Page 1

Woonmagazine di Kòrsou Winkelprijs Naf 6,95

Binnenkijken bij Carlos Weeber Eigenzinnig architect te San Sebastian

In dit nummer onder meer:

Wonen in een stadsruĂŻne De charmes van Otrobanda Meekijken met de profs Hoe bouw je een palapa? Hortence Brouwn Maakt aaibare kunst Tips De zes populairste zonweringen 0

4 0 0 0 0 0

2 9 0 1 3

mei | juni 2011

Resida

5


Professionals binnen de CuraรงaoseVastgoedwereld, waaronder makelaars, taxateurs en projectontwikkelaars. Gezamenlijk verenigd in de Curaรงaose Vastgoed Vereniging. Kijk binnenkort voor gezamenlijk aanbod & nuttige informatie en tips: www.cvv.an

BESTUUR Voorzitter Geert Bijlstra T: 736 2800

Caresto Real Estate N.V. Tel: 737-5655 www.caresto.com

Domicilie Real Estate N.V. Tel: 738-3344/514-3344 www.domicilie.net

Landmark Real Estate N.V. Tel: 736-2800 www.landmark.an

INTAC N.V. Tel: 465-6037 www.curacaoislandrentals.com

AA-Real Estate N.V. Tel: 737-9448/560-9448 Mail: taxateur@onenet.an

Century 21 N.V. Tel: 461-4102 www.century21numberone.com

Taxatiekantoor Anprocor N.V. Tel: 461-3052/461-3452 Mail: anprocor@onenet.an

Halabi Real Estate N.V. Tel: 736-5542 www.halabirealestate.com

Palm Island Estates N.V. Dutch Caribbean Realtors Tel: 736-6266 www.palmislandcuracao.com

Brouwer Taxaties N.V. Tel: 738-5544/528-8998 www.brouwertaxaties.com

Caribbean Villas & Yachts N.V. Tel: 461-7400 www.CuracaoHouses.com

Real Estate Caribe N.V. Tel: 736-1133 www.realestatecaribe.com

Penningmeester Els van Barneveld T: 736 1500 Secretaris Anneke van der Gulik T: 666 8279 Spokesperson Morgan Horsford T: 736 6266 Coรถrdinator/Contactpersoon Anneke van der Gulik T: 666 8279

Els van Barneveld Real Estate N.V. Tel: 736-1500 www.elsvanbarneveld.com


Wat is uw overwaarde? Voordelig lenen met de RBTT Home Equity Loan Hebt u een woonhuis welke in waarde is gestegen? Of hebt u uw hypotheek al gedeeltelijk afgelost? Dan kunt u de overwaarde van uw huis - uw eigen vermogen - als onderpand gebruiken. De overwaarde is het verschil tussen de waarde van uw huis en de uitstaande hypotheekschuld. De RBTT Home Equity Loan is ideaal voor het financieren van een verbouwing, het kopen van uw tweede woning, het betalen van een studie of een ander doel naar keuze.

Bel voor meer informatie over de RBTT Home Equity loan 763 8438 (Curaรงao) en 717 4500 (Bonaire) www.rbtt.com De aanvrager moet voldoen aan alle leningsvoorwaarden van RBTT Bank N.V.


Invite the Outdoors Inside Our folding doors are the solution for seamless integration of craftsmanship and lifestyle

Opening hours: monday - saturday 9 am - 1 pm & 2 pm - 6 pm

Beatrixplein 7 | telefoon 736-1234 | e-mail: islandsbest@hotmail.com | facebook: Island’s Best

Geniet van uw woning op een heerlijke locatie aan de kust! Binnen de woonwijk Grote Berg, ontstaat een aparte wijk ‘La Cima Villas’ die onder leiding van Janssen de Jong Project Development wordt gebouwd. De woningen hebben een geweldig uitzicht, worden turn-key opgeleverd en bieden ruimte voor aanpassingen in uw eigen stijl. Zo zijn er optiemogelijkheden voor keuken, tegels, tuinaanleg en zwembad. Ook bij de inrichting van uw woning is het mogelijk om u te assisteren. Bel voor een vrijblijvende bezichtiging Milly Klijn op +5999 516 5116 of mail m.klijn@project.jajo.com.

Janssen de Jong Project Development | +5999 433 8500 | +5999 510 9431 | www.lacima-curacao.com


Inhoud Colofon Jaargang 2, nummer 5 Mei | juni 2011 www.resida-magazine.com Resida Woonmagazine is een uitgave van: Resida B.V. Jan Sofat 67, Curaçao Telefoon 747 9848 info@resida-magazine.com Management: Hugo de Klerk & Shamil Martina Redactie: Hoofdredacteur: Hugo de Klerk Telefoon 696 9848 E-mail hugo@resida-magazine.com Eindredacteur/traffic: Jacomine Lagas Telefoon 668 2795 E-mail jacomine@resida-magazine.com Aan dit nummer werkten mee: Simone De Brabander, Marja Berk, Ariadne Faries, Elia Isenia, Susanne Klarenbeek, Anne-Marie Klerken, Elaine Marchena, Maya Mathias, Carina Piggott, Marika Rignalda, Nelly Rosa, Marjory van Twist, Ruud Zegwaart. Advertenties: Commercieel directeur: Shamil Martina Telefoon 767 0127, 514 3331 E-mail shamil@resida-magazine.com Accountmanager: Annemarie Post Telefoon 737 5886, 522 1720 E-mail annemariepost@yahoo.com Vormgeving: Karin Verputten, studio Westontwerp (www.westontwerp.com) Druk: Drukkerij Interpress (www.interpressnv.com) Oplage & frequentie 12.500 exemplaren | 6x per jaar Copyright: © Resida 2011. Niets uit dit magazine mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film, internet of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Resida is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

mei | juni 2011

mei | juni 2011

12 Binnenkijken bij Carlos Weeber Als architect heeft Carlos Weeber een uitgesproken mening over bouwen en wonen op Curaçao. Hij ontwikkelde zelfs de ‘negen regels voor bouwen in de tropen.’ Zelf woont hij op San Sebastian in een huis dat helemaal voldoet aan zijn eigen principes. Of toch niet helemaal? Simone De Brabander ging er binnenkijken.

18 Wonen in een verbouwde stadsruïne Het wordt steeds populairder om een huis te verbouwen in de oude delen van Willemstad. Ondernemende particulieren kopen er vervallen panden en verbouwen deze tot fraaie en moderne stadswoningen. Ieder nummer praten we met een van deze nieuwe pioniers. Deze keer: Kurt Schoop en zijn ruïne in Otrobanda.

32 Tomas en de huizenmarkt Vroeger wilden huizenkopers weten hoe het zat met de wind en de buurt en het uitzicht. Maar na de wateroverlast van Tomas is de vraag vooral: hoe hoog stond het water hier? Het is maar een van de effecten die de orkaan had op de huizenmarkt van Curaçao. We spraken met twee makelaars over de gevolgen van Tomas.

36 Een palapa in acht stappen Hoe bouw je een palapa en wat komt daar allemaal bij kijken? Met de camera volgden we het bouwproces van een palapa op een privéstrandje aan het Spaanse Water. Wist u dat de palmbladeren geïmporteerd worden?

40 De zes mooiste zonweringen Op ons eiland is zonwering voor je ramen een must. Het biedt schaduw, verkoeling, houdt inkijk tegen en is zeer decoratief. En goede raamdecoratie draagt ook bij een luxe uitstraling. Met Joshua Pancer van Ackerman bekeken we de zes mooiste zonweringen.

In dit nummer verder… Woonvaria - nieuws en meer > 6 Hortence Brouwn maakt aaibare beelden > 11 Shopping: nieuwe en bijzondere producten > 20 Nieuws van Techniek & Design > 24 In beeld: vloeren van Curaçao > 27  Trots op mi kas nobo: Locksley Brodie > 29 Huis & Recht over onderverhuren > 31 Architect Klaus over klimaatgericht bouwen > 34 Wooncultuur: oude remedies tegen muggen > 39 Resida Woongids > 42 5


WoonVaria

Reacties, nieuwtjes of andere berichten voor deze rubriek?

Creepy Crawlers:

Kakkerlakken Een rubriek over de creepy crawlers die nu eenmaal horen bij het leven in de tropen. Wat zijn het, waarom zijn ze ferfelu en wat kun je er tegen doen? In dit nummer kakkerlakken, kakalaka ofwel Cucaracha’s.

Wat zijn het? Kakkerlakken lijken op kevers maar horen bij een andere insectenfamilie. Wereldwijd zijn er bijna 5.000 soorten. Op Curaçao kennen we de grote Amerikaanse kakkerlak en de kleinere Duitse kakkerlak. Ze zijn erg mobiel, houden van gezinsuitbreiding en verhuizen makkelijk. Ze bestaan al 350 miljoen jaar en komen overal ter wereld voor.

Wijn in ruil voor uitzicht

De risico’s Ze zijn niet schadelijk (hoewel ze in apparaten kortsluiting kunnen veroorzaken), ze bijten niet en steken niet en zijn niet giftig. Toch is de kakkerlak erg gehaat. Ze wonen graag in onze huizen en houden van ons eten. Er zijn wel wat gezondheidsrisico’s: zo kunnen ze bacteriën overbrengen op ons eten en allergische reacties oproepen bij mensen met astma.

Dit is het uitzicht van een huis aan het Spaanse Water, gezien vanuit de eetkamer. Het is een prachtig dynamisch uitzicht dat ieder moment van de dag anders is en dat blijft verrassen. Vanaf de straat heb je geen idee dat je daarbinnen zo mooi ver kunt kijken. En dat is op meer plaatsen op het eiland zo. Heel veel uitzicht is uit-zicht.

Herkennen en ontdekken Kakkerlakken zijn dol op

Heeft u ook zo’n mooi uitzicht dat je vanaf de straat niet kunt zien? Deel het met ons! Laat ons meegenieten! Maak er een mooie foto van – het liefst met een stukje huis er op – en mail deze naar redactie@resida-magazine.com.

holletjes, spleten en scheuren. Ook keukenkastjes en beerputten zijn geliefd. Het zijn bovendien schuwe nachtdieren. Je kunt in een huis wonen met veel kakkerlakken zonder dat je er ooit een ziet. Zie je ze wel regelmatig, dan heb je mogelijk een groter probleem. Probeer dan te ontdekken waar ze zich verstoppen. Hun poepjes zijn vaak de belangrijkste indicator. De Duitse kakkerlak is te herkennen aan een poepje met een sleepspoor.

Maatregelen en bestrijding Het zijn taaie rakkers. Diverse afweermaatregelen beschermen hen tegen gif. Ze hebben bijvoorbeeld een antenne voor chemische stoffen en ‘ruiken’ gif al in een vroeg stadium. Bovendien hebben ze speciale enzymen die gif kunnen afbreken. Preventie is daarom het beste. Hou je huis netjes, laat geen eten of vuile vaat in je keuken staan, gooi ’s avonds geen etensresten in de tuin en zorg dat etenswaar is opgeborgen in plastic dozen en laat geen water staan. Professionele hulp Chris Bloem van Truly Nolen wijst op een grote zaklamp, zijn belangrijkste wapen in de strijd tegen kakkerlakken. Waar dat kan haalt hij ze weg. En gif uiteraard. “Binnenshuis liever geen repellent”, zegt hij. “Daarmee jaag je ze alleen maar naar een andere plek.” Truly Nolen gebruikt een eigen product met lokaas en gif dat door de kakalaka niet wordt waargenomen. “Ze lopen er gewoon overheen en daarna gaan ze dood”, zegt Chris met een triomfantelijke blik. Wist u dat… ze een maand zonder water kunnen en vier maanden zonder eten? Drie kwartier zonder lucht en zelfs een half uur onder water? Meevaller Je mag ze gewoon doodtrappen. Het verhaal dat er dan levensvatbare eitjes aan je schoen blijven plakken is niet waar.

Als uw foto wordt geplaatst, belonen we uw inzending met een cadeaubon van wijnhandel Servir Frais in Pietermaai.

Thuiszorg voor cats and pets Twee nummers geleden schreven we dat we blij waren met de nieuwe oppasdienst voor huisdieren, de Dierenoppas Curaçao. Hierop kwam een reactie van Arina van Beers. Met haar bedrijf Cats and Pets gaat ook zij bij haar klanten langs om alle huisdieren met liefde en aandacht te verzorgen. Tot haar klantenkring hoort zelfs een echte boerderij met veertig geiten, twaalf poezen en vijf honden! En naast de verzorging van de dieren doet Arina ook meteen even de planten. Naast de oppasservice heeft Cats and Pets ook een eigen kattenhotel en een aantal hondenkennels. Het kattenhotel is een knus huisje met afgesloten porch en veel lig- en hangplekjes. Natuurlijk helemaal ‘catproof’ zodat de katten niet kunnen ontsnappen. En omdat alle katten buiten hun eigen territorium zijn wordt er weinig geruzied. In de hondenkennels is ruimte voor drie tot zes honden. De honden mogen een aantal keren per dag lekker buiten rennen en ravotten op het grote uitloopveld. En… als de oppasservice niet werkt dan switcht Cats and Pets gewoon naar het pension of andersom. Cats and Pets, tel: 665-5774, www.catsandpetscuracao.com

Deze rubriek wordt u aangeboden door Truly Nolen Pest Control, T 736-2955.

6

Resida woonmagazine


WoonVaria Mail ze naar redactie@resida-magazine.com

Verhuur je huis aan een luxe toerist Het bestaat al langer: bedrijven die huizen van particulieren verhuren aan toeristen. Sinds kort is er een nieuw bedrijf dat hetzelfde doet, maar dan heel anders: VRC Property Management. Een initiatief van ondernemer Stef Nas (Century 21) en Valentijn Bras uit Nederland. “We hebben het hele concept grondig herdacht…” VRC beheert woningen die (vooral) worden gebruikt voor toeristische verhuur. Ze zorgen voor de sales en de promotie. Stef Nas: “We richten ons op de meer verwende vakantieganger die een aansprekend huis zoekt in een leuke omgeving. Met uitzicht, charme, comfort en een zwembad.”

Bloggen Voor de eigenaren van de woningen – die vaak in het buitenland wonen - verzorgt VRC het beheer (onderhoud, reparaties etc.) en de verhuur. Ieder huis dat door VRC wordt beheerd en geëxploiteerd krijgt een naam en een eigen website die is gekoppeld aan www.villarentalcuracao. com. Daar worden alle huizen centraal aangeboden. Ieder huis heeft bij VRC een vaste coördinator die het huis goed kent. Deze is ook de contactpersoon voor de eigenaar. Op de website van het huis is een besloten gedeelte voor de eigenaar. Hier kan hij of zij de agenda beheren en periodes reserveren voor bijvoorbeeld een eigen vakantie. Daarnaast houdt VRC online een blog bij van onderhoud, reparaties, boekingen en financiën. Waar nodig zelfs met beeldmateriaal. Valentijn Bras: “Met foto’s of video’s laten we op de site zien wat er kapot was en hoe dat gerepareerd is… ” Nas vult aan: “We werken volledig transparant. De huiseigenaar kan altijd precies zien hoe het gaat met zijn huis, de bezetting en de opbrengsten uit de verhuur.” Meer info op www.villarentalcuracao.com en www.vrc-management-holding.com.

Kinder- en woonbeurzen in het WTC Voor ouders met jonge kinderen wordt op 4 en 5 juni in het WTC de ‘Baby, Kid & Pre-teen Expo’ gehouden. Met informatie en activiteiten pa mayornan y muchanan zoals modeshows, schminken, spelletjes, lekkernijen en zelfs Zumba for kids. Er zijn diverse stands en er is een lezing over ‘Het welzijn van onze kinderen.’ De beurs is op 4 juni geopend van 13.00 tot 21.00 en 5 juni van 11.00 tot 20.00.

Living 2011 En alvast voor uw agenda: van 18 tot en met 21 augustus wordt in het WTC de 12e editie gehouden van de Living, een beurs over wonen, boten en diverse daaraan verwante onderwerpen. Meer info op www.destination-curacao.com/living.

mei | juni 2011

Let it shine! Koperpoetsen was ooit een vast karwei in menig huishouden. Was, want koperpoetsen is inmiddels uit het leven van velen verdwenen. We hebben steeds minder koper in huis en meestal is dat dan ook nog eens voorzien van een beschermende laklaag. Als er één ding bij ‘koperpoetsen’ hoort, dan is het wel Brasso. Deze ‘Metal Polish’ kwam in 1905 op de markt en was toen een van de eerste vloeibare polijstproducten. Het is een extreem fijn schuurmiddel dat voor 20% bestaat uit silica. Je schuurt er een microscopisch laagje mee weg en brengt meteen een glans- en beschermlaag aan. Sinds de introductie zit het in een stevig en opvallend blikje met blauwe zonnestralen en een rode dop. Deze verpakking wordt gezien als een van de bekendste voorbeelden van Brits verpakkingsdesign uit het begin van de vorige eeuw. Het is, zeg maar, het Coca-Cola flesje van de schoonmaakmiddelen. Het kenmerkende flesje en de inhoud daarvan bleven 100 jaar vrijwel ongewijzigd. In 2008 werd de samenstelling veranderd wegens aangescherpte (Amerikaanse) wetgeving voor vluchtige stoffen. Naast het blikje kwam er toen verder een plastic fles met grotere inhoud. In veel lokale supermarkten staan de moderne fles en het klassieke bleki nu gebroederlijk naast elkaar. Zoals vaak met producten die al lang bestaan zijn er inmiddels veel alternatieve toepassingen ontdekt. Metaalpoetsen is bijna bijzaak geworden. Een beetje zoeken en vragen levert een lange lijst mogelijkheden op. Met Brasso kun je bijvoorbeeld kalk- en watervlekken van porselein en glaswerk wegpoetsen. Je kunt er krassen op CD’s en DVD’s en mobiele telefoons en Ipod’s mee wegpoetsen. Net als van brillen en horloges. Je kunt er viltstiftvlekken mee weg krijgen en verkleurd plastic weer z’n oude kleur teruggeven. Het leger van India gebruikt maandelijks 13.000 liter Brasso en we lazen verder hoe een pianist zijn oude vleugel weer hoogglans kreeg met dit klassieke wondermiddel. Wij zochten een Curaçaose toepassing en kwamen zo bij onze barbecue. Deze had na twee jaar goede diensten zijn glans aardig verloren. De foto’s tonen het resultaat na de Brasso treatment: shiny! En het was nog leuk om te doen ook. Wij zijn Brasso fans. Net als onze moeders en oma’s en daar weer de moeders van. www.brassopolish.com

Proper Home 7


WoonVaria Nieuws uit eigen huis

Resida nu ook met abonnementen We maken Resida nu bijna een jaar, en tot ons plezier gaat het goed met dit magazine. We groeien ieder nummer en in april zijn we zelfs genomineerd voor de Fatum Best In Business Award. Daar zijn we uiteraard erg trots op. We krijgen ook veel reacties van lezers en daar zijn we altijd blij mee. We horen graag wat de lezers van ons magazine vinden en staan altijd open voor tips en ideeën. De vraag die ons het meest wordt gesteld is ”Hoe kom ik aan het nieuwste nummer?”. Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig.

