Page 1

RES JUDICATA Fuksilehti 2018

Oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Judica ry:n ainejärjestölehti


Sisällysluettelo 3 4 9 13 15 21 23 25 27 28 29

17

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS TUUTORIT ESITTÄYTYVÄT

LÄPILEIKKAUS JUDICAN LUKUVUODEN MERKITTÄVIMPIIN TAPAHTUMIIN

Mitä merkittäviä tapahtumia sinulle tarjotaan pitkin vuotta? Ota läpileikkauksesta selvää!

JUDICA RY:N HALLITUS TUTUKSI OIKEUSTIETEIDEN LAITOKSEN TERVEHDYS JUDISTIN AAKKOSET

22

KOPON KULMA

OPISKELIJARAVINTOLAT JOENSUUSSA

Asutko keskustassa vai laitakylillä? Kartasta näet missä kaikkialla saat opiskelijahintaan ravintoa.

OPETTAJATUUTORIT ESITTÄYTYVÄT LAKIMIESLIITON TERVEHDYS JUDICA SPORT SBS KARKEIN – LIIKUTTAVAN MUKAVAA YHDESSÄOLOA

30

YHTEYSTIEDOT

Askarruttaako sinua jokin asia Joensuusta tai opiskelusta? Käy kurkkaamassa tuutorien yhteystiedot, jotta voit saada kysymyksiisi vastauksia!

ELSA JOENSUUN TERVEHDYS

Julkaisija

Judica ry PL 111 Oikeustieteet / Itä-Suomen yliopisto 80101 Joensuu Taitto Olli Tirri & Jussi Kataja

Paino Picaset Oy Painosmäärä 70 kpl

Sähköinen versio: www.issuu.com/resjudicata www.judica.fi

Kannen kuva Anni Marttala


Judica onnittelee loisteliaan opiskelupaikan saamisesta ja toivottaa Sinut lämpimästi tervetulleeksi Joensuuhun!


Puheenjohtajan tervehdys

H

ei tuore oikkari ja tuleva judisti!

Paljon onnea opiskelupaikastasi! Suuri urakka on nyt takana ja olet selättänyt haasteen, johon vain harvat pystyvät. Olet suunnistanut tiesi yliopistoon, korkeinta mahdollista koulutusta tarjoavaan instituutioon. Tarkemmin, olet raivannut tiesi sisään oikikseen, yhteen yhteiskunnan halutuimmista ja arvostetuimmista koulutuksista. Juristin ura siintää jo horisontissa ja pian aloitat matkan kohti loistavaa tulevaisuutta. Muuan viisas on todennut, että elämä on ihmisen parasta aikaa. Nyt se sitten alkaa, uusi ja uljas elämä täynnä tuhansia uusia tuttavuuksia, vielä useampia sivuja tenttimateriaalia, sadoittain juhlia ja tapahtumia sekä äärettömän monia kokemuksia, jotka rikastuttavat elämääsi seuraavien vuosien aikana. Mielestäni ei ole merkitystä sillä, tuletko suoraan lukion penkeiltä, oletko alanvaihtaja tai useamman pääsykoekevään kokenut konkari. Yhtä kaikki sanoin kuvaamaton opiskeluaika – niin hyvässä kuin pahassakin – odottaa vain kivenheiton päässä. Tuleva syksy ja tajunnan räjäyttävä, ehkä jopa fyysinen fuksiviikko lienee monelle ensikosketus opiskelijaelämään. Ole kuitenkin huoletta, sillä juuri sinua varten valitut tuutorit toimivat matkaoppainasi ja tukenasi koko alkutaipaleen ajan. Haluankin kannustaa kysymään heiltä rohkeasti mieltäsi askarruttavia kysymyksiä opiskelusta, käytännön järjestelyistä ja opiskelijaelämästä. Mitä pidemmälle tuleva viikko etenee, sitä enemmän tapaat vanhempia judisteja eli tulevia opiskelija- ja työtovereitasi. Meillä Judicassa on aidosti hyvä henki, eikä vuosikurssien välillä ole merkitystä, joten suhtaudu siis tulevaan avoimin mielin ja lähde ennakkoluulottomasti mukaan ikimuistoisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Judica on Joensuun oikeustieteen opiskelijoiden oma ainejärjestö, jonka missiona on tuoda vastapainoa ja vaihtelua opiskeluille mahdollisimman kattavasti. Juhlien, liikunnan ja työelämäorientaation ohessa hoidamme myös opiskelijoidemme edunvalvontaa kansallisesti ja paikallisesti. Judican jäsenenä myös Lakimiesliiton jäsenedut ovat käytössäsi, mistä kuulet varmasti myöhemmin vielä lisää. Judica haluaa tarjota jokaiselle jotakin, oli se sitten liikun-

3

Fuksilehti

taa, työnhakua, journalismia, biletystä, hengailua tai mitä ikinä. Oikkarit ovat perinteisesti aktiivista ja aikaansaavaa porukkaa, joten tässä seurassa vain taivas on rajana itsensä toteuttamisessa. Lain ja asetusten lisäksi. Pian alkavat myös opintosi, joita varten olet yliopistoon tullut. Luonnollisesti tulevaan opiskeluun tulee suhtautua vakavasti, mutta muista kuitenkin, ettei liika stressaaminen ja tulevan murehtiminen ole enää pääsykokeen jälkeen ajankohtaista. Työelämä odottaa kyllä, nauti siis täysin siemauksin tulevista vuosista opiskelijana. Tämä vaihe kestää vain hetken, ota siitä siis kaikki irti. Vielä kerran lämpimästi oikein paljon onnea, syksyllä tavataan!

Jarkko Kontiainen

Puheenjohtaja Oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Judica ry


Tuutorit esittäytyvät

Ronja Lind

Kuvat: Sonja Sivén

- Fuksikapteeni

Heippa kaikki! Ensinnäkin haluan koko sydämestäni onnitella kaikkia sisäänpäässeitä - olette tehneet suuren urakan ja nyt se palkitaan elämänne hauskimpina viitenä vuotena! Olen Ronja, 22-vuotias toisen vuoden oikeustieteen opiskelija ja fuksikapteeninne tänä vuonna. Kotoisin olen kaukaa susirajasta, Hangosta Suomen etelärannikolta. Sanomattakin on siis selvää, että tänne muuttaessani en tuntenut ketään ja Joensuu tuntui aluksi kaukaiselta tällaiselle etelän asukille. Osalle teistä fukseistakin Joensuu on varmasti vielä kovin tuntematon ja kaukainen, mutta pelko pois! Joensuu on opiskelijakaupunkina yllättänyt minut positiivisesti ja varsinkin ainejärjestöstämme Judicasta on tapahtumineen ja varsinkin jäsenineen tullut itselleni todella tärkeä osa elämää ja opiskelijaidentiteettiä. Fuksivuosi antoi enemmän kuin ikinä osasin kuvitellakaan. Opiskelu on tietysti hieman erilaista, mihin ehkä olet tottunut, mutta kyllä siihenkin tottuu nopeasti. Opiskelijaelämä koostuu tietysti paljosta muustakin kuin tenttikirjojen lukemisesta. Rakastan itse käydä opiskelijatapahtumissa ja bailata aamuun asti, mutta vaikkei se olisi sinun juttusi, on Judicassa joka makuun erilaisia aktiviteetteja. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kannattaa lähteä avoimin mielin mukaan ainejärjestötoimintaan ja tapahtumiin. Judican jäsenistö on täynnä huikeita ihmisiä, joihin tutustumalla ja ystävystymällä voit saada elämänmittaisia ystävyyssuhteita. Nauttikaa siis täysin rinnoin opiskeluajastanne - oikiksen elätte vain kerran. Odotan innolla teidän kaikkien tapaamista, syksyllä nähdään!

Fuksilehti

4


Petra Pynnönen Heippa!

Isot onnittelut suuren työn vaatineesta koulupaikasta ja tervetuloa Joensuuhun! Olen Petra, 22-vuotias toista vuotta aloitteleva oikkari. Kotoisin olen metsien ja järvien keskeltä Konnevedeltä – ei varmaan sano kellekään yhtään mitään, mutta se on pienenpieni ja aika kuollut kunta Jyväskylän ja Kuopion puolivälissä. On meillä siellä kahden ruokakaupan ja yhden kapakan lisäksi kansallispuistokin. Joensuu on mielestäni sopivan kokoinen opiskelijakaupunki, sillä kaikkialle pääsee suht nopeasti. Vaikka toisin saattaisi luulla, kaikki aika ei kulu tenttikirjojen parissa. Käyn opiskelun ohella töissä viskomassa hedelmiä hyllyyn ja vapaa-aikani kuluu kavereiden kanssa hengaillessa ja Judican tapahtumissa, nukkuakin kerkeän riittävästi. Ainejärjestötoiminta on ollut tosi mukavaa ja antoisaa hommaa, itse olen ollut mukana vuosijuhla- ja tapahtumatoimikunnassa. Lähtekää tekin rohkeasti mukaan Judican tapahtumiin, sillä yhteishenkemme on jotain ainutlaatuista! Oikis on todella ihmisen parasta aikaa ja nautin itse fuksivuodesta täysin siemauksin. Mikäli teillä herää mitä tahansa kysymyksiä vaikkapa opiskelusta tai Joensuusta, älkää epäröikö kysyä. Olemme täällä teitä varten ja yritämme auttaa parhaamme mukaan. Odotan jo innolla syksyä, josta tulee varmasti ikimuistoinen. Nähdään siis syksyllä!

Angeliina Paananen Moikka uudet fuksit!

Onnittelut kaikille uudesta opiskelupaikasta! Olen Angeliina Paananen, 22-vuotias toisen vuoden opiskelija Joensuusta. Tuttavallisemmin minua kutsutaan lempinimellä Anse. Joensuu on aivan mahtava opiskelijakaupunki. Vapaa-aikani vietän salilla, kavereiden kanssa ja tietysti erilaisissa opiskelijatapahtumissa. Itse kerkesin opiskella kaksi vuotta avoimen yliopiston kautta ennen kuin sain opiskelupaikan, joten opinnot ovat tässä vaiheessa jo aika pitkällä. Opiskelu oikiksessa on haastavaa, mutta samalla todella palkitsevaa. Itse opiskelen suurimmaksi osaksi kotoa käsin, mutta jotkut tykkää opiskella esimerkiksi kirjastolla. Fuksivuosi meni tosi nopeasti, varsinkin kun meillä oli niin paljon opiskelijatapahtumia. Judicassa ehdottomasti parasta on meidän yhteishenki! Me tuutorit olemme täällä teitä varten, joten älkää epäröikö ottaa meihin yhteyttä! Nähdään syksyllä!

