zdravljenje vaginalnih glivičnih okužb in okužb zunanjega ženskega spolovila, ki jih povzročajo kvasovke (običajno Candida albicans), na voljo zdravilo Lomexin® (fentikonazolijev nitrat). Zdravilo je v vaši najbližji lekarni na voljo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Srbečica? Pekoč občutek? Izcedek?

PREDAJTE SE AKTIVNOSTIM, NE TEŽAVAM! Preverite učinkovito zdravilo proti vaginalnim glivičnim okužbam. Na voljo v vaši lekarni.

www.lomexin.si Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom! reg. št. zdravila: H/17/02289/001, H/17/02289/002, H/17/02289/003 ALTAMEDICS d.o.o., Ameriška cesta 2, 1000 Ljubljana

oktober 2021

11


SKRB ZA KOŽO DOJENČKA

reklamno sporočilo

Ko se dojenček rodi, zanj velja, da je kot nepopisan list papirja. Enako pa velja tudi za njegovo kožo. Dojenčki svoje življenje pravzaprav začnejo v plodovnici v materinem trebuhu, po rojstvu pa se mora njihova koža hitro prilagoditi novemu in bolj suhemu okolju. Prav zato pa koža pri dojenčkih zlasti v prvih tednih in mesecih potrebuje prav posebno in predvsem pravilno nego.

Poskrbite za nežno dojenčkovo kožo Abena Helpi d.o.o.

12

oktober 2021

Pomembno je vedeti, da se dojenčkova koža razlikuje od kože odraslih. Ima drugačno vrednost pH, je tanjša, potrebuje več vlage in je nasploh nekoliko bolj ranljiva in dovzetna za vplive iz okolja, v katerem živimo. Prav zaradi navedenega se lahko kaj hitro zgodi, da koža pri našem malčku postane suha in hrapava. Čeprav se dojenčkova koža hitro prilagaja na novo življenjsko okolje, se nekatere funkcije, kot je, denimo, kožna pregrada, ne razvijejo, dokler otrok ne dopolni nekaj mesecev. Koža novorojenčka je tako lahko močno nagnjena k težavam, med katerimi je zelo pogost plenični izpuščaj, lahko pa se pojavijo tudi druge vrste kožnih okužb. Naj vas dejstvo, da se bo vaš mali zaklad ob odraščanju srečeval z različnimi vrstami kožnih stanj, ne skrbi pretirano. Večina le-teh je namreč normalnih. So pa tudi taka, ki so lahko zelo boleča ali moteča, zato jim je treba nameniti nekaj več pozornosti. Pri tem pa je zelo pomembna izbira ustreznih izdelkov za nego dojenčkove kože. Kako izbrati ustrezne izdelke? Pri nakupu izdelkov je v prvi vrsti pomembno to, da izbirate med takimi, ki so nežni in zasnovani posebej za občutljivo otroško kožo. Poleg tega je izjemno priporočljivo, da se že od samega začetka poslužujete certificiranih ekoloških izdelkov za nego kože iz naravnih sestavin, slednjih pa naj bo na deklaraciji izdelka čim manj. Dolg seznam sestavin namreč ne pomeni nujno dobrega izdelka, ampak ravno nasprotno. Pomembno je, da se odločite za naravne izdelke, ki so


prijazni do kože ter ne vsebujejo parfumov in barvil, saj lahko te sestavine povzročijo draženje kože ali nastanek alergij, za samo učinkovitost izdelka pa načeloma sploh niso potrebne. Da se boste pri izbiri lažje in bolje znašli, so vam v veliko pomoč lahko certifikati izdelkov. Vse sestavine namreč lahko povzročajo alergijske reakcije ali draženje kože, a ste ob nakupu izdelkov za nego kože, ki nosijo certifikat uradnih organizacij za certifikacijo, lahko prepričani, da je organizacija, ki stoji za določenim logotipom, opravila kritično ocenjevanje sestavin in izdelka samega. Izdelki Bambo Nature so prava izbira! Med izdelke, ki so podprti s številnimi certifikati in so s tem varni za kožo vašega dojenčka,

zagotovo sodijo izdelki Bambo Nature. Gre za kakovostno, varno in preizkušeno izbiro, saj vsebujejo le sestavine, ki so prijazne tako do dojenčkove kože kot tudi do okolja. Izbirali boste lahko med pleničkami in hlačnimi pleničkami, v katerih se bo dojenček počutil udobno, suho ter bo lahko aktivno raziskoval svet, ki ga obdaja. S pleničkami Bambo Nature boste zagotovo lahko tudi ponoči brez skrbi, kar se suhosti tiče. Mehko oblikovana plenička iz materialov brez dodanih barvil in parfumov je odlična izbira tudi za najobčutljivejšo kožo. Tudi v nekoliko kasnejšem obdobju, ko vaš otrok ne nosi več plenic, a ima občasne težave z močenjem postelje, se lahko zanesete na Bambo Nature. V njihovi paleti izdelkov

namreč lahko najdete nočne hlačke Bambo Dreamy, ki bodo poskrbele, da se bo vaš otrok, kljub neprijetni težavi, lahko dobro naspal ter ostal samozavesten in suh. Tu so še vlažilni čistilni robčki pa zaščitne previjalne in posteljne podloge ter številni drugi izdelki za nego kože. Vsi izdelki se, kot rečeno, ponašajo s številnimi certifikati, kar pomeni, da boste z njimi svojemu malemu nadobudnežu ponudili tisto najboljše, kar si njegova nežna koža nenazadnje tudi zasluži.

Več o izdelkih si lahko preberete na spletnem naslovu

www.bambonature.si info@bambonature.si

Prijava na e-novičke

-10 % ob prvem naročilu

Izdelki za nego kože Bambo Nature Naravni, preizkušeni in varni za vso družino – tudi za novorojenčke. V sodelovanju z najzahtevnejšimi certifikacijskimi hišami na svetu vam ponujamo varne in koži najbolj prijazne izdelke.

www.bambonature.si

Bambo Nature_plenicke_oglas Bogastvo zdravja_september 2021_175x121 mm.indd 1

28 Sep 2021 15:25:27

oktober 2021

13


GLASBA IN MOŽGANI

Če ste med tistimi, ki radi prisluhnejo glasbi - ne glede na to, na kakšno zvrst prisegate -, se vam je najbrž že kdaj zgodilo, da je vašo kožo v določenem trenutku ob poslušanju vam najljubše pesmi prekrila kurja polt. Zase lahko rečem, da se to zgodi često, seveda le ob predpogoju, da mi je glasba, ki je ob tem poslušam, zares ljuba. Zakaj se vse to zgodi, so se vprašali tudi znanstveniki in ta pojav vzeli pod drobnogled. Prišli so do zanimivih ugotovitev.

Je vaše telo oblila kurja polt? Darjan Lapanje Naši možgani so zares impresivni in v veliki meri še neraziskani. Tam se med drugim odvija vse naše čustvovanje, seveda pa na vse to vplivajo dražljaji od zunaj, ki jih možgani prejmejo preko naših čutil. Posebej zanimivo je dogajanje ob poslušanju glase, saj se zgolj ob valovanju, ki ga ujamejo naša ušesa (fizikalno gledano), v naših možganih zgodi prava čarovnija. Del zvoka namreč prepoznamo kot besedilo pesmi, ki ga možgani nato kombinirajo z našimi spomini in določenimi občutji, del valovanja pa prepoznamo kot določene glasbene harmonije. Vse to se na koncu zloži v celoto, ki jo lahko dojemamo kot nekaj izrazito prijetnega ali pa kot nekaj, kar nam ni všeč. Za harmonije in zaporedja ter kombinacije akordov, pa tudi za sam ritem, po dognanjih nekaterih raziskav velja, da v grobem lahko določimo ključ, po kate14

oktober 2021

rem lahko zložimo pesem, ki bo našim možganom dokaj »všeč«. To nenazadnje s pridom izkoriščajo uspešni glasbeni producenti, ki na tak način nizajo uspešnice eno za drugo. Seveda pa smo ljudje različni in se s tem razlikuje tudi naše dojemanje glasbe. Ko k sami glasbeni podlagi dodamo še besedilo, pa se v naših možganih sproži miselni proces, ki ga pravzaprav ni mogoče predvideti in se od posameznika do posameznika razlikuje. Prav tu gre iskati tudi vzrok, zakaj je določena pesem nekomu ljuba, spet drugemu pa izrazito »gre na živce«. Se pa včasih zgodi, da ob najljubši pesmi naše telo prekrije celo kurja polt. Prav ta pojav so pod drobnogled vzeli znanstveniki in s pomočjo visokogostotnega elektroencefalograma (EEG) merili dogajanje v možganih sodelujočih. V trenutku, ko so slednji ob

poslušanju glasbe začutili kurjo polt, je EEG zaznal dejavnost v delu možganske skorje, ki obdeluje čustva, v pomožnem motoričnem delu možganov, ki sodeluje pri upravljanju naših gibov, in v delu možganov, ki ima eno glavnih vlog pri obdelavi zvoka. Taka kombinacija možganske aktivnosti sproži sproščanje dopamina, ki ga povezujemo s pozitivnimi čustvi oz. dobrim počutjem. Pri sproščanju dopamina gre za mehanizem nagrajevanja, ki ga poznamo pri dejavnostih, ki so pomembne za naše preživetje, denimo pri prehranjevanju. Prav zato se na tem mestu odpora novo vprašanje: Kakšna je evolucijska vloga mehanizma nagrajevanja, ki ga sproža poslušanje glasbe? Očitno je, da je ta vloga pomembna, a odgovora na to vprašanje doslej še 20201119_OGLAS_TIMIJAN TINKTURA_55x121.pdf nismo dobili.

SPREJ ZA GRLO, KI DELUJE!

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

hiskazelisc.com 040 304 865

2 19/11


SINERGIJA VITAMINOV

reklamno sporočilo

Le redki vitamini v kombinaciji delujejo tako dobro, kot vitamina K2 in D3. Govora je o v maščobi topnih vitaminih, ki v telesu igrata osrednjo vlogo pri izkoriščanju kalcija ter obenem krepita kosti in ščitita srce. Kljub temu je dejstvo, da se s pomanjkanjem omenjenih vitaminov soočajo ljudje po vsem svetu, vse to pa negativno vpliva na zdravje kosti, srca in ožilja.