Reacties, nieuwtjes of andere berichten voor deze rubriek?

Losse nummers Resida wordt daarnaast verspreid via verschillende (woon)winkels. De ruim 2.000 nummers die we steeds in de winkels hebben gelegd waren binnen twee weken op. Dat heeft teleurgestelde reacties opgeleverd van lezers die het magazine in de winkels niet meer konden vinden. Om Resida langer in de winkels te houden hebben we besloten om ons magazine voortaan niet meer gratis in de winkels te leggen. Een los nummer kost vanaf heden Naf 6,95. Het is onder meer te koop bij Albert Heijn, Bruna, Mensing’s Caminada en Techniek & Design.

Reageren? Heeft u hier nog vragen over of wilt u reageren op dit onderwerp? Stuur een reacties naar info@resida-magazine.com. We horen altijd graag van u.

Huis-aan-huis Iedere twee maanden levert drukkerij Interpress 10.000 Resida’s af bij het postkantoor op Groot Kwartier. De postbodes bezorgen deze in de dagen daarna. De Nieuwe Post heeft voor ons een selectie gemaakt van de wijken waar dit magazine wordt verspreid. Als u dit magazine niet thuis in de bus krijgt, dan woont u wellicht buiten dit geselecteerde verspreidingsgebied. Het kan ook zijn dat u op een resort woont waar de post het terrein niet op mag. Bijvoorbeeld op Coral Estate. Of u had op de bewuste dag geen andere post, want ook dat kan een reden zijn waarom het magazine niet in uw brievenbus belandde.

Abonnementen Wie Resida niet thuis in de brievenbus ontvangt, kan vanaf nu ook een postabonnement nemen. We versturen het dan per ‘Elitepost’ zodra het van de drukker komt. Deze service kost 45 gulden voor een jaar. Het is de enige manier om er zeker van te zijn dat u Resida ook echt thuis ontvangt. Op onze website – www.residamagazine.com – kunt u zich voor een abonnement aanmelden. Een abonnement loopt 6 nummers en gaat in zodra we de betaling hebben ontvangen.

Danki SH! En dan iets anders dat we u ook nog moeten vertellen. We proberen met dit blad om onze lezers te inspireren en dat heeft soms onverwachte uitwerkingen. Zo maakte het team van Scrapbook Heaven voor ons spontaan dit ‘scrapboard’. De letters zijn gemaakt van bouw- en klusmateriaal en van kleine meubels. De R is van oude spijkers en de i is een klein bankje. Er is een deurtje dat open en dicht kan en een gemetseld muurtje met ons huisnummer. Onderin zien we een rolmaat. Dit alles met een muur als achtergrond en aan weerszijden afgewerkt met gordijnen die ook echt een beetje open en dicht kunnen. Prachtig! Masha danki Scrapbook Heaven!

Famous Designs

de Arco Booglamp Wie Ruud Zegwaart van LOT1038 vraagt naar de beroemde meubelstukken uit zijn winkel, krijgt gepassioneerd antwoord over de geschiedenis en achtergronden ervan. Voor Resida belicht hij ieder nummer een Famous Design. Deze keer de Arco Booglamp. De Arco booglamp is ontworpen in 1962 en een ware klassieker. Ik vraag me af of er een bekendere booglamp bestaat. De ontwerper is Achille Castiglioni uit Milaan (1912 – 2002). Achille heeft vele designs op zijn naam, maar de Arco booglamp is zijn bekendste werk. De lamp valt op door zijn afmeting, vorm en design. Arco is een oud woord voor boog, vandaar ook de naam. De Arco heeft een aantal zeer kenmerkende elementen. Om te beginnen is er de bijna op ooghoogte hangende kap.

8

Deze bolvormige en vooral spiegelende kap heeft aan de bovenkant enkele gaten. Hierdoor verschijnt er ook op het plafond een speels schijnsel. Een ander belangrijk kenmerk is uiteraard de boog zelf. Deze heeft een maximale hoogte van 2,32cm en past daardoor niet in alle kamers. Als laatste opvallende kenmerk heeft de Arco een marmeren voet van ruim 60 kilo. Het verplaatsen van een Arco is daardoor niet heel makkelijk. Daarvoor heeft Achille als topdesigner natuurlijk een oplossing gevonden… In de voet is een gat gemaakt waar een bezemsteel doorheen past. Hierdoor is de Arco goed te verplaatsen. De Arco booglamp heeft verschillende onderscheidingen gekregen en is bijvoorbeeld opgenomen in de collectie van het MoMA (Museum of Modern Art) in New York.

Resida woonmagazine


WoonVaria

WINKELNIEUWS

Mail ze naar redactie@resida-magazine.com

Dijtham Home ’n Garden in het nieuw Toen Zeelandia vorig jaar door Tomas onder water kwam te staan, stond ook bij Dijtham Home ’n Garden het water tot boven kniehoogte. De zaak tegenover Albert Heijn was ruim drie maanden dicht. Maar sinds dit voorjaar is de winkel weer open. Geheel verbouwd en met een wat gewijzigde formule. We spraken met bedrijfsleider Juan Masip Diaz van Dijtham. Een belangrijke calamiteit als een overstroming is ook een goede aanleiding voor nieuwe ontwikkelingen. Zo besloot Dijtham naar aanleiding van de wateroverlast in november om de zaak in Zeelandia meteen grondig te verbouwen. Na maanden van hard werken is het nu een modern en compleet tuincentrum geworden. Uiteraard hebben ze er tuingereedschap, potchi, schuurtjes, klinkers, tegels, tuinmeubels, hekwerk, gaas, planten, verf en nog veel meer, maar je kunt er ook terecht voor een deepwell, een zwembad, een palapa en zelfs voor een complete tuin inclusief ontwerp en aanleg. Er worden bedragen afgerekend van een paar gulden maar soms ook van vele tienduizenden. Je kunt er spullen krijgen om zelf aan de slag te gaan of alles door

nu zijn er overzichtelijke ingedeelde en logisch opgezette afdelingen. Buiten is een grote nursery met een uiteenlopende verzameling planten, waarvan Tomas heeft bewezen dat ze tegen een stootje kunnen. De meesten planten hebben onder (zout) water gestaan, maar alles staat er nu fris, gezond en groen bij.

Dijtham Churchillweg

Dijtham laten bouwen en installeren. Na de verbouwing is de nieuwe winkel ruimtelijker, gezelliger en overzichtelijker. Eerst was het een niet onsympathieke maar wat onlogische verzameling spullen;

Onlangs heeft Dijtham aan de Winston Churchillweg de succesvolle tegelwinkel ‘Mosaicos & Sanitair’ overgenomen, onder de nieuwe naam Dijtham Tiles, Tools ’n Fasteners. Deze winkel voert onder meer diverse Italiaanse tegelmerken en heeft alle accessoires voor het zetten en leggen van tegelwanden of -vloeren. De planning is dat het assortiment hier wordt uitgebreid met ijzerwaren en gereedschap zoals we die kennen van Dijtham Tools & Fasteners aan de Caracasbaaiweg. Er zijn nu in totaal dus drie Dijthamvestigingen die ieder zo hun eigen specialisaties hebben.

Cocina sin winkel Laminaat bij Space Design In de vorige Resida schreven we in onze (inmiddels gestopte) rubriek ‘Hugo bij Hugo’ over de winkel van Cocina & Jardin in Hugo’s Mall. Naar aanleiding daarvan besloten diverse lezers om er eens langs te gaan, maar ze troffen er allen een gesloten winkel zonder briefje of bericht. Ook de telefoon werd niet opgenomen. Per mail vragen we eigenaar Erik Holtrust hoe het gaat met de zaak. Hij bevestigt dat de winkel inderdaad is gesloten. “Of en wanneer deze opengaat kan ik nog niet melden”, schrijft hij. Orders die reeds zijn geplaatst zullen gewoon worden afgehandeld, verzekert Holtrust. “Klanten die een bestelling hebben geplaatst worden op de gebruikelijke manier behandeld. De klanten die nog afgehandeld dienen te worden gebeurt momenteel.” Het sluiten van de winkel betekent niet dat het bedrijf ook stopt, zo schrijft Holtrust verder. Er worden nog gewoon nieuwe bestellingen aangenomen. “De aanbetaling gaat dan niet op rekening van Cocina maar op een escrow account van de bank, zodat de klant ook de zekerheid heeft dat de keuken wordt geleverd.”

mei | juni 2011

Naast Boolchands op Zeelandia wordt gewerkt aan de nieuwe showroom van Space Design. Hier ontstaat een mooie nieuwe winkel met onder meer Quick-step laminaatparket en sierlijsten voor binnen en buiten van het Belgische merk NMC. Space Design neemt de retailactiviteiten over van het bedrijf Project Interiors, dat al tien jaar vooral inrichtingen, systeemwanden en plafonds aan kantoorgebouwen levert. Het bedrijf van vader Cris en zoon Allan Raposo is verbonden aan een timmerfabriek waar custom made meubilair wordt gemaakt waaronder balies, pantries, keukens en walk-in closets. De nieuwe showroom wordt interactief: op een scherm kun je naar hartenlust kleuren, vloeren en sierlijsten combineren en testen. De meeste soorten laminaat zijn uit voorraad leverbaar. Je kunt het zelf leggen of het laten doen door Space Design, want ook daar zijn ze goed in. Hoewel er nog aan de nieuwe showroom wordt gewerkt, is de winkel wel al gewoon open en zijn alle laminaatvloeren en sierlijsten te zien en aan te raken.

ZG naar de Ring Binnenkort opent de nieuwe interieurwinkel van architect en designer Zoraida Guzman. Het ZG Design Center was eerst gevestigd op Saliña. Daar werd de zaak vorige jaar zeer zwaar getroffen door de wateroverlast van Tomas. Ze wilden daarom niet meer op Saliña zitten en verruilden deze spot voor een loacatie aan de ring tegenover de ORCO-bank. Het ZG Center heeft onder meer meubels van de bekende ZuidAmerikaanse ontwerper Adriana Hoyos.

9


Smart Bedding by Swiss Sense

Mooi én betaalbaar! Vakmanschap. Kwaliteit. Innovatie. 100% Natuurlijke materialen

Swiss Sense voert vier onderscheidende lijnen; Sense, Lifestyle, Preventum en Royal Class. Sense is de basis-boxspring. Opgebouwd uit een degelijk, houten frame, een box met een bonell-verenpakket en een pocketveren matras voorzien van goed opengewerkt koudschuim is dit een prachtig en comfortabel bed. De elektrisch verstelbare versie is uit voorraad leverbaar voor een aantrekkelijk prijs. Kom eens langs in de showroom en ervaar de Schoonheid van Superieur Slapen!

www.swiss-sense-caribbean.com

Seru Loraweg (bij afslag Scherpenheuvel) • Tel. 767 0017 • Di - Vr 10.00 - 19.00 uur • Zaterdag 09.00 - 17.00 uur


Gallery Hortence Brouwn In een mooi huis op Curaçao hoort ook kunst uit Curaçao. In deze rubriek daarom aandacht voor lokale kunstenaars en hun werk. Deze keer beeldhouwster Hortence Brouwn. Tekst Nelly Rosa De Mama’s van Hortence Brouwn -levensgrote bronzen beelden van zittende vrouwen- zijn vaste figuranten op trouwfoto’s. Het is inmiddels vaste prik voor bruidsparen die hun trouwkiekjes schieten bij de hotels Avila en Kurá Hulanda om zich te laten vereeuwigen met een Mama. De in Suriname geboren kunstenares noemt Curaçao haar thuis. Op haar 23e verliet ze haar geboorteland om wiskunde te studeren in Nederland. Na haar studie besloot ze te verhuizen naar Curaçao. “Ik kreeg heimwee naar de tropen.” In 1996 stopte Hortence met lesgeven nadat ze dertig jaar voor de klas had gestaan. Ze stortte zich fulltime op het beeldhouwen in klei. Om de finesses van het vak onder de knie te krijgen, vertrok ze voor een jaar naar Europa. Om precies te zijn Nederland en Italië. Terug op Curaçao ontmoette ze de Nederlandse beeldhouwer en architect Dries Kreijkamp. Hortence: “Van hem heb ik heel veel geleerd, onder andere gieten in cement.” Daarna lonkte New York. Daar leerde Hortence werken met steen. Het laatste materiaal beklijfde. De kunstenares werkt nu alleen in brons en steen.

Vrouwen Vrouwen spelen een belangrijke rol in het werk van Brouwn. Trotse vrouwen. Sterke vrouwen en vrouwelijke vrouwen met een ferme borst- en bilpartij. Geabstraheerde kunst met klinkende titels als: ‘Don’t Look Back’ en ‘Asking is Knowing’. Levenslessen die ze in de loop der jaren heeft opgedaan. Verwacht geen maatschappijkritiek. De kunstenares, die zelf met beide benen stevig op de grond staat, is een positief mens. En dat straalt ze ook uit. Ze oogt liefelijk en zacht en is verrassend openhartig en innemend. ‘Ik ben trots op mijn leven. Ik heb blije vrienden. Ik heb het goed gedaan. Mijn beelden zijn blije figuren die contact maken. Ik ben trots op mijn werk. Het is een verslaving geworden.” Haar werk vindt gretig aftrek. De beelden staat zowel bij mensen thuis als in de openbare ruimte. Kunst in de openbare ruimte is haar manier om iets terug te geven aan de maatschappij. Met pijn in het hart neem ze soms afscheid van haar ‘kindjes’. “Je bent een soort moeder. Van sommige beelden wil ik geen afstand doen”, lacht Hortence. Om de herinnering aan de beelden levend te houden, maakt ze foto’s. En als ze soms weer naar een beeld verlangt, gaat ze langs. Gewoon om te kijken hoe het beeld erbij staat.

I feel like a queen Nieuw en oud werk staan zij aan zij in de beeldentuin rondom haar huis. De ogenschijnlijke zachte beelden nodigen uit om er je vingers naar uit te strekken. Een van de meest oogstrelende beelden is ‘I feel like a queen’. “Dat mag ook”, zegt Hortence. “Ze is mooi en trots, net als de vrouwen hier. Vooral als ze jonger zijn kleden ze zich heel mooi. Al hebben ze als het ware niets gestudeerd, ze stralen iets uit. IJdelheid is een grappige eigenschap.” Werk van Hortence Brouwn is onder meer te zien bij Gallery Alma Blou in Landhuis Habaai en in haar tuin (na afspraak: 540-4863, 737-2193).

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door: Gallery Alma Blou, Frater Radulphusweg 4, Curaçao. Telefoon: 462-8896. www.galleryalmablou.com

‘Proud and strong’ (80 cm hoog) van Hortence Brouwn uit 2011 (Foto: Marika Rignalda)

mei | juni 2011

11


BinnenKijken bij…

Binnenkijken bij Carlos Weeber

Wonen in je eigen principes Hij schuift pittige kritiek niet onder stoelen of banken en wijkt er ook niet voor om provocerende uitspraken in de media te doen. Iemand met het hart op de tong dus. Zijn ingezonden stukken in de krant worden hem niet altijd in dank afgenomen; soms krijgt hij zelfs een flinke mep terug. Maar daar doet hij geen oog minder om dicht. ‘Vrienden heb ik al, en op mijn leeftijd heb ik geen nieuwe meer nodig,’ grapt hij met een brede, jongensachtige grijns. Tekst Simone De Brabander | Fotografie Marika Rignalda Internationaal kennen ze Carlos Weeber vooral als invloedrijk architect, hier op Curaçao is hij vooral bekend om zijn ingezonden brieven met kritische noten en harde opmerkingen. “Ik hoor vaak: ‘joh, doe dat nou niet, het eiland is zo klein’. Maar die voorzichtigheid is een verkeerde gewoonte; zo komt je nóóit vooruit. We moeten elkaar vertellen wat er mis is; dat is mijn standpunt. Dat niet iedereen dat leuk vindt, tja, ik slaap daar geen nacht minder om.”

12

Lustig

Carlos Weeber slaapt sowieso lekker, in zijn zelf ontworpen woning op San Sebastian, waar de wind lustig doorheen waait. Zo lustig dat hij de shutters van de slaapkamer ‘s avonds dicht moet doen, anders waait hij van zijn bed af. Nergens in zijn felgekleurde huis is airco. Hij ontwierp de koele woning in 2005 volgens de principes van het klimaatgericht bouwen.

Resida woonmagazine


BinnenKijken bij…

Carel of Carlos Weeber was één van de meest invloedrijke architecten in Nederland. Hij werd bekend met ‘neo-rationalistische’ woningbouwprojecten als De Zwarte Madonna in Den Haag (in 2007 alweer gesloopt), de Venserpolder en De Peperklip. Weeber werd in Nijmegen geboren, maar groeide hier op. Van 1955 tot 1964 studeerde hij architectuur aan de Technische Universiteit in Delft en werkte daarna tien jaar in een maatschap te Rotterdam. Aansluitend was hij partner in de Architecten Cie. Weeber had diverse functies aan de faculteit Bouwkunde te Delft, waaronder hoogleraar en decaan. Ook was hij docent aan de Academies van Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam en voorzitter van de architectenvereniging BNA. Weeber kreeg diverse prijzen, waaronder de Prix de Rome, de Betonprijs, de Sikkensprijs en de Nationale Staalprijs, deze laatste voor de metrostations in Spijkenisse. Tevens won hij de Rotterdam-Maaskantprijs, een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor architectuur, stedenbouw of landschapsarchitectuur. Verder is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en erelid van de Bund Deutscher Architecten BDA. Na 50 jaar in Nederland, liet hij zich daar in 2005 als architect uitschrijven en keerde in 2005 terug naar Curaçao. Hij bouwde hier zijn eigen woning op San Sebastiaan. In 2008 startte hij met Sofia Saavedra Bruno (inmiddels zijn vrouw) een eigen architectenpraktijk: CASArchitects.

