Chroom & Roest #06

Page 1

&

HET LEDENBLAD VOOR DE ECHTE OLDTIMERLIEFHEBBER

#06 - september 2018 www.retrocarclub.be

MILLE MIGLIA 2018 p 22

5E RONDRIT BY RCC

OP BEZOEK BIJ EEN ICOON

DE 10

p 10

p 16

p 26

RCC Blad #06.indd 1

22/08/18 14:38


De snelste weg naar de klassevolle handelszaken uit uw regio. News & Events.

2 Adverteren? Mail naar sales@topluxe.be of bel het gratis nr 0800 16 100

RCC Blad #06.indd 2

22/08/18 14:38


4

EDITO

5

RCC KALENDER

7

WAAR NAARTOE?

8

5E RONDRIT BY RETRO CAR CLUB

22

10

4 LEDEN, HUN WAGEN EN 10 VRAGEN

MILLE MIGLIA 2018

16

PUBLIREPORTAGE: OP BEZOEK BIJ MARREYT-CLASSICS

22

MILLE MIGLIA 2018

26

10 BETAALBARE COLLECTIEAUTO’S MET GROEIPOTENTIEEL.

16 MARREYT CLASSICS

28

DE AUTO WAAR NIEMAND VAN HOUDT

CHROOM&ROEST is een ledenblad van de vzw Retro Car Club en verschijnt twee keer per jaar. V.U.: vzw Retro Car Club, Stichelen 33A, 9450 Denderhoutem REDACTIERAAD: vzw Retro Car Club TEKSTEN: Michiel Fleerackers / Jurgen Paridaens / Peter Kiekens FOTO’S: Tim De Schepper / Stefaan De Vos REALISATIE: Advertime BVBA, www.advertime.be

3

RCC Blad #06.indd 3

22/08/18 14:38


EDITO CHROOM&ROEST

TOPJAAR VOOR ONZE CLUB.

B

ijzonder tevreden kijken we terug op wederom een fantastisch oldtimer jaar. Niet alleen was onze 5e oldtimer rondrit de beste editie ooit, het was ook de warmste. Met een aankomst te Ninove bij Haute Voiture waar tevens ook een opendeurdag was. Enkele honderden wagens die niet deelnamen kwamen in de late namiddag ook afgezakt ter hoogte van de voormalige Sunco. Iets waar de eigenaar Yves Lafosse nooit had van kunnen dromen. Verder hadden we de kans om bij een oldtimericoon langs te gaan voor onze 2e publireportage. Niemand minder dan Mr. Bernard Marreyt was bereid ons te ontvangen en te vertellen over z’n passie voor klassieke wagens. Onze RCC journalisten en huisfotograaf zakten maar al te graag af naar de Victor Bocquéstraat 15 te Aalst waar de showroom van Marreyt Classics gelegen is.

InterClassics Brussel Wie dacht dat we na onze C&C onze oldtimer stallen om deze in het voorjaar terug buiten te halen is mis. We zijn sinds een paar maand ook bezig aan onze 1e expostand op de veel bezochte InterClassics te Brussel. Wie de beurs kent of deze in Maastricht weet dat dit een allegaartje is van petrolheads en oldtimerfreaks die zich kunnen vergapen aan de mooiste klassiekers. BFOV heeft ieder jaar ook een paleis voor clubs en daar zijn we ook te bewonderen. Dus kom gerust eens langs op onze RCC stand in Paleis 7.

een selectie klassieke oldtimers aan jullie willen voorstellen. Als laatste wil ik oprecht onze hoofdsponsor Meguiar’s bedanken voor hun partnership met onze club. Verder ook alle gold, silver en bronze sponsors. Zonder hen kunnen we dit niet allen organiseren.

STEFAAN DE VOS voorzitter Retro Car Club

Red Carpet Zone Bij het lezen van deze edito zal je het wel al gemerkt hebben dat er enkele nieuwigheden zijn dit jaar op onze C&C. We hebben een afgesloten Red Carpet Zone waar we

4

RCC Blad #06.indd 4

22/08/18 14:38


CHROOM&ROEST RCC KALENDER DATUM

(1)

(2)

WAT PRECIES?

WAAR

LAND

ORGANISATIE

15-09

Spa Six Hours

Circuit Spa-Franchorchamps

Roadbook

05-10

Babbelavond Retro Car Club

Café RCC (1)

Retro Car Club

07-10

11e Private Ride Out

Café RCC (2)

Retro Car Club

13-10

Bezoek Zoute Grand Prix

Zeedijk Knokke Heist

Retro Car Club

27-10

Bezoek Louwman Museum

Café RCC (2)

Retro Car Club

02-11

Babbelavond Retro Car Club

Café RCC (1)

Retro Car Club

10-11

Gentleman’s Fair

Waregem Expo

Gentleman’s Fair

16-11

RCC op InterClassics Brussel

Brussels Expo

InterClassics

24-11

Ledenfeest RCC (2)

Café RCC (2)

Retro Car Club

02-12

Babbelavond RCC / Sinterklaas

Café RCC (1)

Retro Car Club

11-01

InterClassics Maastricht

MECC Maastricht

Mecc

01-02

Nieuwjaarsdrink RCC (2)

Café RCC (1)

Retro Car Club

03-02

Legend Boucles (2)

Bastogne

Retro Car Club

09-02

Retro Mobile

Porte de Versailles te Parijs

Retro Mobile

17-02

Flanders Collection Car

Flanders Expo (Gent)

Funcars

03-03

42e Antwerp Classic Salon

Antwerp Expo

Siha

23-04

Techno Classica

Essen

Siha

16-05

Mille Miglia 2018 (2)

Brescia - Rome - Brescia

Mille Miglia

02-07

6e Rondrit Retro Car Club

Café RCC (1)

Retro Car Club

De babbelavonden van Retro Car Club gaan steeds door in Zaal Hand in Hand, Adv. De Backerstraat 55 - 9450 Denderhoutem. Deuren gaan open vanaf 20.00 uur en er is steeds een textielstand aanwezig waar de nieuwe leden hun textiel kunnen komen afhalen. Deze events zijn enkel voor leden van Retro Car Club. Lid worden kan steeds en via onze website. Doorklikken naar ’De Club’ en ’Lid worden van de club’. Het formulier volledig invullen en klaar is kees. Na bewijs van betaling ben je officieel lid van Retro Car Club.

Surf dan snel naar onze website

retrocarclub.be 5

RCC Blad #06.indd 5

22/08/18 14:38


Pour plus informations - voor meer informatie : meguiars.be ou/of 0800 25326

RCC Blad #06.indd 6

22/08/18 14:38


CHROOM&ROEST

WAAR NAARTOE?

Verveeld? Wij verzamelen voor jullie alle leukste events waar je heen kan en bundelen dit in onderstaand overzicht. 6/03/18

10:02

M

Y

MY

CY

CMY

K

WWW.GENTLEMANSFAIR.BE

REIZEN / DESIGN / AUTO’S MOTOREN / GADGETS TECHNIEK / GAMES ACCESSOIRES / AUDIO VIDEO / BOYS TOYS / KUNST GEZONDHEID / MODE GASTRONOMIE / SPORT HORLOGERIE / ...

DE GROOTSTE MANCAVE VAN VLAANDEREN

bugatti - benTleY - LanCiA - FaCeL vega - DuesenberG - triumph -

60 YEARS WORLD EXPO CARS OF ‘58 70 YEARS PORSCHE 356

BELGIUM’S PRIME CLASSIC CAR SHOW

interclassics.be

INTERcLASSICS brussels 2018 16 / 17 / 18 november 2018

SPONSORS

PARTNERS

Le Moniteur

- MERCEDES BENZ - PORSCHE - BMW - PEUGEoT - CHRYSLER - pEGaso

austIn - MG - LAND RoVER - LAGoNDA - DE ToMASO - MASERATI - FIAT - RENAULT - Iso RIVOLTA - HEALEY -

C

CM

CITRoEN - INVICTA - AUDI - FerrArI - ASToN MARTIN - JAGUAR - ROLLS RoYCE - ALFA RoMEO - ALVIS - opeL -

1

WWW.MADAM.BE

TGMF2018_A4.pdf

ZOUTE GRAND PRIX 2018

GENTLEMAN’S FAIR

INTERCLASSICS BRUSSELS

Knokke, en in het bijzonder het trendy gedeelte stoomt zich klaar voor de negende editie van de ZOUTE GRAND PRIX®. Dit prestigieuze oldtimerevent kan ook nu weer rekenen op de steun van aantal trouwe autopartners en merken.

Niet alleen een Drive-in cinema op vrijdag maar zaterdag staan er tal van live optredens op het programma. Allen naar Bottelare dus. Meer info op hun FB pagina.