Vitamina D3 in K2 – nepremagljivi dvojec Tia Kemperle Razumevanje sinergij med tema dvema bistvenima vitaminoma je ključnega pomena, če želimo razumeti koristi njunega skupnega delovanja. Dejstvo je namreč, da vitamin D3 za svoje optimalne delovanje nujno potrebuje tudi vitamin K2. Prav zaradi tega je smiselno, da ob uporabi prehranskih

dopolnil, obogatenih z vitaminom D3, vselej izberete taka, ki vsebujejo tudi vitamin K2. D3 in K2 za zdrave kosti Različne doslej opravljene študije so pokazale, da je pomanjkanje vitaminov K in D povezano s slabšim stanjem kosti in s tem tudi z večjim tveganjem za različne zlome.

Vitamin D namreč spodbuja proizvodnjo proteina osteokalcina, ki je je pomemben gradnik kosti. Zanimivo pa je, da se v kombinaciji z vitaminom K2 raven omenjenega proteina znatno poveča. Poleg tega je vitamin D pomemben za absorpcijo kalcija iz prehrane, vendar pri tem potrebuje pomoč vitamina K2. V telesu namreč le v kombinaciji aktivirata tvorbo osteokalcina, s tem pa kalciju omogočita vezavo na kostni matriks in tako poskrbita za močnejše in bolj zdrave kosti. Sinergijo vitaminov bo občutilo tudi vaše srce Protein MGP, ki nastaja ob sintezi vitamina D, je močan zaviralec žilne kalcifikacije. Gre za beljakovino, ki je obenem močno odvisna tudi od vitamina K. MGP namreč postane aktivna le s pomočjo slednjega in le v ob vzajemnem delovanju obeh vitaminov lahko aktivno ustavi odlaganje kalcija v žilah in drugih mehkih tkivih. Vitaminoma obenem pripisujejo tudi zasluge za uravnavanje vnetnih markerjev in zmanjševanje oksidativnega stresa, s tem pa sta izjemno koristna tudi za krepitev našega imunskega sistema.

oktober 2021

15


TALENT ALI PRIUČENOST?

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih pevskih zborov okoli 150, vsi osnovnošolski, srednješolski ter pevski zborih takšnih in drugačnih zasedb pa sploh niso všteti v to številko. Verjetno gre razlog za tako obširno pevsko zanimanje iskati v naši ruralni preteklosti, ki namiguje na to, da so naši predniki našli čas za druženje tudi ob kmečkih opravilih, ki jih je skoraj vedno spremljalo petje. Takrat ni bilo pomembno, ali nekdo ima posluh ali ne – peli so, da so si krajšali čas in da je bilo vzdušje veselo. Danes pa so stvari nekoliko drugačne. V varnem zavetju doma že pojemo vsi, vendar pa širše občinstvo dosežejo le tisti, ki imajo odličen posluh in prav tako odlično muzikalnost in ritem. Ustavimo se pri posluhu – zakaj ga nekdo ima in drugi ne? Ali se ga je mogoče priučiti?

Vsi se rodimo s posluhom Aleksandra Lamut

16

oktober 2021

Kaj sploh je posluh? Posluh za glasbo je definiran kot človekov čut za razumevanje glasbe. V to štejemo tudi razločevanje višine in intenzitete posameznega zapetega oziroma zaigranega tona in tudi zmožnost ponovitve le-tega. Absolutni posluh, ki ga doseže le ena od 50.000 oseb, pa je posluh na steroidih – pomeni, da lahko takšne osebe slišijo tone bolje kot ostali. Lahko jim določijo točno določeno tonaliteto brez glasbenih pripomočkov. Glavno vlogo imajo možgani Zvok zaznamo v notranjem ušesu in se v možgane prenese kot električni signal, mi pa ga zaznamo in prepoznamo kot zvok, besedo, ime. Razumevanje in delovanje človeških možganov je v veliki meri še vedno neznanka, vendar pa so znanstveniki dognali, kako lahko določene povezave in impulze v možganih vidimo in jih tudi razložimo. Študije so pokazale, da je povezava med desnim čelnim režnjem možganov, kjer


je center za globje razmišljanje, in med desnim temporalnim režnjem, kjer prihaja do osnovne obdelave zvoka, pri tistih s posluhom veliko močnejša, kot pri tistih, ki posluha nimajo. Večina procesa se torej zgodi v naših možganih. Posluh je potrebno negovati Po drugi strani so znanstveniki mnenja, da se prav vsi rodimo s posluhom, vendar se posamezniki med seboj razlikujemo. Vsekakor je nekaj določeno že z našim genskim zapisom, določene spretnosti pa lahko osvojimo tudi v času našega razvoja. Ni naključje, da so otroci, rojeni v izrazito glasbene družine, tudi sami glasbeno nadarjeni. Tako kot sluh sam, ki se z leti razvija, se tudi posluh za glasbo lahko razvije le, če ga negujemo. Tudi nekateri vrhunski športniki

niso imeli prirojenih dispozicij za vrhunski šport, vseeno pa so se s treningi in trdim delom razvili v zmagovalce. Ravno tako je s posluhom. Če začnemo z zgodnjimi »treningi«, se nam bo obrestovalo. Seveda lahko začnemo tudi v odrasli dobi, vendar bo takrat potrebno neprimerno več dela in vztrajnosti. Zagotovo pa pevski talent ni le gola sposobnost peti pravilno višino tona. Je mnogo več – je barva glasu, emocije in interpretacija, pa tudi ritem in muzikalnost. Nekaj pa je jasno – pojemo lahko vsi. Če je petje in ukvarjanje z glasbo tisto nekaj, kar vam polepša dan in vas sprošča, potem pozabite na sosede in naglas zapojte svojo najljubšo vižo, pa naj odmeva po celi ulici! Jaz pa pojdem in zasejem dobro voljo pri ljudeh!

oktober 2021

17


SPOLNOST

Prav je, da sem ter tja nekaj besed namenimo tudi spolnosti, saj je zdrava spolnost zagotovo tisto, kar dodatno izpolnjuje naše življenje in mu doda piko na i. Celo več – spolnost igra pomembno vlogo tudi pri našem zdravju. Ker pa se v tokratni številki naše revije osredotočamo zlasti na tisto, kar slišimo, smo preverili, kakšno vlogo igra glasba pri spolnosti in erotiki. Za vas smo zbrali nekaj zanimivih dejstev.

Harmonija v intimnih trenutkih Sara Sočan Že stara Shakespearova modrost pravi, da je glasba hrana ljubezni. Dejstvo je, da ta rek ni iz trete izvit, saj je glasba tisto (zlasti besedila), kar v nas spodbudi domišljijo, v njenem ritmu pa naše telo odreagira drugače, kot bi sicer. Na to temo je bilo v preteklosti opravljenih kar nekaj raziskav, ki so prinesle zanimive zaključke. Izkazalo se je namreč, da je džezovska glasba primerna zlasti za tiste, ki radi uživajo v dolgi in zanimivi predigri. Posebno vlogo ima pri džezu vselej zvok saksofona, ki mu radi pripisujemo izrazito erotičen predznak. Na drugi strani pa je klasična glasba, za katero znanstveniki pravijo, da zmanjšuje spolno vzburjenost. Ritem ima pomembno vlogo Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da plesna glasba in njeni ritmi spodbujajo gibanje, česar pri sami spolnosti ne gre zanemariti. Če pa ste ljubitelji dolgega seksa in ro18

oktober 2021

mantičnih večerov oz. noči, pa je za vas najbolj primerno poslušanje R&B glasbe. Seveda pa obstajajo tudi žanri, ki za romantične noči v dvoje niso najboljši spremljevalec. Eden od takih je zagotovo havy metal, ki je v raziskavah odločno zasedel povsem zadnje mesto. Če ta žanr poznate, verjetno ni potrebno posebej razlagati, kje iskati razlog za njegovo »slabo uvrstitev«, kar se povezave s

spolnostjo tiče. Besedila so lahko v pomoč Seveda pa imajo posebno vlogo tudi besedila pesmi, ki jih poslušamo v intimnih trenutkih. Če smo pri lasnem izražanju občutij nekoliko šibkejši in nam besede gredo težje z jezika, je glasba lahko v veliko pomoč. Najdražji osebi namreč lahko zavrtite pesem, ki v svojem besedilu govori točno o tistem, kar tisti hip čutite tudi sami. Glede na to, da je glasbena zakladnica praktično neomejena in je v sodobnem času domala vsako glasbeno delo dostopno z nekaj dotiki na pametnem telefonu, smo prepričani, da boste z lahkoto našli skladbo z besedilom, ki bo najbolje orisala vaša občutja in čustva v določenem trenutku. Med pari je v intimnih trenutkih posebej priljubljena filmska glasba. Zagotovo sta si kdaj skupaj ogledala kak ljubezenski film, ki je bil obema všeč in je pri obeh sprožil pozitivno čustveno reakcijo. Glasba iz takega filma je zagotovo tista, ki vaju utegne popeljati v čaroben in nepozaben večer ali noč. To je le nekaj drobnih nasvetov, ki so plod opravljenih raziskav. Zagotovo pa morate to, kakšna glasba vam v intimnih trenutkih najbolj ustreza, ugotoviti sami. Otresite se predsodkov in pustite domišljiji prosto pot. Verjemite, popeljala vas bo do najbolj čarobnih in čudovitih trenutkov v dvoje.

KLY sterilni lubrikant gel • • • • • • • • • • •

Lubrikant gel na vodni osnovi Je hipoalergen,ne iritira kože niti sluznice Ne vsebuje oljnih substanc Ne vsebuje dišav in barvil Je sterilen Ne poškoduje tkiv niti materialov Zelo lahko se izpere iz površine ali kože Uporaben za ginekološko in splošno kirurško lubrikacijo Za vaginalno uporabo, v ginekologiji, kirurgiji, pri vseh endoskopijah Ni kontraceptiv, saj ne vsebuje spermicidov 42g,82g tubice Gel na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Kontakti: Farcom d.o.o., Zaprta ulica 6D, 6310 Izola TEL. 05-6402 900, www.farcom.si, mail: veleprodaja@farcom.si


Prehlad ali covid-19? Preverite s švicarskim testom Biosynex vrhunske kakovosti.* *Občutljivost: 97,2 %, specifičnost: 100 %.

Biosynex Antigenski test za samotestiranje Ag

Ste prepričani, da imate protitelesa proti covidu-19 po cepljenju ali preboleli okužbi? Preverite z vrhunskim testom za določanje protiteles.# #

Občutljivost: IgM 92,6 %, IgG 100 %.

