Page 1

1


Deze Week Seminars met onder andere met een Onlinemarketing Seminar van Tonny Loorbach Pagina 4

Persona

Een aantal weetjes over Lianne Vonker Wat is Lianne haar favoriete media, hobbies en wat meer meer inzichten in haar lifestyle Pagina 10

Gastcolleges

Pagina 13

Branding 2.0 Een Blog schrijven hoe doe je dat en waar schrijf je dan over? Pagina 22

2

Social Media

Pagina 31


Storytelling je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid.

Storytelling zorgt voor de optimale beleving Pagina 49

Fun sides of

Photoshop Pagina 38 WOM actie Word of Mouth Pagina 51

My Brand

Communicatieplan Pagina 37

Reflectie

Crossmedia

Op de Minor Creative Industry Pagina 55

Wat is crossmedia en waarvoor is dat tegenwoordig zo hot Pagina 40

3


Seminars

Inspireren en verrijken

Seminar Internet Marketing door Tonny Loorbach van Internet Marketing Universiteit.

Biografie Tonny Loorbach Tonny is de oprichter en eigenaar van de Internet Marketing Universiteit. Hij specialiseert zich voornamelijk in zoekmachine optimalisatie (SEO) en online positionering. Sinds enkele jaren helpt hij ondernemers bij het opzetten van een effectieve internet onderneming en leert hij ze marketing technieken en systemen te gebruiken om meer uit het internet te halen. 1 Website: http://internetmarketinguniversiteit.nl Twitter: http://twitter.com/tonnyloorbach Facebook: http://facebook.com/tonnyloorbach Google Profile: https://plus.google. com/101963739340636683536

Seminar Internet Marketing Dit seminar betrof informatie, tips & trics, adviezen en voorbeelden van internet marketing. Tonny Loorbach en zijn compagnon Eelco de Boer adviseren ondernemers met diverse bedrijven om samen met hen een winstgevende internetstrategie te bedenken. Tonny zelf is gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie en heeft met zijn seminar laten zien hoe ondernemers bezoekers kunnen trekken naar hun website, hoe zij de bezoekers vast kunnen houden en eventueel ook een koop kunnen afsluiten. Door ondernemers te laten zien waar zij op moeten letten, hen te laten zien en beseffen waar de bezoekers van websites op letten en door mee te denken in problemen die tijdens de seminar naar voren kwamen, heeft Tonny veel inzicht gecreëerd in internet marketing. De onderdelen die hij heeft behandeld waren:  Hoe de website gratis hoog in de zoekmachines komt (SEO)  Welke strategie hij met zijn website hanteert en adviseert aan zijn cursisten  Hoe een maandelijks inkomen verdiend kan met een eigen website over vakgebied/ hobby/passie  Creatieve marketingtechnieken op het internet  Hoe een geautomatiseerd mailinglijst/nieuwsbrief opgebouwd kan worden  Psychologische aspecten in websites en internet verkopen  Hoe Social Media zoals Twitter en Facebook gebruikt moet worden  Hoe producten beter gebrand/vermarkt kunnen worden op het internet  Voorbeelden van succesvolle internetondernemingen in verschillende “niche markten”  Hoe elk detail en alle statistieken van websites inzichtelijk worden (meten = leren).  Hoe business door affiliaties gepromoot kunnen worden zonder een investering  Hoe er volledig zelfstandig vanuit huis een gigantische business opgezet kan worden

1

4

Bron: http://internetmarketinguniversiteit.nl/


Het was een erg interessante seminar. Wat ik zelf erg leuk vond om te horen was hoe het voor hem begon. Hij deed een studie in Groningen en wist eigenlijk niet echt wat hij wilde doen later. Toen moest hij gaan stage lopen en had hij maar 1 optie waar dat kon, datzelfde bedrijf had maar 1 student over de vloer gehad die stage wilde lopen. Dus beide waren aan elkaar verbonden. Nu zijn beide heren ontzettend succesvol geworden in het vakgebied online marketing. Hij verteld echt enorm enthousiast over dit vakgebied en deed dat aan de hand van vele voorbeelden, waardoor tijdens de seminar vol interesse bleef aanschouwen. Samenvatting seminar SEO: focus van meeste ondernemers is op één hoofdonderdeel/woord. Zij zullen meerdere woorden moeten kiezen om zo op meerdere onderdelen gevonden te worden op Google.nl. De focus moet geplaatst worden op meer dan alleen het hoofdwoord van de onderneming. Massa zit niet in één woord: prestige (één woord) VS power (diverse zoekwoorden) Optimalisatie creëer je niet op één woord, maak het breder door bijvoorbeeld blogs en artikelen te schrijven. Een website is een middel en geen doel. Zodra de website online komt, moet het up to date blijven. Het beste is om het in een vroeg stadium te publiceren en er aan door te blijven werken. Zo zien bezoekers dat de site up to date blijft en dat de informatie die er op staat relevant kan zijn voor hen. Ruis veroorzaken: opbouwen van een website, blogs bijhouden, artikelen schrijven etc. Dan kijken wat werkt en wat niet werkt. Hierdoor creëer je ruis, daarna kan je wat niet werkt verwijderen (ruis verwijderen.) Internet marketing: heeft twee kanten: 1. Bezoekers trekken 2. Bezoekers converteren: omzetten naar resultaat, een doel behalen. Bijvoorbeeld: ontvangen van email adressen en een mailinglist opbouwen. Product creatie: het creëren van een brug tussen A en B Consumenten zitten in situatie A, zij hebben een probleem of behoefte aan een dienst of product. Jij biedt hen een oplossing of product aan (een brug) en leidt de consument naar situatie B (tevredenheid) Zorg dat je het product specifiek maakt zodat consument zich aangetrokken voelen, zorg ook dat je product een oplossing voor het probleem of een behoefte van de consument is. “Sell them what they want, give them what they need”

5


Email marketing: het winnen van e-mailadressen, opbouwen van een mailinglijst. “Je hebt alleen iets aan bereik wanneer je response krijgt” Sociale autoriteit - Online marketing voor offline business - Community building - Google + “Internet groeit zonder plafond, tijd en aandacht blijven gelijk” Internet blijft maar doorgroeien en er komen steeds meer ondernemers online. De tijd en aandacht van de consument blijft gelijk of daalt zelfs, ondernemers moeten hierop inspelen en de website zo bouwen dat bezoekers in de eerste paar seconden de relevante informatie verkrijgen die zij zoeken. We leven in een entertainment eeuw. Mensen zoeken toegevoegde waarden en een bepaalde mate van entertainment. Webinars: onderscheidt je van andere door webinars te hosten. Het geeft een boost op de zoekmachines doordat mensen op jouw blog reacties schrijven over de uitzending. Ustream.tv Underdogmarketing - Een spannende manier van marketing - Online events, productlanceringen met trics om bezoekers te trekken. - Bijvoorbeeld: dag 1 filmpje posten betreft product, dag 2 extra reclame, dag 3 product lancering, dag 4 backends promoten etc. Backend: meerdere producten die je aan de klant kunt verkopen. Affiliatie marketing: andere mensen promoten via websites jouw product op basis van commissie. Zodra bezoekers jouw product kopen via de website van de affiliater, verdiend hij/ zij een commissie. Opt- in pagina: pagina waarop alleen naam en email ingevuld kan worden. Hiermee wordt een mailinglist gecreëerd.

6


Bewijs seminar

Bevestiging aanmelding seminar!‫‏‬

7


Seminar Beamlabs meets Nederland van Boven

Op 30 mei 2012 ben ik samen met Suzan naar de seminar ‘Beamslabs meets Nederland van boven’ geweest in Pakhuis de Zwijger. Het onderwerp van de seminar was de serie Nederland van Boven van de VPRO. Op dit moment is de VPRO bezig met het opzetten van een nieuwe serie Nederland van Boven en daarbij hebben zij hulp gevraagd van een aantal journalisten, ontwerpers, datavisualisatie experts en andere creatieve. Datavisualisatie houdt in dat er van onderzochte en gewonnen cijfers een verhaal gemaakt wordt. Elke datavisualisatie roept nieuwe verhalen op die met verschillende perspectieven kan worden verteld en ontworpen.

De VPRO had een aantal bedrijven gekozen om met de data die zij hadden verzameld aan de slag te gaan en zo een aantal ontwerpen en ideeën kunnen vergaren voor de nieuwe serie. Er zijn door de avond heen diverse sprekers geweest die ideeën, verbeteringspunten en ontwerpen hebben gepresenteerd aan het projectteam van Nederland van Boven. Door middel van korte pitches konden de ontwerpers hun mening, inspraak en ideeën presenteren en door middel van datavisualisatie laten zien welke voorstel zij hadden voor de volgende serie. De ontwerpers hadden ook inspraak over het kanaal waarmee zij het ontwerp naar de consumenten zouden willen brengen; televisie, mobiele apps of internet ed.

Refelectie Het programma Nederland van boven heb ik afgelopen seizoen meerdere malen met mijn moeder op de bank bekeken. Telkens waren wij enorm onder de indruk van de mooie beelden en werden wij verrast over hoe mooi Nederland wel niet is. Het is echt een enorm indrukwekkend programma, omdat je plaatsen en gebieden van Nederland ziet waar je niet snel komt of helemaal niet eens zou mogen komen.

Over de presentaties ben ik meer verdeeld. Er waren namelijk een aantal sprekers die echt vol enthousiasme hun project aan het vertellen waren, maar der zaten er ook een paar tussen die precies het tegenovergestelde hadden. De presentatie van Non Fiction sprak mij daarom enorm aan, vanwege de energie en het enthousiasme van de sprekers Boris en Rafe. Beide heren waren tijdens de presentatie ook ontzettend interactief bezig met het publiek waardoor er ook geen mogelijkheid was om te verslappen voor het publiek. De heren kwam ook met een aantal enorm creatieve ideeen voor een eventuele nieuwe serie van het programma ‘Nederland van boven’. Boris en Rafe hadden zich samen met hun team verdiept in wat de kijkers van dit programma graag toegevoegd zouden zien worden. Dit toonden ze aan de hand van zelfgemaakt beeldmateriaal. Ook de term Social media kwam naar voren, dit is absoluut een punt dat nog verwerkt zou moeten worden in het programma om het meer interactief te kunnen krijgen voor de kijkers van deze serie.

