PROGRAMA Llum de Llull 2021

Page 1

3 jornaDA

LLUM DE LLULL La biblioteca familiar de Gabriel Ferrater i els llibres infantils dels anys 1920-1939

3 jornaDA

L LES FLEURS DU MA

FOLCH I TORRES

26 i 27 DE NOVEMBRE DE 2021

26 i 27 DE NOVEMBRE DE 2021

La biblioteca familiar de Gabriel Ferrater i els llibres infantils dels anys 1920-1939 L’any 2017 es va fer la primera convocatòria «A la Llum de Llull» que té l’objectiu de fer valer el patrimoni bibliogràfic infantil català des de Ramon Llull fins als nostres dies. L’edició d’enguany aprofita que estem a les portes de celebrar el centenari del naixement a Reus de Gabriel Ferrater per fabular sobre la biblioteca familiar del poeta, on ell va aprendre a llegir. D’una banda i de bracet amb la Fundació Folch i Torres, ens fixem en la riquesa del període 1920-1939 per descobrir-ne la pervivència i singularitat en la literatura infantil actual. D’altra banda, aprofundirem una mica més en el període de creixement i formació del poeta com a lector.


La biblioteca familiar de Gabriel Ferrater i els llibres infantils dels anys 1920-1939

Actes previs Del 22 de novembre al 15 de desembre Exposició «Goita, els pastorets!», de la Fundació Roda, a la Sala Infantil de la Biblioteca Central Xavier Amorós.

Del 22 de novembre al 10 de desembre Mostra bibliogràfica dels anys 1920-1939 dels fons de les Biblioteques Municipals de Reus, de la Fundació Folch i Torres i de la Fundació Marta Mata.

Dimecres 24 de novembre A les 17.30 h, Contes a cau d’orella: «El llibre de les bèsties de Ramon Llull» a càrrec de Judit Robert.

Divendres 26 de novembre

JORNADA LLUM DE LLULL

10.30 h Obertura de la jornada A càrrec de Daniel Recasens, regidor de Cultura, Educació i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus. 10.40 h Conferència inaugural: L’edició catalana dels anys 20 i 30

del segle XX: dues dècades d’expansió

A càrrec de Manuel Llanas, professor emèrit de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de Vic.

Pausa cafè 12.00 h Presentació de la Fundació Folch i Torres A càrrec de Jordi Folch i Pons, director de la Fundació. 13.00 h Patufetisme i Noucentisme, eixos culturals catalans d'una dècada A càrrec de Teresa Duran, escriptora, il·lustradora i experta en llibre infantil. Presentació a càrrec de Marta Roig, secretària del ClijCAT. 17.30 h Astronautes del Curiosity. Les revistes infantils en català,

escola de nous lectors

A càrrec de Germà Capdevila, president de l’APPEC. 18.30 h «La biblioteca de la família Ferraté i les lectures del Gabriel» A càrrec del Dr. Ramon Gomis, autor del llibre El Gabriel Ferrater de Reus. Presentació a càrrec de Montserrat de Anciola, cap de la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus.

DISSABTE 27 de novembre

Dia de Ramon Llull

12.00 h «Els Pastorets avui» A càrrec de Xavier Grasset. Trobada de fúries de l’infern i altres personatges dels Pastorets. Tast de neules 18.00 h «El somni de Gabriel Ferrater» Rol en viu a càrrec de l’Associació Rol i Jocs de Reus.

INSCRIPCIONS Inscripcions al web biblioteques.reus.cat