5

Fuksilehti


Piia Riutta Moikka!

Paljon onnea sisäänpääsystä ja tervetuloa Joensuuhun! Olen Piia Riutta, 20-vuotias toisen vuoden opiskelija, ja olen kotoisin Hämeenlinnan seudulta. Ennen viime syksyä en ollut koskaan käynyt Joensuussa, joten muutto outoon kaupunkiin jännitti. Judican hyvä yhteishenki auttoi minua kuitenkin sopeutumaan nopeasti, ja olenkin viihtynyt Joensuussa erittäin hyvin. Fuksivuosi oli minulle ikimuistoinen ja toivon, että myös te nautitte omasta fuksivuodestanne. Minulle tarttui ensimmäiseltä opiskeluvuodeltani mukaan paljon uusia kavereita, uusia laulunsanoja sekä tietysti muutama pykäläkin. Olen myös osallistunut Judican toimikuntatoimintaan, jonka myötä olen päässyt järjestämään erilaisia tapahtumia. Suosittelen myös teitä osallistumaan rohkeasti tapahtumiin, koska judistien seurassa ei hauskuus lopu kesken! Minulta saa kysyä jo ennen opintojen alkua ja tietysti opintojen aikana, jos jokin mietityttää. Odotan jo innolla syksyn aloitusta teidän kanssanne. Nähdään syksyllä!

Krista Koivisto

Moikka! Olen Krista, 22-vuotias toisen vuoden oikkari ja toimin tuutorinanne seuraavana syksynä. Muutin viime syksynä Jyväskylästä Joensuuhun, sitä ennen asustelin Seinäjoella, mutta todellisuudessa olen kotoisin Soinista. Mikäli jokin tietty edellä mainitsemani paikkakunta aiheuttaa hämmennystä, voimme jatkaa keskustelua aiheeseen liittyen syksyllä! Arkeni susirajalla pitää sisällään opiskelua, opiskelijarientoja sekä urheilua. Tiiviistä judistiväestä saa milloin tahansa kirittäjän lenkkipolulle, kaverin kuntosalille tai vaikkapa ylivoimaisen joukkuetoverin beer pong -turnaukseen. Itse kuvittelen välillä lukeutuvani tuohon ”ylivoimaiseen kisailijaporukkaan”, mutta kisatulokseni kertovat valitettavasti toista… Joka tapauksessa Joensuussa riittää hauskaa ja monipuolista tekemistä moneen makuun ja hetkeäkään ei ole ollut tylsää! Onnea vielä opiskelupaikasta ja mahtavaa, että pääsit juuri Joensuuhun oikikseen! Judicassa on huippu meno ja tiivis porukka. Pian nähdään, fuksit!

Fuksilehti

6


Emil Ekman

Moi! Paljon onnea opiskelupaikasta ja tervetuloa oikikseen! Oikein mahtavaa duunia pääsykokeiden osalta! Olen Emil Ekman, 24-vuotias neljännelle oikisvuodelle siirtyvä opiskelija. Muutin tänne Joensuuhun Turusta aloittaessani opiskeluni kolmisen vuotta sitten. Siirtyminen etelästä kohti itärajaa mietitytti, mutta Joensuu on osoittanut olevansa varsin mainio kaupunki nuorelle opiskelijalle. Tekemistä riittää ja kaikki löytyy läheltä. Vastoin yleistä harhaluuloa, ei oikiksessa opiskelu vie teiltä kaikkea vapaa-aikaanne. Itse kulutan aikaani ystävien, urheilun, opiskelijatapahtumien ja opintojen parissa (kyseisessä järjestyksessä). Ainejärjestömme Judica järjestää jäsenilleen mukavasti erilaisia tapahtumia, rennoista hengailuista ja urheilusta aina suuremman luokan bileisiin asti. Tulkaa rohkeasti mukaan! Fuksisyksystäni on jo vierähtänyt tovi, mutten todellakaan ole unohtanut sen tuomia mahtavia seikkailuja. Fuksiviikko oli rehellisesti sanottuna yksi hauskimmista kokemuksista tämän pojan elämässä, ja toivonkin, että saisimme tarjottua saman fiiliksen teille. Me tuutorit olemme täällä teitä varten, joten tulkaa empimättä vetämään hihasta, mikäli tulee jotain kysyttävää. Yritämme parhaamme mukaan tehdä teidän opintojen alusta mahdollisimman mukavaa ja viihtyisää. Nähdään syksyllä!

Mia Väinölä Onnea kaikille mahtavasta opiskelupaikasta! Olen Mia, 23-vuotias Järvenpäästä kotoisin oleva toista vuotta aloitteleva opiskelija. Olen valmistunut oikeustradenomiksi ja koska opiskelijaelämä oli niin mahtavaa niin päätin tulla vähän jatkamaan sitä. Oma fuksivuoteni meni vauhdikkaasti eikä tylsää hetkeä ole ollut. Ennen ensimmäistä fuksitapaamista kävin ostamassa kirjakaupasta kirjoja ja värityskirjan sen varalta, että minulla tulee tylsää Joensuussa. No enpä ole niihin koskenut ensimmäisen fuksitapaamisen jälkeen. Erilaisten tapahtumien ohessa olen myös ehtinyt suorittaa kursseja, käydä kuntosalilla ja tavata ystäviä. Judican yhteishenki on aivan mahtava. Ei ole väliä oletko fuksi vai vanhempi opiskelija, kaikki ovat silti yhtä perhettä ja se on parasta Judicassa. Me tuutorit autamme kaikessa, jotta pääsette alkuun opinnoissanne. Ottakaa rohkeasti yhteyttä, jos kysymyksiä herää! Teemme kaikkemme, että teilläkin tulee olemaan näin mahtava fuksivuosi. Kaikki odottavat jo innolla uusien fuksien saapumista, joten tervetuloa Joensuuhun ja nähdään syksyllä!

7

Fuksilehti


Savanna Kaivola

Moikka ja onnittelut mahtavasta suorituksesta! Mie olen Savanna Kaivola, täytän syksyllä 21 vuotta ja olen kotoisin Kittilästä. Aloitan jo kolmannen vuoden opinnot, sillä opiskelin ensimmäisen vuoden avoimessa yliopistossa. Vaikka opiskeltavaa riittää, vapaa-aikaakin jää ja silloin minut yleensä löytää salilta, opiskelijatapahtumista tai hengailemasta ystävieni ja kissojeni kanssa. Vuosi on ollut mahtava ja kannustankin teitä osallistumaan erilaisten tapahtumien lisäksi toimikuntatoimintaan! Judica on nuori, mutta erittäin aktiivinen ja tiivis ainejärjestö, joten tapahtumia riittää. Parasta Judicassa on yhteisöllisyys ja tästä syystä Judica onkin kuin pieni perhe. On kiva päästä kokemaan fuksiviikko uudestaan teidän uusien fuksien kanssa. Mikäli teitä mietityttää muutto uudelle paikkakunnalle, opiskelut tai mikä tahansa opiskelijaelämään liittyen, laita rohkeasti viestiä. Nähdään syksyllä!

Patrick Aarikka Moro fuksit! Onnea vielä kaikille tänne oikikseen sisäänpääsystä! Olen Patrick, useimmat kuitenkin kutsuvat Pateksi, ja olen 21-vuotias toisen vuoden opiskelija. Lähtöisin olen Etelä-Suomesta, joten älkää siis huoliko, jos sieltä suunnalta olette, on meitä tänne susirajalle muitakin eksynyt! Vietän suuren osan ajastani pakoillen luentoja ja tenttejä, joten kirjastossa tuskin hirveästi törmäämme, mutta jos joku jostain varsin akateemisesta tapahtumasta mainitsee, olen lähes poikkeuksetta paikalla. Minulta voi myös tietenkin aina kysyä vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin, ja olen melkein varma, että jos en minä, niin vähintäänkin joku jolta pääsen heti kysymään, tietää kaipaamanne vastauksen. Vapaa-ajalla taas viihdytän itseäni autojen, tietokonepelaamisen ja kuntosalin maailmalla, mikä toimii myös hyvin yhteen jo aikaisemmin mainitsemani opiskelujen pakoilun kanssa. Vielä kerran suuret onnittelut tähän mahtavaan tiedekuntaan pääsemisestä, nähdään syksyllä ja tervetuloa Judicaan!

Fuksilehti

8


Judica ry:n hallitus tutuksi Jarkko Kontiainen - Puheenjohtaja

Moikka! Mie oon Kontiaisen Jarkko ja toimin tänä vuonna Judica ry:n ylväänä keulahahmona ja joskus myös puheenjohtajana. Usein väitän olevani kotoisin täältä Joensuusta, mutta tosiasiassa olen kotoisin Lieksan mettistä, mistäs muualtakaan. Karistettuani havunneulaset pois olaltani olen ottanut asiakseni luotsata Judicaa turvallisesti läpi tämän vuoden. Olenkin omaksunut roolini tämän porukan ylimpänä päättävänä henkilönä ja vastaankin usein puhelimeen tuttavallisemmin: Johtaja.

ni kokouksissa on totta kai perintönä edeltäjältäni saama (liha)nuija, jota ylpeänä käytän jokaisessa kokouksessa. Mikäli joku hallitukseni jäsenistä käyttäytyy huonosti kokouksissa saattaa (liha)nuijalle tulla muutakin käyttöä kuin pöytään hakkaaminen. Miuun saapi olla yhteydessä koska tahansa. Eri asia on se, vastaanko heti vaiko huomenna, olen kuitenkin melko kiireinen. Puheenjohtajuuteni lisäksi käyn töissä sekä harrastan säännöllisen epäsäännöllisesti CrossFittiä Joensuun Pajalla. Tämä ei ole maksettu mainos, vaikka se siltä saattaakin kuulostaa.