‘De meesten vinden dit huis niet mooi. Het heeft geen Antilliaanse uitstraling. Ik vind het wel mooi, ik hou van simpele vormgeving. Het bouwen duurde zes maanden.’

mei | juni 2011

13


BinnenKijken bij… ‘In de keuken hebben we een groot raam gemaakt, voor het uitzicht. Dat wilde mijn vrouw Sofia graag. Een raam gaat eigenlijk tegen mijn regels in omdat het een ruimte bloedheet kan maken. Hier kan het wel, want er staat geen zon op. Sofia heeft gelijk gehad, het uitzicht vanuit hier is prachtg.”

Daardoor blijven de ruimtes op een natuurlijke wijze koel. In zijn huis is het overdag 29 graden, overal en altijd. “De begroeiing buiten en het zwembad helpen mee om het binnen koel te houden. Het belangrijkste is echter dat het huis niet opgewarmd wordt door de zon.” Weeber ontwikkelde zelfs ‘tien geboden’ voor het klimaatgericht bouwen. “Hoewel… het zijn er eigenlijk negen”, zegt de eigenzinnige architect. “En ze luisteren allemaal heel nauw. Als je ze niet goed toepast wordt het binnen al snel 34 graden; dat is gewoon te warm.” Verwatering

Dat zijn volgens Carlos de meeste Curaçaose huizen: veel te warm. Curaçao is blijkbaar nog steeds niet in staat om huizen te bouwen die goed zijn afgestemd op het klimaat. De kern van het probleem ligt volgens hem in onze geschiedenis. “Er is hier steeds veel buitenlandse invloed geweest, van de Nederlanders, de Spanjaarden, de Joden. Die bouwden woningen volgens hun eigen tradities. Juist door die verwatering is er nooit een proces geweest van vallen en opstaan, van ‘al doende leert men’. In de Sahara bijvoorbeeld wel. Daar is het ’s nachts heel koud en overdag bloedheet. De huizen daar zijn zo gebouwd dat het er zowel overdag als ’s avonds aangenaam is.” Brainwave

De grootste uitdaging zou zijn om een klimaatgerichte woning in de stad te ontwerpen. Maar zelfs dat moet mogelijk zijn. “Er staat hier overal voldoende wind.” Hij zal ook daar zijn negen geboden nauwkeurig toepassen om een frisse woning te realiseren. Die regels ontstonden overigens niet van de één op de andere dag. Documentatie om zich in te lezen was er niet, want er was nog nooit een

De 9 regels van Carlos Weeber 1 Langwerpige plattegrond, zuidoost / noordwest georiënteerd 2 Lichte kleuren op oost- en westgevel 3 Dakoverstekken rondom 4 Kleine gevelopeningen op de windkant 5 Elders grote gevelopeningen 6 Nooit en nergens glas 7 Dakisolatie van minimaal 15 cm 8 Geen inpandige gangen

studie of onderzoek gedaan hoe een woonhuis zonder airco’s gebouwd kan worden. “Ik ben er zo’n groot voorstander van dat ik geen opdrachten aanneem als de eigenaar zich niet aan die regels wil houden. Simpel.” Aircocultuur

Doodzonde en jammer vindt hij het dat de aircocultuur op Curaçao zo is ingebakken. “Hier wordt een huis puur beoordeeld op zijn uiterlijk en niet op klimatologische kwaliteiten, daar letten ze helemaal niet op. Een sociale woningbouwvereniging als Fundashon Kas Popular zou juist iets moeten doen met de regels, maar het interesseert ze geen bal. Ze bouwen de meest verschrikkelijke woningen. Ze liggen verkeerd, pal op de zon, het is er bloedheet, de ramen zijn van glas en de bewoners krijgen geen terras om uit te waaien. En aan het eind van de maand ligt er een flinke elektriciteitsrekening in de brievenbus. Van de airco’s. Doodzonde.” Flauwekul

Mooi bedacht, maar hoe kan een aircocultuur als die van ons worden omgezet in een cultuur waarin klimatologisch bouwen eerder regel dan uitzondering wordt? We houden hier immers van airco. Het zal inderdaad een enorme uitdaging zijn, geeft hij toe. Een paar jaar geleden stuurde hij zijn negen regels al eens naar alle architecten met het verzoek deze boven hun bed te hangen. Als reactie op zijn bouwregels kreeg hij vaak te horen dat het flauwekul is. “Ach, zeggen ze dan, een airco brengt toch de oplossing… Maar een airco is helemaal niet nodig als we op een slimme manier gebruik maken van de wind en de zon. Het scheelt een paar honderd gulden op je energierekening als je de negen regels toepast.” Om de kennis over klimaatgericht wonen te verspreiden, geeft Carlos binnenkort een workshop. Eerst gaan de cursisten zijn huis bekijken en vervolgens enkele huizen die niet aan zijn regels voldoen. Die zijn makkelijk te vinden. Er zal geen enkel huis helemaal aan zijn geboden voldoen, dat weet hij nu al. Lievelingsplek

Zijn lievelingsplekken in huis wisselen per dagdeel. Daarom heeft hij meubels op wielen. Die worden dan ook in een handomdraai van de ene plek naar de andere plek geschoven. In de ochtend zit hij het liefst op de voorporch, waar het dan lekker koel is omdat de zon dan aan de andere kant staat. In de middag komt de zon op de voorporch en verhuist het hele gezin naar de andere hoek van het huis. En ‘s avonds worden weer alle meubels naar buiten geschoven, onder de blote hemel, voor de ingang van het huis. Is dat niet vermoeiend, ieder dagdeel zo’n volksverhuizing? “Nee hoor. Binnen vijf minuten is de hele inrichting hier veranderd. Doordat alles op wielen staat: de banken, de tafels en de stoelen. Dat is wel zo makkelijk - ook voor de schoonmaak.”

9 Ventilerende ramen en deuren

14

Resida woonmagazine


mei | juni 2011

15


ENNIA VERZEKERINGEN

LIFE IS A JOURNEY.

BEL: 434 3888 | KLIK: www.ennia.com

ZORG VOOR EEN GOED BEGIN!

Met een krachtige ENNIA verzekering weet u zeker dat u een financiële voorsprong heeft: U bouwt kapitaal op voor later, beschermt uw gezin tegen zaken waar u liever niet bij stilstaat en heeft altijd dat gevoel van ‘het is geregeld!’ Een ENNIA levensverzekering is er al vanaf NAf 50,- per maand. Kom nu in actie! Plan uw levensreis op www.ennia.com.

Half page ad Resida.eps

5/4/11

8:31:52 AM

0728_ENNIA_adSuperman_198x138.indd 1

ebsites! Bezoek onze w www.ennia.com nts.com www.ennia-eve

4/28/11 12:10

expert in

tuinaanleg en -onderhoud Vivian's Nursery (Vivian's Kwekerij) erij) bestaat sinds 1991 en heeft naast de plantenkwentenkwekerij een afdeling tuinaanleg en een afdeling tuinonderhoud, welke ke geleid worden door 3 hoveniers. Naast bekende commerciële projecten als Hyatt,, Marriott, nk etc. Hilton, Hato airport, Centrale Bank leggen wij vooral particuliere tuinen nen aan. Met onze jarenlange ervaring bij het houden ontwerpen, aanleggen en onderhouden van uw tuin staan wij tot uw dienst. nst.

Bel voor meer informatie of een afspraak (5999)

869 1442 of stuur een e-mail naar vivians@mio.an.


Di - Vr 09.00 - 13.00, 14.00 - 18.00 uur • Zaterdag 09.00 - 17.00 uur (nonstop)

Welkom in mijn wereld

Hugo’s Mall | Dr. M.J. Hugenholtzweg 23 b/c | T 461-4534 E mundomio@mundo-mio.com | www.mundo-mio.com

T 679 5269 | caribbeanfloors@live.nl | www.caribbean-floors.com


Mijn plek in de stad

Stadsruïne werd tropisch paradijs

Kleurrijk wonen in Otrobanda Het wonen in de oude delen van Willemstad wint steeds meer aan populariteit. Ondernemende particulieren kopen vervallen panden en verbouwen deze tot fraaie en moderne stadswoningen. Marjory van Twist gaat de komende nummers op bezoek bij deze pioniers. Deze keer: Kurt Schoop en zijn ruïne in de Ferdinandstraat. Tekst en fotografie Marjory van Twist Otrobanda is een van de meest levendige delen van de binnenstad. Van oudsher wonen er mensen van allerlei rangen, standen en culturen bij elkaar. Jarenlang leverde dat een kleurrijk en multicultureel stadsleven op. Het oproer en de grote brand van 1969 leidde tot decennia van leegloop en verval. Maar Otrobanda wordt nu herontdekt door mensen die zo’n leefomgeving waarderen, graag om de hoek hun boodschappen doen en ’s avonds een wandeling maken langs de kade. Kurt Schoop is een van die pioniers. Zes maanden geleden trok hij in zijn gerenoveerde woning aan de Ferdinandstraat, direct achter Teatro Luna Blou en de Hoogstraat. De kleuren donkerblauw en oudroze zijn gekozen in harmonie met het blauwe pand links en het donkerblauw van de theaterpanden aan het einde van de straat.

Ruïne Kurt maakte kennis met Otrobanda door zijn werk als ‘community consultant’. In 1993 hield hij in de buurt verschillende interviews voor het ‘integraal ontwikkelingsplan Otrobanda’ van Jonchi Weeber.

De sfeer in de buurt sprak hem zo aan, dat hij zich voornam om zelf ooit in Otrobanda te gaan wonen. In 2004 wordt door de stichting Pro Monumento in Ser’i Otrobanda (die zich bezighoudt met het gebied rondom de Hoogstraat) een Open Monumentendag georganiseerd, en Kurt zijn oog valt op de ruïne in de Ferdinandstraat nummer 6. Bijzondere details zoals een aquaduct maken indruk. Hij belt de Stichting Monumentenzorg om te vragen naar een beschikbare huurwoning. En wat blijkt? Ferdinandstraat nummer 10, het buurpand van de ruïne, staat leeg: een 3-slaapkamerwoning met een badkamer in de oude regenbak. Het huis wordt een ontmoetingsplaats voor de vrienden van Kurt tijdens grote evenementen. Zijn eigen transportkosten dalen meteen, hij gaat te voet naar de Movies en andere uitgaansplekken in de stad. Zijn auto staat veilig in de straat.

Dromen Vanaf dat moment in 2007 woont hij dus naast de ruïne waar hij al jaren eerder zijn oog op had laten vallen. Hij begint er over te dromen. Zijn drang om het onmogelijke mogelijk te maken geeft hem inspiratie en een tikkeltje geluk. Het pand blijkt eigendom van een voormalige partner van de directeur van Teatro Luna Blou, en via hem wordt onderhandeld over de aankoop. Uiteindelijk wordt voor een bedrag van Naf. 70.000,- een koop gesloten over het terrein met ruïnes, dat in totaal 300 m2 beslaat; Kurt is eigenaar van Ferdinandstraat 4, 6 en 8. Van de theaterdirecteur, Norman de Palm, wordt veel kennis ‘afgetapt’ voor wat betreft architecten, aannemers en het hele bouwproces. Besloten wordt te werken met dezelfde combinatie van Island Design (Maup Lanjouw) als architect en Max Rondij als aannemer. Maup Lanjouw woont en werkt zelf ook vanuit Otrobanda, heeft aan de Witteweg een eigen pandje opgeknapt. De buitentrap is niet alleen verbinding van beneden naar boven, maar ook een plek om te zitten aan het begin of eind van de dag. Onder de trap is een tussenplek gecreëerd voor een rustig moment, als de zon juist hoog staat.

18

Resida woonmagazine


De ruïne van de buren wacht nog op een restauratiepionier. Het oude zijgeveltje is azuurblauw geschilderd en vormt zo een vrolijke, levendige entree.

Subsidie In de voorbereiding vinden ook gesprekken plaats met het Monu­mentenfonds, dat ongeveer 40% van de kosten gaat subsidiëren. Voor het restaureren van een woning wordt een percentage van de zogenaamde subsidiabele kosten vergoed, dat wil zeggen de kosten die gemaakt moeten worden om het monument weer in oorspronkelijke staat te herstellen. In de praktijk betekent dit dat er geen kosten worden vergoed die gemaakt worden om het pand te moderniseren. Kurt wilde bijvoorbeeld heel graag een grote, vrijhangende luifel boven het buitendeck. Dit is geen onderdeel van het monument, en daarvoor geeft men dan ook geen subsidie. Voor het gehele project, in totaal Naf. 460.000,- is een aanvullende lening afgesloten bij het Monumentenfonds voor 9%. Na aftrek van zijn eigen inleg en twee ton subsidie ging dit om een bedrag van ongeveer Naf. 150.000,-.

Harmonieuze afwisseling Aquablauw was de favoriete kleur van Kurt voor het hele complex, maar met behulp van een bevriend architect is een aantal kleuren toegevoegd aan het palet waardoor eigentijds en historisch hand in hand gaan, ook in het straatbeeld. Voor het interieur heeft Kurt geen budget samengesteld, wel een duidelijke visie: harmonieuze afwisseling van materialen en kleuren in een strakke vormgeving.

Community based tourism Nu Kurt zelf in Otrobanda woont, wil hij dat delen met mensen die het eiland bezoeken. Dit idee heeft zijn wortels

De keuken heeft een eenvoudige symmetrische vormgeving. De inspiratie komt uit Japan. Desondanks voelt het als een huis op Curaçao.

mei | juni 2011

in zijn werk voor Otrobanda: de mooie plekken en de authentieke, mooie mensen die Otrobanda rijk is moeten onderdeel gaan worden van ons toeristisch product. Dit biedt de mensen in deze wijk ook een kans om economisch sterker te worden. Wereldwijd is de toerist op zoek naar plekken waar hij authentieke cultuur kan beleven, en volgens Kurt kan dat op Curaçao onder meer in Otrobanda. Het is uiteindelijk de bedoeling dat mensen hun huizen gaan openstellen voor een maaltijd of een overnachting, het zogeheten ‘community based tourism’. Kurt en zijn partner Erick willen daarin een voorbeeld stellen door het voorste gedeelte van hun huis, een woonruimte met slaapplek en badkamer, aan te bieden aan toeristen voor maximaal 1 á 2 weken. Eind april ontvingen ze hun eerste gasten! Auteur Marjory van Twist is stedenbouwkundige en woont al ruim 15 jaar op Curaçao. Nadat ze 10 jaar voor de overheid werkte als ontwerper en coördinator van de binnenstad, startte ze adviesbureau Archimedium. Ze heeft een groot zwak voor de oude stad en haar bewoners en praat met passie over het stadsherstel en de renovatie van historische panden. Voor Resida bekijkt ze ieder nummer een van deze historische panden.

Kurt Schoop bij de ingang van de keuken. Een origineel detail is de ronde bovenkant van deze deur.

19


Shopping

Leuke, nuttige, grappige…

Grote kleine banken

Schone lucht bij Swiss Sense

De Mini Moli is een comfortabel zitmeubel voor kids. Het heeft een stevige zit en is verkrijgbaar als fauteuil, bank of een hocker. De Mini Moli is ontstaan uit het model Moli, een volwassen fauteuil uit de collectie van het merk Coming Lifestyle. De Mini Moli is daarom goed te combineren met de andere meubels in huis. Deze grote kleine bankjes zijn in tal van dessins verkrijgbaar. Van speelse vrolijke kleuren tot prints of wat serieuzere en rustigere uitvoeringen. Zowel in katoen als in een leatherlook kwaliteit. Dit laatste is erg makkelijk in het onderhoud, wat altijd fijn is met kinderen.

Dit is de ‘Swiss Sense Life’, een compact apparaat dat de lucht in je slaapkamer zuivert. ‘Radiant Catalytic Ionization’ (RCI) zorgt er voor dat je slaapkamer effectief wordt ontdaan van stof, bacteriën, schimmels, huisstofmijt en andere zwevende deeltjes. Vooral fijn voor wie ’s nachts slaapt met airco aan en ramen dicht.

De verkoopprijzen liggen tussen de 225 en 650 gulden. Levertijd van deze kids zitmeubelen is tussen de vier-acht weken. Loop eens binnen met uw kids bij Mom en Co en probeer ze uit! Mom & Co, Promenade Shopping Center, tel: 736-0755 » www.momandco.com

De unit zit tegenwoordig standaard ingebouwd in de Royal Class en Preventum boxsprings. Bij de andere modellen van Swiss Sense is het zuiveringstoestel als optie leverbaar. De winkelprijs is dan 2.100 gulden. Wie al een Swiss Sense bed heeft, kan het apparaat daar alsnog laten inbouwen. Het is niet beschikbaar voor bedden van andere merken. De Swiss Sense Life is een serieus toestel op wetenschappelijke grondslag. Luchtzuivering door middel van RCI is uitgevonden door NASA voor gebruik het ruimteschepen. Deze unit is getest (en goed bevonden) door onder meer TNO en de universiteiten van Cincinnati, Missouri en Kansas. Swiss Sense, Seru Loraweg bij Scherpenheuvel, tel: 767-0017 » www.swisssense.nl

Geef je huis de personal touch Woonaccessoires brengen sfeer in huis en zorgen voor warmte en gezelligheid. En – het belangrijkste - ze geven je interieur een personal touch. Mundo Mio heeft daarvoor een indrukwekkende collectie woonaccessoires. Je kunt in deze mooie winkel je hart ophalen met het uitzoeken en combineren van accessoires die passen bij jou en jouw persoonlijke stijl. Van klassiek tot modern. Van kandelaar tot fotolijst en van dienblad tot koektrommel. Ook een goed adres voor wie een origineel cadeau zoekt! Mundo Mio, Dr. Hugenholzweg 25 (Hugo’s Mall), tel: 461- 4534 » www.mundo-mio.com.