8


Bewijs seminar

9


Persona van deze week:

Lianne Vonker

Lianne Vonker Geboren en getogen in Goes (Zeeland) Woont in Hilversum 22 jaar Studeert Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van AmsterdamÂ

Heeft een relatie met Pieter Sleutel Hobby’s zijn Lezen, festivals, mode en rondhangen aan de kust. Karakter: - Serieus - Ondernemend - Doorzetter - Onzeker - Resultaatgericht - Streber Lianne is een meisje dat vanuit Zeeland in de richting van Amsterdam vertrok om daar haar Universitaire studie op te starten. Ze zit in het derde leerjaar van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Lianne is een dame dat ontzettend resultaat gericht is. Ze neemt geen genoegen met een zesje, zeven of acht. In de afgelopen drie jaar van haar studie is het twee keer voorgekomen dat ze een cijfer lager dan een 9 heeft gekregen voor een tentamen, Op die momenten is Lianne zo erg teleurgesteld in zichzelf dat ze aan de docenten vraagt of ze het tentamen mag herkansen. Lianne is een echte streber ze streeft altijd naar het beste resultaat. Ondanks dat ze erg goed is in het schrijven van dossiers, artikelen is ze ook ontzettend onzeker over haar eigen geleverde werk. Zo belt ze bijna dagelijks overstuur/gestrest met een studiegenoot waarin ze aangeeft dat ze de opdracht niet helemaal heeft begrepen en vraagt ze of het wel goed is wat ze heeft gemaakt, terwijl dit eigenlijk vrijwel altijd het geval is. Naast haar resultaatgerichte karakter is Lianne ook een meisje dat zich bezig houdt met mode. Zo was ze een van de eerste personen die een grote zwarte bril droeg, iets dat tegenwoordig door bijna elk brildragend persoon gedragen wordt. Ze houdt zich bezig met mode. Daarnaast heeft Lianne een opvallende kledingstijl waarmee ze zich onderscheid van haar mede studenten op de Universiteit. Haar modebewuste en opvallende kledingstijl valt wel onder de categorie betaalbaar, Lianne is namelijk een dame die shopt bij winkels als de Vero moda, H&M en Esprit. Lianne is vooral in de zomer veel te vinden op verschillende festivals in Nederland. De evenementen die ze jaar in jaar uit bezoekt zijn onder meer Lowlands, Pinkpop, de zwarte cross en concert a sea. Haar smaak voor muziek is heel breed met een voorkeur voor rock.

10


De merken van Lianne zijn: H&M, Vero moda, Esprit, Lowlands, Pinkpop, Linkedin, Facebook, Dolcis, Bruna, deboekhandel.nl, selexyz, Wella, Mtv, Nespresso, Sony, Arrow Rock, Canei, Marie Claire, Americans next top model, Fashion tv, Mexx en Alien Angel. Films: Vicky Barcelona, Blanke Masai, He’s just not that into you, New in Town, The Accidental Husband, The Ugly Truth, My best friend’s girl, Control en Confessions of a shopaholic. Muziek: Linkin Park, System of a Down, Nirvana, Blink 182, Gui Boratto, Deadmau5, Paul Kalkbrenner en Blof

l e p s t e e t d r a n i w e K n t ian e H tL l o e m ofdr ho

11


Screenshots Photoshop makes it all possible

12


Gastcolleges

In periode 3.2 zijn er weel verschillende personen uit het bedrijfsleven uitgenodigd, om de studenten van de minor Creative industy van de nodige informatie te voorzien

Gastcollege week 1, Bart te Riele, “Hoe verkoop ik mijn idee” Het college ging over concepting, een idee of meer een concept verkopen aan de opdrachtgevers en uiteindelijk aan de consumenten. De structuur van een bureau zit als volgt in elkaar: In de loop van de jaren zijn er een aantal afdelingen bijgekomen: Traffic (planning), Finance en Online mediaplannng en inkoop Strategie vertaalt een business probleem naar een communicatie probleem, dit doen zij voor de afdeling Creatie. Veel mensen in de reclame wereld werken met “dummy” boeken, hierin schrijven zij alle ideeën op die tijdens meetings en brainstormsessies worden bedacht. Maar 3% van al die ideeën zal ooit gebruikt worden. Idee vs Concept -

Een idee is maar 1 keer te gebruiken, het bestaat uit 1 ding of uiting

-

Een concept is op verschillende manieren te gebruiken en te integreren en met verschillende uitingen te gebruiken.

De klant zal eerst overtuigd moeten worden van het idee voordat het een succes kan worden en het idee winnend zal zijn. Evoked set: groep namen die in je hoofd zit. Merken die in je hoofd zitten, Top of Mind Awareness Als je je concept of idee wilt verkopen zal je moeten praten in “WIJ” vorm, hierbij wel menen en daadwerkelijk betrokken zijn bij de cliënt en het concept. Tips & Trics - - - - - -

Luister niet al teveel naar account Presenteer altijd zelf aan de beslisser Presenteer alleen als je het echt wilt maken Presenteer een basis idee met veel mogelijkheden Blijf ontwikkelen Betrek je klant in de belangrijke stappen.

Reflectie Persoonlijk trok dit college mij niet heel erg. Ondanks dat dhr. te Riele een leuke en enthousiaste manier van presenteren had, vond ik het bijvoorbeeld heel merkwaardig dat hij ons als luisteraars interactief wilde laten mee doen door middel van een belonend snoep systeem. Iedereen die een vraag durfde te stellen of bereid was mee te doen kreeg een snoepje als beloning. Dit beloningssysteem kon ik me nog goed herinneren van toen ik een jaar of 3 was en mijn ouders dit hanteerden. Wat hij wel heel goed deed was het experiment waarbij wij (de studenten) onze naam moesten noteren plus drie namen van studenten in de zaal die het later zouden gaan maken. Uiteindelijk stelde dhr. te Riele de vraag wie zijn eigennaam op de eerste plek wilde noteren, slechts een enkeling stak zijn hand op. Hiermee wilde hij aantonen dat hoe arrogant het ook overkomt je moet in jezelf geloven.

13


Gastcollege week 2, Dennis van Santen, “Crossmedia concepting” T-shape model -

Horizontale streep van de T gaat over de breedte van je competentie ontwikkeling

-

Verticale streep van de T gaat over de diepte van je competentie ontwikkeling.

-

Zorg dat je in de breedte gaat ontwikkelen. Zorg dat je briljant word in wat je leuk vind.

TIP: wordle.net Crossmedia: vervlechting van diverse mediakanalen. Het ene mediakanaal vult het andere media kanaal aan. Multimedia: content heeft met name een iconische relatie (overeenkomsten). (Bijna) hetzelfde content, ander media. -

Voorbeeld: Boek word als PDF uitgeven.

Crossmedia: content heeft met name een indexicale relatie (verwijzend). Ander content maar platformen vullen elkaars tekortkomingen aan. M.a.w. platformen zijn afhankelijk van elkaar. -

Voorbeeld: Belspelletjes, zonder tv of telefoon valt het concept uit elkaar.

Transmedia: content heeft met name een symbolische relatie (esthetische). Zelfde verhaalwereld en content van verschillende platformen vullen elkaar aan. M.a.w. platformen zijn onafhankelijk van elkaar. -

Voorbeeld: The Matrix, je kunt film kijken, tekenfilms kijken, games spelen. Iedere nieuwe uiting verrijkt jouw beleving.

-

Concept wordt uitgebreid.

-

Overstappen naar andere platformen, verrijking van beleving: transmedia.

Voice of Holland: platform: radio, apps, televisie, mobiele diensten, tijdschriften etc., internet, events. Gebruik van bijna alle platforms. Content relatie

: cd’s etc.

multimedia

:apps etc. crossmedia

: interviews transmedia.

Authenticiteit: het verkrijgen van contact is erg belangrijk.

14


Merkwaarden van personen worden vaak geregisseerd. Echtheid wordt grotendeel geregisseerd voor kijkcijfers. Freemedium: download gratis demo app, later kan je de gehele app kopen. Pijlers crossmedia - - - - -

Storytelling Helder en duidelijk verhaal wat eenvoudig te begrijpen is. Mediumspecificiteit Ieder medium heeft zijn eigen kenmerken. Om die specifieke kenmerken wordt een medium ingezet. Welke medium past het beste bij de kenmerken Usability Effectief, efficiĂŤnt en naar tevredenheid Relevantie Juiste boodschap op het juiste moment via het juiste medium Cocreatie De gebruiker word aangespoord om mee te denken, mee te werken en te creĂŤren.

Reflectie Tijdens dit college heb ik echt meer geleerd over Crossmedia. Ik merkte direct aan dhr. van Santen dat dit echt zijn vakgebied is waar hij veel mee bezig is en daardoor ook enthousiast kan vertellen hierover. Verder merkte ik dat hij goed kon presenteren iets wat mij ook altijd wel intrigeert, dit komt uiteraard doordat hij zelf docent is aan de hogeschool van Utrecht.

15


Gastcollege week 4, Maarten Zinkstok, “Creativiteit” Het snelste, simpelste idee is niet altijd het beste idee of oplossing voor een probleem. “Hersenen zijn als berglandschappen met riviertjes er doorheen lopend. De riviertjes zijn gedachtegangen, een idee is een druppel die in die riviertjes valt.” Probeer een nieuw idee of oplossing te vinden, valkuil hierbij is dat het nieuwe idee in de oude gedachtegang valt en daarbij innovaties uitblijven. Het nieuwe idee moet geleefd worden, laten gaan zodat er nieuwe paden ingeslagen kunnen worden. 4 basistechnieken creativiteit -

Techniek van associatie: basis van alle creativiteit. Met wat associeer jij bepaalde dingen en welke ideeën kan je daarmee krijgen. o Nadeel: blijft vaak bij 1 ding hangen.

-

Techniek van confrontatie: een willekeurig plaatje pakken (Brain Pics), dit beeld breng je terug naar het probleem door middel van associaties.

-

Techniek van provocatie: vooral te doen bij ideeën die je al hebt of bij veronderstellingen over het idee. Logische associaties creëren. Alle veronderstelling moeten in kaart gebracht worden, dan moeten deze nagelopen worden en door elkaar geschud worden. Loop ze 1 voor 1 na en challenge jezelf om het oplossing te bedenken.

-

Techniek van analogieën: in andere sectoren naar soortgelijke problemen zoeken, in een ander gebied kijken wat de oplossing hiervoor waren, dit terug brengen naar jouw probleem en ontdekken hoe de bestaande oplossing van toepassing kan zijn op jouw probleem. Dus: probleem eigen sector -> soortgelijk probleem zoeken andere sector -> welke oplossing is daar bedacht -> hoe kan die oplossing vertaald worden naar je eigen probleem in jouw sector.