Test za samotestiranje BIOSYNEX Autotest COVID-19

Na voljo v lekarnah in spletnih lekarnah. Več na www.biosynex.si ali www.samotestiranje-covid.si Proizvajalec: BIOSYNEX (Fribourg, Švica)

Kontakt: MSL pharma, d.o.o. info@msl-pharma.si

oktober 2021

Test za samodiagnozo. Datum priprave informacije: september 2021 Biosynex 859257 20/21 I Biosynex 859257 8/21

19


SRČNI LJUDJE

Tokrat smo med »srčne ljudi« povabili osebo, ki s seboj prinaša zelo pomembno sporočilo. V tokratni številki govorimo o sluhu, zato smo želeli predstaviti tudi drugo plat – zgodbo tistih, ki so za čut sluha v življenju prikrajšani. Pogovarjali smo se z Miho Zupanom, našim nekdanjim vrhunskim (gluhim) košarkarjem, ki je dokazal, da je mejo med svetovoma gluhih in slišečih možno zabrisati, če le obstajata interes in volja za to. Pogovor z Miho nam je dal pošteno misliti o tem, v kako krutem in nepravičnem svetu živimo. Prav zato si želimo, da njegovo zgodbo spoznate tudi bralci in v prihodnje morda tudi sami na tak ali drugačen način prispevate k temu, da bi bili gluhi v naši družbi bolje sprejeti in bi lahko uveljavljali določene pravice, ki so nam, slišečim, povsem samoumevne.

"Ni mi žal, da sem gluh" Darjan Lapanje Ko sem se pripravljal na ta pogovor, me je najbolj skrbelo, da bova z Miho težko komunicirala oz. da ga ne bom razumel. Že na samem začetku sem se ujel v predsodek, ki ga imamo slišeči ljudje o gluhih. K sreči je moj sogovornik nemudoma poskrbel za to, da se je moj predsodek takoj razblinil. Prav zato me je zanimalo, kako to, da se kljub njegovi gluhoti lahko povsem normalno pogovarjava. Miha, glede na to, da se povsem normalno pogovarjava, me zanima, ali govor tako dobro prebiraš z ustnic ali pa vendarle delno tudi slišiš? Imam 97-odstotno izgubo sluha, kar pomeni, da slišim približno 3 odstotke, s slušnim aparatom pa slišim 20

oktober 2021

dodatnih 60 do 80 odstotkov. Pripomoček mi omogoča, da slišim zvoke okoli sebe, vendar ti niso ostri, niti ne znam niti določiti, od kod zvok prihaja. Rodil sem se sicer popolnoma gluh. Kaj je bil vzrok za to, še danes ne ve nihče. Zdravniki so takoj po rojstvu ocenili, da je z mano vse v redu, da sem zdrav in skupaj z mamo sva odšla domov. Šele leto kasneje, ko je mama začela opažati, da se na okolico ne odzivam, kot bi se moral, me je odpeljala k zdravniku, kjer pa so ugotovili, da sem gluh. Kako pa se spominjaš svojih prvih otroških let? Vrtec sem začel obiskovati v Kranj-

ski gori. Že tam so se pojavile prve težave, saj so bili ostali otroci normalno slišeči in so hitro ugotovili, da sem drugačen od njih. Zaradi tega sem bil avtomatsko odrinjen nekoliko na rob, nisem imel prave družbe, niti se nisem mogel s kom pogovarjati. Otroci pač ne razumejo, kako je biti gluh, zato so name gledali kot na nekoga »drugačnega«. Nato je moja mama ugotovila, da v Ljubljani obstaja tudi vrtec za gluhe. Takoj sem ta vrtec tudi začel obiskovati, vendar izmenično – en teden sem preživel v Kranjski gori med normalno slišečimi otroci, en teden pa v Ljubljani med gluhimi. Takrat sem kot otrok prvič ugotovil, da nisem edini in da so še drugi otroci, ki slišijo slabo, tako kot jaz. Z njimi sem se takoj lepo ujel, saj smo si bili v tem smislu podobni. Mama mi je nato po določenem času prepustila izbiro o tem, kje bi raje obiskoval vrtec. Pričakovala je, da bom izbral domačo Kranjsko goro. Sam pa se tam nisem dobro počutil in sem seveda izbral Ljubljano, saj sem v ljubljanskem vrtcu že imel svoje prijatelje. Mama me je nato tri leta vsak dan vozila v Ljubljano, po treh letih pa sem se preselil v internat in začel obiskovati šolo za gluhe, ki sem jo seveda tudi dokončal. Ti je bilo v otroštvu težko zaradi gluhote? Si se zavedal, da si drugačen? V Ljubljani sem živel v internatu, šola je bila prilagojena potrebam gluhih, tu sem imel prijatelje… Seveda pa je bil to le nekakšen mehurček, v katerem sem se počutil enakopravnega. Imel se gluhe prijatelje, ki so poznali znakovni jezik… Takrat sem bil zares srečen, ker sem imel družbo in mi ni nič manjkalo. Seveda sem vmes odraščal in ko sem že lahko odšel sam v mesto, na kavico, pa me je udarila realnost in sem se prvič srečal z diskriminacijo. Gledali so me postrani in me spraševali, kaj je narobe z mano, če se morda ne znam


obnašati. V času pubertete take stvari bolijo in ni mi preostalo drugega, kot da se začnem boriti in svetu sam poskušam dopovedati, da imamo gluhi pač drugačno komunikacijo. Vi govorite, mi pa uporabljajmo znakovni jezik. To ima tako dobre, kot slabe plati. Predstavljajte si, da sedite v avtobusu, vaš prijatelj pa v drugem avtobusu na drugi strani ceste. Gledata se skozi okno. Vi lahko še tako kričite, a se z njim ne morete pogovarjati, ker vas ne bo slišal. Mi se s pomočjo znakovnega jezika lahko

pogovarjamo na daljavo. Pomembno se mi zdi, da ljudi ozaveščamo o tem, da je znakovni jezik lep jezik. Sicer pa lahko rečem, da sem v ozaveščanje vložil veliko truda, pri čemer je bila pika na i nastop v oddaji Zvezde plešejo. Tam sem lahko končno javno povedal, da gluhi nismo primitivni, da smo povsem enaki, kot slišeči, le naš jezik za sporazumevanje je drugačen. Seveda pa te večina Slovencev pozna predvsem kot bivšega vrhunskega košarkarja. Kdaj in kako se je pri tebi rodila ljubezen do tega športa?

Košarko sem začel igrati pri gluhih. Tam smo igrali na različnih prvenstvih za gluhe, tudi svetovnih, celo na olimpijadi za gluhe, vendar v realnem svetu vsa ta tekmovanja niso poznana oz. priznana. Trener gluhe reprezentance je tam prepoznal moj potencial in ocenil, da lahko v košarki konkuriram tudi normalno slišečim igralcem. Pripeljal me je na Dan slovenke košarke, kjer sem prvič zaigral v »slišečem svetu«. Bila je enkratna priložnost in takrat mi je uspelo odigrati zares dobro tekmo, na koncu oktober 2021

21


SRČNI LJUDJE

pa sem bil celo izbran za najkoristnejšega igralca tekme (MVP). Tega takrat res nisem pričakoval, saj je bil moj namen le zaigrati s slišečimi igralci. Takrat me je opazil tudi trener Memi Bečirović in me povabil v slovensko reprezentanco, istočasno pa sem začel igrati tudi za klub Slovan. Prvi dve leti sem imel velike težave s komunikacijo, dodatno težavo pa je predstavljal moj slušni aparat, ki je zaradi znojenja vselej zelo hitro 22

oktober 2021

odpovedal. To se je navadno zgodilo že po 10 ali 15 minutah igre oz. treninga, kar pomeni, da sem celotno nadaljevanje ostal v tišini. Nato sem obiskal proizvajalca služnih aparatov, kjer so mi predlagali, da začnem v kombinaciji s slušnim aparatom nositi zaščitni trak. Stvar je delovala in aparat je normalno zdržal do konca tekme ali treninga. Šele takrat sem začel kot igralec normalno funkcionirati, se prilagajati in sem lahko igral kot ostali.

Kako pa si se znašel na tekmah, kjer je bilo v dvorani veliko glasnih navijačev? Kako si v poplavi zvoka sploh znal izluščiti navodila trenerja in sodnikov? Zelo zanimivo je bilo, ko sem igral za klub v Turčiji. Tam so navijači res temperamentni in glasni, sploh če je tekma napeta. Zgodilo se je, da je trener ob napeti končnici tekme zahteval minuto odmora, nas zbral ob igrišču in nam začel deliti navodila, kako odigrati do konca. Jaz sem vselej gledal le na tablico in si zapomnil tisto, kar je narisal. Slišeči igralci pa so skušali razumeti njegova govorna navodila, a v vsem hrupu to enostavno ni bilo mogoče. Ko smo stopili nazaj na parket, sem bil na koncu jaz edini, ki je navodila razumel in sem jih moral prenesti slišečim soigralcem. So bile pa seveda tudi negativne izkušnje. Ko je sodnik piskal osebno napako, sem to velikokrat preslišal in sem enostavno igral dalje, če sem pri tem ob že ustavljeni igri storil še kako osebno napako (nevede, da je igra ustavljena) so mi enkrat ali dvakrat prisodili kar nešportno osebno napako. So si pa tudi sodniki sčasoma zapomnili, da sem gluh in da tega ne počnem namerno in so mi kasneje kako tako napako tudi oprostili. Pa tudi sam sem se vsemu privadil in se mi to ni več dogajalo. Pravzaprav si v svoji karieri dosegel izjemne uspehe. Bil si prvi gluh igralec, ki je zaigral v Evroligi, pa na svetovnem prvenstvu. Si sam to dojemal kot uspeh, morda kot rušenje tabujev? Takrat sem razmišljal kot igralec. Hotel sem igrati v dobrem klubu, hotel sem igrati vrhunsko košarko. Na svetovnem prvenstvu sem čutil ponos, da sem bil izbran med 12 igralcev, ki lahko zastopajo našo državo. Nato sem bil celo razglašen za najboljšega gluhega športnika na svetu, kar je bila velika stvar. Zares pa se pomena vseh teh dosežkov zave-


* Raziskava o zadovoljstvu strank s paketno dostavo 2021.