Te land, ter zee en te zwembad Ze zijn ontworpen voor het water, maar deze drijfstoelen doen het ook goed op porch, tuin of strand. We hebben het over de Amphibious Lounger van het trendy merk Slack Lifestyle. Gevuld met EPS korrels en daardoor stabiel en lekvrij. Ze zijn lichtgewicht en dankzij handgrepen eenvoudig te verplaatsen. Je kunt ze makkelijk meenemen naar het strand of op een boot. Er zijn meer nuttige features. Bijvoorbeeld het waterproof zijvak om spullen droog op de bergen. En het speciale etui-met-koord van doorzichtig plastic om al drijvend je mobiel te gebruiken. De drijfloungers hebben verder een koord en lusjes waarmee je ze aan elkaar kunt koppelen of kunt vastmaken aan wal, steiger of boot. Een leuke accessoire is het ‘drinkstation’. Dit drijvende en tegelijk isolerende gatenkussen biedt plaats aan zes glazen of blikjes en een fles en kan met het koordje aan de lounger worden vastgemaakt. Slack is exclusief verkrijgbaar bij De Arend op Saliña. De lounger is er in rood, zwart, taupe en wit. Met of zonder het prominente Slack-logo en op bestelling zelfs met uw eigen logo, initialen of bedrijfsnaam er op. De Arend Home & Horeca, Lindberghweg 1, tel: 465-8640 » www.de-arend-curacao.com / www.de-arend.com

20

Resida woonmagazine


Shopping

en inspirerende producten uit winkels op Curaçao

Zitten op geschiedenis Interieurwinkel De Inrichterij op Saliña heeft diverse meubels bekleed met oude canvas postzakken van de Posterij der Nederlandse Antillen. Of, zoals het op de zakken zelf staat: Postes Antilles Neerlandaises. De Inrichterij gebruikt de stof ondermeer op eetkamerstoelen (een- en tweezits), een hocker en een voetenbank. De stof is zwaar, kan tegen een stootje en heeft een ietwat ongepolijste look & feel. De Inrichterij levert ook maatwerk met deze stof. Kussens, zitzakken of uw eigen meubels: er is iets unieks van te maken met een sterke lokale tint. Helemaal bijzonder nu de Antilles Neerlandaises niet meer bestaan. De Inrichterij, Fokkerweg 28, tel: 525-4238 » www.deinrichterijcuracao.com

Herinneringen in een lijstje Wilt u uw dierbaarste herinneringen niet ‘wegstoppen’ in computer of fotoalbum maar er elk moment van de dag van genieten? Dan is de ‘life moments’ lijst echt iets voor u. Deze unieke vorm van ‘home decoration’ is bedacht door Scrapbook Heaven, de grote Crafts & Hobby Store op Zeelandia. Laat u inspireren en ga aan de slag. Maak kostbare herinneringen tastbaar met dit persoonlijke ‘scrapboard’. Zoals op bijgaande foto is te zien kan er naast het opplakken van foto’s gevarieerd worden met allerlei materialen. Van uzelf of uit het uitgebreide assortiment van Scrapbook Heaven. De lijsten zijn er in zwart of in wit en in verschillende afmetingen.

Het deskundige personeel van Scrapbook Heaven op Zeelandia weet alles op gebied van ‘scrapbooking’ en in de winkel vindt u een zeer breed assortiment knutselartikelen. Ze denken er graag met u mee.

Led’s keep it simple Het lijkt een gewone gloeilamp, maar dit peertje is in werkelijkheid een LED-lamp. Het stroomverbruik is maar 2,8 watt terwijl de lichtopbrengst vergelijkbaar is met een 45 watt gloeilamp of een 9 watt spaarlamp. Minstens zo opvallend is de lange levensduur. Dit LED-peertje geeft 40.000 uur licht tegen 8.000 voor een spaarlamp en 1.000 voor een traditionele gloeilamp. Over de totale levensduur gerekend is een lamp als deze 200 tot 300 gulden goedkoper dan een spaarlamp. LED-specialist Green Light heeft deze LED-peertjes in de aanbieding voor 30 gulden per stuk. Ze zijn er in 127 en 220 volt en altijd met één jaar garantie. Green Light heeft nog veel meer LED-lampen. Functioneel en/of mooi, met of zonder armatuur, voor binnen of voor buiten en voor droge of voor natte plekken. Ze leveren zelfs maatwerk. Green Light, Sta. Rosaweg 52, tel: 736-6088 » www.greenlightcuracao.com

Tijdloze klokken Woonwinkel Mundo Mio in Hugo’s Mall heeft een grote collectie mooie en stijlvolle klokken met een klassiek en tijdloos design. Ze zijn er in verschillende maten en uitvoeringen en er komen regelmatig nieuwe modellen binnen. Ze hebben er overigens ook klokken voor om je pols, want Mundio Mio is tevens het officiële adres voor horloges van het merk Oozoo.

Scrapbook Heaven, Kaya Jacob Posner 26, tel: 461-2811 » www.scrapbookcuracao.com

Mundo Mio, Dr. Hugenholzweg 25 (Hugo’s Mall), tel: 461-4534 » www.mundo-mio.com.

Eerlijke schalen uit Bali Plantation op Zeelandia heeft sfeervolle schalen binnengekregen van aardewerk dat is ingelegd met gekleurd glas. Mooi om te zien, goed gemaakt en gegarandeerd vrij van kinderarbeid en uitbuiting. De schalen en borden worden namelijk gemaakt in de werkplaats van het Fairtrade project ‘Usaha Kriya’ op Bali. Stukjes gekleurd glas worden daar handmatig ingelegd waardoor mooie en unieke patronen ontstaan. Soms geheel in één kleur, soms bont of afgewisseld met stukjes spiegelglas. Ieder schaal is uniek. Plantation heeft ze in vele maten en kleuren. Plantation Furniture, Zeelandia (t/o Kooyman), tel: 461-0501 » www.plantationcuracao.com

mei | juni 2011

21


Fabulous Furniture

LOT1038

SALINA ROTONDE CARACASBAAIWEG 2C T4612634

The Ritz Gallery is gespecialiseerd in grote beelden in Terrazzo en Lavasteen uit Indonesië. Heerlijke toegankelijke beelden, die prachtig staan in uw tuin, de hal of bij het zwembad. Afmetingen beginnen bij 100 cm tot 150 cm en op sokkel 140 cm en 190 cm. En voor de prijs hoeft u het niet te laten. Vanaf Nafl 1500,- is er vast ook een beeld voor u bij. Kom eens vrijblijvend kijken in onze gallery op Scharloo. Open op zaterdag van 09.00 – 16.00 uur en op afspraak The Ritz Gallery | Scharlooweg 25 & 27 Tel: 564 5444 | info@ritzofficepark.com www.ritzofficepark.com

Een deel van de omzet gaat naar het Princes Wilhelmina Fonds

WWW.LOT1038.COM


Shopping Maak het mooi met lijsten Geef uw huis een exclusieve touch met de sierlijsten van de Belgische fabriek NMC. Space Design op Zeelandia (naast Boolchands) is de vertegenwoordiger op Curaçao en heeft een showroom waar veel lijsten te zien zijn. NMC maakt moderne strakke lijsten maar ook klassieke met uitbundige krullen en versieringen. Er zijn kleine subtiele lijstjes, maar ook dikke en prominente lijsten waarin u zelfs verlichting kunt wegwerken. Er zijn kleine ornamenten voor fijne details, maar ook grotere platen met een steenmotief. De toepassingen zijn even veelzijdig als verrassend. Er zijn lijsten voor binnen en voor buiten. Er zijn ronde strips om siervormen te maken op gevels en flexibele lijsten voor zuilen en kolommen. Buiten worden ze vaak gebruikt om ramen en deuren te omlijsten, binnen zien we ze vaak op de overgang tussen muur en plafond of als lambrisering. Wat kan er in uw huis allemaal met deze lijsten? Space Design, Kaya Jacob Posner 11, tel: 461-1603 » www.nmc.be

Nooit meer black-outs De elektriciteitsproductie op Curaçao is kwetsbaar. Er is weinig reservecapaciteit en bij een storing of een verbruikspiek ontstaat er al snel een stroomtekort. Hele wijken worden soms uren achtereen afgeschakeld.

Eindelijk stofvrij boren Gaten zijn snel geboord. Maar tijdens de werkzaamheden valt er veel fijn stof dat na het boren nog verwijderd moet worden. De Karcher boorstofopvanger DDC 50 helpt u dit probleem op te lossen. Het apparaat zuigt zichzelf vast op alle gangbare oppervlakken binnen en vangt het boorstof al tijdens het boren efficiënt en betrouwbaar op. Op deze manier heeft u de handen vrij tijdens het boren. De DDC 50 kan gebruikt worden voor het boren van gaten tot maximaal 10 mm. Particulieren kunnen zo makkelijk en snel iets ophangen zonder dat vloeren en meubels onder de boorstof komen. En installatiebedrijven en onderhoudsdiensten kunnen er snel keurig werk mee afleveren. Caribbean Fasteners, Schouwburgweg Groot Davelaar en Caracasbaaiweg nabij Gasora, tel: 737-6288 » www.cfh-group.com

mei | juni 2011

Wie niet getroffen wil worden door zulke black-outs kan het beste investeren in z’n eigen reservecapaciteit. Bijvoorbeeld met een professionele dieselgenerator van Denyo. Deze grote apparaten leveren genoeg elektriciteit om een doorsnee huishouden minimaal 15 uur van stroom te voorzien. Bij een black-out starten ze vanzelf op en binnen de minuut heeft u weer stroom. Het Japanse Denyo is een van ’s werelds grootste producenten van generatoren. Op Curaçao worden ze geïmporteerd door Schnog op Zeelandia. De generatoren zijn ‘all weather proof’, maar geadviseerd wordt om ze onder een dakje te plaatsen. Schnog levert ze volledig werkend op en verzorgt ook al het bijkomende werk zoals meten, plaatsen, installeren, aansluiten en onderhouden. Er is zelfs een 24-uurs service voor storingen. Voor een gemiddeld huis praten we over een investering vanaf 20.000 gulden voor een volledig automatisch systeem, inclusief transport en installatie. Daarvoor krijgt u dan een professionele noodstroomvoorziening waar u geen omkijken naar hebt. Terwijl uw buren straks zwetend in het donker naar kaarsjes zoeken, zit u binnenshuis fijn TV te kijken in de airco. Schnog Imports, , Kaya W.F.G. Mensing 43, tel: 465-0480 » www.schnogimports.com

Windchimes en andere sfeermakers Deze windchime van bamboe en kokos is een van de vele tropische verrassingen uit de exotische winkel van Plantation Furniture op Zeelandia. Naast windchimes in vele soorten en maten vind je bij deze interieurwinkel ook veel andere accessoires sfeermakers en andere leuke wooncadeaus. Plantation Furniture, Zeelandia (t/o Kooyman), tel: 461-0501 » www.plantationcuracao.com

23


Advertorial

Welkom bij Techniek & Design In the spotlight

Meer dan 750 lampen Een van de paradepaardjes van Techniek & Design in Groot Davelaar is de grote nieuwe lampenafdeling. Meer dan 750 verschillende lichtarmaturen zijn hier op een rustige en overzichtelijke wijze samengebracht. Daarmee is het de grootste lampenwinkel van het eiland. De afdeling is ruim opgezet zodat je de lampen ook van een afstand kunt bekijken. En wat het mooiste is: ze kunnen bijna allemaal aan. En meestal direct uit voorraad leverbaar. Op de technische afdeling even verderop vind je alles dat nodig is om de lampen aan te sluiten.

MEUBELBOULEVARD

Banki di nos isla Deze banken van het merk Islasazul zijn een eigen – dus Curaçaos – ontwerp van Techniek & Design. Het zijn zogeheten hoezenbanken. De bekleding is namelijk een losse hoes die er makkelijk en snel vanaf kan. In de wasmachine ermee en daarna schoon weer terug. Je kunt ook hoezen in meerdere kleuren kopen en die regelmatig wisselen. Op die manier heb je heel voordelig en zonder gesjouw een nieuwe bank in huis. Er zijn twee varianten: een klassiek model met ronde armsteunen en een strak model met rechte. Beide zijn leverbaar als een-, twee- en driezits versie en als hocker. De hoezen voor deze ‘banki di Kòrsou’ zijn leverbaar in de kleuren Jeremi beige, Lamunchi, Magdalena ros, Boca Tabla gris, Blanku blanku en uiteraard Blou di Shelu. Het zijn makkelijke, comfortabele en economische banken die zich snel thuis voelen in informele interieurs. Met een vrolijke uitstraling en bestand tegen een stootje.

Techniek & Design | Schouwburgweg z/n | Groot Davelaar | Telefoon: 737 8181 | www.techniekdesign.com 24

Resida woonmagazine


Advertorial

Van die dingen…

Fans van KDK De Japanse fabrikant KDK maakt al ruim een eeuw niets anders dan ventilators. In alle denkbare verschijningsvormen. Techniek & Design heeft er veel van. Staande, zoals op de foto, maar ook wand- en plafondfans. Groot en klein, al dan niet met afstandsbediening. Met bladen van metaal of van kunststof. Er zijn zelfs KDK inbouwventilatoren voor badkamer en toilet. En dat alles op 110 of 220 volt (50 hz) en allemaal op voorraad uiteraard. KDK fans draaien op lagers. Daardoor zijn ze stiller en gebruiken ze minder energie. Met goed onderhoud gaan ze zeker tien jaar mee. De bladen, vaak het gevoeligste onderdeel, zijn los na te bestellen. De meeste modellen kun je zo meenemen en inpluggen, anderen vragen wat meer installatiewerk. Het Service Team van Techniek & Design helpt desgewenst met ophangen of inbouwen.

Tech-know-how

De doorstroomboiler

ons team

Altijd langs de kaarsenkamer Op de interieurafdeling van Techniek & Design ontmoeten we Stephanie. Zij is winkelmedewerker op deze afdeling en een van de mensen die zorgt dat alles er mooi en netjes bij staat. En ze is er uiteraard altijd voor de klanten.

Op de technische afdeling van Techniek & Design staat een pallet met doorstroomboilers voor de douche. Voor 179 gulden heb je een compact maar effectief toestel dat het douchewater opwarmt in drie standen. Zijn ze makkelijk aan te sluiten? Michel van het Service Team weet er alles van. Hij haalt er één uit de doos en laat zien hoe eenvoudig het is. Twee slangen en stroom aansluiten, dat is alles. De boiler gaat pas aan als het water loopt. Het wordt dus ‘real time’ opgewarmd. “Daardoor gebruiken ze wel wat stroom”, zegt Michel. “Je moet dus altijd even goed kijken waar je die vandaan haalt. Meestal kun je ze aansluiten op dezelfde groep als een airco, maar dat is overal weer anders. Als je wilt, helpen we je met het uitzoeken en installeren.” In de doos zit verder een set slangen en zelfs een douchekop. Maar de boiler is uiteraard geschikt voor alle douchekoppen.

Stephanie studeerde bouwkunde en werkte een tijd als landmeter. Nu dus Techniek & Design. Haar persoonlijke favoriet is de kaarsenkamer. Ze komt nooit in de winkel zonder er even langs te gaan. “Het ruikt er altijd lekker en er is veel kleur. Hier zeggen ze: dit is een echte vrouwenkamer.” Stephanie heeft een kindje van 1 jaar oud. De baby- en kindermeubels van Techniek & Design vindt ze ook erg interessant. “Vooral die kindermeubels van Woood vind ik mooi. Ze komen als een bouwpakketje dat je thuis in elkaar kunt zetten. Heel handig.”

Openingstijden: ma - za 8.00 - 18.00 uur; zo 9.00 - 13.00 uur mei | juni 2011

25


Wilt u meer weten‌?

Bijvoorbeeld of uw inboedel wel (goed) verzekerd is? Kijk op www.fatum.com onder waardemeters, kies voor de optie inboedelwaardemeter en bereken hier de waarde van uw inboedel. Of wat ook kan is dat we het er even over hebben. Want bij het afsluiten van een woonhuisverzekering is uw inboedel niet automatisch meeverzekerd. Vandaar even speciale aandacht hiervoor zodat u zeker weet dat uw inboedel wel (goed) verzekerd is. Kijkt u maar even en neem gerust contact op. Dat kan met uw broker of met Fatum (telefoon 777-7138 of emailen naar info@fatum.com).

www.fatum.com


Vloer di Kòrsou

Curaçaose vloeren in beeld Het Huis

De Vloer

Dit is een prachtig jaren 30 tropenhuis in Emma­ stad. Het is een zogeheten Shell woning waarin veel originele elementen bewaard zijn gebleven. Een van de eyecatchers is de oorspronkelijke art deco tegelvloer in de woonkamer (achtergrond). Aan de woonkamer grenst een kleine porch, die in de jaren 70 ooit van saaie, goedkope tegels was voorzien. Vorig jaar kreeg het huis nieuwe eigenaren, die voortvarend met een grote verbouwing begonnen. Aanvankelijk was het plan om woonkamer en porch helemaal opnieuw te betegelen, maar uiteindelijk besloten ze om de originele vloer te behouden. Er moest wel een passende oplossing worden gevonden voor de vloer op de porch.

De rechte lijnen en de ingetogen patronen zorgen voor een uitstraling die past bij de rest van het huis. Het aantal motieftegels is bewust beperkt gehouden. De tegels met streepjes zijn ook gebruikt aan de bovenzijde van de balustrade die daardoor een verbinding krijgt met de vloer. De vloer is ontworpen door Ben Kotmans van In & Out Lifestyle en bestaat uit acht verschillende soorten tegels. “We hebben dezelfde kleuren gekozen als uit de binnenvloer. De kaders, strepen en hoeken geven het geheel een art deco karakter. Daardoor smelten oud en nieuw hier zo samen dat je niet eens doorhebt dat er 80 jaar verschil tussen de twee vloeren zit.”

Foto: Carina Piggott / Salt & Vinegar

Tegels: Azule | Ontwerp: Ben Kotmans | Importeur: In & Out Lifestyle, telefoon 540-2504 mei | juni 2011

27


Makelaars te duur? Bij ons betaalt u slechts 2% courtage bij verkoop van uw woning

2

kijk op onze website

economy-realty.com of bel

515 96 45

Economy Realty Curaรงao de betaalbare makelaar!

%

Architectuur | Bouwkundig Advies | Calculatie Constructie | Schilderwerk Dr. Hugenholtzweg #47 (opposite Mio group) Tel.: 465-1551 / 510-7688 mpndesigner@gmail.com


Trots op mi kas nobo Voor onze rubriek Trots op mi kas nobo (‘trots op mijn nieuwe huis’) portretteren fotograaf Ariadne Faries en redacteur Jacomine Lagas mensen die net een nieuw huis hebben gekocht met een hypotheek van de Girobank. Deze keer Locksley Brodie: “Het wordt een echt ‘mannenhuis’!”

