Page 1

Gratis | Pòrnada

Binnenkijken bij…

Gezaghebber Liza Dindial

In dit nummer onder meer:

De nieuwste trends Voor je interieur Van zoet naar zout… Hoe goed is ons Drinkwater? Reportage: Doe je woonkamer het huis uit 6 problemen met muurverf (en de oplossingen!)

juli | augustus 2010 |

Resida

1


Inhoud juli | augustus 2010

Colofon Jaargang 1, nummer 1 Juli | augustus 2010 www.resida-magazine.com Resida Woonmagazine is een uitgave van: H&S Publishing Jan Sofat 67, Curaçao Telefoon 747 9848 info@resida-magazine.com Management: Hugo de Klerk & Shamil Martina Redactie: Hoofdredacteur: Hugo de Klerk Telefoon: 6969 848 Email: Hugo@resida-magazine.com Aan dit nummer werkten mee: Simone de Brabander, Caroline Castendijk, Jeanine Cozijns, Hubertine Decaster, Peter van Dijk, Ariadne Faries, Anne-Marie Klerken, Elaine Marchena, Margareth Wallé. Advertenties: Shamil Martina, Commercieel Manager Telefoon 767 0127 Email: shamil@resida-magazine.com Vormgeving: Karin Verputten, Westontwerp (www.westontwerp.com) Druk: Drukkerij Interpress (www.interpress-antilles.com) Frequentie: 6x per jaar Oplage: 10.000 exemplaren Copyright: © Resida 2010. Niets uit dit magazine mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film, internet of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Resida is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

Resida woonmagazine

10 Binnenkijken bij…

Ieder nummer gaan we binnenkijken bij bekende en minder bekende inwoners van Curaçao. Voor dit nummer gingen we langs bij Gezaghebber Lizanne Dindial. Sinds tien jaar woont ze in Landhuis Sorsaka aan de Caracasbaaiweg. Wij gingen er op bezoek en spraken met haar over het huis, de inrichting en de geesten die er ’s nachts de bel luiden.

14 De interieurtrends voor deze zomer Wat zijn de nieuwste trends voor je interieur? What is hot and what is not? We vroegen het de smaakmakers van toonaangevende woonwinkels op Curaçao. De meubels krijgen een rustige kleur, de accessoires zijn juist bont. En retro is weer helemaal terug.

27 Hoe goed is ons drinkwater? We staan er bijna nooit bij stil, maar het is hopi bijzonder dat we op ons droge eiland een schijnbaar onuitputtelijke hoeveelheid drinkwater hebben. Heel goed en veilig drinkwater zelfs. Gewoon uit zee. Hoe spelen ze dat klaar bij Aqualectra? Op bezoek bij de waterfabriek in Mundo Nobo.

30 House For Sale 3x3

We vroegen drie Curaçaoënaars om drie te koop staande huizen te bekijken en ons te vertellen wat ze er van vinden. Met een redacteur en een fotograaf van Resida bezochten ze drie huizen in Banda Ariba. Wat was mooi, wat was goed en wat was minder?

In dit nummer verder…

Woonvaria - nieuws en meer > 4 Woonvisie: doe de woonkamer het huis uit > 22 Shopping: nieuwe en bijzondere producten > 20 De zes grootste muurverfproblemen > 34 Resida Woongids > 37 juli | augustus 2010

3


WoonVaria Techniek & Design begint ‘iets heel nieuws’ Techniek & Design heette vroeger Kooyman Techniek. Sinds de naamswisseling zijn ze een geheel zelfstandig merk met een eigen filosofie en strategie. Ze zitten wel nog steeds in het pand van Kooyman op Zeelandia, maar niet meer voor lang. Op Groot Davelaar wordt volop gebouwd aan een nieuw pand. Een groot nieuw pand zelfs. Wat staat er te gebeuren? We bellen daar over met Raoul Strous, de formule-manager van Techniek & Design. Er volgt even stilte. “Het nieuws verspreidt zich snel”, zegt hij. “We wilden het stil houden, maar eerst kwam het Antilliaans Dagblad en nu jullie…” Strous is beleefd en voorkomend maar hij wil niet veel zeggen. “We gaan hier inderdaad weg, dat klopt. En de nieuwbouw op Groot Davelaar is inderdaad voor ons.” We blijven een beetje vissen. Dat de nieuwbouw opvallend groter is dan de huidige winkel. Dat het er veelbelovend uitziet. En dat we erg nieuwsgierig zijn naar wat ze met die extra ruimte gaan doen. Opnieuw is het even stil. Raoul…?

Totaal interieur concept “Laat ik zeggen dat we de mensen gaan verrassen. We zijn iets unieks aan het realiseren, iets dat er nog niet is. Een totaal interieur-concept.” ‘Dus jullie gaan een Ikea beginnen?’ vragen we. “Haha, nee, grappig. Nee, geen Ikea en ook geen winkel met een Ikea gevoel. Bij Ikea denk ik aan Europa en aan Amerika, ik weet niet of dat hier past. Wij gaan een winkel beginnen die past bij het eiland, met een echt Curaçaos gevoel en met een prijsniveau waar iedereen zich in kan vinden. De bouw ligt op schema en er zijn geen problemen. We gaan ruim voor de jaarwisseling open…” We blijven doorvragen. Wordt het dan zo iets als La Curaçao met handdoeken en servies en dat soort dingen? “Nee, het wordt een winkel waarin je alle ingrediënten vindt om je woonwensen te vervullen, een heel breed assortiment dus.  Maar eh... nu  heb ik wel genoeg gezegd. Binnenkort hoor je meer…” Techniek & Design op Zeelandia gaat nog dit jaar naar een nieuw pand op Groot Davelaar. “We gaan de mensen verrassen met iets unieks.”

Nieuw bureau voor juridische ondersteuning in vastgoed Het is geen advocatenkantoor en geen notariskantoor. Het nieuwe Ariston Legal Services is een kantoor voor ‘juridische dienstverlening in vastgoed vanuit een notariële achtergrond’. Op de redactie konden we ons daar niet meteen iets bij voorstellen. Daarom maar eens gebeld met Marloes Kempes en Robert Jan Groenhof van het nieuwe bureau. Geen advocaten en geen notarissen... maar wat dan wel? “Wij zijn kandidaat-notarissen en verzorgen de juridische begeleiding bij de totstandkoming van vastgoedprojecten en –transacties.” ‘En wat is dan het resultaat van jullie werk?’ vragen we. ‘De output, zeg maar?’. “Eh… concept-aktes die daarna bij een notaris getekend kunnen worden. Niet bij ons, want wij zijn geen notariskantoor, maar bij een notaris die door de partijen zelf wordt gekozen of in wiens opdracht wij werken.” ‘Dus jullie zorgen dat het duidelijk en sluitend op papier staat’? “Precies. We zorgen dat de zaken vooraf zo worden geregeld in de notariële akte dat er zo min mogelijk problemen komen in de toekomst. Als je gewoon een huis koopt of een hypotheek afsluit, zul je ons niet snel nodig hebben. Maar als er maatwerk nodig is bij grote en/of ingewikkelde transacties, dan geven wij pasklare adviezen en bereiden we conceptaktes voor. We verwachten voornamelijk commerciële opdrachten zoals projectontwikkeling, gronduitgiftes, dat soort zaken. Maar we werken ook graag voor particulieren of verenigingen van eigenaars.” www.aristonlegal.com

4

juli | augustus 2010

Resida woonmagazine


WoonVaria

HAND-IG! Spoel de dagelijkse sleur van je af met deze douchekop met zeven kleuren led-verlichting. “If it’s green, it must be Wednesday.”

Italiaans douchen op Curaçao Italianen zijn net zo dol op douchen als wij hier. En ze houden ook van mooie dingen, net als wij. Het was dus een kwestie van tijd voor de ‘shower concepts’ van het Italiaanse Bossini ook hier verkrijgbaar zouden zijn. Cucinarte aan de Snipweg is sinds kort de officiële distributor van dit merk voor de gehele Caribbean. ‘Shower concepts?, vragen we, ‘word je daar wel nat van?’ Eroll Kort van Cucinarte laat zich niet van de wijs brengen. “Dat zijn douche-systemen met meerdere koppen die je vanuit een centraal punt kunt bedienen. Je hebt dan bijvoorbeeld jet-sprays in de muur, een voetenwasser, een regendouche of zelfs een watervalletje. En dat bedien je met slechts twee knoppen. Ik heb het thuis ook, het werkt echt goed.” Er is een enorm aanbod aan modellen, zo zien we op de site van Bossini. Van superstrak tot klassiek en sober. En van rechttoe, rechtaan tot uitbundig met bling-bling. Er zijn zelfs showerheads met ingebouwde led-verlichting. “Dan kun je baden in licht én water”, zegt Kort poëtisch. www.cucinartekitchenjewels.com / www.bossini.it

Living Green in de

prijzen

Simpele ideeën zijn soms de beste. Zo heeft Living Green vorige maand de IOBA Creative Entrepreneur Award 2010 gewonnen. Het bedrijf naast de Makro op de Seru Loraweg maakt meubels van sloophout, wrakhout en afvalhout. Dat zit dus wel goed daar. Voor initiatiefnemer Eugene Maduro was de prijs een verrassing. “Ik hoorde de bedrijfsplannen van de andere deelnemers en die waren ook goed. Ik had niet gedacht dat ze mij er uit zouden kiezen.” Maduro kreeg de prijs – 10.000 Nafl - in Teatro Luna Blou van Banco di Caribe. Resida woonmagazine

Dit is het lichtknopje van een keurig schoon toilet in een net huis waar twee keer per week wordt schoongemaakt. Het knopje zit aan de binnenkant van het toilet. Er kijkt eigenlijk nooit iemand naar. Iedereen die op het toilet is geweest, zit daarna aan dit knopje. Wat zou dat voor viezigheid zijn, daar op de foto? Veel ‘germs’ (bacteriën, virussen en ander microscopisch gespuis) verspreiden zich via onze handen. Daarom wordt ook altijd opgeroepen om vaak je handen te wassen. Germs op je handen zijn op zichzelf niet gevaarlijk, maar we zitten wel vaak met onze handen aan onze neus, lippen en mond. We raken levensmiddelen aan, serviesgoed en bestek. Germs op je handen vinden altijd wel een manier om bij ons binnen te komen. Het is logisch dat op alle voorwerpen die vaak worden aangeraakt germs te vinden zijn. In huis zijn ook deurknoppen, kranen en spoelknoppen van wc’s berucht. Germs hebben het vooral naar hun zin in een lekker laagje vuil, zoals op dit lichtknopje. Het schoonmaken van vaak aangeraakte dingen in huis zou een vaste routine moeten zijn in ieder healthy home. Het helpt om de verspreiding van ziektes onder huisgenoten terug te dringen. Er zijn verschillende reinigingsmiddelen te koop om dergelijke plekken schoon te maken en te desinfecteren. Lysol is daarin de marktleider. Een erg handig product voor dit soort klusjes zijn de Lysol desinfecting natte doekjes. Eerst de zaak even schoonmaken met een goede allesreiniger en tot slot afnemen met de doekjes die ook nog eens fris naar citroen ruiken. Volgens Lysol verwijderen deze doekjes 99,9% van alle germs. Kijk, daar heb je tenminste wat aan. PS: het lichtknopje is inmiddels schoongemaakt. Met een Desinfecting Citrus Wipe, inderdaad. www.lysol.com

Healthy Home juli | augustus 2010

5


WoonVaria Ackerman ook buiten Punda? We hoorden het gerucht dat Ackerman, de beroemde stoffenwinkel uit Punda, bezig is met een nieuwe locatie. Maar als we daarover bellen met het management van Ackerman wordt er verrast gereageerd. “Eh... weten jullie dat dan al”? Ze willen er bij Ackerman nog niet veel over zeggen. “Het is waar dat we bezig zijn met een uitbreiding buiten Punda. We blijven zeker in ons huidige pand, maar we willen ook een locatie die met de auto makkelijk

bereikbaar is. Dat is in Punda vaak een probleem.“ We vragen door over een mogelijk nieuwe locatie. Zuikertuintje? Hugo’s Mall? Het Las Vegas Shopping Center wellicht? Maar Joshua Pencer van Ackerman wil er niets over kwijt. “Ik kan er over zeggen dat het erg mooi wordt, ruimtelijk opgezet en goed bereikbaar. Maar we moeten nog beginnen met verbouwen. Tot die tijd zeggen we er nog even niks over.”

Hopi led’s in Maya Tempel Nee, dit is niet in Yucatan, Honduras of Guatemala, maar gewoon Santa Catherina, even voorbij de autosloperij. Het is een nieuw restaurant in aanbouw dat nog deze zomer de poorten opent. Bijzonder is dat voor de verlichting bijna uitsluitend led’s zijn gebruikt. Wie er bij daglicht komt ziet vrijwel nergens lampen. Toch moet het licht daar ’s avonds als in een sprookje zijn. We gaan er binnenkort eens in het donker kijken. Met een camera, vader en zoon Rodriguez (de initiatiefnemers) en René Vörgers van Green Light (de led-leverancier).

