Page 1

eve rs siti e Po rnem n d e lle on verte

Jaargang 1 • Editie 2 • juni 2012

Editie

‘t Gooi

Bereik uw doelgroep

5.

De zomer in met... Hoveniersbedrijf Gé Leurs

8.

Zorg & Het Kunduz- akkoord

9.

Aan tafel met... Rob Ijntema (Gooische Uitvaartverzorging)

15.

Anders durven denken met... Fred Janssen Exclusief


[

Zieke(n)zorg of

JOPX\LaVYN

Bij Chiqcare kiezen wij net als u voor chique zorg. Wij doen dit door middel van persoonlijke aandacht in uw eigen vertrouwde leefomgeving. Personal Attention is allesomvattend, kwalitatief van het hoogste niveau en geheel toegesneden op uw thuissituatie. Hierdoor blijft u in uw vertrouwde omgeving comfortabel wonen en leven. Chiqcare is er voor mensen die zelfstandig keuzes kunnen en willen maken. Bij ons blijft u de regisseur van uw eigen leven.

Uw privileges: Persoonlijke assistent (Thuis)zorg vergt organisatievermogen, vooruit denken en efficiënt handelen.

CHIQCARE Personal attention is het beschikbaar stellen van een door u zorgvuldig geselecteerde persoonlijke assistent die 2 tot 24 uur per dag uw rechterhand zal zijn.

Vast vertrouwd team Samen met uw persoonlijke assistent stelt u een vast zorgteam samen die uw wensenpakket

CHIQCARE uitvoert. Of dit nu gaat om medische handelingen, dinerservice, (privé) chauffeursdiensten, of financiëel (zorg)beleid, wij komen graag bij u solliciteren.

Chiqcare arts Wij voegen een medicus toe aan uw vaste team die het verzekerde deel van uw zorgvraag

CHIQCARE regelt. Hij kan u zonodig introduceren bij een selectie van de beste artsen wereldwijd voor een second opinion of behandeling.

Behoud lifestyle Chiqcare is pro-aktief en beschikt over de kwaliteit en de drive om uw huidige leefgewoontes

CHIQCARE ook in de toekomst te waarborgen.

Voor een kennismaking en inventarisatie, neem vrijblijvend contact met ons op. Een team van persoonlijke assistenten staat voor u klaar.

BECAUSE WE CARE Oude Tempellaan 1C • 3769 JA Soesterberg T: +31(0)6 535 77 820 • E: info@chiqcare.nl • I: www.chiqcare.nl


Editie:

‘T GOOI

r De m e rne de elt On vert

Synmotive partner van New CTI Solutions Integratie Google Apps met telefooncentrales zorgt dat ondernemingen nóg meer uit hun Google-omgeving halen Uitgebreide mogelijkheden Door Google en de telefooncentrale te koppelen, wordt het onder meer mogelijk om fax- en telefoonberichten in de e-mail te ontvangen. Ook is het mogelijk om via elke webbrowser een nummer te zoeken, te kiezen en te bellen. Het aantal mogelijkheden is enorm. Het is mogelijk om koppelingen tot stand te brengen met onder meer Avaya, Nortel, Cisco, Alcatel en Broadsoft telefoon-omgevingen en meer dan honderd ‘smallkey systems’ zoals Asterisk, Toshiba, Panasonic, NEC, Iwatsu. Over de samenwerking met Synmotive zegt Eddy Verstraaten, CEO van New CTI Solutions: “Synmotive is een betrouwbare en gespecialiseerde Google Apps partner met aantoonbare expertise die IT vereenvoudigt en meer productiviteit brengt binnen elke organisatie. Door onze samenwerking is het zowel voor het MKB als voor grote bedrijven razend interessant om over te stappen. Enerzijds omdat ze hun Total Cost of Ownership kunnen reduceren, anderzijds omdat de geïntegreerde telefoniefunctionaliteit met Google Apps geweldig interessante mogelijkheden biedt.”

Ontwerp Requestmedia Tekst en redactie Ministerie van economische zaken KvK René de Jong Wikipedia

Wonen

Tuindagen landgoed Vollenhoven

12.

Durako Totaal-Bouw Hilversum

Grootste assortiment bij Koster Tuinmaterialen

13.

Interview met Mens-Zeist (Totaalonderhoud)

De zomer in met Hoveniersbedrijf Gé Leurs

14.

Hypotheek met Zekerheid

(Nederhorst den Berg)

7.

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Zorg

8.

Consequenties van het Kunduz-akkoord

9.

Gooise Uitvaartverzorging vertelt... Uitvoering AWBZ Zorgverzekeraars

Jaargang 1 • Nr. 2 • juni 2012

Uitgave De ondernemerskrant ‘t Gooi

Opmaak DTP Mediapalet bv Rizzo Schouten

Recreatie

Tuintrends 2012

Colofon

Exclusief Media Partner Meetingpoint Plus 030 2239234 www.meetingpointplus.nl

Inhoud

6.

Fotograaf: René de Jong

Productie en uitgave van Requestmedia i.s.m. Mediapalet bv Postbus 767 9200 AT Drachten (0512) 548 055

MKB-bedrijven hebben in toenemende behoefte aan vereenvoudigde IT-omgevingen die aan alle eisen voldoen, maar tegelijk betaalbaar en veilig zijn. Omgevingen die optimaal integreren met andere systemen en bij voorkeur zo weinig mogelijk onderhoud vergen. De alsmaar verder uitdijende suite van Google biedt dat allemaal. Google levert uiteenlopende tools op het gebied van productiviteit en connectiviteit. New CTI Solutions brengt hierin extra verdieping aan door Google Apps ook te koppelen aan de telefooncentrale. Hiervoor gebruikt het bedrijf onder meer de cloud solutions van Esnatech. Zo haalt de mobiele workforce nóg meer voordeel uit Google Docs. Het brengt de organisatie bovendien meer efficiëntie en flexibiliteit.

5.

Dudok in Hilversum

Oplage 26.250 exemplaren

Google Apps verovert de zakelijke markt. Steeds meer leveranciers ontwikkelen producten die naadloos integreren met de zakelijke tools van Google. Ook de telefooncentrale integreert tegenwoordig probleemloos met Google. New CTI Solutions is gespecialiseerd op dit gebied. Dankzij het partnerschap tussen New CTI Solutions en Synmotive dat vandaag bekrachtigd werd, kunnen beide bedrijven hun klanten nog beter en nog completer gaan bedienen op het gebied van Unified Commincations (UC) binnen Googleomgevingen.

3.

Cover foto:

Auto’s

15.

Fred Janssen Exclusief, exclusief Fred Janssen

Traffic Mediapalet bv Businesspark Friesland West 35 8446 SL Heerenveen (0513) 74 50 20 Medewerkers René de Jong Fotografie Gerbrant M. Minderhoud Druk Rodi Media Heerhugowaard Verspreiding Alpha groep

De uitgever kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van informatie. De uitgever aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op informatie uit deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd, gekopieerd en/of openbaar worden gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden.

03


Tuindagen landgoed Vollenhoven:

23, 24 en maandag 25 juni 2012 Een evenement waar cultuur, historie en amusement hand in hand gaan. Een wandeling door de tuinen van het landgoed, waaronder een Engelse tuin, een moestuin en het Engelse landschapspark, neemt u mee terug naar het leven in de 19e en 20ste eeuw. De gezelligheid van de 21ste eeuw vindt u terug in de vele verkoopstands, de demonstraties, de workshops, de activiteiten en dat heerlijke kopje koffie in de oranjerie. Tijd: 10.00 uur tot 17.00 uur Entree: â‚Ź 6,50 p.p. kinderen tot 12 jaar gratis 65+ â‚Ź 1,- korting

www.landgoedvollenhoven.nl

Zomer bij Koster Tuinmaterialen

Voor het grootste assortiment in: (Sier)bestratingsmaterialen - Oud en nieuw gebakken klinkers - Diverse vijvermaterialen Diverse tuinaccesoires - Natuursteen - Tuinhout - Blokhutten Waterornamenten - Tuinverlichting Koster Tuinmaterialen Rijksweg 91 1411 GE Naarden 035-6910245

Geopend: Maandag t/m Vrijdag van 7:00 tot 17:00

Info@koster-tuinmaterialen.nl

en Zaterdag van 7:30 tot 16:00

www.koster-tuinmaterialen.nl

Zondag gesloten


Editie:

‘T GOOI

r De m e rne de elt On vert

De zomer in met.........