In november staat Brussel 3 dagen in het teken van InterClassics met de mooiste en meest exclusieve oldtimers en alles wat daarmee te maken heeft.

www.gentlemansfair.be

www.interclassics.be

INTERCLASSICS MAASTRICHT

SALON RETRO MOBILE

Het Italiaanse merk Lancia zal centraal staan tijdens de 26ste editie van InterClassics Maastricht. De hoogtepunten uit de meer dan 100 jaar rijke geschiedenis van het merk zullen gepresenteerd worden.

Februari is traditiegetrouw Rétro Mobile maand voor menig classic liefhebber. Parijs is ‘the place to be’ en meer bepaald de paviljoenen aan de Porte de Versaille.

FLANDERS COLLECTION CAR Flanders Collection Car is een beurs op Europees niveau voor collectiewagens, onderdelen, restauratiebedrijven, miniaturen boeken, auto-en retromobilia.

www.retromobile.com

www.funcars.be

Fairways 1 and 18 of the Royal Zoute Golf Club in Belgium are the venue for the ZOUTE CONCOURS D’ELEGANCE® by Degroof Petercam. The concours d’élégance will be held on Saturday and Sunday, presenting more than 50 classic cars from the pre-war and post-war era and exclusive premium cars assessed by an international panel of judges.

Participate by registering your car online: www.zoutegrandprix.be

www.zoutegrandprix.be

www.interclassicsmaastricht.nl

7

RCC Blad #06.indd 7

22/08/18 14:38


5E RONDRIT CHROOM&ROEST

GROOT SUCCES.

FOTO De wagens rijden het golf domein te Edingen op. Menig golfers hadden meer oog voor onze deelnemers dan voor het spel.

RCC Blad #06.indd 8

22/08/18 14:38


TEKST: PETER KIEKENS FOTO’S: STEFAAN DE VOS

Dat de voorbije 5e RCC rondrit een groot succes was, mogen we zonder verpinken luidop zeggen. Voor de eerste keer heeft de club de inschrijvingen vroegtijdig moeten afsluiten. Het groeiende succes van de goed georganiseerde en uitgewerkte eerdere rondritten, het voorspelde zalig en zonnig goed weer en het steeds lekker eten onderweg hebben hier zeker ook toe bijgedragen.

D

at de voorbije 5e RCC rondrit een groot succes was, mogen we zonder verpinken luidop zeggen. Voor de eerste keer heeft de club de inschrijvingen vroegtijdig moeten afsluiten. Het groeiende succes van de goed georganiseerde en uitgewerkte eerdere rondritten, het voorspelde zalig en zonnig goed weer en het steeds lekker eten onderweg hebben hier zeker ook toe bijgedragen. Zondag 3 juni 2018, een datum die het bestuur zal bijblijven. De dag begint heerlijk vroeg om alles in gereedheid te brengen voor een vlotte start en verder verloop van de rondrit. Ook voor de eerste keer, is er voor de start een briefing voorzien die achteraf toch wel praktisch en nodig bleek. Van de meer praktische

punten in het roadbook tot het gebruik ervan zelf en wat bepaalde symbolen en/ of afkortingen willen zeggen, iedereen had er baat bij. Eens de wagens na het lekkere ontbijt eindelijk kunnen starten komt de rest van de organisatiemachine ook in werking. Deze zorgt dat de startplaats netjes opgeruimd wordt en gaat nadien alles voorbereiden en opzetten aan de aankomstplaats. Deze was dit jaar in een heel aangename samenwerking met Haute Voiture uit Ninove, een jong bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van de betaalbare oldtimer. Een eerste pauze was voorzien in het clubhuis aan de Royal Golf Club uit Edigen. Dit mooie uitgelezen kader paste tevens mooi bij het gevoel van de rest van de dag. Van daaruit en via schitterende pittoreske landelijke wegen langsheen

de taalgrens werden de eerste deelnemers tegen 13u00 verwacht in Gooik, in volkscafe en Geuze stekerij De Cam om er te genieten van een heerlijk uitgebreid Breugheliaans buet. Na de maaltijd en een lekkere huis geuze of kriek ging het parcours richting eindstreep in Ninove, waar er alweer enkele leuke verrassingen op de deelnemers wachten. De zaakvoerder en eigenaar van Haute Voiture had in samenspraak met RCC zijn eerste opendeurdag georganiseerd en tal van cadeautjes, hapjes en drankjes voorzien, ook voor de vele genodigden, nieuwsgierigen, klanten en bezoekers. Ninof Media was tevens graag aanwezig om een verslag te maken van het einde van een zeer geslaagde 5e editie van de RCC oldtimer rondrit. We kijken alvast uit naar de editie 2019.

RECHTS Een kleurrijke indruk van enkele deelnemende wagens.

9

RCC Blad #06.indd 9

22/08/18 14:39


4 LEDEN EN HUN WAGEN CHROOM&ROEST

10

RCC Blad #06.indd 10

22/08/18 14:39


FOTO’S: TIM DE SCHEPPER

01

MERK: MORGAN TYPE: 4 PLUS BOUWJAAR: 2013

1. Met welke wagen is het ooit begonnen? Met een Opel GT 1900 bouwjaar 1970, gekocht in 1980 voor 50,000 BEF of 1239 €. Een wagen met een doorgeroeste carrosserie en slechte wegligging, levensgevaarlijk met de krachtige motor. 2. Wat is je ultieme droomwagen en waarom? De Jaguar C-Type, ook wel de Jaguar XK120-C genoemd, gewoon omdat hij in mijn ogen de mooiste is. In totaal werden er 53 exemplaren gebouwd. Met zijn 3.4 liter zes-in-lijn en 205 PK moet dit een plezant rijgevoel geven. Voor zo een 220.000 € heb je deze beauty in je garage staan. 3. Wat wil je ooit nog doen met je wagen?

Reizen... een tocht van België over de zijderoute langs Turkije, Iran, Pakistan, India, Myanmar, naar China. Dat is wat anders dan te voet naar Compostella ! 4. Welke oldtimer heb je en hoe heb je hem op de kop getikt? Een Morgan 4 plus met een twee liter Ford-motor van 154 PK 1-> 100 in 7,5 sec. en een topsnelheid van 189 km (levensgevaarlijk, hij neemt wind zoals een kathedraal en is hierdoor niet zo baanvast bij hoge snelheden). Eigenlijk ben ik hier een klein beetje aan het bedriegen ik heb de wagen nieuw gekocht in 2013 en volledig samengesteld op maat en goesting, grotere wielen en bredere carrosserie… dan het standaardmodel. 5. Waarom koos je

voor deze auto? Om dat ik geen verstand noch de goesting heb om zelf aan de mechaniek te prutsen en ik niet graag in panne val langs de autostrade koos ik voor een betrouwbare auto die rijdt en remt als het gevraagd wordt. 6. Je rijdt nu met je oldtimer. Maar wat is je ultieme oldtimer-natte droom? Samen met mijn vriendin naakt door bos en veld in de wilde natuur! 7. En omgekeerd. In welke oldtimer wil je absoluut niet gezien worden? Een overdreven uitgebouwd Johnny model. 8. Wat wil je nog absoluut veranderen aan je auto? Nog alle zichtbare onderdelen die nu nog in

plastiek zijn, vervangen door metalen, houten of lederen onderdelen zodat hij er als een echte oldtimer uitziet. 9. Hoe vaak laat je de wagen buiten? Neem je deel aan rondritten en meetings? En waar rij je dan zoal heen? Ik heb in 5 jaar een goede 20,000 km gereden en doe regelmatig mee aan rondritten en meetings. Ik rij graag richting Frankrijk en Ardennen en cultuursteden. 10. Is je oldtimer een ‘houdertje’? Denk je er niet aan om hem weg te doen of om te ruilen voor een ander exemplaar? Ik ga hem verslijten tot de laatste vezel en hem dan probe–é-ren te verkopen voor veel geld ! JOHAN SCHEERLINCK