Ook nieuws, ideeën of tips voor deze rubriek? Stuur ze naar redactie@resida-magazine.com

Mucho Mundo Mio Achter de eenvormige etalages van Hugo’s Mall aan de Hugenholzweg gaat een bonte verzameling woonwinkels schuil. Vanaf de buitenkant krijg je maar moeilijk zicht op wat er binnen gebeurd. Daarom gaat Hugo de Klerk, hoofdredacteur van dit blad, ieder nummer langs bij een winkel uit de enige echte woonmall van Curaçao. Hugo bij Hugo. Sinds dit voorjaar staat het er met grote letters op: Hugo’s Mall. Daarvoor was ik er al vaak langsgereden zonder te weten dat dit nou Hugo’s Mall was. Dat komt ook omdat het pand er helemaal niet uitziet als een mall. Bij een mall denk ik aan een Zuikertuintje-achtige opzet met winkels waar je makkelijk binnenkijkt en binnenloopt. Dit gebouw lijkt meer op een verzameling kantoortjes. Maar sinds de naam er met grote letters opstaat is dat misverstand opgelost. Wat blijft is een gesloten gevel waardoor je vanaf buiten vrijwel niet naar binnen kunt kijken. Tijd dus om namens u, beste lezer, eens te gaan neuzen bij de bedrijven in Hugo’s Mall en u te vertellen wat daar zoal te doen en te koop is. Te beginnen bij Mundo Mio Lifestyle; in- en outdoor furniture. 6

juli | augustus 2010

Meteen bij binnenkomst wordt je overdonderd door de grote hoeveelheid spullen en spulletjes die hier is samengebracht. Overal, werkelijk overal staat wat. We zien hoge en lage kasten, bankstellen, servies, glaswerk, fotolijstjes, klokken, kandelaars, side-tables, poefs, kussentjes, nog meer fotolijstjes, vazen, eettafels, salontafels, hanglampen, dozen en doosjes, staande lampen, lampenkappen, tuinmeubels, windlichten, dienbladen, spiegels en zelfs schilderijen. Er is een trap omhoog en daar gaat het nog verder. Achterin, verstopt achter dit alles, zit Ingrid; mevrouw Mundo Mio. “Ga zitten”, zegt ze vriendelijk, maar ondanks de vele stoeltjes is dat niet eenvoudig. Want waar moet je hier gaan zitten? Waar kan ik mijn schrijfblok kwijt? Met wat geschuif vind ik uiteindelijk een plekje tussen zilveren dienbladen en dozen met kleine dingen. “Veel spullen heb je hier”, zeg ik luchtig. Ze reageert enthousiast. “Ja? Ik heb ook nog spullen in een loods en er is nog een container onderweg…” Dan komen er klanten binnen. Ingrid geeft ze alle aandacht waardoor ik op mijn gemak kan rondkijken. Nu ik van de eerste overdondering ben bekomen, moet ik zeggen dat er mooie spullen tussen staan. De meubels zijn Resida woonmagazine


WoonVaria advertentie

10.000 POTENTIAL BUYERS IN 4 DAYS? WWW.LIVING-CURACAO.COM

PARTICIPATE IN LIVING EXPO! BOOK NOW!

More info? Call 463 6178 or mail to info@destination-curacao.com

Woonbeurs Living op 22-27 augustus Naast een leuk woonmagazine (!) hebben we op Curaçao ook een leuke woonbeurs: de Living. Dit jaar wordt de beurs gehouden van 22 tot 27 augustus, wederom in het WTC uiteraard. Het is de elfde keer dat de Living wordt georganiseerd en tot dusver gaat het ieder jaar beter. Vorig jaar trok het evenement zo’n 10.000 bezoekers. Het was er gezellig en prettig druk. ‘Living’ wordt georganiseerd door ‘Destination Curaçao’, een bedrijf van veelzijdig ondernemer Tony Halabi. Wat kunnen we op deze beurs allemaal doen? “Je kunt goed

voorbereid komen en heel gericht verschillende adviseurs bezoeken. Maar je kunt er ook blanco naar toe en je laten inspireren door de ideeën en producten die daar staan uitgestald.” Halabi verwacht dit jaar meer dan 100 exposanten vanuit de hele Cariben. Daaronder makelaars, keukens, badkamers, aannemers, zwembaden, spa’s, patio’s, (tuin-) architecten, meubilair en interieurdesign. “Het wordt een leuke en kwalitatief hoogstaande beurs over alle aspecten die met wonen te maken hebben”. www.living-curacao.com

van teakhout uit Indonesië maar wel strak en modern. Ze ruiken trouwens ook lekker. Er hangen mooie lampen tussen en ik zie diverse woonaccessoires en talloze andere kleine dingen die ik zo in huis zou willen. Ook zie ik ineens dat cadeau voor die verjaardag volgende week. En ondanks de indrukwekkende hoeveelheid spullen is het geen ratjetoe. Er zit een herkenbare lijn in en het is duidelijk dat alles met zorg en door dezelfde persoon is uitgezocht. In feite zijn dit drie winkels in één. Een meubelzaak met grote spullen, een speciaalzaak in woonaccessoires en een winkel in cadeau-artikelen. En eigenlijk ook nog een bescheiden winkeltje in sieraden, want tussen het alles ontwaren we horloges van Oozoo en kralensieraden van Elemento. Ze begrijpt mijn twijfel als ik haar vragend aankijk met wat horloges in mijn hand. “Ja, sieraden en horloges, die doe ik er bij als hobby. Want eigenlijk is de winkel er ook een beetje voor mezelf. Mijn wereld. Mundo Mio.” www.mundo-mio.com

Hugo bij Hugo Resida woonmagazine

juli | augustus 2010

7


Makelaars te duur? Bij ons betaalt u slechts 2% courtage bij verkoop van uw woning

2

kijk op onze website

economy-realty.com of bel

515 96 45

Economy Realty Curaรงao de betaalbare makelaar!

%


je aansluiting met de toekomst tv | internet | telephone one connection, endless possibilities


Binnenkijken bij...

“Zij heet Antoinette en is een echte tut, zie je dat? Bij speciale gelegenheden doen we haar soms een sjaal of een doek om, dan is ze niet zo bloot.�

10

juli | augustus 2010

Resida woonmagazine


Binnenkijken bij...

Binnenkijken bij Gezaghebber Lizanne Dindial

De geesten van Landhuis Sorsaka Tekst: Simone de Brabander Foto’s: Caroline Castendijk

Dat de grote gietijzeren buitenklok opeens ’s nachts gaat luiden terwijl die al jarenlang kapot is en zelfs met harde wind niet in beweging komt. Dat het licht vanzelf aan- en uit gaat, en dat er geesten ronddwalen in en rondom het landhuis, daar ligt ze niet wakker van. Lizanne Dindial is een nuchtere vrouw. “Ik heb tegen de geesten gezegd: ‘zolang ik hier woon, moeten jullie me maar verdragen en andersom verdraag ik jullie ook.’ Het prachtige, okergele Landhuis Sorsaka (‘Zuurzak’), omringd door frisgroene bomen, ligt langs de drukke Caracasbaaiweg, maar het rumoerige verkeer valt weg zodra je de eerste stap in het huis zet. Lizanne Dindial betreedt het landhuis altijd via de ouderwetse keuken, als vaste routine, en niet via de officiële hoofdingang; “die wordt eigenlijk alleen door de koningin en andere (heel) belangrijke gasten gebruikt…”

Afschuwelijk

Passion Haar mooie ‘Passion’, een Duitse herdershond, begroet ons met grote, donkerbruine ogen vanuit de houten shutters boven het keukenaanrecht. Hij wil het liefst gezellig met ons naar binnen, maar dat is verboden terrein, tot zijn ongenoegen. In de zitkamer met haar donkerrode sofa’s, Dindial’s lievelingsplek, gaat het licht tijdens het gesprek opeens uit zichzelf aan. “Ach ja. Dat hoort bij de geschiedenis van dit landhuis”, grinnikt ze. “Op een reis naar Cuba zei iemand tegen me: ‘Ik durf het u eigenlijk niet te zeggen, maar waar u woont… u bent daar niet alleen. Resida woonmagazine

stopten. ‘ Vast een grapjas’, ging er door me heen, waarop ik vanuit mijn bed riep ‘ leuk hoor, hou er nou maar mee op.’ Ik hoorde de voetstappen weer terug lopen en bedacht me geen moment: ik vloog m’n bed uit, trok de deur met een ruk open, keek snel om me heen... maar niets, geen spoor van iemand te bekennen. Vlak daarna, tijdens een salsa-les hier buiten op de parkeerplaats, zei één van mijn vriendinnen dat er in de bomen allemaal geesten hangen. Ik zag ze zelf niet... dus ja, zeker weten doe ik het niet. Maar ze doen mij in ieder geval geen kwaad en ik heb ook nog nooit enge dingen meegemaakt. Misschien horen ze er wel gewoon bij, bij een oud landhuis”.

Er zijn heel veel spoken’. Nou, dacht ik nog, ‘dat zal wel…’ Maar toen ik hier pas kwam wonen heb ik een aantal dingen meegemaakt waarvan ik dacht... ’mmmm, misschien is het toch wel waar…’ Ik lag een keer op bed en hoorde harde voetstappen die abrupt voor mijn slaapkamerdeur

De grote houten boekenkast in de zitkamer, deels bedoeld als vitrine en aan de muur bevestigd, vindt ze het meest afschuwelijke meubelstuk in het hele landhuis. Bij het intrekken van haar ambtswoning, bijna tien jaar geleden, bleek dat die kast niet zomaar weg kon. “Men vond het zonde, en daar hadden ze ook wel gelijk in. Ik heb het maar wat mooier gemaakt door er mijn eigen souvenirs uit te stallen, daardoor werd het al een stuk leuker.”

“Ik durf het eigenlijk niet te zeggen, maar waar u woont… u bent daar niet alleen.” juli | augustus 2010

11


Binnenkijken bij... Andere meubels kon ze overigens naar eigen smaak aankopen, en een klein deel van het meubilair is tijdelijk geleend van een goede vriendin. De smaak van Lizanne Dindial is strak, simpel, praktisch, zonder franjes en vooral comfortabel, want “op een bank moet ik mijn benen kunnen leggen en mijn voeten laten rusten”. Ze kan er in de airco lezen en naar ‘notisia’ kijken, maar de Gezaghebber kijkt vrijwel nooit televisie; daar is simpelweg geen tijd voor. Ze staat om half 6 op om naar de gym te gaan, vertrekt vlak daarna naar kantoor om vervolgens pas rond 7 uur weer thuis te komen. Vaak met stapels ‘huiswerk’ voor ‘s avonds. “Na een frisse douche kleed ik me om in comfortabele kleding en ga achter mijn bureau werken tot ik alles af heb.“

‘Een thuis’ Het landhuis werd in 1725 gebouwd en herbouwd in 1876. Sinds 1977 dient het als ambtswoning van de Gezaghebber. Voordat Lizanne Dindial erin kwam wonen, gingen 5 Gezaghebbers haar voor: Martina, Kibbelaar, Casseres, Wilsoe en Betrian. Hoe is het om te wonen in een huis dat je niet zelf hebt uitgekozen? Voor de huidige Gezaghebber werd Landhuis Sorsaka nooit echt een “thuis”, zegt ze. “Maar ik heb toch mijn draai hier kunnen vinden door mijn eigen plekjes te creëren en door zelf meubilair uit te zoeken, dat was belangrijk. Vraag me alleen niet naar details, bijvoorbeeld waar de blikopener ligt, want dat weet ik niet.

“Op een bank moet ik ook mijn benen kunnen leggen”. Als het mijn eigen huis was, dan zou ik dat wel weten, maar dan had ik er ook hele andere dingen mee gedaan. Ik had er geld in gestoken, ik had een moderne keuken laten installeren, ik had het hele huis laten renoveren en er veel mooie planten in gezet. Het is een mooie, rustige plek met prachtige bomen, maar het had nog mooier kunnen zijn.” Desalniettemin beschouwt ze het als een privilege om er te mogen wonen. “Als ik naar het landhuis kijk en rondloop in de tuin, gaat 12

juli | augustus 2010

het weleens door me heen: ‘wat prachtig, daarvoor werk ik hard, en daardoor mag ik ook hier wonen’.” Het landhuis heeft geschiedenis en het was voor haar ook een klein beetje terugkomen naar haar ‘roots’. “Mijn vader heeft als kind van twee met zijn ouders in Landhuis Karpata en Landhuis Heintjekool gewoond. Wonen in landhuizen is voor mijn familie geen onbekend terrein”.

In de ontvangstzaal zijn de vergaderingen met andere Gezaghebbers.

Verhuizing op komst Wat gaat er straks hier gebeuren, na het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen? Als haar functie vervalt? Dan zal Lizanne Dindial de grote verhuizing al achter de rug hebben, want ze is niet van plan dat op het allerlaatste moment te doen. Ze is daarom al begonnen met inpakken en kijkt ernaar uit om haar eigen huis te bouwen op haar eigen grond. “Het landhuis heeft in het nieuwe Pais Kòrsou nog geen bestemming. Op 10-10 ben ik precies 10 jaren en tien dagen Gezaghebber. Het zal wel erg wennen zijn, ik heb nu een druk leven, ben iedere dag mezelf achterna aan het rennen. Wat zal ik daarna gaan doen, denk ik weleens. Maar ik ben daar eigenlijk al over uit, ik ga met vrienden een eigen business starten. Dat wordt het.” Het interview en de rondleiding kunnen niet langer meer duren; Lizanne is gebeld door de Minister-President voor een onverwachte bespreking. “Ik laat haar nooit lang wachten, dus ik moet er nu echt vandoor.” De chauffeur staat al klaar. Met ‘Gezag’ achterin rijdt hij rustig de lange oprijlaan af, op weg naar Forti.

Resida woonmagazine


Gezaghebber Lizanne Dindial Over de Gezaghebber

De Gezaghebber (en dus niet gezagvoerder) is de hoogste bestuurlijke functionaris van het eiland Curaçao. De functie is in zekere mate vergelijkbaar met die van een Nederlandse burgemeester. De Gezaghebber is voorzitter van de Eilandsraad en van het Bestuurscollege en plaatselijk hoofd van de politie. De functie werd al in de 19e eeuw ingevoerd. Lizanne Dindial is overigens de laatste Gezaghebber op het eiland. Door de bestuurlijke veranderingen komt deze functie straks te vervallen.

“Hier zit ik bijna nooit. Het is een heerlijke plek, maar het grenst aan een enorm stuk open tuin. Ik vind dat ‘s avonds niet zo prettig.”