Brainstorm regels -

Kom met verrassende ideeën

-

Uitstel van oordeel (belangrijkste regel)

-

Bouw op elkaars ideeën

-

Kwaliteit door kwantiteit.

Facilitator: coördineert de brainstorm sessies. Is een outsider van de projectgroepen etc. Schrijft de ideeën op zodat de brainstormers hier geen zorgen over hoeven te maken, zelf genereert zij/hij geen ideeën. Inhoud workshop -

Probleemstellingen maken (3 uitdagingen kiezen)

-

Opwarmen met brainstorm sessie

-

Ideeën bedenken

-

Beste idee kiezen.

Reflectie Dit was pas echt een interactief gastcollege. Toen de dhr. Zinkstok begon dacht ik gelijk wauw wie is die gast met ADHD, maar het was echt onwijs leuk hoe hij presenteerde en

16


vol enthousiasme vertelde over hoe je hersenen denken tijdens een brainstormsessie. Tijdens dit college gaf hij ook verschillende tips over manieren hoe je een brainstormcases moet benaderen. Zelf vond ik dit echt ontzettend interessant, vooral omdat ik soms op een idee blijf hangen als in een vicieuze cirkel waardoor je niet meer verder/breder kan denken. Tijdens het college werden we als projectgroepen op verschillende locaties in het schoolgebouw geplaatst, waar we vervolgens aan de hand van bricks kaarten als groep gingen brainstormen over het concept dat opgeleverd moet gaan worden voor het project. De bricks kaarten werkten erg goed. Telkens draaide we een kaart open waarop een plaatje te zien was dat op meerdere manieren te interpreteren was, waardoor je steeds op een andere manier de case behandelt. Iets wat ons projectteam uiteindelijk tot het eind concept heeft gebracht. Ik adviseer de minor Creatieve industrie om dhr. Zinkstok ieder jaar terug te laten keren voor zo een sessie.

Gastcollege week 5, Christa van Veldhuizen, “Online Marketing” Online marketing: verkoop en aanbod van producten en diensten online. Bereiken van de doelgroep. Web 2.0.: Noodzakelijk en sociaal concept voor bedrijf. Performance advertising: vorm van online adverteren waarbij afgerekend wordt op basis van transacties. Affiliatie marketing: channel, vorm van performance advertising waarbij een grote groep publishers vrijwillig campagnes en programma’s promoten.

Betrokken partijen: adverteerder (ook wel merchant genoemd), publisher, affiliatie netwerk Verdienmodellen: afrekenmodel CPM: Cost per mille - -

Traditioneel afrekenmodel Afrekenen per 1.000 vertoningen

17


-

Dit betekend dat er een vast bedrag in rekening wordt gebracht op het moment dat een banner 1000 keer is vertoond. De kosten zijn vooraf bepaald.

CPC: Cost per click - - -

Inkopen van clicks Effectief voor branding Dit betekend dat een adverteerder alleen betaald als er op een banner wordt geklikt.

CPL: Cost per lead - - -

Afrekenen per lead Generen ge誰nterneerden voor nieuwsbrieven e.d. Een lead wordt gezien als een bezoeker die zich inschrijft voor jouw nieuwsbief, een offerte aanvraag of een voorbeeldpakket aanvraagt via jouw website.

CPS: Cost per sale - - - - - -

Afrekenen per sale (commissie) Vast bedrag per sale/ % van verkoopgedrag Generen van conversies (sales) Gebruikelijk een percentage van 10% , 3% naar affiliatie, 7% naar Publisher Hoe hoger het percentage, hoe meer bereidheid er is bij de affiliaties om jouw productfeed te plaatsen op hun website1 http://prezi.com/xqiz2orgnkwq/affiliate-marketing/

Media en fasen in het aankoopproces - AIDA model o Attention, Interest, Desire, Action (Affection) Retargeting: analyse van surfgedrag, gezochte artikelen worden dan steeds op je scherm vertoond. SEA: search enigine advertising: gesponserde links op Google (links in gele kaders) Reflectie Dit college was erg kort van stof. Iets dat best zonde is aangezien het onderwerp zeer relevant is zeker in de tijd waarin we nu leven. Gelukkig heb ik al een uitgebreide seminar van Tonny Loorbach bijgewoond samen met Suzan, waardoor ik al een stuk bekender was met het vakgebied online marketing. Ik merkte aan het presentatie duo dat ze nog niet zo heel veel ervaring hadden met het presenteren waardoor het toch wat moeilijker blijft om volledige concentratie te houden tijdens een gastcollege. Ook het vele gebruik van filmpjes blijft bij mij een punt waardoor mijn aandacht verslapt. Persoonlijk word ik het meest aangetrokken door zelf mee gemaakte verhalen uit het bedrijfsleven, waardoor presentaties ook een stuk persoonlijker worden.

1

18

Bron http://prezi.com/xqiz2orgnkwq/affiliate-marketing/


Gastcollege week 6, Janneke van Heugten, “Free Publicity” Vrouwen in de media. Om iets te bereiken moet je zichtbaar zijn. Anders: - - -

Weet niemand wie je bent Ben je niet vindbaar Is jouw oplossing niet bekend.

Voordelen Free Publicity - Goedkoop - Groot bereik - Expert status - Voor iedereen haalbaar - Geloofwaardigheid Benodigdheden - - -

Nieuwswaarde Perslijst (internet) Professioneel beeldmateriaal

Basisregels Free Publicity - Trouw aan jezelf - Sta ergens voor - Wees open en eerlijk - Wees consequent in je boodschap - Doel media aandacht o Wat wil je bereiken o Hoe wil je jezelf positioneren Waarom is focus belangrijk? - -

Mensen willen een expert aan het woord Zichtbaarheid en geloofwaardigheid

Hoe groter het maatschappelijk belang, hoe groter de nieuwswaarde Nieuwswaardigheid De volgende stappen verkleinen de nieuwswaardigheid 1. Niet kunnen denken vanuit de lezer/kijker/luisteraars 2. Persbericht zonder nieuwswaarde 3. Persbericht met verkooptaal 4. Eigen verhaal proberen te vertellen i.p.v. het verhaal wat interessant is voor publiek 5. Gebruik van jargon 6. Persbericht met spelfouten 7. In contact met redacteur, niet duidelijk kunnen verwoorden van verhaal 8. Geen duidelijke mening 9. Te veel nuances 10. Gebrek aan lef Kerst,- en zomertijd: komkommertijd, (rustige tijd voor publiciteit) Jan/aug/sept: zoektocht van redacties van praatprogramma’s naar nieuwe expert Reflectie Mevr. Van Heugten, begon haar presentatie direct in een beschermde houding tegenover het

19


vrouwelijke geslacht. Dit vond ik apart en ook wel riskant om mee te openen. Daardoor bouw je eigenlijk gelijk al een soort muur op tegenover het mannelijke geslacht. Ik begrijp heel goed dat ze wil benadrukken dat vrouwen het wat moeilijker hebben op de arbeidsmarkt maar breng dat dan wat later in je presentatie. Ondanks deze start gaf ze wel een interessante lezing over het onderwerp free publicity, vooral de foto over hoe zij bij ‘de wereld draait door’ aanwezig was en een paar minuten van aandacht trok vanuit het publiek intrigeerde mij enorm. Mede doordat ze vrij kort daarvoor aangaf dat ze vroeger een dame was dat nooit echt opviel en wat stilletjes overkwam. Verder kwamen er tijdens het college ook een aantal handige tips voorbij, wat uiteraard altijd van pas kan komen. Helaas kwam er ook een groot deel herhaling terug tijdens dit gastcollege van de eerste twee jaren VTM. Wat natuurlijk wel inhoud dat ik heb opgelet tijdens de vorige jaren.

Gastcollege week 7, Documentaire: “Inside Facebook” van BCC

Deze week was er geen gastcollege maar een documentaire over Mark Zuckerberg (founder van Facebook) en zoals de titel al verteld, Inside Facebook. Er werd uitgelicht hoe Facebook tot stand is gekomen, hoe het werkt, hoeveel leden al lid waren en hoe zij hun leven deelde met hun vrienden. De documentaire bevatte ook informatie over de “donkere” kant van Facebook met de rechtszaken ed. die in de afgelopen jaren al voorgekomen zijn. Er wordt onderzoek wat de invloed was van Facebook op de maatschappij, de film “The Social Network” wordt onder de loep genomen en er wordt gekeken naar de verdere invloed die Facebook in de toekomst zal hebben.

Reflectie Het was wel interessant om te zien hoe Facebook ontwikkeld, gemaakt en gepubliceerd was. Ik heb de film gezien voor een groot deel en toen vroeg ik mij op een aantal punten wel af of het wel waarheidsgetrouw was. In de documentaire zijn dus een aantal dingen uit de film uitgelicht en anders voorgelegd dat de film deed. Verder vond ik de documentaire wel grappig om te zien maar veel toegevoegde waarde, met uitzondering van de uitgelichte delen uit de film, had het niet. Op dit moment hoor ik in te veel college de term social media ed. Ik begrijp dat het de trend is van nu maar om alle

20


college inclusief de gastcolleges erop te laten baseren gaat iets te verder in mijn ogen. Dit college is wat mij betreft niet noodzakelijk voor extra informatie voor project of tentamen.

De documentaire over de start van Facebook, vond ik toch best wel behoorlijk interessant. Het lijkt mij namelijk zo leuk om iets te bedenken waarmee je veel succes haalt en je eigen levensstijl kan blijven hanteren. Ook het feit dat je zoiets opstart met een paar studiegenoten waarmee je goed bevriend bent maakt het zo leuk. Mede door deze documentaire ben ik toch van plan om de film Facebook te bekijken. De documentaire was leuk en interessant, maar eigenlijk had ik toch liever een spreker gehad tijdens dit uur. Puur om de reden dat je dan meer feitjes over het bedrijfsleven krijgt te horen en omdat je dan meer persoonlijke belevingen meekrijgt.

21


Een Blog schrijven hoe doe je dat en waar schrijf je dan over? blog Het bijhouden van een weblog is voor veel bloggers een hobby. Het kan een manier zijn om kennis te delen of contacten op te bouwen met fans. Voor bedrijven, ondernemers en artiesten is een weblog steeds meer een noodzaak.