11

RCC Blad #06.indd 11

22/08/18 14:39


4 LEDEN EN HUN WAGEN CHROOM&ROEST

MERK: PORSCHE TYPE: 993 CABRIO BOUWJAAR: 1997

02 1. Met welke wagen is het ooit begonnen? Alles is begonnen met een Porsche Carrera 933. 2. Wat is je ultieme droomwagen en waarom? Rik: Dit blijft het wegens overweldigende boxermotor. Het geluid is subliem. Anita: Ik hou ook wel héél erg van Porsche maar mijn droomwagen is een Aston Martin – niet alleen omwille van het geluid maar ook omdat ik het een klasse sportwagen met een heel apart karakter vind. 3. Wat wil je ooit nog doen met je wagen? Goede vraag. Hem zo lang mogelijk houden en er zelf mee rijden. 4. Welke oldtimer heb je en hoe heb je hem op de kop getikt? Is een youngtimer en ik heb deze gekocht bij een handelaar. 5. Waarom koos je

voor deze auto? In de eerste plaats met hoop op waardevermeerdering de liefde is pas nadien gekomen. 6. Je rijdt nu met je oldtimer. Maar wat is je ultieme oldtimer-natte droom? Rik blijft bij een Porsche Carerra maar Anita haar ultieme oldtimer natte droom is Porsche 356 B (1960-1964) 7. En omgekeerd. In welke oldtimer wil je absoluut niet gezien worden? Rik: Ik wil geen kameraden uit de club beledigen. Voor oldtimer indien geen cabrio weinig interesse. Anita: Ik vind alle oldtimers leuk. Cabrio of niet maakt niet uit voor mij. 8. Wat wil je nog absoluut veranderen aan je auto? Rik: Meeste is al gedaan. RS-look is bijna compleet met oa achterspoiler en geluidstuning en speciale

velgen. Anita: ik vond de originele staat ook héél mooi. Voor mij hoefde die verandering niet. 9. Hoe vaak laat je de wagen buiten? Neem je deel aan rondritten en meetings? En waar rij je dan zoal heen? Met wagen wordt max 2.000 km /jaar gereden. Nemen

deel aan weinig rondritten. Meestal wordt hij gebruikt voor korte verplaatsingen. 10. Is je oldtimer een ‘houdertje’? Denk je er niet aan om hem weg te doen of om te ruilen voor een ander exemplaar? Deze is normaal gezien een houdertje. RIK VAN HERREWEGHEN

12

RCC Blad #06.indd 12

22/08/18 14:39


FOTO’S: TIM DE SCHEPPER

03

MERK: FORD TYPE: CAPRI MK1B BOUWJAAR: 1973

1. Met welke wagen is het ooit begonnen?

rijden. Voor de rest heb ik niks bijzonder in gedachte

Een Ford Taunus GT coupé van 1971. Hiermee heb ik een kleine 2 jaar rondgereden en er ook aan leren werken.

4. Welke oldtimer heb je en hoe heb je hem op de kop getikt?

2. Wat is je ultieme droomwagen en waarom? Als droomwagen zou ik iets schrikwekkend snel kiezen uit de eindperiode van de sixties, dan denk ik aan een Ford GT40 of De Tomaso Mangusta. Of nog een andere kanshebber is de Ferrari 288 GTO, het liefst van al dan nog in een atypische kleur. Maar eigenlijk heb ik 2 jaar geleden al min of meer mijn ‘realistische’ droomauto gekocht, namelijk een Porsche 928S van 1981. 3. Wat wil je ooit nog doen met je wagen? Het lijkt een wederkerend onderwerp maar ik hoop gewoon dat het toegelaten blijft om met men auto rond te rijden zolang hij nog kan

Het is een Ford Capri MK1B van 1973. Dit is een gefacelifte versie van het eerste model te herkennen aan de grotere achterlichten, voorste richtingaanwijzers in de bumper i.p.v. naast de koplampen en dashboard van de MK2. 5. Waarom koos je voor deze auto? De stap van de Taunus GT coupe naar de Capri was klein want veel techniek zoals motor, remmen en versnellingsbak waren bijna identiek. Ook vond ik hem eleganter en achteraf gezien ook beter op de baan gezien het lichtere gewicht. 6. Je rijdt nu met je oldtimer. Maar wat is je ultieme oldtimer-natte droom? Het klinkt misschien cliché

maar mijn huidige job als technieker kunnen inruilen voor een job waar je dagelijks met oude voertuigen bezig bent. 7. En omgekeerd. In welke oldtimer wil je absoluut niet gezien worden? Vorig jaar heb ik eens een autozoektocht kunnen doen in de Vlaamse Ardennen. Hiervoor kregen we 2pk’tjes ter beschikking. Na een hele namiddag hiermee rond te rijden, heb ik geleerd dat eigenlijk elke auto zijn charme heeft. 8. Wat wil je nog absoluut veranderen aan je auto? Voor mij is hij momenteel perfect zoals hij is, genoeg vermogen om opwindend te zijn maar niet te veel om je er onveilig in te voelen. En voor de rest ben ik blij dat hij er zo origineel mogelijk uitziet. 9. Hoe vaak laat je de wagen buiten? Neem je deel aan rondritten en meetings? En waar rij je dan zoal heen?

Aan rondritten en meetings neem ik maar een paar keer per jaar deel. Dus eigenlijk komt dit er op neer dat ik 1 rit met RCC meerijd en dan naar de Cars en Coffee kom. Voor de rest probeer ik 1 weekend per maand alledaagse dingen met de oldtimer te doen. Dan gaat vrijdag na mijn werk mijn dagelijkse auto aan de kant en rij ik heel het weekend rond met de oldtimer. 10. Is je oldtimer een ‘houdertje’? Denk je er niet aan om hem weg te doen of om te ruilen voor een ander exemplaar? Zolang ik hem niet moet verkopen om financiële redenen hou ik deze auto bij. Ik heb er al zoveel mee beleefd, er aan gewerkt en uit kunnen leren, dat ik er wel heel gehecht aan geraakt ben. Hopelijk kan ik hem op een dag doorgeven aan 1 van men dochters of aan men petekind die deze maand geboren is. DRIES CLAESEN

13

RCC Blad #06.indd 13

22/08/18 14:39


4 LEDEN EN HUN WAGEN CHROOM&ROEST

MERK: MG TYPE: MIDGET BOUWJAAR: 1972

04 1. Met welke wagen is het ooit begonnen? Mijn eerste oldtimer was een brommer, een Yamaha ty 50cc en heb deze nog steeds. 2. Wat is je ultieme droomwagen en waarom? Mijn ultieme droomwagen is een BMW M. mijn eerste wagen was een BMW en sinds dien er aan verknocht. 3. Wat wil je ooit nog doen met je wagen? Ik wil met mijn oldtimer nog veel rijden en genieten voor de rest niets meer. 4. Welke oldtimer heb je en hoe heb je hem op de kop getikt? Ik rijd met mijn vader zijn oldtimer en dat is een MG Midget. hij heeft die kunnen kopen van een oude vriend die hij is tegen gekomen en het er over had. 5. Waarom koos je voor deze auto? Omdat we dat een leuke en mooie wagen vonden met

dat net ietsje meer. 6. Je rijdt nu met je oldtimer. Maar wat is je ultieme oldtimer-natte droom? Moest ik zelf ooit een oldtimer kopen zou ik toch opteren voor een BMW omdat ik zeer graag met een BMW toer en het betrouwbare wagens zijn. 7. En omgekeerd. In welke oldtimer wil je absoluut niet gezien worden? Ik heb niet echt een gedacht van in die wagen wil ik niet gezien worden maar heb het wel niet zo voor franse wagens. 8. Wat wil je nog absoluut veranderen aan je auto? Ik zou aan de auto niets veranderen juist zien dat hij proper in orde staat. Zo een wagen moet je in zijn originele staat laten. 9. Hoe vaak laat je de wagen buiten? Neem je deel aan rondritten en meetings? En waar rij je dan zoal heen?

Ik probeer er regelmatig mee buiten te komen en een ritje mee te maken. Mijn zoontje van 3j. staat dan ook direct paraat om mee te gaan. soms rij ik ook mee met een rondrit. 10. Is je oldtimer een ‘houdertje’? Denk je er niet aan om hem weg te doen of om te ruilen voor

een ander exemplaar? Het is mijn wagen niet maar als het aan mij ligt zou ik deze niet willen weg doen omdat het zo leuk is ermee rond te rijden. het is dan gewoon alle zorgen opzij zetten en genieten van de wagen en de baan. NICK LAUWAERT

14

RCC Blad #06.indd 14

22/08/18 14:39


VERKOZEN TOT BESTE CAFÉ VAN HAALTERT

BIJ LUC EN CONNY

Nieuwstraat 7A - 9450 Denderhoutem Alle dagen open vanaf 10 uur - Woensdag gesloten

RCC Blad #06.indd 15

22/08/18 14:39


MARREYT CLASSICS AALST CHROOM&ROEST

OP BEZOEK BIJ EEN OLDTIMER ICOON.