Resida woonmagazine

juli | augustus 2010

13


Huis & Interieur

De woontrends voor 2010

Strakke lijnen, sobere kleuren & uitbundige accessoires Van onze stijl-redactie

Wat zijn de nieuwste trends voor het interieur deze zomer? What’s hot and what’s not? Resida sprak met de smaakmakers van een aantal toonaangevende woonwinkels op Curaçao. De meubels zijn strak en ingetogen, de accessoires juist uitbundig. Retro is ook in en wie mee wil doen kan niet meer zonder led-verlichting… In tijden van economische problemen wordt de kleding vaak conservatief. Mode-ontwerpers grijpen terug op ‘klassieke’ modellen en ingetogen kleuren. In het interieur is het dit seizoen niet anders. Ontwerpers laten zich inspireren door bekende ontwerpen uit het verleden en kiezen daarbij voor sober en strak. De accessoires zijn of uit dezelfde kleurfamilie of juist uitbundig en opvallend.

heeft hij ook daar ingekocht. “Hoewel sommige trendsetters kleur blijven gebruiken, overheersen bij veel Europese merken toch vooral de sobere naturelkleuren. De vormgeving is strak en functioneel. Het frivole is er wel een beetje af… ” Zijn buren op Saliña van het ZG Design Center zijn gespecialiseerd in meubels van Zuid-Amerikaanse ontwerpers. Daar is de trend niet veel anders. Zoraida Guzman laat wat meubels zien van designers uit Ecuador en Colombia. Ook allemaal rustig, ingetogen en strak, hoewel de details wat losser zijn dan in Europa. In alle gevallen zijn de kleuren rustig en naturel. Wit, beige en grijs bepalen het beeld. Ook de tijdloze koloniale teak-meubels uit Indonesië ontsnappen niet aan deze kleurtrend. Rita Wederfoort van Plantation, tegenover Kooyman op Zeelandia, heeft veel nieuwe meubels binnen met een ‘grey-look’.

“Naast de naturel teak-kleuren zien we steeds meer grijze finish. Het blijft overigens nog steeds duidelijk herkenbaar als hout. Het wordt niet helemaal dichtgeverfd.“ Opvallende trend in haar winkels is verder de opmars van teakmeubels in de badkamer. “Vaak zetten de mensen daar geplastificeerd spaanplaat neer, maar dat willen ze niet meer. Echt hout staat weer volop in de belangstelling.“

Uit de mode En wat is uit dit jaar? Overdadige ‘over the top’ ontwerpen. Opvallend gekleurde of glimmende meubels. Geplastificeerd spaanplaat. Zilveren of gouden stoeltjes met bling-bling bekleding. Rococo, barok, krullen en andere trala. Zebra-, tijger- en panterprints. Dat zie je bij de trendsetters nauwelijks meer.

Strak en ingetogen Ruud Zegwaart van Lot1038 was dit voorjaar op de Saloni, dé grote interieurbeurs in Milaan. Een groot deel van de nieuwe collectie voor zijn winkel aan de rotonde bij Saliña 14

juli | augustus 2010

Resida woonmagazine


Huis & Interieur

Bij meubels en bij verlichting zien we veel beroemde ontwerpen terugkeren. Deze ‘Artichoke’ lamp bijvoorbeeld, een bekroond Deens ontwerp uit 1959 (Techniek & Design)

De lampenkappen zijn dit seizoen ton-sur-ton met klassieke stoffen als tweed, of juist uitbundig en kleurrijk zoals dit exemplaar met Eijffingerbehang (De Inrichterij).

Bekende ontwerpen Opvallend is dat er voor de vormgeving van veel meubels wordt teruggegrepen op bekende ontwerpen uit de vorige eeuw. Zowel Lot1038 als ZG hebben daar divers voorbeelden van. Zoraida Guzman ziet dat veel jonge designers de ontwerpen van Mies van der Rohe (1886 - 1969) gebruiken als basis voor nieuwe modellen. Ze laat stoelen zien die duidelijk gebaseerd zijn op Van der Rohe’s beroemde ‘Barcelona-Chair’, maar daar op een aantal essentiële punten ook weer duidelijk van afwijken.

“Zelfs bij verlichting zie je de succesontwerpen van vroeger terugkeren” zegt Zoraida Guzman. “Veel armaturen die in de jaren ‘40 en ‘50 prijzen hebben gewonnen zijn weer terug. De beroemde ‘Artichoke’ lamp van ontwerper Poul Henningsen uit de jaren vijftig bijvoorbeeld. Die hangt

nu bij Techniek & Design. In veel ‘klassieke’ armaturen worden weliswaar nieuwe materialen en led’s gebruikt, maar het basisontwerp is nog steeds herkenbaar.” Ruud Zegwaart van Lot1038 zag dat in Milaan ook al. “Je ziet bij lampen de simpele en spannende vormen weer terugkomen. En inderdaad veel klassiekers. Als ik de verdere lichttrends in Milaan kort moet samenvatten, dan zeg ik: led’s,  led’s,  led’s.”

Greylook Zelfs koloniale teakmeubels ontkomen niet aan trends. Nieuw is de ‘grey-look’ waarbij de meubels met een witte was zijn behandeld, zoals de rugleuning van dit bankje (Plantation).

Bij Green Light op de Santa Rosaweg kunnen ze daar over meepraten. Het bedrijf is helemaal gespecialiseerd in led-verlichting. “Het in huis hebben van led-verlichting is eigenlijk al een trend op zich”, zegt René Vörgers daarover. De nieuwste ontwikkeling zijn zelfklevende lichtstrips met led’s die je letterlijk overal op, onder

Verlichting

Resida woonmagazine

De nieuwste ontwikkeling zijn zelfklevende led-strips die je overal op, onder of achter kunt plakken. “Ze worden veel toepast onder boekenplanken of langs kastjes. Ook is het populair om ze te ‘verstoppen’ zodat je alleen het licht ziet en niet de bron” (Green Light).

juli | augustus 2010

15


Huis & Interieur

of achter kunt plakken. “Deze zijn nog geen millimeter dik, flexibel en makkelijk op maat te maken. Omdat ze niet heet worden kun je ze echt overal gebruiken. Ze worden veel toegepast onder boekenplanken of langs kasten. Ook is het populair om de led-strips te ‘verstoppen’ zodat je alleen het licht ziet en niet de bron”. Daarnaast bij de bekende ‘lampmet-kap-en-voet’ zijn er ontwikkelingen. “De ronde lampenkap is uit”, zegt Karin Henken van de Inrichterij op de Fokkerweg. Haar winkel is onder meer gespecialiseerd in lampenkappen. “De vertrouwde ronde lampenkap maakt steeds meer plaats voor ovale, vierkante en rechthoekige ontwerpen.“

Stoffen en kleuren Bij de accessoires en de stoffen zijn er twee trends te ontdekken. Zo is er de ton-sur-ton, waarbij het interieur wordt ingericht met kleuren die allemaal familie van elkaar zijn. Het accent verschuift daardoor naar de vorm. Guzman laat een woonkamer zien waarin ton-sur-ton overheerst. Veel beiges, crèmes en witten, hier en daar de donkere variant als accent. Maar accessoires en woonstoffen mogen een explosie van kleuren en dessins laten zien. Bij Lot1038 liggen boeken met de nieuwste stoffen van Designers Guild. Allemaal luxe, geweven stoffen. Ruud Zegwaart krijgt pretlichtjes in zijn ogen als hij

ze laat zien. “Kijk hoe mooi, kleurrijk, uitbundig en creatief. Dit heeft echt veel ‘wauw’. Ik vind dit beter hier op het eiland passen dan ton-sur-ton.” Ook Guzman gebruikt sprekende kleuren om sfeeraccenten aan te brengen op verder ingetogen meubels. Ze wijst op een strakke, beige bank waar de felrode kussens bijna van afspringen. “Ik zou die kussens dan regelmatig wisselen voor andere kleuren en dessins. Dat houdt het spannend. Je kunt daarmee bijvoorbeeld een beetje de seizoenen in huis halen.” Deze kleurtrends zijn ook terug te vinden bij de lampenkappen van De Inrichterij. “Precies zo. De kappen zijn òf ton-sur-ton en voorzien van klassieke stoffen zoals tweed, of ze zijn juist heel uitbundig met wilde dessins.” Ze laat wat voorbeelden zien. Mary Quant achtige motieven met grote kleurrijke bloemen, velours en zelfs kappen van opvallend gekleurd Eijffinger behang.

De nieuwe woontrend in de praktijk. De meubels zijn strak en met rustige kleuren; de accessoires juist uitbundig en opvallend (ZG Design Center).

16

juli | augustus 2010

Resida woonmagazine


Huis & Interieur

De interieurstoffen knallen er echt uit dit seizoen. Grote dessins, opvallende kleuren en retro-motieven zijn helemaal in. Op de foto’s een aantal nieuwe luxe stoffen van Designers Guild. (Lot1038).

Combineren

Materialen In Milaan was de terugkeer van het aluminium het meest opmerkelijk. Vooral in buitenmeubels. “Je ziet het terug in stoelen, banken, tafels en zelfs in cabana’s”, zegt Zegwaart van Lot1038. Hij laat wat aluminium tuinmeubels zien van het Spaanse

merk Kettal. Stoelen met een strak en functioneel aluminium frame en rechte kussens. Of cabana’s die je ook kunt gebruiken als buitenbed. “Dat wordt dan vaak gecombineerd met luxe stoffen waarmee dat koele van het aluminium een beetje wordt gecompenseerd.” Ook bij de ontwerpers in Zuid-Amerika zien we aluminium en ander metalen in de meubels verschijnen. Hier niet als centraal element in de constructie, maar vooral als accent. Bijvoorbeeld opvallende metalen pootjes onder een verder leren bankstel. Subtiele metalen elementen aan tafels. Nooit dominant maar altijd ondergeschikt aan het ontwerp. Metaal zien we daarnaast veel terug bij de woonaccessoires, vooral in combinatie met glas. Ook aardewerk met een ‘metal-look’ is erg in. Ingrid Voss van Mundo Mio wijst op wat vazen en lampen die er uitzien alsof ze van metaal zijn gemaakt. “Gewoon van keramiek. Gaat niet roesten en wordt niet mat. Erg praktisch hier.”

Zoraida Guzman wijst verder op de gestage opmars van het ‘eclectic design’; het combineren van verschillende vormen en stijlen tot een samenhangend geheel. De Franse ontwerper Philippe Starck is daar erg mee bezig. Ze laat een foto van een zitkamer zien als voorbeeld. Een strakke bank van beige leer staat naast twee knalrode bloemvormige stoeltjes met daartussen een salontafel van glas en staal. Je zou het zelf niet zo snel bij elkaar zoeken, maar het combineert wonderwel. “Eclectic is wel een vak apart”, zegt ze terwijl ze nog wat foto’s laat zien. “Je moet daar wel een designer of interieur­ architect bijhalen om te voorkomen dat het een ratjetoe wordt.”

Ook het nieuwe buitenmeubilair kenmerkt zich door strakke lijnen, zoals bij deze aluminium set van Kettal (Lot1038).

Een trend die doorzet is keramiek met een metal-finish. Is veel te zien in producten als lampvoeten en vazen, zoals deze ‘Vase Romano’. (Mundo Mio).

Resida woonmagazine

juli | augustus 2010

17


Ga door naar start, U ontvangt 2000,-

Monopoly kennen we allemaal. Er zijn veel spelers op de markt maar er kan er maar eentje winnen. Onroerend goed is geen “spelletje” maar een serieuze zaak. Daarom heeft u een serieuze, betrouwbare makelaar/ taxateur nodig met ervaring, welke garant staat voor DE JUISTE START.

Domicilie – Uw betrouwbare spelpartner voor koop, verkoop, huur, verhuur, beheer en taxaties.

Gosieweg 53 Curaçao | Nederlandse Antillen Tel: (+599-9) 738-3344 | Fax: (+599-9) 738-3377 Email: info@domicilie.net | Website: www.domicilie.net


Shopping

Mooie, leuke, nieuwe…

Meubels van gerecycled hout Sloophout, wrakhout en pallets zijn de belangrijkste ingrediënten voor de handgemaakte meubels van Living Green. De modellen zijn eenvoudig en eigentijds, de materialen eerlijk en zonder pretenties. De meubels zijn uiteraard keurig netjes afgewerkt, dus zonder splinters, spijkers of ruwe randen en leverbaar in een kleur naar keuze. Living Green heeft stoelen, tafels, kastjes en banken. Daarnaast leveren ze meubels op maat. Als u het bedenkt, kunnen zij het maken. Living Green, Seru Loraweg 104 (naast Makro store), tel. 562.9347

Wegdromen op je eigen cabana bed

Bubble Club: stijlvol en waterproof

We kennen ze allemaal van de Zanzibars en de Mambo’s, deze cabana lounge bedden. Je kunt er lekker op chillen of heerlijk op wegdoezelen. In het koloniale jargon heten ze trouwens ‘Boegesbedden’. Plantation op Zeelandia heeft onlangs een uitgebreide collectie van deze bedden binnengekregen. Degelijk gemaakt van een hoge kwaliteit teakhout en zowel geschikt voor binnen als voor buiten. En zijn verschillende uitvoeringen: van uitbundig gedecoreerd tot strak en eenvoudig. Matrassen en klamboes zijn niet standaard inbegrepen maar wel via Plantation te krijgen. Plantation Furniture, Zeelandia (t/o Kooyman), www.plantationcuracao.com

De Bubble Club van het Italiaanse merk Kartell is de ideale bank voor buiten op het terras of op de porch. De bank, die ontworpen is door designer Philippe Starck, is volledig vervaardigd uit kunststof en daardoor zeer makkelijk schoon te maken. En bijvoorbeeld ook erg geschikt voor bij het zwembad. Door de zachte lijnen van de armleuningen in combinatie met de rechte achterkant straalt de bank pure klasse uit. De Bubble Club bank is leverbaar is 6 verschillende kleuren. Lot1038, Caracasbaaiweg 2c – www.lot1038.com

20

juli | augustus 2010

Resida woonmagazine


Shopping en inspirerende producten uit winkels op Curaçao…

Nieuwe Collectie van Adriana Hoyos Adriana Hoyos is een van de bekendste hedendaagse meubelontwerpers uit Amerika. Haar ontwerpen zijn elegant en stijlvol en tegelijkertijd ingetogen van vorm en kleur. De gebruikte materialen zijn van een hoge kwaliteit en de ontwerpen bevatten vaak subtiel verrassende elementen. De nieuwste collectie sofa’s en tafels van Hoyos is net binnen bij het ZG Design Center op Salina. Daar zijn ook veel andere Amerikaanse ontwerpen te bewonderen. Naast meubels bijvoorbeeld ook tapijten, behang, accessoires en kunstwerken. ZG Design Center, Caracasbaaiweg 6 bij de rotonde. www.zg-designcenter.com