Voordelen van een weblog: kennis delen met volgers, (toekomstige) klanten of fans mogelijkheid om discussies vorm te geven op uw vakgebied, in uw branche handig om reacties te verzamelen, bijvoorbeeld op een nieuwe aanpak of dienst past binnen een klein marketingbudget: veel goedkoper dan traditionele pr-materialen wereldwijd bereik

Zelf een blog beginnen? Denkt u erover om zelf een blog te beginnen? Schrijft u graag, maar weet u verder niet zoveel van weblogs? Ik kan u helpen uw weblog op te zetten. Vanaf het aanvragen van een nieuwe domeinnaam tot en met de publicatie van uw eerste blogtekst. Daarbij is het ook van belang dat uw weblog op een effectieve manier onder de aandacht wordt gebracht van uw doelgroep, uw (toekomstige) volgers. Kijk voor advies en ondersteuning bij het starten van een weblog op Social Media Beheer.

Tekstschrijver voor uw weblog Steeds meer bedrijven en (goede doelen)organisaties zien de voordelen van een weblog voor hun marketingdoeleinden. Hoe vindt u of een van uw medewerkers structureel tijd om een weblog bij te houden? Waar meldt u de weblog aan om zoveel mogelijk bezoekers te genereren? Welke schrijfstijl past bij het imago van uw bedrijf of organisatie, maar vooral bij uw klanten, donateurs of fans? Met mijn jarenlange ervaring in copywriting kan ik de teksten voor uw weblog verzorgen. Klinkt dit u verrassend in de oren? Een weblog in opdracht schrijven, is inderdaad anders dan het schrijven van een nieuwsbrief of folder. Als ervaren bedrijfsjournalist hoef ik echter uw dagboeken niet in te zien om een weblog te kunnen maken. Ik analyseer branchepublicaties op internet en het zoekgedrag van uw doelgroep. Goede interviewtechnieken, inlevingsvermogen en een vlotte pen doen de rest.

Hieronde volgens een paar blog voorbeelden Bedacht en geschreven door Jasper Ries

Bron: http://www.mariabalkenende.nl/weblog

22


Zo ziet een geposte weblog eruit

23


Het kampioenschap van Ajax 2012

Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/het-kampioenschap-van-ajax/

24


Reisverslag over de Antillen

het hele verhaal leest u op de website hieronder

Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/reisverslag-over-de-antillen/

25


Lunchen met stagebegeleidster

Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/lunchen-met-stagebegeleidster/

26


Marketing

het hele verhaal leest u op de website hieronder

Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/marketing/

27


Queensday 2012

Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/queensday-2012/

28


Raften

het hele verhaal leest u op de website hieronder

Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/raften/

29


De vakantie voor 2012 is geboekt

het hele verhaal leest u op de website hieronder

Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/vakantie-is-geboekt/

30


Social Media Social media steeds belangrijker voor marketing en mediamix Social media is hot. Steeds meer mensen gebruiken het en steeds meer bedrijven investeren erin. Werd internet tijdens Web 1.0 vooral gebruikt voor presentatie, informatie en transactie, in de huidige Web 2.0 tijd gaat het vooral om (het faciliteren van) interactie en communicatie tussen mensen onderling en tussen mensen en organisaties en merken. Door nieuwe tools en media zoals email, sms, chat, forum, wiki, weblog, Twitter en communities zoals Hyves, YouTube, Flickr en LinkedIn verandert onze manier van communiceren in snel tempo. In Nederland leest maar liefst 67,7% webblogs, weblogt 27,1% zelf en heeft 35,4% wel eens een video geupload. Deze percentages stijgen dagelijks. Organisaties moeten hier op inspelen en consumenten en klanten verwachten dat ook. Zo verwachten 93% van de Amerikanen dat merken zichtbaar aanwezig zijn in social media. Mits goed ingezet blijken sociale media wel degelijk inkomsten te genereren.

Bron: http://www.indora.nl/mambo/Nieuws/Social-media-steeds-belangrijker-voormarketing-en-mediamix.html

31


Bron: https://twitter.com/#!/Repsaj88

32


Bron: http://www.facebook.com/jasper.ries.1

33


Bron: http://www.linkedin.com/profile/view?id=158310517&trk=tab_pro

34


35


36


My Brand

Communicatieplan

Repsaj is mijn merk. Al sinds de middelbare school kennen familie, vrienden en kennissen mij online als Repasj. Repsaj staat voor Jasper door het simpel weg om te draaien. Het brand Repsaj heb ik in de begin jaren van deze eeuw aangemaakt om mijzelf op een onderscheidende manier te tonen op het internet. Door gebruik te maken van dit brand/ artiestennaam kon ik mijzelf profileren, zonder dat mensen deze naam direct aan mijn eigen persoonlijke naam linken. Aangezien weinig mensen direct de link zien tussen Repsaj en Jasper, terwijl het toch vrij eenvoudig te zien is. Repsaj heb ik mede aangemaakt, omdat ik in het begin internet maar een gevaarlijk forum vond, doordat wild vreemde mensen jou zomaar kunnen zoeken en vinden. Het logo is opgebouwd d.m.v. chromen letter, om het een sterke uitstraling te geven, maar tevens is er gebruik gemaakt van ronde letters om toch toegankelijkheid en vrolijkheid uit te stralen. Daardoor pas het heel goed bij mij aangezien ik een persoon ben dat altijd veel kracht, betrouwbaarheid en energie uitstraalt (chroom) en tevens veel enthousiasme, positiviteit en vrolijkheid (ronde letters). Mijn brand gebruik ik op internet vaak als inlog naam op verschillende forums, tevens gebruik ik Repsaj ook in mijn e-mail adressen en voor mijn bankzaken etc. De kanalen die ik kies om mijn brand te profileren zijn voornamelijk Facebook, Linkedin en forums. In het bijzonder LinkedIn vind ik een heel belangrijk forum. Via linkedin bouw je zakelijke connecties op, waardoor er verschillende aanknopingspunten ontstaan binnen dat netwerk. Bijvoorbeeld als ik na mijn studie zakelijke bezoekjes ga brengen aan klanten dan ga ik via LinkedIn kijken of ik al een connectie heb met die genen om informatie over hem/ haar in te winnen. Op deze wijze zal er een makkelijker en persoonlijker gesprek ontstaan, doordat er al onderwerpen zijn om over te praten.

37


Fun Sides

of photoshop

Photoshop is een schitterend programma dat afbeeldingen lijn voor lijn en kleur voor kleur kan onschereiden, daardoor zijn de mogelijkheden oneindig. Afgelopen periode ben ik naast verscheidene projecten ook bezig geweest met leuk prive projecten die ik jullie als lezers niet wil ontnemen.

Opa was 2 juni jarig. Daarom leek het mij een goed idee om hem een speciale kaart te sturen.

Oma van 83 is sinds dit jaar begonnen met he gebruik van een ipad, voornamelijk om de kleinkinderen via Facebook te volgen. Helaas zit er ook een ander aspect aan het volgen van je kleinkinderen via internet

38


Hierbij nog twee voorbeelden van photoshop gebruik. Op de bovenste afbeelding staat een goede vriend van mij op de foto met twee vriendinnen die hij kent, zoals je kunt zien is er niet veel gebeurt op deze afbeelding haha Tijdens het bevrijdingsfestival 2012 in Haarlem was het wederom tijd voor een groepsfoto met alle vrienden en vriendinnen

39


Crossmedia Het Light My Bike programma in het kort

Ter ere van het Amsterdam Light Festival zal op vrijdag 28 december het evenement Light My Bike gehouden worden om de Amsterdammer te betrekken bij het verlichten van de stad. Het evenement zal rond 17:00 uur beginnen, op deze manier zullen alle lichtjes goed te zien zijn. Tijdens dit evenement wordt de focus gelegd op het benaderen van de doelgroep ‘student’. Eind november en de gehele maand december zal er een promotiefilmpje op het internet, via de kanalen Youtube, Facebook en Twitter, circuleren om zo naamsbekendheid te genereren voor het evenement Light My Bike. Er zal een Facebook pagina voor het evenement worden aangemaakt waar alle informatie te vinden is met zowel de promotiefilmpjes. Men kan zich zowel via de Facebook pagina, de website van het Amsterdam Light Festival en bij de Hema inschrijven voor het evenement. Een week voor het evenement zullen de inschrijvingen sluiten. Hierna zal een introductie volgen voor de deelnemers waarin alle spelregels worden uitgelegd zodat de deelnemers voorbereidt kunnen beginnen. Het evenement is voor iedereen toegankelijk maar de promotie zal vooral gericht worden op studenten.

Tijdens ‘Light my bike’ krijgen mensen de kans om binnen een uur hun fiets te versieren met de door de Hema verkregen lichtjes en decoraties. Dit zal volledig binnen het thema van het Amsterdam Light Festival vallen. Er zal een stand staan waar de versierkits verkrijgbaar zijn, dit is gratis voor de deelnemers. Het is de bedoeling dat er een foto van het eindresultaat van de fiets op Facebook geplaatst zal worden en deze moet zo veel mogelijk ‘likes’ verkrijgen. Nadat alle fietsen gepimpt zijn en de jury deze beoordeeld heeft zal er een race zijn. Het pimpen van de fietsen zal op de parkeerplaats van het Conservatorium aan de Oosterdokskade gebeuren en het is de bedoeling dat vanaf deze locatie zo snel mogelijk in tweetallen de overkant van brug grenzend aan het Nemo gebouw bereikt wordt. De deelnemers moeten via de brug zo snel mogelijk hier naar toe fietsen waar de eindjury op hen staat te wachten. De deelnemer met de snelste tijd kan hier een punt voor verdienen. Uiteindelijk worden de deelnemers beoordeeld op creativiteit van het pimpen van de fiets, wie de snelste tijd heeft gereden en wie de meeste ‘likes’ op Facebook heeft gekregen voor het pimpen van zijn/haar fiets. Hier zal een heuse ceremonie aan verbonden worden waar de eerste, tweede en derde plaats op een voetstuk kunnen plaats nemen. Hier zullen zij een medaille ontvangen voor hun deelname. De Oosterdokbrug is gedurende deze periode versierd maar zal nog extra versierd worden met banners van de Hema en spotlights om de winnaars in het licht te zetten. Na de bekendmaking van de winnaars worden de speakers aangezet voor wat gezellige muziek.

40


Social Media plan Waarom Social Media voor LMB Hieronder de voornaamste redenen om Social Media in te zetten voor LMB:

• Het Amsterdam Light Festival (ALF) en Light My Bike (LMB) onder de aandacht brengen van de Amsterdamse jongeren (doelgroep 18 t/m 26 jaar, voornamelijk studenten).