Viime vuonna toimin Judican talousvastaavana, jolloin pääasiallinen tehtäväni oli kieltää Eveä ostamasta piñataa Judican tapahtumiin. Tänä vuonna tehtävänkuvani on hieman erilainen; johdan hallituksen kokouksia, edustan Judicaa Mutta eipä mithään, syksyllä nähhään (kyllä, ystävämme Lakimiesliiton opiskelijavaliokunnassa, laitoskokouksissa pohjoisesta ovat tartuttaneet puheeseeni kuuluisan jänksekä lukuisissa muissa kissanristijäisissä. Voisi siis sanoa, häläisen ääntämyksen)! että olen edennyt ainejärjestöjyrän roolissani. LempijuttuFun Fact: Jarkko on aikaisemmin opiskellut matikkaa Helsingissä ja toiminut osakunnassa (siksi nimitys ainejärjestöjyrä). Tästä syystä Jarkon lempipuuhaa on hämmentää muita matemaattisilla ongelmilla, jotka tunnetusti matemaattisilta juristinaluilta saattaa mennä ohi. Tällöin voitte nähdä oman kerhojuutalaisemme myhäilemässä omalle hauskalle vitsilleen.

Eljas Ryhänen - Varapuheenjohtaja, koulutuspoliittinen vastaava

Moikka! Mie oon Ryhäsen Eljas, Jarkon oikea käsi, Judican varapuheenjohtaja ja opintovastaava. Toisin sanoen tiedän siis kaiken niin Judicasta kuin opinnoistakin. Olen ihminen, jota kannattaa lähestyä, mikäli teillä on jotakin kysyttävää tenteistä taikka haluatte antaa palautetta. Lisäksi lanseerasin viime keväänä opintovastaavan nurkkauksen, jossa minulta saa tulla kyselemään neuvoja ja suunnitella opintojasi yhdessä. Toistaiseksi onnistumisprosenttini on hyvä, olenhan neuvonut hallituksemme jäseniä.

Varapuheenjohtajan tehtäviini kuuluu olla Jarkon silmät ja korvat. Tehtäväni on tietää kaikki, mitä Judicassa tapahtuu. Uskokaa pois, olen melkoinen salapoliisi! Nenäni edessä ei tapahdu mitään, mitä en jossain kohtaa saisi selville. Judican lisäksi sydämeni sykkii jalkapallolle. Vapaa-ajallani nautin kyseisen lajin katsomisesta, pelaamisesta sekä tästä lajista puhumisesta. Tosin välillä joudun väistymään Temptation Islandin takia seuraamaan jalkapalloa hieman pienemmältä ruudulta.

Fun Fact: Eljas on löytänyt tiensä Jodelin julkkikseksi olemalla Judican ikioma mieskarkki. Onko siis ihmekään, että tämä nimi on painettu herran hallituspaitaan!

9

Fuksilehti


Anna-Emilia Kuisma - Sihteeri, vuosijuhlavastaava

Moikka! Mie oon Anna-Emilia Kuisma, mutta useimmiten muut kutsuvat tuttavallisemmin Ammiksi. Toimin tänä vuonna hallituksessa sihteerinä sekä vuosijuhlavastaavana. Vaikka teiltä jäikin näkemättä neljännet vuosijuhlat, tulette näkemään upeaakin upeammat, viidennet vuosijuhlat, joiden parissa puuhastelenkin jo ahkerasti! Lisäksi olen se henkilö, joka vastaanottaa jäsenhakemuksenne.

Siinä missä Miki vastaa musiikkipuolesta, olen Ju-

dican kruunaamaton Dancing Queen. Kun saavun tanssilattialle, niin bileet todellakin käynnistyvät ja vaikka moni on yrittänyt, paikkaani korkeimmalla palkintopallilla ei vielä ole viety.

Kun ryhdyn tuumasta toimeen, asioita tapahtuu. Saimme toimikuntamme kanssa aikaiseksi kaikkien aikojen Silliaamiaisen, viime vuoden tapahtumatoimikuntalaisena pidin huolen, ettei alkupalaksi ole joka kerta pelkkiä nachoja sekä ylläpidän opintomenestystäni.

Fun Fact: Vaikka Ammi onkin oikea bilehile, olemme huomanneet, että aamut eivät ole Ammin juttu. Ammi saattaa aamuisin tarvita hetken jos toisenkin lämmetäkseen.

Kaisa Maukonen - Talousvastaava

Heippa kaikki! Olen Kaisa Maukonen, viime vuoden fuksikapteeni ja tämän vuoden talousvastaava. Fuksikapteenina totuin siihen, että sain tuhlata budjetit, mutta nyt olen joutunut laatimaan niitä. Lisäksi minuakin työllistää paljon Even vaatimukset piñatasta… (Luovuta jo.) Olen lisäksi se henkilö, joka karhuaa teiltä maksamattomia maksuja, mutta ettehän te fuksipallerot sellaista tekisi, että jättäisitte laskut maksamatta. Mikäli tällaista kuitenkin sattuu, tulette tapaamaan alteregoni: RageKaken. Ette halua tavata häntä. Oikeasti olen vallan leppoisa ja aurinkoinen tapaus.

Viime vuoden fuksikapteenina tiedän, että fuksiviikko saattaa olla rankka, mutta todellakin sen arvoinen! Sen takia en raaskinutkaan jättää opiskelijaelämäni kolmatta fuksiviikkoa väliin ja hainkin hallitukseen. Minun puoleen voittekin siis kääntyä kaikkeen fuksiviikkoon liittyvän osalta, sillä olen niin sanotusti konkari.

Fuksiviikkoneuvojen lisäksi voitte kääntyä puoleeni kaikenlaisissa ”remonttireiska” ongelmissa. Moni ei tätä tiedäkään, mutta olen melkoinen Puuha Pete. Omistan porakoneen ja olen ylpeä siitä! Usein innostunkin vapaa-ajan projekteistani ja väsäilen jos jonkinlaisia arkea helpottavia ratkaisuja.

Fun Fact: Ollin tavoin Kaisakin on ansioitunut erinäisissä seurapeleissä, mutta Kaisan erityisosaamistani on RageCage. Ja eei, tämä ei lainkaan ole innoittanut Kaisan lempinimeä. Tässä lajissa Kaisa on lyömätön kingi, lähtekäähän siis haastamaan, mikäli uskallatte.

Iida Heikkinen - Tapahtumavastaava

Hei! Olen Iida Heikkinen, Judican tapahtumavastaava. Olen siis vastuussa kaikista muista Judican tapahtumista, paitsi fuksiviikosta. Voin jo sanoa pitäväni huolen siitä, että tuleva syksy on tapahtumarikas!

Tänä keväänä olenkin uppoutunut pestini saloihin ja onnistuneesti luonut Judicalle uusia perinteitä. Judican historiassa todetusti yhden kerran erittäin onnistuneesti tai kaksi kertaa hyvin pidetty tapahtuma on jo perinne. Hento ulkokuoreni saattaa johtaa teitä harhaan,

sillä kaikesta huolimatta olen hallituksemme kovin Äijä. Ainejärjestömme liikkavuoroilla juoksen verenmaku suussa taklaten tieltäni kookkaammatkin vastustajat. Mikäli pelkkä hieman jopa pelottava ulkokuoreni ei todista, että oikeasti olen kova äijä, niin ainakin eräässä vauhtipäivässä pitämäni pipo sen todistaa. Toisaalta saatan silloin tällöin olla myös hankala akka ja astetta kovempana äijänä pakottaa Eljaksen katsomaan jalkapalloa läppäriltä. Tuleehan telkkarista TIS, joten sitä ei voi missata!

Fun Fact: Tällä Kajjjaanin neitokaisella on silloin tällöin tapana kaatuilla pyörällä ja säikäytellä meitä muita. Onneksi Iida asuu nykyään aivan ydinkeskustassa ja voi vaikka pyöriä kotiin. Vaihtoehtoisesti ostamme Iidalle yhdessä tuumin pyöräilykypärän hallituskauden päätteeksi.

Fuksilehti 10


Roosa Eskola - Yritys- ja yhteistyövastaava

Heippa! Olen Roosa Eskola ja toimin tänä vuonna Even kanssa yritys- ja yhteistyövastaavana. Olemme siis vastuussa Even kanssa siitä, että pääsette tutustumaan alamme työnantajiin, osallistumaan excuille ja nauttimaan jäsentarralla saatavista eduista, esimerkiksi tenttiburgereista (maksettu mainos). Viime vuonna tulin tutuksi fukseille tuutorina ja tänäkin vuonna tulen olemaan tuttu näky fuksiviikon tapahtumissa. Tällä kertaa hieman eri roolissa, mutta Kaisan tavoin en tohtinut jättää fuksiviikkoa välistä. Siinä missä Olli etsii haastajaa beerpongiin, minä etsin hallitus-

tovereitani kestävämpää henkilöä, joka pysyy vauhdissani mukana. Toki, olen siellä järjestämässä myös fuksiexcua. Vaikka itse sanonkin, olen erittäin kyvykäs omassa pestissäni. Hoidan yrityssuhteita kuin omaa elämääni; erittäin organisoidusti. Hallituspestin erikoisuus onkin ehdottomasti erittäin siistit ja hyvin tehdyt excel-taulukot. Voin suoralta kädeltä todeta, että sisäinen perfektionistini nauttii tästä suuresti. Nämä excelit ovat perua EYP-ajoiltani, joista tykkään edelleen aina silloin tällöin höpistä. Saatan innostua kokouksissakin mainitsemaan muutamia elävän elämän esimerkkejä EYP-ajoiltani.

Fun Fact: Roosa saattaa kertoa olevansa kotoisin jostain muualta, kuin mistä oikeasti on. Kaato-Roosanakin tunnettu neiti saattaa usein höynäyttää teitä hyväuskoisia fukseja kertomalla olevansa kotoisin Turusta, vaikka tosiasiassa hän on Säkylästä.