Safety First, ook thuis Deze ‘Safety Package’ van DCSS is niet het meest opwindende dat je voor je huis kunt kopen. Maar op een dag is het misschien wel het allerbeste dat je ooit hebt gekocht. Wist u trouwens dat onze neus ’s nachts uitstaat? Als we slapen ruiken we niets. En een brand wordt meestal juist ontdekt door de brandlucht. Een rookmelder neemt het ruiken ’s nachts van ons over. Dat kan het verschil maken tussen wegkomen en omkomen. Deze set bestaat uit een poederblusser van 1 kg, een blusdeken van 1 bij 1 en een optische rookmelder incl. batterij. Het safety-package kost éénmalig 180 Nafl. DCSS heeft trouwens ook andere safety-spullen, zoals oprolbare ladders voor (slaap)kamers op een verdieping. DCSS, Sta. Rosaweg naast 45. www.dcss-curacao.com

Antilles Neerlandaises De Inrichterij op Saliña heeft diverse meubels bekleed met oude canvas postzakken van de Posterij der Nederlandse Antillen. Of, zoals het op de zakken zelf staat: Postes Antilles Neerlandaises. De Inrichterij gebruikt het ondermeer op eetkamerstoelen (1 en 2 zits), een hock­ er en een voetenbank. De stof is zwaar, kan tegen een stootje en heeft een ietwat ongepolijste look & feel. De Inrichterij levert ook maatwerk met deze stof. Kussens, zitzakken of uw eigen meubels: er is iets unieks van te maken met een sterke lokale tint. Helemaal bijzonder straks als de Antilles Neerlandaises niet meer bestaan. De Inrichterij, Fokkerweg 28, www.deinrichterijcuracao.com

Resida woonmagazine

juli | augustus 2010

21


Woonvisie Tekst: Hugo de Klerk Foto’s: Hubertienne Decaster

Outdoor Living volgens Studio Acht Architechten

Zet je woonkamer buiten… Een woonkamer buitenshuis is een van de stokpaardjes van Studio Acht Architecten. Het bureau in Mahaai (om de hoek bij De Tropen) bouwt en verbouwt veel woningen voor particulieren. Het accent ligt daarbij vooral op het buitenwonen. Hun ideeën zijn soms radicaal. Bij een woning in Damacor hebben ze de woonkamer zelfs helemaal ‘het huis uit gezet’. Een gesprek met architect ir. Harm Rooijakkers. Hij kan er smakelijk over vertellen: de opdrachtgevers die met plannen komen voor hun droomhuis in de tropen. “Als ze lang in Nederland hebben gewoond zijn ze gewend dat het leven zich vooral binnen afspeelt. Ze willen dan een huis met een gang en een grote woonkamer. De leefruimte buiten wordt vaak gezien als een luxe.” Ter illustratie pakt hij een schets die door nieuwe Nederlandse klanten is gemaakt, hun idee voor een nieuw huis. We zien een grote hal met daaromheen veel kamers en deuren, eindigend in een grote woonkamer. Het geheel is vrij dicht en maakt een hokkerige indruk. Het buitendeel komt op deze schets niet eens voor. “Je ziet het, dit ontwerp is vooral gericht op binnen. Hal en woonkamer 22

juli | augustus 2010

staan hier centraal, het is allemaal vrij dicht. Maar hier, in dit klimaat, heb je een open huis nodig waar de wind doorheen waait. En met een woonkamer buiten. Hoe vaak ben je hier nou binnen? Je slaapt en kookt in huis. Misschien heb je nog een kantoortje of een tv-kamer, maar verder ben je voornamelijk buiten. De indeling van het huis moet daarop zijn afgestemd.”

Buiten in Damacor Buitenwonen is makkelijk als je een kavel hebt aan zee of tegen een heuvel. De omgeving en het uitzicht dicteren de indeling van het huis dan als vanzelf. Maar in een druk bebouwd gebied is het vaak een grote uitdaging. Maar het kan.

In 2008 verbouwde Studio Acht een huis in Damacor. Het huis had vroeger een grote woonkamer maar die is door Studio Acht helemaal geschrapt. Wat ooit de woonkamer was is opgeofferd aan andere ruimtes, aan een royale keuken en aan een ronde hal met grote open doorgangen die alle ruimtes met elkaar verbindt. Tegen de achtergevel van het huis is een hoge palapa van 80 vierkante meter gebouwd met daaronder de nieuwe woonkamer. De eettafel, de zithoek en zelfs de TV hebben er een plekje gevonden. Om inregenen te voorkomen steekt het dak van de palapa redelijk ver naar beneden. Daaronder markeert een muur met hekje de overgang tussen Resida woonmagazine


Woonvisie

Het dak van de palapa steekt redelijk ver naar beneden. Daaronder markeert een hekje de overgang tussen woonkamer en tuin. Het geeft een intiem en beschut gevoel.

Het huis heeft een weelderige oude tuin die door het dak van de palapa als het ware naar binnen wordt getrokken.

Resida woonmagazine

juli | augustus 2010

23


Hypotheek vanaf 5% dankzij

Girobank!

Voor meer informatie: 433 9130 Toegewijd aan jou!

Voor meer informatie: 433 91 30

Fax: 461 78 61

Email-adres: info@gironet.com

Website: www.girobank.an


Woonvisie

Ir. Harm Rooijakkers van Studio Acht architecten

De keuken grenst aan de buitenmuur die in de palapa uitkomt. De ramen zijn vervangen door luiken die naar boven openklappen wat een beetje het idee geeft van een snek. Tegen de keukenramen is een eetbar gemaakt met hoge stoeltjes. “Hoewel je buiten bent, zit je tegelijk ook in de keuken. En door de grote open ramen heb je vanuit de keuken ook contact met buiten.”

Radicaal

woonkamer en tuin. Dat geeft een intiem en beschut gevoel. Het huis heeft een weelderige oude tuin die door het dak van de palapa als het ware naar binnen wordt getrokken. “Je bent hier echt in je eigen paradijsje”, zegt Harm daarover. “Je zit buiten maar je hebt toch een binnengevoel.” Wat ooit woonkamer was is onder meer opgeofferd aan een ronde hal met open doorgangen.

Resida woonmagazine

Het is vrij radicaal om je woonkamer ‘het huis uit te zetten’. Niet in de laatste plaats omdat kwetsbare zaken als een TV nu buiten staan. “Je kunt dat inderdaad niet doen zonder aanvullende maatregelen. Ook is niet ieder huis daarvoor geschikt. Deze kavel is voorzien van een omheining en er loopt een aantal grote honden rond. Dat is de eerste veiligheidsbarrière. De TV zit stevig verankerd en er is een alarminstallatie. En het huis zelf kan natuurlijk gewoon helemaal worden afgesloten.” Het meest bijzondere is dat de verbouwing niet eens erg ingrijpend was. “Met relatief eenvoudige ingrepen hebben we enorm veel extra leefruimte gecreëerd. Het is nu twee jaar in gebruik en de bewoners zijn nog steeds erg enthousiast.” juli | augustus 2010

25


Reportage

Droog eiland, volop lekker drinkwater Zeewater en Tafelberg als belangrijkste ingrediënten We staan er bijna nooit bij stil, maar het is best bijzonder dat we hier op deze droge rots een schijnbaar onuitputtelijke hoeveelheid drinkwater hebben. Heel goed en veilig drinkwater zelfs. Gewoon uit zee. Hoe spelen ze dat klaar bij Aqualectra? Een gesprek met Humphrey Gouverneur, de Executive Director Production en Nathaly Boeldak, Chief Laboratory. Op de vlakte van Hato is ergens nog een kleine bron van natuurlijk zoet water, maar verder is het hier voornamelijk zout en brak. Dat was niet altijd zo. Van oorsprong kwam al het drinkwater uit grondwaterputten. Maar toen de raffinaderij begin vorige eeuw op grote schaal grondwater ging gebruiken voor het koelen van installaties, vielen de putten droog of werden brak. Al in 1928 werd daarom begonnen met het grootschalig destilleren van zeewater. Het meeste drinkwater komt nu uit de grote fabriek bij Mundo Nobo, nabij Otrobanda. Daarnaast is er een waterfabriek op Santa Barbara.

Ir. Humphrey Gouverneur De waterproductie wordt verzorgd door Aqualectra Production, een onderdeel van de Aqualectra NV. De productietak staat onder leiding van ir. Humphrey Gouverneur. Hij werkt al 33 jaar bij Aqualectra. Zijn pensionering is inmiddels in zicht, maar dat is aan hem verder niet te merken. Hij praat betrokken over ‘zijn’ bedrijf, over de kwaliteitsslag die het onder zijn leiding heeft doorgemaakt en over de Caribbean Desalination AsResida woonmagazine

Door Hugo de Klerk

water zijn nooit klachten. “We houden vaak client satisfaction studies en moedigen onze klanten aan om eventuele problemen bij ons te melden. Er zijn maar weinig klachten en vaak zijn dat dan specifieke of lokale problemen. Daar gaan we altijd serieus mee om. We hebben een ISO 9000 accreditatie en die krijg je alleen als ook je klachtenbehandeling goed op orde is.“

Duur

sociation waar hij President van is. We spreken hem op een broeierige en windstille dag. Op het terrein van de waterfabriek staan installaties te ronken, te sissen en te brommen. Hier en daar ontsnapt een wolkje stoom. Binnen staat de airco op 20 en is er awa lamunchi.

Trots op het water Hij is het meest trots op de kwaliteit van het drinkwater. Vroeger had het bedrijf de leuze ‘het beste water van de wereld’. En alhoewel deze slogan nog maar weinig wordt gebruikt is de kwaliteit van het water nog steeds uitstekend. Over de elektriciteitsvoorziening van Aqualectra wordt gemopperd, maar over het

Het enige punt van kritiek op de waterproductie van Aqualectra is de prijs. Gewoon huishoudelijk verbruik is nog wel betaalbaar, maar wie ook de tuin moet besproeien met leidingwater (op Grote Berg of Sunset Heights bijvoorbeeld), krijgt daarvoor een fikse rekening. Waarom is het water zo duur? De productie-directeur kijkt er een beetje sip bij. “Als je kunt kiezen hoe je drinkwater maakt, dan is het ontzilten van zeewater je laatste keuze. Het is een complex proces dat veel energie kost. Maar we hebben hier geen relevante andere bronnen. Het is onze enige optie”. Daarnaast zijn er nog twee belangrijke factoren die de kostprijs van ons water beïnvloeden: de olieprijs

“Eigenlijk drinken we iedere dag een beetje Tafelberg”

juli | augustus 2010

27


Reportage en het zogeheten ongeregistreerd verbruik, ook bekend als lekverlies. Op de olieprijs heeft Aqualectra geen invloed, maar het bedrijf wordt wel eens verweten dat het te makkelijk met dat ongeregistreerd verbruik omgaat. Momenteel ‘verdwijnt’ 25% van het geproduceerde drinkwater zonder dat er voor betaald wordt. Een paar jaar geleden was dat nog 30%. Dat werkt uiteraard door in de kostprijs.

Diefstal

Waterfilters: niet nodig Sommige huizen zijn voorzien van extra waterfilters, meestal buiten na de meter. Ze zijn te koop in een groot aantal soorten, hoewel vaak onduidelijk is welk filter je waarvoor nodig hebt. Nathaly Boeldak, hoofd van het Aqualectra water-laboratorium, is er geen voorstander van. “Tenzij er daarvoor een indicatie bestaat, zoals bijvoorbeeld zichtbare vervuiling of een aanhoudend vreemde smaak. Hier en daar op het eiland zijn er wel wat issues met verouderde leidingen waarvoor zo’n filter een oplossing kan zijn. Maar op de meeste plaatsen is het leidingwater zo schoon en dusdanig constant van kwaliteit dat extra filters niet nodig zijn. Ze vormen eerder een extra risico. Een filter biedt bacteriën een voedingsbodem en een plaats om te groeien. Als je zo’n filter niet tijdig vervangt wordt het zelfs een gezondheidsrisico op zich. En het is wel je drinkwater.” Aqualectra garandeert bovendien de kwaliteit van het water. “Als iemand een probleem heeft met het leidingwater, dan moeten ze ons echt bellen. We nemen dergelijke klachten altijd erg serieus.“

“Er zijn in feite drie oorzaken voor dat ongeregistreerd verbruik”, zegt Gouverneur. “Er zijn echte lekkages, er zijn meetverschillen en er is diefstal. Vooral dat laatste is een hardnekkig probleem. Er zijn wijken waar honderden illegale aftappunten zijn gemaakt. We sturen daar regelmatig mensen naar toe om de zaak te herstellen maar vaak zitten de taps er na een week weer allemaal op. We willen dat het ongeregistreerd verbruik in 2014 daalt naar 20% en dat is een constante uitdaging.” De verwachting is wel, zo legt hij uit, dat de productiekosten van water de komende jaren zullen dalen. Of dat ook tot lagere rekeningen zal leiden durft hij niet te beloven. “Er zijn meer factoren van invloed op de prijs. De inflatie bijvoorbeeld. En de olieprijs is ook een onzekere factor. In ons meerjarenplan 2030 hebben we daarom vastgelegd dat we het effect van stijgende olieprijzen willen dempen door meer duurzame energie te gebruiken, vooral uit wind en afvalverbranding.”

Productie Tegenwoordig wordt nog maar 20% van het drinkwater op Curaçao geproduceerd via destillatie. Zeewater wordt daarbij verhit en de (zoutloze) waterdamp wordt verwerkt tot leidingwater. Veruit het meeste water wordt geproduceerd via zogeheten ‘Reverse Osmosis’, waarbij zeewater onder hoge druk door filters wordt geperst. Het centrum van de wateren stroomproductie is het bekende complex bij Mundo Nobo. Binnen afzienbare termijn zal deze fabriek overigens geheel verdwijnen. Verderop langs de kust komt een nieuwe waterfabriek met een geheel andere energiehuishouding. De productie van water en elektriciteit zal dan ook ‘uit elkaar worden getrokken’. In Mundo Nobo is dat nu geïntegreerd; de restwarmte van de elektriciteitsproductie wordt weer gebruikt voor het voorverwarmen van het zeewater.

Nathaly Boeldak van het kwaliteitslab tussen de watermonsters die overal vandaan worden gehaald. Zelfs het zeewater wordt dagelijks gecontroleerd.