Hoveniersbedrijf Gé Leurs

One stop green shop ‘Creativiteit leidt tot de mooiste tuinen’, luidt het adagium van Hoveniersbedrijf Gé Leurs. Nu de weerbarstige winter voorbij is, zijn deze groen- en kleurmakers uit Nederhorst den Bergen volop actief in het reguliere onderhoud evenals in het verwezenlijken van klantspecifieke tuinideeën. “Onze klanten en uiteraard onze medewerkers kijken reikhalzend uit naar het eindresultaat.” Deze worden rollen over de tong van Mariska Leurs. Zij geeft samen met haar echtgenoot Gé leiding aan dit middelgroot hoveniersbedrijf dat in 1986 is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dagelijks waaiert een zeventiental medewerkers uit naar uiteenlopende opdrachtgevers. Uiteraard is het bedrijf uitstekend geëquipeerd om de opdrachten, vanaf de eerste spade in de grond tot en met de oplevering, het gewenste resultaat te geven. Immers, een tuin is volgens Mariska Leurs meer dan een onmisbaar onderdeel in het woon- en werkgenot van de gemiddelde Nederlander. Beplantingsplan Mond-tot-mondreclame dankzij goede ambassadeurs. Deze verbale marketingtool heeft voorspoed gegenereerd op dit perceel aan de Machineweg in Nederhorst den Berg. “Sinds we hier een vaste stek hebben verworven, richten we ons op het onderhoud en de aanleg van tuinen, inclusief alle denkbare zaken als bestrating, beregening, tuinafscheiding en alle voorkomende grond- en metselwerken”, weet Mariska Leurs. “Ook de aanleg van elektrische bedrading voor tuinverlichting hoort daarbij. Disciplines met slechts een uitgangspunt: Kwaliteit! En of het nu een voortuin

Jaargang 1 • Nr. 2 • juni 2012

is of het onderhoud van het landgoed rondom Kasteel Nederhorst, we verrichten de werkzaamheden altijd met veel toewijding en liefde voor de natuur. Dat geldt ook voor het gehele voortraject wanneer we met de klant het jaarlijkse onderhoudsplan of het ontwerp van de nieuwe tuin bespreken. Logisch dat we dan ook de betreffende tuin grondig onder de loep nemen. Dat voorkomt vaak onvoorziene zaken. Bovendien kunnen we op basis van de zon- en schaduwzijden plus de zichtlijnen vanuit de woning een beplantingsplan maken waarin uiteraard de wens van de opdrachtgever is verwerkt. Daarna maken we een begroting en bespreken dit weer met de opdrachtgever. Na goedkeuring van het plan en de offerte, bundelen wij en onze medewerkers alle verantwoordelijkheden om de kwaliteit te leveren die van ons wordt gewenst.”

nodige rondjes over het gras te trekken. Of wat dacht je van de met hedera volgroeide tuinafscheiding, zodat de opdrachtgever direct vrij zit in zijn of haar nieuwe tuin. Daarnaast bieden wij de service om plantenbakken met exoten als palmen, citroen- of olijfbomen te laten overwinteren in een daarvoor bestemde kas. Na IJsheiligen zorgen we dat deze exoten weer gezond kunnen pronken in de tuin of op het terras. En nu we het toch over het terras hebben. Zwart of antraciet is passé. Het wordt op het terras lounchen of chillen met onder meer vrolijk getint tuinmeubilair en terrastegels te midden van kleurrijke beplanting. We kunnen het allemaal voor de opdrachtgever waarmaken. En weet je, we zijn pas tevreden als de opdrachtgever dat ook is. En dat zijn ze. In alle seizoenen. Vijfentwintig jaar lang.”

Kleur Gemak dient de mens. Een tegeltjeswijsheid die volgens dit hoveniersbedrijf steeds meer hoorbaar is bij de moderne tuinbezitter. Behalve het inschakelen van Hoveniersbedrijf Gé Leurs voor de aanleg van de tuin en het reguliere onderhoud ervan, heeft de opdrachtgever namelijk behoefte aan een onderhoudsarme tuin. “Dat geldt zeker voor de wat oudere tuinliefhebber”, weet Mariska Leurs. “Uiteraard houden we bij de aanleg rekening met de beplanting waarvoor de snoeischaar nagenoeg werkloos in de schuur kan blijven liggen. Maar ook kunstgras is tegenwoordig een hype evenals een robot gazonmaaier die op z’n tijd via de computer een puls krijgt om de

05


Editie:

er

De em ern telt d On ver

‘T GOOI

De tuintrends van 2012

Recreatiecentrum Mijnden In het Groene Hart van Nederland, midden in het prachtige Loosdrechtse Plassengebied ligt Recreatiecentrum Mijnden. De unieke omgeving biedt vele mogelijkheden voor de watersporter, maar ook voor de liefhebber van bos, hei of de romantische Vecht met haar beroemde buitenplaatsen en kastelen. Met Amsterdam en Utrecht, het heide- en bosgebied van het Gooi op fietsafstand, vormt het Loosdrechtse Plassengebied een schitterende locatie voor een kortere of langere vakantie. Recreatiecentrum Mijnden biedt verschillende faciliteiten, zoals een snackbar, supermarkt, wasserette, fietsverhuur, kanoverhuur, natuurbad met ligweide, voetbalveld, speeltuin en een recreatieprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De jachthaven van recreatiecentrum mijnden beschikt over een winterberging, een 20- tons botenlift en een trailerhelling.

Natuur aan huis Groen geeft rust én een goed gevoel. Alle reden om in de tuin je eigen stukje natuur te creëren. De tuintrends 2012 zijn natuurlijker dan ooit. Je kunt de natuur in de tuin zien, voelen, horen, ruiken én proeven. Die intense natuurbeleving werkt als een warm, ontspannend bad. Het geeft energie om mee te doen met alle nieuwe ontwikkelingen, maar het is ook heerlijk om alles even los te kunnen laten. Daarvoor creëren we ons eigen stukje natuur; een groene vrijplaats waar je jezelf mag zijn. Drie tuintypes Al deze ontwikkelingen zijn terug te zien in de tuintrends Warm Embrace, Utility en Sobriety. Om het je makkelijk te maken is elke tuintrend verbonden aan een tuintype. Warm Embrace is op het lijf geschreven van het blauwgroene tuintype; houdt van tuinieren en ziet de tuin als visitekaartje. Utility spreekt het gele tuintype aan; ziet de tuin als een gezellige buitenkamer waarin geleefd mag worden. Sobriety is de trend voor het zogenoemde blauwe tuintype; wil zich graag onderscheiden met een designtuin.

Ultiem gevoel van vrijheid De tuin oogt als een spannende combinatie van camping, werkplaats en wilde natuur. Het oogt tijdelijk; morgen kan alles weer anders zijn. Denk hierbij aan meubels op wielen en planten in zakken. Zoals je leeft, stoer en ongecompliceerd, zo is je tuin. Niets ligt vast; de tuin kan elke dag weer anders zijn. Dat zorgt voor een ultiem gevoel van vrijheid. Mix and match De inrichting is een uitgebalanceerde mix van tweedehands en nieuw, die ogenschijnlijk spontaan is ontstaan. Grove, verweerde materialen, bijvoorbeeld ruw bekistinghout bijeengebonden met spanbanden, zorgen voor een stoer en krachtig beeld. Dat wordt nog eens versterkt door de toepassing van grove verlichting, zoals loop- en bouwlampen. Het ongedwongen, semi-tijdelijke, karakter van deze tuin wordt onderstreept door de beplanting. Hier geen aangeharkte borders, maar een vrolijke mix van wilde bloeiende planten. Een enkele stekelige plant, zoals een distel, mag ook niet ontbreken voor een stoere finishing touch.

Groen en onderhoudsvriendelijk Door de toepassing van veel groen is de tuin een prettige plek om je even terug te trekken. En tegelijk moet het onderhoud eigenlijk niet te veel tijd kosten. En dat kan: met een goede keuze voor beplanting en andere materialen is het mogelijk om een groene, makkelijk te onderhouden tuin te creëren. Hout, bakstenen en gevlochten riet De inrichting van de tuin neigt steeds meer naar gezellig. Er wordt niet gekozen voor één materiaal, maar voor een combinatie van verschillende natuurlijke materialen, bijvoorbeeld oud hout, ruwe bakstenen en gevlochten riet. Die diversiteit zorgt voor een geborgen, warm gevoel. Zelfs als je alleen in de tuin bent, voel je je niet verloren. Tuintrend 2012 Utility Utility staat voor stoer en ongedwongen. De tuinrend Utility is stoer en ongedwongen, alles mag en alles kan. Een oude plank met wielen functioneert als tuintafel. De stoelen lijken zelf in elkaar gezet. Voor de verlichting is een bouwlamp opgehangen.