Eveliina Hämäläinen - Yritys- ja yhteistyövastaava

Moikka! Olen Eveliina Hämäläinen (tuttavallisemmin Eve) ja toimin tänä vuonna Roosan kanssa yritys- ja yhteistyövastaavana. Olemme siis vastuussa Roosan kanssa siitä, että pääsette tutustumaan alamme työnantajiin, osallistumaan excuille ja nauttimaan jäsentarralla saatavista eduista, esimerkiksi tenttiburgereista (taas maksettu mainos). Tämä on jo toinen vuoteni hallituksessa, enkä vieläkään ole saanut mihinkään tapahtumaamme piñataa (vaikka yritys jatkuu yhä). Minut tunnetaan hallituksessa piñatatoiveden lisäksi muutenkin siitä, että minulta löytyy kaikkein lennokkaimmat ideat ja koitan kovasti saada muutkin hallituslaiset tajuamaan miten hienoja ideani ovatkaan. Mi-

käli teilläkin tulee mieleen mitään uusia ideoita, voitte aina tulla juttelemaan minulle silloin kun satutte minut vaikka kirjastolta bongaamaan, sillä mukavat juttutuokiot ovat aina hyvä keino vältellä opiskelua. Sen lisäksi, että olen tänä vuonna virallisesti yritys-ja yhteistyövastaava, on minullakin hallituksessa myös toinen epävirallinen pesti. Olen nimittäin tänä vuonna kunnostautunut esiintymisvastaavana! Toteutan tätä hyvin monitulkintaista pestiäni niin yrityssuhteita hoitaessani kuin myös Ilonan tanssilattialla krebaamassa. Tulen varmasti teillekin sen verran esiintymään, ettei aurinkoinen olemukseni jää keneltäkään huomaamatta.

Fun Fact: Jos Even lakimiesura ei otakaan tuulta alleen, voisi hänellä olla loistava tulevaisuus Suomen kuumimpana naisräppärinä. Kerta toisensa jälkeen Eve yllättää ihmiset riimittelytaidollaan ja varsinkin jos karaokebiisissä sattuu olemaan räppiosuus, Even ääni varmasti kuuluu kaiuttimista yli muiden.

11 Fuksilehti


Olli Tirri - Projektivastaava, päätoimittaja

Hallo! Olen Olli Tirri. Viime syksyn vietin Oslossa vaihdossa ja heitimme edeltäjäni Heikin kanssa läpsystä vaihdon ja tänä vuonna minä olenkin Judican Projektivastaava. Lisäksi toimin Judican ikioman ainejärjestölehden Res Judicatan päätoimittajana. Vaikka en olekaan ainejärjestömme puheenjohtaja, olen silti Päällikkö. Toiset kutsuvat minua Miesturkiksi, mutta te fuksit voitte kutsua minua Mikin tavoin Oppi-isäksi. Aikaisemmin olen toiminut Projektitoimikunnassamme, mutta nyt olen saavuttanut ultimaattisen tavoitteen; Projektivastaavan arvostetun roolin. Voin sanoa, että mikäli toimistolta jotain ostatte, se on todennäköisesti minun käsialaani. Voinkin tarpeen vaatiessa loihtia tarpeeseenne vastaavia tuotteita sekunnissa (jos tavarantoimittajat vain ovat yhtä nopeita, en minäkään

ihmeisiin pysty).

Vaikkakin hallitustoverini pitävät minut kiireisenä toinen toistaan kekseliäämmillä projekteilla ja haalarimerkki-ideoillaan, ennätän tehdä vapaa-aikanani muutakin. Olen osa SBS Karkein nimistä salibandyjoukkuetta, jonka viimeisimmästä seinäkalenterista voitte bongata minut ja kuuluisan turkkini. ;) Kaiken tämän lisäksi olen Judican kruunaamaton beerpong kuningas, flipcup mestari ja oikeastaan lajin kuin lajin taitaja. Olette oppilapset tervetulleita ottamaan minusta mittaa valtakunnassani, beerpong pöytäni ääressä, mutta kehotan hieman harjoittelua ennen ottelua itse Päällikkö Tirrin kanssa.

Fun Fact: Ollin lempinimi on jo niin legendaarinen, että hänellä on oma laulunsa Judican laulukirjassa (Camooon!). Olli katkoi airon Judican ja Optimin kamppailupäivässä ja kuin Kreikan jumalista konsanaan, Ollista tehtiin oma laulu. Onneksi meillä on laulu ja kuva muistuttamassa tästä legendaarisesta hetkestä!

Mikael Lindqvist - Tiedotusvastaava

Moikka kaikki! Olen Mikael ”Miki” Lindqvist ja toimin Judican tiedotusvastaavana. Tehtävänäni on pitää kaikki teidät ajan tasalla tulevista tapahtumista, illanvietoista sekä muistakin tärkeistä asioista. Taistelenkin aktiivisesti tietämättömyyttä vastaan Mediakeisarin viitta ylläni Judican jokaisessa sosiaalisessa mediassa, sähköpostilistan sekä nettisivujen propagandani avulla. Tämän lisäksi olen Judican epävirallisen virallinen DJ. DJ:n tehtävän olen ottanut tunnollisesti vastaan asiaan kuuluvalla ylpeydellä. Koska tokihan tiedotusvastaavan puhelimen kannattaa olla tapahtumissamme kiinni musiikkilaitteissa.

Jatkan positiivisten tiedotusvastaavien linjaa ja minut löydättekin usein kirjastolta hymyilemässä kuin hangon keksi. Ei sillä, että opiskelu olisi aina mukavaa, mutta seura ainakin on. Joensuussa välillä puhaltavat Siperian tuulet ja pakkaset paukkuvat, mutta hymyni tulee sulattamaan vähintäänkin sydämenne. Ihan kuin tehtäviä ei olisi tarpeeksi olen ottanut Mediakeisarin viitan lisäksi kantaakseni kunnian olla itse Päällikkö Tirrin Oppipoika. Kauhukaksikkona otamme vastaan haasteen kuin haasteen, vaikka beerpongin saralla!

Fun Fact: Miki on melkoinen muusikko; sen lisäksi, että tämä toimii Judican omana tiskijukkana, on Mike Quist kiven kova DJ, joka pärjää naapurimaan tiskijukille menen tullen.

Fuksilehti 12


Oikeustieteiden laitoksen tervehdys

Tapio Määttä, OTT, on Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen johtaja sekä ympäristöoikeuden professori. Hänet, sekä suurimman osan laitoksemme henkilökunnasta, tulet tapaamaan ensimmäisten yliopistossa viettämiesi päivien aikana. Kaikki laitoksemme jäsenet ovat mukavia sekä helposti lähestyttäviä ja vastaavat mielellään kysymyksiin, mikäli heillä vain on aikaa. Onneksemme Tapio ehti vastata muutamaan esittämäämme äärimmäisen tiukkaan kysymykseen laitoksesta ja opiskelusta. 1.      Mikä tekee oikeustieteiden laitoksestamme Suomen parhaimmistoa alallaan?

3.      Mikä oli paras opiskelijatapahtuma omana opiskeluaikanasi ja miksi?

Olemme panostaneet koko henkilökunnan voimin paljon opetuksemme kehittämiseen. Käytämme monipuolisia opetusmenetelmiä, joissa on ajantasaisesti huomioitu nykyisen työelämän vaatimukset. Laitoksella on käytössä opiskelutakuu eli jokainen opiskelija pääsee suorittamaan opintopolkunsa aikana kaikki ne kurssit, joista hän on kiinnostunut. Opiskelija saa tehdä notaarityönsä ja tutkielmansa siinä oppiaineessa, jossa haluaa – osallistujien määrää ei ole oppiaineittain rajoitettu. Erilaisten valtakunnallisten kyselyjen ja selvitysten mukaan Itä-Suomen yliopiston opiskelijat ovat tyytyväisempiä saamaansa opetukseen kuin muiden yliopistojen opiskelijat – tavoitteemme on pitää tämä taso myös tulevaisuudessa. Laitoksen opettajien aktiivinen ja monipuolinen julkaisu- ja tutkimustoiminta osaltaan toimii takeena opetuksemme laadukkuudesta.

Osallistuin opiskeluaikanani aktiivisesti opiskelijapolitiikkaan ja ylioppilaskunnan toimintaan sekä toimin mm. vuoden SYL:n hallituksessa. Niistä ympyröistä on paljon mukavia muistoja. Kohokohtia olivat kuitenkin oikeustieteen ainejärjestön Artiklan vuosijuhlat, joissa tapasi aina laajasti muita oman alan opiskelijoita. Artiklan toimintaan en muutoin ehtinyt kovin aktiivisesti osallistua muiden kiireiden vuoksi; uran huippukohdaksi jäi varatilintarkastajan asema. Suosittelen kaikille aktiivista osallistumista ainejärjestöjen ja muiden opiskelijajärjestöjen toimintaan.

2.      Mikä on mielestäsi hienoin asia Itä-Suomen yliopistossa? Itä-Suomen yliopisto on dynaaminen ja kehitysmyönteinen yliopisto. Tämä heijastuu myös opiskelijoihin mm. vapaana sivuaineoikeutena. Myös oikeustieteen opiskelijoiden kannattaa tätä mahdollisuutta hyödyntää opiskelemalla esimerkiksi kauppatieteitä tai psykologian laitoksen kanssa yhdessä toteuttamaamme oikeuspsykologian kokonaisuutta. Oikeustieteiden kursseilla on paljon sivuaineopiskelijoita, mikä on merkittävä rikkaus. Myös työelämässä juristit törmäävät muiden alojen ammattilaisiin. Näitä kohtaamisia opiskelijamme pääsevät harjoittelemaan jo opintojensa aikana. Itä-Suomen yliopisto panostaa kovasti oppimisympäristöjen kehittämiseen ja oikeustieteiden laitos on myös tässä työssä vahvasti mukana. Luentojamme voi yhä laajemmin seurata striimattuina tai tallennettuina ja monet tentit suoritetaan verkkotentteinä tai tenttiakvaariossa.