Boeldak adviseert overigens om je leidingen altijd even door te spoelen na een langere periode van afwezigheid. “Stilstaand water heeft een groter risico dan stromend water. Als je het huis een tijdje niet hebt gebruikt, zet de kraan dan een minuutje open zodat er weer vers water uit stroomt.” Hier wordt zeewater onder hoge druk door filters geperst. Het zout blijft achter.

28

juli | augustus 2010

Resida woonmagazine


Reportage 20% van ons drinkwater wordt gemaakt via destillatie, zoals hier op Mundo Nobo

Zeewaterkwaliteit Het zeewater hier is een betrouwbare bron. “Het is schoon en van een constante kwaliteit”, aldus Gouverneur. “Problemen met de intake zijn er nooit. We hebben wel eens crisismomenten gehad met olievlekken van schepen of de raffinaderij, maar dat heeft nooit tot problemen geleid. De grootste calamiteit was een situatie met miljoenen kleine visjes die massaal de inlaten verstopten, maar dat was een rariteit die met El Niño te maken had.”

Kalk en fluoride De waterproductie van Aqualectra wordt streng gecontroleerd. Het water wordt geheel bacterievrij gemaakt en er wordt fluoride aan toegevoegd (van overheidswege, voor sterker tandglazuur) en kalk voor de smaak en de mineralen. “Uit de steengroeve. Eigenlijk drinken we iedere dag een beetje Tafelberg”. Dagelijks worden er overal watermonsters genomen die nauwgezet worden geanalyseerd. De meetresultaten worden integraal doorgestuurd naar de GGD die extern toezichthouder is. Procedures zijn schriftelijk vastgelegd en processen uitgebreid beschreven. De productie van drinkwater laat geen ruimte voor fouten.

Het Laboratorium De controle op de waterkwaliteit is in handen van het Aqualectra laboratorium dat sinds drie jaar wordt gerund door Ing. Nathaly Boeldak. Geen saaie laborante in een witte jas, maar een vlotte dame in een felrode blouse die bevlogen vertelt over ‘haar’ lab. Als de foto moet worden Resida woonmagazine

gemaakt gaat de witte jas wel aan. Ze gaat achter een tafel zitten met allemaal flesjes. Watermonsters. “We controleren en bewaken elke fase van de productie en de distributie. Van het zeewater bij de inlaat tot het water bij de eindgebruikers. We weten precies hoe de kwaliteit is op iedere plek in het netwerk.“ Ter illustratie toont ze het laatste overzicht met meetgegevens. Het laat zien hoeveel onzuiverheden het water bevat aan het begin van het leidingnet (“0,0”) en hoeveel bij de eindpunten en de distributietanks. “De Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, heeft eisen en normen opgesteld en wij doen daar nog een schepje bovenop. We stellen hogere eisen aan ons water en meten meer en vaker. We vinden trouwens eigenlijk nooit wat.”

Claro: ook van Aqualectra De populaire waterflesjes van het merk Claro bevatten ook Aqualectra drinkwater. Het wordt in de waterfabriek bij Mundo Nobo gebotteld, direct aan de productielijn. Het is daardoor zuiverder dan het kraanwater thuis, omdat het niet door de waterleiding hoeft. Anders dan het leidingwater bevat Claro geen fluoride. Wel is er, net als bij leidingwater, 6% kalk aan toegevoegd.

100 procent controle Dus kwaliteitscontrole is niet het meest opwindende baantje bij Aqualectra? Boeldak moet er om lachen. “De uitdaging zit vooral in de processen zelf. Iedere meting moet kloppen.” Soms wordt een monster expres een beetje verontreinigd om te controleren of dit door het lab wel wordt ontdekt (tot dusver 100% score). Daarnaast is Aqualectra bezig met het behalen van een ISO 17025 accreditatie, de overtreffende trap van ISO 9000. Het betekent dat het lab een nog belangrijker rol krijgt en dat niet alleen kwaliteit maar bijvoorbeeld ook doelmatigheid gecontroleerd wordt. “Genoeg ontwikkelingen om mijn baan spannend te houden”, aldus Nathaly.

juli | augustus 2010

29


Door Elaine Marchena Foto’s: Ariadne Faries

Huizen kijken met House for Sale 3x3

3x3 in Banda Ariba Ieder nummer selecteren we drie huizen uit het grote aanbod van koopwoningen om ze te gaan bekijken met drie Curaçaoënaars. Voor dit nummer bezochten ze samen met een fotograaf en een redacteur drie huizen in Banda Ariba. Wat is er bijzonder aan deze huizen? Wat is mooi, wat is handig en wat juist niet? Drie koophuizen door de ogen van Jeanine Cozijns, Margareth Wallé en Peter van Dijk.

Jeanine Cozijns, Margareth Wallé en Peter van Dijk Kas Grandi - Kaya Mendelssohn 3 Kaya Mendelssohn 3 is een ruime en luchtige woning met drie slaapkamers, twee badkamers, een multifunctionele ruimte en twee bergruimtes/kamers. Het is echt een huis voor mensen die graag van de buitenlucht genieten, met zijn grote voor- en achterporch en de mooi verzorgde tuin met zwembad.

Aantrekkelijke plek De panelleden zijn direct gecharmeerd van de twee porches. Alleen jammer dat je vanuit de voorporch direct op de buren uitkijkt en andersom. Maar dit is volgens Peter goed op te lossen door er bijvoor-

beeld een klimopraster te plaatsen. De achterporch ligt meer beschut en is zodanig ruim, dat je er gemakkelijk een eet- én zithoek kwijt kunt. De aanwezigheid van het zwembad erachter maakt het een bijzonder aantrekkelijke plek om te zitten. Jeanine zou de overgang tussen afstap, pad en zwemdek (tegels-plavuizen-hout) iets geleidelijker willen hebben; volgens Peter is dit “vooral een kwestie van een andere materiaalkeuze voor het looppad”.

Zin om te koken Een ander sterk punt van dit huis is de superruime open keuken, waar langs de hele zijkant keukenkastjes zijn aangebracht. Waar het ene panellid reageert in de trant van “Ik

Over het woonpanel Het woonpanel bestaat iedere keer uit andere mensen. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze graag bezig zijn met hun woning en het leuk vinden om verder te kijken dan hun eigen huis. Houdt u ook van huizen en heeft u interesse om deel te nemen aan een volgend woonpanel? Of heeft u een huis te koop waar we eens kunnen binnenkijken? Stuur een mailtje naar info@resida.com en wij nemen snel contact met u op!

30

juli | augustus 2010

Resida woonmagazine


House for Sale 3 x 3

Jeanine, Peter en Margareth Dit zijn de drie die deze keer meegingen om drie huizen te bekijken? Van links naar rechts: Margareth Wallé, adviseur bij Stichting Het Startbureau (ondersteuning van niet-gouvernementele organisaties). Doet veel aan fitness en geeft ook Aerobicles. Margareth is van huis uit veel met huizen bezig; haar vader heeft er zelf een aantal gebouwd en beheerd. Momenteel is ze zelf op huizenjacht. Peter van Dijk, papier restaurateur bij het Archivo Nasional, speelt in zijn vrije tijd in een Mariachi band en in de Politieharmonie. Peter is single en woont in de wijk Jan Boos. Omdat hij erg handig is, doet hij alles zelf. Hierdoor heeft hij ook goed zicht op de meer technische aspecten van een woning. Jeanine Cozijns is directeur van Cozijns Consultancy, een adviesbureau op het gebied van onderwijsmanagement en economie. Jeanine woont met haar man en kind in Bista Royal en is graag bezig met de inrichting en aankleding van haar huis, dat zij samen met haar man heeft laten bouwen.

wordt gemist. Tot de panelleden de aangrenzende badkamer inlopen, met zijn grote, luxueuze ingebouwde kastenwand. “Dit is slim bedacht!” Margareth wijst op een multifunctionele tussenkamer die in gebruik is als studeerkamer. Er zijn inpandige ramen in aangebracht, waardoor het wel en toch weer niet onderdeel van de woonkamer wordt. “Transparant maar toch met de nodige privacy”, luidt het paneloordeel. Een sterk punt van dit huis is de superruime open keuken, waar langs de hele zijkant keukenkastjes zijn aangebracht. Je krijgt echt zin om daar te gaan koken.

krijg zin om te gaan koken”, vraagt de ander zich af of je wel kunt onthouden wat je waar bewaart. Er ontstaat een discussie over het open karakter. Margareth vindt het prettig dat je vanuit de keuken zicht hebt op het hele huis, Jeanine mist een soort afscheiding met de woonkamer: “Je gasten kijken zo op je aanrecht terwijl je kookt.” Het panel komt er uit: Als je hier een mooie, smalle (houten) tafel neerzet, kun je het ruimtelijke en open karakter behouden en bouw je toch een soort overgang. Om de ruimte hoef je het niet te laten!

Conclusie… Kaya Mendelssohn 3 is een royaal, goed op de wind gebouwd huis met veel mogelijkheden. In deze woning kan je kiezen waar je wilt gaan zitten, er zijn voldoende mogelijkheden om je even terug te trekken. Het is

daarom ook een prima huis voor een gezin met kinderen. Voor kleine kinderen zijn wel extra maatregelen nodig om het zwembad en de steil aflopende achterporch iets ’kindveiliger’ te maken. Vraagprijs: ANG 739.683 Makelaar: RE/MAX Bonbini Curaçao www.realestate-curacao.com

De achterporch ligt meer beschut en is zodanig ruim, dat je er gemakkelijk een eet- én zithoek kwijt kunt. Het zwembad erachter maakt het een bijzonder aantrekkelijke plek.

Slim bedacht De masterbedroom imponeert vanwege zijn zeer ruime afmetingen maar een walk-in closet Resida woonmagazine

juli | augustus 2010

31


House for Sale 3 x 3 Brakkeput – Eigen Woning Plan, kavel 12 Mensen met duidelijke ideeën over de afwerking van hun huis - of met handige handjes - zullen blij zijn met kavel 12 van het Eigen Woning Plan. In dit huis ontbreken nog het tegelwerk, het sanitair en de keuken. Kopers kunnen kiezen tussen de woning in kant en klare staat of zoals hij er nu uitziet. In het laatste geval natuurlijk voor een lagere prijs dan voor de volledig afgewerkte variant.

Dijkwoning Dit is een van de in totaal 198 woningen binnen het Bista Musikal project; een samenwerking tussen de Curaçaose overheid en Eigen Woning Plan. De vijf verschillende woningtypes zijn genoemd naar Curaçaose dansritmes. Het gaat hier om een Serenada Deluxe woning. Doordat het op een steil aflopend stuk terrein staat, is ervoor gekozen om aan het ontwerp een benedenverdieping toe te voegen. Hierdoor is een soort van dijkwoning ontstaan.

Kiezeltjes in je thee De benedenverdieping is volledig afgesloten van de bovenverdieping. Wel handig als je een van de twee etages wilt verhuren of als je gasten hebt, zo vinden de panelleden. Margareth is enthousiast over het ruime terras op palen, dat voor de bovenverdieping als terras fungeert en voor de benedenverdieping een fraaie overdekte porch oplevert (er moet dan nog wel een vloer in). Peter wijst op het risico van “kiezel-

tjes in je thee” als de bovenburen over het terras lopen, want tussen de planken zitten grote kieren. Daar moet dus nog wat op verzonnen worden!

Gezellige porch Zoals beloofd in de folder, waait in en rond deze woning een frisse bries. De bovenwoning bestaat uit een woonkamer, drie slaapkamers, een open keuken met een berging en twee badkamers. Vanuit de woonkamer loop je direct het terras op, met zijn fraaie houten vloer. Hier moet qua zonwering nog iets geregeld worden, maar het is misschien juist wel leuk om dit zelf te bedenken. Alleen jammer dat in de tweede badkamer, door de grote ramen, geen ruimte overblijft voor badkamerkastjes. En de ramen zijn wat erg royaal uitgevallen: iets creatiefs bedenken tegen inkijk is hier dus wel nodig, aldus de dames. Plakfolie? Melkglas? Vitrage? Op de benedenverdieping bevinden zich een woonkamer, keuken, slaap- en

Vanuit de woonkamer loop je direct het terras op, met zijn fraaie houten vloer.

badkamer en een washokje. Vanuit de woonkamer kom je direct uit op wat een echt gezellige porch kan worden.

Conclusie Dit huis onderscheidt zich door het mooie houten terras, de scheiding tussen boven en beneden en een zeer goede ventilatie. Vanwege de steilheid van het terrein en de trappen in de bovenwoning moet je als bewoner wel goed ter been zijn. Het bovenste deel is prima geschikt voor een echtpaar of gezin met 1 tot 2 kinderen, het benedenappartement is een typische singlewoning. Vraagprijs: ANG 385.000 (geheel afgewerkt). Makelaar: Janssen De Jong Caribbean www.eigenwoningplan.com Omdat het op een aflopend terrein staat, is aan het ontwerp een benedenverdieping toegevoegd. Hierdoor is een soort van dijkwoning ontstaan. De bovenhuis heeft een ruim terras op palen, dat beneden een fraaie overdekte porch oplevert.

32

juli | augustus 2010

Resida woonmagazine


House for Sale 3 x 3 Kas Grandi – Kaya Beethoven 61 Stijl en woongenot spatten werkelijk af van dit huis, waarvan de indeling grotendeels bedacht is door de eigenaar. Het is een bijzonder luxe woning met buitengewoon veel ruimte, een perfecte ventilatie en veel goed doordachte extra’s.

Buitenjacuzzi Op de benedenverdieping bevindt zich allereerst de woonkamer. Die is het centrum van het huis, met een luxe open keuken. In deze ruimtelijke woonkamer vallen de eet- en zithoek eigenlijk niet eens op. Het gezinsleven speelt zich vooral af aan de bar, gebouwd rond het met graniet afgewerkte eet- en kookeiland in de keuken. En natuurlijk in het aangrenzende buitendeel, met het zwembad, de buitenjacuzzi en de porches.