Lekker wild Het ongedwongen, semi-tijdelijke karakter van deze tuin wordt onderstreept door de planten in bakken en zakken te zetten. Zo kunnen ze morgen weer ergens anders staan. Verwacht in deze tuin ook geen keurige borders. Het is eerder een natuurlijke wildernis met vrolijke bloeiende planten, zoals Cosmos, Helenium en Solidago. Loopkamille is een goed alternatief voor gras. Een enkele stekelige plant, bijvoorbeeld een distel (Eryngium x zabelii), versterkt de stoere uitstraling van deze tuin. Plantenselectie Utility - Betula ermanii - Cosmos bipinnatus - Crocosmia - Eryngium x zabelii - Helenium - Hordeum vulgare - Rubus phoenicolasius - Solidago ‘Golden Mosa’ - Tropaeolum majus Welke planten de beste keuze zijn, is afhankelijk van de omstandigheden in uw tuin. Laat je hierover vakkundig adviseren.

06

Jaargang 1 • Editie 2 • Juni 2012


Editie:

‘T GOOI

r De m e rne de elt On vert

Inspirerend bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Vaderdag op Pampus! Wat vindt je vader eigenlijk leuk? Een vader moet niet bang zijn in het donker, de weg weten, en sterke verhalen vertellen. Op Pampus kan het op Vaderdag allemaal: Na een rondleiding of speurtocht door het fort op Pampus, zal vrijwilliger en wijnkenner Jan Spierenburg de vaders alles vertellen over de wijnen die hij heeft meegebracht naar het eiland. De vaders kunnen de wijnen proeven, en vertellen wellicht aan het einde van de dag hele sterke verhalen.

Licht en inspiratie. Dat kenmerkt het gloednieuwe bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten. Met een prominente plek voor de bossen en heidegebieden van het Goois Natuurreservaat. Het gaat om zien, ruiken, doen en beleven. Kinderen zijn bijvoorbeeld niet weg te slaan bij de video-wand waar ze, vaak tevergeefs, pogen om sneller muggen te vangen dan een vleermuis. Ook kunnen ze vissen bewonderen en op-hengelen van onder de waterspiegel van de Vechtplassen. Iets verderop kunne ze luisteren naar verhalen uit de hoogtijdagen van de landgoederen door een passende hoed op te zetten. Haal- en brengmeubel Climax in het interieur is het zogenoemde haal- en brengmeubel. Hier kunnen bezoekers hun natuurfoto’s uploaden die op schermen worden getoond, maar ook vondsten achterlaten die ze op hun wandeling buiten zijn tegengekomen. Bij voorbeeld een braakbal, een afgekloven dennenappel, een schedeltje, keutels, eikels, kastanjes en nog veel meer.

Streekmaquette Bij binnenkomst zie je een grote streekmaquette die helder toont hoe de verschillende soorten natuur als zones in het landschap naast elkaar liggen. Dat loop via de Vecht in het westen, via de veenplassen en landgoederen in het midden naar de bossen en heidegebieden van het Gooi in het oosten van het gebied. Elk landschap heeft zijn eigen kleuren en sfeer. Deze komen terug als kleurige lijnen in het interieur van het centrum. Recreatie versterken De rechtervleugel is een natuurwinkel met informatiebalie en koffiepunt. Verder zijn er vergaderzalen, een brasserie, een oplaadpunt voor elektrische fietsen en een omkleedruimte voor sporters. Alles is erop gericht om de recreatiemogelijkheden van het gebied te versterken.

Arrangementsprijs € 35,- per deelnemer (incl. boot, entree, rondleiding, wijnproeverij en een hapje)

Camperplaats De Gooische Baron In de regio het Gooi ligt nabij de Loosdrechtse Plassen en de Vecht een prachtige camperplaats ligt. Midden in een bosrijke omgeving, zeer geschikt voor fietsen en wandelen. Omringd door landerijen, buitenplaatsen en biologische tuinderijen Rust en de natuur, (geen faciliteiten voor kinderen). Voor kort verblijf zeer geschikt of als op door reis bent. Geen sanitaire- en afval voorzieningen. Water is aanwezig. Honden toegestaan, wel aangelijnd, i.v.m. honden van de eigenaar. Eigenaar stelt zich niet aansprakelijk voor dergelijke schades, aan huurder. Tarieven € 20,- per nacht, (contant te betalen, bij aankomst) Tarieven lopen van 10.00 tot 10.00 uur. Wij zijn open van 01 april t/m 31 oktober. U kunt de camperplaats op ’s morgens van 10.00 tot 22.00 uur ’s avonds. Boekingen telefonisch op nummer 06–21423052 Wij kijken graag naar u uit! En wensen u alvast een plezierig verblijf op onze Camperplaats de Gooische Baron. Omgeving Loosdrechtse plassen, watersportrecreatie, verhuur div. bootjes en div. horecagelegenheden. Het Gooi en omstreken, pittoreske Laren, met zijn heerlijke poffertjeskraam en restaurantjes, mooie

Jaargang 1 • Nr. 2 • juni 2012

Programma 13:30 vertrek Muiden 14:00 aankomst Pampus en start rondleiding 15:00 - 17:00 wijnproeverij in het Pampus Paviljoen 17:00 boot retour

Openingstijden Het Forteiland is opengesteld voor bezoekers van 1 april tot en met 31 oktober (dinsdag t/m zondag). Op maandag is het eiland gesloten!! (*) Uitzonderingen Op Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag is het forteiland wel geopend.

winkeltjes, Blaricum, Laren, Gooische vrouwenroute en stijlvolle winkeltjes. Op 4 km afstand Hilversum, met zijn woensdag- en zaterdagmarkt, het Media park, met zijn Beeld- en geluid. En natuurlijk ’s Graveland zelf, in het Groene Hart van Midden Nederland, met zijn prachtige natuur en cultuur. Ideaal fiets en wandelgebied, hier direct om de hoek! Op 1 km afstand, wat lekkere restaurants, winkeltjes. Winkelgebied in Kortenhoef , ook op 1 km afstand, met grote supermarkt.

*Afmeren met eigen boot is niet toegestaan als het eiland gesloten is.

Leeftijden Alle leeftijden

07


er m rne lt e d e On vert

Editie:

De

‘T GOOI

Ontbrekende of onbekende hervormingen?

Kaap Evenement Fort Ruigenhoek –

Groenekan 2 juni 2012! Kaap is een avontuurlijke tentoonstelling van beeldende kunst, midden in de natuur op Fort Ruigenhoek. Het is een fort op een eiland met een grote ophaalbrug en geheimzinnige bunkers die verscholen liggen in het groen. Kaap is voor iedereen, maar vooral voor kinderenvanaf 7 jaar. Een internationaal gezelschap van kunstenaars maakt speciaal voor een jong publiek nieuwe kunstwerken. Een bezoek aan Kaap is alles wat je van een ontdekkingsreis verwacht. De zesde editie van de kunstmanifestatie Kaap werd voor het eerst samengesteld door Tiong Ang, die het stokje als curator van Mark Kremer heeft overgenomen. Tiong is zelf kunstenaar en hij heeft deelgenomen aan de allereerste editie van Kaap (toen het nog ‘de kleine biënnale’ heette). Hij heeft in 2011 kunstenaars uitgenodigd die zichzelf een onderzoekende rol toewijzen. Ze stellen met hun werk allerlei vragen. Vragen over de natuur die op het fort eigenlijk heel kunstmatig is, vragen over de wereld die volgens sommigen steeds kleiner maar wel ingewikkelder wordt, vragen over het gedrag van kinderen ten opzichte van volwassenen en vooral vragen over de kunst zelf. Kunst zoals je hier op Kaap tegenkomt is anders dan de kunst die je kent uit boeken of die je ziet in een museum. Dit komt niet alleen door de vraag aan de kunstenaars om speciaal iets voor kinderen te maken. Deze kunstenaars hoeven hun werk niet zo veel te veranderen om het geschikt te maken voor kinderen. Kaap gelooft in kunst die veel verschillende ervaringen en interpretaties aanbiedt en open houdt. Nog meer dan voorheen staat de praktijk van de kunstenaar zelf op de voorgrond. Is de kunstenaar zelf verantwoordelijk voor de waarde van het kunstwerk dat hij of zij maakt? Maakt de kunstenaar zelf het kunstwerk af, of laat hij dat liever aan zijn publiek over? Staat de kunstenaar er alleen voor - alleen werkend in het atelier - of is hij altijd verbonden met de wereld om hem heen? De gebouwen en bunkers op Fort Ruigenhoek zijn overwoekerd door gras, struiken en monumentale bomen, er zijn spannende kronkelpaadjes, zonnige grasveldjes en achter elke heuvel schuilt een nieuw verbazingwekkend idee. Bij Kaap is er geen sfeer van ‘Afblijven!’, het is omgekeerd: ‘Come out and play!’. Alle kunstenaars op Kaap zijn erop uit je iets te laten ontdekken wat je van tevoren niet weet.