Mensen die in Aalst richting industriezone Wijngaardveld rijden, hebben het misschien al gemerkt. In de Victor BocquĂŠstraat bevindt zich, gelegen tussen de verschillende merkgarages, ook een oldtimergarage. In dit op het eerste zicht minder opvallend gebouw, staan er altijd pareltjes in de showroom. Hoog tijd om met de redactie van Chroom & Roest een kijkje te gaan nemen en een praatje te slaan met de eigenaar en oprichter Bernard Marreyt. 16

RCC Blad #06.indd 16

22/08/18 14:39


TEKST: JURGEN PARIDAENS / PETER KIEKENS - FOTO’S: TIM DE SCHEPPER

D

ag Bernard, kan je jezelf en Marreyt Classics even voorstellen aan onze lezers? Ik ben Bernard Marreyt, afkomstig en woonachtig te Dilbeek. Van opleiding ben ik een microbioloog en ik heb dit beroep ook 9 jaar uitgeoefend. Op 33 jarige leeftijd heb ik besloten om zelfstandige te worden en me te specialiseren in de Classic Car Business. Toen werd Marreyt Classics geboren. We bestaan nu reeds 30 jaar. Marreyt Classics was eerst gelegen in Ternat in een oude boerderij. Elk jaar kwam de milieu inspectie wel een kijkje nemen omdat ze vonden dat we niet echt op onze plek zaten. Daar ik steeds in Aalst naar de douane moest en hier regelmatig voorbijreed, twijfelde ik 15 jaar geleden niet toen ik deze garage kon kopen. Hierdoor kon Marreyt Classics verder groeien en konden wij iets comfortabeler werken. Een groot deel van onze klanten zijn afkomstig uit Vlaanderen. Voor hen is Aalst vlot bereikbaar en ook voor onze Brusselse en Waalse klanten is Aalst niet

te ver. Over de jaren heen zijn we zeer internationaal beginnen werken. De helft van onze klanten komen uit het buitenland. Na België komen de meeste klanten uit de USA, meer bepaald Californië. Voor onze Amerikaanse klanten is Brussels goed gekend en Aalst is daar een voorstad van. Vanwaar de passie voor klassieke wagens? Ik ben opgegroeid in een tuinwijk. Toen ik 5 jaar oud was kocht mijn vader zijn eerste wagen. Voor mij was dit natuurlijk een grote gebeurtenis. In die periode kochten ook alle andere buren een wagen. Ik fietste toen rond in onze wijk en zag plots een nieuwe wereld open gaan met allerlei verschillende wagens. Ik vergeleek alles aan deze wagens: de lijnen, de hoeveelheid chroom, de inscripties, het interieur, hoeveel er op de teller stond enz. Ik oefende me ook om aan de hand van het geluid een wagen te herkennen wat me na een tijdje ook zonder probleem lukte. De geluiden van sommige wagens waren in die tijd ook zeer specifiek.

BOVEN Bovenaanzicht van de showroom met enkele prachtige wagens.

Zo kan ik het geluid van mijn vader zijn Panard nog steeds voor de geest halen. Toen ik ging studeren was er niet echt een mogelijkheid om iets met auto’s te kiezen. Daar ik goed was in wetenschappen is het dan uiteindelijk biologie geworden. Dit was in de periode net na mei 1968 en ik wilde absoluut zelf mijn studies aan de unief bekostigen zonder tussenkomst van mijn ouders. Ik verdiende mijn geld door in alle Citroëngarages uit de streek 2pk’s te gaan kopen

die de garagisten niet meer wilden omdat ze in te slechte staat waren. Die stockeerde ik in een oude boerderij. Degene die echt te slecht waren haalde ik volledig uit elkaar. Op deze manier had ik een magazijn vol met onderdelen. De betere wagens kon ik dan met deze onderdelen herstellen. De 2pk was zeer populair bij studenten. Ik verkocht mijn wagens door een advertentie te plaatsen in een lokaal infoblad in de rubriek wagens tot 20.000 BEF en verkocht ze voor 19.999 BEF. Hierdoor werd mijn advertentie direct gezien, en was mijn wagen meestal op 1 dag reeds verkocht en kon ik weer een paar weken verder leven. Telkens ik geld nodig had, verdween ik een weekje van de unief om een nieuwe wagen te repareren. Zo heb ik 4 jaar geleefd en mijn studies betaald. Na mijn studies werd ik aangeworven door de prof als assistent. Ik besloot toen om enkel aan oldtimers te werken die ik leuk vond en

LINKS Hoofdingang showroom Marreyt-Classics, gelegen aan de Victor Bocquéstraat 15 te Aalst.

17

RCC Blad #06.indd 17

22/08/18 14:39


MARREYT CLASSICS AALST CHROOM&ROEST

LINKS Een blik op de rechterzijde van de showroom waar enkele unieke wagens te koop staan gesteld. Een streling voor het oog.

heb dit 9 jaar als hobby gedaan. Het ondernemerschap bleef echter sluimeren en na 9 jaar werd Marreyt Classics geboren. Hoe waren de beginjaren van Marreyt Classics? De beginjaren waren niet altijd gemakkelijk. Ik heb van de ene op de andere dag mijn ontslag gegeven om aan dat avontuur te beginnen. Ik had ook geen opleiding bedrijfsbeheer of iets dergelijks gevolgd en moest het zaken doen nog leren. Hierdoor maak je in het begin fouten die je pijn doen, maar het voordeel is wel dat je hier uit leert en ze nadien niet meer maakt. Nu ben ik zeer tevreden dat ik toen de sprong gemaakt hebt. Ik was 1 van de eerste die professioneel actief was in de Classic Car wereld in België. Na al die jaren heb ik een reputatie kunnen opbouwen die goed gekend is in België en ver daar buiten. Hoe is uw klantenprofiel in de loop van de jaren gewijzigd? In het begin werd ik wat argwanend bekeken. Alles wat

met oldtimers te maken had werd vooral bedreven door liefhebbers die dit als hobby deden en zelf aan hun wagens sleutelden. Vele hadden het moeilijk met het feit dat er iemand kwam die geld aan hun hobby wou verdienen. In de loop der jaren is er steeds meer vraag gekomen naar professionaliteit, zoals dit in alle sectoren het geval is. Vele mensen leggen bv. zelf hun tuin niet meer aan, maar laten dit doen door een professional. Deze evolutie is zeker in mijn voordeel geweest. De wagens op meetings en dergelijke moesten er in de loop der jaren ook steeds beter uitzien, waardoor de hobbyist het niet altijd zelf meer kon doen omdat hij de kennis of het materiaal niet had. In het begin deed ik vooral aankoop en verkoop van onderdelen van Engelse wagens die ik zelf ging halen. Na een tijdje merkte ik dat de mensen niet altijd wisten hoe

ze de onderdelen moesten plaatsen. 2 jaar na de start ben ik beginnen samen werken met mijn buurman Luc Swerts voor de restauratie van oldtimers. Na een jaar hebben we dan samen ons restauratieatelier Twin Cam opgestart. Door het steeds stijgende werkvolume in de loop der jaren werden we automatisch gedreven naar de duurdere klassewagens. Dit om redenen dat je een steeds hoger uurloon moest vragen om de stijgende personeelskosten te dekken. Momenteel werken we met 5 mensen in het atelier. Door deze evolutie en ook door onze groeiende ervaring trek je na verloop van tijd

ook een ander cliënteel aan. Ons cliënteel evolueerde in de loop der jaren naar een welstellend en veeleisend cliënteel. We zijn niet ontevreden over deze evolutie. We hebben 2 jaar werk die op ons wacht. Vergelijk het met een kunstliefhebber. In Parijs kan je aan de Seine mooie aquarellen kopen en deze verhandelen, maar als uw klanten je in staat stellen om Van Gogh’s, Picasso’s en dergelijke te verhandelen ga je toch niet neen zeggen? Op welke basis maak je een selectie als je wagens aankoopt? Het eerste criterium is mijn buikgevoel. Ik koop enkel wa-

RECHTS Naast verkoop van je wagen kan deze ook in topconditie gebracht en gehouden worden.

18

RCC Blad #06.indd 18

22/08/18 14:39


TEKST: JURGEN PARIDAENS / PETER KIEKENS - FOTO’S: TIM DE SCHEPPER

FOTO Multimerken kennis is één van de grootste troeven van Marreyt-Classics.

gens die ik zelf leuk vind en die ikzelf graag zie. Hierdoor kan ik met passie over de wagens praten wat me een betere verkoper maakt omdat ik de passie kan overbrengen op mijn klant. Ik ben niet persé een goede verkoper maar wel een gepassioneerde. Ik wil alleen de dingen verkopen die ik ook graag zie. Doen jullie alle restauraties volledig zelf? Er staan constant 4 à 5

wagens in restauratie. De gemiddelde restauratie duurt tussen de 12 en de 24 maanden. Economisch is dit niet altijd ok. We doen dit vaak om nadien de pluimen op onze hoed te kunnen steken. Zo ga ik vaak naar Italië en koop ik daar unieke wagens die we dan redden van de ondergang. Dit is de enige economische rechtvaardiging die ik dan kan maken. Als ik deze wagen dan tentoon stel op de grote salons zoals Essen of Retromobiel Parijs dan wil ik dat deze wagens voor mij spreken en de liefhebbers tegen elkaar zeggen dat Marreyt uit België terug met iets uniek voor de dag gekomen is. In 2000 wonnen we bv de eerste prijs op het befaamde Concours D’ Ellegance van Villa d’Este met een Invicta S-type low LINKS Oprichter en mede eigenaar Bernard Marreyt.