Dakterras Het panel is zeer te spreken over het kook- en eeteiland: “dit is de beste oplossing voor een keuken”. Nadeel van deze keuken is volgens Peter wel dat het altijd opgeruimd moet zijn. Hierover volgt een discussie. De een geeft de voorkeuren aan rommelig (=gezellig!), de ander aan opgeruimd (=netjes!): het panel wordt het hierover niet eens. De woonkamer en keuken komen uit op het achterdek, met zwembad en achterporch. De rest van de benedenverdieping bestaat uit vier slaapkamers, twee badkamers en een ruime, inpandige parkeergarage voor 2 auto’s. De

Het buitendeel, met het zwembad, de buitenjacuzzi en de porches, maakt grote indruk op het panel.

bovenverdieping is een soort open studio-achtige ruimte, bereikbaar via een prachtige, open designtrap en … een gigantisch, betegeld dakterras! Het panel is zwaar onder de indruk.

Gebouwd om in te leven Ook het buitendeel oogst veel lof, vanwege het strakke karakter en de

prachtige materialen: travertin tegels en een vlonder van materiaal dat niet grijs wordt. Een ander ijzersterk punt zijn de prachtige inbouwkasten, in alle kamers. Ook het vaak gemiste gastentoilet ontbreekt hier niet. De trap van de woonkamer naar de bovenstudio loopt zeer geleidelijk omhoog: ‘‘je merkt amper dat je naar boven loopt”. Peter vindt de studio boven warm en gezellig, ondanks dat de wind er goed doorheen waait. Het panel is het roerend met elkaar eens: “dit huis is echt gebouwd om in te leven”.

Conclusie Voor wie het zich kan permitteren goedkoop is het niet - is dit huis een genot om in wonen. Het is geschikt voor bewoning door een gezin met 2 tot 4 kinderen. Je kunt er ook perfect een feestje bouwen, met keuze uit het zwembaddek, de studio of het dakterras. Voor kleine kinderen is dit huis minder geschikt: vanuit de keuken stap je zo het zwembad in en de trap naar boven kan gevaarlijk zijn, hoewel het om een zeer lui exemplaar gaat. Laat dit huis nog iets te wensen over? Ja: mooie planten in potten, maar goed, zo heeft de nieuwe eigenaar tenminste ook nog iets te doen…. Vraagprijs: ANG 2.200.000 Makelaar: Coldwell Banker Curaçao www.coldwellbankercur.com Een ‘luie trap’ voert je haast ongemerkt omhoog naar de grote en gezellige bovenstudio.

Resida woonmagazine

juli | augustus 2010

33


Wonen & Techniek

Door Hugo de Klerk

Op stap met Hubert Martis, ondernemer en verfdeskundige

Muurverfproblemen, wat doe je er aan? Hubert Martis was 27 jaar technisch directeur van de Antilliaanse Verf Fabriek. Sinds enige tijd werkt hij voor zichzelf. Niet dat we hem nu vaak met een verfroller op een ladder zullen tegenkomen; het uitvoerend werk laat hij doen door zijn medewerkers. Zelf zorgt hij voor de bedrijfsvoering, kwaliteitsbewaking en consultancy. In die laatste hoedanigheid gingen we met hem op stap en bekeken enkele veel voorkomende problemen met muurverf. Probleem 1: Afbladderende verf Martis kan er bijna niet van afblijven: de vellen loshangende verf op deze muur in Parera. “Dit gebeurt er als de onderste verflaag is verpoederd”, zegt hij met een misprijzende blik. “Acrylverf bestaat – simpel gezegd – uit verschillende poeders, bindmiddel en water. Over tijd lost dat bindmiddel langzaam op en hou je alleen de poeder over.” Ter illustratie strijkt hij over de ondergrond. Zijn vingertop is wit. “Dit poeder trekt in een natte periode vocht aan. Als de zon erop schijnt wil dat vocht er weer uit en geeft dan druk achter de nieuwe verf. Door de poederige ondergrond hecht de nieuwe verf sterker aan

34

juli | augustus 2010

zichzelf dan aan de ondergrond. Wij zeggen dan: de cohesie is sterker dan de adhesie. Met dit soort bladders tot gevolg.”

Oplossing Nooit zomaar over een verpoederde verflaag heen schilderen. De verpoederde oude verf eerst afschrappen, de muur daarna wassen, eventueel zelfs met een hogedrukspuit. Dan een sealer of primer opbrengen die penetreert in de onderlaag. Daarna pas de deklaag er over.

Probleem 2: Optrekkend vocht Vooral bij lager gelegen huizen is dit soms een hardnekkig probleem. De oorzaak is een hoge grondwaterstand in combinatie met een poreuze muur die het water letterlijk opzuigt, de zgn. capillaire werking. Kenmerkend is dat het vocht meestal niet boven 1 meter hoogte uitkomt. Hubert Martis hierover: “het vocht kruipt vooral ’s nachts, als het wat koeler is, omhoog in de muur. Overdag als het warmer wordt wil het er weer uit en neemt dan zouten mee. Daardoor ontstaat er druk op de verflaag waardoor deze

op den duur loslaat. Soms zelfs met pleisterwerk en al.”

Oplossing Dit probleem is niet met verf alleen op te lossen maar vraagt om technische maatregelen. Martis: “de muur moet worden geïnjecteerd met een dunne kunsthars die in de muur opdroogt. Daardoor wordt er geen water meer opgezogen.”

Resida woonmagazine


Wonen & Techniek

Probleem 5: Zout in de muur

Probleem 4: Verbleekte kleuren Misschien wel het bekendste probleem hier: de kleur verbleekt onder invloed van zonlicht. “Je zou het niet zeggen, maar alleen het buitenste laagje verkleurt”, zegt Martis. Ter illustratie veegt hij met zijn vingers over de muur. De oude kleur komt ineens terug. “Het probleem wordt veroorzaakt door synthetische kleurstoffen; de pigmenten. Deze worden afgebroken door UV-straling van de zon. Vooral pasteltinten hebben er last van omdat daar ook wit in zit. Dat versnelt het proces.”

Oplossing Probleem 3: Vlekken op nieuwbouwpand Staat je nieuwe huis net strak in de verf, komen er overal vlekken op. “Te vroeg geschilderd”, zegt Martis. “Metsel- en stucwerk heeft minimaal zes weken nodig om helemaal te drogen. Pas dan kun je het schilderen. Maar bijna niemand heeft zoveel geduld. Cement dat nog niet is uitgehard is erg alkalisch. Als je daar dan toch verf op smeert gaat het cement reacties aan met de verf. Dat geeft die vlekken.”

Oplossing Voor ongeduldige bouwers zijn er speciale verven en sealers die al na twee weken aangebracht kunnen worden. “Twee weken is echt de minimumtermijn”, zegt Martis. “Als je toch eerder gaat schilderen krijg je onherroepelijk problemen.”

Resida woonmagazine

Alleen kleuren gebruiken op basis van natuurlijke pigmenten. Deze zijn namelijk niet gevoelig voor UV. Voorbeelden van natuurlijke pigmenten zijn oxiderood, oxidegeel, oxidezwart, en –grijs, chroomoxide, groen en kobaltblauw. “Kijk maar eens naar die oude vervallen panden”, zegt Martis terwijl we door Punda rijden. “De verf is misschien afgebladderd maar de kleur is nog steeds even sterk als in het begin.” Het pand op de foto zou Martis met een ‘power washer’ goed schoonmaken om de verweerde en wat verpoederde buitenlaag er af te halen. Daarna kan er gewoon een nieuwe laag op.

Vooral bij oudere panden zit er vaak zout in de muren. Bijvoorbeeld omdat er koraalsteen is gebruikt of omdat de specie indertijd met brak water is aangelengd. Het zout trekt veel vocht aan wat zich verspreidt richting buitenkant. Daar wordt het ‘opgesloten’ door de stuclaag en de verf. Het stucwerk wordt daardoor aangevreten. Hele stukken komen dan naar beneden, meestal met de verf er nog op.

Oplossing Volgens Martis is het hier vooral zaak om eerst de oude pleisterlaag weg te halen en te vervangen door speciale vochtdoorlatende mortel. Als deze is uitgedroogd (zie probleem 3) kan het worden geschilderd met silicaatverf. Dit is zogeheten ‘open verf’ waardoor water en zout niet worden opgesloten. “Er is dan vrij transport van zout door het hele systeem. Een dergelijke oplossing is bijvoorbeeld met succes toegepast bij de synagoge. Het is overigens wel een dure oplossing die hier daarom maar weinig wordt toegepast.”

Probleem 6: Snelle veroudering aan zee Dit is een probleem dat zich voordoet bij huizen in de buurt van zee. Al na korte tijd begint de verf er vies uit te zien en lijkt er witte troep uit te lekken. “Chloride-penetratie” zegt Martis stellig. “Zeewind en zeewater bevatten zouten, chlorides, die door de verflaag heendringen. Daar trekken ze vocht aan waardoor ze uitzetten. Dat kan al snel gebeuren.”

Oplossing Het belangrijkste is om degelijke acrylverf te gebruiken die goed afsluit. Daarnaast is het verstandig om huizen met veel zeewind regelmatig af te sproeien, zodat de zoutaanslag wordt weggewassen. juli | augustus 2010

35


Wordt dit uw tweede thuis?

Ticket eTn ickvetrblijf rbliTjfIS* eA en vR

G TIS* GRA

U geniet van uw vakantie op Curaçao. U wordt betoverd door de mooie stranden, de relaxte levensstijl en het heerlijke klimaat. Stelt u zich eens voor hoe fijn het zou zijn om hier een (tweede) huis te hebben!

FACTS: FACTS:

• Huizen op Curaçao zijn zeer betaalbaar • Huizen op Curaçao zijn zeer betaalbaar ••Hypotheken zijn lokaal verkrijgbaar Hypotheken zijn lokaal verkrijgbaar ••Fiscale Fiscalevoordelen voordelen mogelijk mogelijk ••Onze Onzemodelwoning modelwoning gezien? gezien? UUmag er gratis een week verblijven verblijven mag er gratis een week voordat voordatuukoopt!* koopt!* ••UUkrijgt uw bij aankoop* aankoop* krijgt uw ticket ticket terug terug bij (*(*vraag vraagnaar naarde devoorwaarden) voorwaarden)

www.projectcaribbean.com/projects

Janssen de Jong Project Development ontwikkelt en verkoopt woningen in verschillende prijsklassen waar u heerlijk kunt genieten van Curaçao. Kijk op onze website of bel vrijblijvend naar Milly Klijn of Walter Hofstede op +5999 4338500.


Rubriek...

woongidswoongidswoongidswoongidswoongids Resida Woongids

AIRCONDITIONING INSTALLATIE & ONDERHOUD

ARCHITECTEN

ARCHITECTEN

Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij.

Techniek & Design Kaya W.F.G. Mensing 44 461-3333

Bouwkundig Advies Bureau Ranis NV Montezumaweg 39 738-9999

Trivaro Exclusive Projects
Dr. Hugenholtzweg unit 8
 461-2124  

Top Quality Cooling Santa Rosaweg 11 738-0882

ADVOCATEN BOUW- & CONTRACTENRECHT

Trapenberg WG Seru Loraweg 105 461-5811

SMS Attorneys at Law Rozenweg 4 738-0280

Tropical Cool Air Services Sapate Kaya B-9 560-5148

Curaçao Law De Rouvilleweg 67 462-5379

UDC Northpole Lindberghweg 39 461-6003

AIRCONDITIONING INSTALLATIE & ONDERHOUD

United Air King Trai Seru 35 737-8078

Air Care Caracasbaaiweg 47 465-6844 Air Cooling Services Lindberghweg 29-A 465-9506 Asars NV Veerisweg naast 5 868-6784

Wimco Grebbelinieweg 461-1833 Winter Cooling NV Constancia Kaya A-7 889-0696

ARCHITECTEN

Associated Cooling NV F.D. Rooseveltweg 327 868-9200

AEC Architects & Civil Engineers NV. Belissimaweg 18 B 737-7390

Baba’s Fokkerweg 65-B 461-6655

AOB Architects Perseusweg 40 737-6760

Blygold Sapat Kaya B-9 560-5148

Architectenbureau Booi & Partners Ilandweg 11-A 737-2562

Bouwteam Building Consultants NV. Kaya W.F.G. Mensing 24 Unit A. T 465-0160 Buro Carlo Rigot NV Schrijnwerkerstraat 3 462-2222 CATS NV Schottegatweg Oost 171-C 738-9002 Complete Architecture Consultancy. Menegrandeweg 2 868-6197 D-Con Caracasbaaiweg 13-A 462-1279 Dennis Klaus Architects Architectenweg 5-B 465-7549 Habibe & Maia Architects NV Heerenstraat 13-C 461-7431 IMD Design BV Julianaplein 26 461-3550 Island Design Witteweg 16 462-8186 Kroes Design Los Roquesweg 24 888-0527 MIC NV Schottegatweg Oost 100 462-1508

Cooltech Airconditioning & Aplliances Fokkerweg 13 461-0320

Broos Van Werkhoven NV Fuikstraat 6 461-3052

Hybrid Solar Airconditioning Eiskalt St. Joris Garden 16 560-4739

Architectenbureau Verstappen H. Ir. Plantage Baai Klaas 864-8012

M A S Friu Kaya Max Henriquez 18 462-9626

Architektenbureau Ir. Tom Janga Scharlooweg 75 461-2644

Solaris Design Center Schottegatweg Oost 72 747-1855

Obersi Sales And Service Schottegatweg Noord 35 869-2441

Atelier Lobo & Raymann Koninginnelaan 9 737-9952

Studio Acht Caribbean Architects NV

Polytronica Schottegatweg Oost 14 736-5785

Bo! Arkitekture NV Rif St Marie, St Willibrordus 888-5555

Resida woongids woonmagazine

Project Planners & Designers NV Trompetbloemweg 22 737-1191 R&R Project Design Caracasbaaiweg 13-A 462-1279

Mahaaiweg 18 736-2888 www.studioachtcaribbean.com

ZG Design Center Caracasbaaiweg 6 461-3229

BADKAMERS / SANITAIR Bottelier Kitchen & Bath Carawaraweg 78 461-2707 Brugmans Keukens & Badkamers Santa Martha Shopping Center 465-9665 Cucinarte Kitchen & Bath Snipweg 12a 738-9960 Feereteria Skerpene Scherpenheuvel 2 767-4422 Inter/tiles Rozendal 78 888-1887 Martina Plumbing Dr. Henry Fergusonweg 14 736-6609 Mosaicos Samander NV Kaya Jacob Posner 7 461-2587