In de eerste ronde van het Kunduz-akkoord was de besparing van 1,6 miljard op de zorg nog nauwelijks ingevuld. Nu weten we meer, maar een visie op en aanpak voor de noodzakelijke hervormingen ontbreken. Het Kunduz-akkoord, dat ik van GroenLinks zo niet mag noemen, is nu in tweede ronde uitgewerkt. Het eerste akkoord was een beetje slordig. Van de nettobesparing op de collectieve uitgaven van 12,2 miljard, was de 1,6 miljard op de zorg (zo’n 13 procent) nog nauwelijks ingevuld. Wel wisten we dat sommige eerdere maatregelen waren teruggedraaid. Het betrof de pgb’s, de eigen bijdrage tweedelijns-ggz en uit het Catshuisakkoord onder andere de eigen bijdrage receptregel. Nu kennen we ook de rest. Het eigen risico gaat omhoog van 220 naar 350 euro, met vrijstelling van de kosten voor de huisarts. De rollator gaat uit het pakket. Per ligdag in het ziekenhuis gaat men 7,50 euro betalen, mede als vergoeding voor het eten. In moderne termen, namelijk van gezondheidszorg naar (volks)gezondheid, is natuurlijk ook het hoger belasten van drinken en roken te zien als een relevante zorgmaatregel. Overigens zijn het allemaal besparingen op een geraamd bedrag dat is gebaseerd op dunne budget- en tariefafspraken van de huidige minister. Tegenvallers zijn tegenvallers omdat ze niet worden geraamd.

Onduidelijkheden De hele deal is vooral knap werk van D66. Door de uitstraling van Nieuwe Zakelijkheid en Redelijkheid, door het Paarse mengsel van het pakket en door het ouderwets bijeenpolderen van een politieke coalitie van Zakelijk Bestuur. Alle andere partijen bij dit akkoord (VVD, CDA, GL, CU) zullen hun achterban nog heel veel hebben uit te leggen. Waarschijnlijker lijkt nu al dat men de hele deal met zijn onduidelijke lijn en verantwoordelijkheden maar liever vergeet. Zo ontbraken de inhoudelijke punten uit dit akkoord geheel in de lijsttrekkerscampagne van het CDA. Wat ontbreekt Maar D66 heeft het onderwerp hervormingen, waarop ze graag tamboereert, niet kunnentoevoegen aan dit zorgakkoord. Hervormingen of zelfs maar een visie daarop, ontbreken. De kostenexplosie van de laatste jaren en dus het falen van beheersingsmaatregelen worden direct afgewenteld op de gebruiker, zonder diens zeggenschap en eigen inbreng te vergroten. Meer pijn zonder macht of perspectief. Ik denk dat dit een teken is dat het debat en de ideeënontwikkeling daarover achterblijven in het politieke circuit. Dit mogen de lobbyisten en academici uit de zorg zich aantrekken. Noodzakelijke hervormingen Ik geef de politici daarom maar een rijtje hervormingen mee waar het wel over zou moeten gaan. Hervormingen die nu circuleren in en rond de zorg. Krachtige regionaal samenhangende eerstelijnsorganisaties bouwen, mogelijk ook fusies toestaan met zorgverzekeraars. De zbc’s als goedkoopste en cliëntvriendelijkste productielocatie redden van de angstige bureaucraten. Outcomefinanciering bevorderen via regiobudgetten die zijn gebaseerd op per capita kosten. De fouten in het pgb-systeem actief bestrijden, met behoud van de enorme winst in zeggenschap en druk op de intramurale care. De coöperatieve beheersvorm tussen zorginstellingen en tussen zorgvragers introduceren. De macht van de patiëntenverenigingen vergroten. Coproductie en afstemming op informele arrangementen in chronische zorg bevorderen. De voorgenomen decentralisaties naar gemeenten (AWBZ, Jeugdzorg) oppakken als innovaties. Tijd voor keuzen Verkiezingen zijn niet de beste tijd voor dergelijke fundamentele keuzen. Maar in de nachten en wandelgangen van ‘Jan Kees Kunduz’ was er al helemaal geen tijd voor. Steven PM de Waal, voorzitter Public SPACE Foundation

08

Jaargang 1 • Editie 2 • Juni 2012


‘Zoveel mensen, zoveel zinnen’

Uitvaartverzorging is zo veel meer dan een bedrijf

We leven in een tijd dat er (nagenoeg?) geen slechte uitvaartondernemingen meer zijn. Gelukkig maar. Iedere organisatie doet zijn werk goed. Maar is goed eigenlijk wel goed genoeg? Rob IJntema, directeur van de Gooische Uitvaartverzorging, een van de oudste uitvaartbedrijven van onze regio, geeft zijn visie op het wezen van de uitvaart:

Editie:

Tja, ‘goed’... Wat ons betreft is ‘goed’ de ondergrens. Ons constante streven is de bovengrens, het summum. Wij zijn een vereniging zonder winst-

doelstelling. We willen ‘onze families’ dan ook vooral geven wat zij nodig hebben. Mensen met verdriet zijn kwetsbare mensen. Uit ervaring weten wij dat ze vaak anders reageren op het overlijden van een dierbare dan ze altijd gedacht hadden. Verdriet, opluchting, boosheid en ga zo maar door. Men zegt: “Ach, als moeder overlijdt, zal ik het daar niet echt moeilijk mee hebben. Ze is nu 92 jaar en dan weet je dat het een keer ophoudt, hè.” Maar dan overlijdt moeder écht… en 9 van de 10 keer is de emotie bij de nabestaanden dan toch een andere dan men had gedacht. Maar hoe het ook zij, of je nu opgelucht bent of juist gebroken, alle gevoelens zijn goed. Je moet het toelaten.

Wat is nu het werkelijke belang van een uitvaart? Het afscheid, het ritueel? Of nog iets heel anders? Iedereen onthoudt vooral de hoogte- en dieptepunten in het leven. De menselijke geest is daar blijkbaar gevoelig voor. Als er in een jaar niets bijzonders gebeurt, dan kun je je later moeilijk voorstellen hoe dat jaar verlopen is. Maar als je eerste kleinkind is geboren in 2005, dan onthoud je dat de rest van je leven. Ook het overlijden van een mens van wie je hebt gehouden is een mijlpaal. Net als de uitvaart. Je gunt de overledene een mooi afscheid. Voor jou als nabestaande wordt op die dag een bijzondere herinnering geboren. Een herinnering waarop je later met tederheid en misschien ook met een glimlach kunt terugkijken. Dat maakt de vorm van die herinnering enorm belangrijk. Je wilt toch dat het perfect is.

Wat is in uw ogen dan de perfecte uitvaart?

“Zoveel mensen, zoveel zinnen.” Een cliché, maar zeer reëel in de uitvaartzorg. Er is dus niet één perfecte uitvaart. De ene familie wil een traditionele ceremonie, anderen kiezen voor een eigentijds, creatief afscheid. Wij proberen aan al die wensen te voldoen, natuurlijk binnen de grenzen van wat wettelijk en praktisch gezien mogelijk is. Wij hebben voldoende ervaring om te weten wat daarvoor nodig is. Wil de familie geen condoleance in de aula van begraafplaats of crematorium, maar liever in een restaurant? Een rouwkoets en volgkoetsen en bloemblaadjes langs de route? Het parkeren van de auto’s van bezoekers bij een condoleance op het huisadres? Wij regelen het allemaal voor ‘onze families’. Maar ook een ‘kleine’ uitvaart verzorgen we met evenveel liefde en zorg.

Hoe zou u de kern van uw werk beschrijven? Rob IJntema, directeur van de Gooische Uitvaartverzorging

Wij werken vanuit een diep respect voor iedere overledene en voor iedere nabestaande. Zonder winstoogmerk, maar mét hart en ziel.