Locksley woont nog maar net in zijn nieuwe huis in de rustige wijk Oost-Jongbloed. Het is nog niet helemaal af en hij heeft grootse plannen voor de afronding van zijn kas nobo. Vooral voor de ruime porch, die hij als het belangrijkste onderdeel van zijn woning ziet. “De porch wordt onze leefplek, ons meeting point. Voor mijn kinderen, die om de week bij me wonen, maar ook voor mijn vrienden die regelmatig domino komen spelen of sport kijken. Dit wordt een echt ‘mannenhuis’.” Hij werkt bij Aqualectra en is, net als zijn kinderen, erg sportief. Hij doet aan basketbal en voetbal, net als zoon Keyon van 12. Dochter Siënna van 8 is een echte ‘tomboy’. Ze voetbalt en zit op karate. Als ze uitgesport zijn kunnen ze uitpuffen op de bank met laptop of tv. Locksley heeft met vooruitziende blik extra stopcontacten aan laten brengen op de porch.

Voor zijn vrienden waarmee hij maandelijks zijn favoriete dominospel speelt, staat een mooie dominotafel gepland. Hij is tevreden met zijn nieuwe kindvriendelijke woning die hij samen met een bevriende architect geheel naar zijn wensen heeft laten aanpassen. In de nu nog kale tuin staan dapper twee jonge struikjes: een mango- en een avocadoboompje. Locksley heeft ze alvast geplant in de overtuiging dat een tuin ‘teruggeeft’ als je er goed voor zorgt. Of hij tevreden was met de service van de Girobank waar hij zijn hypotheek heeft afgesloten? “Waarom denk je anders dat ik zoveel mensen naar ze heb doorgestuurd?”

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door Girobank, Scharlooweg 35, telefoon: 433-9130, www.girobank.an

29


PROTEC MECHANICAL CONTRACTORS Dr. Henri Fergusonweg 6, Curaรงao T: +599 9 736 4588 F: +599 9 736 6944 E:info@protec-curacao.com


Huis & Recht Door Mr. Susanne Klarenbeek

Onderhuur, mag dat eigenlijk? Stel, je huurt een mooie en betaalbare woning. Echt een fijne woning, waar je graag nog een paar jaar wilt blijven. Maar het reizen lonkt ook. Je bent van plan om een half jaar door Australië te trekken. Maar wat doe je in de tussentijd met die huurwoning? Leeg laten? Of onderverhuren om de kosten te dekken? Maar mag dat eigenlijk zomaar, een huurwoning tijdelijk aan iemand anders onderverhuren? Volgens de wet is onderverhuur niet toegestaan, tenzij huurder en verhuurder dit (uitdrukkelijk) zijn overeengekomen. Ook het in gebruik geven van de woning, zonder dat de gebruiker huur hoeft te betalen, is – zonder toestemming van de verhuurder – niet toegestaan. De huurder die zijn woning zonder toestemming onderverhuurt, pleegt een wanprestatie ten opzichte van de verhuurder. Deze wanprestatie rechtvaardigt in principe zelfs de ontbinding of de opzegging van de huurovereenkomst. Daarvoor is wel de tussenkomst van de rechter of de Huurcommissie nodig.

Pech voor onderhuurder Wat gebeurt er met de onderhuurder als de huurovereenkomst tussen verhuurder en huurder wordt beëindigd? Treedt hij dan automatisch in de positie van huurder? Helaas voor hem niet. De verhuurder heeft namelijk niets te maken met de huurovereenkomst tussen huurder en de onderhuurder. Op het moment dat de hoofdhuurovereenkomst (dus tussen de verhuurder en de huurder) eindigt, is de verhuurder niet verplicht de onderhuurder als huurder te accepteren. Omdat de onderverhuurder vanaf dat moment zonder recht of titel in het gehuurde zit, kan de hoofdverhuurder verlangen dat de onderhuurder vertrekt. Is de onderhuurder niet bereid vrijwillig te vertrekken, dan zal de verhuurder in rechte de ontruiming van het gehuurde kunnen vorderen.

Schadevergoeding Opvallend genoeg eindigt de onderhuurovereenkomst tussen (hoofd)verhuurder en huurder daardoor niet. In principe blijft de huurder ten opzichte van de onderhuurder namelijk gehouden om zijn verplichtingen op grond van de onderhuurovereenkomst na te komen. In dit geval dus het ter beschikking stellen van de gehuurde woning. Praktisch gezien is

dat natuurlijk niet meer mogelijk. Het heeft voor de onderhuurder dan ook weinig zin om nakoming van de onderhuurovereenkomst te vorderen. Wel zou de onderhuurder schadevergoeding kunnen vorderen van de huurder.

Afspreken en checken Bij het aangaan van een huurovereenkomst is het daarom verstandig om in het huurcontract duidelijke afspraken te maken over het al dan niet toestaan van onderhuur. De verhuurder doet er goed aan enig zicht te houden op de gehuurde woning. Zodra illegale onderhuur wordt vastgesteld, is het raadzaam hiertegen meteen op te treden. De huurder moet zich realiseren dat onderverhuur alleen is toegestaan met toestemming van de verhuurder. Besluit de huurder om zonder deze toestemming de woning toch onder te verhuren, dan loopt hij niet alleen het risico dat de verhuurder de huurovereenkomst zal ontbinden, maar ook dat de onderhuurder schadevergoeding zal vorderen. Voor de onderhuurder geldt dat deze weinig bescherming geniet. De onderhuurder moet bij aanvang van de onderhuurovereenkomst daarom nagaan of de huurder bevoegd is om de woning onder te verhuren.

Susanne Klarenbeek is advocaat en specialist huurrecht bij SMS Attorneys at Law. www.sms-advocaten.com

mei | juni 2011

31


VastgoedMarkt

“Hoe hoog stond het water hier?”

De effecten van Tomas op de huizenmarkt Niemand op Curaçao had het ooit eerder meegemaakt: zoveel water in één nacht. Orkaan Tomas kwam voorbij. The Day After stonden hele straten en wijken onder water. In sommige huizen zelfs meer dan een meter. Maanden later zijn de effecten nog steeds merkbaar. Vooral in de huizenmarkt. We spraken met twee CVV makelaars over de gevolgen van Tomas.

plaatsen werd in zes uur tijd ruim 260 mm gemeten. Vaak ging dat goed, maar er waren ook wijken waar bijna alle huizen nat stonden. Veel schade was er met name in Van Engelen, Mahaai, Jongbloed, Saliña, Zeelandia, Zuikertuintje en Groot Davelaar. “Populaire wijken met grotere huizen waar altijd veel vraag naar is.” Maar ook in wijken zoals Beurs, Oudewater, Kwartje en uiteraard Koraal Specht stonden huizen onder water.

Tekst Hugo de Klerk Charlie Henriquez van Caresto Real Estate en Stef Nas van Century 21 vertellen er nu rustig over. Maar na de bewuste nacht brak er voor hen een hectische periode aan. Henriquez: “Het begon er mee dat veel mensen niet meer in hun eigen huis konden en per direct een huurhuis nodig hadden. Dat was dus alle hands on deck om iedereen snel te helpen. Eerlijk gezegd was dat goed voor de huursector en dus ook goed voor ons.” Daarna kwamen er andere effecten. Stef Nas vertelt dat mensen die net een koopcontract hadden getekend voor een huis dat was ondergelopen, besloten om de koop ongedaan te maken. “Daar werd nooit moeilijk over gedaan. Iedereen begreep dat wel.”

Getroffen wijken Wie op 1 november niet hier was, denkt bij ‘de orkaan Tomas’ misschien aan een storm met zware windstoten. Maar die nacht was er nauwelijks wind. Alleen maar regen en onweer. Heel veel regen vooral, zes tot acht uur non-stop. Op sommige

32

“Vroeger ging het om wind, zon en uitzicht. Nu vraagt men vooral naar de wateroverlast." Schade De schade bestond vooral uit vernielde of weggespoelde interieurs, volgelopen elektrische installaties en apparatuur, kromgetrokken deuren en kozijnen en bovenal veel verloren keukens. Daarnaast zijn daken geheel of gedeeltelijk bezweken, zijn er muren omgeklapt, beerputten overgelopen en zwembaden volgestroomd. Er was zelfs schade in de hooggelegen wijken. Stef Nas daarover: “Bottelier bijvoorbeeld. Dat ligt op een berg. Hier kregen sommige huizen de halve tuin van de achter-bovenburen binnen. Er zijn muren ingestort en zwembaden volgestroomd met de inhoud van hoger gelegen beerputten.”

Prijseffect Hoe groot is het effect van deze overstromingen op de verkoopprijs van huizen? Als we de listings van Caresto en Century 21 bekijken, dan krijgen we niet het idee dat de huizenprijzen in de waterwijken erg zijn gedaald. Maar schijn bedriegt. “De vraagprijs en de taxatiewaarde zijn onveranderd. Maar de verkoopprijs is wel gedaald. Een huis met een vraagprijs van acht ton, ging eerst misschien voor 750 weg. Nu gaat datzelfde huis voor zeven ton.” Hier en daar gingen huizen met veel schade voor een prikkie weg. “Er zijn mensen die toen voor een hele goede prijs een groot huis hebben gekocht.” Maar de grootste verandering sinds Tomas is dat alle kopers sindsdien eerst informeren naar de stand van het water op 2 november. Charlie Henriquez daarover: “Tot Tomas vroeg daar nooit iemand naar. Nu vraagt iedereen: hoe hoog stond het water hier? “

Verborgen gebrek Maar hoe weet je of je een eerlijk antwoord krijgt? “De verkoper is verplicht om het eerlijk te vertellen”, zegt Stef Nas. “Anders is het een verborgen gebrek waarmee je de koop ongedaan kunt maken.” Henriquez vult aan: “Als je met een goede makelaar samenwerkt, dan vertelt hij dat zelf al. Ik denk dat al onze CVV collega’s hier allemaal eerlijk over zijn. We willen geen transacties waar later toestanden over ontstaan.” En wat als een huis via andere kanalen wordt verkocht? Hoe kom je er dan achter? “Ook gewoon vragen”, zeggen de heren

Resida woonmagazine


VastgoedMarkt

Wat is de CVV? De twee makelaars uit dit artikel Caresto Real Estate en Century 21 – zijn aangesloten bij de Curaçaose Vastgoed Vereniging, de CVV. Deze branche­ organisatie bestaat sinds 2004. Het lidmaatschap is een soort keurmerk: van een CVV makelaar mag je bepaalde standaards verwachten op het gebied van professionaliteit, dienstverlening en transparantie. Die duidelijkheid is hard nodig. Op Cura­ çao is er een gevarieerd aanbod aan makelaars, huizenverkopers, bemiddelaars, adviseurs en kleine vastgoed-zelfstandigen. De verschillen op het gebied van kwaliteit, voorwaarden en zakelijke ethiek zijn zeer groot. Het lidmaatschap van de CVV geeft klanten enige zekerheid over de professionaliteit, voorlichting en vakkennis van een makelaar. Daarnaast werkt de CVV aan het creëren van uniforme tariefstructuren en procedures bij de aangesloten leden. Veel gerenommeerde makelaars zijn inmiddels bij de CVV aangesloten, en dat aantal groeit nog steeds. Stef Nas van Century 21 (l) en Charlie Henriquez van Caresto: "Natte huizen worden voor lagere prijzen verkocht."

tegelijk. Het liefst schriftelijk of per e-mail zodat je het antwoord zwart op wit hebt. “Als koper heb je trouwens ook een wettelijke onderzoeksplicht.” zegt Stef Nas. “Ga zelf op onderzoek uit, praat met de buren en kijk of je sporen ziet.” Henriquez vindt dat kopers sowieso veel meer moeten onderzoeken. “Ik zeg vaak: ga ook eens s’ avonds kijken bij dat huis dat je wilt kopen. Die snek even verderop is ’s avonds misschien wel het drukste tentje in de buurt. Het kan vervelend zijn als je daar pas achterkomt nadat je er eenmaal woont.”

Kavels Heeft Tomas ook effect op de vraag en aanbod van onbebouwde kavels? “Ja”, zegt

mei | juni 2011

Stef Nas die via Century 21 veel bouwgrond te koop heeft. “Vroeger keken kopers bij een kavel naar zaken als de wind, zon, buren en uitzicht. Maar sinds een halfjaar is water de belangrijkste kwestie.” Charlie Henriquez: “Je ziet ook dat mensen anders zijn gaan bouwen. Ze nemen maatregelen om wateroverlast te voorkomen. Ze zetten het huis hoger of ze bouwen muren en rooien om het water af te voeren. De kostprijs van een nieuwbouwhuis gaat daardoor wel omhoog.” Kavels die bewezen droog zijn gebleven zijn meer waard geworden. Stef noemt villapark Girouette als voorbeeld. Daar heeft de ontwikkelaar al vanaf het begin veel aandacht besteed aan de afwatering.

Tijdens Tomas bleek dat goed te werken. “Dan zie je meteen een waardestijging van de kavels.”

Opknappen of zo laten? Stel dat je een huis in de verkoop hebt dat was getroffen door wateroverlast. Wat is dan het beste? Alle schade herstellen of het verkopen met schade en al? “Dat ligt er aan hoe gewild je huis is. Een mooi huis in een populaire buurt zal toch wel worden verkocht, ondanks schade. En andersom. “Maar of je de schade nu laat zitten of dat je het repareert: het kost hoe dan ook altijd of tijd of geld.“

33


WoonVisie

Tekst Hugo de Klerk

Klimaatgericht bouwen volgens Dennis Klaus

Het draait allemaal om de wind Klimaatgericht bouwen is een stokpaardje van verschillende lokale architecten. Maar wat betekent die term eigenlijk? En doen we dat hier niet al eeuwen? Waarom is het nu ineens weer actueel? Een gesprek met architect Dennis Klaus. ‘De lessen uit het verleden worden vaak vergeten.’

zijn intrede, vliegverbindingen werden sneller en goedkoper en de invloed vanuit het buitenland nam toe. Klaus: “In magazines en op TV zagen mensen mooie huizen uit Europa en Amerika die ze hier lieten nabouwen. Soms zelfs op basis van de originele bouwtekeningen. En dan kun je er op wachten dat er problemen ontstaan.”

We zijn in het kantoor van architect Dennis Klaus achter de ‘Fun In The Sun’ appartementen aan de Caracasbaaiweg. Klimaatgericht bouwen is een van zijn specialiteiten. Hij vertelt gedreven hoe er hier vroeger al klimaatgericht werd gebouwd en wat voor slimme oplossingen er allemaal werden bedacht. “Dus het is eigenlijk een beetje oude wijn in nieuwe zakken?”, vragen we uitdagend. “Het is niks nieuws nee, dat klopt. Toch worden er hier nog steeds huizen gebouwd die heel slecht bij ons klimaat passen. Warme huizen waarin je niet zonder airco kunt.”

Omgekeerde wereld In koele landen en streken ga je het liefst in de zon zitten. In je tuin kies je er een plekje uit de wind. Je bouwt een huis met grote ramen om veel licht en zon binnen te halen. Je laat de zon op je muren schijnen zodat ze tijdens de frisse avonden hun warmte weer afgeven. En je maakt je huis winddicht om tocht tegen te gaan. Hier is dat omgekeerd. We hebben juist graag tocht in huis. En de zon juist liever niet. Hier laat je het dak ver oversteken zodat je muren schaduw krijgen. De hele mentaliteit rond het klimaat is anders. “Een Curaçaoënaar zet zijn auto onder een boom en gaat zelf in de schaduw zitten”, zegt Dennis Klaus. “Mensen uit noordelijker streken gaan juist in de zon zitten, kijk maar naar de toeristen. Wij weten dat je de zon uit je huis moet weghouden, zij hebben de zon juist graag binnen. Maar als je dat hier laat gebeuren krijg je een snikheet huis. En het kan toch niet zo zijn dat je als je thuiskomt eerst een uur de airco moet aanzetten.”

34

Dit woonhuis heeft een kopgevel die vrijwel geheel uit glas bestaat. Het grote overstekende dak voorkomt hier dat het binnen te sterk opwarmt.

Wind, wind, wind Maar wat is nu eigenlijk klimaatgericht bouwen op z’n Curaçaos? En welke lessen zijn we vergeten? Klaus is er kort en duidelijk over: het werken met de wind. Of, zoals dat in zijn vak heet: ‘zorgen voor voldoende dwarsventilatie’. De warmte moet uit je huis kunnen waaien, letterlijk. Dat is het allerbelangrijkste. “De wind komt hier voornamelijk uit het Oosten”, verduidelijkt hij, “dus om te beginnen moet je zorgen dat de oostenwind goed bij je gevel kan. De gevels aan de oost- en westzijde moeten daarnaast open zijn zodat het binnen goed kan doorwaaien.“

Buitenlandse invloed

Shutters

Heel lang ging het goed met het klimaatgericht bouwen op Curaçao. Er werd geleerd van fouten uit het verleden en in de eerste helft van de vorige eeuw werden er moderne huizen ontworpen die helemaal pasten bij het lokale klimaat. Klaus: “De Shell woningen in Julianadorp en Emmastad zijn voorbeelden van perfect gebouwde tropenwoningen. Maar sinds de jaren zestig zijn we veel lessen uit het verleden vergeten.” Curaçao werd in die tijd snel internationaler. De TV deed

De mooiste uitvinding voor tropenhuizen zijn shutterramen. In het perfecte Curaçaose huis zitten ze vooral in de oost- en westgevels. Je hebt shutters van aluminium, van glas en van hout. “Een geweldige uitvinding”, zegt Dennis lyrisch. “Ze zijn open en dicht tegelijk. Als je veel wind in huis hebt, kun je die met de shutters heel nauwkeurig regelen.” Hij pakt een oud houten shutterraam uit een hoek van zijn kantoor. “En ze bieden veel privacy, kijk maar. Dit is de binnenkant. Het licht komt van boven naar binnen.“

Resida woonmagazine


WoonVisie

Ir. Dennis Klaus werd geboren in Surabaya en verhuisde op zijn derde naar Nederland. Vier jaar later verhuisde het gezin Klaus naar Curaçao. Hier groeide hij op, zat op het PSC en ging daarna naar Nederland om daar lucht- en ruimtevaarttechniek te studeren. Maar dat was niet helemaal wat hij voor ogen had, en aldus verruilde hij deze studie voor de HTS bouwkunde in Amsterdam. Dat beviel beter, en aansluitend studeerde hij bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. In 1986 verhuisde de ingenieur terug naar Curaçao waar hij ging werken voor het bureau van Tom Janga. In 1990 begon hij voor zichzelf met Dennis Klaus Architects. Hij ontwierp onder meer diverse defensiewoningen in Julianadorp en het nieuwe pand van El Tributo aan de Pater Euwensweg. Ook was hij nauw betrokken bij de restauratie van de oude bibliotheek in Pietermaai.