BEERPUTTEN Ata e solushon Schottegatweg West 130 869-7740 Balentin Riolering & Constructie BV. Plan Oude Water kavel 20 947-9727 Bio Cleaning Services Knip z/n 560-4040 Diony’s Cleaning NV Antillenweg 15 864-8386 Dyro Cleaning Kuinderstraat 6 869-2580 Good Speed Cleaning Services Kanga 77B 869-0599

juli | augustus 2010

37


Rubriek...

woongidswoongidswoongidswoongidswoongids BEERPUTTEN

BEVEILIGING / SECURITY

BINNENHUISARCHITECTUUR & STYLING

BOUWMATERIALEN / DOE HET ZELF

Intermodal Container Rif Fort Unit 306 3rd Floor 435-5098

FMS Security NV Grebbelinieweg 90 461-3620

ZG Design Center

Bovano Santa Rosaweg 9 767-6167

Selikor NV Parera z/n 434-1300

K-9 Security Dogs Nv Kaya W.F.G. Mensing z/n 465-0706

BOUWBEDRIJVEN

Brakel Interieurgroep Beshiweg 11 465-7833

Top Quality Cleaning Montagne Rey 441 736-1614

Omni BV Kaya A.E. Salas 64 461-6600

Aannemersbedijf Willemstad BV W.I. Compagniestraat z/n 482-8744

Building Depot BV Erieweg z/n (Zeelandia) 461-3233

Twister Cleaning NV Daimarieweg 81-A 462-2291

Pinedoe Security Services NV F.D. Rooseveltweg 351 869-0100

Aannemingsbedrijf CWV Blenchiweg 72 738-4383

Carbbean Fasteners NV Schouwburgweg 737-6288

BEVEILIGING / SECURITY

Security Group Salinja 106 461-3947

ARrimco NV Heintje Koolweg z/n 868-7052

Ferreteria Skerpene Weto 16 767-3942

Security Solutions NV Kaya Tutifruti 3 888-8366

Betonbouw Baai Macolaweg 8 461-1293

Interamerican Interiors Industrieterrein Groot Davelaar 737-2422

Servicio Panamericano De Proteccion NV Jaya Jose Maria Pinedo z/n 869-6599

Bo Mes Kas Jongbloed 118-C 738-8856

Kooyman BV Kaya W.F.G. Mensing 44 461-3333

Bomanite Netherlands Antilles NV. Nightingaleweg 17 465-7054

L&P Interior Construction Schottegatweg West 357 888-8603

Bouwbedrijf Bouwtempo Ilandweg 11-A 737-2562

Martina Plumbing Dr. Henry Fergusonweg 14 736-6639

Carnefco NV Kaya Buena Vista z/n 869-2121

MAS Friu Kaya Max Henrique 18 462-9626

Curaçao General Contractors Hydraweg 8 737-9172

Portrex Curaçao NV Santa Rosaweg 71 736-5815

Curcon Seru Loraweg 30B 736-7207

Staal Antillen Heru BV Kaya la Plata A-20 868-0945

Curengcon Heintje Koolweg 5 868-0502

Venezuela Para el Mundo Santa Rosa Center 62 lokaal 6 747-8869

Domus NV Charles Debrotweg 7 737-6607

Wema Home and Hardware Center Seru Loraweg z/n 747-4967

Alarm Central Station Securitas Scharlooweg 19 461-6900 Antilliaanse Beveiligings Centrale NV Schottegatweg Oost 112 461-5988 AVD Antilliaanse Veiligheids Dienst Roodeweg 159 462-2602 Caribbean Home & Business Automations Winston Churchillweg 48 868-5455 Comtec NV Vinik Plaza (Santa Rosaweg) 561-3121 Confidence Security WTC Building Unit TM I 39 561-5922 Curaçao Surveilance Services Santa Rosaweg 127-C 737-5705 De Antillen Security Squad NV Koraal Spechtweg 36-A 465-1450 EDI Services S.B.N. Doormanweg 16-A 737-4136 Epac Security Corrieweg (Cozypoint) 736-4422 Falcon Group Security Force NV Santa Rosaweg 14 738-7330 First Security & Satellite Systems Reigerweg 20 560-2220

38

juli | augustus 2010

Speedy Security Group Salinja 106 465-5555 The Best Way Security Cocory 2 767-1176 Universa Securities Oost Jongbloed 118 737-2601 VP Safety & Security Scharlooweg 21 461-8434

BINNENHUISARCHITECTUUR & STYLING Babette Buijs Styling & Decoration Vredenberg bij Kintjan 2 525-1185 Gutz & Moods Hugo’s Mall - Hugenholzweg 515-1714

Caracasbaaiweg 6 461-3229

DRM Luitenantsweg 3 737-3320

BRANDPREVENTIE

KC Interieur Styling 560-1152

Louigi Construction NV Kaya Ogete 91 737-1935

Dutch Caribbean Safety Services

Trivaro Exclusive Projects Business Centre Vredenberg Dr. Hugenholtzweg unit 8 461-2124

Tropical Homes & Supplies Kwartje 22 767-2385

In & Out’s

Kaya Rafael Hansen 43 736-8036

Sta. Rosaweg naast 45 747-6282 WWW.DCSS-CURACAO.COM

ResidaResida woonmagazine woongids


Rubriek...

woongidswoongidswoongidswoongidswoongids DAKBEDRIJVEN

ELEKTRICITEIT/ELEKTROTECHNIEK

ELECTRONICA / WITGOED

GORDIJNEN & STOFFERING

Antillean Rain Gutters Bentaweg 1 738-1503

Comtec NV Vinik Plaza (Sta Rosaweg) 561-3121

Hancor NV Rozenweg 4 737-7357

Solar Gard Industrieterrein Grt Davelaar 22B 736-3225

Martina Plumbing Dr. Henry Fergusonweg 1 736-6609

Ecaf NV & Halycaf BV Winston Churchillweg 104-A 868-9661

M Tech Electrical Supply BV Caracasbaaiweg 55 461-2477

Solaris Design Center Schottegatweg Oost 72 747-1855

Roof Expert Franschebloemweg 13 7363980

El Camu Van Kinsbergenlaan 22 737-3077

Omni BV Kaya A.E. Salas 64 461-6600

Roofcenter BV Fokkerweg 15-A 461-7097

Electrical & Electronic Services Weto 302 747-2399

Vertisol Curaçao Industrieterrein Groot Davelaar 12-B 736-7855

DEUREN EN RAMEN

Garnet NV

Brakel Caribbean Glas en Aluminium. Beshiweg 11 465-7833 Comtec NV Vinik Plaza (Sta Rosaweg) 561-3121 Home Support Services Montaña Abow 122-C 747-5111 Infinity Windows & Doors Hugo’s Mall - Hugenholzweg 465-1687
 Island’s Best Windows & Doors Beatrixplein 7 736-1234

Polytronica NV Schottegatweg Oost 14 736-5785

HANG- EN SLUITWERK

Basora Pretuweg 7 767-4127 www.garnetnv.com

Radio Shack Fokkerweg 17 465-3772

Bouwbeslag Totaal Santa Rosaweg 70-C 767-1077

GTI Caribbean NV Asielweg z/n 461-6199

Ramary Elictric Company NV Belvederestraat 11 462-7622

Design Bouwbeslag BV Santa Rosaweg 71 738-7777

Hitess NV Castorweg 18-20 465-2299

Santraco NV Scherpenheuvel 2 767-4777

Fast Lock & Key Seru Loraweg 104 465-5845

Installatiebdrijf Merselina & Nomad NV F.D. Rooseveltweg 67 868-8881

Singer Lighting Kaya Jombi Mensing 11 461-5277

Kennedy’s Key Lock & Safe Service Rooseveltweg 223 869-6084

Installation Technologies Kaya Kooyman 22 461-1532

Kooyman BV Kaya W.F.G. Mensing 44

Intallatiebedrijf Engelhardt (IBE) Robekkietraat 19 736-5480

Regimac Kaminda Elektrishen 765 462-8606

Kilowatt Electronial Company NV Pietermaai 141 461-9330

Solar Gard NV Industrieterrein Grt Davelaar 2B 736-3225

Ramary Electric Company Belvederestraat 11 (O) 462-7622

UEM Zonwering & Rolluiken Industriepark Brievengat A IV I 737-4815

ELECTRONICA / WITGOED

Vermaas Gevelsystemen Weg naar Welgelegen 36 462-8484

Automotive Enterprises Fokkerweg 17 465-3772

Techniek & Design Kaya W.F.G. Mensing 44 461-3333 Wimco NV Salinja/ hoek Grebbelinieweg 461-1833

GORDIJNEN & STOFFERING Ackerman NV Heerenstraat/Handelskade 23 461-1091 Casa Keis & Co De Ruyerkade31 461-1508

De Inrichterij

Fokkerweg 28 525-4238 www.deinrichterijcuracao.com

Baba’s Fokkerweg 56-B 461-6655

El Diamante Breedstraat 48 (O) 462-3459

ELEKTRICITEIT/ELEKTROTECHNIEK

CJ Electric Cable Supply Santa Rosaweg 42 736-5230

Ons Hoekje Roodeweg 123 462-7753

Carlton Electric & Maintenance Santa Rosaweg 17-A 736-1133

Curaçao Electro Tech NV Schottegatweg Oost 12 736-5096

Shade Decoration Erosweg 51 737-8853

Wiltraco NV Abattoirweg 6 462-4444

Resida woongids woonmagazine

Reserjabi Caracasbaaiweg 217 461-5259

HEKWERKEN / GARAGEDEUREN Impexo NV Fokkerweg 17 564-3023 Island’s Best Windows & Doors Beatrixplein 7 736-1234

Mexico Lindo (Ironworks) Emancipatie Blvd 33-A 737-0887 www.mexicolindo.cc

Pueblo Design (Ironworks) Santa Rosaweg 204 524-0760 Strak Hekwerken NV Hugenholz 560-4739 Wiltraco Abattoirweg 6 462-4444

juli | augustus 2010

39


Rubriek...

woongidswoongidswoongidswoongidswoongids HYPOTHEKEN / FINANCIERINGEN

HYPOTHEKEN / FINANCIERINGEN

KEUKENS & INRICHTING

MAKELAARS

Banco Consolidado Handelskade 4 461-3423

RBTT Bank Kaya Flamboyan 1 763-8438

Unique Kitchens Mecaniciënsweg 12 461-2255

Banco di Caribe Schottegatweg Oost 205 432-3000

Van Lanschot Bankiers NV Schottegatweg Oost 32 737-1011

738-2330 Domicilie Real Estate NV Gosieweg 53 738-3344

MAKELAARS

Banco Industrial de Venezuela CA Handelskade 12 461-161

KEUKENS & INRICHTING

ABC Real Estate Bloempot Shopping Center 10 736-6500

Bottelier Kitchen & Bath Carawaraweg 78 461-2707

ABC Realty NV Daphneweg 39-B 747-2177

Brugman Keukens & Badkamers Salinja 465-9665

Ambiance Realty NV Perseusweg 19 738-3666

Building Depot BV Erieweg z/n (Zeelandia) 461-3233

Aredco NV Prof. Kernkampweg 11 736-6633

Crea Nova Europe Shopping Magdalenaweg 44 737-8982

Blue Curaçao Real Estate NV Julianaplaien 36 461-4119

Cocina & Jardin Hugo’s Mall - Hugenholzweg
 461-1553

Blue Emerald Apartments Schouwburgweg 1 738-3443

Cucinarte Kitchen Jewels

Brouwer Taxaties NV Kaya Themis 27-A 738-5544

Centrale Hypotheek Bank Schouwburgweg 26 434-3143 Citco Banking Corporation NV Schottegatweg Oost 44 732-2322 Exprinter International Bank Scharlooweg 61 461-7832 First Caribbean International Bank NV De Ruyterkade 61 433-8000 First Curaçao International Bank Kaya W.F.G. Mensing 18 465-0100 Fortis Bank (Curaçao) NV J.B. Gorsiraweg 14 463-9200 GIRO Bank NV Scharlooweg 35 433-9999 ING Bank NV Kaya W.F.G. Mensing 14 432-7000 Korpodeko Schottegatweg Oost 36 738-1799 Maduro & Curiel’s Bank Schottegatweg Oost 130 466-1817 Mercantil Bank (Curaçao) NV A.M. Chumaceiro Blvd 1 432-5000 NV De Curaçaose Hypotheekbank Schottegatweg Oost 130 466-1815 Orco Bank NV Schottegatweg Oost 737-2000 Postspaarbank Waaigatplein 1 433-1220

40

juli | augustus 2010

Snipweg 12a 738-9969 www.cucinartekitchenjewels.com De Koksmaat Caracasbaaiweg 40 465-7980 Inter/Tiles Rozendal 78 888-1887 Keukenrenovatie Charles Debrotweg 5 737-5886 Kitchen Art & Deco Carawaraweg 69 461-0517 Kooyman BV kaya W.F.G. Mensing 44 461-3333 La Curaçao Home Center Ontarioweg 12 465-0977 Punda Home Décor Columbusstraat 1 465-6566 Surprise (Blokker) Salinja 167 461-2496

Caresto Mahaaiweg 9-A 737-5655 Caribbean Villas and Yachts Schottegatweg Oost 201-D 461-7400 CBOG NV Pietermaai 6-A 465-6432 Century 21 Brionplein z/n 461-4102 Coldwell Banker Curaçao Salinja 174 461-6558 Cristal Real Estate NV Kaya Kooiman 16 461-0980 Curaçao Beach Resorts Bapor Kibra z/n 465-8335 Curaçao Estates Realty Kaminda A.J.E. Kusters 5 510-3446 DCDC NV Emancipatie Blvd 21

Els van Barneveld Real Estate Schottegatweg Oost 29 736-1500

Economy Realty

Andres Belloweg zn 736-0996 www.economy-realty.com Halabi Real Estate NV Schottegatweg Oost 82 736-5542 Hukle Exclusive Realty Kwartje 12 a 767-0127 Intenational Fine Living Sea Aquarium Beach 465-8335