‘T GOOI

ActiZ luidt noodklok over uitvoering AWBZ zorgverzekeraars NMa Een van de vragen van de zorgaanbieders is hoe de Mededingingswet straks zal worden toegepast. Nu ziet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zorgkantoren niet als ondernemingen. Zorgverzekeraars zijn echter wel ondernemingen en voor hen zal de Mededingingswet van toepassing zijn. Zal dit de samenwerking en gezamenlijke inkoop moeilijk maken?, vraagt ActiZ zich af. Meerjarencontracten Andere vraagtekens zetten de zorgaanbieders bij hoe zorgverzekeraars met concurrentiegevoelige informatie zullen omgaan en hoeveel administratieve lasten de overheveling met zich mee zal brengen. De brancheorganisatie hoopt snel door VWS en Zorgverzekeraars Nederland uitgenodigd te worden. Ook om over het eigen idee van meerjarenafspraken te kunnen spreken. ‘Met meerjarenafspraken kan worden bijgedragen dat de nieuwe uitvoeringstructuur niet alleen een technische en administratieve exercitie wordt maar ook een stimulans wordt ingezet waarmee de zorg verbeterd kan worden.’ Wouter van den Elsen Brancheorganisatie ActiZ maakt zich grote zorgen over de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars in 2013. Dat schrijft de organisatie in een brandbrief aan directeurgeneraal Langdurige Zorg Marcelis Boereboom van VWS. ActiZ schrijft nauwelijks te worden betrokken in de besluitvorming rondom deze majeure operatie. Boereboom beloofde ActiZ vorig jaar nog dat er dit jaar meer helderheid over de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars zou komen. ‘Inmiddels is het eerste kwartaal van 2012 gepasseerd en de situatie is nauwelijks gewijzigd’, staat in de brief van ActiZ te lezen. ‘De in- en verkoop van AWBZ-zorg start al over twee maanden maar zorgaanbieders weten niet of nauwelijks waar ze aan toe zien en de nieuwe uitvoering roept veel vragen op.’

Jaargang 1 • Nr. 2 • juni 2012

Tips om meer te bewegen Wij adviseren u meer te gaan bewegen. Als u niet gewend bent aan beweging, begin dan langzaam en bouw het op naar een halfuur lichte lichaamsbeweging per dag. Elke stap die u dagelijks zet, draagt letterlijk bij tot een betere gezondheid. Een halfuur per dag bewegen is een goed startpunt. Maar onderzoek wijst uit dat het beter is om meer te bewegen om overgewicht te voorkomen. Voor een optimale gezondheid adviseren wetenschappers per dag 60 minuten of meer lichaamsbeweging met lichte inspanning of 30 minuten of langer lichaamsbeweging met zware inspanning. Verdeel de lichamelijke activiteit over de hele dag. Zes keer tien minuten is net zo goed als één keer zestig minuten. Grijp elke kans om meer te bewegen: • neem de trap in plaats van de lift • stap een halte eerder uit de bus • maak een wandeling tijdens de lunch • neem de fiets voor kleine afstanden • zet je afvalcontainer achter in de tuin • ga lekker tuinieren • vaker stofzuigen en en dwijlen • zet je favoriete muziek aan en dansen

09


30 jaar L’Elefante Bianco Een beleving op z’n Italiaans Persoonlijke aandacht staat bij L’Elefante Bianco voorop. De sfeer is allerhartelijkst en met regelmaat is er op vrijdag live muziek met speciale gasten uit binnen- en buitenland. Biologische producten De keuken is authentiek Italiaans en voor 80% biologisch. De producten zijn vers en eerlijk. De kaart biedt tevens een variatie aan vegetarische gerechten. Kinderen zijn welkome gasten Al dertig jaar krijgen kinderen een speciaal onthaal. Van woensdag tot en met zondag is er professionele oppas in een aparte ruimte met speelgoed en een kinderbios. L’Elefante Bianco: Italiaans Restaurant con pizza sinds 1982.

Naarderstraat 15 ● 1251 AX Laren ● 035-5313467 (na 16.00 uur) info@elefante-bianco.nl ● www.elefante-bianco.nl Editie:

Wat is gezond?

GEZOND LEVEN Fysieke en mentale gezondheid zijn het fundament van persoonlijk welbevinden en de kwaliteit van onze samenleving. Welvaart heeft ons een langer en comfortabeler leven gebracht, maar heeft ook gezorgd voor uitval van mensen in het arbeidsproces, mensen die over- of verkeerd consumeren en jongeren die langs de lijn staan. TNO zet zich in voor een combinatie van technologische én sociale innovatie, zodat mensen gezonder meedoen in onze samenleving.

Een goede gezondheid staat voor veel mensen bovenaan op hun lijst van geluksfactoren. Voor een gezond leven zijn zinvolle participatie in de samenleving, een gezonde levensstijl en goede zorg nodig. (Betaald) werk is bovendien één van de belangrijkste factoren voor zinvol ervaren participatie in de samenleving. Bij een gezonde levensstijl spelen aspecten als beweging, voeding, leefomgeving en manier van werken en werkomstandigheden een belangrijke rol.Voor een gezond leven in de toekomst zijn doorbraken nodig op (de snijvlakken tussen) de domeinen arbeid, leefomgeving, voeding, geneesmiddelen, zorg en recreatie. Dit vraagt om samenwerking tussen alle betrokken partijen. De manier waarop geïnnoveerd wordt in deze sectoren, ontwikkelt zich bovendien in een hoog tempo. Innovatie vindt steeds meer plaats in interactie met de gebruiker (user-led innovation) of in consortia van bedrijven en andere organisaties (open innovatie). Deze innovaties verdienen het de ruimte te krijgen, maar de veiligheid moet hierbij gewaarborgd worden.

10

‘T GOOI

6 tips voor een gezonder voedingspatroon 1.

Kies voor veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zoveel mogelijk. Groente en fruit bevatten veel vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en antioxidanten. Dit beschermt uw lichaam tegen de schadelijke invloeden van vrije radicalen.

4.

Vermijd dranken met suiker. Zoete dranken als cola, fruitdranken en (gezoete) vruchtensappen kunnen uw lichaamsgewicht verhogen.

Volkorenproducten en peulvruchten zitten boordevol vezels die uw spijsvertering gezond houden. Lees meer over de voordelen van plantaardige voeding.

2.

Naast plantaardige voeding, kunt u uw maaltijd aanvullen met vis, met name vette vis zoals zalm, makreel en haring zijn gezond. Vetrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen. U kunt beter kiezen voor een evenwichtig voedingspatroon dan voor voedingssupplementen.

5. 3.

Beperk de consumptie van rood vlees en vermijd het eten van bewerkt vlees. Rood vlees is een bron van belangrijke voedingsstoffen. Maar om u tegen kanker te beschermen kunt u het beste niet meer dan 500 gram per week eten. Bewerkt vlees zijn vleesproducten die zijn gerookt, gezouten of op een andere manier zijn geconserveerd, bijvoorbeeld door toevoeging van conserveringsmiddelen. Voorbeelden zijn ham, salami en worst.

Beperk de consumptie van calorierijk voedsel. Calorierijk voedsel bevat meer dan 225-275 kcal per 100 gram. Voorbeelden zijn pizza, fastfood, chocolade, chips en koek. Het eten van calorierijk voedsel kan uw lichaamsgewicht verhogen.

6.

Beperk de consumptie van zout en met zout bewerkt voedsel. Teveel zout kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Probeer iedere dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Het moto luid dan ook eet verstandig en beweeg voldoende.

Jaargang 1 • Editie 2 • Juni 2012


Editie:

‘T GOOI

Iedereen weet dat geld onontbeerlijk is voor het realiseren van ondernemersplannen. Zonder geld valt er tenslotte weinig te investeren. Daarom is juist de aandacht voor leningen op investeringsmomenten heel groot. Vaak ligt de nadruk op het rentepercentage en de zekerheden maar dit zijn niet de enige factoren die bepalend zijn voor een optimale financiering.

Werken na de AOW aantrekkelijker en makkelijker De regels om AOW’ers te laten werken worden versoepeld. Gepensioneerden kunnen zo makkelijker blijven werken. Voor werkgevers wordt het aantrekkelijker om AOW‘ers in dienst te nemen. Zo hoeft het loon bij ziekte maar zes weken in plaats van twee jaar doorbetaald worden en de reintegratieverplichtingen worden voor werkgevers beperkt.