Isolatie Dan draait hij het om. “Maar vanaf buiten kun je niet naar binnen kijken, zie je? Dit hebben we hier al eeuwen. Prachtig toch?”

Het dak Maar belangrijker nog dan de shutters is het dak. Dat moet altijd een flink stuk over de buitenmuur heen steken (de zogeheten overstek) om daar schaduw te maken. Essentieel is verder dat de warmte die onder het dak ontstaat daar makkelijk weg kan. In de volle zon kan het onder je dak erg heet worden. “De hitte die daar ontstaat wordt afgegeven aan de ruimte daaronder. Dat moet je daar dus weg ventileren. Vooral als je ook een verlaagd plafond hebt.” De kleur van de dakbedekking speelt ook een belangrijke rol bij het koel houden van de woning. Als de dakafwerking een lichte kleur heeft, wit voorop, dan zal deze veel warmte reflecteren. Je dak wit, zilver of lichtgrijs schilderen is dus ook een goede manier om het daaronder koeler te houden.

Zwevend dak “Het mooiste is natuurlijk om je dak zo te bouwen dat opwarming helemaal geen probleem is”, zegt Klaus, terwijl hij schetsen maakt op een groot vel papier. “Kijk, dit is een oplossing uit Indonesië, mijn geboorteland. Daar zweeft het dak als het ware los boven het huis. De wind waait er dan volkomen vrij onderdoor.” Deze constructie zien we veel terug in de ontwerpen van Klaus. Hij laat een schets zien van een villa volgens dit principe. Het dak hangt los boven het eigenlijke gebouw. “De ruimte tussen muur en dak wordt uiteraard wel dichtgemaakt zodat alleen de wind er door kan” stelt Klaus ons desgevraagd gerust.

Een extra maatregel is verder het aanbrengen van dakisolatie. Klaus heeft dat het liefst direct tegen het dak zodat de ruimte daaronder niet opwarmt. “Warmte die je niet binnenkrijgt, hoeft er ook niet uit”, zegt hij. In huizen met een verlaagd plafond is het vaak praktischer om de isolatie direct op de plafonds te leggen. En zorg er altijd voor dat de warmte tussen dak en plafond daar ook weg kan. Ventilatie dus. Dubbel glas – populair in koele streken – is hier voor particulieren niet interessant. “Daarvoor is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten vaak te gering. Het zou interessant kunnen zijn voor bedrijven en restaurants waar de airco vaak en lang op een lage temperatuur staat. Punt is wel dat het lastig is om hier vakmensen te vinden die ervaring hebben met dubbel glas. Op Bonaire is recent een kantoorpand gebouwd met gevels van dubbel glas. Dat moest al na zes maanden worden vervangen omdat het verkeerd was ingebouwd.”

Tuin Een factor die wel eens wordt vergeten is de tuin. Grote bomen zijn natuurlijk geweldige schaduwmakers. Vooral altijd groene inheemse bomen zoals de zeedruif (Druifi). “Maar sommige mensen vinden dat deze te veel troep geeft en de tuin vervuilt.” Goede alternatieven zijn de ‘Shady Lady’ en ‘Black Olives’. Dat zijn evergreens die bijna geen onderhoud nodig hebben en met weinig water toe kunnen. Ze hebben een mooie dichte kruin en geven weinig troep. Naast bomen is veel groen ook een goede manier om je huis koeler te krijgen omdat planten veel water verdampen. Het is daarbij uiteraard niet de bedoeling dat de planten de ventilatie belemmeren.

Foto links: schetsontwerp van een klimaatgericht kantoorgebouw. Het dak zweeft boven het eigenlijke gebouw, en de grote dakoverstekken geven schaduw op de gevels. Luifels boven de ramen houden de zon buiten.

mei | juni 2011

35


Huis & Palapa

Meekijken met de vakmensen van Palcon

Een palapa in acht stappen Tekst en fotografie Hugo de Klerk Hoe bouw je een palapa en wat komt daar allemaal bij kijken? Met de camera volgden we het bouwproces van een palapa op een privéstrandje aan het Spaanse Water. Meekijken met de vakmensen van Palcon. Palapa’s zijn niet meer van ons eiland weg te denken. Ze zijn er in veel maten en soorten, ze staan in tuinen en op stranden; zijn rond, rechthoekig en vierkant. Een palapa met meerdere palen staat ook wel bekend als een tiki-hut. Het meest populair is de parasol­ palapa. Vooral op het strand is deze exotische schaduw­maker zeer op zijn plaats. Van oorsprong is de palapa uitgevonden door de Maya indianen, onder meer in Mexico en Colombia. Ze worden daar nog steeds veel gebruikt, vooral als huisvesting voor het armere deel van de bevolking. “Wel een contrast met de situatie hier”, zegt Ron Meekel van Palcon, een van de weinige gespecialiseerde palapabedrijven op het eiland. “Hier zijn het juist de mensen met wat meer geld die een palapa hebben.” Om zijn woorden kracht bij te zetten neemt hij ons mee naar een best wel prettig huis op Jan Sofat. Hier gaan we hem de komende dagen volgen tijdens de bouw van een palapa.

36

1. x marks the spot

2. de paal

3. DE SPANTEN

We zijn bij een huis in verbouwing aan het Spaanse Water in Jan Sofat. Hier komt een parasol van vier meter doorsnede. Er is een terras vrijgemaakt dat straks door de palapa wordt overdekt. Welgelegen naast deck en zwembad en tegenover het privéstrandje – want dat kan op Jan Sofat. De volgende stap is het graven van een grote kuil voor…

Omdat een parasolpalapa maar op één paal staat, komt deze in een zwaar blok beton. Dat moet eerst een dag uitharden voor er verder gewerkt kan worden. De paal is een boomstam van Eucalyptus uit Colombia. “Dat groeit snel, is hard en klimaatbestendig”, zegt Ron Meekel van Palcon. “En wat ik mooi vind… het is echt een boomstam en dat zie je ook.”

Voor de spanten in de palapa op Jan Sofat wordt rondhout gebruikt. Dat is het mooiste, maar ook duurder. Spanten van vierkant ruwhout zijn het goedkoopst. Het prijsverschil bij een palapa als deze is 400 tot 500 gulden. Belangrijk is dat de dakspanten de juiste hoek hebben. Als het dak niet schuin genoeg is, blijven de bladeren vochtig en kunnen ze gaan rotten.

Resida woonmagazine


Huis & Palapa

4. het frame

5. de bladeren

Op de spanten worden ringen gemonteerd van betonijzer. Ron gebruikt altijd een extra ring in het midden van de bladeren. “Daardoor blijft het strak en deukt het niet in.” Op de ringen worden straks de bladeren gevouwen. Ze verdwijnen dan geheel uit het zicht. De onderste ring, aan het einde van de spanten, is van hout.

De palmbladeren voor het dak worden geïmporteerd uit Colombia. Goedkoop is dat niet. Een bos met 50 Colombiaanse bladeren – genoeg voor 1 vierkante meter - kost bij Dijtham circa 150 gulden. Het importeren van bladeren lijkt raar, aangezien het hier toch vol met palmbomen staat. Maar voor een palapadak heb je een speciale soort nodig, en daarvan zijn er hier niet genoeg.

6. het vouwen

7. de top

8. het eindresultaat

Het vouwen van de bladeren om het frame is echt een vak. Het moet er aan beide kanten goed uitzien, waterdicht blijven en bestand zijn tegen weer en wind. Palcon werkt altijd samen met Rafael uit Colombia die het vak van huis uit heeft geleerd. Het is fascinerend om te zien hoe hij de bladeren schijnbaar moeiteloos om het frame vouwt en zo het dak laat groeien. In rap tempo wordt bundel na bundel omhoog gehesen.

De top is het meest kwetsbare deel van een palapa. Deze moet waterdicht zijn, dus de aansluiting tussen dak en paal luistert nauw. Palcon gebruikt altijd een extra ring om de top te fixeren. De meeste palapabouwers hebben voor de punt zo hun eigen oplossingen. Vaak kun je aan de top van een palapa zien wie de maker was... Bij Palcon steekt de paal altijd duidelijk door het dak heen en is omwikkeld met een lang siertouw.

Een paar weken later. Er is zand gestort en het strand is af. De palapa ziet er uitnodigend uit. Wat rest is de factuur. Bij Palcon kost een palapa ongeveer 350 gulden per vierkante meter, afhankelijk van de uitvoering. En hoe groter de palapa, hoe sneller dat oploopt. Het begint bij 2.500 gulden voor een eenvoudige palapaparasol van drie meter doorsnede. Een grotere parasol met rondhout van hardhout zoals in dit artikel komt op 3.300 gulden.

mei | juni 2011

37


Hypotheek vanaf 5% dankzij

Girobank!

Voor meer informatie: 433 9130 Toegewijd aan jou!

Voor meer informatie: 433 91 30

Fax: 461 78 61

Email-adres: info@gironet.com

Website: www.girobank.an


Wooncultuur di Kòrsou

Anti mugpraktijken van vroeger Elia Isenia Elaine Marchena (l) en mmer nu er ied ken pre bes raçao. Cu uit woontradities

Dachten we eindelijk van de muggen af te zijn, begint het weer te regenen! Het zijn nu gelukkig korte buien, maar helaas net genoeg om een gezonde aanwas van verse, nieuwe larven in stand te houden… Uit overlevering weten we dat Curaçao vijf decennia geleden ook een groen eiland was, waar regelmatig een buitje viel. Alleen had je toen nog geen batterijgedreven muggenrackets of citronellakaarsjes. Hoe wapende de yu di Kòrsou zich vroeger tegen deze irritante stekende en zoemende rustverstoorders? En wat kunnen wij daar van leren? Elia Isenia benadrukt dat het in de strijd tegen muggen om twee dingen gaat: voorkomen dat er nieuwe ontstaan en het verdrijven van de bestaande muggen. “Waar stilliggend zoet water is, zul je muggen vinden. En als je een tuin hebt met veel bomen en planten, dan zul je er ook meer dan gemiddeld last van hebben.” Het is volgens Elia zaak om te voorkomen dat er op je erf plekken zijn waar water zich kan verzamelen; muggenlarven hebben aan een laagje van 1 cm water al genoeg. Een lege bloempot bijvoorbeeld kan zich na één regenbui al ontwikkelen tot een perfecte muggenbroedplaats.

Elia Isenia is een bekend ambassadeur voor onze lokale cultuur en historie. Elaine Marchena is journalist en schrijft onder meer voor dit magazine. Ieder nummer bespreken ze een aspect van de traditionele wooncultuur op Curaçao. Deze keer: de anti muggenmaatregelen van vroeger.

Gegarandeerd mugvrij Om muggen uit een woonhuis te verjagen, werd vroeger gebruik gemaakt van kakabú ( koeien- paarden- of ezelmest) of de bladeren van een van de volgende drie lokale geneeskrachtige kruidenplanten: Welensali (verbastering van Wilde Salie, hoewel dit een hele andere plant is, met medicinale eigenschappen) Lòki lòki, (een geneeskrachtige plant met sterk riekende bladeren) Puta Luangu (medicinale plant). Elia vertelt: “In mijn ouderlijk huis gebruikten wij vooral Lòki lòki, om de muggen te verjagen. Als kind had ik de taak om in de namiddag de bladeren van die plant te gaan plukken in de mondi vlak bij het huis. Ik had er een hekel aan omdat het stonk en probeerde mijn snor te drukken, wat me regelmatig een pak slaag opleverde. Tot ik zo slim was, om in één keer voldoende te plukken voor enkele dagen; zo hoefde ik niet meer dagelijks dat stinkende karweitje te klaren.” In een oude pan werden stukken boomstam of houtskool gelegd en aangestoken. Als het vuur rood oplaaide, werden de mest of de bladeren van genoemde kruiden er op gelegd. De rook die hiermee

ontstond, werd door het hele huis verspreid door met de pan door alle kamers te lopen. Uiteraard nadat alle ramen en deuren werden gesloten. Het gezin ging dan een tijdje buiten zitten tot de rook was ‘ingewerkt’. Dan gingen de deuren en ramen weer open, de pan werd op een plek neergezet waar de wind de rook de woning in kon blijven blazen. Het huis was op deze manier gegarandeerd mugvrij voor de rest van de avond en de nacht.

Back to the basics Elia loopt zelf dagelijks met een rokend pannetje door haar huis en heeft hierdoor bijna nooit last van muggen: “De houtskool die je hiervoor het beste kunt gebruiken, is verkrijgbaar bij de botika’s (drogisten). Genoemde kruiden groeien overal op het eiland, dus met een beetje navraag moet het lukken om een plek te vinden waar je ze zelf kunt plukken: back to the basics, dus. De bekende muskietenspiralen, op het eiland bekend als Plagatox, zijn van deze kruiden gemaakt. Dus waarom zouden wij muskietenspiralen uit het buitenland gebruiken, terwijl we deze kruiden uit onze eigen omgeving kunnen halen?”

Met dank aan ‘Dinah Veeris Herbal Garden’ waar de plantenfoto’s zijn gemaakt.

Welensali

mei | juni 2011

Lòki lòki

Puta Luangu

39


Wonen & Inrichting

Oplossingen voor iedere stijl en elk budget

ZES manieren om de zon te weren In landen waar de zon veel schijnt is het belangrijk hem juist buiten te houden. Op ons eiland is een goede zonwering dan ook een must. Het biedt schaduw, verkoeling, houdt inkijk tegen en is zeer decoratief. En goede raamdecoratie draagt ook bij aan een luxe uitstraling. Tekst Marja Berk We gingen langs bij de firma Ackerman in Punda, een familiebedrijf dat in 1957 werd gestart door ‘Papa Ackerman’. Aanvankelijk alleen met stoffen, maar geleidelijk werd het assortiment steeds verder uitgebreid. Nu, in 2011, zwaait achterkleinzoon Joshua Pancer de scepter. Hij is ook de drijvende kracht achter de tweede onlangs geopende zaak aan de Santa Rosaweg. Een winkel die hetzelfde assortiment zal voeren als in Punda en die zich richt op mensen die de drukte van Punda willen mijden en graag voor de deur willen parkeren. Ackerman verkoopt niet alleen mooie stoffen en vloerbedekking, maar ook veel soorten zonwering. Van gordijn tot rolgordijn, van luxaflex tot vouwgordijn. Zelfs luxe hotels, resorts, banken en kantoren worden door Ackerman gestoffeerd. De formule is ‘full service’, Ackerman beschikt over een groot atelier waar gordijnen op maat worden gemaakt door professionele coupeuses.

Maar wat zijn nu de beste manieren om de zon buiten te houden?

Gordijnen 

1

Een uitermate geschikte zonwering is het gordijn. Door een eindeloze keuze in kleuren en design is het mogelijk aan elke wens te voldoen, Zeker bij Ackerman, want die heeft de grootste collectie gordijnstoffen op het eiland. Zelfs gewone stof kan als gordijn worden verwerkt en elke draperie is mogelijk. Voor elk wat wils en gemak dient de mens. “Gordijnen zijn praktisch en makkelijk te wassen”, zegt Pancer. “En ze zijn er ook voor een bescheiden budget; gordijnstof is er al vanaf zeven gulden per meter. De kosten voor het ophangen bedragen Naf. 19,50 per meter, exclusief stof en rails.” Er zit ook een keerzijde aan gordijnen: ze veroorzaken meer stof. Maar een mooi bollend gordijn, deinend op de wind, staat zeer fraai in elk huis.

40

Vouwgordijnen 

2

Het vouwgordijn is een constructie waarbij het gordijn omhoog wordt gevouwen wanneer men aan een koord trekt. Zo kan elke gewenste hoogte worden bereikt en kan binnenvallend zonlicht gecontroleerd worden. Ook een vouwgordijn kan van elke gewenste stof worden gemaakt. Het valt eindeloos te combineren met veel soorten gordijnroeden. Maar er zijn meer keuzes dan stof alleen: een vouwgordijn kan ook uit mooie, stevige bamboestrips bestaan; een prachtig alternatief voor gewone stof. Dit komt doorgaans wat gezelliger en tropischer over, maar heeft ook een nadeel: schoonhouden is moeilijker dan bij de gangbare gordijnen. De prijzen voor dit type gordijn vallen mee: er is al een vouwgordijn vanaf 60 gulden.

Resida woonmagazine


Wonen & Inrichting

Plisségordijn 

5

‘Als ik heel eerlijk ben’, zegt Joshua Pancer van Ackerman, ‘zou ik zelf kiezen voor een combinatie tussen gordijnen en rolgordijn. Persoonlijk vind ik het mooier en je bent er zeker van dat de zon echt buiten blijft.’

Luxaflex 

4

Het rolgordijn 

3

Ook rolgordijnen zijn er in veel maten en soorten. De gebruikte soort stof bepaalt het gebruiksdoel. “Voor een rolgordijn is ook verduisterende stof beschikbaar, waardoor het in de slaapkamer altijd donker blijft.” aldus Pancer. “Bovendien neemt een rolgordijn, vergeleken met een gewoon gordijn, veel minder ruimte in.” Het is een type zonwering dat met een eenvoudige ketting te openen en te sluiten is. Hierdoor is het mogelijk om te spelen met de lichtinval maar minder gemakkelijk dan met jaloezieën. Een rolgordijn hangt altijd strak en heeft daardoor een rustgevende uitstraling. Ze zijn er in vele dessins en afmetingen. Schoonhouden is makkelijk en ze zijn windbestendig. Jammer genoeg zitten op een rolgordijn geen speelse effecten, zoals bij een vouwgordijn of jaloezie. Ackerman heeft rolgordijnen vanaf 180 gulden, installatiekosten zijn inbegrepen.

mei | juni 2011

Deze zonwering heeft de meeste opties. Luxaflex is verkrijgbaar in aluminium, hout en kunststof. Er is zelfs een versie voor huizen in de buurt van zout water. Ideaal voor hier dus! Ze zijn er in alle kleuren en de jaloezieën zelf zijn in verschillende breedtes te bestellen; van 1,5 tot 5 cm. Het voordeel van luxaflex schuilt in de variëteit van lichtcontrole. Is er veel licht gewenst, dan worden ze open gelaten, maar op veel manieren kun je mooie schaduwen maken. Tot op de centimeter nauwkeurig. Wilt u geen koorden? Dan is er het ‘cordless’ systeem. Door een klein lipje aan de onderkant zijn ze op en neer te bewegen. Uitermate effectief. Het nadeel: luxaflex klappert in de wind. Vanaf 95 gulden (inclusief installatie) is deze zonwering te verkrijgen.