Janssen de Jong Project Development

Fort Nassauweg z/n 433-8500 www.projectcaribbean.com Joubert Realty-Rapid Emancipatie Blvd 25 737-6244 Ladco Real Estate NV Caracasbaaiweg 43 461-6700 Landmark Real Estate NV Schottegatweg Oost 64 736-2800 Lavender Real Estate BV F.D. Rooseveltweg 212-C 868-5622 Marion Realty NV Erosweg 6-A 736-2772 New Winds Realty NV Rooi Catootjeweg 16 736-3344 Palm Island Curaçao Kaya Beethoven Kv C-6 736-6266

Re/max Bon Bini

The Riffort 507 462-9770 www.realestate-curacao.com Real Estate Caribe Santa Rosaweg 172 736-1133

ResidaResida woonmagazine woongids


Rubriek...

woongidswoongidswoongidswoongidswoongids MAKELAARS

MEUBELS / WONINGINRICHTING

MEUBELS / WONINGINRICHTING

LOODGIETERS / RIOLERING

Realco Kaya Flamboyan 90 736-922

House of Style Schottegatweg Noord 111 736-5961

Mundo Mio Lifestyle Hugo’s Mall - Hugenholzweg
 461-5434

Loodgietersbedrijf Kopgalf Ma Louisa 30 560-3345

REPC NV Kaya Godett 92 461-3044

Interdec Caribbean NV WTC Building 463-6155

Plantation Curaçao

Martina Plumbing Dr. Henry Fergusonweg 14 736-6609

Salas Real Estate Jongbloed 118-C 737-0197

Interdec Caribbean NV WTC Building 463-6155

Santa Barbara Plantation NV Nieuwpoort z/n 840-0010

Interior Decorating & Lighting Maanstraat B-3 465-8881

Spaltman Makelaars Kaya Strauss 199 526-8960

Japan NV Fokkerweg 50 45-2545

Spanish Water Resort NV Kaya Godett 92 461-3044

Keramos Adjudantenweg 2 737-4676

Van Olst Real Estate Caracasbaaiweg 158-C 465-3800

Kooyman Gifts & Garden Kaya W.FG. Mensing 44 461-3333

MEUBELS / WONINGINRICHTING

Lalique Baden Powellweg 1 462-2562

De Arend Furniture Morgenster 38 869-8640 Brakel Caribbean NV Beshiweg 11 465-7833 Caribbean Interior Decorations Generaalsweg 37 Casa Salomon Pietermaaiplein 9 461-2435 Casa Viva Abattoirweg 6 461-0380

De Inrichterij

Fokkerweg 28 525-4238 www.deinrichterijcuracao.com Donna Tela Rooi Catootjeweg 6-C 738-5177 Economic Center Gosieweg 105 737-3099 HE Furniture Lighting & Airconditioning Caracasbaaiweg 14-A 461-1122

Resida woongids woonmagazine

Living Green Seru Loraweg thv Makro store 562-9347

Lot 1038

Kaya WFG (Jombi) Mensing z/n 461-0501 www.plantationcuracao.com Porchsale Palace Winston Churchillweg 201 868-5566 Preke Kaya Charles Maduro 5-N 737-9312 Project Interiors NV Kaya Jacob Posner 11 465-9400 Salotti Fokkerweg 38 461-5130 Samira Matrassenfabriek F.D. Rooseveltweg 32 868-1811 Sannen Slaapcofort NV F.D. Rooseveltweg 15 869-0662 Semperflorens Home Decoration NV. George Maduroweg 21 737-4295

Caracasbaaiweg 2C 461-2634 www.lot1038.com

Shade Decoration Erosweg 51 737-8853

Mementos Schottegatweg Oost 54 738-4744

Solaris Design Center Schottegatweg Oost 72 747-1855

Meubel Centrum Europa Industriepark Heintje Kool z/n 888-5500

Super Meubels Berg Altena 66 461-9860

Meubilandia Sportlaan z/n 869-1872

ZG Design Center

Statia Plumbing Service Rooi Santu 161-A

ONGEDIERTEBESTRIJDING #1 Sloution Pest & Termite Souax 50 869-8924 Ayoooo Pest Control Souax 116-B 869-1065 DAL Pest Control Willem Hoyerstraat 12 738-6660 HEP Highly Effective Pest Control Veerispark 1 869-4177 Lil’s Pest Control Luitenantsweg z/n 737-3544 Pest & Weet Control Triomfator NV. Van Goghstraat 61 737-7306 Pest Prevention & Control A-1 Salinja Aboustraat B-22 465-7635 Professional Pest Control Jandoret 30 869-9191 Protector Pest Control NV Erosweg 17 736-5900

Caracasbaaiweg 6, T 461-3229 www.zg-designcenter.com

Mom & Co kindermeubels Promenade Shopping Center 736-0755

Rambo Pestcontrol Cozumelweg 3 869-0787

LOODGIETERS / RIOLERING

Mueblerama La Belezza Roodeweg 125 462-4955

Curaçao Plumbing Supply Caracasbaaiweg 465-5937

Termigon Termite Baiting System Industriepark Brievengat Bld J 1-2 747-2004

Muebles Casa Abdallah NV Winston Churchillweg 159 868-4779

J&G Leidingwerken Jan van Eijk Sata Rosa Resort 18-A 667-7064

Muebles Myriam Trading Winston Churchillweg 116 888-6999

Loodgieterbedrijf Sonny Kaya Muizenberg 25 864-1900

Termite.com Kaya Kazerne 55 465-2881 The Best Pest Control Juliana van Stolberglaan 7 736-4700 The New Pest Control Gosieweg 58-C 738-1001

juli | augustus 2010

41


Rubriek...

woongidswoongidswoongidswoongidswoongids ONGEDIERTEBESTRIJDING

SCHOONMAAKBEDRIJVEN INTERIEURVERZORGING

TEGELS & NATUURSTEEN

TEGELS & NATUURSTEEN

Universal Pest & Termite Control Schottegatweg Oost 25 560-1379

Projekto Bright Cleaning Services Pelikaanweg 11 888-8283

Design House Hugo’s Mall - Hugenholzweg
 461-9757

Mosaicos Samander NV Kaya Jacob Posner 7 461-2587

Van Uytrecht Pest Control Uteweg 47 737-4176

Q1 Facility Services Orionweg 5-A 465-2233

Floor Care Orionweg 29 465-1077

TUINARTIKELEN & ONDERHOUD

SCHILDERSBEDRIJVEN

Servisio Na Bo Ordu NV Willem de Zwijgerlaan 13 736-6679

Gartish Tegelwerk NV Kaya Buena Vista 864-6487

Acropolis Caracasbaaiweg 362 747-5667

Top Professional Cleaning NV S.B.N. Doormanweg 30 747-3499

Intertiles Rozendal 78 888-1887

C-Gardens BV Gosieweg 80 737-7659

Total Services, Mauritslaan 2 736-4940

Jonka Tuincentrum/Gardena Santa Rosaweg 196 767-6655

Cocina & Jardin
 Hugo’s Mall - Hugenholzweg
 461-1553

Kooyman BV Kaya W.F.G. Mensing 44 461-3333

Dijtham Home ‘n Garden Kaminda A.J. Kusters 4 465-9920

Mosaicos & Sanitair Winston Churchillweg 96-C 888-4422

Exotische Tuinen NV Chuchubiweg 736-7307

Caribbean Maintenance Developers Sans Soucis 47 869-7488 Carnefco NV Kaya Buena Vista 869-2121 Mantenshon Van Lennepstraat 9 560-1778

Martis Painting & Consultancy BV Seru Pretu bij Jean Louis 16b 747-4403 Paula Schilderbedrijf Kaya Charles Maduro Unit 7 738-4347 Schildersbedrijf Kwidama Groot Santa Martha 139 562-7358

SCHOONMAAKBEDRIJVEN INTERIEURVERZORGING All Ways Clean Mirla Plateweg 2 869-0005 Alpha & Omega General Cleaning Services Souax 56-A 864-3507 Bay West Lindbergweg 29 461-7745 Building Maintenance Services Olijfstraat 10 747-3909 Deanne’s Cleaning NV Carawaraweg 23 461-4074 Housekeeping Curaçao Kaya Max Henriquez 18 462-9626 Impacto Schoonmaak Scharloweg 19 461-7415

TEGELS & NATUURSTEEN Ceramica Nova Kaya Jacob Posner 7 461-1474 Curaçao Marmer NV Sta. Rosaweg 736-4155

Uw bedrijf ook in de Resida WoonGids? Staat uw bedrijf nog niet in deze WoonGids? Met deze bon kunt u zich opgeven voor een gratis* vermelding. 1 Gegevens voor een gratis vermelding in de Resìda WoonGids Bedrijfsnaam Adres Telefoonnummer In welke rubrieken wilt u vermeld worden? Kies maximaal 2* rubrieken: 1) 2) * Vermelding van bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer in maximaal 2 rubrieken is gratis.

2 Adverteren in de Woongids Wilt u meer informatie ontvangen over een extra opvallende vermelding in de Woongids? ❏ ja ❏ nee. U kunt ook altijd bellen met onze advertentie-afdeling op 767-0127. 3 Gegevens voor onze administratie (worden niet gepubliceerd) Naam contactpersoon Telefoonnummer Website van uw bedrijf Datum Handtekening

Deze bon opStURen naaR: ReSIDa WoonGIDS | Jan Sofat 67 | CURaçao

42

juli | augustus 2010

ResidaResida woonmagazine woongids


Rubriek...

woongidswoongidswoongidswoongidswoongids TUINARTIKELEN & ONDERHOUD

VERHUISBEDRIJVEN

STOFFEERDERIJ

ZWEMBAD AANLEG / ONDERHOUD

Jardinera Hernandez Souax 11 562-4785

Meyer Moving Kaya Jacob Posner 14 461-4766

Ons Hoekje Roodeweg 123 462-7753

Palm Island Curaçao Kaya Beethove KV Z-6 736-6266

Jonka Tuincentrum/Gardena Santa Rosaweg 196 767-6655

Michel Transport Moving & Services Hato Handling Kamer 115 869-5822

Pisina Bennie Leito Van Slobbeweg z/n (Riffort) 462-6719

Kooyman Gifts & Garden Kaya W.F.G. Mensing 44 461-3333

Stoffeerder & Timmerwinkel El Sabio NV Jan Noorduynweg 3-C 869-3052

VERLICHTING

Madeira Garden Center Wiriweg 30 560-0175 The Orchid Jungle San Fuegoweg 737-9634

City Lights Kaya W.F.G. Mensing 11 461-5277 Eco Energy Saturnusstraat 26 747-8099

Stoffeerderij Obra de Mano Seru Loraweg z/n 747-1570 Stoffeerderij Miranda Heelsumstraat 46 465-4525 Stoffeerderij Rudy’s Paradijs 3-C 869-0760

Palcon Palapas Kaya Joshua 25 666- 95 99

Lichtpunt Design en Projectverlichting Hugo’s Mall - Hugenholzweg
 465-0994

Plantasol NV Oost Jongbloed 72 738-8445

M Tech Electrical Supply BV Caracasbaaiweg 55 461-2477

Ramsis Wildflower Gardens Periclesstraat 20 465-5826

Techniek & Design Kaya W.F.G. Mensing 44 461-3333

Ackerman NV Heerenstraat/Handelskade 23 461-1091

Thunbergia Alata Oleanderweg z/n 767-6545

Green Light led verlichting

Solar Gard Industrieterrein Grt. Davelaar 22B 736-3225

Rava Landscaping Kaya Chipi Chipi 11 737-8840 Sherman Tuin en Landschap Sun Valley X-127 736-6209 Tuindesign Thijs Bel Kaya Dalakochi 39 511-3789 Vivian’s Nursery De Savaan 869-1442

VERHUISBEDRIJVEN Caribbean Cargo Services Caracasbaaiweg 328 767-2588 Gijbels Verhuis Sata Rosaweg 301 767-3630 Interstero Verhuizingen Dokweg z/n 737-0140

Resida woongids woonmagazine

Sta. Rosaweg 52 736 6088 www.greenlightcuracao.com

VLOEREN

Caribbean Floors

Specialist in gietvloeren Nestorweg 47 869-5269 www.caribbeanfloors.net

Stoffeerderij ‘Spa’ Veeris 110 868-2835

ZONWERING

UEM Zonwering & Rolluiken Industriepark Brievengat A IV I 737-4815 Witraco Rolluiken & Zonwering NV. Abattoirweg 6 462-4444

ZWEMBAD AANLEG / ONDERHOUD

Comwest Flooring Nieuwe Pareraweg z/n 461-6624

Awaseku BV Schottegatweg Oost 12-A 737-1421

Solaris Design Center Schottegatweg Oost 72 747-1855

CND Pool Covers Dianastraat 12 560-2825

STOFFEERDERIJ

Caesar Equipment NV Kaya Kala 2 738-6559

Ackerman NV Heerenstraat/Handelskade 23 461-1091 Casa Keis & Co De Ruyterkade 31 461-1508 Edna Upholstery Services NV Nijmegenstraat 82 461-6690

Curaçao Swimming Pool NV Barbouquet 11 767-7411 De Pelikaan Ramcho 83 737-3707 Elite Pool Service Paceo Pacifico 2-A 560-9988

Regency Swimming Pools Vista Royal, Jan Thiel 525-3030 Pool Tech Seru Lora Kavel 24 767-6108 Sunshine Pool & Patio NV Schottegatweg Oost 23-A 737-4508 The Poolhouse NV Santa Rosaweg 73 747-7112 Willy’s Pool Curaçao NV Sun Valley V-17 736-0118

gratis vermelding Een vermelding van bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer in de Resida Woongids is geheel gratis. Staat uw bedrijf er nog niet in? Met de bon in deze rubriek kunt u zich opgeven voor een gratis vermelding.

Extra opvallen? Bedrijven die willen opvallen kunnen zich op verschillende manieren in de Woongids profileren. Bijvoorbeeld met een vetgedrukte bedrijfsnaam of met een vermelding van hun website. Ook kan er een dikke rand om de vermelding komen. Zelfs kleine foto’s of logo’s zijn mogelijk. De kosten zijn laag waardoor ook kleinere bedrijven via de Woongids reclame kunnen maken.

Bel met 767-0127 voor meer informatie.

juli | augustus 2010

43


Resida # 1  
Resida # 1  

Woonmagazine Curaçao Juli / augustus 2010

Advertisement