13 Fuksilehti


4.      Mikä on mielenkiintoisinta työssäsi?

5.      Mikä laki olisit ja miksi?

Koska toimin laitoksen johtajana, minulla on muihin professoreihin verrattuna enemmän hallinnollista työtä. Tykkään asioiden organisoinnista ja siksi viihdyn laitoksen johtajana. Merkittävä osa laitoksen johtamisesta on henkilöstöhallintoa, mm. uusien työntekijöiden rekrytointia, mikä on hyvin mielenkiintoista. Paras puoli työssäni on kuitenkin monipuolisuus: haluan myös jättää aikaa opetukselle ja tutkimukselle sekä yhteiskunnalliselle vuorovaikutukselle mm. täydennyskoulutuksen muodossa. Tutkimusaikaa on nykyisin aika vähän, mutta joka vuosi onnistun raivaamaan muutaman viikon kirjoittamiseen, mikä on hyvin palkitsevaa. Opetan ensimmäisen vuoden opiskelijoille paria kurssia, joita olen aina pitänyt hyvin innostavina. Peruskurssien opettaminen on kiinnostavaa, koska asiat pitää pystyä esittämään riittävän pelkistetysti mutta kuitenkin samalla siten, että asioihin saadaan riittävän syvällinen ote. Tapaamme heti syyskuun alussa Juridinen kirjoittaminen ja tiedonhankinta -kurssilla, jonka opettamista odotan innolla – olemme kehittäneet kurssia sen muiden opettajien kanssa aiempaa paremmaksi niin, että se palvelisi aloittavien oikeustieteen opiskelijoiden tarpeita ja antaisi hyvät valmiudet oikeustieteen opintoihin.

Henkilökohtaisesti minulle läheisin laki on raideliikennevastuulaki (113/1999), koska olen kirjoittanut lain itse työskennellessäni oikeusministeriön lainvalmisteluosastolla väitöskirjaa tehdessäni. Lakia valmisteltiin parissa työryhmässä, joiden sihteerinä toimin ja vastasin lain viimeistelystä lausuntokierroksen jälkeen. Se on hyvin tiivis laki, jossa on paljon linkkisäännöksiä muuhun lainsäädäntöön, mikä tekee laista aluksi vähän vaikeasti avautuvan. 6.      Paras ohjeesi uusille opiskelijoille? Opiskeluaika hurahtaa läpi jälkeenpäin ajatellen yllättävän nopeasti. Kannattaa nauttia opiskeluajasta käyttämällä aikaa myös muuhun kuin opiskeluun. Opiskeluaikana syntyneet ystävyyssuhteet ovat arvokas asia, johon kannattaa panostaa vaikka se joskus opiskeluita saattaa hidastaakin.

Tapio Määttä

Ympäristöoikeuden professori Oikeustieteiden laitoksen johtaja


Judistin aakkoset A

Ainejärjestö Yliopiston saman alan opiskelijoiden yhdistys. Appro Opiskelijatapahtuma, jossa kierretään baareja ja suoritetaan leikkimielisiä tutkintoja hankkimalla leimoja juomisesta, syömisestä ja laulamisesta. Artikla Lapin yliopistossa oikeustiedettä opiskelevien ainejärjestö. Aura Aurora-rakennuksessa sijaitseva ravintola. Aurora Joensuun kampuksen rakennus, jossa sijaitsee mm. oikeustieteiden ja kauppatieteiden laitos, kielikeskus ja YTHS.

B

Bar Play Bolognanpunainen

C

Joensuun keskustassa sijaitseva sporttibaari, jossa judistit viihtyvät tenttien jälkeisillä lasillisilla. Kaikkien Suomen yliopistojen oikeustieteen opiskelijoiden yhteinen haalarien väri.

Carelia Joensuun kampuksen rakennus, jossa sijaitsee mm. kirjasto, tenttisali ja vilkkain opiskelijaravintola. Codex Helsingin yliopistossa oikeustiedettä ruotsiksi opiskelevien ainejärjestö. CuxiFuxia Lukuvuoden ensimmäiset haalaribileet.

D

Deadline Dentina Dokabiliteetti

Tehtävän tms. viimeinen palautuspäivä. Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella hammaslääketiedettä opiskelevien ainejärjestö. Alkoholijuoman hinta–% -suhde.

E

EdiLex Finlexiä laajempi lakitietopalvelu, Finlexin sisällön lisäksi täältä löytyy mm. juridisia uutisia, artikkeleita ja asiakirjamalleja. Maksullinen, mutta pääset sisältöihin maksutta UEF-tunnuksien kautta. ELSA Joensuu European Law Students’ Associationin Joensuun paikallisjärjestö. ELSA on Euroopan laajuinen oikeustieteen opiskelijoiden yhdistys. Excursio Yritysvierailu, joka sijoittuu yleensä alamme työnantajien toimistoon.

F

Finlex Frakki Fuksiaiset

Lakitietopalvelu, josta löytyy lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö. Miesten juhlapuku vuosijuhlille. Tapahtuma, jossa fuksit kastetaan virallisesti ainejärjestön jäseniksi.

H

HesaExcu Excursio eli opintomatka Helsinkiin. Yleensä kahdesti vuodessa, syksyn excu painottuu yksityisen sektorin työnantajiin kun taas kevään excu julkisen sektorin työnantajiin kuten ministeriöihin.

I

Ilosaari

J

Judica Judisti Justus

K

Vappupiknikin place to be, johon yliopiston opiskelijat kokoontuvat vappupäivänä. Itä-Suomen yliopistossa oikeustiedettä opiskelevien ainejärjestö eli oma rakas ainejärjestömme. Judica ry:n jäsen. Helsingin yliopiston Vaasan kampuksella oikeustiedettä opiskelevien ainejärjestö.

Kamppailupäivä Judican ja Optimin vappuviikolle sijoittuva ainejärjestöjen välinen vuosittainen kisailupäivä. Kostajaiset Uusien tuutorien vanhoille tuutoreille järjestämä rastikierros kostoksi fuksiaisissa koetuista vääryyksistä. Vappuviikolla. KuoLo Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella lääketiedettä opiskelevien ainejärjestö. Käjä Kännijännä. Yleinen hokema ennen odotettuja bileitä.

15 Fuksilehti


L

Lakimiesliitto Lakimiesten edunvalvontajärjestö, joka kuuluu Akavaan. Jokainen Judican jäsen kuuluu automaattisesti Lakimiesliittoon opintojen ajan. Legio Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden opiskelijoiden ainejärjestö. Lex Turun yliopistossa oikeustiedettä opiskelevien ainejärjestö.

M

Maanantaipöllö Metria Määttä

Judican jäsenille joka maanantai ilmestyvä tiedote ainejärjestön ajankohtaisista asioista. Liittyminen sähköpostilistalle Judican nettisivuilta. Joensuun kampuksen rakennus, jossa järjestetään usein sitsejä. Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen johtaja sekä ympäristöoikeuden professori.

Natura Noppa

Joensuun kampuksen rakennus, jossa on luonnontietelijöitä, opiskelijaravintola ja täytettyjä eläimiä. Myös täällä järjestetään opiskelijatapahtumia. Opintopiste.

N

O

Optimi Oikkari

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö. Oikeustieteen opiskelija.

P

Pykälä Helsingin yliopistossa suomeksi oikeustiedettä opiskelevien ainejärjestö. Pikkujoulut Ainejärjestön pikkujoulujen järjestämisvastuu on perinteisesti fukseilla. Järjestetään yhdessä Legion kanssa. Poikkitieteellinen Ainejärjestökielessä kahden tai useamman ainejärjestön välinen yhteistyö tai tapahtuma.

R

Raastupa Res Judicata

Judican jokavuotinen, syksyllä järjestettävä mökkireissu. Paikat menevät kuin kuumille kiville. Judican ainejärjestölehti.

S

Sillis Silliaamiainen. Vuosijuhlia seuraavana päivänä järjestettävät jatkot, joskin tunnetaan myös nimellä Pääpäivä. Sitsit Akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, juodaan ja lauletaan. Monesti sitseille pukeudutaan jonkin teeman mukaan. Sitsejä johtaa toastmasterit, jotka jakavat sääntöjä rikkoville punishmentteja. Stadga Åbo Akademissa oikeustiedettä opiskelevien ainejärjestö.

T

Toimistopäivystys Kahvia tarjolla kerran viikossa Judican toimistolla Haltia-rakennuksessa. Täällä voit myös ostaa Judican tuotteita. Tuutori Vanhempi opiskelija, jonka puoleen voit kääntyä niin käytännön asioissa kuin opiskeluun liittyvien asioidenkin osalta.

V

Vappu Vauhtipäivä

Opiskelijan vuoden kohokohta, joka kestää - opiskelijan onneksi - pitkään. Judican vappuviikon legendaariseksi muodostunut tapahtuma, jolloin kaikki on sairaan nopeaa. Liekkipipot ja sairaan nopeat lasit kuuluvat pukukoodiin.

Wabu ei lobu

Vappuviikko ei lopu ikinä, tulet huomaamaan.

Yhteishenki

Judican yhteishenki on niin vailla vertaansa, että se sai ansaitun paikkansa aakkosissa. Tule rohkeasti mukaan tutustumaan, olemme kuin yhtä suurta perhettä.

Äidin lihapadat

Opiskelijabudjettilla elellessä saattaa tulla kotiruokia ikävä, muttei hätää, sillä ikävää lievittämässä ovat edullinen opiskelijaruoka sekä uusien kavereiden vertaistuki.

W Y

Ä

Fuksilehti 16


Syksy

Judican tapahtumarikas vuosi pärähtää käyntiin fuksiviikolla. Emme vielä kaikkea fuksiviikon ohjelmaa paljasta, mutta luvassa on intensiivinen viikko, joka pitää sisällään muun muassa excursion, haalaribileet sekä kaupunkisuunnistuksen. Tule rohkeasti mukaan tapahtumiin tutustumaan tuleviin vuosikurssilaisiisi ja vanhempiin opiskelijoihin. Syksyllä järjestettävissä fuksiaisissa teistä uusista opiskelijoista tulee myös sydämeltänne ainejärjestömme täysivaltaisia jäseniä, kun fuksit kastetaan leikkimielisten rastien päätteeksi judisteiksi. (Psst.. fuksiaisiin kannattaa panostaa, sillä fuksiaisten voittajajoukkue saa juhlistaa voittoaan hulppealla pokaalilla) Kun illat alkavat pimentyä, lähtevät judistit lokakuisena viikonloppuna mökkireissulleen. Tätä mökkireissua varten kannattaa pitää nesteytys kunnossa, ja tölkkien kuuleekin usein avautuvan jo heti bussikyydin lähdettyä mökkiä kohti. Mökkireissu on hulvaton paljuineen ja saunoineen sekä tietysti ihmisineen - se on jokaisen judistin koettava vähintään kerran. Ettei menisi aivan lekkeriksi, on syksylle mahdutettu myös asiapitoista ohjelmaa, nimittäin jokasyksyinen (ja -keväinen) HesaExcu. Tällöin lähdemme pariksi päiväksi Helsinkiin tutustumaan esimerkiksi asianajotoimistoihin ja muihin juristeja työllistäviin paikkoihin.