• Een groot deel van de jongeren in Amsterdam is actief in één of meerdere sociale media kanalen. LMB springt in het oog als zij dezelfde kanalen gaat gebruiken als de jongeren. Relatiebeheer onderling is gemakkelijker als dezelfde Social Media worden gebruikt. Participatie kan dermate worden vergroot naarmate meer mensen kennis nemen van het bestaan van LMB. Bovendien kan er één op één contact tot stand worden gebracht met de doelgroep. • In contact zijn – dialoog – met de doelgroep (web 2.0).

• Oude marketing strategieën worden vervangen door andere manieren om mensen te bereiken, voorbeelden hiervan zijn: permission marketing1 en conversational marketing (praten met klanten door middel van blogs en reacties, ofwel dialoog i.p.v. monoloog).

• Belangrijker dan het zenden van informatie van het LMB naar de doelgroep is het luisteren naar wat hen bezighoudt. Hieruit kan LMB veel leren over de positie van de doelgroep, het evenement en de voortgang hiervan. • Grote groepen gemakkelijk bereiken via verschillende kanalen die de doelgroep veelvuldig gebruikt. • Door effectief te communiceren in het sociale domein is het voor LMB mogelijk om grote en verschillende groepen Amsterdamse jongeren te bereiken met een duidelijke boodschap.

• Free publicity en bouwen van identiteit. Social Media is in principe een gratis kanaal om te promoten voor het evenement. Dit kan uitgebouwd worden door middel van slimme advertenties op de forums en sites waar de doelgroep zich bevind. Hierdoor wordt de online identiteit van het LMB evenement versterkt. • Een goed geïntegreerde Social Media aanpak is een goedkope en effectieve marketingmethode. Free publicity via Social Media is tegenwoordig een belangrijk argument voor bedrijven om zich te mengen in het sociale domein. Dit is weer gekoppeld aan Branding. Door aanwezig te zijn op de verschillende Social Media kanalen verkrijgt LMB onder andere identiteit.

• Contactstrategie verbreden. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van (voornamelijk gratis) Applicaties binnen Facebook kunnen er gegevens over de doelgroep verkregen worden. Zodoende kan LMB zijn strategie bepalen doordat ze informatie hebben over het tijdstip waarop de doelgroep gemiddeld het meeste actief en bereikbaar is op elke willekeurige dag. • Uitbreiding contactmogelijkheden, door middel van verschillende platformen wordt de bereikbaarheid van LMB vergroot. Door het inzetten van een buddysysteem in de Social Media worden meer potentiële LMB deelnemers getriggerd om mee te doen (uitleg volgt bij het stuk over Facebook).

Doelstelling LMB binnen Social Media Middels Social Media wil LMB:

• De naamsbekendheid van LMB vergroten onder de doelgroep.

• De betrokkenheid van de doelgroep ten aanzien van het ALF vergroten. • De identiteit van het ALF versterken en een hype creëren.

• Aan de doelgroep laten zien wat LMB doet en toevoegt als onderdeel van het ALF. • De doelgroep triggeren om te participeren in LMB.

1

• Een community creëren waar de Amsterdamse jongeren bereikbaar zijn. http://www.jeroen.com/jeroencom/content/permissionmarketing.html

41


Beoogd resultaat Social Media strategie Door het inzetten en actief gebruiken van de Social Media strategie wil LMB zijn doelstellingen continu behalen en een identiteit opbouwen door contentgericht aanwezig te zijn op de Social Media kanalen waar onze doelgroep zich bevindt. Resultaatgerichte doelstellingen Social Media strategie • Voor 20 november 2012 300-400 volgers op Twitter • Voor 20 november 2012 minimaal 30 posts op Twitter • Voor 10 December XXX volgers op Youtube

• Voor 10 December XXXX Youtube likes van het filmpje • Voor 10 december 2012 1500 volgers op Twitter • Voor 28 December 2012 2000 likes op Facebook

• Voor 28 December maximaal 100 deelnemers aan het LMB Evenement op Facebook

• Voor 28 December minimaal 4 eigen filmpjes op Youtube en 6 andere filmpjes op het kanaal te plaatsen waar bijvoorbeeld BMX’ers trucjes laten zien of iets in de trend van verlichte objecten/ gebouwen.

Strategie Een Social Media strategie kan enkel en alleen succesvol worden uitgevoerd als LMB rigoureus te werk gaat en een vast stappenplan volgt.2 Luisteren naar de doelgroep

“Listen before you talk, walk before you run”. LMB moet participeren in de Social Media kanalen om te luisteren naar de doelgroep, de doelgroep te begrijpen en vrienden te maken door het voeren van een dialoog. De vragen waar telkens een antwoord op moet worden verkregen, zijn: • Wat doet de doelgroep? • Wat wil de doelgroep?

• Hoe pakken ze dit aan?

• Wat vinden ze interessant?

• Wat zijn de verschillende meningen?

Waarde toevoegingen

Zonder toegevoegde waarde worden de ingerichte LMB-kanalen niet door de gewenste doelgroep gebruikt. LMB wil met Social Media bijdragen aan de doelgroep door het posten van relevante nieuwsflitsen omtrent de voortgang van het LMB evenement, festivalinformatie, artiesten, web/mobile applications en andere technologische en creatieve ontwikkelingen omtrent het gebied van licht. In het achterhoofd wordt altijd rekening gehouden met het interessegebied van de doelgroep. Zaken die niet relevant zijn, worden niet geplaatst. Een belangrijk onderdeel van waarde toevoegen, is het zorgen voor vermaak van de doelgroepen. Dit kan door middel van het posten van citaten, handige weetjes en creatieve lichtconcepten. Participeer en toon interesse online (person to person – dialoog – web 2.0)

LMB gebruikt Social Media actief om in gesprek te zijn met haar doelgroep. Door te participeren binnen de

2

42

Funk, T (2011). Social Media Playbook for Business: Reaching Your Online Community with Twitter, Facebook, Linkedin, and More. US: Praeger,


gekozen kanalen, zich te houden aan de regels van de platformen en conform het posting patroon te posten en te allen tijde te reageren op vragen/reacties. Engage – Nodig mensen uit, uitbreiden van het netwerk

Wanneer er een online identiteit is gecreëerd kan deze uitgebreid worden. Potentiële followers zien dat er content is wanneer je ze benadert om het sociale netwerk te volgen. Samengevat: de kanaalmatrix speelveld LMB

Onderstaand diagram laat zien wat het speelveld is van LMB. Het diagram geeft weer met welke onderwerpen LMB zich online moet bezighouden en kadert af welke onderwerpen gepost kunnen worden op bijvoorbeeld het kanaal Twitter. Kanaalmatrix Speelveld LMB Onderstaand diagram laat zien wat het speelveld is van LMB. Het diagram geeft weer met welke onderwerpen LMB zich online moet bezighouden en kadert af welke onderwerpen gepost kunnen worden op de verschillende kanalen.

Congruentie Het is erg belangrijk voor LMB dat er een eenduidige strategie wordt gehanteerd. Dit gaat gepaard met een aantal belangrijke regels en richtlijnen die te allen tijde aangehouden moeten worden en zodoende congruentie vormen. Deze overeenstemming geldt voor alle Social Media middelen die gebruikt gaan worden. • Denk vanuit het zakelijk perspectief, pas daar altijd je postgedrag op aan. Dit betekent nooit seksistische, racistische, belastende, politieke of onware zaken. Controleer dus altijd ook de bronnen.

• Wanneer er iets gepost wordt, denk er over na en check de spelling. Realiseer dat een post een blijvend karakter heeft. In het specifiek voor Twitter: laat ruimte over voor een retweet. Nooit spammen. • Beantwoord elke vraag netjes. Blijf zakelijk, ongeacht het gedrag van anderen.

• Te allen tijde wil LMB op Social Media uitstralen: Loyaliteit, betrouwbaarheid/behulpzaamheid,

43


aardig, scherp, zakelijk gedrag, echtheid. Tevens moet er een klein speels karakter ontstaan binnen het posting patroon om aan de wensen van de doelgroep te voldoen.

Welke Kanalen worden ingezet voor LMB

Uit onderzoek is gebleken dat de onderstaande kanalen de juiste kanalen zijn om de doelgroep te bereiken. LMB gebruikt dan ook alleen actief de onderstaande kanalen. Op andere Social Media kanalen als bijvoorbeeld Linkedin, Flickr en forums kan wel gekeken worden voor relevante informatie of activiteit die de doelgroep vertoond.

Facebook Facebook is een sociaal netwerk ontstaan in Amerika in 2004. Op dit moment heeft Facebook meer dan 700 miljoen gebruikers waarvan 1,3 miljoen uit Nederland. 3 4

De gebruikers kunnen een profiel aanmaken en deze vervolgens aanvullen met persoonlijke informatie, foto’s en content door middel van status updates. Ze kunnen vrienden uitnodigen, informatie delen en online spellen spelen zoals Farmville en Scrabble. Zodoende blijft de gebruiker op de hoogte van alles wat er rondom zijn interessegebieden en vrienden gebeurt. Bedrijven kunnen op Facebook hun eigen Facebook fanpage aanmaken. Hier worden ook informatie, foto’s en content door middel van status updates op geplaatst. Particuliere gebruikers van Facebook kunnen deze pagina’s dan ‘liken’ en worden dan automatisch geabonneerd op de fanpage zodat ze ook de informatie feed te zien krijgen. Facebook is het vertrekpunt van de Social Media strategie voor LMB. De doelgroep begeeft zich in zijn geheel op dit domein. Facebook wordt voornamelijk gebruikt om naamsbekendheid te creëren voor het evenement middels ‘likes’ en aanmeldingen voor de race. Voor LMB is het van essentieel belang om op Facebook een strikt posting patroon te hanteren om dit medium zo goed mogelijk te benutten.