dam šele danes. Moram reči, da se mi danes zdijo kar težko verjetni. Po vsem povedanem bi lahko rekla, da dejansko hodiš po meji med slišečim in gluhim svetom. Nam lahko iz prve roke poveš, kakšen je svet gluhih in s kakšnimi težavami se soočajo? Za gluho skupnost je v realnem življenju težko. Sam govorim normalno zato, ker hodim na govorne vaje. Nekateri gluhi tega nimajo, poleg tega pa imajo še nenavaden glas, zaradi česar se jih slišeče osebe navadno prestrašijo. Slišečim se vse to zdi nenavadno in se raje umaknejo. Gluhe osebe se zaradi tega počutijo odrinjene, kljub temu, da smo povsem enaki, kot slišeči ljudje. Enako kot slišeči jemo, pijemo, delamo, spimo. Problem je le v komunikaciji s slišečim svetom in prav tu gre iskati vzrok za statistični podatek, ki pravi, da gluhi kar v 70 odstotkih trpijo za depresijo. Ali sam svojo gluhoto dojemaš kot bolezen? Tak sem se rodil in ni mi žal, da sem gluh. Takega sem se sprejel in življenje gre dalje. Največja ovira, seveda poleg težav s komunikacijo, je to, kako drugi gledajo na nas gluhe. Večkrat smo zaradi svojega hendikepa enostavno diskriminirani in odrin-

jeni na rob družbe. Temu pravimo audizem. Diskriminaciji se poskušamo zoperstaviti z ozaveščanjem, saj se nam zdi pomembno, da ljudje vedo, zakaj trpimo in s kakšnimi težavami in preprekami se srečujemo ter začnejo razumeti gluhi svet. Ali ocenjuješ, da se je za gluhe v zadnjih 20 ali 30 letih vseeno kaj spremenilo na boljše, ali se vsa ta leta še naprej srečujete z enakimi težavami? Zagotovo je danes mnogo bolje, kar se pretoka informacij tiče. Včasih ste slišeči s pomočjo televizije in radia vse novice slišali in videli sproti, gluhi pa smo zanje v najboljšem primeru izvedeli iz časopisov, a šele naslednji dan. Danes so naš glavni vir informacij internet in pametni telefoni, kar pomeni, da vse informacije izvemo istočasno kot slišeči. Glede tega nam je na pomoč priskočila predvsem sodobna tehnologija. Kaj pa država? Se ti zdi, da naredi dovolj za skupnost gluhih? Država bi morala reševanje naših problemov pospešiti. Imamo probleme s komunikacijo, pa tudi z dostopnostjo do informacij. O tem se pogovarjamo že debelih 20 let, a se je začelo v pravo smer premikati šele v zadnjem času. Sami vse te probleme poskušamo

Potrjeno najbolj priljubljen prevzem paketov Za dostavo izberite PS Paketomat in svoje pošiljke prevzemite kadarkoli, 24/7 ‒ brez čakanja v vrsti in brez kontakta z drugimi osebami! Preprosto, hitro in priročno!

naslavljati predvsem z ozaveščanjem. Pomembno je, da ljudje vedo, s kakšnimi problemi se srečujemo. Na primer: Ko je moj prijatelj pri notarju potreboval pričo, sem šel zraven, pripeljali smo celo tolmača, a me je notar zavrnil, češ da gluhi nismo primerni za pričo. Četudi smo poskušali razložiti, da ni težave in da s pomočjo tolmača povsem razumem, kaj je notar zapisal v pogodbo, je slednji vztrajal, da gluhi nismo sposobni oz. primerni za pričo. To je bilo zame ponižanje. Odločil sem se, da poskusim to spremeniti in da tudi gluhi postanemo enakopraven del družbe. Država te težave rešuje prepočasi, ampak bomo vztrajali, da dosežemo svoj namen. Prepričan sem, da vam bo to uspelo. Da pa ta pogovor skleneva v nekoliko bolj sproščenem slogu, ti zastavljam še naše »standardno« vprašanje. Če bi na večerjo lahko povabil tri znane osebnosti, kogarkoli, kdo bi sedel za tvojim omizjem? Moj veliki košarkarski vzornik je Michael Jordan (legendarni ameriški igralec, op.a.), tako da bi ga gotovo povabil na obed. Sem pa tudi velik ljubitelj filmov, tako da bi se večerji pridružila še igralca Bruce Willis in Demi Moore.

97 *Več kot

%

uporabnikov ocenjuje dostavo v PS Paketomat kot odlično.

www.posta.si/paketomat

oktober 2021

23


VITAMIN C

reklamno sporočilo

Imunski sistem pomembno odloča o našem zdravju. Hranila, kot so vitamini in minerali, skrbijo za hitrejše razmnoževanje imunskih celic ter sodelujejo pri nastanku živčnih prenašalcev in hormonov, ki nadzorujejo delovanje imunskega sistema. Zato tudi dobro prehranjeni bolniki bolje in hitreje okrevajo. V imunosti ima vitamin C posebno mesto.

Ključni vitamin za dobro odpornost imunskega sistema Hiša zdravja

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

24

oktober 2021

V skupini, ki ima povečane potrebe po vitaminu C, so kadilci, starostniki, nosečnice, ljudje s prekomerno telesno težo, športniki in kronični bolniki. Zaradi povečanih potreb ga iz krvi največ vsrkajo imunske celice (levkociti), od organov pa nadledvična žleza in hipofiza. To so tudi telesne postaje, ki ga bodo med prvimi požrešno odvzele iz krvi. Kadar v telo vdre tujek ali se ob stresu aktivirata nadledvična žleza in hipotalamus, potrebe po vitaminu C močno narastejo. Imunske celice se brez vitamina C razmnožujejo zelo počasi, hkrati pa oslabi tudi zaščita celic in tkiv pred prostimi radikali. Da zagotavljamo redno preskrbo imunskih celic med okužbo, ga uživamo večkrat na dan, najbolje v rednih intervalih. Lahko pa izberemo oblike s postopno absorpcijo, ki omogočajo, da se vitamin C počasi absorbira in maksimalno izkoristi. Z raziskavo na študentih so dokazali, da so se bolezenski znaki prehlada za 85 odstotkov izboljšali le pri skupini z intervalnim uživanjem vitamina C, ne pa pri tisti, ki je vzela samo začeten, enkraten odmerek vitamina C.


Engrotuš d.o.o., Cesta v Trnovlje 10a, 3000 Celje

NARAVNA KREMA ZA OBRAZ Dermatološko testirana. 98 % naravnih sestavin. Za dnevno nego vseh tipov kože. Obogatena formula s ceramidi.

,,

Zelo sem zadovoljna. Ker sem imela vedno težave s kožo na obrazu, nisem vedela, kakšno kremo naj kupim. Včasih je moja koža mastna in se sveti, včasih pa suha. Odkar uporabljam Malincino kremo, je moja koža elastična, gladka in prijetna na dotik. Irena Knežič

,,

Izdelki so na voljo v Tuš drogerijah in na www.malinca.si

NARAVNI CISTILNI GEL ZA OBRAZ

NARAVNO INTIMNO MILO Nežna nega z rastlinskimi izvlečki.

Dermatološko testiran.

98,5 % sestavin naravnega izvora.

99 % sestavin naravnega izvora.

Za vse tipe kože, tudi občutljivo.

Za vse tipe kože, tudi občutljivo.

Ohranja naravno ravnovesje kože.

Učinkovito čisti ličila in ne draži oči.

,,

Petra Knez

,,

,,

Ker sem zamenjala že veliko intimnih mil, lahko le iskreno pohvalim Malincino, saj res poskrbi za intimno nego brez neprijetnega draženja, hkrati pa ima prijeten vonj in super “doziranje”.

Malinca čistilni gel je najboljši čistilec obraza, ki sem ga kadar koli preizkusila. Je nežen do moje kože, hkrati pa iz nje odstrani vse nečistoče in ostanke makeupa. Prav tako ne draži oči. Definitivno ga priporočam vsem. Taja Repič oktober 2021

,,

25


KAKO DELUJE?

Sluh. Eden od najpomembnejših čutov. Je tudi prvi od čutov, ki se razvije, kar nam omogoča, da lahko svojo mamo slišimo že, ko nas nosi pod svojim srcem. Skozi zvok, ki ga sprejemamo preko čuta sluha, sprejemamo informacije iz svoje okolice. Sluh nam torej omogoča komunikacijo, brez katere si ne moremo predstavljati našega vsakdana. Svet, v katerem živimo, je prostor slišečih. Vse je torej prilagojeno tistim, ki slišijo. Kaj pa se zgodi, ko nam sluh ne služi več tako kot bi moral? Kaj če nam nikoli ni?

Kako, kaj in zakaj (ne) slišimo? Aleksandra Lamut

Uho je sestavljeno iz treh delov: zunanjega, srednjega in notranjega ušesa. Zunanje uho zvok ulovi in ga usmeri proti bobniču, ki zavibrira. Srednje uho okrepi to vibracijo in ga pošlje v notranje uho, kjer se zvočno valovanje spremeni v električne impulze. Ti impulzi s 26

oktober 2021

pomočjo slušnega živca potujejo do naših možganov, kjer mi prepoznamo določen zvok, bodisi besedo bodisi ton. Do okvare sluha lahko pride zaradi več dejavnikov. Lahko so mehanski, kar pomeni, da smo bili izpostavljeni prevelikemu hrupu

(lahko le za trenutek, lahko tudi daljše obdobje), ali pa je prišlo do poškodbe ušesa. Slabši sluh je lahko pogojen tudi z genetiko in starostjo. Do naglušnosti ali gluhosti lahko pride tudi zaradi okužbe (bakterijske ali virusne), pa tudi zaradi zapletov pri porodu. Do okvare sluha lahko pride na obeh ušesih, lahko pa je prizadeto zgolj eno. Uho ne služi zgolj kot prevodnik zvoka. V njem je tudi center za ravnotežje, ki sicer leži v predelu notranjega ušesa. Poleg bistvene naloge, da v sodelovanju z receptorji in sklepi v mišicah skrbi za naše ravnotežje in zaznava gibanje, pa je tesno povezan tudi z vidom - ob premikanju glave predmeti ostanejo v našem vidnem polju. Kako pa lahko poskrbimo, da bomo dobro slišali? Žal je večina poškodb sluha nepopravljivih, zato moramo skrbeti, da do morebitne poškodbe niti ne pride. Največji mehanski dejavnik za naglušnost in gluhost je dolgotrajna izpostavljenost hrupu, tako na delovnem mestu, kot tudi na koncertih ali pa zaradi preglasne glasbe, ki jo poslušamo preko slušalk. Svoja ušesa lahko ob hrupu zaščitimo s čepki ali slušalkami proti hrupu. Eden od dejavnikov, ki vpliva na naš sluh, je tudi staranje. Z leti začnejo namreč dlačne celice v ušesu odmirati in se ne obnavljajo več, kar lahko privede do slabšega sluha. Dobra rešitev za naglušne so slušni aparati, ki pa so dandanes že skorajda nevidni, tako da zadrege ne bo. Vsekakor pa se moramo ob vsaki najmanjši spremembi posvetovati s specialistom (npr. ORL zdravnik), saj lahko nekatere manjše težave odpravimo ali pa ustavimo le s pravočasnim posredovanjem.