chassis. Dit is inderdaad zeer mooie publiciteit, maar economisch niet altijd rendabel. Kan iedereen zijn wagen hier laten restaureren? Ja, dat is mogelijk maar meestal restaureren we wagens die bij ons zijn aangekocht. Ik heb steeds een aantal projecten in de aanbieding die ik eerst aan een klant verkoop alvorens we er aan beginnen. Het is economisch steeds beter om voor een klant te werken zodat de uren kunnen worden aangerekend. Aan sommige projecten begin ik al zodat de wagen er al iets beter uit ziet alvorens ik een klant zoek om hem verder af te werken. Soms komen er ook wel mensen met half uit elkaar geschroefde wagens die ze niet meer in elkaar krijgen. Elk jaar gaan we wel een wagen op pikken waarvan onderdelen in dozen in de garage staan. Ook hier geldt

de voorwaarde dat de wagen ons moet interesseren en dat het direct klikt met de klant. Ik maak dan een estimated cost voor de klant, maar dit kan nog variëren. Door de loop der jaren hebben we de kosten wel goed leren inschatten en staat de klant nog zelden voor verrassingen. Hoe doe je de verkoop? Hoe vinden klanten Marreyt? Vroeger vooral door te adverteren in magazines in binnen- en buitenland. Met de komst van het internet is dit sterk geëvolueerd. We waren 1 van de eerste bedrijven met een website. Mede hierdoor, maar ook door de internationale magazines in ons klantenbestand enorm gegroeid. We hebben ongeveer 850 klanten en verkopen 50 wagens per jaar. Sommige klanten hebben meerdere wagens van ons. We doen ook vaak overna-

19

RCC Blad #06.indd 19

22/08/18 14:39


MARREYT CLASSICS AALST CHROOM&ROEST

TEKST: JURGEN PARIDAENS / PETER KIEKENS - FOTO’S: TIM DE SCHEPPER

FOTO Stuk voor stuk zeer bijzondere wagens in de showroom. Een Ferrari Dino en enkele Aston Martins hebben ook een plekje gekregen.

mes als ze andere wagens kopen enz. Vroeger zat dit klantenbestand heel goed in mijn hoofd, maar tegenwoordig zit dit in een database. Als er klanten ooit een vraag hebben gesteld rond een bepaald type wagen kunnen we dit op deze manier terug vinden en op deze manier jaren later een klant aan een bepaalde wagen koppelen. We sturen ook een nieuwsbrief naar ongeveer 3000 adressen. We doen ook grote salons zoals Techno Classica,

Retromobiel enz. We stonden dit jaar ook Le-Mans Classic waar we werden uitgenodigd met 1 van onze wagens die er 90 jaar geleden heeft gereden, een Alvis Front-wheel drive. We gaan dit jaar ook naar Goodwood Festival of Speed met een zeer speciale Belgische Jaguar XK rond het thema 70 jaar Jaguar XK. Deze wagen heeft een zeer rijke racegeschiedenis. Het is altijd leuk als ik hiervoor de wagen van een klant mag gebruiken. Ik maak publiciteit

voor de wagen en ondertussen ook voor mijn eigen zaak op een topevent. We gaan dit jaar ook naar Pebble Beach met 2 wagens. Deze doen mee in de preservation class waar ik in de loop van de jaren grote fan van ben geworden. Preservation is eerder het behouden van de wagen in originele staat en niet zozeer restaureren. We gaan met een Hudson ItaliĂŤ uit 1953 die gedeeltelijk is gerestaureerd. We hebben de restauratie terug omgedraaid en zoveel mogelijk origineel gezet. Mechanisch moet de wagen perfect zijn, maar de rest moet cosmetisch zoveel mogelijk origineel zijn. Ik ben zeer benieuwd wat ze hier gaan van vinden. Na 30 jaar heb denk ik dat ik wel iets te vertellen heb in

BOVEN Een zicht op de prachtige Aston Martin DB2 in de werkplaats.

de classic Car wereld. Ik wil mijn ervaringen delen zodat iedereen er gebruik kan van maken. Om deze reden ben ik ook bestuurslid bij BFOV. Ik heb veel gekregen van de oldtimerwereld en nu is het tijd dat ik iets terug geef. Wat brengt de toekomst? Wat binnen 10 jaar? Ik ben 63 jaar. Mijn leeftijdsgenoten gaan allemaal op pensioen. Mijn werk is mijn leven en ik hoop dat ik deze job nog een aantal jaren kan doen. Ik ben wel al bezig met de toekomst van het bedrijf en ben bezig met andere mensen op te leiden zodat ze dit werk kunnen overnemen en verderzetten. Al mijn medewerkers zijn minstens 10 jaar jonger en ik hoop dat ik in de toekomst gewoon eens een kijkje kan komen nemen hoe zij verder bouwen aan dit bedrijf. Van harte dank voor dit gesprek Bernard.

20

RCC Blad #06.indd 20

22/08/18 14:39


Marreyt Classics bvba – Trade : tel +32 475 26 78 65 Bernard Marreyt – bernard.marreyt@skynet.be Twin Cam bvba – Restoration : tel +32 53 63 12 33 Luc Swerts – twincam@skynet.be

A

A lifetime of experience to share with each one of you who like us is a genuine classic car lover ! www.marreyt-classics.com 21

RCC Blad #06.indd 21

22/08/18 14:39


BELGISCH TEAM MILLE MIGLIA CHROOM&ROESTEST

MILLE MIGLIA. De Mille Miglia. Deze bekende Italiaanse oldtimerrally blijft tot de verbeelding spreken. Dit mede door het parcours, de beleving langs de weg van toeschouwers en volgers, de randanimatie en de exclusiviteit. Elk jaar nemen ook een aantal Belgen deel aan deze rally. Dit jaar namen Hans Demyttenaere en streekgenote Mieke Michiels voor de eerste maal deel aan deze rally met een MG PB uit 1935. Onze redactie had een exclusief gesprek met hun.

FOTO Hans en Mieke met hun 1935 MG PB met startnummer 101.

22

RCC Blad #06.indd 22

22/08/18 14:39


TEKST: JURGEN PARIDAENS / PETER KIEKENS

D

ag Hans en Mieke, kunnen jullie jezelf even kort voorstellen aan onze lezers. Hans: Ik ben Hans Demyttenaere geboren en getogen in Knokke en mijn vriendin is Mieke Michiels, geboren en getogen in Kerksken en dochter van de alom bekende Willy Michiels. Wij zijn beide gepassioneerd door oldtimers en in 2006 heb ik mijn eerste oldtimer gekocht. Dit was een Austin Healey waar ik direct rally’s mee ben beginnen rijden. Zo is deze passie gegroeid en zodra er wat meer tijd was kwam er een Jaguar bij. Op zoek naar steeds nieuwe uitdagingen kwam ik op een veiling de MG PB tegen. Er kleefde een sticker van de Mille Miglia op en mijn interesse was direct gewekt. Ik kocht deze wagen in de hoop om ooit eens te kunnen deelnemen aan deze rally. Nadien contacteerde ik Bernard Marryet die de wagen volledig heeft nagekeken en ons ondersteund heeft in alle stappen om te kunnen deelnemen aan de Mille Miglia. Nemen jullie deel aan nog andere nationale/ internationale rally’s? We proberen ieder jaar een 3 a 4 tal rally’s te rijden. Meest noemenswaardige zijn Luik-Sofia-Luik en LuikRome-Luik. Verder heb ik al deelgenomen aan een rally van New-York naar Miami en nemen we ook deel aan rally’s overal in Europa. Mieke heeft zelf al een aantal rally’s met haar vader gedaan en is dus een ervaren co-piloot. Welke was de meest opmerkzame en speciale

RCC Blad #06.indd 23

van al die rally’s voor jullie? Tot hiertoe zeker Luik-SofiaLuik. Het zijn uitzonderlijke landen waar je door rijdt met mooie en weidse landschappen. Je gaat nooit op verlof langs de kleine baantjes in Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Het is zeer avontuurlijk en komt op unieke plaatsen en je waant je 50 jaar terug in de tijd. Stond deelname aan de Mille Miglia al lang op de bucket-list? De Mille Miglia blijft natuurlijk iets zeer uniek en speciaal. Hij stond zeker al 10 jaar op de bucket-list. Je moet de gelegenheid tot deelname krijgen. De selectieprocedure voor deelnemende wagens is zeer streng. Ofwel rijd je met een wagen die ooit deelnam aan de originele race en gaat het vlot, maar mijn wagen heeft hier nooit aan deelgenomen. Alhoewel mijn wagen al 1 keer had deelgenomen aan de rally moest hij een ganse procedure doorlopen, maar wonderwel is het van de eerste keer gelukt. Als je kan deelnemen, is de Mille Miglia een grote kermis. Dit door het grote aantal deelnemende wagens, (467 wagens+ assistentiewagens, volgers enz.), de kwaliteit van de wagens, de prachtige landschappen en dorpen, de politie die je overal doorloodst (wat we in het begin niet door hadden) voor een vlot verloop.

ganse selectieprocedure en we wisten op 5 maart, net op mijn verjaardag, dat we mochten deelnemen. Dan begon een ganse organisatie om alles te regelen: Transport van de wagen, hotels, bagage, assistentie enz.

en als je de routine niet kent is dit niet gemakkelijk. Het zou uiteindelijk wel in orde komen, maar veel langer duren. Ook iemand bij hebben die een beetje Italiaans praat is altijd handig.