Wie zonwering wil combineren met luxe en decoratie kan voor het plisségordijn kiezen. Deze zijn verkrijgbaar als single en als honingraat. Dit verdient wat uitleg. De honingraat heeft een dubbele laag stof, waarbij de achterkant uit verduisterende stof kan bestaan. Wat is het voordeel? “Het heeft twee voordelen”, legt Pancer uit. “De stof aan de voorkant wordt beschermd door deze achterkant en bij dit dubbele systeem blijft de hitte tussen de twee lagen hangen en komt daardoor het huis dus niet in.” Dat klinkt zeer aanlokkelijk, maar bij de single variant vervalt deze prettige bijkomstigheid. De plissé is op 1 cm afstand, maar ook op 2 cm verkrijgbaar maar ook hier geldt: het laat zich niet zo gemakkelijk schoonmaken. Het plisségordijn is – zowel single als honingraat - te koop in vele kleuren en dessins, waarbij de vanafprijs voor de singlevariant uitkomt op 168 gulden. De goedkoopste honingraat is 190 gulden. Installatiekosten inbegrepen.

De verticale jaloezie 

6

“Zeer modern in de jaren tachtig en negentig, en nog steeds redelijk populair. Het heeft dus een tijdloos karakter”, glimlacht Pancer. Het materiaal bestaat uit PVC in vele kleuren, maar is ook verkrijgbaar in stof waarbij bij installatie rekening wordt gehouden met het motief. PVC is echter het meest verduisterend en sluit de zon geheel buiten. De lamel heeft dezelfde voordelen als de luxaflex en dus zeer flexibel in de mate van lichtinval. Ze blijven ook altijd kaarsrecht hangen en geven daarom een strak effect in uw huis. Een nadeel van deze jaloezie is het delicate systeem. Het hangt op clips, waardoor het zeer kwetsbaar is bij wind. Er is al een verticale versie vanaf 110 gulden (inclusief installatie).

41


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

ADVOCATEN BOUW-, vastgoed- en CONTRACTRECHT Burgers Advocaten | Bramendiweg 21 Curaçao Law | De Rouvilleweg 67 Legal Works Consultancy | J. van Stolberglaan 10 SMS Attorneys at Law | Rozenweg 4

465-1605 462-5379 522-0794 738-0280

AIRCONDITIONING INSTALLATIE & ONDERHOUD Air Care | Caracasbaaiweg 47 Asars NV | Veerisweg naast 5 Associated Cooling NV | F.D. Rooseveltweg 327 Baba’s | Fokkerweg 65-B Cooltech Airconditioning & Aplliances | Fokkerweg 13 Hybrid Solar Airconditioning Eiskalt | St. Joris Garden 16 M A S Friu | Kaya Max Henriquez 18 Mechanical Contractors | Henri Fergusonweg 6 Polytronica | Schottegatweg Oost 14 Techniek & Design | Kaya W.F.G. Mensing 44 Top Quality Cooling | Santa Rosaweg 11 Trapenberg WG | Seru Loraweg 105 United Air King | Trai Seru 35 Wimco | Grebbelinieweg

465-6844 868-6784 868-9200 461-6655 461-0320 560-4739 462-9626 736-4588 736-5785 461-3333 738-0882 461-5811 737-8078 461-1833

ARCHITECTEN Architects Beyond Boundaries, ABB | Schottegatweg Oost 72 AOB Architects | Perseusweg 40 Broos Van Werkhoven NV | Fuikstraat 6 Architectenbureau Verstappen | Plantage Baai Klaas Architectural Design | Vista Royal B9, Jan Thiel Atelier Lobo & Raymann | Koninginnelaan 9 Bo! Arkitektura NV | Rif St Marie, St Willi­brordus Bohorquez Architecten | Ind. terrein Groot Davelaar 30/31 Bouwteam Building Consultants Kaya W.F.G. Mensing 24 Unit A. Buro Carlo Rigot NV | Schrijnwerkerstraat 3 CATS NV | Schottegatweg Oost 171-C Designstudio Sprock bv | Caracasbaaiweg 231 D-Con | Caracasbaaiweg 13-A Dennis Klaus Architects | Architectenweg 5-B Design 201 | Schottegatweg Oost 201 IHC Caribbean BV | Architectural Engineering Kaya Bolo Pretu 20-3 IMD Design BV | Julianaplein 26 Kroes Design | Los Roquesweg 24 MIC NV | Schottegatweg Oost 100 MPN Designers | Dr. Hugenholzweg 47 Orange Vastgoed BV | La Joya villas 166 Peter van Honk Architectural Design | Kaya Kachu 40 Project Planners & Designers NV | Trompetbloemweg 22 R&R Project Design | Caracasbaaiweg 13-A Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72 Studio Acht Caribbean Architects | Mahaaiweg 18 Trivaro Exclusive Projects | Dr. Hugenholtzweg unit 8 Zoraida Guzman architect | Caracasbaaiweg 6 ART & GALLERIES Atelier Art2gether | Kaya MA Pieternella Mon Art Gallery | Renaissance Rif Fort Kas Di Alma Blou | Frater Radulphusweg 4 www.galleryalmablou.com Landhuis Bloemhof | Santa Rosaweg 6 The Ritz Office Park & Gallery | Scharlooweg 25 BADKAMERS / SANITAIR Bottelier Kitchen & Bath | Carawaraweg 78 Brugman Keukens & Badkamers | S. Martha Shopping Center Cucinarte Kitchen & Bath | Snipweg 12a Ferreteria Skerpene | Scherpenheuvel 2 Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 Inter/tiles | Rozendal 78 Martina Plumbing | Dr. Henry Fergusonweg 14 Mosaicos Samander NV | Kaya Jacob Posner 7 Sani-Store NV | Kaya Mensing 200

42

767-8081 737-6760 461-3052 864-8012 523-8992 737-9952 888-5555 690-6525 465-0160 462-2222 738-9003 672-5558 462-1279 465-7549 461-6565 522-9000 461-3550 888-0527 462-1508 465-1551 516-0661 523-8992 737-1191 462-1279 747-1855 736-2888 461-2124 461-3229 515-3141 462-2977 462-8896 737-5775 465-9950 461-2707 465-9665 738-9960 767-4422 461-5882 888-1887 736-6609 461-2587 461-0991

BEERPUTTEN Ata e solushon | Schottegatweg West 130 869-7740 Balentin Riolering & Constructie BV | Plan Oude Water kavel 20 947-9727 Bio Cleaning Services | Knip z/n 560-4040

Diony’s Cleaning NV | Antillenweg 15 Dyro Cleaning | Kuinderstraat 6 Good Speed Cleaning Services | Kanga 77B Intermodal Container | Rif Fort Unit 306 3rd Floor Selikor NV | Parera z/n Top Quality Cleaning | Montagne Rey 441 Twister Cleaning NV | Daimarieweg 81-A

864-8386 869-2580 869-0599 435-5098 434-1300 736-1614 462-2291

BEDDEN & SLAAPKAMERS Contessa Bedding | Corriweg 6 / Unit 2 Bedden, beddengoed en exclusieve gordijnstoffen Meublerama N.V. | Schottegatweg Noord 24 Samira Matrassenfabriek | F.D. Rooseveltweg 32 Sannen Slaapcomfort NV | F.D. Rooseveltweg 15 Swiss Sense Caribbean BV | Seru Loraweg naast 172 www.swisssense.nl

738-8896 738-7766 686-1811 869-0662 767-0017

BEVEILIGING / SECURITY Alarm Central Station Securitas | Scharlooweg 19 AVD Antilliaanse Veiligheids Dienst | Roodeweg 159 Caribbean Home & Business Automations Winston Churchillweg 48 Confidence Security | WTC Building Unit TM I 39 Curaçao Surveilance Services | Santa Rosaweg 127-C De Antillen Security Squad NV | Koraal Spechtweg 36-A First Security & Satellite Systems | Reigerweg 20 Operationele Beveiligings Dienst | Uranusstraat 1 Pinedoe Security Services NV | F.D. Rooseveltweg 351 Security Group | Saliña 106 Security Solutions NV | Kaya Tutifruti 3 Servicio Panamericano De Proteccion NV Kaya Jose Maria Pinedo z/n Speedy Security Group | Saliña 106 The Best Way Security | Cocory 2 VP Safety & Security | Scharlooweg 21

461-6900 462-2602 868-5455 561-5922 737-5705 465-1450 560-2220 461-4994 869-0100 461-3947 888-8366 869-6599 465-5555 767-1176 461-8434

BOUWBEDRIJVEN Aannemersbedijf Willemstad BV | W.I. Compagniestraat z/n Aannemingsbedrijf CWV | Blenchiweg 72 Betonbouw | Baai Macolaweg 8 Bomanite Netherlands Antilles NV | Nightingaleweg 17 Carnefco NV | Kaya Buena Vista z/n Ferreteria Bandariba | Weto 16 Ferreteria Skerpene | Scherpenheuvel 2 Global Construction Services | Kaya Jan Thiel 20 JD&C Construction | Dokterstuin 156 Solid Contracting & Engineering | Nrd. Sta. Rosa 35b Top Bouwers bv | Kaya Angel 35

482-8744 738-4383 461-1293 465-7054 869-2121 767-3942 767-4422 767-2601 528-1929 523-3335 515-3230

BOUWMATERIALEN / DOE-HET-ZELF Bloki Korsow | Seru Pretu 49 565-1797 Building Depot BV | Erieweg z/n (Zeelandia) 461-3233 Caribbean Fasteners | Schouwburgwerg t/o Techniek & Design 737-6288 EUBA NV Hardhout | Paradijs 2 869-3822 Ferreteria Bandariba | Weto 16 767-3942 Ferreteria Skerpene | Scherpenheuvel 2 767-4422 Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 461-5882 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 461-3333 Martina Plumbing | Dr. Henry Fergusonweg 14 736-6639 Staal Antillen Heru BV | Kaya la Plata A-20 868-0945 Wema Home and Hardware Center | Seru Loraweg z/n 747-4967 Bouwtoezicht / bouwmanagement International Wing Group | Jan Sofat 129 Orange Vastgoed BV | La Joya villas 166

510-6503 516-0661

BRANDPREVENTIE Dutch Caribbean Safety Services | Santa Rosaweg naast 45 747-6282 www.dcss-curacao.com dakbedrijven Antillean Rain Gutters | Bentaweg 1 Roof Expert | Franschebloemweg 13 Roofcenter BV | Fokkerweg 15-A

738-1503 736-3980 461-7097

DEUREN & RAMEN Brakel Caribbean Glas en Aluminium | Beshiweg 11

465-7833

Resida woonmagazine


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

Comtec NV | Vinik Plaza (Santa Rosaweg) EUBA NV Hardhout | Paradijs 2 Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 Handyman | Seru Loraweg 107e Home Support Services | Montaña Abow 122-C Infinity Windows & Doors | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg Island’s Best Windows & Doors | Beatrixplein 7 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 Regimac | Kaminda Elektrishen 765 Solar Gard NV | Industrieterrein Grt Davelaar 2B UEM Zonwering & Rolluiken | Industriepark Brievengat A IV I Vermaas Gevelsystemen | Weg naar Welgelegen 36 Wiltraco NV | Abattoirweg 6

561-3121 869-3822 461-5882 461-4544 747-5111 465-1687
 736-1234 461-3333 462-8606 736-3225 737-4815 462-8484 462-4444

ELEKTRICITEIT / ELEKTROTECHNIEK Carlton Electric & Maintenance | Santa Rosaweg 17-A Comtec NV | Vinik Plaza (Santa Rosaweg) Ecaf NV & Halycaf BV | Winston Churchillweg 104-A El Camu | Van Kinsbergenlaan 22 Electrical & Electronic Services | Weto 302 Garnet NV | Basora Pretuweg 7 GTI Caribbean NV | Asielweg z/n Hitess NV | Castorweg 18-20 Installatiebdrijf Merselina & Nomad NV | FD Rooseveltweg 67 IT Installation Technologies | Kaya Kooyman 22 Intallatiebedrijf Engelhardt (IBE) | Robekkiestraat 19 Kilowatt Electronial Company NV | Pietermaai 141 Ramary Electric Company | Belvederestraat 11 (O) Schnog Imports | Kaya WFG Mensing 43

736-1133 561-3121 868-9661 737-3077 747-2399 767-4127 461-6199 465-2299 868-8881 461-1532 736-5480 461-9330 462-7622 465-0480

ELECTRONICA / WITGOED Automotive Enterprises | Fokkerweg 17 Baba’s | Fokkerweg 56-B CJ Electric Cable Supply | Santa Rosaweg 42 Curaçao Electro Tech NV | Schottegatweg Oost 12 Hancor NV | Rozenweg 4 M Tech Electrical Supply BV | Caracasbaaiweg 55 Omni BV | Kaya A.E. Salas 64 Polytronica NV | Schottegatweg Oost 14 Radio Shack | Fokkerweg 17 Ramary Electric Company NV | Belvederestraat 11 Santraco NV | Scherpenheuvel 2 Singer Lighting | Kaya Jombi Mensing 11 Techniek & Design | Kaya W.F.G. Mensing 44 Wimco NV | Saliña/hoek Grebbelinie­weg

465-3772 461-6655 736-5230 736-5096 737-7357 461-2477 461-6600 736-5785 465-3772 462-7622 767-4777 461-5277 461-3333 461-1833

Expat-services Expat Bureau Curaçao (EBC) Assisting you with the big step to Curaçao www.expatbureaucuracao.com

690-6909 / 670-6707

GORDIJNEN & STOFFERING Ackerman NV | Heerenstraat/Handelskade 23 Casa Keis & Co | De Ruyerkade31 Casa Salomon | Pietermaaiplein 9 De Inrichterij | Fokkerweg 28 www.deinrichterijcuracao.com Joro-Boni BV | Santa Rosaweg 200 vloerbedekking, parket en lamellen Ons Hoekje | Roodeweg 123 Semperflorens Exclusive Interiors Hoek Maduroweg / v Staverenweg De grootste gordijnen­speciaalzaak van Curaçao Shade Decoration | Erosweg 51 Solar Gard | Industrieterrein Groot Davelaar 22B Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72 Vertisol Curaçao | Industrie­terrein Groot Davelaar 12-B

461-1091 461-1508 461-2435 525-4238 767-6737 462-7753 737-4295 737-8853 736-3225 747-1855 736-7855

HANG- & SLUITWERK / Beslag Bouwbeslag Totaal | Santa Rosaweg 70-C Design Bouwbeslag BV | Santa Rosaweg 71 Door Design (beslag) | Anjeliersweg 1b Fast Lock & Key | Seru Loraweg 104 Kennedy’s Key Lock & Safe Service | Rooseveltweg 223 Reserjabi | Caracasbaaiweg 217

767-1077 738-7777 738-5287 465-5845 869-6084 461-5259

hekWERKEN / GARAGEDEUREN Cribal Automatismos | Schonegevelstraat 72

869-2472

mei | juni 2011

Impexo NV | Fokkerweg 17 Island’s Best Windows & Doors | Beatrixplein 7 Mexico Lindo (Ironworks) | Emancipatie Blvd 33-A www.mexicolindo.cc Pueblo Design (Ironworks) | Santa Rosaweg 204 Strak Hekwerken NV | Kaya Panseiku 55 Wiltraco | Abattoirweg 6

564-3023 736-1234 737-0887 524-0760 560-4739 462-4444

HOBBY & DECORATIE Imagination Fine Art | St. Rosaweg 1516 Mensing’s Caminada | Schottegatweg Oost z/n Scrapbook Heaven | Kaya Jacob Posner 26

522-4905 737-0222 461-2811

HUIS-OPPAS Huisoppas | P.O. Box 20

569-2034

hypoTHEKEN / FINANCIERINGEN Banco Consolidado | Handelskade 4 Banco di Caribe | Schottegatweg Oost 205 Banco Industrial de Venezuela CA | Handelskade 12 Centrale Hypotheek Bank | Schouwburgweg 26 Citco Banking Corporation NV | Schottegatweg Oost 44 Exprinter International Bank | Scharlooweg 61 First Caribbean International Bank | De Ruyterkade 61 First Curaçao International Bank | Kaya W.F.G. Mensing 18 Fortis Bank (Curaçao) NV | J.B. Gorsiraweg 14 GIRO Bank NV | Scharlooweg 35 ING Bank NV | Kaya W.F.G. Mensing 14 Korpodeko | Schottegatweg Oost 36 Maduro & Curiel’s Bank | Schottegatweg Oost 130 Mercantil Bank (Curaçao) NV | A.M. Chumaceiro Blvd 1 NV De Curaçaose Hypotheekbank | Schottegatweg Oost 130 Orco Bank NV | Schottegatweg Oost Postspaarbank | Waaigatplein 1 RBTT Bank | Kaya Flamboyan 1 Van Lanschot Bankiers NV | Schottegatweg Oost 32

461-3423 432-3000 461-1612 434-3143 732-2322 461-7832 433-8000 465-0100 463-9200 433-9999 432-7000 738-1799 466-1817 432-5000 466-1815 737-2000 433-1220 763-8438 737-1011

INTERIEURSTYLING Babette Buijs Styling & Decoration | Vredenberg bij Kintjan 2 Design 201 | Schottegatweg Oost 201 Gutz & Moodz | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg Interior Visions www.interiorvisions.info Karin Henken Binnenhuisarchitectuur Fokkerweg 28 In & Out’s Kaya Rafael Hansen 43 KC Interieur Styling LOT1038 | Caracasbaaiweg 2-C www.lot1038.com Sint Jago Architect | Dividiviweg 28 Trivaro Exclusive Projects | Business Centre Vredenberg Dr. Hugenholtzweg unit 8 KEUKENS & INRICHTING Bottelier Kitchen & Bath | Carawaraweg 78 Brugman Keukens & Badkamers | Saliña Building Depot BV | Erieweg z/n (Zeelandia) Charo Projecten BV www.charoprojecten.com Cocina & Jardin | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg Cucinarte Kitchen Jewels | Snipweg 12a www.cucinartekitchenjewels.com De Koksmaat | Caracasbaaiweg 40 Interieurtiek Saab | Hanenberg 18 www.interieurtieksaab.com Inter/Tiles | Rozendal 78 Keukenrenovatie | Charles Debrotweg 5 Kitchen Art & Deco | Carawaraweg 69 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 La Curaçao Home Center | Ontarioweg 12 Mementos | Schottegatweg Oost 54 Punda Home Décor | Columbusstraat 1 Seppi’s Production | Orionweg 23 Surprise (Blokker) | Schout bij Nacht Doormanweg 55 Unique Kitchens | Mecaniciënsweg 12