In het beginstadium is het irrelevant om veel berichten te posten op Facebook. De hoeveelheid fans is nog er laag en is kort gezegd nog te weinig nuttige content beschikbaar om te leveren. In het volgende hoofdstuk is er meer informatie te lezen over de “precieze” inhoud van de content. Facebook biedt veel mogelijkheden voor LMB om zichzelf te profileren via de fan pagina. Facebook verwelkomt het gebruik van foto’s, video’s, evenementen en geïntegreerde Apps. Info

Zorg er voor dat de Facebook fanpagina compleet gevuld is met informatie. Onder het kopje info moet er kort maar krachtig worden uitgelegd wat LMB precies inhoudt. Waar kun je LMB bereiken? Heeft LMB een website of Twitter account? Dit moet allemaal strak in orde zijn op de Facebookpagina. Omslagfoto

Dit is het plaatje aan de bovenkant van de fanpagina die meteen in het oog springt. Hier moet goed over nagedacht worden want dit onderstreept onder andere de professionaliteit en geloofwaardigheid van de pagina. Het plaatje moet de doelgroep op een dusdanige manier activeren dat ze de pagina liken en gaan participeren. Het design rondom Light my Bike is te zien in het volgende hoofdstuk. Een aantal voorbeelden van goed werkende Facebook paginas: • http://www.Facebook.com/redbull

• http://www.Facebook.com/heineken • http://www.Facebook.com/cocacola • http://www.Facebook.com/BMW

3 4

44

http://www.Facebook.com/press/info.php?statistics http://www.frankwatching.com/archive/2009/07/24/sociale-netwerken-de-basis/


Het is in een later stadium belangrijk dat de fanpagina goed wordt gevuld met recente en relevante foto’s, status updates, evenementen en poll’s. Hiermee wordt de doelgroep geactiveerd en ondertussen wordt er gekeken naar wat leuk wordt gevonden en wat niet. Het monitoren van statistieken gaat heel makkelijk op Facebook. Via het de optie ‘statistieken bekijken’ is het mogelijk om een overzicht te krijgen van bijv. de traffic op en naar de pagina. Creëer Apps

Facebook heeft onlangs de oude fanpagina vernieuwd met de ‘timeline’ functie en een omslagfoto. Het is echter nog steeds mogelijk om gebruik te maken van Apps. Naast de standaard agenda-app is het ook mogelijk om Event info te plaatsen. De fanpagina van LMB draagt de grote verantwoordelijkheid over hoeveel mensen er komen op het evenement. Middels de agenda kunnen mensen aangeven of ze aanwezig zijn bij het LMB event.

Ook is het mogelijk om een Buddy systeem te ontwikkelen. Om mee te doen met de race en het versieren moet er een tweetal gevormd worden. Door het bouwen van een simpele app worden personen die nog geen buddy hebben gekoppeld aan elkaar op basis van interesses en personalia. Deze App wordt vervolgens geïntegreerd op de Facebook pagina. Nodig vrienden uit

Belangrijk is dat er al content bestaat en er een actieve beweging is op de Facebook pagina alvorens er vrienden en familie worden uitgenodigd. Nodig mensen uit met voorbedachte rade en vraag hen of ze het nieuws willen verspreiden over LMB. Voer met iedereen een dialoog over LMB, gun ze een moment waarin ze zichzelf speciaal voelen voor een extra WOW effect. Dit kan al door een simpel persoonlijk bedankje via een personal message. Zodoende wordt een basis gecreëerd voor de fanpagina en zullen er deelnemers gaan liken en participeren. Onderhouden Fans

Belangrijk is om actief te participeren binnen je eigen community. Wanneer er een stabiel aantal fans beschikbaar is in een later stadium kun je de groep benaderen door vragen te stellen. Deze vragen kunnen in het algemeen over van alles gaan, vraag wat de fans ergens van vinden, vraag ze een experience te delen. Dit is een simpele manier om verbondenheid te creëren met de groep. De flashmob is een voorbeeld waardoor je de passieve volgers in een proces kunt trekken dat ze actief worden en dus meer gaan participeren met LMB.

Tevens is het van belang om rond te kijken op Facebook fanpages van relevante evenementen die haaks staan op het LMB concept. Hier kan worden gekeken waar de doelgroep zich mee bezig houdt. Ook kunnen hier fans uit getrokken worden. Twitter Twitter is een simpele Internetdienst opgericht in 2006 waarmee korte berichtjes van maximaal 140 karakters verstuurd kunnen worden. Er wordt op deze microblog real time gecommuniceerd via PC, Mac, tablet of telefoon met een internetaansluiting. Twitter is ook een bron van nieuws, het is de snelste nieuwsdienst van dit moment. Twitter is gratis voor gebruikers en verdient geld met het vermarkten van geprofileerde gebruikersgegevens. Twitter heeft 100 miljoen gebruikers waarvan 250.000 Nederlanders. 5

Gebruikers van dit platform kunnen gratis een account aanmaken en hun profiel verrijken met een Avatar, persoonlijke informatie, persoonlijke stijl en content in de vorm van tweets. Vervolgens kunnen ze voor hen interessante gebruikers gaan volgen en reageren op hun tweets of retweeten. Er zijn verschillende manieren voor gebruikers om te Twitteren. Zij kunnen dit doen via de website zelf of via (web)applicaties van derden. Sinds 2010 is er ook een integratie op Hyves en Facebook zodat de tweets direct doorgezet worden aan vrienden op dat sociale platform en omgekeerd. Bedrijven kunnen ook een account aanmaken en deze vullen met informatie, tweets en een eigen design. Voor een bedrijf is het een manier om in contact te komen met (potentiële) klanten. Twitter kan fungeren als Online Helpdesk en als Crowdsourcing kanaal vanwege de grote hoeveelheid en aanwezigheid van content van andere gebruikers. De functionaliteit van Twitter als medium sluit goed aan wanneer gekeken wordt naar de grote feed aan

5

www.twitter.com

45


informatie die is af te lezen uit de kanaalmatrix. Twitter is een intensief medium, het postgedrag op Twitter kan tot meerdere berichten per dag zijn. Voor onderwerpen zal worden gerefereerd aan de kanaalmatrix. In het volgende hoofdstuk staat er een schema welke gedeeltelijk gehanteerd kan worden voor een de posting op Social Media. Relevant Account

LMB heeft gekozen voor de naam: @lightmybike Naamgeving

Het is verstandig om vanuit een naam te Twitteren, in plaats vanuit het bedrijf. Dit geeft het account een persoonlijker karakter. Veel bedrijven die Twitter succesvol inzetten als contactkanaal hebben deze keuze gemaakt. Posting

• Twitter is snel en vraagt om veel feeds, het is belangrijk dat de tweets kort maar krachtig zijn en tevens weloverwogen. • Probeer erop te letten dat de tweets nog karakters over hebben voor een retweet met opmerking.

• Relevante nieuwsartikelen en andere informatie retweeten is een must. Vraag zelf om retweets wanneer het kan.

• Het gebruik van hashtags vergroot je kans om gevonden te worden door andere Twitteraars. Zij filteren op bepaalde hashtags als “#festival” en kunnen zodoende op jouw account terecht komen. Door elke keer op constante basis een gevarieerd rijtje hashtags achter een tweet te zetten vergroot je de kans op meer traffic. Dit resulteert ook automatisch in meer volgers.

Uiterlijk Twitter account

Het uiterlijk van het Twitter account bepaalt voor een belangrijke deel hoe mede Twittergebruikers LMB zien. Wanneer er een goed verzorgde Twitter pagina staat zal dit de geloofwaardigheid en de gepercipieerde professionaliteit versterken. Een achtergrond en stijl creëren voor een Twitterpagina is niet zo lastig. Er zijn verschillende Photoshop files te downloaden waarbij je zelf een simpele invulling kunt geven in een sjabloon. Hieronder wat voorbeelden van grafisch goed uitziende Twitterpagina’s: • http://Twitter.com/#!/corymiller303 • http://Twitter.com/#!/themelab • http://Twitter.com/#!/mrjoezee

• http://Twitter.com/#!/StyleCaster

Handige tips

• Gebruik een URL verkleiner als bitly.com of goo.gl.

• Volg relevante Twitter gebruikers en newschannels zodra er content is op het Twitter account. Met content wordt bedoeld minstens 30 tweets. • Twitter moet tevens geïntegreerd zijn in de website.

• Bedank de persoon die net het Twitter kanaal heeft gefollowed met een privébericht met evt. de officiële website URL erin verwerkt. • Maak een Twitter lijst met de meest trouwe followers.

46

• Probeer iemands dag te maken wanneer hij LMB heeft gebruikt in zijn tweet en bedank hiervoor middel van een retweet met comment of een ‘@ reply’.


• Maak er geen reclamemedium van, tenzij er echt een spectaculair iets is. • Organiseer een prijsvraag. De kans op retweeten hierbij is groot. • Retweet berichten die interessant voor je volgers zijn. • Wees consequent qua inhoud.

• Praat als een mens, niet als een bedrijf.

Youtube Youtube is een platform waar filmpjes kosteloos geüpload kunnen worden en kunnen worden bekeken. De site is opgericht in 2005 door drie medewerkers van PayPal. Google is nu eigenaar van YouTube. Elke minuut wordt er 48 uur aan videomateriaal geüpload en elke dag worden er meer dan 3 miljard video’s bekeken.6

Gebruikers kunnen filmpjes bekijken, een account aanmaken, video’s uploaden, reageren op video’s en hun eigen pagina beheren en inrichten naar smaak.

Voor bedrijven is Youtube een interessant medium omdat zij filmpjes kunnen uploaden over hun bedrijf op een groot medium met veel bezoekers. Hier kunnen tags aan toegevoegd worden en dit helpt bij SEO. Ook is er een mogelijkheid tot dialoog in de vorm van commentaar en reactie onder een filmpje. LMB zal online grafische feed moeten kunnen tonen richting de doelgroep. Onder andere zal er een Youtube kanaal aangemaakt moeten worden, deze wordt gepersonaliseerd en er wordt content op gezet. Een video is een krachtige manier om een verhaal te vertellen of te ondersteunen. De viewers hoeven weinig moeite te doen om te begrijpen wat er met het filmpje wordt bedoeld en dit te vertalen naar hun eigen mindset. Wanneer het filmpje iemand raakt zal het worden gedeeld en zodoende worden verspreid over een groot gedeelte van het internet.

70 miljoen mensen over de hele wereld brengen dagelijks een bezoekje aan Youtube, elke dag worden er meer dan 2 miljard filmpjes bekeken. Youtube is echter geen sociaal netwerk omdat het weinig functies heeft om de interactie tussen mensen te bevorderen. Echter is er wel de mogelijkheid tot delen, reageren en een dialoog. Er zijn 3 belangrijke redenen voor het gebruik van Youtube door LMB: Virality

Video is veruit het meest besproken en doorgegeven element van ons moderne digitale leven. Viral marketing

Deze vorm van marketing is zeer succesvol door de grote hoeveelheid traffic die bedrijven na zo’n viral naar zich toetrekken. Het is bijvoorbeeld goed af te lezen aan de jaarcijfers van Mentos, Blendtec en Dell. Zij hebben door hun viral campagnes een enorme boost gekregen met de verkoop van hun producten.