Heb je je laten informeren of hebben jullie alles zelf uitgezocht? Wij hebben direct contact opgenomen met Bernard (Marreyt-Classics) omdat hij al veel ervaring had met de Mille Miglia. Wij hadden wel alle mogelijke info al gelezen op de site van de Mille Miglia, maar Bernard heeft ons geholpen met de praktische organisatie. Op deze manier hebben we weinig zelf moeten zoeken. Ook ter plaatse tijdens de technische keuring en de administratie in de Fiera heeft Bernard ons geholpen. Je moet er zeer veel regelen

Wat voelden jullie tijdens de start van de rally? Veel adrenaline? De adrenaline viel mee. Voor mij (Hans) was de start minder. Ik was ziek en had maar 1u00 geslapen en voelde me zeer zwak. Een “paardenmiddel” van bij een lokale apotheker bracht redding en heeft me er door geholpen voor de rest van de rally. Je slaapt zeer weinig gedurende de rally. We moesten elke dag om 5u30 op en lagen maar tussen middernacht en 2u00 in ons bed. We waren meer opgewonden op het einde van de technische controle

Hoe lang zijn jullie met het inschrijvingstraject bezig geweest? We hebben ons ingeschreven half oktober vorig jaar. Dan begint een BOVEN Een overzicht van de 2018 Mille Miglia route.

22/08/18 14:39


BELGISCH TEAM MILLE MIGLIA CHROOM&ROEST

TEKST: JURGEN PARIDAENS / PETER KIEKENS

FOTO Eindelijk terug in Brescia aan de finish. Moe maar tevreden.

als de wagen verzegeld wordt en het stickertje “vereficato” gekleefd is. Wat is jullie ervaring met de organisatie van de Mille Miglia? Vinden jullie deze goed georganiseerd? Tijdens de rally kom je als deelnemer zelf niet zoveel in contact met de organisatie. Tijdens de start dachten we wel even dat het een totale chaos was. Wagens werden in 4 rijen naar de start gestuurd en voor ons zat daar echt geen logica in. Toch slaagden ze er in om elke wagen op het juiste tijdstip te laten vertrekken. Dit was elke ochtend een wederkerend iets. Het enige minpunt vonden we het binnenrijden van Rome. Je moet er zeer lang wachten voor je het podium kan oprijden en alle wagens kregen hierdoor temperatuurproblemen. Volgende keer gaan we direct naar het hotel. In Milaan was het ook zeer lang wachten om de stad te kunnen binnen

rijden. Geef ons maar de meer landelijke wegen of steden zoals San Remo of Sienna. Hoe hebben jullie het ervaren om door weer en wind met zo een oude wagen 1000 mijl te rijden en weinig te slapen? Het was dit jaar zelfs iets meer. Het was bijna 1800km. Tijdens de rally zelf viel dit allemaal goed mee. Het is pas na de rally dat je de weerslag krijgt. De Rally rijd je op adrenaline. Na de rally hebben we anderhalve dag in ons bed gelegen en de daarop volgende week was de vermoeidheid er nog steeds. Er zat speling op het stuur van onze wagen. Tijdens het rijden moest je hierdoor extra geconcentreerd zijn of we reden direct langs de andere kant van de weg. Ook remmen met zo een oude wagen is geen evidentie. Je begint te remmen en pas 2 min later sta je stil. Ook mede

hierdoor heb je overdag geen tijd om je vermoeid te voelen. We hadden een goede kap voor op onze wagen en hebben die telkens op tijd kunnen opleggen. Op deze manier zijn we telkens droog gebleven. Hoe hebben jullie het de aankomst in Brescia en tevens het einde van de rally ervaren? Bij de aankomst misten we toch wat ambiance. We hadden verwacht dat er meer geroep en gejuich zou zijn, maar het was er vrij rustig. Zeker vergeleken met de andere aankomstplaatsen. Onderweg maak je veel toffere momenten zoals de schoolkinderen met hun vlagjes. Na het afrijden van het podium moet alles terug opnieuw zeer snel gaan. Bagage wisselen, wagen wisselen, auto op transport zetten enz. Een dag na onze aankomst was de wagen al op weg naar België. Voor de eerste maal werd in Brescia

een afsluitingsfeest voorzien. De organisatie had ook nog een hotel voorzien, maar wij en veel andere deelnemers waren hiervan niet op de hoogte. Wij hadden reeds een ander hotel aan het Gardameer geboekt en zijn daar 2 dagen gaan uitrusten. Wat volgend jaar? Nog geen idee. Toen iedereen bij de aankomst vroeg of we volgend jaar opnieuw deelnamen zeiden “we waarschijnlijk niet”. We willen andere uitdagingen aangaan. Maar een paar weken later kom je met iedereen nog eens samen en begint het weer te kriebelen. De wagen wordt zeker opnieuw ingeschreven voor deelname en als hij opnieuw geselecteerd wordt, zien we wel. We zijn blij dat we het eens gedaan hebben en een nieuwe deelname is mogelijk maar geen noodzaak. Hartelijk dank voor dit gesprek.

24

RCC Blad #06.indd 24

22/08/18 14:39

IC


70 YEARS PORSCHE 356

BELGIUM’S PREMIER CLASSIC CAR SHOW

bestel online met korting! interclassics.be

interclassics.be

INTERcLASSICS brussels 2018 16 / 17 / 18 november 2018

© Lucien De Roeck 2018

CITRoEN - INVICTA - AUDI - FerrArI - ASToN MARTIN - JAGUAR - ROLLS RoYCE - ALFA RoMEO - ALVIS - opeL -

60 YEARS WORLD EXPO CARS OF ‘58

SPONSORS

PARTNERS

25

- MERCEDES BENZ - PORSCHE - BMW - PEUGEoT - CHRYSLER - pEGaso

ICB18 jaarbeeld A4_DEF2.indd 1 RCC Blad #06.indd 25

austIn - MG - LAND RoVER - LAGoNDA - DE ToMASO - MASERATI - FIAT - RENAULT - Iso RIVOLTA - HEALEY -

bugatti - benTleY - LanCiA - FaCeL vega - DuesenberG - triumph -

06-03-18 - wk 10 17:11 22/08/18 14:39


DE 10

CHROOM&ROEST

10 betaalbare collectieauto’s met groeipotentieel. Ja ze bestaan nog steeds. Hoewel de vraag naar oudere klassiekers is afgekoeld, is er een duidelijke beweging op de markt naar jongere wagens. Zoek aandachtig en ga voor de meest aantrekkelijke varianten. Deze 10 toekomstige klassiekers zijn nog steeds te krijgen voor minder dan €50.000 FOTO 1: LANCIA MONTECARLO De Montecarlo beschikt over alle typische eigenschappen die Lancia zo een bekend merkt maakten. Hij was licht (minder dan 1000kg), had een goede wegligging en was uitgerust met een aantal mechanische innovaties waaronder slimme onafhankelijke achterwielophanging. Hij zag er ook goed uit. Ok hij werd geplaagd door problemen met de bouwkwaliteit. Roest was een grote vijand. Zozeer zelfs dat Lancia de het eerste generatiemodel zelfs uit verkoop heeft gehaald om de oefening opnieuw te maken. Vanwege het grote aantal slechte exemplaren is het kaf van het koren scheiden een uitputtende bezigheid,

maar als je een structureel degelijke Montecarlo hebt gevonden zal het dit meer dan waard zijn geweest. Zeker als je tijdens het rijden het scherpe Pininfarinasilhouet in een raam ziet reflecteren. FOTO 2: BMW M3 E36 Deze wagen is zeer geliefd bij een brede gemeenschap van BMW-liefhebbers. Hierdoor is de waarde van de E36 M3 de laatste tijd ook sterk gestegen. Zijn populariteit betekent ook dat er veel misbruikte, volledig omgebouwd en wagens een hoge kilometerstand op de markt zijn. Het vinden van de juiste wagen is van groot belang. Problemen zijn echter goed gedocumenteerd en het vinden van

onderdelen is een fluitje van een cent. Wij zouden bijvoorbeeld kiezen voor een originele en mooie 3.2-liter 321pk Evolution. Deze is de uwe voor ongeveer €20.000. Dit is een kleine prijs voor de ultieme rijervaring. Of je nu door Londen, Lissabon of Los-Angeles rijdt, je krijgt zeker een goedkeurende knipoog van zowel hipsters als beheerders van investeringsfondsen. FOTO 3: RENAULT ALPINE Zeker, zijn carrosserie uit glasvezel had meer dan een vleugje kit-car gehalte en zijn V6 motor die achterin was gemonteerd, net zoals bij een Porsche 911, was niet de meest betrouwbare, maar

toch zijn de Renault Alpine GTA en de A610 volwaardige sportwagens. Deze 2+2 wagens zijn in lage aantallen gebouwd en tot vandaag zeker ondergewaardeerd. De 200pk sterke GTA Turbo is de auto om te hebben. Indertijd waren het commerciële flops en uiteindelijk leidde dit tot de ondergang van de legendarische naam. Door de introductie van de nieuwe A110 door Renault is de belangstelling voor de oudere Alpine modellen opnieuw toegenomen wat zeker zal leiden tot een waardevermeerdering. FOTO 4: ALFA ROMEO GTV De Alfa Romeo GTV,