525-1185 461-6565 515-1714 525-7232 525-4238 736-8036 510-4321 461-2634 660-1097 461-2124

461-2707 465-9665 461-3233 518-0780 461-1553 738-9969 465-7980 767-8052 888-1887 737-5886 461-0517 461-3333 465-0977 738-4744 465-6566 520-8440 461-2496 461-2255 43


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

makelaars & taxateurs ABC Real Estate | Bloempot Shopping Center 10 ABC Realty NV | Daphneweg 39-B Ambiance Realty NV | Perseusweg 19 Aredco NV | Prof. Kernkampweg 11 AT Home Curaçao BV | Jan Sofat 241 Blue Curaçao Real Estate NV | Julianaplaien 36 Brouwer Taxaties NV | Kaya Themis 27-A Caresto | Mahaaiweg 9-A Caribbean Villas and Yachts | Schottegatweg Oost 201-D Century 21 | Brionplein z/n Coldwell Banker Curaçao | Saliña 174 Cristal Real Estate NV | Kaya Kooiman 16 Domicilie Real Estate NV | Gosieweg 53 Els van Barneveld Real Estate | Schottegatweg Oost 29 Economy Realty | Andres Belloweg zn www.economy-realty.com Halabi Real Estate NV | Schottegatweg Oost 82 Hukle Exclusive Realty | Kwartje 12 a Huizen en Zo | Seru Bottelier 84 International Fine Living | Sea Aquarium Beach Janssen de Jong Project Development | Fort Nassauweg z/n www.projectcaribbean.com Joubert Realty-Rapid | Emancipatie Blvd 25 Landmark Real Estate NV | Schottegatweg Oost 64 Marion Realty NV | Erosweg 6-A New Winds Realty NV | Rooi Catootjeweg 16 Palm Island Curaçao | Kaya Beethoven Kv C-6 RE/MAX Bon Bini | The Riffort 507 www.realestate-curacao.com Real Estate Caribe | Santa Rosaweg 172 Santa Barbara Plantation NV | Nieuwpoort z/n Spaltman Makelaars | Kaya Strauss 199 Spanish Water Resort NV | Kaya Godett 92 Van Olst Real Estate | Caracasbaaiweg 158-C Zen City Resort | www.zencity.nl meuBELS / WONING­INRICHTING De Arend Furniture | Lindberghweg 1 Bon Aparte | George Maduroweg 21A Brakel Caribbean NV | Beshiweg 11 Caribbean Interior Decorations | Generaalsweg 37 Casa Viva | Abattoirweg 6 Charo Projecten BV www.charoprojecten.com De Inrichterij | Fokkerweg 28 www.deinrichterijcuracao.com

736-6500 747-2177 738-3666 736-6633 515-3032 461-4119 738-5544 737-5655 461-7400 461-4102 461-6558 461-0980 738-3344 736-1500 515-9645 736-5542 767-0127 518-7072 465-8335 433-8500 737-6244 736-2800 736-2772 736-3344 736-6266 462-9770 736-1133 840-0010 526-8960 461-3044 465-3800 736-3738 465-8640 736-9444 465-7833 738-4966 461-0380 518-0780 525-4238

D’Kannen & Kruiken | Jan Noorduynweg 48 (Plantage Mendes) 868-4401 Donna Tela | Rooi Catootjeweg 6-C 738-5177 Economic Center | Gosieweg 105 737-3099 HE Furniture Lighting & Airconditioning, Caracasbaaiweg 14-A 461-1122 House of Style | Schottegatweg Noord 111 736-5961 Interdec Caribbean NV | WTC Building 463-6155 Interior Decorating & Lighting | Maanstraat B-3 465-8881 Japan NV | Fokkerweg 50 465-2545 Keramos | Adjudantenweg 2 737-4676 Kooyman Gifts & Garden | Kaya W.FG. Mensing 44 461-3333 Lalique | Baden Powellweg 1 462-2562 Living Green | Seru Loraweg thv Makro store 562-9347 LOT1038 | Caracasbaaiweg 2C 461-2634 www.lot1038.com Mementos | Schottegatweg Oost 54 Meubel Centrum Europa | Industriepark Heintje Kool z/n Meubilandia | Sportlaan z/n Mom & Co | Promenade Shopping Center Mueblerama La Belezza | Roodeweg 125 Muebles Casa Abdallah NV | Winston Churchillweg 159 Muebles Myriam Trading | Winston Churchillweg 116 Mundo Mio Lifestyle 
 Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg Plantation Furniture | Kaya WFG Mensing z/n www.plantationcuracao.com Porchsale Palace | Winston Churchillweg 201 Preke | Kaya Charles Maduro 5-N Project Interiors NV | Kaya Jacob Posner 11 Robusto Design | Caracasbaaiweg (bij Lunapark) mei | juni 2011

738-4744 888-5500 869-1872 736-0755 462-4955 868-4779 888-6999 461-4534 461-0501 868-5566 737-9312 465-9400 515-4130

Salotti | Fokkerweg 38 Semperflorens Home Decoration | George Maduroweg 21 Shade Decoration | Erosweg 51 Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72 Super Meubels | Berg Altena 66 Techniek & Design | Ind. Groot Davelaar Woodzz design | Caracasbaai weg 216 B Ylang Ylang | Corriweg 8 ZG Design Center | Caracasbaaiweg 6 www.zg-designcenter.com LOODGIETERS / RIOLERING Curaçao Plumbing Supply | Caracasbaaiweg J&G Leidingwerken Jan van Eijk | Santa Rosa Resort 18-A Loodgieterbedrijf Sonny | Kaya Muizenberg 25 Loodgietersbedrijf Kopgalf | Ma Louisa 30 Martina Plumbing | Dr. Henry Fergusonweg 14 Statia Plumbing Service | Rooi Santu 161-A

461-5130 737-4295 737-8853 747-1855 461-9860 737-8181 666-9599 737-5005 461-3229

465-5937 667-7064 864-1900 560-3345 736-6609 767-4265

ONGEDIERTEBESTRIJDING #1 Solutions Pest & Termite | Souax 50 Ayoooo Pest Control | Souax 116-B DAL Pest Control | Willem Hoyerstraat 12 HEP Highly Effective Pest Control | Veerispark 1 Lil’s Pest Control | Luitenantsweg z/n Pest & Weet Control Triomfator NV | Van Goghstraat 61 Pest Prevention & Control A-1 | Saliña Aboustraat B-22 Professional Pest Control | Jandoret 30 Protector Pest Control NV | Erosweg 17 Rambo Pestcontrol | Cozumelweg 3 Termigon Termite Baiting System Industriepark Brievengat Bld J 1-2 Termite.com | Kaya Kazerne 55 The Best Pest Control | Juliana van Stolberglaan 7 The New Pest Control | Gosieweg 58-C Truly Nolen Pestcontrol | Comanchestraat 33 Universal Pest & Termite Control | Schottegatweg Oost 25 Van Uytrecht Pest Control | Uteweg 47

465-2881 736-4700 738-1001 736-2955 560-1379 737-4176

palapa’s Palcon | Caracasbaaiweg 216 B Rancheria Construction NV | Brakkeput Ariba 12-n ’T Hofje | Kwartje 58D

666-9599 510-3859 673-3222

SCHILDERSBEDRIJVEN Caribbean Maintenance Developers | Sans Soucis 47 Carnefco NV | Kaya Buena Vista Mantenshon | Van Lennepstraat 9 Martis Painting & Consultancy BV Seru Pretu bij Jean Louis 16b Paula Schilderbedrijf | Kaya Charles Maduro Unit 7 Ricardo’s Painting | Kaya A. Ruiter Felipa 28 Schildersbedrijf Kwidama | Groot Santa Martha 139 Luciano Weert | Steenkoraal 149 SCHOONMAAKBEDRIJVEN / INTERIEURVERZORGING All Ways Clean | Mirla Plateweg 2 Alpha & Omega General Cleaning Services | Souax 56-A Bay West | Lindbergweg 29 Building Maintenance Services | Olijfstraat 10 Caribbean Fasteners | Schouwburgweg z/n Industrieterrein Groot Davelaar Deanne’s Cleaning NV | Carawaraweg 23 G.E.K. Cleaning Services NV | Fokkerweg 5,Unit 5-D Housekeeping Curaçao | Kaya Max Henriquez 18 Impacto Schoonmaak | Scharloweg 19 Poppy’s Cleaning Services | Cubaweg 200 Projekto Bright Cleaning Services | Pelikaanweg 11 Q1 Facility Services | Orionweg 5-A Servisio Na Bo Ordu NV | Willem de Zwijgerlaan 13 Top Professional Cleaning NV | S.B.N. Doormanweg 30 Total Services | Mauritslaan 2 STOFFEERDERIJ Ackerman NV | Heerenstraat/Handelskade 23 Casa Keis & Co | De Ruyterkade 31 Edna Upholstery Services NV | Nijmegenstraat 82 Ons Hoekje | Roodeweg 123

869-8924 869-1065 738-6660 869-4177 737-3544 737-7306 465-7635 869-9191 736-5900 869-0787 747-2004

869-7488 869-2121 560-1778 747-4403 738-4347 694-9540 562-7358 560-9149 869-0005 864-3507 461-7745 747-3909 737-6288 461-4074 465-0427 462-9626 461-7415 888-3699 888-8283 465-2233 736-6679 747-3499 736-4940 461-1091 461-1508 461-6690 462-7753

45


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

Stoffeerder & Timmerwinkel | El Sabio NV Jan Noorduynweg 3-C Stoffeerderij Obra de Mano | Seru Loraweg z/n Stoffeerderij Miranda | Heelsumstraat 46 Stoffeerderij Rudy’s | Paradijs 3-C Stoffeerderij ‘Spa’ | Veeris 110 TEGELS & NATUURSTEEN AT Home Curaçao BV | Jan Sofat 241 Ceramica Nova | Kaya Jacob Posner 7 Curaçao Marmer NV | Santa Rosaweg Design House | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg
 Floor Care | Orionweg 29 Gartish Tegelwerk NV | Kaya Buena Vista Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 In & Out Lifestyle | Kaya M. Erquimidez Candaleria 43 Intertiles | Rozendal 78 Jonka Tuincentrum/Gardena | Santa Rosaweg 196 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 LOT1038 | Caracasbaaiweg 2c www.lot1038.com Mosaicos & Sanitair | Winston Churchillweg 96-C Mosaicos Samander NV | Kaya Jacob Posner 7 Wita BV - West Indies Tiles Agencies | Caracasbaaiweg 49B

Caribbean Floors | Specialist in gietvloeren Weg naar Fuik 72 | www.caribbeanfloors.net

679-5269

Comwest Flooring | Nieuwe Pareraweg z/n Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72

461-6624 747-1855

515-3032 461-1474 736-4155 461-9757 465-1077 864-6487 461-5882 540-2504 888-1887 767-6655 461-3333 461-2634

Woningbeheer & -verhuur Atento | Seru Loraweg naast 172 Curaçao House Care | Paseo Mediterraneo 8a Curaçao Vacation Villa’s | Abraham de Veerstraat 8 Ekspanshon NV | Kaya Felpa 19 ekspanshon@hotmail.com Qbeco NV | Business Centre Vredenberg Yellow Property Management | Kaya Beethoven 44

461-2116 747-0731

ZONWERING Ackerman NV | Heerenstraat / Handelskade 23 Solar Gard | Industrieterrein Grt. Davelaar 22B UEM Zonwering & Rolluiken | Industriepark Brievengat A IV I Witraco Rolluiken & Zon­wering NV | Abattoirweg 6

461-1091 736-3225 737-4815 462-4444

ZWEMBAD AANLEG / ONDERHOUD Awaseku BV | Schottegatweg Oost 12-A Caesar Equipment NV | Kaya Kala 2 CND Pool Covers | Dianastraat 12 Curaçao Swimming Pool NV | Barbouquet 11 De Pelikaan | Ramcho 83 Elite Pool Service | Paceo Pacifico 2-A Island Pool Construction BV | Gosieweg 66a J.P.S. Construction BV | Curaçao Mepool / Mecomp | Seru di Milon (kpt) Palm Island Curaçao | Kaya Beethoven KV Z-6 Pool Tech | Seru Lora Kavel 24 Regency Swimming Pools | Vista Royal, Jan Thiel Sunshine Pool & Patio NV | Schottegatweg Oost 23-A The Poolhouse NV | Santa Rosaweg 73 Willy’s Pool Curaçao NV | Sun Valley V-17

737-1421 738-6559 560-2825 767-7411 737-3707 560-9988 524-9205 795-6484 660- 2939 736-6266 767-6108 525-3030 737-4508 747-7112 736-0118

888-4422 461-2587 461-8901 736-1056 747-6373 461-0000 461-6063 840-3333 777-0101

Tuinartikelen, -aanleg en onderhoud Acropolis | Caracasbaaiweg 362 C-Gardens BV | Gosieweg 80 Cocina & Jardin
 | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg
 Curaçao General Contractors | Hydraweg 8 Dijtham Home ‘n Garden | Kaminda A.J. Kusters 4 Exotische Tuinen NV | Chuchubiweg Hoekstra Landscapers | Mamayaweg A 1B Jardinera Hernandez | Souax 11 Jonka Tuincentrum/Gardena | Santa Rosaweg 196 Kooyman Gifts & Garden | Kaya W.F.G. Mensing 44 Madeira Garden Center | Wiriweg 30 Morles Plant & Landscaping The Orchid Jungle | San Fuegoweg Plantasol NV | Oost Jongbloed 72 Ramsis Wildflower Gardens | Periclesstraat 20 Thunbergia Alata | Oleanderweg z/n Rava Landscaping | Kaya Chipi Chipi 11 Sherman Tuin en Landschap | Sun Valley X-127 Tuindesign Thijs Bel | Kaya Dalakochi 39 Vivian’s Nursery | De Savaan

747-5667 737-7659 461-1553 737-9172 465-9920 736-7307 678-7133 562-4785 767-6655 461-3333 560-0175 523-6942 737-9634 738-8445 465-5826 767-6545 737-8840 736-6209 511-3789 869-1442

VERLICHTING City Lights | Kaya W.F.G. Mensing 11 Curapex LED-lights | Caracasbaaiweg 49b Eco Energy | Saturnusstraat 26 LED-verlichting en Solar Energy Green Light led verlichting | Santa Rosaweg 52 www.greenlightcuracao.com Lichtpunt Design en Project-verlichting Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg LumoLuce | Saliña Galleries C 101 www.lumoluce.com M Tech Electrical Supply BV | Caracasbaaiweg 55 Re-Light ledverlichting (import/distributie) Techniek & Design | Ind. Groot Davelaar

VLOEREN

747-1570 465-4525 869-0760 868-2835

TELECOMMUNICATIE Digicel Curaçao | Schottegatweg Oost 19 Flow Curaçao | Kaya Angel Leañez 26 Mio | Dr Maalweg 27 Scarlet Curaçao | Fokkerweg 26 Tres Networks | Fokkerweg 17 UTS | Rigelweg 2

VERHUISBEDRIJVEN Caribbean Cargo Services | Caracasbaaiweg 328 Gijbels Verhuis | Sata Rosaweg 301 Interstero Verhuizingen | Dokweg z/n Meyer Moving | Kaya Jacob Posner 14 Michel Transport Moving & Services Hato Handling Kamer 115

46

869-3052

767-0073 461-9826 465-6037 670-1917

gratis vermelding

Een vermelding van bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer in de Resida Woongids is geheel gratis. Staat uw bedrijf er nog niet in? Stuur een e-mail met uw bedrijfs­ gegevens aan redactie@resida-magazine.com. U krijgt een bevestiging als uw gegevens zijn opgenomen.

Extra opvallen?

Bedrijven die willen opvallen kunnen zich op verschillende manieren in de Woongids profileren. Bijvoorbeeld met een vetgedrukte bedrijfsnaam of met een vermelding van hun website. Ook kan er een dikke rand om de vermelding komen. De kosten zijn laag waardoor ook kleinere bedrijven via de Woongids reclame kunnen maken.

Bel met 767-0127 voor meer informatie.

767-2588 767-3630 737-0140 461-4766 869-5822

461-5277 461-7090 465-0058 736 6088 465-0994 663-4670 461-2477 527-6895 737-8181

Resida woonmagazine


Blackwater 36 SF

SPECIFICATIONS LOA Beam Dry Weight Fuel Capacity (Standard) Freshwater Capacity Waste Capacity Dry Storage Capacity Live well Capacity

- 36’2” - 10’ - 7000 lb. - 400 gal. - 48 gal. - 20 gal. - 400 qt. - 200 gal.

STANDARD FEATURES 10 year hull warranty Bait well with pump Dual Automatic Bilge pumps Pop up cleats (4) Integrated platform Dual marine batteries Rod holders (4) Fully insulated fish box Compass Heavy duty rub rail Hydraulic Steering Self-bailing cockpit Navigation lights Lockable rod storage (up to 12 rods) Choice of upholstery colors Electrical Switch/Breaker panel Trim tabs Cabin Lighting (full led) Freshwater system Pop up lift ring

NEED MORE INFO? ASK ME?

The Backwater 36 SF is in a class of it’s own, It combines three important elements, Power, Beauty and soul. This is what professional fishermen crave, a very fast machine that is stable as can be, providing a comfortable and intuitive fishing experience.

Blackwater boats are balanced and efficient to provide a better ride and increased speed over any other conventional mono hull. Luxury, elegance and functionality are it’s assets, but do not be fooled by it’s beauty. Inside this raging beast is the capability to outperform anything in it’s class, from speed, range and maneuverability.

blackwaterboats@me.com OR CALL YOUR DEALER AT +599 9 690 8088

Black Water Boats Curaçao B.V. • Umbrella Building - Groot Davelaar 145 - 147 • Curaçao


Resida #5  

Woonmagazine Curacao mei/juni 2011

Resida #5  

Woonmagazine Curacao mei/juni 2011

Advertisement