Kevät

Judican vuoden yksi odotetuimpia poikkitieteellisiä tapahtumia on vuorossa maaliskuussa, kun oikeustieteilijät yhdistävät voimansa lääketieteilijöiden ja hammaslääketieteilijöiden kanssa Hoitosyytesitseillä. Tällöin oikkarit pukeutuvat lääkäreiksi ja lääkisopiskelijat sitä vastoin juristeiksi. Joka toinen vuosi Kuopiosta saapuu Joensuuhun bussilastillinen tulevia lääkäreitä ja hammaslääkäreitä kun taas joka toinen vuosi me judistit matkaamme Kuopioon tutustumaan heidän opiskelijaelämäänsä Hoitosyytesitsien muodossa. Vuoden kohokohta eli vappu ei rajoitu ainejärjestössä vain vappuaattoon ja vappupäivään vaan juhlahumu alkaa jo paljon ennen itse pääpäivää. Vappuviikolla järjestetään monia Judican legendaariksiksi muodostuneita tapahtumia kuten Kamppailupäivä kauppatieteilijöiden kanssa, vappuaaton gaalailta, jossa palkitaan esimerkiksi Vuoden Fuksi sekä Vauhtipäivä, jonka legendaarisista sattumuksista tulet varmasti kuulemaan fuksivuotesi aikana.


Läpileikkaus Judican lukuvuoden merkittävimpiin tapahtumiin Talvi

Judistin kalenterivuosi huipentuu tietysti mihinkäs muuhunkaan kuin pikkujouluihin, joiden järjestämisvastuu on fukseilla. Tätä ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä pikkujoulut järjestetään yhdessä oikeustieteiden laitoksen toisen ainejärjestön Legion kanssa - tekijöitä ja järjestäjiä siis riittää! Kevättalvella Judican valtaa vujujännä, kun vuoden hienoimmat juhlat - Judican vuosijuhlat - ovat käsillä. Ainejärjestössämme myös fuksit ovat aktiivisesti osallistuneet vuosijuhlille, joten ei kannata ajatella vuosijuhlia vain vanhempien opiskelijoiden tai ainejärjestöaktiivien juttuna. Vuosijuhla ei ole tylsää pönötystä vaikka arvokas juhla onkin, vaan hauskaa pidetään pilkkuun asti. Vuosijuhlien jälkeisenä aamuna vuorossa on sillis, pääpäivä. Sillikselle pääsevät kaikki vuosijuhlilla edellisenä päivänä olleet, ja silliksellä parannellaan päänsärkyä ja heikkoa oloa herkutellen ja lopulta uuteen nousuun lähtien.

Kesä

Kesäisin osa judisteista lähtee takaisin kotikonnuilleen kun taas jotkut jäävät Joensuuhun joko töihin tai tekemään kesäopintoja. Yliopisto-opiskelun ollessa melko vapaata ja itsenäistä, voi kesätyöt opintosuunnitelmasta riippuen aloittaa jo keväällä, miten monet tekevätkin. Yliopisto-opiskelijana hyvä juttu on myös, että vaikka onni ei olisi myötä kesätöiden saamisen suhteen, voi kesällä tehdä sen sijasta opintoja!


Aurora -rakennuksen sali AU100 - Täällä tulette viettämään paljon aikaa mm. luentojen merkeissä


Kuva: Sonja SivĂŠn


Kopon kulma

T

Finlex & Chill?

ervetuloa opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon, oikeustieteiden laitokselle ja Judicaan. Taputa itseäsi hymyillen selkään, olet tehnyt todella hienon uravalinnan. Ennen varsinaista työuraa on kuitenkin aika nauttia opiskelija-ajasta yliopistossa. Mutta millaista on ylipäätään opiskella oikiksessa? Ensimmäisenä mieleen saattavat tulla yli tuhatsivuiset kirjat, joita kutsutaan tuttavallisemmin tiiliskiviksi. Asian ymmärtämisen tukena käyt satojen ihmisten massaluennoilla muistiinpanoja tehden. Tiiliskiven ulkoa opettelun jälkeen, jos siis olet saanut kirjan kirjastosta muiden edestä, kaikki tieto pitäisi oksentaa tenttipaperille ja saada samalla parempi numero kuin muut. Välillä käyt ulkoiluttamassa itseäsi paikallisissa opiskelijatapahtumissa, jos sinulla on aikaa kaiken stressin keskellä. Kuulostaapa mahtavalta! Ei, älkää uskoko kaikkea mitä olette kuulleet. Ensinnäkin lähes kaikki oppikirjat ovat saatavilla sähköisessä muodossa ja käytössäsi missä vain tietokoneen kannen avatessasi. Kyllä, valitettavasti ulkoa opettelua on vieläkin jonkin verran varsinkin ensimmäisen ja toisen vuoden aikana. Joka vuosi muutama pakollisista opintojaksoista kuitenkin muuttaa muotoaan perinteisestä tentistä erilaiseen suoritustapaan. Näitä ovat esimerkiksi erilaisiin tehtäviin perustuvat kurssit, oppimispäiväkirjat, seminaarit ja Moodle-tentit. En itse ole käynyt tenttisalissa sitten viime vuoden toukokuun, vaikka opintoni ovat edenneet melko normaalissa tahdissa. Koen silti oppineeni todella paljon. On kuitenkin annettava pienen pieni puolustuspuhe myös perinteisille tenteille: varsinkin alkupuolen opinnoissa tämä voi olla hyvä tapa oppia laajan alueen perusteista, joita pääsee sitten soveltamaan opintojen myöhemmässä vaiheessa erilaisin tehtävin. Onkin mielenkiintoista nähdä, muuttuvatko perinteiset paperitentit pian sähköisiksi, kenties säädöksiä hyödyntäviksi, aineistotenteiksi. Itä-Suomen yliopisto, tarkennettuna oikeustieteiden laitos, on harrastanut laitoksen johtaja Tapio Määttä etunenässä hyvää itsetutkiskelua siitä, millaista oikeustieteen opetus pitäisi oikein olla nyt ja tulevaisuudessa. Kursseja pyritään muuttamaan opiskelijoita kuunnellen käytännönläheisemmiksi, perinteisistä tenteistä luovutaan vähitellen ja huomiota kiinnitetään varsinkin sekä juridiseen kirjoittamiseen että ongelmanratkaisuun. Tulette kokemaan tämän

21 Fuksilehti

jo ensimmäisillä kursseillanne ensi syksynä, minkä vuoksi huomaatte myös nopeasti tallentaneenne oikeustieteiden laitoksen kirjoitusohjeen työpöydällenne. En ole koskaan kolmen vuoden opiskeluaikanani törmännyt Judicassa minkäänlaiseen oletettuun kilpailukulttuuriin, vaikka arvosanojen merkitys onkin sattuneesta syystä kasvanut viime aikoina. Päinvastoin. Toisia autetaan, töitä tehdään yhdessä ja iloitaan muiden onnistuneista suorituksista. Tutkinnon vaatimukset, opiskelustressi ja kiire yllättää varmasti jokaisen jossain opintojen vaiheessa, mutta Judica järjestää paljon kaikkea erilaista ajanvietettä opiskelun vastapainoksi. Lisäksi opiskelukavereista löytyy aina vertaistukea. On paljon tärkeämpää pitää kiinni omasta hyvinvoinnista opiskeluajasta nauttien kuin opiskella itsensä uupumuksen partaalle. Ja ei hätää, jos vieläkin kummastelette tekstin otsikon merkitystä, sillä saatte sen varmasti selville tulevien vuosien aikana. Eljas Ryhänen Varapuheenjohtaja, koulutuspoliittinen vastaava Oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Judica ry


Opiskelijaravintolat Joensuussa 7

1

2 3

4 5

8

6 9

10

11

1 Futura Yliopistokatu 7 2 Borealis Yliopistokatu 7 3 Natura Yliopistokatu 7 4 Carelia Yliopistokatu 4 5 Aura Yliopistokatu 2 6 Tiedepuisto Länsikatu 15 7 Tori 36 Torikatu 36 8 Sirkkala Sirkkalankatu 12 A 9 Wäre Karjalankatu 3 10 Pohjantikka Tikkamäentie 2 11 Solina Tikkarinne 9 Fuksilehti 22


Opettajatuutorit esittäytyvät

O

pettajatuutorit toimivat uusien opiskelijoiden tukena oikeustieteen opinnoissa ja auttavat osaltaan, että opinnot lähtevät jokaisella käyntiin. Opettajatuutoriryhmä seuraa ensimmäisen vuoden opiskelijoiden opintojen edistymistä useamman lukukauden eteenpäin ja heihin voi olla yhteydessä kaikissa opintoihin liittyvissä asioissa. Opettajatuutorit neuvovat tarvittaessa opiskelijoita myös opintojen suunnittelussa työelämätavoitteiden näkökulmasta. Lisäksi opettajatuutorit järjestävät lukuvuoden aikana tapaamisia opiskelijoiden kanssa. Hanna-Maria Niemi Kuka olet?

Olen Hanna-Maria Niemi. Toimin nuorempana tutkijana oikeustieteiden laitoksella. Pääasiassa tämä tarkoittaa yleisen oikeustieteen alaan kuuluvan väitöstutkimukseni kanssa painiskelua, mutta minulla on myös muutamia opetustehtäviä. Taustani on alun perin filosofiassa ja näkökulmani oikeustieteeseen on monitieteinen. Olen erityisesti kiinnostunut hyvinvointioikeudellisista kysymyksistä, ihmisoikeuksista ja niiden filosofiasta. Työskentelen pääosin oikeustieteiden laitoksella sijaitsevassa työhuoneessani, mistä minut on helppo löytää.

Paras ohjeeni uusille opiskelijoille?

Muistakaa, että ette opiskele arvosanoja tai opintopisteitä varten vaan oman osaamisen kartuttamiseksi.

Kimmo Malin Kuka olet?