Ni bo bon nov? Ni pani anik ke! S PRVO IZBIRO DOPOLNILNEGA ZAVAROVANJA IN DARILOM

PO IZTEKU STATUSA ŠTUDENTA ALI DOPOLNJENEM 26. LETU SKLENI DOPOLNILNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

OB SKLENITVI PREJMEŠ:

majico OB VKLJUCITVI V PROGRAM VARUH ZDRAVJA

oktober 2021

27

WWW.NIPANIKE.SI


Paket Oranžni Diamant cena ob vezavi za dve leti

49

99€

Redna cena 7399€ na mesec

064 064 064

*Akcijska ugodnost ob naročilu paketa Oranžni Diamant velja za nove naročnike T-2, ob vezavi naročniškega razmerja za 24 mesecev. Popust velja le za nove naročnike paketa, ki v obdobju treh (3) mesecev pred naročilom paketa niso imeli sklenjene naročniške pogodbe s T-2. Popust velja za prvi dve leti obdobja vezave. Po izteku akcijskega obdobja se obračunava redna cena paketa po vsakokratnem veljavnem ceniku. Popusti iz različnih akcij se ne seštevajo. Akcija ne velja za poslovne uporabnike. Akcija velja do 15. 11. 2021. T-2 si pridržuje pravico do zavrnitve naročila, če izvedba širokopasovnega dostopa zaradi tehničnih omejitev linije ne bo mogoča oktober 2021 oziroma v kolikor T-2 presodi, da gre pri koriščenju posebne ugodnosti za poskus zlorabe ugodnosti za nove naročnike (npr. prenos naročniškega razmerja na drugo osebo znotraj istega gospodinjstva). Za več informacij o ponudbi obiščite T-2 spletno stran www.t-2.net ali pokličite številko 064 064 064. Za ponudbo veljajo splošni pogoji, objavljeni na http://www.t-2.net/splosni-pogoji-podjetja. Vse cene so v EUR in vključujejo DDV.

28


ZVOK ZA NEVARNOST

Tako v cestnem prometu kot tudi sicer se kar pogosto lahko srečamo z zvokom sirene. Zvok seveda vsi prepoznamo, verjetno pa je nekoliko manj znano, kaj posamezen zvok sirene predstavlja. Tokrat se bomo osredotočili predvsem na opozorila za nevarnost, saj je pravilno ukrepanje v takšnih primerih izjemno pomembno in lahko rešuje tako zdravje kot tudi življenja ljudi.

Zvok sirene rešuje življenja Sara Sočan Pri splošnih alarmnih znakih siren v osnovi ločujemo predvsem tri različne opozorilne signale. Najprej se bomo posvetili opozorilu na nevarnost. Če zaslišite enoličen zvok sirene, ki neprekinjeno traja dve

minuti, to pomeni, da vas pristojni opozarjajo na bližajočo se nevarnost poplav, požara in ekološke ali druge nesreče. V takem primeru se priporoča, da pozorno spremljamo radijska in televizijska obvestila o

nevarnostih in ukrepamo v skladu z njimi. Na neposredno nevarnost opozarja zavijajoč zvok sirene, ki traja eno minuto. Tak zvok se uporabi ob nevarnosti poplave, ob večjem požaru, ob radiološki ali kemični nevarnosti, ob nevarnosti vojaškega napada ter ob drugih nevarnostih. Tudi v tem primeru se priporoča spremljanje medijskih obvestil in ravnanje v skladu z le-temi. Poznamo pa še znak za konec nevarnosti, ki jo označuje 30 sekund trajajoč enoličen zvok sirene. Tak znak običajno slišite vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri, ko pristojni preizkusijo delovanje naprav za obveščanje. Želimo si, da bi do potrebe po uporabi tovrstnih opozoril prišlo čimbolj poredko. Če pa do nevarnosti že pride in je sproženo tudi alarmiranje, je dobro da znake prepoznamo in na ustrezen način zavarujemo svoje in življenja drugih.

Posveti mi pozornost. www.avp-rs.si

oktober 2021

29


ROŽNATI OKTOBER

Jesen je v polnem zamahu in spet je tu »rožnati oktober«, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk. Ta je enako kot drugod po svetu tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Pomembno je vedeti, da je rak dojk ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Prav zato je za zmanjševanje umrljivosti izjemno pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje zdravljenje.

Bodi in ostani zdrava! Tia Kemperle V združenju Europa Donna Slovenija, kjer rožnati oktober obeležujejo vsako leto, ob tem izpostavljajo, da številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili 30 – 50 odstotkov primerov vseh rakov. Z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo namreč lahko veliko prispevamo k svojemu zdravju. Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, in na katerega vsake dve leti povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom starosti. Redno mesečno samopregledovanje dojk prav tako pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Za pomoč pri tem pa je na voljo brezplačna mobilna aplikacija Breast Test in prikaz na spletni strani breast-test.com. V združenju poudarjajo, da je skrb

30

oktober 2021

za zdravje izredno pomembna tudi v času epidemije. Po zdaj dostopnih podatkih je bilo v prvem valu epidemije diagnosticiranih manj onkoloških obolenj, prav tako pa so bili na začetku ustavljeni tudi preventivni presejalni programi DORA, ZORA in SVIT. Drugi in tretji val epidemije sta manj vplivala na število novo odkritih primerov raka. Dejstvo pa je, da je manjše število postavljenih diagnoz zaskrbljujoče,

saj to pomeni, da bodo raki odkriti v kasnejših stadijih, s slabšo prognozo in bolj zahtevnim zdravljenjem ter z več poznimi posledicami zdravljenja. Razloge lahko pripišemo različnim dejavnikom, v začetku je bil verjetno prisoten strah pred morebitno okužbo s covidom. Pojavile so se tudi težave z dostopom do osebnega zdravnika oz. izbranega ginekologa. V času dela in šolanja od doma pa se je spremenil tudi naš način življenja, zaradi česar smo imeli manj časa za skrb za svoje zdravje. V združenju ob tem poudarjajo, da v času pandemije nikakor ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, da se je treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave. Če se pojavijo nepojasnjene težave ali odkrijemo novonastale spremembe, je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki nas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno. V Europa DonnaSlovenija pojasnjujejo, da letošnje aktivnosti prav zato potekajo pod sloganom “Bodi in ostani zdrava!”, saj želijo poudariti, da lahko sami veliko nemo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog.


POPOLNO UDOBJE

reklamno sporočilo

Kako poskrbeti za odlično počutje vsako jutro? Tisto, kar potrebujete, je kakovostno spodnje perilo Dedoles. Kombinacija kakovostnega bombaža in izvirnih vzorcev bo zagotovo osvojila vaše srce. vas potegnila v vrtinec barvitih vzorcev. Tudi če obožujete preproste enobarvne kose, ste lahko brez skrbi. Pri Dedolesu mislijo na vse. Poskrbite za odličen videz in si privošči vrhunsko udobje, ki ga zagotavlja spodnje perilo Dedoles.

Spodnje perilo za neskončno udobje Dedoles Eksperimentirajte in kombinirajte živahno spodnje perilo Dedoles glede na svoje razpoloženje. Ali so vam bolj všeč zapeljive brazilske spodnjice, klasične hlačke ali udobne hipster hlačke? Pri Dedolesu ne boste ostali praznih rok, udoben material pa vam bo zagotovil popolno udobje tudi med uporabo tekom celega dne. Zapeljivo in čutno Poudarite svojo ženstvenost z brazilskimi spodnjicami, ki so primerne za občutljivo kožo, in pozabite na neprijetno draženje tekom dneva. Drzne barve in zabavni vzorci bodo poskrbeli za nasmeh na vašem obrazu. Če pa vam je bolj všeč minimalističen videz, pa lahko izbirate med enobarvnimi spodnjicami, ki so prav tako lepe kot tiste z vzorci. Občutek popolnosti Klasične hlačke Dedoles odlikujejo enaki cvetlični vzorci, pisani okraski, skrivnostne konstelacije in živalski motivi. Izdelane so iz najmehkejše

bombažne tkanine, ki je prijazna do kože, zaradi udobnega kroja in edinstvenega občutka pa se bo v spodnje perilo Dedoles zaljubila prav vsaka ženska. Privoščite si popolno udobje Tudi zahtevne stranke, ki udobje postavljate na prvo mesto, boste pri Dedolesu prišle na svoj račun. V bombažnih hipster hlačkah vam bo namreč neskončno udobno, saj bo za to poskrbela kombinacija zračne tkanine in raztegljivega pasu. Samozavestne in čudovite Lahko pa ustvarite tudi ljubek komplet z modrčkom bralette. Ti so izdelani iz 95-odstotnega bombaža, zato jih lahko nosite tekom celega dne brez kančka neudobja, udoben kroj pa zagotavlja popolno svobodo gibanja. Izberite med številnimi izvirnimi motivi in naj vaš čas doma in športne aktivnosti postanejo veliko bolj zabavni. Več izdelkov lahko najdete na: www.dedoles.si oktober 2021

31


AVAN TURA

Mesec oktober je že tradicionalno rezerviran za največjo tekaško prireditev v Sloveniji – Ljubljanski maraton. Tokrat bo prireditev potekala 25. leto zapored. No, pri oznaki »zapored« bomo odmislili leto 2020, ko je maraton zaradi vsem dobro znanih razlogov odpadel. Je pa morda prav zaradi tega tokratni tekaški praznik v naši prestolnici med rekreativnimi in profesionalni tekači še toliko bolj težko pričakovan. V naši reviji tokrat ne bomo opisovali trase ali delili nasvetov, kako se na maraton pripraviti. Naš namen je, da maraton predstavimo kot nekaj zares lepega, nepozabnega – kot pravo avanturo. Prav zato bom opisal svojo izkušnje izpred 14 let, ko sem se na štart te dobrih 42 kilometrov dolge preizkušnje prvič podal tudi sam.