Naast die belangrijke factoren is ook het juiste moment van investeren belangrijk. Wat wij in de praktijk merken, is dat er veel te veel plannen en initiatieven niet worden uitgewerkt omdat het onlogisch voelt om in “crisistijd” te gaan investeren. Of men heeft al een balletje opgeworpen maar treft geen luisterend oor bij financiers, terwijl het juist in crisistijd een heel geschikt moment kan zijn om verantwoord te investeren. Hier heb ik in een eerdere column al eens aandacht aan besteed. Ten aanzien van de financieringsuitgangspunten kunnen we stellen dat niet alleen het rentepercentage bepalend is voor de hoogte van de financieringslast. Ook bepalend zijn onder anderen de hoogte van de schuld, de aflossingsverplichting en te vergeten het financieringsproduct. Een open deur zult u zeggen, maar juist een optimale afstemming van alle factoren kan u veel voordeel opleveren. Bij een investering in bijvoorbeeld machines moet niet enkel naar de economische levensduur van de machine worden gekeken en op basis daarvan een financiering worden geregeld. Of nog erger, de machine wordt betaald uit rekening-courantkrediet. Soms wordt zelfs niet eens gekeken naar het aan te schaffen object maar wordt simpelweg gefinancierd door het eigen bedrijfspand met hypotheek te belasten. Afstemming op de vrije kasstroom binnen het bedrijf wordt evenmin betrokken in de beslissing. De vrije kasstroom, of te wel netto cash flow, bepaalt hoeveel ruimte er is om de financieringslasten te kunnen betalen. Een op het oog lage rente kan bij een te krappe cashflow leiden tot een veel hogere rentelast. Als bijvoorbeeld bij een kredietlimiet van € 150.000,- de debet stand lange tijd tussen de € 100.000,- en € 150.000,- beweegt wordt er een structureel deel ter hoogte van € 100.000,- gefinancierd tegen de hogere kosten die bij een rekening-courantkrediet van toepassing zijn, terwijl dit ook in andere vormen tegen een lager kostenniveau kan worden geregeld. Het komt regelmatig voor dat er te veel door middel van rekeningcourantkrediet wordt gefinancierd. Uw rekening-courant zakt dan minder snel dan verwacht, waardoor u langer de hogere rekeningcourantrente betaalt.

Op een rekening-courantkrediet wordt al snel 8% rente in rekening gebracht plus nog eens 1% of 1,5% kredietprovisie, terwijl er wellicht een goedkopere oplossing voorhanden is. Mocht u, (mede tengevolge van de crisis) een aantal jaren een slecht resultaat hebben gerealiseerd dan is er een goede kans dat u bij uw financier inmiddels op de afdeling intensief-beheer (IB) terecht bent gekomen. Vaak is de ondernemer zich er dan niet van bewust dat hij in die situatie een opslag op zijn variabele rente krijgt, welke zomaar 4 of 5 % kan bedragen. Bij het mondeling toestaan van een overschrijding van de kredietlimiet geldt een dergelijke opslag. Vaak ontstaan genoemde situaties doordat de financiering in de loop der jaren veranderd en bij elke volgende investering onvoldoende naar het geheel wordt gekeken. Ook bij het aflopen van een rentevastenperiode is het een geschikt moment om de hierboven genoemde factoren kritisch te bekijken om een goede keuze voor de volgende renteperiode te maken. Laat u door een deskundige maar onafhankelijke partij voorlichten. Door besparing op uw financieringskosten is dat snel terug verdient. Bron: www.credion.nl

Is uw accountant te vertrouwen? Accountants misbruiken onwetendheid ZZP-ondernemers!

Hiervan geeft uim 84% ook daadwerkelijk aan op korte termijn actie te ondernemen tot deze overstap.

Accountants rekenen te hoge tarieven voor hun diensten aan zelfstandige ondernemers. Dat blijkt uit de Nationale Enquête accountantskosten, uitgevoerd in opdracht van Mijncijfersklaar.nl. Van de geënquêteerde ondernemers gaf 81% aan de accountantskosten bovengemiddeld hoog te vinden. Hiervan zegt 65% tevens dat de prijzen niet in verhouding liggen met de kwaliteit die wordt geleverd.

Mijncijfersklaar.nl Mijncijfersklaar.nl is een aanbieder in de markt van online dienstverlening voor administratie, jaarrekening en belastingaangiften. Middels hoogwaardige technologie kunnen kleine zelfstandige ondernemers tegen zeer scherpe tarieven hun administratie uitbesteden, je jaarrekening laten samenstellen en belastingaangiften laten verwerken.

Middels de Nationale Enquête Accountantskosten, wil Mijncijfersklaar.nl inzicht krijgen in wat de ondernemer van de hoogte van zijn acountantskosten vindt, en dat onder andere in relatie tot de kwaliteit die wordt ervaren. De hoogte van de tarieven voor de verwerking en beoordeling van administraties en jaarrekeningen, staat steeds vaker ter discussie. De combinatie van hoge kosten en relatief lage kwaliteit maken dat maar liefst 61% van de ondernemers, overweegt om over te stappen naar een andere dienstverlener.

Dit maakt de accountant overbodig! Modulaire opbouw in de vorm van een maandabonnement maakt de prijzen zeer transparant. Zo weten ondernemers altijd vooraf de hoogte van hun kosten. Mijncijfersklaar.nl is actief sinds 2011 en heeft sindsdien een sterke autonome groei geëffectueerd door een no-nonsense aanpak en het aanbieden van prijstechnisch aantrekkelijke en kwalitatief goede administratieve dienstverlening.

Jaargang 1 • Nr. 2 • juni 2012

r De m e rne de elt On vert

Past u bij uw financiering bij uw bedrijf!

Bron: www.zzp-centrum.nl

Werkgevers vinden de langdurige loondoorbetaling nu een belangrijke belemmering om gepensioneerden in dienst te houden of aan te nemen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het streven is om de maatregelen per 1 juli 2013 in te laten gaan. Het wetsvoorstel bevat nog meer maatregelen om werken na het bereikenvan de AOW-gerechtigde leeftijd te stimuleren. Zo vallen AOW’ers straks ook onder het wettelijk minimumloon. Nu heeft een 65-plusser dat recht nog niet. Verder gaat het kabinet de mogelijkheid om tijdelijke contracten aan te gaan met gepensioneerden verruimen. Nu mogen tijdelijke contracten niet vaker dan drie keer achter elkaar aangeboden worden zonder dat het daarna overgaat in een contract voor onbepaalde tijd. Voor werkgevers wordt het zo aantrekkelijker een AOWgerechtigde aan de slag te houden en krijgen AOW’ers zelf meer kans op werk. Automatisch ontslag bij AOW-leeftijd Minister Kamp regelt verder met het wetsvoorstel dat een arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer automatisch eindigt bij het bereiken van de AOWgerechtigde leeftijd, als daarover geen andere afspraken tussen werkgever en werknemer zijn gemaakt. Hij vindt het belangrijk dat als er geen onderlinge afspraken zijn de wet helderheid biedt. Deze regel geldt alleen voor de marktsector, omdat het voor overheidspersoneel vaak al geregeld is wanneer een dienstverband automatisch eindigt. De overige maatregelen gelden zowel voor de marktsector als de publieke sector. Werkgever en werknemer kunnen onderling afspreken om de arbeidsovereenkomst voort te zetten na de AOW-leeftijd. Dat kan bijvoorbeeld in een cao zijn of in een individueel contract tussen werkgever en werknemer. Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State gestuurd en wordt openbaar na indiening bij de Tweede Kamer. Bron: Rijksoverheid

11


A l b e r t H e i j n K e r ke l a n d e n i s ve r n i e u wd •

Lekker snel shoppen met de nieuwe zelfscanner

Gratis parkeren en meer dan 500 parkeerplaatsen

Een van de grootse AH’s van Nederland met 2000 m2 winkeloppervlakte

Vlakbij de Loosdrechtse Plassen en Trompenberg

Nog uitgebreider assortiment met meer verse vis en keuze in wild en gevogelte

• Dagelijks geopend van 08.00 - 21.00 uur en zondag van 16. 0 - 20. 00 uur Voordeel 1: 10 % korting0op complete serredaken*

Voordeel 1: 10 % korting op complete serredaken* Voordeel 2: 10 % korting op kozijnen & ramen* Voordeel 3: HR++ glas Zonder meerprijs* Voordeel 4: GRATIS inzethorren bij draaikiepramen* Voordeel 5: GRATIS Plissé hordeur bij een schuifpui* Voordeel 6: Extra korting? Zie onze website www.durako.nl

Voordeel 2: 10 % korting op kozijnen & ramen* Voordeel 3: HR++ glas Zonder meerprijs* Te bereiken Oudinzethorren Loosdrecht:bij draaikiepramen* Voordeel 4: vanaf GRATIS Robert Stikvoort met Voordeel 5: Loosdrecht, GRATIS voor Plissé hordeur bij een schuifpui* Richting Nieuw zijn team heet u van Voordeel ExtraHilversum korting?via Zie www.durako.nl politiebureau6:richting deonze website *Informeer naar de voorwaarden

*Informeer naar de voorwaarden

harte welkom en ziet uit naar uw komst.