Olen ympäristöoikeuden yliopisto-opettaja Kimmo Malin. Opetustehtäväni liittyvät pääasiassa oikeudelliseen ratkaisutoimintaan sekä oikeudellisiin prosesseihin, erityisesti hallintoprosessiin. Teen väitöskirjaa ympäristöoikeudellisista prosesseista. Ensimmäisenä opiskeluvuonna minuun törmää kurssilla Oikeudellisen ratkaisutoiminnan perusteet. Myöhempinä opiskeluvuosina minut tapaa esimerkiksi opintojaksoilla Kiinteistöoikeus ja Hallintoprosessioikeus.

Paras ohjeesi uusille opiskelijoille?

Tentteihin kannattaa lukea, läpimenon mahdollisuudet moninkertaistuvat.

23 Fuksilehti


Virve Valtonen Kuka olet?

Heissan Sinä uusi opiskelija, suuret onnittelut opiskelupaikasta! Olen Virve Valtonen, julkisoikeuden yliopisto-opettaja. Opettajana olen syksyllä mukana sekä yleishallinto-oikeuden että koulutusoikeuden kurssilla. Opettamisen ohella teen väitöstutkimusta, jossa tutkin perusopetuksen rehtoreiden ja opettajien toimintaa kurinpitotilanteessa. Hyppäsin itsekin vasta vuoden alusta töihin oikeustieteiden laitokselle, joten jos en vielä tiedä kaikkia käytäntöjä, niin lupaan ottaa selvää ja oppia kanssasi yhdessä. Joensuuhun tulin Tampereelta, josta olen valmistunut ja jossa olen toiminut eri rooleissa uusien opiskelijoiden parissa, joten opintojen aloittamisen ihmetyksissä voit hyvin kääntyä puoleeni.  

Paras ohjeesi uusille opiskelijoille?

Ohjeeni Sinulle: Usko itseesi - alussa on paljon uuttaa opeteltavaa, mutta kun  opintojen käytännöt avautuvat, se helpottaa. Ole kärsivällinen oman oppimisesi kehittymisen kanssa, pyydä apua tarvittaessa. Muista myös, että yliopistossa teet kaiken vapaaehtoisesti itseäsi ja tulevaisuuttasi varten: ota opinnoista ja opiskelutovereistasi kaikki irti ja muista pitää myös hauskaa!

Pauli Rautiainen Kuka olet?

Olen 38-vuotias ihmisoikeuspolitiikasta ja hyvinvointioikeudesta kiinnostunut perustuslakijuristi, joka työskentelee oikeustieteen professorina. Opintotaustaltani olen Helsingin yliopistossa opiskellut humanisti-yhteiskuntatieteilijä (FM taiteiden tutkimuksesta sekä VTM sosiaalipolitiikasta & kriminologiasta) ja Tampereen yliopistossa opiskellut hallintotieteilijä (HM & HT julkisoikeudesta). Vapaa-aikani kuluu eurooppalaisen elokuvan ja nykytaiteen parissa. Berlinalen tai Sodankylän elokuvajuhlien aikaan minua on turha tavoitella.

Paras ohjeesi uusille opiskelijoille?

Ymmärtääksesi oikeutta unohda pykäläkommentaarit! Keskity niiden sijaan lukemaan esimerkiksi Franz Kafkan Oikeusjuttu, Aleksandr Solzenitsynin Vankileirien saaristo, Karl Polanyin Suuri murros, Michel Foucaultin Tarkkailla ja rangaista sekä Nelson Mandelan tai Vaclav Havelin elämänkerta. Katso brittiläinen 1960-luvun tv-sarja The Prisoner, Krzysztof Kieslowskin Lyhyt elokuva tappamisesta sekä Stanley Kramerin Judgement at Nuremberg. Pysähdy Albert Edelfeltin maaherra Olof Wibeliuksesta maalaaman taulun äärelle ja palauta tuolloin mieleesi Vänrikki Stoolin tarinoiden sanat: ”Te voiton saitte. Teill on valta nyt,  siis minun tehkää, miten miellyttää.  Mut laki, ennen mua syntynyt, myös jälkeheni jää.”

Fuksilehti 24


TERVETULOA LAKIMIESTEN JOUKKOON Suomen Lakimiesliitto onnittelee uutta oikkaria!

S

uomen Lakimiesliitto on kaikkien suomalaisten lakimiesten edunvalvonta- ja vaikuttajajärjestö. Liitto valvoo juristien etuja niin työmarkkinoilla, yhteiskunnassa kuin koulutuspolitiikassakin. Pääset jo opiskelijana nauttimaan liiton tarjoamista palveluista ja mukaan toimintaan. Liitossa on yli 4300 opiskelijajäsentä. Opiskelijat pääsevät Lakimiesliiton jäseniksi ainejärjestöjensä kautta. Liittymällä Judican jäseneksi pääset siis samalla myös liiton opiskelijajäseneksi. Opiskelijajäsenyys on ilmainen, mutta edut lähes samat kuin valmistuneillakin. Voit halutessasi valita joustavan opiskelijajäsenyyden, jolloin jäsenyytesi jatkuu valmistumisen jälkeen automaattisesti, eivätkä jäsenetusi katkea valmistumishetkellä. Oikkarit on yhteisnimitys kaikille oikeustieteen opiskelijoille ympäri Suomea. Lakimiesliiton opiskelijatoiminnan tarkoituksena onkin kasata jo opiskeluaikana yhteen kaikki oikeustieteen opiskelijat viideltä eri opiskelupaikkakunnalta. Oikkariyhteisö tarjoaa mahdollisuuksia kehittyä, luoda

25 Fuksilehti

ystävyyssuhteita ja verkostoja, jakaa kokemuksia sekä tarvittaessa tukea ja turvaa opiskeluajalle. Liiton toimintaan pääsee helposti mukaan oikkareille järjestettäviin tapahtumiin osallistumalla. Järjestämme vuoden aikana lukuisia tapahtumia ympäri Suomea. Syksyllä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tutustumaan muihin oikkareihin, kun järjestämme valtakunnallisen SAKKE-tapahtuman. SAKKE kerää yhteen 250 oikkaria kaikilta oikkari-paikkakunnilta Suomessa yhteiseen viikonlopun viettoon kirjoitushetkellä vielä tuntemattomassa paikassa 16.11.-18.11. Muita opiskelijoille suunnattuja tilaisuuksia ovat muun muassa työnhakuseminaarit, kesäpurjehdus Liiton Arkki sekä Lakimiespäivä ja Oikkareiden rekrymessut. Tulemme myös tapaamaan teitä uusia judisteja heti alkusyksystä ja kertomaan lisää Lakimiesliiton opiskelijatoiminnasta. Edunvalvonta on tärkeä osa Lakimiesliiton toimintaa, ja myös siihen opiskelijajäsenten on mahdollista osallistua.


Lakimiesliitossa toimii kuusi valiokuntaa, joissa on myös opiskelijaedustus. Myös Lakimiesliiton hallituksessa on opiskelijaedustaja. Näihin pesteihin kaikilla Lakimiesliiton opiskelijajäsenillä on mahdollisuus hakeutua, jos haluaa päästä vaikuttamaan edunvalvontaan ja muuhun liiton toimintaan.

opiskelijat@lakimiesliitto.fi

Tutkimukset osoittavat, että aktiivisuus opiskeluaikana on hyödyllistä työllistymisen kannalta. Esimerkiksi kokemusta työ- ja järjestömaailmasta arvostetaan työmarkkinoilla. Opiskeluaikana hankittu kokemus on hyvä lisä ansioluetteloon, mutta antaa myös paljon tekijälleen – opettaen esimerkiksi paineensietokyvystä, esiintymisestä, yhteistyöstä ja erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta. Muista siis ottaa kaikki irti omalta opiskeluajaltasi ja aktivoidu sinua kiinnostavissa yhteisöissä! Lakimiesliiton opiskelija-asioita hoitaa kaksi opiskelija-asiamiestä. Meidän puoleemme voi kääntyä liittyipä asiasi sitten opiskeluun, kesätöihin tai vaikkapa tuleviin tapahtumiin. Olemme olemassa sinua varten, joten otathan rohkeasti yhteyttä asiassa kuin asiassa! Lakimiesliiton toiminnasta voit lukea lisää nettisivuiltamme osoitteesta lakimiesliitto.fi ja Facebookista. Löydät meidät myös Instagramista ja Twitteristä nimimerkillä Oikkarit. Nähdään oikkaririennoissa! Lakimiesliiton opiskelija-asiamiehet

Janne Hälinen ja Karin Cederlöf

Fuksilehti 26


Judica Sport Liikuntavuoro Viikottain järjestettävä kahden tunnin palloiluvuoro nostattaa hien pintaan tiistaisin kello 20-22 (syksyn ajankohta vielä auki). Liikuntavuorolla judisteilla on mahdollisuus osallistua kahden tunnin mittaiseen pelisessioon, jonka lajit vaihtuvat viikottain. Lajien vaihtuvuudesta huolimatta selvästi yleisin vuorolla pelattava laji on salibandy. Muita värikkääseen lajikatraaseen kuuluvia lajeja ovat mm. futsal, koripallo, sulkapallo ja lentopallo. Liikkavuorojen kalenteri (jossa myös lajit kullekin kerralle) löytyy Facebookista Judica Sportin kiinnitetystä julkaisusta. Jos ei Judica Sport ole vielä jostain syystä tykättynä/seurattuna somessasi, teethän sen nyt. Huomioithan, että vuoroille osallistuminen edellyttää voimassa olevan Sykettä-tarran, jonka voit hankkia ISYYn toimistolta. Vuoro on yhteinen kahden muun ainejärjestön (Legio Ostiensis ja Opossumi) kanssa. Selvä enemmistö vuoron osallistujista koostuu kuitenkin oman ainejärjestömme sankareista. Lopuksi, muutaman kerran lukukaudessa liikkavuorolla on lajiohjelmana ”mysteerilaji”. Mikä ihmeen mysteerilaji? Tule ottamaan selvää.