Boleče mišice in širok nasmeh Darjan Lapanje

32

oktober 2021

Tek je zagotovo aktivnost, ki jo strokovnjaki priporočajo in ima blagodejne vplive na naše zdravje (kot domala vsaka telesna aktivnost). Seveda je priporočljiva zmernost, mnenja o tem, ali je tek na tako dolge razdalje sploh priporočljiv, pa niti znotraj stroke niso enotna. A iz svoje izkušnje lahko povem, da je bil prvi maraton, ki sem ga pretekel, ena od lepših izkušenj v mojem življenju. Želja, da to storim, je v meni tlela dlje časa, čeprav sem se zavedal, da več kot 21 kilometrov v enem kosu sploh še nikoli prej nisem pretekel. Odločitev za ta korak je na koncu padla nenadoma. Ni šlo za to, da postavim dober ali vrhunski čas. V tistem trenutku se mi je zdelo pomembno le to, da v prvi vrsti sebi dokažem, da je neko »veliko stvar« mogoče uresničiti, če je le prisotne dovolj volje in poguma. Kar nekaj truda je bilo vloženega v priprave, a sama kondicija za tek v tistem času ni bila vprašljiva. Bolj sem se spraševal o tem, ali je moja glava dovolj močna, da me ponese preko 42 kilometrov po ulicah naše lepe prestolnica. Evforija na štartu Tekači se navadno delijo na dve skupini – na tiste, ki jim množične prireditve in evforija odgovarjajo, in na tiste, ki raje tečejo sami, v tišini. Sam sem zagotovo med prvimi in lahko rečem, da je vzdušje, ki ga organizatorji in udeleženci množičnih tekaških prireditev vselej uspejo pričarati, tista pika na i, ki morda uspe celo nadomestiti manko v tekaških pripravah. Evforijo, ki nepregledno množico tekačev zajame ob poku štartne pištole, je težko opisati. Obilica pozitivnih občutij, ki se zlijejo v tisti trenutek, te enostavno ponese preko prvih kilometrov in niti ne razmišljaš o vsem, kar je še pred teboj.


A vsega lepega je prej ali slej konec. Pri meni se je to zgodilo že tam nekje okoli 10. kilometra, ko sem na tabli ob progi prebral: do cilja še 32 km. Množica tekačev se je že povsem razredčila, obilo jih je bilo pred mano, obilo za mano… Začel sem se spraševati, če bom sploh zmogel, pa tudi zakaj mi je tega sploh treba, če pa bi nedeljsko dopoldne lahko preživljal doma, na kavču ob gledanju televizije… Tako razmišljanje prej ali slej prekinejo navijači ob progi, ko pa med njimi zagledaš še kak poznan obraz, ki te pokliče poimensko in te glasno bodri, pozabiš na vse slabo in znova ujameš bistveno hitrejši korak. Poleg tega je spremljevalni program ob progi je v Ljubljani zares pester in kot bi mignil se zaveš, da si po uri in pol teka spet zavil proti centru mesta. Ker je proga za polmaraton in maraton ob mojem »prvencu« potekala še po isti pro-

gi, je zame to pomenilo, da sem uspešno pretekel prvo polovico. Sam proti vsem A navdušenje je hitro minilo in sledil je (vsaj zame) šok. Za ogromno večino tekačev (polmaratoncev) je 21 pretečenih kilometrov namreč pomenilo konec in so zavili proti cilju. Zame pa je to pomenilo, da čisto sam vstopam v nov 21-kilometrski krog. Evforije ni bilo več, navijačev prav tako ne. Zdelo se je, kot da sem na tej misiji povsem sam. A nekako sem se zbral in nadaljeval. Dohiteval sem nekatere obnemogle tekače, drugi so prehitevali mene… Vedel sem, da bodo moje noge zdržale, če le ne bo popustila glava. In prav v tistem trenutku se je moja odločnost še okrepila in zame ni bilo več predaje. Sledilo je dolgih in vse počasnejših 20 km, naposled pa sem le dočakal oznako za zadnji kilometer. Bil

sem prežet z utrujenostjo, ponosom, veseljem, zadovoljstvom… Težko je pravzaprav opisati. V zadnjih 100 metrih sem celo uspel zbrati moči in se pognati v silovit šprint in »v slogu« prečkati ciljno črto. Verjetno se sprašujete, kaj sem imel od tega. Lahko povem, da je bil čas slab, a prepričan sem, da sem bil v tistem trenutku srečnejši in bolj izpolnjen kot eden izmed temnopoltih tekačev, ki je ciljno črto prečkal prvi. Dokazal sem si točno tisto, kar je bil moj glavni namen. Lahko celo rečem, da mi je maraton dal posebno lekcijo, ki je nikoli ne bom pozabil. Izkušnja je bila tako močna, da sem vajo ponovil še šestkrat. Že sedaj pa se veselim leta 2022, ko se bom po nekajletnem premoru na zadnji oktobrski vikend znova podal v Ljubljano. Vredno je.

Varno in zdravo na

51. SEJEM NARAVA– ZDRAVJE v skladu z navodili NIJZ

20.−23. OKTOBER 2021 GOSPODARSKO RAZSTAVIŠČE www.narava-zdravje.si

oktober 2021

33


CeloVit

vitamini, minerali in Q10

normalno delovanje imunskega sistema zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti normalno delovanje mišic Prašek za pripravo napitka z okusom pomaranče in limete. Vitamini C, B6 in B12 prispevajo k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, skupaj z vitaminom A pa imajo tudi vlogo pri delovanju imunskega sistema. Magnezij prispeva k delovanju mišic in ravnotežju elektrolitov. CeloVit vsebuje tudi vitamin E, folno kislino, niacin, pantotensko kislino, riboflavin, tiamin, cink, selen, krom in koencim Q10. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. oktober 2021prodajalnah LL Viva in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si 34Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih


ModriFON OKTOBRA POVEZANI

V OSVEŠČANJU PINK RIBBON

PINK RIBBON

Samsung

Samsung

36 X

36 X

Galaxy A03s

3

€ / MESEC

01

*

ali 10836 €*

Galaxy A52s 5G

7

€ / MESEC 76

*

ali 27936 €*

Telekom Slovenije in Samsung od nakupa izbranih mobitelov Modri Fon Pink Ribbon prispevata 10.000 EUR donacije za Združenje Europa Donna Slovenija.* www.telekom.si *Akcijska cena velja ob sklenitvi oz. podaljšanju mobilnega naročniškega razmerja s paketom Naj C (z vezavo za 12 mesecev) z obročnim plačilom kupnine za napravo v 36 zaporednih mesečnih obrokih (v znesku 3,01 EUR za Samsung Galaxy A03s, skupaj 108,36 EUR oz. v znesku 7,76 EUR za Samsung Galaxy A52s 5G, skupaj 279,36 EUR), ki se obračunajo prek mesečnega računa. Velja za vse, ki nimajo veljavnega Aneksa št. 20/2013 (z vezavo naročniškega razmerja za 12 ali 24 mesecev) in izpolnjujejo ostale pogoje akcijskega nakupa naprav. Ponudba velja do odprodaje zalog. Cene so v EUR z DDV. Slike so simbolične. Telekom Slovenije, d.d., si pridržuje pravico do sprememb cen in pogojev. Brezplačna aplikacija Breast Test je na voljo za pametne mobitele, tudi za mobitela Samsung Galaxy A03s in Samsung Galaxy A52s 5G z operacijskim sistemom Android. Naložite si jo prek spletne trgovine Google Play. Prenos podatkov, potreben za prenos aplikacije in uporabo, se zaračunava po veljavnem ceniku izbranega operaterja. Za več informacij o ponudbi, akcijskem nakupu naprav, obročnem plačilu in možnosti vezave za 12 oz. 24 mesecev obiščite www.telekom.si, Telekomov center, pooblaščeno prodajno mesto ali pokličite 080 8000. Telekom Slovenije, d.d., Ljubljana oktober 2021

35


VILINSKI SIMBOLI

Energija je vse in vse je energija. Tudi zvok, tako kot toplota, gibanje in svetloba. Obkroženi smo z zvokom, ki nastaja z gibanjem stvari v okolju. Ustvarjata ga narava in človek s svojo dejavnostjo. Zvok moramo najprej zaznati - slišati, da bi mogli razumeti njegovo sporočilo in mu dati pomen.

Naučite se poslušati

Imejte se radi in bodite svetu darilo.

Maya Peron

Človek zaznava zvok v glavnem s svojim izredno občutljivim čutilom - sluhom, toda kljub njegovi preciznosti ne more zaznati vseh zvokov v okolju. V zmožnosti slušnega zaznavanja višjih ali nižjih tonov nas prekašajo številne kopenske in vodne živali (delfini, sloni in seveda psi in mačke...). Kot je zapisala dr. Leopoldina Plug Pregelj, je sluh prvi in temeljni pogoj za poslušanje sveta in sporazumevanje med ljudmi. Čeprav se otrok rodi z že razvitim sluhom (npr. novorojenček prepozna glas matere med glasovi drugih ljudi) in posluša, se fiziološki razvoj sluha zaključi šele v adolescenci (npr. šele najstniki zmorejo kontrolirati poslušanje v hrupu). Razvoj poslušanja, tj. razumevanja in osmišljanja zvoka, pa je možen vse do pozne starosti oziroma dokler normalno fiziološko delujejo slušni organi. Zvoki imajo blagodejen učinek na človeka, pa tudi na živali in rastline. Poslušanje uvrščamo med temeljne človekove potrebe. Poslušamo, da se naučimo govoriti, brati in pisati; poslušamo, da spoznamo svet okoli sebe;

36

oktober 2021

poslušamo, da sogovorce razbremenimo težav; poslušamo, da spoznamo sami sebe in svoje moči; poslušamo, da ustvarjamo čustveno bližino in priznamo druge ljudi, pa še veliko bi lahko našteli. Ko govorimo o zvokih in sluhu, ne moremo mimo jasnoslišnosti, kar pomeni »jasno slišanje«. Osebe, ki imajo to sposobnost ali jo razvijejo, dobivajo sporočila tako, da jih slišijo kot zvok, besede ali kot vrinjene misli. Pogosto govorijo o določenih občutkih okoli ušes. Nekateri lahko celo čutijo z ušesi in so zelo občutljivi na različne zvoke. Motijo jih glasnost, določene frekvence glasu ali glasbe in določen ropot. Jasnoslišnost pride do izraza takrat, ko med pogovorom slišite nekaj posebnega, nekaj, česar sogovornik sploh ni izrekel. Obenem lahko slišite zvoke, ki jih v tistem trenutku enostavno ne morete slišati.  Ti zvoki v vas vzbudijo močno reakcijo, ki vas prebudi in vam sporoči tisto, kar morate vedeti. Jasnoslišne osebe rade živijo v tihih okoljih, v naravi, rade prebijejo veliko časa v tišini. Izogibajo se hrupnim mestom

HELAN ŠILA Poslušnost in množicam. Moti jih nenehno prižgana televizija ali radijski sprejemnik. Če želite to sposobnost bolje razviti, si lahko pomagate s preprosto vajo zaprete oči in se osredotočite na različne glasove in zvoke okoli sebe. Nato v mislih postopno odstranite vsakega od njih, dokler ne dosežete popolne tišine, ki leži pod vsemi zvoki. Ko to dosežete, prisluhnite utripu svojega srca in dihanju v pljučih. Verjetno bo potrebno nekaj vaje, morda pa vam bo šlo zlahka in hitro, kar pomeni, da je vaša jasnoslišnost že dobro razvita. Odlično je, če glasbo in zvoke uporabljate kot terapijo, imejte pa v mislih, da je včasih najlepše in najbolj priporočljivo poslušati tišino. Pa nikar ne pozabite, da ni dovolj zgolj poslušati, ampak je treba tudi slišati (kar velja predvsem za odnose med ljudmi), predvsem pa, da je najpomembnejše poslušati samega sebe. Energijsko podporo vam bo ponudil Vilinski simbol Helan Shila (poslušanje in jasnoslušnost). – vse boste

našli v slovarju na spletni strani www. vilinskiSimboli.si. Imejte se radi.