2 1

26

RCC Blad #06.indd 26

22/08/18 14:40


TEKST: STEFAAN DE VOS

3 inderdaad opnieuw een Italiaanse coupe, is de volgende in het lijstje. En als ze er zo goed uitzien zoals deze, waarom dan niet? Terwijl de 3.0 V6 verleidelijk is voor zijn sound en power heeft de viercilinder een betere wegligging. Als je er de verwachte Italiaanse eigenaardigheden kan bijnemen is de GTV eigenlijk een betrouwbare wagen. Als je een Alfa koopt, wordt je automatisch lid van 1 grote familie welvarende diehards liefhebbers en eigenaren. Dit is zeker handig in de zoektocht naar onderdelen of om nog betere exemplaren van de GTV te vinden. Wie wil er een kant-en-klaar pakket als je voor het zelfde geld een op maat gemaakte Italiaanse schoonheid kunt hebben? FOTO 5: MASERATI 3200 GT Ondanks het feit dat de prijzen van een Maserati 3200 GT, 4200 GT en Grandsport een vijftal jaar geleden op hun dieptepunt stonden, kan je de dag van vandaag nog steeds voor een prikje deze volbloed Italiaanse toerwagens kopen. Voor dit geld krijg je een geweldige badge en een machtig V8 geluid. Zoals je zou verwachten

variÍren de prijzen enorm en het is verleidelijk om een goedkoper exemplaar op de kop te tikken. De manuele versie is ideaal voor slingerende smalle wegen, maar voor langere ritten zijn is de viertrapsautomaat prima. Je kan op het web een boel horrorverhalen terug vinden over deze wagen, maar als je de tijd neemt om er eentje te zoeken met een uitgebreide onderhoudsgeschiedenis, zal je in het weekend niet teveel uitvluchten moeten verzinnen om thuis te blijven. Trouwens boemerangachterlichten zijn nooit uncool. FOTO 6: ALPINA E34 Als een BMW M-versie een beetje opzichtig is naar jouw smaak, zijn de ingetogen en toch capabele Q-auto’s van Alpina een waardig alternatief. De E34 generatie B10 is hiervan een geweldig voorbeeld. Tijdens zijn onthulling was de Halo Biturbo-versie de snelste sedan die je op dat moment kon kopen en dit bleef een aantal jaren zo. Omdat er zo weinig zijn geproduceerd en ze historisch gezien enkel door kenners werden

4

5

6

27

RCC Blad #06.indd 27

22/08/18 14:40


DE 10

CHROOM&ROEST

TEKST: STEFAAN DE VOS

7

8

9

10

gewaardeerd, is er een kleine groep van eigenaren die alles weet over deze wagens. Deze zijn een grote hulp bij het zoeken naar een goed exemplaar. Als je er één vindt, geniet dan van de voldoening om een langzamere en meer gewilde M5 te zien afgaan in het wild. FOTO 7: FIAT COUPÉ De Fiat Coupé is dapper en

ziet er goed uit. Met zijn pittige turbomotor en zijn scherpe bediening zochten vele autoliefhebbers naar geld in hun portemonnee om deze te kunnen kopen. We denken dat, deze door Chris Bangle ontworpen wagen, verouderd zoals een goede fles wijn met zijn “in-your-face” achterkant en zijn drastische wielkasten. De eerste generatie Coupés hadden Lancia Delta

Integrale motoren, maar waren slecht gegalvaniseerd waardoor ze snel roesten. De latere wagens met de 20-kleppen motoren waren fundamenteel veel beter gebouwd. Koop niet persé op kilometerstand, maar op conditie. Met wat zoekwerk kan je een opnieuw een Italiaanse sportwagen kopen voor de prijs van een normale Hatchback. FOTO 8: AUDI RS6 De Audi RS6 lijkt een beetje op een Stealth bommenwerper. Beide hebben baanbrekende prestaties maar blijven onder de radar. Audi veranderde met deze wagen de manier waarop we naar het praktische autorijden kijken. Als we met het gehele gezin op stap kunnen, of een sofa naar het containerpark kunnen brengen tegen een miljoen kilometer per uur, waarom dan niet? Deze zonder twijfel snelle break verpulverde destijds de concurrentie van BMW en Mercedes. En dit gebeurde in stijl. Vraag dit maar aan Daniel Craig die er eentje bestuurde in de klassieke gangsterfilm Layer Cake. Er werden slechts 870 RS6 Avants gebouwd waardoor het lastig is om een goed exemplaar op de tweedehandsmarkt te vinden, maar zelfs een zeer nette, eerste eigenaar met minder dan 50000km kan worden gekocht voor ongeveer 25.000 euro. Je hebt wel diepe zakken nodig om hem in goede staat te houden, maar voor dat geld is het een geweldige wagen. FOTO 9: LOTUS ESPRIT Zelfs 17 jaar later bevatte Julian Thompson’s bijgewerkte versie van de

Lotus Esprit alle visuele drama van Giugiaro’s legendarische S1. Uitgerust met de uitgebreid ontwikkelde 349pk Twinturbo V8 pochte de auto eindelijk met de prestaties die het buitenaardse chassis kon verwerken. Minder dan 1500 Esprit V8’s werden gebouwd, waardoor het een echt zeldzame wagen is. Als je een toegewijde bewaarder, die een liefdevol onderhouden exemplaar in zijn bezit heeft en hem niet meer nodig heeft, kan overtuigen om hem aan jouw te verkopen, betaal je de prijs van een moderne Hothatch voor 1 van de grootste supercars van GrootBrittanië. Ben je al verleid? FOTO 10: BENTLEY CONTINENTAL Als het om stijl en waar voor je geld gaat is er geen betere deal dan een Bentley Continental uit de jaren 90 en begin 2000. Hij werd gelanceerd in 1991 en was de eerste Bentley sinds tientallen jaren die niet op een Rolls-Royce was gebaseerd. De gespierde coupé had een grommende V8 onder de motorkap waardoor deze door de “moderne” Bentleyfanaten de bijnaam kruisraket kreeg. Een groot deel van de ongeveer 2000 hand gebouwde R-,S-,T- en SCmodellen waren niet alleen genereus uitgerust, maar ook sterk gepersonaliseerd door de eigenaren zonder financiële grenzen. Het lijkt dus absurd dat je onberispelijke Continentals kan vinden voor minder dan €50.000, terwijl de 11000 wagens die door Bentley tot 2017 werden gebouwd voor een veelvoud van deze prijs werden verkocht en nog steeds al zeer exclusief worden beschouwd.