Loosdrechtseweg. Volg dan de borden naar Kerkelanden.

Te bereiken vanaf Trompenberg: Via Geert van Mesdagweg naar de Vreelandseweg, 2,3 km rechts aanhouden. Neem na 90 meter dan de 2e afslag op de rotonde (Diependaalselaan). Na 350 meter neemt u de 1e afslag op de rotonde (Kerkelandenlaan). Dan rechtsaf richting Kapittelweg. Na 100 meter linksaf.

Kapittelweg 267, Hilversum. Tel. (035) 62 48 774

DE HOLLANDSE

GOUDINKOPER

H KOERS O BEDRAG WIJ KOPEN ALLE SOORTEN EDELMETALEN O GOUD G INKOOP OOK AAN HUIS S ZILVER OMDAT T INKOOP PER POST PLATINA E Wij aan goede doelen doneren!

Waarom De Hollandse Goudinkoper

DIAMANT

VERPANDING

SIERADEN

BESTE PRIJZEN

HORLOGES

GRATIS TAXATIE

ALLE SOORTEN BESTEK, MUNTEN

KANDELAARS TANDEN, RESTEN

ALTIJD DIRECT GELD GRATIS GOUD DRANKJE

Zoals

K

LBAN

EDSE DE VO

Wij wit wasserij tegen willen gaan! Wij u een eerlijke prijs geven! EN OMDAT

Wij transparant zijn!

Wij open staan voor uw goede doel!

www.dehollandsegoudinkoper.nl info@dehollandsegoudinkoper.nl

OPENINGSTIJDEN (Koopavond tot 19:00 uur) overige tijden kan in overleg. AMERSFOORT: ARNHEMSEWEG 5A

van

10:30 tot 18:00

uur

TEL.

033 258 73 64

HILVERSUM:

STATIONSSTRAAT 27

van

10:00 tot 16:30

uur

TEL.

035 203 00 60

UTRECHT:

AMSTERDAMSESTRAATWEG 72

van

10:00 tot 16:30

uur

TEL.

030 204 05 58

STEUN ONS !

STEUN U ZELF !


Editie:

‘T GOOI

r De m e rne de elt On vert

Duurzaam Totaalonderhoud door…

Mens-Zeist

Foto: Rob de Vos (boven) en Jogchem Bagijn In 1901 bracht de Zeister ondernemer A.J. Mens een likje verf aan op het kozijn van zijn eerste opdrachtgever. Hij wist toen nog niet dat zijn schilderwerkplaats zou uitgroeien tot een concern met 200 vakbekwame medewerkers. Kwaliteit leveren, innovatief, klantgericht en inspelen op de marktontwikkelingen van morgen. Dat zijn de bedrijfswaarden waarmee Mens-Zeist Totaalonderhoud succesvol opereert.

merendeel bestaat uit opdrachtgevers met wie we inmiddels een duurzame relatie hebben opgebouwd.”

“In het schilderswerk heeft Mens-Zeist van oudsher een uitstekende naam verworven”, opent Rob de Vos, directeur van Mens-Zeist Totaalonderhoud. “En eigenlijk is de expansie van dit bedrijf begonnen dankzij de energiecrisis die ons land begin jaren zeventig in de wurggreep hield. Vanuit onze schilderachtergrond maakten we de stap naar de onderhoudsmarkt. Ons bedrijf leverde destijds een belangrijke bijdrage aan het verlagen van het energieverbruik voor woningeigenaren met voorzieningen als dubbel glas, spouwmuurisolatie en allerhande onderhoudswerkzaamheden aan kozijnen, vloeren, daken en metselwerken. We boden dat aan als totaalpakket.”

Resultaatgericht Als totaalaanbieder in totaalonderhoud timmeren beide werkmaatschappijen van Mens-Zeist Totaalonderhoud behoorlijk aan de weg. Ook het werkgebied, dat in 1901 nog alleen binnen de gemeentegrenzen van Zeist bleef, is verlegd naar de provincie Utrecht en ver daarbuiten. Mens-Zeist is succesvol. En om succesvol te zijn en te blijven is het bedrijf in staat om continu antwoorden te hebben op de marktvraag van morgen en overmorgen. “We richten ons nu in toenemende mate op het ontzorgen van onder meer woningbezitters, verenigingen van huiseigenaren, beleggers en ondernemers als het gaat om het totaalonderhoud van hun vastgoed”, weet De Vos. “Kijk, een ondernemer heeft vaak een stukje pensioenvoorziening in zijn of haar kantoorpand. Dat pand verdient dus een waterdicht onderhoudsplan, zodat de ondernemer daar geen omkijken meer naar heeft. Dat kunnen wij invullen, zodat de ondernemer zich louter kan concentreren op zijn of haar werkzaamheden.

Duurzame relaties Het kon niet uitblijven dat Mens-Zeist in die periode op de radar kwam van woningbouwcorporaties, beleggers en beheerders van kantoren. Bedrijven die dit Zeister bedrijf inschakelden als partner voor het totaalonderhoud. “Bedrijfsmatig hebben we daarom naast Mens-Zeist Schilderwerken alle bouwkundige werkzaamheden ondergebracht in Mens-Zeist Bouw”, legt De Vos uit. “Dit bedrijf is inmiddels specialist op het gebied van aanneming en uitvoering van complexe, omvangrijke groot onderhoudsprojecten, renovatie en herstructurering en revitalisatie van woningen plus bedrijfsmatig onroerend goed. Dat doen we voor klanten, waarvan het

Dat geldt ook voor appartementengebouwen waar Mens-Zeist voor de vereniging van eigenaren een onderhoudsplan opstelt en uitvoert. Korte communicatielijnen, een doordachte logistiek en het aanbieden van het totaalonderhoud met eigen,vakbekwame medewerkers die klantgericht kunnen werken, zijn voorwaarden waarmee we de onderhoudsvraag langjarig kunnen invullen. Dat noemen we resultaatgericht vastgoedonderhoud. We worden daarbij afgerekend op het door ons geleverde werk, het logistieke proces en alles wat te maken heeft met het inperken van het energieverbruik, onderhoudskosten en de overlast voor bewoners en/of gebruikers.

Jaargang 1 • Nr. 2 • juni 2012

Ontzorgen in optima forma, dus. Vandaar dat we in onze organisatie hebben geïnvesteerd in de deskundigheid van medewerkers die voor opdrachtgevers onderzoek verrichten, adviezen geven en plannen ontwikkelen op het gebied van totaalonderhoud. Zo zijn onze klanten verzekerd van een goed en op maat gesneden onderhoudsproces en dito planning, organisatie, omgang met gebruikers, kwaliteit en financiële bewaking van het uit te voeren onderhoudsplan. Kortom, als totaalaanbieder in totaaloplossingen richten we ons alweer op de toekomst van ons bedrijf.”

Renovatie en vernieuwbouw van kennis- en business centrum Heuvelrug te Doorn

13


Editie:

er

De em ern telt d On ver

Opleidingen voor ondernemers **Een eigen internetbedrijf! Je hebt een uitkering en wilt dolgraag aan het werk maar het wil maar niet lukken… Opleiding Internetondernemer iets voor jou! Als internetondernemer kan dat! Tijdens de opleiding gaan we, samen met jou en jouw passie, aan de slag. Met als eindresultaat: je zelfvertrouwen terugkrijgen en een inkomen verdienen via je eigen internetbedrijf. Doe waar je goed in bent en verdien daarmee je eigen geld! Als internetondernemer kan dat! De Praktische Opleiding Internetondernemer biedt ondernemende mensen zoals jij volop kansen! De opleiding is onder te verdelen in 3 fases: • Intake • Opleiding • Nazorg Praktische Opleiding Internetondernemer Je leert wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een eigen internetbedrijf. Er wordt wat betreft vakkennis en vaardigheden een stevige basis gelegd, zowel in de breedte als in de diepte. Hoeveel energie en tijd je hierin steekt is afhankelijk van je persoonlijke situatie:

‘T GOOI

Een hypotheek met zekerheid Is dit jouw kans? Of wacht je misschien liever nog even? Het is ook een hele stap, een huis kopen. Er staan er in ieder geval voldoende te koop. En de prijzen blijven maar dalen. Bovendien is de rente nog altijd laag. Dus wat dat betreft… Maar het is die economisch moeilijke tijd, waar je mogelijk wat van gaat twijfelen. Zelfs als je al een huis hebt met hypotheek. Zelfs dan heb je misschien wel een hoop vragen. Is jouw hypotheek nog wel van deze tijd bijvoorbeeld. Je wilt antwoorden. Je wilt zekerheid. Kies daar dan voor, want er is genoeg zekerheid te krijgen. Bankspaar hypotheek Je bent overigens niet de enige hoor. Er zijn meer mensen die zich zorgen maken om hun hypotheek. Dat komt door de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Dalen de prijzen nog verder? Wat doet de rente? Blijft de hypotheekrenteaftrek bestaan? Kan ik mijn hypotheek straks wel aflossen? Of hoe denkt de wetgever erover? Begrijpelijk dat je hier vragen over hebt. Begrijpelijk ook dat je (meer) zekerheid wilt. Dat kan! Met een bankspaarhypotheek. Met deze hypotheekvorm spaar je voordelig de (gedeeltelijke) aflossing van je hypotheekschuld bij elkaar. Geen hypotheekrente De SNS Spaarrekening Hypotheek, zoals de bankspaarhypotheek bij ons heet, maakt aflossen betaalbaar. Je weet zeker welk bedrag je aan het einde van de looptijd bij elkaar hebt gespaard. Je weet ook zeker dat de spaarrente die je ontvangt gelijk is aan de hypotheekrente die je betaalt. En dat je iedere maand de rente krijgt bijgeschreven, waardoor je nog sneller spaart. En dat ook nog eens fiscaal voordelig. Zekerheid dus. Iets waarvan wij een groot voorstander zijn. Daarom benadrukken wij dat in al onze adviesgesprekken, waar en wanneer jij ook maar wilt dat ze plaatsvinden. Om het belang van zekerheid extra te onderstrepen, hebben we nu een actie. Sluit jij een nieuwe bankspaarhypotheek waarbij je voor het eerst bij SNS Bank minimaal 50 procent bijeen spaart, dan betaal je nu de eerste twee maanden helemaal geen hypotheekrente. Ook daar kun je zeker van zijn.

• Leer je gemakkelijk maar heb je moeite met het ondernemen? • Ben je een internetfreak die dag en nacht online is? • Moet je jezelf nog studiediscipline aanleren? • Ben je gemotiveerd en gedisciplineerd maar snel vermoeid? Alles heeft invloed! En daar houden we rekening mee. Wij doen er alles aan om je tijdens de opleiding zoveel mogelijk te ondersteunen en te begeleiden bij je stappen op weg naar je eigen internetonderneming. Tijdens de opleiding start je al met je eigen internetbedrijf! Ambitie De ambitie van Starters Academie is om mensen met allerlei achtergronden, met én zonder beperking, op te leiden tot ondernemer op internet met als doel dat zij met plezier en energie hun eigen inkomen verdienen. Onze missie is: De participatie verbeteren van die doelgroepen die er, ook in een aantrekkende economie, niet zo gemakkelijk tussen komen. Voor meer informatie over de opleidingen van de Starters Academie vind u op de website StartersAcademie.

14

Jaargang 1 • Editie 2 • Juni 2012


Editie:

‘T GOOI

r De m e rne de elt On vert

Fred Janssen Exclusief, exclusief Fred Janssen

Onbegrensd met oog voor distinctie

De doorgewinterde autoconsument die zich begeeft op de elektronische snelweg voor een exclusieve auto, komt met slechts een muisklik terecht bij Fred Janssen Exclusief in Huizen. Dit dochterbedrijf is sinds 2010 onderdeel van Fred Janssen Autogroep, een gerenommeerd autobedrijf dat in ‘t Gooi en omstreken opereert. ‘Innovatief en energiek in de verkoop van nieuwe en jong gebruikte exclusieve auto’s, belooft deze expert op haar website. De Ondernemerskrant bracht een bezoek. Fred Janssen Exclusief is twee jaar geleden aan de bedrijfsactiviteiten van Fred Janssen Autogroep toegevoegd. Een onderneming die sinds de oprichting in 1978 is uitgegroeid tot een compleet mobiliteitsbedrijf met een goede reputatie. Diverse afdelingen ondersteunen de mobiliteit van een brede klantenkring die bestaat uit zowel particulieren als klein- en grootzakelijke klanten. In de showrooms in Naarden en hier Huizen staan alle modellen van de huismerken Opel en Chevrolet. De technische afdeling is dagelijks verantwoordelijk voor al het onderhoud en de typische Fred Janssen-service. En dat geldt ook voor de merken die de autoconsument via Fred Janssen Exclusief betrekt. Jaarlijks vinden hier zo’n 350 exclusieve auto’s hun weg naar een tevreden klant. “De consument, die geïnteresseerd is in een auto met een zekere distinctie, heeft hier onbegrensde keuzemogelijkheden. Ook prijstechnisch”, stelt Katz. “Onze clientèle is traditiegetrouw voor een belangrijk deel afkomstig uit het Gooi en omstreken. Steeds vaker weet men echter ook vanuit andere delen van het land de weg naar Fred Janssen Exclusief gemakkelijker te vinden. Ook neemt het aantal herhalingsverkopen toe. Het beste bewijs van je succes wordt bepaald door de mate waarin men wederom besluit specifiek bij ons een auto aan te schaffen”, weet Katz. Zelf is hij alweer vier jaar met veel plezier werkzaam bij Fred Janssen Autogroep waarvan de laatste twee jaar expliciet voor Exclusief.

een echtpaar in de showroom laat kennismaken met een grijze BMW Z4 roadster 2.01 Executive, neemt uw verslaggever even de tijd om de exclusieve huisvoorraad in de showroom te bekijken. Als autoliefhebber en petrolhead is onder andere een Porsche 911 997 van 2011 voorzien van de fantastische PDK versnellingsbak een bezienswaardigheid, evenals een jonge Porsche 911 Carrera S Cabrio. “We gaan eerst in goed overleg met de klant kijken naar alle mogelijkheden”, aldus Katz met nimmer aflatend enthousiasme. “Hier is tenslotte keuze genoeg. En als de gewenste auto niet in voorraad is, kan onze klant ook een zoekopdracht plaatsen. Met behulp van deze opdracht gaan wij op zoek naar een passende oplossing. Ons bedrijf is namelijk in staat om unieke auto’s op te sporen die zelfs via internet niet worden aangeboden. En als het niet in Nederland lukt, heeft Fred Janssen Exclusief ruime ervaring in het vinden van de juiste auto in het buitenland. Dit overigens uitsluitend op dealerniveau, zodat de authenticiteit van de auto te allen tijde gewaarborgd blijft.

Leasing Fred Janssen Exclusief is volgens Katz weer een typisch voorbeeld van out of the box-denken waarmee Fred Janssen Autogroep zich al jaren onderscheid. Daar komt bij dat de autoconsument een exclusieve auto niet perse hoeft te kopen. Hij of zij heeft ook de mogelijkheid om de auto te leasen via Gooi Direct Lease dat destijds ook door de Fred Janssen Autogroep is opgezet. Financial of Operational lease? Geen probleem. “We zoeken proactief naar oplossingen om het leasecontract voor de klant zo aantrekkelijk mogelijk te maken, puur maatwerk”, aldus Katz. Dus of het nu een nieuwe auto is of een jong gebruikte, onze betrokkenheid, flexibiliteit en gastvrijheid staan altijd voorop. Bedrijfswaarden waarmee we verder aan onze onderneming kunnen bouwen, zodat we de consument nog beter in zijn of haar mobiliteitsbehoeften kunnen voorzien.”

Zoekopdracht Fred Janssen Exclusief is eigenlijk op zichzelf al exclusief gehuisvest op de autoboulevard in Huizen. Het representatieve bedrijfspand is gesitueerd op de hoek van Bestevaer en de Ambachtsweg waar ca. 65 exclusieve auto’s blinkend staan opgesteld. Terwijl salesmanager Rutger Katz met een fijn gevoel voor klantgerichtheid

Jaargang 1 • Nr. 2 • juni 2012

15


Wil jij ook 1,25%* rente op het saldo op je betaalrekening tot € 5.000? Kies dan voor SNS Betalen. Al 100.000 mensen krijgen rente op hun betaalrekening bij SNS Bank, de enige grote bank die deze rente geeft.

Wil jij dat ook, maar zie je ertegenop om van bank te wisselen? Het SNS Overstapteam helpt je van A tot Z met overstappen. Ga dus nu naar de SNS Winkel of naar snsbank.nl/betalen.

St. Jansstraat 19, Laren s'Gravelandseweg 25, Hilversum

* Rentewijzigingen voorbehouden.

� van iedereen

De ondernemerskrant 't Gooi  
De ondernemerskrant 't Gooi  

Ondernemers uit he Gooi vertellen!!

Advertisement