LMB hoeft geen product te verkopen maar moet wel zorgen dat er een grote groep mensen wordt getriggerd om mee te doen aan het evenement en betrokken raakt met het ALF. Viral marketing is hier de beste tool voor. De volgende 10 tips geven nog eens extra weer hoe een viral video tot stand komt:

Viral videos moeten grappig, grof of onmisbaar handig zijn. Een viral moet impact hebben, mensen moeten het bespreken met elkaar tijdens de koffiepauze. Viral videos moeten simpel zijn. Om een groot publiek te bereiken moet iedereen het kunnen begrijpen. Content is king. Hoe omvangrijker de inhoud hoe vaker het wordt gedeeld. Het doel is om in zo weinig mogelijk tijd een verhaal te vertellen wat onthouden wordt.

6

www.youtube.com

47


Thumbnail Optimization. De omschrijving van de video moet aantrekkelijk zijn zodat mensen er op gaan klikken. De titel is bepalend voor het succes. Verzin een relevante en innovatieve titel.

Wordt gezien. Deel overal de video, promote het zo veel mogelijk en ga erover praten. Tagging. Hang relevante tags aan een youtube video.

Commentaar. Reageer op commentaar en modereer al het off topic commentaar eruit.

Laat iets te raden over. Viral video’s werken beter als de nieuwsgierigheid van de kijker ultiem wordt geprikkeld. Kan ik met een viral video bereiken wat ik wil? Past deze viral video wel bij het bedrijf of brand wat gepromote moet worden?

Het belang van het gebruik van filmpjes is ook groot vanwege de manier waarop zoekresultaten worden gepresenteerd (Search Visibility). “Universal search” is de nu gevestigde trend bij Google, Yahoo en Bing. Hier wordt onder verstaan: het distribueren van traditionele webpagina’s met veel andere content types binnen de zoekresultaten. Deze nieuwe content types zijn blogposts, nieuwsberichten, foto’s, lokale resultaten (met kaarten), producten ofwel “shopping resultaten” en video’s. Zoek naar een random onderwerp en je vindt altijd een filmpje terug bij de zoekresultaten.

Wanneer een filmpje geupload wordt moeten er alle bedenkbare gerelateerde tags bijkomen. Inbound links: Wat het beste werkt in de praktijk is het uploaden van een video naar Youtube om zodoende gebruik te maken van de traffic en “high page rank” van Youtube. Vervolgens worden de filmpjes geplakt als embed kopie op de LMB website. De video zal volstaan als “link bait” (letterlijke vertaling: link aas) bij de doelgroep: de fans zullen vanaf hun eigen pagina’s, websites of blogs (maar ook kanalen als dumpert en vimeo) linken naar jouw website. Die buitenstaande links zorgen er direct voor dat het bestaansrecht verbetert en dus de zoekmachine optimalisatie aansterkt. Website

De website wordt door LMB gebruikt als medium om de vindbaarheid van het concept te vergroten. Op de website is alleen een homepage te vinden waar het meest recente promotie filmpje wordt getoond. Deze site is voorzien van een strak design met overduidelijk buttons (links) naar de Facebook, Twitter en Youtube pagina’s van LMB.

48


Storytelling Storytelling LMB

Er was eens een fietsje, genaamd Thijs. Thijs heeft zijn ouders nooit gekend en woont al zijn hele leven in de tuin van Tante Jo. Tante Jo heeft nog 2 andere fietsen, Mike en Tamar. Met zijn vieren wonen zij de Rustenburgerstraat, te Amsterdam.

Mike en Tamar zijn de stiefbroer en –zus van Thijs. Zij slapen altijd binnen, in de warme schuur. Daar is Thijs best wel jaloers op. En al dat roest wat hem langzaam aan het verteren is. Nee, hij vindt het buiten maar niks. Stiekem hoopt hij dat hij weer eens mag fietsen binnenkort! Op een dag zijn daar de kleinkinderen van Tante Jo, Tom en Nils.

Thijs is erg bang, de vorige keer dat zij er waren mochten zij met hem spelen van Tante Jo. Thijs heeft nog steeds nachtmerries van hoe zij door de bosjes met hem scheurden en probeerden of ie bleef staan als zij hem van een hoge, steile helling af lieten rollen. Dat ging natuurlijk fout. Tom en Nils hebben hem daar achter gelaten. Toen hun vader daar echter lucht van kreeg heeft hij ze terug gestuurd en de fiets naar de fietsenmaker gebracht. Onder het mom ‘zo ga je niet met andermans spullen om’. Thijs heeft 2 dagen bij de fietsenmaker moeten logeren voordat hij er weer bovenop was. Tom en Nils nemen Thijs weer mee om mee te spelen. Het is al donker als Tom en Nils terug fietsen. Thijs heeft een kapot licht dus zijn zij slecht te zien. Ineens is daar een auto. Tom maakt een stuurfout en moet uitwijken. Geschrokken springen hij en Nils van Thijs af. Thijs rolt door de sloot in en raakt bij het te water gaan met zijn voorwiel een scherp stuk. Tom en Nils weten niet hoe gauw zij weg moeten komen. Thijs verliest het bewustzijn.

“Ooooh wat is het donker! En al die enge geluiden ’s nachts. Mijn wiel doet pijn.” denkt Thijs. Als hij er naar kijkt schrikt hij zich een hoedje. Het angstzweet breekt hem uit. “Mijn wiel is dubbelgevouwen! Nu kom ik hier nooit meer weg…” 3 weken later.

Jacco laat zijn hond uit, Mojo. Opeens is hij Mojo kwijt. “Een stukje terug was een sloot.” denkt Jacco bij zichzelf. “Mojo is gek op sloten.” Jacco loopt een stukje terug en ziet Mojo met iets spelen in de sloot. “Wat kan dat dan zijn?” denkt Jacco. Het is een fiets met een dubbelgevouwen wiel. “Dat is handig he, Mojo! Als we deze fiets nou opknappen kunnen we meedoen aan het Light My Bike” zegt Jacco. Hij trekt Thijs uit de sloot en neemt hem mee naar huis. Eenmaal thuis aangekomen start Jacco zijn laptop op. “Ok, eerst Facebook openen.” denkt Jacco. Hij scrollt tussen zijn berichten op zoek naar dat bericht over Light My Bike. “Daar is het!” Jacco opent het bericht en leest aandachtig wat zijn vriend Emile hem toe stuurt. “3 ronden dus,” denkt Jacco, “Light My Bike, Like the Bike & Race the Bike. En als ik dan win, gaat mijn wens eindelijk in vervulling!” Hij schrikt van het geluid van zijn alarm, wat hem waarschuwt dat hij een college Kunstgeschiedenis heeft. Snel sluit Jacco de laptop af, geeft Mojo een knuffel en rent de deur uit. Gelukkig woont hij tegenover de Rietveldacademie, waar hij studeert.

Samen met Emile heeft Jacco zich ingeschreven voor Light My Bike. Ronde 1 gaat bijna beginnen. 3…2…1 GO! Thijs wordt door de beide heren grondig onder handen genomen en versierd met gouden fietsverlichting, glow in the dark verf, neonkabels, lichtjes in de kleuren van de regenboog en wat al niet meer! Snel maakt Jacco een foto met zijn smartphone en post de gepimpte Thijs op zijn Facebook. Hij heeft zijn gehele netwerk ingezet om de foto te liken. Nu maar hopen dat dat genoeg likes zijn.

Ondertussen staat de race op het punt te beginnen. Jacco en Thijs racen, en racen, en racen en worden 2e. “Oooooh nee, ik heb gefaald.” denkt Thijs. Maar de jury beslist dat zij ronde 1 en ronde 2 hebben gewonnen en zo worden Jacco en Thijs, en Emile een beetje, de winnaars van Light My Bike! Tegenwoordig slaapt Thijs altijd bij Jacco in de warme schuur. Jacco’s grote wens is eindelijk uitgekomen, hij heeft Light My Bike ingeleverd als afstudeerproject. Na 1 jaar studievertraging is hij nu net voor hem de langstudeerboete wordt opgelegd, afgestudeerd! Thijs zijn leven kan niet meer stuk. Elke dag bewondert hij zichzelf in reflecterende oppervlaktes om te kijken hoe mooi hij is. Van die roest is hij nu ook eindelijk af! Maar het allerleukste vind hij toch wel om ’s avonds al zijn lichtjes aan te zetten en van zijn prachtige Amsterdam te genieten.

49


50


Word of Mouth Voor het concept Light my Bike is er gebruik gemaakte van Social Media om Word of Mouth(WOM) te genereren. Het Social Media gedeelte staat in het hoofdstuk crossmedia beschreven, in dit gedeelte wordt er dieper ingegaan op het creĂŤren van WOM. De precieze invulling van die Social Media moet vooraf al goed uitgewerkt zijn om er op die manier voor te zorgen dat de communicatie uitingen, en de berichtenstroom op elkaar aansluiten en een eenduidige boodschap uitstralen. In dit artikel zal er verdere uitleg gegeven worden op de te organiserende flashmob en de designs rondom de Facebook en Twitter. Facebook:

Twitter:

Design Facebook en Twitter Het design van de Facebookpagina en Twitter account zal vooral in het teken van de fietsen en het lichtgebruik staan. Denk hier bijvoorbeeld aan een omslagfoto of achtergrond met een geschikt en toepasselijk design welke direct aanspreekt bij de doelgroep:

51


Facebookpagina:

De profielfoto van de Facebookpagina en het Twitter account zal het logo worden van Light my Bike:

Facebook en Twitter gebruik Op de Facebookpagina kunnen er filmpjes en foto’s geplaats worden, waardoor teams ideeën krijgen over hoe zij hun fiets kunnen versieren. Ook zullen zij via deze kanalen op de hoogte worden gehouden over de laatste nieuwtjes. Op 28 december zal de ‘Light my Bike’ actie van start gaan. Op die dag zal er veel gecommuniceerd worden via Twitter en Facebook. Zodra de fietsen gepimpt zijn zal er een foto gemaakt worden welke op Facebook geplaatst wordt. De andere leden van de Facebookpagina kunnen deze foto liken. Het team met de meeste likes wint uiteindelijk dit onderdeel van de competitie. Deelnemers kunnen andere leden voor de Facebookpagina werven door de foto van de fiets te delen op zijn/haar eigen Facebookpagina. Op die manier kunnen deelnemende studenten, vrienden en familie vragen om ook te stemmen waardoor er meer mensen lid zullen worden van deze Facebookpagina en waardoor zij meer stemmen ontvangen. Hierdoor genereer je snel meer exposure, naamsbekendheid en betrokkenheid, voor zowel Light my Bike als voor het Amsterdam Light Festival. Exposure en bekendheid kan bijvoorbeeld bereikt worden doordat een deelnemer van de activiteit een bericht plaatst over dat hij/zij mee doet met de actie van ‘light my bike’, op zijn of haar tijdslijn. Een tijdslijn is een overzicht op Facebook, waarop andere mensen kunnen zien wat vrienden van hem of haar heeft gedaan, leuk vindt of op heeft gereageerd.