Hitro do pregleda, diagnoze, posega in fizioterapije.

Specialisti+

oktober 2021

37


HRANA IN ZVOK

Večkrat radi rečemo, da jemo najprej z očmi. S tem navadno želimo povedati, da mora hrana, ki jo bomo zaužili, izgledati privlačno, saj tisto, kar vidimo, naši možgani procesirajo najprej, še pred samim vonjem in okusom. Nemalokrat nas izgled jedi uspe celo pretentati in nas prepričati, da poskusimo jed, ki nas morda s samim vonjem in okusom kasneje sploh ne prepriča. Verjetno pa niste nikoli pomislili na to, da je zelo pomemben tudi zvok posamezne jedi.

Hrano tudi poslušamo Darjan Lapanje Ste se kdaj vprašali, kako na naše zaznavanje hrane vpliva njen zvok? No, če se niste, so to za vas opravili znanstveniki. Prišli so do precej logičnih, a hkrati tudi presenetljivih zaključkov, o

38

oktober 2021

katerih navadno sploh ne razmišljamo. Raziskave so namreč potrdile, da ima zvok, ki nastane ob grizljanju hrustljavega čipsa, ko ugriznemo v sveže in sočno jabolko, ali pa ko odpremo plas-

tenko priljubljene pijače, izjemno velik vpliv na našo podzavestno oceno, kako okusna bo hrana oziroma pijača. Zvok, ki nastaja med jedjo priljubljene hrane, je neposredno povezan z njeno teksturo, vse to pa nakazuje na dejstvo, da ima zvok pri dojemanju okusa hrane povsem enakovredno vlogo kot dražljaji, ki jih prejemamo preko ostalih čutil – torej videz, vonj in okus. Verjetno vsi poznate zvok, ki nastane ob ugrizu v sveže jabolko. Če tega zvoka ni, je to pravzaprav pokazatelj, da jabolko ni takšno, kot smo si morda predstavljali glede na njegov videz. Četudi je sočno, to pomeni, da ni sveže, s tem pa podzavestno ocenimo, da je manj okusno. Podobno je pri kruhu. Verjetno ga ni junaka, ki si med jedjo kruha ne bi želel slišati tistega značilnega hrustanja njegove skorjice. Hrustljavost skorjice na sam okus in vonj kruha nima neposrednega vpliva, je pa zvok, ki ga hrustanje oddaja povezan s teksturo in prav ta zvok nam med drugim da vedeti, da živilo je oz. ni tako, kot smo si želeli. Podobno je tudi pri pijačah. Strokovnjaki so dokazali, da imajo ljudje raje pijače, pri katerih je značilni zvok, ki nastane ob odpiranju njihove embalaže, intenzivnejši. Seveda pa je potrebno vedeti, da se vsega navedenega zelo dobro zaveda tudi prehranska industrija, ki temu namenja čedalje več pozornosti, sploh ko gre za hrustljave slane prigrizke ali za sladke gazirane pijače. Nič ni torej narobe, če taki hrani sem ter tja »prisluhnete« in se pustite zapeljati njenim zvokom. Pazite le, da to ne postane preveč pogosta razvada, saj utegne precej slabo vplivati na vaše zdravje. Lahko pa se enostavno prepustite zvoku grizljanja svežega korenčka, sočnega jabolka, sveže zelene ali nenazadnje doma pečenega polnozrnatega kruha. Zvoka teh živil ne bodo vesela le vaša ušesa, pač pa vaš celoten organizem.


Vir dobrega navdiha Izjemen izbor okusnih sendvičev za vse, ki ljubijo zdravo, lahko in osvežujočo malico. Zbirajte sendviče na Petrol klub kartici. Prvi sendvič smo vam že zapisali. Vsak 7. sendvič bo vaš brezplačno.

Akcijska ponudba velja za člane Petrol kluba od 1. 9. do 31. 12. 2021. Unovčljivost ugodnosti do 31. 1. 2022 oz. do razprodaje zalog na prodajnih mestih Petrol s tovrstno ponudbo. Akcijska ponudba velja za vse sendviče iz naše bogate in okusne ponudbe.

www.petrol.si/sendvici

oktober 2021

39


INFRAZVOK

Okolje, v katerem bivamo, je polno najrazličnejših zvokov. Kot smo izvedeli že v enem od člankov na prvih straneh revije, določene zvoke slišimo, spet drugih (pri nižjih ali višjih frekvencah) naše telo ne zazna neposredno. Zagotovo pa ni potrebno posebej poudarjati, da je sodobno življenje, zlasti v mestih, zasičeno z najrazličnejšimi vrstami hrupa, ki se ga privadimo bolj ali manj. Čas po šoli ali službi je torej tisti del dneva, ko v zavetju svojega doma potrebujemo »oddih« od hrupa, da si naši možgani in celotno telo lahko odpočijejo. A vendar tudi doma ne gre vedno vse po načrtu.

Preglasna tišina Tia Kemperle Dejstvo je, da si po napornem dnevu včasih doma enostavno zaželimo tišine. Pri tem nas lahko zmoti že nekaj tako vsakdanjega, kot je zvok pralnega stroja, šum

40

oktober 2021

elektronskih naprav, celo glasba, ki nam je sicer všeč… Zmotijo pa nas lahko tudi zvoki, ki jih sicer sploh ne slišimo. Dokazano je namreč, da imajo

nizke frekvence, ki so izven našega slušnega območja, povsem fiziološki vpliv na ljudi. Gre za frekvence, ki jih najpogosteje povzročajo stroji oz. naprave, ki vibracij ne oddajajo neposredno, ampak preko trdnih teles. Tovrsten hrup, ki ga pravzaprav zavestno sploh ne ločimo od tišine, lahko izrazito negativno vpliva na naše počutje, povzroča glavobole, utrujenost, zmanjšuje našo koncentracijo in moti celo spanje. Tišina, ki je preglasna Pravzaprav govorimo o tako imenovanem infrazvoku, ki označuje valovanje s frekvenco, nižjo od 15 Hz. A kako lahko tak zvok vpliva na nas, če pa ga sploh ne slišimo? Gre za počasna mehanska nihanja, ki jih infrazvok vsiljuje telesu, občutimo pa jih predvsem v želodcu in prsnem košu, tudi kot strah oz. občutek tesnobe. Glavobol se pojavi ob večji jakosti, premočan infrazvok pa lahko povzroči celo notranje krvavitve. Koristen za živali Infrazvok med drugim nastaja ob nevihtah, pri potresih, plazovih, eksplozijah in pri delovanju težkih strojev, ker pa se v zraku slabo absorbira, se lahko prenaša na dolge razdalje, tudi več sto kilometrov. Zaznavajo ga nekatere živali, kar je zanje ključnega pomena. Bližajočo nevarnost (nevihto, plaz…) namreč prav zaradi infrazvoka lahko do časa prepoznajo in se še pravočasno umaknejo na varno. Ljudje te sreče nimamo in Prav lahko se torej zgodi, da si boste doma želeli odpočiti od hrupa, a boste zaradi različnih naprav in dejavnikov znotraj in zunaj vašega stanovanja izpostavljeni »tišini«, ki vas bo še bolj utrudila in poslabšala vaše počutje.


Klimatske naprave

(ogrevanje, hlajenje)

Toplotne črpalke

Prezračevalne naprave

Čistilci zraka

UR A DN I D IS TR I B UTE R Ream d.o.o., pooblaščeni in uradni distributer za Slovenijo

KLIMATSKE NAPRAVE IN TOPLOTNE ČRPALKE

info@ream.si

oktober 2021

www.ream.si

41 Pod hrasti 29, PC Komenda


VODNI FILTRI

reklamno sporočilo

Brez vode ne more živeti nobeno živo bitje, ne človek, ne žival, ne rastlina. Voda je nujna za obstoj živih organizmov. Ljudje jo vnašamo v telo s hrano in pijačo. Zato je zelo pomembno, kakšno vodo vnašamo.

Pijte najboljšo vodo! Zdravo življenje se začne s kristalno čisto pitno vodo Henrik Homšak Zaužitje zadostne količine čiste vode je ključnega pomena za dobro zdravje in vitalnost. Glede na to, da smo v zadnjih desetletjih spustili v okolje več kot 100.000 različnih onesnaževalcev, ki naposled vselej končajo v vodi, je precej na mestu vprašanje, kakšno vodo pravzaprav pijemo. Voda je namreč univerzalno topilo, ki na svoji naravni poti kroženja raztaplja številne snovi s katerimi pride v stik. Tako se pri prehodu skozi zemeljske plasti onesnaži z različnimi zdravju škodljivimi snovmi. Temu pritrjujejo analize voda, ki kažejo, da domala vsa pitna voda poleg

42

oktober 2021

drobnih delcev vsebuje še klor, rakotvorne trihalometane (THM), ostanke zdravil, hormone, pesticide, nitrate in težke kovine. Vodo v glavnem ocenjujemo po njenih organoleptičnih lastnostih, kot so videz, okus in vonj. Najpogosteje nas moti in draži strupeni klor, ki se dodaja vodi za potrebe dezinfekcije. Rakotvornih trihalometanov (THM), ki nastanejo v reakciji klora z organskimi snovmi in so vedno prisotne v vodi, pa naša čutila žal ne zaznajo. Prav tako naša čutila ne zaznajo širokega spektra za zdravje škodljivih snovi, ki jih najdemo v vodi.