Lajikokeilut Kerran kuukaudessa judistit lähtevät porukalla kokeilemaan uuden lajin valloittamista. Kuukauden lajikokeilun tarkoituksena on innostaa jäsenistöämme testaamaan lajeja, joiden pariin ei välttämättä omin voimin eksyisi. Aikaisempiin lajikokeiluihin on sisältynyt muiden ohella crossfit, BodyPump & BodyCombat, kiipeily ja yleisurheilu. Lajikokeilujen suhteen kuunnellaan mieluusti jäsenistön toiveita, ja tapahtumat pyritään järjestämään sellaisina aikoina, että mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan. Lajikokeiluihin ilmoittautumisen yhteydessä saatetaan periä tavallisesti pienehköä osallistumismaksua, joka on kuitenkin poikkeuksetta neuvoteltu tapahtuman järjestävän tahon kanssa opiskelijaystävälliseksi. Lajikokeiluita on tukemassa Roschier.

Lenkkikerho Maanantai-iltaisin (tenttipäivän osuessa maanantaille torstaina) on mahdollisuus lähteä judistiporukalla lenkille. Lenkkikerho starttaa Judican toimistolta, jossa osallistujille jaetaan lenkin ajaksi tyylikkäät liivit. Lenkkivauhti pidetään sellaisena, että kaikilla on kivaa ja matka taittuu vieressä hölkkäävän kanssa rupatellen. Valittavien lenkkien pituuksia on yleensä 2, joista lyhyempi on noin 5 km mittainen ja pidempi 10 km. Lenkkikerhoon osallistumisesta saat myös Juoksupassiisi leiman. Kun passisi on täynnä leimoja, ansaitset itsellesi kanssaopiskelijoiden arvostaman Juokseva Judisti -haalarimerkin.

Mikko Kemppainen Liikuntavastaava

27 Fuksilehti


SBS Karkein – liikuttavan mukavaa yhdessäoloa

S

alibandyseura Karkein on alun perin oikeustieteen opiskelijoiden perustama urheilujoukkue. Kausilla 2016–2017 ja 2017–2018 SBS Karkein on osallistunut miesten salibandyn 5. divisioonan peleihin. Ohjattuja harjoituksia on ollut kaksi kertaa viikossa lukuvuoden aikana. Pelit on järjestetty viikonloppuisin turnausmuotoisina Joensuussa ja sen lähikunnissa, joihin on järjestetty kimppakyydit. Kaikkia SBS Karkeimman pelaajia yhdistää halu pelata salibandya hieman tavoitteellisemmin sekä viettää yhdessä aikaa urheillen hyvässä seurassa ja hymy huulilla. Viime keväänä päätimme kauden yhteisellä kisamatkalla Vierumäelle, jossa osallistuimme opiskelijoiden salibandyn SM-kisoihin ja vietimme yhdessä joukkueen kanssa laatuaikaa. Alkusyksystä SBS Karkein hakee riveihinsä uusia vahvistuksia, joten jos sinulla on lajikokemusta esimerkiksi salibandysta tai jääkiekosta, ota yhteyttä: Jussi Ahonen, jussiaho@student.uef.fi ja tule rohkeasti mukaan toimintaan. Muistakaa seurata SBS Karkeimman toimintaa sosiaalisessa mediassa ja tulkaahan peleihin kannustamaan, kuudes kenttäpelaaja on joukkueelle erittäin tärkeä. Onnittelut vielä, että olet päässyt opiskelemaan oikeustiedettä Joensuuhun. SBS Karkeimman toiminnan lisäksi kaupunki on täynnä harrastusmahdollisuuksia ja tapahtumia, joten uskon, että jokainen löytää vapaa-ajalleen mielekästä tekemistä.

Hessu Kosonen

Fuksilehti 28


ELSA Joensuun tervehdys

O

nneksi olkoon sinulle uusi oikeustieteen ylioppilas! Olet saanut opiskelupaikan upeasta oikeustieteiden laitoksestamme ja nyt kova uurastus palkitaan. Edessäsi tulee nimittäin olemaan mitä mahtavin syksy uusiin opiskelutovereihin ja ainejärjestöjen toimintaan tutustuen. Oikeustieteiden laitoksellamme toimii yksi the European Law Students’ Associationin paikallisjärjestöistä – ELSA Joensuu. ELSA Joensuu järjestää jäsenilleen akateemista ja sosiaalista ohjelmaa ja on osa eurooppalaista oikeustieteen opiskelijoita yhdistävää ELSA-verkostoa. Se onkin oiva mahdollisuus päästä tutustumaan toisiin oikeustieteilijöihin.

Jos kansainvälisyys on se, joka kiinnostaa, on ELSAn kautta huikea mahdollisuus päästä esimerkiksi kansainväliseen työharjoitteluun (STEP) tai kansainvälisille intensiivikursseille (ELSA Law Schools). Allekirjoittanut lähtee itse tutustumaan kesän lopulla Summer Law Schooliin Romanian Cluj Napocaan, jossa aiheena on kansainvälinen ja eurooppalainen rikosoikeus.

Mitä ELSA Joensuu on sitten tarjonnut jäsenilleen kuluneen vuoden aikana? Muun muassa ne ensimmäiset jännittävät fuksisitsit, brunsseja, Lawyers@Work -excursioita, Institutional Visitin Ranskaan sekä National Council Meetingin eli tuttavallisemmin NCM:n. Suomen tasolla ELSA järjestää myös vuosittain esimerkiksi kansallisen oikeustapauskilpailun, jossa pääsee harjoittamaan tärkeitä esiintymis- ja argumentaatiotaitoja. Tässä kuitenkin vain osa kuluneen vuoden tapahtumista, listaa voisi jatkaa vielä vaikka kuinka pitkään. Tulevana vuonna toimintaamme on tarkoitus laajentaa vielä entisestään. Syytä juhlaankin on, sillä ELSA Joensuu täyttää syksyllä jo 5 vuotta!

29 Fuksilehti

Mielestäni parasta on, että ELSAsta löytyy varmasti jokaiselle jotain. Jos toimintamme alkoi kiinnostamaan ja sinusta tuntuu, että haluat ehdottomasti tietää heti lisää, lisätietoja löydät: • Nettisivuiltamme: www.elsafinland.fi/elsajoensuu • Facebookista: ELSA Joensuu ry tai Reenin Olli • Instagramista: @elsajoensuu tai @reeninolli Näillä sanoilla toivotan oikein mukavaa opintojen aloitusta, nähdään fuksisyksyn tapahtumissa!

Riina Mäkikangas

ELSA Joensuu ry:n puheenjohtaja 2018/2019


judica_ry

Judica ry / Judican fuksit 2018

judica.ry

Tuutoreiden yhteystiedot Ronja Lind +358 45 3122969 ronjalin@uef.fi

Emil Ekman +358 45 8484761 emilekm@uef.fi

Angeliina Paananen +358 40 0541490 angelp@uef.fi

Mia Väinölä +358 40 8684191 miavai@uef.fi

Savanna Kaivola +358 40 0889497 savannk@uef.fi

Krista Koivisto +358 45 1132644 kristkoi@uef.fi

Petra Pynnönen +358 40 7479667 petrpyn@uef.fi

Piia Riutta +358 44 0980412 piiari@uef.fi

Patrick Aarikka +358 50 3505076 patrica@uef.fi


Fuksin muistilista 1§

Vieraile Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilla osoitteessa www.uef.fi. Sivustolta löydät kattavasti tietoa opintojen aloittamisesta yliopistossamme sekä seuraava muistilista. Sivustolta löytyvät myös toimivat linkit. 1. Ota opiskelupaikka vastaan ja ilmoittaudu yliopistoon osoitteessa opintopolku.fi. Lue ensin ilmoittautumisohjeet sivustolta.

2. Hae asuntoa. (esimerkiksi Joensuun Elli)

3. Hae opintotukea Kelan lomakkeella. (Lisätietoa opintotuesta Kelan verkkosivuilta)

4. Aktivoi yliopiston käyttäjätunnus verkkopalveluihin.

5. Tilaa opiskelijakortti osoitteesta www.frank.fi.

6. Tutustu saamaasi Smart Start -oppaaseen sekä opinto-oppaaseen yliopiston verkkosivuilla.

7. Osallistu Orientaatio yliopisto-opiskeluun -opintojaksolle, aikataulu löytyy Smart Start -oppaasta

8. Suunnittele opintosi opinto-oppaiden avulla. (amanuenssit auttavat!)

9. Lue Opiskelijan opas, siihen on koottu olennainen tieto yliopisto-opiskelusta.

Käy myös Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden opiskelijoiden oman ainejärjestön Judica ry:n sivustolla osoitteessa judica.fi. Sivustolta löytyy hyödyllistä informaatiota esimerkiksi fuksiviikon aikataulusta sekä ainejärjestöön liittymisestä. Judican löydät myös Instagramista nimellä judica_ry.

Olemme luoneet uusille oikeustieteen opiskelijoille oman Facebook-ryhmän, jonka kautta tiedotamme tapahtumista sekä muista tärkeistä asioista. Käythän liittymässä ryhmään, mikäli kuulut Facebookiin! Tapahtumista tiedotetaan myös Judican verkkosivuilla.

Ryhmä löytyy Facebookista nimellä Judican fuksit 2018.

Mikäli et löydä asuntoa opintojen alkuun mennessä, voit ottaa yhteyttä Judican puheenjohtajaan Jarkkoon (puheenjohtaja@judica.fi). Hän tarvittaessa selvittää mahdollisuuksia hätämajoitukseen. Asuntoa voit yrittää etsiä esimerkiksi Joensuun Ellin kautta osoitteessa joensuunelli.fi.

Uusien fuksien ja heidän tuutoreidensa ensimmäinen tapaaminen on päivää ennen opintojen virallista aloittamista eli sunnuntaina 2.9.2018. Tapaamme yhdessä Joensuun torilla Bar Play:n edessä, osoitteessa Kauppakatu 23 B, kello 18:00, josta siirrymme Bar Playn sisätiloihin. Meidät tunnistatte viininpunaisista haalareistamme. Me tuutorit odotamme innolla tapaamistanne!

Nauti kesästä ja syksyllä nähdään!

Profile for Res Judicata

Res Judicata Fuksilehti 2018  

Oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Judica ry:n ainejärjestölehti. Fuksilehti 2018 -julkaisu.

Res Judicata Fuksilehti 2018  

Oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Judica ry:n ainejärjestölehti. Fuksilehti 2018 -julkaisu.

Advertisement