52


Community Building: De Facebookpagina zal tevens een community worden waarbij mensen elkaar om hulp kunnen vragen om zijn/haar fiets te versieren. Het is de bedoeling dat dit in tweetallen gebeurd, maar mocht je geen partner hebben die dit met jou samen wil en/of kan doen, kan je eventueel op de community van de Facebookpagina een partner vinden.

Ook kunnen mensen op deze Facebookpagina andere vrienden en/of familie uitnodigen om er op die manier voor te zorgen dat vrienden en familie precies kunnen zien waar de deelnemer mee bezig is. Het zal een community worden waar de deelnemers elkaar advies kunnen geven over hoe zij denken iets te gaan doen, of om elkaar op de hoogte te houden van leuke weetjes/nieuwtjes op het gebied van het Amsterdam Light festival. Uiteindelijk kan de community zelfs gebruikt worden door de deelnemer om iets met elkaar af te spreken om bijvoorbeeld naar een lichtshow tijdens het Amsterdam Light festival te gaan. Zo ontstaat er al een band tussen de deelnemende teams nog voordat zij elkaar met elkaar de strijd aan gaan tijdens de ‘Light my Bike’ activiteit op 28 december.

Flashmob:

‘Een flashmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Flashmobs worden veelal georganiseerd via moderne communicatiemiddelen zoals het internet.’1 Flashmob in het kort: Ook zal er een flashmob komen die de mensen op een ludieke manier informeert over de komende lichtwedstrijd tijdens het Amsterdam Light Festival. Hierbij kan gedacht worden aan een locatie zoals de Openbare Bibliotheek Amsterdam of een hogeschool. Op een gegeven moment zullen de lichten uitgaan waarna er op de locatie verlichte BMX fietsen zullen rijden en een klein optreden gegeven zal worden met muziek en zang. Dit zal in samenwerking verlopen met Amsterdamse conservatorium. Aan het einde van de flashmob zullen er door studenten flyers worden uitgedeeld met informatie over ‘Light my bike’. Mensen zullen nieuwsgierig gemaakt moeten worden en getriggerd moeten worden om meer over het evenement op te zoeken en wellicht deel te nemen aan de wedstrijd. Dit element zal ook in het promotiefilmpje worden verwerkt en op Facebook en Twitter worden gezet.

Aanloop: Tijdens het Amsterdam Light Festival zal er ook een Flashmob plaats gaan vinden. Deze flashmob zal al geruime tijd van te voren op “stille” wijze gepromoot moeten worden om er op die manier voor te zorgen dat er vooraf iets ingestudeerd kan worden. Op “stille” wijze wordt hier bedoeld dat er direct naar de deelnemende partijen gegaan zal moeten worden om een en ander te overleggen en te organiseren. Publieke promotie van de komende flashmob is dus niet de bedoeling. Het moet uiteraard redelijk geheim gebeuren want anders is er, al voordat de flashmob gaat gebeuren, bekend dat er een flashmob komt. De mensen welke aangesproken worden om mee te doen met de flashmob zijn met name goede BMX fietsers. Hiervoor kan er gekeken worden naar bijvoorbeeld http://www.griffioenoutdoor.nl/bmxamsterdam/home dit is een BMX baan in Amsterdam waar je de flashmob kan promoten en vrijwilligers kan werven. Naast de BMX fietsers zal er een samenwerking aangegaan proberen te worden met het conservatorium in Amsterdam. Zij kunnen tijdens de show van de BMX fietsers een stuk zang laten horen welke aansluit aan de show van de BMX fietsers en dus de flashmob complementeren. Inhoud: De BMX fietsers zullen creatieve stunts en tricks moeten bedenken waarmee ze een mini showtje maken. Aan dit showtje zal er een mooi stuk zang welke in samenspraak met de BMX fietsers bedacht zal worden. De muziek welke de BMX fietsers gebruiken zal tevens de leidraad worden voor de zangeressen/zangers. Deze zang zal worden toegevoegd door studenten van het conservatorium en compleet gemaakt worden

1

http://nl.wikipedia.org/wiki/Flashmob

53


door een lichtshow. Dit showtje zal op een plek in Amsterdam gegeven worden zodat er veel mensen het kunnen zien. Het is wel van belang dat de plek juist gekozen wordt om er op die manier voor te zorgen dat de juiste doelgroep aangesproken zal worden. Tevens zal de locatie donker gemaakt moeten worden zodat de lichtshow, welke gegeven zal worden, goed tot zijn recht zal komen. Denk bijvoorbeeld aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), het plein voor de Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Inholland Diemen of voor andere Hogescholen in Amsterdam. Aan het einde van de flashmob van de BMX fietsers, licht&geluid studenten en conservatorium studenten, zal een andere groep studenten (eventueel studenten van InHolland Diemen, de uitvoerende partij van dit concept) flyers uitdelen welke de studenten kunnen lezen. Deze flashmob zal gefilmd worden zodat dit na de flashmob gebruikt kan worden voor onder andere het promotiefilmpje van ‘Light my Bike’.

Voor deze lichtshow kunnen er bijvoorbeeld studenten van theaterschool Amsterdam, richting: J&H Licht en Geluid of van het SAE Institute Nederland in Amsterdam benaderd worden. Beide scholen hebben studenten welke met lichttechnieken bezig zijn. Met deze studies kan er wellicht geregeld worden dat de studenten een studiepunt kunnen verdienen door mee te doen aan deze flashmob. Faalfactoren: De kans op faalfactoren is eigenlijk vrij klein, de deelnemers aan Light My Bike kunnen van tevoren hun Facebook, Twitter, etc. vrienden warm maken voor het ‘like’ onderdeel van de pimp my bike onderdeel. Vrijwel iedereen en met name deze doelgroep van 18 t/m 26 jaar heeft wel Facebook met een aantal frienden die hierop actief is. Het grootste faalscenario is dat er geen tot weinig deelnemers zijn voor het gehele LMB event. Want dan komt vervolgens de word of mouth actie ook slecht uit de verf. In dat geval moet er nog meer aandacht besteed worden aan promotie door middel van nog een flashmob of internet acties waarmee de doelgroep wel getriggerd wordt voor het evenement. Ondanks dit negatieve scenario ben ik er van overtuigd dat aan dit concept, zoveel elementen zitten die moeten we aanslaan. Zo maken we gebruik van een afval-race, interactie met het internet door het ‘like my bike’ onderdeel en het evenement vind op een locatie plaats dat in het zicht staat van het treinverkeer, waterverkeer, conservatorium, Nemo en bibliotheekbezoekers, dus het kan niet stilletjes voorbij gaan.

54


Reflectie op de Minor Creative Industry Tijdens jaar twee en mijn derdejaars stage was ik opzoek naar een minor voor het derdejaar waarin ik mijn creativiteit en interesse voor marketing kon door ontwikkelen. Daarbij viel mijn keuze al vrijsnel op de minor Creative Industry, Ten eerste vanwege het feit dat mijn interesse voorledig trok en de omschrijving van de minor op insite waren enorm aanlokkelijk. Het was voor mij ook van essentieel belang wat voor docenten er aan deze minor gebonden waren en toen zag ik dat, dat Esther Bouw en Marc van der Velde waren, beide docenten waren mij in het eerste en tweede leerjaar goed bevallen. Door de minor Creative Industry heb ik veel geleerd van de gastcolleges doordat ik door middel van prijktijk voorbeelden van de gastsprekers, meer gevoel kreeg en anders ging denken over bepaalde dingen die zij vertelde tijdens de presentaties. Vooral de presentatie van dhr. Besseling bij de Fabrique in Amsterdam heeft veel indruk op mij gemaakt. De werklocatie, de projecten en met name de manier hoe ze daar tewerk gingen met brainstormen vond ik zeer interessant. Het gastcollege van dhr. Zinkstok heeft mij ook van het begin tot het einde geboeid, doordat hij zoveel energie in zijn presentatie gooide en ook met veel manieren en voorbeelden kwam over op welke wijze je goed kan brainstormen. Daarna gingen we met de projectgroep apart zitten om op zijn manier te brainstormen en toen kwamen we tot een concreet concept, waardoor ik ook echt zelf meemaakte dat die manier van brainstormen werkt. Het bezig zijn met de programma’s Photoshop en Indesign maakten het helemaal af voor mij. Het is zo ontzettend gaaf en handig dat je overweg kan met dit soort programma’s. Ondanks dat er weinig tot geen les werd gegeven over het gebruik van deze programma’s ben ik door er ze;lf mee aan de slag te gaan toch ver gekomen en merk ik dat ik meer dan de basis onder controle heb. Mede daardoor is dit BOK dossier geworden zoals het nu is.

55


Extra

56


Bronnen Seminar

Bron: http://internetmarketinguniversiteit.nl/

Gastcollege

Bron: http://prezi.com/xqiz2orgnkwq/affiliate-marketing/

Blog

Bron: http://www.mariabalkenende.nl/weblog Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/het-kampioenschap-vanajax/ Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/reisverslag-over-de-antillen/ Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/lunchen-met-stagebegeleidster/ Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/marketing/ Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/queensday-2012/ Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/raften/ Bron: http://repsaj1988.wordpress.com/2012/06/04/vakantie-is-geboekt/ Bron: http://www.indora.nl/mambo/Nieuws/Social-media-steeds-belangrijker-voormarketing-en-mediamix.html

Social Media

Bron: https://twitter.com/#!/Repsaj88 Bron: http://www.facebook.com/jasper.ries.1 Bron: http://www.linkedin.com/profile/view?id=158310517&trk=tab_pro

Social Mediaplan

Bron: http://www.jeroen.com/jeroencom/content/permissionmarketing.html Bron: Funk, T (2011). Social Media Playbook for Business: Reaching Your Online Community with Twitter, Facebook, Linkedin, and More. US: Praeger Bron: http://www.Facebook.com/press/info.php?statistics Bron: http://www.frankwatching.com/archive/2009/07/24/sociale-netwerken-debasis Bron:www.youtube.com Bron: http://www.griffioenoutdoor.nl/bmx-amsterdam/home

57

Body of Knowledge v2  

Jasper Ries 486001 Creative Industry

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you