28

RCC Blad #06.indd 28

22/08/18 14:40


create your dream

create your dream

create your dream TORREKENS EXCLUSIEF, Iddergemsesteenweg 71c, 9450 Denderhoutem t 054 25 03 55, exclusief@meubelentorrekens.be

create your dream

TORREKENS WONEN, Adv. De Backerstraat 61, 9450 Denderhoutem t 054 33 70 90, wonen@meubelentorrekens.be TORREKENS SLAPEN & MAATWERK, Vlamstraat 9, 9450 Denderhoutem TORREKENS EXCLUSIEF, Iddergemsesteenweg 71c, 9450 Denderhoutem t 053 66 16 66, slapen@meubelentorrekens.be, maatwerk@meubelentorrekens.be t 054 25 03 55, exclusief@meubelentorrekens.be

TORREKENS WONEN, Adv. De Backerstraat 61, 9450 Denderhoutem

TORREKENS EXCLUSIEF, Iddergemsesteenweg 71c, 9450 Denderhoutem TORREKENS EXCLUSIEF, Iddergemsesteenweg 71c, 9450 Denderhoutem 05490, 25 03 55, exclusief@meubelentorrekens.be t 054 33 t70 wonen@meubelentorrekens.be t 054 25 03 55, exclusief@meubelentorrekens.be TORREKENS WONEN, Adv. De Backerstraat 61, 9450 Denderhoutem t 054 SLAPEN 33 70 90, wonen@meubelentorrekens.be TORREKENS & MAATWERK, Vlamstraat 9, 9450

Denderhoutem t 053 66 WONEN, 16 66, slapen@meubelentorrekens.be, maatwerk@meubelentorrekens.be TORREKENS Adv. De Backerstraat 61, 9450 Denderhoutem TORREKENS SLAPEN &

MAATWERK, Vlamstraat 9, 9450 Denderhoutem

t 054 33 70 90, t 053 wonen@meubelentorrekens.be 66 16 66, slapen@meubelentorrekens.be, maatwerk@meubelentorrekens.be TORREKENS SLAPEN & MAATWERK, Vlamstraat 9, 9450 Denderhoutem t 053 66 16 66, slapen@meubelentorrekens.be, maatwerk@meubelentorrekens.be RCC Blad #06.indd 29

22/08/18 14:40


DE AUTO WAAR NIEMAND VAN HOUDT CHROOM&ROEST

DEZE BESTAAT ECHT! De mantel der liefde van een autoliefhebber is ongetwijfeld een zijden exemplaar met 3 lagen, gouden boord én bekleed met juwelen. Weinig mensen zullen zoveel door de vingers zien van hun geliefde object dan autoliefhebbers. Zelfs als het rationeel niet meer te verklaren is, linken we gewoon onvatbare termen zoals bv. “karakter” aan een auto.

D

aarom deze uitdaging: is er een auto waar er geen liefhebber voor bestaat? Waar we niets aan vinden om van te houden? Waar je met de beste wil van de wereld niets aan kan ontdekken dat je zelfs maar nieuwsgierig maakt. En als extra uitdaging: er moet iets aan de auto zijn dat zeer veelbelovend is! In dit geval een V6 Cosworth motor! Daarom is mijn nominatie de Ford Scorpio V6 Cosworth mark 2, gebouwd tussen 1994 en 1998. Game on!

Het eerste waar we naar kijken is het design van een wagen. Het is best merkwaardig dat een auto het uiterlijk van het officieel lelijkste dier ter wereld kan hebben; de blobvis. De gelijkenis is treffend maar de eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat dit geen faire vergelijking is. De blobvis is een diepzeevis die eenmaal boven water als een pudding

RECHTS De gelijkenis is sprekend. Deze wagen is volgens mij een groot deel gebaseerd op een blopfish.

30

RCC Blad #06.indd 30

22/08/18 14:40


TEKST & FOTO’S: MICHIEL FLEERACKERS

in elkaar zakt en lelijk wordt. In zijn natuurlijke omgeving ziet hij er al iets beter uit. Ook Ford zelf voelde de bui hangen. Zo werd er uitzonderlijk een persevent voor de officiële lancering van de auto georganiseerd om het design van de auto te “duiden”. Jammer genoeg slaagden ze niet in hun opzet. Een journalist schreef er de volgende legendarische woorden over: “The Ford Scorpio is resembling something that David Attenborough might reveal from a dark cave in Borneo.” Niet overtuigd? Als iets of iemand écht lelijk is, zegt men wel eens: enkel zijn moeder kan ervan houden. Als je weet dat Ford nooit de naam van de designer heeft vrijgegeven is zelfs DAT blijkbaar niet het geval…. Ok, uiterlijk dan niet, maar een Cosworth motor, dat moet toch goed rijden? Eigenlijk zijn prestaties en een strak rijgedrag nooit het doel geweest van deze auto, dus het zou oneerlijk zijn hem daarop te beoordelen. Dat brengt de vraag met zich mee, waarom hebben ze eigenlijk de moeite gedaan om er een Cosworth motor in te monteren? Het vermogen was nu wel ok maar een 4-trapsautomaat elimineerde dit voordeel omdat de concurrentie hun auto’s al met 5- en 6-trapsautomaten uitrustten. Ten eerste; de doelgroep (comfort zoekende executives) waren niet geïnteresseerd in motorsport pedigree. Ten tweede was er oorspronkelijk nergens een Cosworth badge op de auto te vinden. Dat doet vermoeden dat ook zij deze auto niet echt als uithangbord van hun imago zagen. Wat de Scorpio wel deed was comfortabel rijden maar dat

deden zijn concurrenten ook. Dus niet onderscheidend genoeg om als liefhebber naar uit te kijken (in tegenstelling tot bv een oude Citroën). Laatste check: hoe zit het met een rationele aantrekking? Je zou kunnen zeggen dat als er niets positief over de auto te zeggen is, dat het dan een koopje moet zijn om 2dehands aan te schaffen? Veel luxe voor weinig geld! Correct? Neen dus. In aanschafkost is hij weliswaar interessant, maar alle andere kosten doen deze initiële winst verdwijnen als sneeuw voor de zon. Lang geleden zocht ik op de website Spritmonitor.de eens de auto met het grootste verbruik op. Tot mijn verbazing kwam ik niet uit bij een Lamborghini of Cadillac maar bij…. een Ford Scorpio Cosworth met een gemiddeld (!) verbruik van 16,93 l/100km. Alle Ford Scorpio Cosworth’s tezamen hadden weliswaar een beter gemiddelde van 12,28l/100km, maar laat het duidelijk zijn dat je van deze jongen potentieel een tankelleboog kunt krijgen. Maar kijk eens hier, in de afdeling betrouwbaarheid kan een liefhebber zijn hartje aan de Scorpio ophalen. We praten hier over een auto die in de prijzen gevallen is! In een Engelse survey van 1998 werd hij verkozen als 3de minst betrouwbare wagen! Een detail voor de freaks: de bumpers werden gemaakt in een soort geverfde thermo-form plastiek, wat nieuwe maatstaven zette wat betreft kwetsbaarheid. Pop quiz: wat hebben deze 3 auto’s gemeenschappelijk? We hebben nu de linker én rechterhersenhelft uitgeput, nu rest er nog 1 plaats op aarde om een positief element aan de auto te vinden

FOTO’S Pop quiz: wat hebben deze 3 auto’s gemeenschappelijk?

nl. bij de eigenaars. Waarom kochten zij deze auto of wat vinden ze er leuk aan? Is er een gemeenschappelijk argument dat het “ik vind het een goede auto, want ik heb er mijn geld aan uitgegeven en ik ben geen idioot” argumentatieniveau overstijgt? Over naar eigenaarsreviews! De ervaringen van eigenaars bevestigden al wat hierboven beschreven werd nl. doorgaans een waslijst van problemen en een verbruik dat een 70 liter tank regelmatig naar adem (benzine) doet snakken. Positief ervaren was

de lage aanschafprijs, het comfort, de ruimte voor de passagiers en de uitgebreide uitrusting (die dan vaak verder in de review kapot ging). Misschien het ultieme argument dat deze auto iedereen koud laat, was dat bij vrijwel geen enkele van deze eigenaarsreviews een commentaar was geplaatst. Blijkbaar wil iedereen deze auto vergeten, en iets zegt me dat Ford dat helemaal niet erg vindt. En wat is uw nominatie voor ultieme niet-liefhebberswagen?

31

RCC Blad #06.indd 31

22/08/18 14:40


Buying, Selling and Consignment

www.erclassics.com

250 oldtimers

in stock

FOR

FOR

FOR

FOR

SAL

E

SAL

E

SAL

E

SAL

E

WE BUY YOUR CLASSIC CAR

FOR

FOR

FOR

- We buy classic cars - Immediate payment -

SAL

E

SAL

E

SAL

E

Or we take them in consignment. Consignment is free of charge. Please contact us: Phone +31 416 751393 E-mail: info@erclassics.com

FOR

SAL

E

www.erclassics.com Kleiweg 1 • 5145 NA • Waalwijk • The Netherlands Tel: +31 416 751393 • Mail: info@erclassics.com Opening hours: monday untill saturday, 09:00h - 17:00h Every 1st sunday of the month, 12:00h - 17:00h RCC Blad #06.indd 32

FOR

SAL

E

FOR

SAL

E

At ERclassics we have at least 250 oldtimers in one beautiful showroom at a high profile location next to Highway A59 near themepark "De Efteling" For more information check our website www.erclassics.com • Due to many Sales we are searching for convertibles and coupes from 1930 to 1980. Austin Healey - Ferrari - Jaguar - Mercedes Benz - MG- Porsche Triumph - Volvo & rare Supersportscars. Interestering classic cars of other brands are welcome to. 22/08/18 14:40