Poleg tega je marsikje tudi vodovodno omrežje zastarelo in dotrajano, zaradi česar pogosto prihaja še do nenadzorovanih okužb in onesnaženj vode. Če v obzir vzamemo vse navedeno, tako ni več samoumevno, da nam iz pipe priteče čista pitna voda. Vse navedene onesnaževalce iz vode odstrani podpultni Vodni filter AquaMetix® 2 mcr, ki za manj kot en cent na liter zagotavlja kristalno čisto vodo, boljšo od najboljše izvirske vode. V ohišju filtra je nameščen učinkovit in certificiran filtrirni vložek z aktivnim ogljem (Carbon Block) + Zeolit AquaMetix® 2 mcr, 9 ¾" NSF priznanega ameriškega proizvajalca Ceramic Filters Company. Filter vsebuje dve vrsti aktivnega oglja in zeolit, iz vode pa odstrani klor, kloramin, fluoride, amonijak, slab vonj in okus, rakotvorne trihalometane (THM), ostanke zdravil, hormone, hormonske motilce, pesticide, nitrate, azbest, ciste, in težke kovine (svinec, živo srebro, kadmij, nikelj, krom, aluminij, baker, cink, arzen itd.). Obenem Izboljša tudi okus vode. Vodni filter AquaMetix® 2 mcr, podpultni, se montira pod pomivalno korito. Montaža je enostavna. Priloženo je navodilo in ves potreben montažni material. Filtrirana hladna voda se toči na obstoječi pipi pomivalnega korita. Zaradi majhnih dimenzij se lahko montira tudi na prostorsko omejenih mestih. Nudimo strokovno montažo.


oktober 2021

43


VRTIČKARSKI KOTIČEK

V minulih dneh smo že občutili tisto pravo, deževno in tudi nekoliko bolj hladno jesen. A kljub temu zapriseženi vrtičkarji orodja še niso pospravili v lope, saj se tudi v mesecu oktobru na naših vrtovih še precej dogaja. V tokratnem prispevku bomo preverili, katere vrtnine sadimo in tudi sejemo v tem času.

Čas je za zadnje sajenje Darjan Lapanje Oktober je idealen čas, da na gredice posadimo čebulček, ki ga bomo lahko spomladi pobirali kot mlado čebulo, če pa jo bomo pustili do poletja, pa jo bomo lahko

pobirali tudi kot končni pridelek. Pri sajenju čebulčka je potrebno paziti le na to, da na gredici pred tem niso rasli por, šalotka, drobnjak, česen ali metuljnice – te ras-

tline kot predkulture čebuli niso primerne. Od sredine oktobra dalje sadimo tudi česen. Pri tem smo pozorni, da posadimo predvsem debele zunanje stroke, saj bomo s tem imeli mnogo več možnosti za bogat in zdrav pridelek. Oktober je obenem tudi še nekako zadnji termin v letu, ko še lahko posejemo špinačo in zimsko solato, seveda pa bo pridelek v veliki meri odvisen od tega, kako hitro bo zima pokazala svoje zobe. Seveda pa na svojih vrtovih nikar ne pozabite pobrati še zadnjih pridelkov – nenazadnje je to plod vašega truda. Dejstvo je, da se vrtičkarska sezona počasi, a zanesljivo bliža koncu, a vendar nekaj opravil še čaka na nas. Seveda pa bomo več o tem spregovorili v prihodnji številki naše revije. Do takrat pa lep vrtičkarski pozdrav.

Katalog Jesenski utrinki 2021 vas čaka na vseh vrtnarijah GIZ-Profesionalna vrtnarska družba.

•Jesenski trendi v vrtnarstvu •Zasaditve, nasveti, ideje

www.pvd.si Q 031 614 718

Obiščite nas tudi na Facebooku!

44

•Vitamini z vrta

Vrtnarji s srcem in profesionalnim pristopom!

oktober 2021

•Izdelajmo svoj venček •Jesenske lepotice


BI MAG magnezijeva pršila,  gel in kopeli  magnezij v svoji najčistejši obliki Izdelki 100% NARAVNEGA IZVORA Nanos preko kože (pršenje, vtiranje ali kopel) Visok izkoristek brez obremenjevanja prebavil 15 min. absorpcija - hitro delovanje Brez neželenih stranskih učinkov na prebavo Direkten nanos na mesto porabe za takojšnji lokalni učinek

Pršilo BI MAG Original najčistejši naravni magnezij v boju proti:

krčem glavobolu migreni nespečnosti stresu kalcinacijam utrujenosti

Pršilo BI MAG Active moč magnezija in naravnih zeliščnih učinkovin

proti utrujenim nogam ob pojavu krčev pri okorelih sklepih prijetno hladi za regeneracijo po naporih poživlja cirkulacijo pri bolečinah v mišicah pri udarninah

45 2021 Poiščite v prodajalnah SANOLABOR in bolje založenih lekarnah. Večoktober informacija na WWW.BI-MAG.NET proizvaja- polni: El studio d.o.o., Ljubljana, E: info el-studio.si, T: 041/790078


KRVODAJALSKE AKCIJE - OKTOBER

brezplačna objava

Spoštovani krvodajalke in krvodajalci, prosimo vas, da pokličete na telefonsko številko, ki ste jo prejeli v vabilu ali SMS sporočilu, ali na vam najbližji transfuzijski center, da se dogovorite o dnevu in uri prihoda.

Rdeči križ Slovenije vas vljudno vabi, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij v mesecu OKTOBRU 2021. Pokličete lahko vsak dan med 7. in 15. uro Slovenska Bistrica – v PGD Slovenska Bistrica, 7.30–11.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Logatec – v športni dvorani, 7.00-13.00 ŠOUM Maribor – v Medicinski fakulteti, 8.00-13.00,8.00-13.00 ŠOU Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino, 7.00-15.00 Zagorje – v kulturnem centru Delavski dom, 7.00-13.00, 7.00-13.00 Vitanje – v Noordung centru, 7.00-11.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Sv. Trojica – v prostorih Rdečega križa Sv. Trojica, 7.00-10.00 Zreče – v Hotelu Dobrava, 7.00-13.00 Slovenske Konjice – v dvorani Konjičanka, 7.00-13.00, 7.00-13.00 Jurovski dol – v Osnovni šoli Jurovski Dol, 7.30-10.30 Rimske Toplice – v Osnovni šoli, 7.00-10.00 Kamnik – v Domu kulture Kamnik, 7.00-13.00, 7.00-13.00 Radenci – v družbenem domu, 7.30-12.00 Grosuplje – v kulturnem domu, 7.30-13.00

1.10. 1.10. 4.10. 4.10., 5.10. 5.10. 6.10., 7.10. 7.10. 8.10. 8.10. 11.10. 12.10., 13.10. 13.10. 14.10. 14.10., 15.10. 15.10. 18.10.

Dobrepolje – v Jakličevem domu na Vidmu, 8.00-12.00 Šentvid pri Stični – v dvorani župnišča, 8.00-12.00 Vuzenica – v Gasilskem domu Vuzenica, 7.30-12.00 Ivančna Gorica – v Srednji šoli Josip Jurčič, 7.00-13.00 Prebold – v Hotelu Prebold, 7.00-10.00 Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Cerkvenjak – v prostorih PGD Cerkvenjak, 7.30-12.00 Škofja Loka – v Š. c. Škofja. loka, 7.00-13.00, 7.00-13.00, 7.00-13.00, Radlje ob Dravi – v Hostlu Marenberg, 7.00-10.00 Stražišče – v dvorani Prošport Stražišče, 7.00-13.00 Kozje – v večnamenski dvorani, 7.00-10.00 Črnomelj – v Osnovni šoli Mirja Jarca, 7.00-13.00 Poljčane – v Osnovni šoli, 7.00-13.00

19.10. 20.10. 20.10. 21.10. 21.10. 22.10. 22.10. 25.10., 26.10., 27.10. 27.10. 28.10. 28.10. 29.10. 29.10.

Opomba: Kri lahko darujete tudi izven terenskih krvodajalskih akcij, v okviru urnika delovanja

Več informacij na www.bogastvozdravja.si/koledar-dogodkov Preverite stanje zalog krvi na www.daruj-kri.si.

transfuzijske službe. Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino Ljubljana, Šlajmerjeva 6. T: 051/389 270, 051/671 147 ali 030/716 796, in se dogovorite o uri prihoda.

Posebna ponudba! Revijo Bogastvo zdravja lahko na dom prejemate za samo 16 EUR. Za člane TUŠ kluba samo 11 EUR! Želite informacije in novosti s področja zdravega načina življenja prejemati mesečno na vaš naslov? Izpolnite spodnjo naročilnico in revija Bogastvo zdravja vas bo takoj po izidu pričakala v vašem nabiralniku za SAMO 16 EUR NA LETO. PO IZVEDENEM NAKAZILU VAM BOMO POSLALI AKTUALNO ŠTEVILKO REVIJE. Naročnino bomo po preteku avtomatsko obnovili za naslednje obdobje, razen v primeru pisnega preklica najmanj mesec pred potekom naročnine. Naročilnica zavezuje tako izdajatelja kot naročnika. Poštnino za tujino zaračunavamo posebej.

Ime in priimek* Številka Tuš klub kartice** Ulica in hišna številka* Pošta in poštna številka* Telefon*

El. naslov*

Datum*

Podpis*

*Vpis podatkov je obvezen

S podpisom potrjujem članstvo in veljavnost podatkov

**Vpis tega podatka je obvezen, če želite uveljaviti akcijsko ceno naročnine

Podatki za plačilo: Tridea, d. o. o., Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi, TRR: SI56 0233 8025 5035 985, sklic: 00 18-2001, znesek: 16 EUR S podpisom dovoljujem, da Tridea d.o.o. posredovane osebne podatke vzpostavi, obdeluje, vodi, vzdržuje, upravlja, uporablja in shranjuje za potrebe izpolnjevanja naročniškega razmerja in članske službe, skladno z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Navedene osebne podatke lahko Tridea d.o.o hrani in obdeluje do pisnega preklica  privolitve naročnika/plačnika. Na podlagi veljavnega zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, lahko posameznik kadarkoli zahteva popravek ali izbris podatkov, in sicer pisno na naslov: Tridea d.o.o, Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi. Naročniku/plačniku pripadajo vse pravice v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov ter v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov.

46

oktober 2021


Skrivnost najine vitalnosti je v ljubezni ... ... do narave

Naraven

100%

izdelek

Ekoloski sirup rdece pese v

v

Bogat vir cvetnega prahu Vir kakovostnih beljakovin in esencialnih aminokislin Pridobljeno z ekološkim čebelarjenjem

Ekoloski med oplemeniten s cvetnim prahom v

Prispeva k delovanju imunskega sistema Povečuje absorpcijo železa v kri Zmanjšuje utrujenost

V lekarnah, trgovinah Sanolabor in trgovinah z zdravo prehrano po vsej Sloveniji. 041 254 987 | info@endovital.com | www.endovital.com


Profile for Revija Bogastvo zdravja

BOGASTVO ZDRAVJA Oktober 2021  

Monthly magazine for helthier life

BOGASTVO ZDRAVJA Oktober 2021  

Monthly magazine for helthier life

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded